Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område"

Transkript

1 , Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område

2 Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område Reg.nr Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2013 Uppdaterad Susanna Lindenskoug Universitetskanslersämbetet, Box 7703, Stockholm Tfn: Fax: E-post: registrator(at)uka.se, Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 2(22)

3 Innehåll Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område... 1 Vad säger författningstexterna om tillstånd för examina på forskarnivå inom ett område?... 5 Ansökan... 7 Aspekter och kriterier vid prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område Område för examenstillstånd Forskarutbildningsmiljö Handledarresurser Kvalitetssäkring Ekonomi Bilaga A. Tabeller Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 3(22)

4 Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 4(22)

5 Vad säger författningstexterna om tillstånd för examina på forskarnivå inom ett område? I högskolelagen (HL) och högskoleförordningen (HF) anges de krav som ställs på de lärosäten som utfärdar examen på forskarnivå. I högskoleförordningen heter det: För generella examina på forskarnivå Tillstånd att utfärda generella examina på forskarnivå får lämnas till andra högskolor än universitet inom ett område, om utbildningen och forskningen vid högskolan har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå inom området kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. (HF 6 kap. 5 c ) För konstnärliga examina på forskarnivå Tillstånd att utfärda konstnärliga examina på forskarnivå får lämnas till universitet och högskolor inom ett område, om den konstnärliga utbildningen, den konstnärliga forskningen och det konstnärliga utvecklingsarbetet vid universitetet eller högskolan har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå inom området kan bedrivas på en hög konstnärlig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. (HF 6 kap. 5 d ) Vad är ett område? Ett område kan beskrivas som ett avgränsat kunskapsfält. Området kan rymma ett eller flera ämnen för utbildning på forskarnivå (forskarutbildningsämnen). Lärosätet anger i sin ansökan hur området ska avgränsas och vilket eller vilka ämnen som man vill utfärda examen på forskarnivå inom (utbildning på forskarnivå) och som initialt kommer att ges inom området. Vad ett område för examenstillstånd kan omfatta kommer således att variera från fall till fall. Det behöver inte sammanfalla med ett område för masterexamen som redan finns vid lärosätet. Vad innefattas i examenstillståndet? Examenstillståndet innebär att lärosätet får rätt att fatta sådana beslut som högskoleförordningen tillskriver lärosäten med examenstillstånd på forskarnivå inom det område som tillståndet omfattar. Häri ingår att anordna och avveckla utbildningar på forskarnivå, anta till utbildning på forskarnivå, fastställa allmänna och individuella studieplaner osv. Inom ramen för examenstillståndet får lärosätet således utfärda generell doktors- och licentiatexamen alternativt konstnärlig doktors- och licentiatexamen i de forskarutbildningsämnen som det har inrättat. Inom ramen för detta examenstillstånd kan även tillstånd att utfärda masterexamen lämnas inom samma område. För att en prövning av masterexamen ska kunna integreras i forskarnivåns examenstillståndsprövning måste lärosätet ange detta önskemål i sin ansökan. Lärosätet behöver inte lämna in en förnyad ansökan till Universitetskanslersämbetet (UKÄ) om man ändrar en forskarutbildnings upplägg eller innehåll. Detta gäller också Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 5(22)

6 inför inrättande av nya forskarutbildningsämnen, så länge dessa ryms inom det område som lärosätet har examenstillstånd för. Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 6(22)

7 Ansökan I ansökan anger lärosätet inom vilket område det önskar bedriva forskarutbildning. Vidare anges i vilket eller vilka ämnen för utbildning på forskarnivå (forskarutbildningsämnen) som utbildning initialt kommer att anordnas. Det sökta examenstillståndet och därmed prövningen gäller området som helhet, och inte de enskilda forskarutbildningsämnen som ryms inom området. Lärosätets planer för de enskilda forskarutbildningarna syftar till att ge underlag för en bedömning av hur lärosätet avser att konkret hantera det sökta examenstillståndet. Ytterst gäller prövningen på vilka sätt lärosätet säkerställer att doktoranderna når examensmålen i examensordningen, bilaga 2 till högskoleförordningen. En förutsättning för att doktoranderna kommer att nå examensmålen är att forskarutbildningen kommer att hålla hög kvalitet. Ansökan bör alltså visa att lärosätet har förutsättningar att etablera en forskarutbildning, och att bedriva den på längre sikt med bibehållen kvalitet. UKÄ prövar förutsättningarna för att bedriva forskarutbildning med hög kvalitet inom det område som lärosätet angivit i sin ansökan. Det sker genom att följande aspekter behandlas: område för examenstillstånd, forskarutbildningsmiljö, handledarresurser, kvalitetssäkring samt ekonomi. Vidare önskas en redogörelse för hur högskolelagens krav på jämställdhet kommer att tillgodoses inom forskarutbildningen. De vägledande frågorna under rubriken Aspekter och kriterier vid prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område är avsedda att fungera som ett stöd i lärosätets arbete med ansökan. Frågorna är alltså inte avsedda att besvaras med ett enkelt ja eller nej, utan syftar till att lärosätet bör argumentera för hur den avser att organisera forskarutbildning inom det angivna området. Till ansökan bör ett antal bilagor bifogas. Dessa kan skilja sig åt beroende på om det är generell eller konstnärlig examen ansökan gäller. Vid varje aspekt listas de bilagor som efterfrågas. Ansökan kommer att bedömas av sakkunniga och ligga till grund för myndighetsbeslut. Det är därför viktigt att begrepp inom såväl det aktuella forskningsfältet som i lag och förordning tillämpas korrekt och konsekvent. Bedömningen underlättas vidare av att ansökan följer UKÄ:s disposition av aspekter och kriterier. Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 7(22)

8 Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 8(22)

9 Aspekter och kriterier vid prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område UKÄ prövar lärosätets ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå utifrån vad som föreskrivs i högskolelagen och högskoleförordningen. De sakkunniga som UKÄ anlitar granskar kvaliteten inom området för examenstillstånd utifrån fem aspekter som tagits fram utifrån de övergripande och särskilda krav som är angivna i högskolelagen och högskoleförordningen. För beviljande av en ansökan krävs att samtliga aspekter bedöms som tillfredställande. 1. Område för examenstillstånd Områdets omfattning och avgränsning är rimlig och ändamålsenlig. Området utgör en trovärdig vetenskaplig/konstnärlig helhet, där delarna stödjer helheten och varandra. Forskningen inom området är av sådan kvalitet och omfattning att forskarutbildning kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå. Området relateras till högskolans utbildningar på ett övertygande och rimligt sätt Ange benämning på det område inom vilket utbildning/konstnärlig utbildning på forskarnivå kommer att bedrivas. Ange i vilket eller vilka forskarutbildningsämnen som lärosätet till att börja med kommer att anordna utbildning. Beskriv områdets omfattning och argumentera för dess avgränsning. Beskriv områdets möjligheter till utveckling. Är området en del av högskolans profilering i de fall en sådan förekommer? Enligt högskoleförordningen förutsätter ett examenstillstånd på forskarnivå att utbildningen och forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att forskarutbildning kan bedrivas på hög vetenskaplig nivå. Hur förhåller sig området till lärosätets utbildningar på grundnivå och avancerad nivå? Hur förhåller sig området till den forskning/konstnärliga forskning som bedrivs vid lärosätet? Hur bidrar utbildningen till lärosätets samverkan med det omgivande samhället? I prövningen granskas huruvida området utgör en vetenskaplig eller konstnärlig helhet, där delarna stödjer helheten och varandra. Beskriv den innehållsliga relationen mellan området och de ingående forskarutbildningsämnen lärosätet inledningsvis avser att inrätta. På vilka sätt kommer forskarutbildningsämnena att stödja varandra? I de fall där området rymmer endast ett forskarutbildningsämne: hur kommer dess olika inriktningar att stödja varandra och helheten? I området kan rymmas fler ämnen som ännu inte anses vara mogna att inrätta forskarutbildning i. Ange i förekommande fall dessa och på vilket sätt de kommer att kunna bidra till områdets utveckling. Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 9(22)

10 Bifoga följande bilagor till ansökan Lärosätets utbildnings- och forskningsstrategi eller motsvarande. 2. Forskarutbildningsmiljö Doktoranderna kommer att arbeta i en välfungerande och stimulerande akademisk/konstnärlig miljö. Doktoranderna kommer att arbeta i en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Doktoranderna kommer att ha tillgång till god infrastruktur. Under aspekten Område för examenstillstånd poängteras att området bör utgöra en vetenskaplig/konstnärlig helhet, där delarna stödjer helheten och varandra. Under denna aspekt (Forskarutbildningsmiljö) bör lärosätet redogöra för hur detta helhetstänkande på ett konkret sätt präglar utformningen av forskarutbildningen inom området. En förutsättning för en välfungerande och stimulerande akademisk/konstnärlig miljö är att den rymmer tillräckligt många lärare och forskare för att skapa olika interaktioner och samspel och ge doktoranderna tillgång till olika perspektiv och inriktningar. Vidare krävs att forskarna har reella möjligheter att bedriva forskning/konstnärlig forskning och utvecklingsarbete. Publicerar forskarna inom området sina resultat med den periodicitet och i de sammanhang som är vedertagna inom det aktuella kunskapsfältet? Beskriv forskningens inriktning och miljöns vetenskapliga/konstnärliga bredd. Finns till exempel forskningssamarbete mellan företrädare för olika ämnen inom det sökta området, exempelvis i form av gemensamma forskningsprojekt eller sampubliceringar? Beskriv hur forskningen inom området kommer att bidra till en forskarutbildning av hög kvalitet. Får doktoranderna till exempel tillgång till forskarnas arbete och vetenskapliga eller konstnärliga kontakter? Redogör för den planerade rekryteringen av doktorander. Samspelet doktoranderna emellan är också viktigt för forskarutbildningens kvalitet. En kreativ miljö förutsätter att det finns tillräckligt många doktorander för skapa ett samspel. En viss kvantitet är således viktigt för att få en fungerande och utvecklande miljö. Förklara hur lärosätet kommer att ge förutsättningar för samspel genom till exempel seminarier, kurser, konferenser osv. Hur säkerställer lärosätet att doktoranderna kommer att arbeta i en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö och hur kommer lärosätet verka för att jämställdhet iakttas och främjas i den fysiska och psykosociala arbetsmiljön? I de fall doktorander redan är verksamma i miljön, hur arbetar lärosätet i nuläget med ovanstående frågor om samspel och fysisk och psykosocial arbetsmiljö? Kommer lärosätet arbeta för att vidga doktorandernas forskarutbildningsmiljö? Beskriv de nationella och internationella nätverk inom det sökta området som lärosätet ingår och deltar i och beskriv på vilket sätt de kan komma doktoranderna till gagn. Kommer lärosätet att verka för att doktoranderna deltar i internationella konferenser och kommer doktoranderna att uppmuntras att publicera sig internationellt i till exempel tidskrifter? Finns en balans mellan krav på fysisk närvaro och andra former för kommunikation, till exempel webbaserad samverkan? Hur säkerställs att doktorander som är verk- Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 10(22)

11 samma på deltid hos andra arbetsgivare integreras i den akademiska/konstnärliga forskarutbildningsmiljön? Redogör för det tänkta upplägget av utbildningen (kurser, seminarier, konferenser, tänkt publicering, deltagande i seniora forskares projekt, handledningstid, fördelning av poäng mellan kurser, andra moment och avhandlingsdel osv.) och för hur den kommer att verka för att högskoleförordningens mål för utbildningen uppnås. Redovisa gärna vilka moment som kan bidra till doktorandernas måluppfyllelse. Hur kommer lärosätet säkerställa att doktoranderna får tillgång till de kurser de behöver? T ex genom egna kurser, samarbeten med andra lärosäten, uppmuntran att gå internationella kurser etc. Argumentera för varför eventuella särskilda behörighetskrav ställs i förekommande fall. För att forskarutbildningen ska kunna bedrivas med hög kvalitet krävs att studenterna har god tillgång till litteratur och annat lärandematerial, informationstekniska resurser samt en god infrastruktur i övrigt för att kunna tillgodogöra sig utbildningen på ett relevant sätt. Behoven av infrastruktur varierar beroende på vilken utbildning det handlar om. För utbildningar med experimentella inslag är t.ex. tillgång till goda laborativa förhållanden nödvändig och för konstnärliga utbildningar kan det handla om t.ex. verkstäder och repetitionslokaler. Sammanfattningsvis ska doktoranderna efter genomgången forskarutbildning ha nått både bred kunskap inom forskningsfältet och djup specialistkunskap inom en avgränsad del. Hur tryggar lärosätet att forskarutbildningen bedrivs i en akademisk/konstnärlig miljö som tillgodoser kraven på såväl vetenskaplig/konstnärlig bredd som vetenskapligt/konstnärligt djup? Bifoga följande bilagor till ansökan Underlag doktorander Tabell III och IV. I dessa anges doktorander finansierade av det sökande lärosätet men som är antagna vid annat lärosäte. Förteckning över doktorsavhandlingar och licentiatavhandlingar framlagda i relevanta forskarutbildningsämnen de senaste fem åren (av doktorander anknutna till lärosätet). Avtal med andra lärosäten gällande forskarutbildning (i förekommande fall). Redovisning av nationella och internationella nätverk (i förekommande fall). Lista på obligatoriska och valbara kurser som lärosätet erbjuder (vid det egna eller andra lärosäten) 3. Handledarresurser Handledarresurserna är av erforderlig kvalitet och omfattning. Handledarresurserna garanterar att doktoranderna får handledning av god kvalitet och i erforderlig omfattning. Det bör därför finnas tillräckligt många lärare som kan vara huvudhandledare inom området initialt (dessa redovisas i tabell 1). Det bör även finnas andra disputerade lärare och forskare eller motsvarande som kan vara biträdande handledare (dessa redovisas i tabell 2). Tillika bör tillräckliga handledarresurser finnas i varje forskarutbildningsämne som lärosätet inledningsvis avser att inrätta. Hur säkerställs att Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 11(22)

12 handledare som är verksamma på deltid hos andra arbetsgivare integreras i den akademiska/konstnärliga forskarutbildningsmiljön? En förutsättning för utbildningens kvalitet är att tillgången på handledning präglas av stabilitet och kontinuitet. Beskriv hur lärosätet ser på stabiliteten och kontinuiteten i de anförda handledarresurserna. Beskriv också lärosätets långsiktiga strategi för att säkra tillräckliga handledarresurser, t.ex. vid pensionsavgångar eller om doktoranden behöver byta handledare. Handledarna bör ha vetenskaplig kompetens/konstnärlig skicklighet, erfarenhet av doktorandhandledning och pedagogisk kompetens (t.ex. genom handledarutbildning). Hur kommer lärosätet arbeta för att säkerställa att kvaliteten på handledningen är hög och av tillräcklig omfattning? Hur sker handledares och lärares vetenskapliga/ konstnärliga och pedagogiska kompetensutveckling? Bifoga följande bilagor till ansökan Generell examen, underlag handledare/ lärare Tabell I. Handledarresurser inom området. I tabell I anges möjliga handledare inom området innevarande läsår. Endast de lärare som medverkar på forskarnivån (inte tjänstlediga) anges. Uppge också förestående pensionsavgångar och pågående nyrekryteringar. Tabellen bör kommenteras i löpande text. CV för möjliga handledare (listade i tabell I. Här ingår uppgifter om födelseår, examina (disciplin/ämnesområden), docentkompetens, tidigare anställningar, relevanta postdoktorsvistelser, handledarerfarenhet samt om andra akademiska uppdrag, inom och utanför lärosätet. Här ingår också uppgifter om samverkan med det omgivande samhället. Kompletta publikationsförteckningar för möjliga huvudhandledare (listade i tabell I) fem år bakåt. Sammanställningen kan innehålla följande kategorier för publikationer för de senaste fem åren. a) Refereegranskade vetenskapliga tidskriftsartiklar de senaste fem åren samt refereegranskade vetenskapliga tidskriftsartiklar accepterade för publicering innevarande år b) Konferensbidrag c) Artiklar inte refereegranskade d) Bokredaktörskap om handledarresursen även författat kapitel i boken redovisas dessa separat. Se punkt (e) e) Bokkapitel flera kapitel i samma bok räknas var för sig. f) Böcker som inte innefattas av punkterna (d och e) g) Rapporter h) Patent patentnummer i) Recensioner j) Övrigt Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 12(22)

13 Tabell II. Övriga disputerade lärare och forskare inom området innevarande läsår. Även i denna tabell är det viktigt att endast ange de personer som medverkar på forskarnivån, likaså bör förestående pensionsavgångar och pågående nyrekryteringar anges. Tabellen bör kommenteras i löpande text. CV för övriga disputerade lärare och forskare (listade i tabell 2). Här ingår uppgifter om födelseår, examina (disciplin/ämnesområden), docentkompetens, tidigare anställningar, relevanta postdoktorsvistelser, handledarerfarenhet samt om andra akademiska uppdrag eller konstnärliga uppdrag inom och utanför lärosätet. Här ingår också uppgifter om samverkan med det omgivande samhället. Kompletta publikationsförteckningar för övriga disputerade lärare och forskare (listade i tabell II), fem år bakåt. Konstnärlig examen, underlag handledare/ lärare Tabell I. Handledarresurser inom området. I tabell I anges möjliga handledare inom området innevarande läsår. Endast de lärare som medverkar på forskarnivån (inte tjänstlediga) anges. Uppge också förestående pensionsavgångar och pågående nyrekryteringar. Tabellen bör kommenteras i löpande text. CV för möjliga handledare (listade i tabell I). Här ingår uppgifter om födelseår, examina (disciplin/ämnesområden), docentkompetens, tidigare anställningar, relevanta postdoktorsvistelser, handledarerfarenhet samt om andra uppdrag, akademiska eller konstnärliga, inom och utanför lärosätet. Här ingår också uppgifter om samverkan med det omgivande samhället. Kompletta publikationsförteckningar för möjliga huvudhandledare fem år bakåt (listade i tabell I). Sammanställningen kan innehålla följande kategorier för publikationer för de senaste fem åren. a) Refereegranskade vetenskapliga/konstnärliga tidskriftsartiklar de senaste fem åren samt refereegranskade vetenskapliga/konstnärliga tidskriftsartiklar accepterade för publicering innevarande år b) Komplett förteckning över de senaste fem årens konstnärliga arbete samt arbeten inom konstnärlig utveckling och konstnärlig forskning för möjliga huvudhandledare (listade i tabell I) c) Konferensbidrag d) Artiklar inte refereegranskade e) Bokredaktörskap om handledarresursen även författat kapitel i boken redovisas dessa separat. Se punkt (f) f) Bokkapitel flera kapitel i samma bok räknas var för sig. g) Böcker som inte innefattas av punkterna (e och f) h) Rapporter i) Patent patentnummer j) Recensioner k) Övrigt Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 13(22)

14 Tabell II. Övriga lärare anställda på konstnärliga meriter inom området innevarande läsår. Även i denna tabell är det viktigt att endast ange de personer som medverkar på forskarnivån, likaså bör förestående pensionsavgångar och pågående nyrekryteringar anges. Tabellen bör kommenteras i löpande text. CV för övriga lärare anställda på konstnärliga meriter (listade i tabell II). Här ingår uppgifter om födelseår, examina (disciplin/ämnesområden), docentkompetens, tidigare anställningar, relevanta postdoktorsvistelser, handledarerfarenhet samt om andra akademiska uppdrag eller konstnärliga uppdrag inom och utanför lärosätet. Här ingår också uppgifter om samverkan med det omgivande samhället. Förteckning över de senaste fem årens KU-arbeten och konstnärlig forskning för övriga lärare anställda på tidsbegränsade förordnanden på konstnärliga meriter (listade i tabell II). 4. Kvalitetssäkring Lärosätets kvalitetsarbete kommer att säkerställa hög kvalitet i forskarutbildningen. Syftet med lärosätets kvalitetsarbete är att säkerställa forskarutbildningens kvalitet, det vill säga att säkra att doktoranderna i slutet av sin utbildning uppnår målen som de beskrivs i högskoleförordningen. Likväl bör doktorandernas rättssäkerhet säkerställas. Beskriv hur ansvaret för forskarutbildningen kommer att organiseras inom lärosätet och relatera denna beskrivning till den organisationsskiss som biläggs ansökan. Det gäller exempelvis inrättande och avvecklande av forskarutbildningar, antagning av doktorander samt hur den allmänna studieplanen och doktorandernas individuella studieplaner kommer att användas för att säkra att doktoranderna når utbildningens samtliga examensmål, examensordningen, bilaga 2 till högskoleförordningen. På vilket sätt bidrar lärosätets kvalitetsarbete till doktorandernas måluppfyllelse och forskarutbildningsmiljöns omfattning och kvalitet? Bifoga följande bilagor till ansökan En skiss över lärosätets organisation. Kvalitetsplan Allmänna studieplaner för planerade forskarutbildningar. En mall för hur den individuella studieplanen kommer att se ut. 5. Ekonomi Lärosätet kommer att ha tillräcklig och uthållig finansiering för forskarutbildning inom området. En stabil forskarutbildning förutsätter en finansiering som är tryggad över en längre period. Detta krav gäller finansiering av såväl kurser och handledning som doktoranders studiefinansiering. Forskarutbildningens ekonomi bör göra det möjligt att anta nya dokto- Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 14(22)

15 rander med jämna mellanrum. Hur kommer lärosätet att trygga en långsiktig finansiering av forskarutbildning inom området? Bifoga följande bilagor till ansökan Budget för forskarutbildning inom området för fyra år framåt (prognoser för intäkter och utgifter). Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 15(22)

16 Bilaga A. Tabeller Tabell I. Handledarresurser inom området Ange möjliga handledare inom området vid tidpunkten för ansökan. Tabellen har illustrerats med exempel. Namn och födelseår Anställning Anställnings-form (tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning*) Titel (akademisk eller annan) och inriktning NN Professor Tidsbegränsad anställning Professor (finomi) t.o.m. nansiell eko- Lektor Tillsvidareanställninvetenskap) Docent (stats- Forskare Femårigt förordnande Docent (nationalekonomi) Osv. Professor Femårigt förordnande Professor tom 2019 (konst, skulptur, offentlig konst) Anställningens omfattning (procent) vid det sökande lärosätet Planerad tjänstgöring av heltid (procent) i forskarutbildning inom området Kommer att handleda i forskarutbildningsämnet X, Y, Z vari utbildning kommer att anordnas initialt Forskarutbildningsämne X Forskarutbildningsämne Y Forskarutbildningsämne 2 Z Fri konst 2 * I de fall anställningen är tidsbegränsad, ange tidpunkt för anställningens upphörande/ förordnandeperiod. Antal doktorander att handleda 1

17 Namn och födelseår Tabell II. Övriga disputerade lärare och forskare inom området eller övriga lärare och forskare anställda på konstnärliga meriter Ange övriga disputerade lärare och forskare inom området eller övriga lärare och forskare anställda på konstnärliga meriter vid tidpunkten för ansökan. Tabellen har illustrerats med exempel. Anställning Anställnings-form (tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning*) NN Adjunkt Tidsbegränsad anställning t.o.m. Forskare Tillsvidareanställning Fil. dr (org. teori) Fil. dr (statskunskap) Konstnär, måleri Titel (akademisk eller annan) och inriktning Anställningens omfattning (procent) vid det sökande lärosätet Tjänstgöring av heltid inom forskarutbildningsområdet (procent) Lektor Femårigt förordnande tom 2019 Osv. * I de fall anställningen är tidsbegränsad, ange tidpunkt för anställningens upphörande/ förordnandeperiod. Ev. anmärkning Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 17(22)

18 Tabell III. Examina på forskarnivå i för ansökan relevanta forskarutbildningsämnen avlagda av doktorander som finansierats av lärosätet. Antal licentiatexamina/konstnärliga licentiatexamina inom forskarutbildningsämne X* Antal doktorsexamina/konstnärliga doktorsexamina inom forskarutbildningsämne X* Antal licentiatexamina/konstnärliga licentiatexamina inom forskarutbildningsämne Y* Osv *Avser de examina där doktoranden haft sin studiefinansiering från det lärosäte som söker examenstillstånd vid tiden för examen. Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 18(22)

19 Tabell IV. Antal doktorander i relevanta forskarutbildningsämnen som innevarande läsår finansieras av lärosätet Tabellen har illustrerats med exempel. Forskarutbildningsämne Lärosäte där doktoranden är antagen Försörjningsform* samt omfattning vid det sökande lärosätet (procent) Aktivitetsgrad i forskarutbildningen (procent) År för antagning Doktorand 1** X Lunds universitet Doktorandanställning, 100 procent Doktorand 2** X Göteborgs universitet Adjunkt, 100 procent Doktorand 3** Y Lunds universitet Forskningsassistent, procent Osv. * Med försörjningsform avses dels olika former av anställningar, dels utbildningsbidrag och stipendier. ** Aktiva forskarstuderande inom området för examenstillstånd som finansieras av lärosätet. Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå 19(22)

20

21 Universitetskanslersämbetet är en myndighet inom högskoleområdet. Ämbetet utvärderar kvalitet i högre utbildning, har tillsyn över universitet och högskolor, granskar effektivitet och ansvarar för statistik och uppföljning. Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område 21(22)

22 Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område 22(22)

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig examen på forskarnivå Bilaga 3 Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen: Bilaga

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND för om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig examen på forskarnivå BILAGA 3 för om tillstånd att utfärda examen: Bilaga 3 Generell och konstnärlig examen

Läs mer

Högskoleverkets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område

Högskoleverkets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område 1 Högskoleverkets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område INNEHÅLL Högskoleverkets prövningar av examenstillstånd 1 Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig masterexamen Bilaga 2 Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen: Bilaga 2 Generell

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND för om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig masterexamen BILAGA 2 för om prövning av tillstånd att utfärda examen: Bilaga 2 Generell och konstnärlig masterexamen.

Läs mer

Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda masterexamen

Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda masterexamen Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda masterexamen, Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda masterexamen Reg.nr Utgiven av Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Allmänna utgångspunkter och riktlinjer Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Reg.nr 112-41-18 Utgiven

Läs mer

Självvärdering doktorsexamen

Självvärdering doktorsexamen , www.uka.se Rapport 2014:18 Självvärdering doktorsexamen Utvärdering av utbildning på forskarnivå Självvärdering: Utvärdering av utbildning på forskarnivå Reg.nr 412-221-14 Utgiven av Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Självvärdering konstnärlig doktorsexamen

Självvärdering konstnärlig doktorsexamen , www.uka.se Rapport 2014:18 Självvärdering konstnärlig doktorsexamen Utvärdering av utbildning på forskarnivå Självvärdering konstnärlig doktorsexamen: Utvärdering av utbildning på forskarnivå Reg.nr

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig högskoleexamen, kandidatexamen och magisterexamen Bilaga 1 Vägledning för ansökan om tillstånd

Läs mer

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Beslutat av Rektor Gäller från 2016-04-18 Innehåll Inledning 3 1 Inrättande av ämne och inriktning 4 1.1 Ansökan 4 1.2 Bedömningsgrunder

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND för om tillstånd att utfärda examen Yrkesexamen BILAGA 4 för om tillstånd att utfärda examen: Bilaga 4 Yrkesexamen Universitetskanslersämbetet Löjtnantsgatan 21 Box 7703,

Läs mer

Självvärdering doktorsexamen

Självvärdering doktorsexamen , www.uka.se Rapport 2014:18 Självvärdering doktorsexamen Utvärdering av utbildning på forskarnivå Reviderad 2015-03-27 Självvärdering: Utvärdering av utbildning på forskarnivå Reg.nr 412-221-14 Utgiven

Läs mer

Regler för inrättande av forskarutbildningsämne vid Högskolan Dalarna och manual för ansökan

Regler för inrättande av forskarutbildningsämne vid Högskolan Dalarna och manual för ansökan Regler för inrättande av forskarutbildningsämne vid Högskolan Dalarna och manual för ansökan Beslut: UFN 2017-12-14 Dnr: HDa 1.2-2018/357 Gäller fr. o m: 2018-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå. Beslutad av Högskolestyrelsen Dnr HIG 2011/511

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå. Beslutad av Högskolestyrelsen Dnr HIG 2011/511 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Beslutad av Högskolestyrelsen 2011-04-15 Dnr HIG 2011/511 INNEHÅLL 1. Inledning 1.1 Omfattning och innehåll 3 1.2 Allmänna bestämmelser 3 2. Tillträde/behörighet

Läs mer

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154 Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor 2018-11-19 Dnr: L 2018/154 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Process inför ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

BILAGA 4 Dnr Mahr /358

BILAGA 4 Dnr Mahr /358 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Rektors kansli Peter Jönsson Forskningskoordinator 1(9) 2010-12-09 Ändrad 2012-06-07 BILAGA 4 Dnr Mahr 12-2012/358 Högskoleförordning och lokalt regelverk från och

Läs mer

Anvisningar för ansökan om antagning som oavlönad docent

Anvisningar för ansökan om antagning som oavlönad docent STYRDOKUMENT 1 / 6 dnr P2012/178 Anvisningar för ansökan om antagning som oavlönad docent Publicerad: http://www.hum.gu.se/om-fakulteten/styrdokument/ Beslutsfattare: Humanistiska fakultetsstyrelsens lärarförslagsnämnd

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU)

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) BESLUT 2006-12-14 UFV 2006/1972 Konsistoriet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) Med antagningsordning avses enligt 6 kap 3 högskoleförordningen (2006:1053),

Läs mer

Högskoleverkets anvisningar vid prövning av masterexamensrätt

Högskoleverkets anvisningar vid prövning av masterexamensrätt Högskoleverkets anvisningar vid prövning av masterexamensrätt Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fax 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se www.hsv.se Högskoleverkets

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16, 2019-06-11 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 2014-04-10 Dnr 866-13 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Denna Antagningsordning har genom beslut den 25 april 2014 fastställts av

Läs mer

Diarienummer STYR 2014/973

Diarienummer STYR 2014/973 Diarienummer STYR 2014/973 Naturvetenskapliga fakulteten Vid befordran till en anställning som professor vid naturvetenskapliga fakulteten tillämpas högskoleförordningen (SFS 2010:1064, inledande text)

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå FÖRESKRIFTER 1 2013-06-15 Dnr LS 2012/719 Styrelsen Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-06-15, XX. Med stöd av 6 kap. 3 högskoleförordningen (1993:100)

Läs mer

Vägledning för uppföljning av utbildningar med ifrågasatt kvalitet

Vägledning för uppföljning av utbildningar med ifrågasatt kvalitet UTBILDNINGSUTVÄRDERINGAR Vägledning för uppföljning av utbildningar med ifrågasatt kvalitet Utbildningsutvärdering på grundnivå och avancerad nivå samt forskarnivå Vägledning för uppföljning av utbildningar

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT STYRDOKUMENT Dnr P 2017/115 ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://www.hum.gu.se/om-fakulteten/styrdokument/ Humanistiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Vägledning för utbildningsutvärderingar

Vägledning för utbildningsutvärderingar UPPSALA UNIVERSITET utbildningsutvärderingar på forskarnivå Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2018-11-27 Innehållsförteckning Inledning 3 Aspekter

Läs mer

Beslut om tillstånd att utfärda licentiat- och. doktorsexamen inom området handel och it.

Beslut om tillstånd att utfärda licentiat- och. doktorsexamen inom området handel och it. Högskolan i Borås Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Gun Eriksson 08-563 085 60 gun.eriksson@hsv.se

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området 1 (7) BESLUT 2015-11-12 Dnr SU FV-1.1.2-3458-15 Peter Bretschneider Utbildningsledare Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS Avdelningen Utbildningsstöd STYRDOKUMENT Dnr 633-18 2019-04-12 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Publicerad Typ av styrdokument

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde föreskrifter för antagning till utbildning på forskarnivå Antagningsordningen är fastställd av högskolestyrelsen den 19 december 2018 och träder i kraft den 1 januari

Läs mer

Högskolan Dalarna Rektor

Högskolan Dalarna Rektor BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Nils Olsson 08-563 088 40 nils.olsson@uka.se Högskolan Dalarna Rektor Högskolan Dalarnas ansökan om tillstånd att utfärda licentiatexamen och doktorsexamen

Läs mer

BESLUT Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Lunds universitet

BESLUT Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Lunds universitet BESLUT 1 2017-06-16 STYR 2017/409 Universitetsstyrelsen Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Lunds universitet Med stöd av 6 kap. 3 högskoleförordningen (1993:100) i dess lydelse från och

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/113 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Malmö högskola Rektor

Malmö högskola Rektor Malmö högskola Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Södling 08-563 085 78 Maria.Sodling@hsv.se

Läs mer

Mall för individuell studieplan

Mall för individuell studieplan Mall för individuell studieplan LTH har tagit fram en mall för individuell studieplan för att underlätta inläggningen av individuell studieplan i Ladok. Mallen är inte obligatorisk utan är ett hjälpmedel

Läs mer

Mall för ansökan om anställning som professor, lektor eller biträdande lektor vid Försvarshögskolan

Mall för ansökan om anställning som professor, lektor eller biträdande lektor vid Försvarshögskolan Sida 1(6) Mall för ansökan om anställning som professor, lektor eller biträdande lektor vid Försvarshögskolan Ansökan ska vara disponerad enligt nedanstående mall. Den sökande ansvarar för att ansökan

Läs mer

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Beslut: 2013-02-05 Revidering: 2013-05-08, 2015-02-03 Dnr: DUC 2013/295/10 Gäller fr.o.m.: 2013-02-15 Ansvarig för uppdatering: Sekreterare FUN HÖGSKOLAN

Läs mer

Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller lektor vid Försvarshögskolan

Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller lektor vid Försvarshögskolan Sida 1(5) Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller lektor vid Försvarshögskolan Ansökan ska vara disponerad enligt nedanstående mall. Ansökan med bilagor, 1 ex av åberopade

Läs mer

Anvisning om individuell studieplan

Anvisning om individuell studieplan ANVISNING Gäller från och med 2012-04-18 Anvisning om individuell studieplan Gäller fr o m 2007-07-01 Ändrad 2012-04-18 Denna anvisning grundar sig på: Högskoleförordningen (SFS 1993:100) Förordning om

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik Dnr: L 2015/93 Fastställd av FUN: 2015-06-04 Versionsnr: 3 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik Området och ämnet Området Examensområdet informationsteknologi definieras

Läs mer

Mittuniversitetets ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i undervisningsämnet matematik

Mittuniversitetets ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i undervisningsämnet matematik BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Loulou von Ravensberg 08-563 085 47 loulou.von.ravensberg@uka.se 2018-01-30 Mittuniversitetet Rektor 42-00453-16 Mittuniversitetets ansökan om

Läs mer

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 20-02-02 Reviderad 203-02-3 Reviderad 205-2-02 Reviderad 206-09-07 Dnr 20/76 Riktlinjer för antagning som oavlönad

Läs mer

Inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå LED 1.3-2017/490 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Policy 2017-12-11 Rektor Från 2018-01-01

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/112 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

BESLUT 1(2) Utbildningsdepartementet Regeringskansliet

BESLUT 1(2) Utbildningsdepartementet Regeringskansliet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Susanna Lindenskoug 08-563 086 61 Susanna.lindenskoug@uka.se 2017-03-07 42-417-15 Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Sophiahemmet Ideell

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ. Gäller från 12 maj 2014

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ. Gäller från 12 maj 2014 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ Gäller från 12 maj 2014 1 (5) Beslutsdatum: 2014-05-12 Beslutsfattare: Högskolestyrelsen Dokumentansvarig: Utbildnings- och forskningssektionen Dokumenttyp:

Läs mer

Högskolan i Skövde Rektor

Högskolan i Skövde Rektor Högskolan i Skövde Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Södling 08-563 085 78 Maria.Sodling@hsv.se

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Umeå universitet, rektor Umeå

Umeå universitet, rektor Umeå Umeå universitet, rektor 901 87 Umeå Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Teresa Edelman 08-563 085 34 teresa.edelman@hsv.se

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/111 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Mall för individuell studieplan för doktorander ANVISNINGAR

Mall för individuell studieplan för doktorander ANVISNINGAR Mall för individuell studieplan för doktorander ANVISNINGAR 0 Doktorandens namn, institution etc Ange doktorandens namn, institution, personnummer, forskarutbildningsämne samt relevant kontaktinformation

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Högskolan i Borås Rektor

Högskolan i Borås Rektor Högskolan i Borås Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Södling 08-563 085 78 Maria.sodling@hsv.se

Läs mer

Rapport 2014:18. Justeringar och förtydliganden 2015-03-20

Rapport 2014:18. Justeringar och förtydliganden 2015-03-20 1(5) Rapport 2014:18 Justeringar och förtydliganden 2015-03-20 Kvalitetsutvärdering av utbildning på forskarnivå Genomgående har begreppet doktorandernas måluppfyllelse förtydligats till hur lärosätet

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Allmänna utgångspunkter och riktlinjer Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Reg.nr 112-41-18 Utgiven

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/114 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 januari 2011 (ändr. den 12 december 2011). Studieplanen

Läs mer

Högskolan i Halmstads ansökan om tillstånd att utfärda licentiatexamen och doktorsexamen inom området tillämpad naturvetenskap

Högskolan i Halmstads ansökan om tillstånd att utfärda licentiatexamen och doktorsexamen inom området tillämpad naturvetenskap BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Astrid Tronarp 08-563 086 06 astrid.tronarp@uka.se Högskolan i Halmstad Rektor Högskolan i Halmstads ansökan om tillstånd att utfärda licentiatexamen

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/795 Allmän studieplan för licentiatexamen i religionsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 18 februari 2016.

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fastställda av SHV FN 2008-06-05. Dessa riktlinjer ersätter riktlinjer för forskarutbildning fastställda av SHV FN 2000-04-27.

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng U 2018/719 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars

Läs mer

Riktlinjer för befordran till professor vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund

Riktlinjer för befordran till professor vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund Diarienummer N 2013/94 Naturvetenskapliga fakulteten Riktlinjer för befordran till professor vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund Vid befordran till en anställning som professor vid naturvetenskapliga

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/799 Allmän studieplan för licentiatexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 16 december 2015.

Läs mer

Mittuniversitetets ansökan om tillstånd att utfärda. ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 i undervisningsämnet

Mittuniversitetets ansökan om tillstånd att utfärda. ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 i undervisningsämnet BESLUT 1(2) 2018-01-30 42-00453-16 Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Loulou von Ravensberg 08-563 085 47 loulou.von.ravensberg@uka.se Mittuniversitetet Rektor Mittuniversitetets ansökan om

Läs mer

Universitetskanslersämbetets utbildningsutvärderingar. Självvärdering EXEMPEL

Universitetskanslersämbetets utbildningsutvärderingar. Självvärdering EXEMPEL Universitetskanslersämbetets utbildningsutvärderingar Självvärdering Lärosäte: [Ange namn på lärosätet] Forskarutbildningsämne: [Ange namn på forskarutbildningsämnet] Skriv en självvärdering per utbildning

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen i interaktionsdesign

Studieplan för forskarutbildningen i interaktionsdesign Ä10.090603.ITFN Beslut 2009-03-06 Dnr G217 843/09 Studieplan för forskarutbildningen i interaktionsdesign Studieplanen är fastställd av IT-universitetets fakultetsnämnd vid Göteborgs universitet 2009-03-

Läs mer

Beslut om tillstånd att utfärda konstnärlig examen på forskarnivå inom område konst

Beslut om tillstånd att utfärda konstnärlig examen på forskarnivå inom område konst Konstfack Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Agnes Ers 08-563 085 21 agnes.ers@hsv.se BESLUT 2010-10-26

Läs mer

Uppföljning av masterexamen i datateknik vid Linköpings universitet

Uppföljning av masterexamen i datateknik vid Linköpings universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Ulrika Thafvelin 08-563 087 70 ulrika.thafvelin@uka.se 2015-03-07 411-00052-14 Till rektor Uppföljning av masterexamen i datateknik vid Linköpings

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-03-15 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Försvarshögskolan

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Försvarshögskolan 1 (6) Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Klassificering Antagningsordning Ärendenummer Ö 348/2018

Läs mer

Att utvärdera utbildningar på forskarnivå

Att utvärdera utbildningar på forskarnivå Att utvärdera utbildningar på forskarnivå Syfte Utvärderingssystemet ska bidra till att säkerställa att all högre utbildning i Sverige håller hög kvalitet. Utvärderingssystemet ska bidra till utveckling

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk vetenskap Fastställd datum 2012-05-09 Dnr FAK 2012/155 Revideringsdatum 2016-06-02 Dnr 2016/1980-4.1.1.2 Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Bilaga 1, utdrag ur Högskoleförordningen Utbildning på forskarnivå

Läs mer

Mall för ansökan 1 ANSÖKAN 2 CV

Mall för ansökan 1 ANSÖKAN 2 CV Mall för ansökan (utdrag ur Kompletterande riktlinjer Anställningsordning) Detta avsnitt är en anvisning till sökande för anställning som professor, lektor, postdoktor och adjunkt. Bilagan gäller även

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet Riktlinjer för handläggning av examensärenden vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 2(13) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för handläggning av examensärenden... 3 1.1 Allmänt om examen... 3

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Typ av dokument Beslutad av Regler Universitetsstyrelsen Beslutsdatum 2018-02-16 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning Ansvarig

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Ekologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Ekologi Fastställd datum 2012-05-09 Dnr FAK 2012/156 Revideringsdatum 2016-06-02 Dnr 2016/1979-4.1.1.2 Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Bilaga 1, utdrag ur Högskoleförordningen Utbildning på forskarnivå

Läs mer

Yttrande över Teologiska Högskolan, Stockholms ansökan om tillstånd att utfärda magisterexamen inom området teologi

Yttrande över Teologiska Högskolan, Stockholms ansökan om tillstånd att utfärda magisterexamen inom området teologi Regeringen Utbildningsdepartementet Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Pär Brännström 08-563 085 29 par.brannstrom@hsv.se

Läs mer

(Remiss , dnr U2013/6059/UH)

(Remiss , dnr U2013/6059/UH) YTTRANDE 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Susanna Sjödin Lindenskoug 08-563 086 61 susanna.lindenskoug@uka.se Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Yttrande över Ersta Sköndal högskolas ansökan

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/811 Allmän studieplan för licentiatexamen i engelska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Miljövetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Miljövetenskap Fastställt datum 2012-05-09 Fakultetsnämnd FNT Dnr FAK 2012/157 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-1545-14 Sid 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik Syllabus for the PhD program

Läs mer

RIKTLINJER ANTAGNING AV DOCENT

RIKTLINJER ANTAGNING AV DOCENT 1(5) Beslut av Forsknings- och forskarutbildningsnämnden 2013-02-25 Dnr 2013/229 A 21 ANTAGNING AV DOCENT Allmänt Genom att anta docenter stärks forsknings- och utbildningskvalitén vid Högskolan Väst.

Läs mer

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten Humanistiska fakultetskansliet Sigríður Beck 031-7861108 ALLMÄNNA ANVISNINGAR GÄLLANDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ 2013-12-10 Dnr:U 2013/773 1 / 5 Humanistiska fakultetsstyrelsen Allmänna anvisningar gällande

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten Gäller from 1 juli 2013 ALLMÄN STUDIEPLAN 2013 06 05 Dnr 512 1030 13 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi 1. Mål för utbildningen

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: 2015/800 Allmän studieplan för doktorsexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december 2015

Läs mer

Ansökan och ärendets hantering

Ansökan och ärendets hantering Södertörns högskola Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Södling 08-563 085 78 Maria.Sodling@hsv.se

Läs mer

Granskning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom området hälsofrämjande arbetsliv

Granskning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom området hälsofrämjande arbetsliv Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Reg.nr 641-5485-11 SAKKUNNIGAS YTTRANDE 2012-05-22 Granskning av ansökan

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/819 Allmän studieplan för licentiatexamen i romanska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Sidan 2 av 8 Innehåll universitetslektor samt biträdande universitetslektor

Läs mer