Att titta på. konst. Ett arbetsmaterial från Bygdegårdarnas Riksförbund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att titta på. konst. Ett arbetsmaterial från Bygdegårdarnas Riksförbund"

Transkript

1 Att titta på konst Ett arbetsmaterial från Bygdegårdarnas Riksförbund

2 Vad kan bygdegårdsföreningen göra för att väcka intresse för konsten? Att titta på konst När bygdegårdsföreningen fått en konstdeposition, kan styrelsen bestämma sig för att visa konsten på årsmötet. När bygdegården ska målas om eller rustas, bestämmer sig föreningen för att ta ner alla verk och hänga om alla verk. Eller man bestämmer sig för att skaffa fler konstverk. En konstnär kanske vill ställa ut sin konst i bygdegården. Man kan helt enkelt börja med att titta på den konst som finns i lokalerna. Konsten kan vara skänkt av medlemmar eller konstnärer och ha motiv från trakten. Konsten kan vara deponerad av Bygdegårdarnas Riksförbund. Konstsamtalets metoder är att möta konst, att formulera och uttrycka tankar och att lyssna till andra. Under slutet av det senaste århundradet har den västerländska bildkonsten grundligt förändrats. Dess former, tekniker, teman och arbetssätt är helt annorlunda än vad man vant sig vid från den klassiska konsten. Ett konstverk består inte längre av oljefärg på en duk eller marmor och brons, utan det kan vara gjort av nästan vilket material, och med vilken teknik, som helst. På samma sätt lånar och citerar man också bilder från källor utanför den s.k. "högkulturen" exempelvis från reklamvärlden. Konstsamtalets utgångspunkt är att alla kan. När det gäller framställningssätten kan man använda sig av ny teknik i dess olika former. Konstverken visas numera inte heller alltid på de ställen som är reserverade för dem; man kan stöta på konst på gatan, i skogen eller på nätet. Också arbetssätten har förändrats: att vara en konstnär betyder inte längre nödvändigtvis att vara ett ensamt, skapande geni avskilt från den övriga världen. Konstnären kan nuförtiden vara en medlem i en arbetsgrupp eller på något annat sätt tona ner den individuella prestationen för att på så sätt lyfta fram något annat istället. Mitt ibland alla dessa förändringar har också åskådarens roll betonats på ett annat sätt än förut. En fråga som vi ställer oss allt oftare i medierna är om mode konst eller kommers? Man kan helt enkelt känna sig förvirrad inför nutidskonsten, men konstverken väntar på att bli tolkade, de för inte sin egen talan. Man behöver inte vara rädd för att göra sina egna tolkningar och framföra egna känslor och förnimmelser det är bara så som konstverket kan få liv. Det är med er insats som konstverkets betydelse skapas tveka alltså inte att använda er av era kunskaper. Genom att se kan vi vidga våra upplevelser och öva vår mottaglighet. Omsider fattar vi då att konstverkens idé finns i dess utstrålning.

3 Schema för bildanalys Beskrivning Börja med att beskriva konstverket. Vad ser ni? Konstnären Vem har skapat konstverket? Vad vet ni om konstnären? Tillhörde/tillhör konstnären en inriktning eller konstnärsgrupp? Motiv Vad föreställer konstverket? Hur förhåller sig konstverket till motivet? Är det noggrant eller fritt återgivet abstrakt eller föreställande? Är det ett porträtt, ett landskap, ett stilleben eller vad? Hur skildras motivet? Är det något i verket som dominerar? Enkel eller detaljrik? Vad berättar konstverkets titel/namn? Teknik och utförande I vilken teknik är verket gjort? Hur har konstnären arbetat med de möjligheter tekniken erbjuder? Vilken roll spelar tekniken för bildens uttryck? Hur har konstnären utnyttjat det? Komposition Hur är bilden uppbyggd? Var ligger bildens centrum det som drar blicken till sig? I förgrunden bakgrunden? Hur förhåller sig färger, former och ljus till varandra? Har bilden en sammanhängande färgskala? Dominerar en färg? Balansen? Kontrastfärger? Vilka grundformer finns i bilden? Formen förhåller sig till varandra? Upplösta fasta? Proportioner mellan delarna? Symmetrisk eller asymmetrisk komposition? Ljuset spelar en roll? Rörelse i bilden eller statiskt? Var är horisontlinjen? Övriga linjer? Djup och perspektiv? Kan man säga att flera av konstverken i bygdegården har samma tema? Tolkning av porträtt Ta ett område i taget: händer, fötter, anletsdrag (särskilt ögon och mun), kroppshållning, ljus och skugga. Vilken är ljuskällan? Varifrån kommer den? Vad är belyst? Intryck och upplevelser Vad tänker ni på när ni ser konstverket? Vilka känslor sprider det? Vad i verket påverkar känslorna? Känner ni igen er i bilden? Motivet, färgerna, formerna, ljuset, tekniken? Vilken avsikt kan konstnären ha? Vilka uttrycksmedel använder konstnären? Tror ni att konstverket är tänkt att vända sig till någon speciell betraktare? Finns det spår av andra kulturer i verket? Finns det en lokal tradition i verket?

4 Vad tillför den i bygdegårdens miljö? Ger den upphov till diskussioner? Skulle ni vilja ha konstverket på väggen i hemmet? Varför varför inte? Tycker ni att bilden passar bra ihop med någon dikt eller något musikstycke ni känner till? Kompletteringsmaterial m.m. Cumming, R, Allt du behöver veta om konst, Damm förlag Om målarkonst, skulptur, konstnärer, stilar, skolor. Hassler, G, Rembrandt ett vänporträtt. En bok för alla Årsböcker från Statens Konstråd. Grafiknytt. Tidskriften Kulturens värld Tidskriften Konstperspektiv Konstfrämjandets nätutgåva Synpunkt Tidskriften Konsttidningen Kommunens kulturnämnd Konstnär på orten Konstkonsulenten i länsstyrelsen/regionen Verkligheten är ett outslitligt motiv. Grafiska tekniker Här kan ni läsa mycket kortfattat om olika grafiska tekniker. Högtryck De partier som ger bilden färg ligger upphöjda över en nedskuren botten. De ofärgade partierna i bilden motsvaras av nedskurna eller graverade partier i tryckplattan. Träsnitt Bilden skärs i en trästock. De delar av bilden som skall vara vita (om man trycker på vitt papper) skärs bort med kniv eller stämjärn. Vill man har flera färger, måste man skära en stock för varje färg. Trägravyr Till skillnad från träsnittet arbetar man i hårdare träslag såsom buxbom eller päronträ. Graveras med gravyrstickel. Används vid detaljrika bilder. Linoleumsnitt Här används en mjukare tryckplatta, linoleum, som medger ett spontanare arbetssätt och möjligheter till detaljer.

5 Plantryck Litografi Litografi är en plantrycksmetod. Tryckplattans infärgade och icke infärgade partier ligger i samma plan. Metoden bygger på att fett stöter bort vatten. Man tecknar med fet krita eller tusch på en kalksten som fuktats med vatten. Fet tryckfärg valsas över och fastnar i den feta teckningen eller målningen, medan vattendränkta partier stöter bort tryckfärgen. Vill man ha flera färger måste man måla och preparera en sten för varje färg. För varje tryck måste stenen eller plåten fuktas och infärgas på nytt. Numera används ofta film i stället för kalksten. Filmen är ljuskänslig, och motivet överförs genom en ljuskälla direkt till plåten, som används vid tryckningen. Genomtryck Serigrafi Metoden kallas också silkscreen beroende på att en finmaskig väv används, som spänns över en träram. Bilden tas fram genom att täppa till maskorna med lim. Man kan också använda sig av schabloner. Med en bräda, s.k. rakel förs tryckfärgen över väven ner på papperet. Djuptryck Djuptrycket innebär att bilden under stort tryck förs över till papperet från graverade eller etsade partier i tryckplattan. Koppargrafik är en djuptrycksmetod. Den karakteriseras av präglingskanten runt bildytan, som uppstår vid det kraftiga trycket från plåten mot det fuktade papperet. Bildytan blir nedsänkt. Kopparstick Med kopparsticklar graveras linjer och punkter i en blankpolerad kopparplåt. Linjens bredd och djup beror på stickelns utformning och hur hårt man trycker mot plåten. Torrnål Vid torrnålsgravyr graveras eller ristas bilden spegelvänt direkt på kopparplåten med en vass nål. Mezzotint Med ett verktyg bearbetas plåten så att den luggas upp och får en jämnsvart yta. Bilden arbetas sedan fram med ett stål så att man får fram valörerna i bilden. Helt blankpolerade partier avger ingen färg i tryck. Mjukgrundsetsning och hårdgrundsetsning/linjeetsning Vid mjukgrundsetsning lägger man en grund av vax, asfalt och ett fettämne. Plåten värms och fettämnet gör att grunden är mjuk även sedan plåten svalnat. Ett ritpapper placeras över plåten, varefter man tecknar på papperet med en blyertspenna. Den mjuka grunden fastnar på papperets baksida och plåten friläggs där pennan gått fram. Plåten läggs i ett etsbad bestående av utspädd salpetersyra eller järnklorid. Syran fräter ner i de frilagda partierna på plåten. Ju längre syran biter, desto kraftigare blir svärtan i bilden. En hårdare grund läggs vid hårdgrundsetsning. Grunden består av vax, harts och asfalt, som valsas i ett tunt, jämnt skikt på en uppvärmd kopparplåt. Plåten friläggs därefter med en vass nål direkt från grunden utan mellanliggande papper, vilket ger distinkta linjer. Plåten läggs i ett etsbad. Syran fräter ner de frilagda partierna på plåten. Ju längre syran biter, desto kraftigare blir svärtan i bilden.

6 Akvatintetsning Plåten förses med ett dammskikt av asfalt eller hartspulver, som vid upphettning fastnar i plåten. I etsbadet fräter syran mellan de fastsmälta kornen. Tryckningen ger konstverket en kornig karaktär. Tryckning Tryckning av djuptrycksteknik är betydligt svårare att utföra än vid andra tekniker. Plåten värms och färgas. Därefter skall färgen torkas bort från plåtytan men lämnas kvar i etsade eller graverade fördjupningar. Ett fuktat papper läggs över plåten och får gå genom tryckpressen. För varje tryck måste plåten på nytt färgas och torkas. Under tryckningen utsätts tryckplattan för stora påfrestningar. Detta innebär att linjerna och ytorna slits snabbt. Särskilt känsliga är torrnål och akvatint. Beteckningar på grafiska blad För omkring 100 år sedan började konstnärerna att signera sina tryck. Med signaturen talar konstnären om för oss att han granskat trycket och funnit det bra. Konstnären bestämmer, tillsammans med förläggaren om sådan finns, hur stor upplagan skall vara. Upplagans storlek anges oftast på trycket. Exempelvis 3/99 betyder att bladet är det tredje numrerade trycket av en upplaga på 99 bilder. Innan upplagan trycks provar konstnären olika papper och färg. Vissa av dessa tryck kan han anse så intressanta att han signerar dem och betecknar dem p.t. (provtryck) eller é.a. (épreuve d artiste) och numrerar dem eventuellt med romerska siffror. Som upplysning till tryckaren benämns det slutgiltiga provtrycket bon à tirer (bra för tryckning). Påskriften e.t. betyder att konstnären själv har tryckt bladet. Ibland gör konstnären en upplaga på en bild som han sedan vill förändra för att göra en ny upplaga. Dessa olika upplagor bär påsktriften I. état, II. état och så vidare. HC (hors commerce) betyder att trycket är utanför handeln. Sådana tryck är beräknade att användas av konstnären och förläggaren för dokumentation, arkivering, avfotografering o dyl. Numreras oftast med romerska siffror. Utgiven av Bygdegårdarnas Riksförbund 2009

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

PAPPER består av? PAPPER, TRYCK OCH SKRIVARE PAPPER PAPPER PAPPER TRYCK. Sasan Gooran (HT 2003) Val av papper. Bestruket och obestruket.

PAPPER består av? PAPPER, TRYCK OCH SKRIVARE PAPPER PAPPER PAPPER TRYCK. Sasan Gooran (HT 2003) Val av papper. Bestruket och obestruket. , TRYCK OCH SKRIVARE Sasan Gooran (HT 2003) består av? Vid tillverkningen av papper utgår man från pappersmassa: Mekanisk: cellulosafibrer utvinns ur veden genom malning. Råvaran är barrved, framför allt

Läs mer

grafik KONSTPROJEKT FÖR UNGA I DALARNA grafik

grafik KONSTPROJEKT FÖR UNGA I DALARNA grafik grafik KONSTPROJEKT FÖR UNGA I DALARNA grafik grafik KONSTPROJEKT FÖR UNGA I DALARNA grafik Sven Ljungberg»Katt och skator«, träsnitt. Innehåll 3 Grafikprojektet i Dalarna 5 Grafik 7 Grafikens historia

Läs mer

2. Ta ett bett av äpplet. 4. Fortsätt på samma sätt. X2 5. Avsluta med att du. 1. Rita av ett äpple. 3. Rita av den nya formen. Äpplet och bananen

2. Ta ett bett av äpplet. 4. Fortsätt på samma sätt. X2 5. Avsluta med att du. 1. Rita av ett äpple. 3. Rita av den nya formen. Äpplet och bananen Det här behöver du: ett äpple en banan eller annan frukt papper färgpennor eller kritor Äpplet och bananen Snabb skissövning! Hur förenklar du ett föremål och gör om det till ett mönster? Bli inspirerad

Läs mer

ARKITEKTPROVET 2015 PROVDAGARNA

ARKITEKTPROVET 2015 PROVDAGARNA dag 1 träd, gräs och stenar uppgift 1 (tre deluppgifter) a) karaktär Teckna av lövet du har plockat till dig i provlokalen. Du kan välja att teckna av hela lövet eller endast en del av det. Gör en medveten

Läs mer

Uppgift 1 Mönstret Tid: 1 timme (kl )

Uppgift 1 Mönstret Tid: 1 timme (kl ) Uppgift 1 Mönstret Tid: 1 timme (kl. 9.15 10.15) I den här uppgiften ska du teckna eller måla ett mönster. Välj ett av de verktyg som du har tagit med dig till provet, till exempel en sax eller en penna.

Läs mer

TRYCKTEKNIK & KULTURMÖTE GENOM DANSEN

TRYCKTEKNIK & KULTURMÖTE GENOM DANSEN TRYCKTEKNIK & KULTURMÖTE GENOM DANSEN Pedagogiskplanering i Bild och - Form för årskurs 7-9 Marleny Chávez T. Syfte: Syftet är att eleven ska kunna se olika kulturer genom dansen och att de kan uppleva

Läs mer

PAPPER, TRYCK OCH SKRIVARE. PAPPER består av? PAPPER. Sasan Gooran

PAPPER, TRYCK OCH SKRIVARE. PAPPER består av? PAPPER. Sasan Gooran PAPPER, TRYCK OCH SKRIVARE Sasan Gooran 1/8/15 Grafisk teknik 1 PAPPER består av? Vid tillverkningen av papper utgår man från pappersmassa: Mekanisk: cellulosafibrer utvinns ur veden genom malning. Råvaran

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

Konst åt alla. En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt

Konst åt alla. En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt Konst åt alla En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker Paula Hoffmann Box 17194 104 62 Stockholm Tel 08-452 25 31 E-post: paula.hoffmann@fhp.nu

Läs mer

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt Åsa Drape Ulander, ht-12 ; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt I arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt kommer vi att träna på att lära oss se ansiktets proportioner genom

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Konsthistoriska faktakunskaper. Studiehäfte för konstvetenskap 1, delkurs 2

Konsthistoriska faktakunskaper. Studiehäfte för konstvetenskap 1, delkurs 2 Konsthistoriska faktakunskaper Studiehäfte för konstvetenskap 1, delkurs 2 Namn:. Termin:. 1 Konstvetenskap VT 2011, KV1 del 2 Konstens historia från ca 1400 till ca 1750 Renässans, Barock och Rokoko Upplägg

Läs mer

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild Mål: Att lära sig vad färg är och vad som händer när jag blandar olika färger Att lära sig blanda färger Att veta vad en färgcirkel och komplementfärger är Att kunna skilja

Läs mer

Symmetribegreppet. Material: Pastellkritor Temperablock Papper Penslar Vattenburkar

Symmetribegreppet. Material: Pastellkritor Temperablock Papper Penslar Vattenburkar Symmetribegreppet Vi går igenom symmetribegreppet och undersöker vilka bokstäver i alfabetet som är symmetriska när vi delar dem med hjälp av en lodrät symmetrilinje. Vi målar en symmetrisk målning. Litteraturtips:

Läs mer

1. Det första du behöver göra är att bekanta dig med pennan. Börja med att träna på är att trycka olika hårt med pennan.

1. Det första du behöver göra är att bekanta dig med pennan. Börja med att träna på är att trycka olika hårt med pennan. träning billigt papper 1. Det första du behöver göra är att bekanta dig med pennan. Börja med att träna på är att trycka olika hårt med pennan. 2. Gör först ett streck som börjar som en tunn, nästan osynlig

Läs mer

VERKSTÄDER

VERKSTÄDER VERKSTÄDER 2019-2020 VERKSTADSUNDERVISNING VID BILDKONSTSKOLAN FÖR BARN OCH UNGA Verkstäderna är fördjupade studier enligt läroplanen. Verkstadsundervisningen börjar efter periodundervisningen under årskurs

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Årskurs 1 - grundfärgerna samt blanda och experimentera med färger - namn på grundfärgerna samt svart och vit - framställa bilder med hjälp av tekniker, redskap och material

Läs mer

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Lärare Ragnar Österlund Inledning Detta är en kort sammanfattning av de begrepp som vi går igenom på kursen. Det är tänkt som ett minnesstöd snarare än en introduktionstext

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1C, 2B och 2C I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Handledning i Grafik

Handledning i Grafik Handledning i Grafik Handledning i Grafik av Anders Gudmundson Copyright (c) 2012 Anders Gudmundson Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free

Läs mer

Bildövningar språkövningar

Bildövningar språkövningar Carl-Gustaf Hellqvist (NURNÓNUVM) Valdemar Atterdag brandskattar Visby NPSN utförd år NUUOI åã NQPN Bildövningar språkövningar Följande övningar fick de lärare som medverkade på lärarfortbildningen En

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy sid 1 inledning Svenska kyrkan är inte en geografiskt begränsad plats. Vår bildvärld måste därför omfatta mycket mer än verksamheten som pågår innanför kyrkobyggnadens

Läs mer

Handledning i Grafik

Handledning i Grafik Handledning i Grafik Handledning i Grafik av Anders Gudmundson Copyright (c) 2007 Anders Gudmundson Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Naturens grundformer

Naturens grundformer Naturens grundformer Vi talar om grundformerna som vi arbetade med i avsnittet om geometri. Vi ser hur föremål i naturen kan reduceras till grundformer, cirklar, rektanglar och trianglar. Vi tecknar former

Läs mer

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Utblick av Aleksandra Stratimirovic Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Stockholm, 20 april, 2015 På uppdrag av Ragunda kommun, presenteras här att förslag till konstnärlig

Läs mer

Tutorial - Resist med stearin och vattenfärg av maxell för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com>

Tutorial - Resist med stearin och vattenfärg av maxell för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com> Tutorial - Resist med stearin och vattenfärg av maxell för Skrotboken Stearin har ibland använts inom konsten för att skapa effekter tillsammans med färg. På senare år

Läs mer

Digitalfotografering för alla

Digitalfotografering för alla HARRY PERONIUS D Digitalfotografering för alla! Lär dig fotografera digitalt!! Bearbeta bilderna i datorn! Visa dina bilder som bildspel eller som papperskopior 2 Ett grundläggande tips är att i alla fotograferingssituationer

Läs mer

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6 Torsdagar kl 12-16 Konst föder samtal. Som lärare kan du förbereda och genomföra ditt och din grupps/klass besök på Bror Hjorths Hus med hjälp av vår handledning Bror Hjorths Hus på egen hand. Bror Hjorths

Läs mer

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober Tomas Byström flätvärk #143 18 augusti - 21 oktober 2018 www.hishult.com 1 Tomas Byström flätvärk 18 augusti - 21 oktober 2018 omslag sidan 1 (uppe från vänster); BIJOUTERI. SÅ FLYGA FLADDERMÖSS. BÄCKARS

Läs mer

VERKSTÄDER

VERKSTÄDER VERKSTÄDER 2018-2019 VERKSTADSUNDERVISNING VID BILDKONSTSKOLAN FÖR BARN OCH UNGA Verkstäderna är fördjupade studier enligt läroplanen. Verkstadsundervisningen är främst avsedd för elever som har avlagt

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2011 2012 UPPGIFTER

GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2011 2012 UPPGIFTER Etunimi Sukunimi JULKAISUN OTSIKKO TULEE TÄHÄN Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2011 2012 UPPGIFTER Föreskrifter och anvisningar 2011:11

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

KONST I KVARN 2015 23:e sommaren i rad Du och din utställning Du själv (el er en representant för dig) har huvudansvaret

KONST I KVARN 2015 23:e sommaren i rad Du och din utställning Du själv (el er en representant för dig) har huvudansvaret KONST I KVARN 2015 23:e sommaren i rad Konst hela sommaren i unik miljö i en gammal kvarnbyggnad vid Vindelälvens strand. Ca 15000 besök varje sommar. En utställning med bildkonstnärer och bildskapare.

Läs mer

Den vackra konsten. Gåvor

Den vackra konsten. Gåvor Den vackra konsten Grafisk konst (i alla former) är ett exklusivt jobb. Det har jag lärt mig genom åren. Det är ett riktigt hantverk; man kan inte ta hjälp av elektroniken, utan man måste sköta allt med

Läs mer

Reflektionsblad Boksamtal

Reflektionsblad Boksamtal Reflektionsblad Här kan du dokumentera barnens/gruppens respons och funderingar kring den bok ni har läst. Datum: Förskola: Pedagogens reflektioner Använd bladet Pedagogens reflektioner för dina egna reflektioner

Läs mer

5.16 BILDKONST. Hänvisning till punkt 7.16 i Lpgr 16.1.2004. Enligt de nya grunderna för undervisningen i åk 1 9 har läroämnet indelats i två nivåer:

5.16 BILDKONST. Hänvisning till punkt 7.16 i Lpgr 16.1.2004. Enligt de nya grunderna för undervisningen i åk 1 9 har läroämnet indelats i två nivåer: 5.16 BILDKONST Hänvisning till punkt 7.16 i Lpgr 16.1.2004 Fostran i bildkonst skall stödja elevens visuella tänkande, dvs. förmågan att skapa och kommunicera med bilder. Den skall också utveckla ett estetiskt

Läs mer

Genomgång av tuschmaterialet

Genomgång av tuschmaterialet Som en kontrast till färgläran fortsätter vi med det svarta tuschet. Det kinesiska tuschmåleriet tar ofta tag i sina utövare. Genom sin kraftfulla svärta skapar det så tydliga avtryck på pappret att det

Läs mer

Kraftfält i bilden: Utsnittet Motivet fångas, bilden ramas in i höjd och bredd, blickpunkt bestäms

Kraftfält i bilden: Utsnittet Motivet fångas, bilden ramas in i höjd och bredd, blickpunkt bestäms Kraftfält i bilden: Utsnittet Motivet fångas, bilden ramas in i höjd och bredd, blickpunkt bestäms Komposition Linje, rymd, ljus, volym och färg - komponeras till helhet Innehåll budskapet som beställare

Läs mer

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET Gabriel Orozco, Sköldpaddsten, 2013 Gabriel Orozco. Courtesy of the artist and the Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Markus Tretter/Kunsthaus Bregenz Tidsåtgång: cirka

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso Välkomna till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk av i Moderna Museets samling. Gå tillsammans hela klassen. Behöver du hjälp med något, fråga Moderna Museets värdar. De berättar gärna om

Läs mer

Skrivning för KV 132 på delkursen TAL, 7.5 hp 23 mars 2011 (1:a tillfället)

Skrivning för KV 132 på delkursen TAL, 7.5 hp 23 mars 2011 (1:a tillfället) Sid 1/8 23 mars 2011 (1:a tillfället) 1. Förklara kort följande termer (rita gärna): (1 p för varje term) a) Kolossalordning b) Pilaster c) Atlanter d) Sfumato e) Fresk f) Pastos Sid 2/8 23 mars 2011 (1:a

Läs mer

Boken Arg är en kort bok. Det är som en bilderbok för vuxna. Berättelsen handlar om en känsla. Känslan är ilska.

Boken Arg är en kort bok. Det är som en bilderbok för vuxna. Berättelsen handlar om en känsla. Känslan är ilska. Arbetsmaterial till Arg Skriven av: Anna Fiske Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Arg. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att övningen

Läs mer

Kursplan Blandtekniker

Kursplan Blandtekniker Kursplan Blandtekniker Övningar i att: - utveckla det personliga bildspråket. - begrunda och analysera bilder gemensamt - finna skilda tekniker och skilda material får att nå olika uttryck - förstå bildkomposition

Läs mer

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç Romantiken Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Använd era känslor och associationer när ni

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

Med blicken på bilden

Med blicken på bilden Med blicken på bilden om vad vi ser och varför Sammanställning av föredraget för Sveriges Konstföreningar Grafikens Hus, 29 maj 2010 Christel Copp Om bildskapande Människan har i alla tider sökt olika

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Att fundera på - Var hittade du stenen? - När hittade du stenen? - Varför valde du just den stenen?

Att fundera på - Var hittade du stenen? - När hittade du stenen? - Varför valde du just den stenen? Uppgift 1. Om stenar kunde tala 1 a. Leta reda på en sten du tycker om. - Var hittade du stenen? - När hittade du stenen? - Varför valde du just den stenen? 1 b. Presentera Presentera din sten. Använd

Läs mer

Gävle Konstgrafiker Årsberättelse 2010

Gävle Konstgrafiker Årsberättelse 2010 Gävle Konstgrafiker Årsberättelse 2010 Inledning 2010 blev ett händelserikt år för Gävle Konstgrafiker, i synnerhet som kollektivverkstaden firade sitt 50-årsjubileum. I samband med jubiléet arrangerades

Läs mer

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga

Läs mer

2009-01-13 Bild Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot

2009-01-13 Bild Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot Bild 2009-01-13 Ämnets syfte och roll i utbildningen Bilder har framställts och införlivats med människans språk- och begreppsvärld genom hela hennes kända historia. Bild och bildkonst ger därför unika

Läs mer

Oljegrundering. www.zinkvit.se

Oljegrundering. www.zinkvit.se Oljegrundering När vi använder oss av en oljebaserad grund måste vi först isolera den obehandlade duken, så den inte suger ur all bindeolja ur färgen. Gör man inte det, skulle det resultera i en matt färg

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Arbetsblad Lotta Antonsson, A very young woman under the influence IV, 2000 fotografi på aluminium, 91x266 cm Lotta Antonsson Kvinna Kvinnor

Läs mer

KONST I KVARN 2016. Varje konstnär ansvarar för egen försäkring av sin konst.

KONST I KVARN 2016. Varje konstnär ansvarar för egen försäkring av sin konst. KONST I KVARN 2016 24:e sommaren i rad Konst hela sommaren i unik miljö i en gammal kvarnbyggnad vid Vindelälvens strand. Ca 15000 besök varje sommar. En utställning med bildkonstnärer och bildskapare.

Läs mer

ReKo Bildanalysen steg för steg

ReKo Bildanalysen steg för steg ReKo Bildanalysen steg för steg Denotation (bildbeskrivning) - Vad är det som skildras? - Vad ser vi i bilden: människor, saker, miljöer etc.? - Hur ser de/det ut? - Hur är bilden tagen: färg, ljus, bildvinkel,

Läs mer

För dig med små resurser, men stor kapacitet! Välj en bok du själv gillar det funkar bäst då!

För dig med små resurser, men stor kapacitet! Välj en bok du själv gillar det funkar bäst då! BOK event light För dig med små resurser, men stor kapacitet! Välj en bok du själv gillar det funkar bäst då! Välj bok utifrån målgrupp. Vad vet du om dem som ska delta? Försök få reda på så mycket som

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

WORKSHOP Vad är ett blad - Estetiska och digitala lärprocesser

WORKSHOP Vad är ett blad - Estetiska och digitala lärprocesser 1 WORKSHOP Vad är ett blad Estetiska och digitala lärprocesser 2019-09-16 Innehåll Sid 2 Uppgifter Sid 3 Instruktion geometriska former Sid 4 Material Sid 5 Vill du veta mer Bilaga Presentation av workshop

Läs mer

PAPPER, TRYCK OCH SKRIVARE

PAPPER, TRYCK OCH SKRIVARE PAPPER, TRYCK OCH SKRIVARE Sasan Gooran 1/8/15 Grafisk teknik 1 PAPPER består av? Vid tillverkningen av papper utgår man från pappersmassa: Mekanisk: cellulosafibrer utvinns ur veden genom malning. Råvaran

Läs mer

att leda utvecklande bildsamtal

att leda utvecklande bildsamtal INSPIRATION FÖR att leda utvecklande bildsamtal Att ha med sig kultur i livet är som att ha en ryggsäck med redskap att möta tillvaron med. I mitt arbete med kultur och hälsa har jag förundrats över kulturens

Läs mer

1. Utsnittet nära, långt ifrån, vad ska vara med i bilden.

1. Utsnittet nära, långt ifrån, vad ska vara med i bilden. Bildkomposition Precis som man kan komponera musik kan man också komponera bilder. Det är något man kan göra både omedvetet och medvetet. Att ha kompositionen i bakhuvet när man skapar bilder gör att man

Läs mer

Lärandematris Street Art åk 7 BILDSPRÅK. ritar former på bokstäver och bilder som är ganska svåra.

Lärandematris Street Art åk 7 BILDSPRÅK. ritar former på bokstäver och bilder som är ganska svåra. Street-Art Öva på bildanalys och bildkomposition, samt bli skickligare på pensel- och temperateknik. Syfte: Se exempel på en aktuell konstform och sätt ord på vad du ser och tänker kring bilder. Förstå

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

Kursplaner för Grafik grundläggande konstnärlig utbildning KK0012 Dômen konstskola

Kursplaner för Grafik grundläggande konstnärlig utbildning KK0012 Dômen konstskola Kursplaner för Grafik grundläggande konstnärlig utbildning KK0012 Dômen konstskola Utbildningsomgångar och starttidpunkt Omgång Startår Startmånad Startdag Slutår Slutmånad Slutdag 1 2015 Augusti 24 2017

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola Projekt rumsgestaltning med arkitektur. LUNDS KONST & DESIGNSKOLA Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre

Läs mer

Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker.

Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker. LPP i slöjd år 6. Syfte: Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker. Välja och motivera tillvägagångssätt med tanke på kvalitet och miljö.

Läs mer

Diverse Om Grafik. D:\Hemsida\Försättssidor.docx

Diverse Om Grafik. D:\Hemsida\Försättssidor.docx Diverse Om Grafik D:\Hemsida\Försättssidor.docx Fina detaljer och skön linjeföring utmärker oftast grafiken. Den ska därför ses på nära håll och kan gärna hänga i sällskap. - en konst att se på nära håll

Läs mer

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud.

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Monica Månsson Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Det är precis trettio år sedan som Monica Månsson, 23 år gammal, började undervisa i akvarell. Då hade hon redan målat på allvar i fem år

Läs mer

FORMICA MAGNETIC LAMINATE

FORMICA MAGNETIC LAMINATE FORMICA MAGNETIC LAMINATE Formica Magnetic är ett dekorativt laminat med alla fördelar och samma garanterade kvalitet som traditionella Formica laminat men med ytterligare fördelar perfekta för kommunikation

Läs mer

SPELANDE I KONSTHISTORIEN

SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÖVNING: SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÅRSKURS: 7-9 WWW.PRATAOMSPEL.SE SPELANDE I KONSTHISTORIEN I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (BD) Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

Skapa din egen Touch. tillsammans med Magasin friend of brands

Skapa din egen Touch. tillsammans med Magasin friend of brands Skapa din egen Touch tillsammans med Magasin friend of brands Från idé till verklighet ett koncept som stärker ert varumärke Vår affärsidé är att jobba för och med våra kunder och tillsammans stärka ert

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

Arbetsblad för gymnasiet Passioner

Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor i konsten Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor har skildrats i västerländsk konst sedan antiken. De många olika tolkningar och motiv där känslor spelar en roll visar att känslolivet har setts

Läs mer

Perspektiv på romantiken

Perspektiv på romantiken Perspektiv på romantiken Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning tillsammans med

Läs mer

B randmursmålningar KERSTIN MANDEN-ORN

B randmursmålningar KERSTIN MANDEN-ORN KERSTIN MANDEN-ORN B randmursmålningar Inne på gården Teknologgatan 9 kan man se den brandmursmålning som på stadsmuseet givit upphov till en genomgång av bevarade brandmursmålningar i Stockholm. Stadsmuseet

Läs mer

Bildkonstlinjen vid Tölö gymnasium. Inträdesprovet Kurser Studierna

Bildkonstlinjen vid Tölö gymnasium. Inträdesprovet Kurser Studierna Bildkonstlinjen vid Tölö gymnasium Inträdesprovet 26.4.2018 Kurser Studierna Ansökan till bildkonstlinjen Ansökan sker via den gemensamma elevantagningen Inträdesprovet ordnas den 26.4.18 Kom ihåg att

Läs mer

Edward de Bono: Sex tänkande hattar

Edward de Bono: Sex tänkande hattar Edward de Bono: Sex tänkande hattar Tänkandet är vår viktigaste mänskliga resurs. Men vårt största problem är att vi blandar ihop olika saker när vi tänker. Vi försöker för mycket på en gång; vi blandar

Läs mer

Studentguide vid grupparbete

Studentguide vid grupparbete Studentguide vid grupparbete Checklista vid grupparbete Vad är syftet med uppgiften/projektet? Vad ska ni lära er? Vilka färdigheter ska ni träna och utveckla? Vilka andra delar av kursen bygger uppgiften

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet.

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet. Randboken - din kompletta guide för ränder i hemmet www.durosweden.se Vilken rand passar dig? Svårt att veta hur du snabbt och enkelt kan förändra ditt hem? Svaret är enkelt, med ränder! Horisontella,

Läs mer

HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON

HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON FÖRSLAG PÅ FRÅGOR OCH AKTIVITETER VAR ÄR MIN KOMPIS? Att Prick blev rädd när Fläck var borta är fullt förståeligt. Att tappa bort sin vän kan skrämma både liten

Läs mer