MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018"

Transkript

1 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 19 april 2018 Närvarande Nina Ström (f.d. Frid) Victoria Lagerkvist Catharina Montgomery Anna Ohlsén Kjell Stjernholm Lovisa Karlsson Kjellin David Södergren Medin Kulturrådet Länsbibliotek Sörmland Demensförbundet Forum Carpe Studieförbundet Vuxenskolan MTM Läsombud och omsorg MTM Läsombud och omsorg Frånvarande Margareta Hallner Malin Elgborn Helena Kettner Rudberg FUB MTM LL-förlaget/lättlästa böcker MTM Enhetschef Marknad Laget runt Margareta Hallner är frånvarande men rapporterar via e-post Margareta har blivit vald till ny ordförande för FUB Västmanland. FUB och Svenskt demenscentrum har haft en konferens om att bli äldre med intellektuell funktionsnedsättning. De har tagit fram två digitala utbildningar, en som riktar sig till äldre med intellektuell funktionsnedsättning och en för anhöriga och personal. De är också på gång att tillsammans med SV göra en studiecirkel utifrån materialet för de som inte kan göra den digitala utbildningen på egen hand. Utbildningsprojektet finansieras av Arvsfonden. Länk till utbildningarna: Många FUB-föreningar i Västmanland satsar på Mitt val och Hälsa och kultur i särskilt boende. En inspirationsdag för läsombud och högläsare inom LSS kommer att hållas i Västerås den 3 maj. Catharina Montgomery Demensförbundet har satsat på en utbildning för gode män om demens som fallit väl ut. Kjell Stjernholm SV har inte fått pengar från MUCF för sin valsatsning som de räknat med. Detta gör att de måste finansiera sitt arbete inför valet själva. Trots detta har de lyckats starta ca 150 valcirklar, fler än någonsin tidigare. SV:s planerade högläsningsprojekt i Kalmar län ligger hos Arvsfonden för bedömning och besked bör komma snart. 1 (6)

2 Nina Ström Kulturrådet har fått in många ansökningar (214) till Stärkta bibliotek; det är ansökningar om allt från att köpa nya hyllor till hjälp med medieplaner. Kulturrådet har genomgått en omorganisering och Nina Ström arbetar nu på Enheten för litteratur och bibliotek. Victoria Lagerkvist Victoria har arbetat med att stötta och uppmuntra bibliotek i Sörmland att ha fokus på tillgänglighet, läsombudsverksamhet och annan uppsökande verksamhet när det gäller att söka pengar från Stärkta bibliotek-satsningen. Även i den stora kompetenssatsningen på bibliotekspersonal inom projektet Digitalt först är det viktigt att få in ett tillgänglighetstänkande redan från början. När representanter från de regionala biblioteksverksamheterna träffas i maj kommer det bland annat vara med fokus på just tillgänglighet och Digitalt först. I Sörmland hölls en inspirationsdag för läsombud och kulturombud i januari. Föregående protokoll Catharina Montgomery påpekar att det är samtalsgrupper, inte läsgrupper, hon håller med personer som nyligen insjuknat i demens. Margareta Hallner påpekar att antalet medlemmar i FUB i Sverige ska vara , inte Appen Akila som presenterades vid förra mötet är nu klar och går att ladda ner utan kostnad. Det digitala undervisningsmaterial som vi diskuterade förra mötet har MTM tyvärr blivit tvungen att skjuta upp på grund av omlokaliseringsbeslutet för MTM. Istället kommer vi att filma ett antal utbildningsföreläsningar som vi kommer att lägga ut på läsombudswebben. Dessa föreläsningar kommer att innehålla information om hur man kan ordna en högläsningsstund, den demokratiska rätten till läsning och tillgängliga medier, hur det är att vara ett läsombud och hur man kan utveckla sin högläsning. Omlokalisering till Malmö och MTM:s framtidsstrategi. Rick Forsling presenterar. Framtidsstrategin MTM arbetar sedan cirka ett år tillbaka med en framtidsstrategi. Den har sin bakgrund i förändringar i omvärlden, med nya mediemönster och kommersiella produkter som kan användas av flera grupper. Myndigheten ska bli ett kunskapscenter som kan fungera som en kunskapsresurs för andra aktörer. Om andra aktörer kan leverera produkter som är tillgängliga och gångbara på en kommersiell marknad kanske MTM inte behöver göra det. Här behövs en flexibilitet och ett större samarbete för att möte målgruppernas behov. MTM kommer i framtiden att fokusera på tillgänglig läsning istället för själva mediet. Inom strategin finns tre delområden: Användaren i fokus, användarnas behov ska vara ledande i MTM:s arbete. Marknaden och vi, MTM ska bygga upp kunskap om marknaden och dess aktörer och se över vilket ansvar vi har och vad marknaden kan göra. MTM ska främja möjligheten att marknaden direkt kan skapa tillgängliga produkter. 2 (6)

3 Nå ut och nå fler, handlar mycket om att fortsätta att kommunicera med användare och deras anhöriga, förmedlare och samarbetspartners. Vi arbetar också för att nå nya presumtiva användare som idag inte känner till möjligheten att läsa på sina villkor. Just nu arbetar MTM främst med kunskapsinhämtning med fokus på våra användare. Inom kort kommer en stor målgruppsundersökning från SCB som vi hoppas ha mycket nytta av. Omlokalisering I januari fick alla medarbetare på myndigheten besked om att MTM ska omlokaliseras till Malmö och finnas på plats den 1 januari Detta har inneburit en stor förändring internt på MTM. Fokus ligger nu på att stötta medarbetare, se till att vi får en smidig verksamhetsövergång och kompetensöverföring och att bygga en ny välfungerande verksamhet i Malmö. Arbetet med framtidsstrategin fortsätter. I dagsläget vet vi inte var i Malmö myndigheten kommer att finnas, men planen är centralt läge och tillgängliga lokaler. Nu arbetat man främst med tidsplaner, att bygga en förändringsorganisation och arbetsmiljöfrämjande åtgärder. I referensgruppen kom frågor om kunskapstapp. Rick menar att det kommer att finnas goda möjligheter att nyanställa i Skåne. Det är ett kompetenstarkt område med närhet till Lund och Köpenhamn. Priserna Läsguldet och Årets läsombud. David Södergren Medin presenterar. Årets Läsombud Priset Årets läsombud delas ut till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS-omsorgen eller äldreomsorgen. Priset är kronor. Priset Årets läsombud instiftades av Centrum för Lättläst och har delats ut sedan Sedan 2015 delas priset ur av MTM. Sista nomineringsdag är 30 april. Priset delas ut på plats i juni, oftast på det lokala biblioteket vilket skapar en synergieffekt med intresse för läsombudsverksamheten från lokalmedia och kommunpolitiker. MTM:s tillgänglighetspris, Läsguldet tillgänglig läsning för alla. Ett nytt pris som ersätter de tidigare priserna Årets lättlästa bibliotek som instiftades av Centrum för Lättläst och Amy-priset som instiftades av TPB. I och med det nya priset har prissumman ökat till kronor. Priset är till för att uppmärksamma personer, organisationer eller institutioner som på ett utmärkt sätt skapar möjlighet för personer med läsnedsättning eller med nedsatt läsförmåga att läsa på sina villkor. Det kan exempelvis vara någon som jobbar med läsprojekt eller inspirerar till läsning av talböcker och punktskrift. Det kan även vara verksamheter som stöttar dem som är nya i svenska språket eller dem som har behov av lättlästa texter. Kommersiella förlag och företag inte kan nomineras. Sista nomineringsdag är 30 april. Tanken är att detta pris ska delas ut på plats i oktober. Intressanta pågående projekt med läsning i omsorgen i fokus. 3 (6)

4 Storstads-/omsorgsprojekt i Stockholm Ett projekt som drivs från regionbibliotek Stockholm i samarbete med Myndigheten för tillgängliga medier. Syftet är att öka kunskapen och kännedomen om tillgängliga medier inklusive taltidningar hos bibliotek och verksamheter inom LSS- och äldreomsorg i storstadsregionen Stockholm. Man ska undersöka metoder och förutsättningar för förmedling av taltidningar, talböcker och lättlästa böcker och nyheter till vuxna läsare inom LSS- och äldreomsorg i storstadsregionen Stockholm. Tanken är att arbeta brett och söka relevanta samarbetspartners. Det kan vara allt från befintliga läsombud till sjukhusbibliotek och olika organisationer. Projektet har dragit ut på tiden då regionbiblioteket befunnit sig i en omorganisation och man ännu inte hittat någon projektledare. Taltidningsnämnden (TTN) finansierar projektet. TTN är ett självständigt beslutsorgan inom MTM som får egna pengar som de delar ut till externa projekt. Shared reading-projekt i Jönköping Shared reading är utvecklat i Storbritannien av organisationen The Reader i Liverpool. De ordnar lästräffar där deltagarna läser högt tillsammans. Denna metod ska inte förväxlas med vanliga bokcirklar eller biblioterapi. The Reader samarbetar med universitetet i Leeds och det finns forskning som visar att det psykiska välmående ökat hos individer som deltagit i Shared reading. Det har funnits ett stort intresse för att ta Shared reading-konceptet till Sverige. Utbildare från The Reader har hållit flera kurser i Sverige och det finns ett pågående projektet lett av Kerstin Rydbeck på institutionen för ABM i Uppsala och Uppsala och Stockholms regionbibliotek. Jönköpingsprojektet är treårigt och drivs av SV i samarbete med MTM och finansierat av Arvsfonden. Syftet är att ta metoden till Sverige, skapa ett svenskt utbildningsmaterial med en svensk litteratursamling och utbilda auktoriserade svenska utbildare som i sin tur kan utbilda nya cirkelledare. Projektet riktar sig till personer med psykisk ohälsa och är ett brett samarbete med patientorganisationer och omsorgen i länet. Från MTM deltar Catharina Kåberg som arbetar cirka 20 procent med detta projekt. Projektansvarig är Christina Heldemark från SV Jönköpings län. AnnaMalin Kax är projektledare och Katarina Lundgren är litterär samordnare och arbetar med att skapa en svensk litteratursamling. PÅ bokmässan kommer MTM och Kulturrådet att hålla ett gemensamt seminarium där man bland annat kommer att diskutera detta projekt. Taltidning för alla i Östergötland Projektet finansieras av TTN och är nu inne på sitt andra år med fokus på att öka kunskapen och kännedomen om tillgängliga medier inklusive taltidningar. År två kommer man bland annat att fokusera extra på att nå ut inom LSS- och äldreomsorg. Förra året fokuserade man främst på att höja kompetensen hos bibliotekspersonal. Man vill nå fler än läsombud och högläsare och riktar sig även mot t.ex. rehab-personal, hemtjänst och boendestödjare. Samtidigt vill man stärka samarbete med befintliga läsombud. I Östergötland finns en väl utbyggs verksamhet med läsombud. 4 (6)

5 Kulturrådets pågående uppdrag om översyn av området kultur och hälsa. Nina Ström presenterar. Detta är ett regeringsuppdrag som ska utföras under 2018 och Nina berättar om själva arbetet med projektet. Projektledare är Karin Westling som arbetar på Kulturrådet med tillgänglighetsfrågor. För att stötta att alla ska ha tillgång till kulturlivet gör Kulturrådet en översikt både regionalt och nationellt där man fokuserar på samverkan mellan kultur och hälsoområdena. Kulturrådet har haft ett uppdrag att arbete med detta tidigare men de har inte gjort en total översyn förrän nu. I kartläggningen utgår de från ett kultur-och-hälsa-nätverk som har regionala representanter runt om i landet. Man kommer att hålla Skype-intervjuer med minst en aktör från varje region i landet. En av frågorna är vem det är som tar initiativ och som betalar för de aktiviteter man gör idag. Indikationen hittills är att det oftast är kultursidan. Man kommer också att fråga om syftet med de olika aktiviteterna. Nina får frågor från referensgruppen om vilka det är som intervjuas. Det är regionala och lokala aktörer i Kulturrådets nätverk kultur och hälsa. Referensgruppen lyfter risken för att kulturinsatser som drivs av till exempel biblioteken eller studieförbund missas då de inte ingår i nätverket. Kjell berättar att 2016 presenterade SV rapporten Egenmakt, hälsa och deltagande i kulturlivet som ger en sammanställning av forskning om personer med intellektuella funktionshinder och personer med psykiska funktionhinder med fokus på områdena egenmakt, hälsa och deltagande i kulturlivet. Val Hur har verksamheter kommit igång? Vad görs och vilket material finns? Laget runt. MTM arbetar främst genom 8 sidor och sajten Alla väljare. Vår generaldirektör har tillsammans med generaldirektören för MFD skrivit en opinionsartikel i Dagens samhälle för att lyfta frågan. MTM kommer även att vara med på Almedalen och delta på tillgänglighetscenen. Under devisen Alla väljare räknas har MTM samlat allt sitt material på en egen undersida till mtm.se: Där finns information om Alla väljare, 8 sidor, Valskola 2018, Legimus och Dagstidningen som taltidning. Det finns också information om vad man kan tänka på och göra om man vill arbeta upp ett intresse för valet, länkar till andra sajter och material som går att ladda ner. Forum Carpe berättar att de genom de föreläsningar som David och Lovisa höll under hösten väckte intresse för valet. Nu ska de ha en träff där personal från olika boenden kan inspirera varandra och diskutera hur man ska arbeta inför valet. Personalen känner sig ofta osäker på hur man ska prata om politik och värderingar så att man ger information men förblir neutral. Möjligheten att ställa frågor till politiker via Alla väljare och få lättlästa svar är därför mycket uppskattad. Ofta upplever personal att det kan vara svårt att få tag röstkortet till personer som vill rösta. God man släpper ofta inte ifrån sig det. 5 (6)

6 Olika kommuner har kommit väldigt olika långt i arbetet med valet. Anna exemplifierar med Kungsholmens dagliga verksamhet som gör en tematidning om valet och Botkyrka som gör en stor kommunövergripande insats. Länsbibliotek Sörmland sprider på olika sätt de informationsresurser och verktyg om valet som finns till biblioteken. Många bibliotek har en funktion som vallokal för förtidsröstning. Arbetet med valet har också lyfts på läsombudsträffar, och Victoria berättade att det finns goda exempel från Sörmland där läsombud gör val-satsningar. FUB har gjort klart sin film till skolvalet, den hade intern premiär igår. Filmen är femton minuter lång och ska läggas upp på internet inom kort. SV har tagit fram en digital kurs i att skriva lättläst för politiker och Kjell visar delar av kursen för oss. Länk till materialet: sv.se/lattlastpolitiker SV kommer att arbeta med kursen och andra aktiviteter i Almedalen. Det har dessutom startats över 150 Mitt val-studiecirklar under våren. Tjänsten Talboken kommer. Tobias Willstedt på MTM presenterar. Talboken kommer är en ny digital tjänst som MTM tagit fram för att underlätta talbokshanteringen för både bibliotek och låntagare. Målgruppen för tjänsten är teknikovana, som inte kan ta sig till biblioteket. Man har börjat med att rikta sig till taltidningsprenumeranter eftersom de redan har den utrustning som behövs. MTM har vid flera tidigare tillfällen starta pilotprojekt med talboken kommer men inte kommit vidare då det har uppstått problem med spelare och internetuppkoppling. Efter en utredning 2015 startade man ett arbete med att rikta sig till taltidningsprenumeranter. Denna grupp har tre viktiga saker om underlättar arbetet: själva spelaren, internetabonnemang och tillgång till teknisk support via Taltidningshjälpen. Detta ingår när man prenumererar på en taltidning. Med Talboken kommer kan biblioteken arbete i ett digitalt gränssnitt, låna ut talböcker till en registrerad användare så att användarens spelare laddar ner böckerna direkt. Det räcker med ett telefonsamtal och några klick. Detta har från början drivits som ett projekt med utvärdering efter projektåret. Låntagare och bibliotek är mycket nöjda och projektet har nu övergått i förvaltning. I nuläget finns cirka 100 talboken kommer-bibliotek, och 600 låntagare. Verksamheten växer varje vecka med några nya bibliotek. Boka om höstens möte. SDK-konf. 15 november. Vi bokar om datumet till den 29 november. Studiedag fokus läsfrämjande MTM:s studiedag för läsfrämjande inom LSS- och äldreomsorg kommer i år att äga rum den 25 oktober på Hotell Scandic Klara i Stockholm. Gruppen diskuterade olika idéer och förslag till dagen. 6 (6)

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018.

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018. MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018. Närvarande Nina Ström Peter Björkman Margareta Hallner Anna Ohlsén Kjell Stjernholm Victoria Lagerkvist

Läs mer

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2017 Närvarande Nina Frid Margareta Hallner Victoria Lagerkvist Catharina Montgomery Anna Ohlsén Kjell Stjernholm

Läs mer

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg, möte 29 april 2019

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg, möte 29 april 2019 MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg, möte 29 april 2019 MTM, Palmfeltsvägen 5 Närvarande Victoria Lagerkvist Margareta Hallner Ingela Nilsson Kjell Stjernholm Catharina Montgomery

Läs mer

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Taltidning till fler Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Studiedagen Läsfrämjande i omsorgerna för allas delaktighet 26 oktober 2017 Projektets syfte 1. Öka kunskapen om tillgängliga

Läs mer

Workshop anteckningar 26/10.

Workshop anteckningar 26/10. Workshop anteckningar 26/10. I detta dokument finns renskrivna anteckningar från de olika gruppernas diskussioner. Först i varje stycke finns en del i kursiv still, detta är det material som grupperna

Läs mer

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Läsning i omsorgen. För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Läsning i omsorgen. För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning MTM:S INFORMATIONSSERIE Läsning i omsorgen För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning Läsning är en viktig del av vår vardag De flesta av oss läser många gånger varje dag tidningar, böcker, internet,

Läs mer

IT-ovana läser digitalt och tillgängligt

IT-ovana läser digitalt och tillgängligt IT-ovana läser digitalt och tillgängligt 2018-01-24 Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa Tobias Willstedt, Ida Löfman Mänskliga rättigheter Bibliotek Tillgängliga medier Ett samhälle där all läsning

Läs mer

Läsombud och högläsare

Läsombud och högläsare MTM:S INFORMATIONSSERIE Läsombud och högläsare För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning Läsning är en viktig del av vår vardag De flesta av oss läser många gånger varje dag tidningar, böcker,

Läs mer

Myndigheten för tillgängliga medier

Myndigheten för tillgängliga medier MTM:S INFORMATIONSSERIE Myndigheten för tillgängliga medier Läsning på lika villkor 2 MYNDIGHETEN FÖR TILLGÄNGLIGA MEDIER MTM har ett viktigt uppdrag! Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, ger människor

Läs mer

Tillgängliga medier och läsfrämjande inom omsorgen! David Södergren Medin och Åsa Wallström

Tillgängliga medier och läsfrämjande inom omsorgen! David Södergren Medin och Åsa Wallström Tillgängliga medier och läsfrämjande inom omsorgen! MTM:s uppdrag Arbeta för att alla ska ha tillgång till litteratur och samhällsinformation utifrån vars och ens förutsättningar oavsett läsförmåga eller

Läs mer

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek MTM:s referensgrupp för folkbibliotek 2016-11-17 Sekreterare: Malin Östman Presentationsrunda och laget runt: Externa deltagare: Ulrika Thorbjörnsson, Halmstads stadsbibliotek Isabel Borras Auli, Västerås

Läs mer

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek MTM:s referensgrupp för folkbibliotek Möte 6 april 2017 Externa deltagare: Ulrika Thorbjörnsson, Halmstad stadsbibliotek Isabel Borras Auli, Västerås stadsbibliotek Hillevi Andreasson, Malmö stadsbibliotek

Läs mer

Alla ska ha möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Alla ska ha möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Alla ska ha möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar 1 Alla ska ha möjlighet att läsa Har du eller någon du känner svårt att läsa? Då finns det andra sätt att läsa som kan passa dig

Läs mer

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar 1 MTMI 0017 Broschyr bibliotek.indd 1 2017-01-09 15:30 Jag gjorde det, kom in på drömgymnasiet! För mig hoppar orden runt. Jag kan

Läs mer

Protokoll MTM:s Brukarråd

Protokoll MTM:s Brukarråd Diarienummer: MTM 2018/7 Protokoll MTM:s Brukarråd Tid: 2018-05-14 Plats: Närvarande: Förhinder: Sekreterare: Palmfelts Center, mötesrum Översikten Gudbjörg Gudjonsdottir, Dyslexiförbundet FMLS Linda Bergfeldt,

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektplan med kommunikationsplan för Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektägare Genomförs i Projektets syfte Region Värmland/Kulturcentrum, Biblioteksutveckling i

Läs mer

Projekt sökes för vuxna läsare med funktionsnedsättning!

Projekt sökes för vuxna läsare med funktionsnedsättning! Projekt sökes för vuxna läsare med funktionsnedsättning! Om Kulturrådets arbete inom läsfrämjande för en prioriterad målgrupp Nina Frid, Kulturrådet Handlingsprogram för läsfrämjande Nationella målen för

Läs mer

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING Bakgrund: Ungefär 500 000 personer i Sverige har stora lässvårigheter av olika skäl: funktionshinder, ålderssvaghet, annorlunda kulturbakgrund eller bristande språkkunskaper.

Läs mer

Vi ger alla möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Vi ger alla möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Vi ger alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Jag gjorde det, kom in på drömgymnasiet! För mig hoppar orden runt. Jag kan behöva läsa om sidor tre gånger för att förstå. Med

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter Bibliotek Tillgängliga medier Upplevelser MTM 6% har en läsnedsättning 13% behöver mycket enkla texter 40% når inte upp till epitetet god läsare 2017-03-28 6 MTM 2% 2017-03-28 7 MTM

Läs mer

MTM:s framtidsstrategi

MTM:s framtidsstrategi MTM:S INFORMATIONSSERIE MTM:s framtidsstrategi Strategisk inriktning 2018-2020 Tillgänglig läsning behövs - därför finns vi Möjligheten att kunna läsa är en viktig grund i ett jämlikt och demokratiskt

Läs mer

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Alla i Sverige ska, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar, ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång

Läs mer

Olika sätt att läsa, om Legimus talböcker och lättlästa böcker -

Olika sätt att läsa, om Legimus talböcker och lättlästa böcker - Olika sätt att läsa, om Legimus talböcker och lättlästa böcker - för dig som möter barn och ungdomar som har dyslexi Dysleximässan 2017-10-20 Helena Nordqvist 1 MTM Vårt uppdrag är att ge människor möjlighet

Läs mer

Våra medier. Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund

Våra medier. Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund Våra medier Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948) Artikel 19. var och en har rätt till åsiktsfrihet

Läs mer

SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER

SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER Sverige ska vara en ledande biblioteksnation Välkomna! MTM Statlig myndighet sedan 1980 Huvudman är Kulturdepartementet Uppdrag och medel från Utbildningsdepartementet Antal

Läs mer

Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM

Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM Roland Esaiasson Bemötande och tillgänglighet att möta personer med behov av tillgängliga medier! SDK-konferensen 2015, Norra latin 2015-11-18 Ett samhälle där alla

Läs mer

TILLGÄNGLIGA MEDIER PÅ GYMNASIEBIBLIOTEKET OCH MTM:S ROLL. Helena Nordqvist Pia Hasselrot

TILLGÄNGLIGA MEDIER PÅ GYMNASIEBIBLIOTEKET OCH MTM:S ROLL. Helena Nordqvist Pia Hasselrot TILLGÄNGLIGA MEDIER PÅ GYMNASIEBIBLIOTEKET OCH MTM:S ROLL Helena Nordqvist Pia Hasselrot Tillgängliga medier på gymnasiebiblioteket och MTM:s roll Att arbeta med tillgängliga medier Ur elevens perspektiv

Läs mer

MTM:s arbete med taltidningar Ida Löfman och Tobias Willstedt

MTM:s arbete med taltidningar Ida Löfman och Tobias Willstedt MTM:s arbete med taltidningar MTM:s uppdrag Producera Distribuera Användarstöd Vad är en taltidning? Oavkortad version av papperstidningen Fler än 120 dagstidningar finns som taltidning Talsyntes Vem får

Läs mer

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Vad är vi? Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken

Läs mer

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie Bibliotekets utbud Monica Falk, bibliotekarie Monica.s.falk@varnamo.se 0370-37 76 11 Bibliotekets utbud Välkomna till Gummifabriken! Byggnation och slutbesiktning pågår. Ingen biblioteksvisning i dag!

Läs mer

MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund

MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund Helena Nordqvist 1 MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund MTM ska vara ett nationellt kunskapscentrum för tillgängliga medier och arbeta för att alla ska ha tillgång till

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Utmaning Storstad. Läsning och tillgängliga medier inom LSS- och äldreomsorg. David Södergren Medin. Foto: Cecilia Brisander.

Utmaning Storstad. Läsning och tillgängliga medier inom LSS- och äldreomsorg. David Södergren Medin. Foto: Cecilia Brisander. Utmaning Storstad Läsning och tillgängliga medier inom LSS- och äldreomsorg David Södergren Medin Foto: Cecilia Brisander Version 20190517 Innehåll Förord... 3 Syfte och bakgrund... 5 Tidigare rapporter...

Läs mer

Att nå ut till talboksläsande barn och unga. Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27

Att nå ut till talboksläsande barn och unga. Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27 Att nå ut till talboksläsande barn och unga Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27 Agenda Introduktion Vem är jag? Hur jobbar jag: Samverka och nätverka Informationskampanjer Kurs

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober Tuija Vartiainen, Länsbibliotek Västmanland

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober Tuija Vartiainen, Länsbibliotek Västmanland MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås 8-9 oktober 2003 Tuija Vartiainen, Länsbibliotek Västmanland Delar av slutrapporten som Jenny Tunedal, den första av två projektledare, håller på att skriva. När det inte

Läs mer

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017 Från bokcirklar till läkande läsning Helsingfors 14 december 2017 Liv medan ni väntar ur diktsamlingen Otal (1976) av Wislava Szymborska Nina Frid bibliotekarie, författare, handläggare för läsfrämjande

Läs mer

Tillgängliga medier i allmänhet och tal1dningar i synnerhet

Tillgängliga medier i allmänhet och tal1dningar i synnerhet 160204 Tillgängliga medier i allmänhet och tal1dningar i synnerhet Samarbete mellan Myndigheten för?llgängliga medier och Region Värmland 20151209 Intro MTM ger personer?llgång?ll de medier de behöver

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Verksamhetsplan 2018 på lättläst Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Sidan En förening och en styrelse - sida vid sida 3 FUB ska påverka samhället 8 Valet 2018 11 Att sprida kunskap

Läs mer

får påverka hur de lever får ha ett gott liv får bli förstådda och respekterade på sitt eget modersmål får utvecklas på olika sätt.

får påverka hur de lever får ha ett gott liv får bli förstådda och respekterade på sitt eget modersmål får utvecklas på olika sätt. Det här är FDUV:s strategi för åren 2018 2020. Vår strategi berättar vad vi vill göra, till exempel vad vi vill ändra i samhället, och hur vi ska bära oss åt för att göra det. alltså varför vi finns till

Läs mer

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek MTM:s referensgrupp för folkbibliotek Möte 21 november 2018 Externa deltagare: Gustaf Hallquist, Borås stadsbibliotek Josef Laeben-Rosén Stark, Kristinehamns bibliotek Anna Grönlund, Östersunds bibliotek

Läs mer

Protokoll MTM:s Brukarråd

Protokoll MTM:s Brukarråd Diarienummer: MTM 2018/7 Protokoll MTM:s Brukarråd Tid: 2018-02-01 Plats: Närvarande: Förhinder: Sekreterare: Palmfelts Center, mötesrum Översikten Klas Nelfelt, Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) Linda

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

MTM ger ut MTM anpassar

MTM ger ut MTM anpassar Tillgänglig läsning Läsa på olika sätt - med ögon, fingrar och öron MTM ger ut Lättlästa böcker och nyheter MTM anpassar Punktskriftsböcker och taktila bilderböcker Talböcker och taldagstidningar Välkommen

Läs mer

E-böcker, e-ljudböcker och e-film. Om digitala medier och hur man använder dem

E-böcker, e-ljudböcker och e-film. Om digitala medier och hur man använder dem E-böcker, e-ljudböcker och e-film Om digitala medier och hur man använder dem Vad är e-medier? E-bok en digitalt textfil E-ljudbok en digital ljudfil E-film strömmad film Digitala tidningar och tidskrifter

Läs mer

Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi

Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi Datum Vår ref 2019-10-08 MTM 2019/622 Er ref Ku2019/00550/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi Myndigheten

Läs mer

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Agenda Introduktion Vem är jag? Hur jobbar jag: Samverka och nätverka Informationskampanjer

Läs mer

LÄSombudet. LÄSSTUNDER SOM VIDGAR VÄRLDEN Med lättlästa nyheter kan alla hänga med. Tema: Lättläst samhälle. >>Tidningen för läsombud och högläsare

LÄSombudet. LÄSSTUNDER SOM VIDGAR VÄRLDEN Med lättlästa nyheter kan alla hänga med. Tema: Lättläst samhälle. >>Tidningen för läsombud och högläsare nr 2. 2017 LÄSombudet >>Tidningen för läsombud och högläsare LÄSSTUNDER SOM VIDGAR VÄRLDEN Med lättlästa nyheter kan alla hänga med Tema: Lättläst om samhälle t BESÖK BOKMÄSSAN MÖT MOA PÅ 8 SIDOR INFÖR

Läs mer

Aktuellt och på gång på MTM Helena Nordqvist

Aktuellt och på gång på MTM Helena Nordqvist Aktuellt och på gång på MTM 2017-12-01 Helena Nordqvist Aktuellt och på gång Några ord om MTM Framtidsstrategi Enkät till registrerare på skolbibliotek Läromedelsöversyn Läsarpaneler Forskningsöversikt

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Nya låntagare, nya behov

Nya låntagare, nya behov Nya låntagare, nya behov TPB och biblioteken i framtiden Bitte Kronkvist bitte.kronkvist@tpb.se www.tpb.se katalog.tpb.se TPB:s uppdrag och strategi..att i samverkan med andra bibliotek tillgodose de behov

Läs mer

Bilaga till Protokoll MTM:s brukarråd

Bilaga till Protokoll MTM:s brukarråd Datum Vår ref 2016-01-13 Pia Hasselrot Bilaga till Protokoll MTM:s brukarråd Afasiförbundet Afasi Hjärnskador varierande funktion. Svårt att tala, förstå, oftast läsa och skriva. En del har svårt med siffror

Läs mer

Varma hälsningar. september Till alla Klippan-sektioner. Hej alla!

Varma hälsningar. september Till alla Klippan-sektioner. Hej alla! september 2015 Till alla Klippan-sektioner Hej alla! brev Hoppas ni haft en fin sommar! Ta med nyhetsbrevet till ert nästa möte. Använd det ni har nytta av. Ni får bland annat en fin film den här gången.

Läs mer

Styrgrupp Kultur för hälsa

Styrgrupp Kultur för hälsa MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: Regionens hus sal H Närvarande: Adjungerande: Ej närvarande: Ola Bengtsson Paula Bergman Laila Bradling Jesper Ekberg Birgitta Ekeberg Lars Johansson Lena Larking Jörgen Lindvall

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Regional talboksplan 2011 Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Inledning Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar län har ett långtgående samarbete som fördjupats genom ett politiskt

Läs mer

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Göteborg 2 mars 2011 Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling av bibliotek 2001-2004 - Equal Biblioteken

Läs mer

Välkommen till talböckernas värld!

Välkommen till talböckernas värld! Välkommen till talböckernas värld! http://www.legimus.se/barn/film Talboken - en inläsning med stöd av lagen Upphovsrättslagen, 17, möjliggör ljudupptagning av en tryckt bok. Men, det är endast personer

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

LÄSombudet. INGEBORG GER VARDAGSGLÄDJE Träffa Årets läsombud Tema: talböcker och taltidningar. >>Tidningen för läsombud och högläsare

LÄSombudet. INGEBORG GER VARDAGSGLÄDJE Träffa Årets läsombud Tema: talböcker och taltidningar. >>Tidningen för läsombud och högläsare nr 3. 2017 LÄSombudet >>Tidningen för läsombud och högläsare INGEBORG GER VARDAGSGLÄDJE Träffa Årets läsombud 2017 Tema: talböcker och taltidningar BÄSTA NOSTALGILÄSNINGEN SOM TALBÖCKER NY FOLDER OM LÄTTLÄST

Läs mer

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre!

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre! Studieplan/handledning för cirkeledare till Läsa tillsammans med äldre! Studieplan och handledning till Läsa tillsammans med äldre Det här är en handledning och studieplan till Centrum för lättlästs utbildningsmaterial

Läs mer

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020 utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland 1 Innehåll Förord... 3 Biblioteksstrategi för Halland...4 Huvudmän och uppdrag... 5 Samarbetsparter...8

Läs mer

Information från kulturnämnden

Information från kulturnämnden Information från kulturnämnden Elisabeth Ståhle (MP) kulturnämnden Sten Bernhardsson, direktör kulturförvaltningen 19 april 2017 Kulturnämnden arbetar aktivt för att nå Uppsalas seniorer kulturnämndens

Läs mer

STRATEGIDOKUMENT. Barn- och ungdomsstrategi för MTM 2015-2017

STRATEGIDOKUMENT. Barn- och ungdomsstrategi för MTM 2015-2017 STRATEGIDOKUMENT Barn- och ungdomsstrategi för MTM 2015-2017 Barn- och Ungdomsstrategi för MTM 2015-2017 1.1 Inledning Denna strategi anger inriktningen för hur ett barn- och ungdomsperspektiv ska integreras

Läs mer

Protokoll MTM:s Brukarråd

Protokoll MTM:s Brukarråd Diarienummer: MTM 2018/7 Protokoll MTM:s Brukarråd Tid: 2018-10-04 Plats: Närvarande: Förhinder: Sekreterare: Palmfelts Center, mötesrum Översikten Gudbjörg Gudjonsdottir, Dyslexiförbundet Linda Bergfeldt,

Läs mer

Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57)

Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Datum Vår ref 2018-10-31 MTM2018/483 Er ref Ku2018/01470/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Myndigheten

Läs mer

Protokoll MTM:s brukarråd

Protokoll MTM:s brukarråd Protokoll MTM:s brukarråd Tid: 2016-10-04 Plats: Närvarande: MTM:s lokaler Erling Nylén, Dyslexiförbundet FMLS Linda Bergfeldt, Afasiförbundet Camilla Källgren, Sveriges länsbibliotekarier Håkan Thomsson,

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

LYSSNA, TITTA, KLÄM, KÄNN OCH LUKTA!

LYSSNA, TITTA, KLÄM, KÄNN OCH LUKTA! nr 4. 2016 LÄSombudet >>Tidningen för läsombud och högläsare LYSSNA, TITTA, KLÄM, KÄNN OCH LUKTA! Möt Agneta som läser med alla sinnen LÄTTLÄST BOKMÄSSA I VÄXJÖ RIKSKONFERENSEN LÄSLUST TILL ALLA PROVLÄS

Läs mer

Skapande möten för bättre

Skapande möten för bättre PROJEKTMATERIAL Skapande möten för bättre livskvalitet Fristads folkhögskola April 2001 s Pedagogiska resurser www.folkbildning.net Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm, 08-412 48 00 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

FUB i Linköping. Verksamhetsplan 2014

FUB i Linköping. Verksamhetsplan 2014 FUB i Linköping Verksamhetsplan 2014 Verksamhets plan för 2014 för FUB i Linköping Aktiviteter Vi kommer att ha möte med omsorgsnämnden, utförare, anhörigstöd, LSS funktionsstöd, dagligverksamhets chefer

Läs mer

Tillgängliga medier och språklig mångfald Om talböcker på olika språk, urval och strategi

Tillgängliga medier och språklig mångfald Om talböcker på olika språk, urval och strategi Tillgängliga medier och språklig mångfald Om talböcker på olika språk, urval och strategi Junko Söderman, Urval Förordning (2010:769) med instruktion för Myndigheten för tillgängliga medier Myndigheten

Läs mer

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna.

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Kulturnämnden Annelien van Der Tang-Eliasson Utvecklare bibliotek 040-675 37 40 Annelien.VanDerTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-05 Dnr 1701596 1 (5) Kulturnämnden Läsfrämjande insatser

Läs mer

Välkommen på seminariehelg

Välkommen på seminariehelg Välkommen på seminariehelg 20 21 oktober 2018 på VANN Spa och konferens, Brastad FUB Västra Götaland bjuder alla medlemmar och intresserade till denna seminariehelg. Tillsammans får vi kunskap, inspireras,

Läs mer

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8.

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8. Biblioteksplan Högsby kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 8. Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Denna

Läs mer

Talböcker på skolbiblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på skolbiblioteket. Helena Nordqvist Helena Nordqvist 1 Den här timmen Varför talböcker? Det här kan biblioteket göra Talbokstillstånd Bibliotekskonto hos MTM Olika sätt att läsa talböcker Egen nedladdning Hitta på legimus.se Demokonto Ur

Läs mer

En gränsöverskridande mediepolitik För upplysning, engagemang och ansvar (SOU 2016:80)

En gränsöverskridande mediepolitik För upplysning, engagemang och ansvar (SOU 2016:80) Datum Vår ref 2017-03-20 MTM2017/5 Er ref Ku2016/02492/MF Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm En gränsöverskridande mediepolitik För upplysning, engagemang och ansvar (SOU 2016:80) Myndigheten

Läs mer

I samarbete med Länsstyrelsen i Skåne

I samarbete med Länsstyrelsen i Skåne I samarbete med Länsstyrelsen i Skåne En telefonlinje för personer som utövar våld i nära relationer Den 4 februari startar en ny telefonlinje för personer som vill ha hjälp att sluta utöva våld i sin

Läs mer

Bengt Fredrikson skriver lättläst historia

Bengt Fredrikson skriver lättläst historia nr 2. 2019 LÄSombudet >>Tidningen för läsombud och högläsare FRÅN ISTID TILL EU Bengt Fredrikson skriver lättläst historia AGNETA JSON GRANEMALM BLEV ÅRETS LÄSOMBUD BOKBUSSEN KOMMER TILL LÄSARNA LÄSNING

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Undersökning om läsvanor och läsförmåga bland Sveriges invånare

Lättläst sammanfattning av Undersökning om läsvanor och läsförmåga bland Sveriges invånare Lättläst sammanfattning av Undersökning om läsvanor och läsförmåga bland Sveriges invånare Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, vill ta reda på hur bra Sveriges invånare är på att läsa, och vad de

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2016 Biblioteken på Gotland

Tillgänglighetsplan 2016 Biblioteken på Gotland Tillgänglighetsplan 2016 Biblioteken på Gotland Mål Biblioteken på Gotlands samtliga resurser ska göras tillgängliga på ett sådant sätt att användaren oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund eller funktionsvariation

Läs mer

Insatser för digital delaktighet på folkbiblioteken

Insatser för digital delaktighet på folkbiblioteken Insatser för digital delaktighet på folkbiblioteken Av Ida Norberg Hela rapporten kan hämtas här, PDF Något om förutsättningarna inför rapportskrivandet: Byte av författare Tidsperspektivet Digital delaktighet:

Läs mer

MTM ger stöd till skolbiblioteken. Tillgängliga skolbiblioteket

MTM ger stöd till skolbiblioteken. Tillgängliga skolbiblioteket Tillgängliga skolbiblioteket Omkring sex procent av befolkningen har en läsnedsättning. Synskada och dyslexi är de vanligaste orsakerna till en läsnedsättning men det finns andra orsaker också. Skolbiblioteken

Läs mer

Årsmöte mars träff hos medlem på väg mot Special Göteborgsvarvet i maj månad

Årsmöte mars träff hos medlem på väg mot Special Göteborgsvarvet i maj månad Årsmöte mars träff hos medlem på väg mot Special Göteborgsvarvet i maj månad på scenen på Glada Hudik teater i september månad Konserthuset med tjejgruppen Upp & ner gympa Ombord på Birka Klippans möte

Läs mer

Välkommen till talböckernas värld!

Välkommen till talböckernas värld! Välkommen till talböckernas värld! http://www.legimus.se/barn/film Talboken - en inläsning med stöd av lagen Upphovsrättslagen, paragraf 17 möjliggör ljudupptagning av en tryckt bok. Men, det är endast

Läs mer

Ansökan om ett Digidelcenter på Rättviks kulturhus

Ansökan om ett Digidelcenter på Rättviks kulturhus 1(6) Ansökan om ett Digidelcenter på Rättviks kulturhus ansöker om projektmedel för att starta ett kommunalt Digidelcenter i biblioteket på Rättviks kulturhus. Ambitionen är också att det ska finnas en

Läs mer

Talboken kommer till taltidningsläsare

Talboken kommer till taltidningsläsare Talboken kommer till taltidningsläsare Slutrapport Dokumentattribut Information Titel och undertitel Slutrapport TBK för taltidningsläsare Dokumentägare Ulf Wikman Dokumenttyp Slutrapport Version 1.0 Senaste

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder HALLSTAHAMMARS KOMMUN Kultur & Fritid 2006-03-06 F Ö R S L A G Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder BAKGRUND Handikapplan för Hallstahammar kommun

Läs mer

Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008

Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008 Anteckningar från Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008 Dagen inleddes med att Elisabeth Aquilonius redogjorde för rapporten Social ekonomi http://www.regionbiblioteket.stockholm.se/upload/social%20ekonomi%2007102

Läs mer

FUB SÖDERMANLANDS LÄNSFÖRBUND

FUB SÖDERMANLANDS LÄNSFÖRBUND Till Vuxennämnden i Katrineholms Kommun För ett år sedan genomfördes en läsundersökning bland läsombuden i Sörmland. En kort sammanfattning följer här men rapporten i sin helhet följer med brevet. I Katrineholms

Läs mer

Talböcker på biblioteket

Talböcker på biblioteket Talböcker på biblioteket Helena Nordqvist 2015-03-19 1 Talböcker på biblioteket Den här timmen Det här kan biblioteket göra Talbokstillstånd Bibliotekskonto hos MTM Olika sätt att läsa talböcker Talbok

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare

Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare Projekt Läskraft! Högläsning för personer med demens av frivilliga och anhöriga högläsare Tips och förslag till modell för arbetet i kommunala arbetsgrupper www.lattlast.se/laskraft Innehåll Förord 3 Arbetsgrupp..

Läs mer

Hitta till punktskriften

Hitta till punktskriften MTM:S INFORMATIONSSERIE Hitta till punktskriften Om barn och punktskrift för föräldrar och lärare Innan barnet kan läsa Högläsning stimulerar barns språkutveckling och det gäller förstås även barn med

Läs mer

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist Talböcker på biblioteket Helena Nordqvist Den här timmen Det här kan biblioteket göra Talbokstillstånd Bibliotekskonto hos MTM Olika sätt att läsa talböcker Egen nedladdning Så här gör man Demokonto Biblioteken

Läs mer

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag.

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag. dnr 1023/18 VALÅR I KLASSRUMMET Det svenska riksdagsvalet är avslutat och vi har en regering på plats. Men valåret i klassrummet tar inte slut där. I maj är det val till Europaparlamentet och i samband

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

Kvalitetsdialog, strategigruppen

Kvalitetsdialog, strategigruppen Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2018-02-28 Dnr Dnr 6.7-2018-116 Kvalitetsdialog, strategigruppen Datum: 27 februari 2018 Ordförande: Charlotte Åstrand, Länsbibliotek Sörmland Sekreterare: Elisabet

Läs mer