Reviderad hyresmodell förskole- och grundskolelokaler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reviderad hyresmodell förskole- och grundskolelokaler"

Transkript

1 Reviderad hyresmodell förskole- och grundskolelokaler

2 Sammanfattning Stadsledningskontoret och förvaltningsenheten har under cirka ett års tid arbetat fram en revidering av den nuvarande hyresmodellen för lokaler avsedda för förskola och grundskola. Arbetet har syftat till att fånga upp de förändringar som skett sedan den förra revideringen och lyfter in lokalens areaeffektivitet som en hyresgrundande parameter. Utförandet har skett i samverkan med oberoende externa aktörer för att säkerställa opartiskhet i granskningen. 2 (12)

3 Innehållsförteckning 1 Bakgrund Syfte Arbetets upplägg Reviderad hyresmodell Beskrivning av värderingsmodellen Objekten i den reviderade modellen Förändringar i den reviderade modellen Poängsättning Utfall Planerad uppdatering av hyresmodell Bilagor Bilaga 1 Värderingsmodellen Bilaga 2 Värderingsmetoden Bilaga 3 Utfall i poäng per kategori och objekt 3 (12)

4 1 Bakgrund Internhyror infördes 1990 för skolor och 1994 för förskolor. Syftet var att stimulera en effektiv användning av resurserna och ge verksamheterna större möjligheter att påverka sina kostnader. Systemet följer kommunens styrprincip om att ansvar och befogenheter ska ligga på lägsta effektiva nivå och är viktigt för att uppnå konkurrensneutralitet. När skolpengen infördes 1992 var internhyrorna en viktig förutsättning för att skolpengsystemet skulle fungera fullt ut. Systemet innebär att verksamheterna får en fastställd summa pengar för varje barn och elev, och själva bestämmer hur pengarna ska användas. Köpkraft för lokaler ingår i skolpengen. Samtliga objekt inom skola och förskola värderades då och objekten fick mot bakgrund av värderingen en individuell hyra baserad på värderade egenskaper. Eftersom denna värdering företogs för länge sedan har dess utfall i stor utsträckning tappat aktualitet. Tillkommande ytor och olika verksamhetsanpassning är exempel på åtgärder som inneburit en snedfördelning av hyresnivåerna mellan både skolorna och förskolorna. Det är mot bakgrund av bland annat dessa skäl som stadsledningskontoret och förvaltningsenheten har tagit fram en reviderad intern hyresmodell. 1.1 Syfte Syftet med intern hyresmodellen är att fördela självkostnaden för skol- och förskolelokaler via en omfördelning där lokalernas funktionalitet utifrån verksamhetens behov är styrande. Intern hyresmodellen ska stimulera till ett effektivt utnyttjande av lokalresurserna, upprätthålla konkurrensneutralitet och fördela lokalkostnaderna. Revideringen av hyresmodellen sker för att lokalkostnaderna mer rättvisande ska spegla den lokalresurs verksamheten får för pengarna. Syftet med revidering av hyresmodellen är således att: Bidra till en rättvisande fördelning av lokalkostnaderna Stimulera ett effektivt utnyttjande av lokalresurserna Upprätthålla konkurrensneutralitet 4 (12)

5 1.2 Arbetets upplägg Kommunens arbetsgrupp har med stöd av externa konsulter tagit fram förslag till revideringar av den nuvarande modellen. Ett pilotprojekt har genomförts för att utvärdera förslaget och säkerställa en enhetlig bedömning. Arbete med att ta fram förslag till reviderad modell har pågått sedan januari Styrgruppen har deltagare från KU, FFS och stadsledningskontoret. I projektgruppen har deltagare från KU, FSS och stadsledningskontoret med stöd av Sweco och fristående arkitekter. En arbetsgrupp har också funnits med representanter från grundskolor och förskolor (privata och kommunala) samt tjänstemän från FFS, KU, stadsledningskontoret, förvaltningsenheten och fastighetsstaben. De har deltagit i arbetet genom ett antal workshops där olika scenarion undersökts. Under arbetets gång har också dialog förts med en referensgrupp där både privata och kommunala förskolor och skolor varit representerade. Figur 1 Organisationsschema i arbetet med den reviderade hyresmodellen Styrgrupp Projektgrupp Projektledarstöd Oberoende arkitektgrupp Arbetsgrupp Referensgrupp 5 (12)

6 2 Reviderad hyresmodell Mot bakgrund av den upparbetade snedfördelningen som beskrevs i första kapitlet fick externa arkitekter år 2010 i uppdrag av stadsledningskontoret och förvaltningsenheten att gå igenom det kommunala fastighetsbeståndet beträffande skolor och förskolor. Arkitekterna genomförde en grundläggande granskning av objekten (dvs. hyreslokalerna för varje skola och förskola) utifrån dess ändamålsenlighet, inomhusmiljö och omgivning. Dessutom gjordes en bedömning av hur effektiv den enskilda lokalen är. Målet med denna bedömning var att fastställa hur mycket verksamhetsyta som inryms i totalytan. Den reviderade interna hyresmodellen skiljer sig i huvudsak från den äldre upplagan i och med införandet av areaeffektivitet som en hyresgrundande egenskap. Därutöver görs vissa förändringar i vilka egenskaper som anses hyresgrundande och hur dessa viktats. Den reviderade modellen ger oss idag en mer rättvisande bild av lokalernas beskaffenhet och ger på så sätt en jämnare fördelning av hyran mellan lokalerna. Den är uppdaterad utifrån de förändringar som under årens lopp kommit att ändra lokalerna i olika utsträckning. Det är viktigt att betona att den väsentliga skillnaden är, bortsett från den uppdaterade värderingen i allmänhet, den tillkommande värderingen av lokalernas effektiva verksamhetsyta. Det innebär att en betydligt större hänsyn tas till hur mycket av den totala lokalytan som det går att bedriva skolverksamhet i. 6 (12)

7 2.1 Beskrivning av värderingsmodellen I den reviderade hyresmodellen har lokalernas egenskaper delats upp i fyra olika områden parametrar, inom vilka en poäng har tilldelats. Denna poäng summeras sedan till ett snitt för objektet och ligger till grund för hyressättningen där varje poäng motsvarar ett visst antal kronor per kvadratmeter. De egenskaper som ansetts vara hyresgrundande för den reviderade hyresmodellen är: Areaeffektivitet Ändamålsenlighet Inomhusmiljö Omgivning Areaeffektivitet Areaeffektivitet syftar till hur stor del av lokalernas yta som faktiskt kan utnyttjas för själva verksamheten. Poängen för areaeffektivitet har räknats fram som kvoten mellan lokalarean och verksamhetsarean. En hög andel verksamhetsarea ger således en högre poäng inom effektivitet. Eftersom hyresavtalen för skola och förskola grundas på lokalarea (LOA) behöver en skola som har en låg andel verksamhetsarea hyra förhållandevis fler kvadratmeter för att bedriva sin verksamhet än en skola som har en hög andel verksamhetsarea. Areaeffektivitet som en hyresgrundande egenskap är därför att betrakta som ett medel att komma åt den typen av snedfördelning mellan verksamheter som beskrivits ovan. Ändamålsenlighet Ändamålsenliga lokaler är betydelsefullt för att kunna bedriva verksamhet på ett tillfredsställande sätt. En byggnad med tillhörande utemiljö som är flexibel i sin användbarhet och väl anpassad för verksamheten är att betrakta som ändamålsenlig. Hänsyn har därför tagits till verksamhetens ändamål. En högstadieskola som bedöms som fullt ut ändamålsenlig kommer att bedömas annorlunda om dess användningsområde sedermera förändras till förskola. Inom ramen för bedömning av ändamålsenlighet finns flexibilitet som syftar till lokalens anpassningsmöjligheter. En flexibel lokal är lätt att bygga om vid förändring och ökar därmed även lokalens möjlighet att vara effektiv. Anpassning och flexibilitet Byggnaden ska vara utformad så att lokalerna stödjer verksamheten. Är det exempelvis enkelt att få en god överblick över vad som sker i lokalerna? Är det lätt att röra sig mellan inne- och utemiljö? Är entréutrymmena utformade så att hämtning/lämning går så smidigt som möjligt, och att ytterkläder och skor kan förvaras på ett bra sätt? Möjligheten att tillaga maten på plats samt trevliga och pedagogiska måltidsmiljöer är ett exempel på vad som ger höga poäng. 7 (12)

8 Utformning innemiljön Bedömningen avser ett helhetsintryck av byggnadens arkitektoniska kvalitéer. Exempelvis hur enskilda lokaler är utformade och förhåller sig till varandra och framförallt hur verksamheten påverkas av detta. Exempelvis kan en korridor som upplevs som oändlig, smal och instängd dra ner poängen medan en lika lång korridor som upplevs som kortare, varierande och luftig ger högre poäng. Grundskolor och förskolor är offentliga miljöer med hårdare slitage och ofta med ett längre livslängdsperspektiv än andra miljöer. Grundskole- och förskoleverksamheter använder ofta sina lokaler intensivt. Högre poäng ges om material och färgsättning är hållbara, enhetliga och estetiska. Utomhusmiljö Egenskaper som värdesätts i skolor och förskolors utomhusmiljöer är bland annat överblickbarhet, variation, storlek och möjligheten att på olika sätt utnyttja utomhusmiljön som ett pedagogiskt verktyg. En överblickbar tomt där barn och vuxna kan se varandra underlättar för personalen som då kan se vad som händer, inge trygghet, och vara en naturlig del av utevistelsen utan att störa barnens aktiviteter. En varierad tomt stimulerar eleverna till lek, skapande och socialt umgänge som utvecklar deras motoriska och sociala färdigheter. Tomten får inte vara för trång och bör rymma åtminstone en tredjedel av barnen samt personal samtidigt. Inomhusmiljö Bra inomhusmiljö ger förutsättningar för att elever och personal ska må bra och att verksamheten kan bedrivas på ett tillfredsställande sätt. Faktorer som bedöms inom inomhusmiljö är inomhusklimatet samt ljus- och ljudförhållanden. Inomhusklimat Rumstemperaturen ska vara tillräcklig och jämn, vara utan kallras eller drag samt begränsa instrålningen av värme respektive kyla. Det ska finnas möjlighet att vädra och ventilationen ska fungera utan att bullra. Lokalen ska ha en tillfredsställande luftfuktighet. Ljus Lokalen ska ge ett bra ljusinsläpp och möjlighet att se ut samtidigt som det bör gå att skärma av vid skarpt solsken. Det är positivt om det finns flera fasta belysningssystem i lokalen anpassade för olika typer av aktiviteter, och om ljusstyrkan i dessa är möjlig att reglera. Ljud God akustik i verksamhetslokalerna är en förutsättning för en bra vistelse-, studie- och arbetsmiljö. Lokalerna bör vara anpassade så att det exempelvis är enkelt att uppfatta tal i klassrum medan det finns ljuddämpning i bullriga matsalsmiljöer. Någon som kan dra ner poängen är om lokalerna är lyhörda så att aktiviteterna i ett rum stör verksamheten i intilliggande rum. 8 (12)

9 Omgivning Omgivningen bedöms utifrån objektets läge i förhållande till närliggande aktiviteter och bostäder, annan bebyggelse, trafik och säkerhetsfaktorer i omgivningen utanför den egna tomten. Läge i förhållande till kommunikationer och bostäder Förskolor och skolor som är belägna nära ett bostadsområde som utgör verksamhetens upptagningsområde har en fördel jämfört med mer perifera anläggningar. Detta ger således högre poäng i bedömningen. Likaså värdesätts närhet till kollektiva färdmedel och om det är möjligt för barnen att ta sig till och från skolan/förskolan på ett enkelt och säkert sätt. Trafiksäkerhet i anslutning till skolan/förskolan En annan faktor att ta hänsyn till är huruvida det är säkert att hämta och lämna barnen vid skolan, och även möjligheten för andra trafikanter att passera anläggningen smidigt och trafiksäkert. Det tas även hänsyn till om det är möjligt att på ett säkert sätt röra sig mellan lokaler i olika byggnader som nyttjas i verksamheten. Närmiljön En bedömning av hur närområdet kring tomten upplevs och dess betydelse för verksamheten görs. Finns det simhall, bibliotek, friluftsgård, teater eller liknande i närheten? Finns det vacker naturmiljö i anslutning eller rangerbangård och störande verksamheter? För ytterligare beskrivning av värderingsmodellen, se bilaga 1 Värderingsmodellen. 9 (12)

10 3 Objekten i den reviderade modellen Avsikten är att samtliga grundskolor och förskolor ska värderas enligt den reviderade modellen. Några objekt/verksamheter är ännu inte med, det beror dels på att lokalerna producerats efter värderingen gjorts, dels att verksamheten kommer att flytta från sin nuvarande lokal till en annan lokal under den tid som det beräknas innan modellens införande. 3.1 Förändringar i den reviderade modellen Den största förändringen i den reviderade hyresmodellen i förhållande till den nuvarande hyresmodellen är tillkomsten av Areaeffektivitet som hyresgrundande egenskap. Viktningen för de olika parametrarna har fastställts enligt tabell 1 som redovisas nedan. Där framgår även skillnaderna jämfört med nuvarande modell. Tabell 1 Nuvarande och föreslagna parametrar/bedömningsgrunder och viktning NUVARANDE MODELL Ändamålsenlighet Vikt 50% Anpassad till verksamheten Tillåter effektiv och rationell verksamhet Trevlig innemiljö (lokalens utformning) Byggnadens standard Vikt 35% Bra inre klimat (värme, ventilation) God arbetsmiljö (ljud, ljus) Invändigt underhåll Närmiljö Vikt 15% Närhet till kommunikationer alt. till bostaden Attraktiv närmiljö, tillgång till andra lokaler Attraktiv utemiljö ENLIGT FÖRSLAG TILL REVIDERING: Areaeffektivitet Vikt 30% Areaeffektivitet 1 Ändamålsenlighet Vikt 40% Anpassning och flexibilitet Utformning innemiljö Utemiljö inom tomten Inomhusmiljö Vikt 20% Inomhusklimat Ljus Ljud Omgivning Vikt 10% Läge i förhållande till kommunikationer och bostäder Trafiksäkerhet i anslutning till skolan Närmiljön 1 Kvoten mellan verksamhetsarea och lokalarea 10 (12)

11 3.2 Poängsättning De oberoende arkitekterna som varit ute och studerat objekten har utdelat poäng inom varje poängkriterie enligt en skala från Det ger en högsta möjliga poäng inom varje parameter (areaeffektivitet, ändamålsenlighet, inomhusmiljö och omgivning) på 30 poäng. Undantaget är areaeffektivitet som därför har normerats mot övriga parametrar med en multipel på 30 för att kunna vara jämförbar. Poängen för varje parameter har sedan viktats i enlighet med varje parameters tilldelade vikt, vilket ger ett slutgiltigt resultat för varje objekt mellan 0 och 30 poäng. För beskrivning av utgångspunkt för poängsättning, se bilaga 2 Värderingsmetoden. Då poängens monetära värde bestäms genom skillnaden mellan lägsta och högsta poäng har beslut fattats om att fixera högsta och lägsta hyra på 22 respektive 15 poäng. Det är dessutom försvarbart med argumentet att objekt med 22 poäng är så pass lämpliga som lokaler att de förtjänar full hyra. På samma sätt försvaras den lägre nivån, objekten håller sådan standard att verksamhet kan bedrivas. För att objekten ska bibehålla sin rättvisande hyressättning över tid måste uppdatering av poängsättningen ske i samband med tillbyggnationer och större verksamhetsanpassningar. 3.2 Utfall Medelvärdet antal poäng per objekt är 18,5 med en standardavvikelse på 1,9 poäng, vilket innebär att det genomsnittliga objektet återfinns poängmässigt inom ett avstånd på 1,9 poäng från 18,5. För förskoleobjekten är medelvärdet 18.3 poäng och för skolobjekten är medelvärdet 19,0 poäng. Hur poängen fallit för de enskilda objekten redovisas i sin helhet i separat bilaga 3 Utfall i poäng per objekt. 4 Planerad uppdatering av hyresmodell Fullständig genomgång av de hyresgrundande parametrarna föreslås genomföras var femte år. I övrigt ska en bedömning göras vid varje anpassning om huruvida en ny bedömning av objektet bör genomföras eller inte. Bilagor Bilaga 1 Värderingsmodellen Bilaga 2 Värderingsmetoden Bilaga 3 Utfall i poäng per objekt 11 (12)

12 Öppenhet och mångfald Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga - samt för deras vilja att ta ansvar POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

Revidering av hyresmodell för förskole- och grundskolelokaler

Revidering av hyresmodell för förskole- och grundskolelokaler 2012-10-18 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/373-283 Kommunstyrelsens arbetsutskott Revidering av hyresmodell för förskole- och grundskolelokaler Förslag till beslut Under förutsättning att kommunfullmäktige

Läs mer

Beskrivning av Nacka kommuns värderingsmodell av lokaler för skola och förskola

Beskrivning av Nacka kommuns värderingsmodell av lokaler för skola och förskola 1 (13) 2012-10-23 Beskrivning av Nacka kommuns värderingsmodell av lokaler för skola och förskola I Nacka kommun tillämpas ett hyressystem för de grundskolor och förskolor som kommunen tillhandahåller

Läs mer

Styrande principer. För skol- och förskolelokaler. Barn och utbildningsförvaltningen Beslutat i BUN (BUN )

Styrande principer. För skol- och förskolelokaler. Barn och utbildningsförvaltningen Beslutat i BUN (BUN ) Barn och utbildningsförvaltningen Beslutat i BUN 2019-02-27 50 (BUN-2019-00090-3) Ersätter tidigare styrande principer beslutade i BUN 2016-05-25 78 Styrande principer För skol- och förskolelokaler Generellt

Läs mer

Hyresmodell för bostadslägenheter inom Nacka Seniorcenter (NSC)

Hyresmodell för bostadslägenheter inom Nacka Seniorcenter (NSC) 2014-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/525-293 Kommunstyrelsen Hyresmodell för bostadslägenheter inom Nacka Seniorcenter (NSC) Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta en ny hyresmodell

Läs mer

RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER

RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER 2016-10-12 KFKS 2016/879 Ylva Bråsjö, Erik Wiberg Innehållsförteckning 1 Inledning och syfte... 3 2 Nuläge hyresrätter... 3 3 Metod... 6 4 Planeringsinriktning... 7 4.1

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Stadshuset Mats Bohman KFKS 2017/452

PROJEKTDIREKTIV. Stadshuset Mats Bohman KFKS 2017/452 PROJEKTDIREKTIV 2017-05-03 Mats Bohman KFKS 2017/452 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 4 3 Projektets mål kopplade till övergripande mål... 4 4 Prioriteringar... 5 5 Risker...

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo

Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo 2016-12-02 TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/124 1 (5) ) Arbets- och företagsnämnden Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden antar yttrande enligt

Läs mer

Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten

Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten 2018-04-18 Ann-Marie Mattsson 0413-628 13 Ann-Marie.Mattsson@eslov.se Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten Varje år genomförs en enkätundersökning till vårdnadshavare som har barn i förskolan i Eslövs

Läs mer

NACKA KOMMUN. Konstprogram Lotsens förskola. Arbetsversion /SL-PO NACKA KULTURCENTRUM

NACKA KOMMUN. Konstprogram Lotsens förskola. Arbetsversion /SL-PO NACKA KULTURCENTRUM NACKA KULTURCENTRUM Konstprogram Lotsens förskola Arbetsversion /SL-PO 2 (8) Inledning/ Sammanfattning En ny kommunal förskola ska byggas vid Boo gård, Lotsen (arbetsnamn). Den är avsedd för 160 barn i

Läs mer

Sammanställning från workshop 2013-10-05

Sammanställning från workshop 2013-10-05 2013-11-08 1 (5) Sammanställning från workshop 2013-10-05 Sammanfattning Inom ramen för arbetet med att ta fram ett planprogram för området kring Älta centrum genomfördes en tretimmars workshop den 5 oktober

Läs mer

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen Sida 1 (9) Syftet med Stockholms stads metod Integrerad barnkonsekvensanalys, är att kartlägga barnens perspektiv på utemiljön genom dialoger för att sedan formulera mål i projekten som ska bidra till

Läs mer

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP)

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) 2013-03-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/506-229 Kommunstyrelsen Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Internbudget för utbildningsnämnden år 2017

Internbudget för utbildningsnämnden år 2017 2016-11-24 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/244 1 (5) Utbildningsnämnden Internbudget för utbildningsnämnden år 2017 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar fastställa tilläggsbelopp och resurs för

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Översyn av styrande dokument

Översyn av styrande dokument 2013-02-21 Rev 2013-03-14 enligt arbetsutskottets förslag 1 (7) PM Malin Annergård Tove Löfgren Översyn av styrande dokument Bakgrund Stadsdirektören har fått i uppdrag av kommunstyrelsen (2012-11-26)

Läs mer

Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr :1040

Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr :1040 2017-05-05 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/49 Utbildningsnämnden 1 (3) Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr 32-2017:1040 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen 2013-11-14 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/512-040 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014

Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014 2014-05-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/127-631 Utbildningsnämnden Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012

Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012 2012-10-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 210/268-041 Kommunstyrelsen Fastställande av driftbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter 2011 och 2012 (överföringsärendet) Förslag

Läs mer

Tilldelningsbeslut ekonomisystem

Tilldelningsbeslut ekonomisystem 2016-05-03 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/839-050 Kommunstyrelsen Tilldelningsbeslut ekonomisystem Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar, under förutsättning att överenskommelse om avtal kan träffas,

Läs mer

Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser , UBN 2011/86-610

Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser , UBN 2011/86-610 2013-09-03 1 (5) FÖRSLAG TILL YTTRANDE MSN 2013/88-219 Utbildningsnämnden Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser 2014-2022, UBN 2011/86-610 Sammanfattning Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg

Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg 2016-08-26 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/203 Utbildningsnämnden Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

Årsredovisningar 2014 för de helägda kommunala aktiebolagen

Årsredovisningar 2014 för de helägda kommunala aktiebolagen 2015-03-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/191-040 Kommunstyrelsen Årsredovisningar 2014 för de helägda kommunala aktiebolagen Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar årsredovisningarna avseende år

Läs mer

Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S)

Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S) 2015-04-22 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/696-619 Kommunstyrelsen Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av strategi för minskad energianvändning 2014 samt förslag till reviderade mål

Uppföljning av strategi för minskad energianvändning 2014 samt förslag till reviderade mål 2015-03-11 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2010/460-409 Kommunstyrelsen Uppföljning av strategi för minskad energianvändning 2014 samt förslag till reviderade mål Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

Behovsbedömning av bostäder Förslag till beslut

Behovsbedömning av bostäder Förslag till beslut 2017-03-15 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2017/27 Arbets- och företagsnämnden Behovsbedömning av bostäder 2017-2020 Förslag till beslut 1. Arbets- och företagsnämnden fastställer behovsbedömningen av bostäder

Läs mer

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9324 Porfyrvägen Katarina Hamilton

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9324 Porfyrvägen Katarina Hamilton BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2014-10-10 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektet, som är beläget i centrala delen av Boo, syftade till att efter en om- och nybyggnad av

Läs mer

Kommunstyrelsens verksamhetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 8 oktober 2013 Tid Kl. 09.00 Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava

Kommunstyrelsens verksamhetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 8 oktober 2013 Tid Kl. 09.00 Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava 1 Utskicksdatum 2013-10-01 1 (1) KALLELSE Kommunstyrelsens verksamhetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 8 oktober 2013 Tid Kl. 09.00 Plats Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava Ordförande

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Internbudget för utbildningsnämnden år 2018

Internbudget för utbildningsnämnden år 2018 2017-11-22 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/160 Utbildningsnämnden Internbudget för utbildningsnämnden år 2018 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar fastställa tilläggsbelopp och resurs för

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2019-09-04 95 Svar på motion (S) Inför ny hyresmodell (KS 2018.409) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten PROJEKTPLAN för Nacka stad 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten Innehållsförteckning 1 Förutsättningar/bakgrund... 3 2 Mål och delmål... 5 3 Förväntat resultat... 5 4 Avgränsningar... 5

Läs mer

Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge

Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge 2012-09-11 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2012/102 Fritidsnämnden Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att avslå ansökan från Compass

Läs mer

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet TRELLEBORGS KOMMUN 1 (6) Dokumentets syfte Trelleborgs fastighetspolicy pekar ut riktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig

Läs mer

1 Utskicksdatum (1)

1 Utskicksdatum (1) 1 Utskicksdatum 2015-03-17 1 (1) KALLELSE Kommunstyrelsens verksamhetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 24 mars 2015 Tid Kl. 09.00 Plats Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava Ordförande

Läs mer

Sporthall och 7-spelarplan på Kvarnholmen

Sporthall och 7-spelarplan på Kvarnholmen 2017-02-23 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2017/34 Fritidsnämnden Sporthall och 7-spelarplan på Kvarnholmen Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden förordar att kommunen ska hyra sporthallen och 7-spelarplanen

Läs mer

Fokusområden och indikatorer 2017

Fokusområden och indikatorer 2017 2016-08-22 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/64 Arbets- och företagsnämnden Fokusområden och indikatorer 2017 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Barn och ungas rättigheter

Barn och ungas rättigheter PROJEKTDIREKTIV Barn och ungas rättigheter 2013-2015 2013-10-31 Nina M Granath SÄN 2013/92-701 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

Uppförande av två modulhus för bostäder på stadshustomten och fortsatt utredning

Uppförande av två modulhus för bostäder på stadshustomten och fortsatt utredning 2017-03-20 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/102 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Uppförande av två modulhus för bostäder på stadshustomten och fortsatt utredning Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsens

Läs mer

Lathund för projektmallar. Ann-Sofie Mårtensson

Lathund för projektmallar. Ann-Sofie Mårtensson Lathund för projektmallar Ann-Sofie Mårtensson 2009-09-09 Innehållsförteckning 1 Dialogrutan... 3 2 Anpassade knappar... 3 2.1 Visa dialogrutan igen... 3 2.2 Innehållsförteckningen... 4 2.3 Fotnot... 4

Läs mer

Kvalitets- och säkerhetsrutiner för pedagogisk omsorg i Söderhamns kommun

Kvalitets- och säkerhetsrutiner för pedagogisk omsorg i Söderhamns kommun 2010-02-25 Kvalitets- och säkerhetsrutiner för pedagogisk omsorg i Söderhamns kommun BARN OCH UTBILDNING 1 Kvalitets- och säkerhetsrutiner för pedagogisk omsorg i Söderhamns kommuns regi Från och med 1

Läs mer

Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen

Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen 2015-02-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/107-001 Kommunstyrelsen Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar

Läs mer

Revidering av indikatorer i miljöprogrammet

Revidering av indikatorer i miljöprogrammet 2017-10-03 Reviderad 2017-11-27 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/1066 Kommunstyrelsen Revidering av indikatorer i miljöprogrammet Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar miljömålskommitténs föreslagna

Läs mer

Underhållsplan 2013 park- och naturmark fritidsnämnden Park- och naturenheten

Underhållsplan 2013 park- och naturmark fritidsnämnden Park- och naturenheten fritidsnämnden 2013-04-12 Park- och naturenheten 2 (8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Sammanfattning... 4 3 Definition och omfattning... 4 4 Underhållsområden... 5 4.1 Gummiytor och fallskyddsmatta...

Läs mer

Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014

Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014 2015-02-20 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2014/8-869 Kulturnämnden Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning 2018-08-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr SOCN 2018/87 Socialnämnden Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning Förslag till beslut Socialnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande

Läs mer

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-16 B 2015-002079 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport Förslag till beslut Ansökan avslås med

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING, PLANBESTÄMMELSER, PLANKARTA samt GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING, PLANBESTÄMMELSER, PLANKARTA samt GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 (6) ANTAGANDEHANDLING 2012-10-29 Dnr MSN 2010/96 214 Tillägg till PLANBESKRIVNING, PLANBESTÄMMELSER, PLANKARTA samt GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av detaljplan 313, Svetshallen

Läs mer

Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun

Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun IDÉBESKRIVNING Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun 2013-03-26 Eva Scharin POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG. NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718

Läs mer

Tomträtt för uppförande av skola i Makaronifabriken på Kvarnholmen, fastigheten Sickla 38:14 Erbjudande om tjänstekoncession

Tomträtt för uppförande av skola i Makaronifabriken på Kvarnholmen, fastigheten Sickla 38:14 Erbjudande om tjänstekoncession 2015-04-15 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/319-291 Kommunstyrelsen Tomträtt för uppförande av skola i Makaronifabriken på Kvarnholmen, fastigheten Sickla 38:14 Erbjudande om tjänstekoncession Förslag

Läs mer

Bostadsförsörjning till nyanlända invandrare

Bostadsförsörjning till nyanlända invandrare 2016-04-26 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/49 Arbets- och företagsnämnden Bostadsförsörjning till nyanlända invandrare Förslag till beslut 1. Arbets- och företagsnämnden noterar redovisning kring bostadsförsörjning

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-11-01 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Hyresavtal för utveckling av den nya Stavsborgsskolan i Älta

Hyresavtal för utveckling av den nya Stavsborgsskolan i Älta 2018-01-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2018/37 Kommunstyrelsen Hyresavtal för utveckling av den nya Stavsborgsskolan i Älta Förslag till beslut Kommunstyrelsen ingår föreslaget hyresavtal med Hemsö

Läs mer

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge 2013-09-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/112 Fritidsnämnden Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att avtalsperioden för kommande upphandling

Läs mer

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M)

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) 2015-02-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/979-008 Kommunstyrelsen IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att i

Läs mer

Studie om rörelse i skolan

Studie om rörelse i skolan 2016-09-01 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/206 Utbildningsnämnden Studie om rörelse i skolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Undersökningen

Läs mer

Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald

Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet 2013-01-21 Lena Dahlstedt Malin Annergård Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Uppdrag och målbild... 3 2.1 Styrande dokument... 4 2.2

Läs mer

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9312 Område X Katarina Hamilton

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9312 Område X Katarina Hamilton BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2014-09-10 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektområdet, som utgörs av ett 40-tal fastigheter, är beläget utefter Djurgårdsvägen i sydöstra

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson PROJEKTDIREKTIV Ny webblösning för extern och intern 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade

Läs mer

Tilläggsbudget för år 2015

Tilläggsbudget för år 2015 2014-11-21 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/240-241 Kommunstyrelsen för år 2015 Förslag till beslut Under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar att Nacka kommun ska ingå avtal om överlåtelse av

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport

Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport 2013-01-15 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/18-630 Utbildningsnämnden Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt nr 9630 Delplan 1, Älta C, etapp A och B Endast lokalgatan vid förskola Oxelvägen

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt nr 9630 Delplan 1, Älta C, etapp A och B Endast lokalgatan vid förskola Oxelvägen 2017-11-30 1 (6) PM Martin Håkansson KFKS 2015/689-251 NTN 2017/528 Projekt 9630 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott / Natur och trafiknämnden Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt nr 9630

Läs mer

Chefs- och ledarstrategi

Chefs- och ledarstrategi STRATEGI Dokumentets syfte n finns för att kommunen ska attrahera, rekryera och utveckla chefer som gör Nacka bäst på att vara kommun. Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen som arbetsgivare och kommunens

Läs mer

Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat

Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkosnad per elev 10,1 m²/elev 92 527 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet Skolan består av tre ordinära klassrum

Läs mer

Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser

Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser 2018-03-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE ÄLN 2015/12 Äldrenämnden Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser Förslag till beslut 1. Äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan 2016-11-27 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Elevers kunskapsutveckling i grundskolan Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden 2018-02-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213 Utbildningsnämnden Politikerinitiativ - Inventering av en jämlik kunskapsskola för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Politikerinitiativ

Läs mer

Lokalprogram. Skogsgläntans förskola Nybyggnad PROGRAMHANDLING. Datum: 2011-03-11 Rev. datum:

Lokalprogram. Skogsgläntans förskola Nybyggnad PROGRAMHANDLING. Datum: 2011-03-11 Rev. datum: Skogsgläntans förskola Nybyggnad Datum: 2011-03-11 Rev. datum: Upprättad av: Åsa Lundberg, Tema arkitekter Kristin Åberg Nilsson, Tema miljö & energi Sid 2 (8) Innehållsförteckning Skogsgläntans förskola

Läs mer

Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13

Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13 2013-08-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2012/27-712 Utbildningsnämnden Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av strategisk lokalförsörjning. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av strategisk lokalförsörjning. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Granskning av strategisk lokalförsörjning goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Granskning av strategisk lokalförsörjning Av kommunfullmäktiges budget för år 2016 framgår

Läs mer

Feriearbete "JobbEtt" 2016

Feriearbete JobbEtt 2016 SLUTRAPPORT Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Projektets syfte och mål... 3 3 Utfall i förhållande till mål, ramar och identifierade risker... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Mål och budget för kulturnämnden

Mål och budget för kulturnämnden 2017-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2017/118 Kulturnämnden Mål och budget 2018-2020 för kulturnämnden Förslag till beslut Kulturnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande beslut. 1. Kommunfullmäktige

Läs mer

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan 2019-02-08 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/144 Utbildningsnämnden Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Uppsägning av avtal om kommunalt anställd personal inom föräldrakooperativ

Uppsägning av avtal om kommunalt anställd personal inom föräldrakooperativ 2014-11-10 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/951-718. Kommunstyrelsen Uppsägning av avtal om kommunalt anställd personal inom föräldrakooperativ Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att säga upp

Läs mer

Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos

Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos 214-4-24 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 214/347-13 Kommunstyrelsen Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-06-05 B 2014-000352 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygglov ges med

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys och krisplan för Kulturnämnden

Risk- och sårbarhetsanalys och krisplan för Kulturnämnden Risk- och sårbarhetsanalys och krisplan för Kulturnämnden 2013-05-07 Risk- och sårbarhetsanalys I den av fullmäktige antagna krisplanen finns ett antal definierade områden och funktioner uppräknade där

Läs mer

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP 2013-10-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/211-619 Utbildningsnämnden Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet

Läs mer

Motion till Nacka kommunfullmäktige den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (mp)

Motion till Nacka kommunfullmäktige den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (mp) 2013-03-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/506-229 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Yttrande om motion gällande gröna tak Motion till Nacka kommunfullmäktige den 10 september 2012 från Sidney Holm

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler. Borås Stads. Regler för internhyra

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler. Borås Stads. Regler för internhyra Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler Borås Stads Regler för internhyra Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 steg 2

PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 steg 2 Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 Beställare: Stockholmshem,

Läs mer

Kommunens kvalitet i korthet - resultat 2011

Kommunens kvalitet i korthet - resultat 2011 2012-05-29 1 (13) Kommunens kvalitet i korthet - resultat 2011 Nedan följer en sammanställning av de mått som ingår i SKL:s Kommunens kvalitet i korthet. Måtten är uppdelade i fem grupper: 1. kommunens

Läs mer

Angående trepartsavtal om tillägg till lokalkostnadsdelen m.m. vid nybyggnad av grundskola.

Angående trepartsavtal om tillägg till lokalkostnadsdelen m.m. vid nybyggnad av grundskola. Österåkers kommun Att: Kent Gullberg Angående trepartsavtal om tillägg till lokalkostnadsdelen m.m. vid nybyggnad av grundskola. 1. Inledning/Bakgrund Engelska skolan i Sverige AB (Engelska skolan) har

Läs mer

Upphandling för arbetsmetod strategisk partnering Startbesked

Upphandling för arbetsmetod strategisk partnering Startbesked 2015-03-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/142-050 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Upphandling för arbetsmetod strategisk partnering Startbesked Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden 2014-09-25 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2014/140-041 KFKS 2014/240-041 Fritidsnämnden Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten Älta 105:25 i Älta, Nacka kommun

Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten Älta 105:25 i Älta, Nacka kommun 1 (4) Planbeskrivning DP 596 Dnr MSN 2015/87-214 Standardförfarande Ändring av PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten

Läs mer

Information inför mål och budget om nämndernas och Nacka vatten och avfall ABs förslag till taxor

Information inför mål och budget om nämndernas och Nacka vatten och avfall ABs förslag till taxor 2017-09-27 1 (5) Bilaga 1 KFKS 2017/19 Kommunstyrelsens arbetsutskott Information inför mål och budget 2018-2020 om nämndernas och Nacka vatten och avfall ABs förslag till taxor Ärendet Nämndernas förslag

Läs mer

Medarbetaren i Nacka är målinriktad, kompetent och ansvarstagande samt serviceinriktad och stolt över sitt arbete.

Medarbetaren i Nacka är målinriktad, kompetent och ansvarstagande samt serviceinriktad och stolt över sitt arbete. 1 (7).. Personalpolicy Personalpolicyn visar vad arbetsgivaren tycker är viktigt och strävar mot. Genom personalpolicyn vill vi utveckla en framgångsrik verksamhet till fördel för både medarbetare och

Läs mer

Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden

Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden FÖP Hamnen 20180301 Bakgrund Då avdelningen för planering och utveckling fick uppdraget att ta fram en detaljplan för en ny

Läs mer

PLANERING, UTFORMNING OCH FÖRVALTNING SOM UTVECKLAR KVALITÉER 2015-06-04 Exemplet Hagaskolan, Vallentuna

PLANERING, UTFORMNING OCH FÖRVALTNING SOM UTVECKLAR KVALITÉER 2015-06-04 Exemplet Hagaskolan, Vallentuna PLANERING, UTFORMNING OCH FÖRVALTNING SOM UTVECKLAR KVALITÉER 2015-06-04 Exemplet Hagaskolan, Vallentuna Innehåll Förutsättningar Processen Förstudieskedet Programskedet 2 Förutsättningar Behov Växande

Läs mer

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 7 augusti 2014 MN 2014-1147 SB 2014/755.807 1 (5) HANDLÄGGARE Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Vision Varberg 2025 Verksamhetsidé Vi ska förenkla människors vardag och inspirera dem att uppnå sina drömmar. Förhållningssätt Hållbarhet

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.3625 2017-01-30 Social konsekvensanalys Lanternan 3 m.fl. Hästö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja

Läs mer

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV)

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) 2015-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/120 Utbildningsnämnden Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) Utbildningsdepartementet har remitterat promemorian

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan 2013-05-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2013/26-016 Kulturnämnden Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan Förslag till beslut 1. Kulturnämnden antar Kultur- och utbildningsenhetens förslag till risk-

Läs mer

Medborgarförslag gällande kommunalt huvudmannaskap för allmänna platser inom Nacka kommun

Medborgarförslag gällande kommunalt huvudmannaskap för allmänna platser inom Nacka kommun 2013-11-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/601-250 Kommunstyrelsen Medborgarförslag gällande kommunalt huvudmannaskap för allmänna platser inom Nacka kommun Förslag till beslut Förslagen i medborgarförslaget

Läs mer

Välkommen att delta i markanvisningstävling för projekt Norrberget! Beatrice Berglund

Välkommen att delta i markanvisningstävling för projekt Norrberget! Beatrice Berglund Välkommen att delta i markanvisningstävling för projekt Norrberget! Områdets förutsättningar Fantastiskt läge i Vaxholm nära stadskärna och havet! Planområdet omfattar cirka 26 000 kvm mark Området ingår

Läs mer

Dokumentationsriktlinjer

Dokumentationsriktlinjer Dokumentationsriktlinjer 2015-09-17 Sammanfattning/syfte. Syftet med dessa dokumentations riktlinjer är att du som medarbetare ska få vägledning i arbetet med dokumentation. Som medarbetare är du skyldig

Läs mer