MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018."

Transkript

1 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november Närvarande Nina Ström Peter Björkman Margareta Hallner Anna Ohlsén Kjell Stjernholm Victoria Lagerkvist Åsa Agerbring Lovisa Karlsson Kjellin David Södergren Medin Frånvarande Catharina Montgomery Kulturrådet Kulturrådet FUB Forum Carpe Studieförbundet Vuxenskolan Länsbibliotek Sörmland MTM (ersätter Lovisa Karlsson Kjellin) MTM (ersätter Helena Kettner Rudberg) MTM Demensförbundet Nytt och på gång på MTM Omlokalisering till Malmö och MTM:s framtidsstrategi. Nuläge. Lovisa Karlsson Kjellin I januari 2020 så skall MTM vara på plats i Malmö, ingen verksamhet skall då finnas kvar i Stockholm. Mitt i detta pågår arbete med MTM:s framtidsstrategi, arbetet med denna påbörjades redan innan omlokaliseringsbeslutet. Fokus i denna är användarens behov och att bygga upp ett ledande kunskapscentrum. MTM arbetar med att öka kunskapen om de behov som finns i samhället och de målgrupper som man riktar sig till, för att sedan använda detta som bas när man utvecklar tjänster. I det ingår även att se över de produkter och tjänster som MTM idag tillhandahåller. I dagsläget är det 45 stycken. Som en del i framtidsstrategin pågår idag flera pilotprojekt med förlag och andra marknadsaktörer för att se hur MTM kan främja att medier, t.ex. e-böcker, är tillräckligt tillgängliga från början så att behovet av särlösningar minskar. MTM skall i framtiden ligga i Malmö med medarbetare som arbetar där. På plats skall MTM arbeta med användaren i fokus, och fungera mer som en kunskapsmyndighet och inte bara som en produktionsmyndighet. Man skall arbete främjande, stöttade och rådgivande men fortfarande tillgängliggöra det material som inte är tillgängligt. Den nya organisationen för myndigheten kommer troligtvis att vara färdigförhandlad och klar den 7 december Vissa saker måste säkras under övergångsperioden, exempelvis Legimus och utlåning och produktion av talböcker och punktskriftsböcker. Den produktion som görs till studenter prioriteras. Fokus vad gäller tekniska plattformar ligger på förvaltning och inte mer utveckling än absolut nödvändigt. Det är en stor utmaning att hitta specialkompetens, hittills har vi haft en stor personalrörlighet. Ca 30% har slutat. I takt med att medarbetare slutar så bygger man upp 1 (6)

2 verksamheten i Malmö parallellt. Det finns idag ett mindre kontor i Malmö där det snart kommer att finnas personal på plats. Utmaning Storstad läsning och tillgängliga medier inom LSS- och äldreomsorg. Ett samarbete mellan regionbibliotek Stockholm och MTM, det tredje projektet kring taltidningar som initieras av MTM. David är utlånad på halvtid till regionbibliotek Stockholm under ett halvår. Syftet med projektet är dubbelt, det handlar om: Att öka kunskapen och kännedomen om tillgängliga medier inklusive taltidningar hos bibliotek och verksamheter inom LSS- och äldreomsorg i storstadsregionen Stockholm. Att undersöka metoder och förutsättningar för förmedling av taltidningar, talböcker och lättlästa böcker och nyheter till vuxna läsare inom LSS- och äldreomsorg i storstadsregionen Stockholm. Erfarenheterna ska efter genomfört projekt kunna användas i motsvarande miljöer i Sverige. Tanken är att studera storstadsregionens speciella förutsättningar för att hitta metoder att förmedla de tillgängliga medierna till vuxna personer inom LSS- och äldreomsorg. Om man kan identifiera metoder och förutsättningar för biblioteken att arbete på ett bra sätt gentemot omsorgen i storstadsområden kan både regionbibliotek och MTM rikta sitt stöd och utvecklingsarbete på ett sätt som kommer biblioteken och omsorgen till gagn. Projektet skall resultera i en kartläggning och en rapport som publiceras under nästa år. Laget runt. Vad är på gång i referensgruppens verksamheter? Viktoria Det finns oro från biblioteken angående MTM:s omlokalisering och undrar hur mycket det kommer att påverka bibliotekens verksamhet. När det gäller läsombudsverksamheten kämpar många bibliotek med förankring inom omsorgen och hur de kan göra för att underhålla den. I Sörmlands län finns en bra grund för läsombudsverksamhet att förvalta. En regional arbetsgrupp planerar en inspirationsdag i början av Den regionala biblioteksverksamheten i Sörmland har ett bra samarbete med de övriga regionala kulturverksamheter i länet när det gäller kultur och läsning inom äldreomsorgen. Det finns många goda exempel på hur läsombud och bibliotek arbetat med högläsning med valet. Stort fokus just nu bland biblioteken är arbetet med Digitalt först med användaren i fokus som organiseras via de regionala biblioteksverksamheterna. I detta är tillgänglighet ett viktigt perspektiv, och det finns tankar om hur det går att koppla det läsfrämjande till digitala verktyg. Länsbibliotek Sörmland har tillsammans med Mikoteket tagit fram ett utbildningsspår om digital tillgänglighet som är fritt tillgängligt för alla att använda. 2 (6)

3 Anna Forum Carpe har en organisation som når ut till länets alla kommuner och stadsdelsförvaltningar och det sker mycket samordnad kompetensutveckling i länet inom funktionshinderområdet. Verksamheter är också positiva till att dela med sig av sina utvecklingsarbeten vilket då kommer regionen till nytta. Tyvärr har vikten av att ha läsombud inom LSS tappat fart, men Forum Carpe lyfter det i olika sammanhang. Det har visat sig att en hel del chefer ute i verksamheterna inte känner till bibliotekens uppdrag och har då svårt att se det potentiella samarbete som finns. Något som står högt på kommunernas lista nu är att möta upp personer på daglig verksamhet som inte får vara kvar efter att de fyllt 65 år, hur ska de erbjudas aktiviteter som alla andra pensionärer? Margareta Håller på med en turné i länet (Västmanland) som heter Åldern har sin rätt om att åldras med intellektuell funktionsnedsättning. En utbildning producerad av Demensförbundet finns tillgänglig även digitalt. Kjell Läslust hela livet är ett treårigt projekt i Kalmar län för att kompetensutbilda högläsare och utveckla högläsarnas arbete. Projektet har fått bidrag från Arvsfonden. Är precis klar med en intern förstudie som handlar om att instifta ett litteraturpris för lättläst. Det är nu upp till SV:s styrelse att ta ett beslut. Svårt att säga idag när frågan kommer att avgöras. Tillgänglig samhällsinformation. Ett projekt pågår i Jönköping där man arbetar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning skall förstå saker kring säkerhet, t.ex. förstå hur man själv kan larma vid fara. Nina Kulturrådet uppdaterar sitt handlingsprogram för läsfrämjande som skall gälla i tre år. Man har ett fortsatt läsfrämjande uppdrag som behandlar läsningens förhållande till hälsa och tillgänglighet. Handlingsprogrammet kommer att vara mer konkret än det förra som hade en mer visionär prägel. Här kommer man att lyfta mer konkret vad man vill göra och åstadkomma, t.ex. lyfta vuxnas läsande. Peter Berättar om Stärkta bibliotek. Många kommuner har sökt pengar för att på lokal nivå arbete med funktionsnedsättning. Det gäller både små kommuner som gör mindre projekt och större kommuner som vill integrera tillgängligheten inom hela organisationen. Det finns stora kunskapsluckor inom biblioteksvärlden när det gäller synen på intellektuell, kognitiv och psykisk funktionsnedsättning. Kulturrådet arbetar därför med en kunskapsöversikt över folkbibliotekens kunskap om området. Om ungefär ett år skall kartläggningen resultera i en publikation samt ett seminarium. Studien kommer att utgå från erfarenheter hos människor med funktionsnedsättningar. Särskilt fokus kommer att ligga på tillgänglighet och universell utformning; hur man kan göra saker och ting så att de inte bygger på särlösningar utan fungerar för alla. De tittar också på biblioteket som arena för kulturutövare som barnteatrar, skrivpedagoger m.m. 3 (6)

4 Kulturrådet tittar också extra på glesbygdsfrågor som avstånd och resurser. Det finns idag en särskild organisation för mindre kommuner som man utgår ifrån. I arbete med stärkta bibliotek syns tydligt de stora variationer i villkor och möjligheter som finns för att kunna uppfylla bibliotekslagen beroende på var i landet biblioteket är beläget. Val Hur gick det med gjorda insatser? Kan vi dra slutsatser och förändra insatserna inför EU-valen 2019? Laget runt. Erik Rågvik berättar om MTM:s arbete kring valet 8 sidor har i uppdrag att driva sajten allavaljare.se. Aktiviteten på sajten blev högre inför valet. Flera ville använda funktionen med partiernas lättlästa svar på inskickade frågor, så det blev svårt att hinna få alla partiers svar. Eftersom pappersprodukter fortfarande är en viktig distributionsform för målgruppen så gjorde man också en valtidning som både var fri att ladda ner och möjlig att beställa hem gratis. Den trycktes upp i exemplar som alla tog slut innan valet. 8 sidor har använts mycket på biblioteken. MTM har samlat tillgängligt material inför valet under devisen Alla väljare räknas på mtm.se/val2018 och på olika sätt informerat om allas rätt till tillgänglig valinformation. Inför EU-valet 2019 planerar MTM en insats i mindre skala. 8 sidor och allavaljare.se kommer att arbeta med valet och MTM:s valsajt Alla väljare räknas ska uppdateras. I Läsombudet nr 1/2019 kommer det också att informeras inför valet. Anna Inom omsorgen har MTM:s och SV:s material varit välkommet. Material har gjort att fler verksamheter har vågat arbeta med valet. Personal har uppskattat att det går att få svar från politiker, då behöver de inte vara rädda för att föra över sina åsikter om politik Det är störst intresse för lokala frågor. Hur skapar vi intresse för EU-val som kan kännas väldigt långt borta? Kjell Studieförbundet Vuxenskolan ordnade 109 studiecirklar och 49 lättpratade valdiskussioner. De räknar med att cirka personer deltog i studiecirklar. SV gjorde en digital utbildning för politiker som vill lära sig att utrycka sig lättläst som togs emot väldigt bra av politiker. Kjell ser ett problem med att man inte kan erbjuda hjälpen om inte politiker är intresserade. Det står ett välviljeperspektiv mot ett rättighetsperspektiv. Idag är situationen starkt präglad av myndighetsutövares välvilja, hur lösa detta framåt? 109 cirklar är jättebra, kommuner och politiker är nöjda med detta. Men det räcker inte så länge det är tjänstemän på kommunen som bedömer vad som är rättvist och inte. Kanske biblioteken kan gå i bräschen för ett rättighetsperspektiv. Det krävs samarbeten på helt annan nivå. 4 (6)

5 Viktoria Det var stort engagemang på biblioteken inför valet i höstas. Det var bra att det fanns fysiskt informationsmaterial inför valet för biblioteken att skylta med och arbeta med i biblioteksrummet. Valet 2019 känns långt borta och det blir en utmaning att få en grupp med redan lågt valdeltagande att engagera sig. Det blir svårt att få till ett material som motiverar varför man ska bry sig. I vanliga fall är engagemanget på biblioteken högre kring riksdagsval än vid EU-val. Finns det några siffror på om valdeltagandet ökade? FUB har bara gamla siffror. Enligt Kjell så kan deltagandet ligga så högt som 80 procent bland de som deltog i SV:s studiecirkel Mitt val. Förankring av Läsombudsverksamheten i omsorgen. Hur kan vi arbeta med det? Finns det något i Kulturrådets rapport av området kultur och hälsa som vi kan arbeta med? Diskussion laget runt. Diskussionen rörde sig kring frågor som: - svårt att få regelbundenhet med läsombud/kulturombud då personal är upptagna av annat, chefer har lite förståelse och det är stor omsättning av personal. - Svårighet att organisera nationellt på grund av olika vägarna i kommunerna, och även svårt att driva lokalt då bibliotekarien ofta är ensam, inte har tid och har svårt att hitta kontakter. - Stor ojämlikhet inom LSS. Den enskilde personens röst är viktig. Kan man utgå tydligare i kommunikation att det handlar om rätten till läsning och stärka denna? - Hur kan biblioteken tillsammans tänka på dessa frågor? Viljan finns att prioritera men hur man arbetar mot omsorgen är inte självklart. En spänning mellan biblioteket för alla och biblioteket för prioriterade grupper. Behövs mer vägledning för att hjälpa biblioteken att nå ut med sitt uppdrag att nå personer med funktionsnedsättning. - Definitionen av kultur ser väldigt olika ut i landet. Regionbibliotek och kultur i vården behöver samverka och försöka diskutera hur man skall tolka själva kulturbegreppet. Biblioteken är ofta inte en aktör när det gäller kultur i vården. - Kan vi prata mer om folkhälsa och om den hälsosituationen som finns med fördelning av hälsa i olika delar av landet och hos olika grupper? Vilka insatser är det som behöver göras? Det råder en överrepresentation av ohälsa hos funktionsnedsatta som inte har med funktionsnedsättningen i sig att göra. - Landstinget har stora rekryteringsresurser. Varför är det bra med läsombud och vad ger det för de anställda? Vi har varit dåliga på att marknadsföra detta. Motivation istället för en spark i baken. Vi avslutade diskussionen med att konstatera att det finns mycket kvar att göra inom området. 5 (6)

6 Planer för Vad är viktigt för referensgruppen att läsombudsverksamheten fokuserar på? Åsa Agerbring presenterar. På grund av omlokaliseringen kommer det inte att ske någon större utveckling inom Läsombudsverksamheten. Vi kommer ut med Läsombudet 4 ggr och det digitala nyhetsbrevet 2 ggr, delar ut pris för Årets läsombud och planerar för en studiedag till hösten. Vi inom gruppen fortsätter vårt deltagande i de projekt som vi är med i. Vi vill så mycket som möjligt vara ute på inspirationsdagar, men det kommer att prioriteras kraftigt. För referensgruppen är det viktigt att vi fortsätta att arbeta mot läsombuden och inte enbart med högläsarfunktionen. Inspiration såväl som att tydliggöra den juridiska rätten. Möten Vi bokar in den 29 april och den 29 november. 6 (6)

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017 Närvarande Nina Frid Margareta Hallner Victoria Lagerkvist Catharina Montgomery Anna Ohlsén Kjell Stjernholm

Läs mer

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg, möte 29 april 2019

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg, möte 29 april 2019 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg, möte 29 april 2019 MTM, Palmfeltsvägen 5 Närvarande Victoria Lagerkvist Margareta Hallner Ingela Nilsson Kjell Stjernholm Catharina Montgomery

Läs mer

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018 Närvarande Nina Ström (f.d. Frid) Victoria Lagerkvist Catharina Montgomery Anna Ohlsén Kjell Stjernholm Lovisa

Läs mer

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Taltidning till fler Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Studiedagen Läsfrämjande i omsorgerna för allas delaktighet 26 oktober 2017 Projektets syfte 1. Öka kunskapen om tillgängliga

Läs mer

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Läsning i omsorgen. För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Läsning i omsorgen. För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning MTM:S INFORMATIONSSERIE Läsning i omsorgen För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning Läsning är en viktig del av vår vardag De flesta av oss läser många gånger varje dag tidningar, böcker, internet,

Läs mer

Läsombud och högläsare

Läsombud och högläsare MTM:S INFORMATIONSSERIE Läsombud och högläsare För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning Läsning är en viktig del av vår vardag De flesta av oss läser många gånger varje dag tidningar, böcker,

Läs mer

Workshop anteckningar 26/10.

Workshop anteckningar 26/10. Workshop anteckningar 26/10. I detta dokument finns renskrivna anteckningar från de olika gruppernas diskussioner. Först i varje stycke finns en del i kursiv still, detta är det material som grupperna

Läs mer

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar 1 MTMI 0017 Broschyr bibliotek.indd 1 2017-01-09 15:30 Jag gjorde det, kom in på drömgymnasiet! För mig hoppar orden runt. Jag kan

Läs mer

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING Bakgrund: Ungefär 500 000 personer i Sverige har stora lässvårigheter av olika skäl: funktionshinder, ålderssvaghet, annorlunda kulturbakgrund eller bristande språkkunskaper.

Läs mer

Tillgängliga medier och läsfrämjande inom omsorgen! David Södergren Medin och Åsa Wallström

Tillgängliga medier och läsfrämjande inom omsorgen! David Södergren Medin och Åsa Wallström Tillgängliga medier och läsfrämjande inom omsorgen! MTM:s uppdrag Arbeta för att alla ska ha tillgång till litteratur och samhällsinformation utifrån vars och ens förutsättningar oavsett läsförmåga eller

Läs mer

Alla ska ha möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Alla ska ha möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Alla ska ha möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar 1 Alla ska ha möjlighet att läsa Har du eller någon du känner svårt att läsa? Då finns det andra sätt att läsa som kan passa dig

Läs mer

Protokoll MTM:s Brukarråd

Protokoll MTM:s Brukarråd Diarienummer: MTM 2018/7 Protokoll MTM:s Brukarråd Tid: 2018-05-14 Plats: Närvarande: Förhinder: Sekreterare: Palmfelts Center, mötesrum Översikten Gudbjörg Gudjonsdottir, Dyslexiförbundet FMLS Linda Bergfeldt,

Läs mer

Vi ger alla möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Vi ger alla möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Vi ger alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Jag gjorde det, kom in på drömgymnasiet! För mig hoppar orden runt. Jag kan behöva läsa om sidor tre gånger för att förstå. Med

Läs mer

Våra medier. Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund

Våra medier. Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund Våra medier Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948) Artikel 19. var och en har rätt till åsiktsfrihet

Läs mer

MTM:s framtidsstrategi

MTM:s framtidsstrategi MTM:S INFORMATIONSSERIE MTM:s framtidsstrategi Strategisk inriktning 2018-2020 Tillgänglig läsning behövs - därför finns vi Möjligheten att kunna läsa är en viktig grund i ett jämlikt och demokratiskt

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektplan med kommunikationsplan för Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektägare Genomförs i Projektets syfte Region Värmland/Kulturcentrum, Biblioteksutveckling i

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter Bibliotek Tillgängliga medier Upplevelser MTM 6% har en läsnedsättning 13% behöver mycket enkla texter 40% når inte upp till epitetet god läsare 2017-03-28 6 MTM 2% 2017-03-28 7 MTM

Läs mer

MTM:s arbete med taltidningar Ida Löfman och Tobias Willstedt

MTM:s arbete med taltidningar Ida Löfman och Tobias Willstedt MTM:s arbete med taltidningar MTM:s uppdrag Producera Distribuera Användarstöd Vad är en taltidning? Oavkortad version av papperstidningen Fler än 120 dagstidningar finns som taltidning Talsyntes Vem får

Läs mer

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Alla i Sverige ska, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar, ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober Tuija Vartiainen, Länsbibliotek Västmanland

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober Tuija Vartiainen, Länsbibliotek Västmanland MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås 8-9 oktober 2003 Tuija Vartiainen, Länsbibliotek Västmanland Delar av slutrapporten som Jenny Tunedal, den första av två projektledare, håller på att skriva. När det inte

Läs mer

MTM till Malmö. Lägesgenomgång. Hösten 2018

MTM till Malmö. Lägesgenomgång. Hösten 2018 MTM till Malmö Lägesgenomgång Hösten 2018 Om presentationen 1. Beslut om omlokalisering 2. MTM i Malmö: En utvecklad myndighet 3. Förändringsarbetet övergripande 4. Förändringsarbetet, några exempel 5.

Läs mer

Dela läslust projektplan

Dela läslust projektplan Dela läslust projektplan Projektets syfte Projektet syftar till att biblioteken i Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala och Värmlands län ska utveckla sin läsfrämjande och litteraturförmedlande verksamhet så att

Läs mer

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek MTM:s referensgrupp för folkbibliotek Möte 6 april 2017 Externa deltagare: Ulrika Thorbjörnsson, Halmstad stadsbibliotek Isabel Borras Auli, Västerås stadsbibliotek Hillevi Andreasson, Malmö stadsbibliotek

Läs mer

Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM

Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM Roland Esaiasson Bemötande och tillgänglighet att möta personer med behov av tillgängliga medier! SDK-konferensen 2015, Norra latin 2015-11-18 Ett samhälle där alla

Läs mer

Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57)

Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Datum Vår ref 2018-10-31 MTM2018/483 Er ref Ku2018/01470/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Myndigheten

Läs mer

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek MTM:s referensgrupp för folkbibliotek Möte 21 november 2018 Externa deltagare: Gustaf Hallquist, Borås stadsbibliotek Josef Laeben-Rosén Stark, Kristinehamns bibliotek Anna Grönlund, Östersunds bibliotek

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Bilaga till Protokoll MTM:s brukarråd

Bilaga till Protokoll MTM:s brukarråd Datum Vår ref 2016-01-13 Pia Hasselrot Bilaga till Protokoll MTM:s brukarråd Afasiförbundet Afasi Hjärnskador varierande funktion. Svårt att tala, förstå, oftast läsa och skriva. En del har svårt med siffror

Läs mer

Betänkandet SOU 2013:58 Lättläst

Betänkandet SOU 2013:58 Lättläst Kompletterande YTTRANDE 2014-01-10 Dnr 02/2014 (ref. dnr 10/2013) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2013:58 Lättläst (dnr Ku2013/1755/KO) Centrum för lättläst har tidigare (2013-11-18)

Läs mer

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020 utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland 1 Innehåll Förord... 3 Biblioteksstrategi för Halland...4 Huvudmän och uppdrag... 5 Samarbetsparter...8

Läs mer

FUB i Linköping. Verksamhetsplan 2014

FUB i Linköping. Verksamhetsplan 2014 FUB i Linköping Verksamhetsplan 2014 Verksamhets plan för 2014 för FUB i Linköping Aktiviteter Vi kommer att ha möte med omsorgsnämnden, utförare, anhörigstöd, LSS funktionsstöd, dagligverksamhets chefer

Läs mer

Att nå ut till talboksläsande barn och unga. Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27

Att nå ut till talboksläsande barn och unga. Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27 Att nå ut till talboksläsande barn och unga Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27 Agenda Introduktion Vem är jag? Hur jobbar jag: Samverka och nätverka Informationskampanjer Kurs

Läs mer

Myndigheten för tillgängliga medier

Myndigheten för tillgängliga medier MTM:S INFORMATIONSSERIE Myndigheten för tillgängliga medier Läsning på lika villkor 2 MYNDIGHETEN FÖR TILLGÄNGLIGA MEDIER MTM har ett viktigt uppdrag! Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, ger människor

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Regional talboksplan 2011 Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Inledning Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar län har ett långtgående samarbete som fördjupats genom ett politiskt

Läs mer

Bengt Fredrikson skriver lättläst historia

Bengt Fredrikson skriver lättläst historia nr 2. 2019 LÄSombudet >>Tidningen för läsombud och högläsare FRÅN ISTID TILL EU Bengt Fredrikson skriver lättläst historia AGNETA JSON GRANEMALM BLEV ÅRETS LÄSOMBUD BOKBUSSEN KOMMER TILL LÄSARNA LÄSNING

Läs mer

Aktuellt och på gång på MTM Helena Nordqvist

Aktuellt och på gång på MTM Helena Nordqvist Aktuellt och på gång på MTM 2017-12-01 Helena Nordqvist Aktuellt och på gång Några ord om MTM Framtidsstrategi Enkät till registrerare på skolbibliotek Läromedelsöversyn Läsarpaneler Forskningsöversikt

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

FUB SÖDERMANLANDS LÄNSFÖRBUND

FUB SÖDERMANLANDS LÄNSFÖRBUND Till Vuxennämnden i Katrineholms Kommun För ett år sedan genomfördes en läsundersökning bland läsombuden i Sörmland. En kort sammanfattning följer här men rapporten i sin helhet följer med brevet. I Katrineholms

Läs mer

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Projektplan för samverkan mellan Länsbibliotek Sörmland, Länsbibliotek Västmanland, Länsbiblioteket i Örebro län och Regionbibliotek Stockholm Bakgrund

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek MTM:s referensgrupp för folkbibliotek 2016-11-17 Sekreterare: Malin Östman Presentationsrunda och laget runt: Externa deltagare: Ulrika Thorbjörnsson, Halmstads stadsbibliotek Isabel Borras Auli, Västerås

Läs mer

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Regionbibliotek Stockholm Skrivelse 2018-10-31 KN 2018/883 Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Dokumentet har beretts av Regionbibliotek Stockholm

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund

MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund Helena Nordqvist 1 MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund MTM ska vara ett nationellt kunskapscentrum för tillgängliga medier och arbeta för att alla ska ha tillgång till

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

STRATEGIDOKUMENT. Barn- och ungdomsstrategi för MTM 2015-2017

STRATEGIDOKUMENT. Barn- och ungdomsstrategi för MTM 2015-2017 STRATEGIDOKUMENT Barn- och ungdomsstrategi för MTM 2015-2017 Barn- och Ungdomsstrategi för MTM 2015-2017 1.1 Inledning Denna strategi anger inriktningen för hur ett barn- och ungdomsperspektiv ska integreras

Läs mer

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017 Från bokcirklar till läkande läsning Helsingfors 14 december 2017 Liv medan ni väntar ur diktsamlingen Otal (1976) av Wislava Szymborska Nina Frid bibliotekarie, författare, handläggare för läsfrämjande

Läs mer

Protokoll MTM:s Brukarråd

Protokoll MTM:s Brukarråd Diarienummer: MTM 2018/7 Protokoll MTM:s Brukarråd Tid: 2018-10-04 Plats: Närvarande: Förhinder: Sekreterare: Palmfelts Center, mötesrum Översikten Gudbjörg Gudjonsdottir, Dyslexiförbundet Linda Bergfeldt,

Läs mer

Ansökan om ett Digidelcenter på Rättviks kulturhus

Ansökan om ett Digidelcenter på Rättviks kulturhus 1(6) Ansökan om ett Digidelcenter på Rättviks kulturhus ansöker om projektmedel för att starta ett kommunalt Digidelcenter i biblioteket på Rättviks kulturhus. Ambitionen är också att det ska finnas en

Läs mer

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Vad är vi? Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken

Läs mer

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Agenda Introduktion Vem är jag? Hur jobbar jag: Samverka och nätverka Informationskampanjer

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi

Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi Datum Vår ref 2019-10-08 MTM 2019/622 Er ref Ku2019/00550/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi Myndigheten

Läs mer

LÄSombudet. LÄSSTUNDER SOM VIDGAR VÄRLDEN Med lättlästa nyheter kan alla hänga med. Tema: Lättläst samhälle. >>Tidningen för läsombud och högläsare

LÄSombudet. LÄSSTUNDER SOM VIDGAR VÄRLDEN Med lättlästa nyheter kan alla hänga med. Tema: Lättläst samhälle. >>Tidningen för läsombud och högläsare nr 2. 2017 LÄSombudet >>Tidningen för läsombud och högläsare LÄSSTUNDER SOM VIDGAR VÄRLDEN Med lättlästa nyheter kan alla hänga med Tema: Lättläst om samhälle t BESÖK BOKMÄSSAN MÖT MOA PÅ 8 SIDOR INFÖR

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

Olika sätt att läsa, om Legimus talböcker och lättlästa böcker -

Olika sätt att läsa, om Legimus talböcker och lättlästa böcker - Olika sätt att läsa, om Legimus talböcker och lättlästa böcker - för dig som möter barn och ungdomar som har dyslexi Dysleximässan 2017-10-20 Helena Nordqvist 1 MTM Vårt uppdrag är att ge människor möjlighet

Läs mer

LYSSNA, TITTA, KLÄM, KÄNN OCH LUKTA!

LYSSNA, TITTA, KLÄM, KÄNN OCH LUKTA! nr 4. 2016 LÄSombudet >>Tidningen för läsombud och högläsare LYSSNA, TITTA, KLÄM, KÄNN OCH LUKTA! Möt Agneta som läser med alla sinnen LÄTTLÄST BOKMÄSSA I VÄXJÖ RIKSKONFERENSEN LÄSLUST TILL ALLA PROVLÄS

Läs mer

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre!

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre! Studieplan/handledning för cirkeledare till Läsa tillsammans med äldre! Studieplan och handledning till Läsa tillsammans med äldre Det här är en handledning och studieplan till Centrum för lättlästs utbildningsmaterial

Läs mer

Remissvar Lättläst SOU 2013:58

Remissvar Lättläst SOU 2013:58 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Lättläst SOU 2013:58 Tillgången till lättläst information och litteratur är avgörande för att barn, unga och vuxna med afasi, språkstörning och förvärvade

Läs mer

Arbeta. för läsombud! litet PM. för. arbetsgrupper. pm för arbetsgrupper. centrum för lättläst

Arbeta. för läsombud! litet PM. för. arbetsgrupper. pm för arbetsgrupper. centrum för lättläst Arbeta för läsombud! litet PM för arbetsgrupper 1 Innehåll Förord 2 Vad ska arbetsgruppen göra? 3 Hur startar vi? 4 sammankallande adressansvarig arbetsplan Samarbete med projektledare och länsgrupp 4

Läs mer

SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER

SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER Sverige ska vara en ledande biblioteksnation Välkomna! MTM Statlig myndighet sedan 1980 Huvudman är Kulturdepartementet Uppdrag och medel från Utbildningsdepartementet Antal

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

TILLGÄNGLIGA MEDIER PÅ GYMNASIEBIBLIOTEKET OCH MTM:S ROLL. Helena Nordqvist Pia Hasselrot

TILLGÄNGLIGA MEDIER PÅ GYMNASIEBIBLIOTEKET OCH MTM:S ROLL. Helena Nordqvist Pia Hasselrot TILLGÄNGLIGA MEDIER PÅ GYMNASIEBIBLIOTEKET OCH MTM:S ROLL Helena Nordqvist Pia Hasselrot Tillgängliga medier på gymnasiebiblioteket och MTM:s roll Att arbeta med tillgängliga medier Ur elevens perspektiv

Läs mer

Tillgängliga medier och språklig mångfald Om talböcker på olika språk, urval och strategi

Tillgängliga medier och språklig mångfald Om talböcker på olika språk, urval och strategi Tillgängliga medier och språklig mångfald Om talböcker på olika språk, urval och strategi Junko Söderman, Urval Förordning (2010:769) med instruktion för Myndigheten för tillgängliga medier Myndigheten

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 1 Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 2015-2018 Antagen av Kommunstyrelsen i Skinnskattebergs kommun 2015.11.03 2 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Underlag 1.2 Regional kulturplan, regional biblioteksplan

Läs mer

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Göteborg 2 mars 2011 Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling av bibliotek 2001-2004 - Equal Biblioteken

Läs mer

Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan

Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan Det är bra för hjärnan att lära sig internet, man kanske lever längre då. Gun 77 år Anne Hederén Länsbibliotek Östergötland Lasse

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Utmaning Storstad. Läsning och tillgängliga medier inom LSS- och äldreomsorg. David Södergren Medin. Foto: Cecilia Brisander.

Utmaning Storstad. Läsning och tillgängliga medier inom LSS- och äldreomsorg. David Södergren Medin. Foto: Cecilia Brisander. Utmaning Storstad Läsning och tillgängliga medier inom LSS- och äldreomsorg David Södergren Medin Foto: Cecilia Brisander Version 20190517 Innehåll Förord... 3 Syfte och bakgrund... 5 Tidigare rapporter...

Läs mer

Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008

Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008 Anteckningar från Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008 Dagen inleddes med att Elisabeth Aquilonius redogjorde för rapporten Social ekonomi http://www.regionbiblioteket.stockholm.se/upload/social%20ekonomi%2007102

Läs mer

IT-ovana läser digitalt och tillgängligt

IT-ovana läser digitalt och tillgängligt IT-ovana läser digitalt och tillgängligt 2018-01-24 Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa Tobias Willstedt, Ida Löfman Mänskliga rättigheter Bibliotek Tillgängliga medier Ett samhälle där all läsning

Läs mer

Talböcker på skolbiblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på skolbiblioteket. Helena Nordqvist Helena Nordqvist 1 Den här timmen Varför talböcker? Det här kan biblioteket göra Talbokstillstånd Bibliotekskonto hos MTM Olika sätt att läsa talböcker Egen nedladdning Hitta på legimus.se Demokonto Ur

Läs mer

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige Regeringsbeslut 2 Kulturdepartementet 2015-06-11 Ku2014/01693/KI Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Ku2015/00747/KI Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela

Läs mer

Biblioteksplan. Kramfors kommun

Biblioteksplan. Kramfors kommun STYRDOKUMENT Sida 1(6) Biblioteksplan Kramfors kommun 2016-2019 Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd BKU-nämnd 160525 63 Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2016/166 2

Läs mer

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST Kulturrådet, Box 7843, 103 98 Stockholm Besök: Långa raden 4, Skeppsholmen Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 Webbplats: www.kulturradet.se Illustration omslag: Lehån

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie Bibliotekets utbud Monica Falk, bibliotekarie Monica.s.falk@varnamo.se 0370-37 76 11 Bibliotekets utbud Välkomna till Gummifabriken! Byggnation och slutbesiktning pågår. Ingen biblioteksvisning i dag!

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Junko Söderman, mångspråksbibliotekarie, Urval 1. Ett samhälle där alla medier är tillgängliga

Junko Söderman, mångspråksbibliotekarie, Urval 1. Ett samhälle där alla medier är tillgängliga 2017-05-11 Junko Söderman, mångspråksbibliotekarie, Urval 1 MTM:s vision Ett samhälle där alla medier är tillgängliga 2017-05-11 Junko Söderman, mångspråksbibliotekarie, Urval 2 1 MTM ger personer tillgång

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Aktivitetsplan ökad mediesamverkan

Aktivitetsplan ökad mediesamverkan Aktivitetsplan ökad mediesamverkan 2017-2019 1 Stärka nätverkande och etablera ett regionalt medienätverk som möjliggör erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling samt är ett stöd i det lokala mediestrategiska

Läs mer

Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare

Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare Tips och förslag till modell för arbetet i kommunala arbetsgrupper www.lattlast.se/laskraft Innehåll Förord 3 Arbetsgrupp..

Läs mer

Biblioteksplan Lidingö stad

Biblioteksplan Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2016-05-02 KS/2016:10 Biblioteksplan Lidingö stad 2016-2019 2 (8) Innehållsförteckning Biblioteksverksamhet för alla... 3 Bibliotekslagen (SFS 2013:801)...3 Bibliotek ska samverka...4 Lidingö

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8.

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8. Biblioteksplan Högsby kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 8. Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Denna

Läs mer

Biblioteksplan Gnosjö kommun

Biblioteksplan Gnosjö kommun Biblioteksplan Gnosjö kommun 2016-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-21 77. Antagen av Kultur- och utbildningsutskottet Inledning I bibliotekslagen (SFS 2013:801) står i 17 att kommuner och landsting

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015

Biblioteksplan 2012-2015 Biblioteksplan 2012-2015 Vi har en vision Denna plan uttrycker inriktningen för biblioteksverksamheten i Hallsbergs kommun. I vår framtidsbild ser vi huvudbiblioteket och de sammanslagna skol- och filialbiblioteken

Läs mer

Talböcker på biblioteket

Talböcker på biblioteket Talböcker på biblioteket Helena Nordqvist 2015-03-19 1 Talböcker på biblioteket Den här timmen Det här kan biblioteket göra Talbokstillstånd Bibliotekskonto hos MTM Olika sätt att läsa talböcker Talbok

Läs mer

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Uppsala ^ KOMMUN KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Johanna Hansson Annika Strömberg Datum 2014-04-01 Diarienummer KTN 2015-0276 Kulturnämnden Bibliotekplan för Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag.

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag. dnr 1023/18 VALÅR I KLASSRUMMET Det svenska riksdagsvalet är avslutat och vi har en regering på plats. Men valåret i klassrummet tar inte slut där. I maj är det val till Europaparlamentet och i samband

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Verksamhetsplan 2018 på lättläst Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Sidan En förening och en styrelse - sida vid sida 3 FUB ska påverka samhället 8 Valet 2018 11 Att sprida kunskap

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

Kursprogram Våren 2015

Kursprogram Våren 2015 Kursprogram Våren 2015 VUXENSKOLAN BORÅS OBS! Ny adress Druveforsvägen 8 504 33 Borås växel 0771-50 20 20 Välkommen till Vuxenskolan Sjuhärad Studieförbundet Vuxenskolan verkar för att personer med intellektuella

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer