PM FJÄLLVÄRLDEN FRÅN TRANSTRANDSFJÄLLEN OCH NORRUT, RIKSINTRESSE MB 4 kap 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM FJÄLLVÄRLDEN FRÅN TRANSTRANDSFJÄLLEN OCH NORRUT, RIKSINTRESSE MB 4 kap 2"

Transkript

1 PM FJÄLLVÄRLDEN FRÅN TRANSTRANDSFJÄLLEN OCH NORRUT, RIKSINTRESSE MB 4 kap 2 Fördjupad översiktsplan för Stöten, påverkan på riksintresset Uppdragsnummer FALUN Sweco Architects AB 1 (24) Sweco Sweco Architects AB Bergmästaregatan 2 Box 1902, Falun Telefon Telefax Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Sammanfattning 3 2 Inledning Bakgrund Syfte Avgränsningar 6 3 Beskrivning av nuläget Riksintressen och naturreservat Utredningsområdets turistanläggningar och fritidsboende Turistanläggningar i närområdet Utredningsområdets fjällterräng Vinterturismen i nuläget Barmarksturismen i nuläget Turismens betydelse för kommunens näringsliv 14 4 Planerade förändringar Nollalternativet Planalternativet 15 5 Konsekvenser för riksintresset enligt MB 4: Utgångspunkter för konsekvensanalys Hänsyn som tagits i FÖP Stöten Konsekvenser Bedömning av påtaglig skada 22 6 Underlag Skriftliga källor Muntliga källor samt mejlkontakter (våren 2012) 24 Uppdragsorganisation Beställare Konsult Stöten Fastighets AB Sweco Architects, Falun genom Åsa Hermansson (handläggare påverkan på riksintresse MB 4:2) Marina Fyhr (handläggare fördjupad översiktsplan) Hans Göran Skogsjö (uppdragsansvarig för fördjupad översiktsplan) Uppdragsnummer Sweco Allmänt kartmaterial: Copyright Lantmäteriverket Ur SeSverige. Omslagsbild: Riksintresse enligt MB 4 kap 2, planområde för fördjupad översiktsplan för Stöten samt utredningsområdet för denna PM. 2 (24)

3 1 Sammanfattning Denna PM är ett underlag till fördjupad översiktsplan (FÖP) för Stöten, Malung-Sälens kommun. Stöten ligger inom området Fjällvärlden från Transtrandsfjällen och norrut, som enligt miljöbalken (MB) 4 kap 1-2 är av riksintresse för turism och rörligt friluftsliv. Länsstyrelsen Dalarna har i samrådet kring behovsbedömningen för den fördjupade översiktsplanen efterfrågat en översiktlig analys som ska visa hur riksintresset enligt miljöbalken 4 kap 1-2 kan tillgodoses vad avser de samlade natur- och kulturvärdena och det rörliga friluftslivet. Detta har även framförts av Länsstyrelsen i samband med framtagande av den kommuntäckande översiktsplanen. Analysen har, i samråd med Länsstyrelsen, avgränsats till att omfatta den del av riksintresseområdet som berörs av Stötenanläggningen samt den norr därom liggande planerade anläggningen Faxfjället. Detta utredningsområde är betydligt större än planområdet för FÖP Stöten. (Se avsnitt samt karta på omslaget.) Dagens situation Utredningsområdet används för turism och friluftsliv, med Stötenanläggningen samt leder, spår, raststugor etc. Antalet turister som besöker utredningsområdet är inte kartlagt. Besökarna håller sig i stor utsträckning inom Stötenanläggningen för utförsåkning och därmed förknippade aktiviteter men nyttjar även fjällområdet för skidåkning, skoteråkning m.m. Vinterturismen dominerar stort, men utveckling pågår av sommarturismen med vandring, fiske m.m. Utredningsområdet ligger i direkt anslutning till skidanläggningarna längs Fjällvägen samt Näsfjället. Visst utbyte av dagturister mellan anläggningarna förekommer, liksom även mellan Sälenfjällen och Trysil, ca 4 mil österut, som är Norges största vintersportort. Nollalternativet Nollalternativet utgörs, utöver pågående mark- och vattenanvändning, av vad som kan komma att ske inom utredningsområdet med stöd av gällande planer och tillstånd samt den bebyggelseutveckling som bedöms kunna ske utan stöd av ny översiktsplan eller nya detaljplaner. Fastlagda detaljplaner inom planområdet för FÖP Stöten medger en utbyggnad av bäddkapaciteten med ca bäddar, som syftar i första hand till att kunna öka antalet besökare på vintern, då Sälenfjällen har sina besökstoppar. Det finns en stark vilja från både Stötenanläggningen och kommunen att öka sommarturismen, men denna ökning kan ske utan utbyggnad. Med nollalternativet är alltså en betydande ökning av antalet besökare sommartid och en viss ökning vintertid möjlig. Den troliga utvecklingen med nollalternativet är att antalet besökare ökar såväl sommartid som vintertid, men mest på vintern. Planalternativet Planalternativet utgörs av de förändringar som tas upp i FÖP Stöten samt andra större, men icke planlagda, förändringar som kan bli aktuella inom utredningsområdet enligt den kommuntäckande översiktsplanen. 3 (24)

4 FÖP Stöten medger utbyggnad av nytt fritidsboende, service, handel, pister och liftar etc. inom och i direkt anslutning till den befintliga anläggningen. Nya boendeområden planeras som ski in - ski out, d.v.s. lokaliseras så att gästerna inte behöver använda bil under sin vistelse på anläggningen. När det gäller utvecklingen av pister och liftar eftersträvas stora åkytor per gäst, långa backar samt möjligheter till skidåkning i all typ av terräng. Längdspårssystemen planeras också utvecklas med ytterligare spår. På Faxfjället (norr om Stöten) finns en ny turistanläggning med i den kommuntäckande översiktsplanen. Eftersom översiktsplanen anger att en sådan utveckling ska föregås av fördjupad översiktsplan räknas utbyggnad av Faxfjället inte in i nollalternativet i denna PM, utan i planalternativet. I tabellen nedan framgår bäddantalet inom utredningsområdet i nuläget samt med nollalternativet respektive planalternativet. Antal bäddar NULÄGE NOLL- ALTERNATIVET PLANALTERNATIVET, utökning PLANALTERNATIVET, totalt Planområdet för FÖP Stöten Faxfjället Totalt inom utredningsområdet Antal bäddar inom utredningsområdet. Sammanställningen baseras för Stöten på den fördjupade översiktsplanen (koncept juni 2013) respektive för Faxfjället på Översiktsplan för Malung-Sälens kommun, Konsekvenser för riksintresset Fjällvärlden från Transtrandsfjällen och norrut Det saknas uppgifter om hur många besökare utredningsområdet har idag och det är även svårt att sia om framtida besökarantal. Planalternativet möjliggör fler nya boendeområden och därmed en större ökning av antalet besökare än nollalternativet. De flesta besökare ägnar sig enbart åt utförsåkning och andra aktiviteter inom anläggningarna. Ökat besökarantal inom anläggningarna bedöms inte påverka värdena inom riksintresset Fjällvärlden från Transtrandsfjällen och norrut. Ökat besökarantal i fjällområdet utanför anläggningarna kan medföra: fler besökare som nyttjar vandringslederna sommartid, med därav följande ökat markslitage. Dessa förändringar kan ske även med nollalternativet, eftersom Stötenanläggningen har kapacitet att ta emot betydligt fler besökare sommartid än idag. Dessutom beror markslitaget av flera faktorer; antalet vandrare är inte ensamt avgörande. ökat antal skoteråkare, med därav följande ökade bullerstörningar. Även beträffande detta är skillnaden mellan nollalternativ och planalternativ liten. fler längdskidåkare i fjällterrängen, vilket inte har några negativa miljökonsekvenser. Planalternativet bedöms alltså inte medföra någon stor skillnad jämfört med nollalternativet vad gäller konsekvenser för riksintresset Fjällvärlden från Transtrandsfjällen och norrut. Varken nollalternativet eller planalternativet bedöms medföra påtaglig skada på riksintresset. 4 (24)

5 2 Inledning 2.1 Bakgrund Fördjupad översiktsplan för Stöten, i Sälenfjällen i Malung-Sälens kommun, är under framtagande. Stötenanläggningen har behov av att kunna fortsätta expandera och utveckla sin anläggning med boende, liftar, service, handel etc. Gällande översiktsplan för området har blivit inaktuell till vissa delar. I den kommuntäckande översiktsplanen, antagen , anger kommunen att en ny fördjupad översiktsplan behövs om en utveckling utöver smärre förtätningar i den befintliga strukturen ska kunna komma till stånd. Området Fjällvärlden från Transtrandsfjällen och norrut, som enligt miljöbalken 4 kap 2 är av riksintresse för turism och rörligt friluftsliv framgår av karta på omslaget till denna PM samt avsnitt 3.1 Riksintressen och naturreservat. Länsstyrelsen Dalarna har i samrådet kring behovsbedömningen av FÖP Stöten hänvisat till sitt granskningsyttrande över den fördjupade översiktsplanen och efterfrågat en översiktlig analys som ska visa hur riksintresset enligt miljöbalken 4 kap 1-2 tillgodoses vad avser de samlade natur- och kulturvärdena och det rörliga friluftslivet. I granskningsyttrandet över den kommuntäckande översiktsplanen efterfrågade Länsstyrelsen en mer övergripande diskussion kring kommunens syn på hur man når en balans mellan turismen och bevarande av natur-, kultur- och miljövärden i Sälenfjällen. En sådan analys är enligt Länsstyrelsen ett nödvändigt underlag inför fortsatt fördjupad planering för att kunna göra långsiktiga avvägningar mellan nyexploatering i olika delområden och den samlade påverkan på området av riksintresse enligt 4 kap 2 miljöbalken. Malung-Sälens kommun har i samband med behovsbedömningen av den fördjupade översiktsplanen haft överläggningar med Länsstyrelsen för att få ett förtydligande av hur kraven på en sådan analys ska tolkas. 2.2 Syfte Syften med denna analys är att visa hur riksintresset enligt miljöbalken 4 kap 2 tillgodoses i fördjupningen av översiktsplanen för Stöten, vad gäller de samlade natur- och kulturvärdena och det rörliga friluftslivet. Utgångspunkt för analysen är syftet med riksintresset enligt miljöbalken 4 kap. 1 och 2. 5 (24)

6 Ett utdrag ur lagtexten återges nedan. 4 kap. Särskilda bestämmelser för hushållning med mark och vatten för vissa områden i landet 1 De områden som anges i 2-8 är, med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i områdena, i sin helhet av riksintresse. Exploateringsföretag och andra ingrepp i miljön får komma till stånd endast om 1. det inte möter något hinder enligt 2-8 och 2. det kan ske på ett sätt som inte påtagligt skadar områdenas natur- och kulturvärden. Bestämmelserna i första stycket 2 och i 2-6 utgör inte hinder för utvecklingen av befintliga tätorter eller av det lokala näringslivet eller för utförandet av anläggningar som behövs för totalförsvaret. 2 Inom följande områden skall turismens och friluftslivets, främst det rörliga friluftslivets, intressen särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag eller andra ingrepp i miljön: [här listas ett antal områden] Fjällvärlden från Transtrandsfjällen i söder till Treriksröset. 2.3 Avgränsningar Innehållsmässig avgränsning Denna PM omfattar endast påverkan på riksintresset enligt MB 4:2 och endast den del av riksintresset som avgränsats som utredningsområde (se avsnitt 2.3.2). Analysen är inriktad på att beskriva hur de förändringar som kan komma till stånd om FÖP Stöten antas, samt andra förändringar som planeras i utredningsområdet, kan påverka riksintressets värden. Flera av de markanvändningsförändringar som redovisas i FÖP Stöten finns även med i den gällande fördjupade översiktsplanen och kan alltså komma till stånd oavsett om FÖP Stöten antas eller ej. Denna analys tar därför upp tre olika situationer: 1. Nuläget 2. Nollalternativet, d.v.s. en situation där de markanvändningsförändringar som kan genomföras med stöd av gällande detaljplaner vidtas. 3. Planalternativet, d.v.s. en situation där de markanvändningsförändringar som kan komma till stånd med stöd av FÖP Stöten samt andra, icke detaljplanelagda men troliga, kommande förändringar inom utredningsområdet vidtas. Till grund för bedömningarna i denna PM ligger, utöver konsultens egna bedömningar, de muntliga och skriftliga källor som anges i avsnitt 6. Underlag. Miljökonsekvenser som har att göra med bl.a. avloppssituationen samt högt värderade naturmiljöer såsom Natura 2000-objekt beskrivs grundligt i översiktsplanen för Malung- Sälen och FÖP Stöten och tas inte upp i denna analys. 6 (24)

7 2.3.2 Geografisk avgränsning Planområdet för FÖP Stöten är i princip detsamma som det område som i den kommuntäckande översiktsplanen benämns A18 Granfjällsstöten och omfattar Stötenanläggningen med närområde. För analysen i denna PM avseende den fördjupade översiktsplanens påverkan på riksintresset Fjällvärlden från Transtrandsfjällen och norrut har ett utredningsområde avgränsats, som är betydligt större än enbart planområdet. Utredningsområdet innefattar den del av riksintresseområdet som har bedömts beröras av FÖP Stöten, d.v.s. den del som gästerna på Stötenanläggningen använder sig av för vandringar, skidåkning, skoteråkning etc. Detta utredningsområde har av Länsstyrelsen i samband med behovsbedömning av FÖP Stöten ansetts kunna utgöra utgångspunkt för analysen av riksintresset. Se karta här intill. Följande områden enligt den kommuntäckande översiktsplanen ingår helt eller delvis i utredningsområdet: Avgränsning av utredningsområdet för analys av påverkan på riksintresset enligt MB 4:2 (grön linje), överenskommen vid möte med Länsstyrelsen A18 Granfjällsstöten. Befintlig turistanläggning. A19 Faxfjället. Planerad turistanläggning. D2 Västra Randområdet. Skogsbruk och ev. fäboddrift. D3 Östra och Norra Randområdet. Skogsbruk, ev. jordbruk och fäboddrift. E58 Syndalen-Stornärfjället. Rörligt friluftsliv. E63 Görälven. Älven med närområde. E64 Skarsåsfjället. Naturreservat. Turistanläggningarna längs Fjällvägen, söder om utredningsområdet, samt anläggningen Näsfjället, norr om utredningsområdet (A20 på kartan ovan), ingår endast i analysen i denna PM vad gäller hur besökare på dessa anläggningar nyttjar utredningsområdet. Såväl i Länsstyrelsens yttrande över den kommuntäckande översiktsplanen som i kommunens utlåtande över denna har uttryckts att påverkan på riksintresset enligt MB 4 kap 1-2 får studeras separat för översiktsplanens område A18 och A19 respektive för områdena A12 och A14 (Hemfjället Norra respektive Östra Kalven-Högfjällshotellet- Storfjället, söder om utredningsområdet). 7 (24)

8 2.3.3 Tidsmässig avgränsning Den fördjupade översiktsplanen för Stöten gäller i första hand för de närmaste ca 10 åren, vilket därmed gäller även denna PM. Samma tidsmässiga avgränsning gäller för den kommuntäckande översiktsplanen. 3 Beskrivning av nuläget 3.1 Riksintressen och naturreservat Följande riksintressen med anknytning till naturmiljö och friluftsliv samt naturreservat ligger, helt eller delvis, inom utredningsområdet: Fjällvärlden från Transtrand till Treriksröset är ett mycket stort område som är av riksintresse enligt MB 4:2. I Malung-Sälens översiktsplan anges att Transtrandsfjällen utgör ett värdefullt område för rörligt friluftsliv och rekreation lokalt, nationellt och internationellt. Området ger stora möjligheter till olika aktiviteter som vandring, skidåkning, skoteråkning, jakt och fiske. Görälven-Västerdalälven är Natura 2000-område. Ett bredare stråk utefter älven är även naturmiljö av riksintresse enligt MB 3:6 samt av riksintresse för friluftslivet enligt MB 3:6. Riksintressen med anknytning till naturmiljö och friluftsliv samt naturreservat som berör utredningsområdet och den fördjupade översiktsplanen för Stöten. Stor-Närfjället (söder om Stöten) och Skarsåsfjället (norr om Stöten) är Natura 2000-områden, naturmiljöer av riksintresse enligt MB 3:6 samt naturreservat. 1 1 Objekten på Stor-Närfjället har olika namn och avgränsning. Natura 2000-området benämns Stor - Närfjälllet, riksintresset benämns Stor-Närfjället-Synddalen-Öjskogsfjället och naturreservatet benämns Norra Transtrandsfjällen. 8 (24)

9 Transtrandsfjällen är av riksintresse för friluftslivet enligt MB 3:6. Transtrandsfjällen är landets sydligaste fjällmassiv och samtidigt landets intensivast besökta vintersportort. Även under sommartid har fjällen många besökare. Utöver vad som redovisas på kartan på föregående sida är väg 66 (tidigare väg 71), som går genom utredningsområdets sydvästra del, av riksintresse för kommunikation enligt MB 3 kap Utredningsområdets turistanläggningar och fritidsboende Utredningsområdet ligger mitt i Sälenfjällen, som är norra Europas största alpina skidområde, med turistanläggningar både inom området och i dess omedelbara närhet. Se karta här intill. Stötenanläggningen är den enda befintliga turistanläggningen inom utredningsområdet. På Faxfjället, i utredningsområdets norra del planeras en ny anläggning, som finns med i den kommuntäckande översiktsplanen. Faxfjället är idag obebyggt. Privata fritidshus finns inom utredningsområdet bl.a. i Gräsheden, Ersbo och Skarsåsen samt i Støa i Norge. I Gräsheden finns även ett vandrarhem. Turistanläggningar inom och nära utredningsområdet. (Kartan redovisar även planområdet för fördjupad översiktsplan för Stöten.) Spår och leder finns inom utredningsområdet, främst söder och öster om Stötenanläggningen, se närmare avsnitt Inom Stötenanläggningen finns ett stort utbud av fritidsboende i olika former, såsom hotell, lägenheter, stugor och husvagnscamping. Bebyggelsen är huvudsakligen koncentrerad invid Stöten centrum och Soltorget samt längs Stötenvägen och Kronoparksvägen. Vid Görälven, ca 1,5 km nordväst om Stöten centrum, ligger Stöten camping. Inom Stötenanläggningen finns i nuläget sammanlagt ca bäddar för fritidsboende (stugor, hotell och camping). 9 (24)

10 Inom anläggningen finns skidshop, skidskola, matvaruaffär, kiosk, spa och bad, bio, bowling samt ett tiotal caféer, restauranger och nattklubbar. Strax invid Stöten centrum finns en automatstation för bensin. I Stöten finns 20 liftar och 30 backar med en sammanlagd pistlängd på ca 36 km. För längdskidåkning finns tre preparerade spår inom anläggningen på respektive 3, 5 och 7 km, varav 3 km-spåret är elbelyst. Stötenanläggningen är planerad enligt principen ski in-ski out, vilket innebär att besökarna inte ska behöva bil för att ta sig runt i anläggningen. Ingen statistik finns över hur besökarna på Stötenanläggningen nyttjar utredningsområdet. En majoritet av besökarna vintertid ägnar sig åt alpin skidåkning och håller sig inom anläggningen. En mindre andel av besökarna vintertid tar sig ut i närområdet för längdskidåkning och skoteråkning. 2 Sommartid har Stötenanläggningen väsentligt färre besökare än vintertid. Övrigt fritidsboende inom utredningsområdet (privata fritidshus) är mer spritt över året. 3.3 Turistanläggningar i närområdet Anläggningarna längs Fjällvägen (Hundfjället, Tandådalen, Högfjället och Lindvallen) ligger utanför utredningsområdet, söder om detta. Besökarna på dessa anläggningar nyttjar spår och leder inom utredningsområdets södra del, mellan Fjällvägen och Stötenanläggningen, för vandringar, längdskidåkning, skoteråkning m.m. Direkt norr om utredningsområdet ligger anläggningen Näsfjället, vars besökare på motsvarande vis nyttjar utredningsområdets norra del, mellan Stötenanläggningen och Näsfjället. De flesta besökarna bedöms, i likhet med i Stöten, hålla sig inom respektive anläggning och ägna sig åt alpin skidåkning. Enligt information på anläggningarnas hemsidor finns det totalt 116 nedfarter i Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället sammantaget, respektive 11 nedfarter på Näsfjället. Det finns även preparerade längdskidspår i anslutning till samtliga anläggningar (utanför utredningsområdet för denna analys). Viss biltrafik mellan anläggningarna förekommer, i syfte att t.ex. kunna utnyttja faciliteter på andra anläggningar eller komma åt längdåkningsspår i rätt riktning, med solen mot sig. Även med anläggningen i Trysil, ca 4 mil öster i Stöten, som är Norges största vintersportort, förekommer den sortens utbyte av dagturister. Det finns inga uppgifter om i vilken omfattning detta sker, men i likhet med vad som gäller Stötenanläggningen bedöms de flesta besökare hålla sig inom den anläggning där de bor. 3.4 Utredningsområdets fjällterräng Befintliga spår och leder inom utredningsområdet framgår av karta nedan samt på nästa sida. Målpunkter inom utredningsområdet är fyra raststugor (Lilldalsstugan, Granfjällssätern, Närfjällstugan och Saldalskojan) samt tre vindskydd (Skarsåsskjulet samt vindskydd vid Lillbäckstugan och Gräsheden). 2 Enligt uppgifter från Stöten Fastighets AB och Liljefjäll AB. 10 (24)

11 Vintertid. Skidspår och skoterleder inom utredningsområdet. (Källor: Lantmäteriets Fjällkarta blad W53 Fulufjället och W54 Sälen samt Länsstyrelsens underlag På rätt led i Sälenfjällen och Fjällen i Transtrand och Lima.) 3.5 Vinterturismen i nuläget Vintersäsongen i Stöten sträcker sig från mitten av december till litet drygt mitten av april. Den mest frekventerade leden är den som går från Stöten till Närfjällsstugan och vidare till Tandådalen och Hundfjället (kombinerad skid-/skoterled). 11 (24)

12 Större delen av utredningsområdet är ett s.k. regleringsområde, där skotertrafik för allmänheten endast är tillåten längs allmän markerad skoterled. Även inom naturreservatet Skarsåsfjällen, inom detaljplanelagda områden samt inom skidanläggningarnas nedfarter och i anslutning till dessa är allmän skotertrafik förbjuden utom på markerade leder. Följaktligen är det endast inom en liten del av utredningsområdet som skotertrafik är tillåten utanför lederna. Se karta på föregående sida. De besökare/turister som nyttjar utredningsområdet för skidturer eller vandringar håller sig i princip på leder och spår. Beträffande skoteråkningen finns problem med åkare som avviker från lederna. 3.6 Barmarksturismen i nuläget Under den snöfria delen av året erbjuder utredningsområdet bl.a. goda möjligheter till vandring, med ett stort antal leder och raststugor. Även fisketurism och kanoting, med Görälven som utgångspunkt, har en stor attraktion. Under denna del av året söker sig besökare/turister ut från anläggningarna i betydligt större utsträckning än vinterturisterna, men besökarantalet går inte att jämföra med vinterturismens. Enligt översiktsplanen för Malung-Sälens kommun svarar vinterturismen för närmare 90 % av turistnäringens omsättning i kommunen. Det är problem med slitage på flera av lederna 3. Slitaget beror inte bara på antalet besökare utan även på den erosion som vattnet ger upphov till där vegetationstäcke saknas. Genom underhåll och förbättringar av lederna kanaliseras vandrarna till lederna, men när dessa blir slitna går besökarna vid sidan av och bred, slitna stråk uppstår. Inom naturreservaten Skarsåfjället och Transtrandsfjällen är aktiviteter som kan slita särskilt mycket på naturen förbjudna, såsom cykling och terrängkörning. Länsstyrelsen åtgärdar slitageproblemen på vandringsleder genom att grusa och spånga vissa sträckor samt genom åtgärder som syftar till att leda vattnet och därmed minska erosionen, för att få vandrarna att hålla sig på lederna. Bl.a. har delar av Södra Kungsleden, utanför utredningsområdet, grusats. Inom utredningsområdet finns idag inga grusade sträckor. Av de leder som finns inom utredningsområdet svarar Länsstyrelsen för underhållet av Kungsleden och Sälenringen. Målsättningen är att styra besökarna till de områden som är minst känsliga för slitage och att minska det direkta slitaget på utsatta platser Länsstyrelsen har, tillsammans med de övriga fjällänen, utrett terrängtrafikens omfattning och tagit fram ett program för barmarkskörning i fjällen. Information om terrängkörning finns bl.a. på Länsstyrelsens webbplats i syfte att öka terrängfordonsförarnas medvetenhet, kunskaper och attityder, så att terrängtrafiken sker med största hänsyn till miljön. För Sälenfjällen ges varje år ut en karta som ger aktuell information om leder och bestämmelser. 3 Enligt uppgift från kommunens tillsynsman samt Länsstyrelsens reservatsförvaltare. 12 (24)

13 Den snöfria delen av året. Vandringsleder inom utredningsområdet. (Källor: Lantmäteriets Fjällkarta blad W54 Sälen, Länsstyrelsens underlag Fjällen i Transtrand och Lima samt 13 (24)

14 3.7 Turismens betydelse för kommunens näringsliv Säsongsvariation bland gästnätter. Statistikkälla: SCB, bearbetning av ÅF Infraplan. (Ur Malung- Sälen. Övergripande systemanalys ) Miljöbalken 4 kap 1 anger Bestämmelserna i första stycket 2 och i 2-6 utgör inte hinder för utvecklingen av befintliga tätorter eller av det lokala näringslivet eller för utförandet av anläggningar som behövs för totalförsvaret. Fjällturismen är av avgörande betydelse för näringslivet i Malung- Sälens kommun, vilket bl.a redovisas i den kommuntäckande översiktsplanen, som anger: att turistindustrin i Sälenfjällen och övriga delar av kommunen utgör kommunens största basindustri att kommunen på helårsbasis är landets fjärde största turistkommun att sysselsättningen inom turistnäringen i kommunen under högsäsong beräknas uppgå till ca personer. att vinterturismen uppskattas svara för närmare 90 % av turistnäringens omsättning i Sälenfjällen I en övergripande systemanalys som tagits fram för Malung-Sälens kommun, som faktaunderlag för kommunens fortsatta arbete med strategier för samhällsplanering, redovisas statistik över antalet gästnätter, som är markant högre än i närliggande kommuner och med en dominans under vintersäsongen. Se figur här intill. Av kommunens fem största arbetsgivare (förutom kommunal verksamhet) är fyra skidanläggningar. 4 4 Källa: Malung-Sälen. Övergripande systemanalys (24)

15 4 Planerade förändringar 4.1 Nollalternativet Nollalternativet, d.v.s. en situation där FÖP Stöten inte antas, innebär att utbyggnad kan ske enligt gällande detaljplaner, vilka medger ytterligare bäddar inom planområdet för FÖP Stöten. Se tabell nedan. Den gällande fördjupade översiktsplanen innehåller även vissa förslag till utbyggnad inom den befintliga anläggningen samt möjlighet att utöka lift- och pistområdet. Antal bäddar NOLLALTERNATIV Befintliga (utbyggda t.o.m. 2011) Återstående enligt fastställda detaljplaner Totalt antal bäddar Planområdet för FÖP Stöten Antal bäddar med nollalternativet. Sammanställningen baseras för på den fördjupade översiktsplanen (koncept juni 2013). 4.2 Planalternativet Utredningsområdets turistanläggningar och fritidsboende Den fördjupade översiktsplanen för Stöten medger utbyggnad av nytt fritidsboende inom och i direkt anslutning till den befintliga anläggningen. Totalt planeras ett tillskott på ca bäddar inom planområdet för FÖP Stöten. Det totala bäddantalet blir ca , om även utbyggnad enligt gällande detaljplaner sker. Se tabell nedan. FÖP Stöten innehåller även förslag till utbyggnad av butiker, restauranger, service, p- platser etc. inom den befintliga anläggningen samt möjlighet att utöka lift- och pistområdet österut, bygga ut nya liftar samt ersätta vissa av de befintliga liftarna. Den möjliga utvecklingen av Faxfjället som tas upp i den kommuntäckande översiktsplanen är ännu i ett tidigt skede. Översiktsplanens rekommendationer anger att om projektet förverkligas ska fördjupad översiktsplan upprättas, med därpå följande detaljplaneläggning. Vid planläggning ska särskilt redovisas att VA-försörjningen kan ges en tillfredsställande lösning och att värden i naturreservat och Natura 2000-områden inte skadas. Under planperioden (de närmaste ca 10 åren) bedöms, enligt översiktsplanen, maximalt bäddar tillkomma i området. Faxfjällets framtida utveckling är inget som styrs av den fördjupade översiktsplanen för Stöten Det finns inga uppgifter om att utbyggnad är aktuell i nuläget. Antal bäddar PLANALTERNATIV Nollalternativ (bef. bäddar samt återstående enl. fastställda dpl) Utbyggnad enligt FÖP resp. ÖP Totalt antal bäddar om planalternativet genomförs Planområdet för FÖP Stöten Faxfjället Totalt inom utredningsområdet Antal bäddar inom utredningsområdet. Sammanställning baserad på FÖP Stöten (koncept juni 2013) samt Översiktsplan för Malung-Sälens kommun (2009). 15 (24)

16 4.2.2 Turistanläggningar i närområdet I översiktsplanen för Malung-Sälens kommun anges ett antal planerade förändringar för turistanläggningarna i utredningsområdets närhet (Näsfjället, Hundfjället, Tandådalen, Högfjället och Lindvallen), i form av utbyggnad av fritidsboende, service, liftsystem etc. Förändringarna syftar i första hand till att öka besöksantalet på anläggningarna, men bedöms även komma att leda till ökat besökarantal i de delar av fjällområdet som utgör utredningsområde för denna PM, genom att en del av besökarna använder utredningsområdet för t.ex. längdskidåkning, skoteråkning och vandringar. Dessa förändringar är dock oberoende av om den fördjupade översiktsplanen för Stöten tillkommer eller ej Utredningsområdets fjällterräng Det finns en vilja både på turistanläggningarna och hos kommunen att utveckla barmarksturismen. Detta kommer att ske oavsett om den utbyggnad som FÖP Stöten medger blir av eller ej. Utbyggnadsbehovet som den fördjupade översiktsplanen beskriver grundas på vinterturismens behov av utökat bäddantal. Sommarturismen kan öka kraftigt utan ytterligare utbyggnad. På Stötenanläggningen har en golfbana nyligen anlagts, vilket kan öka såväl antalet privata besökare som konferenssektorn under den snöfria delen av året. Ett nytt längdåkningsspår på 7,3 km planeras att anläggas från Stöten runt Östra Granfjället till Närfjällsstugan. Se karta tillhörande avsnitt 3.5. Sökande är Stötens samfällighetsförening GA1 och ansökan är inlämnad till Länsstyrelsen. Tillkomsten av nytt skidspår är inte kopplat till den fördjupade översiktsplanen för Stöten. Ett nytt skoterspår diskuteras, både för att avlasta det befintliga skoterspåret från Hundfjället-Tandådalen till Stöten och av säkerhetsskäl det befintliga spåret går i ett område där det ofta är dimmigt och därmed dålig sikt. Tidigare har ytterligare en skoterled funnits, öster om utredningsområdet mellan Gubbmyren och Stöten över Öjskogsfjälltäkten. Denna har relativt nyligen rivits. Kommunen överlägger med Länsstyrelsen om nytt läge för skoterled i detta område. I den kommuntäckande översiktsplanen redovisas inga större förändringar av markoch vattenanvändningen inom utredningsområdet förutom vad gäller delområdena A18 Stöten och A19 Faxfjället, se Följande rekommendationer anges i översiktsplanen (återges här förkortade och enbart avseende de delar av respektive delområde som ligger inom utredningsområdet). Se karta på nästa sida. D2 Västra randområdet. Pågående markanvändning (skogsbruk och ev. fäboddrift) bör behållas. Ny bostadsbebyggelse bör inte tillåtas. Stor försiktighet med nya exploateringsföretag. Restriktivitet mot nya täkter. D3 Östra och Norra randområdet. Pågående markanvändning (skogsbruk och ev. jordbruk och fäboddrift) bör behållas. Ny bostadsbebyggelse bör inte tillåtas. Enstaka komplettering kan få ske inom Skarsåsens fäbod samt övriga fäbodställen eller äldre 16 (24)

17 odlingar. Inom detaljplanelagda områden vid Gräsheden gäller detaljplanebestämmelser. Stor försiktighet med nya exploateringsföretag. Restriktivitet mot nya täkter. E58 Syndalen-Stornärfjället. Rörligt friluftsliv. Inga exploateringar för turistanläggningar eller nya bostadshus bör tillkomma i området, utöver möjligen i mindre skala inom äldre fäbodställen eller direkt avsett för det rörliga friluftslivet. Eventuellt slitage på grund av att området frekventeras av besökare bör noga följas upp och åtgärdas. Det bör vara möjligt att pröva en framtida järnvägssträckning mot Norge i områdets yttre delar. E63 Görälven. Komplettering av befintliga husgrupper vid Gräsheden och Ersbo bör tillåtas, men ingen ny bebyggelse därutöver inom utredningsområdet, med undantag för ev. bebyggelse för det rörliga friluftslivets behov. E64 Skarsåsfjället, naturreservat. Markanvändningen regleras i reservatsbestämmelserna. Rekommendationsområden i Översiktsplan för Malung- Sälens kommun, 2009, samt utredningsområdet för denna PM och planområdet för FÖP Stöten. 17 (24)

18 5 Konsekvenser för riksintresset enligt MB 4:2 5.1 Utgångspunkter för konsekvensanalys Av MB 4 kap 2 framgår att natur- och kulturmiljövärdena inom riksintresseområdet Fjällvärlden från Transtrandsfjällen och norrut inte får påtagligt skadas av exploateringsföretag och andra ingrepp i miljön. (Lagtexten återges i avsnitt 2.2.) Uppgiften i denna konsekvensanalys är alltså att bedöma: vilka konsekvenser en utbyggnad i Stöten enligt vad den fördjupade översiktsplanen medger kan få, tillsammans med andra planlagda förändringar inom utredningsområdet, om detta sammantaget kan påtagligt skada riksintresset enligt MB 4:2, Transtrandsfjällen. Riksintresseområdets värden Transtrandsfjällens värde såsom riksintresse enligt MB 4.2 finns inte beskrivna i någon värdebeskrivning el.dyl. I förarbetena till Miljöbalken sägs att bedömningar som rör riksintresseområden enligt 4 kapitlet bör utgå från de samlade natur- och kulturvärdena i hela det geografiska området. 5 Påtaglig skada Begreppet påtaglig skada på ett riksintresse innebär att de åtgärder som vidtas antingen medför en bestående negativ inverkan på de värden som utgör grunden för riksintresset eller en tillfällig men stor negativ inverkan. Även åtgärder som vidtas inom en liten del av ett riksintresseområde eller utanför riksintresseområdet kan orsaka påtaglig skada. 6 Vid bedömning av om en åtgärd kan påtagligt skada ett riksintresse ska det alltså beaktas hur mycket, på vilket sätt och under hur lång tid åtgärden kan inverka negativt på de värden som utgör grund för att området har bedömts vara av riksintresse. Se vidare avsnitt 5.4. Utveckling av det lokala näringslivet MB 4 kap 1, att exploateringsföretag och andra ingrepp i miljön inom riksintresseområden enligt MB 4 kap får komma till stånd endast om det kan ske på ett sätt som inte påtagligt skadar natur- och kulturvärden, innebär att natur- och kulturvärdena ska ges företräde i konkurrenssituationer med andra markanvändningsintressen. 7 Att utredningsområdet också är av riksintresse för friluftsliv enligt MB 3 kap 6 och att de planerade förändringarna syftar till förbättringar för friluftslivet är alltså inte ett skäl som beaktas vid bedömning av konsekvenser för riksintresset enligt MB 4 kap. 5 Proposition 1997/98:45, avsnitt Proposition 1997/98:45, avsnitt samt Naturvårdsverkets författningssamling, NFS 2005:17 7 Proposition 1997/98:45, avsnitt (24)

19 MB 4 kap 1 anger dock även att bestämmelserna inte är avsedda att hindra utvecklingen av befintliga tätorter eller av det lokala näringslivet. I förarbetena till Miljöbalken definieras utveckling av det lokala näringslivet som en tillväxt i befintliga näringsgrenar eller tillkomst av nya verksamheter i en omfattning som innebär att det finns tillräckliga sysselsättningstillfällen för befolkningen. 8 Vidare framgår att utbyggnad av turistanläggningar får anses ingå i begreppet lokalt näringsliv i flertalet av riksintresseområdena enligt kapitel 3 i naturresurslagen (vilket motsvarar kapitel 4 i miljöbalken) Hänsyn som tagits i FÖP Stöten I den fördjupade översiktsplanen för Stöten har följande hänsyn tagits till riksintresset Transtrandsfjällens värden : De nya områden för boende, service etc. som föreslås gör att fler människor erbjuds möjlighet att vistas i fjällen samt ökar tillgängligheten till området för turister och andra friluftslivsutövare. Nästan all ny bebyggelse planeras som s.k. ski in-ski out, d.v.s. förläggs nära liftar och längdåkningsspår samt i form av centrumförtätning. Det innebär dels att oexploaterad fjällterräng inte tas i anspråk, dels att de boende inte ska behöva använda bil under vistelsen. Därmed förbättras förutsättningarna för att välja andra transportmedel än bilen för att ta sig till och från denna del av Sälenfjällen. En större andel kollektiva resor eller gruppresor kan förväntas i framtiden, men trafikmängderna förväntas ändå öka. Inga nya exploateringar föreslås inom högt värderade naturmiljöer (riksintressen och naturreservat). I de delar av planområdet där förändringar av markanvändningen föreslås har naturinventering genomförts och planförslaget har anpassats så att värdefull natur i möjligaste mån inte ianspråktas. I de fall värdefull natur finns inom områden där förändringar föreslås anges rekommendationer som syftar till att skydda naturvärdena, t.ex. om naturinventering vid detaljplaneläggning eller om säkerhetsavstånd och skyddszon för bäckar. I planförslaget föreslås vissa omläggningar av skoterled och skidleder, för att i så stor utsträckning som möjligt undvika störningar för det rörliga friluftslivet samt i befintliga och nya stugområden. 5.3 Konsekvenser Den fördjupade översiktsplanens förändringsförslag samt de övriga förändringar som är aktuella inom utredningsområdet påverkar riksintresseområdet Fjällvärlden från Transtrandsfjällen och norrut, dels genom direkta effekter (markintrång), dels genom indirekta effekter till följd av ökat antal besökare (t.ex. ökat markslitage, ökat buller från skoteråkning). 8 Prop. 1997/98.45 sid Prop. 1985/86:3 sid (24)

20 Markintrång Förarbetena till naturresurslagen anger ytterligare fritidsbebyggelse samt utveckling som några av de huvudsakliga hoten mot natur- och kulturvärdena i riksintressen enligt naturresurslagens kapitel 3 (vilket motsvarar miljöbalkens kapitel 4). 10 Det markintrång som ett genomförande av FÖP Stöten ger upphov till för ny bebyggelse, lift- och pistområden etc berör huvudsakligen mark som även i gällande fördjupad översiktsplan är avsatt för antingen bebyggelse eller sport- och friluftsområde. Till stor del berörs anlagd mark och alltså inte de värden som ligger till grund för riksintresset. De nya liftar som möjliggörs i FÖP Stöten kommer inte att gå längre upp på fjället än de befintliga. Planerade omdragningar av skoterspår ligger vid befintligt vägsystem, inte i naturmark. Endast ett reservområde för fritidsbebyggelse tar skogsmark i anspråk. Det rör sig om ungskog utan utpekade naturvärden och den fördjupade översiksplanen anger att detaljplaneläggning ska ske. Det planerade nya skidspåret nordost om Stötenanläggningen hanteras av Länsstyrelsen i särskild ordning. En utbyggnad på Faxfjället tar naturmark i anspråk, vilket kommer att behöva studeras i kommande planeringsskeden (fördjupad översiktsplan samt detaljplan). Sammantaget innebär detta att det markintrång som planförslaget kan ge upphov till inom riksintresseområdet inte bedöms hota riksintressets samlade värden. Ökat markslitage De förändringar som beskrivits i kapitel 4 Planerade förändringar syftar, såväl vad gäller Stöten som andra närliggande turistanläggningar, till att öka besökarantalet. Därmed får fler människor möjlighet att uppleva Transtrandsfjällens kvaliteter. Så länge inte besökstrycket skadar riksintressets värden är detta något positivt. Marksltaget i fjällterrängen är dock ett problem idag, och kan öka med ökat antal besökare. Det saknas uppgifter om hur många besökare utredningsområdet har idag och det är även svårt att sia om framtida besöksantal. En majoritet av besökarna håller sig inom anläggningarna för utförsåkning m.m. och de flesta förändringar som planeras går ut på att förbättra möjligheterna till utförsåkning inom befintliga anläggningar. Antalet besökare i fjällområdet mellan anläggningarna bedöms därför öka mindre än antalet besökare på själva anläggningarna. De skador som uppstår på riksintresset till följd av att människor vistas i fjällområdet beror heller inte enbart på antalet besökare utan även på vattenerosion på redan slitna leder. Hur riksintresset påverkas beror alltså både på antalet besökare och på hur problem med markslitage åtgärdas. Utveckling enligt FÖP Stöten samt utveckling av övriga anläggningar i Sälenfjällen kan medföra fler vandrare i de delar av riksintresset som redan idag är mest besökta. Denna ökning kan dock komma till stånd även med nollaternativet, eftersom de befintliga anläggningarna har en stor överkapacitet sommartid och det finns en stark vilja att öka sommarturismen. Med nollalternativet kan en betydande ökning av antalet besökare 10 Prop. 1985/86:3 sid (24)

21 sommartid ske. Med planalternativet tillkommer en förhållandevis liten ökning till följd av ökat antal bäddar. Den troliga utvecklingen är att antalet besökare i fjällterrängen sommartid ökar ungefär lika mycket med nollaternativet som med planalternativet. Den ökade bäddkapacitet som planalternativet medför jämfört med nollalternativet kommer knappast att utnyttjas sommartid. Utbyggnad av Faxfjället är en ny exploatering som kommer att leda till fler vandrare i delar som idag inte är lika välbesökta och som inte kan komma till stånd i nollalternativet (men som inte är en del av FÖP Stöten). Det finns miljömässiga fördelar med att bygga ut de befintliga turistanläggningarna i Sälenfjällen hellre än att bygga nya anläggningar på nya platser inom riksintresset Fjällvärlden från Transtrandsfjällen och norrut. Genom att koncentrera den påverkan som turistanläggningar ger förblir andra delar av riksintresset mer opåverkade. Riktade åtgärder kan sättas in på de hårdast utsatta vandringslederna. Vandrarna inom utredningsområdet håller sig i mycket stor utsträckning på markerade leder, och åtgärder som genomförs för att minska slitaget, t.ex. spångning och grusning, bidrar till att öka den tendensen. Sammantaget bedöms detta innebära att det markslitage som planförslaget ge upphov till inom riksintresseområdet är likvärdigt med vad nollalternativet ger upphov till, och att riksintressets samlade värden inte hotas. Ökade störningar Skoterökningen ökar i Sälenfjällen generellt och även inom utredningsområdet. 11 Därmed ökar även bullerstörningarna. Detta sker dock till stor del oberoende av den i nuläget planerade utbyggnaden av anläggningarna. Den utökade bäddkapacitet som planförslaget medger kommer att öka antalet besökare inom utredningsområdet och kan därmed medföra mer skoteråkning, men det finns inget tydligt sådant samband. Ökad skotertrafik beror även på att många privata stugägare som redan finns i området skaffar skoter och att fler och fler norska besökare har skoter med sig, eftersom skotertrafik (förutom nyttokörning) i princip är förbjuden i de norska fjällen. Bullerstörningar från biltrafiken till anläggningarna bedöms inte påverka riksintressets värden. Visserligen kommer trafikmängderna i Stötenområdet, enligt FÖP Stöten, att öka relativt kraftigt om den fördjupade översiktsplanens förslag genomförs, dels på grund av att bäddantalet ökar, dels på grund av att området blir mer attraktivt för utförsåkning och antalet dag-gäster därmed ökar. De delar av riksintresset som berörs av trafikökningen är dock enbart de redan exploaterade, d.v.s. befintliga vägar med närområde. Sammantaget innebär detta att de ökade bullerstörningar som planförslaget eventuellt kan ge upphov till inom riksintresseområdet inte bedöms hota riksintressets samlade värden. 11 Enligt uppgift från kommunens tillsynsman och Länsstyrelsens reservatsförvaltare. 21 (24)

22 Upplevelsevärden De förändringar som planalternativet medger, samt de andra förändringar som är aktuella i utredningsområdets närhet, bedöms inte förändra upplevelsevärdena varken inom utredningsområdet eller inom riksintresset Fjällvärlden från Transtrandsfjällen och norrut som helhet. Orördhet är vanligen ett centralt begrepp när besökare ska beskriva vad de lockas av och upplever i fjällen. Utredningsområdet utgör dock en del av Transtrandsfjällen där känslan av orördhet inte är påtaglig, på grund av närheten till flera stora turistanläggningar och därmed ett relativt högt besöktstryck. För vissa besökare kan detta upplevas som en nackdel, men de flesta som väljer att åka till Sälenfjällen gör det i full medvetenhet om områdets karaktär. Det stora utbudet av boende och service, fjällterrängens lätt-tillgänglighet och möjligheterna att kombinera olika typer av friluftsliv/aktiviteter gör att Sälenfjällen lockar breda grupper av turister och att denna del av riksintresset Fjällvärlden från Transtrandsfjällen och norrut även kommer mer ovana fjällvandrare till del. Besökare som vill uppleva ostördhet väljer andra delar av fjällområdet. 5.4 Bedömning av påtaglig skada Varken nollalternativet eller planalternativet bedöms medföra påtaglig skada på riksintresset Fjällvärlden från Transtrandsfjällen och norrut. Planalternativet bedöms inte medföra någon stor skillnad jämfört med nollalternativet vad gäller konsekvenser för riksintresset. Motivering, se nedan. Definition av begreppet påtaglig skada, se avsnitt 5.1. Fjällvärlden från Transtrandsfjällen och norrut är ett mycket stort område. Utredningsområdet tillhör de mest bebyggda delarna av riksintresseområdet, där besökstrycket är kanaliserat, genom att såväl skidåkare som vandrare huvudsakligen håller sig till spår och leder samt genom generellt förbud för skotertrafik utom på vissa leder. Även de åtgärder som Länsstyrelsen vidtar på vandringslederna för att minska slitageproblemen bidrar till att kanalisera besöksströmmarna. Detta innebär att mycket stora delar av riksintresseområdet kan förbli mer opåverkade, samtidigt som många människor får tillfälle att komma i åtnjutande av riksintresseområdets kvaliteter för turism och friluftsliv. Detta är också en princip som uttrycks den kommuntäckande översiktsplanen för Malung- Sälens kommun. Större delen av riksintresseområdet redovisas i översiktsplanen som D- områden eller E-områden. 12 De enda delområden inom riksintresset som redovisas som A-områden, d.v.s. områden med starka bebyggelseintressen, är de befintliga turistanläggningarna, den eventuella turistanläggningen på Faxfjället samt Sälens by och ett par andra befintliga större bebyggelsekoncentrationer längs Västerdalälven. 12 D-områden=randområden, för vilka översiktsplanen anger att pågående markanvändning bör behållas och stor restriktivitet råda mot ny bebyggelse och andra exploateringar. E-områden= Områden där skydds- och bevarandeintressen prioriteras. 22 (24)

23 Planalternativet bedöms inte medföra någon bestående negativ påverkan på riksintresset av sådan betydelse att påtaglig skada uppstår. Inte heller bedöms det vara någon avgörande skillnad mellan planalternativ och nollalternativ vad gäller riksintresset. De negativa konsekvenser som turismen har för riksintresset består huvudsakligen av markslitage, som orsakas av sommarturismen. Sommarturismen kan öka kraftigt även med nollalternativet, alltså även om FÖP Stöten inte antas och anläggningen på Faxfjället inte tillkommer. Den ökning av antalet bäddar som planförslaget medger jämfört med nollalternativet är inte så stor att markslitaget bedöms påverkas märkbart. Markslitaget beror dessutom inte bara av antalet besökare utan även av erosion, och åtgärder vidtas inom utredningsområdet för att minska problemen. 6 Underlag 6.1 Skriftliga källor Malung-Sälens kommun Fördjupad översiktsplan för Stöten. Samrådshandling Malung-Sälen - övergripande systemanalys. Malung-Sälens kommun/åf Infraplan Översiktsplan för Malung-Sälens kommun, laga kraft Länsstyrelsen Dalarna Fördjupad översiktsplan för Stötenområdet. Miljöenhetens komplettering till yttrande Samråd om behovsbedömning för fördjupad översiktsplan för Stöten i Malung-Sälens kommun. Yttrande Utställd översiktsplan för Malung-Sälens kommun. Granskningsyttrande Åtgärder vid slitage på vandringsleder i fjällterräng. Rapport 2006:31. Information på hemsidan om uppföljning av miljökvalitetsmålen: dalarna/sv/miljo-och-klimat/miljomal/fjall/atgarder/pages/projektform.aspx Länsstyrelsen Dalarna/Malung-Sälens kommun På rätt led i Sälenfjällen. Reviderad juli Fjällen i Transtrand och Lima, Sälenfjällen. Bearbetningar av digitala kartunderlag från LMV Vägkartan och Fjällkartan Regeringen Regeringens proposition 1997/98:45. Miljöbalk. Regeringens proposition 1985/86:3 med förslag till lag om hushållning om naturresurser m.m. 23 (24)

24 Naturvårdsverket Naturvårdsverkets allmänna råd om påtaglig skada (till 3 kap 6 2 stycket miljöbalken). NFS 2005:17. Riksintresse för naturvård och friluftsliv. Handbok med allmänna råd för tillämpningen av 3 kap. 6, andra stycket, Miljöbalken. Handbok 2005:5. Lantmäteriet Fjällkartan 1:50 000, blad W54 Sälen. Terrängkartan (digital). Översiktskartan (digital) Övriga Antonson, Hans, Blomqvist, Göran och Gustafsson, Mats. Bedömning av skada på bevarandeintressen. VTI Meddelande Bengtsson, Bertil m.fl. Miljöbalken. En kommentar. Del 1. Juli Fredman, Peter. Forskning kring svensk fjällturism: Fler turister i söder, ökad motorisering och konflikter mellan snöskoteråkare och turskidåkare (artikel). Tidskriften Utmark nr Fredman, Peter och Sandell, Klas. Delrapport om svenskars fjällbesök samt inställning till allemansrätten och skyddade naturområden särskilt i fjällen. FjällMistra rapport nr Nilsson, Annika. Riksintressen enligt 3 och 4 kap. MB en studie av begreppet påtaglig skada. Examensarbete. Juridiska fakulteten, Lunds Universitet. VT Sandell, Klas. Några aspekter på svenska reservatsdilemmans förutsättningar Sweco Architects, Falun. Underlag till samråd om behovsbedömning fördjupad översiktsplan för Stöten Svenska liftanläggningars organisation, Vandringar i Sälenfjällen, hemsida (Stefan Nicolaisen), Muntliga källor samt mejlkontakter (våren 2012) Fredrik Larsson, Stöten Fastighets AB Jens Stenseth, Stöten i Sälen AB Sven Jacobsson och CarlOlof Ohlsson, Liljefjäll AB Lars Bälter, Malungs kommun, turistchef KG Karlsson, Malungs kommun, tillsynsman leder Sälenfjällen. John Halvarsson. Länsstyrelsen Dalarna, förvaltare av naturreservat i Malung-Sälens kommun. 24 (24)

GRÖNKLITT DEL 2 - PLANFÖRSLAG. Geografiskt läge: Kännetecken:

GRÖNKLITT DEL 2 - PLANFÖRSLAG. Geografiskt läge: Kännetecken: Geografiskt läge: 14 km nordväst om Orsa, mellan Överberg, Mellanberget och Hornbergaberget. Kännetecken: Skidort med både längd- och utförsåkning, samt vandring på sommarhalvåret. Många aktiviteter för

Läs mer

1(6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB

1(6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB STÖTEN VATTEN AB UPPDRAGSNUMMER 1570069 FALUN Sweco Environment AB 1(6) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se Sweco Environment AB Org.nr 556346-0327

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

PLANPROGRAM Detaljplan för del av Kungbäck 1:59 m fl, Strömstads kommun

PLANPROGRAM Detaljplan för del av Kungbäck 1:59 m fl, Strömstads kommun PLANPROGRAM Detaljplan för del av Kungbäck 1:59 m fl, Strömstads kommun BAKGRUND Fastigheten Kungbäck 1:59 har våren 2003 fått en ny ägare, Kungback AB. Ägaren önskar utveckla fastigheten med utgångspunkt

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

AVGRÄNSNINGSSAMRÅD ÅRSTAFÄLTET ETAPP 3

AVGRÄNSNINGSSAMRÅD ÅRSTAFÄLTET ETAPP 3 , rev 2017-01-24 Avgränsningssamråd för upprättande av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tillhörande detaljplan Årstafältet, etapp 3. Bakgrund För Årstafältet finns ett utarbetat program för detaljplan

Läs mer

Konsekvenser. Miljökonsekvenser. 37 planstudie Rörvik. Konsekvenser

Konsekvenser. Miljökonsekvenser. 37 planstudie Rörvik. Konsekvenser Miljökonsekvenser Landskapsbild Alla större förändringar av den fysiska miljön medför i större eller mindre utsträckning påverkan på landskapsbilden. Förslaget utgår från att den övergripande landskapsbilden

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

SÄRSKILD SAMMANSTÄLLNING - över miljöbedömningen av fördjupning av översiktsplanen för Strömstads kommun, FÖP Södra kustområdet

SÄRSKILD SAMMANSTÄLLNING - över miljöbedömningen av fördjupning av översiktsplanen för Strömstads kommun, FÖP Södra kustområdet Miljö- och byggförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (6) Plan- och kartavdelningen Anna Wallblom Tel 0526-193 79 2013-10-03 Dnr KS/2007-0038 anna.wallblom@stromstad.se SÄRSKILD SAMMANSTÄLLNING - över miljöbedömningen

Läs mer

KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR RENNÄRINGEN

KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR RENNÄRINGEN 1 DETALJPLAN KAPPRUET SAMRÅDSHANDLING KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR RENNÄRINGEN Detaljplan för del av MESSLINGEN 3:134 KAPPRUET MESSLINGEN HÄRJEDALENS KOMMUN JÄMTLANDS LÄN Planer och bestämmelser Föreslagna

Läs mer

ORTSANALYS KUNGSBERGET

ORTSANALYS KUNGSBERGET Utsikt från Kungsberget. ORTSANALYS KUNGSBERGET Ortsanalys Kungsberget 73 Kungsberget är en av Sveriges snabbast växande fritidsanläggningar. Kungsbergets Fritidsanläggningar AB ägs av Branäs-gruppen,

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken

Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken Stockholm Arlanda Airport Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken Bilaga MKB2.1 Utvecklingsområden för bebyggelse - 1 - Bilaga MKB2.1 Planerade bebyggelseområden.doc

Läs mer

Rekommendationer för mark- och vattenanvändning, tillståndsprövning

Rekommendationer för mark- och vattenanvändning, tillståndsprövning MARK- OCH VATTENANVÄNDNING Dagens användning av mark i Gnesta tätort visar spår av en zonindelning av staden som är mindre önskvärd, bland annat för att det kan orsaka en ökning av trafik, energiförbrukning

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

En renässans för friluftslivet?

En renässans för friluftslivet? En renässans för friluftslivet? Propositionen 2009/10:238 - Framtidens friluftsliv Regeringsuppdrag till Naturvårdsverket: Förslag till mål för friluftslivspolitiken, (Naturvårdsverkets rapport 6476 mars

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

Naturreservatsplan Horssten 1:1 m.fl

Naturreservatsplan Horssten 1:1 m.fl Tjänsteskrivelse 2017-12 - 18 Handläggare Moa Öhman Plan - och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Naturreservatsplan Horssten 1:1 m.fl Förslag till beslut Start - PM för bildande av

Läs mer

Yttrande avseende förslaget till ny DETALJPLAN Funäsdalen 53:1 Härjedalens kommun (upprättad: Februari , MB )

Yttrande avseende förslaget till ny DETALJPLAN Funäsdalen 53:1 Härjedalens kommun (upprättad: Februari , MB ) Österskär 2016-10-24 Härjedalens kommun, Miljö- och byggnämnden, Medborgarhuset 842 80 SVEG Yttrande avseende förslaget till ny DETALJPLAN Funäsdalen 53:1 Härjedalens kommun (upprättad: Februari 160505,

Läs mer

Diarienummer MBR Beskrivning. Upphävande av del av Byggnadsplan Ambjörby

Diarienummer MBR Beskrivning. Upphävande av del av Byggnadsplan Ambjörby Diarienummer 2016-12-07 MBR-2015-658 Beskrivning Upphävande av del av Byggnadsplan Ambjörby Torsby kommun Värmlands län Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR... 3 2 SYFTE MED UPPHÄVANDE AV DEL AV BYGGNADSPLANEN...

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 1 av (5) MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV SVINABERGA 14:4 OCH SVINABERGA 14:13 I KIVIK, SIMRISHAMNS KOMMUN VARFÖR MILJÖBEDÖMNING & MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt 6 kap. miljöbalken och

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade.

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade. Inledning Syfte och bakgrund För att främja en hållbar utveckling ur alla perspektiv krävs att stationsorterna i Skåne utvecklas till trygga och levande bymiljöer. Köpingebro är ett exempel på en stationsort

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021

BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021 BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021 2 BEHOVSBEDÖMNING AV DETALJPLAN FÖR SJÖRÖD LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Handläggare Datum Ärendebeteckning Upprättad 2017-06-14 Freja Råberg Tel. 0480-450395 2016-5323 1(9) BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Rinkabyholm,

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Del av STUVERUM 1:6, Lofta

Del av STUVERUM 1:6, Lofta Del av STUVERUM 1:6, Lofta Ekhagens golfbana Västerviks kommun, Kalmar län BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning Västerviks kommun Kommunledningskontoret 2007-11-05, reviderad 2011-05-17

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Stora Höga med Spekeröd

Stora Höga med Spekeröd Stora Höga med Spekeröd Bakgrund Stora Höga är ett samhälle som byggts ut kraftigt under senare tid. Läget nära järnväg och motorväg med goda kommunikationer åt både norr och söder samt närheten till bad,

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Förslag till detaljplan för Örmölla 13:15 i Abbekås, Skurups kommun

Förslag till detaljplan för Örmölla 13:15 i Abbekås, Skurups kommun Förslag till detaljplan för Örmölla 13:15 i Abbekås, Skurups kommun Ett förslag till ny detaljplan för Örmölla 13:15 har tagits fram. Planens syfte är att bemyndiga befintlig bebyggelse för framtida avstyckning.

Läs mer

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen Detaljplan för Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Samt upphävande av del av Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda Samrådshandling 2 (7) Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden 2013-06-04 Dnr 2011/111-BN-213 Lovisa Gustavsson Tel 021-39 00 00 Byggnadsnämnden Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås PLANUPPDRAG Ansökan Fastighetskontoret har från Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Fastigheten Norsholms gårdsområde 1:171 med närområde 1(10) tillhörande program för. inom Norsholm i Norrköpings kommun

BEHOVSBEDÖMNING. Fastigheten Norsholms gårdsområde 1:171 med närområde 1(10) tillhörande program för. inom Norsholm i Norrköpings kommun SPN-468/2007 214 1(10) BEHOVSBEDÖMNING tillhörande program för Fastigheten Norsholms gårdsområde 1:171 med närområde inom Norsholm i Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 17 augusti

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan bp 40 Grönklitt stugby Grönklitt, Orsa kommun, Dalarnas län

Upphävande av del av detaljplan bp 40 Grönklitt stugby Grönklitt, Orsa kommun, Dalarnas län Granskningshandling Dnr: OK BN 2016/00083 Upphävande av del av detaljplan bp 40 Grönklitt stugby Grönklitt, Orsa kommun, Dalarnas län P L A N B E S K R I V N I N G juni 2016 Handlingar Planbeskrivning

Läs mer

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4.

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4. Handläggare Er beteckning Morgan Mattsson Datum Telefon Vår beteckning 2010-11-02 0455-30 33 75 PLAN.2010.1925 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B.

Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B. VÄRMDÖ KOMMUN 2011-02-01 Dnr 10/STN0160 Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B. Bakgrund Strömma är ett av kommunens prioriterade förändringsområden där planläggning och utbyggnad

Läs mer

Slottsmöllans tegelbruk

Slottsmöllans tegelbruk BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande planprogram för Slottsmöllans tegelbruk Byggnadsnämnden 2010-08-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan- och naturenheten Utredning Datum 2012-06-03 Dnr KK 08/118 Utdrag ur Översiktsplan för Nyköpings kommun Kapitel 13. Strandskydd Postadress Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan-

Läs mer

Qemensara deklaration. Älvdalens kommuns fjällvärld

Qemensara deklaration. Älvdalens kommuns fjällvärld / lidyd L i n uveräiklspian nivuaibmä IMJIIIIIUII 93-06- 3 0 *5 Qemensara deklaration om Älvdalens kommuns fjällvärld i Mot bakgrund av - fjällvärldens stora betydelse för naturvård, friluftsliv, turism

Läs mer

Pågående planarbeten. Tanumstrand. Planprogram, ändring av detaljplan för Grebbestads camping. Pågående planer

Pågående planarbeten. Tanumstrand. Planprogram, ändring av detaljplan för Grebbestads camping. Pågående planer Pågående planer Pågående planarbeten Tanumstrand Detaljplan för del av fritidsanläggningen fastigheten Ertseröd 1:31 är upprättad av Tanums kommun och Rådhuset Arkitekter AB. Planen är antagen 2006-09-19.

Läs mer

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Eknäs 1:5, 1:7

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Eknäs 1:5, 1:7 1(7) 2016-09-28 Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Eknäs 1:5, 1:7 Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet markerat. Begäran om planbesked Begäran om planbesked har

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

Yttrande över remiss och samråd om utpekande av områden av riksintresse för friluftslivet

Yttrande över remiss och samråd om utpekande av områden av riksintresse för friluftslivet STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Carlén Göran Datum 2016-10-03 Diarienummer KSN-2016-1820 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss och samråd om utpekande av områden av riksintresse för friluftslivet

Läs mer

Enligt MB 3:5 skall områdena skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra yrkes skets bedrivande.

Enligt MB 3:5 skall områdena skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra yrkes skets bedrivande. 12 I planbeskrivningen har riksintressena redovisats under respektive sektorbeskrivning, där också riksintressenas omfattning framgår av kartredovisning. Här redovisas en kortfattad sammanställning av

Läs mer

DOM 2013-08-29 Stockholm

DOM 2013-08-29 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060106 2013-08-29 Stockholm Mål nr P 433-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-12-18 i mål nr P 105-12, se bilaga

Läs mer

Storängstorp - kv Jätten m fl förnyat och utvidgat uppdrag att upprätta detaljplan

Storängstorp - kv Jätten m fl förnyat och utvidgat uppdrag att upprätta detaljplan Tjänsteskrivelse 2011-11-29 Handläggare: Samhällsbyggnadsnämnden Storängstorp - kv Jätten m fl förnyat och utvidgat uppdrag att upprätta detaljplan Sammanfattning Storängstorp är en del av stadsdelen Storängen

Läs mer

Behandling av riksintressen

Behandling av riksintressen Allmänt I översiktsplanen ska visas hur riksintressena tillgodoses och bedömas om de förslag som ställs i planen kan innebära påtaglig skada på de riksintressen som berörs. I planbeskrivningen har riksintressena

Läs mer

3. MARK- OCH VATTENANVÄNDNING SÅ HÄR VILL VI ATT KOMMUNEN UTVECKLAS. Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun 41

3. MARK- OCH VATTENANVÄNDNING SÅ HÄR VILL VI ATT KOMMUNEN UTVECKLAS. Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun 41 3. MARK- OCH VATTENANVÄNDNING SÅ HÄR VILL VI ATT KOMMUNEN UTVECKLAS Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun 41 De i planen föreslagna nya utbyggnadsområdena är grovt avgränsade. Vid detaljplaneläggning

Läs mer

Detaljplan för Stockaryd 23:61 samt del av Stockaryd 4:227, Förskola i Stockaryd, Sävsjö kommun, Jönköpings län. Planbeskrivning LAGA KRAFTHANDLING

Detaljplan för Stockaryd 23:61 samt del av Stockaryd 4:227, Förskola i Stockaryd, Sävsjö kommun, Jönköpings län. Planbeskrivning LAGA KRAFTHANDLING Detaljplan för Stockaryd 23:61 samt del av Stockaryd 4:227, Förskola i Stockaryd, Sävsjö kommun, Jönköpings län Planbeskrivning LAGA KRAFTHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling

Planering och beslut för hållbar utveckling Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser SOU 2015:99 Nytt om miljörätt 2016-03-17 Bengt Arwidsson Uppdraget Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Skåne i korthet! 33 kommuner 12 x 12 mil i kvadrat 1, 2 miljoner inv,

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

SAMMANFATTNING Alternativutredning- Ny 72,5 kv markkabel Sälsätern-Tandådalen

SAMMANFATTNING Alternativutredning- Ny 72,5 kv markkabel Sälsätern-Tandådalen SAMMANFATTNING Malungs Elnät planerar att förstärka befintligt elnät i Sälenfjällen och avser därför att markförlägga en ny 72,5 kv ledning. Åtgärden kräver att ett nytt tillstånd (nätkoncession för linje)

Läs mer

Riksintressesystemet. Otto Ryding

Riksintressesystemet. Otto Ryding Riksintressesystemet Otto Ryding Boverkets roll Boverket ska verka för samordning av de statliga myndigheternas arbete med underlag för tillämpningen av 3 och 4 kap. MB Myndigheterna ska efter samråd med

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Granskningsyttrande över förslag till fördjupad översiktsplan för Oxelösunds skärgård

Granskningsyttrande över förslag till fördjupad översiktsplan för Oxelösunds skärgård Handläggare Lotta Lehmann, 010-478 7031 E-post lotta.lehmann@sfv.se 2017-12-08 SFV 232-579/17 1 (3) Länsstyrelsen i Södermanlands län Samhällsbyggnadsenheten 611 86 Nyköping sodermanland@lansstyrelsen.se

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling 54 Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun Markanvändning och bebyggelseutveckling Tätorterna Ellenö Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 km söder om Färgelanda.

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten Samrådshandling 2017-05-05 Dnr: MK BN 2017/00186 Behovsbedömning Handläggare: Andrea Andersson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Plan: Detaljplan för genomfart Mora Läge för plan: se karta

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33 Datum 2018-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-702 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Dnr: Upprättad: 2011-01-25 Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Samråd

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län

GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län Dnr: KS 2013/233 PLNR: 153 GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län Inledning Varje detaljplan som medför en

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HYBO 1:28, 12:1, 2:63 MED FLERA UPPHÄVANDE AV DEL AV DETALJPLAN FÖR HYBO STATIONSSAMHÄLLE LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum: 2014-10-29

Läs mer

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar Plankarta daterad 2013-03-11 Planbeskrivning daterad 2013-03-11 Genomförandebeskrivning

Läs mer

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att utveckla Ödåkras västra delar

Läs mer

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F3. VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING 144 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-10-30 SBN/2014:27 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Detaljplan för Gredby 1:1, del av Tillbyggnad

Läs mer

Översiktsplan för Vingåkers kommun

Översiktsplan för Vingåkers kommun INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKTER 3 ÖVERSIKTSPLANENS UPPBYGGNAD 4 ÖVERSIKTSPLANEN GER SPELREGLER 4 ANDRA BESLUT SOM BERÖR ÖVERSIKTLIG PLANERING 4 ARBETET MED ÖVERSIKTSPLANEN 4 SAMRÅD OCH UTSTÄLLNING 5 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET 1(7) Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN Upprättad: 2015-10-21 Standardförfarande Antagen av SBN: 2017-12-19 I enlighet

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Gul färg föreslås i aktuell detaljplan överföras från Trönninge 25:1 till Trönninge 3:31 i enlighet med tidigare skrivet avtal om fastighetsreglering. (karta eller flygbild över planområdet) BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Detaljplan för Kv. Oden 1, Sävstaskolan Vingåker, Vingåkers kommun, Södermanlands län

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Detaljplan för Kv. Oden 1, Sävstaskolan Vingåker, Vingåkers kommun, Södermanlands län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Oden 1, Sävstaskolan Vingåker, Vingåkers kommun, Södermanlands län SAMRÅDSHANDLING Upprättad i mars 2008 PLANBESKRIVNING Upprättad i mars 2008 HANDLINGAR

Läs mer

Naturvärdesbedömning inom fastigheten Hjälmaröd 4:203 (Kiviks hotell) Kivik, Simrishamns kommun

Naturvärdesbedömning inom fastigheten Hjälmaröd 4:203 (Kiviks hotell) Kivik, Simrishamns kommun Naturvärdesbedömning inom fastigheten Hjälmaröd 4:203 (Kiviks hotell) Kivik, Simrishamns kommun Rapport 2014-06-13 Uppdragstagare: Tomelillavägen 456-72 275 92 Sjöbo Tel 0416-151 20 rune.gerell@sjobo.nu

Läs mer

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning Yttrande Datum 2012-04-02 Dnr 331-674-2012 Ert datum 2012-02-15 Er beteckning 10113-630/2012 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remiss från Boverket överklagande av beslut om upphävande av detaljplan för

Läs mer

Analys av bebyggelse- och plansituation inom nytt påverkansområde utanför område av riksintresse för Försvarsmakten på Tofta skjutfält

Analys av bebyggelse- och plansituation inom nytt påverkansområde utanför område av riksintresse för Försvarsmakten på Tofta skjutfält Antal beslut Analys av bebyggelse- och plansituation inom nytt påverkansområde utanför område av riksintresse för Försvarsmakten på Tofta skjutfält Antalet nya detaljplaner och tilläggsbestämmelser i gamla

Läs mer