Hur arbetar ditt parti för att säkerställa att personalen i LSS-verksamheter har autismspecifik kompetens?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur arbetar ditt parti för att säkerställa att personalen i LSS-verksamheter har autismspecifik kompetens?"

Transkript

1 Valfrågor LSS Kunskap om autism: Autism innebär ett annat sätt att uppleva, tolka och tänka. Funktionsnedsättningen medför begränsningar i ömsesidig social interaktion och kommunikation. För att skapa rätt förutsättningar för utveckling samt goda levnadsvillkor behövs autismspecifik kompetens i alla LSS-verksamheter för personer med autism. För att tillgodose de behov som personer med autism har måste personal i LSS-bostäder och andra LSS-verksamheter ha mycket goda kunskaper om funktionsnedsättningen samt tillämpa adekvata metoder och förhållningssätt. Hur arbetar ditt parti för att säkerställa att personalen i LSS-verksamheter har autismspecifik kompetens? Vänsterpartiet - Valdemarsvik Vi följer upp kommunens LSS verksamhet kontinuerligt, att brist inom detta område skulle finnas har inte framkommit. Centerpartiet Norrköping Centerpartiet har högsta prioritet på frågor runt LSS inför valet Vi går till val på löftet om en översyn av LSS lagstiftningen för att säkerställa att det faktiskt är en rättighetslagstiftning som ger de möjligheter för alla att leva ett fullgott liv oaktat funktionsförutsättningar. Vad gäller frågan om att personalen som arbetar i LSS-bostäder och andra LSS-verksamheter har kunskap om funktionsnedsättningar delar vi helt Autism- och Aspergerförbundets mening. Det är av yttersta vikt. När det gäller LSS stöd i hemmet anser vi att det är brukaren som ska definiera kompetensen och inte vi i samhället. Kristdemokraterna - Linköping Svar: Kristdemokraterna införde under Alliansregeringen det så kallade Omvårdnadslyftet. Ett prestationsbaserat statsbidrag till kommuner, i syfte att stimulera till en kompetenshöjning inom äldre- och funktionshindersomsorgen. Vi beklagar att den Socialdemokratiskt ledda regeringen valde att ta bort Omvårdnadslyftet eftersom Socialstyrelsens rapport visar att flera kommuner menar att satsningen har varit mycket positiv för såväl medarbetare som för verksamheten i sig. Kristdemokraterna vill återinföra Omvårdnadslyftet för att stärka både den grundläggande och den specialiserade kompetensen bland personal inom funktionshinderomsorgen. Miljöpartiet Vadstena Vi har ett gruppboende i vår kommun och det är bemannat med personal med bra kompetens. Kommunen har bra ambition vad gäller vårdpersonalens kompetens generellt. Mp bevakar frågan via socialnämnden.

2 Miljöpartiet Norrköping Miljöpartiet vill att den personal som arbetar med personer med autism i LSS-bostäder och andra LSS-verksamheter ska ha goda kunskaper om autism. Personalen ska erbjudas evidensbaserad kompetensutveckling inom området. Vänsterpartiet - Motala Vi håller oss uppdaterade med verksamhetsledningen kring personalens kompetens. Vi kommer att ställa frågor i Socialnämnden och i Bildningsnämnden kring personalens kompetens. Vänsterpartiet - Kinda Vänsterpartiet är glada över att tillsammans med regeringen ha förhandlat fram 10 miljarder extra till välfärden. Det är ingen engångssumma, utan är en utökad budgetram. Pengarna ska bl.a användas till personalens kunskapshöjning om olika slags funktionsnedsättningar, bland dem autism. Det är viktigt att i de politiska organ i kommunen, där vi är representerade och där autism och LSS-frågor hanteras, se till och kontinuerligt följa upp att personalen har rätt kompetens för uppdraget. Vänsterpartiet Norrköping Vänsterpartiet är glada över att tillsammans med regeringen ha förhandlat fram 10 miljarder extra till välfärden. Det är ingen engångssumma, utan är en utökad budgetram. Pengarna ska bl.a användas till personalens kunskapshöjning om olika slags funktionsnedsättningar, bland dem autism. Socialdemokraterna - Östergötland Svar: Inom ramen för LSS-lagstiftningen ges personer med många olika funktionsnedsättningar stöd på olika sätt, bland annat genom personlig assistans. För att se till att det i varje enskilt fall finns tillgång till rätt kompetens är i flertalet fall ett ansvar som ligger på respektive kommun. Därför är det genom våra lokala företrädare som vi bäst kan påverka att det också finns relevant kompetens i exempelvis LSS-boenden. Socialdemokraterna - Linköping Svar: Inom ramen för LSS-lagstiftningen ges personer med många olika funktionsnedsättningar stöd på olika sätt, bland annat genom personlig assistans. Rätt kompetens behöver finnas och i kommunen arbetar vi till exempel med att säkerställa att relevant kompetens finns i våra LSS-boenden. 2. Rätten till stöd: Den senaste tidens indragningar av LSS-insatser har lett till en ökad press på enskilda och familjer. Många har en vardag som är långt ifrån att leva som andra, ett utav de övergripande målen med LSS. Flertalet medlemmar vittnar om att man nu måste förlita sig på sina anhöriga för att få det stöd man behöver. Hur arbetar ditt parti för att personer med autism ska få det stöd av samhället som de behöver och har rätt till?

3 Vänsterpartiet - Valdemarsvik Detta arbetar Vänsterpartiet med på Nationell nivå för att återställa rätten till assistentstöd. Lokalt har kommunen fått gå in med resurser framförallt inom skolans verksamhet. Centerpartiet - Norrköping Centerpartiet har högsta prioritet på frågor runt LSS inför valet Vi går till val på löftet om en översyn av LSS lagstiftningen för att säkerställa att det faktiskt är en rättighetslagstiftning som ger de möjligheter för alla att leva ett fullgott liv oaktat funktionsförutsättningar. Vi har också avsatt 700 miljoner för att se till att det finns medel till de som också är berättigade till stöd. Kristdemokraterna - Linköping Svar: Vi kristdemokrater har under lång tid satt press på den Socialdemokratiskt ledda regeringen för att ändra lagen och återupprätta den fullständiga intentionen med LSS. När rättspraxis ändras i en riktning som går emot intentionen i lagstiftningen och drabbar människor negativt måste lagen förändras för att säkra varje enskild persons rätt till stöd. Regeringen har efter påtryckningar nu tagit bort sparkravet i LSS-utredningen och det är bra. Men regeringens nya direktiv till samma utredning utgår ifrån att nuvarande kostnadsnivå ska gälla. Det kan vi Kristdemokrater inte acceptera. De senaste åren har det sparats in flera miljarder på den personliga assistansen och om den det är denna nya kostnadsnivå som ska gälla finns det inte utrymme för att återupprätta stödet till alla de som har drabbats av försämringar trots att de har ett fortsatt stort behov av stöd. Vi måste tillföra mer resurser. Miljöpartiet - Vadstena Frågan går att besvara på samma sätt som fråga 1. Mp är med och lägger budget och bevakar frågan där också. Miljöpartiet Norrköping Miljöpartiet vill att LSS-lagen förtydligas så att människor får det stöd de har rätt till för ingen människa ska behöva hamna i en situation där man inte vet hur livet eller vardagen kommer att se ut framöver. Vänsterpartiet - Motala Vi försöket hålla oss uppdaterade i frågan och när vi får kunskap om brister uppmärksammar vi detta. Vi följer utvecklingen och ställer krav på att lagstiftningens intentioner följs. Framförallt sker detta på riksnivån. Vänsterpartiet - Kinda Familjer, som har medlemmar med autism lever med en ständig extraordinär press i vardagen. Ovanpå detta tvingas många att ständigt föra en kamp för att få berättigat stöd och sina rättigheter tillgodosedda. Vänsterpartiet har varit med och drivit kampen för ett tryggat LSS-stöd till alla som behöver det. Det måste vara familjens behov som styr. Att använda indragningar av LSS som ett sätt att spara pengar åt staten, tycker vi är cyniskt. Vänsterpartiets riksdagsledamot Maj Karlsson har i en interpellation i riksdagen påtalat urholkningen av LSS-lagstiftningen och ställt frågan till ansvarigt statsråd hur hon tänker säkerställa att den funktionspolitiska rörelsens röster hörs i det fortsatta utformandet av reformen.

4 Vänsterpartiet Norrköping Vänsterpartiet har varit med och drivit kampen för ett tryggat LSS-stöd till alla som behöver det. Det måste vara familjens behov som styr. Att använda indragningar av LSS som ett sätt att spara pengar åt staten, tycker vi är cyniskt. Vänsterpartiets riksdagsledamot Maj Karlsson har i en interpellation i riksdagen påtalat urholkningen av LSS-lagstiftningen och ställt frågan till ansvarigt statsråd hur hon tänker säkerställa att den funktionspolitiska rörelsens röster hörs i det fortsatta utformandet av reformen. Socialdemokraterna - Östergötland Svar: Den som har behov av personlig assistans ska få det. Men lagstiftningen behöver förnyas och bättre anpassas till dagens förhållanden. Det är därför som LSS-utredningen är tillsatt och ska komma med förslag i höst. Uppdraget till utredaren har varit mycket brett. Den ska både se till kostnaderna och utveckla insatserna, med stärkt kvalitet, stärkt barnperspektiv och ökad jämlikhet i fokus. Det är viktigt att den framtida lagen blir förutsägbar och tydlig. Det är inte rimligt att domstolsutslag ska kunna ändra rättspraxis på de sätt som vi har skett med nuvarande lagstiftning. Det behöver också förtydligas när de övriga insatserna inom LSS kan och bör ges. Socialdemokraterna - Linköping Svar: Den som har behov av personlig assistans ska få det. Däremot behöver lagstiftningen ses över och bättre anpassas. Det är därför som LSS-utredningen är tillsatt och ska komma med förslag i höst. Uppdraget till utredaren har varit mycket brett. Den ska både se till kostnaderna och utveckla insatserna, med stärkt kvalitet, stärkt barnperspektiv och ökad jämlikhet i fokus. Det är viktigt att den framtida lagen blir förutsägbar och tydlig. Det är inte rimligt att domstolsutslag ska kunna ändra rättspraxis på de sätt som vi har skett med nuvarande lagstiftning. Det behöver också förtydligas när de övriga insatserna inom LSS kan och bör ges. 3. Ekonomisk trygghet: Många av förbundets medlemmar/personer med autism vittnar om att de lever under mycket knappa ekonomiska resurser. För dessa personer ska socialförsäkringen ge en långvarig - ibland livslång - försörjning. Har man aldrig haft en arbetsinkomst får man aktivitets- eller sjukersättning på den så kallade garantinivån. De ekonomiska utfyllnadsstöden för merkostnader (t.ex. bostadstillägg) är otillräckliga. Den som har en funktionsnedsättning kan ha utgifter som andra inte har och olika avgiftssystem för kommunala tjänster skapar ojämlikhet över landet. Inkomstklyftorna har ökat drastiskt eftersom garantinivån inte följer den allmänna löneutvecklingen. Hur vill ditt parti säkerställa att personer med funktionsnedsättning ges rätt till ekonomisk trygghet och goda levnadsvillkor? Vänsterpartiet - Valdemarsvik Här arbetar även partiet på nationell nivå, hänvisar till det nationella programmet.

5 Centerpartiet Norrköping Centerpartiets grundläggande tanke är att alla oaktat funktionsförutsättning ska kunna bidra i den omfattning de själva klarar av det. Därför anser vi att samhället måste vara tillgängligt för alla och en funktionsnedsättning ska inte vara ett hinder för människor i vardagen. Fler människor med funktionsnedsättning måste få möjlighet att arbeta och studera. För detta krävs insatser för att göra det enklare att anställa alla oaktat funktionsförutsättning. Unga personer som på grund av en sjukdom eller en funktionsnedsättning har svårt att arbeta eller studera fullt ut, kan få rätt till så kallad aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Systemet är utformat så att många unga med funktionsnedsättningar som får aktivitetsersättning idag, inte deltar i insatser som ökar chanserna att få arbete eller börja studera. Ett skäl är att de förlorar sin rätt till ersättning om de vill studera på deltid. Den som har sjuk- eller aktivitetsersättning tjänar inte heller på att söka arbete eftersom inkomsten kan minska när man skriver in sig vid Arbetsförmedlingen. Människor som har sjuk- eller aktivitetsersättning måste ges bättre förutsättningar att bryta sitt utanförskap. Deras situation kan förändras och därför vill vi att det ska vara möjligt att våga testa att arbeta eller studera utan att förlora sin ersättning. Med sagt är det naturligtvis också viktigt att samhället finns det är när vi behöver det i form av stödsystem. De som har så omfattande funktionsnedsättningar att de inte kan jobba ska ha rätt till samhällslön. Kristdemokraterna - Linköping Svar: Sjukförsäkringen ska vara trygg för den som saknar arbetsförmåga på grund av sjukdom och ersättningsnivåerna ska erbjuda en ekonomisk trygghet. Den som kan återfå arbetsförmågan helt eller delvis ska få hjälp och gott stöd för att komma åter i arbete. Kristdemokraterna har bidragit till att stärka möjligheterna för personer med sjuk- och aktivitetsersättning att prova förvärvsarbete, studier eller ideellt arbete. Detta har varit mycket viktiga förändringar. Samtidigt är det så att många av de personer som lever på sjukoch aktivitetsersättningen har en ekonomisk utsatthet som är mycket svår att påverka. Kristdemokraterna välkomnade därför en höjning av garantiersättningen i sjuk- och aktivitetsersättningen. Vi föreslår även sänkt skatt för alla som exempelvis har sjuk- och aktivitetsersättning, sjukpenning, rehabiliteringspenning eller lönebidrag. På så sätt stärker vi ekonomin för dessa grupper. De finns de som har olika former av arbetshinder, såsom exempelvis psykiska, neuropsykiatriska och fysiska funktionsnedsättningar. Det är inte ovanligt att personer med dessa svårigheter återfinns bland de långtidssjukskrivna eller i sjukersättningen. Vi vill föra en politik som stödjer och underlättar för dem att få arbeta och bidra efter egen förmåga. Kristdemokraterna vill bygga ut Samhall och finansierar extra platser. Vi vill även satsa på bland annat handledarstöd hos Arbetsintegrerande sociala företag (ASF). Idén med ASF är att ge en långsiktig plats för personer som oftast inte haft ett arbete under mycket lång tid. Många har dåliga erfarenheter av att få delta i ett arbetsmarknadsprojekt på några månader, för att sen återigen hamna i utanförskap eller möjligen delta i ännu ett projekt. Idag finns över 350 Arbetsintegrerande sociala företag i Sverige som ger cirka personer arbete, arbetsträning och rehabiliterande insatser. Det är viktigt att kunna få jobba 100% av sin förmåga, och därmed få möjlighet att gå från bidrag till hel eller delvis egen försörjning. Det är en vinst för både den enskilde personen som för samhället.

6 Miljöpartiet - Vadstena MP har insyn och möjlighet att bevaka frågan i socialnämnden. Vi vill självklart hjälpa människor som inte klara egen försörjning. Miljöpartiet Norrköping Miljöpartiet vill förbättra situationen för den med funktionsnedsättning som har det tufft ekonomiskt. Den som saknar arbetsförmåga ska ändå få ett ekonomiskt stöd som går att leva på. Miljöpartiet har i regeringen höjt garantiersättningen och sänkt skatten på sjuk- och aktivitetsersättningen och höjt bostadstillägget. Vänsterpartiet - Motala Vi arbetar för att garantinivån åtminstone ska följa den allmänna löneutvecklingen. Vi vill också att avgiftssystemen i kommunerna samordnas bättre så att det har så stor betydelse i vilken kommun man bor. Vänsterpartiet - Kinda Vänsterpartiet vill ha ett jämlikt samhälle för alla, inte bara ett fåtal. Socialförsäkringssystemet behöver uppdateras och revideras så att det anpassas till faktiska förhållanden. Att den här gruppen medborgare lever under existensminimum är inte acceptabelt. Vänsterpartiets mål är att säkerställa att den offentliga servicen som vi betalar skattepengar till ger den hjälp som människor behöver. För det behövs en varaktig upprustning av välfärden och att garantinivåer i socialförsäkringssystemet både höjs och följer med inkomstutvecklingen i resten av samhället. För att kunna göra detta behöver vi omfördela resurserna i statsbudgeten och vi är inte främmande för att höja skatten om det skulle behövas. Vänsterpartiet Norrköping Vänsterpartiet vill ha ett jämlikt samhälle för alla, inte bara ett fåtal. Socialförsäkringssystemet behöver uppdateras och revideras så att det anpassas till faktiska förhållanden. Att den här gruppen medborgare lever under existensminimum är inte acceptabelt. Vänsterpartiets mål är att säkerställa att den offentliga servicen som vi betalar skattepengar till ger den hjälp som människor behöver. För det behövs en varaktig upprustning av välfärden. För att kunna göra detta behöver vi omfördela resurserna i statsbudgeten och vi är inte främmande för att höja skatten om det skulle behövas. Socialdemokraterna - Östergötland Svar: Vi vill att fler personer med funktionsnedsättning ska få stöd att komma in på eller tillbaka till arbetsmarknaden. Vi har gjort förenklingar när det gäller subventionerade anställningar, infört Extratjänster, och ökat resurserna till Samhall. Vi har också infört studiestartsstöd till lågutbildade för att ta bort ekonomiska hinder. Regeringen har också höjt lönebidraget, vilket är viktigt för att skapa förutsättningar för fler personer med funktionsnedsättning att etablera sig på arbetsmarknaden. Vi vill även förbättra möjligheterna tillutbildning för personer med funktionsvariationer. Vi har även sänkt skatten för personer med sjuk- och aktivitetsersättning samt höjt garantinivån i sjuk- och

7 aktivitetsersättningen fr.o.m. 1 juli Dessutom har bostadstillägget höjts för denna grupp från 1 januari Socialdemokraterna - Linköping Svar: Vi vill att fler personer med funktionsnedsättning ska få stöd att komma in på eller tillbaka till arbetsmarknaden. Vi har gjort förenklingar när det gäller subventionerade anställningar, infört Extratjänster, och ökat resurserna till Samhall. Vi har också infört studiestartsstöd till lågutbildade för att ta bort ekonomiska hinder. Regeringen har också höjt lönebidraget, vilket är viktigt för att skapa förutsättningar för fler personer med funktionsnedsättning att etablera sig på arbetsmarknaden. Vi vill även förbättra möjligheterna till utbildning för personer med funktionsvariationer. Vi har även sänkt skatten för personer med sjuk- och aktivitetsersättning samt höjt garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen fr.o.m. 1 juli Dessutom har bostadstillägget höjts för denna grupp från 1 januari Rätten till en egen fritid och att träffa människor utanför anhörigkretsen: Autismoch Aspergerförbundet får dagligen oroande signaler om brister i kvalitén gällande LSS-verksamheter. Många som bor i grupp- och servicebostäder får inte komma iväg på egna aktiviteter utan är hänvisade till en kollektiv fritid. Det kan vara svårt för en person med autism att delta i sådana gruppaktiviteter, det kan även vara så att aktiviteten inte passar eller intresserar den enskilda individen. Resultatet blir att de boende inte kommer ut på aktiviteter överhuvudtaget och blir sittande hemma. Många har också fått insatser som kontaktperson och ledsagning indragen med hänvisning till att de bor i LSS-bostad, trots att de har behov av att någon utomstående kan följa med på en individuell aktivitet eller bara för att umgås med någon utomstående. En passiv tillvaro utan meningsfulla aktiviteter riskerar att leda till allvarlig psykisk ohälsa. Hur tänker ditt parti arbeta för att personer med autism som bor i LSS-bostad får sina individuella behov av fritidsaktiviteter och sociala kontakter tillgodosedda så att LSS intention om full delaktighet i samhällslivet kan uppnås? Vänsterpartiet - Valdemarsvik Likaså denna fråga är något som inte framkommit i vår kommuns LSS verksamhet i uppföljningar. Centerpartiet Norrköping Det är en fråga vi inte tagit ställning i. Men fungerar det inte bör det ingå i den allmänna översyn av LSS som nu görs. För oss i Centerpartiet är det viktigt att de som har behov av LSS har inflytande över sin vardag och möjlighet att påverka sin egen situation. Ett sätt att säkerställa valfrihet för personer med funktionsnedsättning, är att se till att det finns många olika utförare av stöd, hjälp och service att välja mellan. Idag har majoriteten av de människor som får statlig assistans valt ett privat assistansföretag och de allra flesta är mycket nöjda med det. Vi har just i Norrköping valt att erbjuda ett helt nytt initiativ:

8 Söndagen den 16 september anordnas i Mässhallen en aktivitetsdag för barn och unga med funktionsnedsättning. Under dagen får deltagarna möjlighet att prova och få information om föreningsaktiviteter inom idrott och friluftsliv. Från och med den 1 januari 2018 har kultur- och fritidskontoret fått utökat uppdrag innebärande bland annat ett samarbete med vård- och omsorgskontoret om målgruppen barn och unga med funktionsnedsättning. En del i det samarbetet är att anordna en aktivitetsdag med prova på-aktiviteter inom idrott och friluftsliv. Kristdemokraterna - Linköping Svar: Intentionen med LSS är att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett liv som andra. Det innefattar valfrihet och makt över att själv bestämma över sin vardag och sina fritidsaktiviteter. LSS-insatserna ska därför motsvara behov och stöd även för fritidsaktiviteter. För att säkerställa att dessa behov tillgodoses är det av största vikt att återupprätta intentionen med LSS. Det är också avgörande att det sker kvalitetsuppföljning av privata såväl som offentligt driva LSS-boende för att säkerställa att verksamheten når upp till kvalitetskraven. Miljöpartiet - Vadstena Se ovan. Mp har inga ambitioner att ytterligare strama åt regler för LSS-stöd, vare sig ekonomiskt eller kvalitetsmässigt, tvärtom! Vänsterpartiet - Motala Vi vill lyfta fram detta för att tydliggöra problemet. Tyvärr råder det brist på kontaktpersoner i kommunen. Vänsterpartiet - Kinda Vänsterpartiet ser som självklart att sociala kontakter berikar människors liv, framför allt de som lever i ofrivillig ensamhet. Att skapa mötesplatser som är särskilt anpassade för olika målgrupper är självklart, precis som att skapa en stimulerande inomhusmiljö för de som, pga sin diagnos, inte klarar av att möta andra människor. Att ha tillgång till kontaktperson och/eller ledsagning är en förutsättning för att kunna ha en berikande fritid. Arbete, daglig verksamhet och fritid kan berika varandra. Vi tar ett exempel från Kinda, där en kommunal caféverksamhet på servicehuset Kindagård har lagts ner. LSS daglig verksamhet, deltagare och deras gode män kom med ett förslag att få ta över verksamheten både för att kompetensutveckla de som deltar i den dagliga verksamheten men också för att öppna upp fler mötesplatser, som kan nyttjas på fritiden och där medborgare från olika delar av samhället kan mötas. LSS daglig verksamhet har mötts av ett kompakt motstånd från överordnade chefer och den sittande majoriteten i kommunen. Vänsterpartiet har konsekvent stöttat och sett möjligheter i LSS-verksamhetens förslag. Kampen kommer att fortsätta. Vi kommer inte att ge oss, då detta handlar om fördomar, brist på nytänkande, vilket drabbar en redan utsatt medborgargrupp. Vänsterpartiet - Norrköping Vänsterpartiet ser som självklart att sociala kontakter berikar människors liv, framför allt de som lever i ofrivillig ensamhet. Att skapa mötesplatser som är särskilt anpassade för olika målgrupper är självklart, precis som att skapa en stimulerande inomhusmiljö för de som, pga

9 sin diagnos, inte klarar av att möta andra människor. Att ha tillgång till kontaktperson och/eller ledsagning är en förutsättning för att kunna ha en berikande fritid. Socialdemokraterna - Östergötland Svar: Detta är en viktig fråga. Den S-ledda regeringen har i år infört ett riktat stöd till kommunerna på 350 mnkr för att stödja dem i deras arbete med att stimulera deltagande i daglig verksamhet, till exempel genom att införa eller höja en låg dagpenning. Genom denna satsning kan kommuner som tidigare inte betalat ut habiliteringsersättning ges möjlighet att göra det samtidigt som övriga kommuner kan höja sina nivåer. Detta är en viktig satsning för de personer som deltar i denna verksamhet idag. Utöver det är det viktigt att varje kommun arbetar för att förbättra möjligheterna till fritidsaktiviteter och sociala kontakter. Socialdemokraterna - Linköping Svar: Det här är en viktig fråga. Den S-ledda regeringen har i år infört ett riktat stöd till oss i kommunerna på 350 miljoner kronor för att stödja oss i vårt arbete med att stimulera deltagande i daglig verksamhet, till exempel genom att införa eller höja en låg dagpenning. Det här är en viktig satsning för de personer som deltar i denna verksamhet idag. I Linköping har vi tecknat avtal med utförare för bostad med särskild service och för personer som har beviljats boende ska behovet av fritidsaktiviteter och sociala kontakter tillgodoses.

Valfrågor LSS Kunskap om autism:

Valfrågor LSS Kunskap om autism: Valfrågor LSS 2018 1. Kunskap om autism: Autism innebär ett annat sätt att uppleva, tolka och tänka. Funktionsnedsättningen medför begränsningar i ömsesidig social interaktion och kommunikation. För att

Läs mer

Vilka åtgärder vill ni genomföra för att privatekonomin ska förbättras för personer med psykisk ohälsa?

Vilka åtgärder vill ni genomföra för att privatekonomin ska förbättras för personer med psykisk ohälsa? Alla riksdagspartiernas svar i sin helhet: Vilka åtgärder vill ni genomföra för att privatekonomin ska förbättras för personer med psykisk ohälsa? Vänsterpartiet: Människor mår allt sämre i dagens Sverige

Läs mer

Villkoren för sjuk- och aktivitetsersättning

Villkoren för sjuk- och aktivitetsersättning Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:1938 av Wiwi-Anne Johansson m.fl. (V) Villkoren för sjuk- och aktivitetsersättning 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor

Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor Tack till de partier i kommunfullmäktige i Kungälv som har svarat på våra medlemmars frågor. När vi skickade över frågorna till partierna skrev vi också en bakgrund

Läs mer

Först några övergripande utgångspunkter som vi lyfter med alla statsråd vi träffar:

Först några övergripande utgångspunkter som vi lyfter med alla statsråd vi träffar: Sundbyberg 2019-03-28 Sr Annika Strandhäll Hej Annika och tack för givande samtal! Vi uppskattar att du så snabbt kunde träffa oss den 19 februari och återkommer här som utlovat med lite fördjupad information

Läs mer

Norrköping

Norrköping Norrköping 2019-01- 23 Autism- och Aspergerföreningen Östergötland är en länsövergripande förening som representerar 1350 personer inom autismspektrumtillstånd. Ungefär 400 av dessa är bosatta inom Norrköpings

Läs mer

1,6 miljarder till jämlikhetsreformer

1,6 miljarder till jämlikhetsreformer Vänsterpartiet 2016-09-14 1,6 miljarder till jämlikhetsreformer Gruppen med högst inkomster drar idag ifrån övriga befolkningen. I andra ändan av skalan har många svårt att få vardagen att gå ihop ekonomiskt

Läs mer

Kommer ditt parti under nästa mandatperiod att driva frågan om

Kommer ditt parti under nästa mandatperiod att driva frågan om 1. Vill ert parti tillsätta en utredning med syftet att säkerställa funktionsrätt i svensk lag? Motivera gärna ert svar och utveckla vidare vad det är ni vill göra om ni svarat ja på frågan? Ja. Och vi

Läs mer

Misskött omorganisation. servicebaser

Misskött omorganisation. servicebaser Uppsala 2016-04-11 Misskött omorganisation av servicebaser En rapport av Liberalerna om majoritetens hantering och konsekvenserna för brukarna. Vad är en servicebas? Varför en rapport? Omsorgsnämnden (OSN)

Läs mer

Socialdemokraterna. Stockholm 2010-09-03. Lex Jörg. Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser

Socialdemokraterna. Stockholm 2010-09-03. Lex Jörg. Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser Socialdemokraterna Stockholm 2010-09-03 Lex Jörg Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser 2 (6) Varje dag kommer nya exempel på personer som drabbas på ett helt orimligt sätt av det regelverk

Läs mer

Sänkta trösklar högt i tak

Sänkta trösklar högt i tak Sänkta trösklar högt i tak Arbete, utveckling, trygghet Lättläst Lättläst version av FunkA-utredningen Stockholm 2012 SOU 2012:31 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av

Läs mer

Viktigt inför kommunalvalet 2014 - så här tycker partierna i Täby - om Villkoren för Personer med Kognitiv Funktionsnedsättning

Viktigt inför kommunalvalet 2014 - så här tycker partierna i Täby - om Villkoren för Personer med Kognitiv Funktionsnedsättning Viktigt inför kommunalvalet 2014 - så här tycker partierna i Täby - om Villkoren för Personer med Kognitiv Funktionsnedsättning Enkätsvar från partierna inför kommunalvalet i Täby om de framtida villkoren

Läs mer

Vår referens 2009-10-01 Karin Fristedt

Vår referens 2009-10-01 Karin Fristedt YTTRANDE Till Tjänstemännens Centralorganisation att: Kjell Rautio 114 94 Stockholm Datum Vår referens 2009-10-01 Karin Fristedt Remissvar på departementspromemoria Ds 2009:45 Stöd till personer som lämnar

Läs mer

Titel Fritidsaktiviteter habiliteringen 2014 Syfte Habiliteringen har med hjälp av medel från Hälsopotten 2013 arbetat för att möjliggöra att

Titel Fritidsaktiviteter habiliteringen 2014 Syfte Habiliteringen har med hjälp av medel från Hälsopotten 2013 arbetat för att möjliggöra att Titel Fritidsaktiviteter habiliteringen 2014 Syfte Habiliteringen har med hjälp av medel från Hälsopotten 2013 arbetat för att möjliggöra att individer med olika funktionsnedsättningar ska få ta del av

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Remissvar: Mer tydlighet och aktivitet i sjukoch aktivitetsersättningen (Ds 2016:5)

Remissvar: Mer tydlighet och aktivitet i sjukoch aktivitetsersättningen (Ds 2016:5) Sundbyberg 17 juni 2016 Dnr.nr: S2016/02084/SF Vår referens: Mikael Klein Till Socialdepartementet Remissvar: Mer tydlighet och aktivitet i sjukoch aktivitetsersättningen (Ds 2016:5) Handikappförbunden

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:254 av Maj Karlsson m.fl. (V) Delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Motion till riksdagen: 2014/15:254 av Maj Karlsson m.fl. (V) Delaktighet för personer med funktionsnedsättning Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:254 av Maj Karlsson m.fl. (V) Delaktighet för personer med funktionsnedsättning 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

Löften från Försäkringskassan till personer eller föräldrar till personer med funktionsnedsättning:

Löften från Försäkringskassan till personer eller föräldrar till personer med funktionsnedsättning: Välkomna Löften från Försäkringskassan till personer eller föräldrar till personer med funktionsnedsättning: En kontaktperson hos Försäkringskassan Stöd till föräldrar som har barn som är svårt sjuka eller

Läs mer

Program för att stödja och utveckla sociala företag!

Program för att stödja och utveckla sociala företag! Program för att stödja och utveckla sociala företag! Detta är SKOOPIs viktigaste krav till myndigheter och politiker på främst riksnivå, men även i kommunerna. De arbetsintegrerande sociala företagen måste

Läs mer

Stärk rättigheterna i LSS för att komma till rätta med den restriktiva tillämpningen

Stärk rättigheterna i LSS för att komma till rätta med den restriktiva tillämpningen Skrivelse 2014-04-07 Regeringen Socialdepartementet Stärk rättigheterna i LSS för att komma till rätta med den restriktiva tillämpningen Autism- och Aspergerförbundet vill göra Socialdepartementet och

Läs mer

Beslutat av styrelsen 2014-12-01, reviderat 2015-12-04 ELVAPUNKTS- PROGRAM FÖR ATT STÖDJA OCH UTVECKLA ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG I SVERIGE

Beslutat av styrelsen 2014-12-01, reviderat 2015-12-04 ELVAPUNKTS- PROGRAM FÖR ATT STÖDJA OCH UTVECKLA ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG I SVERIGE ELVAPUNKTS- PROGRAM FÖR ATT STÖDJA OCH UTVECKLA ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG I SVERIGE Program för att stödja och utveckla arbetsintegrerande sociala företag - ASF! Ett år har gått sedan SKOOPIs

Läs mer

Vad säger lagarna och hur kan de användas?

Vad säger lagarna och hur kan de användas? Vad säger lagarna och hur kan de användas? Socialförsäkringssystemet Hälso- och sjukvårdslagen Socialtjänstlagen ------------- + LSS Samhälle med mångfald som grund Full delaktighet i samhällslivet Jämlikhet

Läs mer

Solidariskt och rättfärdigt socialförsäkringssystem med skydd för alla

Solidariskt och rättfärdigt socialförsäkringssystem med skydd för alla Bild: Robert Nyberg Sjukförsäkring som är bra för vissa, men som är bestraffningssystem för många sjuka och skadade eller Solidariskt och rättfärdigt socialförsäkringssystem med skydd för alla HUR VILL

Läs mer

Den orättvisa sjukförsäkringen

Den orättvisa sjukförsäkringen Den orättvisa sjukförsäkringen Orättvis sjukförsäkring Den borgerliga regeringens kalla politik drar oss ned mot den absoluta nollpunkten. I snabb takt har de genomfört omfattande förändringar i den allmänna

Läs mer

Kvalitet och trygghet för äldre. Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro

Kvalitet och trygghet för äldre. Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro Kvalitet och trygghet för äldre Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro Inledning Socialdemokraterna i Örebro har under hela mandatperioden arbetat för ett bättre Örebro för äldre. Vi föreslog redan

Läs mer

Rapport. Medlemsundersökning om LSS-insatser. Autism- och Aspergerförbundet

Rapport. Medlemsundersökning om LSS-insatser. Autism- och Aspergerförbundet Rapport Medlemsundersökning om LSS-insatser Autism- och Aspergerförbundet 21-5- Inledande ord Dessa enkätresultat bekräftar i hög grad den bild vi har av hur LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade)

Läs mer

Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102)

Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102) RBU YTTRANDE Riksförbundet för Rörelsehindrade 2009-02-26 Barn och Ungdomar Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102) Riksförbundet

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

SYVI Särskolans och Specialskolans yrkesvägledares ideella förening 2009-02-20

SYVI Särskolans och Specialskolans yrkesvägledares ideella förening 2009-02-20 SYVI Särskolans och Specialskolans YTTRANDE yrkesvägledares ideella förening 2009-02-20 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2008:102 Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen

Läs mer

Medför lagstadgad personlig assistans verklig delaktighet och ett självständigt liv?

Medför lagstadgad personlig assistans verklig delaktighet och ett självständigt liv? Medför lagstadgad personlig assistans verklig delaktighet och ett självständigt liv? 10 september 2015, Hanaholmen The Capital of Scandinavia Riitta-Leena Karlsson Funktionshinderombudman i Stockholms

Läs mer

Ökad livskvalitet för äldre

Ökad livskvalitet för äldre Stockholm 29 augusti 2010 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/9 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den rödgröna regeringsplattformen

Läs mer

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad?

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? ➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare 32 Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? Så mycket har skrivits och sagts om långtidssjukskrivna den senaste tiden. Man kan känna sig utpekad.

Läs mer

Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga

Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga Välkomna Aktivitetsersättning Aktivitetsersättning är en ersättning för dig som är mellan 19-30 år som har en nedsatt arbetsförmåga eller behov av längre tid för att avsluta grundeller gymnasiestudier

Läs mer

Kurvorna pekar nedåt!

Kurvorna pekar nedåt! Kurvorna pekar nedåt! 2 ½ år av mandatperioden har gått och vi socialdemokrater ser med oro på utvecklingen för Karlstad. Vi har under mandatperioden lagt en rad förslag som skulle påverkat utvecklingen

Läs mer

Ökad livskvalitet för äldre

Ökad livskvalitet för äldre Stockholm 29 augusti 2010 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/9 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den rödgröna regeringsplattformen

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

Frågor till samtliga politiska partier i Falkenbergs kommun inför valet 2018

Frågor till samtliga politiska partier i Falkenbergs kommun inför valet 2018 Falkenberg 2018-07-12 Frågor till samtliga politiska partier i Falkenbergs kommun inför valet 2018 Riksförbundet FUB (Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) utser varje år Bästa LSS-kommun

Läs mer

Frågor till patient- och brukarorganisationer om sjukskrivningsprocessen och om samverkan i processen

Frågor till patient- och brukarorganisationer om sjukskrivningsprocessen och om samverkan i processen Promemoria 2018-10-02 Komm2018/06 Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess S 2018:06 Nationell samordnare Mandus Frykman 08-4059542 072-2128658 mandus.frykman@regeringskansliet.se

Läs mer

BROAR TILL ETT FRISKT OCH AKTIVT LIV.

BROAR TILL ETT FRISKT OCH AKTIVT LIV. BROAR TILL ETT FRISKT OCH AKTIVT LIV. BROAR TILL ETT FRISKT OCH AKTIVT LIV Den nya sjukförsäkringen är en viktig del i regeringens arbete att ge människor hjälp och stöd för att hitta vägar tillbaka till

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

Systemskifte pågår 2007-12-17

Systemskifte pågår 2007-12-17 2007-12-17 Systemskifte pågår En rapport som belyser konsekvenserna av den borgerliga regeringens försämringar i trygghetssystemen. Rapporten behandlar den första delen i det systemskifte i socialförsäkringarna

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Spira Assistans AB Org.nr 556815 4305 info@spiraassistans.se 040-15 66 85 2 Innehåll Presentation 5 Dina kontaktpersoner 10 Arbetsmiljö

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap

Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3071 av Olof Lavesson m.fl. (M) Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun 2015 2018 Dokumenttyp Program Fastställd 2015-03-30, 13 av kommunfullmäktige Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2015 2018

Läs mer

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE Varför blir äldre ensamma? Ensamhet kan komma plötsligt eller långsamt. Att råka ut för en förlust på äldre dagar som att förlora vänner, make/maka, husdjur eller

Läs mer

Bygg välfärd! dalarnas län 1

Bygg välfärd! dalarnas län 1 Bygg välfärd! dalarnas län 1 välfärd 3 Världens bästa välfärd utan privata vinster Varje dag lämnar massor av människor sina allra bästa, sina barn, till förskola, skola och barnomsorg. Många lämnar vården

Läs mer

Välkommen till en dag kring sjukskrivning. Finns det en gräns för samverkan

Välkommen till en dag kring sjukskrivning. Finns det en gräns för samverkan Välkommen till en dag kring sjukskrivning Agenda för dagen 8:30-9:15 Inledning 9:15-9:35 Fika 9:35-10:35 Sjukskrivning ur ett samhällsperspektiv 10:40-12:00 Våra olika uppdrag och vad vi har att förhålla

Läs mer

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Förslag till budget 2015 och flerårsplaner 2016 2018 för Norrköpings kommun Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Norrköping är

Läs mer

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Promemoria 2018-01-23 Socialdepartementet Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Inledning Våra socialförsäkringar är en central del i den svenska

Läs mer

Valenkät 2014 fullständiga svar

Valenkät 2014 fullständiga svar Valenkät 2014 fullständiga svar Innehåll Moderaterna...1 Socialdemokraterna...4 Miljöpartiet...6 Folkpartiet...8 Vänsterpartiet...10 Centerpartiet...12 Kristdemokraterna...14 Moderaterna Sjukförsäkringssystemet

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015

Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015 Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015 jan-95 jan-96 jan-97 jan-98 jan-99 jan-00 jan-01 jan-02 jan-03 jan-04 jan-05

Läs mer

TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA!

TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA! TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA! EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden temaunga.se TEMAGRUPPEN UNGA I ARBETSLIVET Personer med funktionsnedsättning har rätt till arbete som andra. De ska få

Läs mer

Följande remissvar lämnas av SKOOPI Sociala arbetskooperativens Intresseorganisation tillsammans med Vägenut! kooperativen.

Följande remissvar lämnas av SKOOPI Sociala arbetskooperativens Intresseorganisation tillsammans med Vägenut! kooperativen. Remissvar gällande Sänkta Trösklar Högt i Tak, SOU 2012:31 Följande remissvar lämnas av SKOOPI Sociala arbetskooperativens Intresseorganisation tillsammans med Vägenut! kooperativen. Allmänna synpunkter

Läs mer

Uppdragsavtal. - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås. Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund

Uppdragsavtal. - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås. Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund BILAGA 2 Uppdragsavtal - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund 2013-09-13 I Pilotmodell Samordningsteam Västerås

Läs mer

senaste dagarna har vi genom medierna fått höra om Selma, nio månader, och om

senaste dagarna har vi genom medierna fått höra om Selma, nio månader, och om Stockholm 2018-08-26 Rädda assistansen! Nästan varje vecka ser vi exempel i media på barn och vuxna som nekats eller blivit av med sin assistans, och de som hamnar i tidningen är bara toppen på ett isberg.

Läs mer

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD Arbetsmarknads - och socialförvaltningen Vuxenavdelningen 2018-07-02 Arbetsmarknads- och socialnämnden ser civilsamhället (frivilliga organisationer,

Läs mer

OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE. Utbildning socialnämnden 2015-01-22

OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE. Utbildning socialnämnden 2015-01-22 OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE Utbildning socialnämnden 2015-01-22 Administrativa enheten Administration Bemanningspool Biståndshandläggare LSS, SoL o färdtjänst, 5,0 tjänst OoF Avd chef Utvecklingsenhet

Läs mer

Remissvar på utredningen Sänkta trösklar högt i tak (SOU 2012:31)

Remissvar på utredningen Sänkta trösklar högt i tak (SOU 2012:31) Stockholm 15 oktober 2012 Till Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar på utredningen Sänkta trösklar högt i tak (SOU 2012:31) Bakgrunden till förslaget är regeringens beslut att tillsätta

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:208 RVI (Dnr 106-1901/2015) Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:84)

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Rådslagsmaterial Minskade klyftor

Rådslagsmaterial Minskade klyftor Rådslagsmaterial Minskade klyftor Socialdemokraterna i Örebro Örebro arbetarekommun har tagit initiativ till ett antal lokala rådslag. Rådslagen syftar till att öka kunskapen och debatten om respektive

Läs mer

Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget

Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget 2013-10-15 Moderaterna i riksdagens skatteutskott Inledning... 3 1. Marginalskatterna

Läs mer

Yttrande över betänkandet (SOU 2012:6) Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning

Yttrande över betänkandet (SOU 2012:6) Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Stockholm den 24 april 2012 Yttrande över betänkandet (SOU 2012:6) Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning Vi på Neurologiskt Handikappades Riksförbund,

Läs mer

Budgetproposition Signild Östgren

Budgetproposition Signild Östgren Budgetproposition 2017 Signild Östgren 2 7,7 miljarder till välfärd, kommuner 2,3 miljarder till välfärd, landsting Axplock av nyheter i budgeten Kommuner Mer resurser till välfärden, 7,7 miljarder

Läs mer

med anledning av prop. 2017/18:78 Vissa förslag om personlig assistans

med anledning av prop. 2017/18:78 Vissa förslag om personlig assistans Kommittémotion. Motion till riksdagen 2017/18:3973 av Emma Henriksson m.fl. () med anledning av prop. 2017/18:78 Vissa förslag om personlig assistans Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS Uppdragsbeskrivningar - de samverkande parternas uppdrag i TRIS 1 Till läsaren I TRIS ingår Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna (socialtjänsten) i länet. I detta

Läs mer

Budgetpropositionen för 2018

Budgetpropositionen för 2018 Konjunkturläget oktober 2017 73 FÖRDJUPNING Budgetpropositionen för 2018 Åtgärderna i budgetpropositionen för 2018 innebär, enligt Konjunkturinstitutets beräkningar, att de offentliga utgifterna ökar med

Läs mer

Diagram2: Utbetalt ekonomiskt bistånd exklusive introduktionsersättning, tkr

Diagram2: Utbetalt ekonomiskt bistånd exklusive introduktionsersättning, tkr 2 (7) 3 (7) Inför valet 2006 hade de borgerliga partierna ett högt tonläge. Socialdemokraterna hade misslyckats med jobben. Trots hög tillväxt rådde massarbetslöshet i Sverige. Ännu värre, många fler än

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande SOU 2015:21 - Mer trygghet och bättre försäkring

Yttrande över slutbetänkande SOU 2015:21 - Mer trygghet och bättre försäkring 1 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande SOU 2015:21 - Mer trygghet och bättre försäkring Bakgrund Reumatikerförbundet organiserar människor med reumatiska sjukdomar, sjukdomar

Läs mer

Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring

Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring Datum Referens 2015-08-11 SOU 2015:21 Dnr 56 2010-2015 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Kommittédirektiv Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess Dir. 2018:27 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Sammanfattning En särskild utredare en nationell samordnare

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (5) 2017-07-31 Handläggare: Joakim Olsson 08 508 19 207 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-08-24

Läs mer

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Inledning Socialdemokratin utgår från människors lika värde oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi vill ha ett samhälle där vi ställer

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning redovisar utredningen av uppdraget i tjänsteskrivelsen.

Sociala nämndernas förvaltning redovisar utredningen av uppdraget i tjänsteskrivelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-01 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00035-8.1.1 Sociala nämndernas förvaltning Helene Karlsson Epost: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2018-09-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2018/224 Socialnämnden Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Läs mer

NPF i Sverige framsteg och utmaningar. Anna Norrman, Riksförbundet Attention 13 november 2014

NPF i Sverige framsteg och utmaningar. Anna Norrman, Riksförbundet Attention 13 november 2014 NPF i Sverige framsteg och utmaningar Anna Norrman, Riksförbundet Attention 13 november 2014 Attention vi organiserar personer med NPF Vi driver på utvecklingen inom NPF Vi skapar medlemsnytta Vi sprider

Läs mer

YTTRANDE SÖDERTÄLJE KOMMUN 2009-01-30

YTTRANDE SÖDERTÄLJE KOMMUN 2009-01-30 YTTRANDE SÖDERTÄLJE KOMMUN 2009-01-30 Socialdepartementet 103 33 Stockholm LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Fördelning avseende statsbidrag för habiliteringsersättning 2018

Fördelning avseende statsbidrag för habiliteringsersättning 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-10 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00148-2.5.8 Heléne Karlsson Epost: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning Fördelning avseende

Läs mer

Lättläst sammanfattning

Lättläst sammanfattning Lättläst sammanfattning Utdrag ur betänkandet Översyn av insatser enligt LSS och assistansersättningen, SOU 2018:88, sidor 43-68 Kort om utredningens förslag Vi föreslår en ny lag: lag om stöd och service

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll Personlig assistans består av just dessa två delar, uppdraget och yrkesrollen. Det är en beskrivning

Läs mer

STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE

STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE Facebook: facebook.com/kristdemokraterna Instagram: @kristdemokraterna, @buschebba Twitter: @kdriks, @BuschEbba Webbplats: www.kristdemokraterna.se E-post: info@kristdemokraterna.se

Läs mer

Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen

Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen Sida 1 av 5 PRESSMEDDELANDE 21 januari 2010 Socialdepartementet Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen med mera. - Regeringen har idag beslutat om en lagrådsremiss - Värdigt liv i äldreomsorgen. En

Läs mer

Verksamhetsplan 2011

Verksamhetsplan 2011 1 Verksamhetsplan 2011 LSG Lokala samarbetsgruppen i Lycksele Innehållsförteckning s.2 1. Inledning s.3 2. Lokala samarbetsgruppen i Lycksele s.4 3. Lokala samarbetsgruppens uppdrag s.5 4. Lokala samarbetsgruppens

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet enligt LSS Daglig verksamhet enligt LSS VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är daglig verksamhet? Att ha ett arbete eller en sysselsättning är viktigt för de flesta människor. Ett arbete innebär att man ingår i en gemenskap

Läs mer