Sammanfattning av resultat från Bergums vattenreningskärr Foto Olof Pehrsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning av resultat från Bergums vattenreningskärr Foto Olof Pehrsson"

Transkript

1 Sammanfattng av resultat från Bergums vattenrengskärr Foto Olof Pehrsson Olof Pehrsson Ekologi-Konsult 22

2 2 Olof Pehrsson Ekologi-Konsult Tjuvkil 7, Lycke Tel / fa p-son.tjuvkil@swipnet.se Sammanfattng av resultat från Bergums vattenrengskärr Under perioden har provtagngar förts vid 26 tillfällen på - och gående vatten med avseende på tot-p, fosfat-p, tot-n, nitrat-n och ammonium-n. Samtidigt har vissa prov tagits på bakterier: E. coli 12 st., koliforma bakterier 35º 2 st., koliforma bakterier 44º 8 st. och heterotrofa bakterier 6 st. In- och gående vattenflöden och deras ph har mätts. Under år 21-2 har prov också tagits på syre och konduktivitet. Bergum : tot-p 24, 16, 12, 8, 4, 4, 1,3,29, ma med m Bergum : fosfat-p 16, 12, 8, 3,5 4,,,9,14 ma med m Fig. 1. Halter i - och gående vatten. Fig. 2. Halter i - och gående vatten. Ingående halter av tot-p (medel 12,4) har varierat mellan och 2,9 mg/l och för fosfat- P (medel 9,5) mellan 19, och,76 mg/l. Utgående halter framgår av Fig. 1 och 2. Ur övergödngssynpunkt är det egentligen flödet av fosfat-p som är av störst ekologisk betydelse, eftersom det är flödet av lösta närsalter som kan ge upphov till algproduktion nedströms i vattendrag och kustvatten. Skillnaden mellan tot- och fosfat-p görs av organiskt bundet P, vilket i form av biomassa har producerats i vattenrengskärret och således te görs av organiska rester från slambrunnen. Denna organiska biomassa kan göra födounderlag för förekommande evertebratproduktion nedströms. Bergum : tot-n ,6 3,2 ma med m Fig. 3. Halter i - och gående vatten. Bergum : am m onium + nitrat , 6,4 2 2, ma med m Fig. 4. Halter i - och gående vatten.

3 3 Ingående halter av tot-n (medel 76,4) har varierat mellan 17, och 17, mg/l och för ammonium + nitrat (medel 63,9) mellan 11,3 och 14, mg/l. Utgående halter framgår av Fig. 3 och 4. Skillnaden mellan halterna i gående och gående vatten kan anges som upptag. I vattenrengskärret sker upptaget i form av biologisk produktion av biomassa vilken sprids i omgivngen via närgskedjor. I andra tekniska rengsanläggngar användes begreppet retention för ett upptag som kvarhålles men sedan på något sätt så smångom måste tas om hand. Ett medelvärde för upptaget av tot-p resp. tot-n blev 11,1 och 67,8 mg/l. N/P-kvoten i gående vatten blev 6,5 och i gående vatten 8,2. Detta nebär att N/Pkvoten i upptaget blev 6,6 vilket nebär just de ungefärliga proportioner av N och P som är typiska för vät- och djurbiomassa. N/P-kvoten i flödet från slambrunnen ligger nära det värde för hushållsspillvatten som anges av naturvårdsverket (6,4). Effektiviteten i upptaget av närsalter är beroende av tillgången på ljus, vilket framgår av att de lägsta värdena noterades i december (Fig. 5-8). För såväl tot-p, fosfat-p, tot-n som ammonium- + nitrat-n ligger effektiviteten med få undantag mellan 9 och 1 % under tiden mars december. Lägre effektivitet kan också träda när flödet från slambrunnen är starkt spätt och i samband med att 1, 9,, 7, 6, 5,, 3, Bergum : tot-p , 9,, 7, 6, 5,, 3, Fig. 5. Effektivitet i upptag av tot-p. Bergum : fosfat-p , 9,, 7, 6, 5,, 3, Fig. 6. Effektivitet i upptag av fosfatforfor. Bergum : tot-n Fig. 7. Effektivitet i upptag av tot-n.

4 4 slambrunnen tömts, vilket sker på hösten. Lägre effektivitet har också trätt när igenvängen tillåtits att framskrida, så att skuggande väter, främst flytande väter som andmat Lemna mor och mannagräs Glyceria fkuitans fått breda sig. Men även högvuna arter som bredkaveldun Typha latifolia, stor igelknopp Sparganium erectum, skogssäv Scirpus sylvaticus och veketåg Juncus effusus kan snabbt breda sig och reducera tillförseln av ljus till vattenskiktet där snabbt assimilerande bakterier och vätplankton skall stå för det effektiva upptaget av närsalter och där ciliater och andra zooplanktonarter skall leda upptaget i närgskdedjorna. Tillgången på ljus är också avgörande för reduktionen av bakterier (Fig. 9-12). Under mars-november ligger effektiviteten vanligtvis mellan 98 och 1 %, Den högvuna vegetationen kan relativt lätt hållas borta genom att tillkomna plantor/bestånd avlägsnas vid besök åtmstone en gång per månad under tillvätperioden. Kaveldun och igelknopp kan dras upp med rötterna, eventuellt med hjälp av en hacka. Skogssäven, som är fastare rotad, kan lösgöras med hjälp av en vass skyffel. Det flytande mannagräset kan lättast avlägsnas med en potatishacka. Det tuvbildande veketåget, som rotar sig ovanför vattenljen, kan bli högvuet och ge effektiv skugga, i synnerhet i smala levéer, när det lar över vattnet. Veketåget måste avlägsnas med hjälp av spade eller röjsåg. Men det är viktigt att också rotsystemet avlägsnas. Det är också viktigt att all annan vegetation på vallarna 1, 9,, 7, 6, 5,, 3, Bergum : ammonimum + nitrat-n Fig. 8. Effektivitet i upptag av ammonium och nitrat. Bergum : E. coli Fig. 9. Effektivitet i reduktion av E. coli. Bergum : koliforma bakterier 35 gr Fig. 1. Effektivitet i reduktion av koliforma bakterier (35º)

5 5 hålles kort, vilket kan ske med hjälp av röjsåg eller genom fårbete. Det största problemet har dock förorsakats av andmaten, som snabbt breder sig på vattenytan i närgsrikt vatten. Detta nebär ett visst upptag av närsalter men beskuggngen leder till reducerad planktonproduktion, vilken står för den överlägset mest effektiva närsaltreduktionen och därmed också för syretillförseln genom primärproduktion. Olika metoder har prövats för att elimera andmaten. Avskummng av vattenytan med hjälp av olika redskap (krattor, håvar) måste regelbundet upprepas, eftersom plantor av andmat blir kvar och snabbt förökar sig. Eftersom andmat fått sitt namn av att den gör föda för gräsänder, prövades ett nyttjande av gårdens ankor, vilka hägnades i vattenrengskärret med möjlighet att övernatta i sitt ankhus. Detta fungerade bra men ankorna är ändå satta för predation av rävar under dagtid. Gräsänder har regelbundet besökt vattenrengskärret, även med sa ungkullar. De har då också bidragit till en reduktion av andmaten. Men, även de vilda gräsänderna är satta för predation från rävar och det är därför viktigt att vallarnas vegetation bibehålls kort även under sommarhalvåret/vegetationsperioden. När änder vilar, uppkrupna på strandkanten vill de ha öppen sikt på omgivngen för att kunna upptäcka en predator och undkomma i tid. Den höga vegetation som förekommit på vallarna sommaren 22 kan ha bidragit till att änderna te besökt de smala levéerna 2 4, där sikten varit starkt begränsad. På detta sätt kan den låga syrehalten (Fig. 13) under sommaren ha varit 16, 14, 12, 1, 8, 6, 4, 2,, Bergum : koliforma bakterier 44 gr Fig. 11. Effektivitet i reduktion av koliforma bakterier (44º) Bergum : heterotrofa bakterier Fig. 12. Effektivitet i reduktion av heterotrofa bakterier. Bergum : syre (m edelvärde, m g/l) i levéerna /11 5/12 9/1 6/2 21/2 2/4 27/5 14/8 Fig. 13. Tillgången på syre mskade sommaren 22 när andmaten ökade.

6 6 en effekt av för långt gången igenväng på vallarna. Ett bibehållet fårbete under sommaren och en manuell elimerg av den vegetation som fåren ratar (t.e. veketåg) eller te kan komma åt (t.e. kaveldun, igelknopp) torde vara den enklaste metoden att bibehålla en god ljustillförsel. Ett annat alternativ är upprepad slåtter med röjsåg. En viktig anledng 12 1 till att bibehålla god tillgång på syre i vattnet är att det ammonium som kommer från slambrunnen (Fig. 14) då kan omvandlas till nitrat i vattenrengskärret (Fig. 15) och på så sätt effektivare tas upp i primärproduktionen. Det lösta kvävet i det vatten som lämnar slambrunnen består nästan eslande av ammonium (Fig. 14), men i vattenrengskärret omvandlas det till nitrat när ljustillförseln är god (Fig. 15). Stark igenväng sommartid kan på så sätt också leda till bildng av ammonium med åtföljande luktproblem. Den biologiska mångfalden av högre evertebrater (Bil. 1) har för varje år ökats. Bland de hittills anträffade 56 arterna/grupperna av dagsländor (Ephem.), myggor (Dipt.), skalbaggar (Col.), trollsländor (Odon.), fåborstmaskar (Oligoch.), nattsländor (Trich.), blodiglar (Hir.), snäckor (Gastr.), sknbaggar (Hem.), spdlar (Aran.) och vattengråsuggor (Isop.) fns arter som är anpassade till de 6 skilda ekosystem som levéerna erbjuder men också till variationer i syretillgång. Ju fler arter som fns desto snabbare kan närgskedjorna anpassas till rådande förhållanden. Gräsanden (Fig. 16) spelar en viktig roll i toppen av närgskedjorna (nyckelart) genom att nyttja både vegetabiliskt och animaliskt födounderlag. Genom s konsumtion av andmat (Lemna) bidrager den till ökad produktion av evertebra ,5 2 1,5 1,5 Bergum : ammonium i - och gående vatten Fig. 14. Ammonium i - och gående vatten. Bergum : nitrat i - och gående vatten Fig. 15. Nitrat i - och gående vatten. Fig. 16. Gräsanden, vattenrengskärrets nyckelart, gynnas av kort vegetation på stranden/vallen (Foto O. Pehrsson).

7 7 ter och därmed också till ökat upptag av närsalter. Sedan 21 har flödet från vattenrengskärret (medel 7,5 l/m) med maimiflöden > 1 l/m varit mer än dubbelt så högt som flödet från slambrunnen (medel 3,4 l/m). Detta är ett resultat av tillflöde av dagvatten i sltngen mot söder, vilket bör dräneras bort.. För att effektivisera de ekologiska processerna under den mörkaste tiden (decemberfebruari) planeras försök med ljuskällor nedsänkta i vattnet (även under is). Målsättngen är då att bibehålla syreproduktionen genom att primär produktionen tillåts fortsätta. På så sätt (1) omvandlas ammonium till nitrat, (2) motverkas luktproblem, (3) bibehålls närsaltreduktionen, (4) bibehålls populationstätheter av ciliater och (5) bibehålls reduktionen av bakterier. Lycke den 13 september 22. Olof Pehrsson Undersökngar av bottenfauna (Meds Sjö- och Åbiologis AB 1998,1999, 21 och 22) Bilaga 1

8 8 Förekomst i levé nr Art / grupp Funktion / känslighet Lephtophlebia margata (Ephem.) skrapare; klarar ph<4,5; i vatten med hög påverkan Culiseta sp. (Dipt.) filtrerare; klarar ph<4,5; i vatten med hög påverkan Ephydridae (Dipt.) Culicidae (Dipt.) Agabus sp. (Col.) predator Acilius sulcatus (Col.) predator Aeshna sp. (Odon.) predator Helophorus sp. (Col.) skrapare Fåborstmaskar (Oligoch.) detritusätare Coleon dipterum-gr (Ephem.) skrapare; i vatten med hög påverkan Limnephilus rombicus-typ (Trich.) sönderdelare Ilybius sp. (Col.) predator Chironomidae (Dipt.) Helobdella stagnalis (Hir.) predator Chironomus sp. (Dipt.) detritusätare Limonidae (Dipt.) Dytiscus circumcctus (Col.) predator Helophorus grandis (Col.) Hydrobius fuscipes (Col.) Hydrobae (Col.) Hydroporus sp. (Col.) predator Radi labiata (Gastr.) Hesperocoria sahlbergi (Hem.) predator; ph 4,5-4,9; i vatten med hög påverkan Sigara nigroleata (Hem.) predator Coenagrion sp. (Odon.) predator Chaoborus crystallus (Dipt.) predator Callicoria praeusta (Hem.) predator; ph 4,5-4,9; i vatten med måttlig påverkan Coria punctata (Hem.) predator Colymbetae (Col.) predator Glyphotaelius pellucidus (Trich.) södendelare; i vatten med hög påverkan Ptycoptera sp. (Dipt.) Aeshna cyanea (Odon.) predator; i vatten med måttlig påverkan Notonecta glauca (Hem.) predator; klarar ph<4,5; i vatten med måttlig påverkan Sigara limitata (Hem.) predator Sigara sp. (Hem.) predator Heatomae (Dipt.) Acilius canaliculatus (Col.) Dytiscus sp. (Col.) Dia sp. (Dipt.) Dytiscus margalis (Col.) predator; i vatten med måttlig påverkan Argyroneta aquatica (Aran.) predator Lacophilus mus (Col.) predator Limnephilidae (Trich.) sönderdelare Radi baltica / labiata (Gastr.) Coenagrionidae (Odon.) predator Sigara lateralis (Hem.) predator Gyrus sp. (Col.) predator Ceratopogonae (Dipt.) predator Theromyzon tessulatum (Hir.) predator; i vatten med måttlig påverkan Pyrrhosoma nymphula (Odon.) Tipulidae (Dipt.) sönderdelare Limnephilus sp. (Trich.) sönderdelare Oligotricha striata (Trich.) sönderdelare; i vatten helt an påverkan Porhydrus leatus (Col.) predator Omphiscola glabra (Gastr.) skrapare Asellus aquaticus (Isop.) Summa

9 9

10 This document was created with W2PDF available at The unregistered version of W2PDF is for evaluation or non-commercial use only.

Bergums vattenreningskärr

Bergums vattenreningskärr Bergums vattenreningskärr - utvärdering av en 5-årsperiod Vattenreningskärret i Bergum med levé 1 längst till höger och levé 6 längst tillvänster. (Foto Olof Pehrsson 196-4) Olof Pehrsson Ekologi-Konsult

Läs mer

Levande skärgård: Övergödning - förslag till åtgärder

Levande skärgård: Övergödning - förslag till åtgärder Olof Pehrsson Ekologi-Konsult Tjuvkil 7, 442 75 Lycke Tel/fax 33-22 55 62 e-mail: olof.pehrsson@swipnet.se Miljö i Väst Skärgård Länsstyrelsen Västra Götaland Ekelundsgatan 1 43 4 Göteborg Levande skärgård:

Läs mer

Förslag till överförande av kulverterat dike till våtmark (vattenreningskärr) vid Tjuvkil 4:5 och 2:166, Kungälvs kommun

Förslag till överförande av kulverterat dike till våtmark (vattenreningskärr) vid Tjuvkil 4:5 och 2:166, Kungälvs kommun Olof Pehrsson Ekologi-Konsult Tjuvkil 700 442 75 Lycke Tel / fax 0303-22 55 62 e-mail: p-son.tjuvkil@swipnet.se Förslag till överförande av kulverterat dike till våtmark (vattenreningskärr) vid Tjuvkil

Läs mer

Utveckling av vattenreningskärr för rening av avloppsvatten (Sammanfattning och slutsatser)

Utveckling av vattenreningskärr för rening av avloppsvatten (Sammanfattning och slutsatser) Lärjeåns trädgårdar Utveckling av vattenreningskärr för rening av avloppsvatten (Sammanfattning och slutsatser) Gunilla Magnusson (Fil. dr. Marin Botanik) och Åsa Rehndell (Fil.mag. Zoology) GM vattenmiljö

Läs mer

Solna stad. Bottenfauna oktober 2016

Solna stad. Bottenfauna oktober 2016 Solna stad Bottenfauna oktober 2016 Analysrapport till Calluna AB 2016-12-13 Analysrapport: Bottenfauna Solna stad oktober 2016 Pelagia Nature & Environment AB Adress: Strömpilsplatsen 12, Sjöbod 2 907

Läs mer

anläggning av vattenreningskärr som enskilt avlopp 2003-11-25

anläggning av vattenreningskärr som enskilt avlopp 2003-11-25 2003-11-25 Projektredovisning Svenseröd som enskilt avlopp anläggning av vattenreningskärr Sammanfattning Efter två års undersökning av vattenreningskärret har kunskapsläget av dess funktion växt avsevärt.

Läs mer

Insektsinventering. Valla å och damm. Årstafältet Delstudie Naturmiljö. stockholm.se/arstafaltet. The Capital Of Scandinavia

Insektsinventering. Valla å och damm. Årstafältet Delstudie Naturmiljö. stockholm.se/arstafaltet. The Capital Of Scandinavia Årstafältet Delstudie Naturmiljö Insektsinventering Valla å och damm The Capital Of Scandinavia 2012 stockholm.se/arstafaltet Innehåll Sammanfattning 3 Inledning 4 Bakgrund 4 Metod 4 Resultat 6 Fynd av

Läs mer

Vattenrening i vattenreningskärr - bearbetning av data: jämförelser mellan Bergum och andra anläggningar (preliminär arbetsversion 1998-06-29)

Vattenrening i vattenreningskärr - bearbetning av data: jämförelser mellan Bergum och andra anläggningar (preliminär arbetsversion 1998-06-29) Olof Pehrsson Ekologi-Konsult Tjuvkil 7, 442 75 Lycke Tel / 55 62 Fax / 55 62 e-mail: p-son.tjuvkil@swipnet.se Vattenrening i vattenreningskärr - bearbetning av data: jämförelser mellan Bergum och andra

Läs mer

Ljusanläggning i Bergums vattenreningskärr

Ljusanläggning i Bergums vattenreningskärr Ljusanläggning i Bergums vattenreningskärr Sammanfattning och framtida behov Vid jämförelse med tidigare års mätningar visar resultaten inte direkt på att ljustillsatsen ger någon högre reningseffekt trots

Läs mer

Metod. Sammanfattning av resultat. Beskrivning av de inventerade dammarna

Metod. Sammanfattning av resultat. Beskrivning av de inventerade dammarna Introduktion Nacka Golfklubb beställde under våren 2014 en inventering av sina småvatten för att förbättra kunskapsläget kring faunan i de på golfbanan belägna småvattnen. Inventeringen utfördes i Juni

Läs mer

Ackrediteringens omfattning

Ackrediteringens omfattning Kemisk analys Alkalinitet Methods of Seawater Analysis, Grasshoff et al, 3:e upplagan, 1999, Potentiometri 1:3 1,0 2,5 mmol/l Ammonium som kväve ALPKEM O I, IV, # 319526, Fosfat som fosfor ALPKEM O I,

Läs mer

Inventering av bottenfaunan i Almaån

Inventering av bottenfaunan i Almaån Inventering av bottenfaunan i Almaån Hässleholms kommun 2006-01-31 Uppdraget Naturvårdsingenjörerna AB har på uppdrag av Hässleholms kommun undersökt bottenfaunan i Almaån på tre olika lokaler. Två av

Läs mer

Dricksvattenkvalitet 2014 - Vålberg, Edsvalla och Norsbron

Dricksvattenkvalitet 2014 - Vålberg, Edsvalla och Norsbron Norsbron. Vattenanalyserna är utförda både vid vattenverk och hos. I tabellen anges Livsmedelsverkets gränsvärden, dricksvattnets normala variation ** "tjänligt med anmärkning", vilket betyder att dricksvattnet

Läs mer

Recipientkontroll 2013 Vattenövervakning Snuskbäckar

Recipientkontroll 2013 Vattenövervakning Snuskbäckar Loobäcken Recipientkontroll Vattenövervakning Snuskbäckar Sammanfattning Miljöskyddskontoret utför vattenprovtagning i av kommunens bäckar. Provtagningen sker på platser två gånger per år. Syftet med provtagningen

Läs mer

Långtidsserier från. Husö biologiska station

Långtidsserier från. Husö biologiska station Långtidsserier från Husö biologiska station - Vattenkemi från början av 199-talet till idag Foto: Tony Cederberg Sammanställt av: Tony Cederberg Husö biologiska station Åbo Akademi 215 Innehåll 1 Provtagningsstationer...

Läs mer

Parameter Metod (Referens) Mätprincip Provtyp Mätområde. Ammonium SS EN-ISO 11732:2005 Autoanalyzer III 1:1, 2, 4 0,04 0,2 mg/l

Parameter Metod (Referens) Mätprincip Provtyp Mätområde. Ammonium SS EN-ISO 11732:2005 Autoanalyzer III 1:1, 2, 4 0,04 0,2 mg/l Alkalinitet (karbonatalkalinitet) SS EN ISO 9963, del 2, utg. 1, 4 6 500 mg/l Ammonium SS EN-ISO 11732:2005 Autoanalyzer III, 4 0,04 0,2 mg/l Ammonium som kväve SS EN-ISO 11732:2005 Autoanalyzer III, 4

Läs mer

Inventering av växt och djurliv i dammar vid Wendelsberg och Pixbo, Härryda kommun 2011

Inventering av växt och djurliv i dammar vid Wendelsberg och Pixbo, Härryda kommun 2011 Inventering av växt och djurliv i dammar vid Wendelsberg och Pixbo, Härryda kommun 2011 Uppdragsgivare: Karin Meyer, Härryda kommun Fältarbete: Peter Nolbrant och Anita Sjöstrand Rapport och foto: Peter

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Vattenkemi och transportberäkningar vid Hulta Golfklubb 2008

Vattenkemi och transportberäkningar vid Hulta Golfklubb 2008 Vattenkemi och transportberäkningar vid Hulta Golfklubb 2008 Utloppsbäcken från Hulta Golfklubb. Medins Biologi AB Mölnlycke 2009-03-25 Mats Medin Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

4,3 6,4 9,5 11,9 13,3 12,8 9,2 8,9 4,8 5,8 8,3 5,2 7,5 10,0 12,4 15,0 14,9 9,8 9,1 5,2 7,5 8,1 4,6 6,6 9,9 11,8 13,4 13,4 9,3 8,1 4,8 6,3 8,4 7,1 9,2

4,3 6,4 9,5 11,9 13,3 12,8 9,2 8,9 4,8 5,8 8,3 5,2 7,5 10,0 12,4 15,0 14,9 9,8 9,1 5,2 7,5 8,1 4,6 6,6 9,9 11,8 13,4 13,4 9,3 8,1 4,8 6,3 8,4 7,1 9,2 Temperatur ( C) En låg temperatur är i de flesta fall det bästa för livet i ett vattendrag. I ett kallt vatten blir det mer syre. Beskuggning av vattendraget är det viktigaste för att hålla nere temperaturen.

Läs mer

Parameter Metod (Referens) Mätprincip Provtyp Mätområde

Parameter Metod (Referens) Mätprincip Provtyp Mätområde Kemisk vattenanalys Alkalinitet (karbonatalkalinitet) SS-EN ISO 9963-2, utg. 1, mod. Titrering 1:1,2, 4 0,01 4 mekv/l Ammonium som kväve TrAAcs 800 Meth. No J-001-88-B CFA 1:1,2,4 10 750 g/l Biokemisk

Läs mer

Vegetationsrika sjöar

Vegetationsrika sjöar Hur viktiga är undervattensväxterna för fisk och småkryp? Tina Kyrkander Vegetationsrika sjöar Hornborgasjön Krankesjön Tåkern Mkt vegetation Mkt fågel 1 Inventering i Vänern många typer av sjöar i en

Läs mer

Näringsförhållanden i anlagda våtmarker

Näringsförhållanden i anlagda våtmarker Näringsförhållanden i anlagda våtmarker - betydelse för växtsamhällets utveckling Geraldine Thiere överblick bakgrund och introduktion våtmarksundersökning i Halland/Skåne växtsammansättning i anlagda

Läs mer

En låg temperatur är i de flesta fall det bästa för livet i ett vattendrag. I ett kallt vatten blir det mer syre.

En låg temperatur är i de flesta fall det bästa för livet i ett vattendrag. I ett kallt vatten blir det mer syre. Temperatur ( C) En låg temperatur är i de flesta fall det bästa för livet i ett vattendrag. I ett kallt vatten blir det mer syre. Beskuggning av vattendraget är det viktigaste för att hålla nere temperaturen.

Läs mer

Gässens som omflyttare av näringsämnen. Lisa Dessborn

Gässens som omflyttare av näringsämnen. Lisa Dessborn Gässens som omflyttare av näringsämnen Lisa Dessborn Varför kan näringsförflyttning vara ett problem? Övergödning (näringstillförsel av främst kväve (N) och fosfor (P)). Varför är just gäss så intressanta?

Läs mer

NORDISKT FJÄRRVÄRMESYMPOSIUM

NORDISKT FJÄRRVÄRMESYMPOSIUM NORDISKT FJÄRRVÄRMESYMPOSIUM Ålesund, Norge 14-15 juni 2004 Nordiskt Fjärrvärmesymposium Ålesund, Norge, 14-15-juni 2004 1 Här är vi! Nordiskt Fjärrvärmesymposium Ålesund, Norge, 14-15-juni 2004 2 Bolaget

Läs mer

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Vattenlaboratoriet vid LaboratorieMedicinskt Centrum Gotland Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Sid 1 av 6 Innehållsförteckning: Varför vattenanalys... 2 Definitionen på s.k. enskild brunn

Läs mer

Undersökningar i Bällstaån 2004 1

Undersökningar i Bällstaån 2004 1 Undersökningar i Bällstaån 24 1 2 Undersökningar i Bällstaån 24 Undersökningar i Bällstaån 24 1 Christer Lännergren/VV 27/4 Stockholm Vatten 16 26 Stockholm Telefon 8 5221 2454 christer.lannergren@stockholmvatten.se

Läs mer

kunna vara en aktiv part i ett samtal och kunna ställa och besvara frågor kunna muntligt och skriftligt redogöra för en händelse på korrekt franska

kunna vara en aktiv part i ett samtal och kunna ställa och besvara frågor kunna muntligt och skriftligt redogöra för en händelse på korrekt franska Mål Mål som eleverna skall ha uppnått efter avslutad kurs Eleven skall kunna uppfatta vardagligt talad franska även i snabbt tempo kunna vara en aktiv part i ett samtal och kunna ställa och besvara frågor

Läs mer

kunna diskutera och samtala fritt om olika ämnen och med stort sammanhang

kunna diskutera och samtala fritt om olika ämnen och med stort sammanhang Mål Mål som eleverna skall ha uppnått efter avslutad kurs Eleven skall förstå och tillgodogöra sig innehåll i längre sammanhängande redogörelser i tal och skrift och av skiftande karaktär och av känt eller

Läs mer

RAPPORT: Norrköping FÖRHANDSKOPIA

RAPPORT: Norrköping FÖRHANDSKOPIA RAPPORT: Komplettering till tidigare utförd dagvattenutredning 2009-03-23 för del av fastigheten Råssla 1:76 i Krokek. Norrköping 2009-07-02 FÖRHANDSKOPIA Ramböll Sverige AB Uppdragsnr: 613F0934638 2 (9)

Läs mer

Förbättring av Östersjöns miljötillstånd genom kvävegödsling

Förbättring av Östersjöns miljötillstånd genom kvävegödsling Förbättring av Östersjöns miljötillstånd genom kvävegödsling Anders Stigebrandt & Bo Gustafsson Oceanografiska avdelningen Inst. för geovetenskaper Göteborgs universitet Östersjöns miljötillstånd Winter

Läs mer

Förklaring av kemiska/fysikaliska parametrar inom vattenkontrollen i Saxån-Braån

Förklaring av kemiska/fysikaliska parametrar inom vattenkontrollen i Saxån-Braån Förklaring av kemiska/fysikaliska parametrar inom vattenkontrollen i Saxån-Braån Vattenföring Vattenföringen vid provtagningstillfällena har beräknats genom att tvärsnittsarean och flödeshastigheten bestämts

Läs mer

på uppdrag av Ringsjöns Vattenråd Rönneåkommittén

på uppdrag av Ringsjöns Vattenråd Rönneåkommittén på uppdrag av Ringsjöns Vattenråd Rönneåkommittén Rönne å vattenkontroll 214 Sammanfattning Bottenfaunan i Västra Ringsjöns östra del har undersökts av Ekologgruppen. Undersökningen är en upprepning av

Läs mer

Våtmarker i odlingslandskapet effektiv vatten- och naturvård i lantbruket. Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB

Våtmarker i odlingslandskapet effektiv vatten- och naturvård i lantbruket. Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB Våtmarker i odlingslandskapet effektiv vatten- och naturvård i lantbruket Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB Naturvårdsingenjörerna AB Våtmarker, från rådgivning till färdig våtmark (arbetat i Greppa

Läs mer

Passiva system Infiltrationer och markbäddar. nafal ab. Naturens egen reningsmetod

Passiva system Infiltrationer och markbäddar. nafal ab. Naturens egen reningsmetod Passiva system Infiltrationer och markbäddar Effektiva Robusta Minimal skötsel Minimalt underhåll Kräver: Bra förundersökning Rätt design Noggrann installation Infiltration TILLOPPSLEDNING SLAMAVSKILJARE

Läs mer

Bävern. en landskapsarkitekt som gillar generationsboenden. Vattendagarna Göran Sjöberg Fakulteten för skogsvetenskap, SLU

Bävern. en landskapsarkitekt som gillar generationsboenden. Vattendagarna Göran Sjöberg Fakulteten för skogsvetenskap, SLU Bävern en landskapsarkitekt som gillar generationsboenden Vattendagarna 2017 Göran Sjöberg Fakulteten för skogsvetenskap, SLU Water Management in Baltic Forests WAMBAF-projektets syfte är hantera problem

Läs mer

Ackrediteringens omfattning

Ackrediteringens omfattning Vattenkemi Alkalinitet (karbonatalkalinitet) SS-EN ISO 9963-2, utg. 1 Titrering 1:1, 2, 4 1-250 mg/l Ammonium som kväve SS-EN ISO 11732:2005 FIA 1:1, 2, 4 0,1-5,0 mg/l Biokemisk syreförbrukning, 7 dygn

Läs mer

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Dricksvattenkvalitet 2016 - Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Nedan följer en sammanställning av vattenkvaliteten vid Hynboholms och Härtsöga vattenverk samt tillhörande distributionsområde, dvs Skåre,

Läs mer

EKOLOGISKA UNDERSÖKNINGAR. Bokskog

EKOLOGISKA UNDERSÖKNINGAR. Bokskog EKOLOGISKA UNDERSÖKNINGAR Praktisk del - Utförs på Fredriksdal Bokskog I södra Sverige bildar boken naturligt stora skogar. Redan tidigt på våren kan man skilja de smala bladknopparna från de tjockare

Läs mer

Vegetation som föroreningsfilter

Vegetation som föroreningsfilter Campus Helsingborg, OPEN CAMPUS 17/11/2012, Miljöstrategi Vegetation som föroreningsfilter Torleif Bramryd Miljöstrategi Lunds universitet, Campus Helsingborg VEGETATIONENS BETYDELSE I STADSMILJÖN -Rekreation

Läs mer

Dnr KK18/456. Taxa för provtagning av vatten- och avloppsprover på Vattenlaboratoriet. Antagen av Kommunfullmäktige

Dnr KK18/456. Taxa för provtagning av vatten- och avloppsprover på Vattenlaboratoriet. Antagen av Kommunfullmäktige Dnr Taxa för provtagning av vatten- och avloppsprover på Vattenlaboratoriet Antagen av Kommunfullmäktige 2019-06-11 2/7 Prislista 2019 Enskilt dricksvatten enligt Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning.

Läs mer

Syrehalter i bottenvatten i den Åländska skärgården

Syrehalter i bottenvatten i den Åländska skärgården Syrehalter i bottenvatten i den Åländska skärgården 2000-2014 Foto: Tony Cederberg Sammanställt av: Tony Cederberg Husö biologiska station Åbo Akademi 2015 Syre är på motsvarande sätt som ovan vattenytan

Läs mer

INVENTERING AV GRODDJUR KUNGSBACKA GOLFKLUBB HAMRA, SÄRÖ

INVENTERING AV GRODDJUR KUNGSBACKA GOLFKLUBB HAMRA, SÄRÖ INVENTERING AV GRODDJUR KUNGSBACKA GOLFKLUBB HAMRA, SÄRÖ INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...1 METOD...1 ARBETSBESKRIVNINGAR...1 RESULTAT...3 HÄNSYN OCH SKÖTSELINFORMATION...5 OBSERVERADE ARTER...6 LITEN

Läs mer

Provtagningar i Igelbäcken 2006

Provtagningar i Igelbäcken 2006 Provtagningar i Igelbäcken 6 Christer Lännergren/LU Stockholm Vatten Telefon 8 5 5 christer.lannergren@stockholmvatten.se 7-5-7 Provtagningar i Igelbäcken 6 Igelbäcken rinner från Säbysjön till Edsviken.

Läs mer

Recipientkontroll 2015 Vattenövervakning Snuskbäckar

Recipientkontroll 2015 Vattenövervakning Snuskbäckar Mellbyån Recipientkontroll 5 Vattenövervakning Snuskbäckar Sammanfattning Miljöskyddskontoret utför vattenprovtagning i av kommunens bäckar. Provtagningen sker på platser två gånger per år. Syftet med

Läs mer

Laboratorier Karlskrona kommuns Laboratorium Lyckeby Ackrediteringsnummer 1042 Laboratoriet i Lyckeby A

Laboratorier Karlskrona kommuns Laboratorium Lyckeby Ackrediteringsnummer 1042 Laboratoriet i Lyckeby A Ackrediteringens omfattning Laboratorier Karlskrona kommuns Laboratorium Lyckeby Ackrediteringsnummer 1042 Laboratoriet i Lyckeby A000078-001 Kemisk analys Oorganisk kemi Hårdhet, totalt SS 028161, utg

Läs mer

Sammanställning av mätdata, status och utveckling

Sammanställning av mätdata, status och utveckling Ramböll Sverige AB Kottlasjön LIDINGÖ STAD Sammanställning av mätdata, status och utveckling Stockholm 2008 10 27 LIDINGÖ STAD Kottlasjön Sammanställning av mätdata, status och utveckling Datum 2008 10

Läs mer

Ulf Ericsson Medins Havs och Vattenkonsulter

Ulf Ericsson Medins Havs och Vattenkonsulter Bottenfauna Ulf Ericsson Medins Havs och Vattenkonsulter Vad är bottenfauna Kan definieras som: Vattenlevande evertebrater (ryggradslösa djur) som kvarhålls i ett såll med masktätheten,5 mm Enligt denna

Läs mer

VÅTMARKSSATSNINGEN. Foto: Mats Wilhelm, IBL Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency Eva Amnéus Mattisson projektledare

VÅTMARKSSATSNINGEN. Foto: Mats Wilhelm, IBL Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency Eva Amnéus Mattisson projektledare VÅTMARKSSATSNINGEN Foto: Mats Wilhelm, IBL Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-10-17 1 Eva Amnéus Mattisson projektledare Våtmarkssatsningen Regeringen förstärker anslaget 1:3

Läs mer

10:40 11:50. Ekologi. Liv på olika villkor

10:40 11:50. Ekologi. Liv på olika villkor 10:40 11:50 Ekologi Liv på olika villkor 10:40 11:50 Kunskapsmål Ekosystemens energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster. 10:40 11:50 Kunskapsmål Biologisk

Läs mer

Ekosystemets kretslopp och energiflöde

Ekosystemets kretslopp och energiflöde Flik 1.4 Sid 1 ( 5 ) Uppdaterad: 1999-01-01 Ekosystemets kretslopp och energiflöde Omsättningen av energi och materia sker på olika sätt i ett ekosystem. Energin kommer från rymden som solstrålning, når

Läs mer

259 (Vattendrag öster om Blekaremossen)

259 (Vattendrag öster om Blekaremossen) Naturvårdsarter Medelbredd (m): 0,7 Gränsöverskridande objekt: 259 ( öster om Blekaremossen) 4 Visst naturvärde Inventeringsdatum: 2015-05-19 Strömmande med lugnflytande partier. Måttlig förekomst av vattenvegetation

Läs mer

Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad

Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad - med rekommendationer inför exploatering av f.d. regementsområdet Marika Stenberg, Pia Hertonsson och Per Nyström, 2014 På uppdrag av Ystad kommun

Läs mer

LYCKEBYÅN RECIPIENTKONTROLL 2003 DEL II. Bottenfauna. EA International Bottenfauna, Lyckebyån 2003 sida 1 av 17

LYCKEBYÅN RECIPIENTKONTROLL 2003 DEL II. Bottenfauna. EA International Bottenfauna, Lyckebyån 2003 sida 1 av 17 DEL II Bottenfauna EA International Bottenfauna, Lyckebyån 2003 sida 1 av 17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Sammanfattning... 3 2 Metodik... 3 3 Resultat övergripande... 5 4 Resultat stationvis... 9 4.1 Lyckebyån

Läs mer

Produktionsvåtmark för framställning av biogas

Produktionsvåtmark för framställning av biogas Produktionsvåtmark för framställning av biogas Trelleborgs kommun 2011-03-03 Administrativa uppgifter Beställare Beställarens namn: Trelleborgs kommun, Miljöförvaltningen Adress: Rådhuset 231 83 Trelleborg

Läs mer

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN VAD ÄR AVLOPPSVATTEN SPILLVATTEN Förorenat vatten från hushåll, industrier, serviceanläggningar

Läs mer

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post:

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post: Information 1 januari 2014 flyttas ansvaret för information och rådgivning för enskilda dricksvattenanläggningar från Socialstyrelsen till Livsmedelsverket. Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2003:17)

Läs mer

Tillväxt I kommuner genom att utnyttja ekosystemtjänster

Tillväxt I kommuner genom att utnyttja ekosystemtjänster Campus Helsingborg, OPEN CAMPUS 17/11/2012, Miljöstrategi Tillväxt I kommuner genom att utnyttja ekosystemtjänster Torleif Bramryd Miljöstrategi Lunds universitet, Campus Helsingborg EKOSYSTEMTJÄNSTER

Läs mer

Ryaverkets påverkan på statusklassningen

Ryaverkets påverkan på statusklassningen Ryaverkets påverkan på statusklassningen Gryaab AB Rapport Maj 2017 Denna rapport har tagits fram inom DHI:s ledningssystem för kvalitet certifierat enligt ISO 9001 (kvalitetsledning) av Bureau Veritas

Läs mer

2015-09-30 2014/193 Ackrediteringens omfattning Nyköpings kommun, Nyköping Vatten, laboratoriet-1104

2015-09-30 2014/193 Ackrediteringens omfattning Nyköpings kommun, Nyköping Vatten, laboratoriet-1104 Kemisk analys- Vattenanalys Alkalinitet SS-EN ISO 9963-2, utg 1 Titrering Ammonium SS-EN ISO 14911:1998 Jonkromatografi Ammonium som kväve SS-EN ISO 11732:2005, mod Flödesanalys/Spektrometri Biokemisk

Läs mer

RECIPIENTEN MIKROBIOLOGI INDIKATORORGANISMER PATOGENA BAKTERIER

RECIPIENTEN MIKROBIOLOGI INDIKATORORGANISMER PATOGENA BAKTERIER RECIPIENTEN MIKROBIOLOGI INDIKATORORGANISMER PATOGENA BAKTERIER Förhållandena i en näringsfattig sjö Koldioxid + vatten + solljus Organiskt material och syre Inga näringsämnen = ingen tillväxt Om näringsämnen

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete

samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete Syrets och kolets kretslopp Växter tar upp koldioxid och vatten, avger syrgas samt bildar kolhydrater. Djuren tar upp kolhydrater

Läs mer

2012-02- 01. Innehåll

2012-02- 01. Innehåll Innehåll Principer för ekologiskt lantbruk Rötning för produktion av biogas och biogödsel Effekter på växtodlings- och djurgårdar Rötning och grunder för ekologiskt lantbruk Slutsatser Andersson & Edström,

Läs mer

Förslag till restaurering och skötsel av Hållsungamyren, Kungälvs kommun

Förslag till restaurering och skötsel av Hållsungamyren, Kungälvs kommun Olof Pehrsson Ekologi-Konsult Tjuvkil 700, 442 75 Lycke Tel / fax 0303-22 55 62 e-mail: p-son.tjuvkil@swipnet.se Förslag till restaurering och skötsel av Hållsungamyren, Kungälvs kommun Hållsungamyren

Läs mer

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning 2.2. Övergödning Övergödning av sjöar, vattendrag och kustvatten bedöms inte vara ett omfattande miljöproblem i Bottenhavets vattendistrikt (Figur 2). De viktigaste mänskliga källorna är tillförsel av

Läs mer

Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun

Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun Bakgrundsrapport Rapport 2006:3 Omslagsfoto: Jeanette Wadman Rapport 2006:3 ISSN 1403-1051 Miljöförvaltningen, Trollhättans Stad 461 83 Trollhättan

Läs mer

Laboratorier ALcontrol AB Karlstad Ackrediteringsnummer 1006 Karlstad A ten. en Bioluminiscens Sötvatten Ja Nej

Laboratorier ALcontrol AB Karlstad Ackrediteringsnummer 1006 Karlstad A ten. en Bioluminiscens Sötvatten Ja Nej Ackrediteringens omfattning Laboratorier ALcontrol AB Karlstad Ackrediteringsnummer 1006 Karlstad A001119-003 Biologiska undersökningar Vatanalys Toxicitet, Microtox SS-EN ISO 11348-3:2008, mod Bioluminiscens

Läs mer

Laboratorier AK Lab AB Borås Ackrediteringsnummer 1790 A SS , utg 1 Nej Ja. SS , utg 1 Nej Ja

Laboratorier AK Lab AB Borås Ackrediteringsnummer 1790 A SS , utg 1 Nej Ja. SS , utg 1 Nej Ja Ackrediterings omfattning Laboratorier AK Lab AB Borås Ackrediteringsnummer 1790 A003450-001 Kemisk analys Provtagning Avloppsvat, provtagning Dricks- och badvat, provtagning, kemi Vat, provtagning, spårmetaller

Läs mer

OBS! Fel i texten kan ha uppkommit då dokumentet överfördes från papper. OBS! Fotografier och/eller figurer i dokumentet har utelämnats.

OBS! Fel i texten kan ha uppkommit då dokumentet överfördes från papper. OBS! Fotografier och/eller figurer i dokumentet har utelämnats. Tidskrift/serie: Gröna fakta. Utemiljö Utgivare: Utemiljö; SLU, Movium Redaktör: Nilsson K. Utgivningsår: 1988 Författare: Bergman M., Nilsson K. Titel: Rotzonen ett ekologiskt reningsverk Huvudspråk:

Läs mer

Laboratorier Örebro kommun, Tekniska förvaltningen Örebro Ackrediteringsnummer 4420 Verksamhetsstöd VA, Laboratoriet A

Laboratorier Örebro kommun, Tekniska förvaltningen Örebro Ackrediteringsnummer 4420 Verksamhetsstöd VA, Laboratoriet A Ackrediterings omfattning Laboratorier Örebro kommun, Tekniska förvaltning Örebro Ackrediteringsnummer 4420 Verksamhetsstöd VA, Laboratoriet A000101-006 Kemisk analys Provtagning Älvar och vattdrag, provtagning

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Odlingssystemets ekologi - gröngödsling som mångfunktionellt redskap i grönsaksodling - mobil gröngödsling

Bibliografiska uppgifter för Odlingssystemets ekologi - gröngödsling som mångfunktionellt redskap i grönsaksodling - mobil gröngödsling Bibliografiska uppgifter för Odlingssystemets ekologi - gröngödsling som mångfunktionellt redskap i grönsaksodling - mobil gröngödsling Tidskrift/serie Utgivare Utgivningsår 2005 Författare SLU, Centrum

Läs mer

Vattenprover. Innehåll: Inledning. Inledning. Mätvärden Dalsjön lilla fiskebryggan Bron Nedre+övre Bjärlången Utloppet nedre Bjärlången

Vattenprover. Innehåll: Inledning. Inledning. Mätvärden Dalsjön lilla fiskebryggan Bron Nedre+övre Bjärlången Utloppet nedre Bjärlången Vattenprover Innehåll: Inledning Mätvärden Dalsjön lilla fiskebryggan Bron Nedre+övre Bjärlången Utloppet nedre Bjärlången Förklaring -värde Alkalinitet (mekv/l) Fosfor (µg/l) Kväve halt () Inledning Vattenproverna

Läs mer

PM- Vattenanalyser. Analysresultat, Sörfjärdens ytvatten

PM- Vattenanalyser. Analysresultat, Sörfjärdens ytvatten Uppdragsnr: 10137017-Sörfjärden VA utredning 1 (5) PM- Vattenanalyser Följande PM är en bedömning av analysresultaten från vattenprovtagning vid Sörfjärden 2010-07-12 och 2010-08-11. De numeriska analysresultaten

Läs mer

RAPPORT OM TILLSTÅNDET I JÄRLASJÖN. sammanställning av data från provtagningar Foto: Hasse Saxinger

RAPPORT OM TILLSTÅNDET I JÄRLASJÖN. sammanställning av data från provtagningar Foto: Hasse Saxinger RAPPORT OM TILLSTÅNDET I JÄRLASJÖN sammanställning av data från provtagningar 2009-2011 Foto: Hasse Saxinger Rapport över tillståndet i Järlasjön. En sammanställning av analysdata från provtagningar år

Läs mer

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover Livsmedelsverkets gränsvärden Enligt Livsmedelsverkets bedömningsgrunder kan ett dricksvatten bedömas som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. - Bedömningen tjänligt innebär att vattnet kan

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Innehåll. Rening av fosfor och bakterier i markbäddar och fosforfilter. Projektdeltagare. Identifiering av anläggningar (1)

Innehåll. Rening av fosfor och bakterier i markbäddar och fosforfilter. Projektdeltagare. Identifiering av anläggningar (1) 217-3-22 Rening av fosfor och bakterier i markbäddar och fosforfilter nga errmann Brenda Vidal Annelie edström nnehåll Två projekt finansierade av av: osforfällor för små avlopp: ur länge fungerar de?

Läs mer

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Sjöar Vattendrag Grundvatten Kustvatten Hillevi Hägnesten Vattenstrategiska enheten 040-25 26 20,

Läs mer

Laboratorier MoRe Research Örnsköldsvik AB Örnsköldsvik Ackrediteringsnummer A

Laboratorier MoRe Research Örnsköldsvik AB Örnsköldsvik Ackrediteringsnummer A Ackrediterings omfattning Laboratorier MoRe Research Örnsköldsvik AB Örnsköldsvik Ackrediteringsnummer 10217 A013682-001 Kemisk analys Oorganisk kemi Kalcium, Ca SS 028161, utg 2 AAS 0,5 5 mg/l Dricksvatt

Läs mer

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll Provberedning Debiteras en gång per prov. Kemiska och mikrobiologiska analyser hanteras som separata prov. Provberedning, vatten Provberedning, slam (inkl. Torrsubstans bestämning) 97 kr 290 kr Analysspecifika

Läs mer

BOTTENFAUNAN I ISKMO SUND OCH SKATA SUND, KORSHOLM

BOTTENFAUNAN I ISKMO SUND OCH SKATA SUND, KORSHOLM BOTTENFAUNAN I ISKMO SUND OCH SKATA SUND, KORSHOLM Curt Nyman Asellus aquaticus FM Curt Nyman Smedasvägen 173 68840 NEDERLAPPFORS telefon 045 1148973 e-post curt.nyman@multi.fi 1 Bottenfaunan i Iskmo sund

Läs mer

Kräftodling i dammar

Kräftodling i dammar Kräftodling i dammar Förutsättningar för en dammodling 1. Varför dammodling? All odling går ut på att ensidigt gynna den organism man tänker odla. + God kontroll + vattenkvalitet + bottenstruktur + predatorer

Läs mer

Lyft produktionen med rätt vattenrening

Lyft produktionen med rätt vattenrening Lyft produktionen med rätt vattenrening ~ 1 ~ Kraven på rening av industriellt avloppsvatten Reningsverken är byggda för att ta emot hushållsspillvatten, som är biologiskt nedbrytbart samt reduktion av

Läs mer

på uppdrag av Ringsjöns Vattenråd Rönneåkommittén

på uppdrag av Ringsjöns Vattenråd Rönneåkommittén på uppdrag av Ringsjöns Vattenråd Rönneåkommittén Rönne å vattenkontroll 217 Sammanfattning Bottenfaunan i Västra Ringsjöns östra del har undersökts av Ekologgruppen under tidsperioden 25-217. Syftet har

Läs mer

Skötselplan för vassområden och häckningsöar restaurerade inom projektet Reclaim (LIFE11 NAT/SE/848)

Skötselplan för vassområden och häckningsöar restaurerade inom projektet Reclaim (LIFE11 NAT/SE/848) Skötselplan för vassområden och häckningsöar restaurerade inom projektet Reclaim (LIFE11 NAT/SE/848) Bakgrund Tysslingen är en näringsrik, sänkt och grund slättsjö som är starkt påverkad av igenväxning

Läs mer

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Skagersviks vattenverk DRICKSVATTENKVALITET hos i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Dricksvatten bedöms som tjänligt om det uppfyller Livsmedelsverkets krav. Om någon parameter inte uppfyller

Läs mer

Medins Havs och Vattenkonsulter AB

Medins Havs och Vattenkonsulter AB Medins Havs och Vattenkonsulter AB Utredningar, fältstudier, biologiska analyser Sötvatten och marina miljöer Verksamhetsansvarig sötvatten Carin Nilsson carin.nilsson@medinsab.se 031-338 35 43 Östra Nedsjön

Läs mer

Bakgrund. Metod. arter som. Vattenmiljöerna som. dammen bedömde inte heller. Tyréns AB.

Bakgrund. Metod. arter som. Vattenmiljöerna som. dammen bedömde inte heller. Tyréns AB. Inventering av Alnarpsån och Stations sdammen i Åkarp med avseendee på skyddsvärda arterr i vattenmiljöer. Marika Stenberg, Pia Hertonsson och Per Nyström, På uppdrag av Tyréns AB, augusti 2011 Bakgrund

Läs mer

SYREHALTER I ÖSTERSJÖNS DJUPBASSÄNGER

SYREHALTER I ÖSTERSJÖNS DJUPBASSÄNGER Oceanografi Lars Andersson, SMHI / Anna Palmbo, Umeå universitet SYREHALTER I ÖSTERSJÖNS DJUPBASSÄNGER Aktivitet och dynamik i ytvattnet Det är i ytvattnet som vi har den största dynamiken under året.

Läs mer

Vid väg 19 Segesholmsån SE S Gaddaröd Julebodaån. Uppstr Maglehem ARV Julebodaån JU Biflöde vid Myrestad Verkaån

Vid väg 19 Segesholmsån SE S Gaddaröd Julebodaån. Uppstr Maglehem ARV Julebodaån JU Biflöde vid Myrestad Verkaån Konduktivitet (ms/m) Konduktiviteten är ett mått på mängden salter i vattnet, och är ett indirekt mått på förorening. Därför är det bra med en låg konduktivitet, det visar på ett rent vatten. Men en hög

Läs mer

SÄTTERSVIKENS AVLOPPSRENINGSVERK. Hammarö kommun

SÄTTERSVIKENS AVLOPPSRENINGSVERK. Hammarö kommun Hammarö kommun Processbeskrivning Sättersvikens ARV 2006-10-15 I SÄTTERSVIKENS AVLOPPSRENINGSVERK Hammarö kommun Process Beskrivning Life projektet LOCAL RECYCLING Hammarö kommun Processbeskrivning Sättersvikens

Läs mer

Dagvattnets föroreningsinnehåll. fältstudier. Heléne Österlund Forskare, Stadens vatten LTU

Dagvattnets föroreningsinnehåll. fältstudier. Heléne Österlund Forskare, Stadens vatten LTU Dagvattnets föroreningsinnehåll erfarenheter från fältstudier Heléne Österlund Forskare, Stadens vatten LTU Källor till föroreningarna De material vi använder när vi bygger våra städer påverkar dagvattnets

Läs mer

Vegetation för vattenmiljöer

Vegetation för vattenmiljöer 106 MAXIPLUGGPLANTOR Unikt och tåligt plantformat pluggplantan är odlad i kokosfiber och har en rotvolym på 1-1,3 liter. Det innebär att ingen jord kan spolas ur. Detta minskar risken för alger i dammen

Läs mer

Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön

Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön Gå ut och upptäck mångfalden i en sjö, bäck eller å. Eleverna får dokumentera vilka djurgrupper som hittas och sedan göra näringskedjor och fundera kring hur arterna

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Kvibille Gästis 2014-05-21 Närvarande Markägare och arrendatorer: Karl-Olof Johnsson, Göran Andreasson, Thomas Nydén och Lars

Läs mer

Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning

Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning 1 Vattendragens biologiska värden 2 Träd och buskar i kanten Skuggar vattendraget hindrar igenväxning, lägre vattentemperatur Viktiga för däggdjur

Läs mer

Vilka faktorer styr kväveretentionen i anlagda våtmarker?

Vilka faktorer styr kväveretentionen i anlagda våtmarker? ilka faktorer styr kväveretentionen i anlagda våtmarker? Resultat från experimentvåtmarker vid Plönninge åtmarkscentrum 8 ontaktpersoner: tefan Weisner, Högskolan i Halmstad, email: stefan.weisner@hh.se

Läs mer

Vad finns att berätta om denna rapport?

Vad finns att berätta om denna rapport? Vad finns att berätta om denna rapport? Del i rapportserie om kalkningens effekter på biologin Fisk i rinnande vatten Bottenfauna i rinnande vatten Fisk i sjöar Flodpärlmussla (Flodkräfta) Baserade på

Läs mer