Vera Tornberg och Felicia Bik

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vera Tornberg och Felicia Bik"

Transkript

1 Vera Tornberg och Felicia Bik

2 Uppdrag Skapa en kampanj som gör Stroke-Riksförbundet till den primära organisation man vänder sig till gällande stroke.

3 Utmaningar Folk har för lite kunskap om stroke och hur det är att leva med komplikationerna. Stroke-Riksförbundet är också väldigt anonyma idag.

4 Strategi Stroke-Riksförbundet måste göra ett statement. De måste göra något som fångar folks uppmärksamhet och som samtidigt visar hur det är att leva efter en stroke.

5 Insikt De flesta symptomen efter en stroke syns inte vid en första anblick.

6 Idag lever svenskar med komplikationer efter en stroke. Det kan vara allt från förlamning och försämrad känsel till sämre balans och synbortfall. Ibland får vissa det svårare att äta, dricka, tala och förstå. Ibland drabbas vissa av personlighetsförändringar, nedstämdhet och trötthet.

7 Efter en stroke ska man vänta med att köra bil då denna förmåga kan påverkas. Vanligtvis ska man avstå helt de första månaderna och sedan diskutera med läkare och i vissa fall genomgå en synundersökning.

8 Så vad gör man om man inte får köra bil?

9 Man åker kollektivt. Och enligt en årsrapport från svensk kollektivtrafik åkte 80% av befolkningen kollektivtrafik år Men att åka kollektivtrafik efter en stroke är inte det lättaste. I en undersökning vid UMAS med 84 stycken strokepatienter svarade en tredjedel att de minskat sitt resande med buss eller tåg två år efter stroken. Nära hälften hade slutat åka kollektivt helt.

10 I intervjuer framkommer det att många med en dold sjukdom känner skuld när de använder prioriterade sittplatser eftersom det utåt inte ser ut som att de behöver det.

11 Vår lösning Från osynlig till självklar

12 Det är många som lever med en dold sjukdom i Sverige, inte bara folk som fått en stroke. Låt oss gå samman och göra någonting ihop. Det är dags att införa en ny symbol i kollektivtrafiken. En symbol för dold sjukdom.

13 Ny symbol för dold sjukdom!

14 Idébeskrivning Stroke-Riksförbundet gör en kampanj för att införa en ny symbol i kollektivtrafiken. Med hjälp av svenska folket samlar vi in namnunderskrifter för att tillsammans göra dolda sjukdomar synliga. Hur? Vi delar ut stickers med vår symbol och uppmanar folk att sätta dem vid de andra symbolerna som idag finns. Med hjälp av interaktiva billboards i anslutning till kollektivtrafik, sociala medier och en landningssida samlar vi in underskrifter för att symbolen ska bli verklighet.

15 Landningssida, klistermärken och utomhustavla

16 Klistermärke uppsatt i kollektivtrafiken

17 Vad säger folk? Bra att någon lyfter de osynliga, jag skriver under! Hela Sverige kämpar för att symbolen för dold sjukdom ska bli verklighet. Bakom initiativet står Stroke-Riksförbundet Peter Jihde diabetes It s an evolution, not a revolution! Första gången på ett år efter min stroke som jag känner mig sedd, tack! Johanna, stroke Vi lyssnar på vad svenska folket säger och ska se över symbolerna i kollektivtrafiken Stefan Löfven, statsminister Äntligen någon som vågar göra ett statement! Mia skäringer HSP, biopolär

18 Vad har vi gjort? Istället för att berätta hur Stroke-Riksförbundet arbetar för att hjälpa och stötta strokepatienter och hur det är att leva efter en stroke visar vi det på ett engagerande sätt. Detta har vi gjort genom att uppmärksamma alla dolda sjukdomar och få folk att engagera sig tillsammans för allas rätt att åka kollektivtrafik.

19 Tack!