Verksamhetsberättelse 2016 Skola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2016 Skola"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2016 Skola

2 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt Sammanfattning Volymer Förskola och pedagogisk omsorg Förskoleklass, grundskola, fritidshem och grundsärskola Gymnasieskola och gymnasiesärskola Vuxenutbildning Måluppföljning Balans mellan ekonomi, kvalitet och behov (Strategiska förutsättningar) Samordning av resurser för effekt i Kungälvs-samhället Attraktiv arbetsgivare Åtgärder för budget i balans I Kungälv finns arbete åt alla Kungälvs kommun är drivande för ökad tillväxt och fler i arbete Minskad segregation Öka integrationen för nyanlända och minskat utanförskapet Skolans kompensatoriska uppdrag skall minska segregationen och öka jämlikheten Genomför åtgärder enligt funktionshinderpolitiskt program Gör rätt från början investera i barn och unga Mindre barngrupper för högre kvalitet i förskolan Kunskaperna hos elever och studerande ska öka Ekonomi för hela sektorn (Tkr) Nettokostnad per verksamhet Kommentar till utfall Personal Anställda Antal arbetade timmar Sjukfrånvaro Sjuklönekostnad Tillbud och olycksfall Kommentar till utfall Övriga viktiga händelser Bilagor Skola, Verksamhetsberättelse (23)

3 Bilaga 1: Systematiskt kvalitetsarbete sektor skola Uppföljningsrapport 1, Normer, värden och inflytande Bilaga 2: Systematiskt kvalitetsarbete sektor skola Uppföljningsrapport 2, Övergång, samverkan och omvärld Bilaga 3: Systematiskt kvalitetsarbete sektor skola Uppföljningsrapport 3, Kunskaper, betyg och bedömning Skola, Verksamhetsberättelse (23)

4 1 Verksamhetsöversikt Sektor skola ska utifrån läroplanerna och skollagen verka för att ge de barn, elever och studerande lust att lära i perspektivet "ett livslångt lärande". Uppdraget är att ge bildning, kunskap och färdigheter. Sektor skola är den största sektorn i Kungälvs kommun med ca 1500 anställda. Från och med årsskiftet 2016/2017 ingår sektor skola i sektor bildning och lärande, en av tre sektorer i kommunens nya förvaltningsorganisation. De olika verksamheterna i sektor skola är förskoleverksamhet (förskola och pedagogisk omsorg), fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning inklusive yrkesutbildningar. Sektorns ledningsorganisation har under 2016 bestått av en sektorchef/skolchef, tre verksamhetschefer, en för vardera förskolan, grundskolan och gymnasiet samt tre enhetschefer för utveckling och stöd. Verksamheten styrs av nationella lagar och förordningar, främst skollagen. Barnkonventionen, kommunfullmäktiges strategiska mål och kommunstyrelsens mål är andra viktiga styrdokument. Skola, Verksamhetsberättelse (23)

5 2 Sammanfattning Kommunfullmäktiges (KF) Strategiska mål Balans mellan ekonomi, kvalitet och behov (Strategiska förutsättningar) I Kungälv finns arbete åt alla Minskad segregation Gör rätt från början investera i barn och unga Sektormål Samordning av resurser för effekt i Kungälvs-samhället Attraktiv arbetsgivare Åtgärder för budget i balans Kungälvs kommun är drivande för ökad tillväxt och fler i arbete Öka integrationen för nyanlända och minskat utanförskapet Skolans kompensatoriska uppdrag skall minska segregationen och öka jämlikheten Genomför åtgärder enligt funktionshinderpolitiskt program Mindre barngrupper för högre kvalitet i förskolan Kunskaperna hos elever och studerande ska öka Skola, Verksamhetsberättelse (23)

6 3 Volymer Färgmarkeringen till volymtalen visar avvikelse mellan plan och prognostiserat utfall på helår. Volymtalet får grönt om avvikelsen är mindre än 2 procent, Gult om avvikelse är 2 till 5 procent. Rött vid mer än 5 procent avvikelse. Röd färg indikerar alltså endast avvikelsen från planen och inte nödvändigtvis att resultatet är dåligt. Trendpilen visar förändring av utfall jämfört med föregående år. 3.1 Förskola och pedagogisk omsorg Volymtal Plan Kommunal förskola, antal helårsplatser Kommunal pedagogisk omsorg, antal barn Fristående förskola, antal barn Floraparken har haft två avdelningar öppna under våren I april öppnades återigen Rödhakens förskola efter renoveringen. 3.2 Förskoleklass, grundskola, fritidshem och grundsärskola Volymtal Plan Kommunal förskoleklass, antal elever Kommunal grundskola årskurs 1-9, antal elever Kommunal grundsärskola, antal elever Kommunala fritidshem, antal barn Fristående förskoleklass, antal elever Fristående grundskola, antal elever Fristående fritidshem, antal barn Gymnasieskola och gymnasiesärskola Volymtal Plan Kommunal gymnasieskola (Mimers hus), antal elever Kommunal gymnasiesärskola (Trekungagymnasiet), antal elever Annan kommunal gymnasieskola, antal elever Fristående gymnasieskola, antal elever Vuxenutbildning Volymtal Plan Antal studerande i Kungälv, gymnasial-, yrkes- och grundläggande vuxenutbildning 763 Antal helårsplatser i Kungälv, gymnasial-, yrkes- och grundläggande vuxenutbildning Antal studerande på svenska för invandrare (SFI) Antal studenter folkbokförda i Kungälv studerande i annan kommun, gymnasial-, yrkes- och grundläggande vuxenutbildning 168 Antal helårsplatser, studenter folkbokförda i Kungälv studerande i annan kommun, gymnasial-, yrkes- och grundläggande vuxenutbildning 98 Skola, Verksamhetsberättelse (23)

7 4 Måluppföljning 4.1 Balans mellan ekonomi, kvalitet och behov (Strategiska förutsättningar) Samordning av resurser för effekt i Kungälvs-samhället Målet kommer från Kommunstyrelse Tolkning Förvaltningens resurser ska nyttjas på ett effektivt sätt, där samordning och helhet är överordnat, för att nå bästa och mest långsiktiga effekt för samhället. God ekonomisk hushållning råder när de finansiella målen är uppfyllda samtidigt som de verksamhetsinriktade målen visar god måluppfyllelse. Arbete pågår/målsättning håller Kommentar av utfall Sektor skola har genomfört en hel del aktiviteter tillsammans med andra sektorer och aktörer, utifrån syftet att öka kvaliteten och effektiviteten. Samtliga planerade aktiviteter är genomförda. Utifrån brukarnas behov har de justerats över året, och kommer att behöva att fortsätta utvecklas under Analys Arbete med det kommunala aktivitetsansvaret har inte varit i full gång på grund av otillräcklig bemanning. Det har också lett till anmärkning från Skolverket avseende rapportering av statistik. Välkomsten har visat stor flexibel förmåga då antalet elever i behov av verksamheten varierat under året. Personalen har anpassat sig efter elevantalet på plats, och i perioder varit mer ute på skolorna istället. Antalet barn och ungdomar i behov av insatser på hemmaplan ökar. Det ställer krav på fortsatt utveckling av arbetssätt och organisation. Så här går vi vidare Vi behöver planera för aktiviteter i fortsatt intensivt samarbete med socialtjänsten avseende arbetssätt, arbetsformer och organisation för att möta ökat behov och krav på effektivisering. Aktivitet Samordning med arbetsliv och stöd gällande aktivitetsansvar Välkomsten, ett förvaltningsgemensamt mottagande av nyanlända Social investering - Drogprevention Samarbete med andra sektor t.ex. hemmaplanslösningar Status Attraktiv arbetsgivare Målet kommer från Kommunstyrelse Skola, Verksamhetsberättelse (23)

8 Tolkning Sektor skola är en arbetsgivare som lockar till sig nya medarbetare och där medarbetare trivs och vill stanna. Attrahera- behålla- avsluta i positiv anda. Kommer att uppfyllas/är uppfyllt Kommentar av utfall Det finns ett kontinuerligt behov av att rekrytera pedagoger till våra verksamheter. Sektor skola har arbetat intensivt under 2016 för att behålla befintliga medarbetare och för att rekrytera nya, skickliga medarbetare. Mot bakgrund av att vara en attraktiv arbetsgivare har sektor Skola bland annat drivit frågan om en god introduktion för såväl medarbetare som chefer. I de kommungemensamma utbildningsinsatserna har det tagits fram ett introduktionspaket som ska bidra till att nya medarbetare får en god start i arbetet. För att fortsätta vara en attraktiv arbetsplats för befintlig personal har vi arbetat med systematiskt arbetsmiljöarbete på olika sätt. Dels i det kontinuerliga arbetet utifrån 2015 års handlingsplan utifrån medarbetarenkäten och löpande arbetsmiljöarbete men också i en särskild satsning för att förstärka rutinerna för likvärdigt systematiskt arbetsmiljöarbete. Vid sidan av ordinarie löneöversyn har en särskild lönesatsning gjorts för behöriga lärare i och med den statliga lärarlönesatsningen. Analys Uppdaterade rutiner för gemensamt systematiskt arbetsmiljöarbete är framtagna i samverkan med fackliga organisationer. Materialet digitaliseras för att implementeras Så här går vi vidare Det krävs en långsiktig, bred satsning för att säkra tillgång till behörig personal. Detta behöver ske med stöd ifrån HR-avdelningen och ta sin utgångspunkt i Personalresursplanen. Utökat stöd från Kommunikationsenheten från enbart verkställande till mera strategiskt planeringsarbete planeras till Implementering av digitalt stöd för likvärdigt, kontinuerligt systematiskt arbetsmiljöarbete genomförs våren Medarbetarenkät genomförs hösten Denna följs av handlingsplaner för varje enhet. Indikator Målvärde Nöjd medarbetarindex (NMI) 73 % 73 % Aktivitet Ny handlingsplan utifrån medarbetarenkät Marknadsföring för nyrekrytering Status Åtgärder för budget i balans Målet kommer från Sektor Tolkning De åtgärder som sektorn avser vidta för att nå målet budget i balans Kommer att uppfyllas/är uppfyllt Skola, Verksamhetsberättelse (23)

9 Kommentar av utfall I sektorn har det under året varit stort fokus på åtgärder för budget i balans. Samtliga planerade åtgärder har genomförts och har givit önskad ekonomisk effekt. Strävan efter att minska kostnaderna för IT-verktyg har försvårats av kostnadsökning för PC-klienter. Analys Särskilt svårt är att minska kostnader inom området för IT-verktyg då detta är ett attraktivt utvecklingsområde för att skapa förutsättningar för elevernas lärande. Dessutom ställer en nationell IT-strategi krav på kommunerna att ha en viss nivå på tillgången till IT-verktyg, det innebär en utökning för Kungälvs kommun. För att minska kostnaderna för IT-verktyg så behöver traditionella PC-klienter ersättas av andra alternativ. Så här går vi vidare Arbetet med att effektivisera och organisera för att minska snittkostnaden per barn/elev/student fortsätter Indikator Målvärde Kostnad för IT-verktyg Intäkt statsbidrag från Skolverket Aktivitet Översyn av IT-verktyg Fortbildning för grundskollärare Statsbidrag Kostnad för köpta kommuninterna tjänster minskas Stöd och utveckling Samarbete med andra sektor t.ex. hemmaplanslösningar Status 4.2 I Kungälv finns arbete åt alla Kungälvs kommun är drivande för ökad tillväxt och fler i arbete Målet kommer från Kommunstyrelse Tolkning Genom ökad tillväxt bidrar Koncernen Kungälvs kommun till fler i arbete. Vi satsar aktivt på att tillsammans med andra aktörer (näringsliv, föreningar, andra myndigheter och kommuner, utbildningsanordnare) utveckla den lokala arbetsmarknaden. Ett kunskapslyft kan ge fler i arbete. Särskilda jobbsatsningar ska genomföras genom stödanställningar, praktikplatser, sommarjobb och utbildning, satsningar skall växla kostnader från försörjningsstöd till arbete och utbildning. Kommer att uppfyllas/är uppfyllt Kommentar av utfall Skola, Verksamhetsberättelse (23)

10 Arbetet med studie- och yrkesvägledning ifrån tidig grundskoleålder har kompletterats med en plan för studie- och yrkesvägledning för årskurs 1-6. Vuxenutbildningen har svarat upp på vård- och äldreomsorgssektorns önskemål om utbildning för undersköterskor genom att utbilda 50 extra undersköterskor. Analys Vuxenutbildningen har lyckats väl med att möta de behov av arbetskraft som uppstått, utbildningsutbudet prövas ständigt och matchas mot befintliga arbetstillfällen. Allt fler utbildningar ges med språkstöd. Så här går vi vidare Utveckla samarbetet mellan skola och näringsliv i syfte att utveckla skolans studie- och yrkesvägledning samt minska arbetslösheten i kommunen. Målet är att förstärka helheten, det interna och externa samarbetet, för att nå likvärdighet och synergieffekter i studie- och yrkesvägledningsarbetet. Fortsatt utveckla samarbete med näringslivet som en möjliggörare för att nå nationella och lokala utbildningsmål. Indikator Målvärde Gymnasieelever som är etablerade på arbetsmarknaden eller studerar 2 år efter avslutad gymnasieutbildning, andel (%) Gymnasieelever som är etablerade på arbetsmarknaden 2 år efter avslutad gymnasieutbildning, andel (%) 76, ,2% 33,2% Aktivitet Plan för studie- och yrkesvägledning Status 20 vård och omsorgsplatser 4.3 Minskad segregation Öka integrationen för nyanlända och minskat utanförskapet Målet kommer från Kommunstyrelse Tolkning Arbete med att öka integrationen för flyktingar och ensamkommande flyktingbarn Kommer att uppfyllas/är uppfyllt Kommentar av utfall Det huvudsakliga integrationsarbetet pågår i den ordinarie verksamheten. Resultaten för SFI kurser är ett smalt sätt att visa måluppfyllelse. Inga aktiviteter har beskrivits för att öka måluppfyllelsen. Verksamheten på Välkomsten pågår enligt plan. Efterfrågan har minskat då antalet helt nyanlända minskat. De elever som flyttar till Kungälv är allt oftare kartlagda på annan ort i Sverige. Analys Skola, Verksamhetsberättelse (23)

11 För att skapa en bättre integration i samhället måste skola arbete mer effektivt inom de ramar som finns. Det handlar konkret om att språkintroduktion och vuxenutbildning behöver korta ner studietiden men ändå leda till arbete. Grundskoleeleverna placeras i högre utsträckning på den skola som är närmast boendet. Detta har skapat en ökad integration att inte längre hänvisa nyanlända elever till ett fåtal skolor. Välkomstens uppdrag att kartlägga och slussa ut till mottagande skola fungerar bra. Genom att en skolsköterska anställdes i april är hälsoundersökningarna av de nyanlända nu i fas. Så här går vi vidare Fortsatt arbete för att utveckla utbildningsutbud, organisation och undervisningsmetod. Indikator Målvärde Andel (%) studenter som blivit godkända i Svenska för invandrare (SFI) kurs D inom 18 månader från kursstart. 58 % 55 % Aktivitet Social investering - Multikompetent team Välkomsten, ett förvaltningsgemensamt mottagande av nyanlända Status Skolans kompensatoriska uppdrag skall minska segregationen och öka jämlikheten Målet kommer från Kommunstyrelse Tolkning Skolan ska möta varje barn utifrån dess unika förutsättning. Behoven är olika hos elever beroende på deras bakgrund. Kommunens strukturresursmodell, som ska skapa likvärdiga förutsättningar för eleverna, utgår ifrån fyra viktade faktorer. (1) Föräldrarnas utbildningsbakgrund, (2) Migrationsbakgrund, (3) Familjer med försörjningsstöd, och (4) Kön. För att utveckla arbetet på skolan och höja utbildningens kvalitet ska lärare ges möjlighet att erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling genom kvalitativ fortbildning. Kommer att uppfyllas/är uppfyllt Kommentar av utfall Det Multikompetenta teamet för förskolan startade i augusti. Två socionomer och en specialpedagog ska arbeta med barn och föräldrar och personal i förskolan. Exempel på insatser kan vara konsultation och föräldrastöd. De kommer att arbeta i nätverksform och samverka med flera olika aktörer som vänder sig till barn i förskoleåldern och deras föräldrar. Investeringen "Multikompetent team i förskolan" syftar till att förebygga utanförskap och möjliggör en kompetens- och resursförstärkning inom förskolan för både det allmänt förebyggande arbetet och den riktade preventionen. Indikatorerna visar hur det faktiska resultatet skiljer sig från det förväntade resultatet utifrån elevernas socioekonomiska bakgrund. Resultatutvecklingen i grundskolan över tid har varit positiv men 2016 års resultat visade en minskad andel godkända och ett minskat meritvärde i årskurs 9. Dock är det för tidigt att kalla det ett trendbrott. Vi kan konstatera att minskningen i meritvärde samt andel godkända elever i årskurs också visar sig i relationen med det förväntade värdet, Kungälv ligger något under det modellberäknade värdet. Den särskilda fortbildningssatsningen på lärare i grundskolan, har pågått hela Skola, Verksamhetsberättelse (23)

12 Analys Den särskilda fortbildningssatsningen för lärare i grundskolan har stort fokus på att utveckla lärarens förmåga att utveckla alla elevers lärande utifrån sin nivå. Utbildningen ger god effekt och har stor betydelse för grundskolans goda resultatutveckling. På gymnasieskolan finns många vägval för individen i form av att byta program, gå ett fjärde år eller prioritera att få jobb. Strukturer och arbetsformer måste därför anpassas. Så här går vi vidare Utifrån den översiktsanalys som genomförts för Kungälvs kommun kommer multikompetenta teamets insatser att koncentreras till de geografiska områden som bedömts bäst behöva investeringen. Fortbildningssatsningen inom grundskolan fortgår även under Vidare fortgår det systematiska kvalitetsarbetet som löpande fångar upp förbättringsområden inom alla verksamheterna. Indikator Målvärde Andel (%) elever i åk. 9 som uppnått kunskapskraven i alla ämnen, avvikelse från modellberäknat värde (kommunala skolor) -0,9 % 0 % Meritvärde i årskurs 9, avvikelse från modellberäknat värde -6,6 % 0 % Gymnasieelever som fullföljer sin utbildning inom 3 år, andel (%) 79,3 80,2 Fortbildning för lärare, kostnad Aktivitet Utredning en sammanhållen högstadieskola Mobilt team för F-6 Social investering - teknikstöd Status Genomför åtgärder enligt funktionshinderpolitiskt program Målet kommer från Sektor Tolkning Genomför de åtgärder som fastställts i handlingsplanen för innevarande år Kommer att uppfyllas/är uppfyllt Kommentar av utfall Sektor skola har en person som arbetar med det kommunala aktivitetsansvaret (KAA). Navet, med deltagare sektor skola, KAA-handläggare och från Arbetsliv och stöd har bildat en grupp med syfte att nyttja varandras kompetenser i syfte att få ungdomen att återgå till studier i gymnasieskolan. Det mobila teamets uppdrag omfattar insatser för grundskolans samtliga åldrar. För att detta arbete ska fungera har en ny konstellation skapats med specialpedagoger, resurspedagoger och socionom. Teamets syfte är att på rektors begäran hjälpa eleven och skolan till nya strategier. Vi har även en lokal för verksamhet - Landningsbanan I den sociala investeringen "Teknikstöd i skolan" har uppföljning av tidigare elever genomförts och nya deltagare är på väg in. Samarbetet med Arbetslivscentrum pågår och förstudien för grundskolan är genomförd. Lärgruppsarbete i "Bedömning för lärande" för lärare på samtliga grundskolor har pågått hela Skola, Verksamhetsberättelse (23)

13 Utbildningssatsning syftar till att ge pedagoger verktyg för att kunna möta alla elever i klassrummet. Analys Arbetet i Navetgruppen har bidragit till effektivare insatser för elever som är utanför gymnasieskolan, då man kunnat samarbeta mellan sektorerna för att hitta bra lösningar för elevens återgång till skolan. Det är ännu för tidigt för att utvärdera om Mobila teamets nya konstellation har gett den effekt som avses. Teknikstöd i skolan har vid utvärdering visat sig vara verkningsfullt för flera ungdomar. Uppföljningen av kompetensutvecklingssatsningen i grundskolan visar tecken på att insatsen gett effekt. På skolorna syns att utvecklingsarbete i lärgrupper är viktig grund för att löpande kunna fortbilda lärare så att det ger effekt i klassrummen. Vid analys av de olika skolornas resultat och egen uppföljning, syns dock att modellen behöver kompletteras för att garanterat ge effekt på elevernas måluppfyllelse. Så här går vi vidare Från och med januari 2017 har KAA flyttats i organisationen, från gymnasieskolan till huvudmannanivå på stödenheten. Ett mer formaliserat uppdrag för Navet-gruppen är under utarbetande. Det kommer inordnas i projektet "Ungdomens Hus" som startar januari Rektorernas utvecklingsarbete kommer att övergå till att också arbeta i lärgrupper och med faktorer som enligt forskningen är avgörande för effekt på elevernas resultat. Därutöver kommer analys av behov göras under hösten och planering tillsammans med GR, hur insatser ska se ut Aktivitet Social investering - teknikstöd Samordning med arbetsliv och stöd gällande aktivitetsansvar Genomförande av GR-satsningen med fokus på kollegialt lärande och bedömning för lärande. Mobilt team för F-6 Status 4.4 Gör rätt från början investera i barn och unga Mindre barngrupper för högre kvalitet i förskolan Målet kommer från Kommunstyrelse Tolkning Skollagen slår fast att utbildningen i förskolan syftar till att barn ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Förskolans uppdrag definieras i förskolans läroplan. Minskade barngruppsstorlekar bidrar till att skapa förutsättningar för förskolans uppdrag genom att pedagogerna får större möjlighet att ge alla barn de utmaningar och den stimulans de behöver för att känna lust att lära, utveckla demokratiska värderingar, få en trygg omsorg och för att större hänsyn kan tas till barnens olika förutsättningar och behov. Kommer att uppfyllas/är uppfyllt Kommentar av utfall Gruppstorlekarna i förskolan var enligt mätning per 15 januari 16,9 barn per avdelning. Antal barn per årsarbetare har ökat något i förhållande till 2015 från 5,2 till 6,0. Vid en kontrollräkning i kommunens egna system är ökningen inte så dramatisk utan visar 5,5 för SCB ändrar dock inte Skola, Verksamhetsberättelse (23)

14 redan publicerade siffror. Den nya föräldraenkäten har genomförts med mycket god svarsfrekvens, cirka 80 %. När resultatet presenteras i februari 2017 kommer enheterna att analysera detta i förhållande till den självskattning som personalen själv tidigare gjort. Detta kommer förhoppningsvis att ge en god bild av kvaliteten i förskolan och ge därmed vara ett bra underlag till bland annat förskolans kompetensutvecklingsplan. Analys Barngrupperna i förskolan följer den uppsatta målsättningen om genomsnittligt 18 barn per avdelning. Antal barn per årsarbetare har ökat dels på grund av svårigheten att anställa utbildad personal eller att överhuvudtaget få tag på vikarier vid ordinarie personals frånvaro och dels på grund av ekonomisk återhållsamhet i verksamheten. Kvalitet i förskolan är svår att mäta, den är beroende av faktorer som personalens kompetens, enhetens organisation, gruppernas storlek och sammansättning och den pedagogiska miljön både ute och inomhus. Den nya enkäten kommer att öka möjligheten för huvudmannen och enheterna att mäta kvalitetsfaktorer och med hjälp av resultatet föra en dialog med föräldrar och personal för att förbättra verksamheten. Så här går vi vidare I februari 2017 rapporteras resultatet av enkäten och analyser kan göras på respektive enhet och huvudmannanivå. Arbetet med att intressera utbildad personal för tjänster i Kungälvs förskolor fortsätter. Två nya förskolor öppnar under hösten, detta gör att förskolornas enhetsorganisation omorganiseras, två nya enheter bildas och ny personal och nya chefer rekryteras Under 2017 sker ytterligare minskning av antalet barn i förskolegrupperna. Indikator Målvärde Genomsnittligt antal barn per avdelning 16,9 18 Personaltäthet, antal barn per årsarbetare, kommunal regi 6 5,2 Aktivitet Implementera och genomföra ny förskoleenkät med tillhörande självskattningsmaterial för personal. Implementering av gemensamma rutiner och riktlinjer för övergångar under vår Kompetensutvecklingsplan förskola Natur- och teknikutveckling förskola Språkutveckling Matematikutveckling Status Kunskaperna hos elever och studerande ska öka Målet kommer från Kommunstyrelse Tolkning Alla elever ska ha möjlighet att utveckla sig och sina intressen och ges stöd för sitt lärande i former som passar dem bäst. Stöd till elever i yngre åldrar är särskilt viktigt. Alla har en trygg och god skolmiljö och är väl förberedda för fortsatta studier eller arbete. Skola, Verksamhetsberättelse (23)

15 Kommer att uppfyllas/är uppfyllt Kommentarer till resultatet Resultatutvecklingen i grundskolan är generellt positiv. Den särskilda fortbildningssatsningen på lärare i grundskolan, har pågått hela På gymnasieskolan syns ett ökat elevinflytande. För mer detaljerad resultatanalys, se bilagan systematiskt kvalitetsarbete rapport 3 kunskaper, betyg och bedömning. Analys Den särskilda fortbildningssatsningen för lärare i grundskolan har stort fokus på att utveckla lärarens förmåga att utveckla alla elevers lärande utifrån sin nivå. Gymnasieskolan har fokuserat på ökat elevinflytande, vilket har gett effekt. Så här går vi vidare Fortbildningssatsningen inom grundskolan fortgår även under Vidare fortgår det systematiska kvalitetsarbetet som löpande fångar upp förbättringsområden inom verksamheten. Arbetet med tydliggörande av uppdragsbeskrivningar för lärare i gymnasieskolan kommer att ske under våren för att vara klara till terminsstart hösten Indikator Målvärde Andelen elever i årskurs 3 som klarat samtliga delprov på nationella proven i SV, Sv2 och MA Andel elever som uppnått kunskapskraven (A-E) i alla ämnen i årskurs 6, kommunala skolor % 78,8% Nationella prov åk Elever i åk. 9, meritvärde kommunala skolor, genomsnitt (16 ämnen) Elever i åk. 9 som uppnått målen i alla ämnen, kommunala skolor, andel (%) 76,1 85,8 Gymnasieelever som fullföljer sin utbildning inom 3 år, andel (%) 79,3 80,2 Andel elever på Mimers hus yrkesförberedande program som gått ut gymnasiet med yrkesexamen Andel elever på Mimers hus högskoleförberedande program som gått ut gymnasiet med examensbevis. 84,8% 88,8% 82,3% 84 % Aktivitet Status Kommunövergripande elevhälsoplan där ett viktigt fokus är det förebyggande arbetet. Genomförande av GR-satsningen med fokus på kollegialt lärande och bedömning för lärande. Projekt för kvalitet i grundsärskolan Projekt för kvalitet i fritidshem Projekt för kvalitet i förskoleklass Projekt för att öka elevinflytande Förtydligande av gymnasielärarnas uppdragshandling kring stöd Skola, Verksamhetsberättelse (23)

16 5 Ekonomi 5.1 för hela sektorn (Tkr) Volymtal 2016 Budget Budget 2015 Intäkter Tkr Personalkostnader Tkr Övriga kostnader Tkr Summa kostnad Summa nettokostnad From år 2016 ingår personalsociala kostnader under Övriga kostnader. Kostnaden tkr, redovisas år 2015 under Personalkostnader. 5.2 Nettokostnad per verksamhet Volymtal 2016 Budget Budget 2015 Centralt Förskola Grundskola och fritidshem Gymnasiet och vuxenutbildning Nettokostnad Kommentar till utfall Budgetförutsättningar Sektor skolas budgetram är 1 019,2 mkr inkl. ramökning för lönerevisionen Under året har staten gått in med ett antal nya och utökade riktade statsbidrag till skolan. Det är bl.a. statsbidrag för karriärtjänster, lärarlönelyftet, lågstadiesatsningen samt bidrag till mindre barngrupper inom förskolan. Volymförändringar och driftkostnadskonsekvenser pga. nya investeringar Enligt kommunens budgetprinciper ska sektorerna vid varje bokslut särskilt redovisa budgetavvikelse för volym d.v.s. fler/färre antal barn/elever samt driftkostnadskonsekvenser till följd av investeringar. Pga. fler antal elever inom grundskolan har om- eller tillbyggnad gjorts i Diserödsskolan, Kareby skola samt paviljonger har satts upp i Kärna och Tunge skola. Mkr Budgetavvikelse bokslut 2016 varav volym varav driftkostnadskonsekvenser varav verksamhet Centralt 3,8-0,3-2,6 6,7 Förskola 3,3-0,7 0,5 3,5 Grundskola och fritidshem Gymnasieskola och vuxenutbildning 1,1-0,4 1,5-0,9-1,7 0,8 Summa 7,3-3,1-2,1 12,5 Kommentarer till verksamhetens budgetavvikelse (+12,5 mkr) Skola, Verksamhetsberättelse (23)

17 Sektorn har under året aktivt arbetat med målet om en budget i balans. Med stor återhållsamhet med personal, trots upplevt behov, samt ett minimum av inköp av t ex pedagogiskt material har sektor skola lyckats anpassa verksamheten efter tilldelad budget. Svårigheter att rekrytera timanställd personal, när sådan ansetts nödvändig, har inneburit minskade personalkostnader. Det har fått konsekvenser på kvalitet och arbetsmiljö. Under året har verksamheten aktivt arbetat med att söka riktade statsbidrag vilket har gett god utdelning, 32 mkr har utbetalats under Den största delen av statsbidragen har använts till kvalitetsökning i form av ökad personaltäthet och höjda löner för befintlig personal. Dessa har kunnat användas i, av förordningarna, riktade grupper. Inför budgetåret 2016 beslutade KS om två större satsningar till skolan, fortbildningssatsning till grundskolan 3,3 mkr samt minska barngrupperna inom förskolan med 0,5 barn under året, 5,6 mkr. Skolskjutskostnaderna har varit mindre än budgeterat. Detta förklaras av en återbetalning från Västtrafik avseende 2015 samt restriktivitet avseende beslut Centralt budgeterat utrymme för särskilt stöd samt oförutsedda kostnader har inte tagits i anspråk fullt ut. Skola, Verksamhetsberättelse (23)

18 6 Personal 6.1 Anställda Beskrivning Mätdatum är: för T1 1/4, för T2 1/8 och för T3 1/11. Antal anställda = antal personer med fastställd sysselsättningsgrad. Antal årsarbetare = sysselsättningsgraden omräknat till heltid. Volymtal 2016 Plan Plan 2015 Antal anställda Antal anställda, kvinnor Antal anställda, män 319 Antal årsarbetare Antal årsarbetare, kvinnor Antal årsarbetare, män Antal arbetade timmar Beskrivning Visar utförda arbetstimmar av månadsavlönad personal respektive timavlönad personal. Volymtal 2016 Plan Plan 2015 Månadsavlönade Månadsavlönade, kvinnor Månadsavlönade, män Timavlönade Timavlönade, kvinnor Timavlönade, män Andel timmar utförda av timavlönad personal i relation till totalt utförda timmar Andel timmar utförda av timavlönad personal i relation till totalt utförda timmar, kvinnor Andel timmar utförda av timavlönad personal i relation till totalt utförda timmar, män 5,9 5,8 6,1 6.3 Sjukfrånvaro Beskrivning Sjukfrånvaron redovisas som andel sjuktimmar av ordinarie antal arbetstimmar. Varav sjukfrånvaro >=60 dagar. Den långa sjukfrånvarons andel av den totala sjukfrånvaron. Volymtal 2016 Plan Plan 2015 Sjukfrånvaro (%) av ordinarie arbetstid 6,9 6,9 6,2 6,2 Sjukfrånvaro- Kvinnor 7,7 7,7 6,8 6,8 Sjukfrånvaro - Män 3,9 3,9 3,9 3,9 Skola, Verksamhetsberättelse (23)

19 Volymtal 2016 Plan Plan 2015 Ålder <= 29 år 4,5 4,5 3,7 3,7 Ålder år 6,2 6,2 6,08 6,08 Ålder >= 50 år 8,2 8,2 7,11 7,11 Varav sjukfrånvaro >60 dagar eller mer ,7 48,7 Sjukfrånvaron i sektor skola har ökat under Från 2015 års 6,2 % ligger idag sektorn totalt på 6,9 %. Ökningen är störst i den yngsta och den äldsta åldersgruppen medan mellangruppen (30-49 år) ligger relativt stabil. Sektor skola: Sjukfrånvaro (%) 10,0 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 7,2 7,0 6,9 6,5 6,2 5,8 8,6 8,2 8,2 7,4 6,2 6,8 7,1 6,8 5,6 6,1 6,4 6,2 4,8 3,7 3,1 3,7 4,0 4,5 T T T T T T Ålder <= 29="" år=""> Ålder år Ålder >= 50 år Totalt sjukfrånvaro (%) av ordinarie arbetstid För att sätta ovanstående siffror i perspektiv följer nedan jämförelser med Göteborgsregionens (GR) kommuner inom några yrkesgrupper. Notera att 2016 års siffra gäller för halva året (januari till augusti) och bör därför främst jämföras med genomsnittet i GR under samma period och inte jämföras med tidigare år. Detta eftersom sjukfrånvaron ofta ser olika ut beroende på period över året, exempelvis på grund av sommarlovet. Dessa jämförelser med GR visar att Kungälvs ökade sjukfrånvaro också skapat en försämrad relation till regionens siffror. För två yrkesgrupper, förskollärare och grundskollärare, ligger Kungälv nära snittet i GR, vilket är en försämring då Kungälv länge har legat under snittet i dessa yrkesgrupper. För gymnasielärare har också skillnaden mot GR ökat i negativ bemärkelse. Under våren presenteras statistik för hela året och då kommer vi med större säkerhet kunna göra jämförelser. 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% Total sjukfrånvaro: Barnskötare 10% 9% 11% 10% 11% 10% 10% 9% (janaug) 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% Total sjukfrånvaro: Förskollärare 8% 7% 8% 9% 10% 9% 9% 9% (janaug) Kungälv GR Kungälv GR Skola, Verksamhetsberättelse (23)

20 Total sjukfrånvaro: Grundskollärare Total sjukfrånvaro: Gymnasielärare 6% 5% 4% 3% 2% 1% 0% 4% 4% 3% 4% 5% 4% 5% 5% (janaug) 5% 4% 3% 2% 1% 0% 3% 3% 3% 4% 4% 4% 4% 4% (janaug) Kungälv GR Kungälv GR 6.4 Sjuklönekostnad Beskrivning Här redovisas arbetsgivarens kostnad för de första 14 dagarna samt 10 % till dag 90. Ger ingen fullständig bild av kostnaderna för sjukfrånvaro. Volymtal 2016 Plan Plan 2015 Sjuklönekostnad Kronor Sjuklönekostnad kronor, kvinnor Sjuklönekostnad kronor, män Beräknat PO (personalomkostnader) kronor Summa Tillbud och olycksfall Nedan redovisas antalet tillbud och olycksfall som inträffat under De vanligaste riskerna som de rapporterade tillbuden avser är risk för hot och våld och risk för psykisk överbelastning. De vanligaste olycksfallen är fall i samma nivå (snubbla, halka). Av det totala antalet tillbud och olycksfall har ungefär hälften markerats vara utredda och avslutade. Under året har det varit en relativt jämn fördelning av inkomna ärenden men med en dal under sommarlovet (av naturliga skäl) och en topp under första halvan av höstterminen, september/oktober. Tillbud och olycksfall per verksamhet, Förskola/ pedagogisk omsorg Grundskola/ fritidshem Gymnasium/ vuxenutbildning Tillbud Olycksfall Skola, Verksamhetsberättelse (23)

21 6.6 Kommentar till utfall Vilka slutsatser har dragits och vilka insatser har gjorts enligt sektorns handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet? Handlingsplan efter årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 2015 sammanföll med handlingsplan efter medarbetarenkät Enheternas handlingsplaner har, enligt instruktion, inte samlats in på sektorsnivå. Motsvarande handlingsplan har upprättats utifrån årlig uppföljning av förskolechefernas/rektorernas systematiska arbetsmiljöarbete samt deras medarbetarenkät. Det har bl.a. inneburit såväl förvaltningsövergripande som sektorsintern översyn av struktur för intern information, lagring av lokala styrdokument osv, samordning av strategiska och operativa lokalfrågor Under 2015 och 2016 har arbetsmiljöverket inspekterat arbetsmiljön inom sektor skola. De huvudsakliga bristerna, samt åtgärder som sektorn genomfört beskrivs nedan. Brist kring systematiken i arbetsmiljöarbetet, ex. riskbedömningar, handlingsplaner och uppföljning av genomförda åtgärder. En arbetsgrupp har under hösten 2016 under ledning av extern aktör arbetat med att utvärdera och utveckla sektorns tillämpning av kommunens rutiner för SAM. Gruppen har kunnat konstatera att arbetsmiljöarbetet har varit alltför valbart och generellt för att kunna knytas an till enheternas arbetsmiljöarbete. Den viktigaste förutsättningen för ett väl fungerande arbetsmiljöarbete är ett system med gemensam struktur, gemensamt innehåll, gemensamma rutiner och gemensamma datum för genomförandet av aktiviteter. För att säkerställa detta arbete har arbetsgruppen tagit fram en ny modell för SAM som är gemensam och obligatorisk för hela sektorn. Denna ska användas av samtliga enhetschefer. Definition av tillbud är oklar vilket leder till osäkerhet bland personal om vad som ska rapporteras. Kungälvs kommuns definition av tillbud har reviderats under hösten Den reviderade definitionen kommer att kommuniceras i organisationen under början av 2017 genom intranätet och ledningsgrupper. Oklar arbetsmiljöuppgiftsfördelning, ex. vid byggnation. Vid större byggnationer tillförs extra ledningsresurs till skolan. Utvecklingsledare inom kommunen finns som rådgivare inom fysiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsbelastning för rektorer är hög. Detaljerade uppdragsbeskrivningar har tagits fram för respektive chef inom sektor skola med grundläggande information om ansvar samt prioriteringar för om chefens tid inte räcker till. I samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare finns det brister. Arbetsgivaren och fackliga representanter är överens om att under 2017 bli bra på strukturella grundförutsättningar, exempel på insatser är utbildning i roller i samverkansarbetet, implementera checklistor, ta fram kalendarium, implementera reviderat samverkansavtal och se över sektorns samverkansnivåer. Hur har sektorns arbete påverkat sjukfrånvaro och de totala sjuklönekostnaderna? Vad beror det på? Vi ser inget samband mellan genomförda åtgärder inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet på sektorsnivå och det faktiska utfallet av sjukfrånvaron. Åtgärder formuleras på enhetsnivå utifrån lokala förutsättningar. Skola, Verksamhetsberättelse (23)

22 Hur har sektorn arbetat för att få ner antalet timanställda? Inom skolverksamheten anställs timanställda som vikarier. Det finns inte något fokus på att minska andelen timanställda då de timanställda inte har den lärarbehörighet som krävs för tills vidare anställning. Behovet av vikarier är så pass sporadiskt att hela tjänster inte blir lönsamt. Det är svårt att hitta timvikarier. En minskning av andelen timanställda (inom ex. förskolan) betyder inte nödvändigtvis att det är bra för verksamheten, det betyder ofta bara att vikarier saknas och därför medför ökad arbetsbelastning för den ordinarie personalen. Skola, Verksamhetsberättelse (23)

23 7 Övriga viktiga händelser Från och med årsskiftet 2016/2017 ingår sektor skola i sektor bildning och lärande. Stefan Wigren, verksamhetschef för gymnasieskolan och vuxenutbildningen, slutade i januari Ny verksamhetschef är Cristine Lysell. Verksamhetschef för grundskolan, Anders Nordgren, börjar under våren Till Trekungaskolan har Ulrica Verner rekryterats som ny rektor och påbörjar uppdraget i mars. Under 2016 har också Katrin Enoksson påbörjade tjänsten som biträdande rektor till vuxenutbildningen samt Johan Lindh kommit tillbaka som rektor för gymnasieskolan enhet 5. Två nya förskolechefer har anställts under året: Annicka Svensson - Solängens enhet och Marie Lundgren - Olseängens enhet. Cecilia Kalin är tillsatt som rektor för Sparråsskolan. På Karebyskolan och Klöverbacken/Olseröd pågår rekrytering av rektorer. Under året har också Monika Ringblom tillträtt som biträdande rektor på Diserödskolan. Elevökningen i grundskolan har varit stor under En ökning med 175 elever (3,7 %) från årets början till årets slut. Skolor med störst elevökning under året har i ordning varit Ytterbyskolan, Kullenskolan, Olserödskolan, Diserödskolan, Kärna skola och Munkegärdeskolan. Ett fåtal skolor har dock minskat i elevantal och den största minskningen har skett på Marstrands skola. Thorildskolans ombyggnation har pågått hela året. Första inflyttning i den nya delen skedde i augusti. Bygget av Sparråsskolan startade under våren och har pågått hela året. Skolan planeras klar till skolstart höstterminen Planering och beslut kring personal och elever som ska flytta från Kastellegårdsskolan till Sparråsskolan, har färdigställts i slutet av Tillbyggnaden av Hålta skola har pågått hela Inflyttningstid var beräknad till slutet av 2016 men är framflyttad till början av Skola, Verksamhetsberättelse (23)

Verksamhetsrapport Tertial Skola

Verksamhetsrapport Tertial Skola Verksamhetsrapport Tertial 1 2016 Skola Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 5 2 Sammanfattning... 6 3 Volymer... 7 3.1 Förskola... 7 3.2 Pedagogisk omsorg... 7 3.3 Förskoleklass... 7 3.4 Grundskolan

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial 2 Skola

Verksamhetsrapport Tertial 2 Skola Verksamhetsrapport Tertial 2 Skola Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 4 2 Sammanfattning... 5 3 Volymer... 6 3.1 Förskola... 6 3.2 Pedagogisk omsorg... 6 3.3 Förskoleklass... 6 3.4 Grundskolan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete BUN 2013-08-27 57 Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete i Svenljunga kommun Skollagens krav innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick

Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick Rev 2010-09-01 Sid 1 (6) Dnr Sinikka Pisilä Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick 2012-2014 Inledning Kommunfullmäktige har fastställt kommunövergripande mål

Läs mer

Utvecklings- och förbättringsområden för barn- och utbildningsnämnden

Utvecklings- och förbättringsområden för barn- och utbildningsnämnden 2015-10-14 Utvecklings- och förbättringsområden för barn- och utbildningsnämnden 2015-2018 Barn och elevers rätt till utbildning Skollag och läroplan ger förskolan och skolan ett stort och brett uppdrag,

Läs mer

Verksamhetsrapport tertial 2 2015 Skola

Verksamhetsrapport tertial 2 2015 Skola Verksamhetsrapport tertial 2 2015 Skola Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 4 2 Sammanfattning... 5 3 Volymer... 6 3.1 Förskola... 6 3.2 Pedagogisk omsorg... 6 3.3 Förskoleklass... 6 3.4 Grundskolan

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-14 97 Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick Rev 2011-10-12 Sid 1 (6) Dnr 11BUN108 Handläggare Sinikka Pisilä Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick 2013-2015 Inledning Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete för skola och förskola i Vansbro Kommun

Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete för skola och förskola i Vansbro Kommun Dnr KS Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete för skola och förskola i Vansbro Kommun Beslutsunderlag Senast reviderad 2017-10-18 I Vansbros kommunala skolor och förskolor sker lärande och utveckling

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Skola

Verksamhetsberättelse 2015 Skola Verksamhetsberättelse 2015 Skola Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 3 2 Sammanfattning... 4 3 Volymer... 5 4 Måluppföljning... 7 4.1 Balans mellan ekonomi, kvalitet och behov (Strategiska förutsättningar)...

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

DELÅ RSRÅPPORT Skolnä mnden Bärn och utbildning

DELÅ RSRÅPPORT Skolnä mnden Bärn och utbildning DELÅ RSRÅPPORT -08-31 Skolnä mnden Bärn och utbildning 3 (8) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN/KONTORET... 4 Perioden som gått... 4 Ekonomi... 4 Målavstämning... 6 Framtiden... 7 3 (8) 4 (8) SKOLNÄMNDEN/KONTORET Perioden

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 1 Barn och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 2 Nuläge 2 Systematiskt kvalitetsarbete enligt skollagens 4:e kapitel 2 Modellen för

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Dnr: UN2018/494 Antagen: 2019-01-31 Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden - antagen_2 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Utbildningsnämndens uppdrag och verksamhet...

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042 215-4-2 Johannes Pålsson Chef produktion barn och utbildning Johannes.Palsson@ekero.se Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 215 Dnr BUN15/5-42 Sammanfattning Produktionsområdet

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Utbildningsfö rvaltningens fö rba ttringsplan 2015

Utbildningsfö rvaltningens fö rba ttringsplan 2015 Utbildningsfö rvaltningens fö rba ttringsplan 2015 2014-12-11 Prioriterade områden 1. Höjd kunskapsnivå och ökad likvärdighet Åtaganden: 1. Vi ska arbeta med ett ansvarstagande förhållningssätt 2. Åtgärder

Läs mer

Grundskola, förskoleklass och fritidshem

Grundskola, förskoleklass och fritidshem Grundskola, förskoleklass och fritidshem Nyckeltalen som används är hämtade ur databasen Kolada och är utifrån deras försök att bedöma effektiviteten i framför allt grundskolan. Nyckaltalen hämtas och

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer

Dnr 2017/BUN Barn- och utbildningsnämnden VO 1 Förskola och pedagogisk omsorg

Dnr 2017/BUN Barn- och utbildningsnämnden VO 1 Förskola och pedagogisk omsorg Dnr 2017/BUN 0059 Barn- och utbildningsnämnden VO 1 Förskola och pedagogisk omsorg Innehållsförteckning Delårsrapport 1 per den 30 april 2017... 3 1 Viktiga händelser... 3 2 Uppföljning och analys... 3

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete vägledning och struktur Det gemensamma systematiska kvalitetsarbetet på Lidingö En viktig utgångspunkt i allt kvalitetsarbete är att barnets bästa sätts

Läs mer

Årsredovisning Skolområde VÄST 2014

Årsredovisning Skolområde VÄST 2014 1 Årsredovisning Skolområde VÄST 2014 2 Årsberättelse 2014 SKOLOMRÅDE VÄST Beskriv kortfattat vilken typ av verksamhet och service ni har till kommuninnevånarna Skolområde VÄST bedriver verksamhet i Rumskulla.

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial Skola

Verksamhetsrapport Tertial Skola Verksamhetsrapport Tertial 1 2015 Skola Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 4 2 Sammanfattning... 5 3 Volymer... 6 3.1 Förskola... 6 3.2 Pedagogisk omsorg... 6 3.3 Förskoleklass... 6 3.4 Grundskolan

Läs mer

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan STRATEGI Strategi för att öka kvaliteten i förskolan Inledning I Solna stads verksamhetsplan och budget för 2017 har barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen fått i uppdrag att ta fram en strategi

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens. Älvdalens kommun kommunaalvdalen.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00 Lund. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun j Skolinspektionen Karlskrona kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Karlskrona kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial 2 Kultur o Samhällsservice

Verksamhetsrapport Tertial 2 Kultur o Samhällsservice Verksamhetsrapport Tertial 2 Kultur o Samhällsservice Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 3 2 Sammanfattning... 4 3 Volymer... 5 3.1 Bibliotek... 5 3.2 Fritid... 5 4 Måluppföljning... 6 4.1 Balans

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial Kultur o Samhällsservice

Verksamhetsrapport Tertial Kultur o Samhällsservice Verksamhetsrapport Tertial 1 2016 Kultur o Samhällsservice Kultur o Samhällsservice, Verksamhetsrapport Tertial 1 2016 2(15) Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 4 2 Sammanfattning... 5 3 Volymer...

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

Delårsbokslut Barn och utbildning

Delårsbokslut Barn och utbildning Delårsbokslut 2019 Barn och utbildning Delårsbokslut 2019 2(8) Innehållsförteckning Viktiga händelser... 5 Ekonomiskt utfall/finansiell analys... 5 Framtiden... 6 Målområden... 6 Attraktiv kommun... 6

Läs mer

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Eleverna kunskaper utvecklas genom

Läs mer

Rapport Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet per

Rapport Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet per + Produktionen - Det medvetna valet! Rapport Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet per 2018-08-31 Sida 1 av 5 Ekonomisk sammanfattning Grundskola Förberedelseklass grundskola Budget 2018 Ack Budget

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens behov och prioriteringar 2017

Barn- och utbildningsnämndens behov och prioriteringar 2017 Barn- och utbildningsnämnden 2016-04-06 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Ledningsgruppen BUN/2016:193 Åsa Lundkvist Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens behov och prioriteringar

Läs mer

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18 BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Organisation Resultat Måluppfyllelse Kompetensutveckling God ekonomisk hushållning Likvärdighet IUP med skriftliga omdömen Nätverk Inspektioner Go BOKSLUT

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VI BYGGER SAMHÄLLET I takt med att vi blir allt fler Kungälvsbor bygger vi ut vår verksamhet. Varje år utökas verksamheterna med nya förskolor och/eller grundskolor, fler pedagoger

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per oktober för Skolnämnden

Ekonomisk uppföljning per oktober för Skolnämnden Ekonomisk uppföljning per oktober för Skolnämnden Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) HELÅR JANUARI-OKTOBER perioden avvikelse Periodbudget avvikelse Förbruk at av helårsb udget % Verksamhetens intäkter

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per september för Skolnämnden

Ekonomisk uppföljning per september för Skolnämnden Ekonomisk uppföljning per september för Skolnämnden Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) HELÅR JANUARI-SEPTEMBER perioden avvikelse Periodbudget avvikelse Förbruk at av helårsb udget % Verksamhetens

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av målstyrning.

Revisionsrapport Granskning av målstyrning. Revisionsrapport Granskning av målstyrning. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Härjedalens Kommun 23 januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 3 3. Bedömning

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2019

Uppföljningsrapport per april 2019 Uppföljningsrapport april 2019 1 (8) 2019-05-03 Utbildningsförvaltningen Uppföljningsrapport per april 2019 Utbildningsförvaltningen Ekonomi Utbildningsnämnden tkr 2019 Utfall Utfall Budget Prognos Verksamhet

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-03-30 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag

Läs mer

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun ein 5 Beslut Örnsköldsviks kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. ROBERT OLSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 35 78 388 393 Kommunbidrag

Läs mer

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 Sammanfattning Gymnasieskola och vuxenutbildning bedöms totalt få en positiv budgetavvikelse på 200 tkr vid årets slut. Gymnasieskolans

Läs mer

Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Externbudget Tkr Utfall 2012 Prognos 2013 Budget 2014 Plan 2015 Plan 2016 Intäkter 46 058 47 634 45 384 45

Läs mer

Analysgruppens sammanställning inför budgetberedningen Barn- och utbildningsnämnden

Analysgruppens sammanställning inför budgetberedningen Barn- och utbildningsnämnden Analysgruppens sammanställning inför budgetberedningen 219 Barn- och utbildningsnämnden Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden/förskola Målkriterier Inskrivna barn/årsarbetare kommunal förskola, antal

Läs mer

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017 Uppföljningsrapport oktober 1 (5) Bildning- och omsorgsförvaltningen -11-10 Uppföljningsrapport oktober Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr Budget** Prognos* Verksamhet

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun. Beslut. Skövde kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun. Beslut. Skövde kommun. Skövde kommun skovdekom_mun@skovde.se Beslut för förskola efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun 2 (7) Tillsyn i förskolan i Skövde kommun har genomfört tillsyn av Skövde kommun under hösten 2016. Intervjuer

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548 r% Skolinspektionen Beslut Malmö kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund Beslut 2(8) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Rapport Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet per

Rapport Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet per + Produktionen - Det medvetna valet! Rapport Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet per 2018-10-31 Sida 1 av 5 Ekonomisk sammanfattning Grundskola Förberedelseklass grundskola Budget 2018 Ack Budget

Läs mer

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument Skolplan 2009 2 Skolplanen kommunalt styrdokument Enligt skollagen ska det i varje kommun finnas en skolplan som visar hur kommunens skolverksamhet ska formas och utvecklas. Av skolplanen ska framgå hur

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Kävlinge kommun 2017-06-09 kontakt@kavlinge.se Dnr 400-2016:6997 efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Verksamhetsplan Skolna mnden

Verksamhetsplan Skolna mnden Verksamhetsplan 2018-2020 Skolna mnden 3 (10) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Verksamhetsansvar... 4 Uppdrag... 4 Organisation... 4 Verksamhet 2018-2020... 5 Ekonomi... 5 Mål och indikatorer... 6 Perspektiv

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg fin Besk Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för förskola efter tillsyn i Säffle kommun Beshh 2 (9) Tillsyn i Säffle kommun har genomfört tillsyn av Säffle kommun under våren 2017. Detta beslut avser

Läs mer

Styrkort: Mål och resultatmått gymnasie- och vuxenutbildningen 2019

Styrkort: Mål och resultatmått gymnasie- och vuxenutbildningen 2019 Styrkort: Mål och resultatmått gymnasie- och vuxenutbildningen 019 Grå text = VIVA Yttre kvalitet 1. Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet med visionen om 00 000 medborgare

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola IL j^ Skolinspektionen Dnr 43-2017:5419 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Sotenäs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens. Härjedalens kommun kommunahenedalen.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Politiska inriktningsmål för utbildning, kultur och fritid

Politiska inriktningsmål för utbildning, kultur och fritid Dnr 2017KS740 078 Politiska inriktningsmål för utbildning, kultur och fritid Förord att genomföra en utbildning som grund för vidare studier och för det framtida yrkeslivet. Grundskolan och gymnasiet ska

Läs mer

Sektorsredovisning 2014 Lärande och stöd

Sektorsredovisning 2014 Lärande och stöd Sektorsredovisning 2014 Lärande och stöd Innehållsförteckning VISION OCH UPPDRAG 2014... 3 SEKTORNS PRIORITERADE OMRÅDEN 2014... 3 RESULTAT... 4 UPPDRAG 2014... 4 INTERN KONTROLL... 11 SAM... 11 HME...

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Skolinspektionen Umeå kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, barnomsorg på obekväm arbetstid, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsprogram

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsprogram Handläggare Datum Carina Petersson 2019-02-15 Lillian Alverö Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsprogram år 2018 Del 1: Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsarbete för barn och ungdomar Mål:

Läs mer

arbetsmarknadsnämnden Verksamhetsområde Vuxenutbildning

arbetsmarknadsnämnden Verksamhetsområde Vuxenutbildning arbetsmarknadsnämnden Verksamhetsområde Vuxenutbildning 1 Innehållsförteckning Delårsrapport 1 per 30 april 2017...3 1 Viktiga händelser...3 2 Uppföljning och analys...3 3 Slutsatser och konsekvenser...8

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun Dnr 43-2014:8216 Nordmalings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Nord malings kommun Box 3177 903 04 Umeå 2(10) Tillsyn i Nordmalings kommun har genomfört tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun. Dnr 43-2014:8572 Tidaholms kommun tidaholms.kommun@tidaholm.se Beslut för förskola efter tillsyn i Tidaholms kommun 13eslut 2 (10) Tillsyn av förskolan i Tidaholms kommun har genomfört tillsyn av förskolan

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:7992 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun 2(11) Tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun har genomfört tillsyn av Kils

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:4469 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(7) Skolinspektionens

Läs mer

Dnr :5302, :5303, :5305, :5306, :5307, :5308, :5310

Dnr :5302, :5303, :5305, :5306, :5307, :5308, :5310 Skolinspektionen 2018-01-08 Dnr 43-2017:5302, 43-2017:5303, 43-2017:5305, 43-2017:5306, 43-2017:5307, 43-2017:5308, 43-2017:5310 Bollebygds kommun kommunenabollebygd.se för förskolan, fritidshemmet, förskoleklassen,

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola r% Beslut Dnr 44-2014:7787 Freinetskolan Mimer Ekonomisk Förening Org.nr. 769602-1117 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Freinetskolan Mimer belägen i Norrtälje kommun 2(10) Tillsyn

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Verksamhetsplan för Utbildningsnämnden 2015 UN-2014/8

Verksamhetsplan för Utbildningsnämnden 2015 UN-2014/8 Ordförandeförslag Diarienummer 2015-03-30 UN-2014/8 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan för Utbildningsnämnden 2015 UN-2014/8 Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar att anta förslaget till verksamhetsplan

Läs mer

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2015 samt plan för ekonomin åren 2016-2017 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Driftbudget Tkr Utfall 2013 Prognos 2014 Budget 2015 Plan 2016 Plan 2017 Intäkter 50 498 48 247 49 113 49

Läs mer

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige.

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige. Miljöpartiets förslag till preliminär årsplan för år 2020 Prognos 2019 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är enligt indikatorerna endast två uppfyllda, ekonomimålet och målet för vård och omsorg.

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10421 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Dnr 43-2016:10421 2 (9) Skolinspektionens

Läs mer

Rapport avseende Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet 2018

Rapport avseende Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet 2018 + Produktionen - Det medvetna valet! Rapport avseende Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet 2018 Sida 1 av 5 Ekonomisk sammanfattning Grundskola Förberedelseklass grundskola Budget 2018 Ack Budget

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8255 Norrtälje kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Norrtälje kommun 2 (9) Tillsyn i Norrtälje kommun har genomfört tillsyn av Norrtälje kommun under våren 2015. Tillsynen har

Läs mer

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGDOM OCH VUXNA BILAGA VP 2012 SID 1 (5) 2011-11-14 Handläggare: Göran Sjödin Telefon: 08-508 21 070 Till Stadsdelsnämnden 2012-12-15 Svar på kommunbeslut efter tillsyn

Läs mer

Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret

Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret 2013 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa för systematiskt kvalitetsarbete barn- och utbildningsnämnden ...

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa för systematiskt kvalitetsarbete barn- och utbildningsnämnden ... plan för systematiskt kvalitetsarbete barn- och utbildningsnämnden modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Barn- och utbildningsnämnden Beslutandedatum:

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Säters kommun

Regelbunden tillsyn i Säters kommun Regelbunden tillsyn i Säters kommun Statens skolinspektion Granskning av kvalitet inom skolväsendet, förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen. Tillsyn över det offentliga skolväsendet, den allmänna förskoleverksamheten

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Konferensrummet Bysjön, kl.13.30-15.15 Beslutande Ledamöter Jonas Palmqvist, M, ordförande Emmelie Rexhell, S, vice ordförande Åsa Merving, M Per Lundberg,

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Huvudmannens delredovisning avseende utveckling av utbildningen i förskoleklass och grundskola

Huvudmannens delredovisning avseende utveckling av utbildningen i förskoleklass och grundskola 2016-04-12 Handläggare Lisa Ringqvist Fanny Adebrink Ewa Norrström Anette Ekholm Avdelning styrning och kvalitet Skolinspektionen Huvudmannens delredovisning avseende utveckling av utbildningen i förskoleklass

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer