DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD"

Transkript

1 DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD Upprättad den 24 september 2013 Red. ändrad 28 mars 2014 NORMALT PLANFÖRFARANDE Antagen av kommunfullmäktige. Laga kraft.. Genomförandetid t o m Dnr 1404/2010 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

2 1(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 DETALJPLAN FÖR VIKTORIA 22 m.fl TÅGABORG, HELSINGBORGS STAD PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen redovisas på: denna planbeskrivning detaljplanekarta med planbestämmelser och illustrationer genomförandebeskrivning samrådsredogörelse utlåtande grundkarta. SYFTE Detaljplanen upprättas för att möjliggöra bostad i 3-6 våningar. I bottenvåning prövas centrumverksamhet med möjlighet för butik, restaurang eller service och under mark fortsatt möjlighet för garage. HUVUDDRAG Gällande detaljplan från 1969 medger, för fastighet Viktoria 22, garage med en byggnadshöjd till +44 meter samt handel med garage (parkeringshus) till en byggnadshöjd till meter. Detta har aldrig realiserats utan idag finns det en envånings dagligvarubutik på fastigheten. Planförslaget prövar möjligheten att uppföra bostadshus i liknande skala som den bebyggelse som finns i området, med en möjlighet att i bottenvåning även kunna inrymma centrumverksamheter, som butik, restaurang och service. BAKGRUND Hans Laufeld AB Byggkonsult har, som representant för fastighetsägaren Swedocean Fastighets AB, inkommit med en ansökan om ändring av detaljplan. Stadsbyggnadsnämnden beslöt den 22 februari 2012 att påbörja en planprocess för Viktoria 22 m.fl. Samråd har genomförts mellan den 17 juni och den 12 juli Med anledning av inkomna synpunkter har följande justeringar gjorts: Planförfarandet ändras till ett normalt förfarande. På plankartan har byggrätt utökats för att medge befintlig verksamhet.

3 2(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 På plankartan har taklutning mot Aschebergsgatan ändrats till maximalt 60º. Planbestämmelser har införts som reglerar lägsta höjd för bottenvåning till 3,5 meter. Planbeskrivningen har fått en tydligare redovisning av möjligheterna för butik i bottenvåning. Illustrationer av byggnad omarbetas så att det framgår att det är möjligt för butik i bottenvåning. Illustrationer av tak och takkupor har fått en ny redovisning som överensstämmer med ändring av planbestämmelse. Utställning har genomförts mellan den 4 november och den 29 november Med anledning av inkomna synpunkter har följande redaktionella ändringar gjorts: På plankartan har maximal nockhöjd ändrats till maximal totalhöjd. På plankartan har bestämmelse om maximal byggnadshöjd tagits bort då maximalt totalhöjd och maximal takvinkel räcker som bestämmelse för att styra lämplig takutformning. Plankartan har fått en utökad byggrätt för möjligheten att anordna centrumverksamhet, butik eller servicefunktion i bottenvåning. I planbeskrivningen har texten, på sidan 11, under rubriken bostäder reviderats så att den stämmer överens med justerade planbestämmelser. I planbeskrivningen på sidan 12 har texten angående centrumbestämmelse förtydligats. I planbeskrivningen på sidan har texten under rubriken Trafik med underrubrikerna parkering och cykelparkering förtydligats och kompletterats avseende parkeringsnorm, för cyklar och bilar. Det har även lagts till en bedömning och ett förhållaningssätt till parkeringsnormen utifrån platsens förutsättningar för en butik. Bedömning av miljöpåverkan Stadsbyggnadsförvaltningen har bedömt att det inte finns en risk att planens genomförande kan medföra en sådan betydande miljöpåverkan som avses i 4 kap 34 plan- och bygglagen (2010:900) respektive 6 kap 11 miljöbalken, att miljöbedömning med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning behöver genomföras. Bedömningen har gjorts utifrån planförslagets innehåll, typen av påverkan och områdets egenskaper i enlighet med 4 förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (MKB-fo), samt bilagorna 2 och 4 till samma förordning.

4 3(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 PLANOMRÅDETS FÖRUTSÄTTNINGAR Läge och avgränsning Planområdet är beläget i den norra delen av centrala Helsingborg, i stadsdelen Tågaborg, på landborgen. Den aktuella fastigheten är placerad i hörnet där Aschebergsgatan möter Wrangelsgatan. Planområdet omfattar fastigheten Viktoria 22 och del av Viktoria 19, även gemensamhetsanläggning på intilliggande fastighet Viktoria 19 kommer att beröras. Planområdet omfattar c:a 1340 m 2. Orienteringskarta Markägare Fastighet Viktoria 22 ägs av Swedocean AB. Fastighet Viktoria 19 ägs av AB Helsingborgshem. Beskrivning av området Planområdet ligger i stadsdelen Tågaborg som består av en variation mellan fristående villor och flerbostadshus. Det dominerande intrycket av Tågaborg är en tät stadsstruktur i form av kvartersstad. Planområdet ligger inom den s.k. centrala staden och utgörs i dag av redan ianspråktagen kvartersmark. Den exakta avgränsningen för planområdet finns på plankartan.

5 4(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 Planområdet Planområde Bebyggelse Kvarteren runt planområdet består av flerbostadshus i 4-5 våningar, där något hus även inrett vind i en sjätte våning. Bebyggelsen är huvudsakligen från 1970-talet och med några äldre hus från början av 1900-talet. Fasaderna är i huvudsak uppförda med tegel och puts. Aktuell fastighet består av en dagligvarubutik uppförd i en våning och med gult fasadtegel och med ett flackt tak. Vy över planområdet och den befintliga butikensentrén i korsningen Wrangelsgatan och Aschebergsgatan.

6 Vy västerut längs Aschebergsgatan. 5(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014

7 Vy Österut längs Aschebergsgatan. 6(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014

8 7(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 Grönområden Inom stadsdelen Tågaborg finns två parker, Vikingsbergsparken och Kopparmölleparken som båda ligger c:a meter från planområdet. Landborgspromenaden ligger c:a 200 meter bort, Margaretaplatsen ungefär 300 meter bort och Pålsjöskog c:a 800 meter ifrån planområdet. Trafik och parkering Parkering sker idag utmed de omgivande gatorna Wrangelsgatan och Aschebergsgatan och i garage under kvarteret Viktoria. Närmst dagligvarubutiken utmed Aschebergsgatan finns två korttidsparkeringar. Från Aschebergsgatan finns en ramp ner till garaget. Garaget sköts som en samfällighet mellan fastighetsägare i kvarteret. För ny exploatering inom planområdet finns det tillgång till c:a 37 parkeringsplatser i garaget. Nedfart till parkeringsgarage på fastighet Viktoria 19. Service Magnus Stenbockskolan, grundskola, 300 meter från planområdet. S:t Jörgenskolan, grundskola, 550 meter från planområdet. 5 förskolor och 4 fristående förskolor inom 1 km avstånd från planområdet. Tågaborgs vårdcentral, 50 meter från planområdet. Stattena vårdcentral, 600 meter från planområdet. På Tågaborg finns allahanda små butiker och verksamheter. På aktuell fastighet ligger ICA Borgen som säljer dagligvaror, butikens areal är c:a 670 m². Närmsta större dagligvarubutik är Hemköp vid Stattena centrum c:a 700 meter från planområdet. Cityhandeln, med början på Kullagatan, ligger c:a 500 meter från planområdet. Kulturmiljö och historik Planområdet ingår i bevarandeplan för Västra Tågaborg som upprättats För kv Viktoria står det, i bevarandeprogrammet, att den första byggnaden kom till redan 1886, men att det mesta är rivet och omvandlat under 1970-talet. I kvarte-

9 8(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 rets norra del ligger villa Walborg, en tegelvilla från Villa Walborg är en sista rest av kvarterets äldsta bebyggelse. Idag är kvarteret nästan helt slutet med i huvudsak 4 5 våningars flerbostadshus, med något hus som också inrett en sjätte våning. Föreslagen bebyggelse bedöms inte påverka de i bevarandeprogrammet beskrivna kulturmiljövärdena för kvarteret. Arkeologi Planområdet berörs inte av några kända fornlämningar. Påträffas fornlämningar i samband med markarbeten skall dessa, i enlighet med 2 kap 10 lagen om kulturminnen m m, omedelbart avbrytas och Länsstyrelsen underrättas. Fornlämningar kan synas som härdrester, stenpackningar eller mörka färgningar i jorden. Geoteknik Marken är känd och är redan ianspråktagen. Det har utförts geoteknisk undersökning på grannfastigheten Viktoria 17 för ett arbete med P-garage. Det bedöms inte behövas någon ytterligare utredning under planprocessen. Geotekniska utredningar kommer att göras i samband med bygglovhanteringen. Teknisk försörjning Planområdet ligger i anslutning till befintligt ledningsnät för dagvatten-, spillvatten och vattenledning. Elnät, tele, optokabel och fjärrvärme finns i anslutning till kvarteret. Tidigare ställningstaganden Översiktsplan I Helsingborgs översiktsplan, ÖP 2010, antagen av kommunfullmäktige den 18 maj 2010, redovisas planområdet som tätortsbebyggelse. För nybyggnation går det att utveckla stadsdelen med komplement i befintlig stadsbebyggelse och till blandad stad. Området ligger nära en sträckning för utveckling av högkvalitativt cykelstråk och strukturbildande kollektivtrafik. I enlighet med stadens strategiska markplanering bör staden förtätas och kompletterande bebyggelse prövas. Riksintressen Planområdet ligger inom riksintresse med geografiska bestämmelser för Kustzon. Riksintresset redovisas i MB 4 kap. 1 och 4 och omfattar landborgen i centrala Helsingborg. Planområdet ingår även i riksintresse kulturmiljö M:K 15, vilket redovisas i MB 3 kap 6, som gäller för Helsingborgs centrum. Riksintresset värnar om Helsingborg som hamn- och industristad, som speglar de olika utvecklings-skeden från medeltida stad till en expansiv hamn- och industristad på 1900-talet. Planen bedöms inte påverka riksintressena negativt.

10 9(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 Bevarandeplan Planområdet finns med i bevarandeplan för västra Tågaborg, upprättad Inget inom planområdet anses ha ett bevarandevärde, men planområdet gränsar till Värdefull gatumark och särskilt värdefull bebyggelse samt byggnad av kompletterande värde för stadsmiljön. PLANOMRÅDE rande Bevarandeprogram för västra Tågaborg upprättad Detaljplan För området gäller detaljplan för kv Viktoria, nr 9283, som vann laga kraft den 22 september Planen möjliggör för bostadsbebyggelse med en högsta byggnadshöjd till +52,0 meter (c:a 15 meter). I den aktuella delen av detaljplanen anges garage- och handelsändamål med en största byggnadshöjd till +45,5 meter (c:a 8,5 meter) samt garage med en största byggnadshöjd till +44,0 meter (c:a 7 meter). Genomförandetiden för detaljplanen har gått ut. PLANOMRÅDE

11 10(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 Övriga beslut Parkeringsnorm för Helsingborgs stad upprättad 2007 gäller som riktlinje för parkeringsbehovet inom planområdet. PLANENS UTFORMNING Helsingborgs stad strävar mot en hållbar stadsplanering med beaktande av sociala, ekologiska och ekonomiska aspekter. Därför är planens intention att möjliggöra långsiktigt hållbara byggnader vilket i praktiken innebär att byggnader företrädesvis uppförs energisnåla, med miljövänliga byggnadsmaterial samt med fokus på trygghet och välmående. Ny bebyggelse bör därmed planeras och utföras med miljöanpassade metoder och sunda material i former som medverkar till en lägre energiförbrukning, ex. passivhus. Dispositionen i stort De närmsta kvarteren är slutna kvarter mot gata och den befintliga envåningsbyggnaden avviker från den rådande kvartersstrukturen. Föreslagen bebyggelse kompletterar och stärker nuvarande stadsbild och det kulturhistoriskt skyddade gaturummet för Aschebergsgatan genom att förslå en byggnadsvolym som överensstämmer med övriga i området. Det föreslagna bostadskomplementet ska ses som en naturlig förtätning och ett strategiskt markutnyttjande i ett läge nära kollektivtrafik i centrala Helsingborg. Hörnet Aschebergsgatan och Wrangelsgatan är en viktig mötesplats med nuvarande butiksanvändning. Föreslagen plan behåller denna möjlighet och utökar byggrätt för centrumfunktion i bottenvåningen från dagens 670 m² till c:a 1000 m².

12 Planområdet med en illustration av möjlig exploatering. 11(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014

13 Bebyggelsen 12(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 Bostäder Eftersom Aschebergsgatan anges som en viktig platsbildning, i bevarandeplanen, och är av kulturhistoriskt värde har ny bebyggelse inom planområdet fått planbestämmelser som tar hänsyn till detta. Byggnad får uppföras i minst 3 våningar och max 6 våningar med en maximal totalhöjd om 24 meter. Ett mått som ligger i paritet med omgivande byggnader. Uttrycket mot gatan, för taklutning och balkonger, har reglerats för att följa de strukturer och linjer som är rådande i området. Takvinkeln mot Wrangelsgatan ska vara mellan 43º och 47º och takvinkel mot Aschebergsgatan mellan 43º och 60º. I hörnet mellan Aschebergsgatan och Wrangelsgatan ställs inga krav på takvinkel. Balkonger mot omgivande gata får ej anordnas längre ut än 1,4 meter från fasadliv. Byggnad får i hörnet av Aschebergsgatan Wrangelsgatan byggas ut över trottoaren, fri höjd ska vara 4,7 meter. Kupor får anordnas till maximalt ½ av taknockens längd. Illustration av möjlig fasad mot Wrangelsgata, illustration av Sweco. Illustration av möjlig fasad mot innergård, illustration av Sweco.

14 13(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 Illustration av möjlig fasad mot Aschebergsgatan, illustration av Sweco. Illustrerad vy över möjlig bebyggelse, illustration av Sweco. Planbestämmelse Centrum Planförslaget medger centrumverksamhet i bottenvåning. Inom ramen för denna bestämmelse går det att etablera en livsmedelsbutik, annan butik, restaurang eller någon form av serviceverksamhet. Byggrätten, för centrumverksamhet, är c:a 1000 m². För att säkerställa möjligheten för centrumverksamheter, i bottenvåning, regleras lägsta våningshöjd till 3,5 meter. Trafik. Byggnad får i hörnet av Aschebergsgatan Wrangelsgatan byggas ut över trottoaren, fri höjd ska vara 4,7 meter. Infart till garaget sker som tidigare från Aschebergsgatan, infarten kan nu byggas in i nytt bostadshus som t.ex. en port i fasad.

15 14(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 Parkering Föreslagen bebyggelse med boende och en eventuell verksamhet i bottenvåning ska följa riktlinjerna i gällande parkeringsnorm. Idag finns det tillgång till 42 parkeringsplatser, 37 parkeringsplatser i garage under fastighet Viktoria 22 och 5 parkeringsplatser på innergården. Förslaget innebär att de 5 parkeringsplatserna på innergården tas bort och det totala antalet tillgängliga parkeringsplatser för planerad bebyggelse är då 37 platser. Enligt gällande p-norm innebär förslaget, enligt upprättad parkeringsutredning, ett behov om 23 parkeringsplatser för boende. Utöver detta behöver en livsmedelsbutik på 1000 m² 30 p-platser för besökande och 3,5 p-platser för sysselsatta. Totalt blir det 56,5 parkeringsplatser. Det finns idag en livsmedelsbutik inom kv Viktoria 22 som fungerar som en närbutik till boende i området. Butiken har två korttidsparkeringar för kunder längs Aschebergsgatan. Det är en butik som man går eller cyklar till i hög utsträckning. Det är inte önskvärt eller detaljplanens syfte att inom fastigheten ha en butik avsedd för bilkunder. P-normen gör ingen skillnad mellan denna sorts närbutiksetablering, för gående och cyklande, som för en butik som riktar sig till en bilburen kund. Kravet om antalet parkeringsplatser borde reduceras i bygglovsprövning då platsens förutsättningar för en butiksetablering är sådana att den lämpar sig främst för gående och cyklande kunder. Inom den täta kvartersstaden måste den skillnaden mellan olika typer av butiksetableringar övervägas vid bygglovsprövningen. Om det ändå skulle visa sig finnas ett större behov av fler parkeringsplatser kan man anordna bilpool inom fastigheten och på så vis minska det totala behovet av parkeringsplatser. Bilpooler är en relativt ny företeelse i Helsingborg. Införandet av bilpooler kan komma att minska det totala bilinnehavet i staden. Förutsättningen för att införa bilpool och därmed sänka parkeringsnormen för bostäder med upp till 30 % är dock att det finns nära och god tillgång till kollektivtrafik, samhällsservice och annan service vilket kan anses uppfyllt inom kvarteret Viktoria 22. Fastighetsägaren förbinder sig i avtal att tillhandahålla en bilpoolsbil för fastigheten i minst fem år, därefter ska man tillsammans med stadsbyggnadsförvaltningen utvärdera resultatet. Om utvärderingen visar på gott resultat görs bilpoolen permanent. Det går även att köpa parkeringsplatser inom andra kvarter i närheten och erbjuda de boende inom kvarteret. Det går också att se över möjligheten att tillskapa fler parkeringar i garaget eller på innergården. Det slutgiltiga behovet av parkering avgörs i samband med beviljandet av bygglov.

16 15(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 Cykelparkering Parkering för cyklar ska tillgodoses på kvartersmark. Enligt cykelparkeringsnormen för flerfamiljshus är kravet 2,5 platser/lgh. För 30 lägenheter beräknas ca 75 cykelparkeringsplatser behövas. Det slutgiltiga behovet av cykelparkering avgörs i samband med beviljandet av bygglov. Teknisk försörjning Dagvatten I samråd med NSVA är bedömningen att ingen fördröjning av dagvatten krävs inom planområdet. Vatten och avlopp För fastigheten finns all teknisk försörjning framdragen. Risker Då stegbil inte når innergård måste antingen trapphus vara brandsäkrade, eller så måste byggnad anläggas med lägenheter som kan utrymmas från omgivande gator. Avfallshantering Avfallshantering sker utmed väg. Elnät Det finns kapacitet i elnätet för bebyggelsen och inga nya anläggningar behövs. Uppvärmning Fjärrvärme finns i anslutning till fastigheten. Tele Fastigheten är kopplad till telenätet och även optokabel finns tillgängligt.

17 KONSEKVENSER 16(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 Det föreslagna bostadskomplementet ska ses som en naturlig förtätning och ett strategiskt markutnyttjande i kollektivtrafiknära och servicenära läge i centrala Helsingborg. Nuvarande butiksmöjlighet inom planområdet ändras inte. Solförhållanden En sol- och skuggstudie har upprättats för vårdagjämningen den 20 mars och för midsommarafton den 21 juni, av Sweco Architects AB. Planförslaget innebär en ökad skuggning av omgivningen men får anses som rimlig. Vår- och höstdagjämning är i stort sett likvärdiga avseende skuggbildning varvid enbart vårdagjämning redovisas här. 20 mars klockan 09:00. Sweco 20 mars klockan 12:00. Sweco 20 mars klockan 15:00. Sweco 20 mars klockan 18:00. Sweco

18 17(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars juni klockan 09:00. Sweco 21 juni klockan 12:00. Sweco 21 juni klockan 15:00. Sweco 21 juni klockan 18:00. Sweco Bedömning av miljöpåverkan Stadsbyggnadsförvaltningen har bedömt att planens genomförande inte kan antas medföra en sådan betydande miljöpåverkan som avses i 4 kap 34 plan- och bygglagen respektive 6 kap miljöbalken. Bedömningen har gjorts utifrån planförslagets innehåll, typen av påverkan och områdets egenskaper i enlighet med 4 förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (MKB-fo), samt bilagorna 2 och 4 till samma förordning. Miljöbedömning med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning behöver därför inte genomföras. Mark, luft och vatten Miljökvalitetsnormer för utomhusluft Miljökvalitetsnormer för utomhusluft syftar till att skydda människors hälsa och miljön. Gällande miljökvalitetsnormer, enligt svensk författningssamling (SFS 2010:477), avser halterna i utomhusluft av kvävedioxid (NOB2B), kväveoxid, svaveldioxid (SOB2B), bly, partiklar (PM10 och OM 2,5), kolmonoxid (CO), bensen, arsenik, kadmium, nickel, benspyren och ozon (OB3B).

19 18(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 Enligt de utredningar som gjorts till Helsingborgs översiktsplan, ÖP 2010, som är antagen av kommunfullmäktige den 18 maj 2010, bedöms ingen risk föreligga för överskridande av miljökvalitetsnormen för utomhusluft för aktuellt område. Miljökvalitetsnormer för vattenförekomster Syftet med miljökvalitetsnormerna för vattenförekomster (ytvatten, grundvatten och skyddade områden) är att tillståndet i våra vatten inte ska försämras och att alla vatten ska uppnå en bestämd miljökvalitet. Aktuellt planområde sker inom redan ianspråktagen mark och den föreslagna förändringen av gällande detaljplan bedöms inte påverka miljökvalitetsnormerna för vattenförekomster i betydande utsträckning. Riksintressen Planområdet ligger inom riksintresse med geografiska bestämmelser för Kustzon. Riksintresset redovisas i MB 4 kap. 1 och 4 och omfattar landborgen i centrala Helsingborg. Planområdet ingår även i riksintresse kulturmiljö M:K 15, vilket redovisas i MB 3 kap 6, som gäller för Helsingborgs centrum. Riksintresset värnar om Helsingborg som hamn- och industristad, som speglar de olika utvecklings-skeden från medeltida stad till en expansiv hamn- och industristad på 1900-talet. Planen bedöms inte påverka riksintressena negativt. Kulturmiljön Föreslagen bebyggelse kompletterar och stärker nuvarande stadsbild och det kulturhistoriskt skyddade gaturummet samt platsbildningen för Aschebergsgatan. Byggnadsvolymerna är, utmed omgivande gator, i en skala och form liknande den befintliga miljön. Hälsa och säkerhet Vägtrafikbuller Enligt regeringens proposition 1996/97:53 är gällande riktvärden för trafikbuller vid bostäder 55 db(a) ekvivalent nivå vid fasad, 30 db(a) ekvivalent nivå inomhus, 45 db(a) maximal nivå inomhus nattetid och 70 db(a) maximal ljudnivå vid uteplats. Kvarteret är idag inte utsatt för vägtrafikbuller som överskrider gällande riktvärden. Det trafikbuller som alstras från det ökade trafikarbete som föreslagen detaljplan kommer att innebära bedöms inte vara i sådan omfattning att gällande bullerriktvärdena överskrids.

20 GENOMFÖRANDE Organisation Tidplan 19(19) Dnr 1404/2010 P 24 sep 2013,red ändr 28 mars 2014 Planförslaget beräknas vinna laga kraft under 3:e kvartalet Genomförandetid Genomförandetiden är 5 år från det att planen vinner laga kraft. Huvudmannaskap Kommunen är huvudman för allmän platsmark. Avtal Planavtal är upprättat med exploatör. Fastighetsrätt Fastighetsplan I enlighet med plan- och bygglagen (2010:900) upphäver en ny detaljplan gällande fastighetsindelningsbestämmelser och som dessförinnan betecknades som fastighetsplaner och tomtindelningar. Fastighetsbildning För planens genomförande krävs att ny fastighetsbildning sker där del av fastighet Viktoria 19 läggs till fastighet Viktoria 22. SAMMANFATTNING Förslaget innebär en förtätning inom stadsdelen Tågaborg med en byggnadsarea på c:a 920 m² med maximalt 6 våningar. Det finns en möjlighet i bottenvåning för etablering av centrumverksamhet på c:a 1000 m². MEDVERKANDE Tf stadsantikvarie Mia Jungskär. Detaljplanen har i samverkan med stadsbyggnadsförvaltningen utarbetats av Tengbom, Helsingborg med Erik Lönnerholm, Landskapsarkitekt LAR/MSA, som uppdragsansvarig och Daniel Axelsson, Planarkitekt FPR/MSA, som handläggare. STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Björn Bensdorp-Redestam Planchef Carl Welin Planarkitekt

21 DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN VIKTORIA 22 M FL TÅGABORG, HELSINGBORGS STAD 1(8) Dnr 1404/2010 S 28 mars 2014 SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLANENS SYFTE OCH INNEHÅLL Detaljplanen upprättas för att möjliggöra bostad i 4-6 våningar. I bottenvåning prövas centrumverksamhet och under mark fortsatt möjlighet för garage. Planen genomförs med ett enkelt planförfarande. HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Sakägare har beretts tillfälle till samråd, mellan den 17 juni och den 12 juli 2013, efter personlig kallelse och berörda bostadsrättsinnehavare, hyresgäster och boende samt sammanslutningar och övriga intressenter har inbjudits genom annons i lokaltidning. Berörda förvaltningar och myndigheter har tillsänts planskissen för eventuella synpunkter. Länsstyrelsen och lantmäterimyndigheten har avgivit yttrande enligt PBL 5 kap 20. Därutöver hade vid samrådets slut 12 yttranden inkommit från berörda förvaltningar och från allmänheten. Inkomna synpunkter har sammanfattats. Yttrandena finns i sin helhet på stadsbyggnadskontoret. SAMRÅDSYTTRANDEN Länsstyrelsen har i sitt yttrande, inkommet , framfört att de inte har några synpunkter. Lantmäterikontoret har i sitt yttrande, inkommet , framfört att de vill ha en diskussion kring 3D- fastighetsbildning för sydöstra hörnet av Viktoria 22, där byggnaden får byggas över fastigheten Gamla staden 4:1, från 3 meters höjd. Kommentar: Kontakt med Lantmäteriet kring fastighetsbildning har upprättats. ÖVRIGA SAMRÅDSSYNPUNKTER Följande har inget att erinra mot planförslaget: Öresundskraft enligt yttrande Brandförsvaret enligt yttrande Miljöförvaltningen har i sitt yttrande, inkommet , framfört att bottenvåning måste dimensioneras så att störning från bottenvåning till ovanliggande våning kan hanteras. Även annan störning som lukt och buller måste beaktas.

22 2(8) Dnr 1404/2010 S 28 mars 2014 I genomförandebeskrivningen bör det framgå att en miljöplan ska tas fram för entreprenadarbetena. Kommentar: Synpunkter tillgodoses. Plankartan får en bestämmelse om en minsta bjälklagshöjd som möjliggör hantering av störningar till ovanliggande våning. Prövningen av den verksamhet, som eventuellt kommer att bedrivas i bottenvåningen, med dess störningar på omgivningen, sker inte inom ramen för framtagandet av denna detaljplan. Genomförandebeskrivningen får ett tillägg om att en miljöplan ska upprättas för entreprenadarbetena. NSVA har i sitt yttrande, inkommet , framfört att de inte kommer att kräva fördröjning av dagvatten om de hårdgjorda ytorna som kommer att byggas är lika stora eller mindre än de befintliga. Kommentar: Synpunkter tillgodoses. Den hårdgjorda ytan kommer inte att öka med genomförandet av ny detaljplan. Kulturförvaltningen har i sitt yttrande, inkommet , framfört att det är positivt att föreslagen bebyggelse anpassar sig till omgivningen vad gäller takfot och takvinkel. Illustrationen i planbeskrivningen med dubbla rader stora takkupor ses däremot som mindre lyckad då den ger ett övertungt och dominerande takfall. Illustrationen kan bli vägledande i kommande bygglovsprövning och bör ersättas med ett annat arkitektoniskt grepp eller takfönster. Att gå upp till sex fulla våningar mot gården bedöms inte inverka på kulturmiljön. Kommentar: Synpunkter tillgodoses. Föreslaget bedöms som en god avvägning mellan kulturmiljö och behovet av nya bostäder där vi tagit fram ett förslag i samverkan med tf. stadsantikvarie. Inom ramen för föreslagen byggrätt går det alltid att diskutera slutgiltig utformning inför prövning av bygglov. Illustration av huset och redovisningen av takkupor omarbetas för att i större grad harmoniera med kringliggande bebyggelse. INKOMNA SKRIVELSER Ägaren till fastigheten Fortuna 10 anser, enligt skrivelse inkommen , att planförslaget innebär en försämring för boende kvalitéerna och för boendemiljön för befintliga bostäder. Det blir för tätt, mörkt och för dålig genomluftning av kvarteren. Dessutom blir det större tryck på parkeringar som redan idag är för få och det blir ökade luftföroreningar. Förslaget innebär också att den planerade sexvåningsbyggnaden allvarligt decimerar utsikt och solbelysning med dagsljustillförsel till befintliga bostäder. Önskemålet är att minska våningsantalet, ta bort byggnaden mot Aschebergsgatan och flytta huskroppen längre in på tomten för att få mer ljus åt gatan, angränsande hus och åt de boende. Kommentar: Synpunkt tillgodoses ej. Föreslagen bebyggelse sker på redan ianspråktagen mark och anpassas, i skala och volym, till den stadsstruktur som idag är gällande för området. Behovet av nya bostäder är stort och platsen och läget bedöms som lämplig för ändamålet, samt är i enlighet med intentionerna i gällande översiktsplan om att förtäta staden.

23 3(8) Dnr 1404/2010 S 28 mars 2014 Skuggning från byggnaden kommer att ske men bedöms vara inom ramen för vad som kan anses rimlig i en tät stadsstruktur och i likhet med intilliggande bebyggelse. Parkering kommer att ske i garage under huset och är en förutsättning för exploateringen. Trafikflödena kommer att öka på omgivande gator till följd av genomförandet av detaljplanen, som innebär fler boende i området. Trafikflödena bedöms inte öka i sådan omfattning att miljökvalitetsnormerna för luft överskrids. Boende i fastigheten Fortuna 10 inkommen den , i två likalydande yttrande på två separata ark undertecknat av totalt 21 personer. Hyresgästerna anser att den planerade bebyggelsen innebär ett stort ingrepp mot deras boendemiljö och vardag, eftersom solljus och dagsljus kommer att minska. Bostadsområdet är idag redan tätt och det finns obefintligt med öppna ytor inne i bebyggelsen om man bortser från de parkområden som finns i anslutning till Tågaborg. Många av de boende är äldre och har svårt att ta sig till parkområdena varför en ny förtätning är förkastlig. Det finns idag en kaotisk trafiksituation och mycket begränsade parkeringsmöjligheter, detta kommer att bli värre med en förtätning. Att planförslaget inte skulle medföra några betydande miljöpåverkan, bedömer vi som en felaktig slutsats och utan saklig grund. Vi motsätter oss helt och hållet ovan nämnda förslag till ändring av detaljplanen och kräver att ingen förändring av bebyggelsen sker. Kommentar: Synpunkt tillgodoses ej. Föreslagen bebyggelse sker på redan ianspråktagen mark och anpassa, i skala och volym, till den stadsstruktur som idag är gällande för området. Fastigheten är idag inte allmänt tillgänglig och kan inte jämföras med, eller betraktas som park eller annan allmänt tillgänglig vistelseyta. Behovet av nya bostäder är stort och platsen och läget bedöms som lämplig för ändamålet, samt är i enlighet med intentionerna i gällande översiktsplan om att förtäta staden. Skuggning från byggnaden kommer att ske men bedöms vara inom ramen för vad som kan anses rimlig i en tät stadsstruktur och i likhet med intilliggande bebyggelse och den täta kvartersstaden. Parkering, i enlighet med stadens parkeringsnorm, kan ordnas i garage under huset eller lösa på annat vis och är en förutsättning för en exploatering. Ägaren till fastighet Kronan 22, inkommet som en gemensam sakframställan, anser att det utskickade planförslaget inte är fullständigt, den är vilseledande och otydlig. Bostadsrättsföreningen vill inte ha en ny detaljplan som innebär: En högre byggnad än det som gäller i nuvarande detaljplan från Inga fler bostäder till området så länge det inte kan lösa sig med parkeringsplatser. Vi vill ha klarhet i vilken planerad verksamhet som är tänkt till bottenvåningen i den planerade fastigheten.

24 4(8) Dnr 1404/2010 S 28 mars 2014 Det måste få komma ljus och trivsel in i och till lägenheterna. Vi vill ha ett tydligt och klart förslag med riktiga mått för den föreslagna byggnaden. Vi vill ha ett normalt planförfarande så att det bättre når ut till allmänheten och fler parter kan få möjlighet att reagera på planförslaget av byggnad. Kommentar: Synpunkt tillgodoses ej. Behovet av nya bostäder är stort och platsen och läget bedöms som mycket lämplig för ändamålet. Föreslagen bebyggelse sker på redan ianspråktagen mark och anpassa, i skal och volym, till den stadsstruktur som idag är gällande för området. Skuggning från byggnaden kommer att ske men bedöms vara inom ramen för vad som kan anses rimlig i en tät stadsstruktur och i likhet med intilliggande bebyggelse och den täta kvartersstaden. En detaljplan avgör inte vilken verksamhetsutövare som ska hyra bottenvåningen på föreslagen bebyggelse och det bedöms inte finnas något behov, i denna detaljplan, att reglera antalet lägenheter. Plankartan styr markanvändning och anger riktlinjer för byggrätt med dess största volym och mått. Det finns inget formellt krav om måttsättning av en eventuell byggnad i en plankarta. Krav om måttsättning av en eventuell byggnad sker inom ramen för bygglovshanteringen. Synpunkt tillgodoses. Planförfarandet ändras till normalt då planförslaget väckt ett stort allmänt intresse. Från boende på fastigheten Mercurius Norra 5. Inkommet Om förslaget skulle genomföras skulle jag som pensionär få långt till mataffärren. Genom att affären ligger nära kan jag gå dit. Om affären lades ner skulle jag behöva hemtjänst för att få hem mat och annat. Att gå ända till Stattena, det skulle jag inte klara av. Många av Tågaborgsborna är pensionärer och barnfamiljer som behöver nära till butik. Någon säger att ICA Borgen skulle kunna få en ny plats. Det verkar bakvänt att riva en affär för att bygga en ny i närheten. Om det ändå skulle vara möjligt att bygga en ny affär som är lika bra eller bättre, se då till att det görs innan en detaljplan för Viktoria antas, som innebär att ICA Borgen rivs. Dessutom anser jag att kommunen borde ha hållit ett informationsmöte i området, där frågan kunde diskuteras innan det kom ett planförslag. Tills vidare bör planförslaget avvisas. Kommentar: Synpunkt tillgodoses ej. Detaljplanen kommer att fortsättningsvis medge en möjlighet för centrumverksamhet och butik i bottenvåning. Ytan som avsätts i bottenvåningen för centrumverksamhet är större än dagens möjlighet till handel inom fastigheten. Inför granskningsskedet införs en lägsta bjälklagshöjd för bottenvåning till minst 3,5 meter för att möjliggöra för handel.

25 5(8) Dnr 1404/2010 S 28 mars 2014 Planprocessen rår inte över enskild näringsidkare eller fastighetsägare. Inom ramen för plan- och bygglagen går det inte att knyta upp en specifik aktör till en detaljplan då planen endast möjliggör för en viss användning av marken. Planprocessen genomförs enligt de krav som ställs i Plan- och bygglagen. Synpunkt tillgodoses. Planförfarandet ändras till normalt då planförslaget väckt ett stort allmänt intresse. Från inkomna namnlistor , med 68 namnunderskrifter. Budskapet, för namninsamlingen är att ICA Borgen hotas av nedläggning och att staden har gjort ett förslag med bostäder som betyder att ICA Borgen måste rivas. Kravet är att Tågaborg måste ha en bra livsmedelsaffär och vi anser att ICA Borgen måste finnas kvar. Kommentar: Synpunkt tillgodoses ej. Planprocessen kommer att gå vidare i ett normalt förfarande. Detaljplanen kommer att fortsättningsvis medge en möjlighet för centrumverksamhet och butik i bottenvåning. Ytan som avsätts i bottenvåningen för centrumverksamhet är större än dagens möjlighet till handel inom fastigheten. Inför granskningsskedet införs en lägsta bjälklagshöjd för bottenvåning till minst 3,5 meter för att möjliggöra för handel. Planprocessen rår inte över enskild näringsidkare eller fastighetsägare. Inom ramen för plan- och bygglagen går det inte att knyta upp en specifik aktör till en detaljplan då planen endast möjliggör för en viss användning av marken. Från boende på Skogstorpsgatan 12. Inkommet Det är viktigt att kunna garantera Borgens fortlevnad. Det behövs riktiga livsmedelsaffärer nära bostäder så vi slipper bilberoendet. Jag vil kunna handla med rullator när den dagen kommer. Små jourbutiker är inte tillräckligt utan en riktig affär som Borgen behövs. Jag är rädd affären försvinner om inte speciallösningar görs under byggtiden. Skriv in att bottenvåning bara får användas till livsmedelsaffär och betona att inlastning måste kunna ordnas. Kommentar: Synpunkt tillgodoses ej. Detaljplanen kommer att fortsättningsvis medge en möjlighet för centrumverksamhet och butik i bottenvåning. Ytan som avsätts i bottenvåningen för centrumverksamhet är större än dagens möjlighet till handel inom fastigheten. Inför granskningsskedet införs en lägsta bjälklagshöjd för bottenvåning till minst 3,5 meter för att möjliggöra för handel. Planprocessen rår inte över enskild näringsidkare eller fastighetsägare. Inom ramen för plan- och bygglagen går det inte att knyta upp en specifik aktör till en detaljplan då planen endast möjliggör för en viss användning av marken. Ägarna av Fortuna 8. Inkommet Det framgår inte om de 23 p- platser som redovisas i planhandlingarna är tillräckligt för att täcka fastighetens parkeringsbehov. Det är av största vikt att fastighetens behov av parkeringar löses inom den egna fastigheten då det är en ansträngd parkeringssituation på Tågaborg. Genomförandet av förtätningen inom Viktoria 22 kommer att innebära att trafikflödena i området ökar. Förutom denna utbyggnad sker det fler utbyggnader

26 6(8) Dnr 1404/2010 S 28 mars 2014 på Tågaborg. Vi ser en risk att luftkvaliteten i området försämras i det trånga utrymmet. Om Ica butiken försvinner permanent skulle det innebära en stor nackdel för boende i området, särskilt för alla äldre som bor på Tågaborg och som har svårt att gå de 700 meterna till Hemköp på Stattena. Av redovisad sol-skuggstudie framgår att vår fastighet, Fortuna 8, kommer att skuggas av den nya byggnaden. Under sommaren har vi i nuläget sol på balkongerna från ca kl.15 till ca. kl. 20. Studien visar att balkongerna kommer att vara skuggade redan kl. 18. Detta innebär en värdeminskning för vår fastighet och vi ser en sänkning av tillåten byggnadshöjd för Viktoria 22 som enda lösningen. Kommentar: Synpunkt tillgodoses ej. Föreslagen bebyggelse sker på redan ianspråktagen mark och anpassas, i skala och volym, med hänsyn till kulturmiljön och till den täta kvartersstaden som är den stadsstruktur som är rådande för området. Den byggnad som slutligen prövas i bygglov ska också redovisa en parkeringslösning som fungerar med utgångspunkt i gällande parkeringsnorm. Trafikflödena kommer att öka på omgivande gator till följd av genomförandet av detaljplanen, som innebär fler boende i området. Trafikflödena bedöms inte öka i sådan omfattning att miljökvalitetsnormerna för luft överskrids. Detaljplanen kommer att fortsättningsvis medge en möjlighet för centrumverksamhet och butik i bottenvåning. Ytan som avsätts i bottenvåningen för centrumverksamhet är större än dagens möjlighet till handel inom fastigheten. Inför granskningsskedet införs en lägsta bjälklagshöjd för bottenvåning till minst 3,5 meter för att möjliggöra för handel. Planprocessen rår inte över enskild näringsidkare eller fastighetsägare. Inom ramen för plan- och bygglagen går det inte att knyta upp en specifik aktör till en detaljplan då planen endast möjliggör för en viss användning av marken. Skuggning från byggnaden kommer att ske men bedöms vara inom ramen för vad som kan anses rimlig i en tät stadsstruktur och i likhet med intilliggande bebyggelse och den täta kvartersstaden. Från boende på fastigheten Mercurius Norra 3. Inkommet Planförslaget innebär att viktig service försvinner för att några få bostäder ska kunna byggas. Det är oseriöst att inte ta hänsyn till helheten i stadsbyggandet. ICA Borgen är viktig och det är en bra livsmedelsbutik och vi når den till fots. Att ta sig till annan butik innebär att många kommer att välja att köra bil. Att flytta en inarbetad butik kostar pengar och det måste finnas en annan plats för butiken och det vore bra om den kunde flyttas till denna plats innan en ny detaljplan antas. Så att butiken finns hela tiden. Möjligheten för butiken att flytta till Wallenstams nybygge på Tågagatan verkar inte så bra. Bygget drar ut på tiden och det måste finnas en lämplig lokal och en överenskommelse med fastighetsägaren. Det verkar inte finnas något sådant idag. Det vore bra om det fanns.

27 7(8) Dnr 1404/2010 S 28 mars 2014 Möjligheten för en ny butik i bottenvåningen inom nuvarande fastighet är inte så goda. Bottenvåningen blir smal och avbruten av trapphus och diverse annat som hör till bostadshuset. Det blir ingen bra lokal för en butik. Dessutom innebär det att butiken först måste läggas ned och byggnaden måste rivas och sedan skulle en ny (sämre) butik startas ett antal år senare. Det är osannolikt att det skulle lyckas. Området skulle bli utan butik under lång tid och det är inte säkert att byggandet av huset kommer igång direkt, den kan komma att realiseras först långt efter planen vunnit laga kraft. Kommentar: Synpunkt tillgodoses ej. Detaljplanen kommer att fortsättningsvis medge en möjlighet för centrumverksamhet och butik i bottenvåning. Ytan som avsätts i bottenvåningen för centrumverksamhet är större än dagens möjlighet till handel inom fastigheten. Inför granskningsskedet införs en lägsta bjälklagshöjd för bottenvåning till minst 3,5 meter för att möjliggöra för handel. Planprocessen rår inte över enskild näringsidkare eller fastighetsägare. Inom ramen för plan- och bygglagen går det inte att knyta upp en specifik aktör till en detaljplan då planen endast möjliggör för en viss användning av marken. Från boende på fastigheten Mercurius Norra 4. Inkommet Detaljplaneförslaget bör inte antas. Förslaget innebär en stor försämring för tillgången på service på Södra Tågaborg. Det föreslagna tillskottet av bostäder är lågt. De enda alternativet som visats för service ligger långt bort. Möjligheterna att flytta butiken till lika bra eller helst bättre lokaler har inte visats. Inte heller hur detta skulle gå till ekonomiskt eller så att butiken hela tiden är i drift. Istället vore det angeläget att göra plan för hur ICA Borgen kan utvidga när handlaren finner det lämpligt. Förenklat planförfarande är inte rimligt. Om Ica Borgen försvinner kommer även andra småbutiker och små verksamheter runt affären att också komma att försvinna, då de är beroende av människoströmmen som affären drar till sig. Att planera bort butiken för några få bostäder är inte rimligt. De bor många människor på denna delen av Tågaborg som har ett behov av affären. Vi kan inte bara ha bostäder, vi vill ha en blandad stad. ICA Borgen är en fungerande mötesplats för de boende i området och är viktig för stadsdelstillhörigheten. För personer med begränsad rörelseförmåga innebär förslaget en ökad isolering och ökat beroende av samhällsinsatser för att handla. Trots att detaljplaneförslaget är så kontroversiellt har staden valt en märklig ordning. Planförslaget har skickats ut på samråd under semestertid. Något informationsmöte har inte hållits. Planhandlingarna saknar uppgifter om vart synpunkter ska lämnas. De tjänstemän som skrivit under planhandlingarna har semester under samrådstiden och finns inte tillgängliga för att svara på frågor.

28 8(8) Dnr 1404/2010 S 28 mars 2014 Ett förenklat planförfarande är inte rimligt för denna plan. Kommentar: Synpunkt tillgodoses ej. Detaljplanen kommer att fortsättningsvis medge en möjlighet för centrumverksamhet och butik i bottenvåning. Ytan som avsätts i bottenvåningen för centrumverksamhet är större än dagens möjlighet till handel inom fastigheten. Inför granskningsskedet införs en lägsta bjälklagshöjd för bottenvåning till minst 3,5 meter för att möjliggöra för handel. Planprocessen rår inte över enskild näringsidkare eller fastighetsägare. Inom ramen för plan- och bygglagen går det inte att knyta upp en specifik aktör till en detaljplan då planen endast möjliggör för en viss användning av marken. Planprocessen genomförs enligt de krav som ställs i Plan- och bygglagen. Synpunkt tillgodoses. Planförfarandet ändras till normalt då planförslaget väckt ett stort allmänt intresse. SAMMANFATTNING Under samrådsskedet har framförda synpunkter främst behandlat: Pågående markanvändning Parkering Byggrätt Skuggning Trafik ÄNDRINGAR INFÖR REMISS OCH UTSTÄLLNING Följande ändringar har gjorts med anledning av framförda synpunkter under samrådsskedet. Planförfarandet ändras till ett normalt förfarande. På plankartan har byggrätt utökats för att medge befintlig verksamhet. Planbestämmelser har införts som reglerar dimensioner för bottenvåning. Planbeskrivningen har fått en tydligare redovisning av möjligheterna för butik i bottenvåning. Illustrationer av byggnad omarbetas så att det framgår att det är möjligt för butik i bottenvåning. Illustrationer av takkupor omarbetas så att det framgår att översta raden takkupor kan få ett annat uttryck än de undre raden av takkuporna. STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Björn Bensdorp-Redestam Planchef Carl Welin Plansamordnare

29 DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN VIKTORIA 22 M FL TÅGABORG, HELSINGBORGS STAD 1(18) Dnr 1404/2010 U 28 mars 2014 UTLÅTANDE DETALJPLANENS SYFTE OCH INNEHÅLL Detaljplanen upprättas för att möjliggöra bostad i 3-6 våningar. I bottenvåning prövas centrumverksamhet med möjlighet för butik, restaurang eller service och under mark fortsatt möjlighet för garage. Planen har, efter samråd, ändrats från enkelt till ett normalt förfarande. REMISS OCH UTSTÄLLNING Planförslaget har, efter stadsbyggnadsnämndens beslut den 22 oktober 2013, remitterats till berörda bostadsrättsinnehavare, hyresgäster och boende samt sammanslutningar och övriga intressenter genom annons i lokaltidning. Kända sakägare och hyresgästorganisationen har i brev underrättats om utställningen. Förslaget har varit utställt på stadsbyggnadsförvaltningen fr o m den 4 november t o m. den 29 november Förslaget har, innan utställningen påbörjats, tillsänts Länsstyrelsen, vilka den 30 oktober 2013 meddelat att förslaget inte strider mot de intressen man har att bevaka enligt 12 kap 1 PBL. Vid utställningens slut hade 15 samlade skrivelser inkommit från allmänheten. Inkomna synpunkter har sammanfattats i de fall de varit långa. Yttrandena finns i sin helhet på stadsbyggnadskontoret. INKOMNA YTTRANDEN Följande har inget att erinra mot planförslaget: Länsstyrelsen enligt yttrande den Kommunsstyrelsen enligt yttrande den TeliaSonera Skanova enligt yttrande den Brandförsvaret enligt yttrande den Kulturnämnden enligt yttrande den Öresundskraft enligt yttrande den NSVA enligt yttrande den G:\Detaljplanering\Detaljplaner\Viktoria \Pdf planhandlingar\antagande\granskningsutlåtande.doc

30 INKOMNA SKRIVELSER 2(18) Dnr 1404/2010 U 28 mars 2014 Ägaren till fastigheten Fortuna 9, Aschebergsgatan 6 har i skrivelse, inkommen den , framfört att: Planförslaget innebär en försämring för boende kvalitéerna och för boendemiljön för befintliga bostäder. Det blir för tätt, mörkt och för dålig genomluftning av kvarteren. Dessutom blir det större tryck på parkeringar som redan idag är för få och det blir ökade luftföroreningar. Förslaget innebär också att den planerade sex-våningsbyggnaden allvarligt decimerar utsikt och solbelysning med dagsljustillförsel till befintliga bostäder. Önskemålet är att minska våningsantalet, ta bort byggnaden mot Aschebergsgatan och flytta huskroppen längre in på tomten för att få mer ljus åt gatan, angränsande hus och åt de boende. Kommentar: Synpunkt tillgodoses ej. Föreslagen bebyggelse sker på redan ianspråktagen mark och anpassas, i skala och volym, till den täta kvarterstaden som idag är gällande för området. Behovet av nya bostäder är stort och platsen och läget bedöms som lämplig för ändamålet, samt är i enlighet med intentionerna i gällande översiktsplan om att förtäta staden. Parkering ska ske i enlighet med stadens parkeringsnorm och avgörs i det kommande bygglovsskedet. Från inkomna namnlistor och , med totalt 1322 namnunderskrifter. Namnunderskrifterna är under lydelsen Vi som vill ha livsmedelsbutiken ICA Borgen kvar på Tågaborg. Kommentar: Synpunkten har ingen korrekt koppling till den aktuella planprocessen. Planprocessen rår inte över enskild näringsidkare eller fastighetsägare. Inom ramen för plan- och bygglagen går det inte att knyta upp en specifik aktör till en detaljplan då planen endast möjliggör för en viss användning av marken. Detaljplanen medger centrumverksamhet i bottenvåning, vilket också innefattar möjlighet för butik. Ytan som avsätts i bottenvåningen för centrumverksamhet är större än dagens möjlighet till handel inom fastigheten. I planbeskrivningen förtydligas konsekvenserna och möjligheterna för butik i bottenvåning. Brf för fastigheten Fortuna 8, Aschebergsgatan 8. Synpunkt Inkommen den Det framgår inte om de 23 p-platser som redovisas i planhandlingarna är tillräckligt för att täcka fastighetens parkeringsbehov. Det är av största vikt att fastighetens behov av parkeringar löses inom den egna fastigheten då det är en ansträngd parkeringssituation på Tågaborg. G:\Detaljplanering\Detaljplaner\Viktoria \Pdf planhandlingar\antagande\granskningsutlåtande.doc

31 3(18) Dnr 1404/2010 U 28 mars 2014 Genomförandet av förtätningen inom Viktoria 22 kommer att innebära att fler fordon kommer att köra i området och söktrafiken efter parkeringsplatser kommer också att öka i området. Vi ser en risk att luftkvaliteten i området försämras i det smalare utrymmet med denna ökade trafik. Även om planen medger livsmedelshandel innebär förverkligandet avplanen att den nuvarande etableringen måste stänga under byggtiden. Detta innebär att området kommer att sakna livsmedelsbutik under 1-1,5 år. Detta blir besvärligt för särskilt alla de äldre som bor på Tågaborg och som har svårt att gå de 700 meterna till Hemköp på Stattena. Det framgår inte hur man tänkt att ny inlastning till planerad butik ska ske när intaget på baksidan av fastigheten försvinner. Det framgår inte heller hur sopor från butiken ska hanteras. Vi motsätter oss höjden på fastigheten då byggnaden kommer att skugga vår fasad och våra balkonger vilket innebär en värdeminskning av vår fastighet. Vi kan konstatera att det inte gjorts någon ny sol- och skuggstudie trots den ändrade utformningen av taken vilket borde ha gjorts. Det tilllåtna antalet våningsplan är fler än intilliggande fastigheter vilket också talar för en minskning av antalet våningsplan. Vi motsätter oss även den tillåtna nockhöjden och takutformningen. Fastigheten bör utformas med sadeltak och taklutning mot gatan lika den intilligande fastigheten på Wrangelsgatan alternativt med ensidigt takfall på taket som ansluter till takfot på in- och utsida av samma hus. Av granskningshandlingarna framgår att ny bebyggelse bör planeras och utföras med miljöanpassade metoder och sunda material. Vi anser att det i planen ska ställas krav på att en ny byggnad ska utföras på detta sätt. Kommentar: Synpunkt tillgodoses ej. Föreslagen bebyggelse sker på redan ianspråktagen mark och anpassas, i skala och volym, med hänsyn till kulturmiljön och till den täta kvartersstaden som är den stadsstruktur som är rådande för området. Den byggnad som slutligen prövas i bygglov ska också redovisa en parkeringslösning som fungerar med utgångspunkt i gällande parkeringsnorm. Trafikflödena kommer att öka på omgivande gator till följd av genomförandet av detaljplanen, som innebär fler boende i området. Trafikflödena bedöms inte öka i sådan omfattning att miljökvalitetsnormerna för luft överskrids. Detaljplanen medger centrumverksamhet i bottenvåning, vilket också innefattar möjlighet för butik. Ytan som avsätts i bottenvåningen för centrumverksamhet är större än dagens möjlighet till handel inom fastigheten. I planbeskrivningen förtydligas konsekvenserna och möjligheterna för butik i bottenvåning. G:\Detaljplanering\Detaljplaner\Viktoria \Pdf planhandlingar\antagande\granskningsutlåtande.doc

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD Upprättad den 24-09-2013 NORMALT PLANFÖRFARANDE Antagen av kommunfullmäktige. Laga kraft.. Genomförandetid t o m Dnr 1404/2010 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN VIKTORIA 22 M FL TÅGABORG, HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN VIKTORIA 22 M FL TÅGABORG, HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN VIKTORIA 22 M FL TÅGABORG, HELSINGBORGS STAD Upprättad den 13 juni 2013 ENKELT PLANFÖRFARANDE Antagen av stadsbyggnadsnämnden. Laga kraft.. Genomförandetid t o m Dnr 1404/2010

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad Dnr: 813/2016 22 juni 2017 Ändring av stadsplan (1283K-6204) för Kvarteren Laxen m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 22 juni 2017 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Antagen

Läs mer

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län 1(5) Datum: 2017-02-13, 2017-04-10 Diarienummer: Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING Detaljplanen har Upprättats: 2017-02-13,

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PÅL IBB 21 M FL NORR, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 860/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wallenstam AB SYFTE Planändringen är föranledd av planansökan inkommen 13 maj 2013. Syftet är att

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN ELINEBERG 5 ELINEBERG, HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN ELINEBERG 5 ELINEBERG, HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN ELINEBERG 5 ELINEBERG, HELSINGBORGS STAD Upprättad den 23 april 2010 Redaktionellt ändrad den 20 juli 2010 ENKELT PLANFÖRFARANDE Antagen av stadsbyggnadsnämnden 26 aug

Läs mer

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 18 juli 2016 STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Sleipner 3, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att komplettera befintlig

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten Städet 11 Tågaborg, Helsingborgs stad PLANOMRÅDE Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 mars 2016 STANDARD FÖRFARANDE Program godkänt

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

Samråd. Antagen av. "DAG månad ÅR" Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014

Samråd. Antagen av. DAG månad ÅR Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014 Upprättadd 19 november 2014 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Tillägg till detaljplan (akt 1283K-16036) för del av fastigheten RYA 1:30, RYDEBÄCK Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den "DAG månad ÅR" BEGRÄNSAT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret dnr: 2015/260 2016-08-23 1(6) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Hyllinge 5:109 i Hyllinge samhälle och Åstorps kommun, Skåne län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Aron 27, Gustavslund, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att komplettera fastighetens användning som

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun PÄ 42/2006a Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2007-09-24 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING 1 (8) Detaljplan

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 18 juli 2016 STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

Ärendet. bebyggelse inom. att tillämpa samt. bety- 29 januari Christian Orsing Ordförande. Bilagor Begäran om. planändring.

Ärendet. bebyggelse inom. att tillämpa samt. bety- 29 januari Christian Orsing Ordförande. Bilagor Begäran om. planändring. HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 29 januari 2015 Ärende nr Handläggare: Nina Begovic, 042-100 52 94 Stadsbyggnadsnämnden Planuppdrag för fastigheterna Klostret 18 ochh 20, Slottshöjden, helsingborgs

Läs mer

Ramlösa Hälsobrunn mm

Ramlösa Hälsobrunn mm Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av stadsplan (1283K-10684) för Ramlösa Hälsobrunn mm Ramlösa, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 3 augusti 2017 FÖRENKLAT STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PRIORN 1 M FL OLYMPIA, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 334/2012 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighets AB Hebsacker har ansökt om planändring. SYFTE Planändringen ska möjliggöra att förtäta

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan)

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) PÄ 16/2009a SAMRÅDS/UTSTÄLLNINGSHANDLING Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) Upprättad 2010-04-29 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

1.1 SYFTE SAMMANFATTNING... 3

1.1 SYFTE SAMMANFATTNING... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 SAMMANFATTNING... 3 2.1 OMRÅDETS DISPOSITION OCH GESTALTNING... 5 2.2 BEBYGGELSE... 5 2.3 ALLMÄNNA PLATSER/NATUR... 5 2.4 TRAFIK... 5 2.5 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 6 2.6 FASTIGHETSINDELNING

Läs mer

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning DIARIENR SBN 2012-001482 1 (8) Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Planområdet markerat i orange färg. Tillägg till

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för Oskarströms fd stationshus, del av Oskarström 3:153 Bildkälla: Kulturmiljö Halland, Bebyggelseinventeringen i Halland Oskarström, HALMSTADS

Läs mer

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun Antagandehandling 1 Detaljplan för Fritzhem 9 Dnr Ädh Dnr planmodul: GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5 november

Läs mer

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1598/2013 Dnr planmodul: P 13/0020 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 23 januari

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande Tillägg till Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348 Antagen av byggnadsnämnden 2009-05-19 med laga kraft 2009-06-23 med genomförandetid till 2019-06-22

Läs mer

TILLÄGG TILL DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN UTVÄLINGE 19:1 M FL UTVÄLINGE, HELSINGBORGS STAD

TILLÄGG TILL DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN UTVÄLINGE 19:1 M FL UTVÄLINGE, HELSINGBORGS STAD TILLÄGG TILL DETALJPLAN 15497 FÖR FASTIGHETEN UTVÄLINGE 19:1 M FL UTVÄLINGE, HELSINGBORGS STAD Upprättad den 28 juni 2010 Redaktionellt ändrad 8 september 2010 ENKELT PLANFÖRFARANDE Antagen av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län 1(10) Datum Referens 2012-08-10 2012-44 Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING Detaljplanen har Upprättas:...2012-05-30 Antagits av BN:...2012-08-30 Vunnit laga

Läs mer

Sida 1(10) GRANSKNINGSHANDLING. Datum Dnr 2015/273 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för FASTIGHETEN Ärlan 1

Sida 1(10) GRANSKNINGSHANDLING. Datum Dnr 2015/273 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för FASTIGHETEN Ärlan 1 1(10) PLANBESKRIVNING Detaljplan för FASTIGHETEN Ärlan 1 2(10) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Syftet med planförslaget är att möjliggöra för att, på fastigheten Ärlan 1, sammanbygga bostadshuset med friggeboden

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

Detaljplan för del av Torsken 3

Detaljplan för del av Torsken 3 SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-11-22 SBN/2011:220 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Torsken 3 inom stadsdelen Bergshamra, upprättad i november 2012 Handlingar Utöver

Läs mer

Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan

Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan LAGAKRAFTBEVIS 2011-08-18 Byggnads- och miljönämnden Dnr: 11BMN28 Handläggare: Sari Svedjeholm Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län Detaljplanen antogs av Byggnads-

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKR1VNING SAMRÅDSHANDLING 1 (5) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län SAMRÅDSIIANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2(5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PIANDATA Plankarta

Läs mer

Detaljplan för del av kv Smultronet

Detaljplan för del av kv Smultronet Detaljplan för del av kv Smultronet i Salems kommun, Stockholms län Plan nr 82-82, dnr 2016/42 Standardförfarande enligt Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) i dess lydelse fr o m den 2 januari 2015. Granskningshandling

Läs mer

1281K-P117. Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING

1281K-P117. Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) Upprättad 2014-02-10 Innehåll: Planbeskrivning Plankarta med planbestämmelser

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2014-04-17 Antagen: 2014-04-28 Laga Kraft:

Läs mer

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Detaljplan för fastigheten Ankarstocken 4 Hittarp, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 9 december 2016 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten Städet 11 Tågaborg, Helsingborgs stad PLANOMRÅDE Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 19 februari 2016 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE Program godkänt

Läs mer

Ny detaljplan för del av Perstorp 21:1 m.fl. (parkeringen vid kyrkan) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING 1(9)

Ny detaljplan för del av Perstorp 21:1 m.fl. (parkeringen vid kyrkan) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING 1(9) 1(9) Datum: Diarienummer: 2014-04-10, rev. 2014-06-03 2014/60 Ny detaljplan för del av Perstorp 21:1 m.fl. (parkeringen vid kyrkan) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING Detaljplanen har Upprättats:

Läs mer

Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING. upprättad i september 2012

Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING. upprättad i september 2012 Vår beteckning Dnr 2012/124 GRANSKNINGSHANDLING (Enkelt planförfarande) Detaljplan för del av kvarteret Sims inom centrumområdet i Borlänge kommun, Dalarnas län upprättad i september 2012 HANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

Detaljplan för del av kv Siken, tomt nr 3, Gamla brandstation, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av kv Siken, tomt nr 3, Gamla brandstation, Lidköpings kommun 317 Detaljplan för del av kv Siken, tomt nr 3, Gamla brandstation, Lidköpings kommun Angande SBN 2010-06-22 84 Laga kraft 2011-01-15 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg 2 Originalkarta I format A2 3 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser.

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser. Dnr P 414 PLANBESKRIVNING Antagandehandling 2007-03-09 Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser Uddevalla kommun ILLUSTRATION 12 nya parkeringsplatser varav 1 är handikappanpassad

Läs mer

Detaljplan för BOGESUND 1:230 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län

Detaljplan för BOGESUND 1:230 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Detaljplan för BOGESUND 1:230 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Enkelt planförfarande enl 5 kap 28 PBL Upprättad den 5 juli 2006 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11 Dnr: 0321/11 Antagandehandling 2014-10-02 Justerad 2014-12-18 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola i

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Detaljplan- Samrådshandling För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta Bilagor Fasighetsförteckning Grundkarta Genomförandetid

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län Ett förslag till detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1, daterat 2017-09-25,

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN FILBORNA 28:33 M. FL., NY ARENA OLYMPIA, HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN FILBORNA 28:33 M. FL., NY ARENA OLYMPIA, HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN FILBORNA 28:33 M. FL., NY ARENA OLYMPIA, HELSINGBORGS STAD Upprättad den 23 juni 2010 ENKELT PLANFÖRFARANDE Antagen av stadsbyggnadsnämnden 26 augusti 2010 393 Laga kraft

Läs mer

Detaljplan för Druvan 2 i Eslöv Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Druvan 2 i Eslöv Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Druvan 2 i Eslöv Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-05-15 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

Utskrift från Tekis-GI

Utskrift från Tekis-GI Dnr: KS 2013/657.213 LAGA KRAFT 2014-07-01 Detaljplan för KNISLINGE 10:9 i Knislinge, Östra Göinge Kommun PLANBESKRIVNING Utskrift från Tekis-GI Sida 1 av 1 Utskrift från Tekis-GI http://appgis1.resource.wan/gemensamma/tekisgiwebb/print.aspx?x=186736.06018771&y=6230831.2604602&session=21901202-13...

Läs mer

LAGA KRAFTHANDLING OMRÅDE FÖR TILLÄGGSPLANEN. Orienteringskarta

LAGA KRAFTHANDLING OMRÅDE FÖR TILLÄGGSPLANEN. Orienteringskarta PLANBESTÄMMELSER Följande gäller inom utpekat område för tilläggsplanen. Endast angiven utnyttjandegrad och placering är tillåten. Tilläggsplanen ska alltid läsas tillsammans med Detaljplan för del av

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Hillebarden 2 Berga, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 13 mars 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 20 januari 2015 12 februari 2015 ANTAGANDE 24 februari 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Fredsbacken Hov 49:1 Östervåla tätort Heby kommun, Uppsala

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan II för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2016-12-20 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING

Läs mer

Planbeskrivning DEL AV KV. JÄGAREN. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län. Ungefärlig avgränsning av planområdet.

Planbeskrivning DEL AV KV. JÄGAREN. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län. Ungefärlig avgränsning av planområdet. Planbeskrivning Granskningshandling Detaljplan för DEL AV KV. JÄGAREN Osby Tätort Osby kommun Skåne län Ungefärlig avgränsning av planområdet. Dnr 2014.ks2145 214 Samhällsbyggnad Osby kommun 283 80 Osby

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(12) tillhörande ändring av Förslag till ändring av stadsplan för kv. Bladet m.fl. inom Nordantill i Norrköping (Haken 16 och 18-21) den 17 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen

Läs mer

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE 1(8) Ändring av detaljplan för Område vid Lågedammsbadet för bowling, bad och gym (Hörby 41:5, del av, och Bergshamra 1, del av) Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med ändringen av

Läs mer

Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun

Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1595/2013 Dnr planmodul: P 13/0019 Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

PILEN 2. SAMRÅDSHANDLING Planförfattare: Hans Bååthe Arkitekt SAR/MSA I: FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten

PILEN 2. SAMRÅDSHANDLING Planförfattare: Hans Bååthe Arkitekt SAR/MSA I: FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten KUS/2012/0121 Enkelt planförfarande Befintlig bebyggelse mot Kungsgatan. Ändring genom tillägg till detaljplanen I:381 för fastigheten PILEN

Läs mer

Detaljplan för Gäddan 1 m.fl., Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för Gäddan 1 m.fl., Perstorps kommun, Skåne län 1(13) Datum: Diarienummer: 2015-05-06 2015/44 Detaljplan för Gäddan 1 m.fl., Perstorps kommun, Skåne län STANDARDFÖRFARANDE, SAMRÅD Detaljplanen har Upprättats: 2015-05-06 Antagits av BN: Vunnit laga kraft:

Läs mer

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN Antagandehandling HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse med utlåtande Plankarta med bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning Planen antagen 2002-02-20 Laga kraft 2002-03-27

Läs mer

Detaljplan för Ölycke 21:1 i Löberöd Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Ölycke 21:1 i Löberöd Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Ölycke 21:1 i Löberöd Eslövs kommun, Skåne län Dnr 2013-05- 30, ANTAGANDEHANDLING 2013-06-19 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2(6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö

som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö 2011 03 04 Dp 5156 BESKRIVNING som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning, fastighetsförteckning

Läs mer

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Samhällsbyggnadskontoret Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Småindustri, Handel Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad i december

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Marie-Louise Elfström PLA 2012-020254 018-727 45 56 Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-09-25 Postadress:

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör Laga kraft 2013-10-09 Genomförandetiden upphör 2023-10-09 1(5) Detaljplan för del av Saritslöv 6:17 i Skurup Skurups kommun Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning

Läs mer