MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017"

Transkript

1 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017 Närvarande Nina Frid Margareta Hallner Victoria Lagerkvist Catharina Montgomery Anna Ohlsén Kjell Stjernholm Lovisa Karlsson Kjellin David Södergren Medin Malin Elgborn Helena Kettner Rudberg Kulturrådet FUB Länsbibliotek Sörmland Demensförbundet Forum Carpe Studieförbundet Vuxenskolan MTM Läsombud och omsorg MTM Läsombud och omsorg MTM LL-förlaget/lättlästa böcker MTM Enhetschef Marknad MTM hälsar välkomna och berättar om sina tankar kring referensgruppen, sin läsfrämjande verksamhet till målgrupperna och MTM:s nya strategi. David och Lovisa som håller i dagen presenterar sig själva och MTM:s verksamhet. Inspirationsfilm Mötet började med att vi såg den nya inspirationsfilmen Läsglädje i omsorgen en demokratisk rättighet, som är en film för alla som arbetar läsfrämjande för personer med intellektuell funktionsnedsättning eller demens. Filmen visar vad mycket det ger att arbeta med böcker och läsning inom LSS- och äldreomsorg. Referensgruppen för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Referensgruppens syfte är att bidra till omvärldsbevakning, dialog och erfarenhetsutbyte gällande hur vuxna personer med intellektuell och kognitiv funktionsnedsättning inom LSSomsorg och äldreomsorg får sin demokratiska rätt till litteratur, nyheter och samhällsinformation tillgodosedd. Referensgruppen ska även fungera som stöd och stimulans till MTM:s läsfrämjande arbete med tillgängliga medier till samma målgrupp. MTM:s riktade arbete till målgrupperna Arbetsgruppen Läsombud och omsorg, som är placerad på avdelningen Marknad och kommunikation, håller i MTM:s läsombudsarbete. Lovisa samordnar gruppens arbete, och förutom Lovisa och David består gruppen av Catharina Kåberg och Tom Weegar. MTM har regeringens uppdrag att driva och utveckla Funktionen Läsombud. För att tolka uppdraget genomförde MTM 2016 en förstudie och kartläggning som resulterade i ett riktningsbeslut från LG i mars Målet för verksamheten är att MTM ska verka för att det ska finnas ett nationellt nätverk med läsombud, högläsare och andra förmedlare som ser till att vuxna personer med intellektuella och kognitiva funktionsnedsättningar inom LSS-omsorg och äldreomsorg har tillgång till nyheter, litteratur och samhällsinformation. 1 (7)

2 För att nå målet fokuserar läsombud och omsorg sitt arbete kring: Nationella kontaktnät för att lyfta läsfrämjande inom omsorgen som en demokratioch tillgänglighetsfråga Målgrupperna som en integrerad del av MTM:s verksamhet Relevanta stödstrukturer för likvärdiga verksamheter nationellt Konstruktiva samarbeten mellan bibliotek, studieförbund, intresseförbund, omsorgen och andra Utbildning av läsombud och högläsare Alla förmedlare är väl insatta i vilka tillgängliga medier som finns MTM:s framtidsstrategi Det händer mycket i vår omvärld vad gäller t.ex. teknisk utveckling och kommersiella lösningar som påverkar MTM:s uppdrag. Därför har MTM tagit fram en ny strategisk inriktning som börjar gälla Enligt den nya visionen arbetar MTM för ett samhälle där all läsning är tillgänglig. Och den nya strategiska inriktningen lyder Med ledande kunskap och användaren i fokus främjar vi tillgänglig läsning i samhället. Alla i referensgruppen presenterar sig Victoria Lagerkvist, Länsbibliotek Sörmland Victoria är bibliotekskonsulent på Länsbibliotek Sörmland med inriktning på tillgänglighet, nationella minoriteters rättigheter, hbtq-perspektiv, språkfrämjande och biblioteket som flerspråkig arena. Hon samordnar kultur- och läsombudsverksamheten i Sörmland och är medlem i ett nationellt nätverk för regionbibliotek om tillgänglighetsfrågor. Victoria berättar övergripande om regional biblioteksverksamhet. I bibliotekslagen står att alla regioner ska ha regional biblioteksverksamhet som ska främja de kommunala biblioteken. Länsbibliotek Sörmland har förutom regional biblioteksverksamhet en taltidning. Totalt arbetar här sex personer inklusive en chef och en kommunikatör blir Sörmland en region istället för landsting. Länsbiblioteket arbetar för att alla barn och vuxna ska ha tillgång till en likvärdig biblioteksverksamhet och att biblioteksrummet ska vara inbjudande och tillgängligt. Man stöttar folkbiblioteken genom att fungera som en länk mellan lokala och nationella projekt, arbeta med metodutveckling och möjliggöra samverkan. I Sörmland finns två regionala nätverk, ett för läsombud inom LSS-omsorg och ett för kulturombud i äldreomsorgen. Dessa består av bibliotek, studieförbund och regionala kulturfunktioner tillsammans med FUB och Demensförbundet. Nätverken har en gemensam arbetsgrupp som arrangerar en inspirationsdag varje år för läsombud och kulturombud. Dagen är uppskattad och brukar ha runt 100 besökare. Arbetet med läsfrämjande i omsorgen ser olika ut i kommunerna; man har olika förutsättningar att arbeta med sådana frågor. Det är en utmaning att åstadkomma likvärdighet. Victoria hoppas att referensgruppen ska bli ett forum för samtal och för att stärka varandra, ett utrymme för att lyfta utmaningar. 2 (7)

3 Catharina Montgomery, Demensförbundet Demensförbundet är ett politisk och religiöst obundet förbund, man har heller ingen anknytning till läkemedelsindustrin. Förbundet är dels en anhörigförening, dels en förening för personer som nyligen insjuknat i demens. Catharina håller bland annat i läsgrupper för personer som nyligen insjuknat i demens. De sitter inne med mycket kunskap om vad de behöver och vilka svårigheter de möter, vilket föreningen försöker ta lärdom av. För många med demens betyder litteratur och läsning väldigt mycket. När de egna läsfunktionerna försämras så missar man mycket. För att delta i dagens digitala samhälle med alla dess medier behövs mycket stöd. Det är väldigt svårt att vara delaktig. Det behövs personer som kan stötta och hjälpa personer med demens att ta till sig information. Det finns cirka 120 lokalföreningar i Demensförbundet, och av dem finns många som är engagerade i frivillig högläsningsverksamhet. Kjell Stjernholm, Studieförbundet Vuxenskolan. Kjell har arbetat med teater och människor med funktionsnedsättning. Han har drivit Moomsteatern i Malmö i cirka 25 år. Nu arbetar han på Studieförbundet Vuxenskolan, SV, med ett nationellt ansvar för att utveckla och samordna förbundets arbete med människor med funktionsnedsättning. SV är organiserat på länsnivå, men verksamheten ser väldigt olika ut runt om i landet. Man har dock verksamhet i nästan varje kommun. Hur verksamheten ser ut beror delvis på vilka samarbetsorganisationer som finns lokalt. Kjell vill driva ett återtagande av folkbildningsplattformen, skapa möjlighet för människor att själva kunna påverka och delta i kulturlivet. Man kan använda folkbildning för att funktionshindrade ska hitta sina rättigheter. Tillgången till litteratur är både en politisk fråga och en rättighetsfråga, men också en verksamhetsfråga. Hur kan man hitta strukturer som fångar upp detta? SV utbildar läsombud på flera håll i landet. Omsorgen anser sig ofta inte ha råd med läsombudsutbildningarna vilket försvårar verksamheten. När det gäller frivilliga högläsare så är det enklare för SV att arbeta med dem, då de kan räkna lässtunderna som studiecirklar. En utmaning för högläsningsverksamheten är att få de frivilliga att vilja fortsätta vara aktiva. Hur kan man öka deras vilja att engagera sig och fortsätta vara engagerade? Malin Elgborn, MTM Malin arbetar på enheten Marknad på MTM med lättlästa böcker och LL-förlaget. Hon berättar att LL-förlaget har rekryterat mycket ny personal och har en ny förlagschef som tidigare arbetet på Norstedts. De har i och med detta kraftigt stärkt sin förlagskunskap och erfarenhet. LL-förlaget vill utveckla hur man kan lära sig av sina läsare. Hur kan man arbeta på nya sätt och involvera sina läsare? De olika målgrupperna behöver också olika sorters lättläst material. 3 (7)

4 Nina Frid, Kulturrådet Kulturrådet arbetar med alla konstformer utom film. Nina arbetar med läsfrämjande på enheten för litteratur, kommunikation och läsfrämjande. Kulturrådet har ett handlingsprogram för läsfrämjande som utgår från de nationella målen. Ett av målen är att ta bort hinder och bygga broar. En prioriterad målgrupp är barn och vuxna med funktionsnedsättning. Trots detta får de få ansökningar om projekt riktade till vuxna med funktionsnedsättning. De har därför skickat ut en enkät till bibliotek och regionbibliotek med frågor kring detta. Av svaren kan man utläsa att biblioteken har god kännedom när det gäller fysisk tillgänglighet som ramper och hyllor m.m. Men när det gäller människor med intellektuell- och kognitiv funktionsnedsättning så vet man inte hur man ska jobba med dem. Hur kan man stötta dem? Efter årsskiftet får Kulturrådet ett nytt uppdrag med riktade utvecklingsmedel till folkbiblioteken. Man ska delegera 225 miljoner till Sveriges folkbibliotek. Regleringsbrevet har inte kommit än så det är ännu inte klart vad som ska ingå, men tanken är att utvecklingsmedlen ska fungera utjämnande så att man når de som man inte når idag. Helena Kettner Rudberg, MTM Helena är chef för enheten Marknad på MTM. Enheten arbetar med förmedlare inom vård och omsorg, skola och bibliotek. Enheten har en svarstjänst, ger direkt stöd till punktskriftslåntagare och håller i utlåning av punktskriftsböcker. Enheten är ansvarig för Legimus och kontakterna med brukarråd och olika referensgrupper. Anna Ohlsén, Forum Carpe Forum Carpe var från början ett projekt i Stockholms stad om kompetensutveckling på funktionshinderområdet. Det förlängdes via ett EU-projekt och spreds vidare via eldsjälar till fler kommuner i länet. Sedan 2014 finansieras Forum Carpe av kommunerna i Stockholms län och är en kommungemensam funktion för verksamhets- och yrkesutveckling inom stöd och service till personer med funktionsnedsättning. Forumet samordnar kompetensutveckling och sprider goda exempel. Forum Carpes projektledning består av fyra personer som är anställa av socialförvaltningen i Stockholms stad men som servar alla kommuner i Stockholms län. Huvudmålgruppen är medarbetare och verksamhetschefer inom LSS men även inom socialpsykiatrin. Hör ingår även privata aktörer. Huvudsaklig kommunikation med kommunerna sker via en kontaktperson i varje kommun och stadsdel och kompetensombud som är ute i verksamheterna i stadsdelar och kommuner. Man skapar egna aktiviteter och köper in utbildningar. Margareta Hallner, FUB Margareta är ordförande i FUB Västerås och arbetar även på SV Västerås. FUB består av cirka 150 lokalföreningar i 21 läns-/regionförbund. Totalt har föreningen cirka 6000 medlemmar. Tidigare var FUB något av en föräldraförening, men nu arbetar de för att släppa fram personer med egna erfarenheter. Margareta berättar att personer med intellektuell funktionsnedsättning ofta har svårt att komma till biblioteket, ibland är personalen på boendena oengagerad och vill inte följa med. Många får inte heller tillräckligt information på rätt nivå. Det är svårt att få Legimus. Hur kan vi stötta fler att få tillgång till talböcker? 4 (7)

5 Man kan inte förvänta sig att personer med intellektuell funktionsnedsättning hittar fram till talböckerna på egen hand. Fler än bibliotekarier borde kunna hjälpa till med detta, tycker Margareta. Så länge man går i skolan får man hjälp med läsning. Men sedan när man blir vuxen är det som om det rycks undan. Detta borde man arbeta mer med. I Västerås hade man en regional inspirationsdag för läsombud och högläsare i våras. Kjell Stiernholm berättar om SV:s projekt i Kalmar för att ge högläsare mervärde och vi diskuterar hur det kan komma frivilliga högläsare till del i hela landet. Allmän diskussion kring frivilliga högläsare. Frivilliga högläsare finns i hela landet. Hur kan man rekrytera högläsare och få dem att känna att de får ut något själva av att vara högläsare? Tesen är att fortbildning från författare och skådespelare inom litteratur och högläsning ska ge både nya krafter och ökad kvalitet i läsupplevelsen för personerna med demens. Och kanske kan digitalisering vara en del av svaret i hur detta ska kunna nå högläsarna? I Kalmar län håller SV tillsammans med regionbiblioteket på att ta fram en projektplan för att se om man via digitala kanaler kan fortbilda högläsare, få fler att fortsätta hålla högläsningscirklar längre och öka kvaliteten i högläsningsstunden. Om projektet blir av beror på om de får finansiering via Allmänna arvsfonden. Även Catharina Kåberg från MTM ingår i styrgruppen för projektet. Catharina påtalar att när hon jobbat på äldreboenden har inte högläsarna alltid varit så väl sedda hos personalen. Man blir övergiven på boendet. Det är en ledningsfråga. Verksamheterna måste kunna ta emot högläsaren ordentligt. Kanske behövs en opinionsbildningsinsats? Min mamma får inte höra läsning. Lovisa lyfter att även SV i Jönköping har ansökt hos Arvsfonden om medel till ett projekt om högläsning. Det är tänkt att bli ett 3-årigt projekt om Shared reading, en högläsningsmetod från Liverpool, inom omsorgen för psykisk ohälsa. De får svar den 6 december. Catharina Kåberg från MTM sitter också med i styrgruppen för detta projekt. Enligt Kjell skulle SV vilja samla all verksamhet som riktar sig till den som har en funktionsnedsättning. Man vill skapa digitala lösningar och samla kunskap som skulle kunna öppnas upp även för andra utanför SV, som medlemmar i andra organisationer, folkvalda och personal inom kommuner. Kanske fler då kan öppna upp sitt material för alla intresserade. Man har ännu ingen prototyp men hoppas få till en digital lösning under Det är idag så enkelt och billigt att filma föreläsningar så det är lätt att göra. Val Hur arbetar vi för att personer inom LSS- och äldreomsorg ska få möjlighet att bilda sig en uppfattning och rösta? Personer med intellektuell funktionsnedsättning är de med lägst valdeltagande i samhället. Valdeltagandet i förra riksdagsvalet var 86%; bland personer med utvecklingsstörning låg valdeltagandet på hälften eller lägre. Det är därför viktigt att fler ges möjlighet att bilda sig en uppfattning och rösta. Alla är överens om att det behövs material om hur ett val går till och om hur man röstar. Lovisa och David berättar om det lättlästa material som MTM bidrar med: nyhetstidningen 8 sidor, webbplatsen allavaljare.se och boken Valskola Kjell berättar att SV:s satsning Mitt val började som ett pilotprojekt i samarbete med Centrum för lättläst, Klippan och FUB Här försökte man att inte bara lära ut hur man röstar utan även fokusera på att läsa och förstå partiernas program. Man såg också 5 (7)

6 resultat av satsningen. Bland de som deltog i Mitt val-studiecirklar var röstdeltagandet betydligt högre än bland andra med intellektuell funktionsnedsättning. Inför 2018 vill SV ta ny sats med Mitt val-studiecirklar och en digital lättlästutbildning för politiker. Trots begränsad finansiering från regeringen planerar de att köra Mitt valkampanjer i 89 kommuner. Margareta berättar att i Västerås skickade FUB ut brev till gode män inför förra valet för att påminna om att personer med intellektuell funktionsnedsättning har rätt att rösta och måste få tillgång till sina röstkort. De planerar att göra samma sak Myndigheten för delaktighet arbetar för att se till att vallokalerna är tillgängliga men det är också viktigt med tillgänglig information om valet och om de olika partierna. Här bidrar MTM. Myndigheterna måste dock bli bättre på att samarbeta och samordna sina insatser. Biblioteket har ett uppdrag att arbeta för medie- och informationskunnighet samt digital kompetens. Victoria betonar vikten av neutrala material inför valet på biblioteken. Presentation av taltidningsappen Akila med fokus på våra målgrupper, särskilt personer med intellektuell funktionsnedsättning. Kaisa-Marie Gustavsson från enheten Marknad på MTM presenterar den nya taltidningsappen Akila som ska lanseras i början av Akila är en taltidningsapp för seende där man kan bläddra bland artiklarna och se alla bilder. Med Akila kan man klicka på text, rubrik och bild vilken gör den mycket tillgängligare för seende. Tidningen kommer automatiskt varje morgon. Det går att prenumerera på dagstidningen som taltidning på boenden och dagverksamheter, vilket är intressant för omsorgen. Margareta ser direkt hur man inom LSS-verksamheter skulle kunna koppla appen till tv:n med en hdmi-sladd och kunna läsa nyheterna tillsammans. Digital utbildning för läsombud och högläsare. Kort presentation av dagens utbildning och tankarna kring att MTM ev. tar fram ett digitalt utbildningsmaterial. Fördelar och nackdelar med ett sådant material? Påverkan på existerande utbildningar? Erfarenheter från andra digitala utbildningsmaterial. Vad ska man tänka på? De flesta är positiva till att ett digitalt material möjliggör för fler att få tillgång till utbildning, men ser också att det är viktigt hur det utformas och att det inte konkurrerar ut de lokala och regionala utbildningar som finns idag. Från SV ser Kjell ett behov av stöd till cirkelledare, så att vi kan hjälpa dem att utbilda. Det skulle stimulera lokala och regionala aktörer att hålla utbildningar. Risken med ett digitalt material är att det konkurrerar ut dem. Från Carpe menar Anna att det är viktigt att webbutbildningar inte är fel upplagda. En chef kan bocka av att de anställda gått en utbildning, men låta bli att följa upp och implementera kunskaperna i verksamheten. Det kan dock vara ett bra komplement till en utbildning. Bäst är det med digitala dialogövningar som kan plockas in på möten och användas på plats. Gör inte ett utbildningsmaterial där en enskild person i en arbetsgrupp går en kurs, utan gör istället ett utbildningspaket som kräver att man arbetar i grupp, testar det man lärt sig i verksamheten och sedan utvärderar hur det fungerat. Digitala utbildningar är väldigt populära i verksamheterna och Carpe har fått in önskemål om att göra egna webbutbildningar. 6 (7)

7 Nina tipsar om Läslyftets digitala material där det fanns flera praktiska övningar. Arkitekten bakom heter Erica Jonvallen och kan ha många bra tips att ge. Hon arbetar idag på Kulturrådet. Det kan behövas lokala politiska beslut för att personal ska få gå läsombudsutbildning på arbetstid och omsorgen ska prioritera tillgänglig läsning. Margareta funderar kring att det kanske är smartare för FUB att vända sig till kulturpolitiker istället för till omsorgen. Hennes upplevelse är att omsorgsförvaltningarna är restriktiva till att göra mer inom LSS. Kanske är det lättare att skapa förändring via kulturförvaltningarna? Kommande möten och tankar kring upplägg/arbetssätt på kommande möten års möten beslutas till 19 april och 15 november. I stort känns dagens upplägg bra. Inför kommande möte skickar MTM ut ett förslag på dagordning, där alla sedan kan lyfta in frågor som är viktiga för den egna organisationen. Sammansättningen på gruppen känns också balanserad, men det skulle eventuellt vara bra med någon mer som har ett tydligare omsorgsperspektiv. /DSM och LKK 7 (7)

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018.

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018. MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018. Närvarande Nina Ström Peter Björkman Margareta Hallner Anna Ohlsén Kjell Stjernholm Victoria Lagerkvist

Läs mer

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018 Närvarande Nina Ström (f.d. Frid) Victoria Lagerkvist Catharina Montgomery Anna Ohlsén Kjell Stjernholm Lovisa

Läs mer

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg, möte 29 april 2019

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg, möte 29 april 2019 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg, möte 29 april 2019 MTM, Palmfeltsvägen 5 Närvarande Victoria Lagerkvist Margareta Hallner Ingela Nilsson Kjell Stjernholm Catharina Montgomery

Läs mer

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Taltidning till fler Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Studiedagen Läsfrämjande i omsorgerna för allas delaktighet 26 oktober 2017 Projektets syfte 1. Öka kunskapen om tillgängliga

Läs mer

Läsombud och högläsare

Läsombud och högläsare MTM:S INFORMATIONSSERIE Läsombud och högläsare För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning Läsning är en viktig del av vår vardag De flesta av oss läser många gånger varje dag tidningar, böcker,

Läs mer

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Läsning i omsorgen. För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Läsning i omsorgen. För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning MTM:S INFORMATIONSSERIE Läsning i omsorgen För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning Läsning är en viktig del av vår vardag De flesta av oss läser många gånger varje dag tidningar, böcker, internet,

Läs mer

Workshop anteckningar 26/10.

Workshop anteckningar 26/10. Workshop anteckningar 26/10. I detta dokument finns renskrivna anteckningar från de olika gruppernas diskussioner. Först i varje stycke finns en del i kursiv still, detta är det material som grupperna

Läs mer

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Alla i Sverige ska, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar, ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång

Läs mer

Tillgängliga medier och läsfrämjande inom omsorgen! David Södergren Medin och Åsa Wallström

Tillgängliga medier och läsfrämjande inom omsorgen! David Södergren Medin och Åsa Wallström Tillgängliga medier och läsfrämjande inom omsorgen! MTM:s uppdrag Arbeta för att alla ska ha tillgång till litteratur och samhällsinformation utifrån vars och ens förutsättningar oavsett läsförmåga eller

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektplan med kommunikationsplan för Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektägare Genomförs i Projektets syfte Region Värmland/Kulturcentrum, Biblioteksutveckling i

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Protokoll MTM:s Brukarråd

Protokoll MTM:s Brukarråd Diarienummer: MTM 2018/7 Protokoll MTM:s Brukarråd Tid: 2018-05-14 Plats: Närvarande: Förhinder: Sekreterare: Palmfelts Center, mötesrum Översikten Gudbjörg Gudjonsdottir, Dyslexiförbundet FMLS Linda Bergfeldt,

Läs mer

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek MTM:s referensgrupp för folkbibliotek 2016-11-17 Sekreterare: Malin Östman Presentationsrunda och laget runt: Externa deltagare: Ulrika Thorbjörnsson, Halmstads stadsbibliotek Isabel Borras Auli, Västerås

Läs mer

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING Bakgrund: Ungefär 500 000 personer i Sverige har stora lässvårigheter av olika skäl: funktionshinder, ålderssvaghet, annorlunda kulturbakgrund eller bristande språkkunskaper.

Läs mer

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar 1 MTMI 0017 Broschyr bibliotek.indd 1 2017-01-09 15:30 Jag gjorde det, kom in på drömgymnasiet! För mig hoppar orden runt. Jag kan

Läs mer

Myndigheten för tillgängliga medier

Myndigheten för tillgängliga medier MTM:S INFORMATIONSSERIE Myndigheten för tillgängliga medier Läsning på lika villkor 2 MYNDIGHETEN FÖR TILLGÄNGLIGA MEDIER MTM har ett viktigt uppdrag! Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, ger människor

Läs mer

MTM:s framtidsstrategi

MTM:s framtidsstrategi MTM:S INFORMATIONSSERIE MTM:s framtidsstrategi Strategisk inriktning 2018-2020 Tillgänglig läsning behövs - därför finns vi Möjligheten att kunna läsa är en viktig grund i ett jämlikt och demokratiskt

Läs mer

Alla ska ha möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Alla ska ha möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Alla ska ha möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar 1 Alla ska ha möjlighet att läsa Har du eller någon du känner svårt att läsa? Då finns det andra sätt att läsa som kan passa dig

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

Projekt sökes för vuxna läsare med funktionsnedsättning!

Projekt sökes för vuxna läsare med funktionsnedsättning! Projekt sökes för vuxna läsare med funktionsnedsättning! Om Kulturrådets arbete inom läsfrämjande för en prioriterad målgrupp Nina Frid, Kulturrådet Handlingsprogram för läsfrämjande Nationella målen för

Läs mer

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Regionbibliotek Stockholm Skrivelse 2018-10-31 KN 2018/883 Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Dokumentet har beretts av Regionbibliotek Stockholm

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter Bibliotek Tillgängliga medier Upplevelser MTM 6% har en läsnedsättning 13% behöver mycket enkla texter 40% når inte upp till epitetet god läsare 2017-03-28 6 MTM 2% 2017-03-28 7 MTM

Läs mer

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan Sida 0 (5) Forum CARPE 2017-04-01 Verksamhetsplan 2017-04-01 2018-03-31 Forum Carpe - kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i Stockholm län Sida 1 (5) Verksamhetsidé och övergripande

Läs mer

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Vad är vi? Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober Tuija Vartiainen, Länsbibliotek Västmanland

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober Tuija Vartiainen, Länsbibliotek Västmanland MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås 8-9 oktober 2003 Tuija Vartiainen, Länsbibliotek Västmanland Delar av slutrapporten som Jenny Tunedal, den första av två projektledare, håller på att skriva. När det inte

Läs mer

Aktuellt och på gång på MTM Helena Nordqvist

Aktuellt och på gång på MTM Helena Nordqvist Aktuellt och på gång på MTM 2017-12-01 Helena Nordqvist Aktuellt och på gång Några ord om MTM Framtidsstrategi Enkät till registrerare på skolbibliotek Läromedelsöversyn Läsarpaneler Forskningsöversikt

Läs mer

SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER

SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER Sverige ska vara en ledande biblioteksnation Välkomna! MTM Statlig myndighet sedan 1980 Huvudman är Kulturdepartementet Uppdrag och medel från Utbildningsdepartementet Antal

Läs mer

MTM:s arbete med taltidningar Ida Löfman och Tobias Willstedt

MTM:s arbete med taltidningar Ida Löfman och Tobias Willstedt MTM:s arbete med taltidningar MTM:s uppdrag Producera Distribuera Användarstöd Vad är en taltidning? Oavkortad version av papperstidningen Fler än 120 dagstidningar finns som taltidning Talsyntes Vem får

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST Kulturrådet, Box 7843, 103 98 Stockholm Besök: Långa raden 4, Skeppsholmen Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 Webbplats: www.kulturradet.se Illustration omslag: Lehån

Läs mer

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga.

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. BESLUT 2014-01-10 Ärende Yttrande över Lättläst. Betänkande av Lättlästutredningen SOV 201 '3:58 Kulturrådets beslut Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. Handläggningen av ärendet

Läs mer

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8.

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8. Biblioteksplan Högsby kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 8. Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Denna

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Utredningen om Lättläst

Lättläst sammanfattning av Utredningen om Lättläst Lättläst sammanfattning av Utredningen om Lättläst Utredningens uppdrag Regeringen har bett en utredare undersöka vad staten gör för lättläst svenska idag. Utredningen ska hjälpa regeringen att besluta

Läs mer

FUB SÖDERMANLANDS LÄNSFÖRBUND

FUB SÖDERMANLANDS LÄNSFÖRBUND Till Vuxennämnden i Katrineholms Kommun För ett år sedan genomfördes en läsundersökning bland läsombuden i Sörmland. En kort sammanfattning följer här men rapporten i sin helhet följer med brevet. I Katrineholms

Läs mer

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017 Från bokcirklar till läkande läsning Helsingfors 14 december 2017 Liv medan ni väntar ur diktsamlingen Otal (1976) av Wislava Szymborska Nina Frid bibliotekarie, författare, handläggare för läsfrämjande

Läs mer

Olika sätt att läsa, om Legimus talböcker och lättlästa böcker -

Olika sätt att läsa, om Legimus talböcker och lättlästa böcker - Olika sätt att läsa, om Legimus talböcker och lättlästa böcker - för dig som möter barn och ungdomar som har dyslexi Dysleximässan 2017-10-20 Helena Nordqvist 1 MTM Vårt uppdrag är att ge människor möjlighet

Läs mer

Bilaga till Protokoll MTM:s brukarråd

Bilaga till Protokoll MTM:s brukarråd Datum Vår ref 2016-01-13 Pia Hasselrot Bilaga till Protokoll MTM:s brukarråd Afasiförbundet Afasi Hjärnskador varierande funktion. Svårt att tala, förstå, oftast läsa och skriva. En del har svårt med siffror

Läs mer

Vi ger alla möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Vi ger alla möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Vi ger alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Jag gjorde det, kom in på drömgymnasiet! För mig hoppar orden runt. Jag kan behöva läsa om sidor tre gånger för att förstå. Med

Läs mer

LÄSombudet. LÄSSTUNDER SOM VIDGAR VÄRLDEN Med lättlästa nyheter kan alla hänga med. Tema: Lättläst samhälle. >>Tidningen för läsombud och högläsare

LÄSombudet. LÄSSTUNDER SOM VIDGAR VÄRLDEN Med lättlästa nyheter kan alla hänga med. Tema: Lättläst samhälle. >>Tidningen för läsombud och högläsare nr 2. 2017 LÄSombudet >>Tidningen för läsombud och högläsare LÄSSTUNDER SOM VIDGAR VÄRLDEN Med lättlästa nyheter kan alla hänga med Tema: Lättläst om samhälle t BESÖK BOKMÄSSAN MÖT MOA PÅ 8 SIDOR INFÖR

Läs mer

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Projektplan för samverkan mellan Länsbibliotek Sörmland, Länsbibliotek Västmanland, Länsbiblioteket i Örebro län och Regionbibliotek Stockholm Bakgrund

Läs mer

Om CARPE och YRKESKRAVEN. Projekt

Om CARPE och YRKESKRAVEN. Projekt Om CARPE och YRKESKRAVEN Projekt Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla kompetensbehovet. För att

Läs mer

Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57)

Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Datum Vår ref 2018-10-31 MTM2018/483 Er ref Ku2018/01470/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Myndigheten

Läs mer

Dela läslust projektplan

Dela läslust projektplan Dela läslust projektplan Projektets syfte Projektet syftar till att biblioteken i Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala och Värmlands län ska utveckla sin läsfrämjande och litteraturförmedlande verksamhet så att

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM

Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM Roland Esaiasson Bemötande och tillgänglighet att möta personer med behov av tillgängliga medier! SDK-konferensen 2015, Norra latin 2015-11-18 Ett samhälle där alla

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund

MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund Helena Nordqvist 1 MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund MTM ska vara ett nationellt kunskapscentrum för tillgängliga medier och arbeta för att alla ska ha tillgång till

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008

Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008 Anteckningar från Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008 Dagen inleddes med att Elisabeth Aquilonius redogjorde för rapporten Social ekonomi http://www.regionbiblioteket.stockholm.se/upload/social%20ekonomi%2007102

Läs mer

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN JÖNKÖPINGS LÄN 2015 2017 I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Vår

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Arbeta. för läsombud! litet PM. för. arbetsgrupper. pm för arbetsgrupper. centrum för lättläst

Arbeta. för läsombud! litet PM. för. arbetsgrupper. pm för arbetsgrupper. centrum för lättläst Arbeta för läsombud! litet PM för arbetsgrupper 1 Innehåll Förord 2 Vad ska arbetsgruppen göra? 3 Hur startar vi? 4 sammankallande adressansvarig arbetsplan Samarbete med projektledare och länsgrupp 4

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

Tillgängliga medier i allmänhet och tal1dningar i synnerhet

Tillgängliga medier i allmänhet och tal1dningar i synnerhet 160204 Tillgängliga medier i allmänhet och tal1dningar i synnerhet Samarbete mellan Myndigheten för?llgängliga medier och Region Värmland 20151209 Intro MTM ger personer?llgång?ll de medier de behöver

Läs mer

STRATEGIDOKUMENT. Barn- och ungdomsstrategi för MTM 2015-2017

STRATEGIDOKUMENT. Barn- och ungdomsstrategi för MTM 2015-2017 STRATEGIDOKUMENT Barn- och ungdomsstrategi för MTM 2015-2017 Barn- och Ungdomsstrategi för MTM 2015-2017 1.1 Inledning Denna strategi anger inriktningen för hur ett barn- och ungdomsperspektiv ska integreras

Läs mer

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna.

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Kulturnämnden Annelien van Der Tang-Eliasson Utvecklare bibliotek 040-675 37 40 Annelien.VanDerTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-05 Dnr 1701596 1 (5) Kulturnämnden Läsfrämjande insatser

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel En kampanj A new era? för digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel Affischen Överenskommelse mellan Regionbibliotek Kalmar, LänsbibliotekSydost

Läs mer

Välkommen till talböckernas värld!

Välkommen till talböckernas värld! Välkommen till talböckernas värld! http://www.legimus.se/barn/film Talboken - en inläsning med stöd av lagen Upphovsrättslagen, paragraf 17 möjliggör ljudupptagning av en tryckt bok. Men, det är endast

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

FUB i Linköping. Verksamhetsplan 2014

FUB i Linköping. Verksamhetsplan 2014 FUB i Linköping Verksamhetsplan 2014 Verksamhets plan för 2014 för FUB i Linköping Aktiviteter Vi kommer att ha möte med omsorgsnämnden, utförare, anhörigstöd, LSS funktionsstöd, dagligverksamhets chefer

Läs mer

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek MTM:s referensgrupp för folkbibliotek Möte 6 april 2017 Externa deltagare: Ulrika Thorbjörnsson, Halmstad stadsbibliotek Isabel Borras Auli, Västerås stadsbibliotek Hillevi Andreasson, Malmö stadsbibliotek

Läs mer

MTM ger ut MTM anpassar

MTM ger ut MTM anpassar Tillgänglig läsning Läsa på olika sätt - med ögon, fingrar och öron MTM ger ut Lättlästa böcker och nyheter MTM anpassar Punktskriftsböcker och taktila bilderböcker Talböcker och taldagstidningar Välkommen

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Regional talboksplan 2011 Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Inledning Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar län har ett långtgående samarbete som fördjupats genom ett politiskt

Läs mer

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre!

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre! Studieplan/handledning för cirkeledare till Läsa tillsammans med äldre! Studieplan och handledning till Läsa tillsammans med äldre Det här är en handledning och studieplan till Centrum för lättlästs utbildningsmaterial

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

Varför startades projekt Carpe?

Varför startades projekt Carpe? Projekt Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla kompetensbehovet För att synliggöra verksamhetsområdet

Läs mer

Remissvar från Centrum för lättläst

Remissvar från Centrum för lättläst Remissvar från Centrum för lättläst Alla människor ska kunna få läsa böcker, nyheter och information. Det handlar om det viktigaste i samhället: demokrati och delaktighet. Därför är vi på Centrum för lättläst

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

Betänkandet SOU 2013:58 Lättläst

Betänkandet SOU 2013:58 Lättläst Kompletterande YTTRANDE 2014-01-10 Dnr 02/2014 (ref. dnr 10/2013) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2013:58 Lättläst (dnr Ku2013/1755/KO) Centrum för lättläst har tidigare (2013-11-18)

Läs mer

Våra medier. Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund

Våra medier. Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund Våra medier Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948) Artikel 19. var och en har rätt till åsiktsfrihet

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

Utmaning Storstad. Läsning och tillgängliga medier inom LSS- och äldreomsorg. David Södergren Medin. Foto: Cecilia Brisander.

Utmaning Storstad. Läsning och tillgängliga medier inom LSS- och äldreomsorg. David Södergren Medin. Foto: Cecilia Brisander. Utmaning Storstad Läsning och tillgängliga medier inom LSS- och äldreomsorg David Södergren Medin Foto: Cecilia Brisander Version 20190517 Innehåll Förord... 3 Syfte och bakgrund... 5 Tidigare rapporter...

Läs mer

Bakom kulisserna & GLAD SOMMAR!

Bakom kulisserna & GLAD SOMMAR! På gång i Bakom kulisserna & GLAD SOMMAR! Det byggs bakom kulisserna och det längtas! På vad då och efter vad? Under våren och sommaren byggs det flitigt på en ny webbplats, roligt... och svettigt! Vad

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Verksamhetsplan 2018 på lättläst Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Sidan En förening och en styrelse - sida vid sida 3 FUB ska påverka samhället 8 Valet 2018 11 Att sprida kunskap

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2018 1 SVEDALA KOMMUNS BIBLIOTEKSPLAN Enligt bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun anta en biblioteksplan som visar riktning och utvecklingsområden inom biblioteksverksamheten.

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015

Biblioteksplan 2012-2015 Biblioteksplan 2012-2015 Vi har en vision Denna plan uttrycker inriktningen för biblioteksverksamheten i Hallsbergs kommun. I vår framtidsbild ser vi huvudbiblioteket och de sammanslagna skol- och filialbiblioteken

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

IT-ovana läser digitalt och tillgängligt

IT-ovana läser digitalt och tillgängligt IT-ovana läser digitalt och tillgängligt 2018-01-24 Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa Tobias Willstedt, Ida Löfman Mänskliga rättigheter Bibliotek Tillgängliga medier Ett samhälle där all läsning

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

Tillgängliga medier och språklig mångfald Om talböcker på olika språk, urval och strategi

Tillgängliga medier och språklig mångfald Om talböcker på olika språk, urval och strategi Tillgängliga medier och språklig mångfald Om talböcker på olika språk, urval och strategi Junko Söderman, Urval Förordning (2010:769) med instruktion för Myndigheten för tillgängliga medier Myndigheten

Läs mer

Strategidokument för Ålands handikappförbund

Strategidokument för Ålands handikappförbund Strategidokument för Ålands handikappförbund 2019 2021 1. VISION Ålands handikappförbunds (förbundets) vision är ett samhälle där varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Regional biblioteksplan för Stockholms län

Regional biblioteksplan för Stockholms län KUN 2008/388 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Allan Axelsson Regional biblioteksplan för Stockholms län 2009 2011 1 Förslag till beslut Förvaltningen föreslår kulturnämnden besluta att

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06 CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (5) 2014-02-06 MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06 Inledning Carin hälsade välkommen och presenterade dagens program som till stor del bestod av dialog kring

Läs mer

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring Tj.ngsryd.s Kommun bilaga 1 BN 97 201-8-09-25 2018-09-06 Innehåll: Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/19 1 Biblioteks- och skollagen 2. Vision och mål avseende biblioteksverksamheten 2.1 Vision

Läs mer

regional biblioteksplan förkortad version

regional biblioteksplan förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 Vision Västra Götaland Det goda livet Det goda livet är den övergripande idé och vision som förenar kommuner, organisationer,

Läs mer

kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i Stockholm län

kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i Stockholm län Socialförvaltningen kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i Stockholm län Sida 1 (7) Verksamhetsidén bygger på att yrkesverksamma inom funktionshinderområdet kan utveckla sin

Läs mer

Information från kulturnämnden

Information från kulturnämnden Information från kulturnämnden Elisabeth Ståhle (MP) kulturnämnden Sten Bernhardsson, direktör kulturförvaltningen 19 april 2017 Kulturnämnden arbetar aktivt för att nå Uppsalas seniorer kulturnämndens

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare

Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare Tips och förslag till modell för arbetet i kommunala arbetsgrupper www.lattlast.se/laskraft Innehåll Förord 3 Arbetsgrupp..

Läs mer

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020 utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland 1 Innehåll Förord... 3 Biblioteksstrategi för Halland...4 Huvudmän och uppdrag... 5 Samarbetsparter...8

Läs mer

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv.

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv. Biblioteksplan 2011-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28, 79 Inledning Biblioteket som en dammig boksamling har försvunnit. Idag ser bibliotekstjänsterna helt annorlunda ut. Förväntningarna på

Läs mer