Webbjuridiska regler vid publicering på Region Skånes hemsidor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Webbjuridiska regler vid publicering på Region Skånes hemsidor 2009-06-08"

Transkript

1 Sidan 1 av 7 Webbjuridiska regler vid publicering på Region Skånes hemsidor Syfte Syftet med detta dokument är att ur ett juridiskt perspektiv förtydliga vilka regler, utöver lagarna, som gäller vid publicering på Region Skånes webb. Dokumentet är en bilaga till Riktlinjer för Region Skånes webbplatser 1 och föremål för årlig översyn. 2. Upphovsrätt Upphovsrättslagen - lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (URL) Vad skyddar upphovsrätten? Upphovsrätt är ett sätt att skydda litterära och konstnärliga verk som till exempel texter, fotografier, grafik, föredrag, vetenskapliga arbeten, kartor, konstverk, musik, film, m.m. Idéer och rena fakta skyddas inte. Till exempel kan man inte ha ensamrätt på en nyhet. Upphovsrätten skyddar bara sättet som nyheten presenteras på. Skriver man helt egna referat av nyheter begår man alltså inte upphovsrättsintrång. När uppstår upphovsrätt? Upphovsrätten uppstår i och med själva skapandet av verket. Det krävs ingen markering (som till exempel ) eller registrering. Verkshöjd Att en skapelse uppnår verkshöjd innebär att den når en sådan höjd av originalitet och självständighet, att det inte finns risk för att två personer skulle kunna ha skapat samma verk oberoende av varandra. Ju lägre höjd en skapelse når, desto mindre skydd av upphovsrätten har den. Till exempel korta notiser kan sakna upphovsrätt för att de är för allmänna och enkla och därför inte når upp till verkshöjd. Det ligger ingen värdebedömning i kraven. Även ett dåligt verk är ett verk. Fotografier Alla slags fotografier, oberoende av verkshöjd, skyddas av upphovsrätt. Faktasamlingar Sammanställningar av fakta i form av kataloger, tabeller, listor, etc, kan skyddas om de är omfattande (det så kallade katalogskyddet). Vem skyddas av upphovsrätten? Den som har skapat verket, upphovsmannen, har upphovsrätten. Det kan finnas olika konstellationer av upphovsmän: Vid andrahandsverk, t ex ett vid verk som har översatts, har översättaren upphovsrätt för sin tolkning. Vid samlingsverk som innehåller flera verk med varsin upphovsman har var och en av dem upphovsrätt för respektive bidrag. 1 Fastställda av regiondirektören

2 Sidan 2 av 7 Vid ett gemensamt verk med två eller flera upphovsmän, där insatserna inte kan särskiljas, har båda upphovsrätten tillsammans. Parodier och travestier räknas som självständiga verk om de syftar till att dra löje över förebilden. Parodimakaren har då upphovsrätt till parodin (men inte till förebilden/originalet). Upphovsrätten består av en ekonomisk del och en ideell del Den ekonomiska rätten innebär rätten att förfoga över verket, till exempel att överlåta det till annan mångfaldiga verket göra verket tillgängligt för allmänheten. Den ideella rätten innebär rätten att bli omnämnd som upphovsman förbud för andra att ändra i verket så att upphovsmannen blir kränkt. Återanvändning av och ändringar i verk Verk får inte återanvändas utan att upphovsmannen tillfrågas. Om man till exempel avtalat med någon att skriva en text till en trycksak, innebär det inte automatiskt att man har rätt att lägga ut texten på hemsidan. För att få göra det krävs en särskild överenskommelse med skribenten. Verk får inte ändras, manipuleras eller retuscheras utan upphovsmannens tillstånd. Skyddets varaktighet Upphovsrättsliga verk är skyddade 70 år efter upphovsmannens död. Fotografier utan verkshöjd skyddas som fotografiska bilder i 50 år efter att de har tagits. Fotografier med verkshöjd skyddas som fotografiska verk i 70 år efter fotografens död. Upphovsrätt för anställda Om inget annat avtalats vid anställningstillfället övergår den ekonomiska rätten till verk som skapas i tjänsten automatiskt till arbetsgivaren, det vill säga koncernen Region Skåne. Upphovsmannen anses bli kompenserad genom lönen. Den ideella rätten kvarstår. Den anställdes namn måste sättas ut på det sätt som god sed kräver. Undantag från upphovsrätt Kopiering för eget bruk. När texter görs tillgängliga via internet kan de inte anses avsedda för enskilt bruk. Citat. Citat får ske bara i överensstämmelse med god sed och bara i den omfattning som motiveras av ändamålet. Citatet får således inte vara för omfattande. Citatet måste dessutom sättas in i ett sammanhang, exempelvis i en egen artikel som behandlar samma område, för att tillåtas. Citaträtt gäller litterära och musikaliska verk, inte konstverk, bilder och foton. Vid citat ska källan anges. Konstverk i vissa fall. T.ex. konstverk på allmän plats utomhus, byggnader, m.m., får avbildas fritt. Vissa allmänna handlingar. Vad som anförts inför myndigheter vid offentliga debatter och utfrågningar får återges fritt.

3 Sidan 3 av 7 Ekonomisk rätt Inför varje publicering måste det kontrolleras att Region Skåne har den ekonomiska rätten att publicera materialet. Ideell rätt Den ideella rätten är knuten till den enskilde upphovsmannen, inte förvaltningen. Skapelser (med undantag av fotografier) som inte når verkshöjd får användas och/eller bearbetas fritt. Skapelser som når verkshöjd ska anges med den enskilde upphovsmannens namn. Undantag från detta kan endast meddelas av upphovsmannen. Fotografier ska alltid anges med den enskilde upphovsmannens namn. Undantag från detta kan endast meddelas av upphovsmannen. Normal beskärning av ett fotografi är tillåten, men omarbetning som innebär förvanskning av fotografiet får ske endast med upphovsmannens tillstånd. Tydliga skriftliga avtal Tydliga skriftliga avtal med externa upphovsmän om skapelser som ska publiceras på rekommenderas. 3. Personlig integritet Personuppgiftslagen (1998:204), Personuppgiftsförordningen (1998:1191), Sekretesslagen (1980:100) Syftet med personuppgiftslagen Syftet med personuppgiftslagen är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Vad är personuppgifter? Personuppgifter är all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet. Exempel på sådan information är texter där någon person pekas ut eller foton där någon person går att känna igen. Observera att lagen gäller personer som är i livet, inte avlidna personer. Behandling av personuppgifter Att lägga ut personuppgifter på internet eller på ett intranät är att betrakta som behandling av personuppgifter. Vad gäller vid publicering av personuppgifter på webben? Tidigare har personuppgiftslagen varit utformad så att behandling av personupppgifter i princip inte har varit tillåten, med undantag till exempel om man haft samtycke av personen i fråga. Vid publicering på webben har därför fokus legat på att hämta in samtycke från personer i texter och bilder. Från och med har delar av lagen fått en annan utformning. Behandling av personuppgifter när det gäller ostrukturerat material (till exempel löpande text och enstaka ljud- och bildupptagningar) är numera i princip tillåten. En förutsättning är dock att personuppgifterna inte missbrukas så att publiceringen av dem kränker den personliga integriteten. Den här ändringen gäller inte databaser med personuppgiftsanknuten struktur, till exempel dokument- och ärendehanteringssystem, där man måste ha samtycke som tidigare. Endast medvetet eller grovt oaktsamt missbruk av personuppgifter är nu straffbart.

4 Sidan 4 av 7 Vad är sekretess? Sekretessbeläggning av uppgift innebär förbud att röja uppgiften oavsett om det sker muntligt, skriftligt, genom utlämnande av handling, överföring via datamedium, publicering på webben eller på annat sätt. Allmänt om personuppgifter på hemsidor Huvudregeln är att personuppgifter i ostrukturerat material som löpande text och enstaka ljud- och bildupptagningar kan publiceras på hemsidan utan samtycke. Inför publicering ska en bedömning göras så att publiceringen av personuppgifter inte kränker den personliga integriteten. Följande regler ska användas: Personuppgifter får inte publiceras för otillbörliga syften, som förföljelse eller skandalisering. En stor mängd uppgifter om en person får inte samlas utan godtagbara skäl. Personuppgifter som visar sig vara felaktiga eller missvisande ska rättas. Publiceringen får inte innebära att någon förtalas eller förolämpas. Regler om sekretess och tystnadsplikt ska följas. Uppgifter om brottsmisstankar får inte publiceras. Personnummer får inte publiceras. Uppgifter om medarbetare på hemsidan Endast arbetsplatsrelaterade uppgifter om medarbetare bör publiceras på hemsidan. I samråd med den enskilde medarbetaren kan även andra uppgifter, till exempel om fritidssysselsättning, publiceras. Hänsyn bör tas till medarbetare som riskerar att utsättas för hot eller trakasserier. 4. Länkning Enligt brottsbalken är det olagligt att medverka till att sprida förtal, hets mot folkgrupp, barnpornografi, m.m. Om man länkar till sidor med sådant innehåll, kan det finnas risk för att man gör sig skyldig till lagbrott. Länkning där man utan tillåtelse hämtar in upphovsrättsligt skyddat innehåll från utomstående hemsidor kan betraktas som intrång i annans upphovsrätt. Länkar (hypertextlänkar) till hemsidor utanför Region Skåne är tillåtna om det klart framgår att man kommer till en hemsida utanför Länkarna ska öppnas i nytt fönster. Hämtningslänkar som innebär att man genom syndikering automatiskt hämtar in information från en webbplats utanför Region Skåne är inte tillåten. Undantag från detta kan beviljas av kommunikationsdirektören, om det tydligt framgår för besökaren vem istället för Region Skåne som är ansvarig för informationen, eller om det är säkerställt att länkningen innebär hämtning av information som Region Skåne kan ta ansvar för.

5 Sidan 5 av 7 Länkning som innebär att man inom hämtar in information från en webbplats till en annan är tillåten efter överenskommelse med ansvarig för webbplatsen där informationen hämtas ifrån. Den som avser att ta bort information från en webbplats måste i god tid informera andra inom som hämtar information från webbplatsen så att dessa kan se till att det inte uppstår brutna länkar. För att gynna principen om uppdatering på ett ställe och inte riskera dubbla budskap, ska kopiering av uppdateringskänsligt material från andra webbplatser undvikas. Istället ska länkning användas. 5. Reklam Kommunallagen (1991:900) anger att individuellt riktat stöd till enskilda näringsidkare får lämnas bara om det föreligger synnerliga skäl för det. Saklig information på hemsidan om företag och organisationer är tillåten, såvida man inte gynnar vissa framför andra. Marknadsföring och reklam är bara tillåten för Region Skånes egen verksamhet. 6. Cookies Vad är en cookie? En cookie är en textfil som webbplatsen du besöker begär att spara på din dator. Gör du några inställningar eller val på webbplatsen, så kan information om det sparas i cookien. Nästa gång du besöker samma webbplats, slipper du göra om samma inställningar. Istället är det cookien som meddelar till webbplatsen att besökaren varit där tidigare och vilka inställningar som gjorts. Gör du nya inställningar på webbplatsen, byts den gamla cookien ut mot en ny i din dator. Cookies används alltså av praktiska skäl för underlätta för dig som besöker en viss webbplats. Enligt lag (2003:389) om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats informeras om vad cookies används till och ges möjlighet att undvika sådan användning. Man måste informera webbplatsens besökare om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa cookies används till och hur cookies kan undvikas. Bestämmelsen omfattar användningen av cookies genom allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster. Ett slutet intranät anses inte vara allmänt tillgängligt och omfattas därför inte. Varje förvaltning ansvarar för att dess startsidor länkar till den centrala sidan med information om cookies,

6 Sidan 6 av 7 7. Debattforum Lag (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor (även kallad BBS-lagen) lägger ett ansvar på den som förmedlar andras meddelanden via debattforum, chat och insändarsida. Lagen gäller dock inte förmedling av meddelanden inom en myndighet eller en koncern. Interna debattforum inom Region Skåne omfattas således inte. Lagen gäller heller inte debattforum där varje inlägg granskas innan publicering. Vid debattforum som riktar sig till allmänheten måste varje inlägg granskas innan publicering så att det inte bryter mot lag (modererat forum). Moderator ska utses och det ska tydligt framgå vem det är. 8. Ansvar Straffrättsligt ansvar Varje enskild person som publicerar på en hemsida ansvarar för att publiceringen inte bryter mot någon lag eller annan författning, till exempel personuppgiftslagen, brottsbalkens bestämmelser gällande t ex förtal, hets mot folkgrupp, upphovsrättslagen, sekretesslagen, m.fl. Den som medverkar genom att t ex förmå någon att begå brott genom att publicera något olagligt kan fällas till ansvar för medverkan till brottet. Blir den ansvarige individen fälld för ett brott, rör det sig i de aktuella sammanhangen oftast om ett bötesstraff. Arbetsgivaren kan av kommunalrättsliga och skatterättsliga skäl inte gå in och betala detta, utan det drabbar den enskilde personligen. Skadeståndansvar Uppstår skadeståndsansvar, regleras detta av vanliga skadeståndsregler. Normalt är det arbetsgivaren, Region Skåne, som står för skadeståndet. YGL och ansvarig utgivare Enligt yttrandefrihetsgrundlagens bestämmelser om frivilligt grundlagsskydd kan man utse en ansvarig utgivare för en hemsida. Efter anmälan om ansvarig utgivare till Radio- och TV-verket kan ett utgivningsbevis utfärdas som kan ge grundlagsskydd för det som publiceras på hemsidan. Alla medarbetare förväntas följa lagarna och Region Skånes webbjuridiska regler. Arbetsledaren ska ge den som publicerar på webben förutsättningar att följa lagarna och Region Skånes webbjuridiska regler. Yttrandefrihetsgrundlagens bestämmelser om ansvarig utgivare för hemsidor ska inte användas i Region Skåne.

7 Sidan 7 av 7 9. Övrigt Internet och intranät I princip gäller dessa webbjuridiska regler oavsett av om man publicerar internet eller på intranätet.

Frågor & svar om nya PuL

Frågor & svar om nya PuL Frågor & svar om nya PuL Fråga 1: Varför ändras PuL? PuL ändras för att underlätta vardaglig behandling av personuppgifter som normalt inte medför några risker för att de registrerades personliga integritet

Läs mer

Riktlinjer för bildhantering

Riktlinjer för bildhantering Kommunledningskontoret Anna Sandström, 0531-52 60 25 anna.sandstrom@bengtsfors.se RIKTLINJER Antagen av Kommunstyrelsen 1(5) Riktlinjer för bildhantering Bilagor: 1. Tillgänglighet vid bildpublicering

Läs mer

e-förvaltning och juridiken 8 maj 2008 Kristina Blomberg

e-förvaltning och juridiken 8 maj 2008 Kristina Blomberg e-förvaltning och juridiken 8 maj 2008 Kristina Blomberg www.pulpedagogen.se Personuppgiftslagen (PuL) Vad tänka på i PuL när det gäller e-förvaltning? Missbruksregeln - Hanteringsregeln Ändamålet God

Läs mer

Upphovsrätt. Upphovsrättens grunder. Universitetsjurist Martin Putsén. Juristfunktionen, Linköpings universitet

Upphovsrätt. Upphovsrättens grunder. Universitetsjurist Martin Putsén. Juristfunktionen, Linköpings universitet Upphovsrätt Upphovsrättens grunder Universitetsjurist Martin Putsén Juristfunktionen, Linköpings universitet 2012-10-19 Upphovsrättens grunder Bakgrund Upphovsrättsliga grunder Exempel Litteratur Webbaserat

Läs mer

Skyldigheten att lämna registerutdrag blir mindre betungande

Skyldigheten att lämna registerutdrag blir mindre betungande Sammanfattning Hanteringen av personuppgifter som inte ingår i personregister underlättas Personuppgiftslagsutredningen har haft i uppdrag att göra en över-syn av personuppgiftslagen. Syftet har varit

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för kommunens externa och interna webbplatser. Fastställd av kommundirektören 2008-04-08

Tillämpningsanvisningar för kommunens externa och interna webbplatser. Fastställd av kommundirektören 2008-04-08 Tillämpningsanvisningar för kommunens externa och interna webbplatser Fastställd av kommundirektören 2008-04-08 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING I 1. Styrdokument inom kommunikationsområdet 1

Läs mer

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET PUL i praktiken Vad är PuL? PuL betyder Personuppgiftslagen och trädde i kraft 1998. Personuppgiftsansvarig Den som ensam eller tillsammans med andra bestämmer

Läs mer

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 30/9 2004

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 30/9 2004 Många rättsområden! IT-rätt Intro 30/9 2004 Internationell dimension Avtalsrätt Köprätt Marknadsföring Straffrätt Yttrandefrihet, tryckfrihet. Personlig integritet Immaterialrätt Mats Nordenborg 1 Mats

Läs mer

Rättsfrågor på webben

Rättsfrågor på webben Rättsfrågor på webben Lathund Rättigheter till bildmaterial och filmat material Rätten till yttrandefrihet (Grundlag) Omfattar hela internet Tryckfrihetslagstiftning (TF) (GL) Upphovsrättslagen Integritetslagstiftningen

Läs mer

Riktlinjer för PRO:s webbsidor i föreningar, samorganisationer och distrikt. Antagen av Riksorganisationens styrelse den 13/12 2011

Riktlinjer för PRO:s webbsidor i föreningar, samorganisationer och distrikt. Antagen av Riksorganisationens styrelse den 13/12 2011 Riktlinjer för PRO:s webbsidor i föreningar, samorganisationer och distrikt Antagen av Riksorganisationens styrelse den 13/12 2011 Inledning Detta är en policy för hur föreningar och distrikt ska använda

Läs mer

UPPHOVSRÄTT. Skyddar skapande arbete. Kopiosto

UPPHOVSRÄTT. Skyddar skapande arbete. Kopiosto UPPHOVSRÄTT Skyddar skapande arbete Vad är upphovsrätt? Ett skydd för skapande arbete En lagstadgad rätt som tillfaller en person som skapat ett verk Upphovspersonen får bestämma hur hens verk används

Läs mer

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 15/6 2005

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 15/6 2005 Många rättsområden! IT-rätt Intro 15/6 2005 Internationell dimension Avtalsrätt Köprätt Marknadsföring Straffrätt Yttrandefrihet, tryckfrihet. Personlig integritet Immaterialrätt Mats Nordenborg 1 Mats

Läs mer

Riktlinjer för samordningsförbundets medverkan i sociala medier

Riktlinjer för samordningsförbundets medverkan i sociala medier Datum 2014-09-19 1(5) Riktlinjer för samordningsförbundets medverkan i sociala medier Sociala medier är enligt Wikipedia ett Samlingsnamn för platser och tjänster på nätet som för samman människor och

Läs mer

Vad är upphovsrätt och hur uppstår den? Hur lång är skyddstiden? Vad skyddas av upphovsrätten? Vad innebär symbolen?

Vad är upphovsrätt och hur uppstår den? Hur lång är skyddstiden? Vad skyddas av upphovsrätten? Vad innebär symbolen? S V E R I G E S F Ö R FAT TA R F Ö R B U N D I N F O R M E R A R O M U P P H OV S R ÄT T E N i Vad är upphovsrätt och hur uppstår den? Upphovsrättslagen ger upphovsmän ensamrätt att förfoga över sitt verk

Läs mer

Rekommendationer för webbplatser knutna till Svenska Kennelklubben

Rekommendationer för webbplatser knutna till Svenska Kennelklubben Rekommendationer för webbplatser knutna till Svenska Kennelklubben Reviderade av SKKs Föreningskommitté mars 2007 Denna text vänder sig till styrelse och webbansvarig inom en SKK-ansluten klubb. Den är

Läs mer

2.3 För att ditt medlemskap skall beviljas måste du vara över 18 år och vara registrerad kund på Webbplatsen

2.3 För att ditt medlemskap skall beviljas måste du vara över 18 år och vara registrerad kund på Webbplatsen ALLMÄNNA VILLKOR FÖR SVENSKA SPELS MEDLEMSTJÄNSTER 1. ALLMÄNT 1.1 Detta avtal fastställer villkoren ( Allmänna Villkor ) för AB Svenska Spels ( Svenska Spel ) tillhandahållande av interaktiva tjänster

Läs mer

Datainspektionen informerar. Dina rättigheter enligt personuppgiftslagen

Datainspektionen informerar. Dina rättigheter enligt personuppgiftslagen Datainspektionen informerar 1 Dina rättigheter enligt personuppgiftslagen Ändringar i PuL Observera att innehållet i den här skriften inte är anpassat till de ändringar i PuL som trädde i kraft den 1 januari

Läs mer

Kopiosto rf

Kopiosto rf Läraren och upphovsrätt Kopiosto rf 11.4.2019 Lärarens tre roller Lärarens tre roller i förhållande till upphovsrätten 1. Som upphovsman framställer egna undervisningsmaterial Läraren och elever får upphovsrätten

Läs mer

UPPHOVSRÄTT. Skyddar skapande arbete

UPPHOVSRÄTT. Skyddar skapande arbete UPPHOVSRÄTT Skyddar skapande arbete Vad är upphovsrätt? Ett skydd för skapande arbete En lagstadgad rätt som tillfaller en person som skapat ett verk Upphovsmannen får bestämma hur hens verk används Gör

Läs mer

VEM ÄGER VAD Nummer tre i en serie på tre om journalistik som en arbetsmetod i skolan. Från Tidningsutgivarna.

VEM ÄGER VAD Nummer tre i en serie på tre om journalistik som en arbetsmetod i skolan. Från Tidningsutgivarna. Ett material från Mediekompass Tidigare Tidningen i Skolan 3 Kolla källan VEM ÄGER VAD Nummer tre i en serie på tre om journalistik som en arbetsmetod i skolan. Från Tidningsutgivarna. Klicka! Klicka!

Läs mer

Stockholms läns landstings. Riktlinjer för sociala medier

Stockholms läns landstings. Riktlinjer för sociala medier Stockholms läns landstings Riktlinjer för sociala medier Inledning Det är en utmaning för Stockholms läns landsting att utveckla nya former för service till och dialog med dem som vi är till för. Detsamma

Läs mer

AVTAL OM RÄTT ATT NYTTJA UNDERVISNINGSMATERIAL. (Avsnitt inom parentes skall ersättas med för avtalet aktuella uppgifter)

AVTAL OM RÄTT ATT NYTTJA UNDERVISNINGSMATERIAL. (Avsnitt inom parentes skall ersättas med för avtalet aktuella uppgifter) Avtal Datum Dnr Sid 1 (5) AVTAL OM RÄTT ATT NYTTJA UNDERVISNINGSMATERIAL (Avsnitt inom parentes skall ersättas med för avtalet aktuella uppgifter) Parter 1. Umeå universitet, institutionen för (namn),

Läs mer

Rätten till ett foto. Hur upphovsrätten fungerar och vikten av kringinformation

Rätten till ett foto. Hur upphovsrätten fungerar och vikten av kringinformation Rätten till ett foto Hur upphovsrätten fungerar och vikten av kringinformation UPPHOVSRÄTT EN FRÅGA OM SKYLDIGHETER Samla för att använda Våga använda! Kringinformation! VAD SÄGER LAGEN? Lag (1960:729)

Läs mer

Webbpolicy Övertorneå kommun

Webbpolicy Övertorneå kommun 1 Webbpolicy Kanslienheten september 2006 2 Inledning Den officiella kommunala hemsidan är en viktig informationskälla och informations- och marknadsföringskanal som ökar i betydelse. En hemsida är under

Läs mer

Datainspektionen informerar. Dina rättigheter enligt personuppgiftslagen

Datainspektionen informerar. Dina rättigheter enligt personuppgiftslagen Datainspektionen informerar 1 Dina rättigheter enligt personuppgiftslagen Innehåll Inledning... 4 Fakta om PuL... 5 Så här kan du få rättelse... 6 Rätten till registerutdrag... 6 Möjligheten att själv

Läs mer

Malmö stads riktlinjer för sociala medier

Malmö stads riktlinjer för sociala medier Malmö stads riktlinjer för sociala medier Bakgrund Sociala medier är i första hand en plats för dialog och inte en traditionell reklamkanal. Det handlar först och främst om kommunikation, konversation

Läs mer

Regler för sociala medier i Kungsbacka kommun

Regler för sociala medier i Kungsbacka kommun Sida 1/5 Regler för sociala medier i Kungsbacka kommun Sociala medier och hur de används Sociala medier är kommunikationskanaler i form av nätverk, forum, chattar och bloggar med innehåll som användarna

Läs mer

Upphovsrätt och fotografier

Upphovsrätt och fotografier Växjö, Utvandrarnas Hus 1 februari 2010 Upphovsrätt och fotografier Catharina Ekdahl, förbundsjurist Liten meny Upphovsrätt och fotografier Om att teckna avtal med fotografer Om människor på bild Befintliga

Läs mer

Medlemsregler Goodgame

Medlemsregler Goodgame Medlemsregler Goodgame Riksförbundet Goodgame Tullgatan 2E 252 70 Råå tel. 0736 440882 info@goodgame.se org.nr. 802412 2718 Ansöker du om medlemskap och inte gör ett aktivt föreningsval kommer du att bli

Läs mer

POLICY FÖR DIGITAL KOMMUNIKATION

POLICY FÖR DIGITAL KOMMUNIKATION POLICY FÖR DIGITAL KOMMUNIKATION Inledning PRO är beroende av att medlemmar och omvärlden har ett starkt förtroende för organisationen. Det är av stor betydelse hur vi kommunicerar så att det inte innebär

Läs mer

Riktlinjer sociala medier

Riktlinjer sociala medier Riktlinjer sociala medier Fastställd av kommunfullmäktig, 58, 2011-09-26 Riktlinjer för användning av sociala medier i Essunga kommun Bakgrund Sociala medier är ett samlingsbegrepp för en rad Internetbaserade

Läs mer

Publicering på Internet

Publicering på Internet Publicering på Internet I personuppgiftslagen (PuL) finns inga särskilda regler för publicering på Internet. Personuppgiftslagens generella regler för behandling av personuppgifter gäller även när man

Läs mer

Användarvillkor för HEMSIDAN.COM. 1 Tjänsten. 2 Användarkonto. 3 Under utveckling. 4 Så här uppför man sig på Hemsidan.

Användarvillkor för HEMSIDAN.COM. 1 Tjänsten. 2 Användarkonto. 3 Under utveckling. 4 Så här uppför man sig på Hemsidan. Användarvillkor för HEMSIDAN.COM Dessa villkor reglerar användadet av tjänsten HEMSIDAN.COM som tillhandahålls av Hemsidan Com AB med organisationsnummer 556685-2785, nedan kallad Hemsidan, och den part

Läs mer

Riktlinje. Sociala medier. Riktlinje antagen av kommundirektör 2015-12-18

Riktlinje. Sociala medier. Riktlinje antagen av kommundirektör 2015-12-18 Riktlinje Sociala medier Riktlinje antagen av kommundirektör 2015-12-18 2016 2019 sidan 1 av 6 Sociala medier definition Sociala medier avser aktiviteter som kombinerar teknik, social interaktion och användargenererat

Läs mer

Policy för Skånes Ridsportförbunds närvaro i sociala medier

Policy för Skånes Ridsportförbunds närvaro i sociala medier Policy för Skånes Ridsportförbunds närvaro i sociala medier Vi vill uppmuntra till användning av sociala medier i arbetetssyfte men också påminna om att du representerar din arbetsgivare/förbundet, både

Läs mer

Riktlinjer Sociala Medier

Riktlinjer Sociala Medier Riktlinjer Sociala Medier 1 Innehållsförteckning: 1.Kort information om Sociala medier..3 2. Inledning..3 3. Privat eller i tjänsten?...4 3.1 Yttrandefrihet och meddelarfrihet..4 4. Användning privat och

Läs mer

EU-domstolens avgörande om internetlänkning hur förhåller sig internetlänkning till upphovsrätten?

EU-domstolens avgörande om internetlänkning hur förhåller sig internetlänkning till upphovsrätten? Kan en länk innebära ett upphovsrättsintrång? Den frågan besvarade EUdomstolen genom ett förhandsavgörande (mål nr. C-466/12) den 12 februari 2014. I avgörandet besvarar EU-domstolen, på begäran av Svea

Läs mer

Att använda sociala medier. råd till dig som arbetar i Göteborgs Stad

Att använda sociala medier. råd till dig som arbetar i Göteborgs Stad Att använda sociala medier råd till dig som arbetar i Göteborgs Stad Vad är sociala medier? Med sociala medier menar vi internetbaserade sociala nätverk, forum, bloggverktyg och fildelningssajter för

Läs mer

VADÅ UPPHOVSRÄTT? Att använda andras material i skolarbete

VADÅ UPPHOVSRÄTT? Att använda andras material i skolarbete VADÅ UPPHOVSRÄTT? Att använda andras material i skolarbete Hämtar du material från Internet till dina skolarbeten? Bränner du ditt färdiga arbete på en cd-skiva för att visa inför klassen? Publicerar du

Läs mer

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29 Regler Sociala medier Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni 2012. Reviderad 2017-04-24, 29 2 (7) Sociala medier används allt mer som kommunikationskanal bland många andra. Det

Läs mer

Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen

Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Chattar, bloggar,

Läs mer

Riktlinjer sociala medier. Antagen i kommunstyrelsen den

Riktlinjer sociala medier. Antagen i kommunstyrelsen den Riktlinjer sociala medier Riktlinjer - Användning av sociala medier Syftet med att använda sociala medier i Smedjebackens kommun är i första hand för att ha en plats för dialog, nå nya och redan etablerade

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier i Värmdö kommun

Riktlinjer för sociala medier i Värmdö kommun Riktlinjer för sociala medier i Värmdö kommun Sociala medier 1 är ett allt mer naturligt inslag i medborgarens vardag och har fått en etablerad roll i samhället. För kommunen kan sociala medier vara en

Läs mer

IT-rätt en introduktion

IT-rätt en introduktion IT-rätt en introduktion Daniel Westman Juridiska institutionen Stockholms universitet Webbplats: http://www.juridicum.su.se/iri/dawe Disposition Allmänt om förhållandet IT juridik Skyddet för personuppgifter

Läs mer

Riktlinjer för PRO:s webbsidor i föreningar, samorganisationer och distrikt. Antagen av Riksorganisationens styrelse

Riktlinjer för PRO:s webbsidor i föreningar, samorganisationer och distrikt. Antagen av Riksorganisationens styrelse Riktlinjer för PRO:s webbsidor i föreningar, samorganisationer och distrikt. Antagen av Riksorganisationens styrelse 2015-10-27 Inledning Webbtekniken erbjuder stora möjligheter för information, kommunikation,

Läs mer

Checklista för publicering på

Checklista för publicering på Datum 2007-06-13 Konsult- och servicekontoret Infoteam/webb Checklista för publicering på www.gotland.se Kommer det viktigaste först? Ger du läsaren en chans att direkt avgöra om innehållet intresserar

Läs mer

Integritetsskydd (vid sidan av OSL): Sammanhangen Bakgrund Nyckelbegrepp Mer integritet?

Integritetsskydd (vid sidan av OSL): Sammanhangen Bakgrund Nyckelbegrepp Mer integritet? Integritetsskydd (vid sidan av OSL): Sammanhangen Bakgrund Nyckelbegrepp Mer integritet? Motiv för skydd av persondata/ integritet Det allmännas och det enskildas (FB, Google mfl) ökade informationstillgång

Läs mer

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL)

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) Kommunledningsförvaltningen STYRDOKUMENT Godkänd/ansvarig 1(5) Beteckning Riktlinjer behandling personuppgifter Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) 1.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 februari 2017 T 1963-15 KLAGANDE JL Ombud: Jur.kand. ST och jur.kand. PÖ MOTPART MA Ombud: Advokat TR SAKEN Upphovsrättsintrång ÖVERKLAGAT

Läs mer

Dnr 2007/83 PS 004. Riktlinjer för elevernas IT användning i proaros skolverksamhet

Dnr 2007/83 PS 004. Riktlinjer för elevernas IT användning i proaros skolverksamhet Dnr 2007/83 PS 004 Riktlinjer för elevernas IT användning i proaros skolverksamhet Riktlinjer för elevernas IT användning... 2 Allmänna utgångspunkter... 2 Behörighet och ansvar... 2 Internetanvändning,

Läs mer

NÀTJURIDIK. Internet. Thomas Carlén-Wendels. Norstedts Juridik AB. Lag och ràtt pâ. Andra upplagan

NÀTJURIDIK. Internet. Thomas Carlén-Wendels. Norstedts Juridik AB. Lag och ràtt pâ. Andra upplagan NÀTJURIDIK Lag och ràtt pâ Internet Andra upplagan Thomas Carlén-Wendels Norstedts Juridik AB Fôrord 5 Fôrkortningar och akronymer 12 1. Inledning 15 Litteratur 16 2. Internet-termer 19 3. Vad àr Internet

Läs mer

Webbplatsen är en stark informationskanal gentemot våra olika målgrupper. Våra målgrupper för webbplatsen är i huvudsak:

Webbplatsen är en stark informationskanal gentemot våra olika målgrupper. Våra målgrupper för webbplatsen är i huvudsak: Inledning Webbtekniken erbjuder stora möjligheter för information, kommunikation, samverkan och interaktivitet. PRO:s webbplatser är en betydelsefull informationskälla med möjligheter till interaktiva

Läs mer

Följande regler gäller för annonsering på Connoisseurs marknadsplats.

Följande regler gäller för annonsering på Connoisseurs marknadsplats. Allmänna regler Följande regler gäller för annonsering på Connoisseurs marknadsplats. Generella regler Ansvar Annonsören är personligen ansvarig för sin annons och för att de regler som gäller för annonsering

Läs mer

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen Nämndsekreterare 1 (5) Information till nyanställda inom barn- och Myndighet Myndigheter är de organ som ingår i den statliga och kommunala förvaltningen. Barn- och utbildningsnämnden är en myndighet som

Läs mer

Rutin för användning av Social Medier. Dnr. Beslutad av kommundirektören Reviderad Reviderad Reviderad

Rutin för användning av Social Medier. Dnr. Beslutad av kommundirektören Reviderad Reviderad Reviderad Dnr Rutin för användning av Social Medier Beslutad av kommundirektören 2010-11-24 Reviderad 2012-12-14 Reviderad 2014-06-13 Reviderad 2014-08-26 Reviderad 2017-04-18 Dnr 2/8 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Typer av abuse Situationer Civilrätt och skadestånd Brott, lagar och direktiv

Typer av abuse Situationer Civilrätt och skadestånd Brott, lagar och direktiv Internetdagarna 8 oktober 2002 Mikael Pawlo Abuse - juridiska aspekter eller - Hör upp, Blindstyre! Typer av abuse Situationer Civilrätt och skadestånd Brott, lagar och direktiv 1 Två typer av abuse-ansvar

Läs mer

Kommunstyrelsen. Regler och rutin med beskrivning av arbetet enligt PuL samt organisationsbeskrivning

Kommunstyrelsen. Regler och rutin med beskrivning av arbetet enligt PuL samt organisationsbeskrivning Kommunstyrelsen Regler och rutin med beskrivning av arbetet enligt PuL samt organisationsbeskrivning INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGLER OCH RUTIN FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER... 3 Inledning... 3 Personuppgiftslagens

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för sociala medier. 13 Dnr 2017/00021

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för sociala medier. 13 Dnr 2017/00021 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 13 Den 2017-02-07 13 Dnr 2017/00021 Riktlinjer för sociala medier Kommunstyrelsen beslut Riktlinjer för sociala medier antas enligt

Läs mer

Att tänka på som köpare. Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt

Att tänka på som köpare. Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt Producerad i samarbete mellan Föreningen Svenska Tecknare Konstnärernas Riksorganisation Svenska Fotografers Förbund Svenska Journalistförbundet Svenska Konstnärsförbundet

Läs mer

Användarvillkor för Folkets Väder

Användarvillkor för Folkets Väder Användarvillkor för Folkets Väder Avtalsparter m.m. 1. Dessa användarvillkor gäller mellan Folkets Väder AB, (nedan kallad FV ) och den person (nedan kallad Användaren ) som använder FV:s internetbaserade

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:75 Diarienr: 1998/1362 Handläggare: Staffan Wikell Sektion/Enhet: Kommunalrättssektionen Datum: 1998-05-26 Mottagare:

Cirkulärnr: 1998:75 Diarienr: 1998/1362 Handläggare: Staffan Wikell Sektion/Enhet: Kommunalrättssektionen Datum: 1998-05-26 Mottagare: Cirkulärnr: 1998:75 Diarienr: 1998/1362 Handläggare: Staffan Wikell Sektion/Enhet: Kommunalrättssektionen Datum: 1998-05-26 Mottagare: Kommunstyrelsen IT-ansvarig Bibliotekschef Rubrik: Ny lag om ansvar

Läs mer

RÄTTEN TILL LÄRARES UPPHOVSRÄTTSLIGT SKYDDADE UNDERVISNINGSMATERIAL

RÄTTEN TILL LÄRARES UPPHOVSRÄTTSLIGT SKYDDADE UNDERVISNINGSMATERIAL RÄTTEN TILL LÄRARES UPPHOVSRÄTTSLIGT SKYDDADE UNDERVISNINGSMATERIAL I svensk rätt har den som skapat en upphovsrättsligt skyddad prestation upphovsrätten till den. Detta är huvudregeln enligt 1 kap 1 lagen

Läs mer

Kommunstyrelsen. Godkänt av kommunstyrelsen 2007-04-18, 77 Kompletterad av kommunstyrelsen 2012-11-14, 162

Kommunstyrelsen. Godkänt av kommunstyrelsen 2007-04-18, 77 Kompletterad av kommunstyrelsen 2012-11-14, 162 Kommunstyrelsen Regler och rutin med beskrivning av arbetet enligt PuL samt organisationsbeskrivning och regler för webbpublicering av personuppgifter på www.odeshog.se Godkänt av kommunstyrelsen 2007-04-18,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER. Bakgrund. Syfte. Användning av sociala mediekanaler. Ansvar för publicering. Sida 1(5)

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER. Bakgrund. Syfte. Användning av sociala mediekanaler. Ansvar för publicering. Sida 1(5) Sida 1(5) RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER Bakgrund Sociala medier är ett samlingsnamn för digitala interaktiva medier som gör det möjligt för användare att både ta del av, skapa och dela innehåll. Det handlar

Läs mer

Blogg.se användarvillkor

Blogg.se användarvillkor Blogg.se användarvillkor 1. Godkännande av Användarvillkoren 1. Företaget Blogg Esse AB (nedan "Blogg Esse") tillhandahåller tjänster avseende skapande och upprätthållande av s.k. bloggar (nedan "Blogg-tjänsterna").

Läs mer

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet.

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet. Bibliotek i samhället 1 Provmoment: Biblioteksjuridik 2,5hp Ladokkod: 31DBI1 7,5 högskolepoäng Tentamen ges för: NGBID17v Tentamenskod: Tentamensdatum: 2017-11-06 Tid: 10.00-12.30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Riktlinjer för webbpublicering enligt PuL

Riktlinjer för webbpublicering enligt PuL 1 1 Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinjer / kommunstyrelsen Dokumentansvarig Mats Mikulic Dokumentnamn Riktlinjer för webbpublicering enligt PuL Dokumentet gäller för Samtliga nämnder/bolag och tjänstemän

Läs mer

Riktlinje för upprättande och drift av KTH:s internettjänster med användargenererat innehåll

Riktlinje för upprättande och drift av KTH:s internettjänster med användargenererat innehåll RIKTLINJE Gäller från och med 2011-03-07 Riktlinje för upprättande och drift av KTH:s internettjänster med användargenererat innehåll Gäller fr o m 2011-03-07 Rektorsbeslut nr UF-2011/0109, dnr V-2011-0126,

Läs mer

Jonatan Lundgren. Upphovsrätt och Internet

Jonatan Lundgren. Upphovsrätt och Internet Jonatan Lundgren Upphovsrätt och Internet Del 1 GRUNDLÄGGANDE UPPHOVSRÄTT OCH INTERNET 2. Internet... 8 3. Upphovsrätt och skydd... 9 4. Vad skyddar upphovsrätten?... 12 5. Upphovsmannens rättigheter...

Läs mer

Henry Olsson. Copyright. Svensk och internationell upphovsrätt. Åttonde upplagan. Norstedts Juridik

Henry Olsson. Copyright. Svensk och internationell upphovsrätt. Åttonde upplagan. Norstedts Juridik Henry Olsson Copyright Svensk och internationell upphovsrätt Åttonde upplagan Norstedts Juridik Innehållsförteckning Förord 11 Förkortningar 17 1. Inledning 19 Immaterialrätt 19 Upphovsrättens huvudinnehåll

Läs mer

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag I denna promemoria finns information om personuppgiftslagen ( PuL ) som från och med den 1 oktober i år börjar gälla för de flesta behandlingar av personuppgifter

Läs mer

Rutin för webbpublicering av personuppgifter

Rutin för webbpublicering av personuppgifter 1(5) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens kansli Caroline Uttergård, Administratör 0171-525 61 caroline.uttergard@habo.se Antagen av kommundirektören 2014-10-15 Rutin för webbpublicering av personuppgifter

Läs mer

Lathund för webbpublicering av bilder

Lathund för webbpublicering av bilder Lathund för webbpublicering av bilder Innehåll Lathund för webbpublicering av bilder... 1 Vilka bilder får du publicera på webben?... 2 Bilder på Google... 3 Creative Commons bilder... 4 Bilder utan upphovsrätt

Läs mer

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Kommunikationsprogram för Karlskrona kommuns samlade verksamhet... 1 Relaterade dokument Grafisk profil KS2011.204.103... 3 Kriskommunikationsplan Riktlinjer för

Läs mer

INFOKOLL. Formulera frågor Söka information

INFOKOLL. Formulera frågor Söka information INFOKOLL Att söka, bearbeta och presentera information på ett effektivt sätt är avgörande när du arbetar med projekt, temaarbeten och fördjupningar. Slutmålet är att du ska få ny kunskap och mer erfarenheter.

Läs mer

RUTIN FÖR SEKRETESS INOM SOCIALTJÄNSTEN

RUTIN FÖR SEKRETESS INOM SOCIALTJÄNSTEN Socialnämnden RUTIN FÖR SEKRETESS INOM SOCIALTJÄNSTEN Handläggare: Befattning: Eila Medin Socialchef Upprättad: 2015-01-16 Version: 2 SEKRETESS INOM SOCIALTJÄNSTEN VAD ÄR SEKRETESS Alla som arbetar inom

Läs mer

Personuppgiftslagen. Författningssamling. Vad är personuppgiftslagen (PuL)? Personuppgiftslagens syfte

Personuppgiftslagen. Författningssamling. Vad är personuppgiftslagen (PuL)? Personuppgiftslagens syfte Författningssamling Fastställd av kommunfullmäktige: 2003-03-27 68 Reviderad: Personuppgiftslagen Vad är personuppgiftslagen (PuL)? Personuppgiftslagens syfte 1 Lagens syfte är att skydda människor så

Läs mer

Reumatikerförbundets Webbpolicy

Reumatikerförbundets Webbpolicy Reumatikerförbundets Webbpolicy 120608 Reumatikerförbundet Webbpolicy Den här webbpolicyn gäller för Reumatikerförbundets samtliga organisationsled. Den vilar på Reumatikerförbundets värdegrund. Ytterst

Läs mer

CMC MARKETS CHART FORUM

CMC MARKETS CHART FORUM CMC MARKETS CHART FORUM Termer med stor begynnelsebokstav skall ha samma betydelse som i Villkoren. Läs dessa regler noga. Dessa regler gäller för dig om du är en kund med ett live-konto eller användare

Läs mer

sociala medier), e-post och telefoni i Jönköpings kommun

sociala medier), e-post och telefoni i Jönköpings kommun Program för Internetnvändning (inklusive sociala medier), e-post och telefoni i 2010:510 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för Internetnvändning (inklusive sociala medier),

Läs mer

Riktlinjer Sociala medier

Riktlinjer Sociala medier FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.2) Riktlinjer Sociala medier Tillägg till Riktlinjer för kommunikation Dokumenttyp Styrdokument, Tillägg till Riktlinjer för kommunikation Ämnesområde Information Ägare/ansvarig

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL)

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) 1 (6) PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) Lagens ikraftträdande PUL trädde ikraft den 24 oktober 1998 och genom PUL:s införande upphävdes 1973-års datalag. För behandling av personuppgifter, som påbörjats före den

Läs mer

Rutin för användning av sociala medier

Rutin för användning av sociala medier Diarienummer: Rutin för användning av sociala medier Gäller från: 2013-09-24 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Informationschefen Utarbetad av: Informationschefen och informatörsgruppen Revideras

Läs mer

Operight infotillfälle

Operight infotillfälle Operight infotillfälle Föreläsningsunderlag Del 1: Upphovsrättens ABC Vad är upphovsrätt? Upphovsrätten skyddar skapande arbete och investeringar. Upphovsrättslagens syfte är att skapa en balans mellan

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Beslutad av: Kommunstyrelsen 2018-10-30 Reviderad: Dokumentet gäller för: Hallsbergs kommun Dokumentansvarig: Kommunikationsavdelningen Ärendenummer: 18/KS/187 Riktlinjer för sociala medier Användandet

Läs mer

kommunikation Riktlinjer Extern

kommunikation Riktlinjer Extern Riktlinjer Extern kommunikation Detta är en sammanfattning av Karlshamns kommuns riktlinjer gällande de externa kommunikationskanalerna. Hela dokumentet hittar du i First Class under Kommunikation. Som

Läs mer

REPETITIONSFÖRELÄSNING IMMATERIALRÄTT OCH MARKNADSRÄTT

REPETITIONSFÖRELÄSNING IMMATERIALRÄTT OCH MARKNADSRÄTT REPETITIONSFÖRELÄSNING IMMATERIALRÄTT OCH MARKNADSRÄTT 10 oktober 2011 Stojan Brdarski stojan.brdarski@jur.uu.se Upphovsrätt Vad skyddas genom upphovsrättslagen? Litterära och konstnärliga verk (1 URL)

Läs mer

ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE. Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt

ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE. Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt Producerad i samarbete mellan Bildleverantörernas Förening Föreningen Svenska Tecknare Konstnärernas Riksorganisation Svenska Fotografers Förbund Svenska Journalistförbundet

Läs mer

IT-rätt en introduktion

IT-rätt en introduktion IT-rätt en introduktion Daniel Westman Juridiska institutionen Stockholms universitet Webbplats: http://www.juridicum.su.se/iri/dawe Disposition Allmänt om förhållandet IT juridik Skyddet för personuppgifter

Läs mer

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar 2010 07 01 Producerat av Avdelningen för juridik, Region Skåne Form: Christian Andersson, Region Skåne Tryck: Servicelaget i Kristianstad 2010 Offentlighetsprincipen

Läs mer

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar.

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar. DIARIENUMMER: FASTSTÄLLD: KS 81/2017 945 2017-05-16 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Policy Policy för sociala medier i Herrljunga kommun Dokumentet antas av

Läs mer

Tystnadsplikt och sekretess i vården

Tystnadsplikt och sekretess i vården Tystnadsplikt och sekretess i vården 2011 01 01 Tystnadsplikt och sekretess i vården Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller inom offentliga verksamheter. Sjukvårdssekretessen är en del av denna

Läs mer

Grundkurs i personuppgiftslagen. Grundkurs för personuppgiftsombud

Grundkurs i personuppgiftslagen. Grundkurs för personuppgiftsombud Välkomna till Datainspektionen Grundkurs i personuppgiftslagen Grundkurs för personuppgiftsombud Ulrika Bergström, Jonas Agnvall, Agneta Runmarker och Ranja Bunni 15-16 mars 2016 Grundkurs i personuppgiftslagen

Läs mer

Sociala medier vad säger lagen? 23 januari 2013

Sociala medier vad säger lagen? 23 januari 2013 1 Sociala medier vad säger lagen? 23 januari 2013 3 Agenda Företags ansvar för sociala medier Marknadsföring och immateriellrätt i sociala medier Personuppgifter 4 Användare av sociala medier Generellt

Läs mer

Bildhanteringspolicy

Bildhanteringspolicy POLICY 2014-03-26 1(12) Bildhanteringspolicy Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Osby kommun 283 80 Osby Telefon 0479-52 80 00 vx Fax 0479-52 82 97 E-post kommun@osby.se Hemsida www.osby.se PlusGiro

Läs mer

Strategi och riktlinjer för sociala media

Strategi och riktlinjer för sociala media Strategi och riktlinjer för sociala media Godkänd av chefgruppen 2011-01-28 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Strategi... 3 1.1 Vad är sociala medier?... 3 1.2 Ånge kommuns syfte och mål med medverkan i sociala

Läs mer

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet.

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet. Bibliotek i samhället 1 Provmoment: Biblioteksjuridik 2,5hp Ladokkod: 7,5 högskolepoäng Tentamen ges för: Tentamenskod: Tentamensdatum: 2017-12-01 Tid: 10.00-11.30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Totalt antal

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Fitness24Seven

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Fitness24Seven Datum Dnr 2007-11-05 535-2007 Fitnesss24Seven Box 2022 220 20 Lund Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Fitness24Seven Datainspektionens beslut Datainspektionen avslutar ärendet.

Läs mer

Sociala medier ger kommunen möjligheter att förbättra och öka dialogen med medborgare och andra intressenter.

Sociala medier ger kommunen möjligheter att förbättra och öka dialogen med medborgare och andra intressenter. Riktlinjer för sociala medier i Värmdö kommun För kommunen kan sociala medier vara en snabb och enkel väg att informera och kommunicera med medborgarna och förbättra förutsättningarna för dialog och delaktighet.

Läs mer

Personuppgiftslagen 20 april 2010

Personuppgiftslagen 20 april 2010 Personuppgiftslagen 20 april 2010 Kristina Blomberg info@pulpedagogen.se 08-36 22 30, 070-751 90 41 www.pulpedagogen.se Historia FoB-arna startade diskussionen på 1960-talet Datalagen (och Datainspektionen)

Läs mer