Hej arbetsgivare! Som medlem i KFO har du professionella rådgivare vid din sida i med- och motvind.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hej arbetsgivare! Som medlem i KFO har du professionella rådgivare vid din sida i med- och motvind."

Transkript

1 Hej arbetsgivare! Som medlem i KFO har du professionella rådgivare vid din sida i med- och motvind.

2 Ett medlemskap Välkommen till Arbetsgivarföreningen KFO Sveriges största fristående arbetsgivarorganisation. Idag har vi nästan 4000 medlemmar med knappt anställda och vi fortsätter att växa.

3 som lönar sig. Förutom att ge dig råd och stöd i din roll som arbetsgivare, förhandlar och sluter vi kollektivavtal för våra medlemmar. Vi har branschanpassade kollektivavtal inom ett 30-tal områden. Dessutom jobbar vi aktivt och strategiskt inom politiken, föreningslivet och näringslivet med att förbättra villkoren för våra medlemmar. Utöver ditt branschanpassade kollektivavtal omfattas du som medlem i KFO av ett unikt huvudavtal. Det är ett avtal som reglerar hur förhandlingar och eventuella stridsåtgärder mellan parterna på arbetsmarknaden ska gå till. Den stora fördelen med att lösa avtalstvister på detta sätt, är att risken att drabbas av konflikter på arbetsplatsen minimeras. Faktum är att KFO inte haft en enda arbetsmarknadskonflikt sedan starten Så investera klokt i dig själv som arbetsgivare och bli medlem i KFO redan idag! Besök oss på kfo.se och följ oss gärna på facebook.com/arbetsgivarforeningen.kfo

4 Det är mitt jobb att skapa bättre förutsättningar för din verksamhet. Anita Fink Knudsen Chefsförhandlare och näringspolitiskt ansvarig.

5 Det här får du för medlemsavgiften Som medlem i KFO får du en egen kontaktperson som hjälper dig med professionell rådgivning i ditt vardagliga arbete. Det kan gälla frågor kring anställningsavtal, lönesättning och anställningsformer, men också vad som gäller vid anställningens upphörande. Vi hjälper dig även med frågor som företagshälsovård, rehabiliteringsutredningar, arbetstidslagen, diskrimineringslagen, förhandlingar, försäkringar, pensioner, personalförmåner, semester och sjukdom. Ditt medlemskap ger dig också en rad förmåner av olika slag. KFO har många olika samarbetspartners som ger dig som medlem rabatt på bland annat företagsförsäkringar, sjukvårdsförsäkringar, affärsjuridik, juridisk rådgivning vid upphandlingar och HR-support. Utnyttja dessa förmåner så sparar du både tid och pengar.

6 Ingen fråga är för stor eller för liten Vår filosofi är att det ska gå snabbt och enkelt att få professionell rådgivning i arbetsgivarfrågor. Din personliga kontakt på KFO hjälper dig med allt från hur blanketter ska fyllas i till hur kollektivavtalet ska tillämpas samt grund för anställning och avskedande. Förutom rådgivning erbjuder vi även utbildningar som bland annat syftar till att förebygga problem och konflikter på arbetsplatsen. Men ibland dyker det upp situationer, där du som arbetsgivare behöver akut stöd. Då är det skönt att veta vart du ska vända dig och att du kan lita på personen på andra sidan luren. Tveka inte att fråga din kontaktperson. Och skulle han eller hon inte vara på plats finns det alltid någon annan som hjälper dig. Alla rådgivare på KFO är mycket kompetenta och vi har lång samlad erfarenhet. Tillsammans hittar vi garanterat en lösning på det du behöver ha hjälp med.

7 Jag hjälper dig att göra rätt i rollen som arbetsgivare. Lars Trapp Rådgivare för hälsa, vård, omsorg och personlig assistans.

8 Alla behöver ett bollplank. Jag är ditt. Peter Sparrfors Rådgivare för förskola, skola och hushållsnära tjänster.

9 Allt du behöver veta vid anställning KFO hjälper dig som arbetsgivare att tolka de rättsregler som styr anställningsavtalet. Här ingår arbetsrättslagstiftningen, samtliga kollektivavtal som KFO har slutit, det enskilda anställnings av talet, praxis och oskrivna rättsregler. Till arbetsrättslag stiftningen hör många lagar, exempelvis lagen om anställningsskydd (LAS), medbestämmandelagen (MBL), semesterlagen och arbetstidslagen. Som medlem i KFO kan du kontakta oss när du har frågor kring anställningsavtalet och de lagar som styr anställningsförhållandet.

10 Kolla med oss innan du anställer eller säger upp någon När du anställer har du flera beslut att fatta kring exempelvis lönesättning och anställningsformer. Vi hjälper dig med regler kring anställningsvillkor, löner och de bestämmelser som gäller för anställda på arbetsplatsen. Vid anställningens upphörande En arbetstagare kan bli uppsagd på grund av personliga skäl eller arbetsbrist. Som arbetsgivare måste du fundera över om det finns saklig grund för uppsägningen. Du kan alltid fråga oss och få stöd. Vi har även skrivit ett trygghetsavtal som förenklar för både för dig som arbetsgivare och arbetstagaren vid anställningens upphörande.

11 Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa dig. Sonja Lagergren Rådgivare för förskola och skola.

12 Jag har svaren på dina arbetsgivarfrågor. Hans-Erik Stierna Rådgivare för ideella organisationer, arbetskooperativ, tjänsteföretag, hotell och restaurang.

13 Vi hjälper dig skapa en god arbetsmiljö Som arbetsgivare är du skyldig att se till att dina anställda har en god arbetsmiljö och att de inte skadar sig eller blir sjuka på arbetet. Även företagshälsovård och rehabiliteringsutredningar är dina ansvarsområden. Andra exempel är krav på krisstöd och ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Som medlem i KFO hjälper vi dig att tolka lagar och regler som har med arbetsmiljön att göra. Lika rättigheter på arbetsplatsen Alla arbetsgivare ska enligt diskrimineringslagen bedriva ett aktivt och målinriktat arbete för att främja lika rättigheter på arbetsplatsen. KFO först ut om likabehandling Under 2012 träffade KFO och Unionen en överenskommelse om riktlinjer för likabehandling i arbetslivet. Överenskommelsen var den första i sitt slag på arbetsmarknaden.

14 Vi står vid din sida när det är dags för förhandling Arbetsgivare hamnar ofta i situationer där det är nödvändigt att förhandla med en facklig organisation. Det är ett sätt att lösa tvister och problem som uppstår mellan dig som arbetsgivare och en eller flera anställda. I vissa fall är du, enligt medbestämmandelagen (MBL), skyldig att förhandla innan du beslutar om verksamhetsförändringar. Vi ger dig rådgivning inför din förhandling och vid centrala förhandlingar företräds du av någon av KFOs erfarna förhandlare. Det är en av många anledningar till att bli medlem redan idag.

15 Tänk dig att ringa till akuten och alltid mötas av samma person. Christer Johansson Rådgivare för handel, industri och fastighet.

16 15 års VD-erfarenhet på andra sidan luren Björn Jidéus Rådgivare för personlig assistans.

17 Ett heltäckande försäkringsoch pensionsskydd Med KFOs avtalsförsäkringar får dina anställda ett heltäckande skydd. Det är ett bra komplement till de lagstadgade sociala förmånerna. Villkoren för dig som arbetsgivare är mycket förmånliga. Alla förtroendevalda och frivilligarbetare hos KFOs medlemmar omfattas utan kostnad av en olycksfallsförsäkring.

18 Som din kontaktperson är jag unikt tillgänglig. Magnus Lindström Rådgivare för handel, petroleum, fastigheter och industri.

19 KFO reder ut begreppen kring ledighet Vilka regler gäller för hur semester tas ut och kan arbetstagaren spara semesterdagar? Vilka typer av ledighet har arbetstagaren rätt till? Vilka ledigheter bestämmer arbetsgivaren över? Vi har svaren på dessa och alla andra frågor som du har kring semester och övrig ledighet. Vi lotsar dig rätt när det gäller sjukdom och sjukförsäkringar När din personal blir sjuk drabbas du som arbetsgivare av kostnader. Vår uppgift är bland annat att lotsa dig genom de regler och förutsättningar som gäller vid frånvaro på grund av sjukdom och aktuella sjukförsäkringar. Hör av dig till oss med dina frågor och funderingar.

20 Rådgivningsjouren Alla medlemmar i KFO har en egen rådgivande kontaktperson. Kontaktpersonerna är experter på olika avtal och verksamhetsområden. Ring eller mejla alltid din kontaktperson i första hand. Om kontaktpersonen inte är anträffbar och ditt ärende är akut, ring rådgivningsjouren på

21 Fråga mig. Jag har 23 års erfarenhet. Jan-Eric Rönngren Rådgivare för handel, folkrörelser, industri och trygghetsfonder.

22 Vi driver frågor som är viktiga för dig KFO arbetar för att förbättra dina möjligheter att driva och utveckla din verksamhet. Det gör vi genom att bevaka debatten i samhället och driva konkreta sakfrågor gentemot lagstiftare och opinionsbildare. Vi synliggör också kooperativt och idéburet företagande i samhällsdebatten via debattartiklar och medverkan i olika forum som arrangör eller deltagare. Tillsammans blir vi starkare i de frågor som är svåra att driva på egen hand.

23 Jag bevakar och driver samhällspolitiska frågor åt dig som KFO-medlem. Eva Nordström Samhällspolitiskt ansvarig.

24 Bli medlem redan idag! En unik fördel med att bli medlem i KFO är att du får en rådgivande kontaktperson som du alltid kan ringa till och som hjälper dig med alla dina arbetsgivarfrågor. Förutom att ge dig råd och stöd i din roll som arbetsgivare, förhandlar och sluter vi kollektivavtal för våra medlemmar. Vi har branschanpassade kollektivavtal inom ett 30-tal områden. Dessutom jobbar vi aktivt och strategiskt inom politiken, föreningslivet och näringslivet med att förbättra livsvillkoren för våra medlemmar. Investera klokt i dig själv som arbetsgivare, gå in på kfo.se eller ring och bli medlem redan idag!

LATHUND FÖR ARBETSGIVARE I SOCIALA FÖRETAG

LATHUND FÖR ARBETSGIVARE I SOCIALA FÖRETAG LATHUND FÖR ARBETSGIVARE I SOCIALA FÖRETAG Lathund för arbetsgivare i sociala företag Författare Eva Carlsson Projektledare, Eva Carlsson Faktagranskning, Arbetsgivarorganisationen KFO Denna handbok är

Läs mer

Därför är det bra med kollektivavtal

Därför är det bra med kollektivavtal Därför är det bra med kollektivavtal ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, oktober 2007. Upplaga: 10 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Tfn: 08-790 52 37. Fax: 08-791

Läs mer

VID DIN SIDA. Om att bli medlem i Vårdföretagarna för dig som arbets givare inom äldrevård och hemtjänst

VID DIN SIDA. Om att bli medlem i Vårdföretagarna för dig som arbets givare inom äldrevård och hemtjänst VID DIN SIDA Om att bli medlem i Vårdföretagarna för dig som arbets givare inom äldrevård och hemtjänst EN PRODUKT FRÅN ALMEGA KOMMUNIKATION 2013 VÅR BREDD ÄR VÅR STYRKA TILLSAMMANS MED OSS på Vårdföretagarna

Läs mer

Handbok. för förtroendevalda inom kommunal sektor

Handbok. för förtroendevalda inom kommunal sektor Handbok för förtroendevalda inom kommunal sektor Innehåll Innehållsförteckning 3-6 Välkommen som förtroendevald 7 Din roll och dina uppgifter 8 Varför lokalavdelning 8 Avdelningens ansvar/grundläggande

Läs mer

Varsel, arbetsbrist, uppsägning

Varsel, arbetsbrist, uppsägning Varsel, arbetsbrist, uppsägning verksamhetsförändringar i privat sektor Akademikerförbundet för jurister, civilekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Varsel, arbetsbrist, uppsägning

Läs mer

Satsa på dig själv med fler i facket

Satsa på dig själv med fler i facket Satsa på dig själv med fler i facket Du är viktigast! Du har det viktigaste fackliga uppdraget av alla. Så sträck på dig och var stolt! Som medlemsvärvare är du med och ser till att vi tillsammans blir

Läs mer

Handbok. för förtroendevalda inom privat sektor

Handbok. för förtroendevalda inom privat sektor Handbok för förtroendevalda inom privat sektor Innehållsförteckning Välkommen som förtroendevald 7 Din roll och dina uppgifter 8 Varför lokalavdelning 8 Avdelningens ansvar/grundläggande principer 9 När

Läs mer

Att ha anställda i Vi Unga. - en guide till styrelsen

Att ha anställda i Vi Unga. - en guide till styrelsen Att ha anställda i Vi Unga - en guide till styrelsen Fastställd av förbundsstyrelsen den 1 juni 2008 FÖRORD... 3 ARBETSGIVARE ELLER ARBETSLEDARE?... 4 ANSTÄLLNING... 4 ANSTÄLLNINGAVTAL...4 ANSTÄLLNINGSFORMER...5

Läs mer

LÖN FÖR MÖDAN. Medlingsinstitutet

LÖN FÖR MÖDAN. Medlingsinstitutet LÖN FÖR MÖDAN Medlingsinstitutet innehall: förord...1 1. VAD ÄR ETT ARBETE VÄRT?...3 2. OLIKA INTRESSEN gemensam lösning...9 3. Arbetslivets regelbok -kollektivavtalet...14 4. förhandlingar och konflikter...20

Läs mer

förord Stockholm i november 2013 Claes Stråth Generaldirektör lön för mödan 1

förord Stockholm i november 2013 Claes Stråth Generaldirektör lön för mödan 1 förord Det kan vara svårt att veta vad som gäller när man får sitt första jobb. Vilken lön ska jag ha? Hur mycket semester har jag rätt till? Vilka försäkringar har jag om jag blir skadad? Frågorna kan

Läs mer

Välkommen som förtroendevald

Välkommen som förtroendevald Välkommen som förtroendevald Din handbok 1 Innehåll Välkommen som förtroendevald 4 Den svenska modellen 5 Så här är fackförbunden organiserade 5 Så här är arbetsgivarorganisationerna organiserade 6 Förhandlingssamverkan

Läs mer

Välkommen som förtroendevald

Välkommen som förtroendevald Välkommen som förtroendevald Din handbok 1 Innehåll Välkommen som förtroendevald 4 Den svenska modellen 5 Så här är fackförbunden organiserade 5 Så här är arbetsgivarorganisationerna organiserade 6 Förhandlingssamverkan

Läs mer

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet Syns du finns vi Att vara ombud i Lärarförbundet Välkommen som ombud! Du som är ombud på arbetsplatsen är en viktig person i Lärarförbundet både för medlemmarna på din arbetsplats och för hela förbundet.

Läs mer

Visita en del av en växande framtidsbransch

Visita en del av en växande framtidsbransch Bli medlem Visita en del av en växande framtidsbransch FÖR DIG SOM VERKAR INOM BESÖKSNÄRINGEN HAR Visita jobbat i över hundra år. Vi har sedan starten arbetat för branschens utveckling och för att våra

Läs mer

Medlemskapets värde Visstidsanställda

Medlemskapets värde Visstidsanställda 2008-02-15 Medlemskapets värde Visstidsanställda slutrapport Inledning På uppdrag av styrgruppen för Medlemskapets värde har en projektgrupp bildats för att analysera och finna lösningar på problemet med

Läs mer

Diskussionsunderlag. Avtalsdiskussion på arbetsplatsen

Diskussionsunderlag. Avtalsdiskussion på arbetsplatsen Diskussionsunderlag Avtalsdiskussion på arbetsplatsen AVTAL 2016 2 Ta chansen att påverka! Kollektivavtalen ger oss en gemensam bas för anställningsvillkoren. Kollektivavtalen skapar förutsättningar för

Läs mer

Schyst offentlig upphandling

Schyst offentlig upphandling oktober 2011 Schyst offentlig upphandling Offentlig upphandling är en ekonomiskt sett gigantisk verksamhet inom Sveriges offentliga sektor. Varje år köper stat, kommuner och landsting varor och tjänster

Läs mer

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud Fakta och tips till dig som är förtroendevald i Handels Välkommen som fackombud Välkommen som fackombud Att vara fackombud innebär att du är Handels kontaktperson på arbetsplatsen. Du har fått förtroendet

Läs mer

SÅ ANSTÄLLER DU. Vad du ska tänka på då du anställer en person AVTAL

SÅ ANSTÄLLER DU. Vad du ska tänka på då du anställer en person AVTAL SÅ ANSTÄLLER DU Vad du ska tänka på då du anställer en person AVTAL VAD SKA JAG TÄNKA PÅ DÅ JAG ANSTÄLLER EN PERSON? Tänk noga igenom vilka kvaliteter, kvalifikationer och personlighetstyp du vill ha till

Läs mer

Facket för dig och alla andra byggnadsarbetare. Bli medlem nu!

Facket för dig och alla andra byggnadsarbetare. Bli medlem nu! Facket för dig och alla andra byggnadsarbetare Bli medlem nu! Du är eftertraktad! Som byggnadsarbetare är du en eftertraktad, respekterad och attraktiv arbetskraft med hög status. Du har en lång och gedigen

Läs mer

ORDNING OCH REDA MED LAGAR OCH KOLLEKTIVAVTAL

ORDNING OCH REDA MED LAGAR OCH KOLLEKTIVAVTAL ORDNING OCH REDA MED LAGAR OCH KOLLEKTIVAVTAL LO-TCO Rättsskydd AB MINDRE KAOS MED KOLLEKTIVAVTAL Kollektivavtalen ger ordning och reda på arbetsplatserna. Med dem i handen står vi starkare mot arbetsgivarna.

Läs mer

Läkare & chef EN HANDBOK

Läkare & chef EN HANDBOK Att bli chef ska vara en naturlig och attraktiv karriärväg för läkare, anser vi inom Sveriges läkarförbund. Vi finns för läkare i hela karriären och arbetar därför för att motivera, inspirera och uppmuntra

Läs mer

Introduktion till. saneringsbranschen

Introduktion till. saneringsbranschen Introduktion till saneringsbranschen Välkommen till saneringsbranschen! Du är nu en betydelsefull medarbetare i ett serviceyrke som hela tiden utvecklas snabbt och där du kommer i kontakt med många människor.

Läs mer

MB-ledamoten. en facklig förtroendeman

MB-ledamoten. en facklig förtroendeman MB-ledamoten en facklig förtroendeman Den här foldern ger en inblick i hur MB-verksamheten är tänkt att fungera i företagen och i Byggnads som organisation. Hur ser företagets orderingång ut framöver nyanställningar

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Övergång av verksamhet

Övergång av verksamhet PM 2012-04-17 1 (14) Övergång av verksamhet 1. Inledning I denna promemoria beskrivs begreppet övergång av verksamhet och de vanligaste frågorna som uppstår för överlåtaren och förvärvaren. Med överlåtaren

Läs mer

DHRs föreningshandbok

DHRs föreningshandbok DHRs föreningshandbok Tips och idéer för medlemmar och förtroendevalda Principer förtillgänglighe DHR För ett samhälle utan rörelsehinder DHR 2012 Skribent: Fredrik Canerstam 2 Innehållsförteckning Välkommen

Läs mer

Välkommen till Lärarnas Riksförbund. Fackförbundet för behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare

Välkommen till Lärarnas Riksförbund. Fackförbundet för behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare Välkommen till Lärarnas Riksförbund Fackförbundet för behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare Lärarnas Riksförbund är förbundet för dig som är eller studerar till lärare eller studie- och yrkesvägledare.

Läs mer

Arbetsgivarföreningen för kooperativa och idéburna företag och organisationer

Arbetsgivarföreningen för kooperativa och idéburna företag och organisationer Arbetsgivarföreningen för kooperativa och idéburna företag och organisationer friskolan där eleverna står i fokus sid 8 kooperativ assistansverksamhet gav flexibilitet sid 4 Folkets Hus och Parker digitaliserar

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer