LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND"

Transkript

1 LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRFs kommungrupp i Härnösand Hemab Svar på samråd Vattenskyddsområde Bondsjön Vi har tagit del av Hemabs samrådsmaterial om vattenskyddsområde Bondsjön och avger följande svar. Inledning LRF i Härnösand samlar 500 medlemmar med företagande inom 57 olika näringar. Norrskog har drygt 500 medlemmar inom kommunen. De gröna näringarna har basen i företagandet i jorden och skogen. Det gör att vi alltid kommer att finnas här i Härnösand. Medan andra näringar kommer och går består de gröna näringarna och skapar jobb på landsbygden. Inte bara i jordoch skogsbruket, utan också inom förädlingsindustrin och inom företag som levererar varor och tjänster till de gröna näringarna. Våra näringar har alla förutsättningar att växa och skapa mer sysselsättning på landsbygden, men det förutsätter att vi också får politisk draghjälp. Det gör att vi är mycket oroade över de konsekvenserna som vattenskyddsområdet i Bondsjön får för de gröna näringarna i Härnösand. Alla berörda parter är överens om betydelsen av ett bra skydd för vårt dricksvatten. Det är dock viktigt att vattenskyddet tar hänsyn till de faktiska förhållandena och att restriktionerna upplevs som väl avvägda och rimliga av de berörda parterna. Detta är av största betydelse för allmänhetens och verksamhetsutövarnas förtroende för såväl vattenskyddsprocessen i sig som för vattenförvaltningen och myndighetsutövningen i stort. Idag bedrivs ett aktivt jord- och skogsbruk i området. Vi kan konstatera att nuvarande markanvändning inte orsakat några problem med vattnet. Det kan inte påvisas bakterier från stallgödsel eller problem med rester av bekämpningsmedel. Det är ett faktum som borde vara en utgångspunkt i framtagandet av restriktionerna. Om inte det jord- och skogsbruk som bedrivits i området i hundratals år har förorenat tidigare, så finns det inget som talar för att det ska ske framöver heller. Varje företag med jorden och skogen som bas har redan ett stort miljöåtagande och omgärdas av en rad föreskrifter som vi följer. Av mätresultaten i VISS ser vi att nuvarande regler och lagstiftning räcker för att hålla en god status på vattnet. Det är något som Hemab borde ha som utgångspunkt i sina föreskrifter. Det är ett omfattande material som Sweco tagit fram på Hemabs uppdrag. Trots det saknas en konsekvensanalys över de merkostnader och merarbeten som markägare, företagare och boende drabbas av. Vi anser det vara ett anständighetskrav att från Hemabs, och indirekt kommunens, sida genomföra LRF VÄSTERNORRLAND LRF Västernorrland Limstagatan Kramfors lrfvasternorrland@lrf.se Tel Växel

2 2(8) en sådan analys och att det borde ligga i uppdraget till Sweco. Det åligger ett stort ansvar på berörda att själva ta fram underlag och räkna fram de konsekvenser som föreskrifterna får, och det är inte rimligt att lägga den bördan på enskilda. Nuvarande förslag till skyddsföreskrifter riskerar att begränsa utvecklingsmöjligheterna på jord- och skogsbruksfastigheterna. Vi anser att det är viktigt att skydda dricksvattentillgången, men att nuvarande förslag kraftigt skjuter över målet. Vi ser det som angeläget att den konsekvensanalys som vi vill ska genomföras också ska bedöma förslagets konsekvenser för landsbygdsutveckling, företagsutveckling och andra miljömål. Att som fastighetsägare hamna inom vattenskyddsområde kan innebära långtgående inskränkningar, ökad byråkrati, lägre arrendeintäkt, sämre möjligheter till avstyckning av tomter, värdeminskning av företaget och en sänkning av fastighetsvärdet framförallt på lantbruksfastigheter. Det är därför av största vikt att skyddsområdet med tillhörande föreskrifter står i rimlig proportion till de risker som bedöms finnas inom skyddsområdet. I samrådsmaterialet hänvisas vid upprepade tillfällen till tillståndsmyndigheten. Där behöver myndighetens namn skrivas ut för att vi ska kunna göra bedömningen hur det påverkar oss i vardagen, menas samma myndighet som redan hanterar tillstånd och anmälan idag eller är det någon/några andra. Vi upplever samrådsmaterialet undermåligt och otydligt. När det gäller tillstånd, avgifter och dispensansökningar för att driva företag inom vattenskyddsområdet har Hemab inte kunnat ge en fullständig bild i samrådsmaterialet. För att tydliggöra vad som är nya föreskrifter och vilka nya tillstånd som Hemab kommer att kräva vill vi att föreskrifterna synkroniseras med den lagstiftning och de kontroller inom miljö, skogsbruk, lantbruk, markoch vattenförvaltning, hälsa och djurskydd som redan görs idag. Istället för att anmäla dispens eller ansöka om tillstånd ska den berörda kunna göra en kostnadsfri anmälan och anmälan ska gälla över längre tid, förslagsvis 10 år. Vid samrådsmöte som arrangerades i februari hänvisade Hemab vid upprepade tillfällen till möjligheten att söka dispens. Vi vill vara tydliga med att vi ser överhuvudtaget inte intrångsersättningar, dispensansökningar och tillståndsprövningar som någon lösning, eftersom de är förknippade med merkostnader och merarbeten för företagarna. Det är snarare så att Hemab ska ersätta de ökade kostnaderna fullt ut. Nivåerna på intrångsersättningar presenteras inte i materialet, men vår erfarenhet är att ersättningarna inte brukar vara i nivå med inkomstbortfallet. Det får i sammanhanget inte glömmas att det finns en ordinarie tillsyn vars tillsynsnivå kommer att höjas av det faktum att ett vattenskyddsområde inrättas.

3 3(8) De verksamhetsutövare som råkar ha sin verksamhet inom ett kommunalt vattenskyddsområde får ta på sig ett stort åtagande jämfört med andra verksamhetsutövare som inte råkar ha sin verksamhet inom vattenskyddsområde. Här måste man också ta i beaktande att genom att försvåra driften och utvecklingen av företag i området bidrar Hemab till att minska den odlade åkerarealen och öka igenväxningen, vilket gör att det öppna landskapet påverkas. Detta påverkar också livsmedelsproduktionens möjligheter att växa, samt bilden av vårt landskap vilket inverkar negativt på besöksnäringen. Återigen begränsas landsbygdens möjligheter på bekostnad av stadens tillväxt. Vi skulle gärna se andra alternativ till vattenförsörjning i kommunen, till exempel ansluta till andra kommuners vattennät eller en egen grundvattentäkt. Vi föreslår att frågan om Bondsjöns vattentäkt skulle räcka som reservvattentäkt prövas. Vattenskyddsområdets storlek Skyddsområdet är alltför väl tilltaget. Vi anser inte att den tertiära zonen har en egentlig funktion för att skydda vattnet. Samrådsmaterialet är också otydlig med vilka föreskrifter som gäller för tertiära zonen. I stället skapas stor och onödig administration. I naturvårdverkets handbok anges att vid stora ytvattentäkter är det inte nödvändigt att hela tillrinningsområdet blir skyddsområde. Vi anser att den tertiära zonen ska strykas. Vi menar att det finns andra sätt att skydda vattentäkten än det sätt som nu föreslagits. Till exempel kan avtal upprättas mellan Hemab och berörda verksamhetsutövare som reglar hur verksamheten sköts och eventuella ersättningar för inskränkningar. Denna modell är vanligt förekommande i andra EU länder. Att inrätta skyddet med tre skyddszoner är heller ingen lag och det finns ett flertal exempel på annan utformning av skyddszoner. Vi ser i materialet att mätpunkterna är gjorda i samband med höga vattenflöden. Under den tiden så har vi inte djur på bete och vi gödslar heller inte eftersom det är så mycket vatten i markerna. Petroleumprodukter Hanteringen av petroleumprodukter väcker en del frågor. Är det ok med drivmedel i tanken på arbetsfordon men det är inte tillåtet att tanka fordonet? Risken för läckage är störst när arbetsmaskiner är i arbete och inte när de står still. Föreskriften är allt för långtgående eftersom den krånglar till och försvårar ett brukande av jord och skog. Exempelvis kan man inte tanka men man kan använda motorsåg och röjsåg i primär zon.

4 4(8) Lagring av drivmedel är idag reglerad av NFS 2003:24, räddningsverkets regelverk SÄIFS 1995:3, 1997:9 och 2000:2 och dessutom lagen och förordningen om brandfarliga och explosiva varor 1988:868 resp. 1988:1145. Lagring av drivmedel är således grundligt reglerad i befintlig lagstiftning. Lagstiftningen har sin grund i att skydda kringliggande miljö vid hantering av drivmedel, även inom vattenskyddsområde. Det är lagkrav på att cisternen ska besiktigas vart sjätte år, dessutom inspekteras den av kommunens miljöinspektör vart femte år. Att inkräva ytterligare tillstånd för hantering av petroleumprodukter tillför ingen ytterligare säkerhet för att skydda vattnet utan skapar bara onödig byråkrati. Det är myndighetens ansvar, i det här fallet kommunen, att se till att inte skapa onödig byråkrati för verksamhetsutövarna i enlighet med regeringens mål om att minska den administrativa bördan för landets företagare. Bekämpningsmedel, växtnäringsämnen, djurhållning och vattenbruk Det finns redan befintlig lagstiftning som anger att lagringsutrymmen av gödsel ska vara täta så att yt- eller grundvatten inte förorenas (SFS 1998:915). Lagringsutrymmenas kondition kontrolleras av kommunens miljöinspektör. Att lagringsutrymmena är täta ingår även i de tvärvillkor som gäller för de lantbrukare som söker EU-stöd. En stor del av den gödsel som sprids har varit lagrat under en längre tid och en viss avdödning har skett. Med det regelverk som redan finns med 2 meters avstånd till vattendrag och spridningsförbud vid lutning mer än 10 procent, så finns goda marginaler för att skydda vattentäkten. Hemab motiverar inte sitt förslag med annat än att det står i Naturvårdsverkets allmänna råd. Vi anser att tillståndsprövningen för spridning av växtnäring därför ska strykas. Vattenreningsverket borde vara väl försett vad gäller reningssteg och därmed ha goda barriärer för om vattnet skulle vara kontaminerat. Vad gäller till exempel campylobacter och cryptosporidium så finns det smittbärare även bland vilda djur. Det borde därför vara samhällsekonomiskt vettigare att satsa på bra barriärer i reningsverket än att förlägga långtgående restriktioner på andra verksamhetsutövare. Dessa krav kostar inget för huvudmannen men konsekvenserna kan bli långtgående då vi får svårare att klara andra miljömål som biologisk mångfald och ett rikt odlingslandskap. När det gäller djurbete i området så måste man också se till det totala betestrycket i området. Med tanke på att det är så få betesdjur i detta stora avrinningsområde så är det föga troligt att dessa skulle kunna bidra negativt. Betesdjur är tvärtom positivt för minskat närsaltläckage eftersom markanvändningen då utgörs av vall som är det mest lågläckande av kväve och fosfor. Vad gäller spridningen av Cryptosporidium Parvum till människa genom kalvbete så menar vi att den risken är obefintlig. Tillståndsprövning för

5 5(8) bete ska därför strykas. Menar Hemab något annat så vill vi också se den forskning som ligger till grund för Hemabs bedömning. Förbud vid lagring av ensilage vid ytvattentäkt är något nytt för oss, brukar endast förekomma vid grundvattentäkt. Eventuell pressaft från lagring av ensilage i tornsilo eller plansilo leds idag till gödselbrunn. Balar har sådan TShalt att de inte avger någon pressaft. Vilka patogena mikroorganismer i ensilage menar Hemab skulle påverka vattenkvaliten och hur skulle de i så fall hamna i vattnet? Skrivningen har ingen verkan och ska strykas. Vattenbruk omgärdas redan idag av en rad bestämmelser med tillståndsprövning, tillståndsprövningen ska därför strykas Det kan konstateras att vattenskyddsområdet, genom Naturvårdsverkets föreskrift och allmänna råd, kommer att ge stor inverkan på många gårdar och medföra betydande praktiska och ekonomiska konsekvenser för hela de fält som till någon del är berörd av området. Konsekvenserna kan bli följande: - Förbud mot all användning av bekämpningsmedel i min odling av potatis/ rotsaker/grönsaker/frukt/bär/prydnadsväxter. - Förbud mot en lång rad preparat som används i min odling av spannmål, lin, oljeväxter och vall, vilket innebär att dyrare ersättningspreparat kommer att behöva användas och i många fall i högre doser. - Därtill ökar problem med resistenta ogräs. På vissa fält och i vissa grödor kommer det att vara svårt att över huvud taget klara av att göra en fullgod bekämpning av ogräs och skadegörare, vilket ger reducerad avkastning. Användandet av bekämpningsmedel omgärdas redan av ett omfattande regelverk där till exempel sprutföraren måste ha ett tillstånd som ska förnyas vart femte år. De bestämmelserna gäller inte för privatpersoner, och privatpersoner är också undantagna i föreskrifterna. Avloppsanläggningar Avloppsutsläpp från privata brunnar i ett avrinningsområde utgör en större risk än utsläpp från lantbruk då dessa till skillnad från gödsel kan innehålla humanspecifika stammar av Campylobacter och Cryptosporidium samt tarmvirus med låg infektionsdos. Vidare sker utsläpp av tusentals organismer per liter direkt i vattenmiljön. Här har Hemab valt en betydligt öppnare och mer tillåtande skrivning än för lantbruk, vilket vi tycker är bra Upplag och deponier Skrivningen om att upplag bark, flis, spån, rundtimmer och energisortiment får finnas i upp till tre månader är viktig att behålla. Vi noterar att grotlagring inte är möjlig inom den tidsramen.

6 6(8) Vägar, väghållning, trafik med mera Med tanke på hur långtgående bestämmelser som utformas i området är det märkligt att väg 718 behålls med nuvarande sträckning, något som vi noterar men naturligtvis är positiva till. För att kunna bedriva skogsbruk så behöver det vara möjligt att åka över fruset vatten. Det gäller till exempel skotning över bäckar/ basvägar över blöta områden. Trampade myrvägar, om avverkningen är på en, samt vid avverkning av skog på blöta marker. När det gäller friluftslivet så gör Hemab en rimlighetsbedömning i samrådsmaterialet, samma utgångspunkt behöver man ha när det gäller följderna för företagarna i området. Täktverksamheter och andra markarbeten Dikning av åkermark och öppenmark omgärdas redan idag av lagstiftning och kräver tillstånd. Gäller föreskriften även för nybrytning av mark, samt att återta mark ur träda? Här behövs i hela avsnittet en genomgång gentemot befintlig lagstiftning, tillståndsprövningar och anmälningsplikter. Energianläggningar och anläggningar för utvinning av vatten I sammanhanget är det viktigt att konstatera att kommunalt vatten inte finns att tillgå i merparten av området, utan här har de boende och företagare själva investerat i sin vattenförsörjning. Det gör det också mer orimligt att boende och företagare drabbas av merkostnader för att säkra vattenförsörjningen i andra delar av kommunen. Nya energianläggningar kräver tillstånd skriver Hemab, är det andra tillstånd än de som redan idag krävs och hur ser villkoren i så fall ur för dem? Hur tänker Hemab kring nyetableringar av företag, nybyggda privatbostäder som behöver nya brunnar och avloppsanläggningarna? Kommer det att vara möjligt att bygga nya fastigheter i området? Övrig verksamhet Föreskriften säger att det är förbjudet att etablera verksamhet som kan påerka vattnet negativt. Hur ska den bedömningen göras och vem ska göra den? Skogsbruket nämns under denna rubrik. Vattenskyddsområdet omfattar totalt 66,53 km 2 (6653 ha). Av detta utgörs 4756 ha av skogsmark (Enligt rapport från SWECO: Bondsjöns Vattentäkt). Den absoluta merparten av denna skogsmark nyttjas, och har under lång tid nyttjats, för skogsbruk. Skogsbruket i området är således att betrakta som pågående markanvändning. Den årliga tillväxten i området uppskattas till i storleksordningen m 3 sk. Avverkning av den årliga tillväxten motsvarar således ca m 3 fub. Detta

7 7(8) innebär att det årligen, i genomsnitt, genomförs ett femtiotal avverkningsuppdrag i det berörda området. För att transportera virket till väg krävs i storleksordningen 1300 skotartransporter. För att transportera ut virket ur området krävs i storleksordningen 400 lastbilstransporter. I skogsbruket genomförs årligen även snöplogning, markberedning, vägbyggnation, rustning/underhåll av vägar och diken, byten av vägtrummor och en rad andra åtgärder som kan komma att påverkas av de föreslagna restriktionerna. Det är av största vikt att föreskrifterna anpassas så att skogsbruket inte drabbas av omfattande krav på byråkrati såsom anmälningsplikter/samråd och liknande som med hänsyn till markanvändningens omfattning riskerar att bli betungande för markägarna eller de organisationer som ska utföra arbetet. Det framkommer inte i texten vem som ska ha ansökan om tillstånd. Vi förutsätter att det är Skogsstyrelsen och att detta sker inom de ordinarie rutiner som finns. Åtgärder som redan idag är tillstånds- eller anmälningspliktiga till Skogsstyrelsen ska till exempel inte behöva anmälas till ytterligare en instans. Skogstyrelsen har sektorsansvar och kompetens i skogsbruksfrågor. Det faller sig därför naturligt att vid avverkningsanmälan att skogsstyrelsen ger anvisningar till skogsägaren vid avverkningen. Det saknas tex helt nytta att skicka en anmälan till kommunen då det sannolikt saknas skoglig kompetens på kommunen. Hanteringen ökar bara den administrativa bördan för verksamhetsutövare och kommun. Norrskog sköter i stor utsträckning skogsbruksåtgärder och myndighetskontakter på uppdrag av skogsägarna inom vattenskyddsområdet. Norrskogs verksamhet är bland annat certifierad enligt ISO 14001, och de entreprenörer som utför det praktiska arbetet är samtliga certifierade enligt PEFC. För att minimera byråkratin föreslår vi att Norrskog ek för. Org nr ges ett generellt tillstånd att, på uppdrag av markägare inom vattenskyddsområdet, bedriva skogsbruk enligt de föreskrifter som beslutas, utan kravet på att göra anmälningar eller söka tillstånd utöver vad som föreskrivs för normalt skogsbruk på annan plats. Det är också av största vikt att föreskrifterna i övrigt inte utformas på ett sådant sätt att markägarens möjlighet att bruka sin skog på ett normalt, rationellt sätt inskränks. Vi utgår från att inskränkningar i markägarens pågående markanvändning till följd av inrättandet av ett vattenskyddsområde ska ersättas på samma sätt som vid intrång av annat slag. Frågan om ersättning gäller även för merkostnader som uppstår till följd av föreskrifterna för verksamhet i vattenskyddsområdet. Exempel på sådana merkostnader kan vara lagring av bränsle och tankning av skogsmaskiner. Om detta ej kan göras inom vattenskyddsområdet, eller kräver

8 8(8) extra åtgärder, uppstår kostnader som ej ska drabba markägaren. Det är viktigt att det klarläggs att så är fallet, och vilken myndighet som ansvarar för handläggningen av sådana ärenden. Det är även viktigt att klarlägga om vattenskyddsområdets föreskrifter kan komma i konflikt med andra bestämmelser som reglerar skogsbruket. Ett sådant exempel är kravet på att det ska finnas personalutrymmen på alla arbetsplatser. Om föreskrifterna gör att normal uppställning av personalvagnar inte är möjlig, uppstår sannolikt merkostnader som måste hanteras enligt ovan. Frågor Kommer användningen av maskindiskmedel i en mjölkanläggning vara tillåtet? Vad kommer att gälla för skogsgödsling utöver befintlig lagstiftning? I det berörda området finns företag som har tillstånd enligt miljöbalken för jordbruksdrift. Kommer det tillståndet att fortsätta gälla eller behöver det prövas igen? Gäller föreskrifterna alla vattendrag eller bara när det är vatten i dem? Vi tänker framförallt på diken och bäckar. LRFs Kommungrupp i Härnösand Norrskogs SBO-råd i Härnösand

Med samma motivering som ovan förslår vi att nuvarande formulering om tillstånd byts ut mot anmälan.

Med samma motivering som ovan förslår vi att nuvarande formulering om tillstånd byts ut mot anmälan. Till LRF Skyddsområde sjön Visten Tack för de synpunkter Ni har lämnat. Vi håller just nu på att sammanställa alla inkomma synpunkter och se över vilka ändringar som ska göras i förslaget. Som svar på

Läs mer

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken har kommunfullmäktige Tjörns kommun 2008-02-14 14 beslutat om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter

Läs mer

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Sölvesborg Energi ansvarar för kommunens allmänna vattenanläggningar, till

Läs mer

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD I följande dokument finns upplysningar om t ex mål och syfte med vattenskydd samt upplysning om ersättning för intrång i pågående markanvändning och uppgift om vilken

Läs mer

Allmän information om vattenskyddsområden

Allmän information om vattenskyddsområden Sida: 1 (5) Allmän information om vattenskyddsområden Varför inrättas vattenskyddsområden? På lokal nivå är det kommunen som ansvarar för att kommunala dricksvattentillgångar skyddas. Dricksvattnet som

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT ALLMÄNT Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon, primär skyddszon, sekundär skyddszon och tertiär skyddszon. Följande föreskrifter

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller

Läs mer

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990.

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. 1(5) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN ISSN 0347-1659 03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. Kungörelse om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för de kommunala grundvattentäkterna

Läs mer

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar Vattenskyddsområde Brunne Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Detta dokument redovisar föreslagna

Läs mer

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö 540:21 Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Antagna av Kommunfullmäktige 2003-01-16 Gäller från 2006-01-01 Skyddsföreskrifter Nedan

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2011:41 Utkom från trycket den 1 juli 2011 Omtryck Länsstyrelsens i Västra Götalands län föreskrift om ändring i föreskrift 14 FS 2009:89 om

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter för Ljungdalen

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter för Ljungdalen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter för Ljungdalen GENOMFÖRT SAMRÅD Samrådet har genomförts skriftligt. Samrådsbrev samt föreskrifter med karta över utbredning har skickats

Läs mer

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde i Sörfjärden Dagordning Inledning Information om vattentäkten Varför upprättas vattenskyddsområden? Föreslagen utbredning av vattenskyddsområdet

Läs mer

Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. Inledning. TJÄNSTESKRIVELSE. Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun

Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. Inledning. TJÄNSTESKRIVELSE. Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun TJÄNSTESKRIVELSE Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. 1 (6) Datum 2014-02-21 Inledning. Lygnern- Fjärås Bräcka vattentäkt är Kungsbacka

Läs mer

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon.

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon. Föreskrifter som presenterats i samrådsunderlaget Ändrade föreskrifter efter samråd Motivering till ändringar 1 Båttrafik 1 Båttrafik 1 Båttrafik Mängden bränsle som får finnas ombord på båt, inklusive

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna

Läs mer

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter 2014-04-02 Helen Eklund, Sweco 1 Dagordning o Vattentäkten och befintligt vattenskyddsområde o Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter

Förslag till skyddsföreskrifter Sida 1(9) VATTENSKYDDSOMRÅDE GÄLLERÅSEN 2012-05-23 Förslag till skyddsföreskrifter Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 1 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som föreslås gälla inom Igelstorp vattenskyddsområde

Läs mer

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Beslut Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (1998:808, MB) det område som anges på

Läs mer

BILAGA 2 2012-015-182505-23 Vattenskyddsområde Gälleråsen

BILAGA 2 2012-015-182505-23 Vattenskyddsområde Gälleråsen Motiv till skyddsföreskrifter Petroleumprodukter Naturvårdsverkets allmänna råd I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör, för primär skyddszon, föreskrivas att hantering av petroleumprodukter inte

Läs mer

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Styrande dokument Senast ändrad 2014-06-17 Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Dokumenttyp Föreskrift Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn Vattenskyddsområde med föreskrifter

Läs mer

Erfarenheter från Stångåns nyinrättade vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare

Erfarenheter från Stångåns nyinrättade vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare Erfarenheter från Stångåns nyinrättade vattenskyddsområde Rebecka Helmers, projektledare Agenda Bakgrund Linköpings vattenförsörjning Processen från beslut till ansökan Val av utformning Riskbedömning

Läs mer

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt Om en olycka inträffar! Om det inträffar ett läckage eller en olycka som kan innebära risk för att yt- eller grundvattnet förorenas ska du omedelbart anmäla det till Räddningstjänsten på telefon 112. Kontakta

Läs mer

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde 1 Allmänt Nedanstående föreskrifter gäller inom det skyddsområde som utmärkts på bifogad karta. Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon samt primär,

Läs mer

Arbetet med Stångåns vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare

Arbetet med Stångåns vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare Arbetet med Stångåns vattenskyddsområde Rebecka Helmers, projektledare Agenda Bakgrund Linköpings vattenförsörjning Från projektstart till beslut Områdets avgränsning Riskbedömning Skyddsföreskrifter Samråd

Läs mer

Välkomna på dialogmöte!

Välkomna på dialogmöte! Välkomna på dialogmöte! Vattenskyddsområde för Haboskogen och Slätte grundvattentäkter Förslag på skyddsföreskrifter Tillsammans skapar vi ett hållbart vatten för flera generationer! Ikväll Vattenskyddsområde

Läs mer

Bräckes vattenskyddsområde

Bräckes vattenskyddsområde Bräckes vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde. Bräcke kommun arbetar med att revidera vattenskyddsområdena för de kommunala dricksvattentäkterna. Nu har turen kommit

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Marks kommun BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Skyddsföreskrifter Fastställda av kommunfullmäktige 2007-11-27 SKYDDSFÖRESKRIFTER BJÖRKETORP VATTENTÄKT, MARKS KOMMUN Informationen är uppdelad i två delar vattenskyddsområde

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Kungörelse av Länsstyrelsens beslut om skydd för grundvattentäkt i Vaggeryd, Vaggeryds kommun; 06 FS 2007:23 Saknr Ö11/07 Utkom från trycket

Läs mer

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde BILAGA 2: SKYDDSFÖRESKRIFTER Vattenskyddsområde Magra vattentäkt, Alingsås kommun Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom det vattenskyddsområde som utmärkts på bifogad karta, se Ritning 1. Skyddsområdet

Läs mer

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Varför vattenskyddsområde? Värdefullt vatten Vattentäkterna vid Axelstorp och Idrottsplatsen är av stor betydelse för Båstads

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(8) Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för vattentäkten Ragnhilds källa på fastigheten Grimeton 5:17 i Varbergs

Läs mer

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1691 19FS 2015:7 Utkom från trycket den 24 april 2015 Länsstyrelsen i Västmanlands läns beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är ett första förslag och kommer sannolikt att förändras

Läs mer

Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd

Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd Halmstad 2009-04-01 Arne Joelsson Länsstyrelsen Hallands län Grundvatten av god kvalitet De regionala miljömålen innebär

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Kungörelse av Länsstyrelsens beslut om skydd för grundvattentäkt i Skillingaryd, Vaggeryds kommun; 06 FS 2007:24 Saknr Ö12/07 Utkom från

Läs mer

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka 1 DEFINITIONER AV BEGREPP Definitioner av begrepp, se bilaga 1. 2 VATTENTÄKTSZON Inom vattentäktszonen är all annan verksamhet än vattentäktsverksamhet

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 28 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som ska gälla inom Melldala vattenskyddsområde och i

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(6) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Veinge vattentäkt på fastigheten Vessinge 1:8 i Laholms kommun; beslutade den

Läs mer

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde Att bo eller verka inom RENSJÖNS vattenskyddsområde RENSJÖN VATTENTÄKT Primär skyddszon Sekundär skyddszon Ávreluoppal Rensjön Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra

Läs mer

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion 2017-01-12 Bakgrund Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och tillgången och kvaliteten på vatten för vattenförsörjning är en av våra mest betydelsefulla

Läs mer

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Vi vill med denna informationsbroschyr upplysa om vattenskyddet och kort förklara vad bestämmelserna i föreskrifterna innebär. Är det något du

Läs mer

Gotlands kommun Visby vattentäkter

Gotlands kommun Visby vattentäkter 1(7) Gotlands kommun Visby vattentäkter Förslag till skyddsföreskrifter Nedan angivna skyddsföreskrifter skall gälla inom skyddsområden som utmärkts på den bifogade skyddsområdeskartan. Skyddsområdet är

Läs mer

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN Datum Sida 2017-02-17 1 (5) Förvaltning, handläggare, telefon Tekniska enheten Carina Nilsson, 0620-68 21 93 INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN INLEDNING Solleftea kommun kommer

Läs mer

Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv

Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Syftet med skyddsområdet och skyddsföreskrifterna är att förhindra sådan verksamhet som kan medföra risk

Läs mer

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Flödesschema över processen 1 2 Sökande kontaktar Länsstyrelsen för inrättande av vattenskyddsområde. Samråd äger rum mellan Länsstyrelsen,

Läs mer

Kolåsens vattenskyddsområde

Kolåsens vattenskyddsområde Kolåsens vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde Sedan sommaren 2012 arbetar Åre kommun med att upprätta samt revidera vattenskyddsområden för de kommunala dricksvattentäkterna.

Läs mer

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter Skyddsföreskrifter - Malmsjöåsens vattentäkter Telge Nät AB Tel vxl 08-553 220 00 Org.nr 556558-1757 Box 633 151 27 Södertälje Fax 08-553 222 04 Säte i Södertälje Besöksadress Holmfastvägen 31, Södertälje

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 21FS 2008:76 Utkom från trycket den 2 januari 2009 Länsstyrelsens i Gävleborg föreskrifter om fastställelse av skyddsområde med skyddsföreskrifter för

Läs mer

Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet

Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet Magnus Svensson Vattenhandläggare, Länsstyrelsen i Västmanlands län Magnus.svensson@lansstyrelsen.se 010-2249357 Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Tanums kommun 14 FS 2010:120 Utkom från trycket den 26 februari 2010 Länsstyrelsens i Västra Götalands län tillkännagivande av Tanums kommun beslut om vattenskyddsområde

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva maj 2008 10:4 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR KOMMUNENS VATTENTÄKT PÅ MALMSJÖÅSEN Södertälje kommun förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (MB) det område sommarkerats

Läs mer

Mörsils vattenskyddsområde

Mörsils vattenskyddsområde Mörsils vattenskyddsområde Information om upprättande och revidering av vattenskyddsområde Sedan sommaren 2012 arbetar Åre kommun med att upprätta samt revidera vattenskyddsområden för de kommunala dricksvattentäkterna.

Läs mer

03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997

03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997 1(6) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN 8826-92 2470- ISSN 0347-1659 03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997 Kungörelse om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för grundvattentäkter

Läs mer

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde Till dig som bor i ett vattenskyddsområde ALLA VATTENSKYDDSOMRÅDEN HAR SPECIFIKA FÖRESKRIFTER SOM GÄLLER I RESPEKTIVE OMRÅDE Vatten är den naturresurs vi inte klarar oss utan. Det vatten som finns på jorden

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen 20 FS 2002:96 Utkom från trycket den 8 augusti 2003 Föreskrifter inom skyddsområde för grundvattentäkt Boda i Rättviks kommun; beslutade den 6 juni 2002.

Läs mer

Örebro läns författningssamling

Örebro läns författningssamling Örebro läns författningssamling Länsstyrelsen 18FS 2008:98 Utkom från trycket den 11 december 2008 Länsstyrelsens i Örebro län beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för ytvattentäkten Tisaren,

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde

Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde Följande skyddsföreskrifter är specifikt framtagna för grundvattentäkten i Gullbranna. Den övergripande tanken vid framtagandet har varit att

Läs mer

BESLUT OM VATTENSKYDDSOMRÅDE OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENTÄKTEN SANDKÖPING OCH BERGSJÖN, KRISTINEHAMNS KOMMUN

BESLUT OM VATTENSKYDDSOMRÅDE OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENTÄKTEN SANDKÖPING OCH BERGSJÖN, KRISTINEHAMNS KOMMUN 1(6) BESLUT 1781-505 Miljöanalysenheten Karin de Beer Enligt sändlista Bilagor: 1. Hur man överklagar 2. Karta över området 3. Skyddsföreskrifter 4. Konsekvensutredning 5. Beslut om kungörelsedelgivning

Läs mer

Konsekvensbedömning av vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Haboskogen och Slätte grundvattentäkt

Konsekvensbedömning av vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Haboskogen och Slätte grundvattentäkt Datum: 2018-10-19 Sida: 1 (18) Konsekvensbedömning av vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Haboskogen och Slätte grundvattentäkt Inledning Detta dokument redovisar övergripande vilka konsekvenser

Läs mer

Jag brukar åkermark inom kommun/kommunerna och i följande zon/zoner: Gårdscentrum ligger i...kommun och i följande zon/zoner:

Jag brukar åkermark inom kommun/kommunerna och i följande zon/zoner: Gårdscentrum ligger i...kommun och i följande zon/zoner: Ansökan om tillstånd inom 1(5) Öresjö vattenskyddsområde Jordbruk Administrativa uppgifter Fastighet (Gårdscentrum) Person-/organisationsnummer Företagets/anläggningens namn Kontaktperson Postadress Postnummer

Läs mer

Planerade vattenuttag

Planerade vattenuttag Området Planerade vattenuttag Nuvarande råvattenförbrukning: 20 m³/dygn vinter och max 90 m³/dygn sommar. Planerat vattenuttag är detsamma som nuvarande uttag eftersom det inte bedöms finnas mer vatten

Läs mer

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD RAPPORT GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Tekniskt underlag G REVIDERAD 2019-02-15 SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER 1311579 Sweco repo001.docx 2015-10-05 FÖ RÖRD Fler än 700 000 personer

Läs mer

Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström. För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden

Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström. För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden 1 Varför behövs vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter? Rent vatten

Läs mer

ÖVERGRIPANDE KONSEKVENSBESKRIVING FÖR NYTT VATTENSKYDDSOMRÅDE MED TILLHÖRANDE SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BLACKSTA VATTENTÄKT

ÖVERGRIPANDE KONSEKVENSBESKRIVING FÖR NYTT VATTENSKYDDSOMRÅDE MED TILLHÖRANDE SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BLACKSTA VATTENTÄKT 1553654000 ÖVERGRIPANDE KONSEKVENSBESKRIVING FÖR NYTT VATTENSKYDDSOMRÅDE MED TILLHÖRANDE SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BLACKSTA VATTENTÄKT SWECO Linnea Ruderfelt Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1

Läs mer

Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk

Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk 1(6) Administrativa uppgifter Fastighet (Gårdscentrum) Person-/organisationsnummer Företagets/anläggningens namn Kontaktperson Postadress

Läs mer

Stångåns vattenskyddsområde. Ett bättre skydd för Linköpings dricksvatten

Stångåns vattenskyddsområde. Ett bättre skydd för Linköpings dricksvatten Stångåns vattenskyddsområde Ett bättre skydd för Linköpings dricksvatten Nu är Stångån vattenskyddsområde och ditt dricksvatten säkras för framtiden När du vrider om kranen får du ett av världens bästa

Läs mer

Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket)

Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket) Kommunstyrelsen 2009-04-14 86 201 Plan- och tillväxtutskottet 2009-03-23 26 48 Dnr 08.719-341 aprilkf16 Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket)

Läs mer

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter viktigt för invånarna i Färgelanda kommun Vatten vårt viktigaste livsmedel Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Alla vill ha tillgång till ett

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för ytvattentäkten Lindåsasjön i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:206 Saknr Ö20/09 Utkom från trycket den 17 december 2009

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Markaryds kommun Markaryds kommuns beslut om fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Norra Misterhult, Markaryds kommun; 07FS 2006:39 Utkom från

Läs mer

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE L ALINGSÅS KOMMUN SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE Tekniskt underlag till skyddsområde och skyddsföreskrifter BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE I ALINGSÅS KOMMUN KF 93 2004 06 23 Copyright Lantmäteriverket

Läs mer

03FS 2001:4 Utkom från trycket den 17 januari 2001

03FS 2001:4 Utkom från trycket den 17 januari 2001 1(8) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN ISSN 0347-1659 03FS 2001:4 Utkom från trycket den 17 januari 2001 Länsstyrelsens i Uppsala län föreskrifter om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Sida 1 av 5 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Kommunfullmäktige i Nybro kommun fastställde 2009 nedanstående skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten i Tikaskruv

Läs mer

Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter. Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik

Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter. Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik FAKTISKA UTTAG NORRA 1,34; 6% 0,90; 4% 0,82; 4% 8,88; 41% 6,46;

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling. Länsstyrelsen. 20 FS 2018:19 Utkom från trycket den 23 augusti 2018

Dalarnas läns författningssamling. Länsstyrelsen. 20 FS 2018:19 Utkom från trycket den 23 augusti 2018 Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Dalarnas läns föreskrifter om Lennhedens vattenskyddsområde, Borlänge och Gagnefs kommuner; beslutade den 23 augusti 2018. (dnr 513-713-2017)

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter

Förslag till skyddsföreskrifter Sida 1(11) VATTENSKYDDSOMRÅDE BLACKSTA UTKAST 180312 Förslag till skyddsföreskrifter Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

BENSBYN. Skydd av grundvattentäkt. Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar. Fastställt 2006-05-18 Regeringsbeslut

BENSBYN. Skydd av grundvattentäkt. Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar. Fastställt 2006-05-18 Regeringsbeslut BENSBYN Skydd av grundvattentäkt Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar Fastställt 2006-05-18 Regeringsbeslut LULEÅ KOMMUN BESLUT INNEHÅLLSFÖRTECKNING VATTENSKYDDSOMRÅDE... 2 SYFTE MED SKYDDET...

Läs mer

Vattenskyddsområden - Bor du i ett?

Vattenskyddsområden - Bor du i ett? Bilaga 5 Information till hemsidan Vattenskyddsområden - Bor du i ett? Varför har vi vattenskyddsområden? Rent vatten är vår viktigaste naturtillgång. Vi människor kan välja bort olika livsmedel, men utan

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen 20 FS 2008:86 Utkom från trycket den 1 juli 2008 Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Sångån i Gagnefs och Leksands kommuner; beslutade den 12 april

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland YTTRANDE Göteborgsregionens kommunalförbund Monica Dahlberg Box 5073 402 22 Göteborg Synpunkter på utkast till Göta älvs vattenskyddsområde inklusive skyddsföreskrifter

Läs mer

VATTENSKYDDSOMRÅDE BONDSJÖN. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar

VATTENSKYDDSOMRÅDE BONDSJÖN. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar VATTENSKYDDSOMRÅDE BONDSJÖN Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar Vattenskyddsområde Bondsjön Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vattenskyddsområdets

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Kronobergs län kungörelse om fastställelse av vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Växjö kommuns grundvattentäkt på Bergaåsen

Läs mer

Hanveden Vattenskyddsområde

Hanveden Vattenskyddsområde Haninge kommun Hanveden Vattenskyddsområde Förslag Stockholm 2014-05-20 Datum 2014-05-20 Uppdragsnummer 61151251812000 Utgåva/Status Förslag Mattias von Brömssen Sara Levin Mattias von Brömssen Uppdragsledare

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 21FS 2008:3 Utkom från trycket den 8 februari 2008 Länsstyrelsens i Gävleborg föreskrifter om fastställelse av skyddsområde med skyddsföreskrifter för

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Garpenbergs herrgård i Hedemora kommun; beslutade den 11 maj 2012. 20 FS 2012: Utkom från trycket den XX 2012 Länsstyrelsen

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2014:18 Utkom från trycket den 11 april 2014 Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut om skyddsområde och skyddsföreskrifter för Vätterns

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun Skyddsföreskrifterna gäller inom det område som angivits på upprättad skyddszonskarta. Vattenskyddsområdet

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter om skyddsområde och skyddsbestämmelser för grundvattentäkt - Eriksmåla vattentäkt, Emmaboda kommun, meddelade av Länsstyrelsen i Kalmar län Utkom

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Skyddsföreskrifter för Laukers vattentäkt i Arvidsjaurs kommun 25 FS 2012:28 A 21 Utkom från trycket den 26 oktober 2012 Beslutade av kommunfullmäktige i Arvidsjaurs

Läs mer

UPPDRAGSNUMMER

UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSNAMN Malexander vattenskyddsområde FÖRFATTARE Malin Rosander UPPDRAGSNUMMER DATUM 10247642 2017-09-18 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Här presenteras en redogörelse för de samråd med allmänheten, miljökontoret

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för ytvattentäkten Lindåsasjön i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:206 Saknr Ö20/09 Utkom från trycket den 17 december 2009

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för Nye grundvattentäkt i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:83 Saknr Ö15/09 Utkom från trycket den 12 oktober 2009 beslutade

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 21FS 2008:2 Utkom från trycket den 8 februari 2008 Länsstyrelsens i Gävleborg föreskrifter om fastställelse av skyddsområde med skyddsföreskrifter för

Läs mer

Huvudman för vattentäkten är Gullfjälls samfällighet. Inom skyddsområdet skall gälla följande föreskrifter:

Huvudman för vattentäkten är Gullfjälls samfällighet. Inom skyddsområdet skall gälla följande föreskrifter: Skyddsföreskrifter för Vattenskyddsområde innefattandes Gullfjälls samfällighets grundvattentäkter, Tjörns kommun Med stöd av 7 kap 21 i miljöbalken har Tjörns kommun, Samhällsbyggnadsnämnden, beslutat

Läs mer

Råsbäcks vattenskyddsområde

Råsbäcks vattenskyddsområde Sida 1 av 8 Handläggare Datum Beteckning Grit Hofer 2014-04-03 Vattenskyddsområde Tel 0480-45 12 74 Länsstyrelsen i Kalmar län Miljöenheten 391 86 Kalmar Råsbäcks vattenskyddsområde Kalmar Vatten AB har

Läs mer