Med samma motivering som ovan förslår vi att nuvarande formulering om tillstånd byts ut mot anmälan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Med samma motivering som ovan förslår vi att nuvarande formulering om tillstånd byts ut mot anmälan."

Transkript

1 Till LRF Skyddsområde sjön Visten Tack för de synpunkter Ni har lämnat. Vi håller just nu på att sammanställa alla inkomma synpunkter och se över vilka ändringar som ska göras i förslaget. Som svar på Era frågor/anmärkningar kan vi för närvarande ge följande besked: 1. Båttrafik Har inget emot föreslagen skyddsföreskrift, men kan tycka att det är en något märklig riskvärdering när det är ok att köra upp till 75 liter bränsle på sjön, men att hantering av petroleumprodukter är förbjuden på land i primär zon. Inte heller körningen på fruset vatten är tillåtet. Sedan undrar vi hur man ska bära sig åt för att tanka båten för att inte bryta mot reglementet då hantering av petroleumprodukter är förbjudet i primär zon? Föreskriften i 2 ses över så att fyllning av båttankar tillåts. 2. Petroleumprodukter Primär zon Texten är tillkrånglad och svårtolkad. Så som nuvarande textförslag är utformat tolkas som att lagringen är förbjuden, det är ok med drivmedel i tanken på arbetsfordon men det är inte ok att tanka fordonet. Föreskriften är allt för långtgående eftersom den krånglar till och försvårar ett brukande av jord och skog. Exempelvis kan man inte tanka eller använda en motorsåg i primär zon. Lagring av drivmedel är idag reglerad av NFS 2003:24, räddningsverkets regelverk SÄIFS 1995:3, 1997:9 och 2000:2 och dessutom lagen och förordningen om brandfarliga och explosiva varor 1988:868 resp. 1988:1145. Lagring av drivmedel är sådeles grundligt reglerad i befintlig lagstiftning. Lagstiftningen har sin grund i att skydda kringliggande miljö vid hantering av drivmedel, även inom vattenskyddsområde. Det är lagkrav på att cisternen ska besiktigas vart 6 år, dessutom inspekteras den av kommunens miljöinspektör vart 5:e år. Att inkräva ytterligare tillstånd för hantering av petroleumprodukter tillför ingen ytterligare säkerhet för att skydda vattnet utan skapar bara onödig byråkrati. Det är myndighetens ansvar, i det här fallet kommunen, att se till att inte skapa onödig byråkrati för verksamhetsutövarna i enlighet med regeringens mål om att minska den administrativa bördan för landets företagare. Med den omfattande kontroll som finns idag på dieselcisterner i kombination med kommunal miljötillsyn 1 (8) Sweco Environment AB

2 anser vi det vara fullt tillräckligt med i första hand anmälan för hantering av petroleumprodukter över 250 l, i andra hand tillståndsplikt i primär zon. LRF föreslår följande formulering i primär zon: Hantering av mer än 250 liter/år av petroleumprodukter kräver anmälan till den kommunala nämnden för miljöfrågor. Oljeförsörjning av befintliga bostads- och jordbruksfastigheter är undantagna från anmälningsplikten. Sekundär zon Med samma motivering som ovan förslår vi att nuvarande formulering om tillstånd byts ut mot anmälan. Parkering som inte är tillfällig.får ej ske utan tillstånd av den kommunala miljö och byggnämnden. Enligt vår bedömning är föreskriften omotiverad. Risken för läckage är störst när arbetsmaskiner i arbete och inte när de står still. Vidare så framkommer det i det tekniska underlaget att parkerade/uppställda fordon bedöms förekomma i enstaka fall. Det anges också i det tekniska underlaget att reglering av personbilar innebär en för stor inskränkning för de boende i området. Denna bedömning om inskränkning gäller då inte verksamhetsutövare i området? Dock anges i underlaget att det är läckage av bränsle som är den största risken för vattentäkten och här torde personbilar utgöra lika stor risk som arbetsmaskiner. Ovanstående förslag till föreskrift skapar bara onödig administration och merarbete för tillsynsmyndighet och verksamhetsutövare. LRF anser att detta kan hanteras inom ramen för ordinarie miljötillsyn. Dessutom är hantering av drivmedlen redan reglerade i skyddsföreskrifterna. Föreskriften om tillståndsplikt på parkering kan utgå. Föreskriften föreslås revideras så att hantering av petroleumprodukter i större mängd än 75 l är förbjuden i inre skyddszon och hantering av över 75 l petroleumprodukter kräver tillstånd i sekundär skyddszon. Med en sådan revidering inryms t.ex. hantering av motorsågar och tankning av båttankar från jeepdunk eller liknande. Mängden petroleumprodukter som får hanteras är anpassad till 1, och grundar sig i en kombination av en riskbedömning och en rimlighetsbedömning. Parkering av arbetsfordon kan utgöra en risk vid längre tids uppställning, då läckage kan förekomma utan att dessa uppmärksammas. Uppstår ett läckage vid drift uppmärksammas detta sannolikt omgående och saneringsåtgärder kan sättas in. Därför bedöms det ändå finnas behov av att reglera detta. Föreskriften föreslås dock förtydligas så att formuleringen inte är tillfällig byts ut mot mer än tre dygn. 2 (8)

3 3 Bekämpningsmedel Som vi har redovisat ovan är vi av uppfattningen att den tertiära zonen kan strykas. Om den ändå blir kvar bör det framgå i skyddsföreskrifterna att tillståndsplikt på bekämpningsmedel gäller även i tertiär skyddszon. Den tertiära zonen föreslås kvarstå, enligt rekommendationerna i Naturvårdsverkets handbok. 4 Växtnäringsämnen m.m. Spridning av växtnäringsämnen har idag en omfattande reglering. Sannolikt from 2013 kommer dessutom östra Ämtevik klassas som nitrat känsligt område och då kommer ytterligare lagstiftning på plats som reglerar spridningsavtånd till vattendrag, spridningstidpunkter på året osv. Exempelvis gör Länsstyrelsen i Västra Götaland ofta bedömningen att befintlig lagstiftning, nitratreglerna för känsliga områden, är tillräckliga för att skydda ytvattentäkter. LRF delar den bedömningen och ser heller inget syfte med att ha tillståndsplikt inom den primära zonen då den befintliga lagstiftningen är tillräcklig och att det handlar om en ytvattentäkt med lite jordbruksmark och med mycket stora vattenvolymer. Det finns heller inga problem med råvattnet vad gäller förhöjda halter av kväve och fosfor. Det finns heller ingen anledning att tro att närsaltläckaget i området kommer att öka i framtiden. I och med implementeringen av vattendirektivet kommer närsaltsbelastningen att vara i fokus och en rad olika styrmedel kommer att användas för att nå målen. Avloppsutsläpp i ett avrinningsområde utgör den största risken då dessa till skillnad från gödsel kan innehålla humanspecifika stammar av Campylobacter och Cryptosporidium samt tarmvirus med låg infektionsdos. Vidare sker utsläpp av tusentals organismer per liter direkt i vattenmiljön. Detta är dock inte reglerat i skyddsföreskrifterna trots att det är känt att många enskilda avlopp saknar rening helt och hållet. En stor del av den gödsel som sprids har varit lagrat under en längre tid och en viss avdödning har skett. Med det regelverk som kommer på plats nästa år, med bla 2 m avstånd till vattendrag och spridningsförbud vid lutning mer än 10%, så finns goda marginaler för att skydda vattentäkten. Så vitt vi kan bedöma är också vattenreningsverket väl försett vad gäller reningssteg, bla är man utrustat med UV filter och man har därmed goda barriärer för om vattnet skulle vara kontaminerat. 3 (8)

4 Dessutom vad gäller tex campylobacter och cryptosporidium så finns det smittbärare även bland vilda djur. Det borde därför vara samhällsekonomiskt vettigare att satsa på bra barriärer i reningsverket än att förlägga långtgående restriktioner på andra verksamhetsutövare. Dessa krav kostar inget för huvudmannen men konsekvenserna kan bli långtgående då vi får svårare att klara andra miljömål som biologisk mångfald och ett rikt odlingslandskap. Lagring av gödsel, där läckage till omgivningen kan uppkomma är förbjuden. Det finns redan befintlig lagstiftning som anger att lagringsutrymmen ska vara täta så att yt- eller grundvatten inte förorenas(sfs 1998:915). Lagringsutrymmenas kondition kontrolleras av kommunens miljöinspektör. Att lagringsutrymmena är täta ingår även i de tvärvillkor som gäller för de lantbrukare som söker EU stöd. Denna paragraf skulle kunna tolkas som att har en verksamhetsutövare en platta eller gödselbrunn inom primär zon kan den bli föremål för förflyttning. Detta är inte rimligt då det skulle kunna bli mycket kostsamt för den enskilde. Däremot skulle man då hellre kunna reglera stukalagring i primär zon. Sammanfattningsvis kan denna föreskrift kan strykas Gödsling i skogsbruket kräver anmälan till den kommunala nämnden för miljöfrågor Skogsgödsling är redan anmälningspliktigt till skogsstyrelsen. Vår bedömning är att skogsstyrelsen som sektorsansvarig myndighet är bättre skickad att hantera detta än kommunens miljökontor. Vilken kompetens finns kring skogliga frågor på kommunens miljökontor? Det är heller inte rimligt att skogsägaren ska behöva vända sig till två myndigheter vid ett anmälningsärende. Föreskriften kan utgå och hanteras enligt nu gällande anmälningsförfarande till skogsstyrelsen. Hantering av flytgödsel i jordbruket får inte ske utan tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Se tidigare synpunkt vad gäller tillståndsplikt på växtnäringsanvändning. Föreskriften kan utgå A) Lagring av gödsel Att området kommer att klassas som nitratkänsligt är ännu inte beslutat, och kan därför inte tas hänsyn till i föreskrifterna. Det är däremot riktigt att lagring av gödsel i befintliga anläggningar redan regleras i stor utsträckning i annan lagstiftning. Det bedöms därför inte vara nödvändigt att lägga ytterligare restriktioner på befintliga fasta anläggningar. Däremot föreslås en bestämmelse finnas kvar som förbjuder nyetablering av lagringsplatser för gödsel inom den primära skyddszonen. Detta gör att stukor etc styrs bort från den primära skyddszonen. Skulle 4 (8)

5 en permanent lagringsplats behöva etableras inom primär skyddszon för att alternativ saknas finns alltid en dispensmöjlighet om skälen är tillräckligt tungt vägande. B) Gödsling i skogsbruket Under förutsättning att skogsstyrelsen uppmärksammas på att åtgärden berör ett vattenskyddsområde och har rutiner för att hantera detta bör föreskriften kunna utgå, då dubbelreglering bör undvikas. Samråd ska ske med Skogsstyrelsen i frågan innan något slutgiltigt beslut fattas. C) Hantering av flytgödsel. Det är riktigt att föreskrifterna i detta avseende är otydligt formulerad och i princip täcks in av andra föreskrifter. Föreskriften bör därför kunna utgå. 5 Djurhållning Här förslås att djurhållning ska föreläggas med anmälnings- respektive tillståndsplikt. I det tekniska underlaget anges skälen till detta. Här beskrivs tendentiös och med mycket svepande ordalag på vilket sätt betesdjur orsakar både besvärsbildande alger, spridning av cryptosporidium och bidrar till ökat läckage av näringsämnen. Här tycks konsulten sitta inne med kunskap som ingen annan svensk forskare har. Uppkomst av besvärsbildande alger kan ha många orsaker och det är kanske då viktigt att grundligt undersöka detta. Möjliga orsaker kan exempelvis vara erosion från mark, erosion från åfåran, punktläckage, bristfälliga enskilda avlopp, egen internbelastning i sjön m.m. Med tanke på att det är så få betesdjur i detta stora avrinningsområde så är det föga troligt att dessa skulle kunna bidra negativt. Betesdjur är tvärtom positivt för minskat närsaltläckage eftersom markanvändningen då utgörs av vall som är det mest lågläckande av kväve och fosfor. Beskrivningen i det tekniska underlaget av betesdjur som smittkälla för cryptosproridium är i stora delar vilseledande. Det beskrivs att strandbete orsakar ibland spridning av bla crypto och Giardia. Det vore intressant om konsulten kunde redovisa dessa? Det är förövrigt inte klarlagt att Giardia är en zoonos. Man drar sedan paralleller till b.la. Östersund. Men vad gäller Östersund så orsakades detta av en annan art, Cryptosporidium hominis och denna finns ej hos våra betesdjur. Det finns bara en art, C. parvum som är en zoonos som kan finnas hos kalvar upp till 5 veckors ålder. Denna finns dock också hos människa och en rad andra däggdjur. Det är med andra ord ett slag i luften att reglera betesdjuren då det finns flera andra smittbärare. Med tanke på förutsättningarna i detta område med både få djur och stort avrinningsområde så utgör inte betesdjuren någon 5 (8)

6 beaktansvärd risk. Det har heller inte förekommit något fall i Sverige där C.parvum orsakat något vattensmitta i dricksvattenberedningen. De humanrelaterade utsläppen via avlopp är betydligt farligare och vanligare och det vore mer ändamålsenligt att fokusera på dessa. Det är mycket märkligt att detta inte är omnämnt i det tekniska underlaget. LRF ser 5 som omotiverad vad gäller anmälning/tillståndsplikt på djurhållning och bör därför strykas. Riskerna med strandbete och spridning av naturgödsel behöver beaktas när det gäller vattenburen smitta orsakad av sjukdomsalstrande mikroorganismer (parasiter, virus m.m.). Detta tas upp i Naturvårdsverkets handbok (2010:5). De smittämnen som är av betydelse i samband med strandbete i Sverige och smittspridning till ytvatten är Campylobacter, patogena E. coli, VTEC/EHEC, norovirus, sapovirus, Cryptosporidium och Giardia (hänsyn har tagits till djurarterna nötkreatur, häst, hund, katt, får, get, fåglar) (Elin Ruist, "Strandbete och dess påverkan på råvattenkvaliteten - En kunskapsöversikt", oktober 2008). Vissa mikroorganismer (ex. Giardia och Cryptosporidium) kan ej avdödas genom klorering. I en rapport från Smittskyddsinstitutet (Nr ) anges att parasitära protozoer som Giardia och Cryptosporidium kan spridas genom avrinning från betesmark och gödslade åkrar, från vilda djur eller från andra tamboskap. Invändningen att inte bara tamboskap, utan även vilda djur och människor kan vara smittbärare är principiellt riktigt. Dock medför strandbete en mer direkt tillförsel av oocystor till vattnet genom att spillning släpps direkt till vattnet, i väsentligt högre koncentration än vad vilda djur kan åstadkomma. Direkt spridning från exempelvis strandbetande boskap kan vara en riskfaktor för spridning av humanpatogena Cryptosporidium parvum oocystor. Detta finns väl beskrivet av Rosén och Friberg (2003) samt av Höglund et al Även om något vattenburet fall med C. parvum inte konstaterats i Sverige så har i England får varit infekterade av Cryptosporidium och troligen orsakat vattenburen smitta vid ett flertal vattenburna utbrott (Robertson et al. 2009). Strandbete är emellertid också positivt för den svenska kulturmiljön och kan behövas för att uppfylla miljömålen "Ett rikt odlingslandskap" och ett "Rikt växt- och djurliv". Riskerna med djurhållning och strandbete kan dock inte helt bortses ifrån. Med beaktande av befintlig forskning och riskvärdering föreslås föreskriften revideras så att djurhållning av fler än 5 djurenheter av hov- och klövbärande djur, pälsdjur och fjäderfä inom primär skyddszon kräver tillstånd och fler än 20 djurenheter inom sekundär skyddszon kräver anmälan. Med en sådan utformning får tillsynsmyndigheten möjlighet att reglera hållning av mer än enskilda djur. Föreskriftsnivån blir mer restriktiv i den direkta strandzonen (primär skyddszon), eftersom det är där riskerna bedöms som störst. Syftet är dock inte att få bort strandbetet med 6 (8)

7 dess positiva effekter, utan att tillsynsmyndigheten ska ha kunskap om vart djurhållning som kan tänkas påverka vattenkvaliteten äger rum, och ha möjlighet att ställa krav på hur denna bedrivs. 6 Avverkning Det framkommer inte i texten vem som ska ha anmälan. LRF förutsätter att det är Skogsstyrelsen och att detta sker inom de ordinarie rutiner som finns. Skogstyrelsen har sektorsansvar och kompetens i skogsbruksfrågor. Det faller sig därför naturligt att vid avverkningsanmälan att skogsstyrelsen ger anvisningar till skogsägaren vid avverkningen. Det saknas tex helt nytta att skicka en anmälan till kommunen då det sannolikt saknas skoglig kompetens på kommunen. Hanteringen ökar bara den administrativa bördan för verksamhetsutövare och kommun. Föreskriften om avverkning i primär zon bör utgå. Föreskriften föreslås utgå. Se bemötande under punkt 4 B ovan. 12 Övrigt LRF anser att det är alltför långtgående reglering med ett förbud mot miljöfarliga kemiska produkter i primär zon. Exempelvis så skulle då maskindiskmedel till en mjölkanläggning inte vara tillåtet vilket skulle få mycket långtgående konsekvenser. Det finns säkert fler exempel på industriell verksamhet som inte skulle bli möjlig med denna föreskrift. Det som brukar vara normalt förfarande vid inrättande av vattenskyddsområden är att tillståndsplikt gäller i primär zon dessa substanser. Etablering av anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet är förbjuden. Denna föreskrift kan inte anses behövas för att tillgodose syftet med skyddet. Det är ju inte ens säkert att den anmälningspliktiga miljöfarliga verksamheten överhuvudtaget medför någon risk för påverkan på vattentäkten. Det kan också ifrågasättas vilken betydelse som detta har för en ny anmälningspliktig verksamhet som ändå kommer att prövas mot 2 kap. MB och där lokaliseringsprövningen av en ny verksamhet knappast kan ge ett annat resultat än vid en tillståndsprövning enligt MB 7 kap. 22. Föreskriften kan därför utgå i alla tre skyddszoner. Trafik med bensin- eller dieseldrivet fordon på isbelagd är förbjuden 7 (8)

8 Denna föreskrift gör det problematiskt att bedriva jord- och skogsbruk på öar och i närhet av vattnet. Exempelvis finns skog på öar i Visten som inte kan skötas i enlighet med skogsvårdslagen. Vidare så vid gallring av skog i närheten av vattnet är det ofta enda praktiska möjligheten att fälla träden ut på isen för att sedan transporters bort med motorfordon. Föreskriften kan inte anses vara miljömässigt motiverad och kan inte anses vara proportionell för den enskilda skogsägaren. Vårt förstahandsyrkande är att föreskriften stryks. Som andrahandsalternativ ändras föreskriften så att skötsel av jord och skogsbruksmark är undantagen från förbudet. A) Hantering av kemiska produkter Föreskriften föreslås ändras så att en tillståndsplikt införs i den primära skyddszonen och en anmälningsplikt i den sekundära skyddszonen. Motiveringen till detta är att ett generellt förbud bedöms vara en för långt gående inskränkning i förhållande till de bedömda riskerna. Dock är riskerna med hantering av kemiska produkter inte av så liten betydelse att de bör lämnas helt oreglerade. B) Miljöfarlig verksamhet Föreskriften föreslås ändras till följande lydelse: Primär skyddszon: Etablering av miljöfarlig verksamhet som kan innebära risk för förorening av yt- eller grundvatten och som inte är tillståndspliktig enligt miljöbalken kräver tillstånd. Sekundär skyddszon: Etablering av miljöfarlig verksamhet som kan innebära risk för förorening av yt- eller grundvatten och som inte är tillståndspliktig enligt miljöbalken kräver anmälan. Motiveringen grundar sig på en liknande bedömning som för punkt A ovan. C) Fordonstrafik på is Föreskriften ses över så att ett undantag införs för sådan nyttotrafik i jord- och skogsbruk, som svårligen kan utföras vid förhållanden med öppet vatten. 8 (8)

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon.

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon. Föreskrifter som presenterats i samrådsunderlaget Ändrade föreskrifter efter samråd Motivering till ändringar 1 Båttrafik 1 Båttrafik 1 Båttrafik Mängden bränsle som får finnas ombord på båt, inklusive

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRFs kommungrupp i Härnösand Hemab Svar på samråd Vattenskyddsområde Bondsjön Vi har tagit del av Hemabs samrådsmaterial om vattenskyddsområde Bondsjön och avger följande svar.

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland YTTRANDE Göteborgsregionens kommunalförbund Monica Dahlberg Box 5073 402 22 Göteborg Synpunkter på utkast till Göta älvs vattenskyddsområde inklusive skyddsföreskrifter

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter

Förslag till skyddsföreskrifter Sida 1(9) VATTENSKYDDSOMRÅDE GÄLLERÅSEN 2012-05-23 Förslag till skyddsföreskrifter Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT ALLMÄNT Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon, primär skyddszon, sekundär skyddszon och tertiär skyddszon. Följande föreskrifter

Läs mer

Planerade vattenuttag

Planerade vattenuttag Området Planerade vattenuttag Nuvarande råvattenförbrukning: 20 m³/dygn vinter och max 90 m³/dygn sommar. Planerat vattenuttag är detsamma som nuvarande uttag eftersom det inte bedöms finnas mer vatten

Läs mer

BILAGA 2 2012-015-182505-23 Vattenskyddsområde Gälleråsen

BILAGA 2 2012-015-182505-23 Vattenskyddsområde Gälleråsen Motiv till skyddsföreskrifter Petroleumprodukter Naturvårdsverkets allmänna råd I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör, för primär skyddszon, föreskrivas att hantering av petroleumprodukter inte

Läs mer

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Vi vill med denna informationsbroschyr upplysa om vattenskyddet och kort förklara vad bestämmelserna i föreskrifterna innebär. Är det något du

Läs mer

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt Om en olycka inträffar! Om det inträffar ett läckage eller en olycka som kan innebära risk för att yt- eller grundvattnet förorenas ska du omedelbart anmäla det till Räddningstjänsten på telefon 112. Kontakta

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar Vattenskyddsområde Brunne Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Detta dokument redovisar föreslagna

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2011:41 Utkom från trycket den 1 juli 2011 Omtryck Länsstyrelsens i Västra Götalands län föreskrift om ändring i föreskrift 14 FS 2009:89 om

Läs mer

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken har kommunfullmäktige Tjörns kommun 2008-02-14 14 beslutat om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter

Läs mer

Allmän information om vattenskyddsområden

Allmän information om vattenskyddsområden Sida: 1 (5) Allmän information om vattenskyddsområden Varför inrättas vattenskyddsområden? På lokal nivå är det kommunen som ansvarar för att kommunala dricksvattentillgångar skyddas. Dricksvattnet som

Läs mer

Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. Inledning. TJÄNSTESKRIVELSE. Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun

Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. Inledning. TJÄNSTESKRIVELSE. Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun TJÄNSTESKRIVELSE Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. 1 (6) Datum 2014-02-21 Inledning. Lygnern- Fjärås Bräcka vattentäkt är Kungsbacka

Läs mer

Föreskrifter för Vattenskyddsområde Svartån

Föreskrifter för Vattenskyddsområde Svartån ÖREBRO KOMMUN 2017-02-27 Sam 203/2017 Föreskrifter för Vattenskyddsområde Svartån Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1691 19FS 2015:7 Utkom från trycket den 24 april 2015 Länsstyrelsen i Västmanlands läns beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 1 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som föreslås gälla inom Igelstorp vattenskyddsområde

Läs mer

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka 1 DEFINITIONER AV BEGREPP Definitioner av begrepp, se bilaga 1. 2 VATTENTÄKTSZON Inom vattentäktszonen är all annan verksamhet än vattentäktsverksamhet

Läs mer

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö 540:21 Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Antagna av Kommunfullmäktige 2003-01-16 Gäller från 2006-01-01 Skyddsföreskrifter Nedan

Läs mer

Välkomna på dialogmöte!

Välkomna på dialogmöte! Välkomna på dialogmöte! Vattenskyddsområde för Haboskogen och Slätte grundvattentäkter Förslag på skyddsföreskrifter Tillsammans skapar vi ett hållbart vatten för flera generationer! Ikväll Vattenskyddsområde

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter för Ljungdalen

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter för Ljungdalen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter för Ljungdalen GENOMFÖRT SAMRÅD Samrådet har genomförts skriftligt. Samrådsbrev samt föreskrifter med karta över utbredning har skickats

Läs mer

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde Att bo eller verka inom RENSJÖNS vattenskyddsområde RENSJÖN VATTENTÄKT Primär skyddszon Sekundär skyddszon Ávreluoppal Rensjön Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra

Läs mer

Erfarenheter från Stångåns nyinrättade vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare

Erfarenheter från Stångåns nyinrättade vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare Erfarenheter från Stångåns nyinrättade vattenskyddsområde Rebecka Helmers, projektledare Agenda Bakgrund Linköpings vattenförsörjning Processen från beslut till ansökan Val av utformning Riskbedömning

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

BILAGA 2 MOTIV TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER VSO TIMSÄLVEN

BILAGA 2 MOTIV TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER VSO TIMSÄLVEN MOTIV TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER VSO TIMSÄLVEN PETROLEUMPRODUKTER NATURVÅRDSVERKETS ALLMÄNNA RÅD I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör, för primär skyddszon, föreskrivas att hantering av petroleumprodukter

Läs mer

Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet

Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet Magnus Svensson Vattenhandläggare, Länsstyrelsen i Västmanlands län Magnus.svensson@lansstyrelsen.se 010-2249357 Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Sölvesborg Energi ansvarar för kommunens allmänna vattenanläggningar, till

Läs mer

Örebro läns författningssamling

Örebro läns författningssamling Örebro läns författningssamling Länsstyrelsen 18FS 2008:98 Utkom från trycket den 11 december 2008 Länsstyrelsens i Örebro län beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för ytvattentäkten Tisaren,

Läs mer

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde i Sörfjärden Dagordning Inledning Information om vattentäkten Varför upprättas vattenskyddsområden? Föreslagen utbredning av vattenskyddsområdet

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna

Läs mer

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion 2017-01-12 Bakgrund Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och tillgången och kvaliteten på vatten för vattenförsörjning är en av våra mest betydelsefulla

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 28 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som ska gälla inom Melldala vattenskyddsområde och i

Läs mer

Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd

Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd Halmstad 2009-04-01 Arne Joelsson Länsstyrelsen Hallands län Grundvatten av god kvalitet De regionala miljömålen innebär

Läs mer

Stångåns vattenskyddsområde. Ett bättre skydd för Linköpings dricksvatten

Stångåns vattenskyddsområde. Ett bättre skydd för Linköpings dricksvatten Stångåns vattenskyddsområde Ett bättre skydd för Linköpings dricksvatten Nu är Stångån vattenskyddsområde och ditt dricksvatten säkras för framtiden När du vrider om kranen får du ett av världens bästa

Läs mer

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Marks kommun BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Skyddsföreskrifter Fastställda av kommunfullmäktige 2007-11-27 SKYDDSFÖRESKRIFTER BJÖRKETORP VATTENTÄKT, MARKS KOMMUN Informationen är uppdelad i två delar vattenskyddsområde

Läs mer

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde 1 Allmänt Nedanstående föreskrifter gäller inom det skyddsområde som utmärkts på bifogad karta. Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon samt primär,

Läs mer

MOTIV FÖR VALDA SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR HÖREDAS VATTENSKYDDSORMÅDE

MOTIV FÖR VALDA SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR HÖREDAS VATTENSKYDDSORMÅDE Bilaga 5 : Motiv till valda skyddsföreskrifter, Höreda vattentäkt 2016-07-08 UPPDRAGSNUMMER 1311900 UPPRÄTTAD AV Tove Karnstedt/Linnea Ruderfelt DATUM 2016-07-08 MOTIV FÖR VALDA SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR

Läs mer

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Beslut Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (1998:808, MB) det område som anges på

Läs mer

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD I följande dokument finns upplysningar om t ex mål och syfte med vattenskydd samt upplysning om ersättning för intrång i pågående markanvändning och uppgift om vilken

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för ytvattentäkten Lindåsasjön i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:206 Saknr Ö20/09 Utkom från trycket den 17 december 2009

Läs mer

Arbetet med Stångåns vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare

Arbetet med Stångåns vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare Arbetet med Stångåns vattenskyddsområde Rebecka Helmers, projektledare Agenda Bakgrund Linköpings vattenförsörjning Från projektstart till beslut Områdets avgränsning Riskbedömning Skyddsföreskrifter Samråd

Läs mer

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde BILAGA 2: SKYDDSFÖRESKRIFTER Vattenskyddsområde Magra vattentäkt, Alingsås kommun Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom det vattenskyddsområde som utmärkts på bifogad karta, se Ritning 1. Skyddsområdet

Läs mer

Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyån Definitioner

Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyån Definitioner Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyån Definitioner Med Tillsynsmyndigheten avses den eller de nämnder som skall fullgöra kommunens uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Huvudman för vattentäkten

Läs mer

BESLUT OM VATTENSKYDDSOMRÅDE OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENTÄKTEN SANDKÖPING OCH BERGSJÖN, KRISTINEHAMNS KOMMUN

BESLUT OM VATTENSKYDDSOMRÅDE OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENTÄKTEN SANDKÖPING OCH BERGSJÖN, KRISTINEHAMNS KOMMUN 1(6) BESLUT 1781-505 Miljöanalysenheten Karin de Beer Enligt sändlista Bilagor: 1. Hur man överklagar 2. Karta över området 3. Skyddsföreskrifter 4. Konsekvensutredning 5. Beslut om kungörelsedelgivning

Läs mer

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter 2014-04-02 Helen Eklund, Sweco 1 Dagordning o Vattentäkten och befintligt vattenskyddsområde o Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller

Läs mer

Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström. För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden

Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström. För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden 1 Varför behövs vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter? Rent vatten

Läs mer

Vattenskyddsområden - Bor du i ett?

Vattenskyddsområden - Bor du i ett? Bilaga 5 Information till hemsidan Vattenskyddsområden - Bor du i ett? Varför har vi vattenskyddsområden? Rent vatten är vår viktigaste naturtillgång. Vi människor kan välja bort olika livsmedel, men utan

Läs mer

KROKOMS KOMMUN ÅKERSJÖNS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR

KROKOMS KOMMUN ÅKERSJÖNS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR BILAGA 1 KROKOMS KOMMUN ÅKERSJÖNS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR Projekt nr 14107 Östersund 2015-03-05 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VATTENSKYDDSOMRÅDE... 3 1.1 SYFTET

Läs mer

Sammanställning över objekt som ingår i riskanalysen samt hur dessa eventuellt ska regleras.

Sammanställning över objekt som ingår i riskanalysen samt hur dessa eventuellt ska regleras. Bilaga Sammanställning över objekt som ingår i samt hur dessa eventuellt ska regleras. Objekt som ingår i Materialtäkt 1 Sannolikheten att materialtäkt i grus ska påverka grundvattenkvaliteten i området

Läs mer

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Varför vattenskyddsområde? Värdefullt vatten Vattentäkterna vid Axelstorp och Idrottsplatsen är av stor betydelse för Båstads

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 21FS 2008:76 Utkom från trycket den 2 januari 2009 Länsstyrelsens i Gävleborg föreskrifter om fastställelse av skyddsområde med skyddsföreskrifter för

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är ett första förslag och kommer sannolikt att förändras

Läs mer

Råsbäcks vattenskyddsområde

Råsbäcks vattenskyddsområde Sida 1 av 8 Handläggare Datum Beteckning Grit Hofer 2014-04-03 Vattenskyddsområde Tel 0480-45 12 74 Länsstyrelsen i Kalmar län Miljöenheten 391 86 Kalmar Råsbäcks vattenskyddsområde Kalmar Vatten AB har

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(8) Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för vattentäkten Ragnhilds källa på fastigheten Grimeton 5:17 i Varbergs

Läs mer

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Göta älv och Vänersborgsviken vattenskyddsområde

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Göta älv och Vänersborgsviken vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Göta älv och Vänersborgsviken vattenskyddsområde Information Den som bor eller bedriver verksamhet inom vattenskyddsområdet ska ha kontroll över sin verksamhet

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för ytvattentäkten Lindåsasjön i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:206 Saknr Ö20/09 Utkom från trycket den 17 december 2009

Läs mer

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Titel: Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön 1 (4) Id nr: 8:0 Typ: Föreskrifter Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2005-09-14 Uppdateras: Lokala föreskrifter

Läs mer

Inbjudan till samråd för vattenskyddsområde för Tandsbyns grundvattentäkt

Inbjudan till samråd för vattenskyddsområde för Tandsbyns grundvattentäkt Inbjudan till samråd för vattenskyddsområde för Tandsbyns grundvattentäkt Bakgrund Kommunen ska göra vattenskyddsområde för Tandsbyns grundvattentäkt. Syftet är att skydda grundvattnet från föroreningar.

Läs mer

Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter. Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik

Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter. Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik FAKTISKA UTTAG NORRA 1,34; 6% 0,90; 4% 0,82; 4% 8,88; 41% 6,46;

Läs mer

BERGS KOMMUN STORHOGNA BILAGA 1 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALL- MÄNNA UPPLYSNINGAR VERSION 6. Projekt nr 600 854 Östersund 2013-08-09 BERGS KOMMUN

BERGS KOMMUN STORHOGNA BILAGA 1 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALL- MÄNNA UPPLYSNINGAR VERSION 6. Projekt nr 600 854 Östersund 2013-08-09 BERGS KOMMUN BERGS KOMMUN STORHOGNA BILAGA 1 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALL- MÄNNA UPPLYSNINGAR VERSION 6 BERGS KOMMUN Projekt nr 600 854 Östersund INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VATTENSKYDDSOMRÅDE... 3 1.1 SYFTET MED VATTENSKYDDSOMRÅDET...

Läs mer

Skydda dricksvattnet. Att bo och verka i ett vattenskyddsområde

Skydda dricksvattnet. Att bo och verka i ett vattenskyddsområde Skydda dricksvattnet Att bo och verka i ett vattenskyddsområde Rent vatten är vår viktigaste naturtillgång. Vi människor kan avstå det mesta, men vi klarar oss inte utan vatten. Vattenskyddsområden finns

Läs mer

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Styrande dokument Senast ändrad 2014-06-17 Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Dokumenttyp Föreskrift Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn Vattenskyddsområde med föreskrifter

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter

Förslag till skyddsföreskrifter Sida 1(11) VATTENSKYDDSOMRÅDE BLACKSTA UTKAST 180312 Förslag till skyddsföreskrifter Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

BERGS KOMMUN GRÄFTÅVALLENS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR

BERGS KOMMUN GRÄFTÅVALLENS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR BILAGA 1 BERGS KOMMUN GRÄFTÅVALLENS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR Projekt nr 14106 Östersund 2016-03-22 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VATTENSKYDDSOMRÅDE... 3 1.1 SYFTET

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen 20 FS 2008:86 Utkom från trycket den 1 juli 2008 Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Sångån i Gagnefs och Leksands kommuner; beslutade den 12 april

Läs mer

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter Skyddsföreskrifter - Malmsjöåsens vattentäkter Telge Nät AB Tel vxl 08-553 220 00 Org.nr 556558-1757 Box 633 151 27 Södertälje Fax 08-553 222 04 Säte i Södertälje Besöksadress Holmfastvägen 31, Södertälje

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2014:18 Utkom från trycket den 11 april 2014 Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut om skyddsområde och skyddsföreskrifter för Vätterns

Läs mer

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990.

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. 1(5) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN ISSN 0347-1659 03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. Kungörelse om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för de kommunala grundvattentäkterna

Läs mer

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD RAPPORT GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Tekniskt underlag G REVIDERAD 2019-02-15 SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER 1311579 Sweco repo001.docx 2015-10-05 FÖ RÖRD Fler än 700 000 personer

Läs mer

Läsanvisning till revidering av tekniskt underlag samt skyddsföreskrifter vattenskydd Forsheda vattentäkt

Läsanvisning till revidering av tekniskt underlag samt skyddsföreskrifter vattenskydd Forsheda vattentäkt Senast uppdaterad Läsanvisning till revidering av tekniskt underlag samt skyddsföreskrifter vattenskydd Forsheda vattentäkt Nedan anges de revideringar som gjorts jämfört med tidigare versioner av tekniskt

Läs mer

Tekniskt underlag F Utformning av vattenskyddsföreskrifter för Göta älv och Vänersborgsvikens vattenskyddsområde

Tekniskt underlag F Utformning av vattenskyddsföreskrifter för Göta älv och Vänersborgsvikens vattenskyddsområde RAPPORT GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Tekniskt underlag F Utformning av vattenskyddsföreskrifter för Göta älv och Vänersborgsvikens vattenskyddsområde SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER

Läs mer

GIS-stöd för prioritering av parasitkällor i ytvattentäkter

GIS-stöd för prioritering av parasitkällor i ytvattentäkter GIS-stöd för prioritering av parasitkällor i ytvattentäkter Johanna Samuelsson, Trollhättan Energi AB Projektledare: Johan Åström, Tyréns AB Bakgrund Cryptosporidium och Giardia resulterar i dricksvattenburen

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun 1(7) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap. 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Kungörelse av Länsstyrelsens beslut om skydd för grundvattentäkt i Vaggeryd, Vaggeryds kommun; 06 FS 2007:23 Saknr Ö11/07 Utkom från trycket

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen 20 FS 2002:96 Utkom från trycket den 8 augusti 2003 Föreskrifter inom skyddsområde för grundvattentäkt Boda i Rättviks kommun; beslutade den 6 juni 2002.

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva maj 2008 10:4 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR KOMMUNENS VATTENTÄKT PÅ MALMSJÖÅSEN Södertälje kommun förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (MB) det område sommarkerats

Läs mer

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Göta älv och Vänersborgsviken vattenskyddsområde

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Göta älv och Vänersborgsviken vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Göta älv och Vänersborgsviken vattenskyddsområde Information Den som bor eller bedriver verksamhet inom vattenskyddsområdet ska ha kontroll över sin verksamhet

Läs mer

Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv

Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Syftet med skyddsområdet och skyddsföreskrifterna är att förhindra sådan verksamhet som kan medföra risk

Läs mer

RAPPORT BESLUTSUNDERLAG F UTFORMNING AV VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BOLMENS VATTENSKYDDSOMRÅDE BESLUTSUNDERLAG SYDVATTEN, AB UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT BESLUTSUNDERLAG F UTFORMNING AV VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BOLMENS VATTENSKYDDSOMRÅDE BESLUTSUNDERLAG SYDVATTEN, AB UPPDRAGSNUMMER RAPPORT SYDVATTEN, AB UTFORMNING AV VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BOLMENS VATTENSKYDDSOMRÅDE UPPDRAGSNUMMER 1240621 BESLUTSUNDERLAG 2016-08-15 Sweco Environment AB Sweco FÖRORD Föreliggande rapport beskriver

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Tanums kommun 14 FS 2010:120 Utkom från trycket den 26 februari 2010 Länsstyrelsens i Västra Götalands län tillkännagivande av Tanums kommun beslut om vattenskyddsområde

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Markaryds kommun Markaryds kommuns beslut om fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Norra Misterhult, Markaryds kommun; 07FS 2006:39 Utkom från

Läs mer

Att verka i ett vattenskyddsområde. - det här behöver du veta.

Att verka i ett vattenskyddsområde. - det här behöver du veta. Att verka i ett vattenskyddsområde. - det här behöver du veta. Varför har vi vattenskyddsområden? Rent vatten är vår viktigaste naturtillgång. Vi människor kan avstå det mesta men vi klarar oss inte utan

Läs mer

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE L ALINGSÅS KOMMUN SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE Tekniskt underlag till skyddsområde och skyddsföreskrifter BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE I ALINGSÅS KOMMUN KF 93 2004 06 23 Copyright Lantmäteriverket

Läs mer

Östergötlands läns författningssamling

Östergötlands läns författningssamling Östergötlands läns författningssamling Länsstyrelsen Serie A ISSN 1401-3665 Beslut om skyddsområde samt föreskrift om skydd för grundvattentäkten Högby i Mjölby kommun; 05 FS 2014:7 Utkom från trycket

Läs mer

Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Älmhults kommun

Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Älmhults kommun Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Älmhults kommun Inledande bestämmelser Älmhults lokala hälsoskyddsföreskrifter gäller inom område med detaljplan och områden som framgår av kartbilaga 1, 2 och 3. 1 Utöver

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

Kunde vi ha undgått Östersundsutbrottet. riskvärdering? Norsk vannförening 30 jan 2013. Anette Hansen Smittskyddsinstitutet Stockholm

Kunde vi ha undgått Östersundsutbrottet. riskvärdering? Norsk vannförening 30 jan 2013. Anette Hansen Smittskyddsinstitutet Stockholm Kunde vi ha undgått Östersundsutbrottet 2011 med bättre riskvärdering? Norsk vannförening 30 jan 2013 Anette Hansen Smittskyddsinstitutet Stockholm JA Östersund november 2010 Östersund nov 2010-feb 2011

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Sida 1 av 5 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Kommunfullmäktige i Nybro kommun fastställde 2009 nedanstående skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten i Tikaskruv

Läs mer

BILAGA 4: SKYDDSFÖRESKRIFTER

BILAGA 4: SKYDDSFÖRESKRIFTER BILAGA 4: SKYDDSFÖRESKRIFTER Vattenskyddsområde Ömmerns vattentäkt, Alingsås kommun Bilagan är uppdelad i tre delar skyddsföreskrifter för Ömmerns ytvattentäkt, en informationsdel samt andra gällande föreskrifter

Läs mer

Hanveden Vattenskyddsområde

Hanveden Vattenskyddsområde Haninge kommun Hanveden Vattenskyddsområde Förslag Stockholm 2014-05-20 Datum 2014-05-20 Uppdragsnummer 61151251812000 Utgåva/Status Förslag Mattias von Brömssen Sara Levin Mattias von Brömssen Uppdragsledare

Läs mer

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Inledning Detta handläggarstöd är tänkt som en hjälp i bedömningen av när en anläggning där schaktmassor (avfall) återvinns

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun Skyddsföreskrifterna gäller inom det område som angivits på upprättad skyddszonskarta. Vattenskyddsområdet

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Sida 1 av 5 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Länsstyrelsen i Kalmar län fastställde 1994 nedanstående skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten i Örsjö (i de fall lagar, förordningar

Läs mer

Jämtlands läns författningssamling

Jämtlands läns författningssamling Fastställelse av skyddsområde och skyddsföreskrifter för Tandsbyns grundvattentäkter, Tand 2:143 och 2:48, Östersunds kommun samt upphävande av föreskriften 23 FS 1980:29; 23FS 2018:35 Utkom från trycket

Läs mer

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde Till dig som bor i ett vattenskyddsområde ALLA VATTENSKYDDSOMRÅDEN HAR SPECIFIKA FÖRESKRIFTER SOM GÄLLER I RESPEKTIVE OMRÅDE Vatten är den naturresurs vi inte klarar oss utan. Det vatten som finns på jorden

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2000/148

FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2000/148 FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2000/148 Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Dokumentnamn Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Diarienummer KS 2000/148 Dokumenttyp

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön ...

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön ... modell plan policy regel lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum:

Läs mer

Huvudman för vattentäkten är Gullfjälls samfällighet. Inom skyddsområdet skall gälla följande föreskrifter:

Huvudman för vattentäkten är Gullfjälls samfällighet. Inom skyddsområdet skall gälla följande föreskrifter: Skyddsföreskrifter för Vattenskyddsområde innefattandes Gullfjälls samfällighets grundvattentäkter, Tjörns kommun Med stöd av 7 kap 21 i miljöbalken har Tjörns kommun, Samhällsbyggnadsnämnden, beslutat

Läs mer