Webbplatsen är en stark informationskanal gentemot våra olika målgrupper. Våra målgrupper för webbplatsen är i huvudsak:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Webbplatsen är en stark informationskanal gentemot våra olika målgrupper. Våra målgrupper för webbplatsen är i huvudsak:"

Transkript

1

2 Inledning Webbtekniken erbjuder stora möjligheter för information, kommunikation, samverkan och interaktivitet. PRO:s webbplatser är en betydelsefull informationskälla med möjligheter till interaktiva tjänster för PRO:s målgrupper och ett viktigt ansikte utåt. PRO:s mål med webbtekniken är fortsatt utveckling av PRO:s webbplats och intranät med syfte att tillgodose besökarnas förväntningar på information, service och tjänster. Webben hjälper även till i de effektiviseringskrav som finns inom PRO:s administration. Innehållet på webbplatsen ska stärka och fördjupa intresset för PRO. Bland annat ge större insyn i verksamheten och ge förbättrade möjligheter att påverka och föra en dialog, den ska utveckla och förbättra servicen gentemot PRO:s målgrupper och bidra till att ge PRO ett effektivare resursutnyttjande. Webbplatsen ska stärka PRO:s ställning som en attraktiv organisation att vara medlem i och attraktiv samarbetspartner i påverkansarbete. På webbplatsen ska samtliga organisationsled ingå i en gemensam struktur och layout, dels för att tillgodose webbplatsens användarvänlighet genom en tydlig navigeringsstruktur och en gemensam sökfunktion, dels för att öka trovärdigheten genom en tydlig och gemensam avsändare. Samtliga organisationsled använder sig därför av PRO:s publiceringsverktyg Episerver. Respektive styrelse ansvarar för att publicerad information är korrekt och begriplig, att informationen är i enlighet med styrelsens beslut och gällande verksamhetsplan. Personliga åsikter får ej uttryckas på webbplatsen. Länkning till personliga bloggar får endast ske då en förtroendevald använder bloggen i sitt uppdrag. Detta är en policy för hur föreningar, samorganisationer och distrikt ska använda PRO:s webbplats. PRO:s webbplats utgör en del av vårt ansikte utåt, men även inåt i organisationen för medlemmar och förtroendevalda. Föreningens, samorganisationens eller distriktets webbplats är en viktig del av hela PRO:s informations- och kommunikationsarbete. Alla sidor ska följa PRO:s grafiska profil. Sidorna ska också följa PRO:s stadgar, PRO:s webbpolicy samt gällande lag och rätt. De öppna, externa sidorna ska innehålla information som är av allmänt intresse för medlemmar och presumtiva medlemmar. Renodlad intern information läggs under lösenordskyddade sidor, till exempel PRO:s intranät. Endast den som accepterar att arbeta med webbplatsen utifrån denna policy kan verka som webbansvarig.

3 Webbdomän Domänen ägs av PRO Pensionärernas Riksorganisation, Box 3274, Stockholm, Sverige. Riksorganisationen är juridiskt ansvarig för webbplatserna. Mål med webbkommunikationen Syftet med PRO:s webbplats är att vara en kanal för information, kommunikation och marknadsföring. PRO:s målgrupper ska dygnet runt på ett lättillgängligt sätt hitta korrekt och aktuell information om PRO. Webbplatserna ska öka intresset för PRO och bidra till att påverka i samhällsutvecklingen på ett för PRO:s medlemmar och pensionärer gynnsamt sätt. Målet är att upprätthålla en enhetlig struktur av informationen och den grafiska utformningen för att besökare ska få en tydlig bild av PRO och de frågor vi arbetar med. Viktig information för medlemmar och presumtiva medlemmar är till exempel aktivitetsprogram samt kontaktinformation till ledare. Målgrupper Webbplatsen är en stark informationskanal gentemot våra olika målgrupper. Våra målgrupper för webbplatsen är i huvudsak: Nuvarande och möjliga medlemmar Förtroendevalda och anställda Nuvarande och möjliga samarbetspartners Intresseorganisationer Politiker Intresserad allmänhet Media Ansvar och befogenheter Ansvaret för innehållet på föreningarnas, samorganisationernas samt distriktens webbplatser har respektive styrelse. Det juridiska övergripande ansvaret för föreningarnas, samorganisationernas och distriktens webbplatser och dess innehåll har Riksorganisationen. Det tekniska ansvaret för driften av servrar och webbplatsens anslutning till Internet har Riksorganisationen via upphandlad leverantör.

4 Om webbplatsen enligt Riksorganisationens kanslilednings bedömning innehåller olämpligt innehåll tar sig Riksorganisationen rätten att inaktivera olämpliga sidor eller organisationsledets internetadress till dess att sidan kan godkännas för publicering. Riksorganisationen förbehåller sig också rätten att ta bort förekomst av olämpligt material. Riksorganisationens kanslilednings beslut kan överklagas till PRO:s styrelse. En förening, samorganisation eller ett distrikt som har en webbplats under pro.se ska utse en webbansvarig. Den webbansvarige är operativt ansvarig för webbplatsen och har delegerat ansvar för innehållet i praktiken. Webbansvarig fungerar som kontaktperson mot ansvarig på Riksorganisationen. Lagar, regler och etik Den information som delges på webbplatsen påverkar bilden av hela PRO och ska därför följa god etik och får inte innehålla material som är kränkande eller stötande. Den får inte innehålla något olagligt. Den får inte heller innehålla något som strider mot PRO:s stadgar och handlingsprogram. Vid länkning till andra webbplatser ska besökare kunna lita på att innehållet är seriöst. PRO:s webbsidor får inte användas för spridning av marknadsföringsbudskap från företag, enskilda personer eller andra föreningar. Länkningar till andra sidor får inte strida mot PRO:s stadgar och handlingsprogram. På webbplatsen ska det inte finnas möjlighet, för annan än webbansvarig/redaktör, att direkt lägga upp meddelanden eller bilder. Webbansvarig är ansvarig för innehållet. Det är inte tillåtet med öppna gästböcker och liknande. Betald reklam Det får på webbplatserna inte förekomma någon form av betald reklam. Länkar ska ha en direkt koppling till PRO verksamheten eller viktiga samhällsfunktioner. Länkar till samarbetspartners för till exempel medlemsförmåner får förekomma, men inte på organisationsledets förstasida. Logotyper får inte användas. Bild, ljud och texträttigheter Publicering av bilder, ljud, film och text på PRO:s webbplats ska följa upphovsrättsliga lagar. Den som är författare till en text eller har tagit ett fotografi äger rättigheterna till sittverk. Vid publicering av texter ska därför författarens tillstånd inhämtas innan publicering kan ske. Likaså ska tillstånd från fotograf inhämtas. Skriftligt tillstånd är att föredra.

5 Det ovanstående avser verk som författats i annan avsikt än publicering på PRO:s webbplats. Det avser också fotografier eller andra grafiska verk som till exempel teckningar eller dylikt som har framtagits i annan avsikt än att publicera på PRO:s webbplats. Se stycke nedan för mer information om rättsläge när det gäller Datadirektivet (DSF) och upphovsrätt. Även musik omfattas av upphovsrätt. Annans musik eller egen musik där andras texter används kan därför inte läggas upp på webbplatsen utan tillstånd av den som äger rätten till verket. Av STIM (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) kan man köpa licens för musikaliska verk. PRO:s webbplats omfattas av det gemensamma STIM-avtalet som riksorganisationen betalar för. Den som skriver en text för PRO:s webbplats eller fotograferar/producerar ett grafiskt verk för webbplatsen ska godkänna och ge PRO publiceringsrätt för texten och bilden före webbplatsens innehåll i form av text och bildmaterial skall avspegla PRO:s verksamhet. Webbansvarig inom PRO överlåter publiceringsrätten för allt egenproducerat material som publiceras, på obegränsad tid till PRO. Vid publicering av citat ska källa alltid anges. Struktur och kvalitet Struktur och upplägg på PRO:s webbplatser ska ha användaren i fokus. Det innebär bland annat att: Informationen ska struktureras utifrån användarens behov Det ska vara logiskt och enkelt för besökaren att hitta informationen. Länkar och innehåll ska kontinuerligt kontrolleras av webbansvarig. Allt material av grafisk karaktär som till exempel bilder ska vara resurssnålt (låg upplösning). Bilder behöver inte ha högre upplösning än 72 dpi. Text ska vara lättläst och lättillgänglig. Viktig information ska finnas som löpande text på textsidor, inte bara i PDF-filer. Använd befintliga formatmallar. Alla bilder ska ha beskrivande texter.

6 Dataskyddsförordningen och upphovsrätten Att publicera information på Internet innebär att man måste iaktta ett antal lagar och regler gällande behandling av automatiserad databehandling. Regler finns även för publicering av bilder, texter, litterära verk och personuppgifter. De lagar som ska iakttas är: Dataskyddsförordningen Upphovsrätten Dataskyddsfördningen Att publicera information på Internet kan strida mot DSF. I DSF anges under vilka förutsättningar personuppgifter får publiceras. Med personuppgift avses uppgifter som möjliggör identifiering av en nu levande person. Det gäller bilder, personuppgifter i löpande text samt ljudupptagningar och personlig information i register. Huvudregeln är att man ska ha samtycke från den person vars uppgifter som publiceras. Det är alltid bra att ha detta samtycke skriftligt. Känsliga uppgifter får inte publiceras. Med känsliga uppgifter menas, till exempel: Uppgifter som rör hälsa eller sexualliv. Eller uppgifter som avslöjar; Etniskt ursprung. Politiska åsikter. Religiös eller filosofisk övertygelse. Medlemskap i fackförening Mer information på

7 Upphovsrättslagstiftningen Den som publicerar material på Internet bör vara medveten om att i princip all information kan omfattas av upphovsrätten och att det krävs rättighetsinnehavarens skriftliga tillstånd att publicera. Några huvudregler: Du får kopiera upphovsrättsligt skyddade texter, bilder och musik om författaren/fotografen varit död i minst 70 år. Du får citera delar av texter, enligt god sed och med tanke på ändamålet. I ett debattinlägg kan du till exempel ta med några meningar ur någon annans text för att belysa ett sammanhang du själv skriver om. Du kan skriva ett självständigt referat om det som står i texten och ta med något citat om du anger källan. Du får använda andras fotografier om det är mer än 50 år sedan det togs. Vissa bilder räknas som konstnärliga verk och skyddas i 70 år efter fotografens död. Du får inte lägga ut andras datorprogram utan skriftligt tillstånd. Datorprogram har ett starkt skydd, även kopiering för privat bruk är förbjuden. Läs mer på om-upphovsratt-till-litterara-och_sfs

Riktlinjer för PRO:s webbsidor i föreningar, samorganisationer och distrikt. Antagen av Riksorganisationens styrelse

Riktlinjer för PRO:s webbsidor i föreningar, samorganisationer och distrikt. Antagen av Riksorganisationens styrelse Riktlinjer för PRO:s webbsidor i föreningar, samorganisationer och distrikt. Antagen av Riksorganisationens styrelse 2015-10-27 Inledning Webbtekniken erbjuder stora möjligheter för information, kommunikation,

Läs mer

Riktlinjer för PRO:s webbsidor i föreningar, samorganisationer och distrikt. Antagen av Riksorganisationens styrelse den 13/12 2011

Riktlinjer för PRO:s webbsidor i föreningar, samorganisationer och distrikt. Antagen av Riksorganisationens styrelse den 13/12 2011 Riktlinjer för PRO:s webbsidor i föreningar, samorganisationer och distrikt Antagen av Riksorganisationens styrelse den 13/12 2011 Inledning Detta är en policy för hur föreningar och distrikt ska använda

Läs mer

POLICY FÖR DIGITAL KOMMUNIKATION

POLICY FÖR DIGITAL KOMMUNIKATION POLICY FÖR DIGITAL KOMMUNIKATION Inledning PRO är beroende av att medlemmar och omvärlden har ett starkt förtroende för organisationen. Det är av stor betydelse hur vi kommunicerar så att det inte innebär

Läs mer

1(8) Riktlinjer för webb och sociala medier. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för webb och sociala medier. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2017-02-22, 11 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning Inledning...4 Mål...4 Syfte...4

Läs mer

Reumatikerförbundets Webbpolicy

Reumatikerförbundets Webbpolicy Reumatikerförbundets Webbpolicy 120608 Reumatikerförbundet Webbpolicy Den här webbpolicyn gäller för Reumatikerförbundets samtliga organisationsled. Den vilar på Reumatikerförbundets värdegrund. Ytterst

Läs mer

Regler för publicering på www.vimmerby.se

Regler för publicering på www.vimmerby.se Regler för publicering på www.vimmerby.se Antagen av kommunstyrelsen 2006-04-04 100 VIMMERBY KOMMUN 1. Kommunledningskontoret Kanslienheten LHR Regler för publicering på www.vimmerby.se 1. Inledning Internet

Läs mer

Webbpolicy för Klippans kommun

Webbpolicy för Klippans kommun Webbpolicy för Klippans kommun Framtagen av Kommunkansliet 2006-10-11 (ändring 2006-10-31) 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Syfte och målgrupper... 3 4. Riktlinjer... 3 5. Ansvar...

Läs mer

Webbpolicy Övertorneå kommun

Webbpolicy Övertorneå kommun 1 Webbpolicy Kanslienheten september 2006 2 Inledning Den officiella kommunala hemsidan är en viktig informationskälla och informations- och marknadsföringskanal som ökar i betydelse. En hemsida är under

Läs mer

Webbpolicy. Bilaga: Att skriva tillgängligt för webben POLICY. Kommunledningskontoret Anna Sandström, 0531-52 60 25 anna.sandstrom@bengtsfors.

Webbpolicy. Bilaga: Att skriva tillgängligt för webben POLICY. Kommunledningskontoret Anna Sandström, 0531-52 60 25 anna.sandstrom@bengtsfors. Kommunledningskontoret Anna Sandström, 0531-52 60 25 anna.sandstrom@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Webbpolicy Bilaga: Att skriva tillgängligt för webben 2 Inledning Kommunens webbplats

Läs mer

GDPR-DSF. Göran Humling IKT-Kommittén PRO Uppsala Län

GDPR-DSF. Göran Humling IKT-Kommittén PRO Uppsala Län GDPR-DSF Göran Humling IKT-Kommittén PRO Uppsala Län GDPR, DSF Den 25 maj 2018 kommer Personuppgiftslagen,PUL att ersättas av EU Allmän Dataskyddsförordning, DSF (GDPR, General Data Protection Regulation

Läs mer

Alla webbplatser och sociala mediekanaler där LTH står som avsändare räknas som en webbplats vid LTH och omfattas av dessa regler.

Alla webbplatser och sociala mediekanaler där LTH står som avsändare räknas som en webbplats vid LTH och omfattas av dessa regler. Riktlinjer för kommunikation och innehåll på LTH:s domän lth.se och i sociala medier syftar till att säkra en tydlig och enhetlig avsändare, att gällande lagstiftning följs samt att universitetets och

Läs mer

Informations- och kommunikationsstrategi

Informations- och kommunikationsstrategi Kommunledningskontoret Utvecklings- och administrationsenheten Sofia Magnusson, 0531-52 60 03 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunstyrelsen 1(6) Informations- och 2 Innehåll Innehåll...

Läs mer

Allmänna råd. Vi har lagring i flera miljöer som är uppdelat regionalt och lokalt.

Allmänna råd. Vi har lagring i flera miljöer som är uppdelat regionalt och lokalt. Anpassning till DSF 2018-05-25 Sammanfattning PRO måste från och med den 25:e maj 2018 anpassa hanteringen av personuppgifter enligt den nya lagen DSF, Dataskyddsförordningen. PRO har genomfört analys

Läs mer

Anpassning till DSF

Anpassning till DSF Anpassning till DSF 20180525 Sammanfattning... 2 Allmänna råd.... 4 Vi har lagring i flertalet miljöer som är uppdelat regional och lokalt.... 4 Tillgång till personuppgifter.... 4 Personer har rätt att

Läs mer

Policy för sociala medier i Stockholms stad

Policy för sociala medier i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kommunikationsenheten Sida 1 (7) 2017-06-26 Tillämpning Policyn gäller för alla förvaltningar och bolag i Stockholms stad och riktar sig till alla medarbetare i staden. Avsnitten

Läs mer

Integritetspolicy Våra Gårdar

Integritetspolicy Våra Gårdar Antagen av Våra Gårdars förbundsstyrelse 2018-09-14 version 1.0 Integritetspolicy Våra Gårdar Skyddet av dina personuppgifter är viktigt för oss. I denna integritetspolicy beskrivs när, hur och i vilket

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY Information om behandling av personuppgifter för dig som är medlem i brf Gandalf

INTEGRITETSPOLICY Information om behandling av personuppgifter för dig som är medlem i brf Gandalf INTEGRITETSPOLICY Information om behandling av personuppgifter för dig som är medlem i brf Gandalf Detta dokument innehåller information om hur dina personuppgifter behandlas av brf Gandalf, nedan kallad

Läs mer

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar.

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar. DIARIENUMMER: FASTSTÄLLD: KS 81/2017 945 2017-05-16 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Policy Policy för sociala medier i Herrljunga kommun Dokumentet antas av

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL)

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) 1 (6) PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) Lagens ikraftträdande PUL trädde ikraft den 24 oktober 1998 och genom PUL:s införande upphävdes 1973-års datalag. För behandling av personuppgifter, som påbörjats före den

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer för sociala medier. Beslutad av kommunchefen 2013-11-27

RIKTLINJE. Riktlinjer för sociala medier. Beslutad av kommunchefen 2013-11-27 Riktlinjer för sociala medier Beslutad av kommunchefen 2013-11-27 Innehållsförteckning Sociala medier... 2 Mål och syfte med sociala medier... 2 Interna regler... 3 Hantering av allmänna handlingar, arkivering,

Läs mer

Uppdaterad Riktlinjer för intranät och extern webbplats

Uppdaterad Riktlinjer för intranät och extern webbplats Uppdaterad 2018-10-01 Riktlinjer för intranät och extern webbplats Innehåll Syfte...3 Intranät...3 Extern webbplats...3 Organisation och ansvar...4 Kvalitetskrav...4 Tillgänglighet...5 Lagar och regler...5

Läs mer

Riktlinjer för webbpublicering av protokoll i Gislaveds kommun

Riktlinjer för webbpublicering av protokoll i Gislaveds kommun Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2012-09-11 Ansvarig: Kanslichefen Revideras: Vid behov Följas upp: En gång per mandatperiod Riktlinjer för webbpublicering

Läs mer

Riktlinjer för publicering av personuppgifter på webbplatser 16 KS

Riktlinjer för publicering av personuppgifter på webbplatser 16 KS Riktlinjer för publicering av personuppgifter på webbplatser 16 KS 2017.191 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-06-15 97 Riktlinjer för publicering av personuppgifter

Läs mer

INFORMATIONS- POLICY

INFORMATIONS- POLICY INFORMATIONS- POLICY 2011-07-21 Inledning Utgångspunkten för vårt informationsarbete är att vi alla vill, kan och förväntas utbyta relevant information med varandra inom kommunorganisationen, med kommuninvånare

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER. Bakgrund. Syfte. Användning av sociala mediekanaler. Ansvar för publicering. Sida 1(5)

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER. Bakgrund. Syfte. Användning av sociala mediekanaler. Ansvar för publicering. Sida 1(5) Sida 1(5) RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER Bakgrund Sociala medier är ett samlingsnamn för digitala interaktiva medier som gör det möjligt för användare att både ta del av, skapa och dela innehåll. Det handlar

Läs mer

Webbpolicy för Internet och intranät. Allmänt

Webbpolicy för Internet och intranät. Allmänt Webbpolicy för Internet och intranät Allmänt Det är självklart och nödvändigt för Rättviks kommun att kunskap och spridning av information sker både inåt och utåt i den kommunala koncernen via Internet

Läs mer

Upphovsrätten sätter maten på upphovsmannens bord

Upphovsrätten sätter maten på upphovsmannens bord Upphovsrätten sätter maten på upphovsmannens bord Var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterära och konstnärliga verk till vilka han eller

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC

RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC 2011-12-05 Sid 1(6) RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC Text: Petra Holmlund 2011-12-05 Sid 2(6) SMC:s sociala medie-ansikte utåt För en intresseorganisation som kan sociala medier utgöra

Läs mer

Malmö stads riktlinjer för sociala medier

Malmö stads riktlinjer för sociala medier Malmö stads riktlinjer för sociala medier Bakgrund Sociala medier är i första hand en plats för dialog och inte en traditionell reklamkanal. Det handlar först och främst om kommunikation, konversation

Läs mer

Rutin för webbpublicering av personuppgifter

Rutin för webbpublicering av personuppgifter 1(5) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens kansli Caroline Uttergård, Administratör 0171-525 61 caroline.uttergard@habo.se Antagen av kommundirektören 2014-10-15 Rutin för webbpublicering av personuppgifter

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier inom Hallstahammars kommun

Riktlinjer för användning av sociala medier inom Hallstahammars kommun Riktlinjer för användning av sociala medier inom Hallstahammars kommun Reviderad maj 2014 2 Bakgrund och mål Kommunen har ett behov av att på olika sätt föra en dialog med medborgarna och att finnas där

Läs mer

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Kommunikationsprogram för Karlskrona kommuns samlade verksamhet... 1 Relaterade dokument Grafisk profil KS2011.204.103... 3 Kriskommunikationsplan Riktlinjer för

Läs mer

Webbjuridiska regler vid publicering på Region Skånes hemsidor 2009-06-08

Webbjuridiska regler vid publicering på Region Skånes hemsidor 2009-06-08 Sidan 1 av 7 Webbjuridiska regler vid publicering på Region Skånes hemsidor 2009-06-08 1. Syfte Syftet med detta dokument är att ur ett juridiskt perspektiv förtydliga vilka regler, utöver lagarna, som

Läs mer

WEBBPOLICY. MITTUNIVERSITETET Styrdokument DNR MIUN 2010/1366. Publicerad: Beslutsfattare: Rektor. Handläggare: Bengt Nilsson

WEBBPOLICY. MITTUNIVERSITETET Styrdokument DNR MIUN 2010/1366. Publicerad: Beslutsfattare: Rektor. Handläggare: Bengt Nilsson MITTUNIVERSITETET Styrdokument WEBBPOLICY DNR MIUN 2010/1366 Publicerad: 2012-01-10 Beslutsfattare: Rektor Handläggare: Bengt Nilsson Beslutsdatum: 2011-12-20 Giltighetstid: Tills vidare Sammanfattning:

Läs mer

Riktlinjer sociala medier

Riktlinjer sociala medier Riktlinjer sociala medier Fastställd av kommunfullmäktig, 58, 2011-09-26 Riktlinjer för användning av sociala medier i Essunga kommun Bakgrund Sociala medier är ett samlingsbegrepp för en rad Internetbaserade

Läs mer

Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier

Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier Sid 1 (5) Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier Försvarsutbildarna har en positiv inställning till och uppmuntrar ingående förbund och föreningar att använda sig av digitala medier och att

Läs mer

Dataskyddspolicy CENTRO KAKEL OCH KLINKER AB

Dataskyddspolicy CENTRO KAKEL OCH KLINKER AB Dataskyddspolicy CENTRO KAKEL OCH KLINKER AB 1 Allmänt Centro Kakel och Klinker AB (nedan kallat Centro) erkänner den allmänna dataskyddsförordningen (nedan kallad "GDPR") (förordning (EU) 2016/679) och

Läs mer

1(9) Informationspolicy. Styrdokument

1(9) Informationspolicy. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2011-08-31 104 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning Inledning...4 Vårt förhållningssätt

Läs mer

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag I denna promemoria finns information om personuppgiftslagen ( PuL ) som från och med den 1 oktober i år börjar gälla för de flesta behandlingar av personuppgifter

Läs mer

Riktlinjer för Webbplatser inom Stockholms läns landsting 2004. Kompletterande dokument till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting 2004

Riktlinjer för Webbplatser inom Stockholms läns landsting 2004. Kompletterande dokument till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer för Webbplatser inom Stockholms läns landsting 2004 Kompletterande dokument till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting 2004 Antagen av Landstingsfullmäktige 8 juni 2004 KOMMUNIKATIONSPOLICY

Läs mer

Riktlinjer för Knivsta kommuns användning av digitala medier vid extern information och kommunikation

Riktlinjer för Knivsta kommuns användning av digitala medier vid extern information och kommunikation Riktlinjer för Knivsta kommuns användning av digitala medier vid extern information och kommunikation KS-2012/837 Fastställt av kommunstyrelsen 5 november 2012 Sidan 1 av 5 Inledning Knivsta kommun vill

Läs mer

LOs policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR)

LOs policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) LOs policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) 1 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Behandling... 3 3. Personuppgift... 3 4. Principer för behandling av personuppgifter... 3

Läs mer

Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern

Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern 1 (5) Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige den 23 september 2010, 193. Inledning Personuppgiftslagen (PuL) trädde i kraft 1998 och

Läs mer

Användande av Google Apps For Education

Användande av Google Apps For Education Användande av Google Apps For Education Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2015-06-03 av Kommunstyrelsen 117 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn och utbildning Giltighetstid Tills

Läs mer

Personuppgiftspolicy. Fastställd efter FS-beslut 19 april 2018

Personuppgiftspolicy. Fastställd efter FS-beslut 19 april 2018 H Personuppgiftspolicy Fastställd efter FS-beslut 19 april 2018 Sammanfattning 1. Personuppgifter ska behandlas i enlighet med ändamålet All behandling av personuppgifter ska ske i överensstämmelse med

Läs mer

Kommunikationspolicy för Sveriges Biodlares Riksförbund (Biodlarna)

Kommunikationspolicy för Sveriges Biodlares Riksförbund (Biodlarna) Kommunikationspolicy för Sveriges Biodlares Riksförbund (Biodlarna) 1. Inledning Sveriges Biodlares Riksförbund (Biodlarna) är en politiskt, religiöst och etniskt obunden ideell organisation som bygger

Läs mer

Rutin för användning av sociala medier

Rutin för användning av sociala medier Diarienummer: Rutin för användning av sociala medier Gäller från: 2013-09-24 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Informationschefen Utarbetad av: Informationschefen och informatörsgruppen Revideras

Läs mer

e-förvaltning och juridiken 8 maj 2008 Kristina Blomberg

e-förvaltning och juridiken 8 maj 2008 Kristina Blomberg e-förvaltning och juridiken 8 maj 2008 Kristina Blomberg www.pulpedagogen.se Personuppgiftslagen (PuL) Vad tänka på i PuL när det gäller e-förvaltning? Missbruksregeln - Hanteringsregeln Ändamålet God

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Webbstrategi

Webbstrategi Landstingets kansli Informationsavdelningen Sven-Åke Svensson Landstingets ledningsgrupp Webbstrategi 2013-2015 Webbstrategin är Landstingets långsiktiga inriktning för all kommunikation via Internet beskriver

Läs mer

Kommunikationspolicy. Kommunikationsansvar. Ledord. Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen?

Kommunikationspolicy. Kommunikationsansvar. Ledord. Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen? Kommunikationspolicy var Ledord Kommunikationsansvar Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen? Innehåll Ledord 4 Kommunikationsansvar 5 Extern kommunikation

Läs mer

Datum 2013-09-18 1 (6) Antaget av Kommunstyrelsen 2013-11-14 17

Datum 2013-09-18 1 (6) Antaget av Kommunstyrelsen 2013-11-14 17 2013-09-18 1 (6) Sociala medier ger möjligheter till ökad öppenhet och dialog. Genom att använda sociala medier kan vi nå fler människor och fler målgrupper. Vi kan möta medborgarna på nya sätt och på

Läs mer

kommunikation Riktlinjer Extern

kommunikation Riktlinjer Extern Riktlinjer Extern kommunikation Detta är en sammanfattning av Karlshamns kommuns riktlinjer gällande de externa kommunikationskanalerna. Hela dokumentet hittar du i First Class under Kommunikation. Som

Läs mer

Nybro kommuns policy för. sociala medier. Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26

Nybro kommuns policy för. sociala medier. Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26 Nybro kommuns policy för sociala medier Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26 Policy för sociala medier är en del av Nybro kommuns informations- och kommunikationsstrategi. Sociala medier definieras som

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Enligt beslut av kommunstyrelsen 2012-01-09 Innehållsförteckning 1 Syftet med policyn... 3 2 Krav på kommunikationsarbetet... 4 2.1 Grafisk profil... 4 3 Ansvar och organisation... 5 4 Våra gemensamma

Läs mer

Informationspolicy. Allmänt

Informationspolicy. Allmänt Informationspolicy Allmänt Det är självklart och nödvändigt för Rättviks kommun att kunskap och spridning av information sker både inåt och utåt i den kommunala koncernen. Kommunen ska vara en föregångare

Läs mer

Så här använder du bilder, texter och musik i kommunens verksamheter. Upphovsrätt. Enköpings kommun

Så här använder du bilder, texter och musik i kommunens verksamheter. Upphovsrätt. Enköpings kommun Så här använder du bilder, texter och musik i kommunens verksamheter Upphovsrätt Enköpings kommun Upphovsrätt det här gäller för dina och andras verk när du använder dem i kommunens verksamheter När du

Läs mer

Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen

Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Chattar, bloggar,

Läs mer

Upphovsrätt. Upphovsrättens grunder. Universitetsjurist Martin Putsén. Juristfunktionen, Linköpings universitet

Upphovsrätt. Upphovsrättens grunder. Universitetsjurist Martin Putsén. Juristfunktionen, Linköpings universitet Upphovsrätt Upphovsrättens grunder Universitetsjurist Martin Putsén Juristfunktionen, Linköpings universitet 2012-10-19 Upphovsrättens grunder Bakgrund Upphovsrättsliga grunder Exempel Litteratur Webbaserat

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Beslutad av: Kommunstyrelsen 2018-10-30 Reviderad: Dokumentet gäller för: Hallsbergs kommun Dokumentansvarig: Kommunikationsavdelningen Ärendenummer: 18/KS/187 Riktlinjer för sociala medier Användandet

Läs mer

Kommunikationspolicy för Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 2015-10-29, 171

Kommunikationspolicy för Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 2015-10-29, 171 Kommunikationspolicy för Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige, 2015-10-29, 171 Inledning... 3 Övergripande mål... 4 Förhållningssätt... 5 Ansvarsfördelning... 6 Intern kommunikation... 7 Extern kommunikation...

Läs mer

Kommunikationspolicy. Dokumentets syfte Syftet är att beskriva vårt förhållningssätt vad gäller kommunikation. 1 Syftet med policyn...

Kommunikationspolicy. Dokumentets syfte Syftet är att beskriva vårt förhållningssätt vad gäller kommunikation. 1 Syftet med policyn... POLICY Dokumentets syfte Syftet är att beskriva vårt förhållningssätt vad gäller kommunikation. Dokumentet gäller för Samtliga medarbetare i Nacka kommun. Innehållsförteckning 1 Syftet med policyn... 2

Läs mer

Kommunikationspolicy. Motala kommun

Kommunikationspolicy. Motala kommun Kommunikationspolicy Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 09/KS 0403 Datum: 2009-01-12 Paragraf: Reviderande instans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 15/KS 0095 Datum: 2018-12-10

Läs mer

INFORMATIONS- & MARKNADSFÖRINGSPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUN

INFORMATIONS- & MARKNADSFÖRINGSPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUN INFORMATIONS- & MARKNADSFÖRINGSPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-19, 86 Informations- och marknadsföringspolicy för Eksjö kommun Syfte och mål Policyn anger mål och riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer sociala medier. Antagen i kommunstyrelsen den

Riktlinjer sociala medier. Antagen i kommunstyrelsen den Riktlinjer sociala medier Riktlinjer - Användning av sociala medier Syftet med att använda sociala medier i Smedjebackens kommun är i första hand för att ha en plats för dialog, nå nya och redan etablerade

Läs mer

Riktlinjer och regler för Karolinska Institutets webbplatser (utan bilagor)

Riktlinjer och regler för Karolinska Institutets webbplatser (utan bilagor) Riktlinjer och regler för Karolinska Institutets webbplatser (utan bilagor) Dnr 1-657/2013 Version 1.0 Gäller från och med 2014-01-14 Beslut Dnr: 1-657/2013 2014-01-14 Riktlinjer och regler för Karolinska

Läs mer

Att använda sociala medier. råd till dig som arbetar i Göteborgs Stad

Att använda sociala medier. råd till dig som arbetar i Göteborgs Stad Att använda sociala medier råd till dig som arbetar i Göteborgs Stad Vad är sociala medier? Med sociala medier menar vi internetbaserade sociala nätverk, forum, bloggverktyg och fildelningssajter för

Läs mer

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål 13 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på Dataskyddsdirektivet Bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

Dataskyddsförordningen för kommunikatörer

Dataskyddsförordningen för kommunikatörer Dataskyddsförordningen för kommunikatörer 3 maj 2018 2 Dataskyddsförordningen ersätter personuppgiftslagen Den 25 maj 2018 börjar EU:s nya regelverk för personuppgiftsbehandling, dataskyddsförordningen

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier

Riktlinjer för användning av sociala medier 2016-02-09 Riktlinjer för användning av sociala medier Beslutade av kommunstyrelsen 2016-02-09. Riktlinjernas syfte Ge chefer och medarbetare i Uppvidinge kommun vägledning och uppmuntran i användningen

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN Välkommen till Illusionen! Tack för att du använder Illusionen som tillhandahålls av Fotboll 2000. Detta är villkoren för användning av denna webbplats och programvara, bilder,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER Riktlinjer för hur sociala medier hanteras inom Surahammars kommun. Antagen av. Ansvarig tjänsteman: Axel Kjellin Kommunikatör axel.kjellin@surahammar.se Bakgrund Sociala

Läs mer

Information om allergi/specialkost Information avseende allergi/specialkost får inte registreras i Vittraboken.

Information om allergi/specialkost Information avseende allergi/specialkost får inte registreras i Vittraboken. Riktlinjer för förskolors/skolors användning av SchoolSoft och den digitala Vittraboken Bakgrund Personuppgiftslagen (PuL) innehåller en rad bestämmelser som är viktiga att känna till för förskolor/skolor

Läs mer

Känsliga uppgifter 6. Personnummer på klasslistor 8. Uppgifter om familjemedlemmar 8. Bevarande av uppgifterna 10. Innehållsförteckning.

Känsliga uppgifter 6. Personnummer på klasslistor 8. Uppgifter om familjemedlemmar 8. Bevarande av uppgifterna 10. Innehållsförteckning. Innehållsförteckning Syftet 2 Personuppgiftslagen (1998:204) 3 Behandling av personuppgifter för administrativa ändamål 6 Känsliga uppgifter 6 Personnummer på klasslistor 8 Uppgifter om familjemedlemmar

Läs mer

Policy för Skånes Ridsportförbunds närvaro i sociala medier

Policy för Skånes Ridsportförbunds närvaro i sociala medier Policy för Skånes Ridsportförbunds närvaro i sociala medier Vi vill uppmuntra till användning av sociala medier i arbetetssyfte men också påminna om att du representerar din arbetsgivare/förbundet, både

Läs mer

Riktlinjer Sociala Medier

Riktlinjer Sociala Medier Riktlinjer Sociala Medier 1 Innehållsförteckning: 1.Kort information om Sociala medier..3 2. Inledning..3 3. Privat eller i tjänsten?...4 3.1 Yttrandefrihet och meddelarfrihet..4 4. Användning privat och

Läs mer

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL)

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) Kommunledningsförvaltningen STYRDOKUMENT Godkänd/ansvarig 1(5) Beteckning Riktlinjer behandling personuppgifter Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) 1.

Läs mer

Lathund Personuppgiftslagen (PuL)

Lathund Personuppgiftslagen (PuL) Lathund Personuppgiftslagen (PuL) Behandling Alla former av åtgärder där man hanterar personuppgifter oavsett om det sker via datorn eller inte. Detta kan vara till exempel insamling, registrering och

Läs mer

Kopiosto rf

Kopiosto rf Läraren och upphovsrätt Kopiosto rf 11.4.2019 Lärarens tre roller Lärarens tre roller i förhållande till upphovsrätten 1. Som upphovsman framställer egna undervisningsmaterial Läraren och elever får upphovsrätten

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling 2009-10-14 Rev 2009-11-24 Rev 2010-05-20 Rev 2010-06-02 Kommunens författningssamling Kommunikationspolicy för Österåkers kommun Fastställd av Kommunfullmäktige den 14 juni 2010, 12. (dnr KS 2009:109 105)

Läs mer

UPPHOVSRÄTT EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN MUSIKFÖRLÄGGARNA OM NOTER

UPPHOVSRÄTT EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN MUSIKFÖRLÄGGARNA OM NOTER UPPHOVSRÄTT EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN MUSIKFÖRLÄGGARNA OM NOTER UPPHOVSRÄTT innehåll NOTER UPPHOVSRÄTT 7 NOTER OCH SÅNGTEXTER 8 ARRANGEMANG 11 KOPIERING AV MUSIKALISKA VERK OCH 12 TEXTER I SKOLAN TEXT:

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Riktlinjer för sociala medier Universitetsförvaltningen Kommunikationsavdelningen Dnr 1-92/2018 (Ersätter Dnr 1880/2012-010) Version 2.0 Gäller från och med 2018-12-14 Riktlinjer för sociala medier Innehåll

Läs mer

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET PUL i praktiken Vad är PuL? PuL betyder Personuppgiftslagen och trädde i kraft 1998. Personuppgiftsansvarig Den som ensam eller tillsammans med andra bestämmer

Läs mer

Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR)

Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) 2 Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data protection Regulation (GDPR) Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Rutin för användning av Social Medier. Dnr. Beslutad av kommundirektören Reviderad Reviderad Reviderad

Rutin för användning av Social Medier. Dnr. Beslutad av kommundirektören Reviderad Reviderad Reviderad Dnr Rutin för användning av Social Medier Beslutad av kommundirektören 2010-11-24 Reviderad 2012-12-14 Reviderad 2014-06-13 Reviderad 2014-08-26 Reviderad 2017-04-18 Reviderad 2018-05-24 Dnr 2/9 Innehållsförteckning

Läs mer

Personuppgiftsbehandling i forskning

Personuppgiftsbehandling i forskning Personuppgiftsbehandling i forskning 4 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på dataskyddsdirektivet Generell lag bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29 Regler Sociala medier Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni 2012. Reviderad 2017-04-24, 29 2 (7) Sociala medier används allt mer som kommunikationskanal bland många andra. Det

Läs mer

Solna stad kommunicerar Kommunikationspolicy för Solna stad

Solna stad kommunicerar Kommunikationspolicy för Solna stad 1(8) 2009-06-16 Solna stad kommunicerar Kommunikationspolicy för Solna stad 2 (7) 1. Bakgrund Solna stad är en av Sveriges främsta tillväxtkommuner med ett starkt näringsliv, rikt kultur- och idrottsutbud,

Läs mer

Integritets Policy -GDPR Inledning Syfte Behandling av personuppgifter

Integritets Policy -GDPR Inledning Syfte Behandling av personuppgifter Integritets Policy -GDPR GDPR - General Data Protection Regulation. Denna information delges till alla personer som har kontakt med föräldrakooperativet Montessoriförskolan Kotten i Alingsås ekonomisk

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier för Fagersta kommun

Riktlinjer för sociala medier för Fagersta kommun 1 (6) 20111010 Riktlinjer för sociala medier för Fagersta kommun Riktlinjerna beskriver hur Fagersta kommun och dess verksamheter kan använda sociala medier på ett sätt som stämmer överens med kommunens

Läs mer

Handbok för webbpublicister. Medicinska fakulteten

Handbok för webbpublicister. Medicinska fakulteten Handbok för webbpublicister Medicinska fakulteten Innehåll 1. Inledning 1.1 Mål 1.2 Fakultetens ansvar 1.3 Publicistens ansvar 1.4 Webben som kommunikationsmedel 2. Så skapar du en bra webbplats 2.2 Skriva

Läs mer

Sociala medier. Riktlinje. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande Giltighetstid

Sociala medier. Riktlinje. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande Giltighetstid Sociala medier Riktlinje Fastställt av Kommunikationsdirektör Datum för fastställande 2018-10-09 Giltighetstid 2019-12-31. Riktlinjen ses över en gång per år och uppdateras vid behov. Ansvarig funktion

Läs mer

BESLUT. Datum 2013-09-11. Regelverk för Region Skånes webbplatser

BESLUT. Datum 2013-09-11. Regelverk för Region Skånes webbplatser Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2013-09-11 1 (1) Regelverk för s webbplatser Framtaget regelverk för s webbplatser fastställes. Regelverket

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier i Tyresö kommun

Riktlinjer för användning av sociala medier i Tyresö kommun Riktlinjer för användning av sociala medier i Tyresö kommun Innehållsförteckning 1 Ansvar... 3 1.1 Varje förvaltning... 3 1.2 Uppstart av ny kanal... 3 1.3 Ansvarig för social kanal... 3 1.4 Kommunikationsenheten...

Läs mer

Riktlinjer för anställdas behandling av personuppgifter vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för anställdas behandling av personuppgifter vid Högskolan i Borås Riktlinjer för anställdas behandling av personuppgifter vid Högskolan i Borås INLEDNING Dessa riktlinjer innehåller en sammanfattning av de viktigaste reglerna som anställda har att följa vid behandling

Läs mer

Riktlinje. Webbriktlinje för Herrljunga kommuns externa webbplats

Riktlinje. Webbriktlinje för Herrljunga kommuns externa webbplats DIARIENUMMER: KS-2019-80 FASTSTÄLLD: KS 79/2019-04-23 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: 2019-04-23 GILTIG TILL: Tillsvidare DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Webbriktlinje för Herrljunga kommuns externa

Läs mer

Fastställd av GD 21 augusti 2018 Upphör att gälla 21 augusti 2021 Ansvarig: A/JUR Dnr: 2018/898 DATASKYDDSPOLICY

Fastställd av GD 21 augusti 2018 Upphör att gälla 21 augusti 2021 Ansvarig: A/JUR Dnr: 2018/898 DATASKYDDSPOLICY Fastställd av GD 21 augusti 2018 Upphör att gälla 21 augusti 2021 Ansvarig: A/JUR Dnr: 2018/898 DATASKYDDSPOLICY Inledning Dataskyddsförordningen 1 började tillämpas den 25 maj 2018 i hela EU. Den är därför

Läs mer

Personuppgiftspolicy Signera Rekrytering AB

Personuppgiftspolicy Signera Rekrytering AB Personuppgiftspolicy Signera Rekrytering AB 1 BAKGRUND Signera Rekrytering, org. nr. 559138-8680, ( Signera ), är ett aktiebolag som levererar rekryteringstjänster. Inom Signeras verksamhet behandlas diverse

Läs mer

GDPR Utbildning Varför görs denna förändring? När börjar den nya lagen gälla? Individens rätt Likformighet Uppdatering Kostnadsbesparingar

GDPR Utbildning Varför görs denna förändring? När börjar den nya lagen gälla? Individens rätt Likformighet Uppdatering Kostnadsbesparingar GDPR Utbildning Live 2017-10-25 Föreningar och distrikt Linda Fröström & Marice Johansson Varför görs denna förändring? Individens rätt Likformighet Uppdatering Kostnadsbesparingar När börjar den nya lagen

Läs mer