Emma Frans: Många människor vill faktiskt bli lurade

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Emma Frans: Många människor vill faktiskt bli lurade"

Transkript

1 Emma Frans: Många människor vill faktiskt bli lurade Emma Frans Foto: Fredrik Funck I dag är alla dagar som första april. På sociala medier sprids information som är falsk och ibland medvetet lögnaktig. Nu efterlyser forskaren Emma Frans en folkbildningskampanj för att inte fler ska låta sig luras av falska nyheter och påståenden. Thomas Lerner Den stora faran är inte den lilla grupp som helhjärtat tror på konspirationsteorier och falska nyheter. En stor utmaning ligger i stället i att ge det stora folkflertalet verktyg för att skilja mellan sanning och lögn, och avgöra vad som faktiskt är fake news. Det är budskapet från den uppmärksammade forskaren och vetenskapsskribenten Emma Frans när vi träffas för ett samtal om att luras och att bli lurad. Hon är aktuell med boken Sant, falskt eller mittemellan (Volante).

2 Vi människor har en evolutionär beredskap att möta hot och att se mönster i tillvaron. Under årtusenden har det gynnat oss. Men i dag uppfattar vi hot som egentligen inte är några hot och ser mönster där det inte finns några, säger Emma Frans. Hon tror att vi inte kan bortse från att människan alltid kommer att ha en benägenhet att tänka magiskt, religiöst eller konspiratoriskt. Men vi kan lära oss att förhålla oss till detta och inte låta oss styras av denna förkärlek. Emma Frans pratar om att många faktiskt vill bli lurade. Hon säger att vi människor älskar enkla lösningar och påståenden som bekräftar vår världsbild och att vi därför många gånger inte är rationella. Vi lever i en komplex tid som vi vill ska bli förklarad för oss. Tidigare erbjöd religionen en sådan förklaringsmodell, ett narrativ att ta till sig. Men när vetenskapen motbevisade den religiösa världsbilden blev den ibland en fiende för påvar, biskopar och präster. Sedan finns det ju exempel på personer som Gregor Mendel, genetikens fader, som var både vetenskapsman och munk. I dag utmålar allt fler vetenskapen som fienden. De här personerna och grupperna menar att de sitter inne med de rätta svaren och att forskare bara är ute för att manipulera. Sanningen är ofta inte enkel och svartvit, lögnen däremot ger de enkla svaren och blir då mer tilltalande. I slutna grupper på Facebook finns historier om hur din kropp kan bli motståndskraftig mot alla infektioner om du bara dricker silvervatten. I andra sammanhang ältas brott där gärningsmannen har utländsk bakgrund svenska förövare tas dock inte upp. Men när vetenskapen kan visa att silvervatten inte gör att någon blir resistent mot sjukdomar och att även svenskar begår brott tas det bara av gruppmedlemmarna som bevis för forskarna är korrupta. Det spelar ingen roll vad vetenskapen visar alla vet ju i alla fall vad som är sant och falskt, säger Emma Frans. Påstådda sanningar måste alltid kunna tåla en vetenskaplig granskning, fortsätter hon. Den som medvetet ljuger och luras anpassar sin berättelse efter ett behov som finns hos lyssnaren, tittaren eller läsaren och det oavsett om det handlar om en politiker, en tidning eller ett nättroll. Hjärnan är en stor energislukare och därför har det evolutionärt varit lönsamt att spara energi. Länge var det bra att snabbt kunna dra slutsatser om orsakssamband och mönster i tillvaron, förklarar Emma Frans.

3 Så om någon föll död till marken efter att ha tuggat i sig en svamp fanns det en uppenbar fördel med att ge svampen skulden på så sätt undveks risken för att fler eventuellt skulle dö. Här fanns också ett mått av vidskepelse. I dag finns det ju svampböcker för att skilja giftsvampar åt från kantareller och andra ätliga sorter. Så vi behöver inte vara lika snabba på att själva dra slutsatser om orsakssamband nu för tiden. Dagens värld är för de allra flesta människor betydligt tryggare än för bara några årtionden sedan. Färre dör i trafiken, tidigare livshotande sjukdomar går att bota och så vidare. Ändå är så många omotiverat fokuserade på hoten mot sin tillvaro. Och det är något även etablerade medier spelar på, menar Emma Frans. Chefredaktörer och ansvariga inom etablerade medier uppmärksammar gärna att falska nyheter sprids på sociala medier, delvis för att rättfärdiga sin egen verksamhet som seriösa nyhetsförmedlare. Men radio, tv och tidningar uppträder ibland på samma arena. En kvällstidning hade rubriken Din snuva kan vara läckande hjärnvätska. Sök läkare!. Flera gånger under lång tid har det exempelvis kommit nyheter om att barns placering i syskonskaran har stor betydelse för deras personlighet. Både Dagens Nyheter och flera andra medier skrev för några år sedan om kritiserade teorier om detta. Så även etablerade medier kan ge uppmärksamhet åt helt ovetenskapliga påståenden de blir lätt alarmistiska. Men jag försöker som forskare och skribent rikta in mig på mottagarna istället för att anklaga enskilda tidningar och nyhetsprogram. Jag vill vara med och bygga upp en motståndskraft hos läsare, tittare och lyssnare. Det handlar om att vara kritisk mot dem som kommer med informationen, mot källorna. Och om att kunna förstå vad som är vetenskapligt belagt och inte. Emma Frans är orolig för att vi kommer att få en uppdelning i samhället där en del betalar för att få information från seriösa tidningar och nyhetsbrev. Andra däremot, kanske en majoritet, kommer i stället att gratis ta del av information som någon betalar för att de ska ta del av. Nätet skulle bli en humanistisk kunskapskälla och ge oss upplysta medborgare. I stället förstärktes de negativa sidorna hos oss människor. I bloggar, på hemsidor och i sociala medier sprids falsk information och lögnaktiga påståenden. Vi kan även ta Twitter som exempel. Där skrivs ofta inlägg med ett aggressivt och hånfullt tonfall som sedan retweetas, och det leder i

4 slutänden till att tonen skärps ytterligare. Internet har verkligen blivit ett tvåeggat svärd. Vi kan hämta information, men också luras eller bli lurade. Hur kan vi då optimera internet så att det blir den positiva kunskapskälla som Emma Frans efterlyser? Hon talar om reglering och ser inga problem med det. Bilen var länge ett ganska farligt fordon som orsakade många dödsoffer. Sedan fick vi lag om att använda bilbälten, hastighetsbegränsningar, airbags... och i dag är det betydligare säkrare att köra bil. Internet, där vi sällan behöver ta ett publicistiskt ansvar, borde också kunna bli säkrare och innehålla mer korrekt information. Men även om så blir fallet tror Emma Frans att det alltid kommer att finnas en grupp som inte tar till sig vetenskapliga rön och fakta. Däremot är det viktigt att nå den breda massan som kan vara osäker på vad som är sant eller falskt. Allt handlar inte bara om fakta. I stället betyder grupptillhörighet, gemenskap och identitet mycket för vad vi väljer att tro på. De som har det mest tilltalade narrativet, de bästa vibbarna, vinner. Kan man då alltid lita på vetenskapen? Jag brukar säga att vi inte förbehållslöst ska lyssna till forskare. Men jag tänker att vetenskapen ger den bästa förklaringsmodellen som står till buds i dag. Vi måste lyssna till den samlade expertisen inom ett område, som nu när det gäller klimathotet. Vi kan inte avfärda vetenskapliga studier och rapporter med att de inte känns trovärdiga. Däremot ska vi granska dem med kritiska ögon. Forskare kan ju ha sin agenda. Men de kan också ha svårt att ändra ett synsätt de omfattat i många år. Så var fallet när läkaren och professorn Barry Marshall och kollegan Robin Warren upptäckte att bakterien Helicobacter pylori står för merparten av alla magsår. Innan dess var den allmänna uppfattningen att magsår orsakades av stress och kryddig mat, och deras upptäckt möttes med stor skepsis inom forskarvärlden. För att bevisa sin teori infekterade Marshall sig själv med bakterien. Han utvecklade snabbt ett magsår som han sedan framgångsrikt botade med antibiotika. För tretton år sedan fick han och kollegan Warren Nobelpriset i medicin.

5 Vetenskapliga studier kan ibland presenteras i medierna med ganska svag grund, säger Emma Frans. Det alltmer uppskruvade tempot på nyhetsredaktioner försvårar också ett kritiskt granskande. Läs mer: Forskaren Emma Frans: Vi måste genomskåda osanningarna Fakta. Emma Frans Ålder: 37 år Bor: Uppsala. Familj: Man och två barn. Bakgrund: Föräldrarna var psykologer, vilket kanske påverkade hennes intresse för hur kroppen och psyket fungerar. Studerade biomedicin vid Uppsala universitet och doktorerade vid Karolinska institutet om förekomsten av autism hos barn till äldre fäder. Gör: Forskar och arbetar som vetenskapsskribent. För två år sedan tilldelades hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst. Motiveringen löd "För att hon så underhållande tar striden mot faktaresistensen och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter". Aktuell: Med boken Sant, falsk eller mittemellan (Volante). I den går hon igenom en rad påståenden för att se om de stämmer. Som Går det att bota bakfylla?, Ökar antidepressiva läkemedel risken för självmord och Har vi mest sex under våren?. Visa mindre Checklista. Så förhåller du dig till information 1. Din världsbild kan påverkas av det som rapporteras i nyheterna eller det som delas i ditt flöde på sociala medier. Men viktig information når inte nyhetsflödet. Tänk på att stora framsteg inte har samma nyhetsvärde som larmrapporter. 2. Vad medveten om att dina förväntningar kan påverka din tolkning av verkligheten. 3. Tro inte på allt du läser. Var alltid lite misstänksam, särskilt om ett påstående kommer från en anonym källa eller om det publicerats utan någon typ av granskning. 4. Finns det någon skillnad mellan din världsbild och vad statistiken visar? Tänk på att vi människor inte alltid är objektiva. 5. Om du är övertygad om något vilka bevis krävs för att du ska sluta att tro på detta?

6 6. Har avsändaren något att vinna på att övertyga dig om något? Finns det en potentiell ekonomisk vinst: En politisk agenda? 7. Hur påverkar dina fördomar bedömningen av en persons påståenden? 8. Har en vetenskaplig studie som citeras en sponsor? Hur påverkar det studiens resultat? 9. Finns det en risk att ett fynd beror på slumpen? 10. Att tolka statistik kan vara svårt, men håll utkik efter en kapad y-axel eftersom det kan ge en missvisande bild. En annan statistisk miss är att ett samband tolkas som orsak och verkan.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken uppmärksammas vi på hur vi kan få bättre koll på nätet. Vi får lära oss var allt kommer ifrån och vad vi ha rätt att göra. Vi får även lära oss att man

Läs mer

Agenda. Sosso. Agenda. Sverige.se. Sverige2.se. Souheil Sosso Bcheri. Sosso 2008-06-02. Min vision för Sverige2.se Min vision för e-legitimation

Agenda. Sosso. Agenda. Sverige.se. Sverige2.se. Souheil Sosso Bcheri. Sosso 2008-06-02. Min vision för Sverige2.se Min vision för e-legitimation Agenda Souheil Bcheri 2008-06-02 Min vision för Sverige2.se Min vision för e-legitimation Assyriska riket Libanon Einstein hade en egen formel och förändrade Fysikvärlden! Kamprad hade sin vision och förändrade

Läs mer

Att möta den döendes existentiella behov

Att möta den döendes existentiella behov Att möta den döendes existentiella behov Peter Strang Professor i palliativ medicin Onkolog, överläkare Karolinska institutet och Stockholm Stockholms Sjukhem Vetenskaplig ledare för Palliativt Kunskapscentrum

Läs mer

Ingen avkoppling. utan uppkoppling. en undersökning om bredband och det viktiga med internet. Februari 2012

Ingen avkoppling. utan uppkoppling. en undersökning om bredband och det viktiga med internet. Februari 2012 Ingen avkoppling utan uppkoppling en undersökning om bredband och det viktiga med internet Februari 2012 Ingen avkoppling utan uppkoppling Internet tillgodoser allt fler av våra behov, oavsett om det handlar

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

OM ANTIBIOTIKA Därför får du antibiotika Därför får du inte antibiotika

OM ANTIBIOTIKA Därför får du antibiotika Därför får du inte antibiotika OM ANTIBIOTIKA Därför får du antibiotika Därför får du inte antibiotika Vad är antibiotika? Antibiotika är läkemedel som används för att behandla och i sällsynta fall förebygga infektioner som orsakas

Läs mer

Trollfest efter Kungsträdgården

Trollfest efter Kungsträdgården Trollfest efter Kungsträdgården Publicerad 2016-01-15 Konspirationsteorier. Sedan i lördags har DN publicerat en rad artiklar om sexuella ofredanden vid festivalen We are Sthlm. Men i nätets undervegetation

Läs mer

a rgu m en t at i on s fel Fixa skolan!

a rgu m en t at i on s fel Fixa skolan! 10 a rgu m en t at i on s fel Sociala medier har gjort det lättare att diskutera med andra människor, men bråken är sällan långt borta. Ibland är det nödvändigt att bråka, men när bråken beror på missförstånd

Läs mer

Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet

Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet 1/6 BESLUT 2016-03-07 Dnr: 15/03197 SAKEN Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven

Läs mer

Ta kommando över dina tankar

Ta kommando över dina tankar Ta kommando över dina tankar Vår hjärna vän eller fiende! Har du någon gång hört uttrycket det är bara ord, eller, det var bara en oskyldig tanke. Min vän, det finns ingenting så förödande som ord och

Läs mer

Lurad var dag. Noveller och dikter om det oväntat uppenbara. Erik Thiel

Lurad var dag. Noveller och dikter om det oväntat uppenbara. Erik Thiel Lurad var dag Noveller och dikter om det oväntat uppenbara Erik Thiel En förändring krävs Ta en titt omkring er, det är allt ni behöver göra för att se att vi måste ändra vårt sätt att leva, att vi måste

Läs mer

Förstå ord och begrepp om information och desinformation

Förstå ord och begrepp om information och desinformation Förstå ord och begrepp om information och desinformation Lektionen handlar om att resonera kring begrepp som rör desinformation, åsikter och spridning av falska nyheter. Till läraren 1. Para ihop begrepp

Läs mer

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället?

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Samhällskunskap årskurs 8 Arbetsområde: Media År: XT 201X Medias inflytande Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Förmågor i fokus Reflektera över hur individer och samhällen

Läs mer

Rapport Fake news och svenskarna vem eller vad kan vi lita på i digitaliseringen av samhället?

Rapport Fake news och svenskarna vem eller vad kan vi lita på i digitaliseringen av samhället? Rapport Fake news och svenskarna vem eller vad kan vi lita på i digitaliseringen av samhället? En kartläggning av svenskarnas syn på falska nyheter och spridningen av dessa i sociala medier. Hur man ser

Läs mer

Ruta 3 Text som källa - Skrivna källor Skrivna källor är alla möjliga sorters texter som är nedskrivna på något sätt.

Ruta 3 Text som källa - Skrivna källor Skrivna källor är alla möjliga sorters texter som är nedskrivna på något sätt. Bli en källspanare! Handledning för presentation Ruta 1 Bli en källspanare! Ruta 2 En källa är en informationsbärare, dvs något som bär information till oss. En källa kan vara nästan vad som helst, så

Läs mer

En nybörjarkurs i kritiskt tänkande

En nybörjarkurs i kritiskt tänkande En nybörjarkurs i kritiskt tänkande Jesper Jerkert Andreas Anundi & CJ Åkerberg: Skeptikerskolan. Handbok i kritiskt tänkande. Stockholm: Forum, 2010, 226 s. ISBN 978-91-37-13588-5. Andreas Anundi och

Läs mer

KOMMUNIKATIONSMODELLEN N Ä S TA N A LLA LEVA N D E VA RELSER H A R FÖRMÅGAN ATT M E D D E L A S IG MED VA RANDRA

KOMMUNIKATIONSMODELLEN N Ä S TA N A LLA LEVA N D E VA RELSER H A R FÖRMÅGAN ATT M E D D E L A S IG MED VA RANDRA SOCIAL KOMMUNIK ATION SAMMANFATTNING Människan är en kommunikativ varelse som ständigt kommunicerar. Ordet kommunicera kommer av det latinska communicare som betyder göra gemensamt. Kommunikation handlar

Läs mer

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är.

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är. Sociala medier Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

INFOKOLL. Formulera frågor Söka information. Granska informationen Bearbeta informationen. Presentera ny kunskap

INFOKOLL. Formulera frågor Söka information. Granska informationen Bearbeta informationen. Presentera ny kunskap INFOKOLL Att söka, bearbeta och presentera information på ett effektivt sätt är avgörande när du arbetar med projekt, temaarbeten och fördjupningar. Slutmålet är att du ska få ny kunskap och mer erfarenheter.

Läs mer

Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka?

Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka? Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka? Du har ett bra immunförsvar. Var rädd om det. Använd mer av din egen kraft. Undvik antibiotika när det inte behövs. Vårt immunförsvar är en viktig kraft som

Läs mer

Agenda, SVT2, , inslag om informationspåverkan; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet

Agenda, SVT2, , inslag om informationspåverkan; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet 1/5 BESLUT 2018-11-12 Dnr:18/00414 SAKEN Agenda, SVT2, 2018-02-04, inslag om informationspåverkan; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet BESLUT Inslaget frias. Det strider inte mot

Läs mer

Lärarhandledning och diskussionsunderlag för elever

Lärarhandledning och diskussionsunderlag för elever Lärarhandledning och diskussionsunderlag för elever 1 Inledning Den här handledningen är ett komplement till boken Vad är grooming? Boken tar på ett konkret och informativt sätt upp grooming, processen

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst 1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst Våra känslor försvårar för oss Vi är överhopade av intryck Vi har en fiende Vi ska se hur han agerar > 1 Mos. 2:8-9, 15-17 8. Och Herren Gud planterade en

Läs mer

Hur ser ungas nätvardag ut?

Hur ser ungas nätvardag ut? Om ungas nätvardag Hur ser ungas nätvardag ut? Den vanligaste aktiviteten för 13-18-åringar är sociala medier Dagens 3-åringar använder nätet i ungefärligen samma utsträckning som 7 8-åringarna 2010 Över

Läs mer

1. Uppdrag (10 poäng) 1. Hitta någon med hög trovärdighet. 2. Ta en bild eller rita av. 3. Motivera. Spara. Uppdrag MIK

1. Uppdrag (10 poäng) 1. Hitta någon med hög trovärdighet. 2. Ta en bild eller rita av. 3. Motivera. Spara. Uppdrag MIK 1. Uppdrag (10 poäng) 1. Hitta någon med hög trovärdighet. 2. Ta en bild eller rita av. 3. Motivera. Spara. 2. Kryssfråga (5 poäng) Vad är sociala medier? 1. Personliga inlägg på bloggar. 2. När flera

Läs mer

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst. Våra känslor Vi är överhopade av intryck

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst. Våra känslor Vi är överhopade av intryck 1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst Våra känslor Vi är överhopade av intryck Vi har en fiende Gud är god 8. Och Herren Gud planterade en lustgård i Eden österut och satte i den människan, som

Läs mer

Vad går det egentligen att säga om de unga som lockas till IS?

Vad går det egentligen att säga om de unga som lockas till IS? 1 (8) 2016-09-27 Hej och välkommen till den här podden från myndigheten för ungdomsoch civilsamhällesfrågor, där vi pratar om extremism och hur vi kan jobba med unga som dras till de här miljöerna. Och

Läs mer

Att bygga en stark klubbkänsla!

Att bygga en stark klubbkänsla! Att bygga en stark klubbkänsla! kontakt@anneliostberg.se www.anneliostberg.se 076-812 22 02 Facebook: Anneli Östberg - individ, grupp & org. utveckling Att bygga en stark klubbkänsla! Värderingar Hur värderingarna

Läs mer

8 Utan Jesus ingen mobil i fickan

8 Utan Jesus ingen mobil i fickan Inledning När jag var 14 år gammal var jag helt säker på att vetenskapen har bevisat att Gud inte finns och att Bibeln bara är en sagobok. Så var det. Det visste jag, och det visste alla mina kompisar.

Läs mer

Effektivt påverkansarbete

Effektivt påverkansarbete Hela världen i Uppsala stift Foto: Kristina Strand Larsson Effektivt påverkansarbete Vår utgångspunkt är att allt påverkansarbete vill en förändring, politisk förändring eller en förändring i attityd eller

Läs mer

Har den sakliga debatten någon framtid?

Har den sakliga debatten någon framtid? RETORIK Har den sakliga debatten någon framtid? Karin Noomi Karlsson diskuterar ett missbrukat begrepp. Intresset för retorikämnet har varit stort under många år och otaliga är de studieförbund, privata

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i biologi

Läs mer

Frågebatteri Vetenskap & Allmänhet 2009

Frågebatteri Vetenskap & Allmänhet 2009 2009-09-11 Frågebatteri Vetenskap & Allmänhet 2009 Urval: Riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten, 16 år och äldre Antal intervjuer: 1 000 st Tid för telefonintervjuer: 15 21 September 2009

Läs mer

Engagerande nyheter MEG13. Ioanna Lokebratt Erik Hörnfeldt

Engagerande nyheter MEG13. Ioanna Lokebratt Erik Hörnfeldt Engagerande nyheter MEG13 Ioanna Lokebratt Erik Hörnfeldt Innehållsförteckning Syfte och metod 3. Underlag 4. Redaktionella medier 5. Sociala medier 6. Jämförelse 7. Ämnena med störst genomslag 8-9. De

Läs mer

Kritiskt tänkande HTXF04:3 FTEB05. Utvärdering av argument

Kritiskt tänkande HTXF04:3 FTEB05. Utvärdering av argument Kritiskt tänkande HTXF04:3 FTEB05 Utvärdering av argument Utvärdering av argument Två allmänna strategier Felslutsmetoden: Man försöker hitta felslut, formella och informella, från en lista över vanliga

Läs mer

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2015-11-03

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2015-11-03 Rapport 18-årsundersökning MSB 1-11-03 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Målgruppen 4 Slutsatser Resultat Tillit och informationsinhämtning 11 Om det inträffar en kris 26 Risk och oro för den egna säkerheten

Läs mer

Moderna skrönor och ren propaganda Källkritik för att avslöja bluffar och påverkansmetoder

Moderna skrönor och ren propaganda Källkritik för att avslöja bluffar och påverkansmetoder Moderna skrönor och ren propaganda Källkritik för att avslöja bluffar och påverkansmetoder Jag heter Aminata Grut och arbetar idag som Digital Utvecklingsredaktör med ansvar för digitala plattformar hos

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING

FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING A FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING GS1. Här beskrivs kortfattat några personers egenskaper. Läs varje beskrivning och ringa in det alternativ på varje rad som visar hur mycket varje person liknar eller

Läs mer

Tyckande och teologi. Ledare SPT nr 3 2012

Tyckande och teologi. Ledare SPT nr 3 2012 Ledare SPT nr 3 2012 Tyckande och teologi EN EFFEKT AV DEN snabbt ökande internetanvändningen i vår samtid är att det produceras oerhört mycket teologi nu för tiden. Teologi? Ja, med nutida definition

Läs mer

Drabbade av naturen hur reagerar människor?

Drabbade av naturen hur reagerar människor? Drabbade av naturen hur reagerar människor? Ann Enander Ledarskapscentrum, Försvarshögskolan Människors reaktioner: teori och praktik Naturolyckor olika tolkningar? Beredskap och varning bryr vi oss? I

Läs mer

Vilken typ av nyheter intresserar dig främst? Nöje Olyckor och katastrofer Lokala nyheter Brott och rättegångar Löpsedeln/första sidan Serier Forskning och framsteg Utrikesnyheter Teknik Mode Sport Kultur

Läs mer

Moralisk oenighet bara på ytan?

Moralisk oenighet bara på ytan? Ragnar Francén, doktorand i praktisk filosofi Vissa anser att det är rätt av föräldrar att omskära sina döttrar, kanske till och med att detta är något de har en plikt att göra. Andra skulle säga att detta

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2010

FINLAND I EUROPA 2010 Intervju- och undersökningstjänster Urvalsnummer: FINLAND I EUROPA 2010 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV A H1. Här beskrivs kortfattat några personers egenskaper. Läs varje beskrivning och ringa in det alternativ

Läs mer

Syfte: träna elevernas källkritiska förmåga samt öka deras kunskaper om källkritiska principer

Syfte: träna elevernas källkritiska förmåga samt öka deras kunskaper om källkritiska principer B. Källkritiska detektiven en analys av tre nyhetssajter Tre helt olika nyhetssajter ska granskas. Till sin hjälp har eleverna källkritiska frågor. Får sajterna godkänt eller inte? Övningen innehåller

Läs mer

Datum Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift.

Datum Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift. Datum 2016 10 31 Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift. Mediestrategi Förord Tillväxtverket arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft.

Läs mer

EFTERARBETSMATERIAL FÖR propaganda

EFTERARBETSMATERIAL FÖR propaganda EFTERARBETSMATERIAL FÖR propaganda TILL LÄRAREN DRÖM- OCH FIENDEBILDER Vi människor har ett behov av att dela in människor i grupper. Vi identifierar oss med vissa grupper och favoriserar dessa framför

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

"Biologi - blodet, andningen och maten"

Biologi - blodet, andningen och maten "ologi - blodet, andningen och maten" Grundskola 8 1 1 biologiplanering Skapad 2016-09-30 av Daniel Spångberg i Björkvallsskolan, Uppsala Baserad på "Mall för pedagogisk planering Björkvallsskolan" från

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Sociala medier för organisationer

Sociala medier för organisationer Sociala medier för organisationer Christian Gustavsson Kommunikatör Studieförbundet Vuxenskolan Skåne Facebook: www.facebook.com/svskane Twitter: @svskane Vad är sociala medier? Internet öppnade för allmänheten

Läs mer

Existentiell kris, meningsfrågor, dödsångest

Existentiell kris, meningsfrågor, dödsångest Existentiell kris, meningsfrågor, dödsångest Peter Strang Professor i palliativ medicin Onkolog, överläkare Karolinska institutet och Stockholm Stockholms Sjukhem Vetenskaplig ledare för Palliativt Kunskapscentrum

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

En stad tre verkligheter

En stad tre verkligheter Uppsats i Historia1, Delkurs 1 Högskolan Dalarna, VT 2010 En stad tre verkligheter En uppsats om Sundsvallspressens bevakning av den stora strejken 1909 Rickard Björling Innehåll 1. Inledning. s. 2 1.1

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Bakgrund. Frågeställning

Bakgrund. Frågeställning Bakgrund Svenska kyrkan har under en längre tid förlorat fler och fler av sina medlemmar. Bara under förra året så gick 54 483 personer ur Svenska kyrkan. Samtidigt som antalet som aktivt väljer att gå

Läs mer

Ett filter i huvet! är bättre än ett i datorn!! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på Internet?!

Ett filter i huvet! är bättre än ett i datorn!! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på Internet?! Ett filter i huvet! är bättre än ett i datorn!! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på Internet?! Unikt samarbete mellan företag, myndigheter & ideella organisationer! Hur ser ungas nätvardag

Läs mer

Sant falskt eller mittemellan

Sant falskt eller mittemellan Kort sammanfattning av: Sant falskt eller mittemellan En dag om medie- och informationskunnighet i Umeå 2014 Dagen förklarade medie- och informationskunnighet på ett grundläggande plan. Det satte dessutom

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

Problemet med pseudovetenskap handlar snarare om ett missförstånd av

Problemet med pseudovetenskap handlar snarare om ett missförstånd av Var ligger pseudot i pseudovetenskap? Problemet med pseudovetenskap handlar snarare om ett missförstånd av förhållandet mellan språk och verklighet än om misstag om verkligheten som sådan, skriver professor

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer Plan för hantering av hot, våld och 1(9) Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer 1. Agerande vid pågående hot- eller våldssituationer Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas

Läs mer

Granska digitala identiteter vem är vem på internet?

Granska digitala identiteter vem är vem på internet? Granska digitala identiteter vem är vem på internet? Lektionen handlar om möjligheter och risker förknippade med internet och digital kommunikation; till exempel nätfiske, grooming och falska identiteter.

Läs mer

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla människor i hela världen har vissa rättigheter. Det står i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år 1948. Det är staten i varje land som ska se till

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

Kommunikation. Inom SYLF och med andra

Kommunikation. Inom SYLF och med andra Kommunikation Inom SYLF och med andra All kommunikation sker på mottagarens villkor à Vem vill du nå? à Vem vill du påverka? Hur vill SYLF uppfattas? Seriösa För att bli kontaktade och få utrymme Pålästa

Läs mer

Vetenskapsfestivalen 2009 Vänner & Fiender

Vetenskapsfestivalen 2009 Vänner & Fiender PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN Vetenskapsfestivalen 2009 Vänner & Fiender Er klass besökte psykologiska institutionen under Vetenskapsfestivalen. Där fick ni lära er en del om gruppsykologi och socialpsykologi.

Läs mer

Eskatologi Den yttersta Domen

Eskatologi Den yttersta Domen Eskatologi 2015-03-04 Den yttersta Domen Den yttersta domen "Det är människan förelagt att en gång dö och sedan dömas" (Hebr. 9:27) Varje dag (i världen) så dör ca 150 000 människor. Det innebär ca 6 400

Läs mer

Informationskompetens

Informationskompetens Informationskompetens Det här är en enkätundersökning som är intresserad av dina vanor när du söker information på Internet. Den består av 21 frågor och ditt deltagande i studien är helt frivilligt och

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Allmänt om bakterier

Allmänt om bakterier Bakterier Allmänt om bakterier Bakterier är varken djur eller växter De saknar cellvägg och klorofyll De är viktiga nedbrytare - bryter ner döda växter och djur En matsked jord = 10 miljarder bakterier

Läs mer

De tysta vittnena. Verklighetsbakgrunden

De tysta vittnena. Verklighetsbakgrunden De tysta vittnena Verklighetsbakgrunden Berättelsen i utställningen ligger mycket nära en verklig händelse. Du har säkerligen också läst om liknande fall i pressen artiklar om hur unga flickor, nästan

Läs mer

3 KAMPANJER. Vilken är lämpligast för dig?

3 KAMPANJER. Vilken är lämpligast för dig? 3 KAMPANJER Vilken är lämpligast för dig? Forskning i programutformning för kampanjer kring alternativa berättelser och motberättelser visar att många kampanjer inte är konstruerade på rätt sätt för att

Läs mer

Politisk reklam i TV

Politisk reklam i TV Novus Opinion Politisk reklam i TV 1 juli 2009 David Ahlin Allmänheten om TV-reklam från politiska partier Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av TV4. Intervjuerna har genomförts

Läs mer

Frågebatteri Vetenskap & Allmänhet 2015

Frågebatteri Vetenskap & Allmänhet 2015 2015-09-17 Frågebatteri Vetenskap & Allmänhet 2015 Urval: Riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten, 16 74 år Antal telefonintervjuer: 1 000 Tid för telefonintervjuer: 20 september 4 oktober

Läs mer

Vetenskap och dataanalys. Hundkursen 14 september 2015 Hans Temrin

Vetenskap och dataanalys. Hundkursen 14 september 2015 Hans Temrin Vetenskap och dataanalys Hundkursen 14 september 2015 Hans Temrin Syftet är att ge en grund för förståelsen av det stoff som presenteras på kursen rent allmänt. Vetenskapen söker kunskap om de mest skilda

Läs mer

Granska fejkade sidor på nätet

Granska fejkade sidor på nätet Lektionen handlar om fejksidor på internet; om nyhetsvärdering och källkritik. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Titta på UR:s film "Källkritik: fejkade sidor" 2. Granska några fejksidor

Läs mer

Feedback. Ge och bra på ett bra sätt

Feedback. Ge och bra på ett bra sätt Feedback Ge och bra på ett bra sätt Innehåll Vad är feedback? Finns det bra och dålig feedback? Hur ger man bra feedback? På ett bra sätt Hur ska man ta feedback? Hur ska man be om feedback? Hur använder

Läs mer

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA!

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! DU HAR RÄTTIGHETER! Du får ut mer av Internet när du håller på dina rättigheter och uppför dig ansvarsfullt. Praktiskt taget alla har tillgång till Internet

Läs mer

7. Om argumentet är induktivt: Är premisserna relevanta/adekvata för slutsatsen?

7. Om argumentet är induktivt: Är premisserna relevanta/adekvata för slutsatsen? FTEA12:2 Föreläsning 4 Att värdera en argumentation II Inledning Förra gången konstaterade vi att argumentationsutvärdering involverar flera olika steg. Den som ska värdera en argumentation behöver åtminstone

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

Sexualitet och migration

Sexualitet och migration Sexualitet och migration Karl Norwald Auktoriserad socionom och auktoriserad sexolog Enheten för sexuell hälsa och Akutmottagningen för våldtagna, Södersjukhuset Stockholm Utgångspunkt för dagens innehåll

Läs mer

Interaktion Kommunikation Samtal

Interaktion Kommunikation Samtal Interaktion Kommunikation Samtal Ickeverbal kommunikation Klädsel Kroppshållning Gester Närhet / distans Ansiktsuttryck Ögonrörelser Attityd / bemötande Kultur Kroppskontakt Statusföremål Röst och tonläge

Läs mer

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat.

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat. Predikotext: Luk 12:4-7 Uttrycket Var inte rädd återkommer ofta i bibeln. I lite olika former hela 365 gånger dvs ett för varje dag året runt! Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan

Läs mer

Vetenskapsteori 2012-03-22. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Propositionell kunskap. Olika typer av kunskap

Vetenskapsteori 2012-03-22. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Propositionell kunskap. Olika typer av kunskap Vetenskapsteori Introduktion till vetenskapsteori med inriktning på medicinsk forskning Kunskap och sanning Ontologi (ontos = varande och logia = lära) läran om det som är Hur är världen och tingen beskaffade?

Läs mer

Johan Widén

Johan Widén Johan Widén 2017-04-29 Hej, jag heter Johan Widén, Välkomna till denna, vår 11:e Folkets Demonstration. Demonstrationen som aldrig ställer in. Om det efter valet 2018 tillträder en regering som är lika

Läs mer

Detta material innehåller information om och uppgifter relaterade till klicknyheter som publiceras på nätet, hur digital journalistik genererar pengar samt den omvälvning som nyhetsmedia genomgår, något

Läs mer

40 minuter om ungas nätvardag Ett föreläsningsmaterial från Surfa Lugnt

40 minuter om ungas nätvardag Ett föreläsningsmaterial från Surfa Lugnt 40 minuter om ungas nätvardag Ett föreläsningsmaterial från Surfa Lugnt Om Surfa Lugnt Nationellt initiativ mellan företag, myndigheter o frivilligorganisationer. Budskap Var närvarande i ditt barns vardag

Läs mer

Välkomna till Childrens Program

Välkomna till Childrens Program Välkomna till Childrens Program Førebyggande stødprogram med ett familjeperspektiv Då kan jag inte hjälpa min mamma det får hon göra själv 27 september 2018 Hemligheten Prata inte Känn inte Lita inte på

Läs mer

Djävulen i Vallentuna Den Onda Satan

Djävulen i Vallentuna Den Onda Satan Djävulen i Vallentuna Den Onda Satan Vallentunamördaren Journalisten Monica Antonsson En bok om bloggaren och journalisten Monica Antonsson som blev kallad för "Vallentunamördaren" efter att hon skrivit

Läs mer

Trender som påverkar folkhälsoarbetet. Vad? Varför? Vilka? Och?

Trender som påverkar folkhälsoarbetet. Vad? Varför? Vilka? Och? Trender som påverkar folkhälsoarbetet Vad? Varför? Vilka? Och? Framtidsforskning är konsten att klia sig innan det börjar klia Peter Sellers Men. En trend syns redan nu det inte något som kommer att hända

Läs mer

Hur känns det? Om känslans roll i pensionssparande. Charlotta Bay Stockholms universitet

Hur känns det? Om känslans roll i pensionssparande. Charlotta Bay Stockholms universitet Hur känns det? Om känslans roll i pensionssparande Charlotta Bay Stockholms universitet 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar Björn Wahlroos Vad säger forskningen?

Läs mer

Sverige och USA SM1, vt. 2013

Sverige och USA SM1, vt. 2013 Sverige och USA SM1, vt. 2013 Din uppgift är att göra en fördjupning i ett område där du jämför de två länderna vi arbetat med. Dels jämför du de bakomliggande idéerna och samhällsförhållandena och dels

Läs mer

DOKUMENTATION OCH SAMMANFATTNING AV BRÖDINSTITUTETS ALMEDALSSEMINARIUM DEN 5 JULI 2017.

DOKUMENTATION OCH SAMMANFATTNING AV BRÖDINSTITUTETS ALMEDALSSEMINARIUM DEN 5 JULI 2017. DOKUMENTATION OCH SAMMANFATTNING AV BRÖDINSTITUTETS ALMEDALSSEMINARIUM DEN 5 JULI 2017. VARFÖR LYCKAS BLOGGARNA BÄTTRE ÄN FORSKARNA? OM HUR FAKE NEWS TAR PLATS I HÄLSODEBATTEN Inbjudan till 5 juli kl.

Läs mer

Tillämpning. Hudiksvalls kommun och. medier

Tillämpning. Hudiksvalls kommun och. medier Tillämpning Hudiksvalls kommun och medier www.hudiksvall.se kunskap personligt möte meddelarfrihet klarspråk hint.hudiksvall.se medier Medierelationer Det ska gå snabbt och enkelt att få information från

Läs mer

Om undersökningen. Kvantitativ undersökning i Inizios webbpanel intervjuer Intervjuer genomförda 3-4 januari 2018 Uppdragivare: Timbro

Om undersökningen. Kvantitativ undersökning i Inizios webbpanel intervjuer Intervjuer genomförda 3-4 januari 2018 Uppdragivare: Timbro Om undersökningen Kvantitativ undersökning i Inizios webbpanel 1.151 intervjuer Intervjuer genomförda 3-4 januari 2018 Uppdragivare: Timbro Man pratar ibland om olika politiska ideologier, vilken beskrivning

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR OM ASTROLOGI. Det finns många frågor att ställa om astrologin!

FRÅGOR OCH SVAR OM ASTROLOGI. Det finns många frågor att ställa om astrologin! 1 2 3 Ivan Wilhelm FRÅGOR OCH SVAR OM ASTROLOGI Det finns många frågor att ställa om astrologin! Vissa av frågorna ställs av så kallade skeptiker i syfte att misskreditera eller rent av förlöjliga astrologin

Läs mer

Information. till dig som behandlas med Risperdal eller långtidsverkande Risperdal Consta.

Information. till dig som behandlas med Risperdal eller långtidsverkande Risperdal Consta. Information till dig som behandlas med Risperdal eller långtidsverkande Risperdal Consta www.schizofreni.se Innehåll Ett viktigt steg för att komma i själslig balans...4 Du är inte ensam...5 Psykisk sjukdom

Läs mer