Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 9 april 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 9 april 2014"

Transkript

1 Mötesanteckningar (9) RM/MN, RM/BF, BV/EV Karin Hedeklint Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 9 april 2014 Närvarande: Ines Uusmann, ordförande (ordf. pnt 1-7) Magnus Jacobsson, Boverket Lars Arell, Socialdepartementet Peter Sundqvist, SABO Pernilla Nordström, Länsstyrelsen i Stockholms län Berndt Lundgren, KTH Fredrik Isaksson, Sveriges Byggindustrier Eva Hägglund, Sveriges kommuner och landsting Jonas Hagetoft, Hyresgästföreningen Ola Inghe, Naturvårdsverket Mats Halling, Lantmäteriet Marika Ström, Lantmäteriet Madeleine Granvik, SLU Alnarp Kamala Krishnan, SCB (ordf. pnt 8-10) Kaisa Ben Daher, SCB Magnus Sjöström, SCB Viveka Palm, SCB Karin Hedeklint, SCB Vivianne Olofsson SCB Föredragande och ämnesexperter: Marta Misterewicz, Naturvårdsverket Konstantin Kalinichenko, SCB Martin Verhage, SCB Rein Billström, SCB Stefan Svanström, SCB Förhinder: Roger Gustavsson, Boverket K.A. Stefan Svensson, Socialdepartementet Anders Larsson, SLU Alnarp Martin Lindvall, Fastighetsägarna i Sverige Marie Haldorson, SCB Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box , STOCKHOLM Karlavägen ÖREBRO Klostergatan Webbplats: E-post: scb@scb.se Organisationsnummer: Momsregnummer: SE

2 2(9) 1. Inledning Ordförande hälsade välkommen och dagordningen fastställdes. Kommentar på anteckningar från föregående möte: - Frågan ställdes om det har skett något nytt avseende statistikutredningen. SCB svarade att det inte finns något nytt att rapportera kring de frågor som berör det här rådet. SCB återkommer om det finns något nytt och intressant att berätta om statistikutredningen och SCB:s arbete med den. - Angående förslag till ämnen för kommande möten, så handlade flera av dem om möjligheterna att ta fram statistik kring olika aspekter av markanvändning. SCB meddelar att det är möjligt att ta fram den statistiken, men att det inte ryms inom anslaget. Uppgifterna kan istället tas fram genom extern finansiering. Mötesanteckningarna lades till handlingarna. 2. Bordet runt, information från rådets medlemmar Lantmäteriet: Arbetet med den nationella höjdmodellen slutförs inom ett par år. Den har varit en succé och används mycket i olika sammanhang, bland annat som underlag för planering. Den nya plan- och bygglagen (PBL) innebär mer arbete för Lantmäteriet, då de behöver vara med tidigare i planeringsprocessen. Slutligen ska man införa ett nytt digitalt system för inskrivning av lagfarter och inteckningar. Länsstyrelsen i Stockholms län: Länsstyrelsen har flera uppföljningsuppdrag inom området bostadsbyggande. De har konstaterat att det behövs kvalitetsförbättringar av den statistik som används för uppföljningarna. Man behöver t ex klargöra definitioner för påbörjad och färdigställd bostad. Länsstyrelsens statistik finns endast tillgänglig i en betaltjänst. Men de har skrivit en rapport avseende kvalitetsförbättringar som ska skickas ut till rådet. För att SCB ska nå ut till fler länsstyrelser kan de delta på länsstyrelsernas plan- och bostadsdagar. SLU Alnarp: SLU intresserar sig för frågor rörande expolatering av jordbruksmark. Om SCB ska arbeta med den frågan deltar SLU gärna i diskussioner. SCB har möjlighet att ta fram statistik inom området, men arbetet kräver extern finansiering. Sveriges kommuner och landsting (SKL): SKL:s representant arbetar med tillväxt- och samhällsbyggnad och sitter med i plangruppen.

3 3(9) Nu arbetar SKL tillsammans med Boverket med att se över kommunernas arbete med översiktsplaner. 75 procent av kommunerna har aktuella eller pågående planer. Med aktuell menas att översiktsplanen ska ha uppdaterats under den senaste mandatperioden, dvs sedan En rapport över detta finns snart klar. SKL tittar även på outnyttjade detaljplaner. En rapport om strandskyddsdispenser blir klar snart. SKL frågade hur mycket kommuner använder SCB:s statistik om markanvändning. SCB meddelar att den officiella statistiken hämtas direkt från webbplatsen, utan inloggning. Därför går det inte att se vilka användarna är. SKL föreslår att SCB-publikationen Markanvändningen i Sverige delas ut till landets kommuner. En lansering kan göras i samarbete med SKL. SABO: SABO informerar om Kombo-hus, som är 3-vånings flerfamiljshus till färdigt pris p g a ramupphandling mellan SABO och byggherrar. Genom den minskade administrationen blir hyrorna i husen lägre. Nu är ramavtalet på väg att gå ut, vilket har lett till att många byggherrar vill passa på att använda det. Det är inte säkert om det blir ett nytt avtal. Men SABO jobbar med att ta fram ett ramavtal för Kombo-hus plus. Det är 4- till 8-våningshus enligt samma koncept. Det är vanligtvis i de mellanstora kommunerna som det byggs Kombo-hus. Hyresgästföreningen: Hyresförhandlingar pågår nu. Av allmännyttan är 88 procent färdigförhandlat. Förhandlingar med privata hyresvärdar återstår, eftersom de i regel vill avvakta tills höjningen av allmännyttans hyror är klar. Socialdepartementet: Det har avlämnats flera propositioner till riksdagen som handlar om ökat bostadsbyggande. En av dem handlade om komplementbostadshus, vilket är 25 kvm stora hus som kan uppföras utan bygglov. I propositionen finns inte utvecklat hur dessa ska behandlas i statistiksammanhang. SCB meddelar att det krävs att kommunen sätter en unik adress på dessa hus, för att de ska komma med i statistiken. Får de ingen egen adress hamnar de automatiskt på ordinarie fastighet, t ex avseende antal boende. SCB följer utvecklingen av komplementhusen. Regingen har föreslagit riksdagen att ändra bestämmelser avseende detaljplaner, så att kommunen ska lämna in lagakraftvunna detaljplaner till Lantmäteriet inom 2 veckor. Socialdepartementet har gett Lantmäteriet i uppdrag att fundera över 3Ddata, både avseende egna och andra myndigheters data, i Lantmäteriets roll som nationell samordnare av geodata.

4 4(9) Departementet är mycket intresserad av den nya hushålls- och boendestatistiken, eftersom den har möjlighet att ge en mer korrekt bild av storleken på bostadsbeståndet. Departementet har sett över obebyggda detaljplaner i flera olika storstadslän. Det finns önskemål från kommunerna om att ändra lagstiftningen om lägenhetsregistret, så att kommuner ges möjlighet att arbeta med det. Nu kan kommunerna endast fylla på det, men inte använda det för interna ändamål. En diskussion om kvaliteten på lägenhetsregistret uppstod. SCB meddelade att det finns en kvalitetsgrupp, som består av representanter från SCB, SKL, Skatteverket och Lantmäteriet. KTH: KTH är intresserade av att se statistik över kopplingen externhandel och cityhandel. SCB tar vart femte år fram statistik över handelsområden, med hjälp av adresser och branschkoder för handel som finns i företagsregistret. Nordic Council of Shopping Centers har önskemål på att den statistiken utvisar antalet sysselsatta inom externhandel och cityhandel inom kategorier som dagligvaror, sällanköpvaror, beklädnad mfl. KTH kommenterade lägesrapporten från enheten för ekonomisk välfärd, avseende fördelen med att man nu använder registeruppgifter för att ta fram boendestatistik. SCB meddelar att en enkätinsamling av boendeutgifter kommer att göras, dock intermittent vart annat eller vart tredje år. Första gången blir 2015 eller Statistiken kan inte göras oftare, eftersom produktionen är dyr. Det är dock inga stora förändringar i statistiken från år till år. På längre sikt vill SCB hitta andra vägar att samla in uppgifterna, t ex genom att använda andra register. En diskussion uppstod om faktisk hushållsformering kontra registerbaserad. Vilka källor används för kvalitetsgranskning? SCB berättar att de med hjälp av enkäter har kontrollerat registeruppgifterna för personer. De såg då att det i registret var en underskattning av små hushåll (t ex studenter) och en överskattning av stora. Här finns en kvalitetsrapport för census 2011: Naturvårdsverket: Jobbar nu med ett regeringsuppdrag kring Miljömålet Storslagen fjällmiljö. Rapportering av åtgärder m.m. ska göras den sista juni. Rapporten är på remiss nu. Den behandlar bland annat de markanvändningskonflikter som uppstår i fjällmiljön, om t ex gruvor, vindkraft och rennäring. Det preliminära etappmålet är att ta fram en plan för miljömålet.

5 5(9) Sveriges byggindustrier: Har nyligen haft diskussioner med facket och avvärjt en konflikt i byggsektorn. De har försett förhandlare med statistik över hur stor den utländska arbetskraften är i sektorn. Det finns ett behov av bättre statistik där, samt mer samordning mellan myndigheter om siffrorna. Vi blev tipsade om skriften Byggkonjunkturen, som innehåller mycket statistik från SCB. Från och med i år går det att läsa den gratis på Sveriges byggindustriers hemsida: prognos/byggkonjunkturen 254. Boverket: Jobbar med miljömålet God bebyggd miljö, genom att beskriva tillståndet i den byggda miljön. En lägesrapport om miljömålet är på gång. Boverket är även i en uppstartsfas för att ta fram en strategi för målet. 3. Nästa möte Nästa möte blir torsdagen den 16 oktober, kl ca Förslag på ämnen kan skickas med e-post till rådets sekreterare Karin Hedeklint och Vivianne Olofsson (namn.efternamn@scb.se). 4. Frågor om lägesrapporterna Rådet undrade om det går att få fram statistik över cykelvägar. SCB svarar att det är svårt att få fram heltäckande nationella data över det. Några kommuner har kartlagt cykelvägar. Boverket har vissa uppgifter om cykelvägar i sin lägesrapport över miljömålet God bebyggd miljö. Rådet frågade hur SCB ställer sig till den kritik som har riktats mot beräkningen av byggnadsprisindex. Kritikerna menar bl a att det finns kvalitetshöjande egenskaper i material som beräkningsmodellen (hedonisk regression) inte har tagit hänsyn till och som visas som rena prishöjningar i indexet. SCB påpekar att det är ett komplext arbete att skapa prisindex för byggnadspriskostnader. Kritiken har bemötts genom ett möte med forskarna på KTH och ett samarbete har inletts. En förstudie kommer att genomföras på SCB där man ska göra en kartläggning av möjliga metoder för beräkning av byggnadsprisindex och en utvärdering av nuvarande metod. SCB:s arbete åt Miljödepartementet, avseende ekosystemtjänster, beräknas bli klart till sommaren. Då ska en rapport överlämnas. Rådet undrar om det går bra att sprida lägesrapporterna. SCB meddelar att det går bra. De ska även undersöka möjligheten att lägga dem på SCB:s webbsida, tillsammans med mötesanteckningarna från rådet. 5. Information från SCB SCB följer riktlinjer för europeisk statistik (Code of Practice), vilka innehåller 15 principer med indikatorer, som ska följas vid produktion av europeisk statistik. Nu är det dags för granskning av att principerna följs.

6 6(9) En s.k. peer review kommer att genomföras under kommande år, då efterlevnad mot alla 15 principerna ska granskas. Dessutom kan andra statistikansvariga myndigheter komma att granskas. De myndigheter som är aktuella är Energimyndigheten, Jordbruksverket och Trafikanalys. Granskningsteamen kommer att bestå av experter och en observatör från Eurostat. 6. Nationell bullerkartläggning och rapportering enligt EUdirektiv 2002/49/EG om bedömning och hantering av omgivningsbuller - resultat och erfarenheter På Naturvårdsverket jobbar Marta Misterewics (föredragande) med den svenska EU-rapporteringen av bullerfrågor. Johanna Bengtsson samordnar bullerfrågor mellan olika myndigheter, t ex kommuner, Trafikverket och Boverket. Två handläggare på Naturvårdsverket jobbar med genomförande av bullerfrågor. Den svenska rapporteringen till EU görs vart femte år av Naturvårdsverket. Den nya rapporten blir klar till midsommar i år. Den internationella rapporteringen handlar om omgivningsbuller, t ex buller från vägar, järnvägar, flygplatser och industrier. Kommuner med fler än invånare ska kartlägga den typen av buller. Utifrån kartläggningen tar de fram åtgärdsprogram vart femte år. Kommunerna väljer själva åtgärdsnivån i programmen. Egentligen är det buller i tätorter som ska kartläggas. Men tätorter definieras här som hela kommuner. Därför görs det kartläggningar av hela kommunens yta. För åtgärdsprogrammen används ett mått för medelvärde över hela dygnet. Måttet L night avser buller under tiden kl Det används endast vid EU-rapporteringen. Arbetet med kartläggning och åtgärdsprogram har gjorts i två faser, den första 2007 och den andra Fas 1 avsåg endast Stockholm, Göteborg och Malmö, eftersom man då endast tittade på kommuner med fler än invånare. Fas två avsåg kommuner med minst invånare. 7. Nuvarande och framtida hyresstatistik Statistik över hyror i bostadslägenheter (HiB) görs årligen av SCB. Konstantin Kalinichenko (föredragande) jobbar med produkten på SCB. I undersökningen ingår endast vanliga lägenheter, inte specialbostäder, tjänstebostäder etc. Den redovisas på regional nivå för större grupper av kommuner. Statistiken finns i SCB:s statistikdatabas på SCB:s webbplats: Man samlar in uppgifter huvudsakligen via webbenkät. Urvalet är gammalt, men lägenhetsregistret har möjliggjort att nytt urval kan dras. Upplåtelseform på lägenheten saknas dock där. Information om

7 7(9) upplåtelseform kommer att kunna hämtas genom en koppling till fastighetstaxeringsregistret. Användare av statistiken har önskemål om redovisning på lägre regional nivå. När det nya urvalet dras kommer SCB att lägga till minst en ny region: Stor-Malmö. Redovisning på finare nivå är svår att göra, eftersom det kräver fler objekt i undersökningen. Fler objekt innebär större uppgiftslämnarbörda för hyresvärdar samt ökade kostnader för SCB. Med externt stöd ökar dock möjligheten att förbättra statistiken. SCB:s statistik stämmer inte med hyresgästföreningens siffror, bland annat på grund av att lägenheter där mindre förändringar sker (t ex balkonginglasning) inte exkluderas ur SCB:s undersökning. Dessa förändringar innebär i de flesta fall kraftiga hyreshöjningar. Socialdepartemenet påpekade att politiken är intresserad av fler aspekter och redovisningsnivåer än vad som redovisas i statistiken. SCB redovisar hyror uppdelat i tre ägarkategorier: privata hyresvärdar, allmännyttan och övriga lägenheter. I gruppen övriga ingår lägenheter ägda av staten, kommuner, landsting och bostadsrättsföreningar. SCB önskar se över insamlingsmetoden för data till den här statistiken. Redovisning på regionala nivåer kräver helt nya insamlingsmetoder och ökat urval i enkätundersökningen är inte ett alternativ p g a av uppgiftslämnarbördan. Det kan också vara svårt att samla in alla faktorer som påverkar hyror. SCB ska definiera frågeställningar och problem med undersökningen innan de går vidare. De som efterfrågar en mer detaljerad hyresstatistik behöver klargöra om det är statistik eller ett register för hyror som de önskar. En eventuell utredning bör undersöka vilka alternativa källor för hyror som kan användas istället för enkätinsamlat material. Syftet med undersökningen behöver diskuteras med Socialdepartementet. Eftersom det är regeringen som är beställare av undersökningen, bör de definiera dess syfte tydligare. SCB för en kontinuerlig dialog med departementet och Boverket, avseende metod och insamling för flera undersökningar som använder samma källa. Den här frågan kommer att återkomma på framtida möten med användarrådet. 8. Statistik över grönområden Undersökningen Grönytor i och omkring tätorter görs av SCB vart femte år, med Stefan Svanström (föredragande) som ansvarig. Bakgrunden till undersökningen är den ökande befolkningstätheten i tätorter, som har kunnat ses i SCB:s statistik över tätorter. Uppgifterna om grönytor är också användbart vid uppföljning av delmål inom miljömålet God bebyggd miljö. Den senaste statistiken om grönytor har referensår Den visar bland annat befolkningens närhet till grönområden i tätort, vilket fick stor

8 8(9) uppmärksamhet bland medborgare, tjänstemän och politiker när den publicerades En ny undersökning, med referensår 2010, är planerad att påbörjas i år, med publicering Den nya studien kommer att ske med en ny metod, som innebär en förfinad kartering av markytan. Kvaliteten på statistiken blir därmed bättre. Den nya metoden har blivit möjlig tack var tillgång till ökad mängd data genom geodatasamverkan. Rådet påpekar att metodförändringen innebär att det inte går att se förändringar i grönytor jämfört med tidigare statistik, vilket flera anser är intressant att följa. SCB menar att det inte är försvarligt att fortsätta med den gamla metoden, när det är möjligt att ta fram statistiken med en så mycket bättre kvalitet än tidigare. Man har försökt att räkna bakåt, för att fånga förändringar även med den nya metoden. Det har dock inte varit möjligt, p g a brister i grunddata. Den officiella statistiken kommer att publiceras på SCB:s webbplats, med i stort sett samma variabler som för 2005 års statistik. Det var bland annat andel grönyta per tätort, befolkningens närhet till grönområden och storlek på grönområden i tätort. Det kommer vara möjligt att göra specialbeställningar av data med fler variabler, t ex vem äger marken, skyddsvärde på marken, skolors närhet till grönområden. Statistiken ska kunna användas inom planering, beräkning av ekosystemtjänster etc. Precis som vid tidigare studier krävs det att Metria preparerar data genom att med hjälp satellitbilder peka ut vad som är grönt respektive hårt av tätortens mark. SCB gör sedan egna bearbetningar av datamaterialet. En pilotstudie har gjorts av sex orter, med hjälp av utvecklingspengar från Rymdstyrelsen, Naturvårdsverket och RUS (Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet). Statistiken för år 2005 innehöll siffror för samtliga tätorter med fler än invånare. De var då 113 till antalet. Nu skulle SCB behöva ta fram statistik för 118 tätorter för att fånga alla som år 2010 hade minst invånare. I ett första steg är planen att kartera alla tätorter med minst invånare, vilka är 37 till antalet. SCB har via pilotprojekten samt CadastreEnv-projektet redan data för 11 orter. Återstående 26 orter är vad SCB kan finansiera själva, avseende inköp av data från Metria. Den befintliga anslagsbudgeten räcker dock inte till inköp av data för de återstående 81 orterna. Uppskattningsvis saknas kronor. Arbetstiden för bearbetningar på SCB kan dock finansieras via anslaget. Orsaken till att SCB inte kan köpa in all data, är att kostnaderna för Metrias arbete har ökat, samtidigt som SCB:s anslag för markanvändningsstatistik har legat still. För att kunna ta fram statistik för alla 118 tätorter måste SCB få tillgång till extern finansiering alternativt prioritera bort annan statistik inom området markanvändning. SCB vill därmed fråga rådet hur de ser på efterfrågan av statistiken för de mindre tätorterna. SCB undrar också över intresset och möjligheterna till

9 9(9) samfinansiering av data. Rådsmedlemmarna ber att få ta med frågorna till sina kollegor. SCB önskar ett svar senast den 15 maj, till rådets sekreterare Karin Hedeklint. Rådet undrar om frågan kan lösas inom ramen för CadastreEnv-projektet, där nytt detaljerat marktäckedata ska tas fram för hela landet. SCB svarar att den karteringen tar för lång tid, samt att den inte innehåller all den information som behövs till grönyte-studien. Projektet Cadastre Env kan redovisas närmare på nästa möte med användarrådet. Rådet föreslår att man ska bestämma vilka tätorter som ska ingå i statistiken över grönytor utifrån hur expansivt området är. I mer expansiva områden bör det finnas en större efterfrågan av denna statistik, samtidigt som förändringarna över tid bör vara större. Rådet diskuterade möjligheten för enskilda kommuner eller regioner att själva ta fram den här statistiken. Då kan det dock bli problem med jämförbarhet och kontinuitet. 9. Övriga frågor Social progress index Internationella mätningar har visat att Sverige har sjunkit i jämförelse med andra länder inom flera olika områden. Social progress index är ett exempel, skolundersökningen PISA ett annat. Rådet undrar om motsvarande undersökningar av t ex social välfärd görs på SCB. Vad vet vi om kvaliteten på de rankningar som uppmärksammas i media. Finns det en mer neutral och rättvisande bild? SCB svarar att det görs social välfärdsstatistik med EU-rapportering. Undersökningen heter SILC. EU-rapporteringen innebär att mätningen görs med samma metoder och definitioner över hela Europa. Det finns dock ingen global undersökning av social välfärd. Till ett annat möte kan vi ha en presentation av SILC. 10. Avslutning Ordförande tackade alla och avslutade mötet. Vid protokollet Karin Hedeklint Justeras Ines Uusmann

Anteckningar från mötet med Användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik

Anteckningar från mötet med Användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(5) Datum RM/MN 2015-10-14 Utfärdare Anteckningar från mötet med Användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 2015-09-23 Närvarande ledamöter: Olov Schultz,

Läs mer

Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 16 oktober 2014

Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 16 oktober 2014 Mötesanteckningar 2014-10-16 1(10) Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 16 oktober 2014 Närvarande: Ines Uusmann, ordförande (punkt 1-3) Marie Rosberg, Boverket K.A. Stefan Svensson,

Läs mer

Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 19 april 2013

Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 19 april 2013 Mötesanteckningar 2013-04-19 1(9) RM/MN, RM/BF, BV/EV Vivianne Olofsson, Karin Hedeklint Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 19 april 2013 Närvarande: Ines Uusmann, ordförande

Läs mer

Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 14 oktober 2011

Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 14 oktober 2011 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(6) Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 14 oktober 2011 Närvarande: Ines Uusmann, ordförande Mats Halling, Lantmäteriet Anna Iosif, Naturvårdsverket

Läs mer

Bostadsbestånd 2014 BO0104

Bostadsbestånd 2014 BO0104 Avdelningen för regioner och miljö 2015-04-23 1(8) Bostadsbestånd 2014 BO0104 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Anteckningar från mötet med Användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 13 april 2016

Anteckningar från mötet med Användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 13 april 2016 Mötesanteckningar 1 (11) 2016-04-19 RM/MN Karin Hedeklint Anteckningar från mötet med Användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 13 april 2016 Närvarande Olov Schultz, Boverket, ordförande Roger Gustafsson,

Läs mer

Bostadsbestånd (kalkylerat) 2012 BO0104

Bostadsbestånd (kalkylerat) 2012 BO0104 Avdelningen för regioner och miljö 2013-05-30 1(8) Bostadsbestånd (kalkylerat) 2012 BO0104 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Bostadsbestånd (kalkylerat) 2007 BO0104

Bostadsbestånd (kalkylerat) 2007 BO0104 Avdelningen för regioner och miljö 2008-05-19 1(8) Bostadsbestånd (kalkylerat) 2007 BO0104 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Bostadsbestånd (kalkylerat) 2009 BO0104

Bostadsbestånd (kalkylerat) 2009 BO0104 Avdelningen för regioner och miljö 2010-05-24 1(8) Bostadsbestånd (kalkylerat) 2009 BO0104 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(5) Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20 Närvarande: Anna Hedborg, ordförande Daniel Waldenström, Uppsala universitet Tom Nilstierna, Socialdepartementet

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (6) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Bostadsbeståndet Ämnesområde Boende, byggande och bebyggelse Statistikområde Bostadsbyggande och ombyggnad Produktkod BO0104 Referenstid

Läs mer

Möte i användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 10 februari 2017

Möte i användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 10 februari 2017 Mötesanteckningar 1 (8) 2017-02-10 Avdelningen Regioner och miljö Karin Hedeklint Möte i användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 10 februari 2017 Närvarande: Olov Schultz, Boverket, ordförande

Läs mer

SCB. din källa till kunskap

SCB. din källa till kunskap SCB din källa till kunskap Vem har användning av alla siffror? Statistik används av många grupper i samhället. Politiker behöver den för bra beslutsunderlag. För forskningen kan historiska data om befolkningen

Läs mer

SCB Statistik över byggande, bostäder och fastigheter

SCB Statistik över byggande, bostäder och fastigheter SCB Statistik över byggande, bostäder och fastigheter Rein Billström & Martin Verhage 2017-09-07 Byggprocessens början Bygglov för bostäder och lokaler Nybyggnad av bostäder Påbörjade lägenheter (kommunnivå)

Läs mer

Möte i användarrådet för statistik över mark- och bebyggelse. 27 mars Karin Hedeklint Avdelningen Regioner och miljö.

Möte i användarrådet för statistik över mark- och bebyggelse. 27 mars Karin Hedeklint Avdelningen Regioner och miljö. Datum 1/11 2019-04-16 Mötesanteckningar Karin Hedeklint Avdelningen Regioner och miljö Möte i användarrådet för statistik över mark- och bebyggelse 27 mars 2019 Närvarande: Olov Schultz, Boverket, ordförande

Läs mer

Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815

Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815 Enheten för Miljöräkenskaper och naturresurser 2013-10-25 1(7) Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN Ändra ej på fältnamnen! Cirkulärnr: 10:58 Diarienr: 10/4588 Handläggare: Marianne Leckström Hans Ekholm Avdelning: Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Avdelningen

Läs mer

Kapitalvinster och kapitalförluster, preliminär 2007

Kapitalvinster och kapitalförluster, preliminär 2007 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(12) Kapitalvinster och kapitalförluster, preliminär 2007 HE0109 Innehåll 0 Allmänna uppgifter SCBDOK 3.1 1 Innehållsöversikt 0.1 Ämnesområde 0.2 Statistikområde 0.3 SOS-klassificering

Läs mer

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(6) Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08 Närvarande: Anna Hedborg, ordförande Jan Henriksson, Boverket Tom Nilstierna, Socialdepartementet Magnus

Läs mer

Avgifter/hyror för nybyggda lägenheter

Avgifter/hyror för nybyggda lägenheter Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (20) Avgifter/hyror för nybyggda lägenheter 2014 BO0404 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering...

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (8) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Hushållens boende Ämnesområde Hushållens ekonomi Statistikområde Inkomster och inkomstfördelning Produktkod HE0111 Referenstid 31 december

Läs mer

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 17 oktober 2016

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 17 oktober 2016 MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2016-10-25 Anne Danielsen Rackner BV/SV Peter Gärdqvist BV/EV Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 17 oktober 2016 Närvarande: Peter Vikström, Konsumentverket, ordförande

Läs mer

Hushållens boende 2015 HE0111

Hushållens boende 2015 HE0111 BV/EV 2016-04-19 1(11) Hushållens boende 2015 HE0111 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll och

Läs mer

Bygglovsstatistik för bostäder och lokaler 2003

Bygglovsstatistik för bostäder och lokaler 2003 Bygglovsstatistik för bostäder och lokaler 003 BO0701 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Boende, byggande och bebyggelse A. Statistikområde Bygglovsstatistik för bostäder och lokaler, f.d. Lokalbyggande

Läs mer

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13)

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) YTTRANDE Sida Datum Beteckning 2016-06-21 Dnr 2016/677 1 (6) Ert datum Er beteckning 2016-07-13 SOU 2016:13 Avdelning för näringslivets struktur Mats Wagndal 019-176935 Regeringskansliet Kulturdepartementet

Läs mer

Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815

Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815 Enheten för Miljöräkenskaper och naturresurser 2011-06-16 1(7) Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

Hälsoräkenskaper 2010 NR0109

Hälsoräkenskaper 2010 NR0109 Avdelningen för nationalräkenskaper (NR) 2012-03-30 1(6) Hälsoräkenskaper 2010 NR0109 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Priser på jordbruksmark 2013

Priser på jordbruksmark 2013 Statistikenheten 20140829 1(8) Priser på jordbruksmark 2013 JO1002 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Krydda med siffror Smaka på kartan

Krydda med siffror Smaka på kartan Krydda med siffror Smaka på kartan Stefan Svanström Statistiska centralbyrån Avdelningen för regioner och miljö GIS i Västmanland Västerås Om SCB Statistik är en förutsättning för demokratin SCB är en

Läs mer

Småorter; arealer, befolkning 2010 MI0811

Småorter; arealer, befolkning 2010 MI0811 RM/MN 2012-10-02 1(8) Småorter; arealer, befolkning 2010 MI0811 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg: Barn och personal per 15 oktober 2009 UF0123

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg: Barn och personal per 15 oktober 2009 UF0123 BV/UA 2010-03-30 1(7) Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg: Barn och personal per 15 oktober 2009 UF0123 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

Kartläggning och beräkning av antal bullerexponerade enligt förordning om omgivningsbuller - SFS 2004:675

Kartläggning och beräkning av antal bullerexponerade enligt förordning om omgivningsbuller - SFS 2004:675 Handläggare: Thomas Hammarlund Naturvårdsverket Tfn 031-3683874 Valhallavägen 195 E-post thomas.hammarlund@miljo.goteborg.se 106 48 STOCKHOLM 2007-11-21 Dnr 05670/05 Kartläggning och beräkning av antal

Läs mer

IT-ramavtalsundersökningen 2005 Resultatrapport

IT-ramavtalsundersökningen 2005 Resultatrapport IT-ramavtalsundersökningen 2005 Resultatrapport Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box 24 300, 104 51 STOCKHOLM Karlavägen 100 08-506 940 00 08-661 52 61 701 89 ÖREBRO Klostergatan 23 019-17 60 00

Läs mer

Demografisk analys 2011 Innehållsförteckning Administrativa uppgifter... Kvalitetsdeklaration... 4

Demografisk analys 2011 Innehållsförteckning Administrativa uppgifter... Kvalitetsdeklaration... 4 Befolkning och välfärd/prognosinstitutet 2011-03-25 1(5) Demografisk analys 2011 BE0701 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Handelsområden 2010 MI0804

Handelsområden 2010 MI0804 Enheten för miljöekonomi och naturresurser 2011-03-28 1(9) Handelsområden 2010 MI0804 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Priser på jordbruksmark 2010

Priser på jordbruksmark 2010 Statistikenheten 20110901 1(6) Priser på jordbruksmark 2010 JO1002 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Energipriser på naturgas och el 2008 EN0302

Energipriser på naturgas och el 2008 EN0302 RM/ET 2010-0-28 1() Energipriser på naturgas och el 2008 EN0302 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Fritidshusområden 2015 MI0806

Fritidshusområden 2015 MI0806 Regioner och miljö 2016-12-07 1(9) Fritidshusområden 2015 MI0806 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017 MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2017-10-19 Philip Andö BV/SV Peter Gärdqvist BV/EV Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017 Närvarande: Peter Vikström, Konsumentverket, ordförande Axel Arvidsson,

Läs mer

Hälsoräkenskaper NR0109

Hälsoräkenskaper NR0109 Avdelningen för nationalräkenskaper (NR) 2013-12-20 1(6) Hälsoräkenskaper 2001-2008 NR0109 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och

Läs mer

Buller och bostadsbyggande

Buller och bostadsbyggande Buller och bostadsbyggande 8 november 2013 Bullernätverket Stockholm Anders Lillienau Regeringens utredare Varför en utredning? Stor inflyttning till städer Gällande lagar inte tillräckligt samordnade

Läs mer

Bostadsbyggnadsplaner , komplicerad rapportering och statistik

Bostadsbyggnadsplaner , komplicerad rapportering och statistik Bostadsbyggnadsplaner 2016-2030, komplicerad rapportering och statistik Konstantin Kalinichenko Rein Billström Enheten för byggande, bostäder och fastigheter Bostadsbyggnadsplaner: översikt Bostadsbyggnadsplaner

Läs mer

Ombyggnad och rivning av flerbostadshus 2001

Ombyggnad och rivning av flerbostadshus 2001 Ombyggnad och rivning av flerbostadshus 2001 BO0102 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Boende, byggande och bebyggelse A.2 Statistikområde Bostadsbyggande och ombyggnad A.3 Statistikprodukten ingår

Läs mer

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU05

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU05 2016-10-17 1(6) Samhällets utgifter för kultur Referensår 2014 2016 Produktkod KU05 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Vad händer med marken? - Bättre markanvändningsstatistik med geodatasamverkan

Vad händer med marken? - Bättre markanvändningsstatistik med geodatasamverkan Vad händer med marken? - Bättre markanvändningsstatistik med geodatasamverkan Jerker Moström Statistiska centralbyrån, Avdelningen för regioner och miljö Vad är markanvändningsstatistik? Markanvändningsstatistik

Läs mer

Energipriser på naturgas och el 2012 EN0302

Energipriser på naturgas och el 2012 EN0302 RM/ET 2012-08-31 1() Energipriser på naturgas och el 2012 EN0302 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Skyddad natur 2007 MI0603

Skyddad natur 2007 MI0603 RM/MN 2008-12-04 1(6) Skyddad natur 2007 MI0603 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll

Läs mer

Hushållens boende 2013

Hushållens boende 2013 Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (11) Hushållens boende 2013 HE0111 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4 Statistikansvarig...

Läs mer

Uppdrag att bygga upp och förvalta en webbplats med information för utländska byggherrar och byggföretag om de svenska bostads- och byggmarknaderna

Uppdrag att bygga upp och förvalta en webbplats med information för utländska byggherrar och byggföretag om de svenska bostads- och byggmarknaderna Regeringsbeslut III 1 2017-07-06 N2017/04673/PBB Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att bygga upp och förvalta en webbplats med information för utländska byggherrar och byggföretag

Läs mer

Skickat: den 11 januari :55

Skickat: den 11 januari :55 Från: it-statistik@scb.se Skickat: den 11 januari 2019 13:55 Till: Regelrådet Kopia: Alicja.Markiewicz@scb.se; Nils.Adriansson@scb.se Ämne: Ny föreskrift - företagens utgifter för it Bifogade filer:.pdf

Läs mer

Energipriser på naturgas och el 2006 EN0302

Energipriser på naturgas och el 2006 EN0302 RM/EN 200-03-03 1() Energipriser på naturgas och el 200 EN0302 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Konjunkturstatistik, löner för landsting 2002 AM0109

Konjunkturstatistik, löner för landsting 2002 AM0109 ES/LA 2014-01-31 1(12) Konjunkturstatistik, löner för landsting 2002 AM0109 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut I:3 2019-05-09 S2019/02245/FST (delvis) Socialdepartementet Statistiska Centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Satelliträkenskaper för hälso- och sjukvård 2006 NR0109

Satelliträkenskaper för hälso- och sjukvård 2006 NR0109 Avdelningen för nationalräkenskaper (NR) 2008-10-24 1(6) Satelliträkenskaper för hälso- och sjukvård 2006 NR0109 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt

Läs mer

Kostnader för utbildningsväsendet 2000-2004

Kostnader för utbildningsväsendet 2000-2004 Kostnader för utbildningsväsendet 2000-2004 UF0514 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Utbildning och forskning A.2 Statistikområde Befolkningens utbildning A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella

Läs mer

Välkommen till SCB:s frukostseminarium om grönytor

Välkommen till SCB:s frukostseminarium om grönytor Välkommen till SCB:s frukostseminarium om grönytor Hur gröna är våra städer? Foto: Stefan Svanström Stefan Svanström & Jerker Moström Avdelningen för Regioner och Miljö Statistiska centralbyrån facebook.com/statisticssweden

Läs mer

Vattenuttag och vattenanvändning i Sverige 2005 MI0902

Vattenuttag och vattenanvändning i Sverige 2005 MI0902 RM/REN 2007-08-21 1(7) Vattenuttag och vattenanvändning i Sverige 2005 MI0902 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Priser på jordbruksmark 2012

Priser på jordbruksmark 2012 Statistikenheten 20130829 1(7) Utskrivet: 20130828:07:18 Priser på jordbruksmark 2012 JO1002 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Hushållens boende 2014

Hushållens boende 2014 Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (12) Hushållens boende 2014 HE0111 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4 Statistikansvarig...

Läs mer

Student söker bostad. Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se

Student söker bostad. Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se Student söker bostad Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se Regeringsuppdrag 2009 Rapport december 2009 Student söker bostad Översyn av studenternas

Läs mer

Avgifter/hyror för nybyggda lägenheter 2011 BO0404

Avgifter/hyror för nybyggda lägenheter 2011 BO0404 RM/BF 2012-10-02 1(8) Avgifter/hyror för nybyggda lägenheter 2011 BO0404 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU0501

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU0501 2014-11-10 1(7) Samhällets utgifter för kultur Referensår 2012 2013 Produktkod KU0501 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Tillgång till grönytor/grönområden i och omkring tätorter

Tillgång till grönytor/grönområden i och omkring tätorter Tillgång till grönytor/grönområden i och omkring tätorter Statistik från satellit Storstadsnatur Konferens om grönstruktur och landskap i Stockholmsregionen Tisdagen den 4 maj 2010 Marianne.Eriksson@scb.se

Läs mer

STATISTIK OM STOCKHOLM. BOSTÄDER Hyror 2011

STATISTIK OM STOCKHOLM. BOSTÄDER Hyror 2011 STATISTIK OM STOCKHOLM BOSTÄDER Hyror 2011 Förord Denna rapport redovisar hyror i Stockholms stad år 2011. I rapporten beskrivs också hyresutvecklingen i staden för perioden 1998 2011. Den senast publicerade

Läs mer

Jämställdhetsstatistik 2015 LE0201

Jämställdhetsstatistik 2015 LE0201 BV/BE 2015-06-04 1(9) Jämställdhetsstatistik 2015 LE0201 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens verksamhet statistik om vårdtillfällen, vårdtid, operationer, läkarbesök

Hälso- och sjukvårdens verksamhet statistik om vårdtillfällen, vårdtid, operationer, läkarbesök Hälso- och sjukvårdens verksamhet statistik om vårdtillfällen, vårdtid, operationer, läkarbesök Referensår : vårdtillfällen, vårdtid, operationer: 2001 och 2002 läkarbesök: 2002 och 2003 HS0205 A. Allmänna

Läs mer

Mötesanteckning från Användarrådet för statistik över miljö och miljöräkenskaper den 24 september, 2015

Mötesanteckning från Användarrådet för statistik över miljö och miljöräkenskaper den 24 september, 2015 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(5) Datum RM/MN/S 2015-11-02 Utfärdare Kaisa Ben Daher Mötesanteckning från Användarrådet för statistik över miljö och miljöräkenskaper den 24 september,

Läs mer

Möte i användarrådet för regionalstatistik 26 april 2017

Möte i användarrådet för regionalstatistik 26 april 2017 Mötesanteckningar 1 (7) 2017-05-17 RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regionalstatistik 26 april 2017 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Karin Althoff, Västra

Läs mer

Avgifter/hyror för nybyggda lägenheter

Avgifter/hyror för nybyggda lägenheter Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (13) Avgifter/hyror för nybyggda lägenheter 2013 BO0404 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering...

Läs mer

Reigun Thune Hedström Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

Reigun Thune Hedström Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Cirkulärnr: 09:22 Diarienr: 09/1685 Handläggare: Avdelning: Datum: 2009-06-04 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Reigun Thune Hedström Byggnadsnämnden Fastighetsnämnden Miljönämnden Kommunstyrelsen Landstingets

Läs mer

Förord. Statistiska centralbyrån i december 2013. Marie Haldorson Kaisa Ben Daher

Förord. Statistiska centralbyrån i december 2013. Marie Haldorson Kaisa Ben Daher Förord Syftet med den här boken är att ge en sammanvägd bild av markanvändningen i Sverige samt att beskriva hur den förändras över tid. Markanvändning handlar i vid mening om människans utnyttjande av

Läs mer

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-04-22

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-04-22 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(5) Datum RM/RTI 2015-04-22 Utfärdare Magnus Nyström Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-04-22 Närvarande ledamöter:

Läs mer

Mötesanteckningar från Användarrådet för befolkning, demografi och utbildning 2012-10-03

Mötesanteckningar från Användarrådet för befolkning, demografi och utbildning 2012-10-03 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(7) Datum BV/BE, BV/PI, BV/UA 2012-10-03 Utfärdare Johan Tollebrant & Åsa Berg-Alinski Mötesanteckningar från Användarrådet för befolkning, demografi och

Läs mer

Hur gör de egentligen?

Hur gör de egentligen? Hur gör de egentligen? bra statistik alltså! Vad är statistik? Ordet statistik kan ha olika betydelser. Vanligen menar man sifferuppgifter om förhållandena i samhället. Ursprungligen var det ordagrant

Läs mer

Ombyggnad och rivning av flerbostadshus 2016 BO0102

Ombyggnad och rivning av flerbostadshus 2016 BO0102 2016-05-19 1(9) Ombyggnad och rivning av flerbostadshus 2016 BO0102 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Finansiärer och utförare inom vård, skola och omsorg 2011

Finansiärer och utförare inom vård, skola och omsorg 2011 NR/OEM 2013-09-20 1(6) Finansiärer och utförare inom vård, skola och omsorg 2011 OE0112 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Hälsoräkenskaper 2013 NR0109

Hälsoräkenskaper 2013 NR0109 Avdelningen för nationalräkenskaper (NR) 2015-03-27 1(8) Hälsoräkenskaper 2013 NR0109 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens kostnader

Hälso- och sjukvårdens kostnader Hälso- och sjukvårdsavdelningen 2007-12-17 1(6) Hälso- och sjukvårdens kostnader Referensår: I samtliga tabeller redovisas siffror för 2005, i vissa fall även siffror för 2006. Utveckling av hälso- och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens kostnader

Hälso- och sjukvårdens kostnader Hälso- och sjukvårdsavdelningen 2006-12-21 1(6) Hälso- och sjukvårdens kostnader Referensår: I samtliga tabeller redovisas siffror för 2005, i vissa fall endast preliminära siffror. Utveckling av hälso-

Läs mer

Statistikansvarig myndighet Handlingstyp Statistikens produktkod Sida STATISTISKA CENTRALBYRÅN SCBDOK 4.2 MI (10)

Statistikansvarig myndighet Handlingstyp Statistikens produktkod Sida STATISTISKA CENTRALBYRÅN SCBDOK 4.2 MI (10) STATISTISKA CENTRALBYRÅN SCBDOK 4.2 MI0811 1 (10) Statistikproducent SCB är kvalitetscertifierad enligt ISO 20252:2012 Regioner och miljö Miljöekonomi och naturresurser Karin Hedeklint STATISTIKENS FRAMTAGNING

Läs mer

Småorter; arealer, befolkning 2005 MI0811

Småorter; arealer, befolkning 2005 MI0811 Enheten för miljöräkenskaper och naturresurser 2008-10-07 1(7) Småorter; arealer, befolkning 2005 MI0811 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte

Läs mer

Europaparlamentsval, valresultat 2009 ME0109

Europaparlamentsval, valresultat 2009 ME0109 Enheten för demokratistatistik 2009-12-16 1(7) Europaparlamentsval, valresultat 2009 ME0109 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-03-21. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-03-21. Miljönämnden 10 Information om projektet tillfälliga boenden... 16 11 Information om REACH projektet... 17 12 Svar på remiss, Begäran om upprättande av handlingsplan för att skydda de tysta områden i Habo och Mullsjö

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION

KVALITETSDEKLARATION 2018-11-22 1 (7) KVALITETSDEKLARATION Samhällets utgifter för kultur Ämnesområde Kultur och fritid Statistikområde Samhällets utgifter för kultur Produktkod KU05 Referenstid 2017 2018-11-22 2 (7) Statistikens

Läs mer

Yrkenas geografi - Skillnader mellan stad och land. Stefan Svanström Avdelningen för regioner och miljö

Yrkenas geografi - Skillnader mellan stad och land. Stefan Svanström Avdelningen för regioner och miljö Yrkenas geografi - Skillnader mellan stad och land Stefan Svanström Avdelningen för regioner och miljö Yrkesregistret traditionellt Antal yrken Vanligaste yrken och antalet yrkesanställda Yrken utifrån

Läs mer

Minnesanteckningar från Villagruppens möte om dataunderlag och analys av villamarknaden den 19 januari 2015

Minnesanteckningar från Villagruppens möte om dataunderlag och analys av villamarknaden den 19 januari 2015 Datum: 2015-01-21 Kristina Lindbom, Bredbandsforums kansli Kristina.Lindbom@pts.se Minnesanteckningar från Villagruppens möte om dataunderlag och analys av villamarknaden den 19 januari 2015 Deltagare

Läs mer

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2019

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2019 Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2019 Bilaga med sammanställd data från Bostadsmarknadsenkäten 2019 (BME 2019) och Statistiska centralbyrån (SCB) Innehållsförteckning Bedömningar av kommunernas

Läs mer

Synergier mellan planprocess och plangenomförande

Synergier mellan planprocess och plangenomförande Synergier mellan planprocess och plangenomförande Få e-tjänster och för få bostäder En stor förbättringspotential och ett nyvaknat politiskt intresse Detaljplaner av blandad kvalitet Geodata av blandad

Läs mer

Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer?

Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer? Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer? Eva Hägglund Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sveriges Kommuner och Landsting 1 Hållbar stadutveckling SKL:s Positionspapper

Läs mer

Bebyggd mark i strandskyddsområden 2006, 2009 MI0807

Bebyggd mark i strandskyddsområden 2006, 2009 MI0807 RM/MN 2011-03-31 1(7) Bebyggd mark i strandskyddsområden 2006, 2009 MI0807 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Taxeringsutfallet Taxeringsår 2013, inkomstår 2012 OE0701

Taxeringsutfallet Taxeringsår 2013, inkomstår 2012 OE0701 NR/OEM 2014-02-11 1(7) Taxeringsutfallet Taxeringsår 2013, inkomstår 2012 OE0701 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Statistik om sjukdomar behandlade i sluten vård 2015

Statistik om sjukdomar behandlade i sluten vård 2015 Beskrivning av statistiken 2017-02-06 HS0110 1(7) Statistik och jämförelser Anders Jacobsson Statistik om sjukdomar behandlade i sluten vård 2015 HS0110 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter

Läs mer

Hyror i bostadslägenheter (HiB)

Hyror i bostadslägenheter (HiB) Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (17) Hyror i bostadslägenheter (HiB) 2014 BO0406 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4 Statistikansvarig...

Läs mer

Statistikområde: Tillförsel och användning av energi.

Statistikområde: Tillförsel och användning av energi. Bilaga 2 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll och tillförlitlighet samt hur den

Läs mer

Fastighetsregistret BO9901. Fr.o.m Statistiska centralbyrån SCBD OK (8) Innehåll

Fastighetsregistret BO9901. Fr.o.m Statistiska centralbyrån SCBD OK (8) Innehåll Statistiska centralbyrån SCBD OK 3.2 1 (8) Fastighetsregistret Fr.o.m. 2007-01-01 BO9901 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4

Läs mer

Möte i användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 18 september 2018

Möte i användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 18 september 2018 Datum 1/7 2018-10-25 Mötesanteckningar Avdelningen Regioner och miljö Karin Hedeklint Möte i användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 18 september 2018 Närvarande: Olov Schultz, Boverket, ordförande

Läs mer

Mark- och arrendepriser 2008 JO1002

Mark- och arrendepriser 2008 JO1002 Statistikenheten 20090910 1(7) Mark och arrendepriser 2008 JO1002 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Stockholm och bostadskrisen vart är politiken på väg? Civil- och bostadsminister Stefan Attefall Fastighetsvärldens seminarium 20 februari 2013

Stockholm och bostadskrisen vart är politiken på väg? Civil- och bostadsminister Stefan Attefall Fastighetsvärldens seminarium 20 februari 2013 Stockholm och bostadskrisen vart är politiken på väg? Civil- och bostadsminister Stefan Attefall Fastighetsvärldens seminarium 20 februari 2013 Befolkningsökning och bostadsbyggande i Stockholms län Vi

Läs mer

Jordbruksstatistisk Årsbok 2014 JO1901

Jordbruksstatistisk Årsbok 2014 JO1901 Regioner och miljö / Enheten för 20140627 1(6) Jordbruksstatistisk Årsbok 2014 JO1901 I denna beskrivning redovisas först administrativa uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer