Workshop anteckningar 26/10.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Workshop anteckningar 26/10."

Transkript

1 Workshop anteckningar 26/10. I detta dokument finns renskrivna anteckningar från de olika gruppernas diskussioner. Först i varje stycke finns en del i kursiv still, detta är det material som grupperna valde att presentera under diskussionsstunden.

2 Grupp 1 Inför valet 2018 Inför valet 2018 måste vi hitta en länk mellan det demokratiska språket och behovet av lättläst. Kan vi vara med och bidra så att flera får förståelse för en demokratisk kontext. En svår fråga, det är individens ansvar att välja vem man röstar på. Viktigt att arbeta objektivt och få materialet begripligt så att man själv kan välja vad man röstar på. Vi diskuterade utifrån det här perspektivet:? Politiker Väljare Vi hade olika ingångar och perspektiv i diskussionen: bibliotekarier, pensionerad folkhögskollärare som jobbar som volontär bla på språkcaféer, boendestödjare som är valombud på gruppbostaden, länsbibliotekarie, studieförbundrepr, projektledare Vi diskuterade kort olika material vi känner till: Mitt val, Alla väljare, de politiska partiernas websidor. Vi lämnade ganska snabbt diskussionen vad man kan göra materialet som finns och som kommer att uppdateras gör att bokcirklar, diskussionsgrupper, demokraticirklar är rimligt att starta. Identifierade flera olika länkar i processen för deltagare i cirklar och samtalsgrupper bla. - Att begripa själva processen - Att begripa vad man vill rösta på - Att ha en egen röst Vi var flera i gruppen som såg möjligheter att hjälpa till och på olika sätt får människor att förstå processen, men att förstå vad man vill rösta på är främst individen som själv måste fatta ett eget beslut och välja. Politiker är ofta mångfacetterade och bildrika i sitt samtal och vi diskuterar hur det möter väljare som har behov av att få konkret och lättbegriplig information. Studieförbundet Vuxenskolan spelar in en ny informationsfilm/utbildningsmaterial som heter bli en lättläst politiker Vi diskuterade också att - Vi behöver motivera politikerna det är inte självklart att de vänder sig till målgrupperna. - Som anhörig kan man också behöva stöd/utbildning/information för att stötta sin närstående att rösta. Det finns exempel på anhöriga som tycker att det inte är aktuellt för den närstående att rösta. Här är det viktigt med kunskap i alla led. Så den sista frågan: Kommer politikerna att anstränga sig?

3 Grupp 2 A - Projekt för läsfrämjande/tillgängliga medier i omsorgerna. Lustfyllt läsande, hitta en crossover med unga och äldre i samma grupper, unga kan tekniken och äldre har mer erfarenhet. Sedan kan man ha högläsning i grupper. Lustfyllt läsande och lärande Dåtid och Nutid Personer på äldreboenden samt barn och ungdomar De äldre kan dela med sig av erfarenheter och ungdomarna fixar tekniken (dator, surfplatta) för dokumentation vid varje träff (om vi väljer arbetsformen studiecirklar). Gärna någon förskola/förskolor i samarbete med ett äldreboende eller flera. Samarbete med kommunbiblioteken eller regionbiblioteken.

4 Grupp 2 B - Projekt för läsfrämjande/tillgängliga medier i omsorgerna. I gruppen pratade man mycket om många olika frågor, samarbeten hur hittar mansamarbetspartners, kanske genom att hitta gemensam fråga. Genom att få ok för chefer. Det är viktigt att förankra, frågor i organisatioenr. Genom projekt kan man också visa vad som inte fungerar. Som slutord vill gruppen slå ett slag för högläsarföreningar för att få alla att lära sig att läsa lättläst. Försök samarbeta med problemlösning, se personer och göra bra saker tillsammans. Få personal att använda teknik. Ljudböcker på promenader Försök hitta en gemensam fråga, kan man hitta nya tjänster för läsombud och högläsare, bibliotekspersonal och LSS-personal. Sänka trösklarna, kostnader för personal och vikarier. Vilket material finns? böcker, plattor och träffar med fika. Bokcirklar med specialpedagoger och bibliotek Man kan lära sig i projekt för att visa vad som inte fungerar, problemen kan beskrivas och skickas vidare till MTM Samarbete mellan MTM, bibliotek och gruppboende. Förankra frågan hos personal och chefer Vad gäller hos Inläsningstjänst och hur skapar man lokala inläsningar. Försök att ha samarbeten regionalt med olika aktörer, kommunicera mellan dem.

5 Grupp 3 - Hur kan vi utveckla formerna för frivilligas läsfrämjande I Fagersta finns en stor frivilligläsarenhet med stort kulturengagemang. Man arbetar med att ge uppmuntran ordna roliga resor, bjuda på julbord från kommunens sida. Kan man samarbete med vårdutbildningar? Kan regionbiblioteket hjälpa till att stötta? Det finns många bra exempel med kommuner som gör liknande verksamheter. Vuxenskolan skapar ytterligare mervärde. På Gotland har man teknikengagemang med PRO unga hjälper äldre med teknik, använda plattor och hur man bokar biljetter på internet.

6 Grupp 4 A - Hur når vi ut i omsorgen? Det finns inte bara ett sätt. Som bibliotek kan man inte bara sitta i lokalerna och vänta, utan besök en LSS-verksamhet, eller intresseorganisationer. 1. Ordna inspirationsdagar och bjuda in många olika aktörer. 2. Anhörigkonsulenter kan sprida information. Kontakta intresseorganisationer. 3. Använda nätverk med bibliotek studieförbund, lokala författare, vård och omsorg involvera högläsningsgrupp. 5.Arbetsgrupp kan bestå av LSS-chef och privat alternativ, vård och omsorg är svårt att nå. 6. Gå ut till olika boende daglig verksamhet och chefer.

7 Grupp 4 B - Hur når vi ut i omsorgen? Grupp 4 B berättar om arbetet i Norrköping, man har en samverkansplan mellan kulturförvaltning o socialförvaltning. Detta efter ett initiativ från politiker som tagits i nämnd. Man har en arbetsgrupp som träffas tre gånger per termin. Man har ett dokument att luta sig emot. Det behöver förankras hos enhetschefer inom omsorgerna. Man behöver erbjuda något, te x att biblioteket står för en projektansökan och fortbildning. Vem ska driva utvecklingsarbeten och kontakten för samarbeten? Svårt för läsombuden att hinna/få gå på en utbildning/fortbildning. Samverkansplan mellan Kulturförvaltning och Socialförvaltningen i Falköping. På politikerinitiativ. Små insatser kan ha stor betydelse för den enskildes hälsa och mående. Aktivitetssamordnare eller liknande är en bra samarbetspart. Regionbiblioteket kan inte göra något om de inte har Folkbiblioteket med sig. Ett uppdrag. Läsombud som utbildas inom omsorgerna är en bra start för att nå ut.

8 Grupp 4 C - Hur når vi ut i omsorgen? Man har olika förutsättningar i regionalbibliotek, folkbibliotek och omsorgen. Börja med att ringa in ansvarig och kontakta dem. Upplysa om bibliotekslagen eller LSS-lagstiftning. I Skövde ingår bibliotekarier i arbetsgrupp man träffas i arbetsgruppen i kulturhuset. Man lyfter också den strålande verksamheten på infoteket i Uppsala, sådan borde finnas i hela landet. 1. Ta kontakt med ansvarig (med mandat) och berätta om ditt uppdrag (ditt mandat), fråga: Hur kan vi hjälpas åt? Du som bibliotekarie vilar i Bibliotekslagen, du som anställd i omsorgen har uppdrag via LSS. 2. Utnyttja valåret! Ex: arrangera hearing med ansvariga politiker på ditt bibliotek/din arbetsplats. Sist och slutligen handlar det om demokrati och delaktighet i samhället. Tre saker: mandat, samarbeta och kunskapsspridning! Ett konkret samarbetsexempel som lyftes i gruppen: Två bibliotekarier med ansvar ingår i en arbetsgrupp för LSS. Respektive parter träffas på fiket i kulturhuset där bibliotekarierna arbetar (för att underlätta för dem att komma ifrån) för regelbundna överläggningar.

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Taltidning till fler Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Studiedagen Läsfrämjande i omsorgerna för allas delaktighet 26 oktober 2017 Projektets syfte 1. Öka kunskapen om tillgängliga

Läs mer

Läsombud och högläsare

Läsombud och högläsare MTM:S INFORMATIONSSERIE Läsombud och högläsare För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning Läsning är en viktig del av vår vardag De flesta av oss läser många gånger varje dag tidningar, böcker,

Läs mer

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Läsning i omsorgen. För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Läsning i omsorgen. För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning MTM:S INFORMATIONSSERIE Läsning i omsorgen För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning Läsning är en viktig del av vår vardag De flesta av oss läser många gånger varje dag tidningar, böcker, internet,

Läs mer

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING Bakgrund: Ungefär 500 000 personer i Sverige har stora lässvårigheter av olika skäl: funktionshinder, ålderssvaghet, annorlunda kulturbakgrund eller bristande språkkunskaper.

Läs mer

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Alla i Sverige ska, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar, ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång

Läs mer

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8.

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8. Biblioteksplan Högsby kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 8. Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Denna

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018.

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018. MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018. Närvarande Nina Ström Peter Björkman Margareta Hallner Anna Ohlsén Kjell Stjernholm Victoria Lagerkvist

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

FUB i Linköping. Verksamhetsplan 2014

FUB i Linköping. Verksamhetsplan 2014 FUB i Linköping Verksamhetsplan 2014 Verksamhets plan för 2014 för FUB i Linköping Aktiviteter Vi kommer att ha möte med omsorgsnämnden, utförare, anhörigstöd, LSS funktionsstöd, dagligverksamhets chefer

Läs mer

Mål- och handlingsplan. LSS Svalövs kommun

Mål- och handlingsplan. LSS Svalövs kommun Mål- och handlingsplan LSS Svalövs kommun 2016-2017 INLEDNING I denna skrift kan du läsa om målen för LSS i Svalövs kommun mellan åren 2016 och 2017. Du kan också läsa om hur vi ska arbeta för att nå målen.

Läs mer

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna!

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Partille biblioteksplan 2015 2018 Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Biblioteken i Partille har ambitionen att vara en självklar del av människors vardag om så du är barn i förskolan,

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Arbeta. för läsombud! litet PM. för. arbetsgrupper. pm för arbetsgrupper. centrum för lättläst

Arbeta. för läsombud! litet PM. för. arbetsgrupper. pm för arbetsgrupper. centrum för lättläst Arbeta för läsombud! litet PM för arbetsgrupper 1 Innehåll Förord 2 Vad ska arbetsgruppen göra? 3 Hur startar vi? 4 sammankallande adressansvarig arbetsplan Samarbete med projektledare och länsgrupp 4

Läs mer

Hanna Johansson, projektledare bokcirklar.se, Regionbibliotek Stockholm. Halmstadkonferansen 2013, Bergen.

Hanna Johansson, projektledare bokcirklar.se, Regionbibliotek Stockholm. Halmstadkonferansen 2013, Bergen. Hanna Johansson, projektledare bokcirklar.se, Regionbibliotek Stockholm. Halmstadkonferansen 2013, Bergen. Startade 2007 Privat initiativ av bibliotekarie Nina Frid Drivs från och med hösten 2010 av Sveriges

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektplan med kommunikationsplan för Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektägare Genomförs i Projektets syfte Region Värmland/Kulturcentrum, Biblioteksutveckling i

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

får påverka hur de lever får ha ett gott liv får bli förstådda och respekterade på sitt eget modersmål får utvecklas på olika sätt.

får påverka hur de lever får ha ett gott liv får bli förstådda och respekterade på sitt eget modersmål får utvecklas på olika sätt. Det här är FDUV:s strategi för åren 2018 2020. Vår strategi berättar vad vi vill göra, till exempel vad vi vill ändra i samhället, och hur vi ska bära oss åt för att göra det. alltså varför vi finns till

Läs mer

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag.

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag. dnr 1023/18 VALÅR I KLASSRUMMET Det svenska riksdagsvalet är avslutat och vi har en regering på plats. Men valåret i klassrummet tar inte slut där. I maj är det val till Europaparlamentet och i samband

Läs mer

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Vad är vi? Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken

Läs mer

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv.

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv. Biblioteksplan 2011-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28, 79 Inledning Biblioteket som en dammig boksamling har försvunnit. Idag ser bibliotekstjänsterna helt annorlunda ut. Förväntningarna på

Läs mer

Några uppskattande röster från anhöriga som deltagit i samtalsgrupp och fortsatta gemensamma träffar; jag får träffa andra i samma situation

Några uppskattande röster från anhöriga som deltagit i samtalsgrupp och fortsatta gemensamma träffar; jag får träffa andra i samma situation Några uppskattande röster från anhöriga som deltagit i samtalsgrupp och fortsatta gemensamma träffar; jag får träffa andra i samma situation ett andningshål man blir sedd stöd gemenskap, erfarenhetsutbyte,

Läs mer

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Göteborg 2 mars 2011 Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling av bibliotek 2001-2004 - Equal Biblioteken

Läs mer

Ansökan om ett Digidelcenter på Rättviks kulturhus

Ansökan om ett Digidelcenter på Rättviks kulturhus 1(6) Ansökan om ett Digidelcenter på Rättviks kulturhus ansöker om projektmedel för att starta ett kommunalt Digidelcenter i biblioteket på Rättviks kulturhus. Ambitionen är också att det ska finnas en

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober Tuija Vartiainen, Länsbibliotek Västmanland

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober Tuija Vartiainen, Länsbibliotek Västmanland MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås 8-9 oktober 2003 Tuija Vartiainen, Länsbibliotek Västmanland Delar av slutrapporten som Jenny Tunedal, den första av två projektledare, håller på att skriva. När det inte

Läs mer

RELÄ Regionen Läser

RELÄ Regionen Läser RELÄ Regionen Läser Ett samverkansprojekt mellan bibliotek, fritidsgårdar, studieförbund, SISU - idrottsutbildarna och Länskulturen med läsfrämjande insatser under 3 år. Tillbakablick år 1 Regionen läser

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Utredningen om Lättläst

Lättläst sammanfattning av Utredningen om Lättläst Lättläst sammanfattning av Utredningen om Lättläst Utredningens uppdrag Regeringen har bett en utredare undersöka vad staten gör för lättläst svenska idag. Utredningen ska hjälpa regeringen att besluta

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Verksamhetsplan 2018 på lättläst Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Sidan En förening och en styrelse - sida vid sida 3 FUB ska påverka samhället 8 Valet 2018 11 Att sprida kunskap

Läs mer

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017 Närvarande Nina Frid Margareta Hallner Victoria Lagerkvist Catharina Montgomery Anna Ohlsén Kjell Stjernholm

Läs mer

FUB SÖDERMANLANDS LÄNSFÖRBUND

FUB SÖDERMANLANDS LÄNSFÖRBUND Till Vuxennämnden i Katrineholms Kommun För ett år sedan genomfördes en läsundersökning bland läsombuden i Sörmland. En kort sammanfattning följer här men rapporten i sin helhet följer med brevet. I Katrineholms

Läs mer

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar 1 MTMI 0017 Broschyr bibliotek.indd 1 2017-01-09 15:30 Jag gjorde det, kom in på drömgymnasiet! För mig hoppar orden runt. Jag kan

Läs mer

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Bakgrund Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige. Den säger att kommunen ska upprätta en biblioteksplan för den samlade

Läs mer

Att nå ut till talboksläsande barn och unga. Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27

Att nå ut till talboksläsande barn och unga. Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27 Att nå ut till talboksläsande barn och unga Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27 Agenda Introduktion Vem är jag? Hur jobbar jag: Samverka och nätverka Informationskampanjer Kurs

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Dela läslust projektplan

Dela läslust projektplan Dela läslust projektplan Projektets syfte Projektet syftar till att biblioteken i Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala och Värmlands län ska utveckla sin läsfrämjande och litteraturförmedlande verksamhet så att

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst. Ämnen, förslag och prioriteringar från Open Space om yrkesrollen

Tillsynsutveckling i Väst. Ämnen, förslag och prioriteringar från Open Space om yrkesrollen Tillsynsutveckling i Väst Ämnen, förslag och prioriteringar från Open Space om yrkesrollen Innehåll Om detta dokument... 3 Tema Yrkesrollen vem finns vi till för?... 3 Hög andel deltog... 3 Så ska vi använda

Läs mer

Ett samverkansprojekt för att väcka lusten att läsa genom idrott, musik, teater och andra skapande processer

Ett samverkansprojekt för att väcka lusten att läsa genom idrott, musik, teater och andra skapande processer Ett samverkansprojekt för att väcka lusten att läsa genom idrott, musik, teater och andra skapande processer Vad är RELÄ? RELÄ Regionen läser är ett regionalt initiativ för att möta det behov av förbättrad

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Dialogkonferens i social genomförandedokumentation. Borås oktober Eva Höglund och Maria Hallberg

Dialogkonferens i social genomförandedokumentation. Borås oktober Eva Höglund och Maria Hallberg Dialogkonferens i social genomförandedokumentation Borås 14-15 oktober Eva Höglund och Maria Hallberg ÄldreVäst Sjuhärads partners Högskolan i Borås Västra Götalandsregionen Sjuhärads samtliga kommuner

Läs mer

Projektplan Hälsofrämjande grupp- och servicebostad

Projektplan Hälsofrämjande grupp- och servicebostad SIG1000, v4.0, 2012-09-24 1 (8) 2015-02-12 Elisabeth Rågård Projektledare Omsorgen för funktionsnedsatta 070-429 07 25 elisabeth.ragard@sigtuna.se Projektplan Hälsofrämjande grupp- och servicebostad Bakgrund:

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag E-kampanj 2009 Ett diskussionsunderlag Bakgrund! Syfte med e-kampanjen 2008 Öka användningen av bibliotekens e-tjänster Marknadsföra östgötabibliotekens e- tjänster under gemensamt begrepp Biblioteket

Läs mer

Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare

Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare Tips och förslag till modell för arbetet i kommunala arbetsgrupper www.lattlast.se/laskraft Innehåll Förord 3 Arbetsgrupp..

Läs mer

#delabokstart

#delabokstart #delabokstart 2019-06-14 Dela pass Nå flerpå olika sätt #delabokstart 2019-06-14 Familjer får besök av det flerspråkiga biblioteket Tone Karlsen & Annette Nordman Alhusaini, Bokstart Bibliotek Botkyrka

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Projektplan för samverkan mellan Länsbibliotek Sörmland, Länsbibliotek Västmanland, Länsbiblioteket i Örebro län och Regionbibliotek Stockholm Bakgrund

Läs mer

Biblioteksplan för Sunne kommun KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige , 35

Biblioteksplan för Sunne kommun KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige , 35 Datum Sida 2016-01-20 1 (5) Biblioteksplan för Sunne kommun 2016-2019 KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21, 35 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun

Läs mer

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie Bibliotekets utbud Monica Falk, bibliotekarie Monica.s.falk@varnamo.se 0370-37 76 11 Bibliotekets utbud Välkomna till Gummifabriken! Byggnation och slutbesiktning pågår. Ingen biblioteksvisning i dag!

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Agenda Introduktion Vem är jag? Hur jobbar jag: Samverka och nätverka Informationskampanjer

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2016 Biblioteken på Gotland

Tillgänglighetsplan 2016 Biblioteken på Gotland Tillgänglighetsplan 2016 Biblioteken på Gotland Mål Biblioteken på Gotlands samtliga resurser ska göras tillgängliga på ett sådant sätt att användaren oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund eller funktionsvariation

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008

Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008 Anteckningar från Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008 Dagen inleddes med att Elisabeth Aquilonius redogjorde för rapporten Social ekonomi http://www.regionbiblioteket.stockholm.se/upload/social%20ekonomi%2007102

Läs mer

Biblioteksplan Vindelns kommun

Biblioteksplan Vindelns kommun Biblioteksplan Vindelns kommun 2017-2019 Fastställd av Kommunfullmäktige 27 februari 2017 Biblioteksplan 2017-2019 Sida 2(10) Innehållsförteckning Inledning 3 Vindelns kommun 4 Kommunala bibliotek i Vindelns

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun

Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun Antagen av 2012 03 28 Biblioteksplan 2012-2015 Denna biblioteksplan avser folkbibliotekens verksamhet och gäller således inte skoloch gymnasiebibliotek eller

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST Kulturrådet, Box 7843, 103 98 Stockholm Besök: Långa raden 4, Skeppsholmen Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 Webbplats: www.kulturradet.se Illustration omslag: Lehån

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2022 Antagen i ks 2016-12-06 198 Rättviks bildarkiv Kulturenheten Samhällsutvecklingsförvaltningen 2(9) Biblioteksplan 2016 2022 Innehållsförteckning: Inledning... sid. 3 Organisation...

Läs mer

Ombud i l sningens tj nst. Rapport år 2 juli maj 2014

Ombud i l sningens tj nst. Rapport år 2 juli maj 2014 Ombud i l sningens tj nst Rapport år 2 juli 2013 - maj 2014 Gustav Nygren Maj 2014 Ombud i läsningens tjänst Rapport år 2 Juli 2013 mars 2014 Av Gustav Nygren Sammanfattning Ombud i läsningens tjänst

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Information från kulturnämnden

Information från kulturnämnden Information från kulturnämnden Elisabeth Ståhle (MP) kulturnämnden Sten Bernhardsson, direktör kulturförvaltningen 19 april 2017 Kulturnämnden arbetar aktivt för att nå Uppsalas seniorer kulturnämndens

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN ulricehamn.se

ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN ulricehamn.se ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN 2019 ulricehamn.se Tar du hand om någon som behöver din hjälp? Kommunen erbjuder anhörigstöd till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en person i din närhet som är långvarigt

Läs mer

Projektplan. Lättlästcirkel för vuxna på Familjecentralen. Upprättad av Anki Olsson Flodin & Maria Tjärnbro/Örebro stadsbibliotek 1 (5)

Projektplan. Lättlästcirkel för vuxna på Familjecentralen. Upprättad av Anki Olsson Flodin & Maria Tjärnbro/Örebro stadsbibliotek 1 (5) Projektplan Lättlästcirkel för vuxna på Familjecentralen Upprättad av Anki Olsson Flodin & Maria Tjärnbro/Örebro stadsbibliotek 1 (5) Innehållsförteckning 1 Sammanfattande projektbeskrivning...

Läs mer

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola verkar enligt Läroplan för grundskolan. Genom litteraturläsningen och de gemensamma

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2018 1 SVEDALA KOMMUNS BIBLIOTEKSPLAN Enligt bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun anta en biblioteksplan som visar riktning och utvecklingsområden inom biblioteksverksamheten.

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Projekt sökes för vuxna läsare med funktionsnedsättning!

Projekt sökes för vuxna läsare med funktionsnedsättning! Projekt sökes för vuxna läsare med funktionsnedsättning! Om Kulturrådets arbete inom läsfrämjande för en prioriterad målgrupp Nina Frid, Kulturrådet Handlingsprogram för läsfrämjande Nationella målen för

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

Biblioteksplan. Köpings kommun 2014-2016

Biblioteksplan. Köpings kommun 2014-2016 Biblioteksplan Köpings kommun 2014-2016 Köpings kommun Rapporten skriven av: Kultur & Fritid 2013-10-16 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-01-27 5 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se.

Läs mer

Om möten, mötesplatser och arenor

Om möten, mötesplatser och arenor Om möten, mötesplatser och arenor 58 Röster om folkbildning och demokrati Några röster Många med mig är vana att arbeta väldigt konkret. Det här sättet att arbeta i nätverk kan bli mycket frustrerande

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län

Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län Cirkeln öppnar vägar För personer med afasi Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län Innehåll Vad är afasi? sid 3 Orsak sid 3 Rehabilitering sid 3 Att mötas

Läs mer

1. Mission. 2. Vision. 3. Värderingar. 4. Verksamhetsidé

1. Mission. 2. Vision. 3. Värderingar. 4. Verksamhetsidé Strategisk verksamhetsplan för Kulturförvaltningen Kompletterar Kulturpolitiska mål för Värnamo kommun 2011 2014 och Biblioteksplan för Värnamo kommun 2011 2014. Kn 2014-02-19 19 Bilaga 3 1. Mission Kulturnämnden

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

Biblioteksplan för folkbiblioteken i Trosa kommun

Biblioteksplan för folkbiblioteken i Trosa kommun 2018-02-23 Biblioteksplan för folkbiblioteken i Trosa kommun 2018-2019 Postadress: 619 80 Trosa Besöksadress: Västra Långgatan 4-5 Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN (6)

LUDVIKA KOMMUN (6) LUDVIKA KOMMUN 150610 1 (6) Biblioteksplan Syftet med planen är att få en samlad bild av biblioteksverksamheten i Ludvika kommun samt befästa bibliotekets roll. Planen skall ange mål och riktning. Planen

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Regional talboksplan 2011 Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Inledning Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar län har ett långtgående samarbete som fördjupats genom ett politiskt

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek MTM:s referensgrupp för folkbibliotek 2016-11-17 Sekreterare: Malin Östman Presentationsrunda och laget runt: Externa deltagare: Ulrika Thorbjörnsson, Halmstads stadsbibliotek Isabel Borras Auli, Västerås

Läs mer

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Regionbibliotek Stockholm Skrivelse 2018-10-31 KN 2018/883 Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Dokumentet har beretts av Regionbibliotek Stockholm

Läs mer

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018 Närvarande Nina Ström (f.d. Frid) Victoria Lagerkvist Catharina Montgomery Anna Ohlsén Kjell Stjernholm Lovisa

Läs mer

Bakgrund Barn lär av Lust och Nyfikenhet! Men barns tillgång till böcker har försämrats

Bakgrund Barn lär av Lust och Nyfikenhet! Men barns tillgång till böcker har försämrats Bakgrund Barn lär av Lust och Nyfikenhet! Från och med den dag ett barn föds eller kanske ännu tidigare utvecklas dess förmåga att tillägna sig ett språk. Fram till fyra års ålder är barnets förmåga att

Läs mer

MTM:s arbete med taltidningar Ida Löfman och Tobias Willstedt

MTM:s arbete med taltidningar Ida Löfman och Tobias Willstedt MTM:s arbete med taltidningar MTM:s uppdrag Producera Distribuera Användarstöd Vad är en taltidning? Oavkortad version av papperstidningen Fler än 120 dagstidningar finns som taltidning Talsyntes Vem får

Läs mer

Annelie Börjesson och Ann Lundborg

Annelie Börjesson och Ann Lundborg Medieplanering för skönlitteratur i Skåne Annelie Börjesson och Ann Lundborg Paper presenterat vid konferensen 14-15 oktober 2009 i Borås Initiativ Initiativet till att börja arbeta med medieplanering

Läs mer

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Föredragning för kommunstyrelsen i Mjölby 29 maj 2013 Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef Riksomfattande kampanj Treårig kampanj 2011-2013 Målet

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxen - 2017 Mål Åtgärd Målgrupp Implementering 1)Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt god livskvalitet för brukare och

Läs mer

Om digital delaktighet och läsfrämjande en dag för samarbete och samverkan mellan folkbibliotek och folkbildning

Om digital delaktighet och läsfrämjande en dag för samarbete och samverkan mellan folkbibliotek och folkbildning Om digital delaktighet och läsfrämjande en dag för samarbete och samverkan mellan folkbibliotek och folkbildning Tisdagen den 4 mars samlades företrädare för bibliotek, folkhögskolor, studieförbund och

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter Bibliotek Tillgängliga medier Upplevelser MTM 6% har en läsnedsättning 13% behöver mycket enkla texter 40% når inte upp till epitetet god läsare 2017-03-28 6 MTM 2% 2017-03-28 7 MTM

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012

Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012 Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012 Äldreomsorgen i Gällivare Kommun Gällivare Kommun och socialnämnden ser det sociala

Läs mer

Biblioteksplan för Borgholms kommun

Biblioteksplan för Borgholms kommun Biblioteksplan för Borgholms kommun 2016 2020 Värdegrund för Borgholms bibliotek Bibliotekets verksamhet ska präglas av samverkan och inspirerande möten där alla har lika värde, är delaktiga och bemöts

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Biblioteksplan Beslutat av: Kommunfullmäktige

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Biblioteksplan Beslutat av: Kommunfullmäktige plan Biblioteksplan 2016-2019 modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2016-09-12 120 Ansvarig: Kulturchefen

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ Information Kultur Läslust 1 BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplanen är ett politiskt förankrat dokument som ska ge en överblick över bibliotekens verksamheter samt ansvarsfördelningen

Läs mer

Läsfrämjande arbete för alla barn

Läsfrämjande arbete för alla barn Bil. 1 2018-03-26 Till sekretariatet för en Nationell biblioteksstrategi Läsfrämjande arbete för alla barn Folkbibliotekens mera systematiska arbete med att nå alla barn kom igång på 1970-talet. Redan

Läs mer

Strategi Program. Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Biblioteksplan

Strategi Program. Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Biblioteksplan Strategi Program >> Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Biblioteksplan Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-02-25, 32 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

SÄRSKILDA TJÄNSTER Stadsbiblioteket Lund

SÄRSKILDA TJÄNSTER Stadsbiblioteket Lund SÄRSKILDA TJÄNSTER Stadsbiblioteket Lund Stadsbiblioteket S:t Petri Kyrkogata 6 221 00 Lund tel. 046-35 59 90 folkbiblioteken@lund.se ÖPPET: sept - april mån - to 10-20 fre 10-19 lör 10-16 sön 13-17 maj

Läs mer