Revisionsrapport. Enhetlighet och rättssäkerhet i äldreomsorgens biståndsbedömning. Revisionens granskning av. Socialnämnden i Bollnäs kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revisionsrapport. Enhetlighet och rättssäkerhet i äldreomsorgens biståndsbedömning. Revisionens granskning av. Socialnämnden i Bollnäs kommun"

Transkript

1 Revisionsrapport Revisionens granskning av Enhetlighet och rättssäkerhet i äldreomsorgens biståndsbedömning Socialnämnden i Bollnäs kommun 2006 januari - februari Lena Forssell Ingrid Norman (1)

2 Innehållsförteckning Sammanfattning och bedömning Bakgrund Uppdrag och revisionsfråga Avgränsning Metod Resultatet av granskningen Nämndens övergripande styrning och uppföljning Nämndens styrning och uppföljning av biståndsbedömningen Organisationen för biståndsbedömning Våra iakttagelser och bedömning Biståndsbedömningen Arbetssätt Handläggningsprocess Överföring av beslut till verkställighet Verifiering avseende rättsäkerhet och enhetlighet Våra iakttagelser och bedömning...11 (2)

3 Sammanfattning och bedömning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Bollnäs kommun har Komrev inom ÖhrlingsPricewaterhouseCoopers genomfört en granskning om enlighet och rättssäkerhet i äldreomsorgens biståndsbedömning. Revisionsfrågan i granskningen har varit: Hur säkerställer socialnämnden att det finns en ändamålsenlig organisation samt tillräcklig intern kontroll och uppföljning av äldreomsorgens biståndsbedömningar. Nämndens styrning av verksamheten utgörs av de mål som finns uttalade och det finns ett tydligt övergripande mål: Kunden i centrum. Utöver detta finns elva effektmål. Det finns inga ytterligare konkreta mål för biståndsbedömning. Utöver mål finns styrdokument för handläggning, beslut och verkställighet som beskriver handläggningskedjan, från förhållningssätt under utredning till beslut och utförande. En handläggarpärm är under upprättande, på initiativ av biståndsbedömarna. Pärmen kommer, när den är färdig, att innehålla riktlinjer och rutiner för socialförvaltningen i allmänhet men äldreomsorgen och biståndshandläggningen i synnerhet. Det finns i nuläget inget samlat dokument för vägledning vid behovsbedömning eller någon vägledning beträffande nämndens uppfattning om vad som motsvarar skälig levnadsnivå. I samband med omorganisationen år 1997 inrättades särskilda biståndsbedömartjänster. Handläggarna är nu fem till antalet och handlägger ärenden enligt socialtjänstlagen (SoL). Organisatoriskt hör biståndsbedömarna till biståndsbedömarenheten och har sedan hösten 2005 en särskild chef. Biståndsbedömarna är ansvariga för varsitt geografiskt område. Biståndsbedömarna måste i det dagliga arbetet samarbeta med övriga äldreomsorgsenheter. Biståndsbedömarna har idag inga regelbundna träffar med områdeschefer eller med hemtjänstgrupper/arbetslag. Biståndsbedömarna har alla adekvat utbildning och har lång erfarenhet. Som stöd i handläggningen finns ett databaserat verksamhetssystem som används sen drygt fem år tillbaka. Verksamhetssystemet ska användas av både biståndsbedömare och områdeschefer. För att utveckla gemensamt arbetssätt och enhetlighet i bedömning har biståndsbedömarna varje morgon ett möte på ca 15 min då de kan ta upp och diskutera tveksamheter i utredningar och bedömningar. Utöver detta har de varje vecka en diskussion om metoder samt handledning en heldag per månad sen hösten Det finns som vi nämnt ovan rutiner för hur handläggning ska gå till. Det finns också dokumenterade rutiner om hur uppföljning av beslut ska ske. Däremot saknas rutiner för hur överlämnande av beslut till verkställighet ska ske. Granskningen har omfattat 10 slumpmässigt utvalda personakter. Handläggningen har granskats utifrån ett antal uppställda kontrollmål utifrån lagstiftning (rättssäkerhet) och utifrån struktur och innehåll (enhetlighet). Vi har gjort bedömningen att handläggningen i huvudsak är rättssäker men att det finns variationer i enhetligheten. (3)

4 Efter genomförd granskning föreslår vi socialnämnden följande: Uppmuntra och möjliggör för verksamheterna att konkretisera de övergripande målen så att de blir styrande för den specifika verksamheten. Diskutera och bestäm gemensamt med ledningen hur måluppföljning ska rapporteras till nämnden. Låt upprätta riktlinjer/vägledning för bedömning av SoL-insatser till äldre- och funktionshindrade motsvarande skälig levnadsnivå. Undersök möjligheterna att ta tillvara de olika möjligheter som finns i det databaserade verksamhetssystemet, både beträffande styrning av resurser samt dokumentation. Låt utveckla rättsäkerhet och enhetlighet utifrån de iakttagelser som gjorts under granskningen. Se över hur arbetet i biståndsbedömargruppen kan organiseras samt om vissa arbetsuppgifter kan utföras på annat sätt. Låt utveckla överföringen och uppföljning av beslut mellan biståndsbedömare och utförare. 1. Bakgrund Antalet äldre ökar samtidigt som kommunernas resurser totalt sett minskar. Äldreomsorgens resurser måste därför räcka till fler. Biståndsbedömningen inom äldreomsorgen, då brukarens individuella behov av insatser bedöms, används ofta som underlag för fördelning av personalinsatser. Det är därför viktigt att bedömningarna blir väl övervägda, rättsäkert handlagda samt att de så långt möjligt blir enhetliga inom kommunen. 1.1 Uppdrag och revisionsfråga De förtroendevalda revisorerna i Bollnäs har givit Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers i uppdrag att granska biståndshandläggningen inom kommunens äldreomsorg. Revisionsfrågan i granskningen har varit: Hur säkerställer nämnden att det finns en ändamålsenlig organisation samt tillräcklig intern kontroll och uppföljning av äldreomsorgens biståndsbedömningar. I uppdraget ingår att granska: Nämndens styrning och uppföljning Organisationen beträffande biståndsbedömning Mål och riktlinjer Rättssäkerhet och enhetlighet i biståndsbedömning Avgränsning Granskningen omfattar handläggningen av biståndsbeslut inom äldreomsorgen. (4)

5 I samband med granskning av enhetlighet och rättssäkerhet i handläggning och bedömning kommer ett bestämt antal personakter att granskas inom äldreomsorgen Metod Intervjuer har hållits med biståndsbedömare och ansvarig personal inom äldreomsorgen. Vi har granskat styrande och stödjande dokument samt genomfört en stickprovsmässig personaktsgranskning. 2. Resultatet av granskningen 2.1 Nämndens övergripande styrning och uppföljning Socialnämnden har uttalat att äldre ska kunna bo kvar i sitt hem så länge de önskar. De har även uttalat att stöd i form av daglig verksamhet, hemtjänst och trygghetslarm ska finnas samt att satsningar ska göras på förebyggande verksamhet. Det finns ett tydligt uttalat övergripande mål (inriktningsmål): Kunden i centrum! I måldokumentet från år 2004 anges att hela socialtjänstens verksamhetsidé är att: Vara en kvalitetsmedveten socialtjänst som möter kundens behov i samverkan, Bemöta kunden med omtanke och respekt. Det finns elva effektmål där det första målet är en ekonomi i balans. Övriga effektmål handlar till stor del om ökad samverkan, förebyggande arbete och kvalitet på arbetet. Två av effektmålen gäller kunden direkt. Det ena gäller kundens kunskap om vem som är kontaktman/handläggare (100 % ska känna till) och det andra att kundens upplevelse om gott bemötande (85 % ska känna sig gott bemötta). De senaste åren har nämnden haft särskilda dagar då de i olika arbetsgrupper diskuterat övergripande mål utifrån olika teman. År 2004 var första gången biståndsbedömarna deltog i sen sådan målstyrningsdag. Biståndsbedömargruppen har inte deltagit i något ytterligare arbete med nämndens mål som exempelvis att konkretisera effektmålen ur ett handläggar/biståndsbedömarperspektiv eller upprättat en verksamhetsplan för handläggningen utifrån effektmålen. I nämndens styrdokument framgår inte hur målen ska följas upp. Enligt de intervjuade har det tidigare förekommit en del riktade enkätundersökningar genomförts för brukare/kunder. Sådana görs inte längre utan förvaltningen har övergått till att utföra djupintervjuer eller fokusgrupper, men endast sporadiskt Nämndens styrning och uppföljning av biståndsbedömningen Sedan år 2004 finns ett dokument för ärendehandläggning, beslut och verkställighet (antaget av nämnden ). Dokumentet beskriver handläggningskedjan, från förhållningssätt under utredning till beslut och utförande med kunden i centrum. (5)

6 Nämndens synsätt på vad som motsvarar skälig levnadsnivå för olika insatser framgår inte. Nämnden har inte angett några specifika mål om exempelvis handläggningstider. Biståndsbedömargruppen har tidigare lämnat en verksamhetsberättelse över vad som utförts under året, men gör det inte längre. De uppger att de har lite kontakt med nämnden och att de inte lämnar några återkommande rapporter utöver att de varje månad anmäler de delegationsbeslut som fattats. Chefen för biståndsbedömargruppen har inte heller avlämnat någon verksamhetsberättelse. Under den tid han varit chef för gruppen har det inte förekommit någon annan form av rapportering till nämnden som han varit delaktig i. Det finns en fastställd delegationsförteckning (Socialnämnden 231, ). Enligt förteckningen har biståndsbedömarna full delegation på samtliga beslut enligt SoL, med undantag av beslut om köp av boende i annan kommun eller hos annan vårdgivare. I de fallen är verksamhetschef delegat för beslut upp till två månader och arbetsutskottet för beslut som överstiger den tiden. Sedan en tid tillbaka har arbetsutskottet delegation på insatsen korttidsvård som överstiger 91 dagar. Det pågår en översyn av delegationsförteckningen. En handläggarpärm är under upprättande. På initiativ av biståndsbedömarna har en av dem under år 2005 börjat samla dokument, riktlinjer och rutiner, för socialförvaltningen i allmänhet och för biståndsbedömarna och äldreomsorgen i synnerhet. Innehållet i pärmen består nu både av nya resp gamla dokument. Vi har tagit del av de dokument som fanns vid granskningstillfället. Det finns en folder Hjälp oss göra verksamheten bättre!, d v s en synpunkts/klagomålsblankett. Alla synpunkter och klagomål ska dokumenteras och redovisas socialnämnden. Under år 2005 har det inte inkommit några skriftliga klagomål på biståndshandläggningen Organisationen för biståndsbedömning I samband med omorganisationen år 1997 inrättades särskilda biståndsbedömartjänster inom kommunens äldreomsorg. Biståndsbedömargruppen för äldreomsorgen består nu av fem befattningshavare. Vid tidpunkten för granskningen fanns sex biståndsbedömare, varav en befattningshavare hade en kombinerad tjänst som vikarie (0,5 pga sjukskrivning) och extraresurs. Den grupp vi granskat ansvarar för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen (SoL) för personer över 65 år, samtliga SoL-insatser samt för handläggning av trygghetslarm. De ansvarar var för sig för mellan aktuella personärenden. För handläggning av insatser till personer under 65 år samt för handläggning av LSSbeslut (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) finns två särskilda biståndsbedömare (LSS-handläggare). (6)

7 Samtliga SoL-biståndsbedömare (både för äldre och yngre kunder) hör organisatoriskt till biståndsbedömarenheten och har sedan hösten 2005 en särskild chef. Tidigare hörde de organisatoriskt till verksamhetschefen för äldreomsorgen, men eftersom det inte fanns utrymme för äldreomsorgschefen att hinna stötta biståndsbedömarna beslöts om en annan lösning. Äldreomsorgens biståndsbedömare är ansvariga för var sitt geografiskt område och handlägger behov av bistånd till de äldre som bor inom området, både i ordinärt boende och i särskilt boende. De behovsbedömer vilka insatser som ska ges till personer som fått beslut om särskilt boende, samt följer upp behovet efter viss tid. De uppger att arbetssättet innebär en ökad rättssäkerhet genom att behovet av insatser blir dokumenterat. Samtliga av äldreomsorgens biståndsbedömare blir vid behov kallade till samordnad vårdplanering till sjukhusen i Bollnäs, Hudiksvall och Gävle. Vid den samordnade vårdplaneringen deltar sällan någon från primärvården, trots att dessa har ansvaret för hemsjukvården i kommunen. Gruppen anser att de har en hög arbetsbelastning och att de har svårt att göra prioriteringar och planera sin tid. 2.2 Våra iakttagelser och bedömning Socialnämnden har antagit övergripande mål och effektmål för verksamheten. Målen är inriktade mot både ekonomi, kvalitet och produktion. Vi bedömer dem vara både aktuella och tydliga, men bedömer att några av dem inte är mätbara. Sedan målen antogs har biståndsbedömarna inte engagerats i fler måldiskussioner och har själva inte konkretiserat effektmålen till sin egen verklighet. Vi bedömer att det övergripande målet kunden i centrum behöver konkretiseras utifrån olika yrkesgruppers perspektiv, t ex ur biståndsbedömarperspektiv. Som det är nu har olika biståndsbedömare olika tolkningar (handläggningstid, omprövning, arbetssätt, struktur i utredning) och dessa kanske inte alltid stämmer överens med ledningens. Granskningen visar, enligt vår bedömning, att målen inte är tillräckligt förankrade i alla delar av organisationen. För att mål ska vara styrande måste de vara kända och integrerade i det dagliga arbetet. Vår uppfattning är även att system för uppföljning bör skapas samtidigt som nya mål upprättas och förankras. Under granskningen har vi inte tagit del av några kunduppföljningar avseende verksamhetsmålen. Granskningen visar att det finns en hel del dokumenterade riktlinjer och rutinbeskrivningar samt praxis för biståndshandläggning och bedömning. Men vi har även iakttagit att det inom gruppen är oklart vilka dokument som är aktuella och hur konsekvent de används inom äldreomsorgen. Detta ger enligt vår bedömning signaler om att det behövs en struktur för den intern kontroll där bl a styrande dokument, riktlinjer och rutinbeskrivningar regelbundet revideras. (7)

8 Det finns i nuläget inget samlat dokument för vägledning vid behovsbedömning t ex i form av riktlinjer för behovsbedömning eller någon vägledning beträffande nämndens uppfattning om vad som motsvarar skälig levnadsnivå. Sådana uttalanden kan visserligen endast användas som vägledning vid bedömning av kundens individuella behov, men underlättar för biståndsbedömarna i deras bedömningsarbete och skulle bidra till ökad enhetlighet i bedömningarna. Sedan snart tio år är organisationen delad i en myndighetsdel (biståndsbedömning) och en utförardel (områdeschefer). Enligt de intervjuade var omorganisationen positiv, men det har tagit tid att hitta de nya rollerna och att utveckla ett samarbete mellan biståndsbedömargruppen och cheferna. Enligt uppgift har organisationen nu satt sig, men nya gråzoner/knutar har uppkommit. Många områdeschefer har bytts under åren och det saknas forum för regelbundna och konstruktiva diskussioner om verksamhetsfrågor. Vår bedömning är att biståndsbedömargruppen riskerar att komma vid sidan om övriga äldreomsorgsenheter. Det ges exempel på information som inte nått fram till gruppen, information som påverkar deras arbete och där brist på information ökar deras frustration. Vi ser det som särskilt angeläget att de två nya verksamhetscheferna (för äldreomsorgen och för biståndsbedömarenheten) satsar särskilt på att utveckla samarbetet mellan områdeschefer och biståndsbedömarenhet och ser till att det finns områdesvisa forum för verksamhetsfrågor. Att utveckla det samarbetet är nödvändigt så att kunden får en kvalitativt bra insats och ett gott bemötande genom hela kedjan. Först genom en väl utvecklad intern kedja kan kunden komma i centrum. Vi föreslår nämnden: Uppmuntra och möjliggör för verksamheterna att konkretisera de övergripande målen så att de blir styrande för den specifika verksamheten. Diskutera och bestäm gemensamt med ledningen hur måluppföljning ska rapporteras till nämnden. Låt upprätta riktlinjer/vägledning för bedömning av SoL-insatser till äldre- och funktionshindrade motsvarande skälig levnadsnivå. 2.3 Biståndsbedömningen Äldreomsorgens biståndsbedömare har samtliga adekvat utbildning för sitt uppdrag, sociala omsorgslinjen. De har arbetat länge i kommunen, några har varit med sedan omorganisationen Arbetssätt Till stöd för sin handläggning och behovsbedömning har de ett antal dokumenterade rutiner och checklistor (handläggningspärmen). De har även stöd av ett databaserat verksamhetssystem, Procapita, som används sedan drygt fem år tillbaka. Det har gjorts många uppgraderingar i verksamhetssystemet sedan dess, vilket påverkar hanterandet och i viss mån gör det ologiskt vid användandet. Enligt biståndsbedömarna finns det bra sökverktyg i systemet så de exempelvis kan hämta upp samtliga aktualise- (8)

9 ringar per handläggare, använda sig av bevakningar osv. Genom verksamhetssystemet finns också möjlighet att ta fram verksamhetsstatistik. För att utveckla ett gemensamt arbetssätt och enhetlighet har de varje morgon ett möte på ca 15 min då kan de ta upp och diskutera tveksamheter i utredningar och bedömningar. De har som rutin att diskutera alla utredningar och beslut som gäller bostad med särskild service och korttidsvård. Två timmar varje vecka har de metodgrupp för diskussion om metoder, då deltar hela biståndsbedömargruppen. Sedan hösten 2005 har de handledning en heldag per månad. Vid dessa tillfällen diskuteras handläggning och bedömningar utifrån lagstiftning. Dessutom har de arbetsplatsträff tillsammans med sin chef en gång varje månad. I ett nätverk, tillsammans med andra hälsingekommuner, brukade biståndsbedömarna tidigare granska varandras utredningar genom s k kollegiegranskning, men det arbetssättet har upphört. De försöker delta i gemensamma träffar som ordnas för handläggarna i länet Handläggningsprocess Vanligtvis startas en utredning efter att ett faxmeddelande inkommit till förvaltningen, men det förekommer också att kunden eller anhörig tar direkt telefonkontakt. Vid första kontakten lämnar biståndsbedömarna information om vilka insatser som kan erbjudas. Som regel är ansökan muntlig, men det finns blanketter som kan skickas. Efter genomförd utredning och behovsbedömning fattas beslut. Beslutet och hela utredningen skickas till kunden. De har inte som rutin att skicka utredningsunderlaget och förslag till beslut till kunden för kommunikation i de fall det förväntas bli avslag. Vid avslagsbeslut skickas besvärshänvisning samt att de alltid omprövar beslut i de fall en överklagan inkommit inom tre veckor. De anser själva att de har få överklagningar och tror att det kan bero på att kunden avstår från att söka, då biståndsbedömaren förklarat villkoren för insatsen. De tror inte att det beror på att de har generösa bedömningar. I de fall avslag ges, har det som regel handlat om ansökan om bostad med särskild service. I dessa fall har villkoren för särskilt boende inte uppfyllts utan behoven har kunnat tillgodoses på annat sätt. Det finns dokumenterade rutiner om hur uppföljning av beslut ska ske. Rutinen är att uppföljning ska ske för samtliga insatser (undantag trygghetslarm) cirka tre veckor efter att beslutet verkställts. I samtliga fall ska uppföljning ske genom personligt sammanträffande (kund och anhöriga). Vanligtvis fattar biståndsbedömare beslut som formuleras Omprövning görs om förhållandena förändras. Ibland, beroende på insats, fattar de tidsbegränsade beslut. Alla i gruppen är inte positiva till att fatta tidsbegränsade beslut utan anser att det kan upplevas (9)

10 otryggt för kunden samt att det driver upp tempot för biståndsbedömarna. En av biståndsbedömarna uppger att hon inte hinner göra en omprövning innan det tidsbegränsade beslutet gått ut Överföring av beslut till verkställighet Det saknas enhetliga rutiner för överföring av beslut till verkställighet. Vid ett nytt beslut skickar biståndsbedömaren, via verksamhetssystemet, ett meddelande till ansvarig områdeschef som kan läsa och ta ut utredningen. Med utredningen som underlag ska chefen ta ut en arbetsplan för insatsen. Några av biståndsbedömarna har dessutom daglig kontakt med sin områdeschef i samband med nya beslut medan andra endast brukar skicka över beslutet. Biståndsbedömarna får inget kvitto på att insatsen verkställts. De tror dock att insatser verkställs omgående, framför allt när det handlar om omvårdnadsinsatser. Områdeschefer kan göra anteckningar i verksamhetssystemet, men det varierar mellan cheferna om och hur anteckningarna förs. Det råder lite delade meningar mellan ledning och biståndsbedömarna om hur deras utredningar används inför utförandet av insats. Meningarna går även isär beträffande om rätt insatser utförs och vad skälet skulle vara till att en eventuell differens uppstår. Från biståndsbedömarnas håll sägs att cheferna inte hinner med att informera personalen om underlag för insatser och att hemtjänstpersonalen därför måste göra sina egna bedömningar. Detta kan i sin tur leda till att andra insatser utförs. Från ledningens håll sägs att uppföljningar och omprövningar inte alltid görs i tid och att beslut och utförande därför inte är i fas med varandra. Biståndsbedömarna har inga regelbundna träffar med områdeschefer eller med hemtjänstgrupper/arbetslag. En gång i månaden samlas äldreomsorgens samtliga områdeschefer och biståndsbedömare till gemensam träff. De har dock i detta sammanhang inte diskuterat sitt samarbete Verifiering avseende rättsäkerhet och enhetlighet Granskningen har omfattat 10 slumpmässigt utvalda personakter, där vi i huvudsak har granskat den senaste utredningen (från oktober och november 2005). Handläggningen har granskats utifrån ett antal uppställda kontrollmål utifrån lagstiftning (rättssäkerhet) och utifrån struktur och innehåll (enhetlighet). I samtliga granskade personakter fanns ansökan beskriven i utredningen och i samtliga fall framgick vad kunden ansökt om. I samtliga fall fanns en dokumenterad utredning. Vid granskningstillfället fanns två olika checklistor för vad som ska ingå i en utredning vilket ledde till svårigheter att avgöra om utredningarna följde lokal checklista. I samtliga fall framgick vem/vilka som lämnat uppgifter till utredningen samt vem som fattat beslutet. Endast i tre av utredningarna fanns mål upprättat för insatsen. (10)

11 Samtliga beslut var fattade i enlighet med delegationsförteckningen, besluten täckte hela ansökan och hänvisning hade skett till rätt lagrum. Två av utredningarna ledde till tidsbegränsade beslut (beslut om korttidsvård) medan de andra besluten innehöll formuleringen om att beslutet kommer att omprövas om förhållandena förändras. 2.4 Våra iakttagelser och bedömning Vid vår granskning av biståndsbedömningen kan vi konstatera att det databaserade verksamhetssystemet inte används fullt ut. Det finns möjlighet att i systemet koppla schablontider som anger genomsnittlig tid för utförande av insats till varje insats, vilket kan vara ett stöd i resursfördelningen och för att göra jämförelser beträffande vårdtyngd. Verksamhetssystemet används inte heller för kommunikation mellan chef och biståndsbedömare om när en insats är verkställd, vilket skulle underlätta handläggningen och öka rättsäkerheten. Efter granskning av handläggningsprocessen och av personakter har vi gjort bedömningen att handläggningen i huvudsak är rättssäker. Men vid intervjuer med handläggarna framkommer att kommunicering enligt förvaltningslagen inte brukar tillämpas inför avslagsbeslut. Enligt lagstiftningen ska kommunicering av utredning och förslag till beslut alltid ske om utredning och behovsbedömning visar att ett negativt beslut kan komma att lämnas. Syftet är att den som begär insats ska kunna komplettera underlaget. I detta avseende anser vi att handläggningen behöver förändras. Under personaktsgranskningen har vi iakttagit variationer i enhetlighet, framför allt beträffande struktur och betoning i innehållet. Detta menar vi verifierar behovet av att uppdatera och sortera bland rutinbeskrivningar och checklistor. Granskningen av utredningarna visade även att biståndsbedömarna sällan upprättade mål för insatserna, vilket vi menar påverkar möjligheten att följa upp om rätt insats har satts in. Biståndsbedömarna uppger att de har svårt att hinna med sitt arbete och svårt att prioritera bland sina arbetsuppgifter. Vi rekommenderar en genomgång av deras arbetssituation. Vi ifrågasätter om biståndsbedömare måste genomföra samtliga uppföljningar av beslut genom personliga besök och om alla biståndsbedömare måste åka till de olika sjukhusen för samordnad vårdplanering. Vår bedömning är att sådana arbetsuppgifter borde kunna organiseras på andra och effektivare sätt. Slutligen, utifrån granskningen av överföring av beslut till verkställighet, har vi åter iakttagit behovet av att utveckla samarbetet mellan biståndsbedömare och områdeschefer. Vi föreslår nämnden: Undersök möjligheterna att ta tillvara de olika möjligheter som finns i det databaserade verksamhetssystemet, både beträffande styrning av resurser samt dokumentation. Låt utveckla rättsäkerhet och enhetlighet utifrån de iakttagelser som gjorts under granskningen. (11)

12 Se över hur arbetet i biståndsbedömargruppen kan organiseras samt om vissa arbetsuppgifter kan utföras på annat sätt. Låt utveckla överföringen och uppföljning av beslut mellan biståndsbedömare och utförare. (12)

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Cert. kommunal revisor Anna Carlénius Cert. Kommunal revisor Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende Gällivare kommun Handläggning och dokumentation

Läs mer

Myndighetsutövning samt dokumentation inom äldreomsorgen

Myndighetsutövning samt dokumentation inom äldreomsorgen Revisionsrapport Myndighetsutövning samt dokumentation inom äldreomsorgen Härryda kommun Juni 2009 Lars Näsström Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1 Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Tidigare granskningsarbete...3

Läs mer

Granskning av LSS kvalitetssäkring av genomförandeplaner

Granskning av LSS kvalitetssäkring av genomförandeplaner Revisionsrapport Granskning av LSS kvalitetssäkring av genomförandeplaner Uppvidinge kommun Jard Larsson 10 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Uppdrag, revisionsfråga och kontrollfrågor

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av LSS. Kvalitetssäkring av genomförandeplaner. Emmaboda kommun. 9 oktober 2012

REVISIONSRAPPORT. Granskning av LSS. Kvalitetssäkring av genomförandeplaner. Emmaboda kommun. 9 oktober 2012 REVISIONSRAPPORT Granskning av LSS Kvalitetssäkring av genomförandeplaner Emmaboda kommun 9 oktober 2012 Jard Larsson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Uppdrag, revisionsfråga

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Granskning av äldreomsorgen

Granskning av äldreomsorgen REVISIONSRAPPORT Granskning av äldreomsorgen Socialtjänstlagen från biståndshandläggning till verkställighet Tingsryds kommun Jard Larsson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Ärende- och dokumenthantering

Ärende- och dokumenthantering www.pwc.se Revisionsrapport Ärende- och dokumenthantering Robert Bergman Projektledare 2016 Christer Marklund Kvalitetssäkrare Mars/2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Uppföljande granskning av hemtjänsten

Uppföljande granskning av hemtjänsten www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljande granskning av hemtjänsten Jenny Engelmark Cert. kommunal revisor Kalix kommun Uppföljande granskning av hemtjänsten Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2.

Läs mer

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg www.pwc.se Revisionsrapport Inger Kullberg Cert. kommunal revisor Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Revisionsrapport Habo kommun

Revisionsrapport Habo kommun Revisionsrapport Översiktlig granskning av vissa delar av funktionshindersomsorgen Habo kommun Johan Bokinge Karin Norrman-Elgh Johan Bokinge Karin Norrman-Elgh Habo kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Biståndshandläggning inom äldreomsorgen

Biståndshandläggning inom äldreomsorgen Revisionsrapport Biståndshandläggning inom äldreomsorgen Torsås kommun Fredrik Ottosson December 2012 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning 1 2. Inledning 2 2.1. Bakgrund 2 2.2.

Läs mer

Nacka kommuns grunder för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten

Nacka kommuns grunder för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten 1 Nacka kommuns grunder för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten Antagna av Socialtjänstens ledningsgrupp 20090128 2 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte 3 Underlag 3 Flödesschema 4 Anmälan

Läs mer

Verkställighet och återrapportering av beslut

Verkställighet och återrapportering av beslut Revisionsrapport Verkställighet och återrapportering av beslut Motala kommun April 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...1 2 Bakgrund...2 2.1 Uppdrag

Läs mer

Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende

Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende Sammanfattning De flesta äldre anser att omsorgspersonalen har tillräcklig kompetens för att utföra insatserna och är i stort sett nöjda

Läs mer

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning 1(5) Ramona Persson Tfn 0155-26 40 27 Vård- och omsorgsnämnden i Oxelösunds kommun 613 81 Oxelösund Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning BESLUT Länsstyrelsen avslutar ärendet

Läs mer

På lokal verksamhetsnivå eller på en övergripande, organisatorisk nivå - chefer på alla nivåer känner till rutinen - antal upprättade.

På lokal verksamhetsnivå eller på en övergripande, organisatorisk nivå - chefer på alla nivåer känner till rutinen - antal upprättade. punkt 1 Följsamhet till Enhetschefer använder de Ledningset verktyg som finns för analys och för atiskt riskbedömningar vid kvalitetsarbete rapportering av avvikelser Socialt stöd - synpunkter och klagomål

Läs mer

Biståndsbedömningen inom

Biståndsbedömningen inom Revisionsrapport Granskning av Biståndsbedömningen inom äldreomsorgen Mora kommun December 2007 Karin Bohlin 1 1. SAMMANFATTNING...3 2. BAKGRUND...5 3. REVISIONSFRÅGA...6 3.1 REVISIONSMETOD OCH AVGRÄNSNINGAR...6

Läs mer

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012 2012-03-28 1 (5) Individ- och omsorgsnämnden Förstärkt tillsyn av kommunens insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning i Sundbybergs stad enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service

Läs mer

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Augusti 2015 Informationsöverföring och kommunikation med landstinget - uppföljande granskning Gällivare kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning...

Läs mer

Förvaltningslagens tillämpning avseende service och tillgänglighet

Förvaltningslagens tillämpning avseende service och tillgänglighet Revisionsrapport Förvaltningslagens tillämpning avseende service och tillgänglighet Lindesbergs kommun November 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och bedömning...1 2 Bakgrund...2

Läs mer

Personlig assistans Kvalitet i bemötande

Personlig assistans Kvalitet i bemötande Revisionsrapport Personlig assistans Kvalitet i bemötande och rätt insatser Christel Eriksson Cert. Kommunal revisor Mars 2014 Sammanfattning har fått de förtroendevalda revisorerna i Halmstads kommuns

Läs mer

På vårt uppdrag har KPMG genomfort en granskning av biståndsbedömningen inom äldreomsorgen. Uppdraget ingår i revisionsplanen for år 2015.

På vårt uppdrag har KPMG genomfort en granskning av biståndsbedömningen inom äldreomsorgen. Uppdraget ingår i revisionsplanen for år 2015. Norakommun 2015-11-05 Revisorerna Till För kännedom Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Granskning av biståndsbedömningen inom äldreomsorgen. På vårt uppdrag har KPMG genomfort en granskning av biståndsbedömningen

Läs mer

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt myndighetsutövning

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt myndighetsutövning 1(5) Ramona Persson 0155-26 40 27 Socialnämnden i Vingåkers kommun 643 80 VINGÅKER Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt

Läs mer

Granskning av handläggning inom SoL med fokus på äldreomsorgen

Granskning av handläggning inom SoL med fokus på äldreomsorgen www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av handläggning inom SoL med fokus på äldreomsorgen Tommy Nyberg Alexander Arbman Januari 2018 Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014

Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014 2014-11-18 1 (5) De förtroendevalda revisorerna i Nacka Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014 En granskning av hemtjänsten har genomförts av Ernst & Young på uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Revisionsrapport. Bollnäs kommun. Granskning av Privata medel. Mars Hantering av privata medel inom LSS

Revisionsrapport. Bollnäs kommun. Granskning av Privata medel. Mars Hantering av privata medel inom LSS Revisionsrapport Mars 2004 Lena Forssell Granskning av Privata medel Hantering av privata medel inom LSS Bollnäs kommun Innehållsförteckning 1. Inledning...1 1.1 Uppdrag...1 1.2 Revisionsfråga...1 1.3

Läs mer

Rutin RUTIN FÖR SOCIAL DOKUMENTATION OCH KOMMUNIKATION

Rutin RUTIN FÖR SOCIAL DOKUMENTATION OCH KOMMUNIKATION Rutin Dokumenttyp: Rutin Beslutat av: Förvaltningschef Fastställelsedatum: 2011-03-29 Ansvarig: Verksamhetschef Revideras: årligen Följas upp: årligen RUTIN FÖR SOCIAL DOKUMENTATION OCH KOMMUNIKATION Innehåll

Läs mer

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna Mars 2010 Riktlinjer och rutiner för individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice, kontaktperson och korttidsvistelse enligt

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Trygghetslarm utan biståndsbedömning

Trygghetslarm utan biståndsbedömning RIKTLINJER FÖR Trygghetslarm utan biståndsbedömning Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-01-22 Giltighetstid Tillsvidare, dock längst 2023-01-31 Dokumentansvarig Avdelningschef, avdelningen

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Ej verkställda domar och beslut enligt SoL och LSS i Kalmar län den 31 dec 2002 2003:14 När får jag mitt bistånd? (III) - Ej verkställda domar och beslut enligt SoL

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Revisionsrapport Motala kommun

Revisionsrapport Motala kommun Revisionsrapport Uppföljning av granskningar från 2011 Motala kommun Håkan Lindahl Innehållsförteckning Inledning 1 Kommunstyrelsen 2 Granskning av IT-verksamheten 2 Socialnämnden 4 Granskning av uppföljning

Läs mer

Omvårdnadsförvaltningen

Omvårdnadsförvaltningen Omvårdnadsförvaltningen Datum 2006-10-17 Rev: 2007-09-12 Rev: 2009-10-15 Arbetsgrupp 2006 Arbetsgrupp 2009 Marie Fasth-Pettersson Lisbeth Eriksson Katarina Schuurman Ulrika Hernant Anita Jäderskog Caroline

Läs mer

Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om allvarligt missförhållande inom Arbete och försörjning

Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om allvarligt missförhållande inom Arbete och försörjning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-31 SN-2013/5088.709 1 (2) HANDLÄGGARE William-Olsson, Gabriel 08-535 316 70 Gabriel.William-Olsson@huddinge.se Socialnämnden Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om allvarligt

Läs mer

Granskning av rutinerna för biståndshandläggning inom äldreomsorgen. Karlshamns kommun

Granskning av rutinerna för biståndshandläggning inom äldreomsorgen. Karlshamns kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av rutinerna för biståndshandläggning inom äldreomsorgen Tommy Nyberg Mars 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte och Revisionsfråga...

Läs mer

Granskning av LSS kvalitetssäkring av genomförandeplaner

Granskning av LSS kvalitetssäkring av genomförandeplaner REVISIONSRAPPORT Granskning av LSS kvalitetssäkring av genomförandeplaner LSS = lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Trelleborgs kommun 17 mars 2014 Jard Larsson Certifierad kommunal revisor

Läs mer

Granskning av kvalitetsarbetet inom äldreomsorgen

Granskning av kvalitetsarbetet inom äldreomsorgen Revisionsrapport Granskning av kvalitetsarbetet inom äldreomsorgen Mjölby kommun December 2009 Håkan Lindahl Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 3 2 Bakgrund och uppdrag...

Läs mer

Revisionsrapport Borgholms kommun Caroline Liljebjörn 1 juni 2016

Revisionsrapport Borgholms kommun Caroline Liljebjörn 1 juni 2016 www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av ITgranskning från år 2013 Caroline Liljebjörn 1 juni 2016 Innehåll Sammanfattning och revisionell bedömning...2 1.1. Bedömningar mot kontrollmål...2 2. Inledning...4

Läs mer

Handläggning inom äldreomsorgen och för personer med funktionsnedsättning

Handläggning inom äldreomsorgen och för personer med funktionsnedsättning Revisionsrapport Handläggning inom äldreomsorgen och för personer med funktionsnedsättning Fredrik Ottosson Malin Kronmar Mars 2012 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Ks 352 Dnr 2014.0294.759. Kommunstyrelsen beslutar

Ks 352 Dnr 2014.0294.759. Kommunstyrelsen beslutar Ks 352 Dnr 2014.0294.759 Uppföljning av granskning kring kvalitet inom socialtjänsten Kommunstyrelsen beslutar 1. Att till kommunrevisorerna överlämna ovanstående svar avseende granskning kring kvalitet

Läs mer

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER SOCIALFÖRVALTNINGEN Pm och riktlinjer Dokumentnamn Kvalitetsdokument och kvalitetsrutiner Utarbetad av Pia Berg med PLU som arbetsgrupp Fastställd av Socialnämnden 2011-02-23 Godkänd Gäller från 2011-03-01

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR - Ej verkställda domar och beslut enligt SoL och LSS i Kalmar län den 31 dec 2000. Meddelande 2001:24 När får jag mitt bistånd? - Ej verkställda domar och beslut enligt

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

Revisionsrapport: Biståndshandläggning och verkställighet inom äldreomsorgen

Revisionsrapport: Biståndshandläggning och verkställighet inom äldreomsorgen Revisorerna 1 (1) Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Kommunstyrelsen Revisionsrapport: Biståndshandläggning och verkställighet inom Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Initiativ (Alliansen, MP, S, V) till VON: Uppdrag hemtjänst

Initiativ (Alliansen, MP, S, V) till VON: Uppdrag hemtjänst Tjänsteskrivelse 2018-03 - 13 Handläggare Susanne Hillberg Biståndsavdelningen Vård - och omsorgsnämnden Initiativ (Alliansen, MP, S, V) till VON: Uppdrag hemtjänst Förslag till beslut 1. Vård - och o

Läs mer

Revisionsrapport. Stadsrevisionen i Örebro. Förstudie - ej verkställda gynnande SoL-beslut Socialnämnderna i Örebro kommun

Revisionsrapport. Stadsrevisionen i Örebro. Förstudie - ej verkställda gynnande SoL-beslut Socialnämnderna i Örebro kommun Revisionsrapport Förstudie - ej verkställda gynnande SoL-beslut Socialnämnderna i Örebro kommun Stadsrevisionen i Örebro Ingrid Norman, certifierad kommunal revisor Förstudie - ej verkställda SoL-beslut

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Finspångs kommun augusti 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 2 Uppdrag och revisionsfråga...1

Läs mer

LSS-verksamheten i Vallentuna kommun

LSS-verksamheten i Vallentuna kommun Revisionsrapport LSS-verksamheten i Vallentuna kommun (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Insatsen biträde av personlig assistent Socialnämnden Juni 2009 Inger Kullberg certifierad

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning Socialbidragshantering Söderhamns kommun 2002

Uppföljning av tidigare granskning Socialbidragshantering Söderhamns kommun 2002 Uppföljning av tidigare granskning Socialbidragshantering Söderhamns kommun 2002 Siv Dammbro Februari 2003 (1) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Uppföljning av tidigare granskning Socialbidragshantering Söderhamns

Läs mer

Rutin: Dokumentation. (social journal och genomförandeplan)

Rutin: Dokumentation. (social journal och genomförandeplan) Rutin: Dokumentation (social journal och genomförandeplan) I socialtjänstlagen 1 11 kap. 5 första stycket SoL och 21 a första stycket LSS finns bestämmelser om dokumentation i samband med genomförande

Läs mer

Granskning av beslut, verkställighet och uppföljning av bistånd inom hemvården

Granskning av beslut, verkställighet och uppföljning av bistånd inom hemvården Kommunrevisionen 2008-12-10 Kommunstyrelsen Vård och omsorgsnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige Granskning av beslut, verkställighet och uppföljning av bistånd inom hemvården På uppdrag av Lunds kommuns

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn 508 04 560 Dnr - - 2005 Sammanträde 29 november 2005 Tjänsteutlåtande 11 november 2005 1 ( ) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

2015-01-16 Anna Spångmark

2015-01-16 Anna Spångmark UPPFÖLJNING AV BESLUT enligt Lagen och om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)och Socialtjänstlagen för personer under 65 år. Enheten för funktionsnedsättning 2015-01-16 Anna Spångmark Innehållsförteckning

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND SAMVERKANSRUTINER (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND Egenvård ska erbjuda möjligheter till ökad livskvalitet och ökat välbefinnande genom självbestämmande, ökad frihetskänsla och

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 20 maj 2008

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 20 maj 2008 Socialnämnden 20 maj 2008 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 20 maj 2008 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare Socialnämnden 2011-01-24 1 (10) 6-14 PLATS OCH TID Socialkontoret, Hagfors, kl 13.00 15.00 BESLUTANDE Åsa Johansson (S), ordförande Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Gunilla Östlund

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Revisionsrapport* Uppföljning avseende granskning av Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Bollnäs Kommun Februari 2007 Margaretha Larsson *connectedthinking

Läs mer

Socialnämnden Plats och tid: Socialförvaltningen, Vikhyttegatan, kl Ajournering, kl

Socialnämnden Plats och tid: Socialförvaltningen, Vikhyttegatan, kl Ajournering, kl Socialnämnden 2018-11-21 1 Plats och tid: Socialförvaltningen, Vikhyttegatan, kl. 09.00 11.20 Ajournering, kl. 10.40 11.05 Beslutande: Anders Nilsson (S), ordförande Britt-Marie Wall (S) Christer Olsson

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Riktlinje med rutiner Utgåva nr 1 sida 1 av 5 Dokumentets namn Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Utfärdare/handläggare

Läs mer

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Riktlinje gällande egenvård Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Utgåva nr 2 Datum 090924 sida

Läs mer

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte SAS Sida: 1 (5) 1. Riktlinjernas bakgrund och syfte Det finns en skyldighet att dokumentera genomförandet om individuellt behovsprövade insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service

Läs mer

Rättssäkerhet inom äldreomsorgen. Aktgranskning och intervjuer med biståndshandläggare

Rättssäkerhet inom äldreomsorgen. Aktgranskning och intervjuer med biståndshandläggare Rättssäkerhet inom äldreomsorgen Aktgranskning och intervjuer med biståndshandläggare Rapport 2001:3 Välfärdsavdelningen 2001-06-21 502-7544-00 Förord Länsstyrelsen har tillsyn över socialtjänsten i länet.

Läs mer

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2011-10-28 Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Rutiner för dokumentation enligt SoL och LSS Dnr KS 2011-377

Läs mer

Avesta kommun. Biståndshandläggning inom äldreomsorgen. Revisionsrapport. KPMG AB Offentlig sektor 2012-11-16 Antal sidor: 13

Avesta kommun. Biståndshandläggning inom äldreomsorgen. Revisionsrapport. KPMG AB Offentlig sektor 2012-11-16 Antal sidor: 13 Biståndshandläggning inom äldreomsorgen Revisionsrapport KPMG AB Offentlig sektor Antal sidor: 13 2012 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

RIKTLINJER HANDLÄGGNING OCH DOKUMENTATION. funktionshinder LSS och SoL 2007-06

RIKTLINJER HANDLÄGGNING OCH DOKUMENTATION. funktionshinder LSS och SoL 2007-06 RIKTLINJER HANDLÄGGNING OCH DOKUMENTATION funktionshinder LSS och SoL 2007-06 Följande principer ligger till grund för alla insatser för funktionshindrade som erbjuds inom LSS och SoL: delaktighet genom

Läs mer

Social dokumentation

Social dokumentation Sid. 1 (6) Programområde eller övergripande: Äldreomsorgen Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: 100218 Verksamhet: Beslutad av: Socialnämnden 100218 13 Reviderad:

Läs mer

Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden

Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden Rapport 2007:67 Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden Länsstyrelsens granskning av hur barnperspektivet fått genomslag i handläggningen av ekonomiskt bistånd och i

Läs mer

TILLSYN AV UTEVISTELSE INOM ÄLDREOMSORGENS HEMTJÄNST LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLANDS LÄN PUBL NR 2008:12

TILLSYN AV UTEVISTELSE INOM ÄLDREOMSORGENS HEMTJÄNST LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLANDS LÄN PUBL NR 2008:12 TILLSYN AV UTEVISTELSE INOM ÄLDREOMSORGENS HEMTJÄNST LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLANDS LÄN PUBL NR 2008:12 PUBL NR 2008:12 ISSN: 0284-6845 Länsstyrelsen i Värmlands län 651 86 Karlstad 054-19 70 00 lansstyrelsen@s.lst.se

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

ÄLDREOMSORGENS NATIONELLA VÄRDEGRUND VÄRDIGHETSGARANTIER

ÄLDREOMSORGENS NATIONELLA VÄRDEGRUND VÄRDIGHETSGARANTIER ÄLDREOMSORGENS NATIONELLA VÄRDEGRUND VÄRDIGHETSGARANTIER ÄLDREOMSORGENS NATIONELLA VÄRDEGRUND 1 januari 2011 infördes äldreomsorgens nationella värdegrund i Socialtjänstlagen (SoL). Socialtjänstens omsorg

Läs mer

GOTLANDS KOMMUN. Granskning av den interna kontrollen inom missbrukarvården. Mats Renborn

GOTLANDS KOMMUN. Granskning av den interna kontrollen inom missbrukarvården. Mats Renborn GOTLANDS KOMMUN Granskning av den interna kontrollen inom missbrukarvården Mats Renborn 2006-02-16 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. SAMMANFATTNING...2 2. Uppdrag...3 3. Uppföljning av missbrukarvårdens kostnader...4

Läs mer

Anvisningar. Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem inom vård- och omsorgsboende inom LOV Upplands-Bro kommun

Anvisningar. Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem inom vård- och omsorgsboende inom LOV Upplands-Bro kommun Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem inom vård- och omsorgsboende inom LOV Upplands-Bro kommun 2017-12-19 www.upplands-bro.se Upplands-Bro i hjärtat av Mälardalen är en av Storstockholms naturskönaste

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande SDN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar

Läs mer

Ärendehantering inom socialnämnden

Ärendehantering inom socialnämnden Revisionsrapport* Ärendehantering inom socialnämnden Boden kommun December 2008 Fredrik Markstedt Andreas Jönsson *connectedthinking 2008-12-16 Fredrik Markstedt Ulla Lundberg Certifierad kommunal revisor

Läs mer

Kvalitetsledningsarbetet

Kvalitetsledningsarbetet www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson, cert. kommunal revisor Erik Jansen Kvalitetsledningsarbetet Övertorneå kommun Kvalitetsledningsarbete Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning...

Läs mer

Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL

Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJER DEL 1 REVIDERAD 2012-01-25 Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL INLEDNING Riktlinjer är ett hjälpmedel för personal inom kommunens socialtjänst, vid bedömning

Läs mer

Riktlinje för avgiftsfri avlösarservice i hemmet

Riktlinje för avgiftsfri avlösarservice i hemmet Riktlinje för avgiftsfri avlösarservice i hemmet Bakgrund Den 1 juli 2009 infördes en ny bestämmelse i 5 kap. 10 Socialtjänstlagen. Den anger att socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad.

Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad. Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad. _ Fastställt av: Förvaltningschefer på arbetslivsförvaltningen, sociala omsorgsförvaltningen,

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport - Socialnämndens ekonomi Ledning och styrning

Revisionsrapport - Socialnämndens ekonomi Ledning och styrning 1(6) Sn 67 Dnr 2018-000074 Revisionsrapport - Socialnämndens ekonomi 2017 - Ledning och styrning Socialnämndens beslut 1. Socialnämnden godkänner svar på revisionsrapport Socialnämndens ekonomi 2017 Ledning

Läs mer

Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder

Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder Revisionsrapport* Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder Eskilstuna kommun April 2008 Kerstin Svensson, Certifierad kommunal revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Information om ej verkställda beslut

Information om ej verkställda beslut Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Dnr 1.2.1.-514-2017 Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Monica Holst Telefon: 08-50801373 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-11-23 Ulla Thorslund

Läs mer

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2 PROGRAM FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I UPPSALA KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 29 maj 2001. Reviderat i april 2002 på grund av ändringar i lagen. Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR - Ej verkställda domar och beslut enligt SoL och LSS i Kalmar län den 31 dec 2001. Meddelande 2002:13 När får jag mitt bistånd? (II) - Ej verkställda domar och beslut

Läs mer

Äldreomsorgskontoret 2009-11-16 Förenklad biståndsbedömning

Äldreomsorgskontoret 2009-11-16 Förenklad biståndsbedömning Äldreomsorgskontoret 2009-11-16 Förenklad biståndsbedömning avseende servicetjänster inom hemtjänsten Inledning Bakgrund Mål & Budget 2007-2009 gavs i uppdrag till Äldreomsorgsnämnden att alla över 75

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER. Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER. Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER Socialtjänstlagen (SoL, 2001:453) Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen Meddelandeblad Mottagare: kommunstyrelsen, socialnämnd eller motsvarande, förvaltningschefer med ansvar för individ- och familjeomsorg, handikappomsorg och/eller äldreomsorg, kommunens revisorer, länsstyrelser,

Läs mer

Riktlinje för Social dokumentation Vård- och omsorg Töreboda Kommun

Riktlinje för Social dokumentation Vård- och omsorg Töreboda Kommun RIKTLINJE 1(12) Riktlinje för Social dokumentation Vård- och omsorg Töreboda Kommun RIKTLINJE 2(12) Innehåll RIKTLINJE FÖR SOCIAL DOKUMENTATION... 1 1. INLEDNING... 3 Allmänna utgångspunkter... 3 1.1 Syfte

Läs mer