Växthuset Samverkan i de Djupa Skogarna ek för

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Växthuset Samverkan i de Djupa Skogarna ek för"

Transkript

1 sid 1(7) Slutrapport enligt Jordbruksverkets Anvisning till slutrapport för projektstöd ver Anvisningarna är utformade som ett antal frågor som skall besvaras. 1. Vilket projekt redovisar du? Ange journalnummer, projektnamn och stödmottagare. Journalnummer: Projektnamn: Stödmottagare: Växthuset Samverkan i de Djupa Skogarna ek för 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? Ange namn och kontaktuppgifter till en eller flera personer som kan svara på frågor om projektet. Leif Runerman Sunnangärdet TORSBY leif-vxt@minbox.net 3. Hur sammanfattar du projektet? Vad är bakgrunden till projektidén? Idén var att skapa en mötes- och växtplats för odlingsintresserade människor i bygden, med möjlighet att kunna driva upp och förgro egna plantor. Möjlighet att utbyta personliga erfarenheter, att prova på och vidareutbilda sig i en ändamålsenlig miljö. Projektet är en avknoppning av Projekt Gyllene Cirkeln, Ett samarbete mellan Samverkan i de djupa skogarna och Studiefrämjandet Norra Värmland Projektets förstudie har bl a visat på ett stort behov av förgrodda plantor eftersom vi bor i det klimat som vi gör. Förstudien har också visat på att den småskaliga och husbehovsodlingens konst till stora delar har glömts bort av gemene man. Behovet av kunskap är mycket stort. I och med möjligheten att överta ett befintligt växthus i Lekvattnet kan en naturlig miljö för att tillgodose dessa behov skapas. Växthuset är på 200m 2 med möjlighet till vedeldad uppvärmning, samt omkringliggande mark för uteodling. I vår förstudie har vi erfarit ett större intresse bland kvinnor än bland män. Vi hoppas naturligtvis att även männen efterhand ska bli mer intresserade. Flyktingar/invandrare kan ha relativt nära till odling och självförsörjning varför ett deltagande i odlingsverksamhet av detta slag kan vara en naturlig del av en integrering i det svenska samhället. En ökad småskalig och husbehovsodling kommer att både höja livskvaliten och förbättra ekonomin för människorna genom en ökad självförsörjningsgrad. En egen odling ger också möjlighet att återta kunskapen om vad som är verklig kvalitet på maten. Som konsument i vanliga butiker kan man bli en mer medveten kund och på sikt även förbättra butikernas utbud (konsumentmakt). Egenodlad mat kan inte bli mer närproducerad och bidrar därmed till reducerad klimatpåverkan. Att återta kunskapen om småskalig och husbehovsodling stärker människor och gör samhället hållbarare och mindre sårbart.

2 sid 2(7) Vad planerade du att genomföra i projektet enligt projektplanen? Målet med projektet var att återställa växthuset till fungerande skick och att bilda en lämplig förening för att driva aktiviteterna och växthuset vidare efter projektslut. Tanken är en verksamhet enligt självkostnadsprincipen. Vad genomförde du i projektet? Renoveringsarbeten på växthuset Vad blev det för resultat? Se pkt 7 Vilka positiva effekter har projektet haft? Frågan är för tidigt ställd. Det är först när de egentliga aktiviteterna kring växthuset varit igång en tid, som man kan ge ett rimligt svar. Hittills kan man säga att personer som tidigare inte känt varandra har träffats under arbetets gång och samtalat om självhushållning, odling och växthus. Vilka erfarenheter av projektet kan vara till nytta för andra? Se pkt Vilka genomförde projektet? Vilka personer medverkade i projektet? Avsikten är att personer som själva har ett starkt intresse att utnyttja växthuset också ska vara med och genomföra projektet. Primärt från Torsby men folk från näraliggande kommuner är givetvis även välkomna. Alla, oberoende av ålder, kön, etnisk tillhörighet mm, som har något att tillföra eller vill lära sig/pröva på, är varmt välkomna. Så har det också varit, det är en högst blandad skara personer som hittills deltagit efter sin förmåga. Totalt har 31 personer medverkat däribland 19 män och 12 kvinnor däribland 5 utrikes födda personer av icke svensk nationalitet däribland 11 personer under 25 år däribland 5 personer från vår styrelse däribland 10 personer från närområdet och 21 personer längre bort ifrån inkl andra kommuner Är projektet förankrat? På vilket sätt? Projektet är förankrat i vår styrelse, i projekt Gyllene Cirkeln och i den närmsta bygden vid ett informations och arbetsmöte i Lekvattnet. Samarbetade du med andra organisationer, föreningar, kommuner eller företag under projektet? Huvudsakligen med Studiefrämjandet i Torsby, vår samarbetspartner i Projekt Gyllene Cirkeln. Har projektet skapat nya samarbeten? Frågan är för tidigt ställd. Inga formaliserade samarbeten har hittills uppstått. Däremot bygger ideell verksamhet helt på samarbete mellan enskilda individer. I den meningen har personer som tidigare inte kände varandra deltagit i samarbeten. I framtiden räknar vi med att nya mer formaliserade samarbeten kommer att uppstå. T ex har vi fått indikationer på intresse från arbetsförmedlingen att placera rehabiliteringsarbeten där. Men det ligger som sagt längre fram.

3 sid 3(7) 5. Varför ville du genomföra projektet? Fanns det t.ex. konstaterade behov, möjligheter, problem eller annat som motiverade projektet? Se pkt 3 6. Vem riktade sig projektet till? Vem har fått mest nytta av projektet och på vilket sätt? Dela upp målgruppen och beskriv vilka som berörts direkt respektive mer indirekt. Frågan är för tidigt ställd. Ett rimligt svar kan ges först när de riktiga aktiviteterna kring växthuset varit igång ett par år. De som utnyttjar resursen är också de som kommer att ha mest nytta. Syftet är att skapa en plattform och plats för att sprida kunskap och intresse för småskalig och husbehovsodling av främst mat. Målgruppen för detta är alla människor oavsett ålder, kön, etnisk tillhörighet mm som har intresse av att delta. Här kan nämnas att invandrare/flyktingar ofta har haft odlingserfarenheter närmare sig än många svenskar. Projektet ger möjlighet för människor att återknyta kontakten med jorden. Att dela upp målgruppen redan nu är tämligen meningslöst. Möjligen kan man säga att de som handgripligen deltagit har berörts direkt och bl a fått en praktisk erfarenhet av att bygga växthus. Eftersom vi samarbetar med Studiefrämjandet har det i väntan på projektets fullbordan också arrangerats 3 studiecirklar i Växthusodling genom deras försorg, men på annan plats. 7. Vad genomförde du i projektet? När genomfördes projektet? Projektet har pågått sedan juli 2008 tills nu Vilka aktiviteter genomförde du i projektet? Renoveringsarbeten Vad har gått som planerat? De tekniska lösningarna för renoveringen har fungerat som tänkt. Har något fungerat bättre än förväntat? Nej. Vad har inte gått som planerat? förklara Vilka svårigheter eller hinder har du haft under projektets gång? Vi var en av de allra första som sökte om projektstöd. Vi hade stora förhoppningar knutna till den nya formen för beslutsfattande och förväntade oss en snabbt agerande organisation med raka rör. Så blev inte fallet. Vi har upplevt oss som pilotprojekt för den inte färdigförberedda organisation som Leader då utgjorde. Många frågeställningar hade då inga omedelbara och klara svar. Möjligen kan det förklara en del svårigheter vi mött. Vi hade själva en god uppfattning om vad vi skulle göra och vilka resurser som skulle krävas. Åtminstone tills vi kunde se konsekvenserna av den byråkratiska överbyggnaden till Leadersystemet. Någonting som inte syntes från början. Då var det för sent att ändra och justera till de nya förhållandena, byråkratin tillåter inte det. Eftersom vi själva inte hade något kapital, var vi beroende av att snabbt få loss de förskott som vi kunde få, för att anskaffa material och utrustning och komma igång med de praktiska arbetena medan det fortfarande var sommar.

4 sid 4(7) Arbetsinsatserna skulle göras av ideellt arbetande personer och förläggas till dagar med rimligt bra väder. Vi ansåg det inte försvarbart att långtidshyra byggarbetstält för att täcka in växthuset. I stället tänkte vi arrangera skyddade arbetsplatser i typ billiga partytält och utnyttja en del relativt välbevarade delar av växthuset. Vi ansökte om förskottsutbetalning så fort vi kunde. När väl de byråkratiska kvarnarna malt färdigt levererade Jordbruksverket det första och kraftigt nedskurna förskottet straxt före jul!!! Det var inte längre möjligt att starta något meningsfullt praktiskt arbete detta år. Vi inriktade oss därför på en tidig vårstart Allt såg lovande ut tills det sista snöfallet för året hade passerat. En ovanligt tung blötsnö som frös fast på glastaket. Vi hade kalkylerat att köpa nytt glas för runt 8000:-. Blötsnön krossade drygt 1,2 ton glas och tryckte ut några väggpartier. Något liknande hade aldrig tidigare inträffat. Slutnotan för glaset kom så småningom att bli ca 24000:-. En förändring i förutsättningarna som måste hanteras inom totalbudgeten på 49000:-. Byråkratin tillåter ingen förändring här. Omfattningarna av de tänkta reparationerna och iordningställandena mm fick kraftigt förändras och projektets alla resurser läggas på det absolut oundgängliga, nämligen byggstommen och inglasningen. Taket konstruerades om för större stabilitet och stöd för takglasen. En ytbehandling som var mycket mer lättunderhållen än den tidigare valdes m fl åtgärder för att ge en längre livslängd hos konstruktionen. Efter glasröjning inväntades bättre väderförhållanden, vilket det inte blev. Sommaren fick därför ägnas åt förberedelser, tillverkning av vissa byggdetaljer, anskaffande av utrustning och material. Spridda skurar av förskott gjorde att vi kunde beställa en första leverans av glas till november Då hade redan snön börjat komma. Det egentliga renoveringsarbetet kunde inte startas förrän den sena våren Det arbetet har gått mycket bra även om det finns en del kvar att göra. Vi är helt nöjda med vad vi uppnått hittills. Vi har uppnått vad som varit möjligt under rådande förhållanden. Vi betraktar och åberopar hela perioden fram till våren 2010 som ett enda stort Force Majeure Fylld av omständigheter och förhållanden som legat helt utanför vår kontroll. Den byråkratiska överbyggnaden med Jordbruksverket på toppen har direkt och indirekt orsakat oss åtminstone 1 förlorat år och en extrakostnad på ca 16000:-. Det lokala Leaderkontoret har dock gjort och hjäpt oss så mycket som det har gått, men vad hjälper det när resten av systemet är som det är. 8. Vilka var projektets mål? Vad blev resultatet? Vilka var projektets mål? Målet med projektet var att återställa växthuset till fungerande skick och att bilda en lämplig förening för att driva aktiviteterna och växthuset vidare efter projektslut. Vad blev resultatet? Se pkt 7. Delar av växthuset är klara. Vi ska själva i dagarna arrangera vårt årsmöte där. Montering av stomdelar och inglasning mm pågår. Det finns ingen anledning att börja fuskarbeta nu. Vi vill ha en välgjord renovering med lång livslängd. Allt annat är meningslöst. Den tänkta föreningen kommer att bildas lite längre fram i tiden. Om målet endast är delvis uppfyllt, vad är orsaken till detta? Se pkt 7

5 Har projektet gynnat miljö och hållbar utveckling? På vilket sätt? Se pkt sid 5(7) Har projektet arbetat med ungdomar, kvinnor och personer med utländsk bakgrund? På vilket sätt? Naturligtvis! Se pkt 4. Alla dessa kategorier har deltagit. Har projektet främjat kompetensutveckling? Frågan är för tidigt ställd. Först efter några års verksamhet kan ett rimligt svar ges. Avsikten är att kompetens skall spridas. Se pkt 3 och 6. Deltagarna i Studiefrämjandets studiecirklar har naturligtvis ökat sin kompetens och de ungdomar som deltagit i det praktiska arbetet har också bibringats en viss kompetens i växthusbyggandets konst. 9. Vilka är projektets mätbara resultat? Fyll i tabellen på sidan 3 med projektets mätbara resultat, enligt EU:s riktlinjer, som du känner till direkt efter projektets slut. Skriv en kommentar om resultatet inte blev som förväntat. A Mätbara resultat enligt EU:s riktlinjer Resultat direkt Kommentar efter projektslut Antal nya företag 0 Män yngre än 25 år 0 Antal bevarade arbetstillfällen 25 år eller äldre 0 Kvinnor yngre än 25 år 0 25 år eller äldre 0 Män yngre än 25 år 0 Antal nya arbetstillfällen 25 år eller äldre 0 Kvinnor yngre än 25 år 0 25 år eller äldre 0 Män yngre än 25 år 0 Antal deltagare i utbildningar 25 år eller äldre 1 Kvinnor yngre än 25 år 0 25 år eller äldre 13 Antal nya produkter, tjänster, tekniker nätverk och mötesplatser 1 Växthuset Antal personer som fått tillgång till bredband 0 B Leader Växtlusts specifika mätbara Resultat direkt Kommentar resultat: efter projektslut Män yngre än 25 år 7 Antal identifierade deltagare i projekt dvs där det 25 år eller äldre 12 finns personnummer eller namn, adress o telefon Kvinnor yngre än 25 år 4 25 år eller äldre 8 Antal nybildade nätverk/samarbeten - Om inte tilläggstexten mellan minst 3 parter som bildats under inflytande passar - fyll i antalet endast 0 av Leader utan tidigare formella samarbeten i fråga 5 under A ovan Uppvisar ert projekt bestående effekter av något slag Besvara med ja eller nej ja Växthuset i linje med angivet syfte och mål? Om ja, ange vilka i rapport På sikt mycket större 10. Hur har du spridit resultatet? Hur har du spridit resultatet av projektet? Inte alls ännu. Resultatet av projektet kommer så småningom att spridas till vår målgrupp via Studifrämjandet och via Gyllene Cirkelns kontaktnät. Givetvis även genom publiceringen av den här slutrapporten. Någon form av invigning kommer även att ske vid en tidpunkt som passar oss.

6 Vilka andra aktörer kan vara intresserade av att ta del av projektresultatet? Det får vi så småningom se. Hur kan resultatet vara till nytta för andra som arbetar med företags- och landsbygdsutveckling efter att projektet är avslutat? Det får vi se så småningom sid 6(7) 11. Vilka kostnader har projektet haft? Hur har dessa finansierats? Redovisa projektets totala kostnader uppdelade på kostnadsslag löner, indirekta kostnader, investeringar och övriga kostnader. Kostnadsbudget Utfall Övriga kostnader kr ,50 kr Ideellt arbete kr ,50 kr Om du har haft kostnader för investeringar eller övriga kostnader beskriv vad dessa består av. Exempel på övriga kostnader är konsultkostnader, studieresor, logi eller utrustning för att administrera projektet. Övriga kostnader består nästan uteslutande av utrustning, material och transporter. Redovisa hur projektet har finansierats. Beloppet ska delas upp på finansiärer. Finansieringsbudget Utfall Projektstöd kr kr (förskott) LAGs offentliga medel kr kr (förskott) Ideellt arbete kr ,50 kr Egna medel 0 kr ,50 kr 12. Vilka slutsatser drar du från projektet? Vilka slutsatser kan du dra från projektet? Vad har varit svårt, oförutsett, intressant eller nytt? Slutsats 1 Den byråkratiska överbyggnaden inom Leader måste minskas om metoden ska bli effektiv. Utifrån ser byråkratin ut att genomsyras av misstänksamhet och bristande tilltro. I och med införandet av Leaderskiktet i den administrativa hierarkin kan man misstänka att detta är det hittills dyraste sättet att dela ut bidrag. Vi vet att varje administrativt/byråkratiskt skikt ökar kostnaderna mer än proportionellt. Det drabbar i synnerhet den sista länken i kedjan. Exempelvis har man nu infört ett krav att bidragstagaren skall ha ett visst eget kapital. Då är vi återigen där, man måste ha pengar för att få pengar. Fattiga göre sig icke besvär. En typiskt byråkratisk lösning på ett problem skapat av byråkratin självt Ideellt arbetande personer ska väl inte behöva vara bankirer också? Vi hade hoppats att antalet administrativa skikt skulle ha minskats, men nu har vi 5 skikt. EU, Jordbruksverket, Länsstyrelsen, Leaderkontoret och Bidragstagaren. Jordbruksverket har ingen känd förmåga att hantera små ärenden eller små parter, inte heller har verket någon kännedom om eller förståelse för ideella organisationers förutsättningar och arbetssätt. Jordbruksverket borde därför föra över hela Projektstödskapitalet direkt till Leaderkontoren som har närmare kontakt med den verkligheten. Redovisningen av medlen kan därifrån ske i t ex årsvisa sammanställningar. Länsstyrelsens roll kan lämpligen vara att fungera som bollplank och stöd för Leaderkontoren.

7 sid 7(7) Vi skulle då ha 3 administrativa skikt kvar EU, Leaderkontoren och Bidragstagaren. Röret har blivit betydligt rakare och kortare. Problemet med likviditet för mindre organisationer skulle också lösas genom Leaderkontorens snabbare hantering. Alla medel finns i samma penningpåse och inte som nu uppdelade i flera, vilket förenklar det mesta. Slutsats 2 Det kan inträffa mycket oförutsett som kullkastar den bästa planering helt. Ta därför till tiden med mycket stora marginaler. Eg alltid maximala tiden. Räkna upp kostnaderna med minst 25% även om kalkylerna förefaller säkra. Lägg på ännu mer om det finns osäkerheter. Räkna med minst 3 månaders väntetid för varje utbetalning från Jordbruksverket. Om projektet är årstidsberoende, lämna projektansökan så att utbetalningar av förskott kan komma lagom tills att de behövs. Vi gjorde misstaget att lämna in ansökan så fort som möjligt, vilket var mitt i vår aktiva årstid, sommaren. Vi skulle ha väntat till sent på hösten för att ha haft första medlen tillgängliga till våren därpå. Tänk på att ingenting i en ansökan går att ändra utom slutdatum. Slutsats 3 Räkna med minst en manveckas arbete till slutrapporteringen. Tid som inte får tillgodoräknas som eget ideellt arbete enligt reglerna. Slutsats 4 Projektet hade inte blivit av om vi inte fått bidrag. Leader är den enda bidragsform som vi känner till som i dag räknar eget arbete som ett värde. Förr fanns det andra varianter. Vilka mervärden har projektet tillfört? Inga som inte ingick i projektet från början. Vilka rekommendationer kan du ge till andra som vill genomföra ett liknande projekt? Se Slutsats 2 och 3 ovan. Kommentar Vi förutsätter att vår kritik av systemet inte påverkar behandlingen av oss, vår nuvarande eller eventuellt kommande ansökningar på något som helst negativt sätt. Vår kritik är inte riktad mot någon speciell person utan mot det byråkratiska systemet som sådant. Vi är väl medvetna om hur byråkratiska system kan tvinga in vanliga hedervärda personer i ett tänkande som de egentligen inte rår för. Vi yrkar även på återställande av försutten tid (12 mån) på grund av Force Majeure enligt pkt 7, så att arbetet kan slutföras i ordnade former och vi kan erhålla fullt stödbelopp. Samverkan i de Djupa Skogarna ek för Leif Runerman ordf

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Beskriv kort och konkret ditt projekt genom att svara på följande frågor

Beskriv kort och konkret ditt projekt genom att svara på följande frågor Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Slutrapport. 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? 2011-03-31 2008-5084

Slutrapport. 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? 2011-03-31 2008-5084 Slutrapport 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? Datum (ÅÅÅÅ-MM-DD) 2011-03-31 Projektnamn Orust Privata landbygdsflyg Journalnummer 2008-5084 Diarienummer TM017 Stödmottagare/projektägare Orust

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Slutrapport för projektstöd.

Slutrapport för projektstöd. Sida 1 av 5 enligt Jordbruksverkets anvisningar 1. Vilket projekt redovisar du? Ange -journalnummer 2009-1377, -projektnamn Ballesta -stödmottagare Stallarholmens Vikingar 2. Vilka personer kan svara på

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Slutrapport. Vad är bakgrunden till projektidén och vad planerade du/ni att genomföra?

Slutrapport. Vad är bakgrunden till projektidén och vad planerade du/ni att genomföra? Slutrapport 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? Datum (ÅÅÅÅ-MM-DD) 2012-04-30 Projektnamn Turisthemsida för Södra skärgården Journalnummer (ex. 2012-1234) 2011-4146 Diarienummer (ex. TM999)

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

3 B: Slutrapport för Leader-checkar

3 B: Slutrapport för Leader-checkar 3 B: Slutrapport för Leader-checkar När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultat. En sammanställning av rapporterna kommer att publiceras i Jordbruksverkets

Läs mer

Slutrapport. för Förstudie till projektidén. Sågmyra får får

Slutrapport. för Förstudie till projektidén. Sågmyra får får Slutrapport för Förstudie till projektidén Sågmyra får får Innehållsförteckning Försättsblad... 1 Innehållsförteckning... 2 1. Vilket projekt redovisar du?... 3 2. Vilka personer kan svara på frågor om

Läs mer

PROJEKTSTÖD - slutrapport A. Uppgifter om stödmottagaren B. Uppgifter om kontaktperson

PROJEKTSTÖD - slutrapport A. Uppgifter om stödmottagaren B. Uppgifter om kontaktperson PROJEKTSTÖD - slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Slutrapport. Telefon: 0733-323325 E-post: Fredrik_ljungberg@telia.com. Namn: Ulf Alderborn Roll i projektet: Ekonomiansvarig

Slutrapport. Telefon: 0733-323325 E-post: Fredrik_ljungberg@telia.com. Namn: Ulf Alderborn Roll i projektet: Ekonomiansvarig Slutrapport 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? Datum (ÅÅÅÅ-MM-DD) 2011-12-22 Projektnamn Motocross i nya banor Journalnummer 2009-7367 Diarienummer TM047 Stödmottagare/projektägare BMK Uddevalla

Läs mer

Datum: 20091123. Naturbruksgymnasiet Dingle hemsida: www.tillvaxtbohuslan.se

Datum: 20091123. Naturbruksgymnasiet Dingle hemsida: www.tillvaxtbohuslan.se Datum: 20091123 Diarienummer: SLUTRAPPORT Journalnr: 2008-4651 När du avslutat ditt projekt ska du lämna en rapport där du redovisar projektets genomförande och resultat. Utgå från din projektplan och

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Slöjdhuset 49 Datum: 2013-08-29... Journalnummer: Projekttid: 2012-12-08 2013-10-31. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om projektet

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

455 61 Dingle. Hotel Lab

455 61 Dingle. Hotel Lab Datum: 20120524 SLUTRAPPORT När du avslutat ditt projekt ska du lämna en rapport där du redovisar projektets genomförande och resultat. Utgå från din projektplan och jämför den med det slutliga resultatet

Läs mer

Slutrapport Kulturella odlingslandskapet i Tynderö

Slutrapport Kulturella odlingslandskapet i Tynderö Sid1/6 Slutrapport Kulturella odlingslandskapet i Tynderö 1. Uppgifter om projektet Journalnummer: 2009-6188 Projektnamn: Kulturella odlingslandskapet i Tynderö Stödmottagare: Tynderö Bygdegårdsförening

Läs mer

Leaderprojektet möjliggjorde för ass att allt som planerades i projektansökan har kunnat genomföras.

Leaderprojektet möjliggjorde för ass att allt som planerades i projektansökan har kunnat genomföras. PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Var genomfördes projektet? Samverkansprojekt mellan Leader Skånes Ess och Leader Linné på orterna Killeberg, Gemla och Diö

Var genomfördes projektet? Samverkansprojekt mellan Leader Skånes Ess och Leader Linné på orterna Killeberg, Gemla och Diö PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Näringslivsutveckling inom Leader

Näringslivsutveckling inom Leader 2009-10-22 Näringslivsutveckling inom Leader Den strategiska inriktningen av landsbygdsprogrammet har ett tydligt fokus på åtgärder som främjar företagande, tillväxt och sysselsättning på landsbygden och

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet. Projektnamn: Naturturism. - del 1 och 2. Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet. Projektnamn: Naturturism. - del 1 och 2. Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Projektnamn: Naturturism - del 1 och 2 Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB Frida Hedin HS Konsult AB 2011-10-12 Journalnummer: 2010-2614 Innehållsförteckning

Läs mer

! ] Jordbruks verket 14-12 " PROJEKTSTÖO. Turinge-Taxinge Hembygdsförening Box 90 155 21 Nykvam 2013-5256. britt-marie.nygren@lfs.

! ] Jordbruks verket 14-12  PROJEKTSTÖO. Turinge-Taxinge Hembygdsförening Box 90 155 21 Nykvam 2013-5256. britt-marie.nygren@lfs. PRJEKTSTÖ Jordbruks verket - slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projekte t. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: MittSkåne på kartan II Journalnummer: 2010-4457 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Kontaktpersoner är: Lars Åke Johannesson Margareta Johansson Projektledare Ekonomiansvarig Tel. 070

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Krinova AB Stridsvagnsvägen 14 291 39 Kristianstad Journalnummer 2011-7937 E-postadress info@krinova.se B. Uppgifter om kontaktpersonen Namn och adress Charlotte

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT 1 INLEDNING 1.1 Allmänna uppgifter Datum: 2014-08-05 Projekttid: ht 2011-vt 2014 Journalnummer:2011-2913 Stödmottagare (organisation): Bergskraft Bergslagen Ekonomisk förening Projektnamn:

Läs mer

Ansvarig för projektet är ideella föreningen Vännäs Slöjd Projektledare: Marianne Åsell

Ansvarig för projektet är ideella föreningen Vännäs Slöjd Projektledare: Marianne Åsell Slutrapport Kreativ utemiljö- Slöjdarnas Hus 2009-6329 2009-2011 Ansvarig för projektet är ideella föreningen Vännäs Slöjd Projektledare: Marianne Åsell Bakgrund Slöjdarnas Hus i Vännäsby är ett besöksmål

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Sixten Upplandsbygd Journalnummer: 2009-1590 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Upplandsbygd

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Gamla Kyrkvägen från Hunghult till Seglora Datum: 214-6-25... Journalnummer: 211-8 Projekttid: 213-6-3 214-6-3. Kontaktpersoner i projektet: Donald Gunnarsson, 77-25 3 52,

Läs mer

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker.

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker. Östersjöfiske 2020 Hej! Fisk är en fantastisk råvara. Helst skall den vara riktigt färsk och dessutom fångad på ett ansvarsfullt och ekologiskt sätt. Fisk finns nära oss i Östersjön. Vi har kunniga fiskare

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET

JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Om/nystart för Sjuhäradsmat Ekonomisk Förening Datum: 2014-03-31 Journalnummer: 2011-3407 Projekttid: 2011-03-28 till 2014-03-31 Kontaktpersoner i projektet: Jan Møller,

Läs mer

A.Uppgifter om stödmottagare. Stiftelsen Kulturmiljövård Stora Gatan 41 722 12 Västerås 2012-3427. Info@kmmd.se

A.Uppgifter om stödmottagare. Stiftelsen Kulturmiljövård Stora Gatan 41 722 12 Västerås 2012-3427. Info@kmmd.se A.Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Stiftelsen Kulturmiljövård Stora Gatan 41 722 12 Västerås Journalnummer 2012-3427 E-postadress Info@kmmd.se Projektnamn: Tillgängliga Badelundaåsen B.Uppgifter

Läs mer

Slutrapport för Leader-checken

Slutrapport för Leader-checken 1 (5) Slutrapport för Leader-checken Fibercheck Datum: 2013-09-10 Diarienummer: 2010-061 K Projekttid: 20120125--20130930 Kontaktpersoner i projektet: (uppgifter på personer som kan svara på frågor om

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06 Dnr 511-1375-15 1(7) Minnesanteckningar från informationsmötet i Othem bygdegård 2015-11- 03 angående undersökningen i riksintresseområdet Filehajdar, Hejnum hällar

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

DIARIENUMMER 304-2646-13 DELOMRÅDE IS

DIARIENUMMER 304-2646-13 DELOMRÅDE IS BESLUT PROJEKT 2013-06-17 DIARIENUMMER 304-2646-13 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Studiefrämjandet Värmland/Bergslagen Att: Kristina Carling Verkstadsgatan 1 652

Läs mer

Slutrapport för projektstöd

Slutrapport för projektstöd Slutrapport för projektstöd Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Hushållningssällskapet Väst Sida 1 1. Redovisning av följande projekt Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Stödmottagare Hushållningssällskapet

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning projektstöd

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning projektstöd Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning projektstöd VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av projektstöd. Ska du ansöka om utbetalning av projektstöd

Läs mer

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Vilket år det har varit! Det här kommer bli svårt att sammanfatta på några få sidor. Det har hänt så mycket inom vår lokalavdelning att det skulle ta upp

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LINKÖPING 2012-01-25

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LINKÖPING 2012-01-25 FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LINKÖPING 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Planen var också att under de kommande åren starta upp med Hittaut.nu i Rättvik, Mora och Gagnef.

Planen var också att under de kommande åren starta upp med Hittaut.nu i Rättvik, Mora och Gagnef. Slutredovisning 1) Journalnummer: 2010-6424 Projektnamn: Hittaut.nu Stödmottagare: Leksands orienteringsklubb 2) Kontaktpersoner: Per Spik: 076-8088205 Maria Junevik: 073-710 11 68 3) Idé till projektet:

Läs mer

Inkomna motioner till Förbundsmötet 2007 ej behandlade av Svenska Friidrottsförbundets styrelse.

Inkomna motioner till Förbundsmötet 2007 ej behandlade av Svenska Friidrottsförbundets styrelse. Inkomna motioner till Förbundsmötet 2007 ej behandlade av Svenska Friidrottsförbundets styrelse. 1. Sanktionsavgiften mer jämlik Vi Som Springer LLK K-G Nyström 2. Sträcklängder för kvinnor och män i terränglöpning

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan projektstöd

Anvisning till blanketten Ansökan projektstöd Anvisning till blanketten Ansökan projektstöd VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska söka projektstöd och som ska göra något av nedanstående. Utveckla annan verksamhet än

Läs mer

Slutrapport för projekt inom

Slutrapport för projekt inom Slutrapport för projekt inom Upprustning Ölanda Flygplats Jnr Ölanda Flyg & Motorsällskap 1(8) Ölanda flygplats Ölanda flygplats från luften Kontaktperson. Bengt Eklund (ordf.) Neptunivägen 8B 387 75 Byxelkrok

Läs mer

Avser försäkringen flera byggnader, gäller tidpunkten från när huvudbyggnaden godkändes vid slutbesiktning. Försäkringsvillkor BMS2015:1.

Avser försäkringen flera byggnader, gäller tidpunkten från när huvudbyggnaden godkändes vid slutbesiktning. Försäkringsvillkor BMS2015:1. Försäkringsvillkor BMS2015:1.10 BYGGFÖRSÄKRING MAXI 10 ÅR, SMÅHUS, NY- ELLER TILLBYGGNAD *Se Definitioner 1. FÖRSÄKRINGENS OMFATTNING 1.1 Fel*, skada m.m. Försäkringen omfattar inom ramen för försäkringsbeloppet

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet (7) Slutrapport för projektet Uddebos ekologiska samodling Datum: /-5... Journalnummer: Projekttid: 205020 till 2050. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om projektet

Läs mer

STÖD TILL INSATSER PÅ LIVSMEDELSOMRÅDET - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

STÖD TILL INSATSER PÅ LIVSMEDELSOMRÅDET - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet STÖD TILL INSATSER PÅ LIVSMEDELSOMRÅDET - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Rapporten kommer att publiceras på

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Månadsbrev december 2014

Månadsbrev december 2014 Månadsbrev december 2014 En lång höst har äntligen börjat antyda vinter och än är inte hoppet ute för en vit jul. På bredbandsfronten har det varit en förvirrad höst med regler som ändras, nya förhållanden

Läs mer

Timkostnader för medarbetare

Timkostnader för medarbetare Timkostnader för medarbetare Räkna ut timkostnaden för en tänkt genomsnittlig medarbetare. Lönekostnader / år Årslön Arbetsgivaravgifter 40 % Summa lönekostnader Arbetstid i produktionen/ år Årsarbetstid

Läs mer

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 Fackförbundet ST 2012-05-15. Referens: Torbjörn Carlsson, Utredare 070/658 49 29 torbjorn.carlsson@st.org Förord Fackförbundet ST har tidigare år genomfört större

Läs mer

Allmänna villkor för företagsstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla företagsstöd.

Allmänna villkor för företagsstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla företagsstöd. Allmänna villkor för företagsstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla företagsstöd. Bilaga 1 Följ affärsplanen och beslutet Du ska genomföra din insats enligt din affärsplan och beslutet

Läs mer

Slutrapport för projektet 26 smaker - 26 landskap

Slutrapport för projektet 26 smaker - 26 landskap Slutrapport för projektet 26 smaker - 26 landskap 1. Projekt Journalnummer: 2011-3161 Projektnamn: 26 smaker från 26 landskap Stödmottagare: Länsstyrelsen Örebro län 2. Kontaktperson Ann-Sofie Hedberg,

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Besöksmål Åsgarn - förstudie

Besöksmål Åsgarn - förstudie Besöksmål Åsgarn - förstudie Iordningställande av nedfart till sjön Åsgarn i Kolarbo by. Projektägare: Folkärna norra bygdegårdsförening, upa Projektledare: Leif Öster Kommun: Avesta Dnr: 73 Jnr: 2010

Läs mer

2012-01-01 2012-12-31

2012-01-01 2012-12-31 PROJEKTSTÖD - slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET

BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Ungdomsutveckling i Jugansbo

Ungdomsutveckling i Jugansbo Ungdomsutveckling i Jugansbo Barn och ungdomar fick prova på olika instrument vid en aktivitet i Jugansbo Bygdegård. Projektägare: Jugansbo bygdegårdsförening, ideell förening Projektledare: Linnea Seidel

Läs mer

Femton punkter för fler växande företag i Örebro

Femton punkter för fler växande företag i Örebro Örebro Örebro 2010-09-10 Femton punkter för fler växande företag i Örebro Örebro behöver fler nya företag och att mindre företag växer och nyanställer. Därför måste Örebro kommun förbättra servicen och

Läs mer

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland.

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. 2011-11-21 Eva Olsson Landsbygdsenheten 031-60 59 82 eva.olsson@lansstyrelsen.se Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. SAMMANFATTNING. Omsättningen

Läs mer

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag årets ungdomssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Lärande Sommarjobb, Leader Linné projekt Lärande Bygd Journalnummer:

Läs mer

Synpunkter paragraf för paragraf. 3 Ersätt ordet uppkommer till kan uppkomma. andra stycket.

Synpunkter paragraf för paragraf. 3 Ersätt ordet uppkommer till kan uppkomma. andra stycket. Er beteckning 2015/015968 Arbetsmiljöverket 11219 Stockholm Remissvar Förslag till föreskrifter om elektromagnetiska fält samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna. Medlemsorganisationerna inom

Läs mer

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning...

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning... Jämställdhetsplan Jämställdhetsplanen är framtagen i samverkan med de fackliga organisationerna i Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-29 Distribueras av personalavdelningen INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Studieplanering i organisationen

Studieplanering i organisationen Studieplanering i organisationen 1 Syftet Vi vill tillsammans med våra medlems- och samarbetsorganisationer starta en process som handlar om att utveckla studieverksamheten. Genom att presentera ett antal

Läs mer

UBit arbetsmöte 14 december 2015 kl 09:30 16:00 Landstinget, Stora Badhusgatan 2, Göteborg UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Page 1

UBit arbetsmöte 14 december 2015 kl 09:30 16:00 Landstinget, Stora Badhusgatan 2, Göteborg UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Page 1 UBit arbetsmöte 14 december 2015 kl 09:30 16:00 Landstinget, Stora Badhusgatan 2, Göteborg UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Page 1 Agenda 14 december 2015, förmiddag Jordbruksverkets föreskrifter

Läs mer

Slutrapport för proj ekt Förstudie Kunskaps- och kompetensutveckling turistföretagare

Slutrapport för proj ekt Förstudie Kunskaps- och kompetensutveckling turistföretagare Slutrapport för proj ekt Förstudie Kunskaps- och kompetensutveckling turistföretagare 1. Projekt Journalnummer: 2009-3121 Projektnamn: Förstudie Kunskaps- och kompetensutveckling turistföretagare Stödmottagare:

Läs mer

Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand

Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand Studiefrämjandet har sedan september startat upp olika aktiviteter för boende på asylboendet i Farsta Strand, i väntan på att de ska

Läs mer

Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort med omgivning i Södertälje kommun

Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort med omgivning i Södertälje kommun Södertälje Nykvarn 2012-12-31 YTTRANDE Till Samhällsbyggnadskontoret Plan Södertälje kommun 151 89 Södertälje E-post: sbk.plan@sodertalje.se Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort

Läs mer

Nominering - Årets ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets ungdomssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Ung och företagsam i Västra Journalnummer: 2010-6039 Namn

Läs mer

Slutrapport för Leader-checken

Slutrapport för Leader-checken 1 (5) Slutrapport för Leader-checken Melltorps radby, Hyssna Datum: 2014-12-16.. Diarienummer: 2008-008CV.. Projekttid: 20140210-2014-12-30. Kontaktpersoner i projektet: (uppgifter på personer som kan

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Skogsstyrelsen, Södra Dalarnas distrikt 2009-7553

Skogsstyrelsen, Södra Dalarnas distrikt 2009-7553 Slutrapport vid projektstöd (6) Den här blanketten använder du för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare.

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. Historik Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. 1929 föddes Erik Nilsson i en by i Småland. Eriks barndom och ungdom tillbringades på sjukhus och i vila i sitt hem. Erik föddes

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET VARBERG 2012-01-25

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET VARBERG 2012-01-25 FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET VARBERG 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsrapport 13, 2007 KVALITETSRAPPORT En enkät har delats ut till alla personer som Individ- och familjeomsorgen hade kontakt med under vecka

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Föräldraföreningen Botkyrka Musikklasser, medlemsenkät 2013

Föräldraföreningen Botkyrka Musikklasser, medlemsenkät 2013 Föräldraföreningen Botkyrka Musikklasser, medlemsenkät 2013 Metod Enkäten genomfördes med hjälp av ett web-baserat verktyg (www.enkät.se) under januari 2013. Alla vårdnadshavare till elever i Botkyrka

Läs mer

Dyrare kollektivtrafik, färre jobb och sämre turtäthet - Konsekvenser av rätt till heltid och en visstidsbegränsning för upphandlad busstrafik

Dyrare kollektivtrafik, färre jobb och sämre turtäthet - Konsekvenser av rätt till heltid och en visstidsbegränsning för upphandlad busstrafik 2015-04-27 Dyrare kollektivtrafik, färre jobb och sämre turtäthet - Konsekvenser av rätt till heltid och en visstidsbegränsning för upphandlad busstrafik Sammanfattning Regeringens mål är att Sverige ska

Läs mer

Manual för medlemsvärvning

Manual för medlemsvärvning Manual för medlemsvärvning BLI MEDLEM I SFP! ETT TVÅSPRÅKIGT OCH FRISINNAT FINLAND BEHÖVER DIG Vem skall värva? Alla kan värva! Vi kan vara stolta över vårt parti, SFP. Därför kan vi alla marknadsföra

Läs mer

Rapport över enkätundersökning av de kulturella och kreativa näringarna i Jämtland-Härjedalen, 2014

Rapport över enkätundersökning av de kulturella och kreativa näringarna i Jämtland-Härjedalen, 2014 Rapport över enkätundersökning av de kulturella och kreativa näringarna i Jämtland-Härjedalen, 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning s. 2 2 Inledning..s. 7 3 Informanternas könsmässiga fördelning

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

Stockholm 2012-08-26. Ver 1. Slutrapport IT för alla seniorer med funktionsnedsättningar - < SeniorNet Sweden>

Stockholm 2012-08-26. Ver 1. Slutrapport IT för alla seniorer med funktionsnedsättningar - < SeniorNet Sweden> Stockholm 2012-08-26 Ver 1 Slutrapport IT för alla seniorer med funktionsnedsättningar - < SeniorNet Sweden> Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Allmän information... 1 3 Sammanfattning... 1 4 Bakgrund...

Läs mer

Vad får jag fotografera?

Vad får jag fotografera? Vad får jag fotografera? Vad får man fotografera? Jag tänker gå igenom olika situationer som man kan hamna i och se vad lagen säger. Ibland kommer jag att ange de lagparagrafer som gäller på följande sätt;

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN #4av5jobb Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning arna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄRMLAND

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄRMLAND #4av5jobb Skapas i små företag. VÄRMLAND Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagen ryggraden i ekonomin.......... 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

Effekter av konkurrens. Utdrag ur undersökningen om äldreomsorgens framtidsutmaningar

Effekter av konkurrens. Utdrag ur undersökningen om äldreomsorgens framtidsutmaningar Effekter av konkurrens Utdrag ur undersökningen om äldreomsorgens framtidsutmaningar Inledning Innehållet i den här rapporten bygger på djupintervjuer med kommunala chefer (socialchef, äldreomsorgschef,

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer