Budget 2016 Facknämnder. Lokalnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budget 2016 Facknämnder. Lokalnämnden"

Transkript

1 Budget 2016 Facknämnder Lokalnämnden

2 Innehåll 1 Inledning Förutsättningar Styrning och ledning Uppdrag Vision och mål Organisations- och ledningsstruktur Strategisk utvecklingsplan Förvaltningsledningens styrsignaler inför Kund Personal Ekonomi Förutsättningar i kommunfullmäktiges budget Mediakostnader Osäkra budgetförutsättningar Sammanfattande omvärldsanalys Grunduppdraget Förvaltningens mål och utvecklingsfrågor Indikatorer Nämndens mål POLITISKA MÅL OCH UPPDRAG Demokrati Funktionsnedsättning Förskola och skola Äldre Miljö och klimat Personal Upphandling Nämndens uppdrag Resursfördelning Effektiv resursanvändning (förändringsfaktorn) Driftbudget Övergripande budgetantaganden/förutsättningar Riskanalys/känslighetsanalys Intäkter Rörelsekostnader Kapitalkostnader Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 2(38)

3 6.2.6 Totalkostnader per huvudprocess/huvuduppdrag Investeringsbudget Lokalförvaltningens reinvesteringar Investeringar beställda av kommunstyrelsen Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 3(38)

4 1 Inledning Kommunfullmäktiges budget är Göteborgs Stads övergripande styrdokument och är tänkt att styra stadens utveckling. Göteborgarnas behov ska vara vägledande. Viktigt är också att medarbetarna i Göteborgs Stad får möjlighet att engagera sig och vara delaktiga i verksamhetens utveckling. Budgeten lyfter fram de mål och uppdrag som är särskilt prioriterade. Övrigt ska utföras som tidigare, enligt gällande lagstiftning och övriga styrdokument. Lagstiftning och ekonomiska ramar står över mål, riktlinjer, planer, program och policys, som ska ses som stödjande dokument. Från kommunfullmäktiges budget till lokalt budgetdokument Det är nämndens ansvar att göra verklighet av budgetens inriktningar och prioriterade mål. Varje enskild nämnd ska värdera sin egen roll i arbetet med att nå intentionerna i budgeten. Med utgångspunkt i kommunfullmäktiges budget har nämnden tagit ett beslut om ett mål- och inriktningsdokument för kommande år. Där värderas innebörden av kommunfullmäktiges inriktningar och prioriteringar i förhållande till den egna nämndens unika nuläge. Därmed blir de viktigaste målen och inriktningarna konkreta, förtydligade och preciserade. Mål- och inriktningsdokumentet har sedan legat till grund för framtagandet av denna budgethandling. Förvaltningen föreslår konkretiseringar och anpassningar av målen efter förvaltningens situation. Budgeten anger de strategiska vägval som behövs för att i större utsträckning nå målen. När nämnden tagit beslut om budget, tar förvaltningen hand om mål och uppdrag och arbetar in dem i verksamhetsplaner. Verksamhetsplanerna innehåller mer detaljerade beskrivningar av hur verksamheterna konkret ska arbeta för att nå målen. Lokalnämnden har i sitt mål- och inriktningsdokument för 2016 lyft fram sju mål och uppdrag: Göteborgarnas möjligheter till delaktighet och inflytande ska öka Effektivt lokalutnyttjande Minska biltrafiken vid förskolor och skolor Åtgärda enkelt avhjälpta hinder Strategiskt underhållsarbete Schyssta villkor i upphandling Den normkritiska kompetensen ska höjas i stadens verksamheter Budgetförslaget innehåller de politiska målen och uppdragen samt även förvaltningsledningens styrsignaler utifrån grunduppdraget. Konkretiseringen av de politiska målen och uppdragen samt ledningens styrsignaler är uttryckta i form av strategier med mätetal. Dessa är ansvarsfördelade i organisationen och samtliga chefer och medarbetare är under hösten delaktiga i att konkretisera arbetet i verksamhetsplaner på avdelningar, områden och enheter. Förvaltningens bedömning generellt, är att god måluppfyllelse ska kunna uppnås och att erhållna uppdrag kommer att genomföras. Under 2016 kommer arbetet att intensifieras ytterligare med utveckling av effektivare processer och arbetssätt parallellt med byggande av en gemensam kultur utifrån de staden-gemensamma förhållningssätten. Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 4(38)

5 2 Förutsättningar 2.1 Styrning och ledning Uppdrag Lokalnämndens uppdrag, verksamhetsområde och uppgifter enligt reglemente beslutat : Lokalnämndens uppdrag är att säkerställa god fastighetsförvaltning och att tillhandahålla ändamålsenliga verksamhetslokaler och god service i samverkan med nyttjaren. Huvuduppgiften inom fastighetsförvaltning är att sköta drift av mark, byggnad och installationer samt underhåll. Viktiga uppgifter är att fortlöpande utveckla energisparåtgärder, minska behovet av reparationer och värna resurserna för planerat underhåll. Underhållsplaner ska fortlöpande revideras och kommuniceras med berörda. Vidare har nämnden till uppgift att svara för projektledning avseende ny- och ombyggnation, hyresförhandlingsverksamhet samt råd och anvisningar Vision och mål Vision: "Lokalförvaltningen är en ledande byggherre och fastighetsförvaltare med göteborgarnas bästa för ögonen." Mål: Lokalförvaltningen är en effektiv organisation som genom stolta medarbetare har nöjda kunder Organisations- och ledningsstruktur Förvaltningen har en linjeorganisation med ett processorienterat arbetssätt där leveransen sker i sex huvudprocesser. Uppdraget att tillgodose verksamheternas lokalbehov sker genom tre huvudprocesser; LS-uppdragsprocessen, kunduppdragsprocessen och hyresprocessen. Uppdraget att förvalta fastigheter sker genom processen långsiktigt planerade åtgärder, underhållsprocessen samt tillsyn- och skötselprocessen. Vad gäller linjeorganisationen består den av sedvanliga stödavdelningar samt tre verksamhetsavdelningar: fastighetsavdelningen agerar beställare till projektavdelningen och serviceavdelningen, vilka följaktligen är de utförande avdelningarna. Fastighetsavdelningen svarar bland annat för planering av underhållet i cirka 2,2 miljoner kvm förvaltad byggnadsyta samt cirka 5 miljoner kvm markyta. serviceavdelningen svarar för den dagliga driften av förvaltningens fastigheter på uppdrag av fastighetsavdelningen. Uppdraget är fördelat på cirka adresser runt om i staden. projektavdelningen utför ny- om- och tillbyggnader på fastighetsavdelningens uppdrag. I och med utökade medel i budget 2016 ligger den totala årsbudgeten för investeringar på drygt 2,3 miljarder. Förvaltningens ledningsgrupp, FLG, utgörs av direktören och de sex avdelningscheferna samt en förvaltningscontroller. Förvaltningen har 400 tillsvidareanställda medarbetare. Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 5(38)

6 2.1.4 Strategisk utvecklingsplan Den strategiska utvecklingsplanen uppdateras och revideras årligen och förvaltningsledningen har preciserat prioriterade områden, bild 2 nedan. Dessa beskrivs mer utförligt under avsnitt 3. Grunduppdrag. Den strategiska planen i sin helhet ser ut enligt följande: Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 6(38)

7 2.1.5 Förvaltningsledningens styrsignaler inför 2016 För 2016 har förvaltningsledningen specificerat ett antal områden inom den strategiska utvecklingsplanen som speciellt viktiga för att förvaltningen, medarbetarna och/eller verksamheten ska utvecklas i önskad riktning. Dessa styrsignaler används då respektive avdelning genomför sin verksamhetsplanering inför FA = Fastighetsavdelningen SA = Serviceavdelningen PA = Projektavdelningen HRK = HR och kommunikationsavdelningen EA = Ekonomiavdelningen UA = Utvecklingsavdelningen VSG = VerksamhetsStyrGruppen, som är sammansatt av avdelningscheferna för FA, SA och PA samt UA. Cheferna för FA, SA och PA är även processägare för förvaltningens sex huvudprocesser. Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 7(38)

8 2.2 Kund Följande utvecklingsområden är identifierade som viktiga förutsättningar för att nå det övergripande målet "lokalförvaltningen är en effektiv organisation som genom stolta medarbetare har nöjda kunder". Implementeringen av förvaltningens kännetecken. Det handlar om att definiera hur våra kännetecken, det vi vill stå för, ska märkas hos de vi är till för. Under 2016 kommer det handla mycket om våra beteenden och vårt arbete gentemot kund på olika sätt. Under 2017 kommer ytterligare insatser göras för att kunderna ska märka skillnad och att lokalförvaltningens kännetecken ska bli tydliga för dem. En samlad bild av vår kundkommunikation och ett utvecklat kundstrategiskt arbete ska tas fram. En viktig förutsättning för att veta vad vi ska stärka, utveckla och behålla är att vi vet hur vi uppfattas som organisation idag. Kundenkäten som förvaltningen haft tidigare behöver utvecklas alternativt ersättas av en annan metod. 2.3 Personal Följande områden är prioriterade att utveckla då de är viktiga förutsättningar för att nå det övergripande målet "lokalförvaltningen är en effektiv organisation som genom stolta medarbetare har nöjda kunder". Implementeringen av förvaltningens kännetecken. Det kommer i sin tur påverka förvaltningens möjligheter att rekrytera och behålla medarbetare. Det kommer också ange inriktningen på medarbetar- och ledarutvecklingen de kommande åren. Kompetensförsörjning. Kommande pensionsavgångar samt stor efterfrågan på framför allt ingenjörskompetens på arbetsmarknaden generellt, innebär ett fortsatt stort rekryteringsbehov. För att lyckas rekrytera måste förvaltningen fortsätta arbetet med att stärka förvaltningens arbetsgivarvarumärke och synliggöra stadens arbetsgivarerbjudande. Kompetensförsörjning handlar också om att behålla medarbetare och där är utvecklingsmöjigheter, löneutveckling, arbetsmiljön, ledarskapet och arbetsformer m.m. viktiga faktorer för hur förvaltningen kan lyckas med det. Hälsofrämjande arbetsplats och hållbart arbetsliv. En god arbetsmiljö är en förutsättning för en väl fungerande arbetsplats och för att vi ska vilja och kunna arbeta ett helt arbetsliv. En viktig del kommer att vara att höja medvetenheten och kunskapen om hälsa och hälsoarbete hos alla i förvaltningen. Likabehandlingsfrågorna är viktiga frågor inom ramen för det hälsofrämjande och hållbara arbetslivet. I förvaltningens Plan för attraktiv arbetsgivare som beslutas under hösten anges vilka insatser som ska genomföras och syftet med dessa. Den utökade investeringsbudgeten kräver en personalvolymsökning som under 2016 handlar om tio till tolv tjänster, varav knappt fyra innebär en utökad personalkostnad i driftbudgeten men där istället kostnader för köpta tjänster minskar. Utöver det har förvaltningen fått i uppdrag att genomföra inhyrningar för alla kommunala bolag, Hyresenheten kommer att utökas med en tjänst då enheten redan idag bedöms ha en för sårbar bemanning. Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 8(38)

9 2.4 Ekonomi Lokalförvaltningen kan konstatera att de ekonomiska förutsättningarna inför 2016 är på en nivå som innebär att förvaltningen har ekonomiska resurser att behålla befintliga funktioners prestanda samt att kunna genomföra planerade energiinvesteringar. Budgeten för reinvesteringarna under planperioden uppgår till mnkr vilken är en betydande förstärkning jmf med ettårsbudgeten för 2015 (220 mnkr) och förra planperioden på 655 mnkr. Budgetutrymmet för nyinvesteringar uppgår till mnkr, en genomsnittlig årlig volym på mnkr, vilket är mer än en fördubbling mot förra planperioden Förutsättningar i kommunfullmäktiges budget Strategisk fastighetsplanering Det blir en utmaning att hantera de stora volymerna under investeringsperioden. Utfallet är beroende av att den strategiska fastighetsplaneringen fungerar på ett bra sätt i alla delar; verksamheternas förmåga att förutse sina behov, den strategiska planeringen på lokalsekretariatet, lokalförvaltningens förmåga att planera utförandet och branschens förutsättningar vad gällande konkurrens med mera. Staden har ett omfattande arbete avseende att skapa en helhetsbild utifrån: reinvesteringsbehoven i befintliga lokaler, behoven av rivning och ersättningsinvesteringar gällande "miljonprogramsfastigheterna", behovet av nyinvesteringar beroende på expansionen i staden samt investeringsbehoven drivna utifrån verksamhetsönskemål. Styrningen av de betydande investeringsvolymerna måste därför bygga på en analys av omvärldsfaktorer samt verksamhetsmässiga och ekonomiska konsekvenser. Lokalförvaltningen arbetar nära lokalsekretariatet och verksamheterna i syfte att tydliggöra och därmed effektivisera den strategiska fastighetsplaneringsprocessen. Strategisk fastighetsförvaltning Planerat underhåll Underlag för bedömning av behovsnivån Lokalförvaltningens behovsbedömning bygger på en översyn av befintliga fastigheters skick. Detta har skett genom en metodisk insamling av åtgärdsbehov. Både behov och planerad frekvens baseras på branschstatistik. Vid bedömning av ambitionsnivån för planerat underhåll har förvaltningen utgått ifrån uppgifter i fastighetssystemet. egna behovsbedömningar samt befintliga eftersatta åtgärder. Samspelet mellan reinvesteringar och underhåll är också beaktat. Jämförelse med andra i branschen / Jämförelse mot föregående års utfall Lokalförvaltningens underhållsbudget har tack vare centrala satsningar och eget effektiviseringsarbete nu nått den nivå som lokalnämnden själv ser som sin långsiktiga ambitionsnivå. Volymen är också i nivå med den av branschen föreslagna. Nivån räcker dock inte till att åtgärda eftersatta åtgärder. Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 9(38)

10 Eftersatta åtgärder (behovsnivån) Förvaltningen har ett behov av att åtgärda olika eftersatta funktioner i fastighetsbeståndet. En del av dessa åtgärder redovisas mest rättvisande som planerat underhåll och andra som reinvesteringar. Lokalförvaltningen bedömer att för att återställa det eftersatta behovet av underhållsåtgärder behövs en tidsbegränsad ramförstärkning uppgående till totalt: cirka 300 mnkr till driftbudgeten för planerat underhåll. Ovanstående diagram visar hur väl nulägesnivån överensstämmer med ambitionsnivån över tid. Behovsnivån visar behoven för att åtgärda det eftersatta underhållet. Lokalnämnden har föreslagit att detta bör ske under en femårsperiod. Slutsats: Enligt beslut i lokalnämnden december 2014 i ärendet; "budgetunderlag för långsiktiga reinvesteringsbehov samt långsiktiga behov för planerat underhåll", anges att ambitionsnivån för planerat underhåll är uppnådd, dock inte behovsnivån. Ambitionsnivån uppgår till 276 mnkr (128 kr/kvm) under Utrymmet för planerat underhåll i driftsbudget för 2016 ökar jämfört med budget 2015, men medger inte någon minskning av de eftersatta åtgärderna. De centralt budgeterade underhållsmedlen uppgår till 165 mnkr (2014: 175 mnkr). Även för 2016 väljer staden att låta lokalnämnden avropa merparten av de underhållsmedel som utgör själva kärnan i nämndens uppdrag. Reinvesteringar Bedömd ambitionsnivå Den långsiktiga ambitionsnivån avseende reinvesteringar bedömer nämnden bör ligga på ca 169 kr/kvm vilket motsvarar ett årligt behov på ca 300 mnkr i 2015 års nivå. Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 10(38)

11 Eftersatta åtgärder (behovsnivå) Behovsnivån (205 kr/kvm) motsvarar förvaltningens grundläggande behov (ambitionsnivån) samt de eftersatta behov som finns i beståndet. Skillnaden mellan behoven enligt ambitionsnivån och behovsnivån utgör det samlade värdet av de eftersatta åtgärderna. Förvaltningen planerar för att åtgärda dessa under en tolvårsperiod (se diagrammet ovan). Lokalförvaltningen bedömer att för att återställa det eftersatta behovet av reinvesteringsåtgärder behövs en tidsbegränsad ramförstärkning uppgående till totalt: drygt 750 mnkr till investeringsbudgeten för reinvesteringar ( ). För den kommande planperioden, , för reinvesteringar blev ramtilldelningen mnkr, en genomsnittlig årlig volym på 404 mnkr som fördelas enligt tabell i avsnitt 6.3. En grov beräkning utifrån den investeringsramen är att nämnden fram till 2019 kommer att reducera behovet av de eftersatta åtgärderna med cirka 250 mnkr. De kvarstående eftersatta åtgärder på reinvesteringssidan uppgår då till cirka 500 mnkr. Strategisk fastighetsutveckling Ny- och ersättningsinvesteringar Utfallet under 2015 avseende nyinvesteringar bedöms uppgå till 741 mnkr. Budgetutrymmet för uppgår till mnkr, en genomsnittlig årlig volym på mnkr, fördelas enligt tabell i avsnitt 6.3. I dagsläget finns det identifierade projekt till en volym av drygt mnkr. Kommunbidraget - förändringsfaktorn Förväntningarna på lokalförvaltningen att effektivisera sin verksamhet är i stort oförändrade jämfört med föregående år. Genom att fortsätta att utveckla förvaltningens processer/arbetssätt reduceras kostnaderna med minst 4,6 mnkr, vilket är justeringen av kommunbidraget för förändringsfaktorn (se avsnitt 6.1). Hyresintäkter Lokalförvaltningen får enligt budget 2016 höja lokalhyrorna med 2,5 procent Resultatet från förhandlingarna med Hyresgästföreningen ger lokalförvaltningen rätt att höja hyran avseende boendedelarna med 0,9 procent Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 11(38)

12 2.4.2 Mediakostnader Det totala utfallet för media under 2015 bedöms visa ett budgetöverskott på 10,3 mnkr (UR 2). Den huvudsakliga orsaken till den positiva budgetavvikelsen är ett varmare väder än ett så kallat normalår. Budgeten för 2016 uppgår till 268 mnkr vilket är detsamma som budget En stor bidragande faktor till att 2016 års budget bedöms kunna vara oförändrad mot 2015 trots ökande kostnader för elnät och VA är att elen har blivit billigare. 100 procent av all el för 2016 är upphandlad och priset blev i genomsnitt 35,24 öre/kwh (inkl. handelstillägg och exkl tillägg för VindEl), att jämföra med elpris 2015 på i genomsnitt 37,30 öre/kwh. Det vill säga en minskning med 2,06 öre/kwh. Lokalförvaltningen kommer även under 2016 att köpa miljöprodukten Lokal VindEl för 100 procent av elanvändningen. Förvaltningen har också genom fortsatta effektiviseringsåtgärder skapat ytterligare budgetutrymme som styrts till underhåll. Budgeten beräknas utifrån ett normalår. Historiskt sett ligger elpriset nu på väldigt låga nivåer. Hur länge de kommer att ligga kvar på dessa låga nivåer är osäkert. Det finns många faktorer som kan påverka hur framtiden kommer att se ut, till exempel hur världskonjunkturen utvecklas. Det blir sannolikt betydligt högre elpriser framöver. Energianvändningen i lokalförvaltningens egna lokaler har minskat något år efter år vilket även har inneburit en minskad energikostnad. Men för att lokalförvaltningen ska nå sitt högt satta energimål för 2020 så behöver takten ökas. Med den utökade investeringsramen ökar förutsättningarna för att lokalförvaltningen inte bara ska kunna fortsätta sitt energieffektiviseringsarbete 2016 utan även kunna öka takten i det Osäkra budgetförutsättningar Otydliga ansvarsgränser i vissa lokalfrågor Lokalnämnden har i de två senaste budgetarna framfört att det finns en otydlighet i ansvarsgränserna i vissa lokal/fastighetsfrågor. En otydlighet som kan leda till att lokalnämnden, om den fattar beslut utifrån ett "hela-staden" perspektiv, tvingas redovisa ett resultat som belastas med betydande kostnader. Följande punkter kvarstår i sin helhet: Vem ska bära kostnaderna när pågående investeringsprojekt avslutas? Vem ska bära den negativa resultateffekten då byggnader utanför hyresmodellen lämnar förvaltningens bestånd? För nedanstående punkter finns det förslag till hantering av kostnaderna men inga beslut är fattade: Vem ska bära kostnaderna när byggnader ställs om till nytt verksamhetsinnehåll, exempelvis från äldreboende till studentboende? Vem ska bära kostnaderna för utrangering och rivning då byggnader rivs och fastighetsnämnden inte ser möjlighet till fortsatt exploatering? Vem har ansvaret för att återställa eftersatt underhåll vid överföring av byggnader mellan olika nämnder inom staden? Schablonnivåer i hyresmodellen. I både 2014 och 2015 års resultat ingår betydande kostnader till följd av ovanstående poster. Den nivå som schablonerna i hyresmodellen har i dag täcker inte kostnaderna för drift och underhåll fullt ut. Lokalförvaltningen har valt att ta höjd för utrangeringskostnader i budget 2016 men inte för övriga poster. Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 12(38)

13 Osäkerhet gällande ekonomiska effekter till följd av utvecklingen av Lillhagsparken I nuläget kan förvaltningen inte spekulera i vad den fortsatta utvecklingen av Lillhagsparken kan få för effekter på lokalförvaltningens ekonomi. I ett första skede har en överföring av flertalet byggnader till fastighetsnämnden gjorts under våren Därefter behöver en fördelningsmodell tas fram för hur kostnader över tiden skall fördelas mellan nämnderna och de nya exploatörerna, då den tekniska infrastrukturen behöver förändras inom området i samband med ny fastighetsbildning. Osäkerhet gällande riskfastigheter inom fastighetsbeståndet Underhålls- och, eller reinvesteringsbudgeten för 2016 kan snabbt behöva styras om, ifall en akut och oplanerad händelse måste åtgärdas bland förvaltningens identifierade riskfastigheter. Riskfaktorerna finns inom äldre byggnader med stenfasad, förskolor byggda med platta på mark, äldre grundläggningsmetoder, platta tak, stödmurar, innemiljöproblem. Alla problem har det gemensamma att det finns risk för stora kostnader vid behov av åtgärd. 2.5 Sammanfattande omvärldsanalys Inledning Den ekonomiska situationen såväl lokalt som globalt är instabil och utgör ett orosmoment. Stadsutveckling Svårigheter att hitta lämpliga tomter när staden förtätas Ökat antal överklaganden utifrån Plan- och Bygglagen Arbetsmarknaden Det är fortfarande en hård konkurrens om kompetens på marknaden inom byggbranschen. Det är framförallt en utmaning för många arbetsgivare att hitta erfarna ingenjörer. Det kommer att kräva nya arbetssätt, nya sätt att fördela uppdrag och kanske också nya befattningar på sikt. Kompetenskraven kan komma att behöva se annorlunda ut än idag och flexibla lösningar på hur uppdrag ska utföras med sammansättning av olika kompetenser kommer sannolikt att utvecklas. Vikten av att profilera förvaltningen som en attraktiv arbetsgivare är även i fortsättningen stor, inte minst mot bakgrund av att den utökade investeringsbudgeten kommer att kräva en utökning av personalvolymen. Tillgången på kompetens/ personal kan blir en trång sektor framöver då förvaltningens kraftigt ökade investeringsbudget ska effektueras i konkurrens med infrastrukturinvesteringar såsom Västlänken och bostadsbyggande. Det blir också allt svårare att tillfälligt lösa vakanta tjänster och t.ex. föräldraledigheter med konsulter av samma anledning. Energimarknaden Förvaltningen har stora kostnader för energi och ekonomin påverkas starkt även vid relativt små väderfluktuationer. Även små förändringar i enhetspriser för media får stor påverkan på ekonomin. Till exempel medför en prisjustering på el med 1 öre/kwh en kostnadsändring på 1,5 miljoner kr. 100 procent av all el för 2016 är upphandlad och priset blev i genomsnitt 35,24 öre/kwh (inkl. handelstillägg och exkl tillägg för VindEl), att jämföra med elpris 2015 på i genomsnitt 37,30 öre/kwh. Det vill säga en minskning med 2,06 öre/kwh. Historiskt sett ligger elpriset nu på väldigt låga nivåer. Hur länge det kommer att ligga kvar på dessa låga nivåer är osäkert. Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 13(38)

14 Hyresmarknaden Lokalhyrorna har under hösten nått nya rekordnivåer inom de mest centrala delmarknaderna i Göteborg. Central Buisness district (CBD)*, övriga innerstaden och Norra Älvstranden har ökat med 8, 13 respektive 5 procent. Därmed hamnar de på hyresnivåer om 2800 kr/kvm,2600 kr/kvm och 2200 kr/kvm. CBD är uppe i nivåer som aldrig tidigare har nåtts i Göteborgsområdet. Övriga delmarknader (övriga Hisingen, västra Göteborg, nordöstra Göteborg) är oförändrade. Vakansgraden på lediga lokaler i Göteborgsområdet har stigit något jämfört med vårens 5,9 % till 6,5% vilket ändå är lågt. Utbudet fortsätter således att understiga efterfrågan trots större nytillkomna kontorsytor på Göteborgsmarknaden. *CBD- Central Buisness district motsvaras i Göteborg av området kring Lilla Bommen med omnejd. Lag- och myndighetskrav Ett komplicerat regelverk kring upphandling innebär att lokalförvaltningen inte alltid uppfattas som en attraktiv beställare när marknaden är överhettad. Leverantörernas ofta förekommande överprövningar av upphandlingar får till följd att upphandlingarna och därmed projekten förlängs i tid. Boende för asylsökande och ensamkommande flyktingbarn Under 2015 har förvaltningen deltagit aktivt i stadens arbete för att lösa boendesituationen för asylsökande och ensamkommande flyktingbarn. Ett stort antal platser har kunnat iordningställas under Hur situationen kommer att se ut framöver är svår att överblicka - förvaltningen behöver ha en beredskap för fortsatta insatser inom området. Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 14(38)

15 3 Grunduppdraget Symbolförklaring I anslutning till varje mål eller utvecklingsfråga finns en eller flera symboler. Dessa ska tolkas enligt nedan: den eller de uppföljningsrapporter där måluppfyllelse redovisas (4= årsrapport, = annat uppföljningstillfälle vilket är per sista april) måttet kommer från förvaltningen 3.1 Förvaltningens mål och utvecklingsfrågor Områden Verksamhetens mål/utvecklingsfrågor Strategi Mått Strategisk fastighetsplanering Utveckla fastighetsplaneringen bl a genom ändrat synsätt och arbetssätt enligt underhållsmodellen Förankra och implementera såväl nytt synsätt som arbetssätt kring fastighetsplaneringen i syfte att förvaltarrollen ska utvecklas till att bli mer långsiktig och strategisk. Att under 2016 börja arbeta i enlighet med nya arbetssätt. Synergi bygg och förvaltning Implementera garantiförvaltning (Eksid) Erforderliga förutsättningar - internutbildning, rollbesättning, rutiner och mallar etc - är uppfyllda för att det nya arbetssättet med överlämning från projekt till förvaltning ska implementeras fullt ut under 2016 avseende alla projekt beslutade av kommunstyrelsen. (LSprojekt) Implementering av arbetssätt för överlämning från projekt till förvaltning ska ske i samtliga identifierade projekttyper inom en tvåårsperiod med start 1/ Processorienterat arbetssätt/ Systemstöd Effektiva interna arbetssätt för mellanhyresvärdskapet Utifrån genomförda kundintervjuer utveckla och kvalitetssäkra arbetet med mellanhyresvärdskapet i syfte att lämna samma kvalité till våra kunder oavsett ägare av fastighet. Uppföljning av att nya arbetssätt är implementerade och att tidigare otydligheter rätas ut och kommuniceras till kund. Utveckla arbetssätt och systemstöd för SeKund Utveckla en webbaserad kundportal i syfte att skapa betydande kundnytta. Uppföljning 2016 av att webbaserad kundportal är i drift Säkerställa koppling mellan system och processutvecklingen Processernas behov av systemstöd tillgodoses i samband med implementering av modell för ständiga förbättringar Säkerställa att det finns en koppling mellan processernas behov av systemstöd och utvecklingen av dessa Utveckla systemstöd för åtgärdsfördelaren Förankra och implementera ett nytt arbetssätt ("åtgärdsfördelare") vid fördelning av uppdrag till serviceavdelningen och projekt till projektavdelningen som ger tydligare beställningar från fastighetsavdelningen, minskade störningar för kunderna samt ett effektivare utförande. Uppföljning av att nytt synsätt och arbetssätt implementerats och att systemverktyg fungerar Fortsatt utveckling av fastighetssystem Sortera, värdera, prioritera och resurssätta kartlagda behov. Därefter kommunicera utvecklingsplanen. Uppföljning av att utveckling sker enligt plan. Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 15(38)

16 Områden Verksamhetens mål/utvecklingsfrågor Strategi Mått Implementering av serviceavdelningens nya organisation och arbetssätt Genom delaktighet och förbättrad kvalitet i utfört arbete skapa: - ökad effektivitet och bättre kvalitet i utförandet för mer smidiga processer - nöjdare kund genom bättre återkoppling - förbättrad vardagskommunikation på avdelningen Utifrån mätmetoder uppfylla avdelningens satta ambition till årsskiftet 2016/2017 Ledarutveckling Utveckla ledarplattform och följa upp 360 graders kartläggningen Ledaruppdraget ska uppdateras och chefsrollen definieras med utgångspunkt i lokalförvaltningens kännetecken. Uppföljning av vilka insatser som genomförs under 2016 som ett resultat av 360 graders mätningen kommer att göras för att få en samlad bild av ledarutvecklingen i förvaltningen. Uppdaterad beskrivning av ledaruppdraget Kompetensförsörjning Kompetensutveckla med betoning på motivation och förmåga Synsättet på kompetens ska breddas och fokus i kompetensutvecklingen 2016 är att öka medarbetarnas motivation och förmågor. Skuggning enligt plan genomförs under 2016 fram till halvårsskiftet Skuggningen påbörjad enligt plan (genomförd till 100 procent vid halvårsskiftet 2017) Utveckla modell för strategisk kompetensförsörjning En modell för den strategiska kompetensförsörjningen, med utgångspunkt i stadens kompetensförsörjningsprocess, ska tas fram och en pilot genomföras under 2016 för att visa på möjligheterna med ett systematiskt kompetensförsörjningsarbete. Modellförslag framtaget och testat på en enhet i form av pilot. Medarbetarskapsutveckling Implementera LF:s kännetecken (inkl. fortsatt arbete med att förbättra återkoppling till och dialog med kunder) Aktiveringen/implementeringen av lokalförvaltningens kännetecken ska genomföras enligt plan (se bifogad fil - som kan läggas in först november). Aktiveringen av kännetecken har genomförts enligt plan. Styrmodell Fastställa och implementera styrmodell och ledningsprocesser Styrmodell och ledningsprocesser kartläggs, dokumenteras och beslutas. Beslut om styrmodell och ledningsprocesser är fattat Implementera modell för ständiga förbättringar Modell för ständiga förbättringar framtagen och beslutad (2015). Modellen arbetas in i förvaltningens verksamheter under 2016 Systematik för ständiga förbättringar har utvecklats Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 16(38)

17 3.2 Indikatorer Här redovisas de indikatorer som förvaltningsledningen beslutat om under Indikatorerna ska säkerställa kvalitén i den dagliga verksamheten. Det finns ytterligare några indikatorer som är under bearbetning och dessa beslutas under Områden Indikatorer Verksamhetens mål/utvecklingsfrågor Tillsyn och skötselprocessen Reparationsprocessen Långsiktigt planerade åtgärder Mått Andel utförda planerade Tillsyn och skötselåtgärder av planerade; både egen regi och köpt tjänst Andel kontroller med godkänd kvalitet markskötsel köpt tjänst Andel kontroller med godkänd kvalitet markskötsel - egen regi Andel återuppringningar Antal reparationer per totalt antal kvm Antal felanmälningar kopplat till innemiljöproblem Antal projekt som har en budgetavvikelse > 10 procent Kunduppdragsprocessen Hyresprocessen Tidsavvikelse i projekt Kostnadsavvikelse i projekt Avsteg mot Tekniska Krav och Anvisningar, TKA, i nybyggnadsprojekt Anbud kontra kalkyl Säkerställa rätt beställare Handläggningstid vid kundprojekt - Säkerställa tidseffektiv hantering av inkomna beställningar. Ambitionsnivå: Får inte överstiga två arbetsdagar Genomförandetid vid kundprojekt - Säkerställa tidseffektivt utförande av åtgärd utifrån kommunicerad genomförandetid. Andel inhyrningar där energi- och miljöunderlag inte redovisas Medarbetarperspektivet Kundperspektivet LSuppdragsprocessen Upphandlingsperspektivet Andel kvalificerade sökanden vid rekrytering HME (Hållbart medarbetarengagemang) Sjukfrånvaro Frisknärvaro Nöjda kunder (NKI) Svarsfrekvens kundenkät Nöjda kunder djupintervjuer Andel direktupphandling i volym i kategorier där avtal finns Andel köp från icke godkända leverantörer Andel vunna överprövningar Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 17(38)

18 Områden Verksamhetens mål/utvecklingsfrågor Ekonomiperspektivet Miljöperspektivet Mått Antal stora skador Index avseende antal småskador per 1000 kvadratmeter Underhåll per kvm (kr/ kvadratmeter) Reinvesteringar per kvm (kr/ kvadratmeter) Tillsyn och skötsel per kvm (kr/ kvadratmeter) Reparationer per kvm (kr/ kvadratmeter) Andel kostnader för nedlagd tid på tillsyn och skötsel utfört i egen regi respektive andelen utfört av extern part Andel kostnader för nedlagd tid (i procent) på Reparationer utfört i egen regi respektive andelen utfört av extern part Ökning av kvadratmeter, BRA, per årsarbetare jämfört med föregående år Antal besparade kwh i utförda åtgärder i förhållande till beräkning i energieffektiviseringsplanen Andel tillfört tryckimpregnerat trä i förhållande till miljögodkänt trä Andel miljögodkända golv Andel avfall till deponi av total mängd avfall (procent) Mängd avfall per nybygd lokalyta (kg/kvadratmeter) Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 18(38)

19 4 Nämndens mål 4.1 POLITISKA MÅL OCH UPPDRAG Symbolförklaring I anslutning till varje mål eller uppdrag finns en eller flera symboler. Dessa ska tolkas enligt nedan: anger att detta är ett mål den eller de uppföljningsrapporter där måluppfyllelse redovisas (4= årsrapport, = annat uppföljningstillfälle vilket är per sista april) målet kommer från kommunfullmäktige målet kommer från lokalnämnden måttet kommer från förvaltningen Jämlikhetsperspektivet Förvaltningen behöver utveckla kompetens och arbetssätt för att kunna jämlikhetssäkra verksamheten Demokrati Göteborgarnas möjligheter till delaktighet och inflytande ska öka Strategi Fastighetsavdelningen: Framgångsfaktorer för att möjliggöra delaktighet och inflytande är att: - Strategiska fastighetsplaner som är resultatet av långsiktiga underhållsplaner finns. - Fungerande kommunikationsplaner med verksamheterna finns. - Pedagogiskt presentationsmaterial finns. - Ett förtroendefullt klimat mellan lokalförvaltningen och kund är utvecklat. Sträva mot att identifierade framgångsfaktorer blir verklighet. Tillsammans ger dessa förutsättningar för en kvalitativ dialog med kund. Genom att säkerställa dialogen ges kunderna i sin tur ökade möjligheter att skapa en förtroendefull dialog med göteborgaren. Detta leder till att såväl kund som göteborgaren upplever möjligheter till delaktighet och inflytande, då de i dialogen ges möjlighet att uttrycka sina tankar, idéer och önskemål. Projektavdelningen: För att möjliggöra slutanvändarens engagemang och delaktighet i våra projekt, identifieras lämpliga underhålls- och reinvesteringsprojekt där det redan idag finns en etablerad verksamhet. I dessa projekt kravställer projektavdelningen att verksamheten ska involvera slutanvändaren genom till exempel elevråd eller föräldraråd. Serviceavdelningen: Äldre: Stärka äldres delaktighet vid mindre åtgärder utförda i deras hem utförs i, och i dialog med SDF Västra Hisingen där boende blir delaktiga vid mindre utföranden i Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 19(38)

20 deras hem, både vad gäller tid för utförande och på vilket sätt åtgärden ska utföras. Unga: I REBUS-projektet I det gröna är barn och unga i hög grad delaktiga. I projektet tas en metod fram för hur förskolebarn kan få en aktiv roll i användning och skötsel av förskolegårdar. Tio delprojekt kommer att genomföras under 2016 i fem olika stadsdelar. Projekten använder sig av erfarenheter och arbetssätt från EU-projektet REBUS. Förskolornas gårdar inventeras av förskolornas personal och barn för att se hur gårdarna används med koppling till läroplan och vilka förbättringar som är önskvärda. Barnen är involverade i hela processen fram till en reviderad skötselplan. Mått Utfall 2014 Utfall 2015 Målvärde 2016 Andel projekt med specifik verksamhetsdelaktighet 100% Antal genomförda REBUS-projekt "I det gröna" 5st 10st 10st Andel av felanmälan (enklare åtgärder i hemmet) på fastigheter som omfattas av projektet utförs som uppdrag tillsammans med Västra Hisingen och i delaktighet med boende % Andelen kunder som upplever att möjligheten till delaktighet och inflytande har ökat vid kundmöten 60% Andelen kunder som upplever att man efter kundmötet med lokalförvaltningen har fått bättre förutsättningar att i dialog med göteborgarna ge denne ökat inflytande och delaktighet. 60% Funktionsnedsättning Åtgärda enkelt avhjälpta hinder Strategi Bidra till stadens arbete kring enkelt avhjälpta hinder genom samverkan med övriga berörda aktörer. Samt att utföra det av stadsdelen inventerade enkelt avhjälpta hinder. Se även avsnitt 5, Nämndens uppdrag Mått Andelen inventerade åtgärder hos stadsdelarna som konverterats till beställningsunderlag hos lokalförvaltningen Utfall 2014 Utfall 2015 Målvärde % Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 20(38)

21 4.1.3 Förskola och skola Skolan ska i ökad omfattning kompensera för elevers olika förutsättningar på såväl elevnivå som mellan olika skolor Strategi Lokalförvaltningen ska i dialog med verksamhetsföreträdare vara lyhörda för deras behov av lokalanpassningar i syfte att i ökad utsträckning kompensera för elevers olika förutsättningar. Mått Uppföljning samt utvärdering av att lokalförvaltningen kunnat stödja verksamheterna inom detta målområde Utfall 2014 Utfall 2015 Målvärde % Äldre Äldres livsvillkor ska förbättras Strategi Lokalförvaltningen ska i dialog med verksamhetsföreträdare aktivt bidra till realistiska förbättringar av utomhusmiljön, i syfte att förbättra förutsättningarna för utevistelse för de äldre Mått Uppföljning samt utvärdering av att lokalförvaltningen kunnat stödja verksamheterna inom detta målområde Utfall 2014 Utfall 2015 Målvärde % Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 21(38)

22 4.1.5 Miljö och klimat Minska biltrafiken vid förskolor och skolor Strategi Förvaltningen arbetar med att minska bilåkandet till förmån för ökad gång- och cykeltrafik genom både planering för projektets förutsättningar samt under själva projektets genomförande. I planeringen för projektets förutsättningar, har projektavdelningen en planarkitekt som bevakar lokalförvaltningens särskilda mål inom staden. Därutöver för LS-enheternas medarbetare dialog i ett tidigt skede (planarbetet) med övriga aktörer i staden (trafikkontoret, fastighetskontoret, lokalsekretariatet) i respektive projekt. Medarbetarna arbetar också med möjligheten att involvera trafikkontorets trafikpedagog i projekten som hjälper verksamheten med information och dialog med föräldrar. I ett långsiktigt perspektiv arbetar LS-enheterna med att få gehör för behovet att lyfta in utrymmen för barnvagnar och cyklar i Ramprogram och Lokalprogram som revideras genom stadenövergripande arbetsgrupper. Under projektens genomförande, arbetar medarbetarna med att planera projektets leveransoch produktionsskede utifrån målet att minska trafiken runt förskolor och skolor. Mått Målvärde Utfall 2014 Utfall Antal genomförda initiativ till minskning av biltrafik 100% Personal Osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor ska upphöra Strategi Enligt den senaste lönekartläggningen förekommer inga osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män på förvaltningen. För att måluppfyllelsen ska kvarstå behöver förvaltningen kontinuerligt och särskilt i samband med löneöversyn bevaka att stadens grunder för lönesättning tillämpas. Chefers medvetenhet behöver stärkas avseende att löneskillnader mellan män och kvinnor i likvärdiga yrken inom staden förekommer, och hur förvaltningen påverkar den bilden. Fortsatt tydlighet vad gäller vilka befattningar som är konkurrensutsatta och vilka som inte det är viktigt dels för att säkerställa konkurrenskraftiga löner dels för att inte öka skillnaderna mellan män och kvinnors löner i staden än mer. Mått Relationen mellan mäns och kvinnors löner - lönekartläggningen Utfall 2014 Utfall 2015 Målvärde 2016 Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 22(38)

23 4.1.7 Upphandling Schyssta villkor i upphandling Strategi Förvaltningen arbetar med schyssta villkor i upphandling genom två olika metoder, dels genom uppdraget avseende "Vita-jobb"-modellen dels genom målet att minst 50 procent av stadens tjänsteupphandlingar skall göras med social hänsyn. I "Vita-jobb" modellen deltar Upphandlingsenheten aktivt i den stadengemensamma arbetsgrupp där kollektivavtalsliknande villkor hanteras. Gruppen leds av upphandlingsbolaget. Därutöver ska Upphandlingsenheten utföra uppdraget att om möjligt uppfylla fullmäktiges uppdrag att pilotupphandlingar enligt Vita jobb-modellen ska genomföras. Se även avsnitt 5, Nämndens uppdrag Målet avseende att minst 50 procent av stadens tjänsteupphandlingar ska göras med social hänsyn, nås genom att Upphandlingsenheten löpande avgör i samråd med projektledaren vilka projekt som ska utvärderas i enlighet med framtagna kriterier och modeller. Förvaltningen använder de gemensamma arbetssätt, utvärderingsmodeller samt utvärderingskriterier som tagits fram i en samgruppering inom Göteborgs Stad. Mått Andel upphandlingar med social hänsyn (Antal upphandlade projekt med social hänsyn / totalt antal projekt som är identifierade att motsvara kriterierna) Utfall 2014 Utfall 2015 Målvärde % Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 23(38)

24 5 Nämndens uppdrag Symbolförklaring I anslutning till varje utvecklingsfråga finns en eller flera symboler. Dessa ska tolkas enligt nedan: anger att detta är en utvecklingsfråga den eller de uppföljningsrapporter där måluppfyllelse redovisas (4= årsrapport, = annat uppföljningstillfälle vilket är per sista april) anger att detta är ett uppdrag uppdraget kommer från kommunfullmäktige uppdraget kommer från lokalnämnden Områden Uppdrag Beskrivning. Mänskliga rättigheter Alla förvaltningar och bolag ska ta fram likabehandlingsplaner i förhållande till alla diskrimineringsgrunder. Arbetet ska gälla ur såväl personal- som invånarperspektiv. Förvaltningen ges i uppdrag att genomföra kompetensutveckling gällande HBTQ och normkritik Lokalförvaltningen har en likabehandlingsplan utifrån ett arbetsgivarperspektiv som gäller för Aktiviteterna anges för 2016 i planen. Under 2016 ska det utredas på vilket sätt förvaltningen kan arbeta med likabehandlingsfrågorna ur ett invånarperspektiv. Därefter utarbetas en plan. Kompetensutveckling gällande HBTQ och normkritik genomförs under året för alla anställda. Funktionsnedsättning Arbetsmarknad och vuxenutbildning Personal Alla enkelt avhjälpta hinder ska vara undanröjda i kommunens publika lokaler och på allmän platsmark under mandatperioden Förvaltningen ges i uppdrag att ta fram en plan för arbetet med att åtgärda alla enkelt avhjälpta hinder Göteborgs Stads modell och annat arbete för social hänsyn i offentlig upphandling ska fortsätta utvecklas och användas i ökad omfattning för att skapa sysselsättning för personer långt ifrån arbetsmarknaden. Antalet ferieplatser i staden ska öka a) Andelen födda utanför Norden samt andelen kvinnor ska öka på chefsnivå. b) En aktiv uppföljning ska ske utifrån framtagen handlingsplan. Idag kan förvaltningen inte översätta stadsdelarnas registrerade behov. Innan lokalförvaltningen kan börja åtgärda hindren måste detta konverteringsproblem lösas. Lokalförvaltningen ansvarar för utförande av de åtgärder som SDF har inventerat och registrerat. Förvaltningen kommer först under 2017 kunna påbörja åtgärdandet. Genom en fortsättning av projekt "Facelift" enbart i förvaltningens egen regi, ska fyra till sex ungdomar långt från arbetsmarknaden ges en bra introduktion till arbetslivet. Lokalförvaltningen ska ta emot 26 ferieungdomar under året (jämfört med 24 stycken 2015). Aktiviteter anges i likabehandlingsplan Uppföljning genomförs halvårsvis. Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 24(38)

25 Områden Uppdrag Beskrivning. Upphandling En handlingsplan för att förbättra arbetsmiljön för de grupper som har högst sjukfrånvaro ska tas fram, med fokus på de grupper som i Medarbetarenkäten inte definierade sig som kvinna eller man. Förvaltningen ges i uppdrag att om möjligt uppfylla fullmäktiges uppdrag att pilotupphandlingar enligt Vita jobb-modellen ska genomföras. Att minst 50 procent av stadens tjänsteupphandlingar görs med sociala hänsyn Åtgärder vidtas I förvaltningens systematiska arbetsmiljöarbete och aktiviteter i Plan för attraktiv arbetsgivare gällande hälsofrämjande arbetsplats och hållbart arbetsliv. Upphandlingsenheten utför uppdraget Förvaltningen implementerar ett arbetssätt där upphandlingsenheten löpande avgör i samråd med projektledaren vilka projekt som ska utvärderas i enlighet med framtagna kriterier och modeller. Effektivt lokalutnyttjande Strategiskt underhållsarbete Förvaltningen ges i uppdrag att utreda hur man kan effektivisera nyttjandet av tomställda/oanvända lokaler. Förvaltningen ges i uppdrag att ge förslag på hur underhållstrategin kan utvecklas utifrån ett jämlikhetsperspektiv Lokalförvaltningen medverkar till att ytor används effektivt och att byggnader byggs så att det möjliggör flexibel användning och samutnyttjande av lokalerna. Ta fram standardmodeller (konceptmodeller) för byggnader som kan användas repetitivt. Förvaltningen tar fram ett förslag på hur underhållstrategin kan utvecklas utifrån ett jämlikhetsperspektiv. Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 25(38)

26 6 Resursfördelning 6.1 Effektiv resursanvändning (förändringsfaktorn) En resurseffektiv lokalförvaltning Med resurseffektivitet avser lokalförvaltningen en verksamhet som successivt levererar tjänster med högre kvalitet till successivt lägre kostnad. Målet är följande: successivt ökat kundvärde / mer nöjda kunder ökad kvalitet på allt som levereras mer stolta och nöjda medarbetare mer kostnads- och tidseffektivt genomförda processer/arbetsflöden. Förändringsfaktorn har fokus på förändringsarbete som leder till lägre kostnader. En del av lokalförvaltningens förändrings/utvecklingsarbete leder till kostnadsreduceringar men många åtgärder resulterar snarare i högre kvalitet, mer nöjda kunder, mer effektiva arbetssätt eller delar av dessa resultat. Mer effektiva arbetssätt (processer) skapar förutsättningar för att klara av en ökad volym uppdrag utan tillförsel av ytterligare resurser. Det viktiga är att utvecklingen sker på ett balanserat sätt så att kostnadsfokuset inte blir för starkt med risk för negativa följder för kunder och medarbetare. Åtgärder 2016 för att möta förändringsfaktorn Nedan redovisas övergripande åtgärder som kommer att vidtas för att på ett balanserat sätt utveckla verksamheten: effektivisera de egna arbetssätten inom huvudprocesserna; reparationer och tillsyn och skötsel så att mer kan utföras i egen regi och mindre behöver köpas externt. lokalförvaltningens förvaltningsuppdrag ökar med ca kvadratmeter under Förvaltningen tillför inte nya resurser i motsvarande utsträckning utan bedömer att merparten av expansionen kan hanteras inom befintlig ram. Detta är möjligt tack vare följande förbättrings/utvecklingsarbete: - ökad samordning vid interna beställningar (åtgärdsfördelaren) - utvecklade arbetssätt kring garantiärenden - tydliggörande av mellanhyresvärdskapet genom att fortsätta energieffektivisera det befintliga beståndet uppnås utöver miljöeffekterna, även kostnadsreduceringar. De angivna kostnadsreduceringarna är också effekten av tidigare års effektiviseringsåtgärder. genom att fortsätta arbeta tillsammans med, och stödja kunderna i deras arbete med att minska elförbrukningen, uppnås positiva kostnadseffekter. Som exempel på effektiviseringar av byggprocessen kan nämnas: o fortsatt utveckling av projektstyrsystemet o effektivare organisation kring garantiärenden o ökad samordning vid interna beställningar o samordnade upphandlingar o bättre framförhållning och planering av nyinvesteringar ( exempelvis genom typförskolor) Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 26(38)

27 Effektiviseringsåtgärder i syfte att möta förändringsfaktorn Aktiviteter som skiljer budget 2014 och budget 2015 (tkr) Effektivisering av reparations- och tillsyn och skötselprocessen Utökat förvaltningsuppdrag utan motsvarande resursökning Mer nöjda medarbetare Energieffektiviseringsåtgärder Energieffektivisering genom kundsamverkan Effektivisering av byggprocessen Lägre kostnader 2016 Lägre investeringsutgifter 2016 Ökad kundnytta / ökad kvalitet Effektivare processer / arbetssätt ja ja ja ja ja ja ja ja ja 100 ja Summa ja ja ja Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 27(38)

28 6.2 Driftbudget Driftbudget 2016 Intäkter, tkr Budget 2016 Prognos 2015 Diff prognos budget 2016 Budget 2015 Hyresintäkter Hyresmodell Intäkter - kunduppdrag Bidrag Försäkringsersättningar Aktivering egna personalkostnader Aktivering egna investeringskostnader Centrala medel för underhåll Övriga intäkter Summa intäkter Rörelsekostnader Personalkostnader Planerat underhåll Reparationer Tillsyn & skötsel Skador Media Lokal & arrendekostnader Försäkringspremier Kostnader - kunduppdrag Övriga kostnader Summa rörelsekostnader Rörelseresultat före kapitalkostnader Kapitalkostnader Avskrivningar Utrangeringskostnader Räntekostnader - kommunlån Finansiella intäkter & kostnader Summa kapitalkostnader Beslutade kommunbidrag Summa kostnader Årets resultat Lokalnämnden, Budget 2016 Facknämnder 28(38)

Budget 2015 Facknämnder. Lokalnämnden

Budget 2015 Facknämnder. Lokalnämnden Budget 2015 Facknämnder Lokalnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Förutsättningar... 6 2.1 Styrning och ledning... 6 2.1.1 Organisations- och ledningsstruktur... 6 2.1.2 Uppdrag... 6 2.1.3 Vision

Läs mer

Budget Lokalnämnden

Budget Lokalnämnden Budget Lokalnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Förutsättningar... 5 2.1 Styrning och ledning... 5 2.1.1 Uppdrag... 5 2.1.2 Vision och mål... 5 2.1.3 Organisations- och ledningsstruktur...

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Mål och inriktningsdokument för budget 2018

Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Göteborgs Stad Nämnden för Intraservice Inledning Kommunfullmäktiges budget är det övergripande styrdokumentet för Göteborgs Stad. De av fullmäktige fastställda

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Göteborgs Stads styrsystem VÅRA UTGÅNGSPUNKTER Lagar och författningar Den politiska viljan Invånare brukare kunder Delarna och helhet i det som sammanfattas

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG Datum KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsen

PROTOKOLLSUTDRAG Datum KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-06-21 151 Svar på kommunrevisionens granskning av strategisk kompetensförsörjning av chefer KS/2016:242 1.1.7 Beslut Kommunstyrelsen överlämnar tjänsteskrivelse,

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

HR-strategi. HR-strategi

HR-strategi. HR-strategi HR-strategi HR-strategi 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Strategi HR-strategi 2016 2020 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för Personalchef 2016-11-11

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet Fastighetsnämnden Error! Reference source not found.sida 1 (5) Bilaga B Satsningar 2017-2019 Framtidsvision - Fastighet Kvalitetssäkra energieffektiviseringsarbetet I stadens miljöprogram för perioden

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Plan för intern kontroll 2017

Plan för intern kontroll 2017 Plan för intern kontroll 2017 Innehåll 1. Plan för intern kontroll 2017... 3 1.1. Inledning... 3 1.2. Sammanfattning av plan för intern kontroll 2017... 3 1.3. Ansvarsfördelning mellan nämnd och förvaltning...

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun

Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen : : Dokumentet gäller för: Hallsbergs kommun Dokumentansvarig: Personalavdelningen Ärendenummer: Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun Syftar till att tydliggöra

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige Antagen av: Kommunstyrelsen 130/2019 2019-06-17 Dokumentnamn: Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Ärendebeteckning:

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

28 000 inv. 15 minuter från Göteborg 2014-04-08 1

28 000 inv. 15 minuter från Göteborg 2014-04-08 1 Ale kommun Stockholm Stockholm ALE Ale Göteborg Göteborg Malmö Malmö 28 000 invånare med en kvart till storstaden 28 000 inv. 15 minuter från Göteborg 2014-04-08 1 Hållbarhetsanalys Ale kommun 2014-04-08

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Riktlinje för styrmodell och ledningssystem

Riktlinje för styrmodell och ledningssystem Riktlinje för styrmodell och ledningssystem Fastställd av kommunfullmäktige 20xx-xx-xx Dokumentansvarig: Hållbar samhällsutveckling Gäller tillsvidare med årlig översyn och revidering vid behov 2 Innehållsförteckning

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 INNEHÅLL DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 TEKNISKA NÄMNDEN Fastighet Dnr TEN 2015/518 ANSVARSOMRÅDE 2 KOMMENTAR TILL BUDGETUPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2 PROGNOS DRIFTBUDGET 3 PROGNOS INVESTERINGSBUDGET 4 VIKTIGA

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Fastställs av regionfullmäktige 2015-06-17 Reglemente intern styrning och kontroll med Sida 1 av 6 Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Region

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-12 Sida 1(2) 24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef-

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(1) 86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef- och ledarskap i

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap

Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap Kommunstyrelsen 2016-01-20 Kommunledningskontoret KLK HR KSKF/2015:297 Annika Tjernström 016-710 72 79 1 (1) Kommunstyrelsen Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter i Regeringskansliet

Plan för lika rättigheter och möjligheter i Regeringskansliet 2016-12-20 Förvaltningsavdelningen Plan för lika rättigheter och möjligheter i Regeringskansliet Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Denna plan... 3 1.2 Inkluderande synsätt... 3 2. Diskrimineringslagen...

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program FÖRFATTNINGSSAMLING Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14, 274 1 Personalpolitiskt program Norrtälje kommun 2012-12-18 2 Personalpolitiken Det kommunala uppdraget formas genom

Läs mer

Medledar- och arbetsmiljöpolicy

Medledar- och arbetsmiljöpolicy Medledar- och arbetsmiljöpolicy Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:757 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 25 januari 2018 Dokumentet

Läs mer

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Medarbetarna ska utvecklas inom sitt arbetsområde,

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020

EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020 Affärsplan EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020 Locum AB ägs av Stockholms läns landsting (SLL) och är en av Sveriges större fastighetsförvaltare med ett fastighetsbestånd på cirka två miljoner

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan 2018-2019 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

Utvecklingsplan 2015 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Antagen av förvaltningens ledningsgrupp 2014-12-15

Utvecklingsplan 2015 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Antagen av förvaltningens ledningsgrupp 2014-12-15 1 Utvecklingsplan 2015 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Antagen av förvaltningens ledningsgrupp 2014-12-15 2 Utvecklingsplan 2015 Förvaltningens uppdrag, mål och strategier Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter

Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter Revisionsrapport Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter Alf Wahlgren, uppdragsledare Bengt-Åke Hägg, projektledare Fredrik Anderberg, projektmedarbetare Klippans kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Reviderade principer för stadsintern hyressättning avseende bostadsrätter. Genomförandebeslut.

Reviderade principer för stadsintern hyressättning avseende bostadsrätter. Genomförandebeslut. Sida 1 (5) Handläggare Nina Wahlman Fält 08-508 270 93 Nina.wahlman.falt@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2017-03-14 Reviderade principer för stadsintern hyressättning avseende bostadsrätter. Genomförandebeslut.

Läs mer

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS Policy för arbetsmiljö och hälsa Beslutad av kommunfullmäktige 2019-03-25, 27. Dnr KS2018.0312 Innehåll 1 Arbetsmiljö- och hälsovision... 3 2 Övergripande mål... 3 3 Prioriterade mål... 3 3.1 Ansvar för

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund KS 2003-05-27, 164 Översyn av kommunens användning och behov av lokaler Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2001-05-17, 72, att uppdra åt kommunstyrelsen att bilda en ledningsgrupp för att göra en fördjupad

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2016-2018 Budget 2016 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Nulägesanalys 2015. Förvaltning/Bolag

Nulägesanalys 2015. Förvaltning/Bolag Nulägesanalys 2015 Förvaltning/Bolag Innehållsförteckning Beskrivning av verksamheten... 5 Verksamhetsidé/Uppdrag... 5 Dem som organisationen är till för och deras behov och förväntningar... 5 Konkurrenssituation...

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017-2019 2016-10-13 1 Ansvar och arbetssätt HR-funktionen ansvarar för att ta fram likabehandlingsplanen och hålla den uppdaterad. Ledningsgruppen fattar beslut om planen i samband

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument

Mål- och inriktningsdokument S, M, MP, V, L, KD Yrkande Stadshus AB 2018-10-01 Mål- och inriktningsdokument Styrelsens mål- och inriktningsdokument 2019 Stadshus AB Inledning Kommunfullmäktiges budget är det övergripande styrdokumentet

Läs mer

Nytt ägardirektiv för Higab AB

Nytt ägardirektiv för Higab AB Bilaga J Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0055/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Nytt ägardirektiv för Higab AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen Medarbetarpolicy för Samhall AB Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs

Läs mer

Verksamhetsplan Omvårdnadsnämnd

Verksamhetsplan Omvårdnadsnämnd Verksamhetsplan - Omvårdnadsnämnd Innehållsförteckning 1 Balanserad styrning modell för verksamhetsplanering... 3 2 Balanserad styrning i kommunen... 3 3 Balanserad styrning i omvårdnadsnämnden... 4 4

Läs mer

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184)

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) 147 Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) Beslut beslutar att godkänna förslag på remissyttrande till kommunstyrelsen med förändringen enligt

Läs mer

Processledningsmodell för Kungälvs kommun

Processledningsmodell för Kungälvs kommun Processledningsmodell för Kungälvs kommun Anvisning Diarienummer: KS 2016/0898 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beslutad av: Förvaltningsledning Datum för beslut: 2016-08-29 Giltighetstid: 2019-12-31 Handläggare:

Läs mer

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2017-05-02 237 Status: reviderad ks 2018-11-13 415 Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Täby kommuns kommunikationsplattform

Täby kommuns kommunikationsplattform 1(8) KOMMUNSTYRELSEN Karin Öhlander Täby kommuns kommunikationsplattform Kommunikation är en grundförutsättning för att alla chefer och medarbetare ska kunna förstå kommunens mål och också kunna omsätta

Läs mer

Delårsrapport mars 2015 Regionservice

Delårsrapport mars 2015 Regionservice Sida 1(8) Delårsrapport mars 2015 Regionservice 1. Sammanfattning Arbete med att införa ny styrmodell pågår. Ny tjänstekatalog och prislista är beslutad av regiondirektören. Under april har serviceöverenskommelser,

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige Riktlinjer för lokalförsörjning Antagna av kommunfullmäktige 2017-02-23 18 Tyresö kommun / 2017-01-03 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte... 3 3 Strategier... 3 4 Viktiga principer... 5

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret.

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret. 1(6) KS 2008/0016 Organisationsöversyn av tekniska kontoret Ärendet På uppdrag av kommunstyrelsen har en utvärdering av verksamheten vid tekniska kontoret genomförts. Bakgrunden är den att kommunstyrelsen

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94 Arbetsgivarpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-31, 94 Lyssna, lära, leda. Så lyder våra förhållningssätt för att leva upp till visionen: Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet.

Läs mer

Investeringar Riktlinjer. Riktlinjer

Investeringar Riktlinjer. Riktlinjer 2018-09-27 Investeringar Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2018-10-24 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Chefer och handläggare Antagen av Antagande dnr, beslutsparagraf

Läs mer

PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN

PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN Det här är en policy för dig som arbetar i Höganäs kommun eller som funderar på att söka arbete i Höganäs kommun. Den är en vägledning i vad vi står för och vad vi vill

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY KVALITETSPOLICY Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY Kvalitetspolicy Haninge kommun Avsiktsförklaring Ramen för kvalitetsarbetet utgörs av kommunfullmäktiges mål och budget-dokument. Policyn

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Christin Östbergh, Hans Juhlin 0455-303611, 303267 DIA 2012.3907 2012-11-19 Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Kvalité i lokalupplåtelsen Vad är det som avgör om kunden är nöjd? Vad är det som påverkar studieresultatet?

Kvalité i lokalupplåtelsen Vad är det som avgör om kunden är nöjd? Vad är det som påverkar studieresultatet? Kvalité i lokalupplåtelsen Vad är det som avgör om kunden är nöjd? Ted Lindqvist (Evidens) och Eva Cassel (LFF) 2008-09-11 Vad är det som påverkar studieresultatet? Bilder: www.skolverket.se Samband mellan

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Mål och inriktning för Regionservice 2016

Mål och inriktning för Regionservice 2016 1(7) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice 2015-11-04 DNRGS Driftnämnden för Regionservice Mål och inriktning för Regionservice 2016 Förslag till beslut Driftnämnden beslutar om mål och inriktning

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB

Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs genom riktlinjer, förhållningssätt,

Läs mer