Jämförelse mellan Extreme. Programming och andra. lättviktsprocessser. Av : Fredrik Scheja (d98fsc) Måns Holmstedt Jönsson (d99mhj)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jämförelse mellan Extreme. Programming och andra. lättviktsprocessser. Av : Fredrik Scheja (d98fsc) Måns Holmstedt Jönsson (d99mhj)"

Transkript

1 Jämförelse mellan Extreme Programming och andra lättviktsprocessser Av : Fredrik Scheja (d98fsc) Måns Holmstedt Jönsson (d99mhj)

2 1 Inledning Denna artikel kommer att behandla lättviktsprocesser såsom Scrum, FDD, Crystal och ASD. Sedan skall vi jämföra dessa metoder med Extreme Programming (XP) för att se på vad de olika processerna lägger tonvikt på. Processerna kommer att beskrivas kortfattat och vi kommer att lägga tyngdpunkten på de delar av processen som vi tycker är relevanta för just vårt arbete. Vi kommer att lägga stor vikt på den sociala aspekten hos de olika processerna. I slutändan kommer vi att reflektera över om vi skulle kunna tänka oss att använda någon annan process för att förbättra arbetet i vårt projektarbete i kursen IPT. 2 Agile-metoden 2.1 Bakgrund Ingenjörskonsten har sedan dess begynnelse fungerat på så sätt att en erfaren ingenjör har tillverkat en design av lösningen till ett visst problem, t ex ett brobygge. Vid konstruktionen av en bro tar man sedan hjälp av byggarbetare och konstruktörer som använder ingenjörens design för att bygga bron. Designen i detta fallet är allomfattande, d v s den presenterar totallösningen. Länge har ett sådant synsätt tillämpats på programvaruutveckling. Men under 90-talet började grunderna läggas till ett nytt tankesätt. Tankesättet var att hela källkoden var ett designdokument och konstruktionsfasen i själva verket var användandet av kompilator. Mannen som framförde detta tankesätt var Jack Reeves[7]. Det som skiljer programvaruutvecklingen från traditionella ingenjörskonster är följande. Vid t ex ett brobygge är det ytterst ovanligt att kunden mitt i byggandet skulle vilja att bron även skall kunna bära tåg. Det är däremot inte ovanligt att kraven från kunden ändras i programvaruprojekt. Sådana projekt måste vara smidigare och mer beredda på ändrade förutsättningar. Vi ska nu berätta kortfattat hur denna projektprocess är utvecklad genom ett nytt sätt att tänka när det gäller företagsamhet, Lean Manufacturing. Detta tankesätt har lagt grunden till en ny mer anpassningsbart och lättstyrt sätt att utveckla programvara. Dessa utvecklingsprocesser samlas in inder ett familjenamn, "Agile".

3 2.2 Lean Programming Under början på 80-talet uppkom ett nytt sätt att se på industriell tillverkning. Denna tillverkningsprocess utvecklades av Taiichi Ohno och den blev senare känd som Lean Manufacturing[10]. För att skapa en effektiv tillverkningsprocess utgick han från arbetarna på golvet istället för att gå och fråga ingenjörerna. Ohno sammanfattade sin process i tio punkter: 1. Eliminate Waste 2. Minimize Inventory 3. Maximize Flow 4. Pull Down Demand 5. Empower Workers 6. Meet Customer Requirements 7. Do it Right the First Time 8. Abolish Local Optimization 9. Partner With Suppliers 10. Create a Culture of Continuous Improvement Man har på senare tid uppmärksammat att Lean Manufactoring kan appliceras på programvaruutveckling och kallas då för Lean Programming och bygger på dessa punkter: #1 Eliminate Waste Detta innebär att man skall göra sig av med så mycket oväsentligt arbete som är möjligt. Detta kan jämföras med en arbetsmetod i XP vid namn Simple Design. Denna metod innebär kortfattat att man implementerar den uppgift man skall lösa, men ingenting utöver detta. #2 Minimize Inventory Grundidén har att göra med att ta bort allt överflödigt som inte tillför någonting till slutprodukten. T ex i programvaruutveckling begränsas tillverkningen av dokument som i första hand inte har med slutprodukten att göra. #3 Maximize Flow (Drive Down Development Time) Detta har att göra med att man vill maximera genomflödet genom att minimera arbetscyklerna. Från att tidigare tagit år mellan programvaruiterationer skall man nu minimera dem till månader alternativt veckor. #4 Pull From Demand (Decide as Late as Possible) När man arbetar med programvaruutveckling har man ingen chans att förutse hur produkten kommer att se ut i slutändan. Därför måste man vara flexibel inför förändringar i kraven från marknaden/kunden.

4 #5 Empower Workers (Decide as Low as Possible) Utvecklare vill vara med och få feedback om hur det går för projektet i helhet. Detta löser man genom korta iterationer och möten med utvecklarna så att de får en uppfattning om var projektet är på väg och hur det kommer att se ut i slutändan. Detta medför att utvecklarna får mer kunskap och mår bättre. #6 Meet Customer Requirements (Now and in the Future) Kunder vill ofta äta kakan och ändå ha den kvar. D v s kunden vill sällan begränsa sig genom att tidigt i processen göra avgörande beslut i vilken riktning projektet skall gå. Dessa beslut är dock viktiga för utvecklarna för att arbeta effektivt. Lösningen på problemet är att ha korta iterationer och låta kunden ta del av den halvfärdiga produkten efter varje iteration. Det är då lättare för kunden att se vad han egentligen vill ha och denne kan lättare ta avgörande beslut angående projektets riktning. #7 Do it Right the First Time (Incorporate Feedback) Eftersom kunden inte alltid vet vad denne vill ha måste man ha ett säkert och robust system för att kunna göra ändringar som kunden kräver allt eftersom. Detta uppnås i lean programming dels genom att införa test som försäkrar att koden är stabil och dels genom att använda refactoring. Detta innebär att man implemterar och löser det aktuella problemet och sedan, när kunden ändrar sina krav, utför en kontrollerad och effektiv förbättring av designen. #8 Abolish Local Optimization (Sub-Optimized Measurements are the Enemy) Det gör ingenting att programmerarna inte sitter vid sin terminal och kodar fyrtio timmar i veckan. Det är viktigare att se till helheten av vad som produceras i slutändan. Koncentrationen skall inte ligga på antal producerade kodrader, utan hellre på att produkten utvecklas i rätt riktning. #9 Partner With Suppliers (Use Evolutionary Procurement) Detta innebär att man helst vill ha ett fortlöpande kontrakt med beställaren så att han får det bästa mervärdet till det priset. Eftersom kunden oftast inte vet vad den vill ha är det mycket svårt, om inte omöjligt, för utvecklingsteamet att lägga ett bud på kostnaden. #10 Create a Culture of Continuous Improvement Under hela processens gång skall man vara noga med att stanna upp reflektera över hur projektet har gått och försöka lära sig av sina misstag så att kvalitén blir bättre och bättre.

5 2.3 The agile manifesto De upphovsmakare till de lättviktsmetodiker vi går igenom här i denna skrift har gått samman för att utveckla ett manifest[3]. I detta lägger man fast ett antal principer som lägger ett grundfundament med punkter som alla lättviktsmetodiker har gemensamt. Innehållet i manifestet är följande: Högsta prioritet är att tillfredsställa kunden genom tidig och kontinuerligt levererad, fungerande programvara. Detta sker i korta iterationer om veckor till ett litet antal månader. Utvecklingsteamet måste välkomna ändrade produktkrav, även om de kommer sent i utvecklingen. Detta förbättrar kundens konkurrenskraft. Det måste finnas en god daglig kontakt mellan affärsfolk och utvecklare. Det är viktigt med motiverade människor så ge dem därför den miljö och det stöd de behöver. Lita på att de gör jobbet. Muntlig kommunikation är bästa sättet att framföra information på. Fungerande programvara är det bästa sättet att se hur långt utvecklingen har gått. Utvecklingsteamet bör kunna hålla en någorlunda konstant utvecklingstakt. Kontinuerlig uppmärksamhet på en stabil, bra design förbättrar flexibiliteten. Enkelhet är väsentligt. Försök att minimera onödigt arbete. Den bästa arkitekturen, designen och produktkraven uppkommer från självständiga utvecklingsteam. Utvecklingsteamet skall med regelbundna intervall reflektera över hur man ska kunna uppnå bättre effektivitet och sedan införliva de ändringarna i utvecklingsarbetet.

6 3 XP vs andra agile metoder 3.1 Crystal Crystal har utvecklats av Alistair Cockburn[1] efter många års erfarenhet av programvaruutveckling och intervjuer med otaliga projektgrupper ända sedan tidigt 90- tal. Crystal består av en hel familj av metodiker att arbeta efter beroende på vad det är för produkt som ska utvecklas. De olika metodikerna kallas Clear, Yellow, Orange och Red. Cockburn ser på projektet med avseende på två aspekter, dels antal anställda och dels konsekvenserna av buggar i systemet. Diagram över Cockburns sätt att karakterisera projekt. På ena axeln har vi antal gruppmedlemmar och på den andra vad man förlorar av buggar i produkten. C-komfort, D-småkostnader, E-väsentliga summor pengar och L-liv Gemensamt för alla i Crystal-familjen är att projektet skall producera användbar och fungerande mjukvara. Detta uppnås genom att hela tiden anpassa själva utvecklingsarbetet så att arbetet och kommunikationen inom gruppen skall flyta bättre. Detta innebär att inget projekt kommer att skötas exakt likadant som ett annat, det gäller att hela tiden vara anpassningsbar. Man stödjer alla kriterier för att vara en lättviktsprocess, t ex korta iterationer, bättre kommunikationer och mer feedback. Crystal-familjen är människocentrerad på så sätt att man anser att alla verktyg och arbetsmetoder är till för att stötta individen, projektets viktigaste resurs. Man är också väldigt tolerant dels mot människors olika sätt att vara och dels mot utvecklingar och anpassningar till arbetssättet, t ex kan man alltid lägga till arbetsmetoder från XP.

7 Crystal Clear vs XP XP kan jämföras med Crystal Clear, dvs projekt som innefattar D6 och E6-nivåerna. Clear är till för projektgrupper som sitter i ett och samma rum, omkring 6-10 personer. Större grupper än så behöver mer specificerade kommunikationsstrukturer. Cockburns process liknar i många avseenden XP men enligt oss skiljer de sig i två stora punkter: Clear kräver av gruppen att producera teknisk dokumentation, men innehållet lämnas över åt gruppen att själv bestämma efter eget omdöme. Detta är för att hjälpa framtida utvecklare att sätta sig in i projektet. Cockburn talar varmt om whiteboardens oöverträffliga egenskaper i utvecklingsarbetet. Köp in, och snåla inte med whiteboards, för man ritar sällan av vad man kommit fram till (och det är inte sällan man kommer fram till att den informationen var kritisk först långt efteråt) och då är det bra att man inte behöver sudda ut tavlan. Det kan finnas information lite här och var på tavlorna som kan vara viktig att få med i den tekniska dokumentationen. Efter och mellan varje release har man en workshop med projektgruppen där man satsar på att trimma in både produkten och själva utvecklingsarbetet. Man intervjuar utvecklarna och tittar på och reder ut brister i produktionskoden och arbetsmetoderna. Detta gör att projektet blir mer anpassningsbart för ändrade krav än XP. Cockburn har här kommit fram till en arbetsmetod som han tycker är det minsta man bör göra för att kunna arbeta flexibelt och få största möjliga frihet för utvecklarna, och ändå få ett utvecklingsarbete att fungera. Om man försökt med XP och man inte känner att det fungerar kan man alltid falla tillbaka på Crystal Clear, med det tillägget att man måste tillverka teknisk dokumentation. Annars faller alla arbetssätt i XP in i Clear. 3.2 Adaptive Software Development vs XP Jim Highsmith har kommit fram till någonting han kallar Adaptive Software Development (ASD)[7] efter många års arbete med tunga traditionella processer. Hans arbetsmetoder är inte lika hårt specificerade som XP. Men det är inte det som är det viktigaste i Highsmiths arbete, han lägger stor tyngdpunkt på att visa med hjälp av kaosteori på varför ett adaptivt arbetssätt är viktigt ur en organisatorisk synvinkel. ASD har tre faser som arbetsprocessen genomlöper: Spekulation Highsmith menar att en planering är omöjligt att genomföra i ett adaptivt arbete eftersom det är omöjligt att förutse allting. Däremot kan man spekulera i vad som kan ske i det fortsatta arbetet.

8 Samarbete När man arbetar i en miljö där man måste vara beredd på snabba förändringar måste projektgruppen samarbeta på ett helt nytt sätt. Projektledningens uppgift är i mindre skala att tala om för sin personal vad som ska göras, viktigare är att uppmuntra kommunikation mellan gruppmedlemmar så att de tillsammans kommer fram till vad som skall göras. Lärande I en traditionell processutveckling kommer själva lärandet i skymundan i och med att man bestämmer sig för en design och sedan håller sig till den. I en adaptiv utvecklingsprocess är det viktigt att man efter varje iteration tittar tillbaka på vad som gick bra eller dåligt. Sedan är det viktigt att lära sig av detta inför nästa utvecklingscykel. I och med denna tyngdpunkt i Highsmiths resonemang märks det att han fokuserar mycket på utvecklingsarbetets mer mjukare sidor i allmänhet och samarbete och lärande i synnerhet[14]. Jim Highsmith och Alistair Cockburn har under senare tid arbetat med att sammanföra deras två arbetsmetodiker ASD och Crystal. 3.3 Scrum Scrum är en utvecklingsprocess som byggs på ett antal regler och arbetsmetoder. De sammanfattas enligt följande. Att ta stora problem och bryta ner dem till mindre och mer lätthanterliga problem, som mindre projektgrupper kan klara av att producera inom några månader eller mindre. Processen skall också göra det möjligt för utvecklarna att producera kod även om de inte exakt vet hur designen för hela problemet som skall lösas ser ut. Scrum låter även stora projektgrupper arbeta som små genom att dela upp arbetet i mindre bitar. Dessa mindre problem kan produceras parallellt så att alla grupperna inom projektet kan jobba samtidigt. Men det ställs även krav på kontinuerlig synkronisering och testning för att de olika delarna som produceras skall vara så stabila att de lätt kan slås samman. I punktform kan Scrum beskrivas enligt följande[12]: Små grupper för att ha en hög kommunikation inom projektet. Lätt kunna anpassa sig till nya tekniska och marknadsmässiga lösningar för att få fram de bästa möjliga produkten. Uppdelning av stora problem till mindre. Konstant dokumentering och testning under skapandet av koden. Scrum vs XP Scrum har många gemensamma nämnare med XP. De saker som man tänker först på är att både Scrum och XP är ute efter att ta ett stort och komplext problem och bryta ner det så att det skall bli lättare att hantera[13]. I enlighet med de båda processerna är det också en styrka att arbeta i små team i stället för stora arbetslag. Detta främst för att man lägger större tyngd på den sociala aspekten inom programmvaruutvecklingen. Det skall dock nämnas att det ej enbart är av humanistiskt tänkande som man gör detta. Den största anledningen till att man har små arbetslag är att man snabbare vill sprida kunskapen inom projektet. En annan sak som de två processerna har gemensamt är att de båda stödjer, och

9 kräver, kontinuerlig testning genom hela projektet även om XP med sin test-firts har ett annat tillvägagångssätt att utföra disciplinen. I stort är Scrum en XP light version där man tagit bort eller tar lättare på vissa av XP s discipliner så som test-first och parprogrammering. Men i slutändan är det ändå fler saker som för de båda processerna samman än som skiljer dem åt. 3.4 Feature Driven Development vs XP Feature Driven Development (FDD) är en process som börjar med att man fastställer helhetsmodellen av det system man skall bygga[17]. När detta är gjort delar man upp modellen i mindre bitar s k features, design by feature, build by feature. Dessa implementerar man över en period av ca två veckor. En feature är inom projektet definierad som en funktion som kunden har nytta av. Man kan punkta upp Feature driven development i 4 punkter: Develop an overall model Build a feature list Plan by feature Design by feature/build by feature Likheterna mellan FDD och XP är många. Båda processerna är designade för att snabbt kunna leverera färdiga resultat till kunden så att man snabbt skall kunna få feedback. De är också mer fokuserade på att överföra kunskap genom människor istället för att som i de stora tungviktprocesserna producera tusentals sidor dokumentation. Även när det gäller rollerna i projektet har de samma synsätt. Det vill säga att det finns ingen fast designgrupp eller någon fast implementeringsgrupp utan alla jobbar tillsammans. Detta gäller även kunderna som båda processerna vill ha med i projektet som en aktiv part i utvecklingen. FDD vs XP Det som skiljer de två processerna åt är främst följande saker: En av de främsta skillnaderna mellan de två olika processerna är storleken på teamen. XP är designad för grupper på ca 10 personer medan FDD är designad för mycket större grupper[15]. Detta anser vi vara en svaghet eftersom ju större grupperna desto mindre blir de sociala fördelarna. Med sociala fördelar menar vi främst den sociala kontakten mellan människor. Med för stora grupper skapas problemet med mångfaldens överflöd. I XP har alla rätt till att ändra i koden. Vem som helst får ändra var som helst. I FDD får man bara ändra koden i den aktuella featuren man håller på att implementera. I FDD har man klassägare som jobbar med en feature. Ägare till angränsande klasser jobbar oftast inom samma featureteam för att på så sätt spridda kunskapen inom projektet. Kunskaperna blir dock bara spridda inom sitt featureteam istället för hela gruppen som i XP där hela teamet vet hur koden fungerar. I FDD används inte parprogrammering, som är en av stöttestenarna i XP. Man använder istället sig av kodgranskning. Detta av tre skäl. Den som granskar koden har inte varit med och skrivit den. Detta gör att personen är mer kritisk och inte släpper igenom någon halvdan kod. Chefprogrammeraren kan tillse att dom sätt som

10 används för att lösa uppgiften verkligen är en bra lösning, så att inte programmerarna lär varandra dåliga vanor. Detta är annars en sak som lätt kan hända i XP. Den tredje är att man som programmerare kommer bort från terminalen när man granskar koden på papper. Man behöver i FDD inte använda enhetstester som man måste ha i XP. Man utgår istället från att programmerarna kontinuerligt testar koden på olika sätt. Det är dock helt okej att använda enhetstester i ett FDD projekt.

11 4 Sammanfattning och reflektioner Efter att har gjort denna djupstudie har vi funnit oss reflektera över vissa punkter. Det är märkligt att XP har sådana hårt fastställda discipliner när man vill kalla sig för en anpassningsbar och flexibel metodik. Dock poängterar Beck att man skall utgå från XP och se det som en startpunkt. Men vi tycker att Beck inte berättar tillräckligt utförligt hur denna anpassning skall göras. Vi vill att XP skall lägga mer tonvikt på The agile manifesto s sista punkt: At regular intervals, the team reflects on how to become more effective, then tunes and adjusts its behavior accordingly. Bristen på teknisk dokumentation i XP ställer väldigt höga krav på läsbarhet i koden. Vi har märkt i våra projektgrupper som vi coachat under våren 2002 att koden som tillverkas i XP-anda i slutändan inte är så självförklarande som man skulle ha velat. En lösning på detta problem skulle kunna vara att kräva att man lägger in javadoc i koden. En viktig sak som Crystals grundare Cockburn lägger stor vikt på är att ha en yta, t ex en whiteboard, att skissa upp arkitekturen så att den alltid finns till hands när den blir aktuell att diskutera. Utvecklarna bör alltid ha en bild av hur systemet ser ut i bakhuvudet. Detta rekommenderas varmt från våran erfarenhet i IPT-kursen, studenterna får mycket gratis om de har arkitekturen framför sig när de behöver. Vi har också märkt i våra projektgrupper att man drar sig lite för att ändra i kod som någon annan skrivit. En lösning på detta är att den som vill göra en ändring i koden parar ihop sig med den som ursprungligen skrev koden som skall ändras i. I en adaptiv process är all försök till planering och framförhållning nästintill omöjligt. Den enda fördelen är möjligtvis att kunden kan få en antydan till hur mycket han/hon kan få med i nästa iteration. Men eftersom allt kan hända och ställa till det under resans gång i en anpassningsbar miljö kan man aldrig vara säker. Vi tror att det kräver lång erfarenhet innan man kan med någorlunda precision uppskatta arbetsbördan av en viss uppgift. Därför tycker vi att estimeringen i projekten som vi varit en del av under våren känns onödig. Projektgrupperna har ingen chans att komma fram till någon vettig uppskattning eftersom de har för liten erfarenhet. Slutligen anser vi att ingen av de andra lättviktsmetodikerna är mer attraktiv för användning i en kurs i IPT. Men vi ser gärna en liten trimning av XP enligt våra rekommendationer.

12 5 Referenslitteratur Böcker: [1] Cockburn: Agile Software Development, Pearson Education [2] Jeffries, Anderson, Hendrickson: Extreme Programming: Installed (2001) Artiklar på internet: [3] Principles behind the agile manifesto - [4] Cockburn, Agile Software Development Joins the Would-Be Crowd - [6] Feather, Agile Workflow - [7] Fowler: The new Methodology: - [ 8 ] M a r t i n, O n A n a l y s i s - [9] Martin, ContinuousCare - [10] Poppendieck, Lean Programming - [11] Schwaber, Self Organization df [12] Schwaber, Controlled Chaos: Living on the Edge, The origins of Scrum - [13] Sutherland, An extension pattern language for hyperproductive software development - [14] Highsmith and Cockburn, " The Business of Innovation" and "The People Factor" in IEEE Computer, Sept & Nov [15] Coad, Java Modeling in Color with UML: Enterprise Components and Process, Chapter 6 [16] Palmer, A Brief History of FDD - [17] Palmer, FDD and XP: -

Agil programutveckling

Agil programutveckling Agil programutveckling Pontus Evertsson D00, Lunds Tekniska Högskola d00pe@efd.lth.se Anna Jennerheim D00, Lunds Tekniska Högskola d00aj@efd.lth.se 2003-05-15 1 1. Inledning 3 2. Extreme Programming (XP)

Läs mer

Linköpings universitet 1 TDP029. Systemutveckling. Systemutveckling. Vanliga faser. Fler faser. Systemutvecklingsmetod

Linköpings universitet 1 TDP029. Systemutveckling. Systemutveckling. Vanliga faser. Fler faser. Systemutvecklingsmetod Systemutveckling TDP029 Systemutveckling Annika Silvervarg COIN/HCCS/IDA Systemutveckling kallas processen att ta emot en beställning på ett datorsystem, skriva en strukturerad kravspecifikation på systemet,

Läs mer

Linköpings universitet 1

Linköpings universitet 1 Vanliga faser TDP029 Systemutveckling Annika Silvervarg COIN/HCCS/IDA Analys Vad är problemet? Uppgift Vad är det för arbetsuppgifter och hur utförs de? Användarbehov Vad behöver användaren/användarna?

Läs mer

Agile-metoder, XP och ACSD

Agile-metoder, XP och ACSD Användarcentrerad systemdesign. Föreläsning 12 Agile-metoder, XP och ACSD Stefan Blomkvist MDI / IT, stefan.blomkvist@it.uu.se & Profdoc AB www.profdoc.se www.it.uu.se/edu/course /homepage/acsd/s04 XP

Läs mer

Användarcentrerad systemdesign

Användarcentrerad systemdesign Användarcentrerad systemdesign Föreläsning 11: Agile-processer och ACSD Stefan Blomkvist Avdelningen för MDI/IT, Uppsala Universitet, Stefan.Blomkvist@hci.uu.se www.it.uu.se/edu/course /homepage/acsd/

Läs mer

Inspel till dagens diskussioner

Inspel till dagens diskussioner Intro till Agil Projektledning CMB 11 juni 2018 Mats Nyman Wenell Management AB Inspel till dagens diskussioner Historik och bakgrund Agila manifestet och de agila principerna SCRUM Kort om SAFe Wenell

Läs mer

Användarcentrerad systemdesign

Användarcentrerad systemdesign Användarcentrerad systemdesign Föreläsning 9: Agile-metoder, XP och ACSD Stefan Blomkvist MDI / IT, Uppsala Universitet, stefan.blomkvist@it.uu.se XP www.it.uu.se/edu/course /homepage/acsd/s04 Dagens föreläsning

Läs mer

12 principer of agile practice (rörlig)

12 principer of agile practice (rörlig) X-treme programming 12 principer of agile practice (rörlig) Ge nöjd kund genom tidig och kontinuerliga leveranser Den viktigaste punkten som betyder att min vill ha kontinuerlig feedback Välkomna sena

Läs mer

F7 Agila metoder. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Ulf Asklund Datavetenskap, LTH

F7 Agila metoder. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Ulf Asklund Datavetenskap, LTH F7 Agila metoder EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Ulf Asklund Datavetenskap, LTH 1 XP - Scrum - Kanban - FDD Agila metoder: Vad innehåller SCRUM Hur skiljer sig XP och SCRUM?

Läs mer

Fungerar Agila principer i alla typer av projekt?

Fungerar Agila principer i alla typer av projekt? Fungerar Agila principer i alla typer av projekt? Wenell Management AB Vad är Agile? Agile kan sägas vara ett paraplybegrepp. Det är inte en systemutvecklingsmetodik i sig utan snarare en uppsättning värderingar,

Läs mer

Kravsammanställning. Förstudie verksamhetsstödjande. Drift & Förvaltning. Affärs-/ processutveckling. Analys & Design. Konstruktion Test Införande

Kravsammanställning. Förstudie verksamhetsstödjande. Drift & Förvaltning. Affärs-/ processutveckling. Analys & Design. Konstruktion Test Införande Erik Borälv Informationsteknologi Uppsala universitet Verksamhet Teknik Mål med verksamhet Förbättra verksamhet med hjälp av IT Leverera funktion till efterfrågad kvalitet inom budget och på tid Affärs-/

Läs mer

Agile Enterprise Architecture

Agile Enterprise Architecture Agile Enterprise Architecture Manifesto for Agile Software Development We are uncovering better ways of developing software by doing it and helping others do it. Through this work we have come to value:

Läs mer

Användningscentrering i agila utvecklingsprojekt. johanna.sarna@valtech.com Valtech

Användningscentrering i agila utvecklingsprojekt. johanna.sarna@valtech.com Valtech Användningscentrering i agila utvecklingsprojekt johanna.sarna@valtech.com Valtech Vem är jag? Johanna Särnå Jobbar på Valtech sedan 3 år tillbaka Jobbar där med användbarhet och projektledning Certifierad

Läs mer

Agile. Frågor. Lyckade/misslyckade IT-projekt

Agile. Frågor. Lyckade/misslyckade IT-projekt Erik Borälv Main Entry: ag ile Pronunciation: 'a-j&l, -"ji(-&)l Function: adjective Etymology: Middle French, from Latin agilis, from agere to drive, act 1:marked by ready ability to move with quick easy

Läs mer

BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM

BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM NORDSCRUM BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM NORDSCRUM BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM INNEHÅLLSFÖRTECKNING inledning... 3 SCRUM... 3 Bakgrund... 3 Faser... 3 Ramverket... 3 Nordscrum... 4 StudentProjekt...

Läs mer

PMM (Process Maturity Metrics) Allmänt. Mätetal för framgångsfaktorer. 1. CM konfigurationsstyrning

PMM (Process Maturity Metrics) Allmänt. Mätetal för framgångsfaktorer. 1. CM konfigurationsstyrning PMM (Process Maturity Metrics) PMM är en metod för att mäta processmognad i utvecklingsprojekt. I korthet går metoden ut på att man utvärderar sin utvecklingsprocess med avseende på ett antal framgångsfaktorer

Läs mer

Agile. Frågor. Lyckade/misslyckade IT-projekt

Agile. Frågor. Lyckade/misslyckade IT-projekt Erik Borälv Main Entry: ag ile Pronunciation: 'a-j&l, -"ji(-&)l Function: adjective Etymology: Middle French, from Latin agilis, from agere to drive, act 1:marked by ready ability to move with quick easy

Läs mer

Scrum + XP samt konsekvensanalys

Scrum + XP samt konsekvensanalys Scrum + XP samt konsekvensanalys Daniel Nimren dt05dn8 Douglas Frisk dt05df1 Dept. of Computer Science, Lunds Tekniska Högskola, Sweden {dt05dn8 dt05df1}@student.lth.se 1 mars 2010 Sammanfattning Denna

Läs mer

F2 XP Extrem Programmering översikt. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Görel Hedin Datavetenskap, LTH

F2 XP Extrem Programmering översikt. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Görel Hedin Datavetenskap, LTH F2 XP Extrem Programmering översikt EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Görel Hedin Datavetenskap, LTH Syfte & Mål Ge en helhet av vad XP är Mål & syfte med XP - varför ser metoden

Läs mer

SCRUM vs. XP en jämförelse mellan två lättviktsmetodiker

SCRUM vs. XP en jämförelse mellan två lättviktsmetodiker SCRUM vs. XP en jämförelse mellan två lättviktsmetodiker Phut Tran D01, Lund Tekniska Högskola d01pt@efd.lth.se 21 februari 2006 Innehållsförteckning ABSTRACT... 3 1 INLEDNING... 4 2 VAD ÄR EN LÄTTVIKTSMETODIK?

Läs mer

Lean programvaruutveckling

Lean programvaruutveckling Lean programvaruutveckling Av Ludvig Hagmar (d01lh@efd.lth.se eller l_hagmar@hotmail.com) Den 12:e Februari 2006 Abstract: Denna djupstudie behandlar den agila metoden Lean software development eller Lean

Läs mer

Agilt arbetssätt i komplexa organisationer. Välkomna! Anna Picetti, IT-HUSET 2011-10-27. www.it-huset.se

Agilt arbetssätt i komplexa organisationer. Välkomna! Anna Picetti, IT-HUSET 2011-10-27. www.it-huset.se Agilt arbetssätt i komplexa organisationer Välkomna! Anna Picetti, IT-HUSET 2011-10-27 Ord från en företagsledare Ett bra genomförande är 90 procent av framgången och strategin 10, varav magkänslan är

Läs mer

Kanban i Extreme Programming

Kanban i Extreme Programming Kanban i Extreme Programming N. Fors och N. Hansson D06, Lunds Tekniska Högskola [niklas.fors niklas.hansson.06]@gmail.com 2mars2010 Abstract Kanban is a scheduling approach from the work philosophy just-intime

Läs mer

Kanban. Marcus Hammarberg. torsdag den 15 september 2011 (v.)

Kanban. Marcus Hammarberg. torsdag den 15 september 2011 (v.) Kanban Marcus Hammarberg Kanban? Vad sjutton är Kanban för något? Jag brukar beställa yakiniku... http://blog.huddle.net/wp-content/uploads/2009/08/team-building-exercises-improving-teamwork.jpg Kanban

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

F2 XP Extrem Programmering översikt. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Görel Hedin Datavetenskap, LTH

F2 XP Extrem Programmering översikt. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Görel Hedin Datavetenskap, LTH F2 XP Extrem Programmering översikt EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Görel Hedin Datavetenskap, LTH Vad är XP? En metod för hur man utvecklar programvara i grupp i nära samspel

Läs mer

Scrum + XP = sant. Kristian Björk D06, Lunds Tekniska Högskola dt05kb1@student.lth.se. Frederik Blauenfeldt Jeppsson. dt06fb8@student.lth.

Scrum + XP = sant. Kristian Björk D06, Lunds Tekniska Högskola dt05kb1@student.lth.se. Frederik Blauenfeldt Jeppsson. dt06fb8@student.lth. Scrum + XP = sant Kristian Björk D06, Lunds Tekniska Högskola dt05kb1@student.lth.se Frederik Blauenfeldt Jeppsson D06, Lunds Tekniska Högskola dt06fb8@student.lth.se 2010-03-02 1 Abstract Scrum och XP

Läs mer

Agile i ett större sammanhang. Thomas Nilsson CTO, Agile Developer, Coach & Mentor

Agile i ett större sammanhang. Thomas Nilsson CTO, Agile Developer, Coach & Mentor Agile i ett större sammanhang Thomas Nilsson CTO, Agile Developer, Coach & Mentor Continuous Integration XP Simple Design Pair Programming Refactoring Agile i ett större sammanhang DSDM Test Driven Development

Läs mer

Automation Region. Affärsdriven systemutveckling genom agila metoder. Stefan Paulsson Thomas Öberg

Automation Region. Affärsdriven systemutveckling genom agila metoder. Stefan Paulsson Thomas Öberg Automation Region Affärsdriven systemutveckling genom agila metoder Stefan Paulsson Thomas Öberg Frontit Frontit är ett svenskt konsultföretag i gränslandet mellan Management & IT, som stärker sina kunders

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

En studie om parprogrammering i praktiken

En studie om parprogrammering i praktiken En studie om parprogrammering i praktiken Mia Nyström Karin Wanhainen Johan Rix 29 maj 2002 Sammanfattning Parprogrammering är en av de mest omdiskuterade grundstenarna i Extreme Programming (XP). All

Läs mer

Agile i ett större sammanhang

Agile i ett större sammanhang Agile i ett större sammanhang Thomas Nilsson http://www.responsive.se http://www.responsive.se/thomas Agile Developer, Coach & Mentor Vad driver kostnaden? 1) Felaktig funktionalitet Inkluderande missuppfattningar,

Läs mer

Testdriven utveckling. Teorin bakom testdriven utveckling. Bakgrund. Januari 2009, KTH. Alexander Tarnowski

Testdriven utveckling. Teorin bakom testdriven utveckling. Bakgrund. Januari 2009, KTH. Alexander Tarnowski Testdriven utveckling Januari 2009, KTH Alexander Tarnowski Teorin bakom testdriven utveckling Bakgrund Testdriven utveckling började nämnas kring 1999-2000 av Kent Beck I praktiken implementationen av

Läs mer

Projektmetodik. Översikt. Lektion 1: Metodiker. Metodiker.

Projektmetodik. Översikt. Lektion 1: Metodiker. Metodiker. Projektmetodik Översikt Metodiker. Lektion 1: Metodiker Agile. - Lean. - Scrum. - Kanban. - XP, Extrem Programmering. - DSDM, Dynamic Systems Development Method. RUP, Rational Unified Process. Traditionella

Läs mer

Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16

Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16 Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16 Mål Kursen skall ge studenten träning i att utveckla en större programvara. Arbetet utförs i projektform. Projektet skall ge grundläggande

Läs mer

Scaled Agile Framework

Scaled Agile Framework Scaled Agile Framework Grunder för självorganisation Vad är det och är det bra? @svante_lidman svante.lidman@coreboost.se 1 Vem är Svante? Senaste 6-7 åren Konsultat inom Large-Scale Lean/Agile De +20

Läs mer

Objektorienterad programmering

Objektorienterad programmering Objektorienterad programmering Aletta Nylén http://user.it.uu.se/~aletta Epost: aletta.nylen@it.uu.se Rum: 1216 Kursinfo Lärare: Aletta Nylén Jesper Wilhelmsson Litteratur: Object-Oriented Software Development

Läs mer

Planeringsspelets mysterier, del 1

Planeringsspelets mysterier, del 1 Peter Lindberg Computer Programmer, Oops AB mailto:peter@oops.se http://oops.se/ 28 februari 2002 Planeringsspelets mysterier, del 1 Om jag ska spela ett sällskapsspel för första gången så vill jag att

Läs mer

Kursöversikt Certifierad Mjukvarutestare

Kursöversikt Certifierad Mjukvarutestare Kursöversikt Certifierad Mjukvarutestare Kurs Poäng (5 yh poäng/vecka) Examensarbete 20 Grunderna inom test 20 Kommunikation i arbetslivet 15 Lärande i arbete 1 60 Lärande i arbete 2 60 Projektarbete 15

Läs mer

Preliminär specifikation av projekt

Preliminär specifikation av projekt Preliminär specifikation av projekt Projektets namn: Infraröd Minneslåda (numera omdöpt till FastSync) Uppdragsgivare: Alex Olwal aolwal@cs.columbia.edu Deltagare: Johan Ullberg Nils

Läs mer

Användbarhet i sitt sammanhang

Användbarhet i sitt sammanhang Användbarhet i sitt sammanhang Världsanvändbarhetsdagen 2009-11-12 Anders Hedberg, Guide Konsult Stockholm Innehåll En helikoptertur över ett projekts olika faser med belysning på användbarhet i förhållande

Läs mer

Presentation. Fredrik Runnsjö 1996 Utvecklare 2004 Testare ~2006 Scrum/Canban

Presentation. Fredrik Runnsjö 1996 Utvecklare 2004 Testare ~2006 Scrum/Canban Presentation Fredrik Runnsjö 1996 Utvecklare 2004 Testare ~2006 Scrum/Canban Om AddQ Mission Vi skapar affärsnytta för kunden genom specialisttjänster inom test, kvalitetssäkring och effektivisering Tjänsteområden

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Agila arbetsformer. Gemensamma värderingar

Agila arbetsformer. Gemensamma värderingar Agila arbetsformer Agile, scrum och lite lite lean Gemensamma värderingar Värdera individer och interaktion högre än processer och verktyg Värdera fungerande mjukvara högre än omfattande dokumentation

Läs mer

extreme Programming refactored - recension och analys av Kent Becks senaste definition av XP

extreme Programming refactored - recension och analys av Kent Becks senaste definition av XP extreme Programming refactored - recension och analys av Kent Becks senaste definition av XP Måns Gunnarsson d01mg@efd.lth.se Sammanfattning Denna djupstudie består av en recension av andra upplagan av

Läs mer

Agila Metoder. Nils Ehrenberg nils.ehrenberg@mah.se

Agila Metoder. Nils Ehrenberg nils.ehrenberg@mah.se Agila Metoder Nils Ehrenberg nils.ehrenberg@mah.se Agenda Agila Metoder: Scrum och sprints Lean och Design Workshops Kravställning Agil Utveckling Individer och interaktioner istället för processer Fungerande

Läs mer

TDP023 Projekt: Agil systemutveckling

TDP023 Projekt: Agil systemutveckling TDP023 Projekt: Agil systemutveckling Johan Åberg johan.aberg@liu.se Tre moment Projekt 8hp Marknadsföring av produkt 2hp Kopplat till projektarbetet Individuell rapport 2hp Kopplat till projektarbetet

Läs mer

Lean software development och lättrörlig utveckling

Lean software development och lättrörlig utveckling Lean software development och lättrörlig utveckling TOBIAS FORS & MIKAEL LUNDGREN Agenda Vi vill visa: Ett pågående paradigmskifte i mjukvaruvärlden Nämligen: Lean: en teoribas för lättrörlig utveckling

Läs mer

XP-projekt: En fördjupning

XP-projekt: En fördjupning XP-projekt: En fördjupning Extreme Programming Martin Karlsson marka@itn.liu.se K7522 011 36 34 63 Fem värden Kommunikation Var öppna Var ärliga Ta konflikter Diskutera Tag beslut Tag ansvar Kräver feedback,

Läs mer

Steget efter CAD Data Management. Per Ekholm

Steget efter CAD Data Management. Per Ekholm Steget efter CAD Data Management Per Ekholm Agenda Vilka processer/discipliner stöds i PDMLink Dokument management Configuration Management Change Management Project Management Hur utvärderar jag behovet?

Läs mer

Djupstudie i parprogrammering

Djupstudie i parprogrammering Djupstudie i parprogrammering Abstrakt P. Abrahamsson D05, Lunds Tekniska Högskola dt05pa1@student.lth.se P. Norlander D07, Lunds Tekniska Högskola dt07pn3@student.lth.se 2011-02-25 Denna studie handlar

Läs mer

Nyttomaximering av spikes

Nyttomaximering av spikes Nyttomaximering av spikes Johan Hedin Sånemyr D11, LTH dat11jh1@student.lu.se Victor Shu-Ming Lam D11, LTH dat11vla@student.lu.se 2016-03-07 Sammanfattning Som projektledare av ett team programmerare så

Läs mer

Du fulländar mig! Om synergierna mellan agila metoder och UX. Joakim Holm Adaptiv AB. Erik Hammarström Antrop AB

Du fulländar mig! Om synergierna mellan agila metoder och UX. Joakim Holm Adaptiv AB. Erik Hammarström Antrop AB Du fulländar mig! Om synergierna mellan agila metoder och UX Joakim Holm Adaptiv AB Erik Hammarström Antrop AB Vetenskapliga metoden 1. Observera verkligheten 4. Genomför experiment 2. Utforma hypotes

Läs mer

Agil projektmetodik Varför och vad är det?

Agil projektmetodik Varför och vad är det? Agil projektmetodik Varför och vad är det? Boris Magnusson Datavetenskap LTH 2016-02-08 Lite större projekt Sträcker sig över tid Involverar många deltagare som behöver arbeta parallellt Planeras - delas

Läs mer

Agil utveckling ställer nya krav på upphandling. Roland Bäcklin, Jaybis Konsult AB roland.backlin@jaybis.se

Agil utveckling ställer nya krav på upphandling. Roland Bäcklin, Jaybis Konsult AB roland.backlin@jaybis.se Agil utveckling ställer nya krav på upphandling Roland Bäcklin, Jaybis Konsult AB roland.backlin@jaybis.se Roland Bäcklin Tidigare: Utvecklare, Systemarkitekt, Projektledare, CTO, CIO, Riksinstruktör,

Läs mer

SCRUM och agil utveckling

SCRUM och agil utveckling SCRUM och agil utveckling Johan Åberg johan.aberg@liu.se Agile Manifesto We are uncovering better ways of developing software by doing it and helping others do it. Through this work we have come to value:

Läs mer

2010-12-27 SCRUM. Vattenfallsmodellen. Analys. Design. Kod. Test. Rational Unified Process Agile. Kallas också linjär sekventiell modell.

2010-12-27 SCRUM. Vattenfallsmodellen. Analys. Design. Kod. Test. Rational Unified Process Agile. Kallas också linjär sekventiell modell. Vattenfallsmodellen SCRUM Analys Kallas också linjär sekventiell modell Introduktion Design Kod Test Rational Unified Process Agile DSDM Adaptive Software Development Crystal Feature-Driven Development

Läs mer

Verktyget FindBugs. Djupstudie i kursen EDA 270 Coachning av programvaruteam. Christofer Bach dt05cb6 Daniel Nilsson dt05dn4. Lunds Tekniska Högskola

Verktyget FindBugs. Djupstudie i kursen EDA 270 Coachning av programvaruteam. Christofer Bach dt05cb6 Daniel Nilsson dt05dn4. Lunds Tekniska Högskola Verktyget FindBugs Djupstudie i kursen EDA 270 Coachning av programvaruteam Christofer Bach dt05cb6 Daniel Nilsson dt05dn4 Lunds Tekniska Högskola 15 feb 08 1. Sammanfattning Denna djupstudie kommer att

Läs mer

Cult of Code Quality

Cult of Code Quality Jakob Schyberg (d00jsc) 2005-02-13 Coaching av Programvaruteam Josef Granqvist (d00jgr) LTH Institutionen för Datavetenskap Cult of Code Quality Vad kan en coach göra? Denna djupstudie handlar om kodkvalitet.

Läs mer

Effekter av införande av agila metoder. Daniel Sundmark Mälardalens högskola

Effekter av införande av agila metoder. Daniel Sundmark Mälardalens högskola Effekter av införande av agila metoder Daniel Sundmark Mälardalens högskola Agila metoder Agila metoder Values T. ex., working software over comprehensive documentation (Agile manifesto) Agila metoder

Läs mer

CREATING VALUE BY SHARING KNOWLEDGE

CREATING VALUE BY SHARING KNOWLEDGE CREATING VALUE BY SHARING KNOWLEDGE PROJEKTLEDNING 101 Nidzara Dellien, Lund September 2017 PROJEKT En formell definition på projekt är följande (enligt Wikipedia): En temporär satsning för att framställa

Läs mer

Kritik av Extrem Programmering

Kritik av Extrem Programmering Kritik av Extrem Programmering Markus Borggren d01mbo@efd.lth.se Martin Persson d01mp@efd.lth.se D01, Lunds Tekniska Högskola 15 februari, 2004 Abstract I denna djupstudie kommer vi att försöka, på ett

Läs mer

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt Expertgruppen för digitala investeringar Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt När man pratar om ett agilt arbetssätt syftar det ofta på att man använder metoder som främjar lättrörlighet, smidighet

Läs mer

Agile Software Development - Vad betyder det i verkligheten?

Agile Software Development - Vad betyder det i verkligheten? C-uppsats LIU-ITN-C--05/006--SE Agile Software Development - Vad betyder det i verkligheten? Katrin Johansson 2005-06-08 Department of Science and Technology Linköpings Universitet SE-601 74 Norrköping,

Läs mer

Therese Hansson & Magnus Jonsson. Motivationsfaktorer - Test inom Agila utvecklingsprojekt

Therese Hansson & Magnus Jonsson. Motivationsfaktorer - Test inom Agila utvecklingsprojekt Motivationsfaktorer - Test inom Agila utvecklingsprojekt Magnus Jonsson & Therese Hansson Flerårig erfarenhet från ett globalt utvecklingsprojekt där vi införde Agile & Scrum metodik i hela organisationen

Läs mer

SCRUM. på fem minuter

SCRUM. på fem minuter SCRUM på fem minuter DET TALAS MYCKET OM SCRUM OCH LÄTTRÖRLIGA METODER JUST NU A simple framework for managing complex projects Traditionella metoder fokuserar på att hålla planen, Scrum inriktar sig på

Läs mer

Projektarbete. Grunder

Projektarbete. Grunder Projektarbete Grunder Projektarbete Hur gör man på Spotify, på ett modernt ICTföretag? Se Spotify Engineering Culture (film) Källa: http://labs.spotify.com/2014/03/27/spotify-engineering-culture-part-1/

Läs mer

Nina Pikulik, Tyréns Konfigurationssystem för en teknisk plattform. Konfigurationsprocess istället för traditionell projektering

Nina Pikulik, Tyréns Konfigurationssystem för en teknisk plattform. Konfigurationsprocess istället för traditionell projektering Nina Pikulik, Tyréns Konfigurationssystem för en teknisk plattform Konfigurationsprocess istället för traditionell projektering Bakgrund Källa: Jerker Lessing Industriellt (trä)byggande Ökad produktivitet

Läs mer

SCRUM. Marcus Bendtsen Institutionen för datavetenskap

SCRUM. Marcus Bendtsen Institutionen för datavetenskap SCRUM Marcus Bendtsen Institutionen för datavetenskap 2 Metodik Systematiskt tillvägagångssätt för att garantera utfallet Metodiken behöver passa kontexten och tillgängliga resurser Verifiering av metodiken

Läs mer

Agile - det moderna synsättet på mjukvaruutveckling Ordet Agile kommer från engelskan och kan närmast översättas med flexibel, dynamisk och smidig. Med det menar vi dynamiska projekt som konstruktivt kan

Läs mer

F7 Agila metoder. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Ulf Asklund Datavetenskap, LTH

F7 Agila metoder. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Ulf Asklund Datavetenskap, LTH F7 Agila metoder EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Ulf Asklund Datavetenskap, LTH 1 XP - Scrum - Kanban Agila metoder Vad innehåller SCRUM Hur skiljer sig XP och SCRUM KANBAN

Läs mer

Projektmetodik II. HF1005, Informationsteknik och ingenjörsmetodik för Datateknik. Projektarbete

Projektmetodik II. HF1005, Informationsteknik och ingenjörsmetodik för Datateknik. Projektarbete Projektmetodik II HF1005, Informationsteknik och ingenjörsmetodik för Datateknik Projektarbete Förväntade resultatet är t.ex. en produkt Vi behöver arbeta med Analys Faktainsamling Genomförande Rapportering

Läs mer

Översikt över lättviktsmetodiker

Översikt över lättviktsmetodiker Översikt över lättviktsmetodiker Magnus Gäfvert Sven Hedlund 16 maj, 2002 Sammanfattning På många håll har man upptäckt att traditionella metodiker för mjukvaruutvecklingsprojekt inte alltid fungerar bra.

Läs mer

SCRUM och mycket mer

SCRUM och mycket mer Typ av dokument Anvisning Skapad Senaste uppdatering 2008-01-27 2008-11-13 1 (5) Sida 1 Det minsta möjliga? SCRUM och mycket mer Om man nu vill vara agile och inte har allt tid i världen, vad skall man

Läs mer

Deluppgift 2 Kravhantering a) (2p) När man diskuterar krav brukar man ange två olika typer av krav. Beskriv dessa och ge exempel.

Deluppgift 2 Kravhantering a) (2p) När man diskuterar krav brukar man ange två olika typer av krav. Beskriv dessa och ge exempel. Page 1 (5) Hemuppgift 1DV404 150115-150118 Deluppgift 1 Processmodeller a) (4p) Alla mjukvaruutvecklare följer någon form av utvecklingsprocess i sitt arbete. Diskutera vad organisationer brukar ange som

Läs mer

Djupstudie Code smells / Refaktorisering. Martin Larsson dt08ml5 Stefan Johansson, dt08sj7

Djupstudie Code smells / Refaktorisering. Martin Larsson dt08ml5 Stefan Johansson, dt08sj7 Djupstudie Code smells / Refaktorisering Martin Larsson dt08ml5 Stefan Johansson, dt08sj7 27 februari 2012 Innehåll 1 Inledning 1 2 Bakgrund 1 2.1 extreme programming....................... 1 2.2 Programvaruutveckling

Läs mer

Business agility, alla håller med, men hur gör vi nu?

Business agility, alla håller med, men hur gör vi nu? Business agility, alla håller med, men hur gör vi nu? Patrik Boberg, Enhetschef och agil förändringsledare Anders Byström, Agil Coach och metodansvarig Snabba fakta Avgiftsfinansierad myndighet All verksamhet

Läs mer

Javautvecklare. Utbildningsfakta. 400 YH-poäng, 2 år

Javautvecklare. Utbildningsfakta. 400 YH-poäng, 2 år Javautvecklare 400 YH-poäng, 2 år Utbildningsfakta Kurser (12 stycken) Grundläggande programmering och javaverktyg 50 yhp Grafiskt gränssnitt och interaktion 20 yhp Internet, webb och webbramverk 40 yhp

Läs mer

I detta avsnitt beskrivs vart parprogrammering appliceras, hur det ska fungera och även i vilket projekt det introduceras i.

I detta avsnitt beskrivs vart parprogrammering appliceras, hur det ska fungera och även i vilket projekt det introduceras i. PARPROGRAMMERING Mikael Möller, dt07mm5@student.lth.se 2011-02-28 Abstrakt Parprogrammering är ett arbetssätt där två programmerare arbetar tillsammans vid en dator med en uppgift. Studien behandlar frågor

Läs mer

Agila metoder en kartläggning av teori och praktik

Agila metoder en kartläggning av teori och praktik Agila metoder en kartläggning av teori och praktik Anna Georgsson 16 augusti 2010 Examensarbete på kandidatnivå, 15 hp Handledare: Jürgen Börstler Examinator: Jonny Pettersson UMEÅ UNIVERSITET INSTITUTIONEN

Läs mer

NYFIKEN PÅ PROJEKTLEDNING MÄSSA 2008

NYFIKEN PÅ PROJEKTLEDNING MÄSSA 2008 Sid: 1 (5) NYFIKEN PÅ PROJEKTLEDNING MÄSSA 2008 En spännande mässa där utställarna är särskilt utvalda av våra studenter. Ni som besökare är också speciella, ni är uppdragsgivare, kunder, föreläsare,ledningsgrupp

Läs mer

Struktur och Ledning i små organisationer

Struktur och Ledning i små organisationer Kungl. Tekniska Högskolan ME1010, Organisation och kundskapsintensivt arbete Fredrik Bergenlid, 870510-0157 Christian Rane, 810105-0279 Struktur och Ledning i små organisationer Innehåll 1 Inledning 1

Läs mer

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu. Mina listor En Android-applikation Rickard Karlsson 2013-06-09 Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.se Innehållsförteckning 2. Innehållsförteckning 3. Abstrakt 4. Inledning/bakgrund

Läs mer

Kursmål. Kursens delar. Obligatorisk närvaro

Kursmål. Kursens delar. Obligatorisk närvaro EDA270: Coaching av programvaruteam S1: Kursintroduktion, Agila metoder! Görel Hedin, Lars Bendix Datavetenskap LTH Kursmål Projektledning/Coaching Hur team fungerar Hur man leder/coachar team Hur man

Läs mer

Projektarbete och projektmodell

Projektarbete och projektmodell PROJEKTET Innehåll Projektarbete och projektmodell... 2 Initiering... 2 Planering... 2 Genomförande... 2 Uppföljning... 2 Projektplan... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Avgränsningar... 3 Strategier...

Läs mer

KURSER OCH WORKSHOPS 2017

KURSER OCH WORKSHOPS 2017 KURSER OCH WORKSHOPS 2017 2017-09-21 Agiletto AB har möjlighet att ge följande kurser och workshops som företagsintern utbildning. Kurserna genomförs normalt med två lärare för ökad dynamik och bygger

Läs mer

F9 del B Organisatoriskt. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson Datavetenskap, LTH

F9 del B Organisatoriskt. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson Datavetenskap, LTH F9 del B Organisatoriskt EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson Datavetenskap, LTH 1 Projektet - moment Projektstartsmöte 6 Iterationer (en per vecka) - 10-12 team - 12-14 personer

Läs mer

Hållbar utveckling A, Ht. 2014

Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Kommunikation och projektledning för hållbar utveckling Projektplan Bakgrund Som ett stöd i ert projekt kommer ni att arbeta utifrån en projektplan i tre delar, varje ny

Läs mer

KravinsamlingAnalys Design Implementation Testning

KravinsamlingAnalys Design Implementation Testning 1 Utvecklingscykler Para ihop följande begrepp med rätt utvecklingscykel Matcha ihop värdena: KravinsamlingAnalys Design Implementation Testning Interaktionsdiagram Systemsekvensdiagram User Stories Enhetstester

Läs mer

Identifiera kundbehov KPP306, Produkt och processutveckling, 15hp

Identifiera kundbehov KPP306, Produkt och processutveckling, 15hp 2008 02 21 Identifiera kundbehov KPP306, Produkt och processutveckling, 15hp PM, Seminarie SEM1, 3hp Kapitel 4 Seminariegrupp 7 Författare: Robin Hellsing Robin Jarl Handledare: Rolf Lövgren Sammanfattning

Läs mer

Labrapport över Rumbokningssytemet Grupp:1

Labrapport över Rumbokningssytemet Grupp:1 Fakulteten för ekonomi, kommunikation, IT & data Labrapport över Rumbokningssytemet Grupp:1 Kurskod: DVGC18 Kursnamn: Software Engineering Inlämningsdatum: 2009 10 28 Scrummaster: Martin Blom Projektmedlemmar:

Läs mer

Testbara krav. SAST Syd 2012-02-09. Ställ gärna frågor under presentationen eller efteråt Åhörarkopior distribueras efteråt

Testbara krav. SAST Syd 2012-02-09. Ställ gärna frågor under presentationen eller efteråt Åhörarkopior distribueras efteråt Testbara krav SAST Syd 2012-02-09 Ställ gärna frågor under presentationen eller efteråt Åhörarkopior distribueras efteråt Ulf Eriksson Produktägare på ReQtest Specialist på kravhantering och test Grundare

Läs mer

Kursplan 1.4 Projektarbete l

Kursplan 1.4 Projektarbete l Kursplan 1.4 Projektarbete Utbildningens namn Kursen namn Utbildningsnummer Slöjd och hantverk form och kultur 1.4 Projektarbete l MYH2014/430 Beslutat av ledningsgruppen 2016-08-18 Gäller från och med

Läs mer

Analys och design. Objekt. Klass. med hjälp av CRC. Klassdiagram

Analys och design. Objekt. Klass. med hjälp av CRC. Klassdiagram Analys och design med hjälp av CRC 83 Klassdiagram Objekt Ett objekt är en individuellt identifierbar entitet som kan vara konkret eller abstrakt. Ett objekt har tillstånd, beteende och identitet. Reellt,

Läs mer

Agil projektledning. Lean. Agila metoder. Scrum. Projektmetodiken. Agil projektledning

Agil projektledning. Lean. Agila metoder. Scrum. Projektmetodiken. Agil projektledning Agil projektledning Vad innebär agil projektledning? Det råder idag stor förvirring kring populära begrepp som Lean, Agile, Scrum och Kanban och hur de förhåller sig till traditionellt tidsplanerade projekt

Läs mer

DevOps i Verkligheten

DevOps i Verkligheten DevOps i Verkligheten Mattias Sköld DevOps coach / Solution Manager 10+ år ALM/DevOps, 20+ år i IT branchen Sogeti har vunnit Microsoft ALM Awards 2009,10,11,12,13,14 @mattiasskold Mattias.skold@Sogeti.com

Läs mer

UML: Exempel. Ett modelleringsspråk. UML: Ansvar. UML: tre huvudanvändningar. Exempel: En klass position storlek. UML Unified Modelling Language

UML: Exempel. Ett modelleringsspråk. UML: Ansvar. UML: tre huvudanvändningar. Exempel: En klass position storlek. UML Unified Modelling Language Ett modelleringsspråk : Exempel Fönster Klassnamn Unified Modelling Language Av Booch, Jacobson, Rumbaugh Exempel: En klass position storlek Attribut (instansvariaböe) Resultatet av en sammanslagning av

Läs mer

En snabbare väg till framgång Ett agilt angreppssätt för BI Johan Petersson

En snabbare väg till framgång Ett agilt angreppssätt för BI Johan Petersson En snabbare väg till framgång Ett agilt angreppssätt för BI Johan Petersson Acando Johan Petersson Visit me at LinkedIn: se.linkedin.com/in/johpet 2 Acando 2014-29-08 Acando - översikt Enterprise Consulting

Läs mer

Mälardalens högskola

Mälardalens högskola Teknisk rapportskrivning - en kortfattad handledning (Version 1.2) Mälardalens högskola Institutionen för datateknik (IDt) Thomas Larsson 10 september 1998 Västerås Sammanfattning En mycket viktig del

Läs mer