Studierektor FU informerar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studierektor FU informerar"

Transkript

1 Studierektor FU informerar Evert Stenlund Rydberg

2 UKÄs kvalitetsutvärdering av utbildning på forskarnivå

3 UKÄs kvalitetsutvärdering av utbildning på forskarnivå Nya rutiner för studieplansmöten

4

5 Sammanfattning licentiatexamen och doktorsexamen utvärderas som en enhet. alla forskningsutbildningsämnen och inriktningar kommer att ingå. extern bedömargrupp (peer review) ämnesexperter, arbetslivsrepresentanter och doktorandrepresentanter. fokus på hur lärosätena arbetar för att doktoranderna ska nå examensmålen. Tre huvudkomponenter: Doktorandernas måluppfyllelse Forskarutbildningsmiljöns omfattning och kvalitet Interna kvalitetsarbetet Avhandlingar kommer inte att ingå. Självvärderingar Allmänna och individuella studieplaner Intervjuer Tvågradig betygsskala: skall avgöra om hög kvalitet.

6 Utgångspunkter Bidra till att säkerställa att all högre utbildning i Sverige håller hög kvalitet Bidra till utveckling av högre utbildning Principer Fokus på måluppfyllelse Doktorandperspektivet ska vara centralt Internt kvalitetsarbete ska ingå Arbetslivsperspektivet ska beaktas Utvärderingssystemet ska vara förenligt med lärosätenas autonomi Utvärderingen kommer inte att ligga till grund för resursfördelning forskningens omfattning och kvalitet den del av forskningen som ingår i forskarutbildningsmiljön och således kommer doktoranderna till godo det nätverk som doktoranden är del av samspel med den nationella och internationella forskarvärlden, samt med det omgivande samhället.

7 Rådgivande grupp Professor Kjersti Bale, Universitetet i Oslo, litteraturvetenskap Professor Christina Cliffordson, Göteborgs universitet och Högskolan Väst, pedagogik Professor Lars Ekedahl, f.d. rektor för Högskolan Väst, teknik Professor Love Ekenberg, Stockholms universitet, data- och systemvetenskap Professor Stina Johansson, Umeå universitet, socialt arbete Professor Maritta Soininen, Stockholms universitet, statsvetenskap Professor Roger Säljö, Göteborgs universitet, pedagogik Professor Christina Ullenius, f.d. rektor vid Karlstad universitet, teknik

8 Två referensgrupper Lärosätes- och doktorandperspektiv (SUHF, SFS, SULF) Arbetslivsperspektivet (Almega, Civilekonomerna, ST, SULF, TCO, Teknikföretagen) Expertgrupp frågeformulering Professor Eva Forsberg, Uppsala universitet, pedagogik Professor Robert Harris, Karolinska Institutet, medicin Doktorand Charlotta Forss, Stockholms universitet, historia Doktorand, Karin Jonsson, Södertörns högskola, historia och samhällsstudier Pilotgrupp Göteborgs universitet, Mälardalens högskola och Stockholms universitet Kontakter med VR och VINNOVA

9 NÄR? Huvudomgång hösten 2016 Pilotomgång våren 2015 Avgränsningar (för att arbetet inte skall bli för omfattande) Frågor som rör regelefterlevnad inkluderas inte i utvärderingen. ingen fördjupad granskning av forskningens innehållsliga kvalitet. Utvärderingsenheter En viktig utgångspunkt är att de enheter som utvärderas bör överensstämma med hur utbildningarna på forskarnivå är indelade och organiserade vid lärosätena. Huvudskälet för detta är att om utvärderingen ska kunna vara utvecklande, så måste enheten som utvärderas vara den verksamhet som ska kunna utvecklas. Utbildningarna på forskarnivå organiseras på olika sätt både inom och mellan lärosätena. Utbildning på forskarnivå är också i hög grad individanpassad och utbildningen för den enskilda doktoranden fastställs i en individuell studieplan. Av bestämmelserna i högskoleförordningen framgår dock att lärosäten med tillstånd att utfärda examina på forskarnivå ska besluta om ämnen som utbildning på forskarnivå ska anordnas i. För varje ämne ska det finnas en allmän studieplan. Av examensbeskrivningarna för examina på forskarnivå framgår att examen uppnås efter fullgjord utbildning inom ett ämne för utbildning på forskarnivå. Ämnet är alltså centralt i utbildning på forskarnivå.

10 Bedömning bedömarna är förtrogna med ämnet som utvärderas och dess särart. tillräcklig bredd i bedömarkompetensen. val av bedömare dialog mellan UKÄ och lärosätena. Yttrande och beslut Återkoppling och analys kommer att ges större utrymme än vad som varit fallet i utvärderingen på grundnivå och avancerad nivå som löpt under , det vill säga bedömargruppen får ett större utrymme att motivera sina bedömningar och ge lärosätena återkoppling i yttrandena. Lärosätena kommer att få möjlighet att läsa och kommentera yttrandet innan det slutgiltiga yttrandet formuleras. Detta kommer sedan att ligga till grund för UKÄ:s beslut. I de fall en utbildning/ett forskarutbildningsämne får sitt examenstillstånd ifrågasatt ska det i yttrandet tydligt framgå vad det är bedömarna bedömer inte håller tillräcklig kvalitet.

11 Uppföjlning De utbildningar som blivit ifrågasatta ska inom ett år analysera och åtgärda bristerna och lämna in en åtgärdsrapport till UKÄ. Uppföljningen kommer att ske i analogi med hur det har hanterats i systemet för grundnivå och avancerad nivå med en bedömargrupp som granskar redovisningen. När bedömargruppen anser sig ha ett fullgott underlag gör man en samlad bedömning av åtgärderna och lämnar den sedan till UKÄ i form av ett yttrande med en rekommendation om examenstillståndet bör återkallas eller inte.

12 Arbetsgruppen som har utarbetat detta förslag består av: Jeanette Johansen, Med. Dr, projektledare, Utvärderingsavdelningen Anders Sundin, Fil. Dr, tidigare projektledare, Utvärderingsavdelningen (numera på VR) Lena Pettersson, Fil. Dr, Utvärderingsavdelningen Ingrid Pettersson, Fil. Kand, Analysavdelningen Margareta Stark, Med. Dr, Utvärderingsavdelningen Marie Stern Wärn, Verksjurist, Juridiska avdelningen Kristina Tegler Jerselius, Fil. Dr, Utvärderingsavdelningen Per Westman, Fil. Dr, Utvärderingsavdelningen

13

14 Självvärderingar 4 delar 1. Bakgrund 2. Utvärderingsfrågor 3. Övergripande analys av utbildningen 4. Tabellbilaga 1. Bakgrund: Hur länge har utbildningen funnits? Hur är utbildningen upplagd och organiserad? Hur förhåller sig utbildningen till aktuellt område för forskarutbildning? Hur rekryteras doktorander till utbildningen? Hur försörjs doktoranderna? Vilka försörjningsformer och -principer finns? Beskriv sammansättningen i doktorandgruppen (avseende exempelvis kön, ålder och för utbildningen relevanta språkkunskaper). Vilka eventuella möjligheter och utmaningar har ni identifierat i detta avseende och hur har ni hanterat dem? Beskriv sammansättningen i handledargruppen (avseende exempelvis kön, ålder och för utbildningen relevanta språkkunskaper). Vilka eventuella möjligheter och utmaningar har ni identifierat i detta avseende och hur har ni hanterat dem? Hur säkerställer ni en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranderna? Hur stor andel av doktoranderna genomför huvudsakligen utbildningen på annan ort eller i en annan miljö? Hur hanterar ni detta? Hur stor andel av handledarna befinner sig huvudsakligen på annan ort eller i en annan miljö? Hur hanterar ni detta? Finns det någon annan bakgrundsfaktor som är viktig att känna till?

15 2. Utvärderingsfrågor: Doktorandernas måluppfyllelse Forskarutbildningens omfattning och kvalitet Internt kvalitetsarbete Totalt 16 konkreta frågor som ska besvaras Exempel Hur arbetar ni för att långsiktigt säkra att det finns tillräckliga handledarresurser? Hur arbetar ni för att säkerställa att kvaliteten på handledningen är hög och av tillräcklig omfattning? Hur sker handledares och lärares vetenskapliga och pedagogiska kompetensutveckling? 3. Övergripande analys av utbildningen: Hur arbetar ni för att doktoranderna ska nå alla examensmål? På vilka sätt säkerställer ni att alla doktorander nått alla examensmål? På vilka olika sätt bidrar era interna kvalitetsprocesser samt forskarutbildningsmiljöns omfattning och kvalitet till doktorandernas måluppfyllelse? Vilka styrkor och svagheter har ni identifierat? Hur bibehåller ni styrkorna och hur hanterar ni svagheterna?

16 4. Tabeller: Redogör i tabell 1 och 2 för aktiva doktorander innevarande termin. Redogör i tabell 3 för aktiva huvudhandledare och aktiva handledare som inte är huvudhandledare (biträdande handledare). Bifoga publikationslistor för alla publicerade och accepterade verk de senaste fem åren för handledare som listas i tabell 3. Bifoga publikationslistor för alla publicerade och accepterade verk för doktorander som listas i tabell 1 och 2. Redogör i tabell 4 för övriga forskare, inklusive postdoktorer, med koppling till forskarutbildningen. Ange tydligt hur den kompetens dessa forskare har kommer doktoranderna till godo. Förklara på vilket sätt dessa forskare utgör en del av forskarutbildningsmiljön. Bifoga publikationslistor för alla publicerade och accepterade verk de senaste fem åren för de forskare som listas i tabell 4. Bifoga lista på godkända avhandlingar och licentiatuppsatser under de senaste fem åren. Självvärderingen bör ej överskrida 50 sidor, exklusive tabellbilagor.

17

18 Nya rutiner för studieplansmöten Båda fakulteterna håller på att utveckla rutiner för konflikthantering. Konflikter löses enklast innan de uppstår. En särskild utsedd representant för institutionen ska medverka vid varje doktorandsamtal i samband med uppföljning och revision av den individuella studieplanen. Avdelningarnas forskningsutbildningsansvariga (FUA) ansvarar för att så blir fallet. Såväl doktorand som (huvud)handledare har enskilt samtal med institutionsrepresentanten i anslutning till det gemensamma mötet.

19 FUAr Charlotta Nilsson Kärnfysik Christian Brackmann Förbränningsfysik Edvin Lundgren Synkrotronljusfysik Jonas Johansson Fasta Tillståndets Fysik Olle Lundh Atomfysik Sven Åberg Matematisk Fysik Evert Stenlund Partikelfysik

20 Ett särskilt diskussionsunderlag för avstämning av förväntningar mellan doktorand och handledare gås igenom vid doktorandsamtal i anslutning till antagningen. Detta underlag ska sedan gås igenom ytterligare en gång vid ett doktorandsamtal senare i utbildningen (men under utbildningens första hälft). e/files/discussion_on_expectations_phd_student_superviso r.pdf e/files/blankett_doktorandsamtal_avstamning_forvantning. pdf

21

22 Lathund för årlig utvärdering av doktorandens handledning och arbetssituation. e/files/lathund_utvardering_handledning-ocharbetssituation.pdf

23 MNFYSI01 TEFAFF00

24 Expeditionstider Studierektor FU Onsdagar Fredagar 10-11

Kvalitetsutvärdering av utbildning på forskarnivå

Kvalitetsutvärdering av utbildning på forskarnivå , www.uka.se Rapport 2014:18 Kvalitetsutvärdering av utbildning på forskarnivå Justerad 2015-03-20 Kvalitetsutvärdering av utbildning på forskarnivå Registreringsnummer, 412-221-14 Utgiven av Universitetskanslersämbetet

Läs mer

www.uka.se Rapport 2014:18 Kvalitetsutvärdering av utbildning på forskarnivå

www.uka.se Rapport 2014:18 Kvalitetsutvärdering av utbildning på forskarnivå , www.uka.se Rapport 2014:18 Kvalitetsutvärdering av utbildning på forskarnivå Kvalitetsutvärdering av utbildning på forskarnivå Registreringsnummer, 412-221-14 Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2014

Läs mer

Självvärdering doktorsexamen

Självvärdering doktorsexamen , www.uka.se Rapport 2014:18 Självvärdering doktorsexamen Utvärdering av utbildning på forskarnivå Självvärdering: Utvärdering av utbildning på forskarnivå Reg.nr 412-221-14 Utgiven av Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Självvärdering konstnärlig doktorsexamen

Självvärdering konstnärlig doktorsexamen , www.uka.se Rapport 2014:18 Självvärdering konstnärlig doktorsexamen Utvärdering av utbildning på forskarnivå Självvärdering konstnärlig doktorsexamen: Utvärdering av utbildning på forskarnivå Reg.nr

Läs mer

Rapport 2014:18. Justeringar och förtydliganden 2015-03-20

Rapport 2014:18. Justeringar och förtydliganden 2015-03-20 1(5) Rapport 2014:18 Justeringar och förtydliganden 2015-03-20 Kvalitetsutvärdering av utbildning på forskarnivå Genomgående har begreppet doktorandernas måluppfyllelse förtydligats till hur lärosätet

Läs mer

Självvärdering doktorsexamen

Självvärdering doktorsexamen , www.uka.se Rapport 2014:18 Självvärdering doktorsexamen Utvärdering av utbildning på forskarnivå Reviderad 2015-03-27 Självvärdering: Utvärdering av utbildning på forskarnivå Reg.nr 412-221-14 Utgiven

Läs mer

Att utvärdera utbildningar på forskarnivå

Att utvärdera utbildningar på forskarnivå Att utvärdera utbildningar på forskarnivå Syfte Utvärderingssystemet ska bidra till att säkerställa att all högre utbildning i Sverige håller hög kvalitet. Utvärderingssystemet ska bidra till utveckling

Läs mer

Fakultetsnämnden, utskottet för forskning möte 1, den 21 januari 2015

Fakultetsnämnden, utskottet för forskning möte 1, den 21 januari 2015 Fakultetsnämnden, utskottet för forskning Kallelse Nr 1:2015 2015-01-21 Dnr: 2.16-2015/0078 Fakultetsnämnden, utskottet för forskning möte 1, den 21 januari 2015 Omfattning 1-11 Datum och tid: Onsdagen

Läs mer

Doktorandrepresentanter till utvärdering av utbildning på forskarnivå i Konstvetenskap

Doktorandrepresentanter till utvärdering av utbildning på forskarnivå i Konstvetenskap Handläggare: Rebecka Stenkvist Datum: 2016-11-28 Dnr: O52-15/1617 Doktorandrepresentanter till utvärdering av utbildning på forskarnivå i Konstvetenskap Nomineringar Universitetskanslersämbetet kommer

Läs mer

Vägledning för utbildningsutvärderingar

Vägledning för utbildningsutvärderingar UPPSALA UNIVERSITET utbildningsutvärderingar på forskarnivå Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2018-11-27 Innehållsförteckning Inledning 3 Aspekter

Läs mer

På vad sätt kan man förbereda sig?

På vad sätt kan man förbereda sig? På vad sätt kan man förbereda sig? Individuella studieplaner Se över individuella studieplaner och kontrollera att de efterlever regelverket och återspeglar utbildningsinnehållet. Doktorander som har haft

Läs mer

Förslag till ny modell för utvärdering av utbildning på forskarnivå (dnr 412-221-14, UKÄ 2014:18)

Förslag till ny modell för utvärdering av utbildning på forskarnivå (dnr 412-221-14, UKÄ 2014:18) 1(6) German Bender Tel: 08-782 91 85 german.bender@tco.se UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET registrator@uka.se dnr. 412-221-14 Till TCOs kansliberedning 2015-02-20 Förslag till ny modell för utvärdering av utbildning

Läs mer

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Beslutat av Rektor Gäller från 2016-04-18 Innehåll Inledning 3 1 Inrättande av ämne och inriktning 4 1.1 Ansökan 4 1.2 Bedömningsgrunder

Läs mer

Välkommen till dialogmöte 11 november 2016

Välkommen till dialogmöte 11 november 2016 Välkommen till dialogmöte 11 november 2016 UKÄs arbetssätt Hela UKÄs verksamhet. Tillsyn, officiell statistik (genomströmning, etablering) m.m. En sammanvägd bedömning av underlagen. Delning av bedömargruppens

Läs mer

Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning

Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning Anders Söderholm, Generaldirektör Universitetskanslersämbetet Kristina Tegler Jerselius, Utredare Universitetskanslersämbetet Granskningssamhället

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Hur UKÄ organiserar metodarbetet. internt och externt

Hur UKÄ organiserar metodarbetet. internt och externt Hur UKÄ organiserar metodarbetet internt och externt Regeringskansliets PM Samlat system med fyra huvudkomponenter: Examenstillståndsprövningar Granskning av lärosätenas kvalitetssäkringssystem Utbildningsutvärderingar

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område

Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område , Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Yttrande över UKÄ:s förslag till modell för utvärdering av utbildning på forskarnivå

Yttrande över UKÄ:s förslag till modell för utvärdering av utbildning på forskarnivå 1 (2) Vicerektor BESLUT 2015-02-06 Yttrande över UKÄ:s förslag till modell för utvärdering av utbildning på forskarnivå Områdesnämnden välkomnar en kvalitetsgranskning av utbildningen på forskarnivå och

Läs mer

Universitetskanslersämbetets (UKÄ:s) kvalitetsutvärderingar Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering

Universitetskanslersämbetets (UKÄ:s) kvalitetsutvärderingar Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering Universitetskanslersämbetets (UKÄ:s) kvalitetsutvärderingar 2011-2014 Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering 2011-2014 UKÄ:s utvärderingsprincip Vi granskar i vilken utsträckning studenternas

Läs mer

Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd

Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd 1(2) Avdelning Verksledning Handläggare Gunilla Jacobsson 08-563 08616 Gunilla.Jacobsson@uk-ambetet.se 2014-02-28 Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd Sammanträdesdag: 2014-02-26

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i fysik vid Uppsala universitet

Uppföljning av kandidatexamen i fysik vid Uppsala universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Nils Olsson 08-563 088 40 nils.olsson@uka.se Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i fysik vid Uppsala universitet Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

ríäáäçåáåöëëéãáå~êáìã=ñöê=ü~åçäéç~êé= OR=åçîÉãÄÉê=OMNQ Sten Hellman 1

ríäáäçåáåöëëéãáå~êáìã=ñöê=ü~åçäéç~êé= OR=åçîÉãÄÉê=OMNQ Sten Hellman 1 ríäáäçåáåöëëéãáå~êáìã=ñöê=ü~åçäéç~êé= OR=åçîÉãÄÉê=OMNQ Sten Hellman 1 -Riktlinjerna för ansvarsfördelningen -Tidsschemat inför lic-seminarium och disputation -Lärandemålen för utbildningen -Nya ISP blanketten

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR EXTERNA UTBILDNINGS- UTVÄRDERINGAR (UKÄ)

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR EXTERNA UTBILDNINGS- UTVÄRDERINGAR (UKÄ) HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR EXTERNA UTBILDNINGS- UTVÄRDERINGAR (UKÄ) Typ av dokument: Handläggningsordning Datum: Dnr: Dnr: FS 1.1-162-18 Beslutad av: Giltighetstid: tills vidare Område: Utbildning Ansvarig

Läs mer

Vägledning för uppföljning av utbildningar med ifrågasatt kvalitet

Vägledning för uppföljning av utbildningar med ifrågasatt kvalitet UTBILDNINGSUTVÄRDERINGAR Vägledning för uppföljning av utbildningar med ifrågasatt kvalitet Utbildningsutvärdering på grundnivå och avancerad nivå samt forskarnivå Vägledning för uppföljning av utbildningar

Läs mer

Forskarutbildning: Industriell ekonomi Bedömningsmatris: Fakultetsdialog Datum: 27/5, kl 13-15, FUN, LiTH

Forskarutbildning: Industriell ekonomi Bedömningsmatris: Fakultetsdialog Datum: 27/5, kl 13-15, FUN, LiTH Forskarutbildning: Industriell ekonomi Bedömningsmatris: Fakultetsdialog Datum: 27/5, kl 13-15, FUN, LiTH Nedan följer kommentarer på utkastet av kvalitetsrapporten för forskarutbildningen Industriell

Läs mer

Forskarutbildning i Fysik

Forskarutbildning i Fysik Forskarutbildning i Fysik Mötesplats Rydberg 6/9 2016 Göran Frank Studierektor FU Innehåll Projektet Doktorander i Lärande (DiL) Anmälan av disputation: nya rutiner på LTH Anmälan av disputation: N-fak

Läs mer

Efter UKÄs pilotutvärdering av utbildning på forskarnivå: Perspektiv från Engelska institutionen

Efter UKÄs pilotutvärdering av utbildning på forskarnivå: Perspektiv från Engelska institutionen Efter UKÄs pilotutvärdering av utbildning på forskarnivå: Perspektiv från Engelska institutionen Lars Hagborg, Angela Hoffman, Stuart Robertson 8 december 2017 1 Engelska institutionen 2 Ett ämne, en ASP,

Läs mer

Vägledning för utvärdering av utbildning på forskarnivå

Vägledning för utvärdering av utbildning på forskarnivå 1 2018-03-28 Dnr STYR 2016/179 Forskarutbildningsnämnden Vägledning för utvärdering av utbildning på forskarnivå Lunds universitets policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning beskriver

Läs mer

Manual för Stockholms universitets stödsystem vid Universitetskanslersämbetets utbildningsutvärderingar

Manual för Stockholms universitets stödsystem vid Universitetskanslersämbetets utbildningsutvärderingar 1 (13) 2017-11-27 MANUAL Kvalitetsfunktionen Avdelningen för planering och ledningsstöd Manual för Stockholms universitets stödsystem vid Universitetskanslersämbetets utbildningsutvärderingar 2017 2022

Läs mer

Ett otuktat utvärderingslandskap växer fram?

Ett otuktat utvärderingslandskap växer fram? Ett otuktat utvärderingslandskap växer fram? Under många år har Sverige haft ett system där högre utbildning utvärderats av en myndighet med detta speciella uppdrag. Avseende utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-03-15 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig examen på forskarnivå Bilaga 3 Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen: Bilaga

Läs mer

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-12-07 Dnr: FS 1.1-2139-16 Sid 1 (5) Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Läs mer

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Beslut: FUN 2013-03-12 Revidering: 2013-04-23, 2014-02-11, 2014-02-03, 2015-05-19, 2016-05-12, 2017-02-16, 2019-03-07 Dnr: DUC 2013/586/80 Gäller

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INFORMATIONSSYSTEM. FFN ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INFORMATIONSSYSTEM. FFN ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INFORMATIONSSYSTEM FFN ordförande 1 Ämnesområde Informationssystem fokuserar på design och användning av informationsteknologi i relation till människor,

Läs mer

Vägledning för utvärdering av utbildning på forskarnivå

Vägledning för utvärdering av utbildning på forskarnivå UTBILDNINGSUTVÄRDERINGAR Utbildnings- för utvärdering av utbildning på forskarnivå för utvärdering av utbildning på forskarnivå Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2016 Projektledare: Susanna Lindenskoug

Läs mer

INDIVIDUELL STUDIE- OCH FINANSIERINGSPLAN MED UPPFÖLJNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID UMEÅ UNIVERSITET

INDIVIDUELL STUDIE- OCH FINANSIERINGSPLAN MED UPPFÖLJNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID UMEÅ UNIVERSITET Sid 1 (7) INDIVIDUELL STUDIE- OCH FINANSIERINGSPLAN MED UPPFÖLJNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID UMEÅ UNIVERSITET Del A) Övergripande plan för år (Ifylles i omedelbar anslutning till antagningen)

Läs mer

Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid KTH

Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med Diarienummer 2018-08-29 V-2018-0730 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Fakultetsrådet 2018-08-29 UF/PLU Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Dnr. LED 1.3-2017/574 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig masterexamen Bilaga 2 Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen: Bilaga 2 Generell

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSTERAPI/ Occupational therapy. Filosofiska fakultetsnämnden ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSTERAPI/ Occupational therapy. Filosofiska fakultetsnämnden ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSTERAPI/ Occupational therapy Filosofiska fakultetsnämnden ordförande 2018-12-20 1 Ämnesområde Arbetsterapi omfattar kunskap om människans dagliga

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid MDH, 07-06-14. 1. Ämnesbeskrivning Datavetenskap är ett brett ämne som omfattar de teoretiska

Läs mer

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154 Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor 2018-11-19 Dnr: L 2018/154 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Process inför ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Uppföljning av specialpedagogexamen vid Malmö högskola

Uppföljning av specialpedagogexamen vid Malmö högskola BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Carin Dänsel 08-563 085 26 carin.dansel@uka.se Till rektor vid Malmö högskola Uppföljning av specialpedagogexamen vid Malmö högskola Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP TFN-ordförande 2017-12-12 1 Ämnesområde Arbetsvetenskap omfattar analys och utveckling av arbetsmiljö, teknik, produktionssystem, organisation,

Läs mer

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Beslut: 2013-02-05 Revidering: 2013-05-08, 2015-02-03 Dnr: DUC 2013/295/10 Gäller fr.o.m.: 2013-02-15 Ansvarig för uppdatering: Sekreterare FUN HÖGSKOLAN

Läs mer

Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd

Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd 1(2) Avdelning Verksledning Handläggare Gunilla Jacobsson 08-563 08616 Gunilla.Jacobsson@uka.se 2014-05-13 Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd Sammanträdesdag: 2014-05-12 Sammanträdesplats:

Läs mer

Universitetskanslersämbetets utbildningsutvärderingar. Självvärdering EXEMPEL

Universitetskanslersämbetets utbildningsutvärderingar. Självvärdering EXEMPEL Universitetskanslersämbetets utbildningsutvärderingar Självvärdering Lärosäte: [Ange namn på lärosätet] Forskarutbildningsämne: [Ange namn på forskarutbildningsämnet] Skriv en självvärdering per utbildning

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/795 Allmän studieplan för licentiatexamen i religionsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 18 februari 2016.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I Historia. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I Historia. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I Historia FFN-ordförande 2016-10-13 1 Ämnesområde Historia omfattar studier av människan som samhällsvarelse i det förflutna med tonvikt på historiska samhällens

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU)

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) BESLUT 2006-12-14 UFV 2006/1972 Konsistoriet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) Med antagningsordning avses enligt 6 kap 3 högskoleförordningen (2006:1053),

Läs mer

Anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Lunds Tekniska Högskola

Anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Lunds Tekniska Högskola 2019-03-12 Diarienummer U 2019/70 Ersätter: U 2016/572 Internationella avdelningen Anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Lunds Tekniska Högskola Utöver föreskrifterna i högskoleförordningen

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/799 Allmän studieplan för licentiatexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 16 december 2015.

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/819 Allmän studieplan för licentiatexamen i romanska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

Inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå LED 1.3-2017/490 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Policy 2017-12-11 Rektor Från 2018-01-01

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007 (uppdaterad

Läs mer

Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH

Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH Projektplan Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH 2014-2015 Bakgrund I handlingsplanen till KTH:s kvalitetspolicy slås fast att kvalitetsuppföljning ska göras regelbundet.

Läs mer

Universitetskanslersämbetets granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete

Universitetskanslersämbetets granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete Universitetskanslersämbetets granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete Självvärdering Lärosäte: [Ange namn på lärosätet] Reg.nr: UKÄ:s granskningar fokuserar på att granska om lärosätenas kvalitetssäkringsarbete,

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: 2015/800 Allmän studieplan för doktorsexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december 2015

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i datavetenskap vid Blekinge tekniska högskola

Uppföljning av kandidatexamen i datavetenskap vid Blekinge tekniska högskola BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Ulrika Thafvelin 08-563 087 70 ulrika.thafvelin@uka.se Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i datavetenskap vid Blekinge tekniska högskola

Läs mer

Uppföljning av produktutveckling och design - högskoleingenjör vid Malmö högskola

Uppföljning av produktutveckling och design - högskoleingenjör vid Malmö högskola BESLUT 1(2) 8 Avdelning Utvärderingsavdelningen Jana Hejzlar Till rektor 08-563 088 19 Jana.hejzlar@uka.se Uppföljning av produktutveckling och design - högskoleingenjör vid Malmö högskola Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Uppföljning av masterexamen i industriell ekonomi vid Kungl. Tekniska högskolan

Uppföljning av masterexamen i industriell ekonomi vid Kungl. Tekniska högskolan BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Charlotte Ejsing 08-563 087 68 charlotte.ejsing@uka.se Till rektor Uppföljning av masterexamen i industriell ekonomi vid Kungl. Tekniska högskolan

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-05-02 Dnr 512-1915-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap Fastställande: Den allmänna studieplanen

Läs mer

Högskolan i Skövde Rektor

Högskolan i Skövde Rektor Högskolan i Skövde Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Södling 08-563 085 78 Maria.Sodling@hsv.se

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Uppföljning av kandidatexamen i idrottsvetenskap vid Malmö högskola BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Charlotte Ejsing 08-563 087 68 charlotte.ejsing@uka.se Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i idrottsvetenskap vid Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIOTERAPI. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIOTERAPI. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIOTERAPI FFN-ordförande 2014-10-15 1 Ämnesområde Fysioterapi kännetecknas av synen på människan som fysisk, psykisk, social och existentiell helhet

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Uppföljning av högskoleingenjörsexamen i byggteknik vid Högskolan i Halmstad

Uppföljning av högskoleingenjörsexamen i byggteknik vid Högskolan i Halmstad BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Henrik Holmquist 08-563 086 05 henrik.holmquist@uka.se Till rektor Uppföljning av högskoleingenjörsexamen i byggteknik vid Högskolan i Halmstad

Läs mer

BILAGA 4 Dnr Mahr /358

BILAGA 4 Dnr Mahr /358 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Rektors kansli Peter Jönsson Forskningskoordinator 1(9) 2010-12-09 Ändrad 2012-06-07 BILAGA 4 Dnr Mahr 12-2012/358 Högskoleförordning och lokalt regelverk från och

Läs mer

MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 (6) Dnr SU FV-4.1.1-3035-13 2013-10-08 MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN För varje ämne som utbildning på forskarnivå anordnas i ska det finnas

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIK TFN-ordförande 2007-09-10 Antagning till utbildning på forskarnivå i Fysik har upphört. Ämnet är ersatt av Tillämpad fysik. 1 Ämnesområde Utbildning

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: TEKNOLOGI

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: TEKNOLOGI 1(5) DNR: SLU ua 2015.3.2.1-1576 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: FN Avdelning/kansli: Fakulteten för Veterinärmedicin och Husdjursvetenskap

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia Syllabus for the PhD programme in History at third-cycle level Fastställande:. Ikraftträdande:. 1 Mål för utbildningen Utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Beslut Högskoleverket beslutar att inte ge Malmö högskola tillstånd att utfärda licentiatexamen och doktorsexamen inom området migration.

Beslut Högskoleverket beslutar att inte ge Malmö högskola tillstånd att utfärda licentiatexamen och doktorsexamen inom området migration. Malmö högskola Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Södling 08-563 085 78 Maria.Sodling@hsv.se

Läs mer

Uppföljning av masterexamen i matematik vid Linnéuniversitetet

Uppföljning av masterexamen i matematik vid Linnéuniversitetet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Loulou.von.ravensberg@uka.se 2014-11-04 411-00058-14 Till rektor Uppföljning av masterexamen i matematik vid Beslut Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ger det

Läs mer

Kvalitetsutvärdering av energisystem - forskarnivå

Kvalitetsutvärdering av energisystem - forskarnivå BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Nils Olsson 08-563 088 40 nils.olsson@uka.se Rektor vid Högskolan i Gävle Kvalitetsutvärdering av energisystem - forskarnivå Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Ett otuktat utvärderingslandskap inom högre utbildning och forskning växer fram kan det leda till bättre kvalitet?

Ett otuktat utvärderingslandskap inom högre utbildning och forskning växer fram kan det leda till bättre kvalitet? Ett otuktat utvärderingslandskap inom högre utbildning och forskning växer fram kan det leda till bättre kvalitet? Sammanfattning Högskolesektorn ser med oro på hur ett icke-samordnat svenskt utvärderingslandskap

Läs mer

Ansökan och ärendets hantering

Ansökan och ärendets hantering Södertörns högskola Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Södling 08-563 085 78 Maria.Sodling@hsv.se

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK TFN-ordförande 2016-02-11 1 Ämnesområde Genus och teknik omfattar studier av människa, teknik och organisation i arbetslivet ur ett genusperspektiv.

Läs mer

Anvisning om individuell studieplan

Anvisning om individuell studieplan ANVISNING Gäller från och med 2012-04-18 Anvisning om individuell studieplan Gäller fr o m 2007-07-01 Ändrad 2012-04-18 Denna anvisning grundar sig på: Högskoleförordningen (SFS 1993:100) Förordning om

Läs mer

Fastställd av fakultetsnämnden 17/

Fastställd av fakultetsnämnden 17/ Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå inom ämnet Idrottsvetenskap med inriktning samhällsvetenskap och humaniora vid fakulteten Lärarutbildningen, Malmö högskola Fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik Dnr: L 2015/93 Fastställd av FUN: 2015-06-04 Versionsnr: 3 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik Området och ämnet Området Examensområdet informationsteknologi definieras

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND för om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig examen på forskarnivå BILAGA 3 för om tillstånd att utfärda examen: Bilaga 3 Generell och konstnärlig examen

Läs mer

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2)

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) Universitetskanslerämbetet UKÄ registrerings nr: 111-331-17 Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) har anmodats lämna synpunkter på UI

Läs mer

Remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2) Inledning Universittskanslersämbetet Box Stockholm

Remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2) Inledning Universittskanslersämbetet Box Stockholm V-2018-0378 Universittskanslersämbetet Box 7703 103 95 Stockholm Stockholm, 2018-06-19 Remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2) 111-331-17 Inledning KTH har getts möjlighet att lämna

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/114 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Kvalitetsutvärdering av datavetenskap - forskarnivå

Kvalitetsutvärdering av datavetenskap - forskarnivå BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Nils Olsson 08-563 088 40 nils.olsson@uka.se Rektor vid Mälardalens högskola Kvalitetsutvärdering av datavetenskap - forskarnivå Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Institutionen för kemi - BMC Lathund för doktorander. Studiedokumentation. Eva Ohlsson,

Institutionen för kemi - BMC Lathund för doktorander. Studiedokumentation. Eva Ohlsson, Institutionen för kemi - BMC 2016-10-12 Lathund för doktorander Studiedokumentation Eva Ohlsson, eva.ohlsson@kemi.uu.se 1. Resultat Resultat från forskarutbildningskurs på UU (kurser inom ämnet, introduktionskurs

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap 2007-09-28 Dnr G 213 1227/07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/113 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer