Samverkansråd Locum AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkansråd Locum AB"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1(7) Teknikenheten Locum AB Tid & plats: kl Locum AB, Sjukhusbacken 14 Närvarande: Jan Lamby HSO/HiSL (v.ordf.) Jaan Kaur DHR Eva Söderbärj HSO/FUB Björne Karlsson SRF Göran Gustafsson SRF Anders Gustafson HSO Britt-Marie Karlsson HSO/FEB Göran Eliasson HSO/ALA Elisabet Åman LSF Ylva Kamperin Locum Per Carlsson Locum (Sekr.) Roger Wännström Locum Göran Wachsner Teknoplan AB Frånvarande: Lena Regnell NHR, Kjell Sandström DHR smötet genomfördes efter kallelse utsänd av Per Carlsson. Mötet öppnas Per Carlsson öppnade mötet och informerade om att ordinarie ordföranden, Thomas Ahlberg, var sjuk och att Per med bistånd av Jan Lamby skulle leda mötet. Per presenterade dagordningen och de särskilt inbjudna gästerna Roger Wännström från Locum samt Göran Wachsner från AB Teknoplan. Locum AB BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX INTERNET ORG.NR Box Sjukhusbacken 14 Växel Central Stockholm Stockholm Bolagets säte: Stockholm

2 LOCUM AB MINNESANTECKNINGAR 2(7) Formalia Presentationsrunda genomfördes. Föregående minnesanteckningar Per Carlsson gjorde en sammanfattande genomgång av senaste mötesprotokollet (protokoll 27). Allmän information Per Carlsson informerade om att Plan- och bygglagen (PBL) kommer att förändras. Detta leder till att Boverkets förordningar, som är kopplade till PBL, behöver redigeras. Det gäller bland annat HIN1. Det nya förslaget till HIN2 har gått ut på remiss till HSO, SRF och DHR. Den 19 oktober har Elisabet Åman bjudit in till ett seminarium med redovisning av landstingsbolagens tillgänglighetsåtgärder. (Programmet bifogas dessa minnesanteckningar). Den 18 november kommer en redovisning av bland annat Locums och SL:s tillgänglighetsåtgärder att genomföras för Sveriges pensionärsförbund. Skrivelse rörande tillgängligheten från Ringvägen till Södersjukhuset Roger Wännström, fastighetsplanerare på Locum, gav en kort introduktion av sin bakgrund inom Locum. Bland annat har han tidigare arbetat som förvaltare på Sös och är därför bekant med de diskussioner som har förts angående en permanent förbindelse mellan Ringvägen och Sös där det idag finns en provisorisk trätrappa. Med anledning av den skrivelse som inkommit från Stadsbyggnadsnämndens och exploateringsnämndens handikappråd förklarade Roger hur Locum ställt sig till frågan. Markytan där en förbindelse skulle kunna skapas har tidigare ägts av Locum men är nu såld. Den planerade trappan kommer dock att ägas av Locum. Locum har fört diskussioner med Stockholms stad och Södersjukhuset AB angående en samfinansiering av en hiss men någon lösning har inte hittats. Fördelningen av kostnaderna har varit en stötesten. En hiss utomhus kräver en egen byggnad vilket ger en hög kostnad. Utöver själva uppförandet av en hissbyggnad tillkommer sedan kostnader för drift och underhåll. Vidare har man från Locums sida ansett att det är väl sörjt för tillgängligheten då bussar, färdtjänstfordon samt privatbilar kan angöra i direkt anslutning till huvudentrén eller via plan -1 i garaget. En hisslösning skulle inte helt lösa problematiken med långa avstånd från angöring till entré. En förbindelse från Ringvägen utgör inte heller en ordinarie angöringsplats utan har karaktären av en genväg. Roger hänvisade, med hänsyn till Sös läge (uppe på ett berg), till PBL:s skrivning i 15 5 Tomter som tas i anspråk för bebyggelse skall anordnas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen tomten, om det inte är obefogat med hänsyn till terrängen och förhållandena i övrigt, kan användas av personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

3 LOCUM AB MINNESANTECKNINGAR 3(7) Dessutom skall tillses att tomten, om det inte är obefogat med hänsyn till terrängen och förhållandena i övrigt, kan användas av personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Locums styrelse kommer att avge ett svar på skrivelsen vid nästa möte den 23 september. Jan Lamby menade att Locum lämnat ett ambitiöst svar på frågan men ansåg att argumentet med avståndet från hiss till entré var av sekundär betydelse. Jaan Kaur ifrågasatte varför man alls skulle ha en trappa om den inte var tillgänglig. Han menade också att handikapparkeringen vid entrén ofta var upptagen. Anders Gustafson kontrade med att det hade funnits två lediga handikapparkeringsplatser i garaget då han skulle parkera sin bil inför mötet. Jan Lamby sammanfattade frågan genom att konstatera att någon lösning rörande finansiering inte hade gått att finna med Stockholms stad och att Locum saknar rådighet över markområdet då det har sålts. Inventeringsuppdrag åt Tio100 Göran Wachsner, tidigare anställd på Locum, numera konsult på AB Teknoplan redogjorde för de tillgänglighetsinventeringar som han genomfört i de norra länsdelarna. Tio100 är ett samarbete mellan Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting. Tio100-förvaltningen önskade en uppföljning av de tidigare genomförda inventeringarna samt komplettering med nya verksamheter som ansökt om vårdvalsavtal. Besiktningarna har genomförts på samma sätt som Locums ordinarie inventeringar men även utökats med undersökningar av tillgängligheten till behandlingsrum och laboratorielokaler. Göran pekade på en landsbygdsproblematik där vårdverksamheter inrymts i de lokaler som har funnits till hands. Det innebär bland annat att entréerna är otillgängliga på grund av trappor och att lokalerna är små och trånga samt har olämplig planlösning. Småskaligheten gör dock att man har närmare kontakt med patienterna och beredskapen för hembesök finns. Enligt Göran kommer alla avtal med vårdleverantörerna att sägas upp vid årsskiftet och verksamheterna ges ett år för att bland annat åtgärda tillgänglighetsbrister. Jaan Kaur undrade, med anledning av en nyöppnad vårdcentral i Åkermyntans centrum, hur man kontrollerar att tillgängligheten tillgodoses. Per Carlsson svarade att HSN:s avtalshandläggare ska göra en förbesiktning av alla nya lokaler som vårdverksamheter vill etablera sig i. Björne Karlsson undrade om det kan bli aktuellt med vitesföreläggande om tillgängligheten inte uppfylls.

4 LOCUM AB MINNESANTECKNINGAR 4(7) Per Carlsson svarade att någon möjlighet för landstinget eller Locum att utdöma vite troligtvis inte finns. Det som kan göras är att inte förlänga ingångna avtal då man inte har uppfyllt de krav som ställts i regelböckerna för verksamheten. Jan Lamby undrade om det endast har varit aktuellt med inventering i Tio100- området och vad som händer med åtgärderna. Göran Wachsner svarade att Tio100-förvaltningen kommer att ha en genomgång med varje verksamhet om vad som gäller för att vara en vårdvalsverksamhet. En fråga som då tas upp är hur god tillgänglighet ska tillskapas. Digital skyltning Per Carlsson gjorde en översiktlig dragning i ämnet digital skyltning och digital mediadistribution. Han visade exempel på digitala skyltar för informationsändamål bland annat en lösning för vägvisning som används på St. Görans sjukhus. En rad brister finns med dessa system. Till exempel är den grafiska utformningen bristfällig. Även positiva egenskaper finns som exempelvis enklare och snabbare hantering av information samt möjlighet att komplettera med talsyntes. Per bad om rådets synpunkter och erfarenheter inom området. Jan Lamby lyfte fram behovet av hörselslinga och att en informationskiosk inte kan ersätta den personliga servicen som kan fås i en reception. Per höll med men påpekade att en realitet är att det saknas bemannade receptioner på en del håll och att en informationskiosk i ett sådant läge kan vara ett steg för ökad tillgänglighet om än inte en fullständig lösning. Jaan Kaur menade att informationen som ges via digitala medier måste ha sin överensstämmelse i verkligheten. Pågående/kommande tillgänglighetsuppdrag Ylva Kamperin gick igenom de pågående tillgänglighetsprojekt som hon driver. Sabbatsbergs sjukhus: skyltningsprojektet är i sitt slutskede. Yttre skyltning är klar, inre är i princip klar men ett pågående belysningsarbete i entrén gör att alla skyltar inte kan monteras just nu. Danderyds sjukhus: ny rwc byggs i huvudentrén. Uppföljning och komplettering av åtgärder efter tillgänglighetsinventering. Sös: en genomgång av återstående åtgärdspunkter kommer att genomföras. Slso-uppdraget: omkring 60 stycken vårdcentraler har besökts av den byggentreprenör som Ylva har anlitat. Entreprenören tar fram ett kostnadsförslag för att genomföra tillgänglighetsåtgärderna. Förslaget används sedan som underlag vid diskussioner mellan verksamheten och hyresvärden. Även Locums inhyrare involveras i dessa förhandlingar.

5 LOCUM AB MINNESANTECKNINGAR 5(7) Norrtulls sjukhus: ledstråksmattan har nackdelen av att vara hal när den blir fuktig. En annan matta har hittats men den finns för närvarande inte tillgänglig på den svenska marknaden. Ett möte med matteleverantören Tarkett är inplanerat för att om möjligt göra ett test. Huddinge sjukhus: de nya möblerna för offentliga utrymmen har börjat levereras. Det är dessa möbler som Björne Karlsson och Sofia Naesström har varit med och utvärderat. Jaan Kaur undrade om dessa möbler var försedda med armstöd. Ylva svarade att möblerna finns i form av tre- och fyrsitssoffor och att ett säte är något högre än övriga samt försett med armstöd. Ylva berättade vidare att hon deltagit på ett seminarium på Sveriges kommuner och landsting. Temat var kommunikation. Om en vecka kommer mässan Ett bra liv att besökas och den 18 oktober väntar ett seminarium om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar. I nästa vecka kommer Ylva och Göran Wachsner att ha ett möte på Råsunda vårdcentral där ett flertal verksamhetsansvariga deltar. Ylva och Göran kommer att informera om tillgänglighetsarbetet och de krav som ställs på verksamheterna. Övriga frågor Björne Karlsson hade inkommit med fem frågor till dagens möte. Två frågor rörde hur Nya Karolinska (NKS) beaktar tillgänglighetsfrågorna i arbetet. Per Carlsson hade kontaktat Anita K. Barvelid, Projektkoordinator på NKS, och fått följande svar. Vem kommer att bevaka frågor om tillgänglighet vid nya Karolinska? I arbetet i gruppen med rumsfunktionsprogram så deltar en arkitekt som är tillgänglighetskonsult. Hur kommer frågor om tillgänglighet och användbarhet att organiseras? Dels så använder vi oss av Locums riktlinjer för tillgänglighet och HANDISAM under arbetet med framtagande av rumsfunktionsprogram, dels så kommer Tillgänglighet att finnas med som ett eget område i en av arbetsgrupperna i programarbetet. Jaan Kaur berättade att en tillgänglighetsgrupp finns inom NKS men att det har varit upp till gruppen att ordna möten. Initiativet har inte kommit från NKS håll. Jan Lamby meddelade att han hade deltagit i en referensgrupp då anbud tagits in. Hur det arbetet har följts upp är dock oklart.

6 LOCUM AB MINNESANTECKNINGAR 6(7) Med anledning av en undersökning som Socialstyrelsen har genomfört avseende tillgängligheten till socialkontor och vårdcentraler har det framkommit att tillgängligheten över lag är god till vårdcentraler för personer med rörelsenedsättning men sämre för personer med hörsel- eller synnedsättningar. Även verksamhetslokaler som mötesrum och fikarum uppvisar samma mönster. Vad tänker Locum göra för att förbättra tillgängligheten för personer med synnedsättning? Per svarade att merparten av vårdcentralerna har sina lokaler i fastigheter som inte förvaltas av Locum. Locum har därför inget ansvar för dessa lokaler. Det Locum har gjort är att på uppdrag av Hälso- och sjukvårdsnämnden genomföra tillgänglighetsinventeringar. Dessa inventeringar har följt samma mall som för Locums egna lokaler. Där tas punkter som kontrastmarkeringar och ledstråk upp. Vidare har Locum fått i uppdrag av Slso att bistå verksamheterna i åtgärdsarbetet. Detta sköts av Ylva Kamperin via den byggentreprenör som hon har anlitat. Vad gäller mötes- och fikarum är det ingenting som har inventerats eftersom endast publika delar har undersökts. Verksamhetsytan har vårdgivarna, enligt HSN:s regelböcker, själva ett ansvar för att åtgärda. Locum arbetar dock med att ta fram ett informationsmaterial som är tänkt att fungera som en hjälp för verksamheterna i deras tillgänglighetsarbete. I materialet tas bland annat kontrastmarkeringar upp. Tillgänglighetsåtgärder i Landstingshuset Björne hade tillsammans med Sofia Naesström besökt Landstingshuset för att kontrollera de åtgärder som genomförts för ökad tillgänglighet för personer med synnedsättning. De hade då uppmärksammat att kontrastmarkeringarna i trappan var utförda på ett annat sätt än normalt och att taktila wcskyltar saknades. Per berättade att han hade haft kontakt med den ansvariga personen på Landstingshuset och fått besked om att trappmarkeringarna skulle åtgärdas. Wc-skyltar monterade Per i förra veckan. Björne Karlsson inkom även med ett önskemål från SRF:s sida om att Locum bör genomföra ett test för att utvärdera olika typer av ledstråk. Britt-Marie Karlsson undrade om elsanerade rum finns på Sös och Danderyds sjukhus (DS). Rörande DS hade Per Carlsson kontrollerat med områdeschefen men denne kände inte till om det finns elsanerade rum. Avseende Sös så har förvaltaren haft semester varför något svar inte har inkommit. Per söker vidare. Möjligen kan en kontroll med sjukhusens egna lokal/byggavdelningar vara ett sätt att få svar.

7 LOCUM AB MINNESANTECKNINGAR 7(7) Evas Söderbärj har sedan tidigare efterfrågat en presentation från Locums fastighetsutvecklingsdirektör Tommy Lenberg. Per Carlsson har sökt honom men inte lyckats få samverkansrådets möten att passa med Tommys agenda. Per fortsätter att bjuda in honom. Jaan Kaur undrade hur tillgängligheten tillgodoses vid Locums flytt från Sös till nya kontorslokaler på Östgötagatan. Per Carlsson svarade att en tillgänglighetssakkunnig är knuten till kontorsprojektet. Per har även skrivit en begäran till Trafikkontoret för att få en handikapparkeringsplats vid kontorets huvudentré. I Locums nuvarande kontorslokaler på Sös kommer Folktandvården att flytta in. Per berättade att han blivit tillfrågad angående rwc på verksamhetsytan. Verksamheten ansåg att det var onödigt men både projektledaren och Per menar att tillgängligheten måste tillgodoses även för funktionsnedsatt personal. Kommande möten Tidpunkt för nästa möte är måndag 22 november med start kl Mötet hålls på Locum. Per Carlsson och Jan Lamby avslutade mötet. Noteringar förda av Per Carlsson. Delges: Närvarande och enligt sändlista.

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2010-03-17 Teknikenheten Locum AB Tid & plats: 2010-03-17 kl. 09.30 11.30 Locum AB, Sjukhusbacken 14 Närvarande: Thomas Ahlberg Locum (Ordf.) Jaan Kaur DHR Björne Karlsson SRF Göran

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(6) 2010-05-18 Teknikenheten Locum AB Tid & plats: 2010-05-18 kl. 09.30 11.30 Locum AB, Sjukhusbacken 14 Närvarande: Thomas Ahlberg Locum (Ordf.) Jan Lamby HSO/HiSL (v.ordf.) Jaan Kaur

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB Fastighetsavdelningen MINNESANTECKNINGAR 1(4) 2008-02-07 Locum AB Tid & plats: 2008-02-07 kl 09.30-11.30 Locum AB, Sjukhusbacken 14 Närvarande: Björn Ekström Locum (Ordf.) Jan Lamby HSO/HiSL (Vice ordf.)

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(4) 2011-03-29 Teknikenheten Locum AB Tid & plats: 2011-03-29 kl. 08.30 12.00 Locum AB, Sjukhusbacken 14 Närvarande: Bengt Stenström HSO (v. ordf.) Kjell Björn HSO Anders Gustafson

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2008-11-12 Projektavdelningen Locum AB Tid & plats: 2008-11-12 kl. 09.30 11.30 Locum AB, Sjukhusbacken 14 Närvarande: Anna Montgomery Locum (Ordf.) Jan Lamby HSO/HiSL (Vice ordf.)

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2009-11-05 Projektavdelningen Locum AB Tid & plats: 2009-11-05 kl. 09.30 11.30 Locum AB, Sjukhusbacken 14 Närvarande: Anna Montgomery Locum (Ordf.) Jan Lamby HSO/HiSL (Vice ordf.)

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB Fastighetsavdelningen MINNESANTECKNINGAR 1(7) 2008-06-13 Locum AB Tid & plats: 2008-06-11 kl. 12.00 15.00 Locum AB, Sjukhusbacken 14 Närvarande: Jan Lamby HSO/HiSL (Vice ordf.) Eva Söderbärj HSO/FUB Jaan

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(5) Samverkansråd 2013-09-10 Teknikenheten Samverkansråd Locum AB Tid & plats: 2013-09-10 kl. 09.15 11.30 Locums huvudkontor, Östgötagatan 12. Närvarande: Kjell Björn HSO Anders Gustafson

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(4) 2012-06-14 Teknikenheten Locum AB Tid & plats: 2012-06-14 kl. 09.15 11.30 Locums huvudkontor, Östgötagatan 12, lokal Årstaviken. Närvarande: Bengt Stenström HSO (v. ordf.) Björne

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(6) 2011-09-08 Teknikenheten Locum AB Tid & plats: 2011-09-08 kl. 09.00 11.30 Locum AB, Östgötagatan 12, lokal Årstaviken. Närvarande: Bengt Stenström HSO (v. ordf.) Björne Karlsson

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(6) 2008-09-16 Projektavdelningen Locum AB Tid & plats: 2008-09-16 kl. 09.30 11.30 Locum AB, Sjukhusbacken 14 Närvarande: Jan Lamby HSO/HiSL (Vice ordf.) Eva Söderbärj HSO/FUB Jaan

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB Fastighetsavdelningen MINNESANTECKNINGAR 1(7) 2008-04-16 Locum AB Tid & plats: 2008-04-16 kl. 09.30-11.30 Locum AB, Sjukhusbacken 14 Närvarande: Björn Ekström Locum (Ordf.) Jan Lamby HSO/HiSL (Vice ordf.)

Läs mer

Samverkan med handikapporganisationer

Samverkan med handikapporganisationer 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Kansliavdelningen Samverkan med handikapporganisationer Datum Fredagen den 13 november 2009, kl 14.00-16.00 Plats Närvarande Ej närvarande Landstingshuset,

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(4) 2011-10-25 Teknikenheten Locum AB Tid & plats: 2011-10-25 kl. 09.00 11.30 Sabbatsbergs sjukhus, Olivecronas väg 5. Närvarande: Bengt Stenström HSO (v. ordf.) Björne Karlsson SRF

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(4) Samverkansråd 2014-01-30 Teknikenheten Samverkansråd Locum AB Tid & plats: 2014-01-30, kl. 09.15 11.30, Locums huvudkontor, Östgötagatan 12. Närvarande: Göran Gustafsson SRF Sofia

Läs mer

Rådet godkände protokoll nr 1/2009 som lades till handlingarna.

Rådet godkände protokoll nr 1/2009 som lades till handlingarna. PROTOKOLL 2 /2009 Sammanträdesdag 1 Tisdag: 3 februari 2009 Justerat den Justerat den Ingrid Dalén Jan Lamby Närvarande: Ordförande Ledamöter Ingrid Dalén (HSO/FUB) Jan Lamby (HSO/HRF) Anna Källström (HSO/R)

Läs mer

Samverkansråd Tillgänglighet Locum AB

Samverkansråd Tillgänglighet Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(3) Samverkansråd 2015-12-08 Teknikenheten LOC 1503-0528 Samverkansråd Tillgänglighet AB Tid och plats: 2015-12-08, kl. 09.00 12.00, s huvudkontor, Östgötagatan 12, lokal Årstaviken

Läs mer

Samverkansråd Tillgänglighet Locum AB

Samverkansråd Tillgänglighet Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(5) Samverkansråd 2016-12-06 LOC 1503-0528 Förvaltningsavdelningen Samverkansråd Tillgänglighet Locum AB Tid och plats: 2016-12-06, kl. 09.00 12.00, Locums huvudkontor, Östgötagatan

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Minnesanteckningar 8 2015-10-26 Minnesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Petteri Louhema (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) föreslår i motion 2017:9 att landstingsfullmäktige beslutar att:

Petteri Louhema (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) föreslår i motion 2017:9 att landstingsfullmäktige beslutar att: 2017-06-02- ÄRENDE 14 Bilaga 1 SKRIVELSE 1(3) Svar på motion 2017:9 av Petteri Louhema (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillgänglighetsanpassa landstingets lokaler i landstingshuset och trafikförvaltningen

Läs mer

2 Dagordningen fastställs Rådet fastställer dagordningen.

2 Dagordningen fastställs Rådet fastställer dagordningen. Råd för funktionshinderfrågor vid fastighetsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-06-15 Tid Måndagen den 15 juni 2015 kl 13.00 15.00 Plats Jungska rummet, Tekniska Nämndhuset Justerat Stefan Mattsson

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(5) Samverkansråd 2013-02-19 Teknikenheten Samverkansråd Locum AB Tid & plats: 2013-02-19 kl. 09.15 11.30 Locum, Östgötagatan 12, lokal Årstaviken. Närvarande: Kjell Björn HSO Anders

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Minnesanteckningar 4 2013-03-25 Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(4) Samverkansråd 2012-02-28 Teknikenheten Samverkansråd Locum AB Tid & plats: 2012-02-28 kl. 09.00 11.30 Rosenlunds sjukhus, Tideliusgatan 12, lokal Aulan. Närvarande: Bengt Stenström

Läs mer

Tid. Måndagen den 4 november kl Plats. Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset. Justerat 2 december Ingrid Dalén.

Tid. Måndagen den 4 november kl Plats. Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset. Justerat 2 december Ingrid Dalén. Råd för funktionshinderfrågor vid stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden PROTOKOLL 9/2013 Tid Plats Måndagen den 4 november 2013 kl 13.30 15.55 Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset Justerat 2 december

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11) Tillgänglighetsrådet 2012-06-07

PROTOKOLL 1 (11) Tillgänglighetsrådet 2012-06-07 PROTOKOLL 1 (11) 2012-06-07 Fört vid sammanträde med Plats och tid: Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 14.00 16.15 Närvarande: Elisabeth Cima Kvarneke (V), ordförande Anne Wilks (MP) Melvin Selander,

Läs mer

Närvarande: ordföranden Ken Gammelgård DHR vice ordförande Lasse Gustafsson HSO/NHR. Ledamöter Ewa Ström HSO/HRF Gunnar Slätt HSO/FHDBF

Närvarande: ordföranden Ken Gammelgård DHR vice ordförande Lasse Gustafsson HSO/NHR. Ledamöter Ewa Ström HSO/HRF Gunnar Slätt HSO/FHDBF HANDIKAPPRÅDET VID TRAFIK- OCH RENHÅLLNINGSNÄMNDEN OCH STOCKHOLMS STADS PARKERINGS AB PROTOKOLL 10 /2010 Sammanträdesdag Torsdagen den 11 november 2010 kl 15.00-17.00 Justerat den Justerat den Ken Gammelgård

Läs mer

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor HUDDINGES RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor Tid Onsdag den 11 december 2013, klockan 17:30 20:30 Plats Huddinge Konferens Center,

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK10/499 Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK 10/499 Innehållsförteckning Definitioner... 3 Inledning... 4 Planering, och utvärdering... 4 Mål och åtgärder för tillgänglighetsplanen...

Läs mer

Samverkansråd Tillgänglighet Locum AB

Samverkansråd Tillgänglighet Locum AB sid 1 av 6 Samverkansråd Tillgänglighet Locum AB Tid & plats: Kl. 09:30-12:00 - Locums huvudkontor, Östgötagatan 12, lokal Årstaviken plan 9. Närvarande Namn Förbund Ritva Elg Karin Rask Britt-Marie Karlsson

Läs mer

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård 1 (5) Avdelningen för nsjukvård Geriatrikenheten Checklista fysisk tillgänglighet Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård Företagsnamn Organisationsnummer Verksamhetens

Läs mer

Protokoll 03/2016 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt

Protokoll 03/2016 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt Protokoll 03/2016 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt Tid: Måndagen den 11 april 2016 kl 18:00-20:10 Plats: Kansliet, Rissne Office Center, Kavallerivägen 30, Rissne, Sundbyberg

Läs mer

Protokoll från rådet för funktionshinder

Protokoll från rådet för funktionshinder Socialtjänstavdelningen Östermalms stadsdelsförvaltning Protokoll Sida 1 (6) 2018-01-09 Protokoll från rådet för funktionshinder Protokollet har justerats per mejl 2018-01-11 Närvarande ledamöter: Jan

Läs mer

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss Lennart Klaesson Trafikplanering 08-508 260 12 lennart.klaesson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen.

Läs mer

Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset

Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR VID STADSBYGGNADSNÄMNDEN OCH EXPLOATERINGSNÄMNDEN PROTOKOLL 9/2012 Tid Tisdagen den 9 oktober 2012 kl 13.30 16.00 Plats Justerat Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset Ingrid

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 3 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 3 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Minnesanteckningar 3 2016-03-21 Minnesanteckningar Samverkansråd nr 3 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SKPF, Majvor Hällström SRF, Thomas Tillberg SPRF Siv Nilsson NEURO Doris Lehto SPRF Siv Nilsson, SPRF NHR Lars-Olov Olsson

Läs mer

Måndagenn den 9 september 2013 kl Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset 7 oktober 2013

Måndagenn den 9 september 2013 kl Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset 7 oktober 2013 RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR VID STADSBYGGNADSNÄMNDEN OCH EXPLOATERINGSNÄMNDEN PROTOKOLL 7/2013 Dnr SbN 2013-01281 Dnr E2013-005-00036 Tid Plats Justerat Måndagenn den 9 september 2013 kl 13.30 16.30

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunala Handikapprådet Sammanträdets öppnande. 8 Justering

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunala Handikapprådet Sammanträdets öppnande. 8 Justering Kommunala Handikapprådet 2008-04-16 Ärendeförteckning 7 Sammanträdets öppnande 8 Justering 9 Förslag till fördelning av 2008 års bidrag till handikapporganisationernas fritidsverksamhet 10 Ledsagning,

Läs mer

Råd för funktionshinderfrågor stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden. Tid Tisdagen den 29 april 2014 kl Plats

Råd för funktionshinderfrågor stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden. Tid Tisdagen den 29 april 2014 kl Plats Råd för funktionshinderfrågor vid stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden PROTOKOLL 4/ Dnr SbN -00376 Dnr E-00008 Tid Tisdagen den 29 april kl 13.30 16.00 Plats Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset

Läs mer

Råd för funktionshinderfrågor vid. stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden. Tid Tisdagen den 1 september 2015 kl

Råd för funktionshinderfrågor vid. stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden. Tid Tisdagen den 1 september 2015 kl Råd för funktionshinderfrågor vid stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden PROTOKOLL 7/2015 Tid Tisdagen den 1 september 2015 kl 13.30 15.45 Plats Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset Justerat Jan

Läs mer

Protokoll Självförvaltningsrådet Dalheimers hus

Protokoll Självförvaltningsrådet Dalheimers hus Protokoll Självförvaltningsrådet Dalheimers hus Tid: 2017-02-23 kl 13:30-15:30 Plats: Dalheimers hus Mariaplan Ledamöter: Kjell Emanuelsson HSO/SRF Annelie Eliasson HSO / RBU Karin Hedén Hessling HSO/SRF

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14 1 E Bjuke/jn 2013-10-14 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14 Närvarande: Viola Lindén, SRF Claes-Göran Johansson, SRF Britt

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

Sammanträdesprotokoll , möte 10

Sammanträdesprotokoll , möte 10 Norrmalms stadsdelsförvaltning Norrmalms råd för funktionshinderfrågor Protokoll Sida 1 (6) Sammanträdesprotokoll 2017-12-04, möte 10 Närvarande ledamöter Louise Lindström, rådets ordförande, Förbundet

Läs mer

Råd för funktionshinderfrågor vid. stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden. Tid Tisdagen den 4 november 2014 kl Plats.

Råd för funktionshinderfrågor vid. stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden. Tid Tisdagen den 4 november 2014 kl Plats. Råd för funktionshinderfrågor vid stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden PROTOKOLL 9/2014 Dnr SbN 2014-00376 Dnr E2014-00008 Tid Tisdagen den 4 november 2014 kl 14.00 16.15 Plats Gamla Biblioteket,

Läs mer

Samverkan mellan funktionshinders- och pensionärsorganisationerna

Samverkan mellan funktionshinders- och pensionärsorganisationerna 1 (5) Administrativa avdelningen, kanslienheten MINNESANTECKNINGAR HSN 2017-0070 Samverkan mellan funktionshinders- och pensionärsorganisationerna och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Datum Måndag 12

Läs mer

2 Dagordningen fastställs Dagordningen godkänns.

2 Dagordningen fastställs Dagordningen godkänns. Råd för funktionshinderfrågor vid fastighetsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL 3/2016 2016-04-04 Tid Måndagen den 4 april 2016 kl 13.00 15.00 Plats Sessionssal B, Tekniska Nämndhuset Justerat

Läs mer

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer:

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer: Sida 1 (5) Checklista Antas i kommunfullmäktige Detaljplanens namn: Dnr: 2013-09481 Stadsdel: Kista Svar senast: 2016-02-01 Syfte och huvuddrag Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag

Läs mer

2 Dagordningen fastställs Dagordningen godkänns.

2 Dagordningen fastställs Dagordningen godkänns. Råd för funktionshinderfrågor vid fastighetsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL 8/2017 Tid Måndagen den 2 oktober 2017 kl. 13.00 15.00 Plats Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset Justerat

Läs mer

Möte mellan SLs styrelse och SLs råd för samverkan med länets handikapporganisationer

Möte mellan SLs styrelse och SLs råd för samverkan med länets handikapporganisationer Trafik 1(5) Vår referens Ylva Preutz Papantoni 08-686 1438 ylva.preutzpapantoni@sl.se Möte mellan SLs styrelse och SLs råd för samverkan med länets handikapporganisationer Tid: Tisdag 19 maj 2009, kl.

Läs mer

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (6) 2017-12-05 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 262 42 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2023. Svar på remiss

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB MINNESANTECKNINGAR 1(4) Samverkansråd 2011-01-20 Teknikenheten Samverkansråd Locum AB Tid & plats: 2011-01-19 kl. 09.30 11.30 Locum AB, Sjukhusbacken 14 Närvarande: Bengt Stenström HSO Kjell Björn HSO

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014

Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014 Reviderad 2012-03-26 1/8 Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014 Strängnäs kommun Nygatan 10 645 80 Strängnäs Tel 0152-291 00 Fax 0152-290 00 kommunstyrelsen@strangnas.se www.strangnas.se Bankgiro

Läs mer

Protokoll 3/2017 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt

Protokoll 3/2017 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt 1 (7) Protokoll 3/2017 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt Tid: Måndagen den 13 mars 2017 kl 18:00-20:00 Plats: Distriktskansliet, Rissne Office Center, Kavallerivägen 30,

Läs mer

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de gröna om arbetet med behandling för endometrios

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de gröna om arbetet med behandling för endometrios Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Christina Walldin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 1 (4) HSN 2017-0605 Svar på skrivelse från Miljöpartiet de gröna om arbetet

Läs mer

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun Verksamhetsplan 1 (5) 2011-10-18 Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun 2012-2013 Bakgrund Den 17 december 2007 tog kommunfullmäktige beslut om att anta förslaget till handikappolitiskt

Läs mer

Protokoll 1(5) 2012-02-17. Landstinget Landstinget Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPRF SKPF

Protokoll 1(5) 2012-02-17. Landstinget Landstinget Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPRF SKPF Protokoll 1(5) s pensionärsråd Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, dr Prag, plan 2, den 17 februari 2012, kl. 09.00 12.00 Elin Hoffner (V) Inger Jonsson (C) Bodil Sihm (MP)

Läs mer

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63 Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun Antagen av KF 2010-04-14 63 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 1.4

Läs mer

Revidering av Boverkets regler om enkelt avhjälpta hinder Remiss från Boverket Remisstid den 6 mars 2013

Revidering av Boverkets regler om enkelt avhjälpta hinder Remiss från Boverket Remisstid den 6 mars 2013 PM 2013:35 RIII (Dnr 319-35/2013) Revidering av Boverkets regler om enkelt avhjälpta hinder Remiss från Boverket Remisstid den 6 mars 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2018-06-04 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteperson: Kommunikatör Diarienummer:

Läs mer

TRF Samverkansmöte. Datum Tid 14, Mälarsalen i Landstingshuset

TRF Samverkansmöte. Datum Tid 14, Mälarsalen i Landstingshuset 1 (5) TRF Samverkansmöte Datum Tid 14,00-15.30 Plats Närvarande Mälarsalen i Landstingshuset Från TRF Hanna Wiik, Förvaltningschef, Inger Lagerqvist, Avdelningschef på Tillväxtavdelningen, Lena Wohlin,

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

SLs råd för samverkan med länets handikapporganisationer

SLs råd för samverkan med länets handikapporganisationer Verksamhetsutveckling 1(5) Vår referens Annarella Löfblad 08-686 1567 annarella.lofblad@sl.se SLs råd för samverkan med länets handikapporganisationer Tid: Torsdag 22 oktober kl. 13.00-15.00 Plats: SL,

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder HALLSTAHAMMARS KOMMUN Kultur & Fritid 2006-03-06 F Ö R S L A G Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder BAKGRUND Handikapplan för Hallstahammar kommun

Läs mer

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Tillgänglighetsråd 2013-09-03. Björkbacken Sjöbo, 2013-09-03, kl. 18.00

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Tillgänglighetsråd 2013-09-03. Björkbacken Sjöbo, 2013-09-03, kl. 18.00 Plats och tid Björkbacken Sjöbo, 2013-09-03, kl. 18.00 Ledamöter Berit Lundström, Vård- och omsorgsnämnden Agneta Sifverson, RMR, Reumatikerföreningen Sven Göthe, DHR, De handikappades Riksförbund Owe

Läs mer

Tid Måndagen den 18 augusti 2014 kl Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset. Justerat. Närvarande

Tid Måndagen den 18 augusti 2014 kl Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset. Justerat. Närvarande Råd för funktionshinderfrågor vid trafiknämnden och Stockholm Stads Parkerings AB PROTOKOLL 5/2014 Tid Måndagen den 18 augusti 2014 kl 14.30 17.00 Plats Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset Justerat

Läs mer

ordföranden Ledamöter Ewa Ström HSO/HRF Elisabeth Bergvall HSO/R Dagny Mörk SRF Yvonne Holmberg HSO/Astma och Allergi

ordföranden Ledamöter Ewa Ström HSO/HRF Elisabeth Bergvall HSO/R Dagny Mörk SRF Yvonne Holmberg HSO/Astma och Allergi HANDIKAPPRÅDET VID TRAFIK- OCH RENHÅLLNINGSNÄMNDEN OCH STOCKHOLMS STADS PARKERING AB PROTOKOLL 7/2008 Sammanträdesdag 2008-08-27 Torsdagen den 26 augusti 2008 Kl. 14.30-17.30 Justerat den Justerat den

Läs mer

MARIA - GAMLA STANS HANDIKAPPRÅD

MARIA - GAMLA STANS HANDIKAPPRÅD M ARIA-GAMLA STANS STADSDELSFÖRVALTNING PROTOKOLL 3/2006 2006-03-20 MARIA - GAMLA STANS HANDIKAPPRÅD Justeras 22 /3 2006 Tomas Wahlström Erika Beliaev Datum 20 mars 2006 Klockan 15.30 17.30 Plats Maria

Läs mer

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Inga-Lisa Sundqvist. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Inga-Lisa Sundqvist. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Tallåsenrummet 14:00-16:00 Beslutande: Övriga deltagande Utses att justera Markus Evensson (S), ordförande Marie-Louise Hellström (M), vice ordförande Bertil Forselius SRF Inga-Lisa Sundqvist,

Läs mer

Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset

Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR VID STADSBYGGNADSNÄMNDEN OCH EXPLOATERINGSNÄMNDEN PROTOKOLL 5/2012 Tid Tisdagen den 8 maj 2012 kl 13.30 16.30 Plats Justerat Gamla Biblioteket, Tekniska Nämndhuset Jan Lamby

Läs mer

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Anna Nerelius Ärendegång: Styrelsen 2017-12-14 Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Förslag till beslut Styrelsen ger kansliet

Läs mer

Protokoll 1/2017 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt

Protokoll 1/2017 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt 1 (6) Protokoll 1/2017 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt Tid: Måndagen den 30 januari 2017 kl 18:00-20:00 Plats: Distriktskansliet, Rissne Office Center, Kavallerivägen

Läs mer

Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell Carlström, CF Tommy Karlsson, NHR Birgitta Berg, RSMH Leif Nilsson,SRF

Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell Carlström, CF Tommy Karlsson, NHR Birgitta Berg, RSMH Leif Nilsson,SRF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 16.30 Beslutande Övriga deltagande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-11-20 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl 10.00-11.10 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunhuset, Eken kl 16.30 18:00 ande Agnetha Landberg (C) ordförande Renée Solstad (S) Rune Carlsson (HRF) Inger Jensen (Kicken) Marie-Louise Askbom (RA) Håkan Jonsson (SRF) Siv Nilsson

Läs mer

Måndagenn den 19 augusti 2013 kl Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset 10 september 2013

Måndagenn den 19 augusti 2013 kl Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset 10 september 2013 RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR VID STADSBYGGNADSNÄMNDEN OCH EXPLOATERINGSNÄMNDEN PROTOKOLL 6/2013 Dnr SbN 2013-01281 Dnr E2013-005-00036 Tid Plats Justerat Måndagenn den 19 augusti 2013 kl 13.30 16.05 Bolindersalen,

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 PROTOKOLL Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 Plats och tid: Kommunstyrelsesalen Stadshuset 100303 kl. 13.00 15.00 Närvarande: Ledamöter: Gun Engström Fibromyalgifören. Marianne Johansson DHR Eva

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 7 november 2012, klockan 09.00 11.

PROTOKOLL 1 (20) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 7 november 2012, klockan 09.00 11. PROTOKOLL 1 (20) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid: Närvarande: Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 7 november 2012, klockan 09.00 11.30 Sven-Åke Svensson (KD), ordförande

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11)

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset Hyltebruk, kl. 16.00 17.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Wiveca Norén (SPI) ordförande,

Läs mer

Tillgänglighet i detaljplaner

Tillgänglighet i detaljplaner Tillgänglighet i detaljplaner Planera för tillgänglighet Kommunerna har ett viktigt ansvar i att verka för ett samhälle som är tillgängligt för alla. Detta styrs av bl.a. Plan- och bygglagen och ska beaktas

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (6)

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (6) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-01-07 Handläggare: Linda Scherdin Tfn 08-508 273 22 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag

Läs mer

Måndagenn den 13 maj 2013 kl Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset

Måndagenn den 13 maj 2013 kl Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR VID STADSBYGGNADSNÄMNDEN OCH EXPLOATERINGSNÄMNDEN PROTOKOLL 4/2013 Dnr SbN 2013-01281 Dnr E2013-005-00036 Tid Plats Måndagenn den 13 maj 2013 kl 14.30 16.55 Bolindersalen,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Kommunala Tillgänglighetsrådet 1 Uppdrag För att bereda personer med funktionsnedsättning medinflytande och insyn i handläggning av frågor av allmän karaktär skall finnas ett

Läs mer

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Dag och tid Fredag 11 december 2015 kl. 10.00 12.00 Plats Prosten, Västerviks Bostads AB, Bryggaren, Västervik Närvarande Mats Hugosson (C),

Läs mer

Protokoll 1 (5) 23 maj 2012 kl , Landstingshuset, Hus 2, Plan 2, Dr. Prag

Protokoll 1 (5) 23 maj 2012 kl , Landstingshuset, Hus 2, Plan 2, Dr. Prag Protokoll 1 (5) Länets Handikappråd Tid och plats för Sammanträdet 23 maj 2012 kl. 09.00-12.00, Landstingshuset, Hus 2, Plan 2, Dr. Prag Beslutande Elin Hoffner (V) Björn Hjortling Georg Witthoff Inger

Läs mer

Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun

Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun God tillgänglighet God tillgänglighet handlar om många olika aspekter i vår miljö. Att det inte finns några fysiska hinder som gör det svårt för personer

Läs mer

l inostingsstyrelsen

l inostingsstyrelsen Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 Ankom Stockholms läns landsting 2011-08-17 LS 1105-0719 2011-08- 1 7 l inostingsstyrelsen Dnr: Landstingsstyrelsen i 1-08- 1 7 * 0 31 Reviderad

Läs mer

Mötesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Mötesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Mötesanteckningar 8 2017-10-30 Mötesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

3 Val av vice ordförande Rådet bordlägger punkten.

3 Val av vice ordförande Rådet bordlägger punkten. Råd för funktionshinderfrågor vid stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden PROTOKOLL 3/2015 Dnr SbN 2014-18593 Dnr E2015-00001 Tid Tisdagen den 31 mars 2015 kl 14.15 16.20 Plats Gamla Biblioteket,

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Kommunala handikapprådet 2008-09-24

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Kommunala handikapprådet 2008-09-24 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum. 13.00 16.00 Ledamöter Gunilla Åström Eva Enqvist Ulrika Lindström Torvald Stefansson Ola Burström Kenneth Andersson Åke

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel Tid och plats Onsdag 9 oktober 2013, kl. 13-15 Hjälpmedelskonsulentverksamheten, Köpmangatan 37, Luleå SPF, Gunilla Bergstedt SPRF, Eivor Öhman SKPF, Majvor

Läs mer

Hantverkargatan 45, Landstingshuset. Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande

Hantverkargatan 45, Landstingshuset. Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande 2015-02-03 1 (6) Sammanträde med Patientnämnden Dag: 2015-02-03 Tid: 14.30 16.30 Plats: Hantverkargatan 45, Landstingshuset Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Eleonor Eriksson (S) Vice ordf Pia Helleday

Läs mer

Funktionshindrades samarbetsråd

Funktionshindrades samarbetsråd Funktionshindrades samarbetsråd 2009-06-08 1-5 Plats och Tid Stadshuset 13.30-16.00 Beslutande Michael Karlsson, ordförande Bengt Petersson, DHR Harry Jansson, SRF Cecilia Gustavsson, FUB Bror Jordansson,

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2012-12-11 23

Kommunala handikapprådet 2012-12-11 23 Kommunala handikapprådet 2012-12-11 23 Plats och tid Tullbackagården, 2012-12-11 17:30-19:00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Britta Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Birgitta Wahlund,

Läs mer

Ingrid Lindahl Socialkontoret, måndagen den 12 december, kl. 11.00. Paragrafer 25-35. Plats och tid Sal Stinsen, Bjurbäcksgatan, 2011-11-28, kl 13-16

Ingrid Lindahl Socialkontoret, måndagen den 12 december, kl. 11.00. Paragrafer 25-35. Plats och tid Sal Stinsen, Bjurbäcksgatan, 2011-11-28, kl 13-16 2011-11-28 1 (8) Plats och tid Sal Stinsen, Bjurbäcksgatan, 2011-11-28, kl 13-16 Beslutande Gabriela Håveland, ordförande Aina Nilsson, FUB Annelie Danielsson, medicingruppen Eva Andersson, DHR Ingrid

Läs mer

3 Presentation av Regionbibliotek Stockholm

3 Presentation av Regionbibliotek Stockholm dila Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Kajsa Bellander MINNESANTECKNINGAR 21 februari 2018 KN 2018/1032 Samverkanråd Funktionsorganisationer Datum: 21 februari 2018 Tid: 10-11.30 Plats:

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Måndagenn den 8 april 2013 kl Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset

Måndagenn den 8 april 2013 kl Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR VID STADSBYGGNADSNÄMNDEN OCH EXPLOATERINGSNÄMNDEN PROTOKOLL 3/2013 Dnr SbN 2013-01281 Dnr E2013-005-00036 Tid Plats Justerat Måndagenn den 8 april 2013 kl 13.30 16.55 Bolindersalen,

Läs mer