Lista över prioriterade hjälpmedel Global undersökning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lista över prioriterade hjälpmedel Global undersökning"

Transkript

1 Lista över prioriterade hjälpmedel Global undersökning Bakgrund: Vi behöver mer än en miljard hjälpmedel idag och två miljarder år Idag har bara en av tio människor som behöver hjälpmedel tillgång till sådana. För att ändra denna situation utvecklar Världshälsoorganisationen (WHO) en lista över prioriterade hjälpmedel som ett stöd i medlemsländernas arbete för hjälpmedelsförsörjning. Listan är baserad på framgången med och lärdomen från WHOs lista över grundläggande mediciner. Målsättningen är att förbättra tillgången till prisvärda hjälpmedel av hög kvalitet. WHO lanserar därför en global undersökning för att identifiera de 50 högst prioriterade hjälpmedlen. Alla intressenter, speciellt brukare, potentiella brukare, deras familjemedlemmar och deras organisationer, uppmuntras till att delta i denna undersökning. Vänligen sprid denna undersökning bland dina vänner och kollegor. Fyll i undersökningen online eller ladda ner undersökningsformuläret och maila det ifyllda formuläret till assistivetechnology@who.int efter att ha valt ut de 50 hjälpmedel du prioriterar högst. Om du vill, fyll gärna i dina kontaktuppgifter så att vi har möjlighet att hålla kontakten och informera dig om hur arbetet utvecklar sig. Alla undersökningssvar analyseras anonymt och inga personuppgifter kommer att knytas till enskilda svar. All information förblir konfidentiell. Tack för din medverkan i denna undersökning. Chapal Khasnabis (khasnabisc@who.int) Global Cooperation on Assistive Technology (GATE) Kontaktuppgifter: Namn: Ålder Kön: Man Kvinna Land: E-post : Mobil-/telefonnummer: Har du en funktionsnedsättning? Ja Nej Använder du något hjälpmedel? Ja Nej Om ja, vilken typ av hjälpmedel? Förflyttning Syn Hörsel Kommunikation Kognition Omgivningskontroll Vill du bli kontaktad i framtiden? Ja Nej

2 1. Rörlighet Markera max 16 produkter som du anser viktiga Kryckor 1 Axillarkryckor Hjälpmedel som stöder en gående person och som har ett horisontellt polstrat stöd som placeras mot överkroppen i armhålan, ett horisontellt handtag samt ett eller flera vertikala stödben som slutar i en doppsko. 2 Armbågskryckor Hjälpmedel som stöder en gående person och som har halvcirkelformat armstöd/bygel, ett horisontellt handtag, ett enda stödben och en doppsko. Promenadkäppar och käppar Rullatorer Stödkäppar Gånghjälpmedel med tre eller fler stödben Gångstativ Rollatorer Manuella tvåhjulsdrivna rullstolar- grundläggande typ för aktiva användare Hjälpmedel som stöder en gående person och som har ett handtag utan underarmstöd, ett enda stödben och en doppsko. Hjälpmedel som stöder en gående person och som har ett horisontellt polstrat stöd som placeras mot överkroppen I armhålan, ett horisontellt handtag samt ett eller flera vertikala stödben som slutar i en doppsko. Stativ som hjälper en person att bevara stabilitet och balans i samband med gång eller stående, vanligen konstruerat av metall, med handtag men utan underarmsstöd, och med antingen fyra doppskor (ben) eller med två doppskor (ben) och två hjul. Stativ som hjälper en person att bevara stabilitet och balans i samband med gång, med handtag och tre eller flera hjul. Här ingår tex rollatorer med vilosits, rollatorer med stöddyna för knä och bakåtvända rollatorer som dras fram bakom kroppen. Rullstolar utformade för att framföras av den person som sitter i rullstolen genom att, med båda händerna, skjuta på hjulens däck eller drivringar. Här ingår t.ex. framhjulsdrivna och bakhjulsdrivna rullstolar. 8 Manuella rullstolar- knuff typ Enbart för inomhusbruk och begränsat utomhusbruk, rullas av en skötare. 9 Manuella rullstolarmellan/avancerad typ Manuella rullstolar med posturalt stöd som kan anpassas till den enskilde användarens behov. Rullstol 10 Sportrullstolar Lättviktiga rullstolar för sport. 11 Elektriska rullstolar Rullstolar drivna av batterier. 12 Elektriska rullstolar med posturalt stöd Rullstolar med posturalt stöd drivna av batterier. 13 Trehjulingar (trehjulade cyklar) Trehjulingar eller trehjuliga cyklar för ökad rörlighet, främst för utomhusbruk.

3 14 Fotortoser (FO) Ortos som omfattar hela eller delar av foten. Inkluderat är till exempel sulor, skoinlägg, pelotter, hålfotsstöd och hälinlägg. 15 Skor för diabetes/ neuropatisk fot Ortopediska skor för att minska eller distribuera belastningen på vävnad för att förhindra skador i utvecklingen av en diabetikerfot. 16 Ortopediska skor eller fotbeklädnader Skor avsedda att behandla eller kompensera för försämrade kroppsfunktioner eller kroppsstrukturer hos en persons ben, fotled och fot. Ortoser för nedre extremiteter 17 Fotkorrigerande skenor/klumpfotsskena Skena använd för att behandla klumpfot. 18 Ankelfotortoser (AFO) Ortos som omfattar ankelleden och hela eller en del av foten. 19 Knäortoser (KO) Ortos som omfattar/stöder knäleden. 20 Helbensortoser (KAFO) Ortos som omfattar knäled, fotled och fot. Ortoser för övre extremiteter Hand/Handledsortoser Statiska handledhandortoser (WHO) Används för att stabilisera (immobilisera) handled och hand i det önskade läget för att avlasta leder, senor, ligament eller upprätthålla en viss ställning av hand och handled. Ortos som omfattar handleden och handen för att upprätthålla funktionsläge av handen och förhindra handleds och handfelställningar. 23 Axelsele En mitella (sele) är ett bandage som används för att stödja en skadad arm. Spinala ortoser Thoraco-lumbosacralortoser Halskragar Ortos som omfattar hela eller delar av bröstkorg och bålens länd- och bäckenområden (korsett). Ortoser som omfattar hela eller delar av halsen inklusive leden mellan huvud och ryggrad. Här ingår t.ex. lederna mellan huvudet och halsryggraden. Proteser för nedre extremiteter Underbensproteser Lårbensprotes Hjälpmedel som ersätter del av benet mellan knäleden och fotleden efter amputation eller efter en medfödd skada. Hjälpmedel som ersätter del av benet efter amputation mellan höftleden och knäleden eller efter en medfödd skada (inkluderar knä-, lårbens- och höftamputationsprotes). Proteser för övre extremiteter Överarmsproteser Underarmsproteser Hjälpmedel som ersätter delar av armen efter en amputation mellan skuldran och armbågen eller efter en medfödd skada. Hjälpmedel som ersätter delar av armen efter en amputation mellan armbåge och handled eller efter en medfödd skada. Särskillda hjälpmedel för barn med 30 Justerbara rullatorer för barn Hjälper barn med någon form av rörelsehinder att gå.

4 försenad utveckling 31 Gå/sittbord Speciellt utformad stol och skrivbord för barn med någon form av rörelsehinder för sittande och stående. 32 Justerbara ståbord Stående ram som ger vinkelinställningsbart stöd för hela kroppen för barn med olika rörelsehinder. 2. Syn Markera max 9 produkter som du anser viktiga 33 Glasögon för närsynthet /läsglasögon Glasögon som hjälper rätta synfel för nära avstånd för valt fast effektområde. Glasögon 34 Glasögon för långsynthet Glasögon i utvalda styrkor för långsynta som fokuserar på saker som ligger längre bort. 35 Glasögon för nedsatt syn Speciella glasögon för total förstoring (av utvald styrka). 36 Förstoringsglas Konvex lins som används för att producera en förstorad bild av ett objekt- Förstorande produkter 37 Handhållna digitala förstoringsglas Bärbara system som visar en förstorad bild av ett nära föremål som fångas upp av en videokamera. 38 PC-förstoringsglas Förstorings- och skärmläsningsprogram för synskadade. Vissa har funktioner såsom färgförstärkning. 39 Vita käppar (hopfällbara eller icke hopfällbara) Hjälpmedel för navigering eller identifiering av omgivningen som används av en person med synskada. 40 Punktdisplay Elektromekanisk anordning för att visa punktskriftstecken, vanligen med hjälp av runda utbuktningar via hål i en plan yta. Taktila produkter 41 Text till tal-programvaror Programvara som läser utvald text. 42 Skärmläsare Programvara som tolkar vad som visas på skärmen och presenterar det för användaren med text-till-tal, ljud ikoner, eller punktskrift. 43 Skärmläsare för smart phones/läsplattor Kommunikationsenhet med skärmläsningsprogram som också används för att läsa böcker och tidningar, och även för GPS-baserad navigering. Produkter för skrift 44 Anteckningshjälpmedel med punktdisplay Bärbara enheter som använder antingen punktskrift eller tangentbord för inmatning och röst och/eller punktdisplay för utmatning.

5 45 Punktskrivare Skrivare som skriver ut punktskriftsdokument. 46 Utrustning för manuell punktskrift Hjälpmedel som används för att skriva punktskrift på papper med hjälp av en speciell nål eller sticka. 47 Punktskriftsöversättningsprogramvaror Punktskriftsöversättningsprogramvaror konverterar elektroniska filer till punktskrift. 48 Automatiska röstdetektorsprogramvaror Programvaror för transkription av talat språk till läsbar text på en skärm i realtid. Talande produkter Talande kalkylatorer Talande klockor Kalkylatorer/Miniräknare som presenterar uträkningar med ljud. Tidsangivande hjälpmedel som presenterar tiden med ljud. 3. Hörsel Markera max 7 produkter som du anser viktiga 51 Kroppsburna hörapparater Enhet för att förstärka ljud som bärs på personens kläder eller hängande runt halsen. Hörapparater Bakom-örat-hörapparat I örat eller hörselskanalen hörapparater Enhet för att förstärka ljud som bärs bakom örat. Delvis eller helt i hörselskanalen. Enhet för att förstärka ljud som bärs i örat eller i hörselkanalen. 54 Laddare och återuppladdningsbara batterier till hörapparat. Apparat för att återuppladda hörapparatsbatterier med el eller solceller. 55 Telefoner med förstärkt ljud Typ av telefon som är skapad för att förstärka ljud för människor med hörselskada Kommunikationsprodukter Videokommunikationshjälpmedel Text till text kommunikationshjälpmedel Hjälpmedel som tillåter interaktion med hjälp av en videolänk. Trådbunden/trådlös (ofta batteridriven) kommunikation i realitid mellan 2-4 personer. 58 Hjälpmedel/programvaror för tecken- till röstteknologier Teckenspråk konverteras till tal eller tal till text eller teckenspråk.

6 62 DövBlind kommunikatör (DBC) Består av ett punktanteckningshjälpmedel med punktdisplay kopplat till en mobiltelefon via Bluetooth. 59 Indikator för dörrklocka Blinkande hjälpmedel som aktiveras när dörrklockan ringer. Varselgivningshjälpmedel 60 Rök- och brandlarmsindikator Blinkade strobljus och/eller en vibrerande dyna som kan läggas under huvudkudden som aktiveras när brandlarmet ljuder. 61 Vibrerande multiljudsarmband Meddelar användare med vibrationer när olika ljud detekteras (t ex telefon, dörrklocka, barngråt etc.). Övriga Produkter Dekoder för videotext och text-tv Automatisk taligenkänning i textningssystem Hjälpmedel som översätter videotext till artificiellt tal och/eller tal till bildtext. Auditiv information plockas upp av en automatisk taligenkännare och översätts till text och visas för döva användare. 4. Kommunikation Markera max 4 produkter som du anser viktiga Ickeelektronisk AAC Kommunikationsplattor/ böcker Kommunikationskort Kommunikationsdisplayer bestående av fotografier, symboler, ord/bokstäver eller en kombination av alla tre. Användaren pekar på bilden som representerar behovet eller byter till sig föremålet visat på bild. 67 Programvara för närkommunikation Programvara för direkt kommunikation - baserad på symboler eller text - som kompletterar eller ersätter tal eller verbal kommunikation. Elektronisk AAC 68 Symboler som genererar programvara Möjliggör skapandet av enkla individuella kommunikationsverktyg (d v s kommunikationsdisplayer, böcker, kort, etc). 69 AAC-appar Alternativ och kompletterande kommunikationsapplikationer för smartphones för att underlätta kommunikation. Tillbehör 70 Huvudmus Hjälper förlamade människor interagera med datorer med hjälp av huvudrörelser för att utföra vanliga funktioner, t.ex. skriva, kopiera och klistra in.

7 71 Pinnar Hjälpmedel fäst vid mun eller huvud för att skriva på tangentbord, skriva med en penna, använda en kommunikationsplatta eller för att vända blad. 72 Programvara för tangentbords- och musinmatning Programvara som återger tangentbord och/eller musfunktioner på en skärm. 5. Kognition Markera max 9 produkter som du anser viktiga Flera användningsområden Minneshjälpmedel Bärbara datorer och hand- och fickdatorer (PDA) Utrustning för att spela in och återge ljud Klocka med förprogrammerade påminnelser Datorer som kan fungera med batteridrift och därmed kan användas överallt. Här ingår t ex mobiltelefoner såsom smartphones och surfplattor. Hjälpmedel för att spela in och/eller spela upp ljud. Här ingår t ex diktafoner och alla typer av bandspelare samt digital utrustning för att spela in och/eller upp ljud såsom minidiskar, CD-spelare och DAISY-spelare. Klocka som kan programmeras av användaren eller av vårdare med ljudlarm eller textmeddelanden som uppmärksammar användaren på en uppgift. 76 Läkemedelsbehållare Speciell ask för att förvara medicin som skall tas på vissa tider och dagar för att veta om medicinen tagits eller inte. 77 Visuella timers Manövreras av användaren eller stödperson för att göra det möjligt för användaren att bl a hålla sig till uppgiften, slutföra uppgiften i tid, vänta utan oro, etc. Tidshjälpmedel 78 Tidsorienteringsprodukter Produkter som stöder tidsorientering (år, säsong, månad, datum, veckodag, en del av dagen, klockslag). 79 Tidshanteringsprodukter Produkter som stödjer ordnandet av händelser i kronologisk ordning och tilldelningen av tid till händelser och aktiviteter. 80 Bärbara GPSspårsändare Små bärbara GPS-hjälpmedel som finns i olika storlekar och former och drivs av batterier. Hjälpmedel för lokalisering GPS-lokaliseringsklocka/ lokaliserare Sakletare GPS-spårningsenhet som är integrerad i en klocka eller i ett annat föremål som kan bäras. Hjälpmedel som kan hjälpa till att lokalisera vanligt borttapade objekt i hemmet såsom nycklar, plånböcker, glasögonfodral, etc, eller varna användaren när något taggat objekt har försvunnit ur en användarinställd gräns.

8 Hjälpmedel för navigering Bärbara navigeringshjälpmedel Bärbara resehjälpmedel Produkt som hjälper avändaren att gå från en plats till en annan. Produkt som hjälper användaren att resa från en plats till en annan, med ruttdata och information om kollektivtrafiktjänster, betalningar och navigering utomhus. 85 Förenklade mobiltelefoner Lättanvändbara mobiltelefoner, d v s enkelt gränssnitt, stora knappar för att underlätta att ringa eller skicka sms, etc. Kommunikations- och språkverktyg 86 Ordprediktionsprogram Programvara som föreslår hela ord utifrån de första bokstäverna användaren skriver in. 87 Bildbaserada navigationsprogram Hjälper användaren genom förprogrammerade dagliga uppgifter steg-för-steg med hjälp av bilder. 88 Personliga nödlarm Hjälpmedel som antingen sätts igång av användaren själv eller aktiveras automatiskt i en nödsituation för att underrätta användaren eller för att få hjälp från någon annan. Larm 89 Falldetektor Falldetektorer bärs av användare och skickar ett larm till en vårdare om ett fall registreras eller användaren förblir i liggande läge. 90 Medicinskt ID Smart ID möjliggör kommunikation av medicinska tillstånd och kontaktinformation i en nödsituation 6. Omgivning Markera max 5 produkter som du anser viktiga Ledstänger och handtag Ledstänger Fasta/Löstagbara stödhandtag / Stänger, oftast cylindriska, fäst på vägg, golv eller annan stadig konstruktion, som ger användaren stöd. Raka eller vinklade stänger som ger stöd till en stående eller gående person eller när en person ska ändra ställning. Hjälpmedel för personlig hygien Duschstolar Bad- och duschstolar Vattentålig stol/pall med eller utan hjul som ger stöd för sittande i duschen. Den kan innefatta armstöd, justerbar benhöjd och möjlighet att luta sig bakåt. Hjälpmedel som ger stöd för sittande vid bad och duschning. Hjälpmedel vid toalettbesök 95 Toalettsstolsförhöjningar Lösa toalettstolsförhöjningar som placeras direkt på porslinet och som utan svårighet kan lyftas bort från toaletten.

9 96 Flyttbara toalettstolar Stolar, med eller utan hjul, med en behållare och som kan användas för toalettbesök även på andra platser än badrummet. Sängar 97 Hjälpmedel för trycksårsprevention vid liggande Hjälpmedel avsedda att omfördela tryck på ömtåliga delar av kroppen för att förhindra liggsår. 98 Sittdynor och underlägg för trycksårsprevention Hjälpmedel för trycksårsprevention genom omfördelning av tryck på stjärten. Rullstolstillbehör 99 Portabla ramper Flyttbara lutande underlag som överbryggar en begränsad nivåskillnad. 100 Glidbrädor, glidmattor, draglakan och vändningsmattor Hjälpmedel för att genom glidteknik ändra en persons placering eller riktning när denne sitter eller ligger.

Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå. för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne

Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå. för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne Februari 2016 1 Hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning över 20 år Hjälpmedelsrekommendationer

Läs mer

Prislista för hyreshjälpmedel, Hjälpmedel Stockholm

Prislista för hyreshjälpmedel, Hjälpmedel Stockholm 2015-10-01 Prislista för hyreshjälpmedel, Hjälpmedel Stockholm till kommuner, stadsdelsförvaltningar, privata vårdgivare samt institutioner. Prislistan gäller från 2015-09-01. Reservation för eventuella

Läs mer

2212 Hjälpmedel för teckning och handskrift 221203 Manuella hjälpmedel för att teckna och skriva Betalas av patienten/brukaren.

2212 Hjälpmedel för teckning och handskrift 221203 Manuella hjälpmedel för att teckna och skriva Betalas av patienten/brukaren. KOMMUNIKATION OCH INFORMATION 03 Synhjälpmedel 0303 Ljusfilter (absorbtionsfilter) 1(6) 0306 Glasögon och kontaktlinser Se riktlinje Glasögon och kontaktlinser (bidragsregler) 0309 Glas, linser och linssystem

Läs mer

Prislista för bashjälpmedel, Hjälpmedel Stockholm

Prislista för bashjälpmedel, Hjälpmedel Stockholm 2015-10-01 Prislista för bashjälpmedel, Hjälpmedel Stockholm till kommuner, stadsdelsförvaltningar, privata vårdgivare samt institutioner. Prislistan gäller från 2015-09-01. Reservation för eventuella

Läs mer

Betalningsansvar för hjälpmedel inom Nacka kommun - Område LSS

Betalningsansvar för hjälpmedel inom Nacka kommun - Område LSS 1 (5) 2018-10-10 Bilaga 1. Betalningsansvar för hjälpmedel inom Nacka kommun - Område LSS Gruppbostad/servicebostad ansvarar för Gruppbostaden ansvarar för arbetstekniska hjälpmedel, hjälpmedel i gemensamma

Läs mer

HJÄLPMEDEL FÖR BRÅCKBEHANDLING 03 12

HJÄLPMEDEL FÖR BRÅCKBEHANDLING 03 12 HJÄLPMEDEL FÖR BRÅCKBEHANDLING 03 12 03 12 03 BRÅCKBAND 03 12 06 BRÅCKGÖRDEL Förskrivare L med specialistkompetens i kirurgi. Förskrivningsrätt och/eller uppföljning kan delegeras till annan befattningshavare

Läs mer

FÖRFLYTTNING. Sammanställt 2014-10-16 av Cecilia Bawelin & Elin Gustafsson

FÖRFLYTTNING. Sammanställt 2014-10-16 av Cecilia Bawelin & Elin Gustafsson FÖRFLYTTNING Sammanställt 2014-10-16 av Cecilia Bawelin & Elin Gustafsson Högre upp i säng: Vårdtagare som endast behöver muntlig guidning. Användbara hjälpmedel; glidlakan, ev. antiglid och ev. glidtunnel

Läs mer

Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå. för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne

Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå. för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne Mars 2011 1 Innehållsförteckning 04 BEHANDLING OCH TRÄNING... 5 04 27 STIMULATORER...

Läs mer

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast och fysioterapeut

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast och fysioterapeut Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker Information från sjukgymnast och fysioterapeut Att tänka på när Du går med rollator Gå så nära rollatorn som möjligt, håll ryggen rak. Om det går så fäll upp

Läs mer

2013-11-28. Lokala riktlinjer för hjälpmedel i Gävle Kommun

2013-11-28. Lokala riktlinjer för hjälpmedel i Gävle Kommun Lokala riktlinjer för hjälpmedel i Gävle Kommun 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Allmänna riktlinjer 3 Ritlinjer förskrivning inom produktnivå 5 04 Personlig Medicinsk behandlig 6 05 Hjälpmedel för träning

Läs mer

Kommun. Gäller alla rullstolsdynor som är tryckavlastande, positionerande, tryckfördelande. Dynor följer kostnadsansvaret för rullstolen.

Kommun. Gäller alla rullstolsdynor som är tryckavlastande, positionerande, tryckfördelande. Dynor följer kostnadsansvaret för rullstolen. ISOkod Beskrivning Ansvar Kommentarer 041998 Tillbehör, reservdelar och komponenter Kommun Infusionsställ, droppställning som monteras på annat hjälpmedel 042706 Stimulatorer för smärtlindring Kommun TENS-apparatur

Läs mer

Trygg hjälp när hörseln inte räcker till

Trygg hjälp när hörseln inte räcker till Trygg hjälp när hörseln inte räcker till Sinnesro för dig och dina nära och kära Säkerhet, självständighet och sinnesro skänker livskvalitet och det är något som du förtjänar när du blir äldre. Det är

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

ADL-hjälpmedel. Anpassade hjälpmedel

ADL-hjälpmedel. Anpassade hjälpmedel ADL-hjälpmedel Hjälpmedel som underlät t ar akt ivit et er i dagliga livet (ADL), d.v.s. hjälper at t klara vardagliga göromål, t.ex. vid av- och påklädning, matsituation, toalettbesök, förflyttning, m.m.

Läs mer

Område: Hjälpmedel till personer med synnedsättning. Innehållsförteckning

Område: Hjälpmedel till personer med synnedsättning. Innehållsförteckning Område: Hjälpmedel till personer med synnedsättning Gilitigt från och med 2008-05-15 Reviderad den 2014-11-07 Innehållsförteckning 04 Hjälpmedel vid personlig medicinsk behandling 04 24 Material och utrustning

Läs mer

MS OCH DET MS OCH VARDAGE. www.almirall.com. Solutions with you in mind

MS OCH DET MS OCH VARDAGE. www.almirall.com. Solutions with you in mind MS OCH DET MS OCH VARDAGE www.almirall.com Solutions with you in mind ALLMÄNNA RÅD 1. Rekommendationer för kläder Vi föreslår att du håller dig till följande rekommendationer om du lider av symtom på framskriden

Läs mer

FÖRTECKNING ÖVER HJÄLPMEDEL SOM ÄR EGENANSVAR - BETALAS AV DEN EN- SKILDE.

FÖRTECKNING ÖVER HJÄLPMEDEL SOM ÄR EGENANSVAR - BETALAS AV DEN EN- SKILDE. 1(9) 01-03-1 FÖRTECKNING ÖVER HJÄLPMEDEL SOM ÄR EGENANSVAR - BETALAS AV DEN EN- SKILDE. HJÄLPMEDEL VID PERSONLIG MEDICINSK BEHANDLING 03 Hjälpmedel för andningsbehandling 031 Respiratorer Angivna tillbehör

Läs mer

Bemötandeguide. - en vägledning i mötet med människor som har olika funktionsnedsättningar. ljusdal.se

Bemötandeguide. - en vägledning i mötet med människor som har olika funktionsnedsättningar. ljusdal.se Bemötandeguide - en vägledning i mötet med människor som har olika funktionsnedsättningar ljusdal.se Bemötandeguide en vägledning i mötet med personer med olika funktionsnedsättningar Ett gott bemötande

Läs mer

Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism.

Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism. Cognita Klockan Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism. Cognitaklockan Syfte med Cognita-klockan: Cognitaklockan hjälper personer med kognitiva svårigheter att få översikt

Läs mer

Stå på dig goda vanor för att inte ramla

Stå på dig goda vanor för att inte ramla Stå på dig goda vanor för att inte ramla Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Motion den bästa medicinen Vi människor är gjorda för rörelse. Undersökningar har visat att muskelstyrkan och balansen,

Läs mer

Samverkan, arbetssätt och rutiner mellan slutenvården, primärvården och kommunerna är av betydelse för en god vård när vårdgivaransvaret är delat.

Samverkan, arbetssätt och rutiner mellan slutenvården, primärvården och kommunerna är av betydelse för en god vård när vårdgivaransvaret är delat. Styrande dokument Regeldokument Riktlinje Sida 1 (8) Bilaga Gränsdragning enligt avtal 2013 Bakgrund Från och med 1 februari 2013 är hälso- och sjukvård för personer 18 år och äldre som utförs i ordinärt

Läs mer

TESTMATERIAL 04 24 04 24 12 BLODANALYSMATERIEL

TESTMATERIAL 04 24 04 24 12 BLODANALYSMATERIEL TESTMATERIAL 04 24 04 24 12 BLODANALYSMATERIEL Synpedagog i samråd med L och/eller diabetessjuksköterska vid klinik som behandlar patient med diabetes mellitus. Förskrivning ska ske i samråd med syncentral.

Läs mer

Stå på dig. goda vanor för att inte ramla. Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor

Stå på dig. goda vanor för att inte ramla. Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Stå på dig goda vanor för att inte ramla Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Motion den bästa medicinen Vi människor är gjorda för rörelse. Undersökningar har visat att muskelstyrkan och balansen,

Läs mer

Armon. Armhjälpmedel. Edero & Elemento

Armon. Armhjälpmedel. Edero & Elemento Armon Armhjälpmedel Edero & Elemento Ökad självständighet - Högre livskvalitet Armon är ett armstödshjälpmedel som underlättar för den som har begränsad styrka i armar eller för den som bara kan använda

Läs mer

Kyrkan räknas till offentliga rum och de ska även vara tillgängliga för människor

Kyrkan räknas till offentliga rum och de ska även vara tillgängliga för människor Sida 1 Toaletten Hur ska toaletten se för att alla kan använda den? För att på bästa sätt kunna svara på den frågan har vi tagit hjälp av byggnadsinspektör Ola Grönås och Handisam. Kyrkan räknas till offentliga

Läs mer

06 03 Spinala ortoser, system

06 03 Spinala ortoser, system 06 ORTOSER OCH PROTESER 06 03 Spinala ortoser, system Här ingår spinala ortoser och system av kompatibla komponenter, vanligen från en och samma tillverkare, som, tillsammans med individuellt tillverkade

Läs mer

SPRIDA Kommunikationscenter. Centrum för hjälpmedel

SPRIDA Kommunikationscenter. Centrum för hjälpmedel SPRIDA Kommunikationscenter Centrum för hjälpmedel Vad gör SPRIDA? En funktionsnedsättning kan göra det svårt att kommunicera eller att på olika sätt delta i samhället. Det kan vara att kunna göra sig

Läs mer

KROPPSBUREN SKYDDSMATERIAL

KROPPSBUREN SKYDDSMATERIAL KROPPSBUREN SKYDDSMATERIAL 09 06 09 06 03 HUVUDSKYDD Huvudskydd. Här ingår t.ex. hjälmar. Person med kroppsstukturavvikelse, beteendeproblematik och/eller funktionsnedsättning som medför att person ofta

Läs mer

K A T A L O G. Stödhandtag TOALETT BADRUM ÖVRIGA RUM. Våra övriga artiklar hittar Du på vår hemsida. www.euforia.se

K A T A L O G. Stödhandtag TOALETT BADRUM ÖVRIGA RUM. Våra övriga artiklar hittar Du på vår hemsida. www.euforia.se K A T A L O G Stödhandtag TOALETT BADRUM ÖVRIGA RUM Våra övriga artiklar hittar Du på vår hemsida www.euforia.se Devon fällbart stödhandtag. Handtaget fästes i vägg med en fästplatta. Fästplattans storlek

Läs mer

Förskrivare av synhjälpmedel

Förskrivare av synhjälpmedel H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Ing-Britt Johansson, utvecklingssamordnare 2013-11-14 HH-HOH13-167 VOHJS13-047 Förskrivare av synhjälpmedel Förslag till beslut: Förvaltningen föreslår den

Läs mer

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB MANUAL CHRONO COMAI 1 Innehållsförteckning 1 Tekniskbeskrivning...3 1.1 Funktionsbeskrivning...3 2 Installation...3 2.1 Installera Chrono Comai via länk...3 2.2 Installera Chrono Comai via minneskort...3

Läs mer

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen:

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen: Varför ska man stretcha? Stretching bidrar till en bra hållning och avspända muskler. Det ger bättre balans i kroppen som i sin tur ger bättre träningsresultat. Syftet med stretchingen efter träningen

Läs mer

BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK

BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK Protokoll för BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK Namn:... Föd. datum... Diagnos:... Paretisk sida:... Dominant sida:... Ink. datum:... IP = Icke paretisk sida; P = paretisk

Läs mer

Funktionsrad Beskrivning Pris 1:a hand Pris 2:a hand Tillbehör, reservdelar och komponenter Hjälpmedel för att kunna få med sig t.ex.

Funktionsrad Beskrivning Pris 1:a hand Pris 2:a hand Tillbehör, reservdelar och komponenter Hjälpmedel för att kunna få med sig t.ex. Prislista för bashjälpmedel, Hjälpmedel Stockholm till kommuner, stadsdelsförvaltningar, privata vårdgivare samt institutioner. Prislistan gäller från 2018-01-01. Reservation för eventuella ändringar då

Läs mer

Förändring av produktanvisningar i Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel

Förändring av produktanvisningar i Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel 1 (1) Beslutsunderlag Datum 2015-04-10 Diarienummer HS 76-2015 HSD-D 5-2015 Västra Götalandsregionen Koncernstab hälso- och sjukvård Handläggare: Mia Isacson Telefon: 0700-825819 E-post: mia.isacson@vgregion.se

Läs mer

Som tiden går. Hjälpmedel som gör vardagen lättare

Som tiden går. Hjälpmedel som gör vardagen lättare Som tiden går Hjälpmedel som gör vardagen lättare Att minnas Förgätmigej är en elektronisk tidskalender som visar dag och datum på en display och gör det lättare att komma ihåg vilken dag och månad det

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården Tips, råd och träning för gravida Tips och råd Under graviditeten förändras din hållning. På grund av att magen växer får man oftast en ökad svank som kan ge trötthetsvärk

Läs mer

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Comfort Digisystem Microphone DM90 - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Välkommen till den mobila revolutionen Idag är mobiltelefonen en stor del av vår vardag, vi använder den i arbetet, på fritiden

Läs mer

Prislista för bashjälpmedel, KommSyn Stockholm

Prislista för bashjälpmedel, KommSyn Stockholm Prislista för bashjälpmedel, KommSyn Stockholm till kommuner, stadsdelsförvaltningar, privata vårdgivare samt institutioner. Prislistan gäller från 2016-10-01. Reservation för eventuella ändringar då prislistan

Läs mer

NOVIPro TELESKOPSTEGE

NOVIPro TELESKOPSTEGE NOVIPro TELESKOPSTEGE TELESKOPSTEGE AV ALUMINIUM, 3,20 M SP typkontrollsnr SC2299-12 Godkänd enligt: SS 2091 Tillverkad enligt: EN 131-1:2007 Tack för att du bestämde dig för att köpa vår produkt! Vi gör

Läs mer

ReTurn7100. Kontroll av funktion. Läs alltid manualen. Manual - Svenska. SystemRoMedic TM. Max: 150 kg/330 lbs

ReTurn7100. Kontroll av funktion. Läs alltid manualen. Manual - Svenska. SystemRoMedic TM. Max: 150 kg/330 lbs ReTurn7100 SystemRoMedic TM Manual - Svenska Max: 150 kg/330 lbs ReTurn7100 används inomhus vid kortare överflyttning av brukare mellan säng och rullstol, rullstol och toalett/mobil toastol/ rullstol eller

Läs mer

Tips och idéer för Ipad

Tips och idéer för Ipad Tips och idéer för Ipad Läs mer om it i lärandet på webben: www.spsm.se/itilarandet Tips och idéer för Ipad Skriften är utgiven av Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Skriften kan hämtas som pdf-dokument

Läs mer

MMCUP. Fysioterapeutformulär. Fysioterapeutuppgifter. Uppgifter om muskelstyrka (Var god se Manual, FT-formulär) Personnummer. Efternamn... Förnamn...

MMCUP. Fysioterapeutformulär. Fysioterapeutuppgifter. Uppgifter om muskelstyrka (Var god se Manual, FT-formulär) Personnummer. Efternamn... Förnamn... Fysioterapeutuppgifter Bedömare......... Förnamn Efternamn Klinik/enhet Bedömningsdatum (åååå-mm-dd) Uppgifter om muskelstyrka (Var god se Manual, FT-formulär) Bäckenelevation (m. Quadratus lumborum) Höger

Läs mer

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna!

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! Broschyr_A5_generell.indd 1 2015-10-23 16:10 n o i t o M ÄR DEN BÄSTA MEDICINEN Vi människor är gjorda för rörelse.

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

Uppföljningsstatus för barn- och ungdomar med ryggmärgsbråck Sjukgymnastik

Uppföljningsstatus för barn- och ungdomar med ryggmärgsbråck Sjukgymnastik Uppföljningsstatus för barn- och ungdomar med ryggmärgsbråck Sjukgymnastik Se manual till de olika avsnitten. Personnummer: Flicka Pojke Namn: Datum för bedömning: Sjukgymnast: MUSKELSTYRKA nedre extremiteter

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

ALLT OM FÖRLORAD RÖRLIGHET. Solutions with you in mind

ALLT OM FÖRLORAD RÖRLIGHET.  Solutions with you in mind ALLT OM FÖRLORAD RÖRLIGHET Solutions with you in mind www.almirall.com VAD ÄR DET? Hos patienter med multipel skleros (MS), definieras förlorad rörlighet som varje begränsning av rörlighet som orsakas

Läs mer

STYRKETRÄNING / Benböj. Steg 1. Assisterad benböj

STYRKETRÄNING / Benböj. Steg 1. Assisterad benböj ÖVNINGSBANK STYRKA STYRKETRÄNING / Benböj Steg 1. Assisterad benböj håll blicken rakt fram. Stolt och rak hållning i ryggen. Stå axelbrett med fötterna vinklade ca 15 utåt. Ha tyngden på hälarna genom

Läs mer

Hjälpmedelshandboken för Västmanland 2012. Bok 5 Synenheten. Hjälpmedelshandboken Västmanland 2011 Bok 5 Syncentralen 1

Hjälpmedelshandboken för Västmanland 2012. Bok 5 Synenheten. Hjälpmedelshandboken Västmanland 2011 Bok 5 Syncentralen 1 Hjälpmedelshandboken för Västmanland 2012 Bok 5 Synenheten Hjälpmedelshandboken Västmanland 2011 Bok 5 Syncentralen 1 Hjälpmedelshandboken Bok 5 Synenheten Hjälpmedelshandboken består av fem delar som

Läs mer

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall De flesta fallskador som drabbar äldre personer sker i det egna hemmet och i närmiljön. Kanske har du själv eller någon du känner ramlat den senaste

Läs mer

OCH FÖRNYAR DEN FÖR FRAMTIDEN

OCH FÖRNYAR DEN FÖR FRAMTIDEN OCH FÖRNYAR DEN FÖR FRAMTIDEN PRODUKTSPECIFIKATION Utrymmeskrav Produktinformation 3000 mm Rekommenderad max. belastning Vägningskapacitet Vikt Vikt med våg Totallängd Lägsta lyfthöjd Högsta lyfthöjd 200

Läs mer

HJÄLPMEDEL FÖR ATT HANDHA, MANÖVRERA OCH/ELLER KONTROLLERA FÖREMÅL

HJÄLPMEDEL FÖR ATT HANDHA, MANÖVRERA OCH/ELLER KONTROLLERA FÖREMÅL 24 09 HJÄLPMEDEL FÖR ATT HANDHA, MANÖVRERA OCH/ELLER KONTROLLERA FÖREMÅL 24 09 18 STRÖMBRYTARE OCH OMKOPPLARE Hjälpmedel för att sätta på eller stänga av strömkretsar. Här ingår t.ex. elektriska tryckknappar.

Läs mer

Få en bra start med hörapparat

Få en bra start med hörapparat Få en bra start med hörapparat Vad kan du förvänta dig? Gratulerar till din nya hörapparat. För att du skall veta vad du kan förvänta dig och kunna få ut så mycket som möjligt av din nya hörapparat rekommender

Läs mer

ÖVNINGSBANK STYRKETRÄNING

ÖVNINGSBANK STYRKETRÄNING ÖVNINGSBANK STYRKETRÄNING ÖVNINGAR MED GUMMIBAND, HANTLAR ELLER DEN EGNA KROPPEN SOM MOTSTÅND. ÖVNING 1 Hållningsträning/Axlar (M. trapezius) Sitt med god, stolt hållning och med stöd för ryggen. Ta ett

Läs mer

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar.

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar. 1 https://tranarpasset.com/2016/06/28/trana-med-kroppen/ TRÄNA MED KROPPEN Sommar betyder ofta lov från ordinarie träningsaktiviteter och då kan det vara bra med ett pass som kan genomföras precis var

Läs mer

ANMÄLAN. Om du har frågor ring 08 663 33 49 eller maila till info@enrichedlife.se

ANMÄLAN. Om du har frågor ring 08 663 33 49 eller maila till info@enrichedlife.se ANMÄLAN Är denna anmälan defintiv (åker oavsett Försäkringskassan beslut) Denna anmälan är preliminär (avvaktar beslutet från Försäkringskassan) Namn Födelsedatum Gatuadress Postnummer och postadress Mail

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Omgivningskontroll. Jenny Jansson 2013-03-20. KLOK Kommunikation Larm Omgivningskontroll Kognition

Omgivningskontroll. Jenny Jansson 2013-03-20. KLOK Kommunikation Larm Omgivningskontroll Kognition Omgivningskontroll Jenny Jansson 2013-03-20 KLOK Kommunikation Larm Omgivningskontroll Kognition IR-styrning I det här materialet presenteras olika hjälpmedel som gör det möjligt att styra olika elektriska

Läs mer

Område: Hjälpmedel till personer med hörselnedsättning/dövhet. Innehållsförteckning

Område: Hjälpmedel till personer med hörselnedsättning/dövhet. Innehållsförteckning t Område: Hjälpmedel till personer med hörselnedsättning/dövhet Gilitigt från och med 2010-01-01 Reviderad den 2014-11-07 Innehållsförteckning 04 Hjälpmedel vid personlig medicinsk behandling 04 27 Stimulatorer

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

PROGRAM STÅENDE YOGA. Hitta balansen

PROGRAM STÅENDE YOGA. Hitta balansen PROGRAM STÅENDE YOGA fokus på hållning, balans, rörlighet, kroppsmedvetenhet och styrka. Programmet avslutas med några sittande övningar. Inom parentes har vi lagt till de namn på sanskrit som ofta används

Läs mer

medemagruppen Dynamic Pacer

medemagruppen Dynamic Pacer medemagruppen Dynamic Pacer 2 Dynamic Pacer DYNAMIC PACER HIGHLIGHTS Vi är stolta att presentera Dynamic Pacer; det allra första gånghjälpmedlet som optimalt stödjer det naturliga gångmönstret. Multipositionssadel

Läs mer

eller Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet

eller Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet Digital ADL eller Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet Inspelade, textade föreläsningar och presentationer för nedladdning finns på http://utbildning.nkcdb.se/webbinarier Del 1 -

Läs mer

MOBILITET OCH BILKÖRNING

MOBILITET OCH BILKÖRNING MOBILITET OCH BILKÖRNING Solutions with you in mind www.almirall.com ALLMÄNNA RÅD 1. Rörlighet Rörlighet definieras som vår förmåga att röra oss baserat på vår egen muskelkraft, koordination, balans och

Läs mer

MARTALL. Spel. och. pussel

MARTALL. Spel. och. pussel Spel och pussel Fiaspel original Ett rejält Fia med knuff tillverkat i björkplywood, med nedsänkta hål för att hålla pjäserna på plats. Ytan är behandlad med hård lack och pjäserna är greppvänliga. Brädets

Läs mer

Behovsanalys!i!Botkyrka!kommun!

Behovsanalys!i!Botkyrka!kommun! & BehovsanalysiBotkyrkakommun SamtbiståndshandläggardiskussioneriNackakommun. av Per'OlofSjöbergochMarieSjölinder 2010$09$02& & & 1 Slutrapport SilverTechnologyprojektetiBotkyrkakommun & Innehållsföreteckning&

Läs mer

Patientinformation vid höftprotesoperation

Patientinformation vid höftprotesoperation 150101 Arbetsterapeut och Sjukgymnast tjänstgörande vid Kirurg /Ortopedkliniken, Skellefteå lasarett Faktagranskad av Niklas Werkmäster, medicinskt ansvarig läkare, Ortopedi, Skellefteå Lasarett.. Patientinformation

Läs mer

Råd och tips på hur du kan förebygga fallolyckor

Råd och tips på hur du kan förebygga fallolyckor Råd och tips på hur du kan förebygga fallolyckor Fall och fallskador kan förebyggas Risken att ramla och drabbas av skador ökar med stigande ålder. Det finns en hel del du kan göra själv eller tillsammans

Läs mer

ENDURO BC101-1 Ref: BC101-UM-TKI-0415-Rev.A.

ENDURO BC101-1 Ref: BC101-UM-TKI-0415-Rev.A. ENDURO BC101-1 Förpackningens innehåll 1 2 3 ENDURO BC101-2 Montering och inkoppling Fig.1 Fig.2 ENDURO BC101-3 Användning av appen Fig.3 J H H G G C C D D B B M N O L K I A E F ENDURO BC101-4 Användning

Läs mer

Kognitivt stöd och hjälpmedel i vardagen - vad finns och hur funkar det?

Kognitivt stöd och hjälpmedel i vardagen - vad finns och hur funkar det? Kognitivt stöd och hjälpmedel i vardagen - vad finns och hur funkar det? 2014-05-06 Maria Svahn, Petra Eklund Annika Sjöberg Hjälpmedelskonsulenter Arbetsterapeut 018-611 68 36 018-611 67 51 Kognition

Läs mer

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet. En höftfraktur orsakas oftast av att man faller mot denna del av

Läs mer

Bruks- och monteringsanvisning till Abilica Vibro Max Art Nr 555 260

Bruks- och monteringsanvisning till Abilica Vibro Max Art Nr 555 260 Bruks- och monteringsanvisning till Abilica Vibro Max Art Nr 555 260 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION 1 DELÖVERSIKT 2 UPPACKNING 3 MONTERING 4-5 INSTÄLLNING AV DATORN 6 TRÄNINGSÖVNINGAR

Läs mer

RÖRLIGHETSPROGRAM IS HALMIA

RÖRLIGHETSPROGRAM IS HALMIA 1. Baksida lår Ligg på rygg, med ena benet utsträckt. Det andra benet kramar spelaren sedan om och med foten vinklad mot sig, sträcker spelaren sedan ut benet. 10x/Ben Dynamisk övning. 2. Framsida lår,

Läs mer

Information till patient med bakre höftprotesluxation. - höften har hoppat ur läge

Information till patient med bakre höftprotesluxation. - höften har hoppat ur läge Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Fredrik Röding Öl Godkänd: Anders Sundelin, Länschef Ortopedi Datum 20090601 Information till patient med bakre höftprotesluxation - höften har hoppat ur läge När Din höftled

Läs mer

n-abler är lämplig för alla åldersgrupper med motoriska svårigheter och för dem som arbetar långa perioder vid datorn.

n-abler är lämplig för alla åldersgrupper med motoriska svårigheter och för dem som arbetar långa perioder vid datorn. n-abler Trackball Produktbeskrivning n-abler Trackball är särskilt utformad för datoranvändare med begränsad handkontroll, motoriska svårigheter, dålig hand-öga-koordination, begränsad fingerfärdighet,

Läs mer

Bluetooth Fitness Armband

Bluetooth Fitness Armband Bluetooth Fitness Armband User's Manual DENVER BFA-10 ALL RIGHTS RESERVED.COPYRIGHT DENVER ELECTRONICS A/S. www.denver-electronics.com DENVER BFA-10 Användarmanual för smart armband - Svenska [Kompatibilitet]

Läs mer

Hearing Solutions. från

Hearing Solutions. från Hearing Solutions från För personer som inte kan eller vill använda hörapparat. I situationer där en hörapparat inte är den bästa lösningen eller inte används När någon använder hörapparat men signalen

Läs mer

eller Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet Del 1 - De olika systemen och de inbyggda hjälpmedlen

eller Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet Del 1 - De olika systemen och de inbyggda hjälpmedlen Digital ADL eller Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet Del 1 - De olika systemen och de inbyggda hjälpmedlen Kommande delar: 2: 11/5 2017 13.00-15.00 Det är apparna som skapar hjälpmedlet!

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

Hjälpmedelshandboken för Västmanland 2015. Bok 5 Synenheten. Hjälpmedelshandboken Västmanland 2015 Bok 5 Synenheten 1

Hjälpmedelshandboken för Västmanland 2015. Bok 5 Synenheten. Hjälpmedelshandboken Västmanland 2015 Bok 5 Synenheten 1 Hjälpmedelshandboken för Västmanland 2015 Bok 5 Synenheten Hjälpmedelshandboken Västmanland 2015 Bok 5 Synenheten 1 Hjälpmedelshandboken Bok 5 Synenheten Hjälpmedelshandboken består av fem delar som innehåller

Läs mer

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast/fysioterapeut

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast/fysioterapeut Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker Information från sjukgymnast/fysioterapeut Att tänka på när Du går med rollator Gå så nära rollatorn som möjligt, håll ryggen rak. Om det går fäll upp sittbrädan

Läs mer

TOPAZ PHD. Användarmanual

TOPAZ PHD. Användarmanual TOPAZ PHD Användarmanual Freedom Scientific, Inc. Februari 2015 PUBLISHED BY Freedom Scientific 11800 31st Court North St. Petersburg, Florida 33716-1805 USA http://www.freedomscientific.com Informationen

Läs mer

Innehåll 2 Beskrivning 3 Batteri och strömförsörjning 4 PowerBox Anslutningar 5 Kontakter 6 Omgivningskontroll 7 Rullstolsmontering 8

Innehåll 2 Beskrivning 3 Batteri och strömförsörjning 4 PowerBox Anslutningar 5 Kontakter 6 Omgivningskontroll 7 Rullstolsmontering 8 Powerbox 7 Innehåll PowerBox 7 Innehåll 2 Beskrivning 3 Batteri och strömförsörjning 4 PowerBox Anslutningar 5 Kontakter 6 Omgivningskontroll 7 Rullstolsmontering 8 Datorn Dator Anslutningar 9 Windows

Läs mer

Lynx varseblivningssystem - More ways to hear -

Lynx varseblivningssystem - More ways to hear - Lynx varseblivningssystem - More ways to hear - Innehållsförteckning Lynx Systemet...s.4 På arbetsplatsen...s.6 I hemmet...s.8 Några Lynx-lösningar...s.10 Stilren, snygg och smart. Framtidens hjälpmedel

Läs mer

Junior Gåstöd och Rollatorer. R82 Mustang. Ett gånghjälpmedel med helt nya möjligheter i 4 storlekar.

Junior Gåstöd och Rollatorer. R82 Mustang. Ett gånghjälpmedel med helt nya möjligheter i 4 storlekar. Junior Gåstöd och Rollatorer R82 Mustang Ett gånghjälpmedel med helt nya möjligheter i 4 storlekar. R82 Mustang R82 har åter igen använt sin gedigna erfarenhet från utveckling av produkter för barn med

Läs mer

BRAND 2010 Mai Almén

BRAND 2010 Mai Almén Mångfald och Jämställdhet i Byggprocessen Både tillgängligheten och frångängligheten för personer med funktionsnedsättningar skall garanteras enligt Boverkets Byggregler Funktionshinder PBL 2 kap 4, 3

Läs mer

SVENSKA BOWLINGFÖRBUNDET Handikappbestämmelser. Innehåll. Senaste ändringarna Ändring Datum Ärende Nytt kapitel 2009-05-20

SVENSKA BOWLINGFÖRBUNDET Handikappbestämmelser. Innehåll. Senaste ändringarna Ändring Datum Ärende Nytt kapitel 2009-05-20 BLÅ BOKEN KAPITEL L Sid 1(7) SVENSKA BOWLINGFÖRBUNDET Handikappbestämmelser Innehåll L 1 Definition av handikapp L 2 Medicinskt kort L 3 Klassindelning L 4 Klot L 5 Tekniska hjälpmedel L 6 Spel med ränna

Läs mer

Ökad självständighet - Högre livskvalitet

Ökad självständighet - Högre livskvalitet Armon Armhjälpmedel Ökad självständighet - Högre livskvalitet Armon är ett armstödshjälpmedel som underlättar för den som har begränsad styrka i armar eller för den som bara kan använda armmusklerna under

Läs mer

n-abler PRO STYRKULA Handledning

n-abler PRO STYRKULA Handledning Underhåll n-abler PRO har inga utbytbara eller reparerbara delar. Om reparation blir nödvändig var vänlig kontakta er leverantör. n-abler PRO STYRKULA För ytterligare information eller frågor, kontakta

Läs mer

n-abler PRO JOYSTICK Handledning

n-abler PRO JOYSTICK Handledning Underhåll n-abler PRO har inga utbytbara eller reparerbara delar. Om reparation blir nödvändig var vänlig kontakta er leverantör. n-abler PRO JOYSTICK För ytterligare information eller frågor, kontakta

Läs mer

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Armbågskrycka är en hjälp för personer med nedsatt gångförmåga av olika anledningar, bör ej användas till annat ändamål. Kryckorna går lika

Läs mer

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har fått en höftprotes. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:...

Läs mer

Vi har utvecklat rullstolar i 30 år. Nu lyfter vi blicken.

Vi har utvecklat rullstolar i 30 år. Nu lyfter vi blicken. Vi har utvecklat rullstolar i 30 år. Nu lyfter vi blicken. Vår erfarenhet och historia hjälper oss att lyckas inom överflyttning Sedan 80-talet har vi på Etac varit erkända för våra rullstolar och rollatorer.

Läs mer

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med GYMBOLLEN Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Viktigt att tänka på innan träning Det är väldigt viktigt att du andas normalt

Läs mer

Tekniska hjälpmedel. Enköpings kommun

Tekniska hjälpmedel. Enköpings kommun Tekniska hjälpmedel Enköpings kommun Enköpings kommun 2010, Vård- och omsorgsförvaltningen. Foto: Brittmari Hansson Tekniska hjälpmedel - i Enköpings kommun I Enköpings kommun ansvarar Kommunrehab, Vård-

Läs mer

HJÄLPMEDEL FÖR ATT MÄTA FYSISKA OCH FYSIOLOGISKA TILLSTÅND 09 48

HJÄLPMEDEL FÖR ATT MÄTA FYSISKA OCH FYSIOLOGISKA TILLSTÅND 09 48 HJÄLPMEDEL FÖR ATT MÄTA FYSISKA OCH FYSIOLOGISKA TILLSTÅND 09 48 KROPPSTERMOMETRAR 09 48 03 Synpedagog. Läkare, förskrivning ska ske i samråd med Syncentralen. Hjälpmedel för att avläsa kroppstemperatur

Läs mer

CARENDO. Ergonomisk hygienstol med unik omsorgsfunktion. with people in mind

CARENDO. Ergonomisk hygienstol med unik omsorgsfunktion. with people in mind CARENDO Ergonomisk hygienstol med unik omsorgsfunktion with people in mind Carendo 3 En verklig problemlösare Duschning blir allt vanligare inom äldrevården, men de nuvarande metoderna är ofta obekväma

Läs mer

Upp på tå. » Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå

Upp på tå. » Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå Upp på tå Dagsatt ta armhävningarna till en högre nivå? Välkommen upp på tå!» Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå Upp på tå 1a Så här gör du en armhävning på tå Lägg

Läs mer