Detaljbudget Miljönämnden. Miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljbudget Miljönämnden. Miljönämnden"

Transkript

1 Detaljbudget 2019 Miljönämnden Miljönämnden Detaljbudget 2019 Helår 2019

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Mål och fokusområden Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter och samverkan med näringsliv och forskning i Västra Götaland Göra Västra Götaland till modell för hållbar landsbygdsutveckling och samspel stad/land Västra Götalandsregionen ska verka för att stärka innovationskraften i Västra Götaland Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Minska verksamheternas avfallsmängder och verka för cirkulära affärsmodeller samt skärpta miljökrav vid upphandlingar Bättre möjligheter till livsmedels- och energiproduktion samt stimulera ökad användning av biogas Utveckla Göteborgs Botaniska Ökat fokus på kostnadskontroll, ekonomi i balans, tillgänglighet och produktivitet Kostnadskontroll samt ekonomi och verksamhet i balans Ekonomiska förutsättningar Ekonomiskt resultat SD04 Sammanställd detaljbudget Beställare regional utveckling Eget kapital Investeringar Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Inledning Ett kraftfullt miljöarbete Minskad klimatpåverkan från egna verksamheten En fossiloberoende region Hållbar produktion och konsumtion Lyft fram friluftsliv och främja biologisk mångfald Verksamhetsbidrag...17 Miljönämnden, Detaljbudget (18)

3 1 Sammanfattning Miljönämnden ska med sina insatser bidra till en hållbar regional utveckling i Västra Götaland. Regionutvecklingsuppdraget utgår från en helhetssyn på de miljömässiga, sociala och ekonomiska dimensionerna, där alla tre är högt prioriterade och integrerade i varandra. Den regionala visionens horisontella perspektiv den gemensamma regionen, jämställdhet, klimatomställning, integration och internationalisering genomsyrar allt arbete. Nämnder och kommittéer som arbetar med regional utveckling och kultur har tillsammans en unik genomförandekraft för att uppnå en hållbar utveckling och ett gott liv för invånarna i hela Västra Götaland. Miljönämnden arbetar under 2019 enligt regionfullmäktiges antagna budget för Västra Götalandsregionen samt med tillväxt- och utvecklingsstrategin Västra Götaland 2020 (VG 2020). Utifrån budgetens strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen, har miljönämnden valt följande mål och fokusområden: Mål Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Fokusområden Göra Västra Götaland till modell för hållbar landsbygdsutveckling och samspel stad/land Västra Götalandsregionen ska verka för att stärka innovationskraften i Västra Götaland Minska verksamhetens avfallsmängder och verka för cirkulära affärsmodeller samt skärpta miljökrav vid upphandlingar Bättre möjligheter till livsmedels- och energiproduktion samt stimulera ökad användning av biogas Utveckla Göteborgs botaniska trädgård för Syftet med fokusområdena är att nämnder och styrelser som valt samma fokusområde ska samverka inom området för att få större genomförandekraft och belysa olika perspektiv. I kommande kapitel beskrivs miljönämndens arbete med målet och fokusområdena. Miljönämnden, Detaljbudget (18)

4 2 Mål och fokusområden 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter och samverkan med näringsliv och forskning i Västra Götaland Göra Västra Götaland till modell för hållbar landsbygdsutveckling och samspel stad/land Stötta lantbruksbaserad biogas som sedan kan användas som energi, bränsle eller råvaror i både stad och land Stötta förnybar elproduktion i lantbruk och på landsbygd för att stärka den regionala produktionen Stötta industrialisering inom trätillverkning, speciellt träbyggnation, för att ta tillvara på en råvara från regionen som kan skapa klimatanpassade bostäder i städer. Genom programmet för livsmedel och gröna näringar ska miljönämnden stödja åtgärder för en hållbar stads- och landsbygdsutveckling. Miljönämnden ska bidra till att Västra Götalandsregionen ökar inköpen av lokalt producerade livsmedel. Miljönämndens anslag till Västkuststiftelsen ska bidra till entreprenörskap och näringslivsutveckling på landsbygden Västra Götalandsregionen ska verka för att stärka innovationskraften i Västra Götaland Engagera flera aktörer för stärkt entreprenörskap, ökad kunskap och nya innovationer kring affärsmöjligheter i en cirkulär ekonomi hos SME-företag inom textil- och möbelbranschen. Den regionala/nationella plattformen Body & Space, Do-tank Center blir en central nod för arbetet. Affärsutveckling inom design för cirkularitet, hur man skapar produkter som från första början är anpassade för en cirkulär ekonomi. Såväl mode som arbetskläder ska inkluderas som är starka branschområden i Västsverige. Öka utbud och efterfrågan av miljöanpassade produkter med mindre skadliga ämnen inom idrott och sport som kläder, utrustning, idrottsgolv med mera. Innovationsskapande åtgärder för att minska miljöpåverkan från konsumtion och öka förutsättningarna för tjänsteutveckling inom sällanköpshandel. Använda designmetodiken för utveckling av innovativa och attraktiva konceptidéer som underlättar en hållbar konsumtion för unga vuxna. Miljönämnden, Detaljbudget (18)

5 Miljönämnden ska bidra till ambitionen att VGR ska vara bland de ledande i Europa år 2019 på att använda innovation som verktyg i upphandling. Genom samarbete med inköpsverksamheten ska miljönämnden under 2019 fortsätta att identifiera lämpliga upphandlingar och bidra till att möjliggöra en process och ett kravställande som främjar innovativa och cirkulära gröna lösningar. Programmet för livsmedel och gröna näringar ska stödja miljöinriktade innovationer i små och medelstora företag. Klimat 2030 ska bidra till klimatsmart produktion och konsumtion av livsmedel genom främjande av innovativa lösningar Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Klimat 2030 Västra Götaland ställer om, beslutades i regionfullmäktige i september Klimatstrategin utgår ifrån fyra fokusområden med 12 tillhörande satsningar samt fyra arbetssätt. Arbetet med att nå ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 ska tydligt bidra till ökad sysselsättning, utveckling i hela regionen och ett gott liv för invånarna. Genom Klimatstrategi för Västra Götaland, Klimat 2030 Västra Götaland ställer om, bidrar miljönämnden till att minska utsläppen av växthusgaser i Västra Götaland. Under 2019 kommer miljönämnden att särskilt prioritera insatser inom Klimatstrategin bland annat inom ramen för programmen för hållbar utveckling; Hållbara transporter, Livsmedel och gröna näringar, Hållbar energi och Bioinnovation, Hållbart mode och hälsosamma miljöer samt Kraftsamling Biogas. Insatser kommer ytterligare att stödjas av regionala och lokala utvecklingsmedel, statliga samt europeiska utvecklingsresurser. Miljönämnden har ett samordnande och strategiskt ansvar för Västra Götalandsregionens interna miljöarbete och miljöplan för att minska verksamhetens direkta miljöpåverkan. Miljönämnden samverkar med inköpsorganisationen för att utveckla miljökraven inom de områden som är av särskild betydelse för att nå målen i miljöplanen samt initierar utvecklingsinsatser tillsammans med verksamheten för att minska förekomsten av miljö- och hälsofarliga ämnen, bidra till en hållbar resursanvändning och minska verksamhetens klimatpåverkan. Under 2019 ska miljönämnden: I samverkan med inköp och andra relevanta parter kartlägga användning och klimatavtryck av förbrukningsprodukter för att, i nästa steg, kunna fokusera åtgärder där det gör störst skillnad i avfallsmängder samt klimatpåverkan. I samverkan med VGR IT och inköp se över elektronikprocesserna utifrån miljökrav vid upphandling och återanvändning. Initiera projekt och stötta verksamheten för att minska och resurseffektivisera användningen av förbrukningsprodukter och textilier. I samverkan med läkemedelsenheten och inköpsansvariga utveckla kunskapsstöd till förskrivande läkare och annan medicinsk personal i frågor som rör läkemedels Miljönämnden, Detaljbudget (18)

6 miljöeffekter samt verka för att miljöaspekter integreras vid rekommendationer av läkemedel. Fortsätta stimulera och stödja utbyggnad av laddinfrastruktur samt användning av biogas och el i regionens egna fordon. Tillsammans med Västfastigheter och tidigare infrastrukturavdelningen på Västtrafik utreda och föreslå en ny solelsstrategi innehållande möjliga målnivåer, finansieringsmodeller och utvecklingsprojekt. Måltidsverksamheterna ska få stöd i arbetet med att minska klimatpåverkan från måltider genom kompetensutveckling. Beräkningar av verksamhetens direkta och indirekta klimatpåverkan ska utökas och förfinas Minska verksamheternas avfallsmängder och verka för cirkulära affärsmodeller samt skärpta miljökrav vid upphandlingar Förena medvetna kunder med offensiva företag för att få igång ett ökat utbud och efterfrågan för cirkulära möbelflöden. Öka beställarkompetensen och bidra till rutiner för cirkulära möbelflöden i offentliga organisationer. Initiera projekt och stötta förvaltningarna i arbetet med att minska matsvinnet. Miljönämnden ska verka för utveckling av cirkulära och resurseffektiva flöden av produkter som VGRs verksamheter använder med fokus på de prioriterade produktområdena: elektronik, förbrukningsprodukter, inredning och textilier. Genom samverkan med VGRs inköpsorganisation och nationellt ska miljönämnden verka för att utveckla miljökraven inom de områden som är av särskild betydelse för att nå målen i miljöplanen. Det sker bland annat genom förvaltningens deltagande i gruppen för miljöprioriterade upphandlingar och genom utveckling av kravunderlag för att tillämpa i underliggande avtal för prioriterade produktområden, primärt inom målområde kemikalier samt produkter & avfall. Driva projekt för att minska mängden plastavfall inom vården; öka återvinningen av förbrukningsvaror efter användning i samarbete med forskning och återvinningsindustri. Utveckla en konkret vägledning för att jämföra och miljöbedöma plastmaterial i samband med upphandling och genom detta styra mot mer miljöanpassade plaster. De egna verksamheterna ska få stöd i arbetet med att minska den verksamhetsrelaterade elen samt att förutsättningar för energikrav i upphandlingar av medicin-teknisk utrustning ska förstärkas. Miljönämnden, Detaljbudget (18)

7 Bättre möjligheter till livsmedels- och energiproduktion samt stimulera ökad användning av biogas Stötta biogasanvändning i tunga fordon och kollektivtrafik genom plattformen Biogas Väst och utvecklingsprojekt. Miljönämnden ska bidra till att VGR ska öka inköpen av lokalt producerade livsmedel. Stötta produktion av solel och vindkraft genom att stötta plattformarna Power Väst och Sol i Väst samt att vara värd för Energimyndighetens nationella nod för vindkraft inom näringsliv Utveckla Göteborgs Botaniska Miljönämnden ska tillsammans med bland annat botaniska trädgården arbeta för att ett av de nya växthusen planeras för att fungera som testbädd för nya energieffektiva lösningar, nya material etc. Övriga växthus ska planeras för att visa att VGRs verksamheter går i framkant gällande klimat- och miljösmarta lösningar. Miljönämnden, Detaljbudget (18)

8 3 Ökat fokus på kostnadskontroll, ekonomi i balans, tillgänglighet och produktivitet 3.1 Kostnadskontroll samt ekonomi och verksamhet i balans Miljönämndens budget består till största delen av projektmedel och verksamhetsbidrag. Budgeten för verksamhetsbidrag betalas ut månads- eller kvartalsvis till verksamheterna. Huvuddelen av projektbesluten avser beslut riktade till externa projektägare där hela summan för projektbeslutet kostnadsförs i samband med beslutstillfället, så kallad avsättning. Miljönämnden har stor möjlighet att anpassa projektbeslut efter budget och har på så sätt en god kostnadskontroll och verksamhet i balans. Miljönämnden, Detaljbudget (18)

9 4 Ekonomiska förutsättningar 4.1 Ekonomiskt resultat SD04 Sammanställd detaljbudget Beställare regional utveckling Detaljbudget 2019 Miljönämnden Budget 2018 tkr Budget 2019 tkr Finansiering: Övriga intäkter Regionalt anslag SUMMA INTÄKTER VGR:s miljöplan Projektmedel varav Klimatstrategin varav Kraftsamling biogas varav Västerhavsveckan varav Göteborgspriset för hållbar utveckling varav Övriga fria projektmedel VG2020 process varav Delregionala genomförandeplaner varav Externt utvecklingsarbete varav Informaton Verksamhetsbidrag Varav Västkuststiftelsen inkl skärgårdsrenhållningen Varav Energigården Varav GAME Varav Lokalproducerat i Väst Varav Miljöbron Varav Skolmatsakademin Göteborgs Botaniska trädgård varav Tillfälligt utvecklingsprojekt Medlemskap Nämnd Koncernkontoret SUMMA KOSTNADER Varav övriga intäkter SUMMA BUDGET REGIONEN Miljönämndens regionbidrag uppgår till 101,7 miljoner kronor (mnkr). Regionbidraget är uppräknat med två procent för löne- och prisökningar. År 2018 tillfördes miljönämnden en ramökning på 10 mnkr för satsningar till Göteborgs botaniska trädgård, Västkuststiftelsen, Miljöplan och Klimat Detta ligger kvar i budgeten för år Diff tkr Miljönämnden, Detaljbudget (18)

10 På intäktssidan finns, utöver regionbidraget, även budgeterat för projektintäkter. Miljönämnden har under år 2018 lämnat över huvudmannaskapet för Biogas Väst vilket medför att budgeten för övriga intäkter är 1 mnkr lägre år Göteborgs botaniska trädgård får ytterligare förstärkning med 4 mnkr under år Medlen tas av miljönämndens projektmedel och ska gå till medverkan i utrednings- och projekteringsarbete kopplat till nya växthus. Göteborgs botaniska trädgård ska kunna påvisa de merkostnader som uppkommit och ska ansöka om utbetalning innan sådan sker. Förstärkningen gäller år 2019 och är inte en långsiktig höjning av rambidraget. Miljönämnden har fattat beslut om att överföra medel motsvarande 1,5 tjänst i stadigvarande verksamhet och projekt till Koncernkontoret, därav ökar denna debitering och motsvarande minskning av budget ses för VGR:s miljöplan och Klimatstrategin. 4.2 Eget kapital Miljönämnden planerar inte att använda eget kapital Investeringar Miljönämnden har inga investeringar. Miljönämnden, Detaljbudget (18)

11 5 Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse 5.1 Inledning Miljönämnden ska med sina insatser bidra till en hållbar regional utveckling i Västra Götaland. Regionutvecklingsuppdraget utgår från en helhetssyn på de miljömässiga, sociala och ekonomiska dimensionerna, där alla tre är högt prioriterade och integrerade i varandra. Nämnder och kommittéer som arbetar med regional utveckling har tillsammans en unik genomförandekraft för att uppnå en hållbar utveckling och ett gott liv för invånarna i hela Västra Götaland. Miljönämnden ska profilera VGRs åtgärder för den gröna omställningen i internationella sammanhang, med ambition att påverka EU:s lagstiftning till fördel för Västra Götaland. Miljönämnden ska också aktivt delta i diskussionen om hur genomförandet av den nya långsiktiga strategin för minskningar av växthusgasutsläppen i EU bör gå till på lokal och regional nivå, samt verka för regionalt ägandeskap av strategin. Under 2019 ska en översyn av miljönämndens externa/internationella arbete genomföras och förslag på nya riktlinjer tas fram. Västra Götalands sex science parks är innovationsmiljöer där entreprenörer, företag, akademi och offentliga aktörer samverkar för att möta samhällsutmaningar och generera hållbar tillväxt för Sveriges konkurrenskraft. De har en viktig roll i gapet mellan forskning och tillämpning och kan genom breda partnerskap och öppen innovation bidra till stärkt konkurrenskraft i det västsvenska näringslivet. Social och miljömässig hållbarhet samt samhällsnytta ska gå som en röd tråd i verksamheterna. Miljönämnden ska bidra till utvecklingen av Västra Götalands science parks i sitt regionala utvecklingsuppdrag. 5.2 Ett kraftfullt miljöarbete Minskad klimatpåverkan från egna verksamheten Miljönämnden har ett samordnande och strategiskt ansvar för Västra Götalandsregionens interna miljöarbete och miljöplan för att minska verksamhetens miljöpåverkan. Det innebär att nämnden har ansvar för att föreslå miljömål samt att ta andra miljöstrategiska initiativ. Miljönämnden ansvarar för uppföljningen av miljöplanen i samband med årsredovisningen och ger förslag på eventuella korrigerande åtgärder för att målen ska nås inom perioden. Miljöplanen är indelat i sju prioriterade miljöområden: Transporter, Energi, Produkter och Avfall, Livsmedel, Kemikalier, Läkemedel samt Medicinska gaser där miljönämnden har ett utökat ansvar att koordinera arbetet inom Produkter och Avfall och Kemikalier. Inom dessa områden ansvarar miljönämnden för flera utvecklingsprojekt och har en viktig roll i att utveckla miljökravställandet i upphandlingsprocessen tillsammans med inköpsorganisationen En fossiloberoende region Strategiska vägval för ett gott liv i ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Regionfullmäktige tog i september 2017 beslut om en revidering av Klimatstrategi Västra Götaland. Beslutet innebär att takten i arbetet med att nå det regionala klimatmålet ska Miljönämnden, Detaljbudget (18)

12 intensifieras och det ska ske genom en prioritering av arbetet. Processen med att ta fram ett nytt förslag har pågått sedan 2014, i bred dialog med identifierade aktörer i genomförandet och tillsammans med Länsstyrelsen. Kriterierna som användes i framtagandet var potentialen att minska utsläppen av växthusgaser räknat i ton koldioxidekvivalenter, regional tillväxt och regional rådighet. Klimatstrategin utgår ifrån fyra fokusområden med 12 tillhörande satsningar. Dessa är; hållbara transporter, klimatsmart och hälsosam mat, förnybara och resurseffektiva produkter och tjänster samt sunda och klimatsmarta bostäder och lokaler. För att skapa kraft i omställningsarbetet ska varje satsning genomsyras av de fyra arbetssätt som på olika sätt stimulerar samhällsförändring och där ett regionalt ledarskap kan göra en tydlig skillnad. Arbetssätten handlar om att Västra Götaland ska vara föregångare, klimatplanera för framtidens samsstruktur, investera i testarenor och innovationer som bidrar till utveckling och jobb samt utveckla attraktiva samhällen där det är lätt att göra rätt. Genomförandet av Klimatstrategin kommuniceras under namnet Klimat 2030 Västra Götaland ställer om. Under 2019 kommer arbetet med att initiera och genomföra insatser inom fokusområden, satsningar samt arbetssätt fortsätta i fortsatt dialog med externa aktörer. Genomförandet av Klimat 2030 stödjs av program och insatser som tas fram inom området regional utveckling samt klimatarbetet i Västra Götalandsregionens egna verksamheter. Klimatråd Västra Götaland kommer fortsätta att utvecklas i syfte att utgöra en samlande kraft och en gemensam röst för klimatarbetet i regionen. Det strategiska kommunikationsarbetet med att synliggöra kraftsamlingen och engagera fler aktörer i arbetet kommer att fortgå och utvecklas med en starkare koppling till genomförandet av Klimat 2030 Västra Götaland ställer om. Arbetet med att nå ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 ska tydligt bidra till ökad sysselsättning, utveckling i hela regionen och ett gott liv för invånarna. Att sprida kunskap om vårt arbete till andra regioner och att påverka såväl nationellt som i EU är en fortsatt viktig del. Under 2019 är det extra viktigt att fortsätta bevaka och påverka EU kommissionens arbete med framtidens klimat- och energipolitik genom strategin för långsiktig minskning av EU:s växthusgasutsläpp. I kommissionens förslag till strategi föreslås en ökad ambition i klimatarbetet där hela 25 % av EU:s långtidsbudget skall avsättas till klimatrelaterade åtgärder. Under året fortsätter deltagandet i CPMR:s klimatarbetsgrupp. Hållbar energi och bioinnovation Programmet för hållbara energi och bioinnovation drivs gemensamt av regionutvecklingsnämnden och miljönämnden. Programmet stöttar forskning och utveckling samt test och demonstration där VGR tillsammans med andra offentliga och privata aktörer samverkar kring de lösningar som behövs för att ställa om till ett hållbart energisystem. Lösningar innefattar insatser inom förnybar elproduktion, produktion av förnybara bränslen, smarta nät, och energieffektivisering inom industrin och bostäder & service. Under perioden kommer en satsning på att arbeta strategiskt med energiomställningsarbete inom Västra Götaland ta form inom ramen för det nya regionala energikontorsarbetet. Under perioden sker också en fortsatt satsning på solelsutveckling. Västra Götalandsregionen har fortsatt Energimyndighetens uppdrag att vara nationell nod för näringslivs- och affärsutveckling inom vindkraft (stöd från Energimyndigheten är 100%) och regionen har sökt Miljönämnden, Detaljbudget (18)

13 fortsatt stöd från Energimyndigheten för att driva det regionala vindkraftnätverket Power Väst (stöd 42 %). Den ökade elproduktionen från småskaliga och väderberoende produktionsmetoder, så kallad intermittent kraft, kräver ökade satsningar på distribution och lagring av energi. Där finns ett ökat intresse för samverkan mellan energiuttag och lagring av energi/el samt power-to-gas/liquid som möjliga utvecklingsområden. Miljönämnden tillsammans med regionutvecklingsnämnden stöder fortsatt arbete inom smarta energinät som är en förutsättning för en hållbar energiförsörjning i Västra Götaland Energifrågan är högaktuell i EU-arbetet och regionen fortsätter att delta under 2019, särskilt aktuellt under året är att följa och påverka utvecklingen av energifrågor inom EU:s forsknings- och sammanhållningspolitik. Biobaserad samhällsekonomi är ett område som återfinns inom flera handlingsprogram, till exempel hållbar energi, hållbara transporter och livsmedel och gröna näringar. Inom ramen för programmet hållbar energi kommer en fortsatt stöttning ske av utveckling av biobaserade bränslen och material med särskilt fokus på kemi- och materialindustrin. Under 2019 kommer arrangemanget Bioekonomiriksdagen att arrangeras i Västra Götaland. Under 2019 kommer en fortsatt satsning på användning av trä att ske genom en satsning på industrialisering av trätillverkning. Satsningen har fokus på byggande i trä men även industrialisering av annan närliggande industri som till exempel möbelindustri och interiöra produkter som kökstillverkning. Hållbara transporter Med effektivare teknik, mer förnybara drivmedel, smartare lösningar för logistik men också nya vanor, kan vi skapa både mer långsiktigt hållbara transporter och chans till nya jobb i Västra Götaland. Programmet för hållbara transporter avser hela transportområdet och ska bidra till att nå regionala mål om en fossiloberoende region och nationella mål om en fossiloberoende fordonsflotta. Programmet drivs i samverkan mellan regionutvecklingsnämnden, kollektivtrafiknämnden och miljönämnden. Miljönämndens kommer under 2019 framförallt att arbeta med projekt och åtgärder som bidrar till att antalet fordon med förnybara, hållbara drivmedel inklusive el ökar. Här är samarbetet med kommunalförbunden och kommunerna centralt. Projekt inom transportområdets fyra satsningar i arbetet Klimat 2030 kommer också att prioriteras. Dessa är: Klimatsmart vardagsresande där fler väljer gång, cykling och kollektivt resande Accelererad omställning till fossilfria fordon Effektivare godstransporter Klimatsmarta möten och semestrar Transportfrågan är i de flesta fall gränsöverskridande och viktig i vårt arbete i nordiska och europeiska forum. Under 2019 deltar regionen i Nordsjökommissionens transportgrupp, i STRING- samarbetet och som associerad part tillsammans med flera andra europeiska regioner i projektet GREAT som arbetar med infrastruktur för alternativa drivmedel. Miljönämnden, Detaljbudget (18)

14 Biogas Kraftsamling Biogas anger mål och inriktning för miljönämndens satsningar på ökad produktion och användning av biogas i Västra Götaland. Kraftsamlingen omfattar att: 1. Stötta plattformen Biogas Väst för aktörssamverkan och erfarenhetsutbyte mellan kommuner, energibolag, jordbruksföretag, fordonsindustri, drivmedelsföretag, forskare, länsstyrelsen, VGR med flera. 2. Bedriva påverkansarbete och strategisk samverkan med andra regioner. 3. Initiera och stötta regionala utvecklingsinsatser som driver på biogasutvecklingen. 4. Föra dialog om användningen av biogas i Västra Götalandsregionens egna verksamheter med ansvariga nämnder/styrelser. Under 2019 stöttas initiativ bland annat inom biogas till tunga lastbilar och biogas som processenergi inom industrin. Fokus ligger också på att utveckla lantbrukets potential som biogasproducent med minskad klimatpåverkan från gödselhanteringen och ökad återföring av näringsämnen till odlingsmarken som andra positiva effekter. Det samarbete som sedan flera år finns med Region Skåne och ett antal andra regioner fortsätter är inspel till den nationella utredningen om de långsiktiga förutsättningarna för biogasproduktion i Sverige en gemensam prioriterad påverkansfråga. Samarbetet med Skåne inkluderar även en samordnad satsning på tunga fordon på flytande biogas, koordinerat av Biogas Väst via Lindholmen Science Park Hållbar produktion och konsumtion Cirkulärt mode och hållbara miljöer Inom programmet kommer vi fortsätta ett framgångsrikt arbete med att få fler entreprenörer inkluderade i cirkulära affärsmodeller inom aktuella branschområden där den regionala/nationella plattformen kommer var en viktig resurs för SME-företag. Nya satsningar planeras inom design för cirkularitet inom mode och arbetskläder, att redan från början göra rätt val för en cirkulär ekonomi. En förstudie pågår inom sport och miljö, som om den faller väl ut, kan bli ett intressant utvecklingsområde kring hållbara material inom ett område med såväl forskning som många företag i Västsverige. Inom möbelbranschen kommer arbetet intensifieras för att öka utbud och efterfrågan för cirkulära möbelflöden. Inom hållbar konsumtion kommer fokus ligga på tjänsteutveckling inom sällanköpshandel i samverkan med kunder. Livsmedel och gröna näringar Miljönämnden och regionutvecklingsnämnden driver gemensamt programmet för Livsmedel och gröna näringar. Genom att arbeta med hållbara livsmedelskedjor från jord till bord bidrar regionens insatser till sysselsättning, landsbygdsutveckling, miljöutveckling och integration, där miljönämndens fokus ligger på miljöutveckling. Under 2019 kommer i första hand följande områden prioriteras: Miljönämnden, Detaljbudget (18)

15 Omställningen till fossiloberoende lantbruk. Prioriteringar inom området kommer att göras utifrån den utredning av produktion och konsumtion av livsmedel som görs under Processtöd till viktiga aktörer i livsmedelskedjan för att minska matsvinnet. Främja mer klimatsmarta och hälsosamma matvanor genom mer vegetariskt på tallrikarna, med en växling från hög andel animaliskt till mer vegetariskt protein Lyft fram friluftsliv och främja biologisk mångfald Göteborgs botaniska trädgård Miljönämnden tog under 2016 ett inriktningsbeslut för långsiktig inriktning för Göteborgs botaniska trädgård, vilken regionfullmäktige fastställde under Miljönämndens uppdrag till Göteborgs botaniska trädgård 2019 baseras på denna långsiktiga inriktning: Göteborgs botaniska trädgård ska ha en så hög standard på växtsamlingarna och en tillgänglighet som möjliggör forskning och kvalificerad utbildning. Göteborgs botaniska trädgård ska nå barn och unga i hela Västra Götaland. Botaniska trädgården ska vara en angelägenhet för hela Västra Götaland. Göteborgs botaniska trädgårds unika verksamhet ska vara en del av besöksnäringen i Västra Götaland. Botaniska trädgården ska vara en verksamhet med internationell lyskraft som syns och engagerar. Det finns ett stort fokus på att utveckla Göteborgs botaniska trädgård från regionens sida då Västra Götalandsregionen har en viktig roll för att främja friluftsliv och öka förståelsen för biologisk mångfald. Satsningarna ska främst ske genom att Göteborgs botaniska trädgård och Västkuststiftelsen får ett särskilt fokus under Regionfullmäktige slår i sin budget fast att trädgården behöver ett nytt växthus och besökscentrum. De planerade byggnaderna blir en integrerad del av trädgården och kommer utgöra en viktig del för att trädgården ska kunna uppfylla de av regionfullmäktige beslutade långsiktiga målen för verksamheten. Ökade driftsmedel under planerings- och byggtid kommer bli betydande och miljönämnden ska under 2019 arbeta för att finna en långsiktig lösning för kommande finansiering av byggnation och drift av de nya växthusen. Göteborgs botaniska trädgård är en av VGRs minsta förvaltningar. Vid tidigare mindre fastighetsprojekt har trädgårdens del av planeringen rymts inom ram. Det gäller till exempel planering av personalbyggnad och skollokal. Arbetet som botaniska förväntas bidra med inom Växthusprojektet är betydligt mer omfattande och komplicerat. Under planerings- och byggtid behövs ökade driftsmedel för att arbeta med systemhandlingar, inredningsinvesteringar och utredningar. Kompetenser såsom landskapsarkitekt behöver knytas till arbetet, likaså till stöd för medborgardialog, grannsamverkan och brukarorganisationer. Kostnaden för ökade driftkostnader under byggtiden beräknas totalt till mellan mnkr. Den lägre kostnaden speglar ett genomförande där all annan verksamhet går på sparlåga och att trädgården kanske stängs viss tid. Den högre kostnaden innebär att verksamheten, i stort sett, kan bibehållas. Från 2019 och fram till byggstart 2021 behöver verksamhetens ekonomiska ram utökas med 6,5 mnkr för medverkan i utrednings- och projekteringsarbetet och för att samtidigt upprätthålla den ordinarie verksamheten. Miljönämnden, Detaljbudget (18)

16 När växthusen står helt färdiga 2025 beräknas en kostnadsökning för botaniska på 17 mnkr (interhyra exl. regionbidrag), samt 8 mnkr (ränta/avskrivning för egen investering i utrustning). Eftersom växthusen byggs i etapper så kommer hyres- och avskrivningskostnader att uppkomma stegvis. Planeringen innebär inte att växtodlingen utökas. Ytorna blir större, men samtidigt förväntas arbetet kunna utföras mer effektivt i nya lokaler. För att erbjuda ökad service till besökare beräknas en merkostnad tillkomma. Denna, eventuellt ökade driftskostnader för underhåll utöver vad som ingår i hyra, samt driftskostnaden för IT/media har ännu inte kunnat beräknas. Sammantaget ligger det långsiktiga behovet av ökade ekonomiska medel mellan mnkr per år. Regionstyrelsen har uppmanat miljönämnden att under år tillföra medel för att täcka de driftkostnadsökningar som följer av utvecklingsarbetet. Miljönämnden fick en förstärkt budget 2018 där Göteborgs botaniska trädgård har prioriterats med en utökad ram. Den utökade ramen bibehålls samtidigt som trädgården får ytterligare förstärkning med 4 mnkr under år Medlen tas av miljönämndens projektmedel och ska gå till medverkan i utrednings- och projekteringsarbetet. Göteborgs botaniska trädgård ska kunna påvisa de merkostnader som uppkommit och ska ansöka om utbetalning innan sådan sker. Förstärkningen gäller år 2019 och är inte en långsiktig höjning av rambidraget. Västkuststiftelsen Västkuststiftelsens huvudmän har enats om långsiktig inriktning för medfinansieringen av stiftelsens verksamhet För Västra Götalandsregionens anslag har målen formulerats utifrån Västkuststiftelsens regionala roll; att bidra till det goda livet och strategin för tillväxt och utveckling i Västra Götaland, VG De övergripande målen är att Västkuststiftelsen ska: vara en angelägenhet för hela Västra Götaland medverka till att stärka besöksnäringen främja hållbara ekosystem bidra till hållbar landsbygdsutveckling och ökat samspel mellan stad och land Västerhavsveckan Västerhavsveckan är ett initiativ av miljönämnden i Västra Götalandsregionen för att uppmärksamma och öka kunskapen om havsmiljön i Västerhavet. Det görs genom att erbjuda en vecka fylld av aktiviteter för alla åldrar. En viktig del i Västerhavsveckan är också att stärka och utveckla nya kontakter mellan olika marina aktörer, näringsliv och organisationer, som i förlängningen kan leda till ett starkare arbete för ett hållbart nyttjande av havets resurser. Genom att Västerhavsveckan ligger under vecka 32 är ett incitament för att förlänga säsongen, framför allt i norra Bohuslän. Evenemanget, som utgår från Visionen för Västra Götaland, fokuserar på utvecklingen av Västerhavet som resurs. Under Västerhavsveckan arbetar Västra Götalandsregionen i nära samverkan med ett stort antal arrangörer av aktiviteter längs hela Bohuskusten. Arrangörerna uppvisar en stor spännvidd och omfattar såväl myndigheter av olika slag som privata företag, ideella föreningar och organisationer. Miljönämnden, Detaljbudget (18)

17 2019 genomförs västerhavsveckan för elfte gången och det geografiska området har utvidgat sig till Halland, Skåne, Nordjylland och Östfold. Totalt deltar 63 orter i Västerhavsveckan, varav 27 orter från Kungsbacka till Helsingborg, två i Danmark och en i Norge Verksamhetsbidrag Lokalproducerat i Väst Stödet för närproducerade livsmedel fortsätter genom Lokalproducerat i Väst som är ett resurscentrum för småskalig livsmedelsförädling. De mindre förädlingsföretagen erbjuds utvecklingsstöd och hjälp att hitta vägen till marknaden. Lokalproducerat i Väst startades 2007 som ett gemensamt initiativ av Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen. Efter drygt tio år är det ett väletablerat företagsnätverk. Miljönämnden initierade en översyn av styrning och ledning av Lokalproducerat i Väst och styrelsen har prioriterat åtgärder som verksamheten genomför. Under 2019 fortsätter arbetet för att öka verksamhetens fokus på hållbar utveckling. Insatser för att öka branschens möjlighet att bidra till miljöutveckling, sysselsättning och integration ska prioriteras särskilt under Skolmatsakademin I Västra Götaland 2020 framhävs den offentliga sektorns möjligheter att utveckla hållbara lösningar inom livsmedelssektorn. Skolmatsakademin (där 50 kommuner och stadsdelar medverkar) arbetar för mat, hälsa och miljö och har uppdraget att stödja kommunerna i arbetet att minska matsvinnet, öka andelen ekologiska livsmedel och att utveckla mer klimatsmarta menyer. Skolmatsakademin ska bidra till att offentliga måltids verksamheter kan blir första arbetsplatsen för många nyanlända som vill satsa på en framtid i branschen. Energigården Genom Energigården initieras och samordnas insatser som genom kunskapsbaserade prioriteringar och praktiskt erfarenhetsutbyte ökar energieffektivisering samt produktion och användning av fossilfri energi i lantbruket. En uppdatering av mål och strategier påbörjades under sommaren 2018, och under 2019 prioriteras de områden och insatser som Energigårdens styrgrupp arbetar fram. Miljöbron Miljöbrons verksamhet grundar sig i ett identifierat glapp mellan studier och arbetsliv samt ett behov hos små och medelstora företag att utvecklas hållbart. Miljöbron förväntas leda till positiva relationer mellan högskola och näringsliv och öka kompetensen hos studenter och företag i de orter där Miljöbron verkar. Under 2019 kommer Miljöbron att vidareutveckla uppdraget och effektiviseras verksamhetens kontaktytor och kanaler för att nå fler företag Man kommer också att driftsätta den nya uppdelningen av arbetsuppgifter och tjänster som inletts under hösten GAME GAME (tidigare betydelse Göteborg Action for Management of the Environment) är ett nätverk som för samman företag med myndigheter och forskningsorganisationer med syfte att stärka den regionala utvecklingen i Västra Götaland med fokus på en hållbar samhällsutveckling. Nätverket har sedan mitten på 90-talet arbetat med den regionala Miljönämnden, Detaljbudget (18)

18 utvecklingen i Västra Götaland med syfte att stimulera samarbetet mellan aktörer inom näringsliv, forskning och samhälle. Miljönämnden har deltaget i nätverket sedan Från och med 2018 så koncentrerar sig nätverket på målet att Västra Götaland ska bli ledande i implementering och samverkan kring FN:s hållbarhetsmål Agenda GAME är värd för och utvecklar Västsvenskt forum för Agenda WINWIN Gothenburg Sustainable Award Under 2018 har ett omtag gjorts för att utveckla verksamheten. Enligt planen ska priset bidra till att initiera och/eller förstärka satsningar inom aktuellt tema för året vilket vi kommer se under Då ska även det pris för gymnasier spridas från ett test i Göteborg till fler kommuner i Västra Götaland. Det planeras för övergång från projekt till verksamhetsbidrag. Miljönämnden, Detaljbudget (18)

Detaljbudget. Miljönämnden Miljönämnden

Detaljbudget. Miljönämnden Miljönämnden Detaljbudget Miljönämnden 2018 Miljönämnden Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Årsredovisning Miljönämnden

Årsredovisning Miljönämnden Årsredovisning 2017 Miljönämnden 2018-02-01 Ekonomisk resultat VGR-medel (tkr) för projekt och verksamhetsbidrag 11 st; 28 613 22 st; 30 885 17 st; 18 351 13 st; 18 017 11 st; 22 699 2 st; 15 500 1 st;

Läs mer

Detaljbudget Sammanfattning 1 (13) Miljönämnden. Datum Diarienummer MN Miljönämnden 2017

Detaljbudget Sammanfattning 1 (13) Miljönämnden. Datum Diarienummer MN Miljönämnden 2017 1 (13) Datum 2016-11-08 Diarienummer MN 2016-00318 Miljönämnden Detaljbudget 2017 Miljönämnden 2017 1. Sammanfattning Miljönämnden ska med sina insatser bidra till en hållbar regional utveckling i Västra

Läs mer

Strategiska vägval för ett gott liv i ett fossiloberoende Västra Götaland 2030

Strategiska vägval för ett gott liv i ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Sida 1(5) Delårsrapport mars 2017 Miljönämnden 7. Övrig rapportering 7.2 Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse 6.2.1 Inledning Miljönämnden arbetar under 2017 enligt regionfullmäktiges antagna budget

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

1. Sammanfattning. Sida 1(18) Miljönämnden. Datum Diarienummer MN

1. Sammanfattning. Sida 1(18) Miljönämnden. Datum Diarienummer MN Sida 1(18) 1. Sammanfattning arbetar under 2016 enligt regionfullmäktiges antagna budget för Västra Götalandsregionen samt med tillväxt- och utvecklingsstrategin Västra Götaland 2020 (VG 2020). Utifrån

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Kraftsamling Biogas och samverkansplattformem Biogas Väst. Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017

Kraftsamling Biogas och samverkansplattformem Biogas Väst. Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017 Kraftsamling Biogas 2017-2020 och samverkansplattformem Biogas Väst Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017 Samverkan i mer än 15 år! BIOGAS VÄST Kommunerna, energibolag, avfallsbolag,

Läs mer

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen Sida 1(6) Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen 1. Sammanfattning En omfattande strukturomvandling av Naturbruksförvaltningens verksamhet och organisation i syfte att öka skolornas attraktivitet och kvalitet,

Läs mer

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion SUMMERING VÄSTRA GÖTALAND 2020 STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND 2014-2020 Remissversion Strategin gäller för Västra Götaland. Den är framtagen i samverkan mellan Västra Götalandsregionen

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk Detaljbudget Naturbruk 2018 Naturbruk Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

Helena L Nilsson

Helena L Nilsson Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 18 december 2012 Kort information över beslut tagna vid regionutvecklingsnämndens möte. OBS! Protokollet justeras inom två veckor och läggs på www.vgregion.se/run

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

kraftsamling för miljö, energi och hållbara

kraftsamling för miljö, energi och hållbara kraftsamling för miljö, energi och hållbara transportlösningar Game seminarium 13 oktober 2009 Västsvenska satsningar på framtidens energi- och miljöteknik Bertil Törsäter Två ansvarsområden Tillväxt och

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst Bakgrund Agroväst har sedan 2005 arbetat med att stödja utvecklingen av förnybar energi från jord och skog. En förstudie visade att lantbruket i Västra Götaland,

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld EU-Forum Västra Götaland Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld Program Charlotta Lundström, Chef Externa Relationer - Välkomna, vad vill vi få ut av dagen? Melissa

Läs mer

Västra Götaland Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland

Västra Götaland Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland Västra Götaland 2020 Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland 2014-2020 Västra Götaland 2020 Ett verktyg för att genomföra den gemensamma visionen om Det goda livet En gemensam vägvisare för

Läs mer

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Politikerforum 26 februari 2016 Miljö och klimat är en av regeringens övergripande prioriteringar som ska genomsyra all politik! Regeringsförklaringen 2015

Läs mer

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång?

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Petter Kjellgren, Projektledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Avstamp Jönköping

Läs mer

Inriktning Program social ekonomi inför 2014?

Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Program för social ekonomi 2012-2015 Beslut regionstyrelsen 2012 Övergripande mål Att främja den sociala ekonomin och dess aktörer samt stärka den sociala

Läs mer

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2.

Läs mer

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län Datum 2012-06-30 Svarslämnare Organisation Sivert Gustafsson Länsbygderådet i Örebro län/hela Sverige ska leva Skicka in via e-post: energiochklimat.orebro@lansstyrelsen.se senast den 30 juni 2012. Tack

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Handlingar till miljönämndens sammanträde Trollhättan,

Handlingar till miljönämndens sammanträde Trollhättan, Handlingar till miljönämndens sammanträde Trollhättan, 2016-10-27 1 (1) Kallelse från Västra Götalandsregionen Sammanträde med miljönämnden den 27 oktober 2016 Plats: NOVA Mat & Möte, Åkersjövägen 10,

Läs mer

Bioekonomi Nationella processer och strategier inom området

Bioekonomi Nationella processer och strategier inom området Bioekonomi Nationella processer och strategier inom området Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Fossilfritt Sverige Samverkansprogrammet cirkulär och biobaserad ekonomi Nationella skogsprogrammet

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Västra Götalandsregionens program för livsmedel och gröna näringar

Västra Götalandsregionens program för livsmedel och gröna näringar Beslutat av miljönämnden 2016-12-08 och regionutvecklingsnämnden 2016-12-14 Diarienummer: MN 2016-00334, RUN 2016-02240 Västra Götalandsregionens program för livsmedel och gröna näringar 2017-2020 Innehållsansvar:

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Yttrande över En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige (SOU 2016:47)

Yttrande över En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige (SOU 2016:47) 1 (5) Remissyttrande Datum 2016-09-27 Diarienummer RS 2016-04600 Regeringskansliet per e-post: m.registrator@regeringskansliet.se med kopia till petter.hojem@regeringskansliet.se Yttrande över En klimat-

Läs mer

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source 2016 2018 Vad är RE:Source? RE:Source är ett nationellt strategiskt innovationsprogram inom området resurs- och avfallshantering. Medlemmar

Läs mer

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 Verksamhetsplan 2017 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser inför 2017 Fortsatt arbete med att utveckla samverkan inom EID. Nystart för

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

VAD HÄNDER NU? PROGRAMMET FÖR BIOGASUTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND BIOGAS VÄST

VAD HÄNDER NU? PROGRAMMET FÖR BIOGASUTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND BIOGAS VÄST VAD HÄNDER NU? PROGRAMMET FÖR BIOGASUTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Hanna Jönsson, Processledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Göteborg, 26 april 2012 Klimatstrategi för Västra Götaland Bryta beroendet

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument för miljö- och klimatnämnden inför 2019

Mål- och inriktningsdokument för miljö- och klimatnämnden inför 2019 XX Mål- och inriktningsdokument för miljö- och klimatnämnden inför 2019 1. Inledning Kommunfullmäktiges budget gäller i sin helhet inklusive de inriktningstexter som finns där. Tillsammans med detta dokument

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Uppsala en Hållbar kommun. Maria Gardfjell, 1e vice ordf KS, kommunalråd (MP)

Uppsala en Hållbar kommun. Maria Gardfjell, 1e vice ordf KS, kommunalråd (MP) Uppsala en Hållbar kommun Maria Gardfjell, 1e vice ordf KS, kommunalråd (MP) 1 Agenda 2030 som verktyg för kommunens arbete Agenda 2030 ska integreras i miljömålsarbete och andra strategier UPPSALA HAR

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen. Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson

Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen. Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson Upplägg Kort om Västkuststiftelsen Lägesrapport från huvudmännens arbetet med att ta

Läs mer

Fokus på ekonomiskt nyskapande och vidgade arbetsmarknader

Fokus på ekonomiskt nyskapande och vidgade arbetsmarknader Innehåll: sid: Visionen om det goda livet är vår ledstjärna 5 Globala företag i världens region 7 Näringslivets utvecklingskraft en nyckel till framtiden 9 Kompetens- och kunskapsutveckling viktiga frågor

Läs mer

Smart Energi Klimatstrategi för Västra Götaland

Smart Energi Klimatstrategi för Västra Götaland Smart Energi Klimatstrategi för Västra Götaland Fastställd av regionfullmäktige 8 september 2009, 135 Innehåll Förslagets bakgrund och karaktär... 3 Strategi förslag i sammanfattning... 4 Klimatfrågan

Läs mer

Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015

Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015 Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015 Övergripande syfte och mål Det övergripande syftet med Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015 är att främja utvecklingen

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap VGR har kartlagt organisationens arbete med hållbar utveckling som det beskrivs i budget 2016 och övergripande styrdokument i relation till FNs hållbarhetsmål Överblick: FNs mål för hållbar utveckling

Läs mer

Kommunikationsstrategi Biogas Väst processledningens verktyg

Kommunikationsstrategi Biogas Väst processledningens verktyg Kommunikationsstrategi Biogas Väst processledningens verktyg Innehåll Biogas en viktig pusselbit 3 Biogas Väst ett program för biogasutveckling 4 Kommunikation en framgångsfaktor 5 Dra åt samma håll i

Läs mer

Beslutat av miljönämnden Diarienummer: MN Västra Götalandsregionens program för cirkulärt mode och hållbara miljöer

Beslutat av miljönämnden Diarienummer: MN Västra Götalandsregionens program för cirkulärt mode och hållbara miljöer Beslutat av miljönämnden 2016-12-08 Diarienummer: MN 2016-00336 Västra Götalandsregionens program för cirkulärt mode och hållbara miljöer 2017-2020 2 1. Inledning och syfte I Västra Götaland finns en stark

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019 Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna 2019 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser under året Remiss av energi- och klimatstrategin Nätverksträffar

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Aktuell rapport från miljöchefen. Miljönämnden 7 december

Aktuell rapport från miljöchefen. Miljönämnden 7 december Aktuell rapport från miljöchefen Miljönämnden 7 december EU kommissionens vision för Klimatneutral ekonomi 2050 Släpptes förra veckan och kommer närmast ligga till grund för EU:s förhandlingsposition under

Läs mer

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden ÖMS operativa program för regionalfonden Östra Mellansverige består av Uppsala, Örebro, Sörmland, Västmanland och Östergötlands län Beslutat i december 2014 Bygger på regionala prioriteringar gjorda i

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Energi, klimat och miljö

Energi, klimat och miljö Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén Från turnén i Värmland våren 2014 Värmlandsstrategin

Läs mer

utvecklar småskaliga livsmedelsföretag

utvecklar småskaliga livsmedelsföretag utvecklar småskaliga livsmedelsföretag Europeiska regionala utvecklingsfonden 450 miljoner kronor för tillväxt och sysselsättning i Västsverige. Programmet omfattar Västra Götalands och Hallands län Det

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND

TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND Klimatstrategi Västra Götaland Hittills undertecknad av 67 aktörer Målsättning: 2030 är den västsvenska ekonomin inte längre beroende av fossil energi och

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Detaljbudget. Västarvet Västarvet

Detaljbudget. Västarvet Västarvet Detaljbudget Västarvet 2018 Västarvet Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Regeringens strategi för hållbar konsumtion

Regeringens strategi för hållbar konsumtion Regeringens strategi för hållbar konsumtion Lanseringsseminarium 4 oktober 2016 Per Bolund Finansmarknads- och konsumentminister, biträdande finansminister Foto: Maskot / Folio Agenda 2030 Ingen fattigdom

Läs mer

Ny klimat- och energistrategi för Skåne

Ny klimat- och energistrategi för Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Landskrona Miljöforum 4 oktober 2017 Tommy Persson, Länsstyrelsen Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Strategin ska ge vägledning och stöd för att utveckla

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Programförslag Att tänka på / nyheter 2014-11-06 1 Senaste nytt! Programbeslut 15 dec. 2014??

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Smart och hållbar ekonomi för alla Alla EU-stöd i Sverige ska bidra till smart och hållbar tillväxt för alla, det är det övergripande målet i den långsiktiga strategin Europa

Läs mer

Handlingar Miljönämnden. 22 oktober 2015

Handlingar Miljönämnden. 22 oktober 2015 Handlingar Miljönämnden 22 oktober 2015 1 (1) Kallelse från Västra Götalandsregionen Sammanträde med miljönämnden 22 oktober 2015 Plats: Estrad Alingsås 2 vån, Bryggaregatan 2, Alingsås Tid: Kl. 10.00

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Samhällsanalys Västra Götalandsregionen Miljömiljonen Bilaga till uppföljning delregionala tillväxtmedel

Samhällsanalys Västra Götalandsregionen Miljömiljonen Bilaga till uppföljning delregionala tillväxtmedel Samhällsanalys Västra Götalandsregionen 2018-03-23 Miljömiljonen 2017 Bilaga till uppföljning delregionala tillväxtmedel 2 Bilaga 3 Sammanfattande beskrivning 2017 års beviljade delregionala insatser Nedan

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer

Godstransportstrategi. Västra Götaland

Godstransportstrategi. Västra Götaland Godstransportstrategi Västra Götaland 2015-06-12 Vårt uppdrag Underlag till en godsstrategi Ett arbete i flera steg Sammanställa och konkretisera befintliga mål och visioner inom godstransprotområdet i

Läs mer

Delårsrapport. Miljönämnden Mars Miljönämnden

Delårsrapport. Miljönämnden Mars Miljönämnden Delårsrapport Miljönämnden Mars 2018 Miljönämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...4 3 Mål och fokusområden...

Läs mer

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens.

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens. Förslag till inledande tal med rubriken Regeringens plan för klimatanpassning vid konferensen Klimatanpassning Sverige 2015 den 23 september 2015. Temat för konferensen är Vem betalar, vem genomför och

Läs mer

Energikontor Norra Småland

Energikontor Norra Småland Tjänsteskrivelse 2015-03-10 Regional utveckling Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö Energikontor Norra Småland Förslag till beslut Projekt Energikontor Norra Småland beviljas 400 000 i projektmedel

Läs mer

Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp

Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp Det goda livet Presentation om Inköp Innehåll Västra Götalandsregionen Regionservice.... Inköp... Marknadsanalys... Miljökrav

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt programgenomförande 2017-03-23 Oskarshamn Henrik Blomberg Resultat Utlysning 2017:1 Utlysningsperiod 12 december 2017 13 mars 2017 Samtliga insatsområden

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten

Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten Beslutat av Regionutvecklingsnämnden 2016-12-14 Diarienummer: RUN 2016-02097 Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten 2017-2020 Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd Sida 1(5) Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd 1. Sammanfattning Kommittén för mänskliga rättigheter har uppdraget att samordna Västra Götalandsregionens (VGR:s) arbete för att stärka

Läs mer

Miljö-Klimat-Energi. Region Östergötland. Dagens tema, , Anita Jernberger

Miljö-Klimat-Energi. Region Östergötland. Dagens tema, , Anita Jernberger Miljö-Klimat-Energi Region Östergötland Dagens tema, 2016-09-22, Anita Jernberger Tre planeringsnivåer (för regional utveckling) Strategisk nivå (Politikens arena) Anger mål, beslutar om strategier och

Läs mer

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17 Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling VÄSTRA GÖTALAND 1,6 milj invånare. 49 kommuner Lång tradition inom industri och

Läs mer

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78 Kommittédirektiv Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser Dir. 2012:78 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2012. Sammanfattning I regeringens proposition

Läs mer