RAPPORT Rönninge Centrum Parkering- och trafiksäkerhetsutredning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT Rönninge Centrum Parkering- och trafiksäkerhetsutredning"

Transkript

1 RAPPORT Parkering- och trafiksäkerhetsutredning Reviderad Upprättad av: Martin Båth Granskad av: Astrid Fernström

2 RAPPORT Parkering- och trafiksäkerhetsutredning Kund Pär Nordh Småa AB Box Stockholm Konsult WSP Samhällsbyggnad Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm Kontaktpersoner Martin Båth, telefon +46 (0) Innehåll Innehåll 2 I Begreppslista 3 II Uppdraget 3 III Förutsättningar 3 1 Parkeringsutredning 8 2 Utformning av bussterminal med närhet 12 3 Slutsats och rekommendation 19 Bilagor 21 2 (22)

3 I Begreppslista Efterfrågan - Inventerad efterfrågan av parkeringsplatser (jfr behov) Behov - Framräknat parkeringsplatsbehov med förutsättningen att efterfrågan är 90% av fullbelagt (jfr efterfrågan) Parkeringsplats - Parkering för fordon (bil, moped, cykel) Bilplats - Parkeringsplats för bil II Uppdraget Rönninge centrum har varit objekt för en arkitekttävling där Salems kommun har valt ett förslag från Småa AB/Södergruppen. Som nästa steg i omdaningen av Rönninge centrum har Småa AB anlitat WSP Trafik & Transport för att göra en trafiksäkerhets- och parkeringsutredning. I samband med denna trafikutredning tas även alternativa utformningsförslag fram genom ett samarbete mellan WSP och Södergruppen. Uppdraget omfattar en översyn av parkeringsbehovet (del 1) och utformningen av området kring bussterminalen (del 2). Utredningen behandlar aspekterna: trafiksäkerhet, tillgänglighet och stadsmässighet samt framtida utveckling. Denna rapport syftar till att vara en samlad bedömning av för- och nackdelar och kan användas som underlag för politiska beslut, rörande detaljplanebestämmelser med mera. Rapporten ger en rekommendation för utformning och hantering av parkeringsfrågan. III Förutsättningar WSP har tillsammans med Södergruppen arbetat fram två alternativ till utformning (alt A & B). Utöver dessa förslag utvärderas även Södergruppens förslag som vann arkitekttävlingen (alt T). Alternativen utvärderas utifrån de fyra perspektiven: trafiksäkerhet, tillgänglighet, stadsmässighet och framtida utvecklingsmöjligheter. Nollalternativet är en beskrivning av dagsläget och används som jämförelse för utformningsförslag T, A och B. Förslagen är: Alt T Bussterminal med 4 lamellhållplatser (vinnande förslag i tävlingen) Alt A Bussterminal med ö Alt B Bussgata genom kvarter Samtliga utformningsförslag ger i princip samma möjlighet för tillskapande av nya bilplatser. Den separata parkeringsutredningen (del 1) utgår därför från huvudförslaget (alt A). Med utformningsförslag B kan ytterligare 4 bilplatser skapas. 3 (22)

4 III.I Områdets karaktär Rönninge centrum utgörs av de centrala delarna av villastaden Rönninge. Centrumet har naturligt byggts upp längs järnvägen och pendeltågsstationen. Idag är Rönninge centrum relativt lågexploaterat. Fristående hus gör att en samlad struktur saknas och ger stora ytor mellan huskropparna. Bussterminalens centrala roll har skapat stora asfalterade ytor som ger en ödslig känsla. Detta som är det mest centrala området i Rönninge har mycket att tjäna på en förtätning. Området har god kollektivtrafikförsörjning och en tydligare kvarterstruktur skulle ge Rönninge ett uttalat och attraktivare centrum. III.II Trafikflöden och kapacitet J&W (nu WSP) gjorde år 2001 en trafikutredning 1 som bygger på mätningar som gjorts mellan åren 1996 och Utredningen omfattade även en trafikprognos för Denna trafikprognos byggde på en hel del nyexploateringar, samt en årlig uppräkning av trafiken. Rapporten utvärderar även ett antal korsningspunkter (bl.a. korsningen Rönningevägen/Salemsvägen) och dess kapaciteter. I figur 1 nedan redovisas flödena 2007 respektive I en rapport från WSP år belystes även behovet av kapacitetshöjande/avlastande åtgärder vid Rönninge centrum. Primärt föreslås en tvärled som sammanbinder Rönningevägen och Salemsvägen. Denna led syftar till att avlasta korsningen vid bussterminalen (Salemsvägen/Rönningevägen-Stationsvägen). Denna åtgärd skulle sänka belastningsgraden på korsningen. En tvärled är mer eller mindre en förutsättning för att bibehålla god framkomlighet genom Rönninge centrum. Vidare visar utredningen att även om tvärleden byggs, anses det klokt att inte bygga bort möjligheten för anläggning av en cirkulationsplats i korsningen. En cirkulationsplats skulle öka framkomligheten, trafiksäkerheten och tillgängligheten vid/till Rönninge centrum. Med omfattande exploateringar kan en cirkulationsplats krävas i korsningen. En cirkulationsplats skulle även förenkla för trafikanterna då denna skulle ta bort den väjningsplikt som idag råder för Rönningevägens anslutning till korsningen. 1 Reiland, P & A-S, Nilsson, (2001) Trafikprognos 2015 Salems kommun, J&W 2 Reiland. P. & Nordlöf, M. (2007) Södra Hallsta, Trafikutredning, WSP 4 (22)

5 Figur 1. Trafikflöden vid Rönninge centrum III.III Olycksstatistik/Hastigheter Figur 2. Polisrapporterade olyckor vid Rönninge centrum Uttag från STRADA (Polis- och sjukhusrapporterade trafikolycksdatabas) visar att det skett fyra olyckor (två lindriga, en svår och en dödsolycka) vid övergångsstället över Salemsvägen, sedan år Samtliga av dessa fyra olyckor har skett i sam- 5 (22)

6 band med att gående korsat övergångsstället. Det har även inträffat två lindriga olyckor längs med Stationsvägen. För att uppnå en god trafikmiljö med hög säkerhet är det framförallt hastigheterna som kan påverkas. Utöver låga hastigheter kan separering vara ett effektivt sätt att åstadkomma en ökad trafiksäkerhet. Vid platser med både många gående och stora trafikflöden (som vid bussterminaler) uppstår lätt konflikter mellan olika trafikanter. Övergångsställen skall framför allt ses som en framkomlighetsåtgärd för de gående. Ett övergångsställe har ingen trafiksäkerhetshöjande effekt. Tvärtom invaggas de gående i en säkerhetskänsla som inte är förankrat i verkligheten. Placering av övergångsställen skall därför väljas med omsorg. Ett felaktigt placerat övergångsställe (t ex längs med sträcka med stora fordonsflöden och höga hastigheter) kan vara en trafiksäkerhetsfälla. Vid Rönninge centrum bör övergångsställen anläggas där det finns ett klart behov och där en möjlig konflikt med fordon inte får ödesdigra konsekvenser för de gående, dvs. där hastigheterna är låga. III.IV Kollektivtrafik Kollektivtrafiken vid Rönninge centrum består av busstrafik och pendeltåg. Pendeltågen mellan Stockholm och Södertälje samt mellan Stockholm och Gnesta stannar vid Rönninge station. Bussnätet i Salems kommun består av linje 708 som går mellan Tumba station och Rönninge station och linje 725 som passerar Rönninge station. Dessutom finns linje 730 som är en servicelinje, vilken trafikerar kommunen med en mindre busstyp. (Denna busslinje kan komma att köras med en normalbuss i framtiden.) I figur 4 nedan visas busslinjernas sträckning i anslutning till utredningsområdet med utmärkta busshållplatser och pendeltågsstation. Därifrån avgår under dagtid linje 725 var 15:e minut och linje 708 var 30:e minut. Pendeltåg till Stockholm och Södertälje avgår var 15:e minut. 6 (22)

7 Uppdragsnr: Figur 3 Busslinjenät i anslutning till utredningsområdet med utmärkta hållplatser samt järnvägsstation Figur 4 Bussterminalen vid Rönninge centrum 7 (22)

8 1 Parkeringsutredning 1.1 Förutsättningar Denna separata parkeringsutredning utgår från huvudutformningsförslaget (alt A). För utformningsalternativ B finns möjlighet att tillskapa ytterligare fyra platser. Med alternativ T kan lika många platser skapas, som med alternativ B. Detta förslag har dessutom färre lägenheter, vilket netto ger ytterligare 10 platser om utbudet jämförs med efterfrågan. Infartsparkeringsplatser kommer endast att finnas söder om järnvägen i framtiden Endast infartsparkerare förutsetts parkera söder om järnvägen. Även om en överkapacitet finns, så förväntas inte den nyttjas av andra parkerande (exempelvis besökande). Parkeringsnormen för Salems kommun är 1,15 bilplatser per lägenhet (jfr Bilaga 4, Parkeringsnormer i Sverige). Denna norm delas upp i 1 bilplats för boende + 0,15 bilplatser för besökande till de boende. Besökande till boende (som främst parkerar kvälls- och nattetid) bedöms kunna samnyttja parkering med besökande till verksamheter (som främst parkerar dag- och i viss mån kvällstid). Behovstalen bygger på de räkningar som gjorts. För att ha marginal bör efterfrågan vara max 90 % av utbudet på infartsparkeringen, besöksparkeringen och personalparkeringen. (Boendeparkeringen förutsätts vara lägenhetsspecifik varför principen inte används här) 1.2 Efterfrågan/utbud av parkering Då en viss omstrukturering kommer att ske av bilplatserna är det viktigt att särskilja beskaffenheten av de olika bilplatserna; det finns fyra slag av parkeringsplatser i Rönninge centrum: Arbetspendlings-/ Infartsparkering (12 timmar) Besöksparkering (1-3 timmar, p-skiva) Personalparkering (tillstånd krävs) Boendeparkering Infartsparkering I dag finns det möjlighet att parkera på båda sidor om järnvägen för infartsparkerare. Kommunens ambition är att all infartsparkering skall ske söder om järnvägen i framtiden, vilket frigör mark i Rönninge centrum. Det finns en efterfrågan på (22)

9 bilplatser för infartsparkering idag. Denna efterfrågan bedöms öka med 20 bilplatser i och med exploateringar i kommunen. 3 Besöksparkering Besöksparkering kan delas upp i två kategorier - besökande till verksamheter samt besökande till boende. Besökande till boende beräknas vara 0,15 bilplatser per lägenhet. Dessa stipuleras kunna hitta parkeringsplats inom den parkeringsyta som är avsedd för besökande till verksamheter eller på ytan avsedd för personalparkering. Idag finns totalt 73 bilplatser för besöksparkering. Parkeringsräkningen visade dock på en viss överkapacitet. Beläggningen var under parkeringsräkningen 35 platser dagtid. Till dessa 35 bilplatser tillkommer alstringen från m 2 ny verksamhetsyta. Denna verksamhet beräknas skapa ett behov av ytterligare 7 bilplatser 4, totalt alltså 42 bilplatser. Personalparkering Idag finns 14 bilplatser för personalparkering. Vid parkeringsräkningen nyttjades 7 platser. De nya verksamheterna ger ett behov på ytterligare en plats, totalt alltså 8 bilplatser. Boendeparkering Salems kommun har en parkeringsnorm på 1,15 bilplatser per lägenhet i flerbostadshus. 5 Boendeparkeringsnormen kan sägas vara 1 bilplats per lägenhet plus 0,15 platser för besökande till respektive lägenhet. Besökande till boende stipuleras kunna samnyttja parkering med besökande till verksamheter eller personalparkerande. Den nya exploateringen är totalt upptill 114 lägenheter vilket ger ett ökat parkeringsbehov av 114 bilplatser. Tabell 1. Parkeringsefterfrågan och -behov Parkeringstyp Efterfrågan idag Efterfrågan efter nyexploatering Utbud idag Infarts-P (12h) Besöks-P (1-3h) Personal-P Boende-P TOT Efterfrågan på infarts-, besöks- och personalparkering bygger på de inventeringar som WSP gjort under dagen (25 augusti, ) och natten (2 september, ). Resultatet från räkningarna redovisas i bilaga 2 och 3. Efterfrågan på boendeparkering är framräknad utifrån Södergruppens beräknade antal lägenheter 6 3 Jan Forsman, Planeringschef Salems kommun, Parkeringsbehov Botkyrka-Salem, Parkeringsbehov Botkyrka-Salem, Idétävling för Rönninge centrum , Södergruppen 9 (22)

10 1.3 Parkeringslösning Idag har infartsparkeringen söder om spåren plats för 243 bilar. Den framräknade efterfrågan i dagsläget (enligt inventering) är 236 bilplatser. Nyexploateringar i kommunen beräknas öka efterfrågan med 20 platser. Praxis vid anläggning av parkering är att man räknar med att en fullbelagd parkeringsplats (maximalt) har en 90- procentig beläggning; detta genererar ett behov av 284 bilplatser. Dagens infartsparkering borde då utökas med 41 bilplatser för att tillfredställa detta behov. Idag nyttjas bilplatserna längst till öster dåligt. Parkeringens attraktivitet är stark sammanbunden med dess avstånd från dess tilltänkta aktivitet. Platserna längst bort ligger nästan 400 meters gångväg från tågstationen. Troligen kommer denna parkeringsyta vara mindre attraktiv i förhållande till de platser som finns i centrum i dagsläget. För att minska avståndet och öka attraktiviteten på de östligaste platserna på infartsparkeringen föreslås en ny uppgång i den tunnel som passerar under pendeltågsplattformen. Förslaget bygger på att Dånviksvägen kan anläggas med kantstensparkering. Parkeringsfickorna behöver två meters bredd. Därtill bör en 1 meter bred gångbana anläggas för tillgängligheten till parkerad bil. Totalt tar kantstensparkeringen alltså 3 meter av Dånviksvägens bredd. Dånviksvägen skulle då behöva breddas med ca 2,5 meter om en halvmeter av befintlig bredd tas i anspråk. Marken på platsen är plan och ingen större utjämning behöver göras. Vatten och markförhållandena bör dock undersökas innan anläggningen påbörjas. Marken tillhör idag Banverket. Enligt Banverkets regelverk bör det fria avståndet från spårmitt inte understiga nio meter. 7 Kantstensparkering får dock plats längs med Dånviksvägen utan att detta område tas i anspråk. Vidare förutsätter denna parkeringslösning att tio platser kan tillskapas på marken mellan Rönninge centrum och brandstationen. En uppdelning mellan olika parkeringsslag föreslås enligt figur och tabell nedan. 7 Föreskrift BVF , Fritt utrymme utmed banan (1998), Järnvägssystem/Banverket 10 (22)

11 Utbud Efterfrågan Behov Infarts-P Besöks-P Personal-P Boende-P TOT Detta förslag ger ett totalt utbud som täcker det totala behovet med stor marginal. För att respektive individuell parkeringsgrupp ska kunna täcka sitt respektive behov krävs ytterligare 41 infartsbilplatser söder om spåren. Eventuellt kan dagens asfaltsyta målas om för att skapa en effektivare uppställning. I annat fall tillskapas ytor öster om dagens parkering. Förslaget ger utrymme för ett stort antal besöksplatser. Ett gott utbud besöksplatser ger goda förutsättningar för ett levande centrum. Se bilaga 1 för jämförelse med dagens situation. 11 (22)

12 2 Utformning av bussterminal med närhet 2.1 Utformningsalternativ Nollalternativ Nollalternativ är ett jämförelsealternativ med dagens utformning. Det utgår ifrån att platsen behåller dagens funktion och utformning. Infrastruktur såväl som byggnader förblir oförändrade. Alternativ T Bussterminal enligt arkitekttävling I Södergruppens planförslag 8 föreslås en bussterminal med lamellhållplatser med separerade av- och påstigningshållplatser samt med möjlighet att tidsreglera för en buss åt gången. Förslaget innebär fyra goda hållplatslägen för ledbuss. I detta alternativ byggs bostadskvarteret i den östra delen av området. Angöring för privatbil sker inom bussterminalen.. 8 Idétävling för Rönninge centrum (22)

13 Gång- och cykelnät samt privatbilsangöring Figur 5. Förslag på gång- och cykeltrafiknät samt privatbilsangöring Förslag T innebär ett tillskott på ca 105 lägenheter (eller ca m 2 BTA). Med Salems kommuns miniminorm (för flerbostadshus 9 ) på 1,15 bilplatser per lägenhet skulle denna exploatering kräva ett tillskott på 121 bilplatser, 105 för boende och 16 för besökande till boende Alternativ A - Bussterminal med trafik-ö Detta alternativ har en samlad bussterminal med trafik-ö längs med Stationsvägen. Två platser kan anordnas längs med bussgatan (med avstigning mot kvarteret) och två platser kan anordnas med på och avstigning mot trafik-ön. Längs med Stationsvägen anläggs kantstensparkering. Här finns dock möjligheten att anlägga ytterligare busshållplatser eller vänt- och reglertidsuppställning för bussarna. Angöring för privatbilar sker på det separata torget. På denna angöringsdel av torget kan eventuellt även en enklare hållplats anordnas för servicebussen. 9 Parkeringsbehov, Botkyrka-Salem, (22)

14 Gång- och cykelnät samt privatbilsangöring Figur 6. Förslag på gång- och cykeltrafiknät samt privatbilsangöring Förslag A innebär ett tillskott på ca 114 lägenheter (eller ca m 2 BTA). Vilket ger ett behov på 132 bilplatser, 114 för boende och 17 för besökande till boende. Alternativ B - Genomgående bussgata Detta förslag har inte en samlad bussterminal utan nyttjar istället en enkelriktad bussgata för på- och avstigning. Kvarteret byggs här i den nordliga delen av området, vilket gör att kvarteret skärs av från det tilltänkta torget och de befintliga bebyggelsen. För att få en sammanhängande och stadsmässig karaktär krävs att bussgatan utformas med omtanke till gående och cyklister. Med detta alternativ angör privatbilarna längs med bussgatan, alternativ längs Dånviksvägen. 14 (22)

15 Gång- och cykelnät samt privatbilsangöring Figur 7. Förslag på gång- och cykeltrafiknät samt privatbilsangöring Förslag B innebär (likt alt. A) ett tillskott på ca 114 lägenheter (eller ca m 2 BTA). Vilket ger ett behov på 132 bilplatser, 114 för boende och 17 för besökande till boende. 2.1 Konsekvenser Ett detaljplanearbete syftar till att i största möjliga utsträckning förbättra samtliga stadsbyggnadskvaliteter. Förutom att skapa en attraktiv stad att vistas i bör aspekterna Trafiksäkerhet, Tillgänglighet, Stadsmässighet och Framkomlighet behandlas. Att minimera miljöpåverkan bör också vara ett mål. Vidare lägger denna rapport tyngd vid att möjligheterna för framtida utveckling inte byggs bort. 15 (22)

16 Trafiksäkerhet För att skapa en god miljö för oskyddade trafikanter såväl som för fordonstrafikanter måste en god trafiksäkerhet säkerställas. Det främsta verktyget för skapa en god trafiksäker miljö är hastigheten. Om hastigheterna hålls nere blir inte bara olyckorna mindre allvarliga, utan många olyckor kan även undvikas. Särskilt viktigt blir det med låga hastigheter i en miljö där tunga fordon och oskyddade trafikanter samspelar. I Rönninge centrum finns idag en bussterminal och Stationsvägen väntas dessutom ha närmare fordon/dygn år Detta påvisar att flera olika trafikslag rör sig på platsen och att platsen har en tydlig funktionell betydelse för trafikens tillgänglighet och framkomlighet. Utöver hastigheterna strävar trafiksäkerhetsarbetet efter att antalet konfliktpunkter minimeras. Korsningar, in- och utfarter samt övergångsställ ger upphov till konfliktpunkter. I trafiksäkerhetsarbetet vill man därför minimera antalet in- och utfarter samt övergångsställen, för att på så sätt minimera antalet konfliktpunkter. Konflikter kan dock ha en hastighetssänkande funktion om platsen utformas på ett sinnrikt sätt. Avvägning måste göras mellan integrering (sänkta hastigheter) och separering (minska antalet konfliktpunkter). Alternativ T Förslaget med lamellhållplatser ger en komplicerad korsningspunkt vid in- och utfarter till terminalen. In- och utfarterna ligger nära varandra och dessa ligger även i anslutning till korsningen Salemsvägen/Rönningevägen-Stationsvägen. Antalet in och utfarter är visserligen oförändrad, men in- och utfarterna är inte strategiskt placerade. Förslaget innefattar en separerad cykelbana väster om bussterminalen vilket ger en god tillgänglighet/framkomlighet för cyklister på väg från/till tågstationen. Gående har ingen markerad övergång till och från busshållplatserna, vilket skapar en svårtillgänglig plats för gående. I synnerhet funktionshindrade, barn och äldre kan få det svårt att komma till och från busshållplatsen. Förslaget ger ingen större förändring av gatornas (Salemsvägen, Rönningevägen, Stationsvägen och Dånviksvägen) funktion. Alternativ A Genom att skapa en långsmal bussterminal, med trafik-ö, längs med Stationsvägen delar man upp Rönninge centrum i olika funktioner. Vid Stationsvägen blir betoningen på fordonstrafik medan miljön mot torget får ett mer mänskligt uttryck. Denna uppdelning är på många sätt praktisk då oskyddade trafikanter inte behöver komma i konflikt med tung trafik. Denna typ av separering är dock tvetydig då det är sällsynt att en plats som trafikeras av tunga fordon inte har några som helst oskyddade trafikanter i dess närhet. Fallet med bussterminal är ett typexempel på en plats där tunga bussar måste samspela med gående och cyklister. Följden blir att övergångsställen anläggs för att öka framkomligheten för gående och cyklister. Övergångsställen kan dock vara farliga då de invaggar de gående i en trygghetskänsla som inte är reell. Övergångsställena är en framkomlighetsåtgärd och inte någon trafiksäkerhetsåtgärd, för de gående. Utdraget ur STRADA (se s. 6) visar att 16 (22)

17 nästa samtliga olyckor som skett runt dagens bussterminal har skett i anknytning till övergångsställen. Avvägningen mellan att ha god framkomlighet eller hög trafiksäkerhet (låga hastigheter) längs Stationsvägen bör vara en aktuell fråga i arbetet med vilken vision Salems kommun har för Rönninge centrum. Att anlägga kantstensparkeringsplatser längs Stationsvägen är ett naturligt sätt att få ner hastigheterna längs med gatan. Alternativ B Detta förslag bygger på att man skapar en ny bussgata istället för en klassisk terminal. Bussarna undviker på så sätt vändande rörelser, vilket ger mindre asfaltsytor och färre oförutsägbara svängrörelser. För att få högsta möjliga trafiksäkerhet är det eftersträvansvärt att skapa smala gator med klara, enkla och förutsägbara rörelser. Om denna bussgata har låga hastigheter och lyckas anpassas till miljön med många gående, så är det därför en god lösning ur trafiksäkerhetssynpunkt. Infarten från Stationsvägen och utfarten på Dånviksvägen är tydliga och enkla, vilket skapar en god miljö för oskyddade trafikanter. En nackdel med detta förslag är att kvarteret skärs av från tågstationen och övrig centrumbebyggelse. För att bussgatans barriäreffekt (och trafiksäkerhetsförsämrande effekt) inte skall vara för påtaglig är det av yttersta vikt att bussgatan utformas på ett sådant sätt att hastigheterna hålls låga och att det är enkelt och säkert att korsa gatan. Tillgänglighet Tillgängligheten kan sägas vara graden av lätthet med vilken man når en plats eller dylikt. Attraktiviteten hos en plats eller ett fordonsslag beror till stor del av graden av tillgänglighet. Tillgängligheten som konstrueras med utformning och reglering visar också på vad kommunen strävar efter att skapa för typ av miljö. I arbetet med tillgänglighet bör funktionsnedsatta, barn och äldre ägnas särskild omtanke. En central punkt i arbetet vid en knutpunkt, som Rönninge, är tillgängligheten mellan olika fordonsslag. För att pendeltågen skall göras tillgängliga bör god cykelparkering anordnas i direkt anslutning till stationen (likt idag), gående bör lätt och säkert kunna ta sig från tågstationen och bussresenärer skall ha en gen och kort sträcka att gå mellan busshållplats och tågstation. Den visuella vägledningen (orienterbarheten) skall inte förringas. För att uppmuntra till kollektivt åkande i största möjliga mån bör även infartsparkeringen göras så tillgänglig (och därmed attraktiv) som möjligt. Alternativ T Tillgängligheten mellan tågstation och bussterminal är god med detta förslag, i synnerhet den visuella vägledningen från tågstation till bussterminal. Nackdelen är att två av de fyra busshållplatserna nås genom att gatan (som även tillåter biltrafik) korsas. Detta kan lösas med ett kort övergångsställe fem meter framför bussarna Angöring med personbil kan ske på bussterminalen eller längs med Dånviksvägen, båda i nära anslutning till tågstationen. 17 (22)

18 Alternativ A Detta förslag är det som ger sämst tillgänglighet för resande med kollektivtrafik; även orienterbarheten är låg. Biltrafiken, däremot, har en god tillgänglighet med ett avskilt angöringstorg. Detta angöringstorgbedöms även kunna nyttjas av närtrafiken så länge som linjen trafikeras med en niometersbil, likt idag. SL har dock planer på att sälja ut linjen och/eller ersätta den med en 12-metersbil. I detta fall kommer att tillgängligheten för närtrafiken att bli klart försämrad. Alternativ B En bussgata genom bebyggelsen ger en god tillgänglighet för kollektivresande. Busshållplatserna ligger på kort avstånd från tågstationen och har en direkt visuell vägledning. Om de mest trafikerade linjerna läggs i bästa hållplatsläge kan en majoritet av resenärerna slippa korsa bussgatan. Stadsmässighet Med ambitionen att skapa ett tätare och attraktivare centrum, är stadsmässigheten i fokus. Stadsmässighet är ett lite svävande begrepp, men kan kort beskrivas som de strukturella betingelserna för potential att frambringa en vital, social och funktionell plats. Alternativ T Alternativ A har en stor bussterminal på den centralaste marken och huskropparna har lagts på den plats som blivit kvar. Det nya kvarteret upplevs som undanträngt och samspelar inte med befintlig bebyggelse. Alternativ A Detta alternativ har en omfamnande struktur där det nya kvarteret bildar en tydlig enhet med det befintliga tinghuset. Med rätt utformning kan en stadsmässighet skapas utan att de befintliga kvaliteterna förringas. Alternativ B Med detta förslag skapas en ny gata. Gatan tar plats från möjlig byggbar mark. Samtidigt fås inte några stora ytor som behöver brytas upp med träd och dylikt för att skapa mindre rum. Bebyggelsen markerar istället var rummen börjar och slutar. Att ha en gata genom kvarteret spolierar dock möjligheten till ett sammanhängande kvarter med en lugn baksida som samtidigt binds samman med torget. Framtida utveckling I WSP:s utredning från slås fast att det inom ett par års tid kommer att finnas ett behov av en ny väg för att avlasta korsningen Salemsvägen/ Rönningevägen/ 10 Reiland. P. & Nordlöf, M. (2007) Södra Hallsta, Trafikutredning, WSP 18 (22)

19 Stationsvägen. En tvärled föreslås knyta samman Rönningevägen med Salemsvägen, så att trafiken slipper tar vägen via korsningen. Denna avlastning kommer till stor del räcka för att bibehålla en god framkomlighet/tillgänglighet med bil till och genom Rönninge centrum. I utredningen föreslås dock ytterligare en åtgärd: Att anlägga en cirkulationsplats istället för dagens 4-vägskorsning. En cirkulation skulle enligt utredningen förbättra framkomlighet och trafiksäkerhet såväl som tillgänglighet. Att ha kvar möjligheten att bygga om korsningen till en cirkulationsplats är därför eftersträvansvärt, om inte en förutsättning, för omdaningen. En annan eftersträvansvärd potential i utformningen är möjligheten att utöka antalet busshållplatser. Alternativ T Detta alternativ skulle kräva en ombyggnad som omfattar ett större område än endast korsningen. Det kan vara svårt att få till en bra lösning i korsningen om detta alternativ väljs, då korsningspunkten ligger i direkt anslutning till bussterminalen och dess infart. Om en cirkulationsplats byggdes på platsen skulle man skapa en stor vägyta som varken är tydlig, har hög framkomlighet eller trafiksäkerhet. Med detta förslag är det svårt att utöka antalet hållplatser. Alternativ A Att skapa en trafik-ö med rundkörning för bussarna går att kombinera med en cirkulationsplats vid korsningen Salemsvägen/ Rönningevägen-Stationsvägen, men kan bli något vanskligare än för alternativ B. Detta förslag medger en utökning av antal busshållplatser på de platser där det i dagsläget är kantstensparkering (längs Stationsvägen) Alternativ B Detta alternativ skapar en enkel 4-vägskorsning, som lätt kan omdanas till cirkulationsplats. Detta alternativ skulle fungera mycket bra tillsammans med en framtida ombyggnad till cirkulationsplats vid korsningen Salemsvägen/ Rönningevägen- Stationsvägen. Detta alternativ gör det svårt att utöka busstrafiken med bibehållen tillgänglighet för resenärer och utan en omdaning av den nya bussgatan. 3 Slutsats och rekommendation Parkeringsförslaget tillfredställer boendes parkeringsbehov och personalparkeringsbehovet. Antalet platser för besökande tillfredställs med råge, vilket ger goda förutsättningar för ett livfullt centrum. Besöksparkeringen bör regleras till max 2 timmar med P-skiva mellan klockan 9 och 17. På så sätt kan denna parkering nyttjas för boendebesökande kvälls och nattetid. Detta huvudalternativ ger ett väl tilltaget utbud av parkeringsplatser. Inventering har visat på att behovet snarare ligger på 450 bilplatser än 501. Det kan vara vanskligt att förespå hur väl respektive parkeringsyta kommer att nyttjas. Parkeringsanlägg- 19 (22)

20 ningarna skulle kunna anläggas i etapper. Exempelvis skulle kommunen kunna avvakta med parkeringen längs med Dånviksvägen eller/och parkeringen på marken mot brandstationen. Om det senare saknas parkeringsplatser kan (i första hand) Dånviksvägen och (i andra hand) tomten mot brandstationen anläggas. Om parkeringsplatserna ändock inte räcker till finns den kostsamma möjligheten att bygga ett parkeringsdäck över besöksparkeringen vid Coop. Detta skulle kunna ge ytterligare 30 centrala parkeringsplatser. Personalparkerande bör krävas på P-tillstånd, som kommunen utlåter till näringsidkare runt centrumet. Boendeparkeringen bör vara avgiftsbelagd enligt Salems kommuns erfarenhet och bestämmelser. Platsspecifik parkering är att rekommendera. Infartsparkeringen söder om spåren bör expanderas med 41 bilplatser. Efterfrågan kommer förmodligen att förändras i och med att attraktiviteten försämras. Eventuellt kan kommunen avvakta även med denna ombyggnad tills man ser att nuvarande parkeringsyta nyttjas fullt ut. Kommunen bör sträva efter att få till en ytterligare uppgång från biltunneln direkt upp på plattformen. Oavsett om uppgången blir verklighet eller ej bör en uppföljning göras av efterfrågan av infartsparkeringsplatser en tid efter omdaningen av centrumet. Vidare bör cykelparkeringen söder om spåret utvidgas med minst 20 platser. Övrig cykelparkering bör ersättas med liknande antal cykelplatser som i dagsläget dvs. 160 cykelplatser i centrums närhet. För utformningen av bussterminalen med omnejd rekommenderas alternativ A, då detta alternativ ger en god helhetslösning och ett attraktivt centrum, vilket är ett av huvudsyftena med omdaningen av centrumet. 20 (22)

21 Bilagor Bilaga 1 21 (22)

22 Bilaga 2 - Dagräkning Parkeringsyta Antal platser Antal belagda Andel belagda Trafikföreskrift kommentar Bilparkering % 12 h, avg fri % 3 h p-skiva hkppl % Personal-P % 3 h 2 hkppl % 1 h, hkppl % 12 h, avg fri % 12 h, avg fri 3 hkppl % 12 h, avg fri parkering ej tillåten inofficiell P parkering ej tillåten inofficiell P TOT % Cykelparkering % % % inofficiell P TOT % Bilaga 3 Natträkning Parkeringsyta Antal platser Antal belagda Andel belagda Trafikföreskrift kommentar Bilparkering % 12 h, avg fri % 3 h p-skiva hkppl % Personal-P % 3 h 2 hkppl % 1 h, hkppl % 12 h, avg fri % 12 h, avg fri 3 hkppl % 12 h, avg fri parkering ej tillåten inofficiell P parkering ej tillåten inofficiell P TOT % Cykelparkering % % % inofficiell P TOT % Bilaga 4 Parkeringsnormer i Salem och övriga Sverige Tabell 2. Parkeringsnormer i Salem och övriga Sverige 11 Medelvärde Lägsta norm Högsta norm Lokaltyp Salem Stockholm i Sverige i Sverige i Sverige Flerbostadshus (bpl/lgh) 1,05 0,75 0,73 0,49 1,13 Butiker (bpl/1000m2) Parkeringsbehov Botkyrka-Salem, /Jämförelser av Parkeringsnormer mellan kommuner 22 (22)

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA PM PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA SLUTRAPPORT 2017-05-22 INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 3 2 NULÄGE... 3 3 BEDÖMNING... 4 3.1 ICAS BEHOV AV YTTERLIGARE PARKERING...4 3.2 YTTERLIGARE PARKERINGSBEHOV

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

Parkeringsutredning Lomma

Parkeringsutredning Lomma Parkeringsutredning Lomma Slättäng 2012-05-30 Malmö 2012-05-30 Vectura Consulting AB Box 242, 201 22 Malmö Växel: 0771-159 159 Projektansvarig Jenny Hällstorp, 010-484 62 40 Kontaktpersoner Kristofer Lilja,

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Förstudie inför planläggning av Rönninge centrum

Förstudie inför planläggning av Rönninge centrum SALEMS KOMMUN Dnr 2008/87 Plan nr 81-64 2009-11-30 Förstudie inför planläggning av Rönninge centrum Rönninge Centrum är attraktivt beläget men lågt utnyttjat. Området har stora möjligheter att utvecklas

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008 till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA September 2008 Denna utredning har utförts under juni 2006 september 2008 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Tyrénshuset 205 19 MALMÖ Tel: 040-698

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Trafikutredning för Särö 1:477

Trafikutredning för Särö 1:477 Förvaltningen för Teknik 2017-12-18 Utges av December 2017 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Biltrafik... 8 2.2 Gång- och cykeltrafik... 9 2.3 Kollektivtrafik... 10 2.4 Parkering...

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

PM TRAFIK HUS 13. Dp Hus 13, Nacka strand Trafik

PM TRAFIK HUS 13. Dp Hus 13, Nacka strand Trafik 03, Uppdaterat 2014-09-30 Dp Hus 13, Nacka strand Trafik Augustendalsvägen Hus 13 ligger på norra sidan av Augustendalsvägen, i början av backen ner mot kajen i Nacka strand. Körbanan är ca 5,5-6 m bred

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 2013-05-02 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 TN 2013/196-512 Förord Nacka kommuns Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet består av två dokument: Riktlinjer

Läs mer

TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS

TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS PM TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS 2016-06-07 1 BAKGRUND I Sätofta, Höör, planeras för en ny förskola intill befintliga Sätoftaskolan. Förskolan kommer bestå av 8 avdelningar med 20 barn i varje avdelning

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13 Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf WSP Samhällsbyggnad Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Rullagergatan 4 Tel: +46 31 727 25 00 Fax: +46

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Trafikutredning Tvetavägen

Trafikutredning Tvetavägen Telge Inköp AB Version 1 Stockholm 2018-08-17 Datum 2018-08-17 Uppdragsnummer 1320035759 Utgåva/Status Version 1 Svante Nyberg Malin Lagervall Andreas Samuelsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Trafikutredning Gubbängsfältet

Trafikutredning Gubbängsfältet Trafikutredning Gubbängsfältet 2013-12-05 Magnus Lind WSP Samhällsbyggnad Uppdragsnr: 10190219 2 (14) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Problemformulering... 4 2.1 Alternativa matningar till området...

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2017-02-10 REVIDERING 2017-04-21 Kommentarer I revideringen

Läs mer

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Beräkning av parkeringsbehov samt mobilitetsåtgärder Författare Uppdragsgivare Martin Forsberg, Koucky & Partners FB Bostad Kontaktperson Martin

Läs mer

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 2014-02-12 Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03 Trafik 2012-04-03 Objekt: 1113 Handläggare: Mats Ekström Konsult: Structor Uppsala AB , ANTAL BLAD: 4 BLAD NR: 1 Inledning Syftet med detta är att beskriva trafiken till och från Biomedicum och Aulan och

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

Parkeringsutredning. Rymdtorget, Bergsjön

Parkeringsutredning. Rymdtorget, Bergsjön Parkeringsutredning Rymdtorget, Bergsjön 2014-08-22 ÅF Infrastructure AB, Kvarnbergsgatan 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax +46 10 505 30 09. Säte i Stockholm. www.afconsult.com

Läs mer

Parkeringsutredning Gredbyvägen

Parkeringsutredning Gredbyvägen Stadsbyggnadsnämnden Datum 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen Olov Åslund, 016-710 11 54 Parkeringsutredning Gredbyvägen En konsekvens av föreslagen åtgärd om att öppna upp Gredbyvägen

Läs mer

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND PM 2016-10-21 Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I denna PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna beskrivning

Läs mer

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun Handläggare Cecilia Norberg Tel +46 10 505 31 38 Mobil +46 73 066 92 80 E-post cecilia.norberg@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Jakob Aldén Datum 2017-01-27 Projekt-ID 723019 PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet,

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180910 Datum 2018-09-10 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun

Parkeringsnorm för Eslövs kommun December 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE KONSEKVENSER 7 PARKERINGSNORM: TABELLER 8 Parkeringsnorm

Läs mer

PM - BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

PM - BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND SVARTVIKS STRAND Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I detta PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt det nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2015-09-07 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

RAPPORT: Trafikutredning Gubbängsfältet - Revidering. WSP Samhällsbyggnad. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

RAPPORT: Trafikutredning Gubbängsfältet - Revidering. WSP Samhällsbyggnad. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr RAPPORT: Trafikutredning Gubbängsfältet - Revidering WSP Samhällsbyggnad Uppdragsnr: 10246877 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Frågeformulering... 4 2.1 C Örbyleden... 4 3 Inventering... 5

Läs mer

Trafikantsäkerheten vid Högdalens tunnelbanestation. Svar på skrivelse från Malte Sigemalm (S).

Trafikantsäkerheten vid Högdalens tunnelbanestation. Svar på skrivelse från Malte Sigemalm (S). Lotten Backström Trafikplanering 08-508 262 15 lotten.backstrom@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-05-20 Trafikantsäkerheten vid Högdalens tunnelbanestation. Svar på skrivelse från

Läs mer

Trafikutredning för detaljplan Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken

Trafikutredning för detaljplan Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken Stadsbyggnadsnämnden Datum 1 (7) Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen Johan Örn, 016-710 54 79 Trafikutredning för detaljplan Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken I samband med exploatering öst om

Läs mer

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING PM VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-05-15 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986 2(8) 1 BAKGRUND

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

Parkeringsutredning kvarteret Fältet WSP Samhällsbyggnad

Parkeringsutredning kvarteret Fältet WSP Samhällsbyggnad Parkeringsutredning kvarteret Fältet 2008-09-16 WSP Samhällsbyggnad 2 (11) 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 2 Resultat...4 2.1 Parkeringsräkning...4 2.2 Befolkning och bilägande...5

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Parkeringsnorm Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 Parkeringsnorm vid bygglovsprövning i Strömstads kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2011-02-02 Antagen

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 2009-01-26 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 Dnr TN 2007/355 Författare: Elenore Bjelke, Ivan Ericson, Christin Gimberger Förord Nacka kommuns Riktlinjer

Läs mer

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15 Rösparksområdet 2 (11) Beställare Säffle kommun Teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål Telefon: 0533-68 10 00 Niklas Ekberg, Gatuchef Konsult EQC Karlstad Telefon: 010-440 57 00 Stefan Lenberg, Uppdragsledare

Läs mer

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10)

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) 29 5. 5.1 V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) Bussgatans utformning Framkomlighet Separat bussgata utmed hela sträckningen tillsammans med signalprioritering i korsningar med övrig trafik möjliggör en

Läs mer

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen 0.9 2018-02-08 PM Externgranskning IL 0.7 2018-02-02 PM Interngranskning IL SK Version Datum Beskrivning Upprättat Granskat Godkänt Detta dokument är framtaget

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg.

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. 180710 Göteborgs Stad Sammanfattning Planområdet ligger inom zon A för

Läs mer

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Rapport Norra Tyresö Centrum 2014-05-12 Version 1,0 RAPPORT 2 (12) Datum Författare Version Ändring 2014-05-12 Karl/Hedda 1,0 RAPPORT 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund...4

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2016-02-10 REVIDERING Kommentarer Disposition och mått parkeringsplatser

Läs mer

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Datum Upplands Väsby kommun Axel Nelstrand Grontmij AB Väg och trafik Johan Ericsson PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Uppdrag och förutsättningar Denna PM diskuterar läge för in- och utfart

Läs mer

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg.

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Sanna Tegnér Trafikplanering 08-508 264 27 sanna.tegner@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2009-04-14 Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Förslag till

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

Måvy hotell och trafikantservice

Måvy hotell och trafikantservice Trafikstudie PEAB BOSTAD AB Måvy hotell och trafikantservice Uppsala Trafikstudie Datum 2013-01-22 Uppdragsnummer 61381147814000 Utgåva/Status Slutleverans Anders Attelind Mario Rivera Michael Eriksson

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III

PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III 2016-08-17 1 (6) PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III Bakgrund År 2011 godkände kommunfullmäktige i Järfälla kommun dokumentet Parkeringsnorm för Järfälla kommun. Dokumentet ska syfta

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av Kommunfullmäktige 2014-04-28 SAMRÅDSHANDLING DECEMBER 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Infrastruktur. Visioner. Cykel. Køge Kust - Team Vandkunsten. Bilaga: Infrastruktur. Køge Kyst Team Vandkunsten

Infrastruktur. Visioner. Cykel. Køge Kust - Team Vandkunsten. Bilaga: Infrastruktur. Køge Kyst Team Vandkunsten 1 (13) Køge Kyst Team Vandkunsten Infrastruktur Visioner Trafiken i Køge ska bidra till den önskade stadsutvecklingen. Det är en utmaning att skapa en hållbar urban mobilitet, som prioriterar gång-, cykeloch

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

PM TRAFIK- OCH PARKERINGSUTREDNING FÖR EXPLOATERING VID FITTJA CENTRUM

PM TRAFIK- OCH PARKERINGSUTREDNING FÖR EXPLOATERING VID FITTJA CENTRUM PM TRAFIK- OCH PARKERINGSUTREDNING FÖR EXPLOATERING VID FITTJA CENTRUM SLUTRAPPORT 2015-11-25 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 2 Planerad exploatering... 4 3 Bilparkering... 5 3.1 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING VID BURLÖV STATION

PM TRAFIKUTREDNING VID BURLÖV STATION PM TRAFIKUTREDNING VID BURLÖV STATION GRANSKNING 17-11-08 1. Bakgrund Syftet med uppdraget är att utreda lämplig utformning och placering för busshållplatslägen samt korsningslösning för två korsningar.

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag PM 2016-11-25 Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen Arbetsmaterial PM Medverkande: Beställare:

Läs mer

Välsviken. PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18

Välsviken. PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18 Välsviken PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18 Medverkande Titel: PM Välsviken trafikutredning Utgivningsdatum: 2015-12-18 Upprättad av: WSP Samhällsbyggnad Uppdragsansvarig: Catharina Rosenkvist Foton:

Läs mer

Nyborgsvägen, Stenungsund

Nyborgsvägen, Stenungsund Stenungsund Nyborgsvägen, Stenungsund Trafikutredning 2015-12-16 ÅF Infrastructure AB/Trafikutredning ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax +46

Läs mer

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg UNITED BY OUR DIFFERENCE trafikutredning Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg December 2013 Medverkande Beställare: ICA Fastigheter Sverige AB Kontakt: Jan-Anders Börjesson Konsult:

Läs mer

TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS

TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS KONCEPT 2018-05-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 SYFTE OCH MÅL...3 2 NULÄGE... 4 2.1 OMRÅDESBESKRIVNING...4 2.2 UPPTAGNINGSOMRÅDE...5 2.3 BESKRIVNING AV HÄMTNING

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala 2017-08-02 Rosendal Fastigheter Lydia Karlefors lydia@rosendaluppsala.se 076-148 56 00 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-07

Läs mer

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart Hofors genomfart Bakgrund Uppdraget Projektera för en genomfart med målsättningarna att: Förtydliga Hofors tätort och dess infarter Öka tillgängligheten för näringsidkare Skapa en inbjudande känsla för

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

Trafikanalys Drömgården

Trafikanalys Drömgården Haninge kommun Stockholm Datum 2013-06-14 Uppdragsnummer 1320000013 Utgåva/Status Ver 1.0 Andreas Samuelsson Andreas Samuelsson Jens Svensson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1 \\ramse\pub\sto2\svg\2016\1320020020\3_teknik\t\dokument\beskrivningar\trafikutredning\alt 1-3\alt 1\trafik-pm alternativ 1 20180313.docx Kompletterande trafik-, Alternativ 1 Uppdrag Handläggare Granskare

Läs mer

Bussutredning för ny påfartsramp vid Björknäs. Per Francke 101011 / 01. 101007 / Magnus Dahlström Magnus Dahlström

Bussutredning för ny påfartsramp vid Björknäs. Per Francke 101011 / 01. 101007 / Magnus Dahlström Magnus Dahlström Ny påfartsramp vid Björknäs Datum / Version: 2010-10-11 / 01 Sidan 1 av 12 Bussutredning för ny påfartsramp vid Björknäs HANDLÄGGARE: DATUM / VERSION: Per Francke 101011 / 01 GRANSKAD (DATUM / SIGNATUR):

Läs mer

PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings kommun Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson

PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings kommun Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings 2014-03-31 Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/Humlevägen, Jönköpings Kund Jönköpings Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata SJÖSTADSHÖJDEN Gata 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Gata KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Trafiknämnden initierade konceptet Levande Stockholm i budget 2016, för ett ökat stadsliv och trivsammare vistelsemiljöer. Trafikkontoret ska tillsammans med

Läs mer

Sweco Society AB RegNo: Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

Sweco Society AB RegNo: Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen -14 Detaljplan Segerdal 1 (14) S w e co Vasagatan 12 SE-722 15 Västerås, Sverige Telefon Fax www.sweco.se Sweco Society AB RegNo: 556949-1698 Styrelsens säte: Stockholm En del av Sweco-koncernen Patrik

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180312 Datum 2018-03-12 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN Rapport Ramböll Trafik och Samhällsplanering Helsingborg 2 FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132 Förvaltningen för Teknik Utges av September 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 9 2.3

Läs mer

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Bilparkering Parkering vid bostad Vid beräkning av parkering vid bostäder finns två alternativ. Är antal och typ av lägenheter

Läs mer

Parkerings- och Trafikutredning Gällerstagränd, Hagsätra November 2011

Parkerings- och Trafikutredning Gällerstagränd, Hagsätra November 2011 Parkerings- och Trafikutredning Gällerstagränd, Hagsätra November 2011 På uppdrag av Exploateringskontoret Stockholms Stad har genomförts en parkerings- och trafikutredning för Gällerstagränd i Hagsätra.

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NORGES HUS, HASSELUDDEN

TRAFIKUTREDNING NORGES HUS, HASSELUDDEN TRAFIK-PM TRAFIKUTREDNING NORGES HUS, HASSELUDDEN RAPPORT 2016-01-18 Uppdrag 267022, Trafikutredning Norges hus Titel på rapport: Trafikutredning Norges hus, Hasseludden Status: Rapport Datum: 2016-01-18

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Uppdrag 266127, Trafikutredning Vandenbergh 9 Titel på rapport: Titel Status: Datum: 2016-01-15 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Niam AB Gustav Thörnqvist Konsult: Uppdragsansvarig: Tyréns AB Johanna

Läs mer

Engarns vägskäl. Tre alternativ för en smidigare och säkrare korsning

Engarns vägskäl. Tre alternativ för en smidigare och säkrare korsning Engarns vägskäl Tre alternativ för en smidigare och säkrare korsning Vi vill göra Engarns vägskäl säkrare och behöver din hjälp Trafikverket arbetar med en förstudie för korsningen Engarns vägskäl, en

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Parkeringsutredning Kv Korthållaren 5 m m

Parkeringsutredning Kv Korthållaren 5 m m UPPDRAG Parkeringsutredning Kv Korthållaren 5 m m UPPDRAGSNUMMER 2125357000 UPPDRAGSLEDARE Joakim Ax RAPPORTFÖRFATTARE Joakim Ax (huvudförfattare) Emma Wiklund (medförfattare) DATUM Parkeringsutredning

Läs mer

Trafikutredning - detaljplan Asylen 10 Asylens park, Vadstena kommun

Trafikutredning - detaljplan Asylen 10 Asylens park, Vadstena kommun Trafikutredning - detaljplan Asylen 10 Asylens park, Vadstena kommun 2013-06-05 Upprättad av: Anneli Bellinger Granskad av: Catharina Rosenkvist Godkänd av: Anneli Bellinger Handläggare: Anneli Bellinger

Läs mer

Centrala Nacka trafikutredning

Centrala Nacka trafikutredning Nacka Kommun Stockholm 2014-10-22 Datum 2014-10-22 Uppdragsnummer 1320004296 Utgåva/Status Carl Chytraeus Magnus Kusoffsky Jevgenij Petoukhov Uppdragsledare Kollektivtrafik Trafikmängder, kapacitet Ramböll

Läs mer

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning Handläggare Shahriar Gorjifar Tel 010 505 99 68 Mobil 070 172 69 23 E-post shahriar.gorjifar@afconsult.com Datum 2018-07-04 Projekt-ID 749454 Kund FABO Kv Repslagaren: Parkeringsutredning ÅF Infrastructure

Läs mer