Utvärdering av mentorsverksamheten vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärdering av mentorsverksamheten vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori"

Transkript

1 Utvärdering av mentorsverksamheten vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Bakgrund Upprinnelsen till mentorsprojektet finns i en diskussion i den dåvarande ämnesgruppen i filosofi. Som under ett möte våren 2009 diskuterade olika strategier för att komma tillrätta med flera problem som man upplevde fanns vid den dåvarande institutionen. De problem som diskuterades var främst bristen på lärarledd tid samt den torftiga studiesociala situationen vid institutionen, som främst manifesterades genom att man hade få möjligheter att dels träffa sina egna kursare samt dels i det närmaste obefintliga möjligheter att träffa dem som läste på andra kurser på institutionen. Dessa problem var något som samtliga kände igen och ansågs sig ha erfarenhet av, samt att situationen på inget vis var något nytt fenomen, utan något som funnits under en längre tid. Ur dessa diskussioner uppstod en tanke om att inrätta en form av mentorsskapsverksamhet vid institutionen. Tanken var att samtidigt som man fick möjlighet att fördjupa sin förståelse för det som togs upp i den ordinarie undervisningen tillsammans med någon som läst samma saker tidigare och ytterligare fördjupad sig i ämnet 1 så erbjöds man en möjlighet att umgås med dels sina egna kursare samt med studenter som läser på andra kurser och nivåer på institutionen. En annan ambition och förhoppning var att mentorsverksamheten även skulle kunna erbjuda ett forum för dem som inte tar så mycket plats i den ordinarie undervisningen. En ytterligare ambition var att man genom mentorsverksamheten skulle kunna få ytterligare en möjlighet till att vid sidan av de vanliga kursutvärderingarna att fånga upp studenternas åsikter om kurserna de läser. 1 De som verkar som mentorer ska ha läst och avklarat minst sextio högskolepoäng i det ämne inom vilket de agerar som mentor.

2 Inspiration till projektet hämtades till viss del från de SI-program (supplement instructions) som finns vid Lunds universitet. Vår mentorsverksamhet bör inte direkt jämföras med SI då det finns stora skillnader, men att i det långa loppet utveckla vårt mentorsprogram att i vissa hänseenden likna det som finns i Lund kan vara ett mål. Nästa steg blev att David Solberger på uppdrag av ämnesgruppen skrev ett förslag till den dåvarande institutionsstyrelsen, förslaget presenterades på styrelsens sista möte under vårterminen 2009, frågan om inrättande av mentorsprojektet bordelades dock till första mötet på höstterminen. Under det första mötet för den nya styrelsen för institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskaps så antogs förslaget och mentorsprojektet såg dagens ljus. Genomförande Ansvariga för projektet blev från studentsidan David Solberger och Eva-Maria Eriksson 2 samt från institutionens sida Dick Kasperowski. David och Eva-Maria kom att få huvudansvaret för projektets genomförande medan Dick kom att inta en stötande och rådgivande roll. Ytterligare stöd och hjälp har projektet fått från Carina Carlund som bidragit med sitt kunnande om och erfarenhet av mentorsutbildning. Ett speciellt tack ska även riktas till Simon Johansson vars idé det var att söka pengar från kvalitetsrådet och som tillsammans med Dick skrev ansökan. Det första steget blev att hitta studenter som var villiga att ställa upp som mentorer något som inte var helt lätt då urvalet inte är det största, men efter lite idogt arbete fick vi ihop en grupp villiga mentorer och kunde då vända vår uppmärksamhet mot studenterna på grundnivå. För att locka deras intresse så gjorde vi dels flera besök i klasserna under lektionstid, satte upp anslag på institutionen, samt delade ut flygblad i samband med våra besök i klasserna. Denna procedur har sedan upprepat sig på mer eller mindre samma vis de kommande terminerna både vad de gäller att hitta mentorer och att informera studenterna. 2 David och Eva-Maria fick med tiden titeln mentorskoordinatorer.

3 En lärdom här är att tidigt och i stor utsträckning sprida information om mentorsverksamheten är av yttersta vikt för att locka studenter. Som av någon anledning, till en början ofta verkar vara lite tveksamma till det här med mentorskap, men så snart de fått det klart för sig vad det verkligen handlar om, tenderar dem att vara odelat positivt. En annan lärdom är att det tillkommer studenter under terminerna samtidigt som vissa av dem som varit med från början faller ifrån. Annledningen till att visa väljer lämna mentorsverksamheten är vad vi erfarit antingen tidbrist eller att det av någon anledning avbrutit sina studier vid institutionen. Det är också vanligt att studenter som inte är knutna till verksamheten, i den meningen att det inte är inplacerade i någon grupp, då och då deltar i mötena. Efter det initiala informationsskedet så hålls ett introduktionsmöte där de olika mentorsgrupperna formas. Grupperna består av två mentorer och fyra adepter(studenter på grundnivå). En anmärkning som här kan vara på sin plats är att det i detta fall är väldigt svårt att applicera den klassiska mentor adept relationen på vår verksamhet. Utan att den bör betraktas som en egen framtagen blandning av mentorskap, fadderverksamhet och studiegrupp. Mentorerna och adepterna väljer själv när, var och i vilken omfattning man träffas, samt vad man väljer att ta upp under träffarna. Allt som oftast blir det dock att man träffas en gång i veckan och att man allt som oftast ses på institutionen, träffarna brukar hållas i samband med adepternas föreläsningar och man avhandlar allt som oftast vad adepterna går igenom i sina kurser, vilket även är det rekommenderade. Strukturen för mötena och därmed verksamhetens kärna är tämligen lös och som det nämnts ovan så lämmans mycket av utformningen till grupperna själva. Skälet till att vi har relativt lösa tyglar är att vi tror att det enbart är hämnande om man ska arbeta efter en strikt mal. Tanken med mentorsverksamhet är trots allt att det i lika utsträckning, som det ska bidra till en ökad förståelse i ämnet och goda studieresultat, ska fungera som ett socialt forum som inte präglas av samma alvar och prestationskrav som seminarier och föreläsningar. Mötena fortlöper under hela terminen. För att skapa möjlighet för erfarenhetsutbyten mellan mentorerna så har vi under de tre terminerna vi drivit mentorsverksamheten haft flertalet utvärderingsträffar dels för att som sagt låta mentorerna utbyta erfarenheter men även för att mentorskoordinatorerna

4 ska kunna få en helhets bild av hur verksamheten fortlöper. Dessa träffar är mycket viktiga då de ger oss en möjlighet att diskutera verksamheten och hur vi kan utveckla och förbättra den. I och med att vi tilldelades medel från kvalitetsrådet så öppnades en möjlighet att ta in externa resurser vilket ledde till att vi under våreterminen 2010 arrangerade en utbildningsdag med föreläsare från dels GU och dels från Umeå Universitet denna utbildningsdag följdes senare upp med ytterligare en utbildningsdag samt utvärdering av den föregående heldagen, denna gång enbart deltog endast föreläsare från GU. De medel som projektet mottog från kvalitetsrådet har dels gått till bekostnad av utbildningsdagarna och dels till en viss arvodering av mentorskoordinatorerna. Senaste gången saldot kontrollerades fanns det av de mottagna medlen ca kronor kvar (en siffra som dock i nuläget är något lägre eftersom det nyligen genomförts ytterligare en utbildning och utvärderingsträff). Resultat Tanken med mentorsprogrammet är som det nämnts ovan att dels bidra till ökad förståelse för ämnet, förbättrade studieresultat, ökad genomströmning samt att bidra till en förbättrad studiesocial situation för både mentorer och studenter. Om man betraktar detta mål ur ett statistiskt perspektiv så är det främst det första två målen som går att mäta och om man tittar på den statistik som finns tillgänglig är det svårt att utläsa om mentorsverksamheten haft något direkt inverkan på studieresultat och genomströmning. De enda som riktigt går att utläsa och där det är rimligt att anta att mentorsverksamheten har haft någon inverkan är om man tittar på dem som slutfört grundkursen i teoretisk filosofi vårterminen Av de 14 som slutfört kursen, av totalt 51 registrerade på kursen, så har nio deltagit i mentorsverksamheten. I övrigt vore det tämligen spekulativt att dra några direkta slutsatser beträffande mentorsverksamhetens inverkan.

5 Om man däremot ser det hela ur ett mer kvalitativt perspektiv och ser till kommentarer och åsikter som framkommit i samtal med mentorer och adepter så framstår projektet som en formidabel succé. Under de tre terminer mentorsverksamheten pågått så har det i princip varit idel glada minner och verksamheten är mycket uppskattad av både dem som deltagit som studenter och av dem som varit mentorer. Mentorsverksamheten är även väldigt uppskattad av och har ett stort stöd från personalen på institutionen. De kommentarer som kan ses som negativa kommer främst från mentorerna som känt sig osäkra i sin mentorsroll och som har haft svårt att veta hur de ska gå tillväga, samt känt en osäkerhet inför vilka krav och förväntningar som finns på dem. Detta har vi försökt åtgärda genom de utbildningar och utvärderingsträffar vi haft. Nedan följer några kommentarer från fyra studenter som deltog i mentorsverksamheten våren Mentorerna var supertrevliga och hade förståelse för det mesta. De hade inte svar på alla frågor om ämnena men det kan man förstå, filosofi är inte helt lätt. Studie grupperna lede till bra "studiesocial situation" utan tvekan. En möjlighet att ställa frågor och få klarhet i avsnitt man inte riktigt har förstått. Ibland kommer frågorna först i efterhand och då fanns mentorsgruppen där. Det var mycket givande att höra mentorernas formuleringar av filosofiska problem eftersom dessa formuleringar kanske med anledning av att följdfrågor kunde ställas blev levande och dynamiska, vilket på ett ypperligt sätt kompletterade de formuleringar som återfanns i litteraturen (och som åtminstone i någon mening, och givetvis både på gott och ont var statiska). Mentorsträffarna gav möjlighet att träffa mentorer som studerat längre än en själv och ge en positiv bild av vad som väntar en längre fram i studierna. Det visar även att studenterna på institutionen är aktiva i att göra sin studiesituation bättre, och att de värdesätter den kunskap de tillägnar sig under studier på FLoV. Vidare så kan man utan omsvep påstå att mentorsverksamheten inte enbart haft positiv inverkan på dem som läst på grundkursen utan det har i allra högsta grad varit en positiv erfarenhet för de studenter som verkat som mentorer som fått möjlighet att repetera sina kunskaper från tidigare delkurser men också en möjlighet att utveckla nya.

6 Mentorskapet har också gett mentorerna ett studiesocialt forum och en närmare koppling till institutionen. Hur arbetar vi vidare? Mentorsverksamheten fortlöper som tidigare, tanken är att detta med tiden ska bli en självklar del av institutionens verksamhet, en målsättning som sakta men säker håller på att realiseras. Ett tecken på detta är att vi nu tilldelats ett eget rum på institutionen. Det mest aktuella är nu att få igång en fungerande mentorsverksamhet inom ämnet lingvistik och i skrivande stund finns det nu en mentorsgrupp. Vår förhoppning och ambition är att det kommer bli fler till våren. Hur har vi spridit våra lärdomar och hur vill vi sprida dem ytterligare? I mentorsverksamheten ser vi en otroligt stor potential och vi vill såklart och i så stor utsträckning som möjligt informera om vår verksammet och vårt koncept. Det främsta tecknet på spridning är att det instiftats en mentorsgrupp i lingvistik. Hittills så har ordet främst spridits från mun till mun och vi har fått hintar om att andra institutioner vid humanistiska fakulteten är nyfikna på vårt arbete, liknande hintar har även kommit från filosofiska institutionen vid Stockholms universitet samt densamma vid Uppsala universitet. Mentorsverksamheten har även omnämnts i dels i en artikel på humanistens hemsida 3 samt dels i en stor artikel i Jobb & Studiebilagan i Göteborgsposten 4. Hur kan kvalitetsrådet vara ett stöd i det fortsatta arbetet? Som nämnt ovan så ser vi en väldigt stor potential i mentorsverksamheten, detta är ett koncept som är framtaget och utformat av studenter för studenter. Således är det något som institutionen, fakulteten och universitetet bör värna om. Vi vill kunna fortsätta och

7 utveckla och utvidga vårt arbete och vill kunna satsa extra på att hjälpa dem som idag inte slutför sina kurser och som kanske inte känner att de har en självklar plats på institutionen. Vi tror att det är av yttersta vikt att sprida detta till fler institutioner på humanisten då vi antar att det faktorer och den situation som ledde till att mentorsverksamheten instiftades finns på fler institutioner än FLoV. Vi tror även att mentorsverksamheten kan vara något som både kan bidra till att locka fler studenter till humanisten i allmänhet och till FLoV i synnerhet. Därför bör vi ges möjlighet och stöd i att informera om vår verksamhet, ett exempel på där mentorsverksamheten skulle kunna delta och informera är vid utbildningsmässor runt om i landet. Vi vill också att mentorsverksamheten ska kunna bidra till att locka studenter från de grupper som normalt inte läser humaniora. Genom att visa på den nytta och de möjligheter de finns med att läsa humanistiska ämnen. I detta arbete kan kvalitetsrådet bidra med att dels ge oss fortsatt ekonomiskt stöd men också genom att bidra till att vi ytterligare kan utveckla och sprida vår idé. Att ge en komplett redogörelse för vårt arbete är inte helt lätt men jag hopas ni utifrån det som presenterats ovan fått en ganska god bild av det arbete vi utfört. David Solberger Mentorskoordinator

Akademiskt mentorskap: hur och varför?

Akademiskt mentorskap: hur och varför? Akademiskt mentorskap: hur och varför? Verksamhetsplan Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet Innehåll BAKGRUND... 3 Kontakt... 3 MENTORSKAP PÅ HUMANISTISKA FAKULTETEN: MOTIVERING OCH SYFTE...

Läs mer

Akademiskt mentorskap Hur och varför? Verksamhetsbeskrivning mentorsverksamheten David Solberger, projektsamordnare

Akademiskt mentorskap Hur och varför? Verksamhetsbeskrivning mentorsverksamheten David Solberger, projektsamordnare Akademiskt mentorskap Hur och varför? Verksamhetsbeskrivning mentorsverksamheten David Solberger, projektsamordnare Verksamhetsbeskrivning mentorsverksamheten Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet

Läs mer

Kunskapsmentorer. Progressrapport

Kunskapsmentorer. Progressrapport Projekt: Kunskapsmentorer Preliminär Utfärdat av: Utf datum: Dokument nr: Utgåva - Issue: Tobias Henriksson 2012-04-19 Ange Dokumentnummer 001 Status: Tekniska fakultetsnämnden 2012-04-19, Ärende FFN Nr

Läs mer

Närvarande ledamöter Jan Lif prefekt ordf Dick Kasperowski stf prefekt o lärare Ulla Veres lärare Dag Westerståhl lärare (t o m 18) f o m 18

Närvarande ledamöter Jan Lif prefekt ordf Dick Kasperowski stf prefekt o lärare Ulla Veres lärare Dag Westerståhl lärare (t o m 18) f o m 18 GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL Institutionen för filosofi, lingvistik och 2009-05-15 vetenskapsteori Närvarande ledamöter Jan Lif prefekt ordf Dick Kasperowski stf prefekt o lärare Ulla Veres lärare Dag

Läs mer

E-sektionens mentorsprogram 2017

E-sektionens mentorsprogram 2017 Detta dokument beskriver och behandlar ett mentorsprogram som E-sektionen kommer anordna under höstterminen 2017. Innehåll Förord 2 Bakgrund och syfte 3 Ansvariga för mentorsprogrammets genomförande 4

Läs mer

Supplemental Instruction - Projektplan

Supplemental Instruction - Projektplan Supplemental Instruction - Projektplan Fredrik Härlin 19 mars 2012 1 Inledning och bakrund Supplemental Instruction är en alternativ och kompletterande inlärningsform där en äldre student (SI-ledare) vägleder

Läs mer

MENTORSKAP VID LTU. Förslaget om mentorprogram och modellen för utbildningen har tagits fram av projektgruppen Mentorskap 2006.

MENTORSKAP VID LTU. Förslaget om mentorprogram och modellen för utbildningen har tagits fram av projektgruppen Mentorskap 2006. 2001-03-20 MENTORSKAP VID LTU MENTORSPROGRAM Förslaget om mentorprogram och modellen för utbildningen har tagits fram av projektgruppen Mentorskap 2006. BAKGRUND Arbetet med mentorskap vid LTU inleddes

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5)

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5) HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-668/2006 Sida 1 (5) FILMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Film Studies Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 12 oktober 2004 av fakultetsnämnden

Läs mer

I några frågor som följer ska du ringa in ditt svar utifrån hur väl påståendet stämmer överens med din uppfattning på skalan 1-6

I några frågor som följer ska du ringa in ditt svar utifrån hur väl påståendet stämmer överens med din uppfattning på skalan 1-6 Litteraturvetenskap II ht 2012 Institutionen för litteraturvetenskap och idéhistoria, SU. Din medverkan i utvärderingen är viktig för utvecklingen av kursinnehåll och undervisning. Enkäten är framtagen

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017. Medicinska fakulteten VMFN28, Grundläggande forskningsmetodik för allmänmedicin, 30 högskolepoäng Basic Research Methodology in General Practice, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

ÄEND04, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND04, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄEND04, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Institutionen för psykologi Psykologprogrammet. Utvärdering av projekt Växthus Bjäre

Institutionen för psykologi Psykologprogrammet. Utvärdering av projekt Växthus Bjäre Institutionen för psykologi Psykologprogrammet Utvärdering av projekt Växthus Bjäre Lisa Haraldsson och Maria Johansson Den 3/5 2011 1 Inledning Under våren har två psykologstudenter vid Lunds universitet

Läs mer

% 0% 9% 24% 43% 24%

% 0% 9% 24% 43% 24% Litteraturvetenskap II HT 15 Institutionen för litteraturvetenskap och idéhistoria, SU. 21 studenter deltog i utvärderingen 1. Under delkursen Att skriva om litteratur uppnådde jag praktisk kunskap i att

Läs mer

LUFA06, Författarskolan: Litterär gestaltning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Creative Writing: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

LUFA06, Författarskolan: Litterär gestaltning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Creative Writing: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna Fastställande LUFA06, Författarskolan: Litterär gestaltning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Creative Writing: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM

Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM Vill du bli mentor eller adept? Ultuna Studentkårs Mentorsprogram En ökad kontakt med näringslivet är något som efterfrågas av studenter från alla utbildningsprogram

Läs mer

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Uppföljning av Forsknings- och utbildningsstrategisk plan

Uppföljning av Forsknings- och utbildningsstrategisk plan Jan Lif Prefekt PM MED FÖRSLAG TILL BESLUT 2010-04-23 1 / 5 Institutionsstyrelsen Uppföljning av Forsknings- och utbildningsstrategisk plan Institutionsstyrelsen fastställde 1 april 2009 Forsknings- och

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-669/2006 Sida 1 (6) PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat 12 oktober

Läs mer

Verksamhetsplan för Juridiska Föreningen 14/15

Verksamhetsplan för Juridiska Föreningen 14/15 Verksamhetsplan för Juridiska Föreningen 14/15 1.1 Fullmäktige Juridiska Föreningens (JF) fullmäktige ska under året sammanträda minst tre gånger per termin, med undantag för juni, juli och augusti. Fullmäktige

Läs mer

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-535/2005 Sida 1 (5) SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG Programme of Systems Analysis, 120 points Utbildningsprogrammet

Läs mer

Supplemental Instruction SI Samverkansinlärning

Supplemental Instruction SI Samverkansinlärning Supplemental Instruction SI Samverkansinlärning Leif Bryngfors & Joakim Malm Nationellt utbildnings- o utvecklingscentrum för SI Lunds Universitet Enkel idé Organiserar grupper (8-15 studenter ) SI-ledare

Läs mer

Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM. Vill du bli mentor eller adept?

Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM. Vill du bli mentor eller adept? Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM Vill du bli mentor eller adept? Ultuna Studentkårs Mentorsprogram En ökad kontakt med näringslivet är något som efterfrågas av studenter från alla utbildningsprogram

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

3. Jag uppskattade att delkursens undervisning bestod av storföreläsningar snarare än seminarier % 0% 14% 5% 24% 19%

3. Jag uppskattade att delkursens undervisning bestod av storföreläsningar snarare än seminarier % 0% 14% 5% 24% 19% Litteraturvetenskap II vt 2014 Institutionen för litteraturvetenskap och idéhistoria, SU. Här följer den utvärdering som studenterna på Litteraturvetenskap II fick göra i slutet av vårterminen 2014. Svaren

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

Kursplan. Pedagogik, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Education, Intermediate Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå

Kursplan. Pedagogik, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Education, Intermediate Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Pedagogik, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Education, Intermediate

Läs mer

SOL ENGA03 V17. Kön. Ålder. Respondents: 49 Answer Count: 22 Answer Frequency: %

SOL ENGA03 V17. Kön. Ålder. Respondents: 49 Answer Count: 22 Answer Frequency: % SOL ENGA03 V17 Respondents: 49 Answer Count: 22 Answer Frequency: 44.90 % Kön Kön Kvinna 14 (63.6%) Man 7 (31.8%) Annat 0 (0.0%) Vill inte svara 1 (4.5%) Total 22 (100.0%) Kön 1.3 0.5 Ålder Ålder Under

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

Utbildningsplan Dnr /2006. Sida 1 (6)

Utbildningsplan Dnr /2006. Sida 1 (6) Utbildningsplan Dnr 52-179/2006 Sida 1 (6) PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points Utbildningsprogrammet är inrättat den

Läs mer

Anhållan om ändrad ersättning för vissa HST

Anhållan om ändrad ersättning för vissa HST INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Martin Jacobsson Viceprefekt för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 031-786

Läs mer

PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION, 180 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOAKADEMIN Utbildningsplan Dnr CF 52 515/2009 Utbildningsplan Dnr CF 52-515/2009 Sida 1 (7) PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme for Management in Sport and Recreation,

Läs mer

Kursen ges som en del av masterprogrammet i kognitionsvetenskap. Den ges även som fristående kurs.

Kursen ges som en del av masterprogrammet i kognitionsvetenskap. Den ges även som fristående kurs. Humanistiska och teologiska fakulteterna KOGP04, Kognitionsvetenskap: Kognition och kommunikation, 7,5 högskolepoäng Cognitive Science: Cognition and Communication, 7.5 credits Avancerad nivå / Second

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-671/2006 Sida 1 (6) DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den

Läs mer

Avtagbar protetik samt implantat

Avtagbar protetik samt implantat Medicinska fakulteten Institutionen för odontologi Umeå universitet, 901 87 Umeå Tandteknikerprogrammet www.odont.umu.se Dnr 513-1598-11 Datum 2013-02-14 Sid 1 (5) Avtagbar protetik samt implantat Removable

Läs mer

I-mentor. Lunds Tekniska Högskola. mentorsprogrammet på Industriell ekonomi

I-mentor. Lunds Tekniska Högskola. mentorsprogrammet på Industriell ekonomi I-mentor mentorsprogrammet på Industriell ekonomi Lunds Tekniska Högskola Text: Christian Johansson & Nina Åxman. Bilder: Johan Majtorp & Mats Nygren. Layout: Hanna Johansson Välkommen till I-mentor! För

Läs mer

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Näringslivsutskottets övergripande mål är att stärka kontakten mellan utbildningarna som tillhör PULS och arbetslivet genom det arbete som utskottets arbetsgrupper

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN040 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med

Läs mer

Kursvärdering Antal svar på studenternas kursvärdering: 8 av totalt 26 tillfrågade (svarsfrekvens 31 %)

Kursvärdering Antal svar på studenternas kursvärdering: 8 av totalt 26 tillfrågade (svarsfrekvens 31 %) Kursvärdering Antal svar på studenternas kursvärdering: 8 av totalt 26 tillfrågade (svarsfrekvens 31 %) Förändringar som gjorts som ett resultat av utvärderingen av föregående kurstillfälle: En gemensam

Läs mer

EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN

EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN Fastställd av institutionsstyrelsen 2009-04-01 Reviderad 2012-12-07 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori införde 2009 en ekonomistyrningsmodell

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (6) Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6PE216 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med

Läs mer

Utvärderingsenheten. Rapport nr 2005:235 LUNDS UNIVERSITET. Mentorsverksamhet inom Området för humaniora och teologi. Olof Nelsson

Utvärderingsenheten. Rapport nr 2005:235 LUNDS UNIVERSITET. Mentorsverksamhet inom Området för humaniora och teologi. Olof Nelsson Utvärderingsenheten Rapport nr 2005:235 LUNDS UNIVERSITET Mentorsverksamhet inom Området för humaniora och teologi - uppföljning av studieresultat Olof Nelsson Mentorsverksamhet inom Området för humaniora

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Mentorsprojektet. Rapport 1 2003-08-16. Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult. Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm

Mentorsprojektet. Rapport 1 2003-08-16. Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult. Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm Mentorsprojektet Rapport 1 2003-08-16 Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult Önver Cetrez Niklas Karlsson Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm Tel: 08-641 05 35 0739-39

Läs mer

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment.

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment. Ekonomihögskolan MGTN34, Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 högskolepoäng Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1112 Socialpsykologi: Introduktion till studier av samhället och sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies of society

Läs mer

ÄENB51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENB51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENB51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län

Delrapport av projektet För hälsa mot tobak ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län Carina Hesse Bolin Louise Knutsson Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt

Läs mer

Samlad bedömning för: Kurs: Mat och hälsa för barn och

Samlad bedömning för: Kurs: Mat och hälsa för barn och Umeå universitet Institutionen för kostvetenskap Samlad bedömning för: Kurs: Mat och hälsa för barn och Kurskod: 6KN014 ungdomar Antal registrerade på kursen: 16 Datum för möte (programsamordnare, lärarrepresentanter

Läs mer

Kursplan. Personalarbetets teori, 15 högskolepoäng Personnel Work, Theory, 15 Credits. Mål. Kursens huvudsakliga innehåll 1(5)

Kursplan. Personalarbetets teori, 15 högskolepoäng Personnel Work, Theory, 15 Credits. Mål. Kursens huvudsakliga innehåll 1(5) 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2016 Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Personalarbetets teori,

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ5172 Psykosocialt arbete, 25 högskolepoäng Psychosocial Work, 25 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2013-11-25 och senast

Läs mer

ÄSPD02, Spanska II, 30 högskolepoäng Spanish II, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄSPD02, Spanska II, 30 högskolepoäng Spanish II, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄSPD02, Spanska II, 30 högskolepoäng Spanish II, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Video tutorials som undervisningsverktyg, win-win för lärare och studenter

Video tutorials som undervisningsverktyg, win-win för lärare och studenter Video tutorials som undervisningsverktyg, win-win för lärare och studenter Projektledare och genomförare: Elisabeth Johansson Bakgrund och syfte Ett problem som lärarna vid avdelningen för Logistik- och

Läs mer

Utvärdering av Vägvisarprojektet och studieteknik våren 2005: sammanställning.

Utvärdering av Vägvisarprojektet och studieteknik våren 2005: sammanställning. Utvärdering av Vägvisarprojektet och studieteknik våren 2005: sammanställning. Sven Sandberg 23 september 2005 1 Inledning Detta är sammanställningen av en utvärdering av Vägvisarprojektet och studieteknikkursen

Läs mer

Helkursutvärdering HIS A22 VT 2016

Helkursutvärdering HIS A22 VT 2016 Helkursutvärdering HIS A22 VT 2016 Kursen har bestått av följande delkurser: Tematisk fördjupningskurs I (Harald Gustafsson) Tematisk fördjupningskurs II (Klas-Göran Karlsson eller Dick Harrison) Att arbeta

Läs mer

Kursplan. Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå.

Kursplan. Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2015 Kursplan Handelshögskolan vid Örebro universitet Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration,

Läs mer

SVEK11, Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SVEK11, Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna SVEK11, Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48)

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48) Kursutvärdering moment 1, IH1200, ht -12 1. Vad tycker du om kursens upplägg? MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA Enkelt att komma igång och bra tempo Intressant och lärorikt Bra

Läs mer

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG AKADEMIN FÖR HUMANIORA, UTBILDNING OCH SAMHÄLLSVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-564/2009 Sida 1 (6) DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 higher educational

Läs mer

ÄMAD04, Matematik 4, 30 högskolepoäng Mathematics 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄMAD04, Matematik 4, 30 högskolepoäng Mathematics 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄMAD04, Matematik 4, 30 högskolepoäng Mathematics 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens

Läs mer

Presenteras i samarbete med

Presenteras i samarbete med Mentorskapsprogram 2012/2013 Presenteras i samarbete med Ekonomernas Karriärcenter & School of Business Alumni Association Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet 2 REDIRE, att återvända

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 1 (5) 7 2014-01-17 Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo används i kursen för information kring uppgifter

Läs mer

Högskolepedagogisk utbildning-modul 3-perspektivkurs nov 2004

Högskolepedagogisk utbildning-modul 3-perspektivkurs nov 2004 Genus och programmering av Kristina von Hausswolff Inledning Under läsåret 3/ var jag med i ett projekt om Genus och datavetenskap lett av Carin Dackman och Christina Björkman. Under samma tid, våren,

Läs mer

TATA24-Linjär Algebra

TATA24-Linjär Algebra 1 (6) TATA24-Linjär Algebra Sändlista Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Håkan Örman Jesper Thorén Jesper Thorén Kurskod TATA24 Examinator Jesper Thorén Kursen gavs Årskurs 1 Termin

Läs mer

Mall för kursrapporter

Mall för kursrapporter 1(11) 2010-02-09 Mall för kursrapporter Kursrapporten är ett viktigt instrument för utvecklandet av kurser och utbildningar. Strukturen för detta kvalitetsarbete beskrivs i Kvalitetsbygge: Struktur för

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 FoU Fyrbodal Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 besvarat av assistenternas chefer. På kursen för personliga assistenter har deltagare kommit från åtta av Fyrbodals 14 kommuner.

Läs mer

Institutionen för psykologi. Psykologprogrammet. Rapport. Mattias Emgård, Josefin Glantz & Jasmine Tuovinen,

Institutionen för psykologi. Psykologprogrammet. Rapport. Mattias Emgård, Josefin Glantz & Jasmine Tuovinen, Institutionen för psykologi Psykologprogrammet Rapport Mattias Emgård, Josefin Glantz & smine Tuovinen, 013-1-0. Innehållsförteckning Sida INLEDNING BAKGRUND SYFTE METOD RESULTAT 3 ENKÄTSAMMANSTÄLLNING

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1582- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Filosofi Philosophy Filosofi är det systematiska studiet av människans och tillvarons mest grundläggande frågor.

Läs mer

Studiestödsprojektet. Jan Jämte & Pia Ridderby

Studiestödsprojektet. Jan Jämte & Pia Ridderby Studiestödsprojektet Jan Jämte & Pia Ridderby Ett möte + Två utmaningar = nytt projekt 2018-06-15 2 Vad är Linje 14? Startade 2003 Samfinansieras sedan 2006 av Örebro kommun och Örebro universitet VI har

Läs mer

Linje 14 UTVECKLINGSPLAN 2013 2014. Foto: Dan Lindberg

Linje 14 UTVECKLINGSPLAN 2013 2014. Foto: Dan Lindberg Linje 14 UTVECKLINGSPLAN 2013 2014 Foto: Dan Lindberg Om Linje 14 Linje 14 har funnits som ett samarbete mellan Örebro universitet och Örebro kommun sedan 2003. Linje 14 ser gärna att fler ungdomar ska

Läs mer

ÄENA51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENA51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENA51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11 Matematisk analys IV, höstterminen 20. Responses: 9 Kursutvärdering Matematisk analys IV H. Du är Kvinna 33 3 Man 67 6 2. Varför har du läst denna kurs? Intresse för ämnet 33 3 Lättare att få jobb Förkunskapskrav

Läs mer

Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007

Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007 Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2008-06-03 2008/6 Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007 Höstterminen 2007

Läs mer

I några frågor som följer ska du ringa in ditt svar utifrån hur väl påståendet stämmer överens med din uppfattning på skalan 1-6

I några frågor som följer ska du ringa in ditt svar utifrån hur väl påståendet stämmer överens med din uppfattning på skalan 1-6 Litteraturvetenskap kandidatkursen ht 2016 Institutionen för kultur och estetik, SU. Sammanställning av kursutvärdering Totalt 5 svarande på enkäten Din medverkan i utvärderingen är viktig för utvecklingen

Läs mer

FÖRTYDLIGAD POLICY FÖR TJÄNSTGÖRINGSSKYLDIGHET INOM INSTITUTIONSUTVECKLANDE ARBETE OCH EXTERN SAMVERKAN

FÖRTYDLIGAD POLICY FÖR TJÄNSTGÖRINGSSKYLDIGHET INOM INSTITUTIONSUTVECKLANDE ARBETE OCH EXTERN SAMVERKAN FÖRTYDLIGAD POLICY FÖR TJÄNSTGÖRINGSSKYLDIGHET INOM INSTITUTIONSUTVECKLANDE ARBETE OCH EXTERN SAMVERKAN Fastställd av institutionsstyrelsen 2009-05-15 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Läs mer

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Bilaga 1 Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Efter möte 20/2 2017 Grundprinciper Studenten skall enligt Universitetets

Läs mer

Helkursutvärdering HIS A13, VT 2017

Helkursutvärdering HIS A13, VT 2017 Helkursutvärdering HIS A13, VT 2017 Kursen har bestått av följande delkurser: Katastrofernas århundrade (Ulf Zander & Klas-Göran Karlsson) Konkurrerande civilisationer (Dick Harrison) Världsekonomi, statsbildningar

Läs mer

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Högskoleutbildning i regional utveckling Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Innehåll presentation Sammanfattning av arbetet hittills Akademi för Regional utveckling Förslag på pilot Nästa steg

Läs mer

Inför Reglabs medlemsmöte. Stockholm 14 september 2016

Inför Reglabs medlemsmöte. Stockholm 14 september 2016 Inför Reglabs medlemsmöte Stockholm 14 september 2016 Innehåll 1 Sammanfattning av arbetet 1 Akademi för Regional utveckling 1 Förslag på pilot 1 Nästa steg Sammanfattning - Utbildningsformer MOOC (=öppna

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora Institutionen för kulturvetenskaper Prefektens beslutsmöte

Fakulteten för konst och humaniora Institutionen för kulturvetenskaper Prefektens beslutsmöte Föredragningslista 2016-10-26 Fakulteten för konst och humaniora Prefektens beslutsmöte Tid: 2016-10-26 kl. 09:00 Plats: Malin Lennartssons tjänsterum (H330), Hus F Ärende 22 Ärende 23 Dnr: 2016/5398-3.1.2.2

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI

INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI LGFI12 Filosofi för gymnasielärare 1 och 2, 30 högskolepoäng Philosophy 1 and 2 for Teachers in Upper Secondary School, 30 higher education credits

Läs mer

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp:

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp: Enkätresultat Enkät: Status: Kursenkät, Flervariabelanalys stängd Datum: 2010-03-29 08:47:04 Grupp: Besvarad av: 13(40) (32%) Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Helheten Mitt helhetsomdöme

Läs mer

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-45/2007 Sida 1 (7) SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme of Systems Analysis, 180 ECTS Utbildningsprogrammet

Läs mer

Fullgjorda kursutvärderingar: 15 Frågor: 27. Lärarens kommentar. Tack till alla er som deltog i kursutvärderingen!

Fullgjorda kursutvärderingar: 15 Frågor: 27. Lärarens kommentar. Tack till alla er som deltog i kursutvärderingen! Kursutvärdering för kursen: HRM, organisation och arbetsliv, moment 1, Introduktion och vetenskapligt arbete, 6 hp - Hösten 2016 Publicerad 2016-10-26 av Johan Örestig Fullgjorda kursutvärderingar: 15

Läs mer

INFK11, Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

INFK11, Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan INFK11, Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Praktikplats, examensarbetsplats och arbetsplatsstudier

Praktikplats, examensarbetsplats och arbetsplatsstudier Praktikplats, examensarbetsplats och arbetsplatsstudier - under kursen Examensarbetet på juristprogrammet Information till studenter och arbetsplatser Så här fungerar det! Tre former för arbetsplatsanknytning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG The Media Design Programme, 120 higher education credits

MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG The Media Design Programme, 120 higher education credits AKADEMIN FÖR HUMANIORA, UTBILDNING OCH SAMHÄLLSVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-166/2009 Sida 1 (5) MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG The Media Design Programme, 120 higher education credits

Läs mer

Arbetsmiljöprojekt, inst f informationsteknologi, Sju Högst ANGelägna Rådiga Insatser för en Lysande Arbetsmiljö (SHANGRI-LA)

Arbetsmiljöprojekt, inst f informationsteknologi, Sju Högst ANGelägna Rådiga Insatser för en Lysande Arbetsmiljö (SHANGRI-LA) HL 100819 Beslut i institutionsstyrelsen 100909 Arbetsmiljöprojekt, inst f informationsteknologi, Shangri-La Sju Högst ANGelägna Rådiga Insatser för en Lysande Arbetsmiljö (SHANGRI-LA) Utbildning- och

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

FORSKNINGS- OCH UTBILDNINGSSTRATEGISK PLAN

FORSKNINGS- OCH UTBILDNINGSSTRATEGISK PLAN FORSKNINGS- OCH UTBILDNINGSSTRATEGISK PLAN Denna forsknings- och utbildningsstrategiska plan utformades hösten 2008 av strategigruppen inom institutionens genomförandegrupp inför omorganisationen 2009.

Läs mer

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson. Håkan Örman. Peter Christensen Peter Schmidt. X Föreläsningar X Lektioner X Laborationer Projekt

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson. Håkan Örman. Peter Christensen Peter Schmidt. X Föreläsningar X Lektioner X Laborationer Projekt 1 (6) TFYA76 Mekanik del 1 Sändlista Kurskod Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Håkan Örman Peter Christensen Peter Schmidt TFYA76 Examinator Peter Christensen Kursen gavs Årskurs

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (8) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN040 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN01, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer