Projekt 2: Informationsvisualisering av släktträd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt 2: Informationsvisualisering av släktträd"

Transkript

1 Projekt 2: Informationsvisualisering av släktträd IT-universitetet i Göteborg Interaktionsdesign - Grafiska gränssnitt Deltagare: Anders Lundell it3luan@ituniv.se Programmering, idéspruta Annica Löfving it3loan@ituniv.se Programmering, idéspruta Anna Lindvall d00anna@dtek.chalmers.se Dokumentation, idéspruta Helena Callert d00cache@dtek.chalmers.se Dokumentation, idéspruta Kalle Ulvstig ix3ulka@ituniv.se Dokumentation, idéspruta Uppdrag: Att skapa en applikation för att låta folk utforska släktdata. Applikationen ska tillåta användare att grafiskt utforska en samling människor som är släkt till varandra och det ska gå att börja från flera olika stampersoner. Utveckla ett koncept för ett grafiskt gränssnitt samt implementera en prototyp. 1. Inledning Vi börjar med att återge delar av arbetsgången där vi även definierar vår målgrupp och uppgiften utifrån den. Därefter diskuterar vi motiveringen av vårt koncept samt jämför det med redan kända begrepp. Detta följs av en beskrivning av vår slutliga applikation och implementeringen av densamma. Vi avslutar med att presentera önskvärda funktioner som i dagsläget inte finns implementerade. 2. Introduktion Projektet startade med diskussioner kring vår användare och vad målet med vår applikation skulle vara. Vi arbetade med Post-It -lappar som vi försökte kategorisera och sortera kring olika tänkta målgrupper. Rätt snart insåg vi att diskussionerna mer och mer började bero av designen för vår applikation och eftersom vi inte hade någon målgrupp att utgå ifrån utan själva skulle definiera den, så tyckte vi att vi kunde övergå till att skissa på olika designförslag och sedan försöka para ihop dem med våra Post-Its.

2 2.1 De olika designförslagen Skissandet och diskuterandet ledde slutligen fram till fem olika förslag, alla med sina föroch nackdelar, som presenteras här. Vi har hela tiden haft problemet med flera hundra noder i åtanke samt att vi även ska klara av att implementera den slutgiltiga designen. Ett tidigt mål vi strävade mot var att användaren inte ska behöva scrolla i något led då detta gör att han/hon snabbt tappar fokus och det blir svårt att se samband i informationen Designförslag 1 Detta förslag illustreras i figur 1. Tanken är att släktträdet utgår från en stamperson och sedan byggs vidare nedåt med dennes efterföljare. Då det inte är möjligt att visa all information om alla efterföljare samtidigt (speciellt inte för flera hundra noder), skall användaren kunna välja vad som skall visas genom att med musen klicka på de små plus- och minustecken som finns vid de olika personernas namn (om mer information finns att visa). Genom att klicka på ett plustecken vid en person visas denna persons make/maka samt eventuella barn. Genom att klicka på ett plustecken vid ett av barnens namn kan man visa ytterligare en nivå nedåt i denna gren, o.s.v. Om man klickar på ett minustecken skall informationen som är kopplad till detta döljas. Figur 1 Fördelar: Användaren kan själv välja vilken del av släkten som skall visas. Fokus sätts på den del av släkten som visas, övriga grenar stör inte visningen. Generationer visas på samma rad och åldersskillnad kan visas med äldsta syskon längst till vänster. Nackdelar: Det är inte säkert att man vill börja uppifrån med en stamperson i en "vanlig" släkt. Passar kanske bättre i tillämpningar i stil med "visa Gustav Vasas ättlingar", alltså i

3 mer formella fall än den egna släktforskningen då man kanske har större intresse av att se regenter i rakt nedstigande led. Trädet kan bli stort och ohanterligt om användaren väljer att inte klicka bort information genom att använda sig av minustecknen. Programmeringen blir för komplicerad Designförslag 2 Detta designförslag bygger på att man utgår från en person och sedan följer dennes släkt bakåt och "åt sidorna" (kusiner etc.). Förslaget visas i figur 2. Figur 2 Fördelar: Både moderns och faderns släkt kan visas samtidigt och jämföras. Syskon grupperas tillsammans och alla personer i en viss generation hamnar på samma nivå. Nackdelar: Det blir svårt både att bygga upp och att se strukturen i trädet när det blir större. Trädet blir lätt både högt och långt, användaren kommer antagligen att behöva scrolla för att kunna se allt, vilket gör att översikten försvinner. De båda släkterna hänger (antagligen) bara samman på ett ställe, vid person X. Det blir ett ineffektivt utnyttjande av ytan när man visar båda samtidigt.

4 2.1.3 Designförslag 3 I figur 3 visas ett förslag som bygger på den princip som används för att visa filsystemet i en dator. "Roten" utgörs av den stamperson som trädet skall utgå ifrån (jmfr förslag 1). Stampersonens barn visas under roten och genom att klicka på plustecknet bredvid en person utvecklas strukturen för denna person. Figur 3 Fördelar: Lätt att känna igen uppbyggnaden från ett vanligt filsystem. Nackdelar: Strukturen kan bli mycket lång och bred då många grenar skall visas samtidigt. Det kan bli svårt att få översikt och att kunna jämföra personer på samma nivå, detta brukar man ju inte göra i ett filsystem. Det går inte att skilja på gifta par och det blir svårt att visa att personer varit gifta flera gånger Designförslag 4 Detta förslag, som visas i figur 4, bygger på idén att visa både översikt och detaljvy samtidigt. Till vänster visas hela släktträdet och till höger en mindre del som blivit uppförstorad. Tanken är att användaren på något sätt skall kunna välja vilken del av trädet som skall zoomas, t.ex. genom att flytta runt en zoom-ruta som fungerar som ett förstoringsglas.

5 Figur 4 Fördelar: Översikt och detaljvy visas samtidigt, vilket underlättare förståelsen och ger en helhetsbild. Samma struktur visas i båda, den högra är bara mer detaljerad (konsekvens är bra för användaren). Nackdelar: Det kan vara svårt att förstå vilken del av det stora trädet som blir inzoomad om detta inte visas mycket tydligt. Även om noderna i översiktsträdet ritas mycket små kan det för medelstora släkter ändå bli omöjligt att visa all information samtidigt. Kan man inte göra detta förloras idén med en fullständig översikt. Om släkten är tillräckligt stor för att översikten trots allt inte kan innehålla all information måste en del av informationen finnas i detaljvyn. Och om detaljvyn ska innehålla funktionalitet som kan förändra dess utseende måste även översiktsvyn kunna ändra utseende om man vill bibehålla konsekvensen. Implementeringen blir genast mer komplicerad Kompletterande designidé - tidslinje Genom att markera olika personers födelse- och dödsår på en tidslinje, kan man illustrera levnadslängd och jämföra olika personer med avseende på detta på ett enklare sätt än att bara jämföra årtal. Ett förslag till tidslinjerepresentation visas i figur 5. Denna idé är tänkt som ett komplement till något av de designförslag som beskrivits ovan.

6 Figur 5 Fördelar: Livslängden illusteras tydligt och det går lättare att jämföra olika personer. Man kan både se personens ålder samt relativa livslängd. Nackdelar: Bilden blir lätt stor och rörig då många personer visas samtidigt Slutsatser efter dessa tidiga designförslag Fastän vi försökte undvika att tänka i banor om traditionell trädstruktur när vi designade så slutade det ändå med ett konstaterande att en trädstruktur nog trots allt var det bästa sättet att visa släktrelationer. Det minskar också den kognitiva belastningen hos användaren eftersom det är ett vanligt sätt att visa relationer mellan ting. Vi kan även konstatera att trots vårt strävade mot att undvika scrollning så blir det nog tyvärr en omöjlighet att helt utesluta denna funktion. Det skulle innebära icke-önskvärda begränsningar på applikationen som att t.ex. enbart visa en generation åt gången därför att person X råkar ha för många syskon. Att visa hela släktträdet samtidigt i en översikt är en bra tanke men fungerar ändå inte om släkten innehåller flera hundra noder. Det är näst intill omöjligt att visa en komplett översikt redan för medelstora släkter, om översikten skall representeras av en klassisk trädstruktur, men det är samtidigt önskvärt att ha en översiktsbild för att inte helt "gå vilse" i släktdjungeln Man får begränsa sig på något sätt genom att antingen ta bort viss information eller ändra utseendet på översikten. Slutligen kan man bara konstatera att tanken på att designen skulle vara möjlig att implementera har begränsat våra diskutioner och vår fantasi kraftigt. 2.2 Användaranalys Vi har definierat målgruppen för denna uppgift till de personer som är intresserade av att interaktivt utforska sin och andras släkter, personer som känner till sin allra närmaste

7 släkt och snarare är intresserade av relativ och statistisk information än att se exakt hur släkten är uppbyggd. Prototypen har designats efter en målgrupp bestående av personer med genomsnittlig datorvana, d.v.s. personer som är tillräckligt bekanta med datorer för att överhuvudtaget vara intresserade av en sådan här applikation. 2.3 Uppgiftsanalys Applikationen är till för att ta reda på mer om sin och andras släkter och skall stödja utforskning av en släkt i flera generationer bakåt och framåt samt sökning av individer i släktträdet. Genom att med musen klicka sig genom gränssnittet ska användaren få reda på mer om individerna och vilka relationer de har till varandra. Systemet skall kunna läsa in olika släktinformation på samma format och sedan visualisera denna. Visualiseringen skall ske i form av en klassisk trädstruktur - detta är den representation av strukturer som folk är mest vana vid. En översikt skall finnas med vid användandet av programmet som visar var i släktträdet man befinner sig. Den ska indikera relationer och information relativt person X snarare än ge en fullständig grafisk vy över individernas relationer till varandra. Vidare skall en del funktioner anknutna till översikten implementeras (se 4.2). 2.4 Första prototypen Utifrån de tidiga designförslagen (se ) och vår uppgiftsanalys (se 2.3) gjorde vi en allra första prototyp (figur 6) där översikten hamnade till höger och detaljvyn till vänster. Längst ned hamnade tidslinjen (se 2.1.5) och högst upp delar av den då påtänkta funktionaliteten. Tanken var då att navigeringen skulle ske utifrån detaljvyn och översikten var enbart till för att se var man befann sig i släktinformationen. I detaljvyn ser man bara syskon till den person som är i fokus ( roten som är rödmarkerad) och för att se t.ex. sina mostrar och morbröder får man byta fokus till sin mor genom att klicka på henne. Grenarna som inte slutar på någon nod är avsedda att indikera att mer information finns tillgänglig i databasen och för att se den får man klicka sig vidare. Alltså är tanken att man ska kunna se att mor- och farföräldrarna även de har föräldrar medan barn 1 och barn 2 inte har några egna barn. Syskon placeras i förhållande till roten efter ålder. Äldre syskon ritas ut till vänster om roten och yngre till höger. Man ska även kunna se åldersskillnaden i översikten enligt den principen. I översikten ritas personerna ut som små boxar längs en x- och en y-axel. Y-axeln visar vilken generation man befinner sig i och x-axeln visar antalet personer i varje generation samtidigt som de sorteras från äldst till yngst. Detta betyder att ålder inte tas hänsyn till annat än var roten befinner sig i förhållande till sin generation. Generation noll har vi definierat som den äldsta generationen vilket egentligen inte blir konsekvent med en y-axel eftersom den börjar i origo (noll) och ökar i värde ju längre upp på axeln man kommer. Men vi tror att det är så vanligt att definiera den äldsta genera-

8 tionen som noll (jmfr. ursprung, begynnelse) och att den generationen oftast hamnar längst upp i ett släktträd så att vi bortsåg från denna inkonsekvens. Figur 6 3. Jämförelse med andra metoder Innan vi beslutade definitivt om vilken design vi skulle välja läste vi igenom de relaterade artiklarna på kurshemsidan. Där fanns mycket intressant och många idéer som liknade våra egna även om de programmeringstekniskt sett var mycket mer komplicerade. 3.1 Zooming Många metoder verkar bygga på en gränssnitt som går att zooma in och ut i. Eftersom vi själva hade ett designförslag som byggde på zooming (se 2.1.4) tyckte vi att dessa metoder verkade mycket intressanta.

9 Flip zooming [5] är en metod som tillåter användaren att se många grenar i en hierarki på samma gång och samtidigt välja en gren som visas i detalj. Metoden ger alltså både översikt och detaljvy. De olika grenarna illustreras som små brickor (tiles). Den bricka som väljs placeras i mitten, zoomas in och ger då möjlighet till detaljstudier. Hierarkiskt lagrad information kan visas på ett överskådligt sätt, men det påminner inte mycket om en trädstruktur. Att använda metoden för att illustrera släktdata kan troligen förvirra användaren och det krävs förmodligen en viss inlärningsperiod för att förstå hur en släkt hänger samman. Dock kan man säga att vi tagit fasta på en del av tankarna bakom flip zooming utan att påstå att vi använt oss av metoden. Fisheye views [6] ger tillgång till både översikt och detaljvy på samma gång. Dessutom fås en mer specialiserad detaljvy. Fisheye views förekommer naturligt i samhället: man vet t.ex. mycket om gatunamnen i sin närmaste omgivning, medan man längre bort endast känner till huvudlederna. Metoden kan säkert lämpa sig för att zooma in släktträd, men det krävs en del arbete för att avgöra exakt hur det skall göras. Vad skall visas i inzoomningen och hur skall släktinformationen graderas? (Är det t.ex. mer intressant att visa syskon än mor- och farföräldrar? etc.) Vi använder ju en kraftigt förenklad variant i det fjärde designförslaget (se 2.1.4), men för att skapa en riktig fisheye view behövs nog fullfjädrade programmeringskunskaper. Pad++ [2] är ett zoomande grafiskt gränssnitt som gör det lättare att hitta specifik information i stora datamängder. Gränssnittet verkar väldigt enkelt att använda men det kräver att man har en datormus med tre knappar, alla med olika funktioner. Implementeringen förefaller dessutom inte vara lika enkel. Vårt gränssnitt har som mål att istället göra det lättare att hitta relativ information i stora datamängder. I denna artikel hittade vi även vårt mål definierat (även om vi inte uppnådde målet på samma sätt som i artikeln): One challenge in navigating through any large dataspace is maintaining a sense of reltionship between what you are looking at and where it is with respect to the rest of the data (i.e. balancing local detail and global context). [2] 3.2 På liten yta Treemaps [4] är en metod för att visa information som normalt illusteras med träddiagram på ett sätt som kräver mindre utrymme (ett vanligt träddiagram utnyttjar utrymmet väldigt ineffektivt). Treemaps är mycket användbara när den viktigaste informationen som skall visas för varje objekt är dess storlek. Detta lämpar sig bra för att illustrera t.ex. filsystem. Gränssnitt som bygger på TileBars [3] gör det möjligt för användaren att ta beslut om vilka delar av informationen han/hon vill utforska närmare, endast genom ett ögonkast: The goal is to simultaneously and compactly indicate (i) the relative length of the document, (ii) the frequency of the term sets in the document, and (iii) the distribution of the terms sets with respect to the document and to one another [3]

10 När det gäller Treemaps och TileBars så har vi även här använt oss mycket av de bakomliggande idéerna (till vår översikt) utan att direkt använda hela konceptet (inte så konstigt eftersom t.ex. TileBars är utvecklat för att strukturera filer). 3.3 Andra metoder Andra metoder som vi inspirerades till att använda var t.ex. Cone Tree [3] som är en visualiseringsmetod i 3D. Men vi insåg dock direkt att vi vare sig skulle klara av eller hinna implementera ett sådant gränssnitt vilket vi tyckte var väldigt synd eftersom det hade kunnat utvecklas och bli i princip hur bra som helst. En annan intressant metod är Butterfly [3] som visserligen inte kändes speciellt applicerbar på vår uppgift utan lämpar sig bättre för applikationer där relationerna i informationen inte är lika komplicerade som i ett släktträd. Det som fångade vårt intresse för metoden var det faktum att när man klickar på vissa objekt så skapas nya fjärilar i nya fönster. Problemet med nya fönster är bara att det finns ett viktigt samband mellan alla fönster som dyker upp men att detta samband inte visas [2]. Därför valde vi att inte arbeta med flera fönster. 4. Vår applikation Vår slutgiltiga applikation blev till slut en variant på vår första prototyp och kan ses i figur 7. Översikten hamnade istället ovanför detaljvyn eftersom vi ansåg att vi untyttjade ytan bättre på det viset. Till följd av det roterades detaljträdet 90 grader moturs vilket betyder att trädet byggs i sidled istället. Fler förändringar i detaljvy respektive översikt finns under 4.1 respektive 4.2. Tidslinjen längst ned tog bort helt och hållet då vi inte längre ansåg den vara nödvändig. Vi använder oss av färger för att göra distinktioner [7] i översikten och samma färger används i detaljvyn men vilka färger som används är inte av stor vikt här. I nuläget är det de färger som kan implementeras i Java som används men om vi hade haft ett val hade vi inte valt så bjärta färger eftersom man som användare inte riktigt vet vilken färg man ska fokusera på. Att ta hänsyn till färgblinda (vilket inte görs i nuläget) blir lätt eftersom färgen inte ensam bär navigationen, det är bara att välja färger med olika intensitet så att de i svartvitt får olika gråa nyanser. Det är distinktionen som är det viktiga. Översikten skulle ha fått funktionalitet om vi hunnit implementera detta (se 4.2)

11 Figur 7. I översikten är Visa föräldrar och VIsa barn valda 4.1 Detaljvy För att spara utrymme tog vi bort strecken mellan noderna (jmfr figur 6) men detta påverkar inte perceptionen då vi använder principen om närhet istället. På grund av programmeringstekniska själ placeras rotpersonen (rödmarkerad) inte centrerad som tanken egentligen är. En annan förändring från den första prototypen är att vi inte längre visar rotpersonens syskon, detta mest för att trädet ska få plats utan att användaren ska behöva scrolla. Vill man se rotpersonens syskon får man helt enkelt klicka sig upp en nivå, då visas alla barn till den nya rotpersonen. För att markera att det finns mer information än den som visas i detaljvyn sätts ett plus i den ruta vilken ytterligare information finns kopplad till istället för streck utan noder som i första prototypen. Nytt är också knapparna Tillbaka och Framåt som hjälper användaren att hålla reda på vilken gren man senast utforskade i släktträdet (funktionaliteten dock inte implementerad).

12 4.2 Översikt Den första idén till vår översikt föddes när vi konstaterat att vi inte kunde bygga upp den som ett traditionellt träd såvida vi inte ville skära i informationen (se 2.1.6). Figur 8 visar principen för översikten. Man kan tänka sig ett traditionellt släktträd där man först tar bort alla streck och alla tomma ytor mellan noderna. Sedan förskjuter man hela trädet till vänster och vips så har man en översikt som kan visa det mesta förutom att man inte direkt kan se vem som är barn till vem. Detta är dock inte omöjligt, användaren behöver bara aktivera visa föräldrar -funktionen (se figur 9). Figur 8 Man kan enkelt se hur stor släkt man har och man kan jämföra olika personer i släkten genom att t.ex. aktivera visa kusiner -funktionen för några olika rotpersoner. Varje generation är dessutom sorterad från äldst till yngst vilket blir logiskt då person nummer ett (se figur 9) i varje generation borde vara den som är född först i generationen. Exempel på frågor om sin släkt man enkelt kan få svar på är: Hur många personer är jag släkt med? Har en viss person fler eller färre kusiner än vad jag har? Vem är äldst respektive yngst i min generation? Hur många avlidna finns det i min släkt? Listan kan göras hur lång som helst genom att passande funktioner implementeras.

13 Figur 9 Översiktsfönstret som visas i den slutgiltiga prototypen (figur 7) är i nuläget bara som en bild och innehåller ingen funktionalitet. Önskvärt vore att översiktsbilden kunde fungera som en del av navigationen genom att när man klickar på en ruta (person) i översiktsbilden skall detaljträdet för vald person visas i detaljfönstret. Tanken är att när man håller musen över en person i översikten ska personens namn visas och på så sätt blir det enkelt att navigera vidare. Färgerna i översikten ska vara desamma som i detaljvyn (se 4) för att enkelt kunna relatera dessa till varandra. Det är meningen att översiktens utseende ska bero på den för tillfället valda rotpersonen och inte visa all information i databasen. Detta innebär att både moderns och faderns släkt kommer att finnas med i översikten samt alla ingifta parter. Översikten kommer således se exakt likadan ut för rotpersonens syskon och föräldrar men inte för kusiner. Med kusiner har man ju bara halva släkten gemensam. 5. Implementation Vi valde att implementera prototypen i Java och detta av två anledningar: dels fick vi tillgång till redan utvecklad Javakod för att läsa in databasen, och dels så kunde vi i Java utveckla prototypen som en Applet för att senare underlätta upplägget i gruppens portfolios. Vi utgick från den första prototypen (figur 6) när vi påbörjade kodningen, men fick revidera idéerna lite under arbetets gång. Den största förändringen som gjordes var att

14 trädstrukturen i detaljfönstret vreds 90 grader motsols för att bättre kunna utnyttja fönstrets storlek. Under programmeringens gång införde vi även användningen av färger i detalj- och översiktsvyn för att visualisera de olika nivåerna i generationshierarkin. 6. Hur vi löste problemet med flera hundra noder Problemet med att applikationen ska stödja släktinformation som innehåller flera hundra personer har vi haft i åtanke under hela utvecklingsprocessen vilket gjorde att det i slutändan inte blev något större problem. Vi upptäckte vid vår allra första pixling (figur 10) hur stort ett översiktsträd skulle bli redan för fyra generationer, och då visar det ändå bara föräldrar och barn i rakt nedstigande led. Men översikten ville vi fortfarande ha med och alltså fick vi tänka över syftet med den för att kunna förändra utseendet. Figur 10. Översikten överst och detaljvyn nedanför. Eftersom vår slutgiltiga protoyp och framför allt översikten i den är framtagna i huvudsak för att klara av större släkter så blir det ingen förändring i applikationen, den fungerar på samma sätt även för stora släkter.

15 7. Önskvärd funktionalitet Diverse programmeringsstrul och tidsbristen gjorde även att vissa delar i prototypen inte hann implementeras som önskat och de delar som framför allt vore önskvärt att arbeta på i en eventuell fortsättning är följande: 7.1 Detaljvyn I detaljfönstret skall äkta hälft(er) visas för vald person, dess barn samt även för barnbarnen. Barnbarns-delen är inte implementerad i den nuvarande prototypen. Detaljfönstret skall gå att scrolla för att möjliggöra visning av fler generationsnivåer. I nuvarande prototyp visas bara två generation uppåt (föräldrar och mor- farföräldrar) och två generationer nedåt (barn och barnbarn) från vald person. 7.2 Översikt Översiktsfönstret som visas i prototypen (figur 7) är i nuläget bara som en bild och innehåller ingen funktionalitet. Önskvärt vore att översiktsbilden kunde fungera som en del av navigationen genom att när man klickar på en ruta (person) i översiktsbilden skall detaljträdet för vald person visas i detaljfönstret. Andra funktioner man skulle kunna tänka sig i översikten är: Visa ålder Visa avlidna Visa personer födda fr.o.m. xxxx till xxxx En räkne-funktion som skulle kunna användas tillsammans med de andra funktionerna så man slipper räkna själv. 7.3 Faktaruta I ett informationsfönster skall detaljinformation om vald person visas. Exempelvis namn, födelsedata, intressen samt annan information som lagrats i databasen. 7.4 Sökfönstret I sökfönstret skall det finnas funktionalitet för fritextsökning (namn, årtal, osv.) och sökning från en lista med alla personer i databasen.

16 8. Sammanfattning Vi upplevde att implementeringsdelen av projektet begränsade oss i designarbetet. Om vi hade haft mer programmeringserfarenhet i gruppen hade vi troligtvis valt att satsa på en mer avancerad och annorlunda visuell lösning. Tänkbara alternativ i detta fall hade varit 3D-grafik (t.ex. Cone Tree ) eller en fisheye-lösning. Fastän vi gjorde vårt bästa med att försöka frångå traditionell trädstruktur så var det ändå där vi till slut hamnade. Något vi upptäckte alldeles för sent var att i detaljfönstret visas generationer från vänster till höger medan översikten visar generationerna från topp till botten. Detta beror på att i den första prototypen ritades trädet i detaljfönstret ut uppifrån och ned. Vi valde att behålla översikten som det var trots att detaljträdet roterades i tron att det var lättare att förstå. Kanske borde vi istället hållit på konsekvensen och roterat även översikten? Till sist kan man konstatera att gruppens bristande erfarenheter av programmering och utveckling med Java gjorde att vi fick tidsbrist mot slutet av projektet. För att få fram en mer fungerande prototyp borde vi ha lagt ner mer tid och resurser på programmering och implementering.

17 9. Referenser [1] Bier, E., Stone, M., Pier, K., Buxton, W., & derose, T. (1993) Toolglass and Magic Lenses: The See-Through Interface, Proccedings of SIGGRAPH 93, Computer Graphics Annual Conference Series, ACM, 1993, pp [2] Bederson, B.B., & Hollan, D. (1994). Pad++: A Zooming Graphical Interface for Exploring Alternate Interface Physics, ACM UIST 94, pp [3] Rao, R., Pedersen, J.O., Hearst, M.A., Mackinlay, J.D., Card, S.K., Masinter, L., Halvorsen, P-K., & Robertson, G.C. (1995) Rich interaction in the digital library. Communications of the ACM, 38(4): [4] van Wijk, J.J., & van de Wetering, H. (1999) Cushion Treemaps: Visualization of Hierarchical Information, Proceeding 1999 IEEE Symposium on Information Visualization (InfoVis 99), October 25-26, 1999, IEEE Computer Society, pp [5] Björk, S. Hierarchical Flip Zooming: Enabling Parallel Exploration of Hierarchical Visualizations. Proceedings of Advanced Visual Interfaces (AVI), [6] Furnas, G.W. (1986) Generalized fisheye views. Human Factors in Computing Systems CHI 86 Conference Proceedings, Boston, pp [7] Tufte, E. R. Envisioning Information: chapter 4 - small multiples. Graphics Press, UK, 1990

Slutrapport: Informationsvisualisering av släktträd

Slutrapport: Informationsvisualisering av släktträd Slutrapport: Informationsvisualisering av släktträd Grupp 11 Behzad Charoose, Johan Magnuson, Mikael Onsjö och Sofie Persson 2003-10-10 Göteborg, Chalmers/GU Innehåll 1. INLEDNING...3 2. SYFTE...3 3. METOD...3

Läs mer

Rapport Projekt 2 Informationsvisualisering av släktträd

Rapport Projekt 2 Informationsvisualisering av släktträd IT-Universitetet Grafiska gränssnitt, 6 p Göteborg 031010 Rapport Projekt 2 Informationsvisualisering av Grupp1: Vilhelm Bergman, d96v@dtek.chalmers.se Hanna Friberg, friberg_hfr@yahoo.se Björn Nord, d00nord@dtek.chalmers.se

Läs mer

IT-universitetet, Chalmers Grafiska Gränssnitt, 6p Kursansvariga: Staffan Björk, Sus Lundgren

IT-universitetet, Chalmers Grafiska Gränssnitt, 6p Kursansvariga: Staffan Björk, Sus Lundgren Vårt släktträd IT-universitetet, Chalmers Grafiska Gränssnitt, 6p Kursansvariga: Staffan Björk, Sus Lundgren 2003-10-08 Jessica Göransson Annelie Günzel Anna Olvenmyr Yvonne Stenberg Sofia Torbertsson

Läs mer

Släktforskningsapplikationen:

Släktforskningsapplikationen: Grafiska Gränssnitt 2003-10-29 Informationsvisualisering IT-Universitetet Projekt 2 - Grafiska Gränssnitt - IT-Universitetet Lindholmen 2003 Niklas Mårdby - Johan Bergsten - Marie Lönnqvist - Evelina Johansson

Läs mer

Informationsvisualisering av släktträd, Grupp 7

Informationsvisualisering av släktträd, Grupp 7 Informationsvisualisering av släktträd, Grupp 7 Bakgrund Projektet baserar sig på att skapa en applikation, där det ska finnas möjlighet att utforska släktdata. Applikationen ska tillåta användare att

Läs mer

Fam iljefabrik en. Grupp 5: Christine Cronwall Filip Karlsson Pia Hammargren Robert Larsson Stefan Strömqvist Tomas Andersson

Fam iljefabrik en. Grupp 5: Christine Cronwall Filip Karlsson Pia Hammargren Robert Larsson Stefan Strömqvist Tomas Andersson fam fab Fam iljefabrik en Projekt 2: Informationsvisualisering av släktträd - Ett projekt i kursen Grafiska Gränssnitt lp1-2003 Projektledare: Staffan Björk Grupp 5: Christine Cronwall Filip Karlsson Pia

Läs mer

INTERACTION DESIGN: GRAPHICAL INTERFACES

INTERACTION DESIGN: GRAPHICAL INTERFACES INTERACTION DESIGN: GRAPHICAL INTERFACES GROUP PROJECT 1: INFORMATION VISUALIZATION Grupp 6: Per Hjalmarson Mattias Johannesson Billy Norén Martina Olsson Anna Persson Sammanfattning Den här rapporten

Läs mer

PROJEKT 2. INFORMATIONSVISUALISERING AV SLÄKTTRÄD. IT-universitetet MDI - Grafiska Gränssnitt

PROJEKT 2. INFORMATIONSVISUALISERING AV SLÄKTTRÄD. IT-universitetet MDI - Grafiska Gränssnitt IT-universitetet MDI - Grafiska Gränssnitt PROJEKT 2. INFORMATIONSVISUALISERING AV SLÄKTTRÄD Jenny Dafgård, Fredrik Johansson, Nils Järgenstedt, Yael Katzenellenbogen, Klara Mälarberg INFORMATIONSVISUALISERING

Läs mer

Är tidsbaserade grafiska gränssnitt för datorer en bra ide?

Är tidsbaserade grafiska gränssnitt för datorer en bra ide? IT-Universitetet, Göteborg 031026 MDI-Interaktionsdesign, Grafiska gränssnitt 6p Fredrik Johansson, it3jofr@ituniv.se Är tidsbaserade grafiska gränssnitt för datorer en bra ide? Innehållsförteckning INLEDNING...2

Läs mer

Projekt 2 Informationsvisualisering av släktträd

Projekt 2 Informationsvisualisering av släktträd IT-universitetet MDI Interaktionsdesign Interaktionsdesign Grafiska gränssnitt 6p HT 03 Projekt 2 Informationsvisualisering av släktträd Grupp 6 Theresa Harmanen, Linus Kjellqvist, Camilla Orrenäs, Emma

Läs mer

1. Abstrakt... 2 2. Introduktion... 2 3. Problemspecificering... 2 4. Vår teknik... 3 4.1 Designval... 3 4.2 Abstract Colour Visualization... 5 5.

1. Abstrakt... 2 2. Introduktion... 2 3. Problemspecificering... 2 4. Vår teknik... 3 4.1 Designval... 3 4.2 Abstract Colour Visualization... 5 5. 1. Abstrakt... 2 2. Introduktion... 2 3. Problemspecificering... 2 4. Vår teknik... 3 4.1 Designval... 3 4.2 Abstract Colour Visualization... 5 5. Realisering av Abstract Color Visualization... 7 6. Diskussion...

Läs mer

PDA-program till vakter

PDA-program till vakter IT-Universitetet i Göteborg Grafiska gränssnitt, 6 p 031027 PDA-program till vakter Projekt 3: Icke-traditionella gränssnitt Grupp1: Vilhelm Bergman Hanna Friberg Björn Nord Ulrika Olsson Marlene Sjöberg

Läs mer

Dessa tre fönster kan enbart visas i datavyn, inte i layoutvyn. Det är också möjligt att ha flera fönster öppna samtidigt.

Dessa tre fönster kan enbart visas i datavyn, inte i layoutvyn. Det är också möjligt att ha flera fönster öppna samtidigt. Fönstermenyer februari 2010 I ArcMap finns ytterligare tre sätt att visa geografiskt data i din karta: genom ett förstoringsglas, ett visningsfönster och ett översiktsfönster. I fall där du inte vill ändra

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 TERMINOLOGI I Polopoly används ett antal grundläggande begrepp för publicering och hantering av information, eller innehåll som det också benämns. Nedan följer en kort genomgång av denna grundläggande

Läs mer

IT-universitet i Göteborg MDI årskurs 1 2002-10-20. Seminarium i interaktionsdesign I Projektrapport SpaceWarp en webbläsare för små skärmar

IT-universitet i Göteborg MDI årskurs 1 2002-10-20. Seminarium i interaktionsdesign I Projektrapport SpaceWarp en webbläsare för små skärmar IT-universitet i Göteborg MDI årskurs 1 2002-10-20 Seminarium i interaktionsdesign I Projektrapport SpaceWarp en webbläsare för små skärmar Anders Öhlund Lars Fridén Magnus Jonasson Mikael Ståhlberg Pernilla

Läs mer

Rune Tennesmed. Oskar Norling 1DV430. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt 1DV430 Webbprogrammerare H12 Oskar Norling

Rune Tennesmed. Oskar Norling 1DV430. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt 1DV430 Webbprogrammerare H12 Oskar Norling Rune Tennesmed Oskar Norling Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Webbprogrammerare H12 Oskar Norling 2012-05-30 Abstrakt Denna rapport handlar om mitt mjukvaruutecklingsprojekt som jag och en klasskompis

Läs mer

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning.

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning. Avancerad sökning Innehåll Avancerad sökning...1 1. Avancerad sökning...1 1.1 Allmänt...1 1.2 Begreppsförklaringar... 2 1.2.1 Posttyp... 2 1.2.2 Kolumn... 2 1.2.3 Lista... 2 1.2.4 Rad... 3 1.2.5 Vy...

Läs mer

SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning

SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning 2016-09-15 Skapat av: Fältström Ingrid 1 (31) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Begreppsförklaringar... 3 1.1.1 Kolumn... 3 1.1.2 Lista... 3 1.1.3 Posttyp...

Läs mer

PenlessApplication En webbläsare för handdator

PenlessApplication En webbläsare för handdator MDI/Interaktionsdesign PROJEKTRAPPORT 2001-09-18 PenlessApplication En webbläsare för handdator Projektuppgift 1 Interaktionsdesignseminarium I Interaktionsanalys: Infovis 1 Handledare: Studerande: Staffan

Läs mer

Rapport Projekt 1 Från material till webb

Rapport Projekt 1 Från material till webb IT-Universitetet Grafiska gränssnitt, 6 p Göteborg 2003-09-19 Rapport Projekt 1 Från material till webb Grupp 1: Vilhelm Bergman Hanna Friberg Björn Nord Ulrika Olsson Marlene Sjöberg Innehållsförteckning

Läs mer

PP7Mobile User s Guide

PP7Mobile User s Guide PP7Mobile User s Guide PP7 Mobile är en del i PP7s produktserie och är beroende av PP7 Pro Desktop för att fungera. Modulen är optimerad för användning på mobiltelefon och/eller tablet. För användning

Läs mer

behövs för enhetlighet, tala samma språk, så att användaren kan lära sig och använda det vidare.

behövs för enhetlighet, tala samma språk, så att användaren kan lära sig och använda det vidare. 1 2 3 Grafisk profil reglerar grunddragen i utseendet (logga, färger, typsnitt) en helhet skapas Vi ska känna igen oss, vi ska förstå vad som avsändaren vill kommunicera. Kan vara svårt att direkt applicera

Läs mer

After Effects Lathund

After Effects Lathund After Effects After Effects Lathund After Effects En komposition är det samma som ett filmklipp i After Effects. En komposition kan vara hela filmen/ animationen eller så använder man sig av flera kompositioner

Läs mer

Flytta, koppla eller koppla loss personer i din databas (del 1 av 2)

Flytta, koppla eller koppla loss personer i din databas (del 1 av 2) Flytta, koppla eller koppla loss personer i din databas (del 1 av 2) Av Eva Dahlberg och Anders Larsson Flytta och koppla är den metod som används för att skapa en relation, dvs. länka samman personer

Läs mer

SJF LATHUND EPISERVER 7.0

SJF LATHUND EPISERVER 7.0 SJF LATHUND EPISERVER 7.0 LOgGA IN. Logga in URL: http://test.sjf.discoworks.se/epiui/cms SKAPA OCH REDIGERA SIDOR. Skapa sida Öppna trädnavigeringen genom att klicka på den mörkgrå struktursymbolen längst

Läs mer

Bonus Rapport Kommersiell Design KTH

Bonus Rapport Kommersiell Design KTH Bonus Rapport Kommersiell Design KTH Johan Holmström & Lars Åkesson Introduktion Denna rapport beskriver projektet och delmomentet Kommersiell Design i kursen Interaktionsdesign 2 på KTH i Stockholm. Detta

Läs mer

KLARA Lathundar för inventerare (inför versionslyft 2013) Version 2.4 (2013 11 27)

KLARA Lathundar för inventerare (inför versionslyft 2013) Version 2.4 (2013 11 27) KLARA Lathundar för inventerare (inför versionslyft 03) Version.4 (03 7) Björn Orheim Nordic, Po Första utgåva 03 Innehållsförteckning Introduktion KLARAs nya gränssnitt 3 KLARAs menyval... 3 Produktregister...

Läs mer

Föreläsning 1, vecka 6: Abstraktion genom objektorientering

Föreläsning 1, vecka 6: Abstraktion genom objektorientering TDA 548: Grundläggande Programvaruutveckling Föreläsning 1, vecka 6: Abstraktion genom objektorientering Magnus Myréen Chalmers, läsperiod 1, 2016-2017 Hur skulle ni implementera detta? (3D demo) Vi återkommer

Läs mer

Nyheterna i Visma Tendsign 4.0

Nyheterna i Visma Tendsign 4.0 Användarmanual Nyheterna i Visma Tendsign 4.0 Uppdaterad 2014-05-21 VISMA COMMERCE AB +46 13 47 47 500 tendsignsupport@visma.com www.tendsign.com Innehållsförteckning 1. Visma TendSign 4.0... 2 2. Grafiskt

Läs mer

UB:s sö ktjä nst - Söka artiklar och annan litteratur

UB:s sö ktjä nst - Söka artiklar och annan litteratur 1 UB:s sö ktjä nst - Söka artiklar och annan litteratur Innehåll Börja här... 2 Logga in... 2 Mitt konto... 3 Adressändring... 3 Spara sökresultat... 4 Sökhistorik & litteraturbevakning... 5 Söka, välja,

Läs mer

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik 2 Grunder All vår början bliver svår eller hur det nu brukar heta, och detta är något som gäller även Flash. För den som är ovan vid Flash gäller det säkert extra mycket, då det kan vara knepigt att förstå

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy 1(14) Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och 2(14) Geodataportalen Denna skärmbild är det första du möts av när du går in i Geodataportalen: : Skärmbilden är indelad i tre olika paneler: Sökpanel

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning 1(12) Datum: 2014-05-26 Diarienr: Hjälp vid användning av s Avancerade sökning Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriet 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 geodatasekretariatet@lm.se

Läs mer

Grafiska användargränssnitt i Java

Grafiska användargränssnitt i Java TDDD78, TDDE30, 729A85 jonas.kvarnstrom@liu.se 2018 Grafiska användargränssnitt i Java En genomgång av de viktigaste begreppen Alternativ 2 Från början fanns AWT, Abstract Window Toolkit Stora delar har

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

UPPGIFT 1 TVÅPOTENSER. UPPGIFT 2 HISSEN I LUSTIGA HUSET.

UPPGIFT 1 TVÅPOTENSER. UPPGIFT 2 HISSEN I LUSTIGA HUSET. UPPGIFT 1 TVÅPOTENSER. 2 ½ ¾ = 5575186299632655785383929568162090376495104 n = 142 är det minsta värde på n för vilket 2 Ò inleds med siffrorna 55. Uppgiften består i att skriva ett program som tar emot

Läs mer

Omtentamen TNM077, 3D datorgrafik och animering (samt även TNM008, 3D datorgrafik och VR)

Omtentamen TNM077, 3D datorgrafik och animering (samt även TNM008, 3D datorgrafik och VR) Omtentamen TNM077, 3D datorgrafik och animering (samt även TNM008, 3D datorgrafik och VR) Grupp: MT2 och NO2MT Datum: Fredagen den 23 april 2004 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: inga Ansvarig lärare: Stefan

Läs mer

Grafisk formgivning. Gränssnittet utformning skall på ett naturligt sätt stödja användarens interaktion mot programsystemet

Grafisk formgivning. Gränssnittet utformning skall på ett naturligt sätt stödja användarens interaktion mot programsystemet 1-1 Grafisk formgivning Gränssnittet utformning skall på ett naturligt sätt stödja användarens interaktion mot programsystemet Komponenter måste utformas och användas på ett konsekvent och enhetligt sätt.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. INLEDNING...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Krav att fylla...3 1.3 Målgrupp - användningsområden...3

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. INLEDNING...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Krav att fylla...3 1.3 Målgrupp - användningsområden...3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Krav att fylla...3 1.3 Målgrupp - användningsområden...3 2. TEORI...4 2.1 Focus + Context Visualiseringstekniker...4 3. VÅR TEKNIK FLAP BROWSER...5

Läs mer

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual Internet 2006 Du måste ha installerat ett program (plugin) Det hittar du här: Spara filen, stäng kartan och installera programmet genom att dubbelklicka

Läs mer

Högskolan i Kristianstad. Designkoncept. Design av medietjänster för mobila enheter VT14

Högskolan i Kristianstad. Designkoncept. Design av medietjänster för mobila enheter VT14 Högskolan i Kristianstad Designkoncept Design av medietjänster för mobila enheter VT14 Emma Axelsson, Mattias Johansson, Gustav Jacobsson & Emmy Ellemo 2014-03-28 Lite-version (Designkoncept 1) Introduktion

Läs mer

Vad utmärker ett bra användargränssnitt?

Vad utmärker ett bra användargränssnitt? Vad utmärker ett bra användargränssnitt? Att kommunicera med användarna Feedback och Pliancy Excise kontra Flow GUI = Graphic User Interface GUI = Graphic User Interface GUIn, eller grafiska gränssnitt

Läs mer

3.5 Visuell programmering

3.5 Visuell programmering 3.5 Visuell programmering Alla våra program hittills har varit C# Console Applications (sid 41) inkl. programmet MessageBox fast det genererade en grafisk meddelanderuta. Nu vill vi utnyttja grafikens

Läs mer

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008 Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand Görel Sterner Eskilstuna 2008 Rollek - Nalle ska gå på utflykt. - Nu är hon ledsen, hon vill inte ha den tröjan. - Nalle ska ha kalas, då ska hon

Läs mer

Process- och metodreflektion. Grupp 3; Ida Gustafsson, Mikael Karlsson, Jonas Lind, Hanne Sundin, Maria Törnkvist

Process- och metodreflektion. Grupp 3; Ida Gustafsson, Mikael Karlsson, Jonas Lind, Hanne Sundin, Maria Törnkvist Process- och metodreflektion Grupp 3; Ida Gustafsson, Mikael Karlsson, Jonas Lind, Hanne Sundin, Maria Törnkvist Planeringen Redan från början av projektet bestämde vi oss i gruppen för att planera utförande

Läs mer

Sö ka litteratur i ERIC

Sö ka litteratur i ERIC 1 Sö ka litteratur i ERIC Det finns två ingångar om man vill söka i databasen ERIC: Via webben gratis version från the Education Resources Information Center: Denna version kan vara bra att känna till

Läs mer

Har du dubbletter i din databas?

Har du dubbletter i din databas? Lär dig mer om disgen 8, del 37 text: Eva Dahlberg bild: Disgen 8.2 Har du dubbletter i din databas? Svaret på den frågan är sannolikt ja! Efter en tids forskning blir det lätt så att man matar in samma

Läs mer

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn Tillämpad programmering CASE 1: HTML Ditt namn 18 [HTML] Din handledare vill se din skicklighet i att använda HTML-koden. Du ska utveckla en webbplats om ditt intresse, inriktning eller gymnasiearbete.

Läs mer

Objektorienterad programmering

Objektorienterad programmering Objektorienterad programmering Emil Ahlqvist (c10eat@cs.umu.se) Didrik Püschel (dv11dpl@cs.umu.se) Johan Hammarström (c08jhm@cs.umu.se) Hannes Frimmel Moström (c10hml@cs.umu.se) 1 1. Introduktion 1.1 Objektorienterad

Läs mer

So ka artiklar och annan litteratur

So ka artiklar och annan litteratur 1 So ka artiklar och annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur vare sig du letar efter böcker eller artiklar. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom

Läs mer

1284_omslag.qxd 2005-10-11 11:13 Sida 1 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003

1284_omslag.qxd 2005-10-11 11:13 Sida 1 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003 5 Arbeta med mappar och filer I Windows finns det två sätt att arbeta med de olika enheterna i systemet. Vilket du väljer beror på personligt

Läs mer

Utvärdering av prototyp: Frågedatabas av Mårten Cronander. Innehållsförteckning

Utvärdering av prototyp: Frågedatabas av Mårten Cronander. Innehållsförteckning 1 (6) Mottagare: Åsa Cajander Mårten Cronander Utvärdering av prototyp: Frågedatabas av Mårten Cronander Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Ten usability heuristics 2 1.2 Severity ratings for usability

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion

Objektorienterad Programkonstruktion Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 9 Projektuppgift Collection, Iterator, Composite Christian Smith ccs@kth.se 1 Projektuppgift IM, skickar meddelanden mellan datorer En lite större labbuppgift,

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

INDIVIDUELL INLÄMNINGSUPPGIFT

INDIVIDUELL INLÄMNINGSUPPGIFT INDIVIDUELL INLÄMNINGSUPPGIFT Sofia Aronsson ANVÄNDBARHET OCH GRAFISK DESIGN MIS 13, Nackademin Yrkeshögskola Lärare: Ellinor Ihlström Inledning... 3! Analys... 3! Hitta... 3! Förstå... 5! Använda... 6!

Läs mer

Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri

Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri Innehåll Syfte: Grundläggande förståelse för hur GEOSECMA-Lantmäteri är uppbyggt och används. Data- och Layoutvyn Innehållsförteckningen och dess ikoner Menyer och

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

Lathund Blanketthotell Komma igång

Lathund Blanketthotell Komma igång Lathund Blanketthotell Komma igång Introduktion Denna lathund innehåller lite samlade råd och tips för de som ska använda tjänster från NT Smartwork. (För de som redan börjat använda Blanketthotellet finns

Läs mer

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon).

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon). Laboration 0 Laborationen är till för dig som inte är familjär med att navigera i filträd på en dator. Om du är van vid detta (vilket är det vanliga nu för tiden) så kan du bara snabbt titta igenom laborationen.

Läs mer

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet.

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. Flytta i sidled Zooma in Zooma ut Panorera Hela utbredningen Tillbaka Framåt Förstoring av kartdel Kartskikt Förstora/ förminska

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

När du startat programmet dyker Select Project fönstret upp:

När du startat programmet dyker Select Project fönstret upp: TUTORIAL 1 GRUNDER I FILSYSTEM, GRÄNSSNITT OCH KLIPPNING ATT STARTA AVID OCH VÄLJA ETT PROJEKT. Starta Avid Starta Avid genom att dubbelklicka på dess ikon. Den ser ut så här: PC På skolans datorer hittar

Läs mer

Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner

Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner Centrala områden inom datahantering I den här presentationen ska jag ta upp tre huvudsakliga områden inom datahantering och några centrala delar av dessa.

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4 STOCKHOLMS UNIVERSITET Handbok 2 Funktionaliteter moveon 4 Göteborgs Universitet 2013-11-04: Denna manual visar hur man söker i tabeller och sorterar i kolumner och andra bra tips för att förenkla användandet

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner 2018-06-07 Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Gränssnittet i våra kartor är anpassat till datorer och mobila enheter. Där det är aktuellt beskrivs funktionaliteten i denna manual både till

Läs mer

Henrik Brändén. bioscience explained Vol 3 No 1. Undersökning av influensavirus med hjälp av släktträd. Vetenskapsrådet 103 78 Stockholm Sverige

Henrik Brändén. bioscience explained Vol 3 No 1. Undersökning av influensavirus med hjälp av släktträd. Vetenskapsrådet 103 78 Stockholm Sverige Henrik Brändén Vetenskapsrådet 103 78 Stockholm Sverige Undersökning av influensavirus med hjälp av släktträd Introduktion Influensavirus delas in i olika stammar beroende på vilka varianter viruset bär

Läs mer

ActiveBuilder Användarmanual

ActiveBuilder Användarmanual ActiveBuilder Användarmanual Forfatter: TalkActive I/S Dato: Juli 2004 Version: R. 1.01 Sprog: Svensk Copyright 2004 - Talk Active - all rights reserved. Innehåll: 1. INLEDNING...2 2. SNABBSTART...3 3.

Läs mer

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data 5HVLVWHQVWDEHOO Tack för att du valde programmet 5HVLVWHQVWDEHOO! Vi hoppas att programmet ska vara till stor hjälp i ditt arbete. Har du synpunkter på programmet är du mycket välkommen att höra av dig

Läs mer

Tomat och banan hur är de släkt?

Tomat och banan hur är de släkt? Bildkälla: https://pixabay.com/ Alignment Introduktion Tomat och banan hur är de släkt? I denna övning studeras släktskapet mellan olika växtarter genom att jämföra DNA-sekvenser från olika växtarter (s

Läs mer

OneNote Version 1.0 Skolkontoret

OneNote Version 1.0 Skolkontoret OneNote Version 1.0 Skolkontoret 1 Innehåll Vad är OneNote Online?... 3 Manual steg för steg... 4 En första översikt... 4 Logga in... 5 Skapa ny anteckningsbok... 5 Menyflikarna i OneNote online... 6 Skapa

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Presentationsprogram - Kravspecifikation. Henrik Österdahl och Jenny Melander, D mars 2002

Presentationsprogram - Kravspecifikation. Henrik Österdahl och Jenny Melander, D mars 2002 Presentationsprogram - Kravspecifikation Henrik Österdahl och Jenny Melander, D-01 18 mars 2002 1 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Mål................................... 3 1.2 Omfattning...............................

Läs mer

Förbered och planera bildmanuset

Förbered och planera bildmanuset Del av Kapitel 4: Förbered och planera bildmanuset I detta kapitel kommer du att: Omvandla ditt manus till ett bildmanus Lägga till bildmanusguider Planera för de bilder som ska visas på skärmen Skriva

Läs mer

LATHUND TILL GOOGLE SITES

LATHUND TILL GOOGLE SITES LATHUND TILL GOOGLE SITES 2012 Mörbyskolan Denna lathund går igenom hur du skapar, redigerar och kan använda Google Sites i undervisningen Rev. 1.0a Innehållsförteckning 1. VAD ÄR GOOGLE SITES? ES?.........2

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

Lathund för QlikView system/it stöd för Business Intelligence

Lathund för QlikView system/it stöd för Business Intelligence 1 Lathund för QlikView system/it stöd för Business Intelligence Innehållsförteckning: Licenser och tillgång... 2 AccessPoint... 3 QlikView... 6 Begrepp... 6 Hur QlikView fungerar... 6 Göra val... 7 Radera

Läs mer

SBlK MANUAL DREVPROVSREDOVISNING 2013, i augusti

SBlK MANUAL DREVPROVSREDOVISNING 2013, i augusti ALLMÄNT Drevprovsredovisningen kommer även den kommande säsongen att skötas med hjälp av ett Excelprogram, vilket är en uppdaterad variant av det program som togs i bruk säsongen 2011/2012. Denna instruktion

Läs mer

TENTAMEN: Design och konstruktion av grafiska gränssnitt DAT215/TIG091

TENTAMEN: Design och konstruktion av grafiska gränssnitt DAT215/TIG091 TENTAMEN: Design och konstruktion av grafiska gränssnitt DAT215/TIG091 DAG: 5 mars, 2012 TID: 8.30 12.30 SAL: Hörsalsvägen Ansvarig: Olof Torgersson, tel. 772 54 06. Institutionen för tillämpad informationsteknologi.

Läs mer

PP7Mobilemanual 1. Med PP7 Mobile har du alltid dina projekt med dig i fickan. Mobilappen är enkel att använda

PP7Mobilemanual 1. Med PP7 Mobile har du alltid dina projekt med dig i fickan. Mobilappen är enkel att använda PP7Mobilemanual 1 PP7 Mobile är en del i PP7s produktserie och är beroende av PP7 Pro Desktop för att fungera. Modulen är optimerad för användning på mobiltelefon och/eller tablet. För användning i desktop

Läs mer

Objektorienterad programmering med Java Swing: Händelser, lyssnare och applets

Objektorienterad programmering med Java Swing: Händelser, lyssnare och applets GUI (forts) Objektorienterad programmering med Java Swing: Händelser, lyssnare och applets Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 18 mars 2005 Skansholm: Kapitel 6 Användaren kan kommunicera med programmet

Läs mer

Trädstrukturer och grafer

Trädstrukturer och grafer Översikt Trädstrukturer och grafer Trädstrukturer Grundbegrepp Binära träd Sökning i träd Grafer Sökning i grafer Programmering tillämpningar och datastrukturer Varför olika datastrukturer? Olika datastrukturer

Läs mer

Från Smart TV till Smartare upplevelse Av: Kim Huber och Connie Huanca

Från Smart TV till Smartare upplevelse Av: Kim Huber och Connie Huanca Från Smart TV till Smartare upplevelse Av: Kim Huber och Connie Huanca System vi undersökte Den system vi valde att undersöka var en av de senaste smart tv som finns i markanden och var nämnd till bästa

Läs mer

Fyra i rad Javaprojekt inom TDDC32

Fyra i rad Javaprojekt inom TDDC32 Fyra i rad Javaprojekt inom TDDC32 Analys och design-dokument Version 2.0 Datum 2008-05-19 Dokumentnummer 20080303 Sammanfattning Detta är analys och design-dokumentet för programmet Fyra i rad. Fyra i

Läs mer

Föreläsning 4 1ME403 Design av grafiska gränssni7, 7,5hp. Gränssni)sdesign III. Rune Körnefors. Medieteknik Rune Körnefors

Föreläsning 4 1ME403 Design av grafiska gränssni7, 7,5hp. Gränssni)sdesign III. Rune Körnefors. Medieteknik Rune Körnefors Föreläsning 4 1ME403 Design av grafiska gränssni7, 7,5hp Gränssni)sdesign III Rune Körnefors Medieteknik 1 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Områden Kapitel i boken ÖvningsuppgiC C Egenskaper för

Läs mer

Kom igång med Disgen. 1 Startfönstret. 1.1 Här finns 3 länkar för att komma igång:

Kom igång med Disgen. 1 Startfönstret. 1.1 Här finns 3 länkar för att komma igång: Kom igång med Disgen Denna startguide hjälper dig att komma igång med att registrera ditt släktträd i Disgen. Den beskriver hur du lägger in personer och deras inbördes relationer, hur du registrerar uppgifter

Läs mer

Problemet. Visualisering av stora datamängder. Presentation viktig! ...t ex komplett sekvensiering av jäst. Presentation - alternativ.

Problemet. Visualisering av stora datamängder. Presentation viktig! ...t ex komplett sekvensiering av jäst. Presentation - alternativ. Problemet Visualisering av stora datamängder 2003-10-09 Erik Wistrand Det finns datamängder som är extremt stora Många olika mätpunkter Många egenskaper hos varje punkt Mätning sker ofta och/eller under

Läs mer

Word-guide Introduktion

Word-guide Introduktion Word-guide Introduktion På det kognitionsvetenskapliga programmet kommer du läsa kurser inom flera olika vetenskapsområden och för varje vetenskapsområde finns ett speciellt sätt att utforma rapporter.

Läs mer

Utveckling av ett grafiskt användargränssnitt

Utveckling av ett grafiskt användargränssnitt Datavetenskap Opponenter: Daniel Melani och Therese Axelsson Respondenter: Christoffer Karlsson och Jonas Östlund Utveckling av ett grafiskt användargränssnitt Oppositionsrapport, C-nivå 2010-06-08 1 Sammanfattat

Läs mer

JavaRats. Kravspecifikation. Version 1.1. Gustav Skoglund gussk258@student.liu.se. Marcus Widblom marwi026@student.liu.se. Senast ändrad: 13 / 05 / 08

JavaRats. Kravspecifikation. Version 1.1. Gustav Skoglund gussk258@student.liu.se. Marcus Widblom marwi026@student.liu.se. Senast ändrad: 13 / 05 / 08 JavaRats Kravspecifikation Version 1.1 Gustav Skoglund gussk258@student.liu.se Marcus Widblom marwi026@student.liu.se Senast ändrad: 13 / 05 / 08 Sammanfattning Kravspecifikationen för JavaRats har skrivit

Läs mer

RemoteBud. Inlämnas: Patrik Johnsson, e01pjo Viktor Karlsson, e01vk

RemoteBud. Inlämnas: Patrik Johnsson, e01pjo Viktor Karlsson, e01vk RemoteBud Inlämnas: 2005-02-01 Patrik Johnsson, e01pjo Viktor Karlsson, e01vk Abstract Skulle du också vilja styra dina lampor och rulla ner dina persienner med hjälp av din TV-fjärrkontroll? Remotebud

Läs mer

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker 24 november 2009 Bakgrund Ålder: 20, 25 Kön: Kvinna, Kvinna Sysselsättning/utbildning: Marknadsföringsprogrammet, Engelska fristående kurs. Internetvana

Läs mer

Grafiska användargränssnitt i Java

Grafiska användargränssnitt i Java jonas.kvarnstrom@liu.se 2017 Grafiska användargränssnitt i Java En genomgång av de viktigaste begreppen Alternativ 2 Från början fanns AWT, Abstract Window Toolkit Till stor del ersatt av Swing: Mer omfattande,

Läs mer

Process- och metodreflektion Grupp 5

Process- och metodreflektion Grupp 5 Process- och metodreflektion Grupp 5 IDM Grupp 5 Anders Fougstedt, Anders Green, Lay Truong, Anna Sjödin, Tobias Kask Val av metoder Det första steget i vår designprocess var att bestämma vilka metoder

Läs mer

Mina omvärldsfaktorer

Mina omvärldsfaktorer Juni 2012 Manual Mina omvärldsfaktorer Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Per Sandström Bengt Näsholm Leif Jougda Åke Sjöström Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Agenda. Inledning, teoretiska metoder Hierarkisk uppgiftsanalys, HTA Cognitive walkthrough CW Heuristisk evaluering

Agenda. Inledning, teoretiska metoder Hierarkisk uppgiftsanalys, HTA Cognitive walkthrough CW Heuristisk evaluering Agenda Inledning, teoretiska metoder Hierarkisk uppgiftsanalys, HTA Cognitive walkthrough CW Heuristisk evaluering Teoretiska metoder Inspektionsmetoder Teoribaserade Olika typer av walkthroughs Uppgiftsanalysmetoder

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik X NIVÅ TRE Samband och förändring ELEV Du kommer nu att få bekanta dig med det digitala verktyget Desmos. I den här uppgiften får

Läs mer

Konverteringsskola Del 3: Vad är användbarhet?

Konverteringsskola Del 3: Vad är användbarhet? Konverteringsskolans andra del behandlade vikten av att lära känna sina besökare. Vi kommer nu att arbeta vidare med besökarna i åtanke och fokusera på hur pass väl de kan använda webbplatsen. Om webbplatsen

Läs mer

Genetisk programmering i Othello

Genetisk programmering i Othello LINKÖPINGS UNIVERSITET Första versionen Fördjupningsuppgift i kursen 729G11 2009-10-09 Genetisk programmering i Othello Kerstin Johansson kerjo104@student.liu.se Innehållsförteckning 1. Inledning... 1

Läs mer