Remiss - Planprogram för Sundbybergs nya stadskärna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss - Planprogram för Sundbybergs nya stadskärna"

Transkript

1 (11) Dnr -0362/2016 Stadsmiljö- och tekniska nämnden Remiss - Planprogram för Sundbybergs nya stadskärna Beslutsunderlag Remiss Planprogram för Sundbybergs nya stadskärna från stadsledningskontoret den 4 april Hela planförslaget finns tillgängligt på stadens webbsida. Stadsmiljö- och serviceförvaltningens skrivelse den 12 maj Sammanfattning Syftet med planprogrammet är att visa hur centrala Sundbyberg kan komma att se ut när Mälarbanan byggs ut med två nya spår och förläggs i tunnlar. En ny stadsdel kommer att växa fram som kommer att läka ihop den norra och södra halvan av staden. Kopplingen till Bällstaviken kommer att stärkas liksom kopplingarna till Marabouparken. Ett modernt resecentrum kommer att byggas i anslutning till tunnelbana, bussar, spårväg samt pendel- och regionaltåg. Strandskyddet föreslås att upphävas i de kommande detaljplanerna för de delar av programområdet som ligger inom 100 meter från Bällstaviken. Allmänheten bedöms med programförslaget få förbättrad tillgång till, och ökad kontakt med, vattnet än idag. Programförslagets struktur bygger vidare på områdets befintliga gatunät, offentliga rum, bebyggelse och topografi. Programmet ger plats för cirka nya lägenheter och cirka kvm bebyggelse, fördelat på kvm bostäder och service- och kontorsytor. Stadsdelens plan har utformats med en generell och tydlig kvartersstruktur som kan utvecklas över tiden. En stor blandning i innehåll eftersträvas inom kvarteren och området. Byggnaderna föreslås varieras i både uttryck och volym. Förslag till beslut 1. Stadsmiljö- och serviceförvaltningens yttrande godkänns som svar på kommunstyrelsens remiss Planprogram för Sundbybergs nya stadskärna. Sundbybergs stad, Sundbyberg Besöksadress: Östra Madenvägen 4, Hallonbergen Telefon: Organisationsnummer:

2 (11) Dnr -0362/2016 Bakgrund Exploaterings- och hållbarhetsutskottet har beslutat att skicka ut planprogrammet för Sundbybergs nya stadskärna på samråd. Planprogrammet anger riktlinjer, mål och utgångspunkter för kommande detaljplanering. Projekt Mälarbanan innebär en utbyggnad av spårkapaciteten mellan Tomteboda och Kallhäll från två till fyra spår. Pendeltågen får egna spår i mitten medan fjärrtåg och andra tåg kan köra om på de yttre spåren. I projektet ingår även att bygga nya, ljusa och trygga pendeltågstationer i Kallhäll, Barkarby och Sundbyberg, med bra anslutningar till buss och tunnelbana. Trafikverket har genom avtal med Sundbybergs stad åtagit sig att utbyggnaden av delen av Mälarbanan genom Sundbyberg ska förläggas i tunnel, vilket innebär att stora ytor skapas för utveckling av centrala Sundbyberg. Trafikverket ansvarar för alla åtgärder som krävs för att bygga ut järnvägen från två till fyra spår inklusive välfungerande stationer. Staden erhåller all mark ovanpå tunneln och ansvarar för alla åtgärder för infrastruktur och iordningsställande av mark till en fungerande stadsmiljö. Programområdet omfattar mark från kommungränsen i sydöst mot Solna och i sydväst mot Stockholm. I norr avgränsas programområdet i princip av Järnvägsgatan. Totalt omfattar programområdet 31 hektar mark längs en sträcka av en och en halv kilometer. Marken ägs av en rad olika aktörer. Kommunen och dess bolag äger endast en del av marken. Planprogrammets förslag i korthet Syftet med planprogrammet är att visa hur centrala Sundbyberg kan komma att se ut när Mälarbanan byggs ut med två nya spår och förläggs i tunnlar. En ny stadsdel kommer att växa fram som kommer att läka ihop den norra och södra halvan av staden. Kopplingen till Bällstaviken kommer att stärkas liksom kopplingarna till Marabouparken, vars läge blir mer centralt. Även kopplingarna mot Annedal och Rissne förstärks. Ett modernt resecentrum kommer att byggas i anslutning till tunnelbana, bussar, spårväg samt pendel- och regionaltåg. Strandskyddet föreslås att upphävas i de kommande detaljplanerna för de delar av programområdet som ligger inom 100 meter från Bällstaviken. Allmänheten bedöms med programförslaget få förbättrad tillgång till, och ökad kontakt med, vattnet än idag. Programförslagets struktur bygger vidare på områdets befintliga gatunät, offentliga rum, bebyggelse och topografi. Programmet ger plats för cirka nya lägenheter och cirka kvm bebyggelse, fördelat på kvm bostäder och service- och kontorsytor. Stadsdelens plan har utformats med en generell och tydlig kvartersstruktur som kan utvecklas över tiden. En stor blandning i innehåll eftersträvas inom kvarteren och området. Byggnaderna föreslås varieras i både uttryck och volym.

3 (11) Dnr -0362/2016 Tre aspekter av betydelse för den nya stadskärnans valda struktur är: 1. val av stadstyper 2. gatuväv, kvartersväv och ägoväv 3. skala, för olikstora etapper och olikstora aktörer Val av stadstyper Viktiga mål för planprogrammet har varit att dels väva vidare utifrån den mix som över tiden uppfattats som en sundbybergsk karaktär, dels komplettera gatuväv och kvarter som förstärker stadens närhet och skapar hållbara livsmönster och möjligheter för nya näringar att etablera sig i området. Planprogrammets illustration visar olikstora kvarter med ett mönster som både ska komplettera stadshalvorna och ta med sig kvalitéer i det sundbybergska arv som många uttryckt önskan om att se mer av. Kvarteren har utformats som en sundbybergsk hybrid, med öst- och västsidor som tar form av lamellstadens tankar kring sol- och ljusinsläpp, medan nord- och sydsidor har lagts till för att åstadkomma kringbyggda kvartersformer. Finmaskig gatuväv, kvartersväv och ägoväv Den nya stadskärnan ska väva samman de två stadshalvorna. Detta stadsvävande sker enligt programmet med tre viktiga komponenter: gatuväv, kvartersväv och ägoväv. Planprogrammet betonar vikten av nätt skala för alla dessa tre vävar. Gatuväven föreslås bli finmaskig för att knyta an till så många befintliga gator, stråk och utblickar som möjligt. Genom att öppna kvarteren för en mix av funktioner och ägoformer finns förutsättningar att dela kvarteren i fler än en fastighet per kvarter. Det stärker enligt förslaget incitamenten för att säkra bredden av verksamheter, byggherrekategorier och byggare. Den nya stadskärnan innebär en stor förändring, dels för stadens inre, mer vardagsnära liv, dels för den profilering till en charmig stad vid Mälaren som den stora mängden nya kvarter sägs ge potential för. Programförslaget tar fasta på att dels förbättra för dem som bor och verkar i Sundbyberg dels vidareutveckla staden till en starkare målpunkt i sig. Vid järnväg och mälarvik Nya spår både under och över jord ger Sundbyberg potential att bli en av de starka bytespunkterna i regionen. För att också utvecklas som målpunkt blir ihopvävningen till en ny stadskärna avgörande. Att lyfta fram den lilla staden i den stora regionen och att lyfta fram det sundbybergska arvet av att vara en ort beroende av Mälaren har varit utgångspunkter för förslaget. Genom att justera läget för den låga bron intill Marabouparken - och dess fjärrvärmeledning - skulle de föreslagna kvarteren norr om bron, liksom Annedals sjönära kvarter, kunna nås per båt. Marabouparken Marabouparken lyfts fram i programmet. Parken är redan idag en stor attraktion men enligt förslaget kan och bör den göras än mer till en del av stadens profilering.

4 (11) Dnr -0362/2016 Gatuväven placerar parken i fokus för en stor mängd gator, gränder och torg. På sjösidan föreslås nya bryggor och byggnader som komplement till Marabouparken som en förstärkt kulturell nod. Parkens harmoniska karaktär kan enligt förslaget ändå stärkas genom den rika vegetationen som kringgärdar parken. En kedja av parker och dagvattenstråk Förutom Marabouparken utgör Duvmossen, Ekbacken, Tornparken, Kyrkparken och Tuvanparken de viktiga, stora parkerna. Däremellan sägs mindre parker och kraftfullt trädsatta gator i boulevardform länka samman en väv som dels är rekreativt grön, dels är del i de system av dagvattenstråk som behöver etableras. Planillustration Järnvägsgatan Järnvägsgatans bredd och trafikering föreslås att modifieras. I väster föreslås gatan att vridas för att följa en bit av det stigande spårlocket och sedan återknyta till sitt gamla läge vid Duvmossen. Löfströms allé Löfströms allé får efter Allébrons borttagande en ny roll som en av många gator i den väv av gator som filtrerar trafik genom den nya stadskärnan. Sturegatan Planprogrammet vill värna Sturegatan på tre sätt, dels genom fler och starkare länkningar i form av aktiverade tvärgator till Järnvägsgatan och Landsvägen liksom till hållplatser för spårväg, bussar och pendeltåg, dels genom en knytning även till

5 (11) Dnr -0362/2016 Solnasidans stationsuppgång, dels genom en fortsatt medveten profilering av stadskärnan som en urban, charmig stadsmiljö av Sturegatans karaktär. En förbättrad spårvägssträckning och en stationsuppgång i Solna Spårvägens (Tvärbanans) sträckning kan enligt förslaget förbättras och ge nya förutsättningar för Landsvägen som nätt småstadsgata. Dagens dragning via en bro som inte längre behövs öppnar frågan om det skulle vara värt att justera spårvägens dragning närmast stationsuppgångarna. Tre tänkbara alternativ redovisas i planprogrammet; en ny dragning över Sundbybergs torg, en ny dragning via Esplanaden och Järnvägsgatan samt en ny dragning via Esplanaden och Sturegatan. Planprogrammet innehåller även en antydan om Sturegatans länkning till den nya stationens uppgång på Solnasidan. Bygge intill och ovanför järnväg, en känslig teknikfråga Planillustrationen visar ny bebyggelse intill och ovanför det nya locket. För att ta ner effekten av ett långt och brett lock över den nedgrävda järnvägen delas den långa sträckan upp i olika sekvenser, dels genom utkragningar av bebyggelse ut över locket, dels genom landskapliga inslag med boulevardträd och olika parkteman. Frågan om huruvida bebyggelse skulle kunna stå på de underliggande tunnelrörens mittvägg eller på perrongmitterna ska enligt förslaget utredas. Trygghet och skala Den nätta skalan har enligt programmet valts för att stödja lokala grannskap, lokalt engagemang och ansvarstagande. Trafikmönster och trafikstrategier Den nya stadskärnan föreslås bli en del av den klassiska stadens skala avseende bebyggelse och gatunät. Ankomsten via stora huvudgator filtreras genom staden i ett finmaskigare nät av lokalgator. Parkering och cykling Parkeringsbehovet ska enligt förslaget lösas inom varje kvarter eller genom avtal med grannkvarter. Gäst- och kundparkering sägs kunna ordnas med gatuparkering. Gatuparkering föreslås utformas så att den lediga parkeringsplatsen är den del av gångbanan i stället för av körbanan. Cykelparkering ska ordnas väderskyddat på kvartersmark och plats för hyrcyklar ska ordnas på lämpliga ställen. Förutsättningarna för cykling behöver enligt förslaget förbättras, vilket kan ske genom att dels skapa egna cykelbanor dels skapa varianter av shared space, där olika trafikkategorier delar på gaturummen. Service Kommunal och kommersiell service är i förslaget integrerat i kvartersmönstret, för ökad flexibilitet och möjlighet för mindre aktörer att driva näringsverksamhet. Bebyggelse Förslaget omfattar många typer av bebyggelse. Huvuddelen av den nya bebyggelsen kommer att bestå av bostäder, ca stycken, men också av nya kontorshus, främst i de östra delarna. Ny bebyggelse ska funktionsintegreras, så att kommersiella lokaler lokaliseras i byggnadernas gatuplan och parkeringsplatser i garage under hus

6 (11) Dnr -0362/2016 och gårdar. Även 3D-fastighetsbildning ska uppmuntras. Den nya bebyggelsen föreslås som varierad kvartersbebyggelse, främst i slutna kvarter med varierade höjder. Hållbar dagvattenhantering För att en god vattenkvalitet i Bällstaviken och Saltsjön ska uppnås ska dagvattnet renas på privat och allmän mark, såväl vid källan som vid utloppen. Växtbäddar, underjordiska fördröjningsmagasin med filter och dagvattenbrunnar med filterinsats kan vara olika lösningar, liksom skärmbassäng i själva Bällstaviken. Mängden dagvatten som ansluts till kombinerat ledningsnät ska minimeras. Grundläggningsnivåer Ny sammanhållen bebyggelse samt samhällsfunktioner av betydande vikt ska placeras ovan nivån 2,7 meter (RH 2000) och enstaka byggnader av lägre värde ovan nivån 1,5 meter (RH 2000). Samordnat planarbete De kommande detaljplanerna kommer att ha en etappindelning som underlättar utbyggnaden av järnvägen. Delsträckan Huvudsta-Duvbo, genom Sundbyberg, har planerad byggstart 2019 med vissa förberedande arbeten under slutet av 2017, då ledningsomläggningar och upprättande av tillfälliga spår påbörjas. Arbetet med Mälarbanan planeras vara klart För genomförandet av nedgrävningen krävs rivning av Ekensbergsvägens bro. Bron tar upp höjdskillnader mellan Ekensbergsvägen och Landsvägen och kommer troligen att ersättas av en sluttande gata. Detta är en viktig fråga för den fortsatta planeringen. Stadsmiljö- och serviceförvaltningens yttrande Stadsmiljö- och serviceförvaltningen anser att nedgrävningen av järnvägen medför en fantastisk möjlighet att läka samman centrala Sundbyberg och utveckla Sundbybergs nya stadskärna. Stadsmiljö- och serviceförvaltningen anser dock att det är svårt att ha synpunkter på förslaget till planprogram för Sundbybergs nya stadskärna. Planprogrammet är formulerat på en översiktlig nivå, och förvaltningen anser att det saknas nödvändiga utredningar för att kunna ta ställning till huruvida planprogrammet är genomförbart eller inte. Det omnämns i planprogrammet att det finns ett behov av ett flertal underlagsutredningar, vilka ska tas fram i ett senare skede. Förvaltningen anser det nödvändigt, innan strukturen för Sundbybergs nya stadskärna läggs fast, att dessa utredningar tas fram. Planprogrammet kommer att ligga till grund för flera detaljplaner som enskilt och tillsammans bedöms kunna medföra betydande miljöpåverkan. En miljökonsekvensbeskrivning (MKB) ska därför upprättas, men avgränsningen av MKB:n framgår inte av programförslaget. Förvaltningen anser att en MKB borde ha tagits fram parallellt med planprogrammet, så att konsekvenserna av programmets genomförande tydligt hade framgått.

7 (11) Dnr -0362/2016 En avgörande förutsättning för hur stadskärnan ska utvecklas i framtiden är huruvida nedgrävningen av järnvägen och dess lock kommer att förlängas i väster, i förhållande till det avtal som nu finns ingånget mellan staden och Trafikverket. I de fall en förlängning inte kommer till stånd kan en utveckling inte ske i enlighet med programförslaget. Förvaltningen anser därför att en konsekvensbeskrivning tas fram som belyser konsekvenserna om tunnellocket inte förlängs. Förvaltningen anser vidare att en preliminär höjdsättning av området är nödvändig för att kunna bedöma förslagets konsekvenser och genomförbarhet. Det går inte av planprogrammet att avgöra ifall föreslagen gatustruktur fungerar, kopplat till befintliga höjder och förutsättningar. Järnvägstunneln blir en osynlig barriär som påverkar stadskärnans struktur och utveckling i övrigt, bland annat hur ledningar i området ska hanteras. Ny sammanhållen bebyggelse samt samhällsfunktioner av betydande vikt ska placeras över nivån 2,7 meter (RH2000). Av detta skäl kan viss bebyggelse behöva utgå ur planprogrammet. Förvaltningen anser att ett barnperspektiv i mångt och mycket saknas i planprogrammet. Hur äldres och funktionshindrades behov ska tillgodoses framgår inte heller av programförslaget. För att ha möjlighet att skapa en stadskärna med större gårdar och mer plats för parker, lekparker och torg anser förvaltningen att högre byggnader ska övervägas på vissa, utvalda platser. Programförslaget visar bebyggelse på flera platser som troligen inte är möjliga, till exempel på grund av att det kommer krävas stora investeringar i teknisk infrastruktur. Genomförandet av stadens största och mest komplexa omvandling sedan den anlades ägnas mycket liten uppmärksamhet i planprogrammet. Planprogrammet bör kompletteras så att genomförandet av programmet belyses tydligare. Nedan följer förvaltningens mer detaljerade synpunkter. Avfallshantering Förvaltningen anser att en utredning ska genomföras som visar var ledningar för den planerade sopsugen ska dras, var en sopsugsterminal ska placeras och hur den ska utformas. Utredningen ska också visa huruvida befintliga byggnader som angränsar till programområdet kan anslutas till sopsugen, om allmänna papperskorgar kan anslutas till sopsugen samt om verksamheters avfall kan samlas in via sopsugen. Var kvartersnära utrymmen för grovavfall, el-avfall, farligt avfall samt förpackningsavfall och tidningar kan placeras ska också visas. Då programområdet föreslås bli ungefär lika tätbebyggt som Gamla Stan kommer lastfordon inte att kunna trafikera annat är huvudstråken. Om avfall istället ska samlas in fastighetsnära behöver gatunäten i programområdet planeras så att god framkomlighet för stora, tunga fordon möjliggörs. Möjligheten till gågator, där

8 (11) Dnr -0362/2016 lastfordon får angöra vissa tider, bör utredas. Även angöringsytor, vändplatser samt korta avstånd mellan avfallsutrymmen och angöringsplatser behövs. Mer information härom finns i stadens riktlinjer God avfallshantering vid ny- och ombyggnation. Under byggtiden kan framkomligheten för boende, verksamhetsutövare, avfallsfordon och renhållningspersonal begränsas. Tillfälliga avfallslösningar ska i ett tidigt skede, före byggstart, planeras i samråd med stadens avfallsenhet. Park- och grönstruktur Marabouparken utgör en mycket värdefull kulturmiljö i stadskärnan och stor hänsyn bör tas till parken så att den ursprungliga miljön och dess kvaliteter inte tar skada. Marabouparken kommer, med tillkommande exploatering i såväl Sundbyberg som i Stockholm/Annedal, att bli än mer värdefull i framtiden. Parken ligger på kvartersmark i detaljplan C 256 från 1992, med användningsbestämmelsen Kultur, och är märkt med q2, vilket betecknar att Parken utgör en värdefull miljö vars karaktär inte får förvanskas. De sektioner över Marabouparken som visas i programmet bör förtydligas, till exempel så att det framgår vilka byggnader som är befintliga och vilka som är föreslagna i programmet. I planprogrammet föreslås att en större vattenspegel tas upp i parken, vilket kommer att medföra att parkens rekreationsyta blir mindre och dessutom innebära en säkerhetsrisk. Markytorna i Marabouparken har dålig bärighet, framför allt i de lägre delarna av parken där marken består av flytlera. Ökad belastning medför behov av investeringar i nya konstruktioner och ökade underhållskostnader. Förvaltningen anser att strandpromenaden/strandområdet ska vara offentligt och tillgängligt för alla och binda ihop stadskärnan och Bällstaviken på ett bättre sätt än det som redovisas i planprogrammet. Som ett led i att förbättra vattenkvaliteten i Bällstaviken kan ett strandområde och en strandpromenad också göra plats för nödvändiga reningsanläggningar för de dagvattenutlopp som går ut i viken. Föreslaget båt- och bryggliv får inte inkräkta på allmänhetens tillgänglighet till vattenområdet. Båtar i Bällstaviken innebär en potentiell risk för förorening av Bällstavikens vatten, vilket ska beaktas och hanteras. Illustrationen över mötesplatser, parker, gröna platser mm är otydlig och behöver förtydligas så att det tydligare framgår vilka mötesplatser och parker som avses. Trafik och parkering Det fastslås i planprogrammet att gående, cyklister och kollektivtrafik ska prioriteras i stadskärnan, vilket är avgörande för en hållbar stadsutveckling. I förslaget framgår det inte hur stadens cykelplan följs. Det är av vikt att förslaget tar hänsyn till stadens cykelplan. Cykel och gångtrafik bör prioriteras i högre grad än vad som i dag görs i förslaget. Sektioner som visas i planprogrammet är otydliga och inte genomarbetade. Då måtten är smala ser förvaltningen svårigheter i att rymma alla önskvärda funktioner.

9 (11) Dnr -0362/2016 En möjlighet är att jobba med dels gågator i de mest intensiva handelslägena, dels enkelriktade gator där dubbelriktade cykelkörfält ryms och är separerade från gående, dels enkelriktade bussgator. Trafikutredningar på en övergripande nivå behövs i ett tidigt skede för att se hur trafikflöden kan utvärderas och var olika typer av gaturum kan förläggas. Funktion hos och behov av omdaning av befintliga gator behöver också studeras. Järnvägsgatan, Sturegatan och Landsvägen pekas ut som stadskärnans huvudstråk. Funktionen för dessa huvudstråk klargörs inte. Förvaltningen anser att lämpliga huvudstråk, med hänsyn till användning och till trafiknät för övriga trafikslag, bör tas fram samtidigt som trafikutredningar för området genomförs. Järnvägsgatans framtida dragning är avhängig ett eventuellt nytt beslut av och ett nytt avtal med Trafikverket (rörande en förlängning av tunnellocket). I planprogrammet anges en åtgärdstrappa med åtgärder för att styra trafiken. Förvaltningen ser en risk för att åtgärder enligt denna lista medför en ökad investeringsvolym, vilket bör belysas. Förläggning av Tvärbanan på Esplanaden och sedan in på Sturegatan eller Järnvägsgatan är svårt rent spårgeometriskt och kommer troligen att medföra buller i form av kurvskrik samt hämmar den hastighet som Tvärbanan kan köras i. Huruvida en placering på Sturegatan tekniskt möjliggör en anslutning till de befintliga spåren i Solna framgår inte. En placering på Järnvägsgatan är svår på grund av den minimala täckningen över järnvägstunneln och de ledningar som måste passera över den. En ny dragning över Sundbybergs torg skulle under rätt förutsättningar kanske vara möjlig. Om staden vill gå vidare med en flytt av Tvärbanan bör dess konsekvenser utredas närmare. Resecentrum bör dimensioneras för att hantera de flöden som uppstår på grund av förtätningar i såväl Sundbyberg, Stockholm som Solna. Resecentrum behöver definieras och utvecklas till en plats för byten mellan trafikslag men också till en plats att uppehålla sig på. En prioritering av cykel behöver bekräftas med ett modernt, lättillgängligt och säkert cykelgarage. Resecentrum bör vara ett nav och byggnaden en blickpunkt i den nya stadskärnan, med bra ljusinsläpp som stärker sambanden mellan trafikslagen ovan och under mark. En planering behövs för hur bussar, handikapp-, avfalls- och varutransporter ska angöra. Avfalls- och varutransporter bör regleras tidigt. Samverkan och förhandling om utformning, funktioner, kommersiella ytor och finansiering av resecentrum behöver ske med Trafikverket och Trafikförvaltningen SLL (Stockholms Läns Landsting). En tematisk karta som redovisar huvudgator och lokalgator bör visa ett större område än vad planillustrationen i programförslaget visar. Hur Hamngatan, Humblegatan och Landsvägen ansluter till nätet i övrigt bör visas, samt huruvida programförslaget förutsätter förändringar inom Solna kommun. Prognoser för flöden inom Sundbyberg, till Tulegatan i norr och Hamngatan i söder, samt för

10 (11) Dnr -0362/2016 flöden till målpunkter utanför Sundbyberg behöver göras. En koppling mellan Landsvägen och Ågatan föreslås i programmet. Förutom att den gatan inte är allmän utan privatägd har den kopplingen inte utretts ur ett trafikperspektiv. Kartan över trafik som finns i programmet pekar inte ut andra trafikslag än bil. Området som på kartan anges som shared space bör definieras tydligt. Generellt saknar förvaltningen användningen av olika gaturum i planprogrammet. Kartan över kollektivtrafik saknar flera av de cykelkopplingar som finns idag. Kartan bör kompletteras med uppgift om huruvida cykling sker på egen cykelbana eller i cykelfält/blandtrafik och där det är förbjudet. Bussgator illustreras utifrån dagens situation och inte på ett sätt som tar hänsyn till de möjligheter till nya trafikeringssätt som uppkommer när vägkopplingarna blir fler tvärs över Mälarbanan. Hur en ny bussterminal och resecentrum ska angöras framgår inte heller. Den i planprogrammet nämnda prioriteringen av buss och cykeltrafik återspeglas inte i kollektivtrafikkartan. Möjliga gång- och cykelstråk över Bällstaviken till Stockholm/Annedal behöver också pekas ut. Broar och andra kopplingar till Annedal behöver samrådas med Stockholms stad, då frågor som vilka transportslag som ska använda de nya kopplingarna och hur de påverkar trafiknät och trafikprognoser ska beaktas. Hur parkering ska lösas och regleras omnämns mycket övergripande, trots förslag på omfattande bebyggelse och relativt stor påverkan på befintliga platser. Ägoförhållanden, var och hur är viktiga frågor för såväl förvaltningens verksamhet som för stadens medborgare. Hur parkering ska lösas är även den en av de frågor som behöver utredas vidare. Ur trafiksynpunkt anser förvaltningen att det är av avgörande betydelse att följande utredningar kommer till stånd för att ställning ska kunna tas till programförslaget: Omläggning av Tvärbanan; utformningsförslag, praktiskt genomförande, nytt hållplatsläge, omstigningsmöjligheter vid resecentrum. Busslinjeanalys med terminal, hållplatslägen och uppställningsplatser. Samordning av resecentrum med Trafikförvaltningen SLL och Trafikverket. Förslag till trafiknät för gång-, cykel-, kollektiv-, nytto- och personbilstrafik. Trafikprognoser och simuleringar med fokus på prioritering av gång-, cykeloch kollektivtrafik. Parkeringsutredning och strategi för området. Samordning med Solna stad kring trafiknät. Cykelgarage förslagsvis med inspiration från Malmö C men ovan jord och i en tillgänglig och attraktiv miljö, samplanerat med annan service. Mobilitetsarbete, efterfrågestyrning kopplat till transporttjänster. Utredning för citylogistik, där hela centrala Sundbyberg inkluderas. Vatten och avlopp Flera utredningar kvarstår att genomföra för att få ett underlag till en konsekvensanalys. Området för nya stadskärnan är komplext och det krävs

11 (11) Dnr -0362/2016 utredningar i nivå med systemhandling för att säkert kunna identifiera platsbehov för en framtida VA-anläggning. Den föreslagna gatuväven (gatuområdet är ofta mindre än 10 meter brett) innebär begränsade utrymmen. Det föreligger en risk för komplicerade tekniska lösningar, och därtill kopplade kostnader, på grund av det begränsade utrymmet. Gatunätet ska anpassas efter risken för översvämning. En genomförd dagvattenutredning för programområdet är en förutsättning vid upprättandet av en MKB. Utredningen bör omfatta allmän mark för hela stadskärnan och vara styrande för kommande dagvattenutredningar för kvartersmark. Utrymmen för reningsanläggningar vid utloppen till Bällstaviken ska planeras in. En tillgänglig yta vid Bällstaviken i väster ligger inom Stockholms stad. Avtal med Stockholm om markåtkomst är därför nödvändig för att kunna åstadkomma rening av dagvatten. Ett alternativ är att begränsa i programmet redovisade byggrätter. Föreslagna byggnader längs Järnvägsgatans östra del medför betydande kostnader för omläggning av ledningar (VA+Norrvatten). Projektet bör därför utreda huruvida en relativt begränsad ökning av byggnadsarea rättfärdigar denna kostnad. Övriga synpunkter Det framgår av planprogrammet att staden erhåller mark ovanpå tunnellocket. Då förvaltningen ansvarar för drift och underhåll av allmän mark ser förvaltningen ett behov av att fastighetsrättsliga förutsättningar, fastighetsägare och uppdelning mellan kvartersmark och allmän mark klargörs. För att kunna bedöma lämpligheten i föreslagna bebyggelsehöjder och kvartersstrukturer ur miljö- och hälsosynpunkt behöver planprogrammet, utöver tidigare omnämnda utredningsbehov, även kompletteras med solstudier över hela programområdet. Förvaltningen anser även att utvecklingen av stadens digitala infrastruktur är av stor vikt och då staden äger ett kommunalt stadsnätsbolag ska vi dra nytta av detta i det fortsatta arbetet med att planera den nya stadskärnan.

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

Information om Mälarbanans utbyggnad

Information om Mälarbanans utbyggnad Information om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo, lägesrapport december Hej! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för att möta den ökade efterfrågan

Läs mer

Delen Sundbyberg Ulvsundaleden

Delen Sundbyberg Ulvsundaleden Delen Sundbyberg Ulvsundaleden Kallhäll Jakobsberg Allén Barkarby Kista Annedal Järnvägsgatan Spånga Ulriksdal Sundbyberg C Solna Sundbybergbe Tomteboda Bällstavägen Landsvägen Beskrivningen omfattar sträckan

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon:

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: Sida 1 (5) 2017-12-01 Exploateringskontoret Dnr 123-1872/2017 Dnr E2017-04507 Dnr T2017-03388-1 Handläggare Anton Västberg Telefon: 08-508 29 305 Till Kommunstyrelsen Exploateringskontoret Karl-Johan Dufmats

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Genomförandetid Genomförandetiden är tio år räknat från det datum då planen vunnit laga kraft.

Genomförandetid Genomförandetiden är tio år räknat från det datum då planen vunnit laga kraft. Datum Diarienummer Sida 2013-05-15 1/5 Samrådshandling Detaljplan för Ulvesunds Marina Ulvesund 1:206 m fl i Ljungskile Uddevalla kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING En genomförandebeskrivning

Läs mer

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana!

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Fram till 2030 växer Stockholm med runt 500 000 invånare. Det ställer krav, bland annat på möjligheterna att resa smart, både för människor och miljön. En viktig

Läs mer

Svar på Regional utvecklingsplan för Storstockholmsregionen (RUFS 2010) - utställningsförslag

Svar på Regional utvecklingsplan för Storstockholmsregionen (RUFS 2010) - utställningsförslag KOMMUNKONTORET 2009-09-22 EWA JUNGSTEDT/HENRIK LUDVIGSSON DNR 259/2009-210 KOMMUNSTYRELSEN Svar på Regional utvecklingsplan för Storstockholmsregionen (RUFS 2010) - utställningsförslag Beslutsunderlag

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram Kortversion av förslag till Eriksberg och Ekebydalen Planprogram 2016 amrådshandling 15 december 2016 till 10 februari 2017 Visionsbild som inspiration för hur centrala Eriksberg skulle kunna gestaltas.

Läs mer

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030 Staden möter havet Strategin går ut på att bättre utnyttja Ystads unika läge vid havet och bättre koppla ihop staden med havet. Att koppla staden till havet handlar om att flytta ut hamnverksamheten till

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

Detaljplan för kvarteret Kapellet 11, Järnvägsgatan 40, i centrala Sundbybergs stad

Detaljplan för kvarteret Kapellet 11, Järnvägsgatan 40, i centrala Sundbybergs stad STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2010-08-16 Alexander Fagerlund DNR 67/2010-214 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för kvarteret Kapellet 11, Järnvägsgatan 40, i centrala Sundbybergs stad

Läs mer

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten

Läs mer

Infrastruktur. Visioner. Cykel. Køge Kust - Team Vandkunsten. Bilaga: Infrastruktur. Køge Kyst Team Vandkunsten

Infrastruktur. Visioner. Cykel. Køge Kust - Team Vandkunsten. Bilaga: Infrastruktur. Køge Kyst Team Vandkunsten 1 (13) Køge Kyst Team Vandkunsten Infrastruktur Visioner Trafiken i Køge ska bidra till den önskade stadsutvecklingen. Det är en utmaning att skapa en hållbar urban mobilitet, som prioriterar gång-, cykeloch

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Reflektion från seminarium 5

Reflektion från seminarium 5 Reflektion från seminarium 5 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Erfarenheter från forskningsprojekten Klimatsmarta och attraktiva transportnoder och Urbana stationssamhällen - Ulf Ranhagen,

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

RESECENTRUM 2.0 RESECENTRUM 2.0 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 08 28

RESECENTRUM 2.0 RESECENTRUM 2.0 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 08 28 RESECENTRUM 2.0 JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER NYA MÖJLIGHETER SKISSEN VILL VISA PÅ MÖJLIGHETER SOM EN JÄRNVÄG I TUNNEL SKULLE GE. Några möjligheter som borde

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Trafik- och konsekvensbeskrivning Inledning Denna beskrivning av trafiken och dess konsekvenser ingår i arbetet med planprogram för kvarteren. Därav formas

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Trafikverkets järnvägsplan Solna stads detaljplan, Spårområde vid kv Tegen Samrådstid: 8 augusti 19 september 2012 Öppet hus:

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND PM 2016-10-21 Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I denna PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna beskrivning

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen Sida 1 (9) Syftet med Stockholms stads metod Integrerad barnkonsekvensanalys, är att kartlägga barnens perspektiv på utemiljön genom dialoger för att sedan formulera mål i projekten som ska bidra till

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Sannakajen (fd Inre hamnen)

Sannakajen (fd Inre hamnen) 2018-05-09 Dnr: Ks/2017:182 Kommunledningsförvaltningen Planeringsavdelningen Granskningshandling 2 Planbeskrivning för Sannakajen (fd Inre hamnen) Ändring av detaljplan Planbeskrivningen är framtagen

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör SUNDBYBERGS STAD Så här utvecklar vi Hallonbergen och Ör DET HÄR ÄR ETT DOKUMENT som anger hur stadsutvecklingen i Hallonbergen

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2017:265 RI (Dnr 123-1570/2017) Upphörande av underhåll på sidospår längs Mälarbanan i Sundbyberg (bdl 404) och Spånga (bdl 445) i Sundbybergs och Stockholms stad, Stockholms län samt hemställan om

Läs mer

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön 2014-01-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Gottsundaområdet Planprogram

Gottsundaområdet Planprogram Kortversion av förslag till Gottsundaområdet Planprogram 2018 Samrådshandling 23 april 2018 till 4 juni 2018 Visionsbild som visar hur området kring Gottsunda centrum skulle kunna se ut. Kommunstyrelsen,

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-09-15 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-10-16 Exploateringsavtal med försäljning för bostäder inom Kabelverket 7 och 8 samt del av fastigheten Solberga

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN DNR Ewa Wåhlin Tfn (6)

STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN DNR Ewa Wåhlin Tfn (6) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN DNR 2010-02062 Ewa Wåhlin 2013-09-17 Tfn 08-508 28 233 1(6) Genomförandebeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Telefonfabriken 1 mfl i stadsdelarna Midsommarkransen,

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Orienteringskarta 1(8) Innehållsförteckning PLANHANDLINGAR... 4 SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 PLANDATA... 4 Lägesbestämning/ Areal... 4 Markägoförhållanden... 4

Läs mer

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2017-02-06 Diarienummer 0740/15 Exploateringsavdelningen Albin Svahn, Stefan Unger Telefon 031-368 10 65 E-post: stefan.unger@fastighet.goteborg.se Yttrande över

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker

Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker 9 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Andreasson Jenny Hellgren Anna Håkman Anders Datum 2016-08-08 Diarienummer GSN-2016-1446 Gatu- och samhällsmiljönämnden Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker

Läs mer

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv Utgångspunkter för stadsliv Utveckla centrala staden med attraktiva och flexibla mötesplatser för alla Prioritera centrala staden för gående och vistelse Sammankoppla stadens centrala delar i ett mer finmaskigt

Läs mer

Nya stadskärnan Utveckling av centrala Sundbyberg i samband med att järnvägsspåren läggs ner i tunnel

Nya stadskärnan Utveckling av centrala Sundbyberg i samband med att järnvägsspåren läggs ner i tunnel Nya stadskärnan Utveckling av centrala Sundbyberg i samband med att järnvägsspåren läggs ner i tunnel Torbjörn Einarsson Projektledare Sundbybergs stadshus infrastruktur AB Mälarbanans utbyggnad Ingångsvärden

Läs mer

Inre hamnen (Båtsmansgatan)

Inre hamnen (Båtsmansgatan) 2018-05-09 Dnr: Ks/2017:182 Kommunledningsförvaltningen Planeringsavdelningen Granskningshandling 2 Planbeskrivning för Inre hamnen (Båtsmansgatan) Ändring av detaljplan Planbeskrivningen är framtagen

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelseförvaltni ngen Mark och exploatering Detaljplan Ålstavägen, Tungelsta Ålsta 3:98 m fl Upprättad 2005-09-20, reviderad 2006-01-16. Kjell Flygelholm exploateringschef GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Delen Jakobsberg. Beskrivningen omfattar sträckan från strax norr. sen för Jakobsberg. Korridorernas namn och indelning

Delen Jakobsberg. Beskrivningen omfattar sträckan från strax norr. sen för Jakobsberg. Korridorernas namn och indelning 5. A LT E R N AT I V Korridorernas namn och indelning Delen Jakobsberg Kallhäll Jakobsberg Kista Vattmyran Barkarby Spånga Ulriksdal Solna Sundbyberg Tomteboda Beskrivningen omfattar sträckan från strax

Läs mer

Upphävande av del av detaljplaner inom område för Saltsjögatans nya dragning i Söder tälje stadskärna P 1600 A

Upphävande av del av detaljplaner inom område för Saltsjögatans nya dragning i Söder tälje stadskärna P 1600 A Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Upphävande av del av detaljplaner inom område för Saltsjögatans nya dragning i Söder tälje stadskärna P 1600 A Upprättad 2011-03-08 Laga kraft 2011-04-20 LAGA KRAFTHANDLING

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-05-22 Handläggare Niklas Zetterberg Telefon 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln

Läs mer

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 Granskningshandling Planbeskrivning Detaljplan för Palsternackan 2 m.fl. inom stadsdelen Huvudsta,

Läs mer

SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE

SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2015-12-11 KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE Principöverenskommelse mellan Trafikverket och Solna stad inför utredning av tunnelförläggning av Huvudstaleden i Solna och

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur i detaljplaneprogrammet för centrala Nacka, västra Sicklaön Informationsärende

Justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur i detaljplaneprogrammet för centrala Nacka, västra Sicklaön Informationsärende 2016-09-26 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2002/269-212 Projekt 9215 Kommunstyrelsen Justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur i detaljplaneprogrammet för centrala Nacka, västra Sicklaön Informationsärende

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Detaljplaneprogram för centrala Nacka, justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur, på västra Sicklaön

Detaljplaneprogram för centrala Nacka, justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur, på västra Sicklaön 2016-09-01 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2002/269-212 Projekt 9215 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplaneprogram för centrala Nacka, justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur, på västra Sicklaön

Läs mer

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 [ [ Dubbelk licka här, välj bild] PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 stockholm.se PM om Trafik för projekt Gångaren 10 är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Sanna Eveby/Niklas

Läs mer

Trafikutredning för Sundbybergs nya stadskärna

Trafikutredning för Sundbybergs nya stadskärna Trafikutredning för Sundbybergs nya stadskärna 2019-08-19 TEKNISKA ENHETEN STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Titel: Kontaktpersoner: Andrey Edemskiy, Kathrin Nordlöf Sundbybergs stad Östra Madenvägen

Läs mer

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Granskning 26 januari 23 februari 2015 Öppet hus: tisdag den 10 februari 2015 kl. 17 20 Plats: Trafikverket,

Läs mer

Preliminär behovsbedömning av planprogram för Chokladviken i centrala Sundbyberg

Preliminär behovsbedömning av planprogram för Chokladviken i centrala Sundbyberg STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2011-09-05 Pia Ekström Preliminär behovsbedömning av planprogram för Chokladviken i centrala Sundbyberg Behovsbedömningen är den process vid vilket det avgörs om en

Läs mer

Planprogram för Stationsområdet. Yttrande

Planprogram för Stationsområdet. Yttrande Planprogram för Stationsområdet Yttrande Inledning Stationsområdet är ett av Ängelholms kommuns viktigaste utvecklingsprojekt. I centrala Ängelholm med närhet till såväl stadens utbud och service som stationen

Läs mer

Förslag till beslut. 2. Exploateringsnämnden förklarar ärendet omedelbart justerat. Håkan Falk Förvaltningschef. Gunnar Jensen Avdelningschef

Förslag till beslut. 2. Exploateringsnämnden förklarar ärendet omedelbart justerat. Håkan Falk Förvaltningschef. Gunnar Jensen Avdelningschef Dnr Sida 1 (7) 2018-03-21 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2018-04-19 Idé kring utbyggnad för Centrala Telefonplan, del av fastigheten Västberga 1:1 mfl, i stadsdelarna Midsommarkransen

Läs mer

Planbeskrivning. Brunn 44:4 m.fl., Torget i Hedesunda mm Detaljplan för torg (allmän plats) samt upphävande av detaljplan Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Brunn 44:4 m.fl., Torget i Hedesunda mm Detaljplan för torg (allmän plats) samt upphävande av detaljplan Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE GRANSKNINGSHANDLING 2013-06-03 DNR: 13BMN3 HANDLÄGGARE: LOUISE GRANÉR Planbeskrivning Brunn 44:4 m.fl., Torget i Hedesunda mm Detaljplan för torg (allmän plats) samt upphävande av

Läs mer

Inre hamnen (Båtsmansgatan)

Inre hamnen (Båtsmansgatan) 2018-02-28 Dnr: Ks/2017:182 Kommunledningsförvaltningen Planeringsavdelningen Granskningshandling Planbeskrivning för Inre hamnen (Båtsmansgatan) Ändring av detaljplan Planbeskrivningen är framtagen av

Läs mer

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Samhällsbyggnadskontoret Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Småindustri, Handel Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad i december

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

Projektbeskrivning Program Björnkulla

Projektbeskrivning Program Björnkulla Projektbeskrivning Program Björnkulla Syfte med planläggning är att utreda möjligheterna till utveckling och förtätning inom Björnkulla. Tidiga volymstudier indikera att området skulle kunna rymma ca 2

Läs mer

Nivå 1400 enheter (1400 1800 lgh), ca 3100-3600 boende. Trafikkonsekvenser. Exploateringskostnader. Diagram: Exploateringskostnader/enhet

Nivå 1400 enheter (1400 1800 lgh), ca 3100-3600 boende. Trafikkonsekvenser. Exploateringskostnader. Diagram: Exploateringskostnader/enhet Nivå 1400 enheter (1400 1800 lgh), ca 3100-3600 boende Nivå 1400 enheter Ingen ny bilbro erfordras. Öbron (B) nyttjas enbart för biltrafik. Två nya gång- och cykelbroar anläggs. En mot Östteg (C) och en

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Samrådsyttrande Detaljplaneprogram för Bergs gård på Sicklaön

Samrådsyttrande Detaljplaneprogram för Bergs gård på Sicklaön 2017-11-05 1 (5) Förslag samrådsyttrande Dnr NTN 2017/501 KFKS 2014/381 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Samrådsyttrande Detaljplaneprogram för Bergs gård på Sicklaön Natur- och trafiknämnden lämnar följande

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET Bollebygds kommun, Västra Götalands län Samrådshandling 2009-01-20 Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp Kvarntorp-Haninge kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Enkelt planförfarande Laga kraft 2014-01-09 Dnr PLAN.2013.17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

REVIDERAT PLANPROGRAM FÖR SÖDRA BISKOPSNÄSET ETAPP 1, LUDVIKA KOMMUN

REVIDERAT PLANPROGRAM FÖR SÖDRA BISKOPSNÄSET ETAPP 1, LUDVIKA KOMMUN REVIDERAT PLANPROGRAM FÖR SÖDRA BISKOPSNÄSET ETAPP 1, LUDVIKA KOMMUN SAMRÅDSHANDLING Upprättad av kommunledningskontoret, Ludvika kommun 2010-10-19 1 SYFTE Syftet med planprogrammet är att ligga till grund

Läs mer

Användning av mark- och vattenområden

Användning av mark- och vattenområden ANVÄNDNINGSKARTA Användning av mark- och vattenområden Här redovisas hur kommunen i stora drag anser att Åryds mark- och vattenområde ska användas samt riktlinjer för fortsatt planering, byggande och andra

Läs mer

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Spårområde vid kv Tegen Granskning: 18 mars 15 april 2013 Öppet hus: 27 mars 2013 kl. 17-19, Solna stadsbibliotek

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 2015-0142 Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till Järfalla/Barkarby Föredragande landstingsråd:

Läs mer

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10)

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) 29 5. 5.1 V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) Bussgatans utformning Framkomlighet Separat bussgata utmed hela sträckningen tillsammans med signalprioritering i korsningar med övrig trafik möjliggör en

Läs mer

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-06-30 Tfn 08-508 27 253 1(5) Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm,

Läs mer

Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket

Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket 4 i Rotebro Tillägg till planbeskrivning Planområdet markerat med röd linje.

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-12-12 140 Yttrande, vägplan och detaljplan för Arninge resecentrum samt järnvägsplan för Roslagsbanan,

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

Bebyggelseförslag. Södertälje stadskärna 2009-2029 Program. Stadskärnan

Bebyggelseförslag. Södertälje stadskärna 2009-2029 Program. Stadskärnan Södertälje stadskärna 2009-2029 Program Bebyggelseförslag Stadskärnan 1 1. Mötet med stadskärnan från Mälarbron bör i framtiden få en mer stadslik utformning, där framförallt omdaningen av Turingegatan

Läs mer

Projektbeskrivningar - ingående delprojekt i samordningsprojektet centrala Nacka, 9258

Projektbeskrivningar - ingående delprojekt i samordningsprojektet centrala Nacka, 9258 2017-05-10 1 (2) PM William Bluum Exploateringsenheten Projektbeskrivningar - ingående delprojekt i samordningsprojektet centrala Nacka, 9258 1. Nya Gatan Stadshusområdet Lokalgatunätet uppskattas till

Läs mer

Annebergs centrum Förutsättningar för genomförande

Annebergs centrum Förutsättningar för genomförande Annebergs centrum Förutsättningar för genomförande 2 Anbud Förutsättningar för genomförande Programområdet Området omfattar ca sex hektar, varav ca två hektar har lägre geoteknisk stabilitet och är avsatt

Läs mer

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.)

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Jessica Aoun Datum 2017-08-30 Version I Projekt-, ärendenr. KS 2017/0250 Innehållsförteckning

Läs mer

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-09 LS 2015-0142 FUT 1501-0024 Handläggare: Anna Nylén Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA. Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015

Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA. Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015 Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015 Inledning och syfte Bakgrund Syftet med programmet är att få en helhetsbild av omstruktureringen

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

DNR Sida 1 av 5

DNR Sida 1 av 5 DNR 2012-1346 Sida 1 av 5 ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Mogaskolan, omfattande fastigheten Moga 5:1 och del av Moga 1:4 med flera, i Svenljunga tätort, Svenljunga kommun, Västra

Läs mer