Repr från Eskilstuna kommuns beredning för socialt arbete:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Repr från Eskilstuna kommuns beredning för socialt arbete:"

Transkript

1 Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR Göran Gustavsson HN-HOS PROTOKOLL Sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriberedning Datum: Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Repr från Eskilstuna kommuns beredning för socialt arbete: Repr från länkarna: Repr från FMN: Vilsta Sporthotell, Eskilstuna Anita Neuhaus (S), ordförande Therese Huru (S) Ann-sofie Soleby Eriksson (S) Richard Karlsson (FP) Lena Ilhag (MP) Angelique Carlsson (MP) Kristina Fransson (M), vice ordf Christina Lindström (M) Åke Wejéus (KD) Björn Blid (S) Håkan Ingårda (C ) Göran Gustavsson Lena Gothefors, verksamhetschef, psyk klin Sanna Isacsson, enhetschef, BC, Eskilstuna Pia Andersson, enhetschef, BC, Eskilstuna Max Jacobsen, vårdenhetschef, BC, Nyköping Mikael Malm, enhetschef, BC; Katrineholm Erik Spolander, samordnare missbruksfrågor, Katrineholm Maria Karlsson, informationschef Kristina Emanuelsson, vuxenförv, Eskilstuna Sarita Hotti (S) Mikael Edlund (S) Bruno Karlsson (S) Lotta Jonsson (KD) Alf Nilsson Tomi Vartiainen Birgitta Englund Inger Hörnell Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tfn E-post landstinget.sormland@dll.se SID 1(10)

2 A. SAMMANTRÄDET ÖPPNAS 39 Inledning Ordföranden Anita Neuhaus hälsade alla välkomna och förklarade sammanträdet för öppnat. Förslaget till dagordning godkändes. 40 Val av justerare Kristina Fransson (M) valdes att tillsammans med ordföranden vara beredningens ständige justerare. B. BEROENDEVÅRDENS STRUKTUR OCH INNEHÅLL Beredningen hade bjudit in representanter för länets tre beroendecenter för att få en presentation av hur enheterna arbetar, problem och möjligheter, vårdprogram, hur samarbetet fungerar med kommunerna samt hur brukarnas synpunkter och erfarenheter tas till vara. Lena Gothefors, klinikchef för psykiatriska kliniken i Eskilstuna, inledde med att berätta övergripande om hur beroendevården är uppbyggd i länet och att kommunernas olika förutsättningar har påverkat uppbyggnaden av samarbetet. Enhetschefen Mikael Malm berättade tillsammans med Erik Spolander, som arbetar med missbruksfrågor i Katrineholms kommun, om hur man arbetar på Beroendecenter i västra länsdelen. I Katrineholm är enheten bemannad med 2 sjuksköterskor, 2 mentalskötare och 1 psykiatriker (40 %) Mikael och Erik berättade också om - Gemensam vårdplanering - Interima vårdprogrammet - Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård - Dubbeldiagnosfrågor - Brukare med ADHD diagnos - Skellefteå modellen Enligt Mikael och Erik fungerar samarbetet bra i västra länsdelen omkring dessa frågor. Max Jacobsen, enhetschef på Beroendecenter i Nyköping, berättade på motsvarande sätt om hur arbetet fungerar vid enheten i Nyköping. Be- SID 2(10)

3 manningen ser i princip ut som vid Karineholmsmottagningen och omfattar 2 sjuksköterskor, 2 mentalskötare och 1 psykiatriker (50 %) Personal från Nyköpings kommun deltar i arbetet på enheten 2,5 dagar per vecka. När det gäller samarbetet med Nyköpings kommun berättade Max om att Nyköpings kommun planerar att avveckla Standardmottagningen. Detta kommer enligt Max att påverka arbetet i primärvården. I Oxelösund har däremot alkoholrådgivningen utvecklats. Enhetscheferna Sanna Isacsson och Pia Andersson informerade slutligen om Beroendecenter i Eskilstuna. Sanna och Pia inledde med att berätta om bemanning, arbetsformer och statistik. Eskilstunaenheten har följande bemanning; 7 sjuksköterskor, 3 doktorer, 1 psykolog och 5,5 socialsekreterare. Vidare är frivården på plats deltid. Sanna och Pia fortsatte att tala om - Målgrupper - Läkemedelsassisterad behandling - Problem o Tillgänglighet o Kompetens o Avgiftningsplatser o Fria vårdvalet - utomlänsvård - Utveckling o mottagning i Strängnäs o översyn av beroendevården nationellt o forskning och utveckling o utvärdering Samarbetet med brukarna och brukarföreningarna Enligt Sanna och Pia arbetar Eskilstunaenheten med brukarmedverkan genom; - Gemensam vårdplanering - Brukarrepresentant i styrgruppen - Brukarträffar - Patientenkät Ledamöterna diskuterade och ställde frågor. Bland annat diskuterades följande frågor; - Utvärdering hur har det kommit brukarna tillgodo? Det har inte skett någon utvärdering av beroendecenterverksamheten. Idag sker ett samarbete omkring denna fråga mellan kommunen och Mälardalens högskola. SID 3(10)

4 - Får patient/brukare välja mellan subutex/suboxone? Patienterna erbjuds i första hand suboxone eftersom subutex är lätt att missbruka och dessutom förekommer det en svart marknad kring subutex. Suboxone är inte lika missbruksvänligt. - Vilka krav ställs för att man ska kunna påbörja en behandling? Behandlingen med subutex och suboxone är hårt reglerad med kriterier och villkor som måste följas. Vid avbrott får patienten erbjudande om annan behandling. - Bör avgiftning ske i öppen vård? Enligt verksamhetens företrädare bör medicinsk avgiftning ske i öppen vård. - Hur trappar man ner? Man trappar ner med medicinsk bedömning från fall till fall. - Vad gjorde man innan beroendecenter fanns och innan dessa nya preparat fanns? Man fick behandling i Uppsala och i Stockholm. Det fanns behandlingshem som t.ex. Vallmotorp. Man arbetade mer med samtalsterapi och psykologer. - Varför finns inte beroendecenter på våra vårdcentraler? Det är en resursfråga. - Varför åker inte beroendecenter ut? Det handlar i första hand om en resursfråga. När det gäller Strängnäs som exempel kommer beroendecenter att finnas på vårdcentralen 1 dag var tredje vecka. - Får man betalt för varje resa? Patienterna som går på subutexbehandling eller motsvarande får sjukresebiljetter. - Hur långt har forskningen kommit? Den här frågan återkommer beredningen till. OH-bilderna från presentationen bifogas protokollet som bilaga. C BRUKARNA REFLEKTERAR Representanter för brukarorganisationerna Länkarna och Föräldraföreningen mot narkotika reflekterade efter informationen Alf Nilsson som representer Länkarna ansåg att informationen var intressant och lät bra. Alf betonade att det är många som behöver avgiftning och tillnyktring Alf pekade också på att behovet av abstinensbehandling är stort och att det är viktigt att denna behandling är fristående och att den har dygnet runt intag. SID 4(10)

5 Enligt Alf bör verksamheten omfatta platser dit alla ska vara välkomna, att det ska finnas tillgång till social sekreterare och att det ska erbjudas behandling mot återfall. I det sammanhanget pekade Alf på vikten av att; - alla jobbar tillsammans - man lyssnar - det är brukarna som är proffs och experter FMN:s representant instämde med Alf Nilsson och betonade att det viktigt att strävar efter en bättre vård och behandling. Avslutning Ordföranden Anita Neuhaus (S) tackade för informationen, den efterföljande diskussionen och för synpunkterna från brukarna. Sarita Hotti (S) som talesman för Eskilstuna kommuns beredning för socialt arbete tackade också för en intressant information och en givande diskussion samt för att beredningen hade blivit inbjuden. D Information och presentation av behovsinventeringen i södra länsdelen Enhetschefen Mikael Malm presenterade och berättade om genomförd behovsinventering i södra länsdelen av personer med psykiskt funktionshinder. Mikael kommenterade utfallet med olika tabeller. Beredningen diskuterade och ställde frågor. Ordföranden tackade för informationen. Bilaga: Slutlig resultatredovisning Gemensam behovsinventering i södra länsdelen av personer med psykiskt funktionshinder Projektbeskrivning Projektdirektiv SID 5(10)

6 E Information om förutsättningarna för beredningen att öppna en hemsida Landstingets informationschef Maria Karlsson informerade om förutsättningarna för beredningen att öppna en hemsida. Maria inledde med att göra en tillbakablick och fortsatte sedan att berätta om framtiden med vården på webben se och om hur landstingets nya webbplats ska se ut. Därefter fortsatte Maria med följande frågor - Vad vill beredningen? - Hur ser behovet ut? Beredningen diskuterade Efter diskussionen tackade ordföranden för informationen. F. BEREDNINGENS ÄRENDEN OCH BESLUT 41 Reflektioner efter uppföljning av beroendevården Ledamöterna Therese Huru och Angelique Carlsson fick ordförandens uppdrag att reflektera över förmiddagens information om beroendevårdens struktur och innehåll. Båda ledamöterna var mycket nöjda med informationen och ansåg att verksamheterna gav en intressant information och att man var medveten om problemområdena. Båda tyckte också att det var bra att hela redovisningen gav intryck av en god samverkan och att man var positiv till att ytterligare utveckla samverkan mellan landstinget och kommunerna tillsammans med brukarna. Både Therese och Angelique tyckte också att det var mycket positivt att beredningen hade bjudit in representanter från Eskilstuna beredning för socialt arbete och att representanter för brukarna var inbjudna att vara med och fick ge sina synpunkter på informationen. SID 6(10)

7 42 Behovsinventeringen i södra länsdelen Beredningen reflekterade först över Mikael Malms presentation av den behovsinventering som har genomförts i södra länsdelen Gemensam behovsinventering i södra länsdelen av personer med psykiskt funktionshinder. Inventeringen har genomförts som ett projekt inom ramen för Milton-satsningen. Ledamöterna uttryckte en viss förvåning över att man bara gör en så omfattande inventering i en av länsdelarna. Samtidigt konstaterade ledamöterna att nu kommer det att göras en ny inventering i norra länsdelen där man kommer att testa ett nytt enkät-formulär. Kristina Emanuelsson från Vuxenförvaltningen i Eskilstuna kommun arbetar med detta. Efter diskussion i beredningen om hur faktaunderlaget skulle kunna hanteras beslutade beredningen att överlämna inventeringen till södra samverkansberedningen att använda som kunskap i sina samtal med kommunerna i södra länsdelen Bilaga: 1 Slutlig redovisning av Gemensam behovsinventering i södra länsdelen av personer med psykiskt funktionshinder 2 Projektbeskrivning 3 Projektdirektiv SID 7(10)

8 43 Rapport om slutenvård för barn och ungdom Presidiet har träffat representanter för presidiet i Katrineholms socialnämnd, BUP i Katrineholm och Katrineholms socialchef för att prata om barn och ungdomar i Katrineholm. Presidiet gav en kort rapport om kommunens erfarenheter av den slutenvård för BUP som landstinget idag köper av Uppsala akademiska sjukhus. Ordföranden gav därefter en rapport om erfarenheter från ett fall som hon hade fått beskrivet för sig där bl.a. BUP kliniken i Uppsala och Vuxenpsykiatrin och BUP i Sörmland har varit inblandade. En utvärdering och justering av avtalet mellan klinikerna i Sörmland och Kliniken i Uppsala har ägt rum i november Beredningen vill ta del av detta. Beredningen ansåg att hanteringen av frågan bör diskuteras. Ingen information har skickats till politikerna och varken avtalet eller justeringen av detsamma har redovisats för politikerna. Genom de uppdagade fallen och hanteringen hittills gör att beredningen funderar på vem som tar ansvar för patienten. Efter diskussionen beslutade beredningen att uppdra till ordföranden att i samband med hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott uppmärksamma nämnden på ärendet och att ge en rapport till nämnden av fallen och hanteringen av avtalen. 44 Hemsida för psykiatriberedningen Beredningens ledamöter diskuterade frågan om hemsida för beredningen utifrån den information som beredningen hade fått av landstingets informationschef. Beredningen var överens om att i det korta perspektivet var beredningen bara intresserad av att få en egen adress och ett utrymme där man kan presentera, vilka man är, vad man arbetar med och hur brukarna och medborgarna kan nå beredningens ledamöter. Efter diskussion beslutade beredningen att ställa sig bakom förslaget att inrätta en egen webbadress och få ett utrymme där beredningen kan presentera sig och sin verksamhet att uppdra till sekreteraren att tillsammans med landstingets informationschef att lösa denna fråga SID 8(10)

9 45 Justering av sammanträdestiderna för 2009 Ett förslag till justering och komplettering av beredningens sammanträdestider för 2009 presenterades Sammanträdet den 28 februari föreslås justeras till den 28 januari Sammanträdet den 03 mars föreslås som ny sammanträdestid Sammanträdet den 12 maj föreslås ändras till 19 maj Sammanträdet den 02 september föreslås ändras till 31 augusti Sammanträdet den 09 december föreslås ändras till 10 december Detta får som konsekvens att beredningens sammanträdestider för 2009 skulle se ut på följande sätt Onsdagen den 28 januari Tisdagen den 03 mars Tisdagen den 31 mars Tisdagen den 19 maj Måndagen den 31 augusti Torsdagen den 22 oktober Torsdagen den 10 december Efter diskussion beslutade beredningen att ställa sig bakom föreslagen justering och komplettering av beredningens sammanträdestider för Utkast till program för beredningens arbete 2009 Ett utkast till program för beredningens arbete under 2009 delades ut. Ordföranden och sekreteraren presenterade och kommenterade de olika programpunkterna. Ledamöterna diskuterade utkastet till program. Efter diskussion och justering beslutade beredningen att efter justering ställa sig bakom upprättat program för beredningens arbete under Bilaga: Utkast till program för beredningens arbete under 2009 SID 9(10)

10

11 Hälso- och sjukvårdsnämnden BILAGA PsB 46/08 DATUM DIARIENR Göran Gustavsson HN-HOS Utkast till program- och arbetsplan för beredningens arbete under januari Ordinarie sammanträde Samtal med kommunerna omkring barn- och ungdomsfrågorna Beredningen utvecklar samtal med kommunerna omkring barn och ungdomars situation i samhället idag. Bl.a. med utgångspunkt från presidiets samtal med kommunpresidier, Revisionsrapport, Heidis rapport m.m Med medverkan av Socialstyrelsens utvecklingscentrum för barn och ungdom och länets nio kommuner representerade på lämpligt sätt av politiker och tjänstemän som arbetar barn- och ungdomsfrågor Öppen föreläsning Beredningen bjuder in till öppen föreläsning omkring barn- och ungdomsfrågor med medverkan av barnläkare Björn Kadesjö från Socialstyrelsens UPP-centrum 03 mars Brukarmedverkan och brukarinflytande Ordinarie sammanträde kombinerat med öppen föreläsning och nätverksmöte Öppen föreläsning under sen eftermiddagen Beredningen bjuder in till sin andra öppna föreläsning med medverkan av Per Enarsson, handikappchef, Katrineholm, som föreläser utifrån från sitt doktorandarbete i Umeå omkring brukarmedverkan Nätverksmöte på kvällen Beredningen utvecklar diskussionerna omkring brukarmedverkan och brukarinflytande och bjuder in till ett första nätverksmöte med NSPH. Nätverksmötet arrangeras på kvällstid Med medverkan av brukarrepresentanter m fl Inspiratör från NSPH Hans Bergström, Eskilstuna kommun Märta Levenstam Persson, Landstinget Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tel landstinget.sormland@dll.se ORG NR Y:\Alla\Processer\Administration\Politiskt stöd\psb\2008\(7) 2 dec\arbetsplam för 2009\Förslag till program och arbetsplan doc SID 1(2) Utskriftsdatum: :58

12 31 mars Temadag om äldres psykiska hälsa Beredningen och länspensionärsrådet bjuder in och arrangerar en temadag om äldres psykiska hälsa. Målgrupp är de fyra P:na pensionärer, patienter (brukare), personal och politiker. Temadagen planeras som en heldag med mycket information, samtal och dialog med brukarna i fokus. Temadagen förläggs till Eskilstuna 19 maj Ordinarie sammanträde Studiebesök i Örebro Beredningen gör ett studiebesök i landstinget Örebro och får en presentation av hur Örebrolandstinget arbetar med psykiatrifrågor. Landstinget i Örebro har t.ex. en gemensam nämnd för psykiatri- och habiliteringsfrågor. Beredningen träffar företrädare för nämnden, förvaltningschefen och chefen för psykiatrin som har utrett deras organisation. Denna presentation kombineras med ett studiebesök på behandlingsanläggning. 31 augusti Ordinarie sammanträde 22 oktober Beroendevården Beredningen fördjupar sig i missbruks- och beroendevårdsfrågor och tar stafettpinnen och bjuder in till höstens närvårdsseminarium som kommer att handla om missbruks- och beroendevård Närvården Verksamheten Kommunerna - Brukarna 10 december Ordinarie sammanträde ORG NR Y:\Alla\Processer\Administration\Politiskt stöd\psb\2008\(7) 2 dec\arbetsplam för 2009\Förslag till program och arbetsplan doc SID 2(2) Utskriftsdatum: :58

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN Hälso- och sjukvårdsnämnden BILAGA PsB 11/08 DATUM DIARIENR Göran Gustavsson 2008-02-15 HN-HOS08-021 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN Inledning Psykiatriberedningen är ett beredande

Läs mer

AVRAPPORTERING AV PSYKIATRIBERED- NINGENS VERKSAMHET UNDER HÖSTEN 2008

AVRAPPORTERING AV PSYKIATRIBERED- NINGENS VERKSAMHET UNDER HÖSTEN 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR Göran Gustavsson 2009-01-28 HN-HOS08-021 AVRAPPORTERING AV PSYKIATRIBERED- NINGENS VERKSAMHET UNDER HÖSTEN 2008 Förord Efter nyvalet i september och konstituering

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2012-06-18 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 11 juni 2012 kl. 9-12 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (9) Landstingets kansli 2011-06-20 SB 3 /2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-06-27 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 20 juni 2011 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003. Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson (fp) Ina Lindström Skandevall (fp)

Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003. Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson (fp) Ina Lindström Skandevall (fp) Birgitta Larson 2003-02-28 Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003 Närvarande: Förhindrade: Michael Cornell (c) Lisbeth Forsberg (kd) Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-11-26 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Närvarande Alma Basic (s) Anita Jernberger (fp) Anna-Lena Sörenson

Läs mer

PROTOKOLL 5. 2015 02 25 t o m sid 9. Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL 5. 2015 02 25 t o m sid 9. Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 5 Organ Plats Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 25 februari 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström

Läs mer

Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL

Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2007-05-21 HN-HOS07-001 PROTOKOLL Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL Datum: 2007-05-10 Plats: Sveriges kommuner och landsting, Stockholm Ledamöter:

Läs mer

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 76-87

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 76-87 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Närvarande: Sal A, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Emelie Walfridsson (C) (ers Helena Stålhammar (C)) Marcus Eskdahl (S) Britt Johansson (M) (ers Maritha

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00-17.10

Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00-17.10 PLATS OCH TID ANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00-17.10 Peter Krööse (C), Ordförande Inger Sundin (S) Lars-Erik Ståhl (S) Marianne Kjellström (S) Rosette

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (8) Kommunledningskontoret 2012-09-25 Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Länspensionärsrådet 21-31

Länspensionärsrådet 21-31 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-05-29 Länspensionärsrådet 21-31 Tid: Fredag den 29 maj 2009, kl. 09:30-12:00 Plats: Biblioteket, nedre botten, Vårdcentralen Hjortsberg, Falkenberg Ledamöter Mats Eriksson

Läs mer

Falkenbergsnämnden 26-36

Falkenbergsnämnden 26-36 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-04-25 Falkenbergsnämnden Falkenbergsnämnden 26-36 Tid: Onsdagen 25 april 2007, kl 13:00-17:00 Plats: Vårdcentralsområdet Falkenberg, sammanträdesrummet Utsikten Ledamöter

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44 PROTOKOLL 1(7) Plats: Konferensrum Fallet, Huskvarna vårdcentrum Närvarande: Beslutande: Urban Blomberg, ordförande (M) 35-41 Eva Lundemo (C) ordf 42-44 Annika Nordin (S) Kjell Ekelund ersätter Magnus

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (7) Kommunledningskontoret Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 9 mars 2005

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 9 mars 2005 Folkhälsovetenskapligt centrum 2005-03-15 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 9 mars 2005 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Birgitta Wessman-Thyrsson (s) Britt-Marie

Läs mer

Socialnämnden 2009-11-11

Socialnämnden 2009-11-11 Socialnämnden 2009-11-11 283 Delgivning av protokoll...2 284 Delegationsbeslut...3 285 Rapport avseende ej verkställda beslut...4 286 Socialnämndens sammanträdesdagar 2010...5 287 Återbesättning av tjänst

Läs mer

Arne Nordstrand Sylvia Bodin Anita Elsasdotter. Yvonne Eriksson. Karin Jonsson Socialchef. Ove Johansson 26-40

Arne Nordstrand Sylvia Bodin Anita Elsasdotter. Yvonne Eriksson. Karin Jonsson Socialchef. Ove Johansson 26-40 PLATS Odengatan 34, konferensrummet KL 8.30 12.00 Ordförande Suppleanter Robert Sten Birgitta Johansson Ingemar Dahlström Doris Carlsson Laila Nydahl Bertil Larsson Elisabeth Karlsson Arne Nordstrand Sylvia

Läs mer

NYA NATIONELLA RIKTLINJER FÖR MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN

NYA NATIONELLA RIKTLINJER FÖR MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN Missa inte vårens missbrukskonferens! Nu genomför SIPU för tredje gången den mycket uppskattade konferensen om Socialstyrelsens nya riktlinjer för missbruks- och beroendevården. Du har nu återigen möjlighet

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Ärendet återremitterades för ytterligare beredning. Alf Svensson yttrade sig.

Landstingsfullmäktiges beslut. Ärendet återremitterades för ytterligare beredning. Alf Svensson yttrade sig. - PROTOKOLL 2009-03-10 LS-LED09-514 11 Upphandla driften och förvaltningen av landstingets fastigheter. Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Ärendet återremitterades för ytterligare

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Protokoll 1(5) 2012-02-17. Landstinget Landstinget Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPRF SKPF

Protokoll 1(5) 2012-02-17. Landstinget Landstinget Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPRF SKPF Protokoll 1(5) s pensionärsråd Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, dr Prag, plan 2, den 17 februari 2012, kl. 09.00 12.00 Elin Hoffner (V) Inger Jonsson (C) Bodil Sihm (MP)

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning 1 (5) Älvdalen Politisk samverkansberedning Minnesanteckningar Dag: Torsdag 26 november 2015 Tid: 09.00 12.00 Plats: Loftet, Älvdalen Närvarande: Peter Egardt, ordf. (s) Kommunalråd Anders Björklund (s)

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 07-11-06 JUSTERAT 07-11-15 1 (6) Ledningsenheten Kansliavdelningen/Kristina Brundin Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 6 november 2007, kl.09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12.

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12. LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12.00 Ordinarie ledamöter

Läs mer

1. Motionen avslås. Reservation Oppositionen reserverade sig muntligt.

1. Motionen avslås. Reservation Oppositionen reserverade sig muntligt. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-09-24 LS-LED07-370 120 Inrättande av kvinno- och barncentrum. Motionssvar. LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Motionen avslås

Läs mer

Sven-Arne Persson (S), vice ordförande Jan-Åke Lennartsson Mats-Erik Nilsson Jörgen Svensson

Sven-Arne Persson (S), vice ordförande Jan-Åke Lennartsson Mats-Erik Nilsson Jörgen Svensson Sida 1 av 5 Tid och plats 24 november 2015 kl. 15.30 17.15 Kommunhuset Broby Närvarande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Justerare Sven-Arne Persson (S), vice ordförande Jan-Åke Lennartsson Mats-Erik

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (8) Landstingets kansli 2012-08-28 LSAU 6/2012 Planeringsavd, Marianne Hammarström Justerat 2012-09-04 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 augusti 2012 kl. 09.00 12.00 Plats

Läs mer

ljaij:jau Hälso- och sjukvård

ljaij:jau Hälso- och sjukvård ~ LANDSTINGET SÖRMLAND ljaij:jau Hälso- och sjukvård Sven Nordlund TJÄNSTEUTLATANDE DATUM P:ARfP.NR 2012-09-12 LSN-HSFI2-165 Förutsättningar för att Regionsjukhuset Karsudden ska ingå i Division Psykiatri

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31 Närvarande:

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-02-14 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 10 januari 2012, klockan

Läs mer

Ambulansdirigering Medhelp

Ambulansdirigering Medhelp LS-LED12-577 Ambulansdirigering Medhelp Maud Ekman (V) har inlämnat en interpellation om vad som krävs för att avtalet med Medhelp om ambulansdirigering inte ska förlängas och vilka alternativ som finns

Läs mer

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 120227 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Möte med Rådet för funktionshinderfrågor Datum: Tisdag den 14 februari

Läs mer

Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00.

Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00. Datum 2013-09-09 Sida Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Mötesdatum: Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00. Plats: Deltagare: Region Dalarna, Myntgatan

Läs mer

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer: 11-23 Maria Hjärtmyr Varav sekretess 23. Ordförande... Markus Evensson. Justerande...

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer: 11-23 Maria Hjärtmyr Varav sekretess 23. Ordförande... Markus Evensson. Justerande... Plats och tid Ljusdalssalen 8:30-11:40 Beslutande: Övriga deltagande Utses att justera Markus Evensson (S) ordf Maria Andersson (S), Birgitta Ek (S) Per Gunnar Larsson (S), Mona Wandel (SRD) Annasara Svanteson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2010-06-23 1 (18) Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2010-06-23 1 (18) Socialnämnden 2010-06-23 1 (18) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 23 juni, kl. 09:00-12:40. ande Bertil Eriksson (KD), ordförande Nils-Erik Falk (C), vice ordförande Lena Westling (C) Bertil

Läs mer

psykisk funktionsnedsättning

psykisk funktionsnedsättning PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län 2013-10-11 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2012-11-26 148 (165) Plats och tid Vårnäs behandlingshem, Vingåker, måndagen den 26 november, klockan 16.00 18.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Anneli Bengtsson (S), ordf

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Beredningen för demokrati, jämställdhet och integration Torsdagen den 29 oktober 2015 kl. 13.00 Landstingets konferenscentrum

FÖREDRAGNINGSLISTA. Beredningen för demokrati, jämställdhet och integration Torsdagen den 29 oktober 2015 kl. 13.00 Landstingets konferenscentrum FÖREDRAGNINGSLISTA Beredningen för demokrati, jämställdhet och integration Torsdagen den 29 oktober 2015 kl. 13.00 Landstingets konferenscentrum Nr Ärenden Föredragande 50 Öppnande av sammanträdet 51 Anmälan

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag VAGGERYDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämndens arbetsutskott 2003-09-04 1 (13) Plats och tid Nämndrummet Skillingehus 2003-09-04 kl. 14.00 16.00 Beslutande Jan Andersson, ordförande (c) Thore Ohlsson

Läs mer

NYKÖPINGS KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 05 07. Kl. 09.00 10.30

NYKÖPINGS KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 05 07. Kl. 09.00 10.30 Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 09.00 10.30 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Wailet Nilsson (kd), ers Gunvor Lundberg (s), ers Margareta Svensson, Nyköpings Demensförening

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Länshandikapprådet Sammanträdesdatum Paragrafer Sida 2012-02-22 1-10 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Falun, kl 13.30 16.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Länshandikapprådet Sammanträdesdatum Paragrafer Sida 2012-02-22 1-10 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Falun, kl 13.30 16. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida 2012-02-22 1-10 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Falun, kl 13.30 16.00 Ordinarie ledamöter Sören Bertilsson, ordf, landstinget Kjell Persson

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgrupp för Implementeringsprogram för utveckling av missbruks- och beroendevården i Dalarna.

Minnesanteckningar från styrgrupp för Implementeringsprogram för utveckling av missbruks- och beroendevården i Dalarna. Minnesanteckningar från styrgrupp för Implementeringsprogram för utveckling av missbruks- och beroendevården i Dalarna. Tid: 29/4 kl. 13.00 16.00 Plats: Högskolan Dalarna, Falun, lokal Gässlingen. Deltagare:

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 december 2014 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2010-02-16 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Bertil Axelsson LSAU 02/2010 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 16 februari 2010, kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2011-09-20 Vilgotgruppen 1 ( Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg

Läs mer

TEKNISKA NÄMNDENS PROTOKOLL

TEKNISKA NÄMNDENS PROTOKOLL 1 TEKNISKA NÄMNDENS PROTOKOLL Ärenden behandlade på Tekniska nämndens sammanträde den 20 februari 2014: 22 Upprop och val av justeringsmän och justering 23 Godkännande av föredragningslista 24 Tekniska

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

april 2012 kl 10:00-11:55 Ulla Baugner (SPF) Maj-Britt Ejderholm (Väntjänsten) Birgitta Blomqvist (Väntjänsten) Kommunkontoret, Ödeshög...

april 2012 kl 10:00-11:55 Ulla Baugner (SPF) Maj-Britt Ejderholm (Väntjänsten) Birgitta Blomqvist (Väntjänsten) Kommunkontoret, Ödeshög... 2012-04-17 1 Plats och tid Carl August-rummet, Kommunkontoret, Ödeshög, tisdagen den 17 april 2012 kl 10:00-11:55 Närvarande Anmält förhinder Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Maria Gustafsson (S),

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2012-03-19 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00 Beslutande Kenneth Gustavsson (c) ordf Yvonne Simonsson (s) vice ordf Britt-Marie Johansson

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-03-13 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 13 mars 2012, klockan

Läs mer

2013-03-26. Socialkontoret, kl.15.00-16.55

2013-03-26. Socialkontoret, kl.15.00-16.55 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) 2013-03-26 Plats och tid ande Övriga närvarande Ersättare Socialkontoret, kl.15.00-16.55 Robin Gustavsson (KD) ordförande Sven-Erik Andersson (C) 1:e vice ordförande Leif Jannerstig

Läs mer

Gläntan, Kjesäter, Vingåker kl 09.30-11.00

Gläntan, Kjesäter, Vingåker kl 09.30-11.00 I avsikt Plats och tid Gläntan, Kjesäter, Vingåker kl 09.30-11.00 Beslutande Ersättare Insynsråd landstinget Torgerd Jansson, ordförande Göran Gredfors, vice ordförande Monica Lindell Rylén Robert Skoglund

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Torgerd Jansson, ordförande Göran Gredfors, vice ordförande Monica Lindell Rylén Robert Skoglund Ewa Callhammar

Torgerd Jansson, ordförande Göran Gredfors, vice ordförande Monica Lindell Rylén Robert Skoglund Ewa Callhammar I avsikt Plats och tid Familjerådgivningens lokaler på Radermachergatan i Eskilstuna, kl 09.30 11.30 Beslutande Ersättare Torgerd Jansson, ordförande Göran Gredfors, vice ordförande Monica Lindell Rylén

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN KOMMUNALA PENSIONSRÅDETS MÖTE

MINNESANTECKNINGAR FRÅN KOMMUNALA PENSIONSRÅDETS MÖTE Datum 1 (7) 2014-07-18 MINNESANTECKNINGAR FRÅN KOMMUNALA PENSIONSRÅDETS MÖTE TID: tisdagen, den 13 maj 2014, klockan 13:00 16:00 PLATS: Fullmäktigesalen, Stadshuset NÄRVARO: Ledamöter och ersättare: Laila

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) Länets Handikappråd 2008-12-05 1 (5) Plats och tid Beslutande Hjälpmedelscentralen, Göviken Fredagen den 5 december 2008 kl 09.00-12.00 Leif Johansson Karin Andersson Lena Hallquist Inger Eriksson Ann-Christine

Läs mer

HANDIKAPPRÅDET. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-05-13. 1 Omsorgsförvaltningen. Klockan 13:00-16:00

HANDIKAPPRÅDET. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-05-13. 1 Omsorgsförvaltningen. Klockan 13:00-16:00 1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Plats och tid: Bergius, Stationsgatan 12 Klockan 13:00-16:00 Beslutande: Ilona Szatmári Waldau (V) KS ordf. Eva Christiernin (S) OSN Lars Tufvesson (M) PBN Mikael

Läs mer

NYHETSBLADET för Projekten med Milton-pengar

NYHETSBLADET för Projekten med Milton-pengar Februari 2007 NYHETSBLADET för Projekten med Milton-pengar Nr:1 VILKA ÄR PROJEKTEN? Tre huvudprojekt finns; Boende, projektering och stödteam, projektledare Håkan Gille Metod och kompetensutveckling, projektledare

Läs mer

Kristina Frigert (M), ordförande Birgitta Granström (S) Mats Nilsson (S) Stina Espenkrona (KD) Olof Börjesson (C) Lena Linke (MP)

Kristina Frigert (M), ordförande Birgitta Granström (S) Mats Nilsson (S) Stina Espenkrona (KD) Olof Börjesson (C) Lena Linke (MP) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 09.00-11.30. Öppet sammanträde Beslutande Kristina Frigert (M), ordförande Birgitta Granström (S) Mats Nilsson (S) Närvarande ersättare Stina Espenkrona

Läs mer

Tisdagen den 25 augusti 2009, kl. 9.00 11.55. Beslutande

Tisdagen den 25 augusti 2009, kl. 9.00 11.55. Beslutande 1 Plats och tid Beslutande Ordförande Ledamöter Tjänstgörande Ersättare Ekliden, samlingssalen Tisdagen den 25 augusti 2009, kl. 9.00 11.55 Jan-Åke Nordin Peter Johansson Per-Inge Gustavsson Carl Lignell

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-05-19 LKD 02629 65 Idéstipendium 2003 Bakgrund Landstinget Sörmlands Idéstipendium inrättades i november 1989 (LT 213/89). Stipendiet syftar till att stimulera förnyelsearbetet

Läs mer

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-05-27 FU 3/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-06-03

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-05-27 FU 3/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-06-03 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2014-06-03 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 27 maj 2014, kl. 13.15 16.00 Plats Närvarande ledamöter Vårdcentralen Lessebo, Storgatan 27, Lessebo

Läs mer

Yttrande över motion om att förenkla hörselvården

Yttrande över motion om att förenkla hörselvården TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2015-03-31 LS-LED14-414-5 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott M Ö T E S D A T U M Yttrande över motion om att förenkla

Läs mer

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården?

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta med peer support inom psykiatrin. Peer support innebär att du som har egen erfarenhet av psykisk

Läs mer

Minnesanteckningar - Samverkansrådet för psykisk hälsa, förstärkt med ordförandena i de psykiatriska råden

Minnesanteckningar - Samverkansrådet för psykisk hälsa, förstärkt med ordförandena i de psykiatriska råden 1 Minnesanteckningar - Samverkansrådet för psykisk hälsa, förstärkt med ordförandena i de psykiatriska råden Dag: 2009-04-29 Tid: 9:30 16:00 Plats: Pulsen, Borås Närvarande Bengt-Arne Andersson, Södra

Läs mer

41 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet 2015 04 15 justerats i föreskriven ordning.

41 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet 2015 04 15 justerats i föreskriven ordning. PROTOKOLL 25 LS AU 2015 05 13 t o m sid 29 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Kungshatt, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 13 maj 2015 Ledamöter Övriga Denise

Läs mer

Socialnämnden 2011-10-12

Socialnämnden 2011-10-12 Socialnämnden 2011-10-12 250 Delgivning av protokoll... 2 251 Delegationsbeslut... 3 252 Budgetuppföljning... 4 253 Sammanställning av uppsökande verksamhet under 2011, personer födda 1931... 5 254 Kommunens

Läs mer

PROTOKOLL. Östersunds sjukhus. konferensrum Musslan. 2009-02-03 kl. 09:00-15:00

PROTOKOLL. Östersunds sjukhus. konferensrum Musslan. 2009-02-03 kl. 09:00-15:00 Tid och plats för sammanträdet Östersunds sjukhus. konferensrum Musslan. 2009-02-03 kl. 09:00-15:00 Beslutande Övriga deltagare Emma Engberg Marielle Nordström Jimmy Morad Tomas Bill Hanna Bromée Marielle

Läs mer

Anita Flodin (kd) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

Anita Flodin (kd) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-03-04 LKD 02198 14 Motionssvar. "Om att förbättra situationen för de hemlösa." (Lf) Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2003-02-17 20 (se bilagda handlingar) behandlas.

Läs mer

Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun

Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun Protokoll 2013-04-09 1(6) Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun Ledamöter Maria Rydén, Göteborg (M), Ordförande Dennis Jeryd, Lerum (S), Vice Ordförande Jan

Läs mer

Beredningen har bestått av följande elva ledamöter.

Beredningen har bestått av följande elva ledamöter. Sammansättning Beredningen har bestått av följande elva ledamöter. Kristina Fransson (m), ordförande Börje Löfgren (m) Richard Karlsson (fp) Mattias Claesson (c ) t.o.m. 08.06.11 Håkan Ingårda (c ) fr.o.m.

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-03-03 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-03-03 Tid: 13.30-14.30 Plats: Hotell Malmköping Närvarande: Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund,

Läs mer

LANDSTINGET SORMLAND. sammanträde med Landstingsstyrelsens Västra samverkans PROTOKOLL. 12 oktober 2010. Datum: Kullbergska sjukhuset, Katrineholm

LANDSTINGET SORMLAND. sammanträde med Landstingsstyrelsens Västra samverkans PROTOKOLL. 12 oktober 2010. Datum: Kullbergska sjukhuset, Katrineholm LS-LED10-009 sammanträde med s Västra samverkans beredning Datum: Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: 12 oktober 2010 Kullbergska sjukhuset, Katrineholm Kjell Rosén (MP), ordförande

Läs mer

En utbildning för baspersonal inom psykiatrin och socialpsykiatrin i Halland. I samverkan med brukar- och närståendeorganisationer

En utbildning för baspersonal inom psykiatrin och socialpsykiatrin i Halland. I samverkan med brukar- och närståendeorganisationer BASUT En utbildning för baspersonal inom psykiatrin och socialpsykiatrin i Halland. I samverkan med brukar- och närståendeorganisationer En nationell satsning Pengar från Socialstyrelsen Gemensam ansökan

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Ledning (Landstingets ledningsstab) +46155247636 2013-02-20 LS-LED13-120-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd KALLELSE 2016-04-21 1 (2) Järfälla kommuns tillgänglighetsråd Tid Tisdagen den 3 maj 2016, kl. 18.00-20.00 Lokalen är upplåst fr.o.m. 17.30 Plats Kvarnen konferens, Vibblabyvägen 1, Jakobsberg Ärenden

Läs mer

Beslutande Sören Carlsson (s) Gun Cederbaum Ann Svensson (s) 14-21 Inger Widman (s) 22-25 Klas-Gunnar Appel Bjarne Westerlund Katarina Jakobsson

Beslutande Sören Carlsson (s) Gun Cederbaum Ann Svensson (s) 14-21 Inger Widman (s) 22-25 Klas-Gunnar Appel Bjarne Westerlund Katarina Jakobsson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Plats och tid Kommunhuset rum 293 kl 13.15 Beslutande Sören Carlsson (s) Gun Cederbaum (m) Ann Svensson (s) 14-21 Inger Widman (s) 22-25 Klas-Gunnar Appel (s) Bjarne Westerlund

Läs mer

Protokoll D.nr DU-KAN08-001

Protokoll D.nr DU-KAN08-001 2008-09-26 D.nr DU-KAN08-001 Protokoll från sammanträde med Gemensam nämnd för delar av länssjukvård och service inom Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland, DU-nämnden Datum: 2008-09-26 Tid:

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (6) Landstingets kansli 2014-10-20 Kansliavdelningen, Justerat 2014-11-03 SB 6/2014 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 9-11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Protokoll från sammanträde med barn- och ungdomsutskottet

Protokoll från sammanträde med barn- och ungdomsutskottet PROTOKOLL Justeringsdatum 2005-09-07 1 (5) Ledningsenheten Kansliavdelningen/ 2005-09-06 BU 4/05 Protokoll från sammanträde med barn- och ungdomsutskottet Tid Tisdagen den 6 september kl. 14.00-16.10 Plats

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Bosse Pettersson (c), ordf Dick Malmström (fp), vice ordf Gunnar Eriksson (s)

Bosse Pettersson (c), ordf Dick Malmström (fp), vice ordf Gunnar Eriksson (s) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsens personalutskott Plats och tid Ekoxen/Uroxen, 13.15-15.00 Beslutande Ledamöter Bosse Pettersson (c), ordf Dick Malmström (fp), vice ordf Gunnar Eriksson (s) Ersättare

Läs mer

Protokoll. Tid: Torsdagen den 16 september 2010, kl 9.00 12.30. Plats: Ribbingsgatan 1-3, Jätten

Protokoll. Tid: Torsdagen den 16 september 2010, kl 9.00 12.30. Plats: Ribbingsgatan 1-3, Jätten Tid: Torsdagen den 16 september 2010, kl 9.00 12.30 Plats: Ribbingsgatan 1-3, Jätten Närvarande ledamöter Elisabeth Sundström (M) ordförande Birgitta Lindahl (FP) 1:e vice ordförande Torgny Larsson (S)

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16...

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16... 1 KS-rummet, Kommunhuset, Partille kl 18:00 20.20 Plats och tid 124-140 Pia Karlsson (FP) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Margareta Björner

Läs mer

Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30

Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30 Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30 Ann-Christin Åström Projektledare landstinget Henry Lundgren Projektledare Kommunförbundet Projektnamn: Uppbyggnad av Beroendecentrum i Norrbotten

Läs mer

Protokoll från sammanträde med folkhälsoutskottet

Protokoll från sammanträde med folkhälsoutskottet PROTOKOLL 1 (6) Ledningsenheten Justeringsdatum 2006-10-30 Uppdragsavdelningen, Margareta Samuelsson 2006-10-17 FU 5/06 Protokoll från sammanträde med folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 17 oktober kl.

Läs mer

Projekt KPM Nationellt projekt på uppdrag av Nationell psykiatrisamordning

Projekt KPM Nationellt projekt på uppdrag av Nationell psykiatrisamordning Projekt KPM Nationellt projekt på uppdrag av Nationell psykiatrisamordning Komplexa vårdbehov Psykisk sjukdom Missbruk Vänder sig till verksamheter och projekt som arbetar med personer som har komplexa

Läs mer

Sammanträdet ajournerades 15.40 16.00 ( 45)

Sammanträdet ajournerades 15.40 16.00 ( 45) Sammanträdesdatum Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Vänersalen, Stadshuset, kl. 13.00 16.45 Sammanträdet ajournerades 15.40 16.00 ( 45) Beslutande Marianne Kjellquist (S) ordförande Emelie Olsson (V)

Läs mer

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne J U D A N Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården 2014-06-16 Kommunförbundet Skåne & Region Skåne Den 4 juni på Sankt Gertrud i Malmö, fick cirka

Läs mer

HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Göran Gustavsson HN-HOS Vårdcentralen, Flen. Göran Gustavsson, sekreterare. Sammanträdet öppnas

HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Göran Gustavsson HN-HOS Vårdcentralen, Flen. Göran Gustavsson, sekreterare. Sammanträdet öppnas PROTOKOLL Gemensamt sammanträde mellan Västra samverkansberedning och presidierna i Flens socialnämnd och barn- och utbildningsnämnd Datum: 2007-08-30 Plats: Ledamöter: Vårdcentralen, Flen Karin Wahlgren

Läs mer

Välfärdsberedningen. Sammanträdesprotokoll 2013-06-10. Plats och tid Kommunfullmäktigesalen kl. 18.00 20.40 Ajournering kl. 18.25-18.30.

Välfärdsberedningen. Sammanträdesprotokoll 2013-06-10. Plats och tid Kommunfullmäktigesalen kl. 18.00 20.40 Ajournering kl. 18.25-18.30. Sida 1/7 Plats och tid Kommunfullmäktigesalen kl. 18.00 20.40 Ajournering kl. 18.25-18.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Insynsplats Insynsplats ersättare Övriga deltagare Claes Hallberg (S), ordförande

Läs mer

16:10. Sekreterare sa Joelsson. Ordförande arbroik und. Justerande nilla Wis%ell BEVIS OM ANSLAG

16:10. Sekreterare sa Joelsson. Ordförande arbroik und. Justerande nilla Wis%ell BEVIS OM ANSLAG TIERPS 2016-03-03 1 (8) Plats och tid A-salen, kommunhuset, Tierps köping, kl. 15:00-16:10 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-6 Utses att justera Gunilla Wisell Justeringens plats

Läs mer

Ärende 30. Motion om förstärkning av psykolog till enheten för barn och unga

Ärende 30. Motion om förstärkning av psykolog till enheten för barn och unga Ärende 30 Motion om förstärkning av psykolog till enheten för barn och unga Protokollsutdrag 1 (2) Sammanträdesdatum Socialnämnden 2016-04-18 SN 35 SN 2015.0277 Yttrande över motion om förstärkning av

Läs mer