Göteborgs Stads handlingsplan för genomförande av Göteborgs Stads innovationsprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Göteborgs Stads handlingsplan för genomförande av Göteborgs Stads innovationsprogram"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1580/17 Ledningsstaben Gunilla Åkerström Telefon E-post: Göteborgs Stads handlingsplan för genomförande av Göteborgs Stads innovationsprogram Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Göteborgs Stads handlingsplan för genomförande av Göteborgs Stads innovationsprogram , i enlighet med bilaga 1 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, antas. 2. Genomförandet, i enlighet med bilaga 1, kan påbörjas under förutsättning att beslut om resursförstärkning fattas. Sammanfattning Den 19 oktober 2017 beslutade kommunfullmäktige att anta Göteborgs Stads innovationsprogram Förslaget till handlingsplan har arbetats fram i syfte att konkretisera de insatser och aktiviteter som behöver genomföras under 2018 och 2019, för att påbörja arbetet med att realisera innovationsprogrammet. Handlingsplan , som är den första handlingsplanen, omfattar totalt 30 insatser och berör främst följande nämnder och styrelser; Business Region Göteborg, Inköp- och upphandling, Intraservice, Kommunstyrelsen, Konsument och medborgarservice och Social resurs. Genomförandet planeras att ske i projektform under 2018 och kan påbörjas under förutsättning att beslut om resursförstärkning fattas. Ekonomiska konsekvenser Handlingsplan omfattar totalt 30 insatser. Fem av dessa finansieras med externa medel från Vinnova och Tillväxtverket, på ca 1,3 miljon kronor. De flesta insatserna baserar sig till stor del på befintliga uppdrag/reglementen och är därmed resurssatta inom dessa nämnders och styrelsers befintliga ram för Resurser för att etablera en koordineringsfunktion/projektorganisation för att leda, samordna och följa upp stadens gemensamma innovationsarbete samt beslutat innovationsprogram och handlingsplan finns dock inte inom stadsledningskontorets befintliga ekonomiska ram. Sammantaget behov om resursförstärkningen för 2018 uppskattas till 3 miljoner i projektfinansiering samt omprioritering av 2,25 befintliga resurser. De ekonomiska konsekvenserna för ärendet hanteras inom ramen för kommande kompletteringsbudget. 1(6)

2 Barn-jämställdhets, mångfalds och miljöperspektivet har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån dessa perspektiv. Omvärldsperspektivet Städers roll som innovationsarenor diskuteras både i Sverige och internationellt. Få offentliga aktörer på kommunal nivå har dock systematiska arbetssätt och strukturer för att främja innovation i den egna organisationen eller samverkan med andra samhällssektorer. I och med beslut om Innovationsprogrammet tydliggjordes stadens ambitioner som medspelare i innovationssystemet och i samband med beslut om föreslagen handlingsplanen tar Göteborgs Stad ytterligare steg mot att systematisera arbetssätt som främjar innovation i samverkan. Genom att etablera en tydligare organisering för att leda och samordna stadens innovationsarbete tydliggörs även kontaktvägarna in till staden och kontakten mot omvärlden kan öka och systematiseras. Bilaga 1 Göteborgs Stads handlingsplan Göteborgs Stad, tjänsteutlåtande 2(6)

3 Ärendet I Budget 2016 fick i uppdrag att ta fram en strategi för innovationsarbete, innefattande en modell för hur staden ska jobba med innovationsprojekt. Arbetet med att ta fram innovationsprogrammet genomfördes i enlighet med den handlingsplan som beslutades av kommunstyrelsen Den 19 oktober 2017 beslutade Kommunfullmäktige att anta Göteborgs Stads innovationsprogram ( 23 Dnr 1244/15). Syftet med programmet är att skapa ett strukturerat och systematiskt arbete med innovation i Göteborgs Stads verksamheter samt öka Göteborgs Stads kapacitet att vara innovativ. Både inom Göteborgs Stads organisation, i samverkan med andra samhällssektorer, men också till att öka Göteborgs Stads förmåga att bidra till ett starkt innovationssystem i Göteborgsregionen. Bakgrund I enlighet med Göteborgs Stads riktlinje för styrande dokument, kommunfullmäktige dnr 0521/15, tar inte program ställning till genomförandet varför förslag till Göteborgs stads handlingsplan , arbetades fram parallellt. Handlingsplanen syftar till att konkretisera de insatser som behöver genomföras under de första två åren för att påbörja förändringsarbetet med att nå Innovationsprogrammets långsiktiga mål och strategier. Ett lyckosamt innovationsarbete kräver ett flexibelt förhållningssätt och kontinuerligt lärande och har störst förutsättningar att lyckas med ett stegvist genomförande och under kontinuerlig dialog. Förslaget till denna första handlingsplan är därför ett två-årigt fokus, men kommer att utvärderas redan under hösten 2018, för att utvecklas till en uppdaterad handlingsplan Göteborgs innovationsprogram Målbild och mål för innovationsarbetet Med ett strategiskt och fokuserat innovationsarbete kan Göteborgs Stad samordna och prioritera sina resurser så att organisationen gör rätt saker, engagerar rätt aktörer och snabbare når önskad effekt. För Göteborg Stad innovationsarbetet finns en gemensam målbild och gemensamma mål som alla förvaltningar och bolag skall arbeta för att uppnå. Utifrån målbilden att innovation skapar nytta för boende, besökare och näringsliv och bidrar till ett jämlikt och hållbart Göteborg finns följande mål för innovationsarbetet: 1. Göteborgs Stad har ett strukturerat arbete för att driva innovation som säkerställer effekt och nytta i våra verksamheter utifrån gemensamma prioriteringar. 2. Medarbetare i Göteborgs Stads förvaltningar och bolag har goda förutsättningar att vara innovativa och utveckla verksamheten. 3. Göteborg ska vara erkänd som innovationsledande stad. Göteborgs Stad, tjänsteutlåtande 3(6)

4 Strategier för att uppfylla målbild och mål I Göteborgs Stads innovationsprogram föreslås fem stycken huvudstrategier för att uppfylla målbild och mål. 1. Vi ska fokusera innovationskraften för att uppnå stadens olika mål utifrån gemensamma prioriteringar 2. Vi ska bidra till ett starkt innovationsklimat i Göteborg genom att driva innovationsarbetet i samverkan med näringsliv, akademi, civilsamhälle och andra offentliga organisationer 3. Vi ska utveckla och förvalta processer, metoder och verktyg som stärker innovationsförmågan för Göteborgs Stad som helhet samt i alla förvaltningar och bolag 4. Vi ska odla en innovationsfrämjande organisationskultur som bygger på tillit och förtroende 5. Vi ska organisera stadens gemensamma innovationsarbete för att för att stärka innovationsförmågan för Göteborgs Stad som helhet och inom alla förvaltningar och bolag s förslag Handlingsplanens uppbyggnad Handlingsplan omfattar totalt 30 insatser och leveranser. Insatsernas kopplas till och beskrivs utifrån innovationsprogrammets fem strategier. Insatserna speglar även den prioritering som stadens nämnder och styrelser utryckte i sina remissvar inför genomförandet av innovationsprogrammet. Det vill säga Strategi 4 Vi skall odla en innovationsfrämjande organisationskultur och Strategi 5 Vi skall organisera stadens gemensamma innovationsarbete. Handlingsplan , som är den första handlingsplanen för genomförandet av innovationsprogrammet, omfattar totalt 30 insatser och berör främst följande nämnder och styrelser; Business Region Göteborg Inköp- och upphandling Intraservice Kommunstyrelsen Konsument och medborgarservice Social resurs Dessa nämnder och styrelser har, utifrån befintligt uppdrag och reglemente, tilldelats särskilt ansvar för genomförande av en eller flera insatser. Handlingsplanen i sin helhet, dess ansvarsfördelningen och insatser, tidplan och kostnadsuppskattning är muntliga avstämt och godkänt av respektive ansvarig förvaltningsdirektör. Förutom ett ansvar för genomförande av flertalet insatser i föreslagen handlingsplan, har kommunstyrelsen, genom stadsledningskontoret, även det övergripande ansvaret för att koordinera, leda och samordna samt följa upp stadens gemensamma innovationsarbete samt innovationsprogram och handlingsplan på stadsledningskontoret. Göteborgs Stad, tjänsteutlåtande 4(6)

5 Genomförande- och tidplan Intentionerna i Göteborgs Stads innovationsprogram innebär att hela Göteborgs Stads organisation behöver göra en positionsförflyttning för ökad innovationskapacitet. Insatserna i handlingsplanen beskriver vad som planeras att genomföras de två första åren för att påbörja arbetet med att realisera mål, målbild och strategier enligt Göteborgs Stads innovationsprogram Innovationsarbetet i sig är ett långsiktigt förändringsarbete, och genomförandetakten i föreslagen handlingsplan relativt hög. Samtidigt pågår flera andra stora förändrings- och utredningsuppdrag inom Staden. Införande av grundskolenämnd och förskolenämnd, översyn av facknämnds-organisationen och införande av valfrihetssystem enligt Lagen om Valfrihet (LOV) inom hemtjänsten är några exempel. Tidsplaneringen för insatserna i föreslagen handlingsplan är beroende av ansvariga nämnders och styrelsers förmåga att leverera utifrån sina uppdrag och prioriteringar. För att säkerställa framdrift och att arbetet går i samtakt, måste genomförandet i sin helhet koordineras och följas upp för största möjliga effekt. Genomförandet för 2018 föreslås enligt följande: Succesivt/stegvis genomförande i projektform (1+1 år) o Leveranser inom befintliga uppdrag/reglemente från bl.a. SLK, BRG, Intraservice m.fl. o Projektets uppdrag är att samordna, leda och följa upp stadens innovationsarbete, innovationsprogrammet och denna handlingsplan o Politisk avstämning i slutet av 2018, tillsammans med en uppdaterad planering för Den samlade kostnaden för 2018 uppskattas till: - 3 miljoner i projektfinansiering - dels för del insatser inom stadsledningskontorets ansvar samt dels för att kunna stötta och koordinera övriga. - 2,25 är befintliga resurser hos och möjlig att omprioritera för detta uppdrag - 1,25 resurs kopplat till finansiering från Vinnova och Tillväxtverket. Sammantaget behov om förstärkningen av budget för 2018 uppskattas till 3 miljoner kronor avseende projektfinansieringen enligt punkt ett ovan. Denna fråga hänskjuts till kommande kompletteringsbudget för avgörande. En mycket tidig och översiktlig bedömning är att resursbehovet för 2019 kommer att hamna på likvärdig nivå som Skillnaden är att den externa finansieringen från Vinnova och Tillväxtverket upphör och medför ett nytt resursbehov på 1,25 resurser. s bedömning är att denna ökning sannolikt inte är möjlig att prioritera inom ram utan kommer att behöva tillkommande finansiering alternativt en ambitionssänkning i genomförandet. Denna tidiga bedömning kan komma att justeras i samband med den utvärdering som kommer att genomföras under hösten Arbetet med att ta fram både innovationsprogrammet och tillhörande handlingsplan har gjorts i bred samverkan med Stadens förvaltningar och bolag. Följeforskningen sker i samverkan med Handelshögskolan, Kommunforskning i Väst och Mistra Urban Futures. Göteborgs Stad, tjänsteutlåtande 5(6)

6 s bedömningar I kommunfullmäktiges budget 2018 finns även ett prioriterat mål kopplat till innovation, Göteborg ska vara en hållbar innovationsstad med ökande jobbtillväxt. Målbild och mål för Göteborgs Stads innovationsprogram sträcker sig till 2023 och är därför mer långsiktig och har ett bredare perspektiv än budgetmålet. För att säkerställa kopplingen mellan budgetmålet och innovationsprogrammets mål har Business Region Göteborg varit en del av så väl styrgrupp som projektledning. Kommunstyrelsens uppdrag om att utreda förutsättningar för att etablera ett Grants Office (kontor för extern finansiering) har förklarats fullgjort, kommunfullmäktige dnr 1330/16. Under förutsättning av att ett beslut fattas om att etablera ett Grants Office kommer ett sådant genomförande ske tillsammans med insatserna i denna handlingsplan. Gunilla Åkerström Planeringsledare Jonas Kinnander Direktör Ledningsstaben Göteborgs Stad, tjänsteutlåtande 6(6)

7 Göteborgs Stads handlingsplan för genomförande av Göteborgs stads innovationsprogram

8 Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens invånare, brukare och kunder. För att förverkliga utgångspunkterna behövs förutsättningar av olika slag. Stadens politiker har möjlighet att genom styrande dokument beskriva hur de vill realisera den politiska viljan. Inom Göteborgs Stad gäller de styrande dokument som antas av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Därutöver fastställer nämnder och bolagsstyrelser egna styrande dokument för sin egen verksamhet. Kommunfullmäktiges budget är det övergripande och överordnade styrande dokumentet för Göteborgs Stads nämnder och bolagsstyrelser. Om Göteborgs Stads styrande dokument Göteborgs Stads styrande dokument är våra förutsättningar för att vi ska göra rätt saker på rätt sätt. De anger vad nämnder/styrelser och förvaltningar/bolag ska göra, vem som ska göra det och hur det ska göras. Styrande dokument är samlingsbegreppet för dessa dokument. Stadens grundläggande principer såsom demokratisk grundsyn, principer om mänskliga rättigheter och icke-diskriminering omsätts i praktisk verksamhet genom att de integreras i stadens ordinarie beslutsprocesser. Beredning av och beslut om styrande dokument har en stor betydelse för förverkligandet av dessa principer i stadens verksamheter. De styrande dokumenten ska göra det tydligt både för organisationen och för invånare, brukare, kunder, leverantörer, samarbetspartners och andra intressenter vad som förväntas av förvaltningar och bolag. De styrande dokumenten ligger till grund för att utkräva ansvar när vi inte arbetar i enlighet med vad som är beslutat. Göteborgs Stads handlingsplan (13)

9 Dokumentnamn: Göteborgs Stads handlingsplan Beslutad av: Gäller för: Diarienummer: Datum och paragraf för beslutet: Kommunfullmäktige /17 [Text] Dokumentsort: Giltighetstid: Senast reviderad: Dokumentansvarig: Plan 2 år Jonas Kinnander Bilagor: Innehåll Inledning... 3 Syftet med denna plan... 3 Vem omfattas av planen... 3 Bakgrund... 3 Koppling till andra styrande dokument... 3 Stödjande dokument... 3 Uppföljning av denna plan... 4 Handlingsplan Fokusera innovationskraften Driva innovationsarbetet i samverkan Utveckla och förvalta processer, metoder och verktyg som stärker innovationsförmågan Odla en innovationsfrämjande organisationskultur Organisera Göteborgs Stads gemensamma innovationsarbete Göteborgs Stads handlingsplan (13)

10 Inledning Syftet med denna plan Syftet med denna handlingsplan är att konkretisera de insatser som behöver genomföras 2018 och 2019 för att påbörja arbetet med att realisera intentionerna och mål och målbild i Göteborgs Stads innovationsprogram Vem omfattas av planen Denna handlingsplan omfattar följande nämnder och styrelser; Business Region Göteborg Inköp- och upphandling Intraservice Konsument och medborgarservice Social resurs Nämnder och styrelser har, utifrån befintligt uppdrag och reglemente, tilldelats särskilt ansvar för genomförandet av en eller flera insatser. Kommunstyrelsen, genom, har det övergripande ansvaret för att koordinera, leda och samordna samt följa upp insatserna i denna plan. Bakgrund fattade Kommunfullmäktige beslut om Göteborgs Stads innovationsprogram Syftet med innovationsprogrammet är att skapa ett strukturerat arbete med innovation i Göteborgs Stads verksamheter samt öka Göteborgs Stads kapacitet att vara innovativ. Både inom Göteborgs Stads organisation, i samverkan med andra samhällssektorer, men också till att öka Göteborgs Stads förmåga att bidra till ett starkt innovationssystem i Göteborgsregionen. Denna handlingsplan redogör för vilka insatser som behöver genomföras de första två åren (med fokus på 2018) för att påbörja förändringsarbetet mot Innovationsprogrammets långsiktiga mål och strategier. Koppling till andra styrande dokument Göteborgs Stads innovationsprogram Stödjande dokument Inom planperioden kommer innovationsarbetet sannolikt att kompletteras med olika typer av stödjande dokument så som guider, manualer, mallar etc. Göteborgs Stads handlingsplan (13)

11 Uppföljning av denna plan Kommunstyrelsen, genom, har det övergripande ansvaret för att koordinera, leda och samordna samt följa upp både innovationsprogrammet och denna handlingsplan. Rapportering till kommunfullmäktige och kommunstyrelsen sker i ordinarie uppföljningsprocess vid två tillfällen per år, Uppföljningsrapport 2 (UR2) samt Årsrapport (UR4). Större avvikelser mot denna plan (tid och pengar) lyfts till Kommunstyrelsen för omprioritering och/eller ställningstagande. Under hösten 2018 avser att återkomma med en uppdaterad handlingsplan för 2019 samt ett första utkast till handlingsplan för åren Handlingsplan Nedan följer aktiviteter, insatser och/eller åtgärder för perioden och presenteras utifrån Innovationsprogrammets fem strategiområden. Samtliga strategier är ömsesidigt beroende av varandra och ingen enskild strategi kan genomföras separat eller väljas bort. 1. Fokusera innovationskraften 1. Utveckla en modell för identifiera och fatta beslut om gemensamma prioriteringar av innovationsområden (hela-staden-nivå) Processen skall vara tydligt beskriva kopplingen mot befintliga lednings- och styrningsprocesser samt avdelningen för strategisk samordnings uppdrag kring omvärldsanalys och strategisk planering. 2. Utveckla en process som kan ge nämnder och styrelser stöd i deras lokala prioriteringsarbete (samt gör den tillgänglig för fler) Flera förvaltningar och bolag utvecklar redan, eller har en struktur för hur de prioriterar sitt utvecklingsarbete. Trafikkontoret har inom ramen för Projekt Go:innovation påbörjat arbetet som dels omfattar att ta fram ett förslag till prioriteringsmodell (utifrån deras utveckla-process ) samt dels genomföra en pilot för att testa och utvärdera hur man kan jobba med roadmaps som en del i prioriteringsarbetet. Kostnad Tidplan Finansiering 2018: Vinnova Befintligt uppdrag inom Projekt Go:innovation - Göteborg som testarena för hållbar stadsutveckling (Vinnova 2018) Göteborgs Stads handlingsplan (13)

12 1. Fokusera innovationskraften 3. Systematisk omvärldsbevakning Ta fram ett koncept för systematisk omvärldsbevakning (utifrån Go:now i IHAS fas 1) för utmaningsdriven innovation. Processen skall vara tydligt beskriva kopplingen mot befintliga lednings- och styrningsprocesser samt avdelningen för strategisk samordnings uppdrag kring strategisk planering och omvärldsanalys. Kostnad Tidplan Finansiering 2018: Vinnova Befintligt uppdrag inom Projekt Go:innovation - Göteborg som testarena för hållbar stadsutveckling (Vinnova 2018) 2. Driva innovationsarbetet i samverkan 1. Identifiera/kartlägga befintliga plattformar, arenor, nyckelaktörer och samverkansstrukturer i innovationssystemet (utifrån olika utmaningsområden). Arbetet ska ske i nära samverkan med BRG och i bred samverkan med relevanta offentliga aktörer, näringsliv samt akademi. 2. Det ska byggas upp en tydlig, enhetlig och transparent struktur för hur Göteborg ska fungera som en testarena för nya innovationer. Arbetet ska ske i nära samverkan med projektledningen för innovationsprogrammet. Befintligt uppdrag i Kommunfullmäktiges Budget 2018 till BRG 3. Utreda förutsättningarna för en innovationssluss som riktar sig mot små och medelstora företag (SME) Arbetet ska ske i nära samverkan med projektledningen för innovationsprogrammet samt Konsument- och medborgarservice utifrån deras reglemente/uppdrag att förvalta och utveckla medborgarservice till boende, besökare och företagare genom olika kanaler utifrån behov samt förvalta och utveckla stadens gemensamma externa digitala tjänster och kanaler, såsom goteborg.se BRG BRG Finansiering 2018: Tillväxtverket Befintligt uppdrag inom Projekt Göteborg som testarena för små och stora företag (Tillväxtverket) Göteborgs Stads handlingsplan (13)

13 2. Driva innovationsarbetet i samverkan 4. Utreda förutsättningarna för att etablera ett innovationsråd med externa parter. Utvecklingen skall ske i nära samverkan med befintliga forum, till exempel Tankesmedja och Strategisk Näringslivsdialog. Arbete ska ske i nära samarbete med BRG utifrån budgetmål Ta fram en plan/struktur för hur det Stadens gemensamma påverkansarbete inom innovations- och utvecklingsfrågor, mot olika nivåer, ska bedrivas. 6. Ett förslag till samhällsvetenskapligt forsknings- och innovationscenter för utvecklingen av välfärden skall tas fram. Förslaget skall bygga på befintlig utredning kring att eventuellt etablera en Välfärds-/Social Science Park. Arbetet ska ske i nära samverkan med projektledningen för innovationsprogrammet och BRG. /19 Social resursförvaltning Befintligt uppdrag i Kommunfullmäktiges Budget 2018 till Social resursförvaltning. 3. Utveckla och förvalta processer, metoder och verktyg som stärker innovationsförmågan 1. Utveckla en övergripande process- och projektmodell för stadenövergripande innovationsprojekt Processen skall vara tydligt kopplad till befintliga lednings- och styrningsprocesser samt insats 5.2 avseende projektstyrning (KS/SLK:s projektportfölj) Arbetet ska ske i nära samverkan med Intraservice och Konsument- & medborgarservice. Göteborgs Stads handlingsplan (13)

14 3. Utveckla och förvalta processer, metoder och verktyg som stärker innovationsförmågan 2. Utveckla/etablera en verktygslåda med digitaliserade verktyg, arbetssätt, mallar, metoder och processbeskrivningar samt stödresurser för förändringsarbete (målgrupp: Stadens chefer och medarbetare) Det är viktigt med stöd, service och verktyg som förvaltningar och bolag kan använda i sitt innovationsarbete. Uppdraget omfattar även att etablera arbetssätt för att systematiskt sprida goda exempel och befintliga arbetssätt och metoder inom och mellan Stadens förvaltningar och bolag. Processbeskrivningar skall tydligt beskriva kopplingen mot befintliga lednings- och styrningsprocesser. Intraservice /19 Arbetet ska ske i nära samverkan med projektledningen för innovationsprogrammet och Konsument och medborgarservice. Verktygslådan bör samskapas med behovsägarna synergier mellan metoder och verktyg (punkt 3.2 och 3.3) skall säkerställas. Befintligt uppdrag enligt reglemente för Intraservice 3. Utveckla/etablera en verktygslåda med digitaliserade verktyg, arbetssätt, mallar, metoder och processbeskrivningar (målgrupper: boende, besökare och företagare). För att lyckas med Stadens innovationsarbete är det väsentligt att arbeta nära de slutliga behovsägarna, boende, besökare och näringsliv. Att även skapa förutsättningar för samskapande och behovsdriven utveckling är nödvändigt, för att uppnå detta är det väsentligt att utveckla öppna processer och verktyg. Konsument- och medborgarservice /19 Arbetet ska ske i nära samverkan med projektledningen för innovationsprogrammet, Intraservice och BRG. Verktygslådan bör samskapas med behovsägarna synergier mellan metoder och verktyg (punkt 3.2 och 3.3) skall säkerställas Befintligt uppdrag enligt reglemente för Konsument- och medborgarservice 4. Utveckla kunskap kring hur innovation kan användas inom inköp och upphandling och skapa en målbild för innovationsupphandling Arbetet ska ske i nära samverkan med projektledningen för innovationsprogrammet samt BRG enligt uppdrag i Budget Befintligt uppdrag enligt reglementet för Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Inköpoch upphandling Göteborgs Stads handlingsplan (13)

15 4. Odla en innovationsfrämjande organisationskultur 1. Etablera en mätmodell för uppföljning av innovativ organisationskultur Med det grundläggande målet att odla en innovationsfrämjande kultur är det väsentligt att definiera en mätmodell med indikatorer. Dels för att inse nuläget men även för att kunna följa och driva utvecklingen i rätt riktning. 2. Utarbeta en utbildningsplan samt genomföra insatser år Planen skall omfatta målgrupperna; Politiker, direktörer, chefer/ ledare, specialister samt berörda medarbetare. Innovationsutbildning skall även arbetas in i ordinarie utbildningspaket för chefer/ledare i staden. Arbetet ska bedrivas i nära samarbete med s HR-avdelning 3. Utvärdera pågående pilotutbildning i innovationsledarskap Befintligt uppdrag inom Projekt Go:innovation Göteborg som testarena för hållbar stadsutveckling (Vinnova 2018) /19 Finansiering 2018: Vinnova 4. Arbeta in innovationsfrågorna i kommande HR-program Särskilt beakta följande exempel på områden så som hur Staden profilerar sig som en attraktiv arbetsgivare, förutsättningar för att uppnå etablerade förhållningsätt, belöningsstrukturer samt chefers, ledares och medarbetares förutsättningar. Arbetet ska bedrivas i nära samarbetet med projektledningen för innovationsprogrammet samt s MR-avdelning /19 Befintligt uppdrag att ta fram ett HR-program (Dnr 0955/17). Göteborgs Stads handlingsplan (13)

16 4. Odla en innovationsfrämjande organisationskultur 5. Arbeta in parametrar för innovationsbenägenhet och innovationsklimat i medarbetarenkäten (hur upplever anställda sin egen förmåga, chefers förmåga och organisationens förmåga) Arbetet ska bedrivas i nära samarbetet med projektledningen för innovationsprogrammet. 6. Utveckla och implementera modell för nätverksbaserat lärande, inspirerat från Innovationshuset i Köpenhamn och Kulturambassadörer på Volvo IT Utgångspunkten för att odla en innovationsfrämjande kultur är förmågan att arbeta tillsammans i nätverksbaserade strukturer. Goda resultat har visats under utvecklingen av programmet, och flera goda externa exempel har inspirerat kring hur ett nätverksbaserat lärande leder till ett framgångsrikt förändringsarbete. /19 Arbetet ska bedrivas i nära samarbete med s HR-avdelning. 7. Etablera och genomför första versionen av Mötesplats Innovation DaPlace Att kraftsamla kring ett särskilt tema är ett bra arbetssätt vid framgångsrikt förändringsarbete. Att utveckla en mötesplats, där Stadens interna resurser träffas, tillsammans med relevanta aktörer i ett brett perspektiv (regionen, näringsliv, akademi, medborgare) är väsentligt för framtiden. /19 Göteborgs Stads handlingsplan (13)

17 5. Organisera Göteborgs Stads gemensamma innovationsarbete 1. Organisering: Etablera projektledning på (SLK) för att leda, samordna och följa upp Stadens gemensamma innovationsarbete samt innovationsprogram och handlingsplan. För ett succesivt genomförande i projektform uppskattas projektet under 2018 behöva 3,5 resurser, varav 1,25 resurs finansieras med nationella medel, samt 3 miljoner i projektfinansiering. Detta för att koordinera / samordna planerade aktiviteter/leveranser inom befintliga uppdrag från bl.a. SLK, BRG, Intraservice. Politisk avstämning, samt beslut av uppdaterad handlingsplan för 2019, sker i slutet av Etablera styrning och uppföljning för stadenövergripande innovationsprojekt (Projektstyrning) Projektstyrningen skall vara tydligt kopplad till befintliga lednings- och styrningsprocesser samt insats 3.1 avseende processmodell, ekonomiavdelningens arbete med investeringsprojekt samt Internationella avdelningens uppdrag kring EU-frågor. Arbetet skall även ske i nära samverkan med s ekonomiavdelning och avdelningen för strategisk samordning samt med Intraservice och Konsument- & medborgarservice. 3. Smart Cities - utarbeta långsiktig strategi för Göteborgs Stad inom Smart Cities Arbetet ska utgå från Stadens kärnverksamheters behov samt ske i nära samverkan med Intraservice samt Konsument och medborgarservice 4. Vidareutveckla Utvecklingsgruppen, Stadens nätverk av innovationsansvariga, samt utse innovationsansvariga personer på varje förvaltning och bolag En väsentlig del av utvecklingsarbetet av Innovationsprogrammet är arbetet det pågående med Stadens utvecklingschefer. För ett framgångsrikt genomförande av handlingsplanen är gruppen väsentlig för att säkra ett aktivt medskapande, förankring, lärande, informationsspridning samt skapa inspiration. Kostnad 2018: 3 miljoner + prioritering av 2,25 befintliga resurser /19 Göteborgs Stads handlingsplan (13)

18 5. Organisera Göteborgs Stads gemensamma innovationsarbete 5. Mätmodell för uppföljning av innovationskapacitet. Genomföra ett pilotprojekt för utveckling av statistik om innovation i offentlig verksamhet. Projektet sker i samverkan med SKL, Vinnova och fler nationella organisationer (Projekt - Innovationsbarometer) Arbete ska ske i nära samarbete med BRG utifrån budgetmål 2018 Göteborg ska vara en hållbar innovationsstad med ökande jobbtillväxt 6. Ledning och styrning För att stärka Stadens innovationsarbete behöver befintliga ledningsoch styrningsprocesser och styrsystem ses över och eventuellt kompletteras för att tydligare omfatta innovationsperspektivet. Vad som är möjligt på kort och lång sikt behöver utredas. Arbetet ska bedrivas i nära samarbetet med ekonomiavdelningen samt projektledningen för innovationsprogrammet. 7. Ekonomi och finansiering För att stärka innovationsarbetet inom alla Stadens verksamheter behöver Göteborgs stad både avsätta egna finansiella resurser och komplettera dem med extern finansiering. Det är resurser och finansiering som gör satsningar på innovation möjlig. Vad som är möjligt på kort och lång sikt behöver utredas och befintlig budgetprocess behöver utvecklas för att tydligare omfatta innovationsarbetet. /19 Tidplan: 2019 /19 Arbetet ska bedrivas i nära samarbetet med ledningsstaben samt projektledningen för innovationsprogrammet. 8. Kommunikationsstrategi för hela Stadens innovationsarbete För att stärka innovationsarbetet behöver Göteborgs stad utveckla en kommunikationsplattform för innovation samt tydligt och systematiskt kommunicera Stadens arbete både externt och internt via olika kanaler. Arbetet ska bedrivas i nära samarbetet med projektledningen för innovationsprogrammet Göteborgs Stads handlingsplan (13)

19 5. Organisera Göteborgs Stads gemensamma innovationsarbete 9. Projektkommunikation - löpande enligt kommunikationsplan beslutad av styrgruppen a. Ta fram en kommunikationsplan för Stadens innovationsarbete i enlighet med beslutat innovationsprogram och tillhörande handlingsplaner b. Samordna stadens övergripande kommunikation kring innovation, innovationsarbetet (program och plan) samt stadenövergripande innovationsprojekt c. Ansvara för innehåll och förvaltning av innovationsarbetets extranät och intranät d. Utveckla ett skyltfönster (extranät) för aktuell projektportfölj av pågående innovationsprojekt (samtliga skall synliggöras på ett samlat sätt på goteborg.se). Grunden i arbetet blir en övergripande webbportal för forskning och innovation som på ett enkelt sätt samlar de innovationsprojekt som pågår i staden och som staden driver tillsammans med företag, akademin och civilsamhället (TVV) e. Publicera skyltfönster och etablera en modell för förvaltning av innehåll Skyltfönstret för staden i sin helhet (externt/internt) (TVV) f. Utred möjligheter att kommunicera kring innovationsprojekten i det fysiska rummet (TVV) Finansiering 2018: Vinnova och Tillväxtverket /19 Arbetet ska bedrivas i nära samarbetet med s kommunikationsavdelning, BRG samt Konsument och medborgarservice. 10. Samverkan/samarbete med övriga programansvariga Koordinering och samordning krävs andra beslutade program och dess programansvariga. Ömsesidigt stärkande och koordinering av insatser är en viktig förutsättning för programmens framdrift, men även för att värna om Stadens resurser. Denna insats är nära kopplat till punkt 1.1 (prioritering för hela staden). Koordinering skall ske löpande mellan programansvariga. /19 Nedan följer några exempel på befintliga och kommande program; HR-program Klimatstrategiskt program inklusive Energiplan för Göteborgs Stad Kulturprogram för Göteborgs Stad Miljöprogram för Göteborgs Stad Näringslivsstrategiskt program Program för attraktiv hemtjänst Göteborgs Stads handlingsplan (13)

20 5. Organisera Göteborgs Stads gemensamma innovationsarbete Program för en jämlik stad Program för e-samhälle Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Program för utveckling av intern service i staden Program för besöksnäringen Strategi för energieffektivisering i Göteborgs Stad till 2014 och 2020 Strategi för Göteborg Utbyggnadsplanering Trafikstrategi Vision Göteborg 2021 Vision Älvstaden Göteborgs Stads handlingsplan (13)

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Göteborgs Stads innovationsprogram

Göteborgs Stads innovationsprogram Göteborgs Stads innovationsprogram 2017-2022 Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Göteborgs Stads samtliga nämnder och styrelser Diarienummer: 1244/15 Datum och paragraf för beslutet: xxxxx-xx-xx,

Läs mer

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017-05-17 Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017 2020 Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Samtliga nämnder och styrelser Diarienummer: 0100/16

Läs mer

Göteborgs Stads innovationsprogram

Göteborgs Stads innovationsprogram Göteborgs Stads innovationsprogram 2017-2022 Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Göteborgs Stads samtliga nämnder och styrelser Diarienummer: 1244/15 Datum och paragraf för beslutet: xxxxx-xx-xx,

Läs mer

Kulturnämndens Regler för Innovationsstöd för film och rörlig bild

Kulturnämndens Regler för Innovationsstöd för film och rörlig bild Kulturnämndens Regler för Innovationsstöd för film och rörlig bild Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens

Läs mer

Svar på remiss avseende Göteborgs Stads innovationsprogram

Svar på remiss avseende Göteborgs Stads innovationsprogram Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-08 Diarienummer N135-0150/17 Förvaltningscontroller Simon Cederholm Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: simon.cederholm@majornalinne.goteborg.se Svar på remiss avseende Göteborgs

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation ---- Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation ---- Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 242 Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

GO:innovation. Göteborg som testarena. för hållbar stadsutveckling INNOVATION. Ann-Louise Hohlfält, Stadsledningskontoret

GO:innovation. Göteborg som testarena. för hållbar stadsutveckling INNOVATION. Ann-Louise Hohlfält, Stadsledningskontoret GO:innovation Göteborg som testarena för hållbar stadsutveckling Ann-Louise Hohlfält, Stadsledningskontoret 2015-09- 16 Älvstaden Opportunities in Attractive Areas - öppen för världen - inkluderande, grön

Läs mer

Göteborgs Stads Riktlinje för Personsäkerhet

Göteborgs Stads Riktlinje för Personsäkerhet Göteborgs Stads Riktlinje för Personsäkerhet Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens invånare, brukare

Läs mer

Göteborgs Stads rutin för att säkerställa och bedöma genomförandeplan för hemtjänstinsatser

Göteborgs Stads rutin för att säkerställa och bedöma genomförandeplan för hemtjänstinsatser Göteborgs Stads rutin för att säkerställa och bedöma genomförandeplan för Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Handling 2017 nr 186. Göteborgs Stads innovationsprogram Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2017 nr 186. Göteborgs Stads innovationsprogram Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2017 nr 186 Göteborgs Stads innovationsprogram 2018-2023 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens

Läs mer

Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden

Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden Tjänsteutlåtande nummer: 2017-107 Utfärdat:2017-11-15 Reviderat: Diarienummer: 0075/17 Utbildningskansliet Marie Alkvist-Carlsson Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden TIDPLAN Förvaltningens

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Holistic Association Social Science Park

Holistic Association Social Science Park Utlåtande Holistic Association Social Science Park HASSP-gruppen Utfärdat 2017-05-11 Arne Person Tel 070 672 05 42 e-post: arne.person@glocalnet.net Till Stadsledningskontoret Ann-Louise Hohlfält Planeringsledare

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

VINNOVA ansökan Innovationsplattform för hållbar stadsutveckling fas 2

VINNOVA ansökan Innovationsplattform för hållbar stadsutveckling fas 2 Dnr Sida 1 (6) 2015-08-30 Handläggare Anna-Karin Stoltz Ehn 08-508 265 68 Till Exploateringsnämnden 2015-09-24 VINNOVA ansökan Innovationsplattform för hållbar stadsutveckling fas 2 Förslag till beslut

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 Innehåll Planen som verktyg... 3 Framtagande av Planen... 4 Samarbetsparter... 4 Lokala

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Ansökan icapital Award 2018 EU:s pris för Europas innovationshuvudstad

Ansökan icapital Award 2018 EU:s pris för Europas innovationshuvudstad Göteborg den 2018-06-11 Yttrande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2018-06-13 Ärende 2.2.17 Ansökan icapital Award 2018 EU:s pris för Europas innovationshuvudstad Kommunstyrelsen ska ta ställning till förslag

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare

Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare Kommunstyrelsen 2018-11-05 Kommunledningskontoret HR KSKF/2018:409 Karin Tannergren 016710 50 02 1 (3) Kommunstyrelsen Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare Förslag till beslut

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Förskolenämnden 2019-01-07 Barn- och utbildningsförvaltningen HR- enheten FSN/2019:14 Lena Karlsson, 016-710 97 45 1 (2) Förskolenämnden Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

Läs mer

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad (Styrelsemöte i Förvaltnings AB Framtiden 2014-12-09) Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad - Policy/riktlinjer/regler Gällande from 2014-06-05 Handläggare: Helena Mehner

Läs mer

Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Grundskolenämnden 2019-01-23 Barn- och utbildningsförvaltningen HR-enheten GSN/2019:70 Lena Karlsson, 016-710 97 45 1 (3) Grundskolenämnden Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

Läs mer

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad Stadsledningskontoret Kommunikationsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-06 Handläggare Ia Johansson Telefon: 08-508 29 365 Till Kommunstyrelsen Kommunikationsprogram Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Ny riktlinje för styrning, uppföljning och kontroll

Ny riktlinje för styrning, uppföljning och kontroll Ny riktlinje för styrning, uppföljning och kontroll Information 2016-09-08 Strategisk samordning, Ledningsstaben Göteborgs Stads styrsystem VÅRA UTGÅNGSPUNKTER Lagar och författningar Den politiska viljan

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030 yttrande över remiss från kommunstyrelsen KS dnr /2014

Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030 yttrande över remiss från kommunstyrelsen KS dnr /2014 stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Dnr 1.5.1.-336/2014 Sida 1 (5) 2014-07-02 Handläggare Helena Nilsson Telefon: 08-508 20 032 Till stadsdelsnämnd Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030

Läs mer

106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409)

106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-05-16 Sida 1(2) 106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Beslut 1. Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap antas.

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsmätningsavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-05 Handläggare Jan Eriksson Tfn 08-508 27221 Till Stadsbyggnadsnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad

Läs mer

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Kommunstyrelsen 1 (6) STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Beslutad när Beslutad av Diarienummer Ersätter Gäller för Kommunfullmäktige KSKF/2018:409 KSKF/2011:302 Samtliga nämnder och

Läs mer

265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-27 Sida 1(1) 265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Beslut 1. Förslag till policy för medarbetare, chefer

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Beslutad av kommunfullmäktige: 2016-11-28 Dokumentet gäller för Hallsbergs kommun Dokumentsansvarig: Kommundirektör D.nr: 16/KS/181 Innehållsförteckning

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (6) 2016-08-30 Handläggare Monica Slama Telefon: 08-508 23 092 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2016-09-22 Strategi

Läs mer

Bättre efterfrågad service till boende, besökare och företagare. Göteborg. Hållbar stad öppen för världen

Bättre efterfrågad service till boende, besökare och företagare. Göteborg. Hållbar stad öppen för världen Bättre efterfrågad service till boende, besökare och företagare Göteborg Hållbar stad öppen för världen Göteborg en växande framtidsstad 533 300 invånare i Göteborg 23% utrikes födda 10 stadsdelar Majorna-Linné

Läs mer

Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare

Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare Kultur- och fritidsnämnden 2019-01-02 Kultur och fritidsförvaltningen HR KFN/2018:194 Anneli Johansson 016-710 33 02 1 (2) Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer

Läs mer

Handlingsplan sociala företag

Handlingsplan sociala företag ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Helmer Linda Reuterdahl Karin Öhman Carl Datum 2018-09-05 Diarienummer AMN-2018-0329 Arbetsmarknadsnämnden Handlingsplan sociala företag Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-10-29 Handläggare Thérèse Salomon Telefon: 076-120 80 79 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-11-22 Färdplan

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Täby kommuns kommunikationsplattform

Täby kommuns kommunikationsplattform 1(8) KOMMUNSTYRELSEN Karin Öhlander Täby kommuns kommunikationsplattform Kommunikation är en grundförutsättning för att alla chefer och medarbetare ska kunna förstå kommunens mål och också kunna omsätta

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

Mål och inriktningsdokument för budget 2018

Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Göteborgs Stad Nämnden för Intraservice Inledning Kommunfullmäktiges budget är det övergripande styrdokumentet för Göteborgs Stad. De av fullmäktige fastställda

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer

Gunnar Björkman. SMARTA STÄDER Digital Demo Stockholm

Gunnar Björkman. SMARTA STÄDER Digital Demo Stockholm Gunnar Björkman SMARTA STÄDER Digital Demo Stockholm Digital Demo Stockholm Ett nytt sätt för samarbete i samhället Gunnar Björkman Innovationsdirektör Stockholms stad Stockholms långsiktiga utmaningar

Läs mer

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad Policy för internationellt samarbete i Göteborgs Stad Policyn innebär att Göteborg är öppen för världen. Göteborg är en internationell

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

Plan för Askim Frölunda Högsbos uppföljning av privata utförare. SDN Askim-Frölunda-Högsbo

Plan för Askim Frölunda Högsbos uppföljning av privata utförare. SDN Askim-Frölunda-Högsbo Plan för Askim Frölunda Högsbos uppföljning av privata utförare SDN Askim-Frölunda-Högsbo Innehållsförteckning 1 Stadens styrsystem och styrande dokument... 3 2 Inledning... 5 2.1 Syftet med denna plan...

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare

Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare Servicenämnden 2019-01-22 Serviceförvaltningen Stab och stöd SEN/2019:14 Ulrika Junebark 016-710 73 24 1 (2) Servicenämnden Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare Förslag till

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning E-tjänst Särskilt boende Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Införa e-tjänst särskilt

Läs mer

Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun

Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Datum 2015-09-25 Diarienummer KSN-2014-1268 Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling

Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling Region Jönköpings län Kommunal utveckling Ola Götesson 072-5724293 ola.gotesson@rjl.se Primärkommunalt samverkansorgan Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling Bakgrund

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning

Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning 2016-09-26 1 (5) Kommunstyrelsen Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning Beslutsunderlag Förslag till Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering,

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 171-1526/2016 Sida 1 (7) 2017-06-16 Handläggare Agneta Widerståhl Telefon: 08-508 29 445 Till Kommunstyrelsen inflytande i

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande DNR 171-116/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Kristina Börjeson Telefon: 08-508 29 452 Till Kommunstyrelsen möjligheter oavsett

Läs mer

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun KS 14:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:395-003 2015-10-05 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen r för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun Förslag

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

22 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409)

22 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-12 Sida 1(2) 22 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Policy

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Hägersten- Liljeholmens 2016-2018 stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsarbete 2016-2018 3 (9) Innehåll Kommunfullmäktiges mål... 4 Nämndmål... 4 Syftet

Läs mer

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-11-28 Dnr: KS 2016/327 Kommunstyrelsen Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Strategi för EU-arbetet i Kävlinge kommun

Läs mer

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Love Örsan Telefon: 08-508 24 019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Grönare Stockholm- Förslag

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Hållbarhetsarbetet på Intraservice. Maria Karlfeldt Granberg, hållbarhetsstrateg Seroj Ghazarian, utvecklingsledare mänskliga rättigheter

Hållbarhetsarbetet på Intraservice. Maria Karlfeldt Granberg, hållbarhetsstrateg Seroj Ghazarian, utvecklingsledare mänskliga rättigheter Hållbarhetsarbetet på Intraservice Maria Karlfeldt Granberg, hållbarhetsstrateg Seroj Ghazarian, utvecklingsledare mänskliga rättigheter Intraservice Service för dig som arbetar i Göteborgs Stad Bakgrund

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01 Diarienummer: KS2013/0195 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2013-11-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Anette Olsson Revideras senast: 2018-06-01

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

Revidering av Göteborgs Stads kommunikationsprogram

Revidering av Göteborgs Stads kommunikationsprogram Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-07-03 Diarienummer 1094/18 Handläggare Frida Börås Telefon: 031-368 00 46 E-post: frida.boras@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs Stads kommunikationsprogram

Läs mer

Yrkande av Martin Wannholt Kommunstyrelsen Ställningstagande om deltagande i Vinnova-ansökan inom Mistra Urban Futures

Yrkande av Martin Wannholt Kommunstyrelsen Ställningstagande om deltagande i Vinnova-ansökan inom Mistra Urban Futures Yrkande av Martin Wannholt Kommunstyrelsen 2018-12-19 Ärende 2.2.11 Ställningstagande om deltagande i Vinnova-ansökan inom Mistra Urban Futures Efter tio år med olika stöd är det dags för Mistra Urban

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer