BILAGA 2 MOTIV TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER VSO TIMSÄLVEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BILAGA 2 MOTIV TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER VSO TIMSÄLVEN"

Transkript

1 MOTIV TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER VSO TIMSÄLVEN PETROLEUMPRODUKTER NATURVÅRDSVERKETS ALLMÄNNA RÅD I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör, för primär skyddszon, föreskrivas att hantering av petroleumprodukter inte får förekomma annat än för att försörja bostads- och jordbruksfastigheter med olja och att det i sådana fall krävs tillstånd. För sekundär skyddszon bör föreskrivas att det krävs tillstånd för sådan hantering av petroleumprodukter som på kort eller lång sikt kan motverka syftet med skyddet. Myndigheten bör ange i föreskrifterna vilken hantering som avses. Primär skyddszon: Hantering av petroleumprodukter för uppvärmning av befintliga bostads- och jordbruksfastigheter får inte förekomma utan tillstånd. Nyetablering av lagringsplatser för petroleumprodukter är förbjuden. Lagring av petroleumprodukter på befintlig lagringsplats får inte förekomma utan tillstånd. All övrig hantering av petroleumprodukter i större mängd än 50 liter är förbjuden. Undantaget från förbud är hantering av petroleumprodukter för hushållsändamål, tankning av fordon samt drivmedel och andra petroleumprodukter i fordon (inkl. båt och arbetsmaskiner) nödvändiga för fordonets drift. Undantaget gäller inte för fordon som inte längre är i bruk (skrotfordon). Sekundär skyddszon: Hantering av petroleumprodukter i större mängd än 250 liter får inte förekomma utan tillstånd. Undantaget från krav på tillstånd är hantering av petroleumprodukter för uppvärmning av befintliga bostads- och jordbruksfastigheter, för hushållsändamål, tankning av fordon samt drivmedel och andra petroleumprodukter i fordon (inkl. båt och arbetsmaskiner) nödvändiga för fordonets drift. Undantaget gäller inte för fordon som inte längre är i bruk (skrotfordon). Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för primär skyddszon motsvarar i stort sett nivån i Naturvårdsverkets allmänna råd (2003:16) om vattenskyddsområden. 1 (12) Sweco Environment AB

2 Projektgruppen bedömer att hantering av stora mängder petroleumprodukter nära vattendrag utgör en betydande risk för vattentäkten. Det är därför mycket olämpligt bl.a. att nyetablera lagringsplatser för petroleumprodukter i primär skyddszon. Av den anledningen föreslås förbud. Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor gäller i vattenskyddsområde krav på sekundärt skydd för cisterner eller lösa behållare som rymmer mer än 250 liter brandfarlig vätska. Undantaget är befintliga cisterner och lösa behållare med tillhörande rörledningar. Genom krav på tillstånd för befintlig lagring av petroleumprodukter ges tillståndsmyndigheten möjlighet att ställa krav på relevanta skyddsåtgärder som exempelvis sekundärt skydd. Emellertid är inte avsikten att förbjuda transport av mer än 50 liter petroleumprodukter i primär skyddszon eller att transport av mer än 250 liter i sekundär skyddszon ska kräva tillstånd, varför transport inte ingår i definitionen av hantering i 1 Definitioner. BEKÄMPNINGSMEDEL NATURVÅRDSVERKETS ALLMÄNNA RÅD I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas att i primär skyddszon är hantering av kemiska bekämpningsmedel förbjuden. För sekundär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd för hantering av kemiska bekämpningsmedel. Primär skyddszon: Hantering av kemiska bekämpningsmedel inom 6 m från vattendrag och sjö samt inom 2 m från täckdikningsbrunnar är förbjuden. Inom övriga delar av primär skyddszon är annan hantering än spridning av bekämpningsmedel förbjuden. För spridning inom dessa delar av primär skyddszon krävs tillstånd. Undantaget från förbud och krav på tillstånd är privatpersons hantering för normalt husbehov inomhus. Jord- eller vattenslagning av med kemiska bekämpningsmedel behandlade plantor är förbjuden. Sekundär skyddszon: Hantering av kemiska bekämpningsmedel får inte förekomma utan tillstånd. Undantaget från krav på tillstånd är privatpersons hantering för normalt husbehov. Vattenslagning av med kemiska bekämpningsmedel behandlade plantor är förbjuden. Restriktionsnivån för hantering av bekämpningsmedel i föreslagen föreskrift för primär skyddszon är lägre än nivån i Naturvårdsverkets allmänna råd (2003:16) om vattenskyddsområden. 2 (12)

3 Anledningar till att projektgruppen föreslår en lägre restriktionsnivå är att: - Andelen jordbruksmark i avrinningsområdet är begränsad. - Bekämpningsmedel inte har påvisats i råvattnet. - Föreskriften innebär att annan hantering än spridning av bekämpningsmedel blir förbjuden inom hela den primära skyddszonen. Påfyllning, lagring, tvätt av spruta mm får därför inte göras i den primära skyddszonen. - Vid tillståndsprövning kan nämnden för miljöfrågor bl.a. förbjuda preparat som är olämpliga, vid behov öka skyddsavstånd till öppet vatten samt begränsa intensiteten av sprutningen. Tillstånd för spridning av bekämpningsmedel krävs enligt SNFS 1997:2, men skrivs in i föreskriften ändå, för att det ska bli tydligt. Projektgruppen har gjort bedömningen att hantering av en produkt som redan är besprutad inte ingår i formuleringen hantering av bekämpningsmedel. Därför regleras jord- och vattenslagning av med kemiska bekämpningsmedel behandlade plantor separat. VÄXTNÄRINGSÄMNEN NATURVÅRDSVERKETS ALLMÄNNA RÅD För yrkesmässig hantering av växtnäringsämnen i vattenskyddsområde bör föreskrivas om krav på tillstånd. Primär skyddszon: För lagring av växtnäringsämnen krävs tillstånd. Undantaget från krav på tillstånd är lagring av konstgödsel. Spridning av stallgödsel och slam inom 6 m från vattendrag och sjö, samt inom 2 m från täckdikningsbrunnar, är förbjuden. Genomförda analyser på råvattnet med avseende på kväve och fosfor indikerar relativt låga halter och parametrarna utgör inget betydande problem i vattenberedningen. Därför regleras inte spridning av växtnäringsämnen (förutom stallgödsel och slam) eller lagring av konstgödsel. Vad gäller lagring av växtnäringsämnen i primär skyddszon bedöms det vara osannolikt att det kommer att bli aktuellt. Lagring och spridning av stallgödsel och slam nära vattendrag och sjö har emellertid bedömts vara en risk för dricksvattenförsörjningen. Det är främst risken med spridning av patogener som har föranlett regleringen, men även läckaget av närsalter. Dock kan mycket smala kantzoner ge 3 (12)

4 god effekt med avseende på växtnäring. Det är därför rimligt med ett relativt kort avstånd från vattendrag och sjö med förbud mot spridning av stallgödsel och slam. DJURHÅLLNING Primär skyddszon: Hållning (inkl. bete) av pälsdjur eller fjäderfä, som inte är sällskapsdjur, samt av hov- och klövbärande djur, får inte förekomma utan tillstånd vid hållning av fler än två djurenheter. Strandbetande djur och gödsel kan vara en källa för vattenburen smitta. Bl.a. kan spridning av cryptosporidium ske. Cryptosporidium tillhör gruppen protozoer (encelliga djur) och förekommer över hela världen som parasit i tarmkanalen på ett stort antal däggdjur, bl.a. människor och tamdjur. Organismen bildar runda mycket motståndskraftiga 4-7 µm stora oocystor, vilka fungerar som spridningsorgan. Dessa transporteras lätt och överlever i ca åtta månader. Oocystor kan finnas i sjöar och vattendrag, i simbassänger och i låg grad, eller vid missöden, även i dricksvatten. Parasiten förorsakar mag-tarmbesvär och ger svår diarré under 2-15 dygn. Företrädesvis angrips unga individer, som 1-3 veckor gamla kalvar och yngre barn. Oocystor lämnar värddjuret med avföringen, nästan uteslutande under sjukdomstiden då mängden oocystor som sprids kan vara mycket stor (flera miljarder per dag). Endast ett fåtal oocystor behövs för att parasiten ska etablera sig i värddjuret. Ytvattenförorening av cryptosporidium kan ha flera källor; avlopp, slamspridning, djurgödsel från jordbruk, badande barn och från vilda djur. Normala desinfektionsåtgärder, t.ex. klorering, har ingen avdödande effekt. De ämnen som effektivast avdödar oocystor är ultraviolett ljus och ozon. Hantering och spridning av rötslam utgör en avsevärd risk för smittspridning. Cryptosporidius förekommer även hos kalvar och lamm, vilket är känt sen länge. En genomgång av riskfaktorer för vattenverk vid Mälaren 2002 resulterade i bedömningen att strandbete som källa till smittspridning är så försumbar att den kan anses som obefintlig. Jordbrukets gödsling bedömdes som en viktig smittkälla, med hänvisning till att 85 % av åkermarken i området gödslades. Emellertid var bara 25 % av gödseln på den studerade arealen stallgödsel. Nedan redovisas ett utdrag ur Ruist, E., Strandbete och dess påverkan på råvattenkvaliteten. En kunskapsöversikt. Ekologisk Zoologi, Zoologiska Institutionen, Göteborgs Universitet: Smittämnen som virus, bakterier och protozoer kan nå dricksvattenförekomster genom spridning av avföring från människor och djur. Mänskligt avlopp är den största källan till 4 (12)

5 smittspridningen men smittämnen kan också spridas via avrinning från gödselpåverkad åkermark och från betesmark eller från djur som har direkt tillgång till ytvatten. Strandängar hålls ofta öppna med bete och miljöer med höga naturvärden som en del arter är helt knutna till. Dessa miljöer är mycket viktiga för att kunna uppnå miljömålen Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv. Det finns en möjlighet att åtgärderna för dessa miljömål och miljömålet Levande sjöar och vattendrag och delmål 3 om vattenförsörjningsplaner kan stå i konflikt med varandra. De smittämnen som är av betydelse i samband med strandbete och smittspridning till ytvatten är Campylobacter, patogena E. coli, VTEC/EHEC, norovirus, sapovirus, Cryptosporidium och Giardia. Mycket kunskap saknas fortfarande vad gäller smittvägar, smittkällor och den zoonotiska potentialen hos varianter av olika smittämnen men forskningsutvecklingen är stor och de analysmetoder som finns idag ger goda möjligheter till ökade kunskaper kring dessa smittämnen inom de närmaste åren. Hälsobetydelsen och riskacceptansen för de olika smittämnena i Sverige är inte tydliga och kommer att vara viktiga för frågan. Djurens avstånd till vattnet och direkta tillgång till vattenytan, tätheten av djur, djurens ålder samt djurslag är faktorer som är möjliga att påverka vid strandbete och som troligtvis kan minska risken för vattenburen smitta orsakad av betande djur. Det skulle kunna vara möjligt att hålla strandängar vid ytvattentäkter öppna med slåtter i stället för med bete, dock kan det finnas svårigheter kring att säkerställa att strandängar hålls öppna vid ett betesförbud. Kraftig nederbörd är den i särklass viktigaste faktorn för spridningen av vattenburen smitta, i ett förändrat klimat kommer den typen av nederbördsförhållanden bli vanligare och risken för smittspridning kommer att öka. Samtidigt som smittkällan i form av strandbetande djur bör kanske ges rimliga proportioner till andra mer betydelsefulla källor så framhålls det att frågan bör hanteras med ett försiktighetsperspektiv av WHO och i EGs ramdirektiv för vatten. Samma problematik berör dessutom inte bara dricksvatten utan även badvattenkvalitet och smittorisken för djurbesättningarna. Hur frågan vidare hanteras kan komma att påverka den biologiska mångfalden och möjligheten att uppnå miljömålen Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv. Som anges ovan påverkar troligen djurens avstånd till vattnet och direkta tillgång till vattenytan, tätheten av djur, djurens ålder samt djurslag risken för vattenburen smitta orsakad av betande djur. Krav på tillstånd medför att kommunen erhåller information om var och hur det lagras växtnäringsämnen samt får möjlighet att ställa krav på åtgärder genom villkor. AVVERKNING OCH UPPLAG AV TIMMER NATURVÅRDSVERKETS ALLMÄNNA RÅD I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas att i primär och sekundär skyddszon permanenta upplag av bark och timmer är förbjudna. I sekundär skyddszon bör upplag från en avverkningssäsong få förekomma. För tillfälliga sådana upplag i primär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd. 5 (12)

6 Primär skyddszon: Upplag av bark, flis, spån, timmer och liknande får inte förekomma utan tillstånd. Undantaget från tillståndsplikt är privatpersoners upplag för normalt husbehov, inkl. upplag av biobränsle för uppvärmning av den egna fastigheten. Sekundär skyddszon: Permanenta upplag av bark, flis, spån, timmer och liknande, utan tät täckning, får inte förekomma utan tillstånd. Undantaget från tillståndsplikt är privatpersoners upplag för normalt husbehov, inkl. upplag av biobränsle för uppvärmning av den egna fastigheten. Med permanent menas längre än en avverkningssäsong samt återkommande på samma plats. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för primär skyddszon är lägre än nivån i Naturvårdsverkets allmänna råd (2003:16) om vattenskyddsområden. Upplag i primär skyddszon bedöms vara olämpliga, främst med tanke på den hantering (transporter mm) som upplaget medför. Finns det emellertid, av någon anledning, ett stort behov av att ha ett upplag i primär skyddszon (d.v.s. om upplaget inte kan placeras längre bort än 50 m från vattendrag) får verksamhetsutövaren söka tillstånd för upplaget. Någon reglering av avverkning föreslås inte. De risker som avverkning medför är främst förknippade med de maskiner som används (d.v.s. risk för läckage av hydraulolja, drivmedel etc). Vidare är nämnden för miljöfrågor remissinstans till Skogsstyrelsen vid större avverkningar. Således finns möjlighet att påverka om behov finns. Hantering av petroleumprodukter regleras emellertid under en annan paragraf och projektgruppen har bedömt att det är tillräckligt. AVLOPPSVATTEN SAMT HANTERING AV AVFALL NATURVÅRDSVERKETS ALLMÄNNA RÅD I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas om förbud mot ytterligare infiltrationsanläggningar för hushållsspillvatten och utsläpp av annat avloppsvatten i primär skyddszon. För sekundär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd för sådana anläggningar. Primär skyddszon För inrättande av avloppsanordningar för behandling av hushållsspillvatten från enstaka hushåll och från gemensamhetsanläggningar krävs tillstånd. 6 (12)

7 För ändring, som är anmälningspliktig enligt 14 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899), av avloppsanordning krävs tillstånd. Anläggningar för avloppsvatten, som ej är försedda med larm för bräddning där larmet är vidarekopplat till bemannad larmcentral, är förbjudna. Undantaget från krav på larmanordning är enskilda anläggningar dimensionerade för färre än 10 pe och dagvattenanläggningar. Utsläpp av dagvatten från nya och ombyggda hårdgjorda ytor där risk för vattenförorening föreligger, t.ex. större vägar, broar och parkeringsanläggningar, får inte ske till ytvatten utan föregående rening. För tillfälliga och permanenta upplag av massor eller avfall som kan innebära risk för förorening av yt- eller grundvatten krävs tillstånd. Sekundär skyddszon För inrättande av avloppsanordningar för behandling av hushållsspillvatten från enstaka hushåll och från gemensamhetsanläggningar krävs tillstånd. För ändring, som är anmälningspliktig enligt 14 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899), av avloppsanordning krävs tillstånd. Utsläpp av dagvatten från nya och ombyggda hårdgjorda ytor där risk för vattenförorening föreligger, t.ex. större vägar, broar och parkeringsanläggningar, får inte ske till ytvatten utan föregående rening. För tillfälliga och permanenta upplag av massor eller avfall som kan innebära risk för förorening av yt- eller grundvatten krävs tillstånd. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för primär skyddszon är lägre än nivån i Naturvårdsverkets allmänna råd (2003:16) om vattenskyddsområden. Utsläpp av näringsämnen via avlopp medför inte några betydande problem vid dricksvattenframställningen. Problemen är snarare kopplade till att det via avloppsanordningar kan ske utsläpp av andra föroreningar, t.ex. mediciner, lösningsmedel samt patogener. Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ställs krav på tillstånd för avloppsanordningar till vilka vattentoaletter kopplas, vidare ställs det krav på anmälan för avloppsanordningar för BDT-vatten samt krav på anmälan för ändringar av avloppsanordningar. Enligt 5 i ovan nämnda förordning är det förbjudet att, om verksamheten eller åtgärden har beteckningen A eller B, utan tillstånd enligt miljöbalken släppa ut avloppsvatten. Det skulle innebära att det är avloppsvatten från t.ex. U-verksamheter som inte regleras. Projektgruppens resonemang har dock varit att dessa verksamheter är ytterst få (tveksamt om det finns några över huvudtaget inom området) och att andra krav enligt miljöbalken (t.ex. hänsynsreglerna) är tillräckliga och att ingen reglering avseende annat avloppsvatten är nödvändig i de föreslagna skyddsföreskrifterna. 7 (12)

8 Enligt Naturvårdsverkets allmänna råd (2006:7) om små avloppsanläggningar kan miljökontoret vid bedömning av avloppsanordning vid tillsyn och tillståndsprövning i varje enskilt fall relatera skyddsåtgärder beträffande hälso- och miljöskydd för den enskilda anordningen till en normal eller hög skyddsnivå. Bedömningen av vilken skyddsnivå som behövs bör göras utifrån naturgivna och andra förutsättningar i området. Andra förutsättningar bör kunna vara att anordningen är inom ett vattenskyddsområde. Hög skyddsnivå medför automatiskt vissa krav. Det är därför lämpligt att införa krav på tillstånd gällande etablering av infiltrationsanläggningar i primär skyddszon, så kommunen får möjlighet att i varje enskilt fall bedöma vilken skyddsnivå som krävs. Vidare anser projektgruppen att det ska krävas tillstånd för anmälningspliktiga ändringar av avloppsanordningar. Upplag av massor eller avfall som kan innebära risk för förorening av yt- eller grundvatten är per definition olämpliga i ett vattenskyddsområde och omfattas därför av skyddsföreskrifterna. VÄGHÅLLNING NATURVÅRDSVERKETS ALLMÄNNA RÅD I föreskrifter för vattenskyddsområde bör anges att i primär och sekundär skyddszon upplag av asfalt, oljegrus eller vägsalt är förbjudna. I primär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd för spridning av vägsalt. Primär skyddszon Upplag av asfalt, oljegrus och vägsalt är förbjudna. Sekundär skyddszon Upplag av asfalt, oljegrus och vägsalt får inte förekomma utan tillstånd. Projektgruppens föreslag till skyddsföreskrift för primär skyddszon har lägre restriktionsnivå än Naturvårdsverkets allmänna råd, eftersom tillstånd inte krävs för spridning av vägsalt. Anledningen till detta är att spridning av vägsalt inte bedöms utgöra någon betydande risk för en ytvattentäkt som Timsälven. Projektgruppens förslag till skyddsföreskrift för sekundär skyddszon har något lägre restriktionsnivå än Naturvårdsverkets allmänna råd, eftersom upplag inte förbjuds. Anledningen till detta är att projektgruppen bedömer att det, med skyddsåtgärder, finns möjlighet att lagra asfalt, oljegrus och vägsalt utan betydande risk för vattentäkten. 8 (12)

9 TÄKTVERKSAMHET NATURVÅRDVERKETS ALLMÄNNA RÅD I föreskrifter för vattenskyddsområde bör anges att materialtäkt är förbjuden i primär skyddszon. För husbehovstäkter i ett vattenskyddsområde bör föreskrivas krav på tillstånd. Oljespill får ej förekomma. Det bör även föreskrivas att tillfartsvägar till täkter så långt som möjligt vara avspärrade. Primär skyddszon Materialtäkt (grus-, eller bergtäkt eller liknande) som inte fordrar tillstånd enligt miljöbalken, t.ex. husbehovstäkt, får inte förekomma utan tillstånd. Anledningen till att materialtäkt regleras i primära skyddszonen är att det ger möjlighet för tillståndsmyndigheten att sätta upp villkor för verksamheten, t.ex. avseende uppställning av fordon, som får ses som en av de större riskerna för vattenförorening med täktverksamhet. ANDRA SCHAKTNINGSARBETEN OCH MUDDRING NATURVÅRDVERKETS ALLMÄNNA RÅD I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskivas att schaktningsarbete, t.ex i samband med vägbyggen eller i annat byggande, och muddring inte får utföras utan tillstånd. För pålning, spontning och underjordsarbete bör föreskrivas om krav på tillstånd i primär skyddszon. Primär skyddszon Schaktningsarbeten, pålning, spontning och underjordsarbete får inte utföras utan tillstånd. Med schaktningsarbeten menas här sänkning av markytan på ett område för större anläggningsarbeten än grundläggning av en enskild villa. Schaktningsarbete i samband med ledningsarbete och mindre vägunderhåll omfattas ej av tillståndsplikt. Muddring och rensning, i sjöar och vattendrag som anges på fastighetskartan, får inte utföras utan anmälan. Utfyllnad i mark med massor av okänd miljöstatus eller av massor som är förorenande är förbjuden. 9 (12)

10 Sekundär skyddszon Muddring och rensning, i sjöar och vattendrag som anges på fastighetskartan, får inte utföras utan anmälan. Utfyllnad i mark med massor av okänd miljöstatus eller av massor som är förorenande är förbjuden. Muddring och rensning omfattas av annan lagstiftning. Muddring och rensning kan emellertid påverka vattenkvaliteten avsevärt, bland annat genom grumling. Projektgruppen har bedömt att det främst är muddring av större vattendrag som utgör en risk, därav omfattas endast sjöar och vattendrag som anges på fastighetskartan. Genom krav på anmälan får huvudmannen för vattentäkten information om vad som ska göras och när. Beredskap finns därför för att stänga råvattenintaget om vattnet skulle grumlas kraftigt. ENERGIANLÄGGNINGAR NATURVÅRDVERKETS ALLMÄNNA RÅD I föreskrifter för vattenskyddsområde bör anges att i primär skyddszon för ytvattentäkt krävs tillstånd för anläggningar för lagring av och utvinning av värmeenergi ur berg, mark och vatten, uttag av vatten från berg och jord, samt även andra typer av borrningar som kan påverka vattenkvalitet. PROJEKT GRUPPENS FÖRSLAG Primär och sekundär skyddszon Anläggningar för utvinning eller lagring av värme eller kyla ur ytvatten får inte förekomma utan tillstånd. Risken med energianläggningar i ytvattendrag bedöms främst vara förknippad med kollektorvätskan ( brine ). Helst vill man inte ha glykol, utan etanol som vid ett eventuellt läckage utgör en betydligt mindre risk för ytvattentäkten. Om etanol används borde det finnas möjlighet att få tillstånd. Därmed föreslås tillståndsplikt i både primär och sekundär skyddszon. Energianläggningar i berg och jord bedöms inte utgöra någon nämnvärd risk för ytvattentäkter och har därför inte reglerats i skyddsföreskrifterna. Anläggande (borrning och ev. hydraulisk spräckning) av energianläggningar i berg och jord kan bl.a. medföra ökad grumlighet i grundvattnet. Det kvarstående borrhålet utgör en spridningsväg för föroreningar mellan markytan och grundvattnet. I fallet energianläggning i berg kan relikt havsvatten påträffas. Läckage av brine kan ske från kollektorslangen till grundvattenmagasinet. Ingen av dessa risker bedöms motivera reglering av energianläggningar i berg och jord vad gäller en ytvattentäkt. 10 (12)

11 TRANSPORT OCH UPPSTÄLLNING AV FARLIGT GODS NATURVÅRDVERKETS ALLMÄNNA RÅD I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas att i primär skyddszon transport av farligt gods får ske endast på anvisade transportleder. Primär och sekundär skyddszon Transport av farligt gods genom vattenskyddsområdet får inte ske utan tillstånd på andra vägar än de som särskilt anvisats för transport av farligt gods. Uppställning av tankbil med farligt gods, på annan plats än av kommunen anvisad, får inte ske utan tillstånd. Med uppställning avses uppställning/parkering med en varaktighet av mer än två timmar. Olyckor med farligt gods kan medföra långtgående konsekvenser för vattenförsörjningen och projektgruppen anser att transporter av farligt gods utgör en betydande risk för vattentäkten. Transporter till fastigheter inom vattenskyddsområdet är svåra att undvika. Däremot bör transporter genom skyddsområdet relativt enkelt kunna undvikas. Projektgruppen anser vidare att det är olämpligt att parkering/uppställning av fordon med farligt gods sker under någon längre tid inom vattenskydds-området. FORDONSTVÄTT Primär och sekundär skyddszon Fordonstvätt med avfettningsmedel eller därmed jämförlig produkt, på andra platser än i för ändamålet avsedd anläggning med olje- eller bensinavskiljare, är förbjuden. Det är inte bara är avfettningsmedlet i sig som utgör en risk för försämrad vattenkvalitet utan också de ämnen som "fettas av" från fordon. Om fordonstvätt med avfettningsmedel o.dyl. ska bedrivas inom primär eller sekundär skyddszon för en vattentäkt bör det göras på en plats där föroreningarna förhindras att nå vattentäkten. 11 (12)

12 MILJÖFARLIG VERKSAMHET NATURVÅRDVERKETS ALLMÄNNA RÅD I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör anges att i primär skyddszon sådan miljöfarlig verksamhet som innebär risk för förorening av yt- eller grundvatten inte får etableras. I sekundär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd för ny anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet. Primär och sekundär skyddszon För nyetablering av miljöfarlig verksamhet som kan innebära risk för förorening av yt- eller grundvatten och som är anmälningspliktig enligt 9 kap. miljöbalken krävs tillstånd. För nyetablering av miljöfarlig verksamhet som kan innebära risk för förorening av yt- eller grundvatten och som inte är anmälnings- eller tillståndspliktig enligt 9 kap. miljöbalken krävs anmälan. Projektgruppen förslår inte förbud i primär skyddszon. Anledningen till detta att projektgruppen förutsätter att tillståndsmyndigheten i samband med tillståndsprövning tar ställning till hur riskerna för yt- och grundvatten bäst regleras och därefter föreskriver relevanta villkor. TRAFIK PÅ SJÖ OCH VATTENDRAG Båttrafik utgör en risk för vattentäkten, t.ex. genom att utsläpp sker från båtmotorerna och genom att det kan ske utsläpp i samband med tankning (dropp, spill eller olyckor). Från båtmotorer sker utsläpp av bränsle, smörjolja (främst tvåtaktsmotorer) och avgaser i vatten. Generellt ger tvåtaktsmotorer upphov till mer omfattande utsläpp än fyrtaktsmotorer. T.ex. går upp till 30% av bränslet i en tvåtaktsmotor oförbränt vidare ut till vatten och luft (källa: Läckage från motorbåtar medför att föroreningarna direkt når det öppna vattnet, till skillnad från läckage på land. Det förekommer således ingen barriär mellan läckagepunkten och vattnet. Projektgruppen har dock beslutat att inte ha någon reglering av trafik på sjö och vattendrag. Kommunen har för avsikt att istället informera om "klokt miljövänligt båtanvändande" för att öka förståelsen för de risker som finns för vattentäkten. Anledningen till detta är svårigheten i att kontrollera efterlevnaden av olika krav på båtmotorer och bränsleanvändning samt svårigheten att finna alkylatbensin i närområdet. 12 (12)

BILAGA 2 2012-015-182505-23 Vattenskyddsområde Gälleråsen

BILAGA 2 2012-015-182505-23 Vattenskyddsområde Gälleråsen Motiv till skyddsföreskrifter Petroleumprodukter Naturvårdsverkets allmänna råd I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör, för primär skyddszon, föreskrivas att hantering av petroleumprodukter inte

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter

Förslag till skyddsföreskrifter Sida 1(9) VATTENSKYDDSOMRÅDE GÄLLERÅSEN 2012-05-23 Förslag till skyddsföreskrifter Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon.

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon. Föreskrifter som presenterats i samrådsunderlaget Ändrade föreskrifter efter samråd Motivering till ändringar 1 Båttrafik 1 Båttrafik 1 Båttrafik Mängden bränsle som får finnas ombord på båt, inklusive

Läs mer

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt Om en olycka inträffar! Om det inträffar ett läckage eller en olycka som kan innebära risk för att yt- eller grundvattnet förorenas ska du omedelbart anmäla det till Räddningstjänsten på telefon 112. Kontakta

Läs mer

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1691 19FS 2015:7 Utkom från trycket den 24 april 2015 Länsstyrelsen i Västmanlands läns beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2011:41 Utkom från trycket den 1 juli 2011 Omtryck Länsstyrelsens i Västra Götalands län föreskrift om ändring i föreskrift 14 FS 2009:89 om

Läs mer

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Vi vill med denna informationsbroschyr upplysa om vattenskyddet och kort förklara vad bestämmelserna i föreskrifterna innebär. Är det något du

Läs mer

Välkomna på dialogmöte!

Välkomna på dialogmöte! Välkomna på dialogmöte! Vattenskyddsområde för Haboskogen och Slätte grundvattentäkter Förslag på skyddsföreskrifter Tillsammans skapar vi ett hållbart vatten för flera generationer! Ikväll Vattenskyddsområde

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är ett första förslag och kommer sannolikt att förändras

Läs mer

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar Vattenskyddsområde Brunne Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Detta dokument redovisar föreslagna

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna

Läs mer

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken har kommunfullmäktige Tjörns kommun 2008-02-14 14 beslutat om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Tanums kommun 14 FS 2010:120 Utkom från trycket den 26 februari 2010 Länsstyrelsens i Västra Götalands län tillkännagivande av Tanums kommun beslut om vattenskyddsområde

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter

Förslag till skyddsföreskrifter Sida 1(11) VATTENSKYDDSOMRÅDE BLACKSTA UTKAST 180312 Förslag till skyddsföreskrifter Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö 540:21 Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Antagna av Kommunfullmäktige 2003-01-16 Gäller från 2006-01-01 Skyddsföreskrifter Nedan

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller

Läs mer

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT ALLMÄNT Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon, primär skyddszon, sekundär skyddszon och tertiär skyddszon. Följande föreskrifter

Läs mer

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde 1 Allmänt Nedanstående föreskrifter gäller inom det skyddsområde som utmärkts på bifogad karta. Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon samt primär,

Läs mer

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Marks kommun BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Skyddsföreskrifter Fastställda av kommunfullmäktige 2007-11-27 SKYDDSFÖRESKRIFTER BJÖRKETORP VATTENTÄKT, MARKS KOMMUN Informationen är uppdelad i två delar vattenskyddsområde

Läs mer

Föreskrifter för Vattenskyddsområde Svartån

Föreskrifter för Vattenskyddsområde Svartån ÖREBRO KOMMUN 2017-02-27 Sam 203/2017 Föreskrifter för Vattenskyddsområde Svartån Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde Att bo eller verka inom RENSJÖNS vattenskyddsområde RENSJÖN VATTENTÄKT Primär skyddszon Sekundär skyddszon Ávreluoppal Rensjön Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra

Läs mer

Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv

Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Syftet med skyddsområdet och skyddsföreskrifterna är att förhindra sådan verksamhet som kan medföra risk

Läs mer

Planerade vattenuttag

Planerade vattenuttag Området Planerade vattenuttag Nuvarande råvattenförbrukning: 20 m³/dygn vinter och max 90 m³/dygn sommar. Planerat vattenuttag är detsamma som nuvarande uttag eftersom det inte bedöms finnas mer vatten

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Markaryds kommun Markaryds kommuns beslut om fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Norra Misterhult, Markaryds kommun; 07FS 2006:39 Utkom från

Läs mer

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka 1 DEFINITIONER AV BEGREPP Definitioner av begrepp, se bilaga 1. 2 VATTENTÄKTSZON Inom vattentäktszonen är all annan verksamhet än vattentäktsverksamhet

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 1 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som föreslås gälla inom Igelstorp vattenskyddsområde

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 28 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som ska gälla inom Melldala vattenskyddsområde och i

Läs mer

Örebro läns författningssamling

Örebro läns författningssamling Örebro läns författningssamling Länsstyrelsen 18FS 2008:98 Utkom från trycket den 11 december 2008 Länsstyrelsens i Örebro län beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för ytvattentäkten Tisaren,

Läs mer

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD I följande dokument finns upplysningar om t ex mål och syfte med vattenskydd samt upplysning om ersättning för intrång i pågående markanvändning och uppgift om vilken

Läs mer

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter 2014-04-02 Helen Eklund, Sweco 1 Dagordning o Vattentäkten och befintligt vattenskyddsområde o Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde BILAGA 2: SKYDDSFÖRESKRIFTER Vattenskyddsområde Magra vattentäkt, Alingsås kommun Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom det vattenskyddsområde som utmärkts på bifogad karta, se Ritning 1. Skyddsområdet

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

Bilaga 2 - Björkliden vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter

Bilaga 2 - Björkliden vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter 2013-05-07 Bilaga 2 - Björkliden vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter Vattenskyddsområdets syfte Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter är att säkerställa att grundvattentillgången

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(8) Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för vattentäkten Ragnhilds källa på fastigheten Grimeton 5:17 i Varbergs

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2014:18 Utkom från trycket den 11 april 2014 Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut om skyddsområde och skyddsföreskrifter för Vätterns

Läs mer

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde i Sörfjärden Dagordning Inledning Information om vattentäkten Varför upprättas vattenskyddsområden? Föreslagen utbredning av vattenskyddsområdet

Läs mer

Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström. För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden

Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström. För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden 1 Varför behövs vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter? Rent vatten

Läs mer

Jukkasjärvi vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter

Jukkasjärvi vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter 2013-02-12 Jukkasjärvi vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter Vattenskyddsområdets syfte Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter är att säkerställa att grundvattentillgången

Läs mer

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Styrande dokument Senast ändrad 2014-06-17 Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Dokumenttyp Föreskrift Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn Vattenskyddsområde med föreskrifter

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Beslut Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (1998:808, MB) det område som anges på

Läs mer

ÖVERGRIPANDE KONSEKVENSBESKRIVING FÖR NYTT VATTENSKYDDSOMRÅDE MED TILLHÖRANDE SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BLACKSTA VATTENTÄKT

ÖVERGRIPANDE KONSEKVENSBESKRIVING FÖR NYTT VATTENSKYDDSOMRÅDE MED TILLHÖRANDE SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BLACKSTA VATTENTÄKT 1553654000 ÖVERGRIPANDE KONSEKVENSBESKRIVING FÖR NYTT VATTENSKYDDSOMRÅDE MED TILLHÖRANDE SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BLACKSTA VATTENTÄKT SWECO Linnea Ruderfelt Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1

Läs mer

S we c o E n v i r o n m e n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o E n v i r o n m e n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm ÅRE KOMMUN Vattenskyddsområde Undersåker UPPDRAGSNUMMER 1654920109 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER MED MOTIVERINGAR SUNDSVALL 2013-05-08 SWECO ENVIRONMENT AB SUNDSVALL VATTEN ELODIE BENAC HANS FRIDHOLM 1 (22)

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Garpenbergs herrgård i Hedemora kommun; beslutade den 11 maj 2012. 20 FS 2012: Utkom från trycket den XX 2012 Länsstyrelsen

Läs mer

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm ÅRE KOMMUN Vattenskyddsområde Handöl UPPDRAGSNUMMER 1654920110 FÖRSLAG TILL MED MOTIVERINGAR SUNDSVALL 2013-05-07 SWECO ENVIRONMENT AB SUNDSVALL VATTEN ELODIE BENAC HANS FRIDHOLM 1 (23) S w e co Södra

Läs mer

MOTIV FÖR VALDA SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR HÖREDAS VATTENSKYDDSORMÅDE

MOTIV FÖR VALDA SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR HÖREDAS VATTENSKYDDSORMÅDE Bilaga 5 : Motiv till valda skyddsföreskrifter, Höreda vattentäkt 2016-07-08 UPPDRAGSNUMMER 1311900 UPPRÄTTAD AV Tove Karnstedt/Linnea Ruderfelt DATUM 2016-07-08 MOTIV FÖR VALDA SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Sida 1 av 5 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Kommunfullmäktige i Nybro kommun fastställde 2009 nedanstående skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten i Tikaskruv

Läs mer

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm ÅRE KOMMUN Vattenskyddsområden Englandsviken och Långnäset UPPDRAGSNUMMER 1654920-105, 1654920-108 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER MED MOTIVERINGAR SUNDSVALL 2013-05-07 SWECO ENVIRONMENT AB SUNDSVALL VATTEN

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen 20 FS 2008:86 Utkom från trycket den 1 juli 2008 Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Sångån i Gagnefs och Leksands kommuner; beslutade den 12 april

Läs mer

FÖRESKRIFTER. Vattenskyddsområde Ottsjö ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB GBG VATTENRESURSER ELODIE BENAC FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER MED MOTIVERINGAR

FÖRESKRIFTER. Vattenskyddsområde Ottsjö ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB GBG VATTENRESURSER ELODIE BENAC FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER MED MOTIVERINGAR ÅRE KOMMUN Vattenskyddsområde Ottsjö UPPDRAGSNUMMER 1654920111 FÖRSLAG TILL MED MOTIVERINGAR GÖTEBORG SWECO ENVIRONMENT AB GBG VATTENRESURSER ELODIE BENAC 1 (22) S w e co Södra Järnvägsgatan 37 Box 259

Läs mer

Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyån Definitioner

Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyån Definitioner Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyån Definitioner Med Tillsynsmyndigheten avses den eller de nämnder som skall fullgöra kommunens uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Huvudman för vattentäkten

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Gävleborgs läns föreskrifter om fastställelse av skyddsområde för grundvattentäkt Järbo i Sandvikens kommun Utkom från trycket den 2 november

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Jönköpings län föreskrifter för vattenskyddsområde för Vättern i Jönköpings och Habo kommuner 06 FS 2014:7 Utkom från trycket den 21 mars

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Gävleborgs läns föreskrifter om fastställelse av skyddsområde för ytvattentäkt Öjaren i Sandvikens kommun 21FS 2016:2 Utkom från trycket

Läs mer

Sammanställning över objekt som ingår i riskanalysen samt hur dessa eventuellt ska regleras.

Sammanställning över objekt som ingår i riskanalysen samt hur dessa eventuellt ska regleras. Bilaga Sammanställning över objekt som ingår i samt hur dessa eventuellt ska regleras. Objekt som ingår i Materialtäkt 1 Sannolikheten att materialtäkt i grus ska påverka grundvattenkvaliteten i området

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun Skyddsföreskrifterna gäller inom det område som angivits på upprättad skyddszonskarta. Vattenskyddsområdet

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(6) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Veinge vattentäkt på fastigheten Vessinge 1:8 i Laholms kommun; beslutade den

Läs mer

Gotlands kommun Visby vattentäkter

Gotlands kommun Visby vattentäkter 1(7) Gotlands kommun Visby vattentäkter Förslag till skyddsföreskrifter Nedan angivna skyddsföreskrifter skall gälla inom skyddsområden som utmärkts på den bifogade skyddsområdeskartan. Skyddsområdet är

Läs mer

Vattenskyddsföreskrifter för Visbys grundvattentäkter

Vattenskyddsföreskrifter för Visbys grundvattentäkter Regionfullmäktige 2015-03-30 1 (10) Bilaga 2 Vattenskyddsföreskrifter för Visbys grundvattentäkter 1 Allmänt Dessa föreskrifter gäller inom det vattenskyddsområde som angivits på bifogad skyddsområdeskarta.

Läs mer

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB Rensjön vattenskyddsområde UPPDRAGSNUMMER 1654815100 FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER SUNDSVALL SWECO ENVIRONMENT AB SUNDSVALL VATTEN 1 (10) S w e co Södra Järnvägsgatan

Läs mer

Skyddsföreskrifter för Sörmons, Härtsögas och Östra Sörmons vattenskyddsområde, Karlstad kommun

Skyddsföreskrifter för Sörmons, Härtsögas och Östra Sörmons vattenskyddsområde, Karlstad kommun BILAGA 3 1(11) Miljöanalys Matilda Elgerud Skyddsföreskrifter för Sörmons, Härtsögas och Östra Sörmons vattenskyddsområde, Karlstad kommun Läsanvisning Det här dokumentet presenterar föreskrifter med de

Läs mer

Hanveden Vattenskyddsområde

Hanveden Vattenskyddsområde Haninge kommun Hanveden Vattenskyddsområde Förslag Stockholm 2014-05-20 Datum 2014-05-20 Uppdragsnummer 61151251812000 Utgåva/Status Förslag Mattias von Brömssen Sara Levin Mattias von Brömssen Uppdragsledare

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Sida 1 av 5 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Länsstyrelsen i Kalmar län fastställde 1994 nedanstående skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten i Örsjö (i de fall lagar, förordningar

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling. Länsstyrelsen. 20 FS 2018:19 Utkom från trycket den 23 augusti 2018

Dalarnas läns författningssamling. Länsstyrelsen. 20 FS 2018:19 Utkom från trycket den 23 augusti 2018 Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Dalarnas läns föreskrifter om Lennhedens vattenskyddsområde, Borlänge och Gagnefs kommuner; beslutade den 23 augusti 2018. (dnr 513-713-2017)

Läs mer

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Rimforsa vattentäkt

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Rimforsa vattentäkt Vattenskyddsområde med föreskrifter för Rimforsa vattentäkt Antagna vid Kinda kommuns fullmäktige den 29 april 2013 (KF 44) Innehållsförteckning 1 Definitioner...3 2 Vattentäktsverksamhetens bedrivande...4

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Länsstyrelsen i Norrbottens läns föreskrifter 25 FS 2017: 21 A 20 Beslut om fastställande av vattenskyddsområde och Utkom från trycket skyddsföreskrifter enligt 7 kap.

Läs mer

Fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hemsjö grundvattentäkt i Olofströms kommun

Fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hemsjö grundvattentäkt i Olofströms kommun BESLUT 1(10) Kontaktperson Anna-Karin Rasmussen 010-224 15 98 anna-karin.rasmussen@lansstyrelsen.se Olofströms Kraft AB Fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hemsjö grundvattentäkt

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Skyddsföreskrifter för Laukers vattentäkt i Arvidsjaurs kommun 25 FS 2012:28 A 21 Utkom från trycket den 26 oktober 2012 Beslutade av kommunfullmäktige i Arvidsjaurs

Läs mer

Beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten Kroa, Laxå kommun

Beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten Kroa, Laxå kommun 1(13) Laxå Vatten AB Box 60 695 22 Laxå Beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten Kroa, Laxå kommun Beslut Länsstyrelsen beslutar med stöd av 7 kap 21 miljöbalken (1998:808),

Läs mer

Skyddsföreskrifter för Kattfjordens vattenskyddsområde, Karlstad kommun

Skyddsföreskrifter för Kattfjordens vattenskyddsområde, Karlstad kommun BILAGA 3 1(10) Miljöanalys Matilda Elgerud Skyddsföreskrifter för Kattfjordens vattenskyddsområde, Karlstad kommun Läsanvisning Det här dokumentet presenterar föreskrifter med de bestämmelser som gäller

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde

Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde Följande skyddsföreskrifter är specifikt framtagna för grundvattentäkten i Gullbranna. Den övergripande tanken vid framtagandet har varit att

Läs mer

Förslag till föreskrifter inom vattenskyddsområde

Förslag till föreskrifter inom vattenskyddsområde VATTENTÄKT SÖRMON Inledning Detta dokument innnehåller förslag till föreskrifter att gälla inom vattenskyddsområde för Vattentäkt Sörmon. Definitioner I dessa föreskrifter avses med: Arbetsfordon: fordon

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter om skyddsområde och skyddsbestämmelser för grundvattentäkt - Eriksmåla vattentäkt, Emmaboda kommun, meddelade av Länsstyrelsen i Kalmar län Utkom

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 21FS 2008:76 Utkom från trycket den 2 januari 2009 Länsstyrelsens i Gävleborg föreskrifter om fastställelse av skyddsområde med skyddsföreskrifter för

Läs mer

VATTENTÄKT STORA VÄNSJÖN

VATTENTÄKT STORA VÄNSJÖN VATTENTÄKT STORA VÄNSJÖN 1 VATTENSKYDDSOMRÅDETS SYFTE Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter är att bidra till att vattentäkt Stora Vänsjön kan användas som dricksvattentäkt i ett

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR RENSJÖN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR RENSJÖN 1 (8) SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR RENSJÖN Nedan angivna föreskrifter ska gälla inom det vattenskyddsområde som anges på bifogad karta, se bilaga 1. Vattenskyddsområdet är indelat i följande tre zoner: vattentäktszon,

Läs mer

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion 2017-01-12 Bakgrund Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och tillgången och kvaliteten på vatten för vattenförsörjning är en av våra mest betydelsefulla

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för ytvattentäkten Lindåsasjön i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:206 Saknr Ö20/09 Utkom från trycket den 17 december 2009

Läs mer

Huvudman för vattentäkten är Gullfjälls samfällighet. Inom skyddsområdet skall gälla följande föreskrifter:

Huvudman för vattentäkten är Gullfjälls samfällighet. Inom skyddsområdet skall gälla följande föreskrifter: Skyddsföreskrifter för Vattenskyddsområde innefattandes Gullfjälls samfällighets grundvattentäkter, Tjörns kommun Med stöd av 7 kap 21 i miljöbalken har Tjörns kommun, Samhällsbyggnadsnämnden, beslutat

Läs mer

BILAGA X:X

BILAGA X:X Förslag till Vattenskyddsföreskrifter för Mortsbäcken Bilagor: Skyddszonskartor bilaga X:X Motivering/kommentarer och information bilaga X:X Förteckning över annan relevant lagstiftning bilaga X:X Vattenskyddszon

Läs mer

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm OVANÅKERS KOMMUN Vattenskyddsområde Lobonäs UPPDRAGSNUMMER 1654360000 SUNDSVALL SWECO ENVIRONMENT AB SUNDSVALL VATTEN HANS FRIDHOLM 1 (13) S w e co Södra Järnvägsgatan 37 Box 259 SE-851 04 Sundsvall, Sverige

Läs mer

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde Till dig som bor i ett vattenskyddsområde ALLA VATTENSKYDDSOMRÅDEN HAR SPECIFIKA FÖRESKRIFTER SOM GÄLLER I RESPEKTIVE OMRÅDE Vatten är den naturresurs vi inte klarar oss utan. Det vatten som finns på jorden

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för Nye grundvattentäkt i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:83 Saknr Ö15/09 Utkom från trycket den 12 oktober 2009 beslutade

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Kungörelse av Länsstyrelsens beslut om skydd för vattentäkt i Spexhultasjön, Nässjö kommun; 06 FS 2004:125 Saknr Ö27/04 Utkom från trycket

Läs mer

GEMKON AB Strandvägen Järpen

GEMKON AB Strandvägen Järpen GEMKON AB Strandvägen 28 830 05 Järpen Telefon 072 7192086 Johan.kjellgren@gemkon.se www.gemkon.se Förslag till föreskrifter för Kälarnes vattentäkt Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2011:7 Utkom från trycket den 1 april 2011 Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut om skyddsområde och skyddsföreskrifter för ytvattentäkten

Läs mer

HÅBOL GRUNDVATTENTÄKT

HÅBOL GRUNDVATTENTÄKT BILAGA 1 HÅBOL GRUNDVATTENTÄKT Förslag till skyddsföreskrifter Vänersborg 2003-07-03, Uppdragsnummer 1350993 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom det vattenskyddsområde

Läs mer

Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter. Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik

Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter. Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik FAKTISKA UTTAG NORRA 1,34; 6% 0,90; 4% 0,82; 4% 8,88; 41% 6,46;

Läs mer

Föreskrifter för vattenskyddsområde Floxen vattenverk

Föreskrifter för vattenskyddsområde Floxen vattenverk Föreskrifter för vattenskyddsområde Floxen vattenverk Dokumenttyp Föreskrift Diarienummer 2014-042-340 Fastställt Kommunfullmäktige 2017-06-22 61 För revidering ansvarar Uppföljning och tidplan Dokumentet

Läs mer

FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR, HÄGGENÅS VATTENVERK

FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR, HÄGGENÅS VATTENVERK BILAGA 5 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR, HÄGGENÅS VATTENVERK 1. Föreskrifter Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom det skyddsområde som anges på upprättad skyddsområdeskarta.

Läs mer

Geokonsult Åre Strandvägen Järpen

Geokonsult Åre Strandvägen Järpen Geokonsult Åre Strandvägen 28 83005 Järpen Telefon 072 7192086 Johan.kjellgren@geokon.se www.geokon.se Förslag till föreskrifter för Bräcke samhälles vattentäkter Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter för Forshaga kommuns ytvattentäkt i sjön Visten. Sweco Environment AB

Förslag till skyddsföreskrifter för Forshaga kommuns ytvattentäkt i sjön Visten. Sweco Environment AB RAPPORT Forshaga kommun Vattenskyddsområde Visten Uppdragsnummer 1335818 Förslag till skyddsföreskrifter för Forshaga kommuns ytvattentäkt i sjön Visten Ansökan till LST Karlstad 2012-06-25 Sweco Environment

Läs mer

Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyåns vattentäkter Karlskrona i Karlskrona k:n, Getasjö och Lindås i Emmaboda k:n samt Kosta i Lessebo k:n

Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyåns vattentäkter Karlskrona i Karlskrona k:n, Getasjö och Lindås i Emmaboda k:n samt Kosta i Lessebo k:n Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyåns vattentäkter Karlskrona i Karlskrona k:n, Getasjö och Lindås i Emmaboda k:n samt Kosta i Lessebo k:n Definitioner Huvudman för vattentäkten är Drift- och serviceförvaltningen

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter för Jonsered vattenskyddsområde

Förslag till skyddsföreskrifter för Jonsered vattenskyddsområde BILAGA 2 Förslag till skyddsföreskrifter för Jonsered vattenskyddsområde Länsstyrelsens beslut Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken beslutar länsstyrelsen i Västra Götalands län om vattenskyddsområde för

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter för vattenskyddsområde Vättern i Jönköpings och Habo kommuner 06 FS 2018:12 Utkom från trycket den 5 oktober 2018 beslutade den 30 januari

Läs mer

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter Skyddsföreskrifter - Malmsjöåsens vattentäkter Telge Nät AB Tel vxl 08-553 220 00 Org.nr 556558-1757 Box 633 151 27 Södertälje Fax 08-553 222 04 Säte i Södertälje Besöksadress Holmfastvägen 31, Södertälje

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Kronobergs län kungörelse om fastställelse av vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Växjö kommuns grundvattentäkt på Bergaåsen

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Kungörelse av Länsstyrelsens beslut om skydd för grundvattentäkt i Vaggeryd, Vaggeryds kommun; 06 FS 2007:23 Saknr Ö11/07 Utkom från trycket

Läs mer

Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. Inledning. TJÄNSTESKRIVELSE. Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun

Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. Inledning. TJÄNSTESKRIVELSE. Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun TJÄNSTESKRIVELSE Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. 1 (6) Datum 2014-02-21 Inledning. Lygnern- Fjärås Bräcka vattentäkt är Kungsbacka

Läs mer