Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist. Bertil Holmberg. Mona Eriksson (s) och Kerstin Sjöström (c)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist. Bertil Holmberg. Mona Eriksson (s) och Kerstin Sjöström (c)"

Transkript

1 1 (43) Plats och tid: Oasen, ordmaling, kl Beslutande: Övriga deltagande: Utses att justera: Enligt bilaga Kerstin Hörnqvist, sekreterare Mona Eriksson (s) och Kerstin Sjöström (c) Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerande: Kerstin Hörnqvist Bertil Holmberg Paragrafer 1 36 Mona Eriksson (s) Kerstin Sjöström (c) ASLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ : Datum för anslags uppsättande: Datum för anslags nedtagande: Förvaringsplats för protokollet Underskrift: Kommunkansliet, ordmaling Kerstin Hörnqvist

2 2 (43) 1 Upprop Sedan kommunfullmäktiges ordförande Bertil Holmberg (s) förklarat sammanträdet öppnat förrättas upprop.

3 3 (43) 2 Justering s presidium föreslår att protokollet justeras den 22 april 2003, kl på kommunkontoret. s beslut Mona Eriksson (s) och Kerstin Sjöström (c) utses att, jämte ordföranden, justera dagens protokoll.

4 4 (43) 3 Meddelande 1. Länsstyrelsens meddelande om förordnande av Gunnar Viklund, Gräsmyr som begravningsombud t o m december 2006.

5 5 (43) 4 Interpellation Idrottshall Rundvik Kjell ilsson (fp) ställer följande interpellation till kommunstyrelsens ordförande Ulla-Maj Andersson (s): Mot bakgrund av majoritetens beslut att bygga en ny idrottshall i Rundvik vill jag ställa följande frågor till kommunalrådet. 1. Hur många timmar i veckan nyttjas orrskenshallens sporthall på dagtid? 2. Hur många timmar i veckan nyttjas Lögdeå skolas idrottslokal på dagtid? 3. Är det korrekt att de beräknade driftskostnaderna för en ny idrottshall i Rundvik ligger mellan kr kr/år? 4. Hur många barnfamiljer, inom denna mandatperiod, räknar kommunalrådet med ska flytta till Rundvik p g a en ny gymnastiklokal? 5. Anser kommunalrådet att en investering i en idrottshall i Rundvik är den klokaste satsningen för kommunens utveckling i läget då allt pekar på att elevantalet i Rundvik minskar högst avsevärt? godkänner att interpellationen får ställas. Kommunstyrelsens ordförande Ulla-Maj Andersson (s) har lämnat svar på interpellationen men då en del nya uppgifter framkommit ber hon att få lämna svaret vid kommunfullmäktiges sammanträde den 17 juni 2003 i stället. Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Ulla-Maj Andersson (s) och Kjell ilsson (fp). s beslut Svar på interpellationen får lämnas vid kommunfullmäktiges sammanträde den 17 juni 2003.

6 6 (43) 5 Fråga Alternativa driftsformer Ingalill Jonsson (m) ställer följande fråga till kommunstyrelsens ordförande Ulla-Maj Andersson (s): Inom den närmaste framtiden väntas stora pensionsavgångar både inom vår kommun och grannkommunerna samt landstinget. Det kommer säkert att bli en dragkamp om utbildad personal. Förslag kanske finns hur man ska lösa framtida rekrytering av vårdpersonal. Ett sätt är löneökningar. Ett annat sätt kan vara alternativa driftsformer som öppnar möjligheten till en annan arbetsmiljö. Därför frågar jag om kommunstyrelsens ordförande har några planer på att under mandatperioden införa någon form av alternativa driftsformer, som t ex privat eller kooperativ verksamhet i vår kommun? Vid kommunfullmäktiges behandling av frågan anhåller Ingalill Jonsson (m) om att frågan i stället behandlas som en interpellation. godkänner att frågan behandlas som en interpellation och att interpellationen får ställas. Kommunstyrelsens ordförande Ulla-Maj Andersson (s) lämnar följande svar på interpellationen: Svaret till Dig Ingalill är tämligen enkelt. Jag har inte för avsikt att privatisera vården i ordmaling. Jag är övertygad om att personalrekryteringen och problematiken kring den inte löses av privatisering och vinstintresse. Du har tidigare i motion från 24 september 2001 föreslagit att den kommunala verksamheten skulle privatiseras med samma motiv som du har i fråga till mig. har avslagit din motion på grund av att i vår kommun finns det organisationer som kan hjälpa till med att starta företag. Din motion är två år gammal. Jag konstaterar att inget företag eller kooperativ har varit intresserade att starta verksamhet i vår kommun För övrigt har vi i kommunen efter maktskiftet börjat utformningen av olika personalprogram som skall göra vår kommun attraktiv som arbetsgivare några exempel är lönepolicy, personalutvecklingsprogram i samband med övertalighet, chefspolicy m m ordmalings kommun kommer fr o m januari 2003 att delta i ett personalförsörjningsprojekt: insatsområde 3 - kompetensutveckling och arbetskraftsförsörjning, ett EU-projekt som omfattar först och främst kommunerna kring Umeå.

7 7 (43) 5 forts. ordmalings kommun kommer att på alla sätt att försöka vara en attraktiv arbetsgivare. Här handlar det om löner, arbetstider, medbestämmande, arbetsmiljöfrågor. Vi har från den socialistiska majoriteten i en motion lyft fram bl a arbetstider som en modell för att både få friskare medarbetare men också medarbetare som trivs på de kommunala arbetsplatserna. Min förhoppning är att ordmalings kommun skall bli en attraktiv arbetsgivare och där människor vill arbeta, bo och leva. Sedan Ingalill Jonsson (m), Ulla-Maj Andersson (s) och Kjell ilsson (fp) yttrat sig förklaras interpellationsdebatten avslutad.

8 8 (43) 6 Information s sammanträde ajourneras mellan kl för information. Elisabeth Åkerlund och Petra Carlbaum från Arbetsmiljöverket informerar om arbetsmiljölagstiftningen och politikernas ansvar för arbetsmiljön.

9 9 (43) 7 Anmäla av motion Ungdomsfullmäktige Ulla-Maj Andersson (s) anmäler följande motion till kommunfullmäktige: I september 2003 kommer EU valet att genomföras. I samband med Euro valet föreslår jag att kommunen genomför ett val till ungdomsfullmäktige. Förslag på ett ungdomsfullmäktige presenterades 2000 men då begränsades del deltagandet till eleverna åk. 9 och att valet skulle ske i åk 9. Ungdomsfullmäktige skulle sammanträde minst två gånger per år. Mig veterligen har inget ungdomsfullmäktige genomförts. Att ungdomar får möjlighet till delaktighet i politiken är viktigt. Ungdomar måste få sina röster hörda på ett demokratiskt sätt. Syftet med ungdomsfullmäktige är att ungdomar skall få lära sig om demokrati samt på en praktisk tillämpning på hur demokratifrågorna drivs i kommunen. Riktlinjer för det organisatoriska arbetet bör vara att kommunens ungdomsråd blir ungdomsstyrelse (KS) och ansvarar för frågor som skall tas upp i Ungdomsfullmäktige samt att kungörelse, beredning och protokoll förs vid sammanträdena. I övrigt har ungdomsfulmäktige samma demokratiska möjlighet som kommunfullmäktige. Ungdomsrådet får den övergripande rollen för ungdomsfullmäktige under kommunstyrelsen. Ungdomsfullmäktige väljs via valsedlar i offentligt val. Den som fått flest röster blir fullmäktigeledamot. Ungdomsfullmäktiges beslut förelägges via ungdomsstyrelsen (ungdomsrådet) till kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Jag föreslår att Ungdomsfullmäktige inrättas vid septembervalet 2003 och följer mandatperioden ut. Antalet ledamöter blir 31. Ledamöter nominera till ungdomsfullmäktigelistan från skolan och föreningar. Åldersbegränsning, ledamöterna bör vara mellan år. Ungdomsfullmäktiges ledamöter bör vara politiskt oberoende Ungdomsstyrelsen (ungdomsrådet) har ansvaret för att ärenden tas upp till ungdomsfullmäktige samt att ungdomsfullmäktigebesluten delges kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Inriktning: Att vitalisera politiken och öka kvalitén på besluten som rör ungdomar. Att ge ett ungdomligt synsätt till ordmalings politiker samt ge ungdomar möjlighet till ett demokratiskolande. Överläggningar i kommunfullmäktige I samband med anmälan av motionen yttrar sig Ulla-Maj Andersson (s).

10 10 (43) 7 forts. s beslut Motionen överlämnas till kommunstyrelsen för beredning.

11 11 (43) 8 Anmälan av motion Etablering av gymnasieskola i ordmaling samt KY-utbildning Kjell ilsson (fp) anmäler följande motion till kommunfullmäktige: All utveckling i samhället bygger på kunskap. Utbildning är en av tre hörnpelare för ett samhälle som karaktäriseras av tillväxt. Diskussionen om en gymnasieskola i ordmaling har pågått i ca 10 år. Den första utredningen genomfördes av läraren Conny Saxin. Intresset bland eleverna i ordmaling var då minst sagt svalt. Vilket i sin tur kan bero på att gymnasieutbildningen skulle följa ett traditionellt teoretiskt program. För drygt två år sedan förbereddes en omfattande förstudie för ett entreprenörsgymnasium i ordmaling. Förberedelserna genomfördes i samarbete med Handelshögskolan i Umeå. Via tillväxtavtalet var det klart att kommunen skulle få medel till förstudien. Tyvärr saknades intresse från ordmalings kommun till en unik utbildningssatsning. I kommunens vision för 2010 finns det anledning att åter aktualisera frågan. Folkpartiet yrkade i samband med budget 2003 att medel skulle avsättas till en förstudie. Majoriteten avslog de borgerliga partiernas begäran. Om vi har ambitionen att ordmaling ska växa måste vi etablera en gymnasieskola i kommunen, helst ska vi också satsa på högskoleutbildningar. ordmaling har redan beviljats tillstånd att bedriva KY-utbildning för vårdentreprenörer. Med detta begär Folkpartiet Liberalerna att avsätts i 2004 års budget för en förstudie för gymnasieskola med profilering mot entreprenörskap/it. Förnyade kontakter ska tas med Handelshögskolan i Umeå samt med näringslivet ang entreprenörsgymnasiet. Kontakter ska också tas med utbildningsdepartementet för att fullfölja beviljad KY-utbildning. s beslut Motionen överlämnas till kommunstyrelsen för beredning.

12 12 (43) 9 Dnr KS 02/ Svar på motion Miljöinriktat projekt Rödviksberget Börje Peterson (kd) anmäler följande motion till kommunfullmäktige: ordmalings kommun har på många sätt velat bekänna sig till vad som sades i Rio för ett antal år sedan. Bl a är ett agenda 21-dokument framtaget. Det är nu dags att söka entreprenörer för den s.k. gräddhyllan. Jag anser att det bör bli ett miljöinriktat projekt där kommunen inbjuder entreprenörer att presentera en för miljön sammantaget maximalt hållbar lösning vad gäller vatten och energianvändning, samt konstruktion av byggnaderna. Man bör även se över om inte ishallen och dess producerade värme kan utnyttjas ytterligare och användas på Gräddhyllan. Varför inte ta steget fullt ut och avyttra den till entreprenören om det är möjligt. Vi föreslår därför - att miljömedvetandet får stå i centrum när man tar ställning till frågan om entreprenör för byggnation på Rödviksberget, - att man utreder om det finns spillvärme i ishallen som kunde komplettera uppvärmningen av byggnaderna på Gräddhyllan, - att kommunen tar ställning till om man ska äga och driva orrskenshallen. har den 17 juni 2002, 56, överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Arbetsutskottets protokoll 84/2003 Kommunstyrelsens protokoll 52/2003 Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Börje Peterson (kd) och Ulla-Maj Andersson (s). s beslut Följande svar lämnas på motionen: - Vid exploatering av Rödviksberget enligt fastställd detaljplan skall miljöhänsyn tas i enlighet med kommunens miljöpolicy. - Det är inte tekniskt möjligt att använda spillvärmen till annat än att värma sporthallsdelen i orrskenshallen.

13 13 (43) 9 forts. - Ställningstagande angående drift och ägande av orrskenshallen är inte aktuellt i samband med svar på denna motion.

14 14 (43) 10 Dnr KS 02/ Svar på motion Tidsbegränsade förordnanden för chefer/arbetsledare Christer Bäckman (fp) har anmält följande motion till kommunfullmäktige: Det har under senaste tioårs-perioden blivit allt vanligare med att ledare både i privat och offentlig sektor får sina förordnanden på begränsad tid. En av anledningarna är att de flesta organisationer är i ständig förändringsprocess och att kraven på omställningsförmåga och gott ledarskap därigenom innebär stora svårigheter för många ledare att klara. Att gå ifrån ett ledarskap efter begränsningsperioden oavsett om det är av personliga eller verksamhetsmässiga skäl blir mindre prestigeladdat och underlättar omställningsprocessen för både den enskilde och organisationen. Tidsbegränsade ledningsfunktioner leder också till att arbetsgivaransvaret tydliggörs med kravspecifikationer och uppföljningar/utvärderingar. Detta ökar också betydelsen av en genomtänkt ledarskapspolicy i ordmalings kommun. Jag föreslår att kommunfullmäktige beslutar revidera personalpolitiska programmet med inriktning på tidsbegränsade förordnanden för chefer/arbetsledare samt att kommunens syn på ledarskap och ledarutveckling tydliggörs. har den 25 mars 2002, 12, överlämnat motionen till personal- och ekonomiberedningen för beredning. Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 4 november 2002, 102, överlämnade personal- och ekonomiberedningen sin slutredovisning och förslag till åtgärder. Uppdraget redovisades för kommunfullmäktige den 4 november 2002, 102. Arbetsutskottets protokoll 478/2002 Kommunstyrelsens protokoll 167/2002 Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Christer Bäckman (fp). s beslut 1. Förslaget från personal- och ekonomiberedningen överlämnas till personal- och organisationsutskottet för att inarbetas i det personalpolitiska programmet. 2. Motionen är därmed besvarad.

15 15 (43) 11 Dnr KS 02/ Svar på motion Anhörigbidrag vid vård av närstående har den 13 maj 2002, 45, med anledning av en motion av Christer Bäckman (fp) uppdragit till socialberedningen att utreda frågan om anhörigbidrag vid vård av närstående. en har den 30 september 2002, 85, redovisat sitt förslag i kommunfullmäktige. har överlämnat förslaget till kommunstyrelsen för beaktande i samband med behandlingen av budget för år 2002 samt uppdragit till den blivande socialnämnden att arbeta vidare med ärendet enligt beredningens synpunkter. Arbetsutskottets protokoll 442/2002 Arbetsutskottets protokoll 516/2002 Kommunstyrelsens protokoll 156/2002 Yrkanden i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Tage Björk (s) att motionen återremitteras till socialnämnden och besvaras vid kommunfullmäktiges sammanträde den 17 juni s beslut 1. Motionen återremitteras till socialnämnden. 3. Motionen skall besvaras vid kommunfullmäktiges sammanträde den 17 juni 2003.

16 16 (43) 12 Dnr KS 02/ Svar på motion äringslivsutveckling, nyetableringar och markförvärv Ulla-Maj Andersson (s) har anmält följande motion till kommunfullmäktige: ordmalings kommun har ett bra geografiskt läge mellan två stora städer Umeå och Örnsköldsvik. Med etableringen av Botniabanan kommer ännu bättre förutsättningar att gälla för ordmalings kommun och dess innevånare. Det är därför mycket viktigt att kommunen på alla möjliga sätt försöker nyttja de nya förutsättningarna. Genom samarbetet med företagen, köpmännen och avet har kommunen lagt grunden för en positiv företagarutveckling. u gäller det att på alla sätt gå vidare för att tillvarata de nya förutsättningar som bl a Botniabanan innebär. Kommunen har under senare år sålt ut alla sina industrihus till företag som var hyresgäster och driver verksamhet i lokalerna. Jag konstaterar att för närvarande kan inte kommunen erbjuda ett industrihus om någon företagare skulle vilja etablera sig i ett av kommunen ägt hus. I vår närhet finns det kommuner som har lediga billiga lokaler. Dessa kommuner blir naturligtvis ett första alternativ för en företagare som vill etablera sig. I kommunen finns industrimark för försäljning. Det finns kommuner som valt att erbjuda gratis tomtmark till företag som vill etablera sig eller utvidga sin verksamhet. Företagsamheten utvecklar kommunen och tillför sysselsättning och därmed skatteintäkter till kommunen. Många kommuner lockar med olika erbjudanden för att få företag att etablera sig. Jag anser att kommunen på alla sätt måste medverka till företagsetableringar och lokal näringslivsutveckling, vilket ger sysselsättning och framtidstro i kommunen. Jag föreslår där kommunen: Att överlåtelse av industrimark sker för 1 kr per industritomt vid nyföretagsetablering Att samma pris gäller vid marköverlåtelse till redan befintliga företag som vill expandera Att kommunen ser över möjligheten och behovet av nybyggnation av industrihus Att kommunen utökar samarbetet med de lokala aktörerna. har den 4 november 2002, 106, överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning.

17 17 (43) 12 forts. Arbetsutskottets protokoll 3/2003 PM med planeringsmässiga synpunkter på försäljning av mark för näringslivsändamål Arbetsutskottets protokoll 83/2003 Kommunstyrelsens protokoll 27/2003 Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Ulla-Maj Andersson (s), Kerstin Sjöström (c) och Jenny Knecht (fp). Yrkanden i kommunfullmäktige Ulla-Maj Andersson (s) yrkar att upprättat PM kompletteras med att planeringen skall avse industritomter i hela kommunen. s beslut 1. Tekniska avdelningen får i uppdrag att utifrån upprättat PM komma med förslag till reglemente för försäljning av mark för näringslivsändamål. 2. Planeringen skall avse industritomter i hela kommunen. 3. Motionen är därmed besvarad.

18 18 (43) 13 Vindkraftpolicy för ordmalings kommun sgruppen för samhällsutveckling har upprättat förslag till Vindkraftpolicy för ordmalings kommun. Förslaget har varit utsänt till de politiska partierna för yttrande. Annons har varit införd i den lokala dagspressen för att ge övriga intresserade möjlighet att yttra sig. Arbetsutskottets protokoll 465/2002 Kommunstyrelsens protokoll 164/2002 Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Christer Bäckman (fp), Inger Israelsson (v), Anders Lundberg (c) och Jenny Knecht (fp). Yrkanden i kommunfullmäktige Christer Bäckman (fp) yrkar, med stöd av Anders Lundberg (c), att punkt tre i reglerna Vindkraft skall ej anläggas i naturreservat och ej närmare än 1 km ändras och får följande lydelse: Vinkraftverk skall ej anläggas i naturreservat. Proposition Ordföranden ställer proposition kommunstyrelsen förslag och Christer Bäckmans m fl yrkande. bifaller kommunstyrelsens förslag. Votering begärs. Votering Följande voteringsproposition fastställs: Ja-röst för bifall till kommunstyrelsens förslag ej-röst för bifall till Christer Bäckmans yrkande. Vid voteringen avges 16 ja-röster och 15 nej-röster. har bifallit kommunstyrelsens förslag. Voteringen redovisas i bilaga. s beslut Upprättat förslag till vindskriftpolicy för ordmalings kommun fastställs.

19 19 (43) 13 forts. Reservation Kjell ilsson (fp), Christer Bäckman (fp), ina Granström (fp), Jenny Knecht (fp), Lennart Björklund (fp), Conny Backman (fp), Kerstin Sjöström (c), Jan-Erik Söderholm (c), Kent Thavelin (c), Arne Öberg (c), Anders Lundberg (c), Börje Peterson (kd), Karin Gustafsson (kd), Ingalill Jonsson (m) och Catharina Gustafsson (m) reserverar sig mot kommunfullmäktiges beslut till förmån för Christer Bäckmans yrkande.

20 20 (43) 14 Dnr Detaljplan för kvarteret Ratten m m i anslutning till Botniabanan inom ordmalings samhälle, ordmalings kommun, Västerbottens län För att anpassa planförhållandet i ordmalings samhälle till ett ändamålsenligt utnyttjande av markområdena i anslutning till den planerade Botniabanan samt ombyggnad av E4 med tillfarter till samhället måste en detaljplan upprättas. WSP Arkitektur, Umeå har upprättat förslag till detaljplan för kvarteret Ratten m m i anslutning till Botniabanan inom ordmalings samhälle. Kommunstyrelsen har godkänt upprättat förslag till detaljplan. Detaljplanen har hållits utställd under tiden 23 januari till och med den 14 februari Under utställningstiden har fem skrivelser inkommit till kommunen. Utlåtande över inkomna skrivelser har upprättats. Planhandlingarna har revideras i enlighet med TeliaSonera AB:s skrivelse. Synpunkterna från ägaren av Viggen 1 skall beaktas i det fortsatta arbetet med plangenomförandet. Bygg- och miljökontoret har tillstyrkt förslaget. Arbetsutskottets protokoll 71/2003 Kommunstyrelsens protokoll 28/2003 s beslut Upprättat förslag till detaljplan för kv Ratten, med ovannämnda revideringar, antas.

21 21 (43) 15 Dnr Upphävande av detaljplaner som omfattar Europaväg 4 inom ordmalings samhälle, ordmalings kommun, Västerbottens län För att anpassa planförhållandet i ordmalings samhälle till ett ändamålsenligt utnyttjande av markområdena i anslutning till den planerade Botniabanan samt ombyggnad av E4 med tillfarter till samhället måste delar av gällande detaljplaner som gäller nuvarande Europaväg 4 upphävas för att inte strida mot järnvägsplanen. WSP Arkitektur, Umeå har upprättat förslag till upphävande av detaljplaner som omfattar Europaväg 4 inom ordmalings samhälle (följande fyra planer berörs; detaljplanerna för kvarteren Mården och Svanen, kvarteren Ejdern, Vargen m fl, för fastigheterna Prästbordet 1:15, 1:110 m fl samt för orra delen av Rödviksområdet). Kommunstyrelsen har godkänt upprättat förslag till upphävande av delar av detaljplaner som gäller för nuvarande Europaväg 4. Detaljplanerna har hållits utställd under tiden 23 januari till och med den 14 februari Under utställningstiden har fyra skrivelser inkommit till kommunen. Utlåtande över inkomna skrivelser har upprättats. Inkomna skrivelser föranleder ingen ändring att upphäva rubricerade detaljplaner. Bygg- och miljökontoret har tillstyrkt förslaget. Arbetsutskottets protokoll 72/2003 Kommunstyrelsens protokoll 29/2003 s beslut Upprättat förslag till upphävande av detaljplanerna som omfattar Europaväg 4 antas.

22 22 (43) 16 Dnr Upphävande av detaljplan för del av kvarteret Ekern inom Rundviks samhälle, ordmalings kommun, Västerbottens län För att anpassa planförhållandet i Rundviks samhälle till den planerade Botniabanan måste delar av gällande detaljplan som gäller för kvarteret Ekern upphävas för att inte strida mot järnvägsplanen. WSP Arkitektur, Umeå har upprättat förslag till upphävande del av detaljplanen för kvarteret Ekern inom Rundviks samhälle. Kommunstyrelsen har godkänt upprättat förslag till upphävande del av detaljplanen för kvarteret Ekern. Detaljplanen har hållits utställd under tiden 23 januari till och med den 14 februari Under utställningstiden har tre skrivelser inkommit till kommunen. Utlåtande över inkomna skrivelser har upprättats. De finns inga erinringar i ärendet. Bygg- och miljökontoret har tillstyrkt förslaget. Arbetsutskottets protokoll 73/2003 Kommunstyrelsens protokoll 30/2003 s beslut Upprättat förslag till upphävande del av detaljplanen för kvarteret Ekern i Rundviks samhälle antas.

23 23 (43) 17 Dnr KS 02/ Lönepolicy Personalkontoret har upprättat förslag till lönepolicy för kommunen. MBL-förhandlingar i ärendet har genomförts. Personal- och organisationsutskottet har den 12 februari 2003, 9, efter en del ändringar och tillägg i förslaget överlämnat ärendet till kommunfullmäktige för fastställande. Kommunstyrelsens protokoll 40/2003 Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Kjell ilsson (fp), Assar ilsson (s) och Billy Moström (s). s beslut Upprättat förslag till lönepolicy för kommunen fastställs.

24 24 (43) 18 Dnr KS 02/ Chefspolicy Personalchefen har upprättat förslag till policy om krav och förväntningar på chefer och arbetsledare. MBL-förhandlingar har hållits i ärendet. Personal- och organisationsutskottet har den 12 februari 2003, 10, efter en del ändringar och tillägg i förslaget överlämnat ärendet till kommunfullmäktige för fastställande. Kommunstyrelsens protokoll 41/2003 Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Jenny Knecht (fp) och Assar ilsson (s). s beslut Upprättat förslag till chefspolicy fastställs med följande ändring: Under rubriken Leda och driva verksamheten genom att ändras punkten Verka för att det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar till Ansvara för att det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar.

25 25 (43) 19 Dnr KS 02/ Jämställdhetsplan 2003 Förslag till jämställdhetsplan för 2003 har utarbetats. MBL-förhandling har genomförts. Personal- och organisationsutskottet har den 26 februari 2003, 17, efter en del ändringar och tillägg i förslaget överlämnat ärendet till kommunfullmäktige för fastställande. Kommunstyrelsens protokoll 42/2003 Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Christer Bäckman (fp), Inger Israelsson (v), Assar ilsson (s) och Ulla-Maj Andersson (s). s beslut Upprättat förslag till jämställdhetsplan för 2003 fastställs.

26 26 (43) 20 Dnr KS 99/ Personalutvecklingsprogram Förslag till personalutvecklingsprogram har behandlats i arbetsutskottet vid ett flertal tillfällen. Den 10 december 2002, 518, remitterades ärendet till personal- och organisationsutskottet för färdigställande av förslaget. Personal- och organisationsutskottet har den 26 februari 2003, 19, efter en del ändringar och tillägg i förslaget överlämnat ärendet till kommunfullmäktige för fastställande. Kommunstyrelsens protokoll 43/2003 Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Ulla-Maj Andersson (s). s beslut Upprättat förslag till personalutvecklingsprogram fastställs med ändring av rubriken till Personalutvecklingsprogram i samband med övertalighet.

27 27 (43) 21 Dnr KS 03/ Förändrad ledningsorganisation barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsnämnden har den 5 februari 2003, 8, föreslagit att barn- och utbildningsförvaltningens ledningsorganisation utökas med en biträdande rektor. Personal- och organisationsutskottet har den 26 mars 2003 tillstyrkt förslaget samt föreslagit att utvärdering skall ske i februari Kommunstyrelsens protokoll 47/2003 Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Ulla-Maj Andersson (s) och Kjell ilsson (fp). Yrkanden i kommunfullmäktige Kjell ilsson (fp) yrkar att personal- och organisationsutskottet skall ansvara för utvärdering och delrapportering. Proposition Ordföranden ställer proposition på bifall och avslag till Kjell ilssons yrkande. avslår yrkandet. s beslut 1. Följande ledningsorganisation fastställs för barn- och utbildningsförvaltningen. 1 barn- och utbildningschef 4 rektorer 1 biträdande rektor 2. Utvärdering av ledningsorganisationen skall ske i februari Delrapport skall presenteras i kommunfullmäktige i samband med fastställandet av budget för 2004.

28 28 (43) 22 Dnr KS 03/ s arbetsordning komplettering har den 25 november 2002, 127, beslutat att den som är folkbokförd i kommunen får väcka ärenden i kommunfullmäktige (medborgarförslag). uppdrog till kommunstyrelsen att komplettera arbetsordningen med förslag till regler hur medborgarförslagen skall handläggas. Kansliet har upprättat förslag till komplettering av kommunfullmäktiges arbetsordning. Arbetsutskottets protokoll 61/2003 Kommunstyrelsens protokoll 48/2003 s beslut Upprättat förslag till komplettering av kommunfullmäktiges arbetsordning med regler hur medborgarförslagen skall handläggas fastställs.

29 29 (43) 23 Dnr KS 00/ Reglemente - Föreningsbidrag Barn- och ungdomsberedningen har upprättat förslag till fritidspolitiskt program. Förslaget har redovisats för kommunfullmäktige som överlämnat förslaget till kommunstyrelsen för utarbetande av ett program utifrån det upprättade förslaget. I samband med upprättande av ett fritidspolitiskt program har även ett förslag till reglemente för föreningsbidragen utarbetats. Politiska partier, föreningar och övriga intresserade har beretts möjlighet att yttra sig över förslagen senast den 14 mars Arbetsutskottets protokoll 99/2003 Kommunstyrelsens protokoll 53/2003 Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Ulla-Maj Andersson (s), Kjell ilsson (fp), Christer Bäckman (fp), Jenny Knecht (fp) och Gunnar Wiglöv (s). Yrkanden i kommunfullmäktige Ulla-Maj Andersson (s) yrkar att Korpen beviljas kronor och Rundviksgården kronor i schablonbidrag. Kjell ilsson yrkar (fp) yrkar att ordmalings ridklubbs schablonbidrag ökas till kronor och att ordmalings Brukshundklubbs bidrag minskar till kronor. Han yrkar vidare att verksamhetsbidrag ändras till aktivitetsbidrag. Proposition Ordföranden ställer proposition på Ulla-Maj Anderssons yrkande om bidrag till Korpen och Rundviksgården. bifaller yrkandet. Ordföranden ställer därefter proposition på Kjell ilssons yrkande om bidrag till ordmalings ridklubb och ordmalings Brukshundklubb. avslår yrkandet. Ordföranden ställer därefter proposition på Kjell ilssons yrkande om ändring av verksamhetsbidrag till aktivitetsbidrag. bifaller yrkandet.

30 30 (43) 23 forts. s beslut 1. Upprättat förslag till bidragsreglemente för föreningar fastställs med följande ändringar: Schablonbidrag ordmalings Brukshundklubb kronor Hörnsjö IF kronor PRO Rundvik kronor PRO ordmaling kronor SPF Kedjan kronor Rundviksgården kronor 2. Bidragsreglementet utvärderas i april Rubriken Verksamhetsbidrag ändras till Aktivitetsbidrag. Jäv Tomas Johansson (s) och Conny Backman (fp) deltar p g a jäv inte i överläggning och beslut i detta ärende. Reservation Kjell ilsson (fp), Christer Bäckman (fp), ina Granström (fp), Jenny Knecht (fp), Lennart Björklund (fp), Conny Backman (fp), Kerstin Sjöström (c), Jan-Erik Söderholm (c), Kent Thavelin (c), Arne Öberg (c), Anders Lundberg (c), Börje Peterson (kd), Karin Gustafsson (kd), Ingalill Jonsson (m) och Catharina Gustafsson (m) reserverar sig mot kommunfullmäktiges beslut till förmån för Kjell ilssons yrkande.

31 31 (43) 24 Dnr KS 02/ Reglemente för överförmyndarnämnd Personalkontoret har överlämnat förslag till reglemente för överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämndens protokoll 1/2002 Kommunstyrelsens protokoll 178/2002 s beslut Upprättat förslag till reglemente för överförmyndarnämnden fastställs.

32 32 (43) 25 Dnr KS 02/ Arvodesreglemente ändringar har den 26 november 2002, 126, fastställt arvodesreglemente fr o m 1 januari Personal- och organisationsutskottets protokoll, 5 och 6/2003 Kommunstyrelsens protokoll 15/2003 s beslut Följande ändringar i arvodesreglementet fastställs: I stället för basbelopp skall prisbasbelopp användas. Sammanträdesarvoden Procentsatsen för sammanträdesarvoden ändras och anpassas till 115 kronor. Avrundning skall ske till närmast högre krontal. Inkomstbortfall För arbetssökande likställs förlorad arbetsförtjänst med ersättning från arbetslöshetskassa.

33 33 (43) 26 Dnr KS 03/ Taxa kopiering Kommunens taxa för kopiering åt kommunens föreningar och utomstående som önskar kopiering av allmänna handlingar har inte reviderats sedan Arbetsutskottets protokoll 50/2003 Kommunstyrelsens protokoll 39/2003 s beslut Taxan för kopiering för ideella föreningar och kopiering av allmänna handlingar fastställs till 1,60 kronor + moms, totalt två (2) kronor.

34 34 (43) 27 Dnr KS 03/ Tilläggsbudget projektmedel socialnämnden Följande ej utnyttjade projektmedel i 2002 års budget för socialnämnden har överförts till 2003: Projekt Utbildningsprojekt Sociala kronor Projekt Samverkansprojekt IFO-BU kronor Socialnämndens protokoll 52/2003 Arbetsutskottets protokoll 102/2003 Kommunstyrelsens protokoll 55/2003 Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Ulla-Maj Andersson (s). s beslut kronor ur 2002 års projektmedel överförs till socialnämnden för kompetensutveckling enligt upprättad plan (Sn 52, ).

35 35 (43) 28 Dnr KS 02/ Tilläggsbudgetering 2003 Ekonomikontoret och tekniska avdelningen har upprättat förslag till tilläggsbudgetering Arbetsutskottets protokoll 534/2002 Arbetsutskottets protokoll 4/2003 Kommunstyrelsens protokoll 14/2003 Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Ulla-Maj Andersson (s). s beslut 1. Följande tilläggbudgetering för år 2003 godkännes: Investeringsbudget Central förvaltning Webpubliceringsverktyg kronor Teknisk förvaltning Kylanläggning, orrskenshallen Ombyggnad, simhallen Botniabanan Orrvägen Bruksgatan Separering, spillvatten Infordran avlopp kronor kronor kronor kronor kronor kronor kronor 2. Kommande år skall tilläggsbudgeten behandlas i samband med att kommunfullmäktige fastställer budgeten.

36 36 (43) 29 Dnr KS 01/ Rödvikens camping nedskrivning av bokfört värde Kommunstyrelsen har vid ett flertal tillfällen behandlat frågan om försäljning av Rödvikens camping. Vid arbetsutskottets behandling av ärendet den 1 mars 2003, 66, konstaterades att det bokförda värdet på campingen är kronor och inte kronor som tidigare uppgetts. Arbetsutskottet har föreslagit att det bokförda värdet skrivs ner och att i dagsläget genomförs ingen försäljning av campingen. Vidare föreslog arbetsutskottet att kommunstyrelsen uppmanar arrendatorerna att genomföra investeringarna enligt avtal. Arbetsutskottets protokoll 66/2003 Kommunstyrelsens protokoll 25/2003 Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Ulla-Maj Andersson (s). s beslut Det bokförda värdet för Rödvikens camping skrivs ner med 1,2 miljoner kronor i 2002 års bokslut.

37 37 (43) 30 Dnr KS 03/ Kapitaltäckningsgaranti ordmalingshus AB har den 2 maj 2000, 35, godkänt kapitaltäckningsgaranti för ordmalingshus AB s fastighetsbestånd t o m 31 december Anledningen till beslutet är att avkastningsvärdet på vissa av bolagets fastigheter är betydligt lägre än det bokförda värdet. Då samma förhållanden fortfarande gäller måste kapitaltäckningsgarantin förlängas ytterligare, förslagsvis till 30 juni Kommunstyrelsens protokoll 63/2003 s beslut Kapitaltäckningsgaranti för ordmalingshus AB s fastighetsbestånd t o m 30 juni 2005 godkännes. Jäv Christer Holm (s) deltar inte i överläggning och beslut i detta ärende p g a jäv.

38 38 (43) 31 Dnr KS 02/ Bemanningsenhet En viktig fråga de närmaste åren kommer att vara att rekrytera och behålla kompetent personal inom äldre- och handikappomsorgen. Därför är det av stor vikt att den personal som söker sig till vården tas om hand på ett bra sätt så att det blir intressant att arbeta kvar. Det kan man göra genom att skapa bra arbetsvillkor som innebär trygghet för den enskilde. En viktig uppgift är att se till att den vikarierande personalen nyttjas på ett så optimalt sätt som möjligt. För att tillgodose verksamheterna behov av personal på ett effektivare sätt föreslås att en bemanningsenhet inrättas på försök under perioden 1 januari augusti Bemanningsenheten under projekttiden organisatoriskt ligga under personalavdelningen då grundtanken är att den ska nyttjas av samtliga förvaltningar. Enhetens arbetsuppgifter skall vara att sörja för förvaltningarnas korttidsrekrytering upp till 14 dagar, arbeta rekryteringsstrategiskt på lång och kort sikt, bygga upp schemahanteringsrutiner samt arbeta för en ökad samverkan mellan olika verksamheter i rekryteringsfrågor. En förutsättning för att starta denna verksamhet är att samfinansiering med arbetsförmedlingen kan ordnas. Arbetsutskottets protokoll 506/2002 Kommunstyrelsens protokoll 177/2002 s beslut kronor ur 2002 års överskott får användas till försök med bemanningsenhet fr o m 20 december Utvärdering av projektet skall ske i augusti 2003.

39 39 (43) 32 Medel till åtgärder för att bl a öka inflyttningen Kommunstyrelsen har den 17 december 2002, 168, beslutat att kronor ur 2002 års projektbudget avsätts för åtgärder för att bl a öka inflyttningen till kommunen. Överläggningar i kommunfullmäktige Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Billy Moström (s). s beslut kronor ur 2002 års projektmedel avsätts till åtgärder för att bl a öka inflyttningen till kommunen.

40 40 (43) 33 Dnr KS 02/ Delårsrapport Delårsrapporten upprättas idag per den 31 augusti. En förändring av rapportdatum till 30 juni har diskuterats. Arbetsutskottets protokoll 531/2002 Kommunstyrelsens protokoll 162/2002 s beslut Rapportdatum för delårsbokslut fastställs till 30 juni.

41 41 (43) 34 Avsägelse av uppdrag BrittInger Hägglund (s) avsäger sig uppdragen som ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i barn- och utbildningsnämnden. s beslut 1. Avsägelsen godkännes. 2. För utseende av ny ersättare i kommunfullmäktige begärs ny röstsammanräkning hos Länsstyrelsen.

42 42 (43) 35 Valärenden s beslut Följande ledamöter väljs till nedanstående uppdrag: Fyllnadsval barn- och utbildningsnämnden t o m 2006 Ordinarie: Thomas Johansson (s) Ersättare: Erlinda Ouano-Strinnholm Ledamot och ersättare i Carl Wikströms Stiftelse 2003-Stiftelsens årsmöte 2005 Ordinarie: Ulla Ersholt (c) Ersättare: Cathrina Strandberg (fp) Styrelse för ordmalingshus AB fr o m ordinarie bolagsstämma 2003 t o m ordinarie bolagsstämma 2007 Ordinarie Ulla-Maj Andersson (s), ordmaling Christer Holm (s), ordmaling Inger Israelsson (v), Rundvik Kjell ilsson (fp), Torsbäcken Inger Sellgren (c), ordmaling Ersättare Bengt Åberg (s), Lögdeå Assar ilsson (s), Rundvik Bosse Westermark (v), ordmaling Eskil Sjöberg (kd), ordmaling Catharina Gustafsson (m), Rundvik Ordförande: Ulla-Maj Andersson (s) Vice ordförande: Kjell ilsson (fp)

43 43 (43) 36 Upphävande av beslut om besparingar inom administrationen har den 26 november 2001, 119, i samband med antagande av budget för 2001, uppdragit till dåvarande kommundirektören att under första kvartalet 2002 genomföra och förhandla om personalminskningar inom samtliga förvaltningar, företrädesvis inom administrationen, med 1,5 miljoner kronor på helårsbasis, varav besparingen för 2002 skall vara kronor. Då kommundirektören slutade sin anställning den 1 april 2002 har inte uppdragit blivit slutfört. Kommunstyrelsens protokoll 159/2002 s beslut s beslut den 26 november 2001, 119, om besparingar inom administrationen upphävs.

44 ÄRVAROLISTA Bilaga 1 ärvaro Ulla-Maj Andersson (s) Gunnar Viklund (s) Kjell ilsson (fp) Kerstin Sjöström (c) Bertil Holmberg (s) Christer Holm (s) Maria Lundqvist-Brömster (fp) Börje Peterson (kd) Jan-Erik Söderholm (c) Inger Israelsson (v) Ingalill Jonsson (m) Eleanor Bodel (s) Billy Moström (s) Fr Fr Christer Bäckman (fp) Mona Eriksson (s) Anders Lundberg (c) Bengt Åberg (s) Gunnar Wiglöv (s) Karin Gustafsson (kd) Jenny Knecht (fp) Bosse Westermark (v) Kent Thavelin (c) Catharina Gustafsson (m) Assar ilsson (s) Germund Renström (s) Lennart Björklund (fp) Margareta Landström-Freij (s) Ingrid Holmgren (c) Tomas Johansson (s) Tage Björk (s) Conny Backman (fp) Fr Fr

45 ÄRVAROLISTA Bilaga 1 ärvaro (m) Eric Åström Lena Laaksonen (s) Birgit Johansson Rune Berglind Erlinda Ouano-Strinnholm Anders Magnusson BrittInger Hägglund Leif Eliasson 30, 53 () Björn Johansson (fp) ina Granström Magnus Stenberg Monica Hörnlund (c) Arne Öberg Peter Sjöström Anders Jonsson (v) Marita aeslund Thomas Dahlberg (kd) Berth Hägglund Eskil Sjöberg

46 VOTERIGSLISTA Bilaga 2 13 Ja ej Ulla-Maj Andersson (s) Birgit Johansson (s), tj ers. Kjell ilsson (fp) Kerstin Sjöström (c) Christer Holm (s) ina Granström (fp), tj ers. Börje Peterson (kd) Jan-Erik Söderholm (c) Inger Israelsson (v) Ingalill Jonsson (m) Eleanor Bodel (s) Billy Moström (s) Christer Bäckman (fp) Mona Eriksson (s) Bengt Åberg (s) Gunnar Wiglöv (s) Karin Gustafsson (kd) Jenny Knecht (fp) Kent Thavelin (c) Catharina Gustafsson (m) Assar ilsson (s) Anders Magnusson (s), tj. ers Lennart Björklund (fp) Margareta Landström-Freij (s) Arne Öberg (c), tj ers. Tomas Johansson (s) Tage Björk (s) Conny Backman (fp) Bosse Westermark (v) Anders Lundberg (c) Bertil Holmberg (s) 16 15

47 VOTERIGSLISTA Bilaga 2

NORDMALINGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige. Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl

NORDMALINGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige. Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 1 (5) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 17-17.50 Beslutande: Övriga närvarande: Justerare: Christer Bäckman (fp), ordförande Ingemar Sandström (c) Kerstin Sjöström (c) Madelaine Jakobsson (c), ersättare

Läs mer

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 15-16.10, Ajournering kl 15.40-15.55 Beslutande: Övriga närvarande: Justerare: Christer Bäckman (fp), ordförande Ingemar Sandström (c) Kerstin Sjöström (c) Kent

Läs mer

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist.

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist. 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 19-19.35 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Anders Lundberg (c), 1:e vice ordförande Bo Westermark (v), 2:e vice ordförande

Läs mer

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10.

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10. 1 (5) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 8.30-9.15 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Bengt Åberg (s) Thomas Johansson (s), tj ers. Assar Nilsson (s) Mona

Läs mer

Gunila Lundström (c) Börje Peterson (kd) Karin Gustafsson (kd) Inga-Lill Jonsson (m) Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15.

Gunila Lundström (c) Börje Peterson (kd) Karin Gustafsson (kd) Inga-Lill Jonsson (m) Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15. 1 (5) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 18-18.20 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Inger Israelsson (v), 2:e vice ordförande Ulla-Maj Andersson (s) Gunnar

Läs mer

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15.

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15. 1 (12) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 10-11 Beslutande: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers Övriga närvarande: Sune Höglander, teknisk chef, 40, 42 Arne

Läs mer

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla Kommunstyrelsen 2011-05-10 1(6) Plats och tid Kommunkontorets nedre sammanträdesrum, kl.16.30 Beslutande Ingemar Nyman, ordförande (M) Dagmar Schröder, 1: e vice ordförande (S) Maria Bahlenberg, 2: e vice

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

NORDMALINGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

NORDMALINGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 (30) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 13-17 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Anders Lundberg (c), 1:e vice ordförande Bo Westermark (v), 2:e vice ordförande

Läs mer

NORDMALINGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen. Plats och tid: Kommunkontoret, kl

NORDMALINGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen. Plats och tid: Kommunkontoret, kl 1 (14) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 13-15.30 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Bengt Åberg (s) Christer Holm (s) Assar Nilsson (s) Mona Eriksson

Läs mer

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare SAMMATRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag, kl. 19.00-20.30 Beslutande Övriga deltagare 29 ordinarie ledamöter och 6 tjänstgörande ersättare, totalt 35 beslutande Se bifogade närvaro-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2004-12-02 1 Plats och tid Norra Station, sal 1, kl 15.00-15.35, information -16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Syd. Madelaine Jakobsson (C)

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Syd. Madelaine Jakobsson (C) 1(12) Plats och tid måndagen den 8 april 2019 kl. 11:00 12:20 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Grethel Broman (S) Justeringens plats och tid

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 9 maj 2001 klockan 17.00 17.15 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Per Holm (kd) Annica Eriksson (s) Peter Agerhäll (fp) Sven-Ove Cederstrand (s) Göran Arveståhl

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2003-02-24 1 (20) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2003-02-24 kl. 19.00-20.30. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Per Eriksson

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-12-18 1(13) Plats och tid Åsele Folkets Hus 08 00 10 20 Beslutande Peter Lindström(s) ordf Egon Persson(åkl) vice ordf Urban Lindström(s) Tommy Danielsson(s) Peter

Läs mer

Kommunstyrelsen (9)

Kommunstyrelsen (9) Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, 09 00 14 15 Beslutande Bert-Rune Dahlberg (S) ordförande, del av 69 Christer Hedman (Åp) vice ordförande, del av 69,

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, 19 juni 2006, kl Kerstin Hörnqvist. Gunnar Wiglöv (s)

Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, 19 juni 2006, kl Kerstin Hörnqvist. Gunnar Wiglöv (s) ORDMALIGS KOMMU SAMMATRÄDESPROTOKOLL 1 (23) Plats och tid: Oasen, ordmaling kl 13-15.10 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Anders Lundberg (c), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2007-01-31 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2007-01-31 1-18 2007-01-31 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.55 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kanslichef Kenneth Olander Kommunsekr Irene Larsson Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

PROTOKOLL. Datum Utbildningsnämnden Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 11:00-17:30

PROTOKOLL. Datum Utbildningsnämnden Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 11:00-17:30 Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 11:00-17:30 Beslutande: Malin Ängerå (S), ordförande Anne Hamrén (S) Örjan Fridner (S) Stina Michelsson (S) Marie Mill (SRD) Conny Englund (V)

Läs mer

Kommunfullmäktige 2010-02-18 1. Se bifogad närvarolista! Per Borg, kommunchef Gun Nilsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-7

Kommunfullmäktige 2010-02-18 1. Se bifogad närvarolista! Per Borg, kommunchef Gun Nilsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-7 Kommunfullmäktige 2010-02-18 1 Plats och tid Forum, Hyltebruk, kl 18.30-20.30 Beslutande Se bifogad närvarolista! Övriga deltagande Per Borg, kommunchef Gun Nilsson, sekreterare Utses att justera Bengt

Läs mer

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Vallaskolans aula, kl 19.00-20.55 Beslutande Se bifogad deltagarlista. Närvarande ersättare Se bifogad deltagarlista. Övriga deltagande Se bifogad deltagarlista.

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdag 2015-10-05 Innehåll 137 Studiebesök... 164 138 Tillkommande/utgående ärenden samt godkännande av föredragningslista... 165 139 Månadsuppföljning/delårsbokslut

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sida: 2007-11-27 1(15) arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, Kommunalkontoret, Skillingaryd, tisdagen 27 november 2007 kl. 13.00 17.10 Beslutande Gert Jonsson (m) ordförande Sune

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 114 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl 19.00-20.20 Beslutande Enligt sammanträdeslista, Bilaga A Övriga närvarande Ulf Carlsson (m) Ewa Rawlings-Olsson Ulf Cronbring (s) Ulf Strömstedt,

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (4) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.00 08.55 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande, tillika mötesordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 1(6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.30 Beslutande: Övriga deltagande: Ingalill Jonsson, (m) ordförande Tage Björk (s) Ingrid Holmgren (c) Torsten Palbom (c) Eva-Lena Wrethén

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2008-09-24 76 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 19.00 Beslutande Övriga delt Bertil Nilsson (m), ordförande Margaretha Schneider Persson (m) Ulla Svensson (c) Annelie

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Till KF:s förfogande för särskilda ändamål. Eget kapital Anslaget 1995 Återstår

Till KF:s förfogande för särskilda ändamål. Eget kapital Anslaget 1995 Återstår 1995-03-20 1 Kf 27 Meddelanden 1.Redovisning av anslagen för oförutsedda utgifter mm år 1995. Till Kf:s förfogande Anslag från Anslaget 1995 Återstår årets början 1 000 000 264 918 735 082 Till KF:s förfogande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2002-12-27 1 Plats och tid Matsalen, Gamla T4-området, kl 09.00-09.10 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) 1:e v ordf

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, administrative chefens tjänsterum torsdagen den 21 september 1995, kl

Plats och tid Stadshuset, administrative chefens tjänsterum torsdagen den 21 september 1995, kl 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1995-09-18 Plats och tid Kumla Folkets Hus, Husaren måndagen den 18 september 1995, kl 18.30-19.10 Beslutande Samtliga ledamöter

Läs mer

Folkets Park kl

Folkets Park kl 1 (11) Plats och tid Folkets Park kl 09.00 11.45 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson, (c) ledamot Lars-Göran Thulin,

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

Kommunfullmäktige () Margareta Persson, sekreterare Marie Johansson, upphandlingsansvarig Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Margareta Persson, sekreterare Marie Johansson, upphandlingsansvarig Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-10-20 1() Plats och tid Kommunhuset måndag 2014-10-20 kl 18.30-19.30 med ajournering 18.45-18.50 Beslutande Se bilaga 1 Övriga närvarande Margareta Persson, sekreterare Marie Johansson,

Läs mer

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 15 januari 2019 kl. 08:00

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 15 januari 2019 kl. 08:00 1(12) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 15 januari 2019 kl. 08:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Gerd Lindgren (s) Justeringens

Läs mer

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell 1(12) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ers. ordförande Lena Svensson (S) Siv Ögren (S) Annika Holmstrand (C)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2012-12-13 i Skånes Fagerhultsrummet, kl 09.00-12.00 Beslutande Övriga deltagande Björn Zorec (FP) - ordförande Theresa Lindahl (M) - förste vice ordförande Thomas Bjertner

Läs mer

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-18.20 Protokoll 1 Beslutande Övriga närvarande Se bilagd uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Yvonne Westerlund, ekonomichef Sten Ekström, revisionens ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2004-09-29 98 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Inger Isaksson (kd) tj ers Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp)

Läs mer

Ks 118 Dnr 01/KS Verksamhetsuppföljning per 30 september Förslag till kommunfullmäktige

Ks 118 Dnr 01/KS Verksamhetsuppföljning per 30 september Förslag till kommunfullmäktige 2 Ks 118 Dnr 01/KS1 042 Verksamhetsuppföljning per 30 september 2001 Nämnder och kontor har överlämnat verksamhetsuppföljning per 30 september 2001. Kommunledningsstaben har upprättat tjänsteutlåtande

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10)

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred kl. 08.30-10.40 Beslutande Bo Bergman Lars Hagberg Göran Berglund Lars Rosander Lennart Beijer Övriga deltagande Magnus

Läs mer

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Marie Mill (SRD) Markus Evensson (S) Yvonne Oscarsson (V) Annelie Wallberg (S) Kenneth Forssell (V)

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Marie Mill (SRD) Markus Evensson (S) Yvonne Oscarsson (V) Annelie Wallberg (S) Kenneth Forssell (V) Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 18:00-19:20 Beslutande: Marit Holmstrand (S) Olle Fack (C) Stina Michelson (S) Helena Brink (C) Jenny Breslin (S) Ingrid Olsson (C) Per-Gunnar

Läs mer

Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, 2007-04-18, kl 15.00. Kerstin Hörnqvist. Christer Bäckman (fp)

Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, 2007-04-18, kl 15.00. Kerstin Hörnqvist. Christer Bäckman (fp) 1 (36) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 13-16.10 Beslutande: Övriga närvarande: Justerare: Christer Bäckman (fp), ordförande Ingemar Sandström (c) Inger Sellgren (c), ersättare för Kerstin Sjöström

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8) Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-19 1 (8) Plats och tid Sammanträdesrummet Tjidtjak, Tingsbacka, fredagen den 19 oktober 2012, kl 10.00 11.00. Beslutande Rolf Laestander (S), ordförande Görgen Åberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

Ks 132 Dnr 06/

Ks 132 Dnr 06/ 2 Ks 132 Dnr 06/303 114 Yttrande - Laglighetsprövning enligt kommunallagen, tillsättning av obehörig lärare, Mål nr:22008-06 Förslag till Ekerö kommunens yttrande till Länsrätten i mål nr 22008-6 godkänns.

Läs mer

Benny Nilsson, kanslichef, sekreterare Staffan Olofsson, nämndsadministratör

Benny Nilsson, kanslichef, sekreterare Staffan Olofsson, nämndsadministratör 1 (8) Plats och tid Älvkullen, onsdagen den 15 oktober 2014 kl. 19:00 20.00 ande Anders Netterheim (M), ålderspresident 61-64, ordförande 65-66 Övriga beslutande, se bilagda sammanträdeslista Övriga Benny

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5. Kommunfullmäktige 2006-05-17 1(11)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5. Kommunfullmäktige 2006-05-17 1(11) Nr 5 Kommunfullmäktige 2006-05-17 1(11) Plats och tid Tingshuset, Mellerud, onsdagen den 17 maj 2006, klockan 19.00 21.15 Beslutande Enligt närvarolista Tjänstgörande ersättare Enligt närvarolista Övriga

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-03-07 BUN 21 VERKSAMHETSBESÖK... 1 BUN 22 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 2 BUN 23 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 3 BUN 24 PLAN FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus 1 (13) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-01-21 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Tid 12.30 15.00 Plats Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Justering Justering, tid och plats 2015-01-26 Södertälje

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Ingemar Sandström (c) ordfårande Inger Israelsson (-) Christer Holm (s) ersättare får Ulla-Maj Andersson (s)

Ingemar Sandström (c) ordfårande Inger Israelsson (-) Christer Holm (s) ersättare får Ulla-Maj Andersson (s) NORDMALWGSKOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (12) Plats och tid: KS-sammanträdesrum, kl13.00-14.40 Beslutande: Ingemar Sandström (c) ordfårande Inger Israelsson (-) Christer Holm (s) ersättare får

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2004-11-29 1 (19) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2004-11-29 kl. 19.00-22.30. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämnden

Kultur- och utbildningsnämnden PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Kommunförvaltningen Pajala, 2017-05-03, kl 0900-1210 ande Evgeny Krakov, S, ordförande Åke Johdet, S Linda Jonsson, V Pirkko Heikkilä, V Carolina

Läs mer

ÖVERKALLX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Måndagen den 26 juni 2017, kl , sammanträdesrum 2, kommunförvaltningen

ÖVERKALLX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Måndagen den 26 juni 2017, kl , sammanträdesrum 2, kommunförvaltningen ÖVERKALLX Plats och tid Måndagen den 26 juni 2017, kl.9.00-10.00, sammanträdesrum 2, kommunförvaltningen Beslutande Övriga deltagande Mikael Larsson (v) Birgitta Persson (s) ers. för Anne Jakobsson Sarah

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden 3 december 2002

PROTOKOLL Socialnämnden 3 december 2002 Socialnämnden 3 december 2002 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Väsbygården. Allévägen, Vallentuna Tisdag den 3 december 2002 kl 18.30-19.30

Läs mer

Socialnämnden 19 november 2014

Socialnämnden 19 november 2014 Socialnämnden Socialnämnden 19 november 2014 Sid Justering... 3 207 Förslag om Återkallande av beslut om upphandling av drift och ägande av ett särskilt boende... 4 Socialnämnden 2014-11-19 1 Tid Kl. 15:30-15:45

Läs mer

Dan Nilsson (S), ordf. Malin Wimmerström (S) Marcus Fridlund, (S), tjg. ers. Conny Tyrberg (C)

Dan Nilsson (S), ordf. Malin Wimmerström (S) Marcus Fridlund, (S), tjg. ers. Conny Tyrberg (C) 2019-07-08 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 8 juli 2019 kl. 10.00 10.30 Beslutande Dan Nilsson (S), ordf. Malin Wimmerström (S) Marcus Fridlund, (S), tjg. ers. Conny Tyrberg

Läs mer

Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40. Gun-Britt Taivalsaari-Nyberg, sekreterare Birgitta Palo-Johansson,ekonom, 188-189

Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40. Gun-Britt Taivalsaari-Nyberg, sekreterare Birgitta Palo-Johansson,ekonom, 188-189 Barn- utbildning- och kulturnämnden 2009-12-14 1 Plats och tid Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, måndagen den 14 december 2009, kl 08.15-09.30 Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40 Beslutande

Läs mer

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl Kommunstyrelsen 2012-01-13 1 (6) Plats och tid Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl 16.00-16.10 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Monica Svensson (S) Clas

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen KOMMUNFULLMÄKTIGE 2004-09-0 Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen Meddelande 2 Ägardirektiv för Vårgårda bostäder AB 3 Svar på motion, besparingsåtgärder avseende förtroendevaldas

Läs mer

Rose-Marie Henriksson. Ann-Charlott Svensson. Rose-Marie Henriksson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ:

Rose-Marie Henriksson. Ann-Charlott Svensson. Rose-Marie Henriksson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ: Hemvårdsnämnden 2010-08-11 1(7) Plats och tid: Södra vägen 5, Stora sammanträdesrummet, kl 16:00 17:45 Beslutande: Ann-Charlott Svensson (M), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Hanne Jönsson (M) Tord

Läs mer

Valfrihet inom hemtjänsten 3

Valfrihet inom hemtjänsten 3 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Valfrihet inom hemtjänsten 3 Sammanträdesdatum Sida 2 Plats och tid: Almdalen, Krokom torsdag den 25 februari 2010, kl 16.00-17.00 Beslutande: Cristine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015 06 24 1 av 7 Plats och tid: Beslutande: Övriga närvarande: Kommunkontoret i Båstad, onsdagen den 24 juni, kl. 17.00 17.35 i Astrakanen. Bo Wendt (BP), Ordförande Gösta Gebauer (C), 1:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2005-12-19 1 (10) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2005-12-19 kl. 19.00-19.10. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 24 oktober 1988, kl

Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 24 oktober 1988, kl 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1988-10-24 Plats och tid Beslutande Tjg suppl Gillesalen, Kumla Folkets hus måndagen den 24 oktober 1988, kl 18.30-18.45 Samtliga

Läs mer

Plats och tid Husaren, Kumla Folkets hus onsdagen den 22 april 1992, kl 17.00-17.40

Plats och tid Husaren, Kumla Folkets hus onsdagen den 22 april 1992, kl 17.00-17.40 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1992-04-22 Plats och tid Husaren, Kumla Folkets hus onsdagen den 22 april 1992, kl 17.00-17.40 Beslutande Sven-Ove Cederstrand, ordf

Läs mer

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s)

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare

Läs mer

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Kjell Nilsson (fp) Inger Israelsson (v)

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Kjell Nilsson (fp) Inger Israelsson (v) 1 (13) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 10-11.30 Beslutande: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Kjell Nilsson (fp) Inger Israelsson (v) Övriga närvarande: Utses att justera: Assar Nilsson (s), ersättare

Läs mer

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) 2011-04-26 Plats och tid Kullängen, Hallsberg, kl 08.30-09.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Gunnel Hedström (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Inga-Lill Thim

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

ÖVERKALIX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-IO-29

ÖVERKALIX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-IO-29 ÖVERKALIX 2018-IO-29 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Måndagen den 29 oktober 2018, kl.09.00-09.30, sammanträdesrum 2, kommunförvaltnihgeri- Mikael Larsson (v) Anne Jakobsson (s) Sarah Karlsson

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Blomskogs skola, kl 15.30-19.30 Beslutande Bo Malm (c) ordförande Marita Arvidsson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6)

PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL 1 (6) 2018-03-14 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum (301), onsdag 2018-03-14 kl. 17.00 17.15 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Maria Marklund (S) Ann Åström

Läs mer

Tyresö slott, Lagergrenska salen Torsdag 3 juni 2004, kl

Tyresö slott, Lagergrenska salen Torsdag 3 juni 2004, kl TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Tyresö slott, Lagergrenska salen Torsdag 3 juni 2004, kl. 19.00-20.45 Beslutande Se närvarolista Övriga deltagare Se närvarolista Utses att justera

Läs mer

Allmänheten representeras av ca 15 personer. Utses att justera Ann-Marie Jacobsson och Håkan Gusteus Paragrafer 25-33. Ordförande.

Allmänheten representeras av ca 15 personer. Utses att justera Ann-Marie Jacobsson och Håkan Gusteus Paragrafer 25-33. Ordförande. SAMMATRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag, kl. 19.00-20.15 Beslutande Övriga deltagare 30 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, totalt 35 beslutande Se bifogade närvaro-

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) 1(12) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 11.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Eric Berntsson

Läs mer

Klockan 10-15.30, Astrakanen, kommunkontoret i Båstad.

Klockan 10-15.30, Astrakanen, kommunkontoret i Båstad. Samhällsbyggnadsnämnden 2010-04-15 1 (5) Tid och plats: ande: Övriga närvarande: Klockan 10-15.30, Astrakanen, kommunkontoret i Båstad. Kerstin Gustafsson (M), ordförande James Johnson (BP) Ingemar Jönsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2003-12-15 1 (16) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2003-12-15 kl. 19.00-19.30. Beslutande Utses att justera Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson

Läs mer