Rättshistoria och Allmän rättslära 4-5 juni 2013 Vårterminen 2013, B-perioden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rättshistoria och Allmän rättslära 4-5 juni 2013 Vårterminen 2013, B-perioden"

Transkript

1

2

3 Uppsala universitet Hemtentamen Allmän rättslära Rättshistoria och Allmän rättslära 4-5 juni 2013 Vårterminen 2013, B-perioden Domare Jönsson skall avgöra ett mål. Målet är dock komplicerat och Jönsson beslutar sig för att söka ledning utanför juridiken, närmare bestämt i utilitarismen. Den första uppgiften i er essä är att reda ut hur detta skulle kunna gå till. När Jönsson sedan skriver dom måste han ju utan tvekan argumentera och tolka som en jurist och inget annat. Den andra uppgiften i er essä är att redogöra för vilka instrument han då har till hands. MAX 4 SIDOR! NOTERA! För att erhålla högsta betyg är det nödvändigt att du besvarar frågorna. Läs dem därför noggrant! Dessutom måste svaren vara självständigt formulerade och klart och tydligt argumenterade på ett sätt som visar att du behärskar materialet. Dvs. att blott återge en eller flera teorier som diskuterats under kursen är inte tillräckligt. Lycka till!

4 Kurskrav och betygskriterier för Allmän rättslära, 7,5 hp Vid betygssättningen i allmän rättslära bedöms graden av förmåga att analysera på ett självständigt, relevant och kunnigt sätt. Analysera innebär att man konsekvent, systematiskt och sammanhängande genomfört en analys av olika rättsteorier och -teser. Självständigt innebär att man inte bara beskriver, utan också reflekterar över likheter och skillnader mellan olika rättsteorier och -teser (kursdelen allmän rättslära). Relevant innebär att man kan identifiera och koncentrera sig på frågan och göra en välavvägd disposition av frågans olika delaspekter. Kunnigt innebär att man visar förtrogenhet med kurslitteratur och källor och kan använda sig av dem för att besvara frågan och kunna samla in, bearbeta och smälta samman uppgifter från olika källor till en helhet. För betyget AB krävs mycket god förmåga, för Ba krävs god förmåga och för B krävs acceptabel förmåga att uppfylla kriterierna ovan.

5 Uppsala universitet Hemtentamen Allmän rättslära Rättshistoria och Allmän rättslära 7-8 november 2013 Höstterminen 2013, A-perioden Hemtentamen den 7-8 november 2013 Fråga 1: Skriv en kritisk analys om synen på domarens fria skön enligt två av följande rättsteoretiker: 1) H L A Hart 2) Ronald Dworkin 3) Minna Gräns Du får alltså själv bestämma vilka två av de tre ovan nämnda teoretiker som du vill skriva om. Du ska därutöver ta ställning till hur du själv ser på domarens fria skön. Använd de formateringsanvisningar, som har lagts upp på studentportalen i anslutning till hemtentamen. (Har du frågor om dessa kontakta amir.daneshpip@jur.uu.se). Svaret får innehålla max tecken, inklusive blanksteg, men exklusive fotnoter. Ange antalet tecken i slutet av ditt svar. Du ska i fotnoter ange de källor som du har använt. Använd fotnotsindex i den löpande texten och skriv innehållet i varje fotnot på sidans nedre del i ett separat fotnotsfält. Det är inte tillåtet att använda annat än kursmaterial. Observera också att det inte är tillåtet att samarbeta vid författandet av svaret. Misstänkt otillåtet samarbete kan komma att överlämnas till Disciplinnämnden för prövning. Lycka till!

6 Kurskrav och betygskriterier för Allmän rättslära, 7,5 hp Vid betygssättningen i allmän rättslära bedöms graden av förmåga att analysera på ett självständigt, relevant och kunnigt sätt. Analysera innebär att man konsekvent, systematiskt och sammanhängande genomfört en analys av olika rättsteorier och -teser. Självständigt innebär att man inte bara beskriver, utan också reflekterar över likheter och skillnader mellan olika rättsteorier och -teser (kursdelen allmän rättslära). Relevant innebär att man kan identifiera och koncentrera sig på frågan och göra en välavvägd disposition av frågans olika delaspekter. Kunnigt innebär att man visar förtrogenhet med kurslitteratur och källor och kan använda sig av dem för att besvara frågan och kunna samla in, bearbeta och smälta samman uppgifter från olika källor till en helhet. För betyget AB krävs mycket god förmåga, för Ba krävs god förmåga och för B krävs acceptabel förmåga att uppfylla kriterierna ovan.

7 Uppsala universitet Hemtentamen Allmän rättslära Rättshistoria och Allmän rättslära januari 2014 Höstterminen 2013, B-perioden Hemtentamen Allmän rättslära den januari 2014 Professorn i statskunskap, Bo Rothstein, har nyligen hävdat att det bör införas ett förbud mot att ge pengar till personer som tigger på gatan. Ett viktigt argument för detta förbud är enligt Rothstein att frikostighet endast cementerar dessa personers svaga ekonomiska ställning och upplevelse av liten mänsklig värdighet. Låt oss säga att vi accepterar Rothsteins utgångpunkt att tiggeri utgör ett socialt problem. Din uppgift i hemtentamen är att ange olika tänkbara sätt att få bort tiggeriet (utöver Rothsteins). Belys dina förslag utifrån såväl en utilitaristisk hållning som ett rättighetsbaserat synsätt. Du har fyra sidor på dig. Lycka till! Kurskrav och betygskriterier för Allmän rättslära, 7,5 hp Vid betygssättningen i allmän rättslära bedöms graden av förmåga att analysera på ett självständigt, relevant och kunnigt sätt. Analysera innebär att man konsekvent, systematiskt och sammanhängande genomfört en analys av olika rättsteorier och -teser. Självständigt innebär att man inte bara beskriver, utan också reflekterar över likheter och skillnader mellan olika rättsteorier och -teser (kursdelen allmän rättslära). Relevant innebär att man kan identifiera och koncentrera sig på frågan och göra en välavvägd disposition av frågans olika delaspekter. Kunnigt innebär att man visar förtrogenhet med kurslitteratur och källor och kan använda sig av dem för att besvara frågan och kunna samla in, bearbeta och smälta samman uppgifter från olika källor till en helhet. För betyget AB krävs mycket god förmåga, för Ba krävs god förmåga och för B krävs acceptabel förmåga att uppfylla kriterierna ovan.

8 Uppsala universitet Hemtentamen Allmän rättslära Rättshistoria och Allmän rättslära mars 2014 Vårterminen 2014, A-perioden Hemtentamen Allmän rättslära den mars 2014 I. En domstol ställs inför följande fall en man hävdar att han blivit diskriminerad då man i fängelset där han sitter tillåter kvinnliga fångvaktare, vilka har att övervaka och utföra kroppsvisitation och andra ingripande åtgärder, medan man i kvinnofängelser inte tillåter manliga fångvaktare. Detta, menar han, utgör en icke godtagbar särbehandling av manliga fångar och är kränkande för dem. Domstolen argumenterar som följer: I detta fall, givet de historiska, sociala och biologiska skillnader som finns mellan män och kvinnor, går det att rättfärdiga den olikhet som ligger i att män kan övervakas och kroppsvisiteras av kvinnliga fångvaktare, medan detsamma inte gäller för kvinnliga fångar, dvs. att de inte skall övervakas av manliga fångvaktare. Med andra ord, de hänsyn som väcks när en man kroppsvisterar en kvinna uppstår inte i motsvarande fall när män kroppsvisiteras av kvinnliga vakter. Därtill är kvinnor generellt i en missgynnad situation gentemot män, medan män inte är i samma situation, så det kan inte heller sägas strida mot vad som kan anses acceptabelt i vårt samhälle. På dessa grunder är det uppenbart att fallen inte är lika, och det således inte förekommer någon diskriminering. Diskutera detta argument med särskild betoning på frågan när olika behandling i rättsordningen innebär att en grundläggande rättviseprincip kränks. Ge exempel! II. I en debatt om normprövning framförs följande åsikt: Domstolars uppgift är inte blott att tillämpa föreliggande lag, utan även att tillse att beslut som fattas följer de underliggande moraliska principer som uppbär rättsordningen och kommer till uttryck i den politiska kulturen i landet. Detta är inte anti-demokratiskt, utan en viktig aspekt av en demokratisk ordning. Diskutera för eller emot! Max 4 sidor. För att erhålla högsta betyg är det nödvändigt att du besvarar frågorna korrekt. Läs dem därför noggrant! Betyg baseras på hur väl du argumenterar sammanhängande, konsekvent och tydligt (för frågan irrelevanta argument kommer inte att tas med i beräkningen).

9 Dessutom måste svaren vara självständigt formulerade och klart och tydligt uttryckta på ett sätt som visar att du behärskar ämnet för frågan. Dvs. att blott återge en eller flera teorier som diskuterats under kursen är inte tillräckligt. LYCKA TILL! Kurskrav och betygskriterier för Allmän rättslära, 7,5 hp Vid betygssättningen i allmän rättslära bedöms graden av förmåga att analysera på ett självständigt, relevant och kunnigt sätt. Analysera innebär att man konsekvent, systematiskt och sammanhängande genomfört en analys av olika rättsteorier och -teser. Självständigt innebär att man inte bara beskriver, utan också reflekterar över likheter och skillnader mellan olika rättsteorier och -teser (kursdelen allmän rättslära). Relevant innebär att man kan identifiera och koncentrera sig på frågan och göra en välavvägd disposition av frågans olika delaspekter. Kunnigt innebär att man visar förtrogenhet med kurslitteratur och källor och kan använda sig av dem för att besvara frågan och kunna samla in, bearbeta och smälta samman uppgifter från olika källor till en helhet. För betyget AB krävs mycket god förmåga, för Ba krävs god förmåga och för B krävs acceptabel förmåga att uppfylla kriterierna ovan.

10 1(1) Bo Wennström Professor Department of Law Box 512 SE Uppsala Gamla torget 6 Telefon/Phone: Telefax/Fax: Mobil bo.wennstrom@jur.uu.se Tentamen i allmän rättslära januari 2015 Frågeställning: Diskutera domarens roll sett utifrån rättspositivism och naturrätt. Högst 4 sidor exklusive försättsblad. Lycka till! Kurskrav och betygskriterier för Allmän rättslära, 7,5 hp Vid betygssättningen i allmän rättslära bedöms graden av förmåga att analysera på ett självständigt, relevant och kunnigt sätt. Analysera innebär att man konsekvent, systematiskt och sammanhängande genomfört en analys av olika rättsteorier och - teser. Självständigt innebär att man inte bara beskriver, utan också reflekterar över likheter och skillnader mellan olika rättsteorier och -teser (kursdelen allmän rättslära). Relevant innebär att man kan identifiera och koncentrera sig på frågan och göra en välavvägd disposition av frågans olika delaspekter. Kunnigt innebär att man visar förtrogenhet med kurslitteratur och källor och kan använda sig av dem för att besvara frågan och kunna samla in, bearbeta och smälta samman uppgifter från olika källor till en helhet. För betyget AB krävs mycket god förmåga, för Ba krävs god förmåga och för B krävs acceptabel förmåga att uppfylla kriterierna ovan. Organisationsnr:

11 1(1) Bo Wennström Professor Department of Law Box 512 SE Uppsala Telefon/Phone: Cell phone Hemtentamen i allmän rättslära 4 5 juni 2015 Diskutera förhållandet mellan rätt och stat sett utifrån tre olika rättsfilosofiska uppfattningar som du väljer själv. Bo Wennström bo.wennstrom@jur.uu.se Kurskrav och betygskriterier för Allmän rättslära, 7,5 hp Vid betygssättningen i allmän rättslära bedöms graden av förmåga att analysera på ett självständigt, relevant och kunnigt sätt. Analysera innebär att man konsekvent, systematiskt och sammanhängande genomfört en analys av olika rättsteorier och -teser. Självständigt innebär att man inte bara beskriver, utan också reflekterar över likheter och skillnader mellan olika rättsteorier och -teser (kursdelen allmän rättslära). Relevant innebär att man kan identifiera och koncentrera sig på frågan och göra en välavvägd disposition av frågans olika delaspekter. Kunnigt innebär att man visar förtrogenhet med kurslitteratur och källor och kan använda sig av dem för att besvara frågan och kunna samla in, bearbeta och smälta samman uppgifter från olika källor till en helhet. För betyget AB krävs mycket god förmåga, för Ba krävs god förmåga och för B krävs acceptabel förmåga att uppfylla kriterierna ovan. Organisationsnr:

12 UPPSALA UNIVERSITET TENTAMEN Allmän rättslära Rättshistoria & Allmän rättslära 5-6 november 2015 Välj ett av alternativen 1-3. Skriv sedan din hemtenta utifrån det alternativ du valt. 1. Jeremy Bentham framförde ett socialt reformförslag om arbetshus för fattiga (s i Justice). Beskriv kort Benthams förslag och hur det bygger på utilitarismen. Utvärdera sedan Benthams reformförslag utifrån en eller flera teorier som vi har gått igenom på kursen. 2. Ett lagförslag ser i grova drag ut som följer: Personer och företag inom EU beläggs med en global rättviseskatt. De medel som denna skatt inbringar skall användas för att höja den materiella välfärdsnivån för dem som har det sämst ställt i världen. Utvärdera detta lagförslag utifrån en eller flera teorier som vi har gått igenom på kursen. 3. De kriterier som ligger till grund för antagningen till juristutbildningen reser en rad frågor om rättvisa. Utvärdera nuvarande antagningssystem utifrån ett kritiskt perspektiv på rätten och begrepp som t.ex. makt, genus och etnicitet (du får naturligtvis komplettera det kritiska perspektivet med Rawls om du vill). Max 4 sidor! Observera! Det är inte tillåtet att samarbeta vid författandet av svaret (se kravet på självständighet, nedan). Misstänkt otillåtet samarbete kan komma att överlämnas till disciplinnämnden för prövning. Observera att essän granskas i databasen Urkund och att även misstanke om plagiat kan komma att anmälas till nämnden. Denna kan besluta om varning eller avstängning (10 kap. Högskoleförordningen). Lycka till!

13 Kurskrav och betygskriterier för Allmän rättslära, 7,5 hp Vid betygssättningen i allmän rättslära bedöms graden av förmåga att analysera på ett självständigt, relevant och kunnigt sätt. Analysera innebär att man konsekvent, systematiskt och sammanhängande genomfört en analys av olika rättsteorier och -teser. Självständigt innebär att man inte bara beskriver, utan också reflekterar över likheter och skillnader mellan olika rättsteorier och -teser (kursdelen allmän rättslära). Relevant innebär att man kan identifiera och koncentrera sig på frågan och göra en välavvägd disposition av frågans olika delaspekter. Kunnigt innebär att man visar förtrogenhet med kurslitteratur och källor och kan använda sig av dem för att besvara frågan och kunna samla in, bearbeta och smälta samman uppgifter från olika källor till en helhet. För betyget AB krävs mycket god förmåga, för Ba krävs god förmåga och för B krävs acceptabel förmåga att uppfylla kriterierna ovan.

14 Tentamen allmän rättslära 1(2) Bo Wennström Professor Department of Law Box 512 SE Uppsala Munken 1 Telefon/Phone: Telefax/Fax: Mobil bo.wennstrom@jur.uu.se Tentamen i allmän rättslära januari 2016 Diskutera vad rättsrealism är. Diskutera också vad som talar för och mot rättsrealism. Sidbegränsning, 4 sidor. Övrig information om tentamen återfinns på studentportalen. Observera! Det är inte tillåtet att samarbeta vid författandet av svaret (se kravet på självständighet, nedan). Misstänkt otillåtet samarbete kan komma att överlämnas till disciplinnämnden för prövning. Observera att essän granskas i databasen Urkund och att även misstanke om plagiat kan komma att anmälas till nämnden. Denna kan besluta om varning eller avstängning (10 kap. Högskoleförordningen). Lycka till! Organisationsnr:

15 UPPSALA UNIVERSITET TENTAMEN Allmän rättslära Rättshistoria & Allmän rättslära 2-3 juni 2016 Fråga: Skriv en essä med följande titel: Relationen mellan rätt och rättvisa Använd de formateringsanvisningar, som har lagts upp på studentportalen i anslutning till hemtentamen. (Har du frågor om dessa kontakta joel.nasvall@jur.uu.se) Svaret får innehålla max 4 sidor. Det är inte tillåtet att använda annat än kursmaterial. Du behöver inte använda fotnoter. Lycka till! Se de akademiska kvalitets- och examinationskriterierna nedan! Observera även att det inte är tillåtet att samarbeta vid författandet av svaret (se kravet på självständighet, nedan). Misstänkt otillåtet samarbete kommer att anmälas till disciplinnämnden för prövning. Observera även att det inte tillåtet att plagiera andra texter genom inklipp från Internet eller liknande utan att ange källan. Essän granskas i databasen Urkund och misstanke om plagiat kommer att anmälas. Disciplinnämnden kan besluta om varning eller avstängning (10 kap. Högskoleförordningen).

16 Kurskrav och betygskriterier för Allmän rättslära, 7,5 hp Vid betygssättningen i allmän rättslära bedöms graden av förmåga att analysera på ett självständigt, relevant och kunnigt sätt. Analysera innebär att man konsekvent, systematiskt och sammanhängande genomfört en analys av olika rättsteorier och -teser. Självständigt innebär att man inte bara beskriver, utan också reflekterar över likheter och skillnader mellan olika rättsteorier och -teser (kursdelen allmän rättslära). Relevant innebär att man kan identifiera och koncentrera sig på frågan och göra en välavvägd disposition av frågans olika delaspekter. Kunnigt innebär att man visar förtrogenhet med kurslitteratur och källor och kan använda sig av dem för att besvara frågan och kunna samla in, bearbeta och smälta samman uppgifter från olika källor till en helhet. För betyget AB krävs mycket god förmåga, för Ba krävs god förmåga och för B krävs acceptabel förmåga att uppfylla kriterierna ovan.

17 2(2) Kurskrav och betygskriterier för Allmän rättslära, 7,5 hp Vid betygssättningen i allmän rättslära bedöms graden av förmåga att analysera på ett självständigt, relevant och kunnigt sätt. Analysera innebär att man konsekvent, systematiskt och sammanhängande genomfört en analys av olika rättsteorier och -teser. Självständigt innebär att man inte bara beskriver, utan också reflekterar över likheter och skillnader mellan olika rättsteorier och -teser (kursdelen allmän rättslära). Relevant innebär att man kan identifiera och koncentrera sig på frågan och göra en välavvägd disposition av frågans olika delaspekter. Kunnigt innebär att man visar förtrogenhet med kurslitteratur och källor och kan använda sig av dem för att besvara frågan och kunna samla in, bearbeta och smälta samman uppgifter från olika källor till en helhet. För betyget AB krävs mycket god förmåga, för Ba krävs god förmåga och för B krävs acceptabel förmåga att uppfylla kriterierna ovan. Organisations/VATnr:

18 UPPSALA UNIVERSITET TENTAMEN Allmän rättslära Rättshistoria & Allmän rättslära 2-3 november 2016 Diskutera de två följande påståendena i en essä på max tre sidor. Ge ett filosofiskt principiellt argument utifrån det kursmaterial du fått. Fokusera på relevanta moraliska argument, och håll introducerande argument till ett minimum. I. Olikbehandling är inte med nödvändighet en form av diskriminering. II. Den verkliga frågan med avseende på den makt domstolar utövar är inte om de gör bedömningar på basis av moraliska värderingar i frågor av samhällelig betydelse, utan hur de gör dessa på ett principiellt sätt. Betyget baseras på hur väl du argumenterar insiktsfullt, konsekvent och tydligt (för frågan icke relevanta argument kommer inte att tas med i beräkningen). Dessutom måste svaren vara självständigt formulerade och klart och tydligt uttryckta på ett sätt som visar att du behärskar ämnet för frågan. Dvs. att blott återge en eller flera teorier som diskuterats under kursen är inte tillräckligt. Lycka till! Se de akademiska kvalitets- och examinationskriterierna nedan! Observera även att det inte är tillåtet att samarbeta vid författandet av svaret (se kravet på självständighet, nedan). Misstänkt otillåtet samarbete kommer att anmälas till disciplinnämnden för prövning. Observera även att det inte tillåtet att plagiera andra texter genom inklipp från Internet eller liknande utan att ange källan. Essän granskas i databasen Urkund och misstanke om plagiat kommer att anmälas. Disciplinnämnden kan besluta om varning eller avstängning (10 kap. Högskoleförordningen).

19 Kurskrav och betygskriterier för Allmän rättslära, 7,5 hp Vid betygssättningen i allmän rättslära bedöms graden av förmåga att analysera på ett självständigt, relevant och kunnigt sätt. Analysera innebär att man konsekvent, systematiskt och sammanhängande genomfört en analys av olika rättsteorier och -teser. Självständigt innebär att man inte bara beskriver, utan också reflekterar över likheter och skillnader mellan olika rättsteorier och -teser (kursdelen allmän rättslära). Relevant innebär att man kan identifiera och koncentrera sig på frågan och göra en välavvägd disposition av frågans olika delaspekter. Kunnigt innebär att man visar förtrogenhet med kurslitteratur och källor och kan använda sig av dem för att besvara frågan och kunna samla in, bearbeta och smälta samman uppgifter från olika källor till en helhet. För betyget AB krävs mycket god förmåga, för Ba krävs god förmåga och för B krävs acceptabel förmåga att uppfylla kriterierna ovan.

RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP)

RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP) RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP) Välkommen! Varför skall man läsa Rättshistoria och Allmän rättslära (RoA) bortsett från att kursen är obligatorisk? Svaret är enkelt. För att bli en bra jurist!

Läs mer

Kursen är schemalagd för att kräva fem veckors heltidsstudier.

Kursen är schemalagd för att kräva fem veckors heltidsstudier. Juridiska fakulteten JAMR31, Human Rights and the Right to Development, 7,5 högskolepoäng Human Rights and the Right to Development, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP)

RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP) RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP) Välkommen! Varför skall man läsa Rättshistoria och Allmän rättslära (RoA) bortsett från att kursen är obligatorisk? Svaret är enkelt. För att bli en bra jurist!

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30 credits Grundnivå / First

Läs mer

RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP)

RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP) RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP) Välkommen! Varför skall man läsa Rättshistoria och Allmän rättslära (RoA) bortsett från att kursen är obligatorisk? Svaret är enkelt. För att bli en bra jurist!

Läs mer

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30,0 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30.0 credits Grundnivå

Läs mer

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp KURSINFORMATION Undervisningsplan JURIDISKA INSTITUTIONEN Makt och rätt 15 hp VT 2015 Kursinformation Makt och Rätt I Din

Läs mer

RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP)

RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP) RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP) Välkommen! Varför skall man läsa Rättshistoria och Allmän rättslära (RoA) bortsett från att kursen är obligatorisk? Svaret är enkelt. För att bli en bra jurist!

Läs mer

RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP)

RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP) RÄTTSHISTORIA OCH ALLMÄN RÄTTSLÄRA (15 HP) Välkommen! Varför skall man läsa Rättshistoria och Allmän rättslära (RoA) bortsett från att kursen är obligatorisk? Svaret är enkelt. För att bli en bra jurist!

Läs mer

LAGC01, Associations- och konkurrensrätt, 10 högskolepoäng Company Law and Competition Law, 10 credits Grundnivå / First Cycle

LAGC01, Associations- och konkurrensrätt, 10 högskolepoäng Company Law and Competition Law, 10 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGC01, Associations- och konkurrensrätt, 10 högskolepoäng Company Law and Competition Law, 10 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg 1 (5) Modevetenskap II Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista Kursansvarig: Louise Wallenberg Kursens innehåll och syften Kursen i vetenskapligt skrivande ger dig övning

Läs mer

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 20180914 Studiehandledning Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Katarina Lagercrantz All katarina.lagercrantz@edu.su.se

Läs mer

JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

Protokoll fo r examination av examensarbeten vid juridiska institutionen

Protokoll fo r examination av examensarbeten vid juridiska institutionen Juridiska institutionen Stockholms universitet Fastställt av prefekten 2013.08.13 För tillämpning på examensarbeten som examineras fr.o.m. 2013.11.04 Protokoll fo r examination av examensarbeten vid juridiska

Läs mer

JAMR14, Human Rights and Gender, 7,5 högskolepoäng Human Rights and Gender, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR14, Human Rights and Gender, 7,5 högskolepoäng Human Rights and Gender, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR14, Human Rights and Gender, 7,5 högskolepoäng Human Rights and Gender, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

LAGC01, Associations- och konkurrensrätt, 10 högskolepoäng Company Law and Competition Law, 10 credits Grundnivå / First Cycle

LAGC01, Associations- och konkurrensrätt, 10 högskolepoäng Company Law and Competition Law, 10 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGC01, Associations- och konkurrensrätt, 10 högskolepoäng Company Law and Competition Law, 10 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version,

Läs mer

JAMR34, Barn i väpnad konflikt, 7,5 högskolepoäng Children in Armed Conflict, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR34, Barn i väpnad konflikt, 7,5 högskolepoäng Children in Armed Conflict, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR34, Barn i väpnad konflikt, 7,5 högskolepoäng Children in Armed Conflict, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version,

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2012 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten Fastställande JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

JAMR34, Barn i väpnad konflikt, 7,5 högskolepoäng Children in Armed Conflict, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR34, Barn i väpnad konflikt, 7,5 högskolepoäng Children in Armed Conflict, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR34, Barn i väpnad konflikt, 7,5 högskolepoäng Children in Armed Conflict, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Samhällskunskap 2 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod SAMSAM02 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Aktuellt läromedel för kursen. Vt 13 är detta: Almgren/Höjelid/Nilsson: Reflex 123 Gleerups Utbildning AB,

Läs mer

Vad är allmän rättslära. De centrala frågeställningarna. Den allmänna rättslärans delar

Vad är allmän rättslära. De centrala frågeställningarna. Den allmänna rättslärans delar Vad är allmän rättslära Ett filosofiskt studium av teorier, läror, principer och begrepp som är gemensamma för alla (eller nästan alla) andra juridiska discipliner. De centrala frågeställningarna (1) Frågan

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

NS170U, Behörighetsgivande kurs i svenska ULV, 30 hp. Delkurs 1: Muntlig färdighet och hörförståelse, 9 hp

NS170U, Behörighetsgivande kurs i svenska ULV, 30 hp. Delkurs 1: Muntlig färdighet och hörförståelse, 9 hp Betygskriterier NS170U, Behörighetsgivande kurs i svenska ULV, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2017-02-01 Gäller fr.o.m. vt 17. Delkurs 1: Muntlig färdighet och hörförståelse, 9 hp Moment 1:

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2013 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

JUBN19, Entreprenadrätt, 15 högskolepoäng Construction Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUBN19, Entreprenadrätt, 15 högskolepoäng Construction Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUBN19, Entreprenadrätt, 15 högskolepoäng Construction Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan BUSR31, Företagsekonomi: Kvalitativa metoder, 5 högskolepoäng Business Administration: Qualitative Research Methods, 5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2014 Ansvarig lärare Lina Eklund, Fil Dr Rum: B965 Telefonnummer:

Läs mer

Essä introduktion till hur man skriver en akademisk essä

Essä introduktion till hur man skriver en akademisk essä Essä introduktion till hur man skriver en akademisk essä Essä Den huvudsakliga examinerande uppgiften på kursen består av en individuell essä. Du ska skriva en essä som omfattar ca tio sidor. Välj ett

Läs mer

KURSPLAN. Dnr J 2010/

KURSPLAN. Dnr J 2010/ KURSPLAN 1 2012-05-15 Dnr J 2010/172 Juridiska fakultetsstyrelsens utbildningsnämnd Kursplan för Individuell arbetsrätt (Individual Labour Law), 15 högskolepoäng (15 ECTS), Avancerad nivå JUCN20 A1N Fastställd

Läs mer

JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Betygskriterier för Examensarbete, 15hp Franska C1/C3, Italienska C, Spanska C/C3

Betygskriterier för Examensarbete, 15hp Franska C1/C3, Italienska C, Spanska C/C3 Uppsala universitet Institutionen för moderna språk VT11 Betygskriterier för Examensarbete, 15hp Franska C1/C3, Italienska C, Spanska C/C3 För betyget G skall samtliga betygskriterier för G uppfyllas.

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Höstterminen 2015 1 (14) Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30

Läs mer

JAEN47, Processföring och rättslig argumentationsteknik, 15 högskolepoäng The Fundamentals of Oral Advocacy, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN47, Processföring och rättslig argumentationsteknik, 15 högskolepoäng The Fundamentals of Oral Advocacy, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN47, Processföring och rättslig argumentationsteknik, 15 högskolepoäng The Fundamentals of Oral Advocacy, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin.

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin. Juridiska fakulteten LAGD01, Offentlig rätt - Förvaltningsrätt med kommunalrätt, förvaltningsprocessrätt, socialrätt, miljörätt och skatterätt, 30 högskolepoäng Public Law - Adm. Law, Municipal Law, Adm.

Läs mer

Kursen är schemalagd för att kräva tio veckors heltidsstudier.

Kursen är schemalagd för att kräva tio veckors heltidsstudier. Juridiska fakulteten JAEN56, Statligt stöd och andra statliga konkurrensbegränsningar, 15 högskolepoäng State Aid and Other State Measures Distorting Competition, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Hemtentamen politisk teori II.

Hemtentamen politisk teori II. Hemtentamen politisk teori II. Inledning: Att kunna formulera en fråga som är politisk-filosofiskt var inte det lättaste för mig, eftersom det inom vilken gräns kan man skapa en sådan fråga. Något som

Läs mer

JAEN53, Affärsförhandlingar, 3 högskolepoäng Business Negotiations, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN53, Affärsförhandlingar, 3 högskolepoäng Business Negotiations, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN53, Affärsförhandlingar, 3 högskolepoäng Business Negotiations, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete 2017-12-15 Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete Vårtermin 2018 Kursansvarig: Marianne Teräs Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress:

Läs mer

JAMR12, Business and Human Rights, 7,5 högskolepoäng Business and Human Rights, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR12, Business and Human Rights, 7,5 högskolepoäng Business and Human Rights, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR12, Business and Human Rights, 7,5 högskolepoäng Business and Human Rights, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

Typsvar Ord. tentamen Allmän rättslära

Typsvar Ord. tentamen Allmän rättslära Typsvar Ord. tentamen Allmän rättslära 2014-03-07 Fråga 1 a) I ett strategiskt spel mellan två spelare (A och B) väljer varje spelare ett av två möjliga handlingsalternativ (X eller Y), och detta val avgör

Läs mer

Juridik och etik för psykologer 7,5 hp

Juridik och etik för psykologer 7,5 hp Psykologiska institutionen Psykologprogrammet Stockholms universitet Termin 5 VT 19 Juridik och etik för psykologer 7,5 hp Kursanvisningar för vårterminen 2019 21 januari 20 februari Syfte Kursen skall

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer Engelsk benämning: International Law of Military Operations Kurskod: 1FR005 Gäller från: HT 2017 Fastställd: Denna kursplan är fastställd

Läs mer

JUFN23, Licensing in an International Context, 15 högskolepoäng Licensing in an International Context, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUFN23, Licensing in an International Context, 15 högskolepoäng Licensing in an International Context, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten Fastställande JUFN23, Licensing in an International Context, 15 högskolepoäng Licensing in an International Context, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är fastställd

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRO102 Offentlig rätt, 15 högskolepoäng Public Law, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd 2011-06-16 och senast reviderad 2018-06-18

Läs mer

Svenska som andraspråk I inom ämneslärarprogrammet (CTL101) betygskriterier

Svenska som andraspråk I inom ämneslärarprogrammet (CTL101) betygskriterier vid Institutionen svenska och flerspråkighet Svenska som andraspråk I inom ämneslärarprogrammet (CTL101) betygskriterier Fastställda enligt beslut från institutionsstyrelsen Institutionen svenska och flerspråkighet

Läs mer

BUSN37, Företagsekonomi: Forskningsstrategi, 7,5 högskolepoäng Business Administration: Research Strategy, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BUSN37, Företagsekonomi: Forskningsstrategi, 7,5 högskolepoäng Business Administration: Research Strategy, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Ekonomihögskolan Fastställande BUSN37, Företagsekonomi: Forskningsstrategi, 7,5 högskolepoäng Business Administration: Research Strategy, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är fastställd

Läs mer

JAEN36, EU Environmental Law, 15 högskolepoäng EU Environmental Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN36, EU Environmental Law, 15 högskolepoäng EU Environmental Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN36, EU Environmental Law, 15 högskolepoäng EU Environmental Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd

Läs mer

JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version,

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

Akademisk hederlighet. om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder

Akademisk hederlighet. om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder Akademisk hederlighet om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder Vad är akademisk hederlighet? Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera oavsett

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

SOCIOLOGI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SOCIOLOGI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SOCIOLOGI Ämnet sociologi behandlar sociala sammanhang och relationen mellan människan och samhället på individ-, grupp- och samhällsnivå. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet sociologi ska syfta till att

Läs mer

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS)

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS) 1(7) 2018-05-29 Studiehandledning Forskningsspecialisering (15 hp) Research Specialization (15 ECTS) Kurskod: PEA459 Höstterminen 2018 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Schema för kursen integration och mångkulturell sociologi

Schema för kursen integration och mångkulturell sociologi Sociologiska institutionen, Stockholms universitet, Schema för kursen integration och mångkulturell sociologi 6 + 6 (hp) uppsats Undervisningsperioden: våren 2009 Delkurs 1, 14/4 11/5. Delkurs 2. 11/5

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT

AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT PLAGIAT OCH UPPHOVSRÄTT Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera. När du redovisar

Läs mer

NSÄA30, Svenska III inom ämneslärarprogrammet, årskurs 7 9, 30 hp

NSÄA30, Svenska III inom ämneslärarprogrammet, årskurs 7 9, 30 hp Betygskriterier NSÄA30, Svenska III inom ämneslärarprogrammet, årskurs 7 9, 30 hp Fastställda 2017-12-06. Gäller fr.o.m. vt 2018. Delkurs 1: Språkvetenskaplig kurs, 7,5 hp Tal och samtal, 7,5 hp Förväntade

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER HU1232 Hållbar utveckling - Historia och nuvarande kontext, 15 högskolepoäng The History of Sustainable Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd

Läs mer

JUEN14, EU-straffrätt, 15 högskolepoäng EU Criminal Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUEN14, EU-straffrätt, 15 högskolepoäng EU Criminal Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUEN14, EU-straffrätt, 15 högskolepoäng EU Criminal Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp) Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp) Detta kursmoment syftar till att ge en bredare förståelse av olika sätt att samla in och analysera kvalitativ empiri t ex livshistorier, fokusgrupper,

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA63, Sociologi: Organisationer och sociologisk omvärldsanalys, 30 högskolepoäng Sociology: Organisations and Sociological Analysis, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Examensarbetet bedöms i områdena: Process, Ingenjörsmässigt och vetenskapligt innehåll samt Presentation.

Läs mer

US154U - Svenska som andraspråk för lärare i svenska för invandrare (sfi), (1-30 hp) - ingår i Lärarlyftet II, 30 hp

US154U - Svenska som andraspråk för lärare i svenska för invandrare (sfi), (1-30 hp) - ingår i Lärarlyftet II, 30 hp 1 (5) US154U - Svenska som andraspråk för lärare i svenska för invandrare (sfi), (1-30 hp) - ingår i Lärarlyftet II, 30 hp na grundas på kursplanens förväntade studieresultat. De förväntade studieresultaten

Läs mer

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II.

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Betygskriterier CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Gäller fr.o.m. ht 2016. Delkurs 1: Flerspråkighet individ och samhälle, 7,5 hp Fastställda av institutionsstyrelsen

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2011 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Kursguide till. Fördjupningskurs del I i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

Kursguide till. Fördjupningskurs del I i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Kursguide till Fördjupningskurs del I i ryska, 30 hp Institutionen för språk och litteraturer 1 (6) Renströmsgatan 6, Box 200, 405 30 Göteborg 031 786 00 00 www.sprak.gu.se

Läs mer

EKHA20, Ekonomisk historia: Grundkurs, 30 högskolepoäng Economic History: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

EKHA20, Ekonomisk historia: Grundkurs, 30 högskolepoäng Economic History: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan EKHA20, Ekonomisk historia: Grundkurs, 30 högskolepoäng Economic History: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid

Läs mer

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Perspektiv på språk, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin 2 (LITU20)

Läs mer

JAEN49, Europeisk och komparativ bolagsrätt, 15 högskolepoäng European and Comparative Corporate Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN49, Europeisk och komparativ bolagsrätt, 15 högskolepoäng European and Comparative Corporate Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN49, Europeisk, 15 högskolepoäng European and Comparative Corporate Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd

Läs mer

JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle

JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER STYRDOKUMENT Dnr V 2017/670 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Forsknings-

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRO400 Straff- och processrätt, 30 högskolepoäng Criminal Law and Procedural Law, 30 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning II,

Verksamhetsförlagd utbildning II, 2019-02-22 Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik KURSBESKRIVNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning II, Kompletterande pedagogisk utbildning 7,5 hp (kurskod

Läs mer

JAMR13, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR13, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR13, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp. Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2016 PTU14

Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp. Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2016 PTU14 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen

Läs mer

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Examensarbetet bedöms i områdena: Process, Ingenjörsmässigt och vetenskapligt innehåll samt Presentation.

Läs mer

Sociologisk analys, Sociologi III, VT 2015 Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys, Sociologi III, VT 2015 Kvalitativ del (3 hp) Sociologisk analys, Sociologi III, VT 2015 Kvalitativ del (3 hp) Detta kursmoment syftar till att ge fördjupad förståelse av olika sätt att samla in och analysera kvalitativ empiri. Momentet är inriktat

Läs mer

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP - KUNSKAPSKRAV ATT UPPNÅ I ÅR 9

SAMHÄLLSKUNSKAP - KUNSKAPSKRAV ATT UPPNÅ I ÅR 9 SAMHÄLLSKUNSKAP - KUNSKAPSKRAV ATT UPPNÅ I ÅR 9 REFLEKTERA OCH VÄRDERA Hur du kan reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar. Hur du kan reflektera över mänskliga rättigheter

Läs mer

Riktlinjer för kursen Översättningsvetenskaplig teori och metod I, 15 hp, AN. Höstterminen 2009.

Riktlinjer för kursen Översättningsvetenskaplig teori och metod I, 15 hp, AN. Höstterminen 2009. Stockholms universitet Tolk- och översättarinstitutet Riktlinjer för kursen Översättningsvetenskaplig teori och metod I, 15 hp, AN. Höstterminen 2009. Kursens mål och innehåll Kursen har följande lärandemål

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte

HISTORIA. Ämnets syfte HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

CTL302, Svenska som andraspråk III inom ämneslärarprogrammet, för arbete i gymnasieskolan och vuxenutbildningen, 30 hp

CTL302, Svenska som andraspråk III inom ämneslärarprogrammet, för arbete i gymnasieskolan och vuxenutbildningen, 30 hp Betygskriterier CTL302, Svenska som andraspråk III inom ämneslärarprogrammet, för arbete i gymnasieskolan vuxenutbildningen, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2017-06-07. Gäller fr.o.m. ht 2017.

Läs mer

Studiehandledning Montessoripedagogikens teori om lärande 7,5 hp. Ht-2014

Studiehandledning Montessoripedagogikens teori om lärande 7,5 hp. Ht-2014 Institutionen för pedagogik och didaktik Kurskod: DIA46F Version 2014-07-10 Studiehandledning Montessoripedagogikens teori om lärande 7,5 hp Ht-2014 Välkommen till kursen Montessoripedagogikens teori om

Läs mer

Akademisk hederlighet. om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder

Akademisk hederlighet. om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder Akademisk hederlighet om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder Vad är akademisk hederlighet? Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera

Läs mer

Kursinformation. Svenska som andraspråk III 15 högskolepoäng

Kursinformation. Svenska som andraspråk III 15 högskolepoäng Kursinformation Svenska som andraspråk III 15 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Svenska som andraspråk III, 15 högskolepoäng I detta häfte får du information om kursens innehåll och uppläggning.

Läs mer

MGTN47, Management: Understanding Management, 10 högskolepoäng Management: Understanding Management, 10 credits Avancerad nivå / Second Cycle

MGTN47, Management: Understanding Management, 10 högskolepoäng Management: Understanding Management, 10 credits Avancerad nivå / Second Cycle Ekonomihögskolan MGTN47, Management: Understanding Management, 10 högskolepoäng Management: Understanding Management, 10 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Mål och strategier för Centrum för polisforskning

Mål och strategier för Centrum för polisforskning Beslut 1(5) 2011-01-17 Bo Wennström Professor Centrum för polisforskning Center for Police Research Box 512 SE-751 20 Uppsala Gamla torget 6 Telefon/Phone: 018-471 76 75 +46 18 471 7675 Telefax/Fax: 018-471

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Kunskap och förståelse. Ekonomihögskolan

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Kunskap och förståelse. Ekonomihögskolan Ekonomihögskolan EKHE53, Economic History: Financial Systems - Development and Crises, 7,5 högskolepoäng Economic History: Financial Systems - Development and Crises, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin Dnr J11 4602/07 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Filosofie magisterexamen med huvudområdet reproduktiv och perinatal hälsa Degree of Master of Science (One Year) with a major in Midwifery

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Undervisningen i ämnet företagsekonomi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

FÖRETAGSEKONOMI. Undervisningen i ämnet företagsekonomi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer