Handledning och Upplysningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning och Upplysningar"

Transkript

1 Handledning och Upplysningar Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning Sverige Version

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ANSÖKAN OM STÖD... 4 HITTA MER INFORMATION... 4 LÄMNADE UPPGIFTER I ANSÖKAN... 4 EN ANSÖKAN ÄR EN OFFENTLIG HANDLING... 4 ANVISNINGAR TILL ANSÖKNINGSBLANKETT Allmänna uppgifter Uppgifter om sökanden Kontaktpersoner Betalningssätt Moms Upphandling Annat stöd Projektbeskrivning Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Sammanfattande projektbeskrivning Syfte med projektet Projektets mål Projektets målgrupp Projektorganisation Arbetssätt och verksamhetsbeskrivning Projektavgränsning Koppling till det regionala näringslivet Koppling till andra projekt/insatser Resultatspridning Uppföljning/utvärdering Tid och aktivitetsplan för projektet Indikatorer Indikator Kommentarer till indikatorerna Horisontella kriterier Förväntade resultat Resurser i projektet Kostnader Privata bidrag i annat än pengar Finansiering av resurserna i projektet exkl. privata bidrag i annat än pengar Nationell offentlig finansiering Strukturfondsstöd Privat kontant finansiering Summa total finansiering Bilagor för en komplett ansökan Tillkommande bilagor Underskrift Var ska ansökan lämnas? Ansökan omfattar län och kommuner med fler än ett program UPPLYSNINGAR STATSSTÖD OFFENTLIG UPPHANDLING STÖDMOTTAGARE SOM OMFATTAS AV LOU STÖDMOTTAGARE SOM INTE OMFATTAS AV LAGEN OM OFFENTLIG UPPHANDLING ARKIVERING AV VERIFIKATIONER ANSÖKAN OM UTBETALNING AV BEVILJAT STÖD GRANSKNINGSRÄTT INFORMATION OCH PUBLICITETSKRAV (24)

3 OMPRÖVNING OCH UPPHÄVANDE AV BESLUT ÅTERBETALNINGSSKYLDIGHET STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER/KOSTNADER GRUNDLÄGGANDE KRAV FÖR STÖDBERÄTTIGANDE KOSTNADER KOSTNADSSLAG Personal Köp av tjänst Lokal Investeringar Övriga kostnader Offentliga bidrag i annat än pengar KOSTNADER SOM I VISSA FALL KAN VARA STÖDBERÄTTIGANDE Begagnade inventarier Inköp av fastighet med eller utan byggnad Leasingavgifter Indirekta kostnader Moms Utbildning Representation och ökade levnadskostnader KOSTNADER SOM INTE ÄR STÖDBERÄTTIGANDE PROJEKTINTÄKER (24)

4 Ansökan om stöd Ansökan om stöd från Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning , inklusive bilagor. Hitta mer information Ytterligare information om de regionala strukturfondsprogrammen för konkurrenskraft och sysselsättning finns på Nuteks hemsida På denna hemsida finns länkar som leder vidare till respektive programs egen hemsida där kontaktuppgifter finns tillgängliga. Lämnade uppgifter i ansökan Den organisation som beviljas stöd bör kontinuerligt under projektperioden stämma av projektverksamheten mot projektbeskrivning och övrigt underlag som lämnas i ansökan och som därmed är grunden för Nuteks beslut om stöd. Vid varje ansökan om utbetalning lämnar mottagare av stöd en lägesrapport som redovisar projektverksamheten. Nutek prövar ansökan om utbetalning mot det fattade beslutet om stöd där uppgifterna i ansökan och projektredovisningen är underlag för prövning. En ansökan är en offentlig handling En ansökan som lämnas in till Nutek är en offentlig handling. Det innebär att intressenter har rätt att få ta del av det som står i ansökan, oavsett om stöd beviljas eller inte. Anvisningar till ansökningsblankett 1. Allmänna uppgifter Projektets namn Ange det namn som projektet kommer att ha under hela genomförandet. Välj gärna ett kort projektnamn. Projektnamnet bör användas konsekvent vid all kommunikation som rör projektet och dess verksamhet. Datum för projektstart/slut Ange förslag på datum för projektstart och projektslut. Projektperioden kan normalt omfatta maximalt 36 månader. Projektperioden fastställs i Nuteks beslut om stöd. Kostnader som uppkommer före angivet startdatum och efter slutdatum i Nuteks beslut, är inte stödberättigande. Nuteks beslut om startdatum för projektperioden är normalt tidigast det datum som sammanfaller med att ansökan lämnas in till Nutek. Om projektets verksamhet är längre än 36 månader, kan ny ansökan lämnas in, i god tid, före projektperiodens slutdatum, så att besked kan ges om stöd för fortsatt projektverksamhet. 4 (24)

5 Belopp som söks ur regionala fonden Ange vilket belopp som söks från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Summan ska överensstämma med EU-medel som anges i finansieringsplanen i ansökan. Stöd söks inom åtgärd Varje regionalt strukturfondsprogram för konkurrenskraft och sysselsättning består av flera Åtgärder. I respektive programs Åtgärdsdokument anges vad som kan stödjas inom respektive åtgärd. Åtgärdsdokumenten finns för nedladdning på Ange vilken åtgärd som projektet omfattas av. All verksamhet som ska bedrivas inom ramen för projektet måste vara stödbar inom en och samma åtgärd för att stöd ska kunna beviljas. Om delar av ett planerat projekts verksamheter passar in i olika åtgärder måste en separat ansökan göras för varje åtgärd. Huvudprincipen är således att en ansökan för projektverksamhet faller inom en och samma åtgärd. Om projektet omfattar län och kommuner som omfattas av olika program, läs vidare sista stycket i detta kapitel om hur ansökan utformas och beslutas. På finner du de åtta programmen och vilket geografiskt område som respektive program omfattar. Antalet program och programområden är åtta till antalet och alla län och kommuner omfattas. Län som omfattas av projektets verksamhet Ange vilket eller vilka län som omfattas av ansökan. Kommuner som omfattas av projektets verksamhet Om ansökan inte omfattar hela län ska de kommuner som omfattas av ansökan anges här. Om alla kommuner i det/de berörda länet/länen omfattas, skriv samtliga i denna ruta. Ska samarbete ske med projekt inom ett annat program? Om JA, ange projektets namn, kontaktperson för projektet samt namnet på aktuellt program. Samarbete med liknande och kompletterande projekt inom andra europeiska program uppmuntras. Det kan röra sig om samarbete med såväl övriga regionala strukturfondsprogram för stärkt konkurrenskraft och sysselsättning , det nationella strukturfondsprogrammet för stärkt konkurrenskraft och sysselsättning inom Europeiska socialfonden, något av de territoriella programmen som omfattar regionen, eller de europeiska programmen Konkurrenskraft och innovation, 7:e ramprogrammet för forskningsinsatser. Ange om något sådant samarbete kommer att ske och uppge i sådana fall namn på aktuellt projekt, kontaktperson för projektet samt vilket program som sökts. 2. Uppgifter om sökanden Organisationens namn Ange den sökande organisationens juridiska namn samt eventuell avdelning/ enhet. Organisationsnummer Ange den sökande organisationens organisationsnummer. Juridisk form Ange den juridiska formen för den sökande organisationen. Det kan exempelvis vara ekonomisk förening, ideell förening, stiftelse eller annat. 5 (24)

6 CFAR-nummer Ange aktuellt CFAR-nummer. CFAR-nummer är Statistiska Centralbyråns åttasiffriga identifikationsnummer för arbetsställen. Kontakta SCB för mer information om organisationens CFAR-nummer är okänt. Adress Postnummer Ort Telefonnummer Faxnummer Ange fullständig adress, telefonnummer och faxnummer till den sökande organisationen. Arbetställets namn Arbetsställets besöksadress Ange namnet på det arbetställe där projektet kommer att bedrivas. Om en kommun är sökande kan arbetstället tex. vara en enhet inom kommunen där projektet praktiskt kommer att bedrivas. Ange också besöksadressen till arbetsstället om den skiljer sig från sökandens ordinarie besöksadress. E-postadress Webbadresss Om E-postadress och webbadress finns till sökanden ska detta anges här. Behörig att företräda sökanden Ange den eller de personer som är behöriga att företräda den sökande organisationen. Dokumentation som visar vem som är behörig att företräda sökanden bifogas ansökan och kan vara en fullmakt, aktuellt registreringsbevis, stadgar eller annan handling. 3. Kontaktpersoner Kontaktperson hos sökanden Telefonnummer till kontaktperson Mobiltelefonnummer till kontaktperson E-postadress till kontaktperson Kontaktperson ekonomi Telefonnummer till kontaktperson ekonomi Mobiltelefonnummer till kontaktperson ekonomi E-post till kontaktperson ekonomi Projektledare Telefonnummer till projektledare Mobiltelefonnummer till projektledare E-post till projektledare Ange kontaktperson hos den sökande organisationen samt telefonnummer och E- postadress till kontaktpersonen. Ange motsvarande uppgifter för den person som kommer att ansvara för den ekonomiska redovisningen av projektet. Om en projektledare finns utsedd ska motsvarande uppgifter anges även för denna person. 6 (24)

7 4. Betalningssätt Ange till vilken typ av konto sökanden önskar få utbetalning av eventuellt beviljat stöd. Det kan vara plusgiro eller bankgiro. Om den sökande organisationen inte har vare sig plusgiro eller bankgiro bör kontakt tas med en handläggare på Nuteks programkontor för att diskutera lämpligt förfaringssätt. Ange plusgiro eller bankgironummer som sökanden önskar få beviljat stöd insatt på. 5. Moms Är sökanden momsredovisningsskyldig för projektets? Ange det alternativ som gäller för projektets verksamhet, inte för sökandens ordinarie verksamhet. Kontakta Skatteverket för mer information om osäkerhet finns. 6. Upphandling Omfattas sökanden av Lagen om offentlig upphandling? Ange det alternativ som gäller för den sökande organisationen. Om sökanden inte omfattas av Lagen om offentlig upphandling finns krav på att tillämpa affärsmässig upphandling. Detta innebär att köp av varor och tjänster ska ske så att kostnadseffektivitet uppnås. 7. Annat stöd Har annat offentligt eller annat EU-stöd sökts för eller beviljats för samma aktiviteter/utgifter? Ange om den sökande organisationen har sökt stöd för samma projektaktiviteter i något annat program eller hos någon annan finansiär. Om svaret är JA ska programmet/finansiärens namn anges tillsammans med det sökta och eventuellt beviljade beloppet. Här avses inte den offentliga medfinansiering som har sökts för projektverksamheten som ansökan omfattar. 8. Projektbeskrivning En utförlig projektbeskrivning görs i bilaga med samma rubriksättningar som punkterna nedan, Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Beskriv kortfattat bakgrunden till projektet. Beskriv vilket problem projektet avser att lösa eller vilka nya möjligheter eller metoder som ska utvecklas. 8.2 Sammanfattande projektbeskrivning Beskriv kortfattat projektet. En utförlig beskrivning görs i bilagan Utförlig projektbeskrivning, som bifogas ansökan. 7 (24)

8 8.3 Syfte med projektet Beskriv syftet med projektet. 8.4 Projektets mål Beskriv projektets mål och delmål. Målsättningarna ska vara mätbara och kontrollerbara. 8.5 Projektets målgrupp Beskriv projektets målgrupp. 8.6 Projektorganisation Beskriv kortfattat hur organisationen för att genomföra projektet kommer att se ut. 8.7 Arbetssätt och verksamhetsbeskrivning Beskriv kortfattat arbetssätt och planerad verksamhet 8.8 Projektavgränsning Beskriv hur projektet kommer att avgränsas mot övrig verksamhet som bedrivs av den sökande organisationen. 8.9 Koppling till det regionala näringslivet Beskriv eventuella kopplingar mellan projektets verksamhet och det regionala näringslivet Koppling till andra projekt/insatser Beskriv om projektet samarbetar eller har kopplingar till andra projekt och insatser. Om projektet samarbetar eller har kopplingar inom samma programområde ska detta också beskrivas här Resultatspridning Beskriv hur projektets resultat planeras att spridas till intressenter och allmänhet Uppföljning/utvärdering Beskriv hur projektets verksamhet kommer att följas upp och utvärderas inom- eller utanför den egna organisationen. 9. Tid och aktivitetsplan för projektet När projektet planeras bör sökanden observera att Nuteks beslut om projektperiod maximalt kommer att omfatta 36 månader. Nutek har fattat ett internt beslut som innebär att stöd inte kommer att beviljas för längre tid än 36 månader. Om projektet 8 (24)

9 avses bedrivas under en längre period än 36 månader, kan en ny ansökan lämnas in i god tid före den beslutade projektperiodens slutdatum. Ange alla planerade aktiviteter och uppskatta också ett planerat startdatum och slutdatum för respektive aktivitet. Varje aktivitet ska beskrivas utförligt i bilagan, Utförlig projektbeskrivning. Slutredovisning av projektet, inklusive slutrapport, ska lämnas in till Nutek senast tre månader efter det datum som angivits som sista dag för projektperioden i beslutet om stöd. Projektaktiviteter ska vara avslutade innan projektets slutdatum. 10. Indikatorer 10.1 Indikator Med indikatorer avses att sökande skall beskriva avsedda resultat av projektet indikativt. För att skapa jämförbarhet och enhetlighet samt möjlighet att summera resultat av samtliga projekt som beviljas stöd har indikatorer definierats och bestämts för varje åtgärd i varje program. Ett antal indikatorer är generella för samtliga åtgärder inom de regionala strukturfondsprogrammen för stärkt konkurrenskraft och sysselsättning Ett förväntat resultat för dessa ska anges för samtliga projekt och delas upp på kvinnor respektive män. Andra indikatorer är åtgärdsspecifika och därför specifika för den aktuella åtgärd som ansökan omfattar. I ansökan skall uppskattat resultat lämnas för samtliga indikatorer som är relevanta för projektet. Det uppskattade resultatet för respektive indikator redovisas uppdelat på kvinnor respektive män. I Åtgärdsdokumenten som finns för nedladdning på finns indikatorerna. Tag kontakt med en handläggare på Nutek:s programkontor om tveksamhet råder när det gäller vilka indikatorer som ska anges för aktuellt projekt Kommentarer till indikatorerna Eventuella kommentarer till indikatorerna i punkt Horisontella kriterier Programmens och projektens insatser ska bidra till en positiv utveckling avseende de horisontella kriterierna jämställdhet, miljö samt integration och mångfald. Nedanstående klassificeringskriterier ska tillämpas i alla projekt. Kryssa i vilken påverkan projektet har på de horisontella kriterierna (se klassificeringskriterierna nedan). Obs! Endast ett alternativ per kriterie. 9 (24)

10 Klassificeringskriterier för de horisontella kriterierna Kriterium Projektets påverkan Definition Jämställdhet mellan kvinnor och män Projektet syftar direkt till att öka jämställdheten Ökad jämställdhet är en av projektets huvudmålsättningar, vilket tydligt avspeglas i projektets redovisade aktiviteter, målsättningar och förväntat Integration och mångfald Bättre miljö Folkhälsa Projektet har en övervägande positiv påverkan ur ett jämställdhetsperspektiv Projektet har en övervägande negativ påverkan ur ett jämställdhetsperspektiv Projektet syftar direkt till att öka mångfalden och integrationen Projektet har en övervägande positiv påverkan ur ett integrations- och mångfaldsperspektiv Projektet har en övervägande negativ påverkan ur ett integrations- och mångfaldsperspektiv Projektet syftar direkt till att förbättra miljön Projektet har en övervägande positiv påverkan på miljön Projektet har en övervägande negativ påverkan på miljön Projektet syftar direkt till att förbättra folkhälsan resultat. Projektets påverkan på jämställdhet redovisas i projektbeskrivningen. Projektet bedöms ha en övervägande positiv påverkan. Flera aktiviteter för att förbättra jämställdheten ska genomföras i projektet. Projektets påverkan på jämställdhet redovisas i projektbeskrivningen. Projektet bedöms ha en övervägande negativ påverkan. Projektet innehåller åtgärder för att minimera de negativa effekterna. Ökad integration och mångfald är en av huvudmålsättningar, vilket tydligt avspeglas i projektets redovisade aktiviteter, målsättningar och förväntat resultat, Projektets påverkan på integration och mångfald redovisas i projektbeskrivningen. Projektet bedöms ha en övervägande positiv påverkan. Flera aktiviteter för att förbättra integration och mångfald ska genomföras i projektet. Projektets påverkan på integration och mångfald redovisas i projektbeskrivningen. Projektet bedöms ha en övervägande negativ påverkan. Projektet innehåller åtgärder för att minimera de negativa effekterna. Förbättrad miljö är en av projektets huvudmålsättningar, vilket tydligt avspeglas i projektets redovisade aktiviteter målsättningar och förväntat resultat Projektets påverkan på miljön redovisas i projektbeskrivningen. Projektet bedöms ha en övervägande positiv påverkan. Flera aktiviteter för att förbättra miljön ska genomföras i projektet. Projektets påverkan på miljön redovisas i projektbeskrivningen. Projektet bedöms ha en övervägande negativ påverkan. Projektet innehåller åtgärder för att minimera de negativa effekterna. Förbättrad folkhälsa är en av projektets huvudmålsättningar, vilket tydligt avspeglas i projektets redovisade aktiviteter målsättningar och förväntat resultat. 10 (24)

11 Projekt har en övervägande positiv påverkan på folkhälsan Antal projekt som har en övervägande negativ påverkan på folkhälsan Projektets påverkan på folkhälsan redovisas i projektbeskrivningen. Projektet bedöms ha en övervägande positiv påverkan. Flera aktiviteter för att förbättra folkhälsan ska genomföras i projektet. Projektets påverkan på folkhälsan redovisas i projektbeskrivningen. Projektet bedöms ha en övervägande negativ påverkan. Projektet innehåller åtgärder för att minimera de negativa effekterna. Jämställdhet Att ha ett jämställdhetsperspektiv i ett projekt innebär att man försöker synliggöra kvinnors och mäns villkor och förhållanden. För att bidra till målen om jämställda regioner med samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter för kvinnor och män är det av vikt att åtgärder och projekt som bidrar till att uppnå de jämställdhetspolitiska målen kommer till stånd. De jämställdhetspolitiska målen finns på Regeringens hemsida Ute i landet finns det en särkskilt sakkunnig i jämställdhet vid varje läns länsstyrelse Ytterligare länk Jämställdhet - Beskriv med en nulägesbeskrivning hur kvinnor/män är representerade i projektets målgrupp. Beskriv vilka riktade aktiviteter som kommer att genomföras för att förbättra jämställdheten mellan kvinnor och män aktiviteterna ska även finnas i tidoch aktivitetsplanen (pkt 9). Ange vilka mätbara mål som finns och som visar hur hänsyn tagits till jämställdhet. Beskriv även i vilken utsträckning kvinnor och män är representerade i projektets genomförandeorganisation, dvs. projektledning och styr- och referensgrupper. Miljö Ett hållbart samhälle ska tillgodose dagens behov utan att äventyra kommande generationers behov. Särskild hänsyn ska tas till att främja människors hälsa, värna den biologiska mångfalden och naturmiljön, ta tillvara kulturhistoriska värden, bevara ekosystemets långsiktiga produktionsförmåga samt trygga en god hushållning med naturresurser. Miljö Beskriv vilka aktiviteter som kommer att göras i projektet för att förbättra miljön, dels inom projektet och dels i omvärlden aktiviteterna ska även finnas i tid- och aktivitetsplanen (pkt 9). Här bör sökanden beskriva hur projektets verksamhet bidrar till att uppfylla något/några av de nationella och regionala miljömålen och på vilket sätt det i sådana fall sker. De nationella och regional miljömålen finns Andra länkar I de fall projektet har påverkan på ett Natura 2000-område ska det göras en beskrivning av detta. Integration och mångfald Integration och mångfald innebär lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett t.ex. etnisk eller religiös bakgrund, sexuell läggning eller funktionshinder. Var och en har möjlighet att bidra med sin unika erfarenhet och kompetens så att samhällets mångfald blir en fungerande helhet och gemensam tillgång. Målen för integrationspolitiken finn på regeringens hemsida. Länkar till sidor om integration och mångfald Integration och mångfald Beskriv med en nulägesbeskrivning hur personer med olika nationaliteter, funktionshindrade m.fl. är representerade i projektets målgrupp. Beskriv 11 (24)

12 vilka riktade aktiviteter som kommer att genomföras för att förbättra integrationen och mångfalden aktiviteterna ska även finnas i tid- och aktivitetsplanen (pkt 9). Ange vilka mätbara mål som finns och som visar hur hänsyn tagits till integration och mångfald. Beskriv även i vilken utsträckning personer med olika nationaliteter, personer med funktionshinder m.fl. är representerade i projektets genomförandeorganisation, dvs. projektledning och styr- och referensgrupper. Tillgänglighet för funktionshindrade under rubriken integration och mångfald ska det även finnas information om hur tillgängligheten för funktionshindrade beaktats i projektet och vilka eventuella aktiviteter som kommer att genomföras. Länkar till sidor om tillgänglighet för funktionshindrade Vad är funktionshinder? I diskrimineringslagstiftningen definieras funktionshinder varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada, eller sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. Vad är tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar? Generellt används tillgänglighet och användbarhet för att beskriva vad som krävs för att personer med funktionshinder ska kunna delta på lika villkor som andra. Dels handlar det om att kunna nå och ta sig fram samt att kunna vara delaktig i en verksamhet. Folkhälsa Folkhälsa Gäller endast programområdet Östra Mellansverige. Beskriv vilka riktade aktiviteter som kommer att genomföras i projektet för att bidra till att förbättra folkhälsan i programområdet, både på kort och lång sikt, aktiviteterna ska även finnas i tid- och aktivitetsplanen (pkt 9). Det är positivt om övriga programområden förutom Östra Mellansverige har projekt som bidrar till att förbättra folkhälsan. För att läsa mer om vad som gäller avseende de horisontella kriterierna i det programområde som ansökan avser rekommenderas att ni läser åtgärdsdokumentet på Nuteks hemsida, Förväntade resultat Förväntade effekter på sikt Ge en kortfattad beskrivning av väsentliga resultat och effekter som projektets verksamhet eventuellt förväntas ge på lite längre sikt, efter projektperiodens slut. Förväntat resultat efter projekttiden Ge en kortfattad beskrivning av väsentliga resultat och effekter som förväntas ha uppnåtts vid projektperiodens slut, utöver de mål som angivits tidigare i ansökan. Beskriv även hur dessa ska mätas och tillvägagångssättet för att redovisa och sprida resultaten. Förväntad verksamhet efter projekttiden Ge en kortfattad beskrivning av hur verksamheten eventuellt kommer att bedrivas vidare efter att strukturfondsstödet har upphört. Uppge vilka utvecklingsmöjligheter som kan förutses idag och vad som rimligtvis kan antas utvecklas efter projektperiodens slut. 12 (24)

13 13 Resurser i projektet 13.1 Kostnader Börja med att fylla i Specifikation av kostnader som finns längre bak i ansökningsblanketten. De uppgifter som fylls i där förs automatiskt över till sammanfattningen av kostnader under p Privata bidrag i annat än pengar Privata bidrag i annat än pengar, som exempelvis arbetsinsatser är inte stödberättigande kostnader. De är dock en viktig del av projektet eftersom det visar på den privata sektorns engagemang för projektets verksamhet. Insatserna ska inte medräknas i projektets kostnadsbudget, vilket är en skillnad mot offentligt finansierade bidrag i annat än pengar Redogör för eventuella privata bidrag i annat än pengar, som kommer att tillföras projektet. Ange arbetsinsats beräknat på ett värde av 220 kr per timme. Ange beräknat värde för lokaler och material/utrustning. Komplettera ansökan med medfinansieringsintyg för privat medfinansiär för att bekräfta bidraget. De privata bidragen kan vara av vikt, som underlag för prioriteringen av projektet. Redovisning av erhållna privata bidrag sker sedan i läges- och slutrapporter som lämnas in i samband med ansökan om utbetalning av stöd. 14. Finansiering av resurserna i projektet exkl. privata bidrag i annat än pengar 14.1 Nationell offentlig finansiering Offentlig medfinansiering är en förutsättning för att strukturfondsstöd ska kunna beviljas och all offentlig medfinansiering ska verifieras i ett medfinansieringsintyg för att ansökan ska kunna tas upp till beslut. Medfinansieringen ska vara ordnad, innan beslut kan tas om stöd från strukturfondsprogrammen. Av blanketten Medfinansieringsintyg framgår hur sökande skall förfara för att intyga den ordnade medfinansieringen. Ange vilka offentliga organisationer som deltar som offentlig medfinansiär i projektet. Fördela finansieringen på kalenderår. Medfinansieringsintyg ges på fastställd blankett och ska bifogas ansökan. Till offentlig medfinansiering räknas medel från statliga organ, kommuner, landsting, självstyrelseorgan och kommunala samverkansorgan med flera (kontrollera med Nuteks programkontor, om det råder osäkerhet om en organisations finansiering kan räknas som offentlig finansiering.) Offentlig medfinansiering kan utgöras av kontanta medel eller bidrag i annat än pengar, vilket i sin tur kan bestå av arbetsinsatser, forskningsinsatser, fastigheter/lokaler eller material/utrustning. Ta del av en fördjupad beskrivning av vad som gäller under rubriken Upplysningar i detta dokument. För all form av finansiering i annat än kontanta medel, gäller att ett beräkningsunderlag ska bifogas medfinansieringsintyget. 13 (24)

14 Offentliga bidrag i annat än pengar, redovisas som ett underlag i kostnadsbudgeten. Offentliga bidrag i annat än pengar anges också i finansieringsplanen här anges också offentlig kontant finansiering. Sammantaget är dessa båda poster grund för beräkning av stöd från strukturfondsprogrammen Strukturfondsstöd Ange det stödbelopp som söks ur aktuell åtgärd inom strukturfondsprogrammet, fördelat på kalenderår. Stödbeloppet kan inte överskrida en viss procent i förhållande till den angivna offentliga medfinansieringen. Läs mer om detta i aktuellt strukturfondsprogram eller ta kontakt med Nutek för mer information gällande den aktuella åtgärden inom strukturfondsprogrammet Privat kontant finansiering Redovisa den privata sektorns finansiering av projektet i kontanta medel. Medfinansieringen fördelas på kalenderår. Om sökanden därutöver erhåller privat medfinansiering som bidrag i annat än pengar, som har ett värde för projektets genomförande kan detta redovisas separat under punkt Summa total finansiering Den offentliga medfinansieringen, det sökta strukturfondsstödet och den privata finansieringen i kontanta medel för respektive kalenderår samt totalt för projektet summeras. Denna summa ska överensstämma med den totala projektomslutningen enligt kostnadsbudgeten. 15. Bilagor för en komplett ansökan För att ansökan ska anses vara komplett och därmed kunna beredas behöver Nutek ett antal uppgifter. För att underlätta handläggningen ska uppgifterna bifogas i bilagor till ansökan. Dessa bilagor behövs för Nuteks handläggning: Specifikation av kostnader är den bilaga som medföljer ansökningsblanketten Underlag som styrker vem/vilka som har rätt att företräda den sökande organisationen. Fördjupad projektbeskrivning som utvecklar och kompletterar de uppgifter som anges i ansökningsblanketten, se särskilt p 8 och 9 i ansökan. I Projektbeskrivningen inkluderas en riskanalys som bedömer projektets förutsättningar att nå uppställda resultat, föreslagen tidplan och hållbarheten i kostnader och finansiering. I riskbedömningen anges hur förutsedda risker ska bemötas för att förebyggas. Medfinansieringsintyg som bekräftar ordnad offentlig medfinansiering för projektets verksamhet. Beräkningsunderlag för hur värdet av medfinansieringen har räknats fram ska bifogas medfinansieringsintyget om medfinansieringen består av annat än kontanter. 14 (24)

15 16. Tillkommande bilagor Utöver de bilagor som anges ovan bifogas ytterligare bilagor nödvändiga för handläggningen av ansökan. Det är Nutek som avgör vilka underlag som behövs för att kunna fatta beslut i ärendet. Bifoga bilagor enligt nedan för att styrka uppgifter i ansökan. Uppgift om mervärdesskatteskyldighet Underlag som styrker lokalkostnader Medfinansieringsintyg från privata medfinansiärer Upphandlingspolicy, eller upphandlingsunderlag i de fall upphandling påbörjats Beräkningsunderlag för indirekta kostnader. Uppgift om aktiviteter som kan finansieras enligt bestämmelserna för Europeiska socialfonden, t ex utbildningsaktiviteter. Beräkningsunderlag för resekostnader Redogörelse för allt annat stöd av mindre betydelse som sökande och/eller i projektet ingående företag mottagit under innevarande och föregående två beskattningsår. Om sökanden anser att det finns andra bilagor som är av betydelse för handläggning av ansökan bör dessa bifogas ansökan och anges då med namn i ansökningsblanketten. Underskrift Ansökan undertecknas av en person som är behörig att företräda sökande. Sökanden bör också intyga att de två påståendena som finns angivna i ansökan om stöd stämmer. Detta görs genom en markering i avsedda rutor. Var ska ansökan lämnas? Underskriven ansökan med bilagor lämnas/skickas in till aktuellt programkontor. Ansökan skickas även in elektroniskt. Postadress finns på Nuteks hemsida E-postadress för respektive programkontor är följande: Övre Norrland: programkontoret.ovrenorrland@nutek.se Mellersta Norrland: programkontoret.mellerstanorrland@nutek.se Norra Mellansverige: programkontoret.norramellansverige@nutek.se Stockholm: programkontoret.stockholm@nutek.se Östra Mellansverige: programkontoret.ostramellansverige@nutek.se Västsverige: programkontoret.vastsverige@nutek.se Småland och Öarna: programkontoret.smalandochoarna@nutek.se Skåne-Blekinge: programkontoret.skaneochblekinge@nutek.se Ansökan omfattar län och kommuner med fler än ett program Samma ansökan lämnas in till Nuteks kontor i alla programområden som berörs.( se Det kontor som svarar för programområdet (A) där projektet har sin ekonomiska tyngd, bereder ansökan. Avstämning görs med programkontor som svarar för annat programområde (B). Avstämningen omfattar en bedömning från kontoret (B) att projektet är i linje med sökt åtgärd i programområdet (B):s program. Vidare avstäms vilken nationell medfinansiering som gäller för åtgärden. Om olika procentsats tillämpas 15 (24)

16 av programmen avser Nutek föreslå att den bidragsnivå väljs som ligger högst för nationella medfinansieringen. Upplysningar Statsstöd EU:s statsstödsregler enligt Kommissionens förordning 1998/2006 om stöd av mindre betydelse skall följas. Huvudregeln är att innan offentligt stöd kan utbetalas till enskilda företag, avgränsade grupper av företag eller branscher, skall en skriftlig redogörelse lämnas för allt annat stöd av mindre betydelse som företaget fått under de två föregående beskattningsåren och det innevarande beskattningsåren. Det nya stödet av mindre betydelse kan beviljas under förutsättning av att det totala beloppet som företaget erhåller i offentligt stöd av mindre betydelse under det innevarande beskattningsåret och de två föregående beskattningsåren inte överskrider det stödtak som anges i artikel 2.2 i Kommissionens förordning 1998/2006 ( euro respektive euro). Om strukturfondsmedel och den offentliga medfinansieringen uppfyller samtliga kriterier för statligt stöd, måste företagsstödet ges i enlighet med svensk stödförordning som antingen har godkänts av EG-kommissionen eller som följer av bestämmelserna i en tillämplig s.k. gruppundantagsförordning utfärdad av kommissionen. Om stödet utgör s.k. försumbart stöd ska den svenska stödordningen följa kommissionens förordning nr 1998/2006 och dess bestämmelser för sådant stöd. Om strukturfondsmedlen och den offentliga nationella medfinansieringen beviljas projektägaren för genomförande av tidsbegränsad projektverksamhet t.ex. projekt i samverkan mellan flera företag måste sökande i projektbeskrivningen beskriva hur EG:s statsstödsregler har respekterats. I de fall reglerna om försumbart stöd blir aktuella kan Nutek komma att begära in en skriftlig redogörelse för allt annat stöd av mindre betydelse som företaget fått under de två föregående beskattningsåren och det innevarande beskattningsåret. Nutek kan komma att begära underlag från sökande som redovisar att sökande har genomfört denna kontroll och kan styrka att EU:s statsstödsregler beaktats. Offentlig Upphandling Stödmottagare som omfattas av LOU Om stödmottagaren är upphandlande enhet måste SFS 1992:1528 Lagen om offentlig upphandling följas. De olika stegen i upphandlingsförfarandet skall dokumenteras skriftligt och upphandlingsunderlaget skall på begäran kunna uppvisas för Nutek. Termen upphandlande enhet innefattar sådana bolag, föreningar, samfälligheter och stiftelser som har inrättats i syfte att täcka behov i det allmännas intresse, under förutsättning att behovet inte är av industriell eller kommersiell karaktär och vars kapital huvudsakligen har tillskjutits av stat, kommun, landsting eller annan upphandlande enhet. Som upphandlande enhet räknas också de organisationer vars styrelse till mer än halva antalet ledamöter utses av stat, kommun, landsting eller annan upphandlande enhet. (SFS 1992:1528 Lagen om offentlig upphandling) 16 (24)

17 Stödmottagare som inte omfattas av lagen om offentlig upphandling Om stödmottagare inte omfattas av lagen om offentlig upphandling skall en affärsmässig upphandling tillämpas. Stödmottagaren skall kunna styrka de olika stegen i upphandlingsförfarandet och upphandlingsunderlaget skall på begäran kunna uppvisas för Nutek. För att en kostnad skall anses vara stödberättigande skall den ha uppkommit på i övrigt affärsmässiga villkor, vilket innebär att all upphandling av varor eller tjänster bör utsättas för konkurrens. Arkivering av verifikationer Originalverifikationer ska sparas hos stödmottagaren till och med Om stödmottagarens verksamhet omorganiseras eller ändras ska det framgå av arkiv- och dokumentationsplaner var originalverifikationer återfinns. Ansökan om utbetalning av beviljat stöd De, i respektive ansökan om utbetalning av beviljat stöd, redovisade kostnader, verifikat och andra underlag får inte ha legat eller komma att ligga till grund för andra offentliga stöd, inklusive annat EG-stöd, än de som framgår av beslutet om strukturfondsstöd. Upplysning av EG-regel Art 13 p /2006 Granskningsrätt Nutek, ESV och ledamot i övervakningskommittén, samt strukturfondspartnerskapet för programmet, har rätt att hos stödmottagaren följa arbetet och ta del av alla handlingar, inklusive redovisning och bokföring, vilka kan ge upplysning om projektet. Samma rätt tillkommer bemyndigade personer från Europeiska gemenskapen och andra bemyndigade nationella organ. Information och publicitetskrav Det åligger stödmottagaren att i alla ingående aktiviteter tillhandahålla information och skyltning om att projektet finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Stödmottagaren ska säkerställa att allmänhet, projektdeltagare och andra får kännedom om att projektet delfinansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Informations- och publicitetsaktiviteter ska särskilt redovisas i läges- och slutrapporter, i enlighet med mallen för rapporter som bifogas beslutet. Ytterligare anvisningar om information och publicitet kan erhållas från programkontoret. Därutöver kan information hämtas i Kommissionens förordning nr 1828/2006 om tillämpningsföreskrifter. Omprövning och upphävande av beslut Nutek har rätt att ompröva eller upphäva beslut om stöd i vissa fall. Det kan gälla hela eller delar av beslutet. Några exempel på situationer när en omprövning eller upphävande kan bli aktuell är om beslutet har fattas i strid med gemenskapsreglerna eller programmet eller att beslutet fattats på grund av oriktig, vilseledande eller ofullständiga uppgifter från stödmottagaren. Att stödmottagaren inte följer villkor och regler som gäller för beslutet kan också vara grund för att ompröva eller upphäva beslutet. 17 (24)

18 Återbetalningsskyldighet Om ett beslut som stöd omprövas eller upphävs är stödmottagaren återbetalningsskyldig för belopp som tagits emot i strid med beslutet om stöd, gemenskapsreglerna eller programdokumentet. Om det är oskäligt att återkräva hela beloppet får Nutek reducera beloppet. Återbetalning kan krävas inom tio år från det att beloppet betalades ut. Stödmottagaren ska återbetala stödet helt eller delvis jämte ränta enligt Räntelagen SFS 1975: (24)

19 Stödberättigande utgifter/kostnader Stödberättigande kostnader för projekt som finansieras ur Europeiska regionala utvecklingsfonden. Grundläggande krav för stödberättigande kostnader Direkta kostnader är stödberättigande om de är tillkommande utöver stödmottagarens ordinarie verksamhet är betalda av stödmottagaren har uppkommit för och är nödvändiga för projektets genomförande har uppkommit under den projektperiod som den förvaltande myndigheten har fastställt har bokförts hos stödmottagaren kan styrkas av stödmottagaren genom kopior av fakturor, bokföringsunderlag eller andra handlingar ur dennes redovisning har uppkommit efter offentlig upphandling, eller om upphandling inte krävs, på i övrigt affärsmässiga villkor. Kostnadsslag Personal Kostnadsslaget Personal avser lönekostnader för personer som är anställda av projektägaren och deltar direkt i projektarbetet. Stödberättigande lönekostnad avser den tid den anställde arbetar i projektet. Lönekostnader avser lön samt lönebikostnader 1. Tidredovisning skall lämnas i samband med ansökan om utbetalning för alla personer som arbetar i projektet. Behörig företrädare för stödmottagaren skall bekräfta tidredovisningens riktighet. Tidredovisningen ska innehålla personens namn, antal timmar per dag, kronor per timme (för deltidsarbetande) och vilket arbete som utförts. Om den deltidsarbetande personen har månadslön ska en timlön beräknas enligt nedanstående exempel: Timlönen = Bruttomånadslönen dividerat med 165 timmar per månad plus semesterersättning samt tillägg för sociala avgifter. Lönespecifikation eller motsvarande ska lämnas i samband med ansökan om utbetalning vid första tillfälle som kostnaden förekommer. 1 Lönebikostnader är semesterersättning samt sociala avgifter enligt kollektivavtal 19 (24)

20 Sjuklön som projektägaren betalar för de anställda i projektet är stödberättigande till den del motsvarande tiden som är redovisat på projektet. Köp av tjänst Köp av tjänst är då projektägaren köper tjänster utifrån och därmed inte har arbetsgivaransvar. Vid den typen av köp uppkommer ofta krav på upphandling. Av fakturorna ska det framgå vilken tjänst som utförts. Nedlagd tid och timkostnad bör också framgå av fakturan. Utgifter för underleverantörskontrakt eller konsultavtal är inte stödberättigande, om anlitande av en underleverantör ökar kostnaden för projektet utan att tillföra något motsvarande värde utgiften för underleverantören beräknats med en procentuell andel av projektets totalkostnad, om inte en sådan betalning kan motiveras av projektägaren med hänvisning till det verkliga värdet på det utförda arbetet eller den tillhandahållna tjänsten. Lokal Hyra för lokaler som projektägaren nyttjar för genomförandet av projektet är stödberättigande. Hyresavtalet ska om möjligt skickas in redan med ansökan, men om detta inte är möjligt ska det bifogas vid den första Ansökan om utbetalning där kostnaden tas upp. Kostnader för lokaler som projektägaren äger själv kan vara stödberättigande om det finns en modell för att räkna ut driftskostnaden för den andel som projektet använder. Räntor och amorteringar får inte ingå i modellen. I total fastighetskostnad ingår driftskostnader såsom el, vatten, värme och avskrivningar. Exempel Lokalkostnad = Total lokalkostnad Total yta i m 2 * Nyttjad yta i projektet Under kostnadsslaget lokal redovisas direkta lokalkostnader. Om lokalkostnaderna ingår i modell för indirekta kostnader ska de redovisas under kostnadsslaget övriga kostnader. Investeringar Kostnader för inköp av utrustning som är avsedd för stadigvarande bruk, dvs. som inte är av karaktären förbrukningsmaterial. Investeringar bör ha en beräknad ekonomisk livslängd på minst tre år. Även uppförande av byggnader och köp av byggnad är en form av investering. 20 (24)

21 Investeringar som belastar projektet ska vara godkända och budgeterade i beslutet. De kan antingen vara stödberättigande i sin helhet eller till den del som avser avskrivningskostnaden för resterande projektperiod. Om investeringen säljs eller förs över till annan verksamhet under projektperioden måste intäkten tas upp i projektet. Övriga kostnader Hit hör kostnader som inte kan delas upp i de övriga kostnadsslagen såsom representation, marknadsföring, kontorsmaterial, resor och logi. Eventuella indirekta kostnader ska redovisas under övriga kostnader. Kostnader för tryckning av broschyrer, visitkort, annonsering m.m. är stödberättigande endast om EU-logga och en hänvisning till Europeiska unionen finns med. Detta gäller för små reklamföremål, i övrigt måste även hänvisning göras till den berörda fonden, Europeiska regionala utvecklingsfonden. Offentliga bidrag i annat än pengar Offentliga bidrag i annat än pengar utgör stödberättigande kostnader endast om bidraget består i tillhandahållande av fastigheter, lokaler, utrustning, material, forskning eller förvärvsarbete. De behandlas som en kostnad i projektet men betalas inte av stödmottagaren. Kostnaden finns redovisad hos någon annan aktör. Det kan till exempel vara att en kommun står för projektets lokaler. Denna typ av kostnad är samtidigt en medfinansiering i projektet. För att verifiera denna medfinansiering vid ansökan om utbetalning krävs underlag från den aktör som bokför och betalar kostnaden. I de fall kostnaderna består av löner, ska det verifieras med tidredovisning innehållande personens namn, antal timmar per dag, kronor per timme samt vilket arbete som utförts. Timlönen beräknas på samma sätt som för kostnadsslaget personal. Ett bortfall av offentliga bidrag i annat än pengar i förhållande till beslutet och budget kan leda till att också stödet från Europeiska regionala utvecklingsfonden kan komma att reduceras. Privata bidrag i annat än pengar, såsom arbetsinsatser, lokaler osv. är inte stödberättigande. De ingår alltså inte som en kostnad i projektet eller som en medfinansiering. Däremot ska beräkning för privata bidrag i annat än pengar göras i samband med ansökan om stöd. I senare ansökan om utbetalning ska redovisning av dessa göras i läges- och slutrapporter. 21 (24)

22 Kostnader som i vissa fall kan vara stödberättigande Om nedanstående kostnader kan vara aktuella för projektet bör kontakt tas med programkontoret redan vid ansökningsförfarandet. Begagnade inventarier Begagnade inventarier är stödberättigande om följande tre villkor är uppfyllda: 1. Säljaren ska lämna ett intyg som beskriver utrustningens ursprung och styrker att den inte har köpts med hjälp av offentliga svenska bidrag eller EU-bidrag. 2. Priset på den begagnade utrustningen får inte överstiga marknadsvärdet och måste vara lägre än kostnaden för liknande ny utrustning. 3. Utrustningen måste ha de tekniska egenskaper som behövs för insatsen och uppfylla tillämpliga normer och standarder. Inköp av fastighet med eller utan byggnad Köp av obebyggda och bebyggda fastigheter är stödberättigande om 1. kostnaderna utgör högst tio procent av de totala stödberättigande kostnaderna, 2. det finns en direkt koppling mellan köpet och syftet med projektet 3. stödmottagaren styrker att inköpspriset inte överstiger marknadsvärdet 4. det för byggnaden under de senaste tio åren inte har beviljats nationella bidrag eller gemenskapsbidrag (gäller för bebyggda fastigheter) Kostnader för köp av obebyggda fastigheter för miljöskyddsinsatser är stödberättigande endast om köpet har godkänts av förvaltande myndighet(programkontoret). Fastigheten skall användas för det avsedda ändamålet under den tidsrymd som fastställs i godkännandet. Fastigheten får inte användas för jordbruk. Leasingavgifter Leasingavgifter är stödberättigande upp till marknadsvärdet för tillgången. Sökanden ska själv visa marknadsvärdet senast vid första ansökan om utbetalning. Marknadsvärdet kan exempelvis visas genom prisjämförelser på Internet. Indirekta kostnader Kostnader som inte direkt och i sin helhet kan hänföras till projektet men som är väsentliga för dess genomförande. Indirekta kostnader uppkommer då projektet använder till exempel telefon, lokaler och datorer som projektägaren bekostar via sin ordinarie verksamhet. Riktlinjer och modell 22 (24)

23 för beräkning av indirekta kostnader finns att ladda ner från Nuteks hemsida. Moms För projekt som drivs av privata företag och ideella föreningar föreligger normalt inte avdragsrätt av ingående moms för verksamheten i projekt. Momsen blir då en kostnad. Under vissa förutsättningar kan det dock finnas avdragsrätt för ingående moms i projekt. Projektägare bör rådfråga Skatteverket vad som gäller specifikt för projektet eftersom det inte behöver vara samma som för den ordinarie verksamheten. Om Skatteverket bedömer att projektet inte får lyfta moms är denna kostnad stödberättigande. För projekt som drivs av statliga myndigheter, kommuner och landsting är den ingående momsen avdragsgill. Därmed ska alla kostnader redovisas exklusive moms för dessa projektägare. Utbildning Utbildningsaktiviteter är normalt inte stödberättigande i Europeiska regionala utvecklingsfonden. I huvudsak kan bara kostnader för rådgivning och seminarier som är lämpliga för projektet och medverkande företag, anses vara stödberättigande. Normalt sett finansieras utbildningsaktiviteter ur Europeiska socialfonden. Regelverket medger ändå att medel ur Europeiska regionala utvecklingsfonden i undantagsfall får användas för att finansiera sådana insatser som faller inom ramen för Europeiska socialfonden. Ett enskilt projekt kan alltså få t.ex. kostnader för utbildningsaktiviteter godkända. Dessa ska i så fall finnas med i projektbeslutet. Representation och ökade levnadskostnader Utgifter för representation och ökade levnadskostnader är endast godkänd med beloppsnivåer enligt SKV M 2006:24 om avdrag för ökade levnadskostnader, samt SKV A 2004:5 om avdrag för utgifter för representation m.m. Vid lunch, middag eller supé är avdragsgillt belopp 90 kr per person och måltid med tillägg för mervärdesskatt till den del denna inte skall dras av. Vid andra måltidsutgifter är avdragsgillt belopp 60 kr per person. Skälig avdragsgill utgift t.ex. för teaterbiljett anses vara 180 kr per person. 2 Vid speciella aktiviteter där förtäring normalt ingår som ett naturligt inslag, exempelvis konferenser, kan belopp över Skatteverkets råd godkännas som stödberättigande. Ett krav i dessa sammanhang är att aktivitetens upplägg och kostnader framgår av ansökan och beslut. För att fakturor som avser representation ska kunna godkännas måste alltid syfte och namn på deltagare framgå. Med syfte menas på vilket sätt projektgenomförande gynnats. Tänk även på att bifoga eventuella följesedlar. 2 Siffrorna gäller för tidpunkten vid detta dokuments genomförande (juni 2007). Det åligger projektägaren att hålla sig uppdaterad om gällande regler för representation och ökade levnadskostnader. 23 (24)

24 Kostnader som inte är stödberättigande Kostnader som uppstått före startdatum respektive efter slutdatum för projektperioden, exempelvis kostnader för ansökan. Avgifter för finansiella transaktioner, växlingsavgifter, räntekostnader, och andra rent finansiella kostnader. Böter, straffavgifter eller rättgångskostnader Individuella tjänstepensionsförsäkringar utöver kollektivavtal Kostnader som ingått som underlag i annat EU-projekt eller finansierat genom annat offentligt stöd Mervärdesskatt som inte utgör en slutlig kostnad för stödmottagaren Representation som inte är avdragsgilla enligt Skatteverkets allmänna råd, samt återkommande mat och fikakostnader vid interna möten för projektledning eller personal Ökade levnadskostnader som inte är avdragsgill enligt Skatteverket Ideellt arbete (oavlönat), privat eget arbete (avlönat) samt övriga privata bidrag i annat än pengar Projektintäker Har ett projekt som finansieras av strukturfonderna gett upphov till intäkter ska dessa givetvis redovisas i projektet. Med projektintäkter avses till exempel biljettintäkter, försäljningsintäkter, deltagaravgifter, uthyrning, betalning för tjänster som tillhandahålls genom projektet eller i övrigt liknande intäkter genererade i eller genom projektet. Den allmänna regeln är att om en intäkt har ett direkt samband med projektverksamheten så reduceras de stödberättigande kostnaderna. Om intäkten bara har ett visst samband med verksamheten ska en reducering av kostnaderna göras med hjälp av lämplig fördelningsmodell. Stödet beräknas därefter på nettosumman; kostnad minus intäkt. 24 (24)

Information och råd till aktör/utförare inom UTCEDprojektet

Information och råd till aktör/utförare inom UTCEDprojektet 1(6) Stäm av kontinuerligt mot aktivitetsplanen. Planera in egna avstämningar i kalendern. Information och råd till aktör/utförare inom UTCEDprojektet Lämnade uppgifter Den organisation som får medel för

Läs mer

Anvisningar till ansökan om regionala projektmedel

Anvisningar till ansökan om regionala projektmedel Sida 1 av 6 Anvisningar till ansökan om regionala projektmedel Ansökan ska skickas per brev med underskrift av behörig firmatecknare. Den ska också skickas in via mail till naringsliv.vasternorrland@lansstyrelsen.se

Läs mer

Information och råd. Ver. 1, 071217

Information och råd. Ver. 1, 071217 Information och råd till dem som beviljats stöd ur något av de Regionala strukturfondsprogrammen för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Ver. 1, 071217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Information

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om förvaltning av EG:s strukturfonder; SFS 2007:14 Utkom från trycket den 6 februari 2007 utfärdad den 18 januari 2007. Regeringen föreskriver följande. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Information till dem som söker eller har beviljats strukturfondsstöd

Information till dem som söker eller har beviljats strukturfondsstöd Datum 2009-03-30 Version 2009-02-04 Information till dem som söker eller har beviljats strukturfondsstöd Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013, Sverige

Läs mer

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd Handledning till ansökningsblankett om projektstöd Rubrikerna nedan följer de punkter som finns i ansökningsblanketten. 1. Allmänna uppgifter Projektets

Läs mer

För att utbetalning av stöd skall kunna ske skall stödmottagaren följa bestämmelserna i dessa föreskrifter.

För att utbetalning av stöd skall kunna ske skall stödmottagaren följa bestämmelserna i dessa föreskrifter. Verket för näringslivsutvecklings föreskrifter och allmänna råd om stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden inom ramen för regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning

Läs mer

Projekt: Villkorshandlingen skall vara huvudsekretariatet tillhanda inom 1 månad efter beslutsdatum.

Projekt: Villkorshandlingen skall vara huvudsekretariatet tillhanda inom 1 månad efter beslutsdatum. Innovativa Åtgärder VILLKORSHANDLING Denna handling skall efter undertecknande sändas till huvudsekretariatet för Innovativa Åtgärder, Industriell Dynamik, : Åke Lindén Box 1091 405 23 GÖTEBORG Villkorshandlingen

Läs mer

Stödberättigande kostnader

Stödberättigande kostnader Västra Götalandsregionen Koncernstab regional utveckling 2018-03-08 Stödberättigande kostnader Syftet med regelverket är att förtydliga Västra Götalandsregionens bedömningsgrunder för sökande och projektägare/stödmottagare

Läs mer

Verket för näringslivsutvecklings författningssamling

Verket för näringslivsutvecklings författningssamling Verket för näringslivsutvecklings författningssamling Utgivare: Kristina Lindskog, verksjurist ISSN 1401-2065 Rådets för Europeiska socialfonden i Sverige föreskrifter om stöd från Europeiska socialfonden

Läs mer

Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012

Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012 Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012 Steg (se utlysningen) 1. Allmänna uppgifter Projektets namn: Projektperiod (ÅÅÅÅ-MM-DD ÅÅÅÅ-MM-DD) : - Sökt belopp: Projektets

Läs mer

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6)

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) Rundvirkesstiftelsen Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) På den här blanketten ansöker du om stöd från Rundvirkesstiftelsen. Rundvirkesstiftelsen har som ändamål att stödja verksamhet som är

Läs mer

Stödberättigande kostnader

Stödberättigande kostnader Västra Götalandsregionen Koncernstab regional utveckling 2016-05-18 Stödberättigande kostnader Syftet med regelverket är att förtydliga Västra Götalandsregionens bedömningsgrunder för sökande och projektägare/stödmottagare

Läs mer

Allmänna villkor för stöd till projekt 2012 2 2011-11-22

Allmänna villkor för stöd till projekt 2012 2 2011-11-22 ALLMÄNNA VILLKOR 2012 FÖR STÖD TILL PROJEKT Version 1.0 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa allmänna villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Allmänna villkor 2012 för stöd till

Läs mer

Allmänna villkor för stöd till projekt

Allmänna villkor för stöd till projekt Allmänna villkor för stöd till projekt 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa allmänna villkor tillämpas på projekt där det framgår av beslutet att Allmänna villkor för stöd till projekt ska tillämpas

Läs mer

Att ansöka om regionala projektmedel. Anvisningar till ansökningsblanketten

Att ansöka om regionala projektmedel. Anvisningar till ansökningsblanketten Att ansöka om regionala projektmedel Anvisningar till ansökningsblanketten Del 1 1. 1. Allmänna uppgifter Projektets namn Ange det namn som projektet kommer att ha under hela genomförandet. Välj gärna

Läs mer

LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN

LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN Tillämpningsområde och status Vid finansiering av projekt inom ramen för Ålands operativa program

Läs mer

Projekthandbok. Uppdaterad 2015-10-20

Projekthandbok. Uppdaterad 2015-10-20 Projekthandbok Uppdaterad 2015-10-20 Sida 2 av 7 Övergripande Enligt Förordning (2003:596) 5 får bidrag för ett projekt inte utgöra driftsstöd. Bidrag enligt denna förordning får lämnas med högst 50 procent

Läs mer

Tillväxtverkets författningssamling

Tillväxtverkets författningssamling Tillväxtverkets författningssamling Utgivare: Kristina Lindskog, chefsjurist ISSN 2000-4494 Tillväxtverkets föreskrifter och allmänna råd om stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) inom

Läs mer

Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007 2013 Projekt inom Vindelälvens fiskeområde Från kust till fjäll

Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007 2013 Projekt inom Vindelälvens fiskeområde Från kust till fjäll 1 (6) Inkom till fiskeområdesgruppen, datum: Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007 2013 Projekt inom Vindelälvens fiskeområde Från kust till fjäll 1. Insats Projektrubrik Startdatum för insatsen Slutdatum

Läs mer

Att ansöka om regionala projektmedel. Anvisningar till ansökningsblanketten

Att ansöka om regionala projektmedel. Anvisningar till ansökningsblanketten Att ansöka om regionala projektmedel Anvisningar till ansökningsblanketten Del 1 1. 1. Allmänna uppgifter Projektets namn Ange det namn som projektet kommer att ha under hela genomförandet. Välj gärna

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information First level control (FLC)

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information First level control (FLC) Information First level control (FLC) 1 Regler som styr stödberättigande kostnader EU-förordningar: -1080/2006, 1083/2006 och 1828/2006 Programmanual Svensk lagstiftning (ex LOU) 2 Projektavgränsning ORDINARIE

Läs mer

deras rättsliga ställning och hur de finansieras. Ekonomisk verksamhet är all verksamhet som erbjuder varor och tjänster på en marknad.

deras rättsliga ställning och hur de finansieras. Ekonomisk verksamhet är all verksamhet som erbjuder varor och tjänster på en marknad. Bilaga 1 - Allmänna villkor Affärsutvecklingscheckar 2014 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Allmänna villkor för Affärsutvecklingscheckar

Läs mer

Värmlands läns författningssamling Länsstyrelsen

Värmlands läns författningssamling Länsstyrelsen Värmlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1667 17 FS 1999:18 Utkom från trycket Länsstyrelsens i Värmlands län föreskrifter om den 28 juni 1999 vissa stöd från EG:s strukturfonder; beslutade

Läs mer

Seminarium 28 januari 2015

Seminarium 28 januari 2015 Seminarium 28 januari 2015 Ansökan om avräkning och Villkor för verksamhetsbidrag, Resurscentra för kvinnor 2013-2015 1 Verksamhetsbidrag i förskott Ansökan om verksamhetsbidrag och förskott, gäller för

Läs mer

Projektansökan. Ansökan ska skickas med e-post i pdf-format till samt skickas i original i pappersformat till:

Projektansökan. Ansökan ska skickas med e-post i pdf-format till samt skickas i original i pappersformat till: 1(9) Projektansökan Diarienummer RS160128 Ansökan ska skickas med e-post i pdf-format till regionen@regionhalland.se samt skickas i original i pappersformat till: Region Halland Box 517 301 80 Halmstad

Läs mer

Inför ansökan om utbetalning nationella projektmedel

Inför ansökan om utbetalning nationella projektmedel Inför ansökan om utbetalning nationella projektmedel 1. Allmän information 1.1 Lämnade uppgifter i ansökan Du som stödmottagare måste kontinuerligt stämma av verksamheten i projektet mot den projektbeskrivning

Läs mer

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret)

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) Leader DalÄlvarna PROJEKTPLAN LEADER PROJEKTPLANEN SKA ALLTID BIFOGAS TILL JORDBRUKSVERKETS ANSÖKNINGS- BLANKETT OM PROJEKTSTÖD INOM LEADER Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) ANVÄND

Läs mer

Tillväxtverkets författningssamling

Tillväxtverkets författningssamling Tillväxtverkets författningssamling Utgivare: Jenny Forkman, chefsjurist ISSN 2000-4494 Tillväxtverkets föreskrifter om stöd från de regionala strukturfondsprogrammen och det nationella regionalfondsprogrammet

Läs mer

Mål 1 Södra skoglänsregionen

Mål 1 Södra skoglänsregionen Länsstyrelsen i Jämtlands län är förvaltnings- och utbetalande myndighet för Mål 1 Södra Skogslänsregionen. Strukturfondsdelegationens kansli finns vid länsstyrelsen i Jämtlands län. Beredningssekretariat

Läs mer

Åtgärden ska vara slutförd senast

Åtgärden ska vara slutförd senast 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Johan Iwald Tel: 010-698 14 10 Johan.Iwald@Naturvardsverket.se BESLUT 2018-04-26 Ärendenr: KKL- -2018 Beslut om stöd från Klimatklivet Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Kulturmiljonen är ett stöd från Västra Götalandsregionen genom Kultur- och fritidschefsnätverket i Göteborgsregionen.

Kulturmiljonen är ett stöd från Västra Götalandsregionen genom Kultur- och fritidschefsnätverket i Göteborgsregionen. Kulturmiljonen Kulturmiljonen är ett stöd från Västra Götalandsregionen genom Kultur- och fritidschefsnätverket i Göteborgsregionen. Kulturmiljonen beviljar stöd för: Projekt Insats (förstudie, konferens,

Läs mer

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015.

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Villkor

Läs mer

Ansökan Kulturprojektmedel

Ansökan Kulturprojektmedel Ansökan Kulturprojektmedel Ansökan + bilagor skickas i original pappersformat till: Landstinget i Kalmar län Box 601, 391 26 Kalmar Samt digitalt jonas.p.andersson@ltkalmar.se Uppgifter om projektet Projektnamn

Läs mer

Förtydligande Innehåll

Förtydligande Innehåll Förtydligande Innehåll På kommande sidor förtydligas Vad Ansökan om utbetalning ska innehålla Hur kostnader redovisas Vad som ska bifogas Hur verifieringen ska ske Rapportering Viktigt! Redovisning av

Läs mer

Allmänna villkor för projektstöd

Allmänna villkor för projektstöd Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd. Bilaga 1 Följ projektplanen och beslutet Du ska genomföra ditt projekt på det sätt du har angivit i ansökningshandlingarna

Läs mer

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 EN PROJEKTPART Dnr:

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 EN PROJEKTPART Dnr: 1 (5) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext och gäller för bidrag till projekt med en ensam part. I Vinnovas beslut och system m.m. använder

Läs mer

Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007-2013 Projekt inom Fiskeområde Vänerskärgården med Kinnekulle

Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007-2013 Projekt inom Fiskeområde Vänerskärgården med Kinnekulle 1 (7) Inkom till fiskeområdesgruppen, datum Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007-2013 Projekt inom Fiskeområde Vänerskärgården med Kinnekulle 1. Insats Projektrubrik Startdatum för insatsen Slutdatum

Läs mer

Tillväxtverkets förslag till nya föreskrifter 2015-03-06 Dnr 6.1.1-2014-4411

Tillväxtverkets förslag till nya föreskrifter 2015-03-06 Dnr 6.1.1-2014-4411 Tillväxtverkets förslag till nya föreskrifter 2015-03-06 Dnr 6.1.1-2014-4411 Tillväxtverkets föreskrifter och allmänna råd om stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) inom ramen för regionala

Läs mer

Tillväxtverkets författningssamling

Tillväxtverkets författningssamling Tillväxtverkets författningssamling Utgivare: Kristina Lindskog, chefsjurist ISSN 2000-4494 Svenska ESF-rådets föreskrifter och allmänna råd om stöd från Europeiska socialfonden (ESF) inom ramen för nationellt

Läs mer

Regionalt projekt Delfinansiering EU-projekt. Projektnamn Beslutsdatum Diarienummer. Kontaktperson Telefon kontaktperson E-post kontaktperson

Regionalt projekt Delfinansiering EU-projekt. Projektnamn Beslutsdatum Diarienummer. Kontaktperson Telefon kontaktperson E-post kontaktperson REKVISITION Inkom (plats för Region Norrbottens stämpel) Regionalt projekt Delfinansiering EU-projekt Annat Projektnamn Beslutsdatum Diarienummer Betalningsmottagare Organisationsnummer Postadress Kontaktperson

Läs mer

Klimatklivet - vägledning om vilka kostnader som berättigar till stöd

Klimatklivet - vägledning om vilka kostnader som berättigar till stöd STÖDBERÄTTIGANDE KOSTNADER Klimatklivet - vägledning om vilka kostnader som berättigar till stöd I detta dokument beskrivs vilka typer av kostnader som Naturvårdsverket anser är berättigar till stöd från

Läs mer

Polismyndighetens författningssamling

Polismyndighetens författningssamling Polismyndighetens författningssamling ISSN 2002-0139 Utgivare: Gunilla Svahn Lindström Polismyndighetens föreskrifter om förvaltning av fonden för inre säkerhet; beslutade den 23 maj 2016. PMFS 2016:2

Läs mer

Information till dig som ska ansöka om stöd ur det nationella honungsprogrammet

Information till dig som ska ansöka om stöd ur det nationella honungsprogrammet Information till dig som ska ansöka om stöd ur det nationella honungsprogrammet Från den dag vi har din kompletta ansökan vill vi ge dig besked inom tre månader om vi kan bevilja dig medel. Som sökande

Läs mer

Allmänna villkor för projektstöd

Allmänna villkor för projektstöd Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd. Bilaga 1 Följ projektplanen och beslutet Du ska genomföra ditt projekt på det sätt du har angivit i din projektplan

Läs mer

PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning

PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning Denna blankett använder du när du vill söka utbetalning av projektstöd inom Leader. Tänk på: Din ansökan om slututbetalning måste ha kommit in till länsstyrelsen

Läs mer

Europeiska flyktingfonden Europeiska återvändandefonden

Europeiska flyktingfonden Europeiska återvändandefonden Europeiska flyktingfonden Europeiska återvändandefonden Vägen till kontrakt Ansökningar inkommer Formell projektgranskning Projektgranskning och dialog Expertbedömning Kontraktsmöte Granskning och dialog

Läs mer

Guide: Jämställdhet mellan kvinnor och män i projektet

Guide: Jämställdhet mellan kvinnor och män i projektet Guide: Jämställdhet mellan kvinnor och män i projektet I genomförandet av programmet kommer de tre dimensionerna i hållbar utveckling, den ekonomiska, sociala och miljömässiga, att beaktas i genomförandets

Läs mer

Ansökan om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199)

Ansökan om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Ansökan om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Inkom till Boverket Ansökan ska lämnas till Boverket. För att få stöd ska flera villkor vara uppfyllda. Läs mer på Boverkets

Läs mer

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Ansökan projektstöd Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Paraplyprojekt 1 - FÖRSTUDIE Har Du/Ni idéer för ett lite större projekt? Genom en förstudie har Du/Ni möjlighet att utröna möjligheterna, grundligare,

Läs mer

Slutrapport. Version 2.2 111013. 1. Sammanfattning Gör en sammanfattande beskrivning av innehållet i rapporten

Slutrapport. Version 2.2 111013. 1. Sammanfattning Gör en sammanfattande beskrivning av innehållet i rapporten Slutrapport Version 2.2 111013 Projektnamn Ärende-ID 1. Sammanfattning Gör en sammanfattande beskrivning av innehållet i rapporten 2. Nyskapande och innovativitet Beskriv vad som är nyskapande och innovativt

Läs mer

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av stöd till insatser

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som vill ansöka om utbetalning

Läs mer

Information till svenska stödmottagare. europeiskt territoriellt samarbete (ETS) 2007-2013

Information till svenska stödmottagare. europeiskt territoriellt samarbete (ETS) 2007-2013 Information till svenska stödmottagare i europeiskt territoriellt samarbete (ETS) 2007-2013 Central Baltic, Baltic Sea, Interreg IVC, Espon 2013, Interact II, South Baltic, North Sea, Urbact II och Öresund-Kattegatt-Skagerak

Läs mer

Anvisningar ansökansformuläret

Anvisningar ansökansformuläret Anvisningar ansökansformuläret Ansökansformuläret är uppdelat i nio flikar. I varje flik finns en klickbar informationsruta (i) som tar dig till anvisningarna. Allmänna uppgifter Fliken Allmänna uppgifter

Läs mer

Projektansökan ESF. Kompetens och delaktighet (Denna version är avsedd för utskrift för att fyllas i för hand)

Projektansökan ESF. Kompetens och delaktighet (Denna version är avsedd för utskrift för att fyllas i för hand) Diarienr (Ifylles av myndigheterna) Europeiska socialfonden Del A A 1 Projektansökan ESF Kompetens och delaktighet (Denna version är avsedd för utskrift för att fyllas i för hand) Uppgifter om sökande

Läs mer

Projektbidrag till projekt: "Kompletterande åtgärder avseende mål 2 projekt, muddring av farled Karlsborgs hamn"

Projektbidrag till projekt: Kompletterande åtgärder avseende mål 2 projekt, muddring av farled Karlsborgs hamn BESLUT Länsstyrelsen Beslutsdatum 2013-10-09 (16212000-2692) Kalix kommun Nygatan 4 95281 KALIX Diarienummer 303-303-10603-13 Ärendeid 00178308 Projektbidrag till projekt: "Kompletterande åtgärder avseende

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om förvaltning av fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt; SFS 2014:1374 Utkom från trycket den 2 december 2014 utfärdad den 13 november 2014.

Läs mer

Ansökan om utbetalning av arealstöd Bevara och utveckla skogens mångfald

Ansökan om utbetalning av arealstöd Bevara och utveckla skogens mångfald Ansökan om utbetalning av arealstöd Bevara och utveckla skogens mångfald 1(7) Ansökan skickas till Skogsstyrelsen Box 241 372 21 Ronneby På den här blanketten ansöker du om utbetalning av beviljat arealstöd

Läs mer

Lathund Ekonomisk redovisning Teknikutveckling & innovation fördjupande stöd inom energieffektivisering

Lathund Ekonomisk redovisning Teknikutveckling & innovation fördjupande stöd inom energieffektivisering 1 (9) Lathund Ekonomisk redovisning Teknikutveckling & innovation fördjupande stöd inom energieffektivisering Genom den ekonomiska redovisningen ska samtliga stödberättigade kostnader verifieras, vilket

Läs mer

Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning.

Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning. Bilaga 1 Övriga upplysningar Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning. Gå gärna in på Jordbruksverkets webbplats www.jordbruksverket.se

Läs mer

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas.

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas. Bilaga 2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Förvaltningsavdelningen Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1 Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag

Läs mer

Ansökan om utbetalning av stöd till Nokås eller Ädellövskogsbruk

Ansökan om utbetalning av stöd till Nokås eller Ädellövskogsbruk Ansökan - Utbetalning av stöd 1(8) Ärendenr Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Stöd Box 7 351 03 Växjö Ansökan om utbetalning av stöd till Nokås eller Ädellövskogsbruk På den här blanketten

Läs mer

Ansökan om stöd för lagringsplats och sanering av industri efter bearbetning av brandskadat virke

Ansökan om stöd för lagringsplats och sanering av industri efter bearbetning av brandskadat virke ANSÖKAN 1(6) Ansökan om stöd för lagringsplats och sanering av industri efter bearbetning av brandskadat virke På den här blanketten ansöker du om stöd för lagrings- och omlastningsplatser samt för sanering

Läs mer

First Level Control Tillväxtverket

First Level Control Tillväxtverket First Level Control Tillväxtverket Karlskrona 7 februari 2012 1 Tillväxtverket Tillväxtverket är en nationell myndighet med ca 340 medarbetare på 9 orter i Sverige Ansvarar för granskningen av svenska

Läs mer

Förordning om förvaltning av asyl-, migrations- och

Förordning om förvaltning av asyl-, migrations- och Utkom från trycket den 30 december 2014 Förordning om förvaltning av asyl-, migrations- och integrationsfonden; utfärdad den 18 december 2014. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1

Läs mer

Begäran om slutlig utbetalning för stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199)

Begäran om slutlig utbetalning för stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Begäran om slutlig utbetalning för stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Inkom till Boverket Formuläret fylls i och skickas till Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Obs! Begäran

Läs mer

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Ansökan projektstöd Delprojekt inom Paraplyprojekt - FÖRSTUDIE Har Du/Ni idéer för ett lite större projekt? Genom en förstudie har Du/Ni möjlighet att utröna möjligheterna, grundligare, bedöma projektidéns

Läs mer

Ansökan om utbetalning 1(8)

Ansökan om utbetalning 1(8) Ansökan om utbetalning 1(8) Ärendenr Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Stöd Box 7 351 03 Växjö På den här blanketten ansöker du om utbetalning av stöd till natur- och kulturmiljövårdsåtgärder

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om lokalt ledd utveckling; SFS 2015:407 Utkom från trycket den 26 juni 2015 utfärdad den 11 juni 2015. Regeringen föreskriver följande. Normgivningsbemyndigande 1

Läs mer

Vägledning för stödberättigande kostnader inom Klimatklivet

Vägledning för stödberättigande kostnader inom Klimatklivet 1(7) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Vägledning för stödberättigande kostnader inom Klimatklivet Innehåll 1. Principer för stödberättigande kostnader... 2 1.1 Principer

Läs mer

Indirekta kostnader. Definition. Stödberättigande indirekta kostnader. Ej stödberättigande indirekta kostnader

Indirekta kostnader. Definition. Stödberättigande indirekta kostnader. Ej stödberättigande indirekta kostnader Indirekta kostnader Definition Indirekta kostnader är kostnader för gemensamma resurser och funktioner i stödmottagarens organisation, som projektet har behov av och som inte är direkt hänförliga till

Läs mer

Paraplyprojekt Lokal mat

Paraplyprojekt Lokal mat Paraplyprojekt Lokal mat Namn på ansökan: Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet Lokal mat - Checkarna inom Lokal mat är främst riktade mot enskilda företag. Då insatserna i första

Läs mer

ÄRENDE-ID Allmänna villkor: Projektet ska beakta LOU eller när det är aktuellt det särskilda inköpsförfarandet som baseras på LOU.

ÄRENDE-ID Allmänna villkor: Projektet ska beakta LOU eller när det är aktuellt det särskilda inköpsförfarandet som baseras på LOU. BIFALLSBESLUT Lantbrukarnas Ekonomi- AB Att: Birgit Jönsson Box 786 45126 Uddevalla Projekt: Förstudie Bärkraftig Gåsförvaltning Beslut om EU-medel Förvaltande myndighet för det territoriella samarbetsprogrammet,

Läs mer

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka projektstöd inom havs-och fiskeriprogrammet 2014-2020 för produktions-och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om förvaltning av EU:s strukturfonder; utfärdad den 13 november 2014. SFS 2014:1383 Utkom från trycket den 2 december 2014 Regeringen föreskriver följande. 1 kap.

Läs mer

Allmänna uppgifter Avsnittet Allmänna uppgifter består av grunduppgifter om projektet.

Allmänna uppgifter Avsnittet Allmänna uppgifter består av grunduppgifter om projektet. Anvisningar ansökansformuläret Ansökansformuläret är uppdelat i nio avsnitt. I varje avsnitt finns en klickbar informationsruta (i) som tar dig till anvisningarna. Allmänna uppgifter Avsnittet Allmänna

Läs mer

Anvisningar till blanketten Ansökan för utvald miljö miljöinvesteringar

Anvisningar till blanketten Ansökan för utvald miljö miljöinvesteringar Anvisningar till blanketten Ansökan för utvald miljö miljöinvesteringar 1. Läs om miljöinvesteringarna i broschyren Miljöersättningar 2007. Broschyren innehåller detaljerade villkor för miljöinvesteringarna.

Läs mer

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102)

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102) Läs informationsbroschyren om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter innan du fyller i ansökan. Ansökningsblanketten fylls i på svenska och måste vara Boverket

Läs mer

Anvisningar för att fylla i manuell ansökan till Europeiska socialfonden

Anvisningar för att fylla i manuell ansökan till Europeiska socialfonden 1 Anvisningar för att fylla i manuell ansökan till Europeiska socialfonden Innehåll Anvisningar för att fylla i manuell ansökan till Europeiska socialfonden... 1 Innehåll... 1 Inledning... 2 Om projektmodellen

Läs mer

Vägledning för ansökan i E-kanalen

Vägledning för ansökan i E-kanalen Vägledning för ansökan i E-kanalen Bakgrund och syfte med mallen Syftet med denna mall är att underlätta för er som söker stöd från utlysningen Energi- och klimatomställning i offentlig sektor-från kunskap

Läs mer

Utbetalningsguide för projektägare. UTBETALNINGSGUIDE för projektägare 2005-12-20

Utbetalningsguide för projektägare. UTBETALNINGSGUIDE för projektägare 2005-12-20 UTBETALNINGSGUIDE för projektägare 2005-12-20 INLEDNING... 3 REKVISITION AV MEDEL NÄR, VAR, HUR?... 3 NÄR KAN MEDLEN REKVIRERAS?... 3 VART SKICKAS REKVISITIONEN OCH HUR BETALAS MEDLEN UT?... 3 HUR MYCKET

Läs mer

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka stöd inom havs-och fiskeriprogrammet 2014-2020 för produktions-och

Läs mer

Checklista inför del/slutredovisning av projekt

Checklista inför del/slutredovisning av projekt Checklista inför del/slutredovisning av projekt Redovisningen är viktig. För att undvika felaktigheter rekommenderar vi att redan från början skapa rutiner. Det är betydligt svårare att i efterhand begära

Läs mer

Ansökan om bidrag ur landstingets miljöanslag

Ansökan om bidrag ur landstingets miljöanslag Ansökan om bidrag ur landstingets miljöanslag Rödmarkerade fält i blanketten är obligatoriska. Var noggrann med att fylla i korrekta uppgifter. När blanketten är ifylld skriver du ut den och alt 1. Scannar

Läs mer

Stödberättigande utgifter

Stödberättigande utgifter Datum 2019-02-13 1(5) Områdesskydd och ekonomiska stöd Carina Berggren Stödberättigande utgifter Du ska ange utgifter och eventuella intäkter som projektet har och som behövs för att genomföra projektet.

Läs mer

Programperioden

Programperioden Nästa Nya Kommande Programperioden 2014-2020 1 Regelverk 2007-2013 Allmän förordning, 1083/2006 Regionalfondsförordning, 1080/2006 Tillämpningsförordning, 1828/2006 Svensk förordning, 2007:14 Föreskrifter

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan projektstöd

Anvisning till blanketten Ansökan projektstöd Anvisning till blanketten Ansökan projektstöd VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska söka projektstöd och som ska göra något av nedanstående. Utveckla annan verksamhet än

Läs mer

EU-projekt i arkiven. FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se

EU-projekt i arkiven. FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se EU-projekt i arkiven FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se EU-regler i Sverige EU:s direktiv måste Sverige göra om till svensk lag Förordningar gäller direkt

Läs mer

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6)

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6) 1(6) Anvisning till ansökan om utbetalning av företagsstöd för kompetensutveckling Vem ska använda blanketten? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av beviljat företagsstöd

Läs mer

Ansökan om utbetalning Målklassning

Ansökan om utbetalning Målklassning Ansökan om utbetalning Målklassning 1(6) Ansökan skickas till Skogsstyrelsen Box 241 372 21 Ronneby På den här blanketten ansöker du om utbetalning av beviljat stöd för Målklassning. Kom ihåg att din ansökan

Läs mer

ANSÖKAN Nationella medel Statsbidrag till verksamheter för asylsökande m.fl.

ANSÖKAN Nationella medel Statsbidrag till verksamheter för asylsökande m.fl. ANSÖKAN 2018- Nationella medel Statsbidrag till verksamheter för asylsökande m.fl. Insatser som syftar till att motverka passivisering under asyltiden, underlätta kontakter med den svenska arbetsmarknaden

Läs mer

Projektansökan ur EG:s strukturfonder Regionalt Strukturfondsprogram för stärkt konkurrenskraft och sysselsättning

Projektansökan ur EG:s strukturfonder Regionalt Strukturfondsprogram för stärkt konkurrenskraft och sysselsättning Ver.3.1, 71221 Projektansökan ur EG:s strukturfonder Regionalt Strukturfondsprogram för stärkt konkurrenskraft och sysselsättning 27-213 1. Allmänna uppgifter Projektets namn Regionalt entreprenörskapsinitiativ

Läs mer

Förprojekteringsansökan ESF

Förprojekteringsansökan ESF si Diarienr (Ifylles av myndigheterna) Europeiska socialfonden Förprojekteringsansökan ESF Kompetens och delaktighet Denna version är avsedd för utskrift för att fyllas i för hand. 1 Uppgifter om sökande

Läs mer

Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden. Ändamål och villkor. Information om projektet. Rekvisition av medel

Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden. Ändamål och villkor. Information om projektet. Rekvisition av medel Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden Dessa generella villkor gäller tillsammans med de villkor som anges i Arvsfondsdelegationens beslut om projektstöd. Genom att rekvirera medel godtar

Läs mer

Indelning av kostnader

Indelning av kostnader 1 (6) Indelning av kostnader När ni budgeterar för projektets kostnader ska ni dela in dem i nedanstående kostnadsslag. Läs under respektive rubrik här nedan, för mer information och exempel hur ni ska

Läs mer

Ansökan om stöd för investering i lagringsplatser av brandskadat virke

Ansökan om stöd för investering i lagringsplatser av brandskadat virke Ansökan om stöd för investering i lagringsplatser av brandskadat virke 1(6) På den här blanketten ansöker du om stöd för investering i lagringsplats för brandskadat virke efter branden i Västmanland den

Läs mer

Ansökan projektstöd Region Dalarna

Ansökan projektstöd Region Dalarna Ansökan projektstöd Region Dalarna (fylls i av Region Dalarna) Handläggare: (fylls i av Region Dalarna) Ankomststämpel/Diarienummer NYPS Stödid: 1. Allmänna uppgifter Projektets namn: House of Dalarna

Läs mer

Paraplyprojekt Digitalisering för företag

Paraplyprojekt Digitalisering för företag Paraplyprojekt Digitalisering för företag Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet digitalisering för företag - Checkarna inom Digitalisering för företag är främst riktade mot enskilda

Läs mer