Riktvärden och utgångspunkt för att vända uppåtgående trend för PFAS (summa 11) avser samtliga grundvattenförekomster på nationell nivå.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktvärden och utgångspunkt för att vända uppåtgående trend för PFAS (summa 11) avser samtliga grundvattenförekomster på nationell nivå."

Transkript

1 Riktvärde för PFAS i grundvatten inför kartläggning 2016 Vattendelegationerna har fattat inriktningsbeslut om riktvärde och utgångspunkt för att vända uppåtgående trend för Poly- och perfluorerade alkylsubstanser PFAS (summa 11) i grundvatten. Denna grupp högfluorerade ämnen används främst brandsläckningsskum, impregneringsmedel och rengöringsmedel. De är svårnedbrytbara och bioackumulerande och några med toxisk verkan. Inriktningsbeslut Ingående PFAS (summa 11): se tabell 1. Analysresultat som är rapporterande som "mindre än" (<) detektionsgräns eller rapporteringsgräns ingår med värdet 0 (noll) i summeringen av halt. Tabell 1: PFAS som ingår i PFAS summa 11, inklusive CAS-nr Substans CAS-nr Perfluorbutansulfonat (PFBS) Perfluorhexansulfonat (PFHxS) Perfluoroktansulfonat (PFOS) Fluortelomersulfonat (6:2 FTS) Perfluorbutanoat (PFBA) Perfluorpentanoat (PFPeA) Perfluorhexanoat (PFHxA) Perfluorheptanoat (PFHpA) Perfluoroktanoat (PFOA) Perfluornonanoat (PFNA) Perfluordekanoat (PFDA) Riktvärde PFAS (summa 11); 90 ng/l (totalhalt, summa av partikulärt och löst form) Utgångspunkt för att vända uppåtgående trend PFAS (summa 11); 20 % av riktvärdet vilket motsvarar 18 ng/l vatten (totalhalt, summa av partikulärt och löst form). Riktvärden och utgångspunkt för att vända uppåtgående trend för PFAS (summa 11) avser samtliga grundvattenförekomster på nationell nivå. Remissförfarande för inriktningsbeslut Förslagen till inriktningsbeslut har varit ute på remiss under perioden till till sammanlagt 42 berörda remissinstanser (myndigheter, kommuner, 1 (16)

2 universitet och länsstyrelser), varav 34 har inkommit med svar, se bilaga 1, Sammanställning av remissvar. Ytterligare tre remissinstanser svarade att de avstod från yttrande. Slutgiltigt beslut Kartläggning (riskbedömning, statusklassificering och åtgärdsbehov) av PFAS i grundvatten sker under hösten Resultat av kartläggning samråds under perioden 1 nov 2017 till 30 april Slutligt beslut om riktvärde och utgångspunkt för att vända trend tas senast i dec 2018 i Vattendelegationerna när MKN och åtgärder beslutas. Definitioner Nedan ges definitioner enligt Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) föreskrifter om miljökvalitetsnormer (MKN) och statusklassificering för grundvatten (SGU-FS 2013:2). Riktvärde för grundvatten: den koncentration av ett särskilt förorenande ämne eller föroreningsindikator i grundvatten som inte bör överskridas, fastställd som en miljökvalitetsnorm enligt 5 kap. 2 2 miljöbalken. Ett riktvärde för grundvatten kan gälla för en grundvattenförekomst eller en grupp av grundvattenförekomster, ett vattendistrikt, svensk del av ett internationellt avrinningsdistrikt eller på nationell nivå. Utgångspunkt för att vända uppåtgående trend: procentandel av riktvärde för grundvatten, fastställd som en miljökvalitetsnorm enligt 5 kap. 2 4 miljöbalken. Vid denna nivå ska myndigheter och kommuner vidta de åtgärder som anges i Vattenmyndighetens åtgärdsprogram för att vända betydande och ihållande uppåtgående trender i koncentrationen av förorenande ämnen, grupper av förorenande ämnen eller föroreningsindikatorer. Bakgrund Enligt SGUs föreskrifter om MKN och statusklassificering för grundvatten (SGU-FS 2013:2) ska Vattenmyndigheterna fastställa MKN i form av riktvärden för grundvatten för de förorenande ämnen eller indikatorer som vid kartläggning och analys har föranlett bedömningen att grundvattenförekomsten är utsatt för risk att inte uppnå eller bibehålla god kemisk grundvattenstatus. Riktvärden ska grundas på grundvattnets påverkan på anslutande ekosystem, störning på eller användning av grundvattenförekomsten samt hydrogeologiska egenskaper, se bilaga 3 i samma föreskrift. Hänsyn ska tas till de förorenande ämnenas toxicitet, bioackumulering, persistens och spridningsbenägenhet. Vattenförekomster som riskerar att inte uppnå god kemisk status ska omfattas av åtgärder. 2 (16)

3 Problem med PFAS i grundvatten uppmärksammades under vattenförvaltningens andra cykel, 2009 till 2015 men informationsbrist och avsaknad av välgrundade förslag på riktvärde från centrala myndigheter gjorde att Vattenmyndigheternas beslutsförslag 2015 inte innehöll MKN och åtgärder för PFAS. För att ändå hantera problemet skyndsamt behöver MKN och åtgärder för PFAS i grundvatten ingå i det beslut som delegationerna ska fatta senast i dec Inför delegationernas beslut 2018 behöver samtliga grundvattenförekomster statusklassificeras och riskbedömas med avseende på PFAS under hösten Förslag på ett riktvärde och ett värde när uppåtgående trender ska brytas ( utgångspunkt för att vända trend ) behövs inför kartläggningen. Motivering av förslag till inriktningsbeslut Informationen om PFAS är bristfällig och det är mycket osäkert hur toxiska de olika ingående substanserna är. Teknikutveckling för hur förorenade områden kan hanteras pågår, och konsensus råder för närvarande inte beträffande val av teknisk lösning. I den första kartläggningsperioden, hösten 2016, anser Vattenmyndigheten att riktvärdet och utgångspunkt för att vända uppåtgående trend ska användas för att identifiera grundvattenförekomster som sannolikt är påverkade av PFAS-förorening. Åtgärder för majoriteten av dessa grundvattenförekomster blir initialt fördjupad kartläggning och inventering. I grundvattenförekomster med otillfredsställande status bör ansvariga verksamhetsutövare, i avvaktan på kostnadseffektiva och designade efterbehandlingsmetoder, utreda förutsättningarna för att frysa läget, dvs vidta åtgärder så att fortsatt PFAS-läckage till grundvatten minskar eller helst upphör helt. I nästa kartläggningsperiod under 2018, inför beslut om MKN och åtgärdsprogram 2021, bör det finnas bättre underlag för mer tillförlitliga riktvärden för PFAS. Kartläggningsarbetet kan då förhoppningsvis fortsätta något effektivare genom att grundvattenförekomster i risk att vara förorenade redan är identifierade. Förhoppningsvis har även kunskapen om lämpliga åtgärder för PFAS-förorenade områden ökat. Ingående PFAS: PFAS (summa 11) Vattenmyndigheterna föreslår riktvärde och vända trendvärde för totalhalten (summa av partikulärt och löst form) för samma 11 PFAS substanser som ingår i SLVs riskhanteringsrapport, PFAS (summa 11), (se tabell 1). 29 av de 34 svarande remissinstanser anser att riktvärdet och utgångspunkt för att vända uppåtgående trend bör omfatta PFAS (summa 11) eller hade inga synpunkter, se bilaga 1. 3 (16)

4 Livsmedelsverkets (SLV) val av PFAS (summa 11) grundas på en genomgång av vilka PFAS som har funnits och finns i brandskum, tillsammans med förekomst i undersökningar av grundvatten och dricksvatten. Mest information finns om ett av ämnena, PFOS (CAS-nummer ). För att kompensera för osäkerheterna i skadliga effekter anser SLV att alla PFAS-substanserna kan anses vara lika toxiska. Inom European Food Safty Authority (EFSA) pågår ett projekt för att utvärdera riskerna med fler PFAS-substanser. Resultat från detta väntas under år 2017, och förväntas innebära en uppdelning av värden för tolerabelt dagligt intag (TDI-värden) för olika PFAS. Om fler TDI-värden kommer för andra PFAS, finns behov av en revidering av ingående PFAS inför kartläggning och beslut PFOS kan inte användas som signalsubstans för övriga PFAS-substanser, då resultat från screeningundersökning (Högfluorerade ämnen (PFAS) och bekämpningsmedel, Naturvårdsverkets rapport 6709, mars 2016) visar att grundvattenförekomster kan ha höga halter av andra PFAS utan att det finns detekterbara halter av PFOS. Riktvärde: 90 ng/l 29 utav de 34 svarande remissinstanser anser att riktvärdet på 90 ng/l för PFAS (summa 11) är rimligt eller har inga synpunkter, se bilaga 1. Vattenmyndigheterna föreslår att detta riktvärde används i det fortsatta arbetet med kartläggning, åtgärdsplanering och MKN för grundvattenförekomster. Övriga riktvärden för grundvattenparametrar utgår från halterna för otjänligt dricksvatten enligt SLVs föreskrifter 2001:30 (se Vattenmyndigheternas Förvaltningsplan (ej beslutad) och SGU-FS 2013:2). Då övriga riktvärden för grundvatten följer SLVs krav på dricksvatten bedömer Vattenmyndigheterna att det är motiverat att följa SLVs åtgärdsgräns för PFAS, vilket innebär att åtgärder behövs vidtas om värdet 90 ng/l överstigs. Vattenmyndigheterna föreslår därför att SLVs åtgärdsgräns för PFAS (summa 11) på 90 ng/l används som riktvärde. Detta innebär att grundvattenförekomster med halter som överskrider denna halt ska klassificeras som otillfredsställande status. Det är också motiverat utifrån tillsynssammanhang att ha samma värde som SLV. Ett riktvärde i grundvatten ska också bidra till att säkra så att utströmmande grundvatten inte riskerar att påverka anslutna terrestra och akvatiska ekosystem negativt. Då osäkerheten i PFAS toxicitet är hög finns flera olika beräkningssätt som visar när ekosystemen riskerar att påverkas. I EUs direktiv 2013/39/EU anges gränsvärde för årsmedelvärdet för PFOS i inlandsvatten till 0,65 ng/l. Denna låga halt motiveras av att PFAS är starkt bioackumulerande, vilket innebär att även låga halter i vatten kan ge mycket höga halter högre upp i näringskedjan. 4 (16)

5 Statens Geotekniska Institut (SGI) har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag på riktvärde för PFOS i grundvatten i förorenade områden på 45 ng/l (se Preliminära riktvärden för PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) i mark och grundvatten, SGI P-21, 2015). Riktvärdet är inte liktydigt med gränsvärden eller åtgärdsnivåer, och är precis som SLVs värde inte juridiskt bindande, men ett överskridande kan vara en indikation på att en åtgärd behövs om det saknas ytterligare information eller utredningar som visar på andra fakta. SGI använder i samma rapport en spädfaktor på 1/350 för utläckande grundvatten till ytvatten. Grundvatten kan med denna spädfaktor ha en halt på 227 ng/l utan att överskrida EUs gränsvärde för ytvatten (0,65 ng/l). SGIs beräknade spädfaktor till våtmarker är betydligt lägre, 1/10, och då många våtmarker är grundvattenberoende motiverar detta ett lägre värde på förslaget till Vattenmyndigheternas riktvärde än 227 ng/l. För intag till dricksvatten eller för bevattning anser SGI att ingen spädning sker. Om våtmarker däremot kan likställas med ytvattenlevande organismer, visar EUs underlagsdokument PFOS EQS dossier 2011 på att risk för ytvattenlevande organismer uppkommer vid 230 ng/l. På grund av den höga bioackumuleringseffekten i vattenlevande organismer är EUs gränsvärde för ytvatten betydligt lägre. Då flertalet av beräkningarna ger halter över 90 ng/l anser Vattenmyndigheterna att föreslaget riktvärde också torde innebära att grundvattenberoende ekosystem skyddas, utifrån den kunskap som finns idag. EFSAS TDI-värde kommer med stor sannolikhet att sänkas under 2017 vilket kan medföra att Vattenmyndigheternas riktvärde inför beslut 2021 kommer behöva revideras och eventuellt delas upp på fler riktvärden för olika PFAS. Utgångspunkt för att vända uppåtgående trend: 18 ng/l (20 % av riktvärde) I remissen föreslogs 10 ng/l för PFAS (summa 11) som utgångspunkt för att vända uppåtgående trend. 26 av de 34 svarande remissinstanserna ansåg detta värde som rimligt eller hade inga synpunkter, se bilaga 1. Vattenmyndigheterna väljer dock att höja värdet och uttrycka det som 20 % av riktvärdet, vilket motsvarar en halt på 18 ng/l för PFAS (summa 11). Detta för att minimera problem med hur halter under detektionsgräns ska tolkas. Halten blir också högre än medianhalt i områden med diffusa källor, se nedan. Det är inte rimligt att kräva åtgärder i samtliga grundvattenförekomster utifrån låga halter av långväga transporterade PFAS. Åtgärder för att utreda okänd påverkanskälla och eventuellt stoppa vidare spridning av PFAS, ska främst krävas 5 (16)

6 där det finns tillräckligt höga halter eller andra indikatorer som visar att det kan finnas lokala källor eller där diffusa källor behöver specificeras. En sammanställning över bakgrundshalter (antropogena) saknas men i områden med diffusa källor är medianhalten enligt screening ca 12 ng/l (Högfluorerade ämnen (PFAS) och bekämpningsmedel, Naturvårdsverkets rapport 6709, mars 2016). Även i dessa områden finns dock en förväntad diffus påverkan, vilket innebär att bakgrundshalterna kan förväntas vara lägre. I SLVs rapport om PFAA i råvatten och dricksvatten - Resultat av en kartläggning (september 2014) bedöms 109 dricksvattenanläggningar (inklusive ytvatten) kunna vara påverkade av PFAS, dock utan att halterna utgör en hälsorisk. Enligt Utredningen om spridning av PFASföroreningar i dricksvatten (M 2015:B) saknar många områden riskklassning utifrån dagens kunskapsläge och ytterligare förorenade områden kommer att upptäckas, några sannolikt belägna i anslutning till vattentäkter. Det framkommer också av samrådssvaren att det finns en stor osäkerhet i antalet förorenade platser, men att det kan vara flera hundra. Hur många av dessa som har halter som överstiger Vattenmyndigheternas föreslagna värde på 18 ng/l är osäkert. Enligt screening av PFAS-påverkade områden under (Högfluorerade ämnen (PFAS) och bekämpningsmedel, Naturvårdsverkets rapport 6709, mars 2016), är det ca 20 provtagningsplatser i grundvatten som har halter över 18 ng/l. Detektionsgräns för olika PFAS är för majoriteten av kommersiella laboratorier mellan 1 till 10 ng/l. Forskningslaboratorium har betydligt lägre gränser, vilket innebär att tekniken för att sänka detektionsgränserna är under utveckling. Med en summa(11)halt för PFAS på 18 ng/l för utgångspunkt för vända uppåtgående trender skulle detektionsgränserna vara tillräckligt låga även för kommersiella laboratorier att ge tillförlitliga resultat. Om värdet höjs finns risk för att föroreningskällor missas. För grundvattenförekomster är det svårt att få representativa provtagningsplatser, om värdet sätts för högt riskerar en felaktig vald provtagningsplats (utanför hotspot / spridningsplym) leda till att grundvattenförekomster med åtgärdsbehov förbises. Ett högre värde för krav på vidare undersökningsbehov ska också ställas mot det mycket låga gränsvärdet på ytvatten. Inom EFSA pågår ett projekt för att ytterligare utvärdera riskerna med fler PFAS-substanser. Resultat från detta väntas under år 2017, och förväntas innebära en officiell sänkning och eventuell uppdelning av TDIvärden för olika PFAS. Vatten-myndigheterna anser att det är lämpligt om värdet för utgångspunkt för att vända uppåtgående trend hamnar under de nya gränsvärdena. Det är viktigt att ha en låg gräns för att påbörja undersökningar, eftersom PFASföroreningar i marken rör sig långsamt och även låga nivåer kan innebära att det kan finnas en källa som så småningom leder till ökande halter i grundvattnet. 6 (16)

7 Utgångspunkten för att vända uppåtgående trend kan komma att revideras inför beslut 2021 och eventuellt delas upp på fler nivåer för olika PFAS. 7 (16)

8 Bilaga 1: Sammanställning av remissvar om riktvärde för PFAS i grundvatten Förslagen om vilka PFAS som ska ingå i summaberäkning (PFAS 11), riktvärde på 90 ng/l och utgångspunkt för att vända trend på 10 ng/l skickades på remiss till till sammanlagt 42 stycken berörda myndigheter, kommuner, universitet och länsstyrelser, varav 34 svar har inkommit, se tabell 1. Ytterligare tre remissinstanser svarade att de avstod från yttrande. Remissvar Se tabell 1 för kort sammanställning av inkomna remissvar. Majoriteten av remissvaren uttrycker nödvändigheten att inkludera PFAS i beslut om miljökvalitetsnormer (MKN) och åtgärder Ingen remissinstans ifrågasätter nyttan. Generalläkaren anser att det kan bli otydligt för tillsynsmyndigheter om det tillkommer ytterligare en myndighet som tar fram riktvärden för PFAS. Vattenmyndigheterna anser därför att det kan vara lämpligt att så långt möjligt förhålla sig till de riktvärden för PFAS som redan finns. Ingående PFAS i summaberäkning 29 av de 34 svarande remissinstanserna anser att riktvärdet och utgångspunkt för att vända uppåtgående trend bör omfatta PFAS (summa 11) eller har inga synpunkter, se tabell 1. Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Länsstyreslen i Örebro anser att perfluorooktansulfonamid (FOSA, CAS-nr: ) borde ingå i summaberäkningen för PFAS. FOSA har enligt en undersökning från SLU varit en av de dominerande PFAS i studier av dricksvattenrelaterat grundvatten, men enligt Livsmedelsverket (SLV) endast på ett fåtal ställen och i områden med låga totalhalter PFAS. Utifrån nuvarande information kommer inte SLV att inkludera FOSA i summaberäkningar för PFAS. Statens Geotekniska Institut (SGI) ifrågasätter PFAS summa 11 dels utifrån att det i en studie från SLV anges 13 olika PFAS (Glynn A och Sand S (2014): Intagsberäkningar som underlag för framtagande av hälsobaserad åtgärdsgräns för perfluorerade alkylsyror (PFAA) i dricksvatten, , Livsmedelsverket), dels för resultat från screening av PFAS visar på förekomsten av ett 40-tal PFAS i vattenmiljön (Högfluorerade ämnen (PFAS) och bekämpningsmedel, Naturvårdsverkets rapport 6709, mars 2016). Stockholms Universitet anser att PFAS-omfattningen bättre bör spegla innehållet i brandskum. Halmstad kommun anser att det finns risk för nedprioritering av andra PFAS om dessa inte omfattas av riktvärde. 8 (16)

9 När SLV inkluderar de 11 utvalda PFAS till att ingå i summaberäkningar inför åtgärdsgränsen på 90 ng/l, görs det utifrån förekomst och halter av PFAS i grundvatten/dricksvatten. Övriga PFAS, inklusive de två som väljs bort från studien om intagsberäkningar, hittas endast i mindre omfattning i grundvatten. Vattenmyndigheterna är medvetna om att det finns fler PFAS som kan behöva undersökas och ingå, men anser att det är av större värde att följa en redan etablerad avgränsning av ingående PFAS än att ta fram ytterligare PFAS som ingår i riktvärdet. Ingående PFAS i summaberäkningen kan behöva revideras inför beslut Förslag på riktvärde 90 ng/l (totalhalt) 29 utav de 34 svarande remissinstanser anser att riktvärdet på 90 ng/l är rimligt eller har inga synpunkter, se tabell 1. Länsstyrelserna i Jönköping, Östergötland och Gävle anser att förslag till riktvärde på 45 ng PFOS/liter från SGI bättre avspeglar den osäkerhet som finns angående ämnenas toxicitet, persistent, bioackumulation och påverkan på grundvattenberoende ekosystem. Länsstyrelsen i Halland anser att 90 ng/l är för högt i förhållande till gränsvärdet för PFOS i ytvatten (0,65 ng/l). Svenskt vatten anser att ett riktvärde behöver ta hänsyn till både miljö- och hälsoeffekter, vilket kan vara svårt. Alternativet kan vara att fastställa två riktvärden. I SLVs scenarioberäkning av åtgärdsgränsen för PFAS (summa 11) är 90 ng/l den halt som krävs för ett intag i nivå med tolerabelt dagligt intag (TDI). I beräkningarna antas att alla PFAS i dricksvatten har samma toxicitet som PFOS. Då osäkerheten i PFAS toxicitet är hög finns flera olika beräkningssätt som visar när ekosystemen riskerar att påverkas, se beslutsunderlag för Riktvärde för PFAS i grundvatten. Vattenmyndigheterna anser att i nuvarande läge med kunskapsbrist om ämnenas toxicitet, persistent och bioackumulation är det lämpligt ur tillsynssammanhang att utgå från ett befintligt värde. För grundvatten är dricksvatten ett stort användningsområde, och för övriga grundvattenparametrar är riktvärdena framtagna utifrån att grundvatten utan rening kan användas som dricksvatten. Därmed anser vattenmyndigheten att SLVs åtgärdsgräns på 90 ng/l är lämplig att använda som riktvärde. Riktvärdet behöver justeras när det finns mer kunskap, se nedan. Utgångspunkt för att vända uppåtgående trend I remissversionen föreslogs halten 10 ng/l som utgångspunkt för att vända uppåtgående trend för PFAS (summa 11). 26 av de 34 svarande remissinstanserna ansåg detta värde var rimligt eller hade inga synpunkter, se tabell 1. 9 (16)

10 Vattenmyndigheterna väljer att höja värdet och uttrycka det som 20 % av föreslaget riktvärde, vilket motsvarar 18 ng/l, dvs. Detta för att minimera problem med hur halter under detektionsgräns ska tolkas, samt att något minska det antal områden som kommer att omfattas av åtgärdsbehov i form av utredningar. Utgångspunkt för att vända trend kan komma att revideras inför beslut 2021 och eventuellt delas upp på fler vården för olika PFAS. Generalläkaren och Försvarsmakten anser att de 50 platser som enligt senaste screeningen hade PFAS-halter högre än 10 ng/l, är en underskattning av problembilden. Områden med åtgärdsbehov kommer att vara betydligt fler när nya mätdata samlas in, och det är inte praktiskt genomförbart med åtgärder i ett större antal områden. Försvarsmakten, SGU, Länsstyrelsen i Kronoberg, Uppsala kommun och SGI anser att detektionsgränserna för ingående PFAS är för höga för en summaberäkning på 10 ng/l, samt påtalar olämpligheten att värdet ligger under NVs medianberäkning av halter i områden med diffus spridning (12 ng/l). Svenskt vatten saknar ett vetenskapligt resonemang kring vald halt. Länsstyrelsen i Halland anser att 10 ng/l är för högt eftersom alla PFAS är antropogena, samt att det råder stor osäkerhet vad bakgrundshalten (med avseende långväga transport och diffus spridning) för PFAS är i grundvatten. Vattenmyndigheterna instämmer med Halland att bakgrundshalterna för antropogena substanser borde vara mycket låga. Det saknas praktisk möjlighet att undersöka och åtgärda samtliga grundvattenförekomster och åtgärder behöver prioriteras i de grundvattenförekomster som har störst behov. Riskbedömningen ska peka ut de grundvattenförekomster där det finns indikationer på att mer kunskap kan behövas för att utreda en eventuell påverkanskälla som kan behöva åtgärdas. Baserat på inkomna remissvar anser Vattenmyndigheterna att förslaget till riktvärde på 10 ng/l behöver höjas till 18 ng/l, dvs 20 % av föreslaget riktvärde. Då hamnar värdet över NVs medianberäkning för områden med diffus spridning (12 ng/l) och klart över detektionsgränserna för många laboratorier. En höjning till 18 ng/l innebär att ca 20 områden i senaste screeningen av PFAS hamnar över värdet för utgångspunkt för att vända uppåtgående trend, men förmodligen är antalet områden underskattat. Om värdet höjs ytterligare finns risk för att föroreningskällor missas. För grundvattenförekomster är det svårt att få representativa provtagningsplatser och om värdet sätts för högt riskerar en felaktigt vald provtagningsplats (utanför hotspot / spridningsplym) leda till att grundvattenförekomster med åtgärdsbehov förbises. Ett högre värde för krav på vidare undersökningsbehov ska också ställas mot det mycket låga gränsvärdet på ytvatten. Inom European Food Safty Authority (EFSA) pågår ett projekt för att ytterligare utvärdera riskerna med fler PFASsubstanser. Resultat från detta väntas under år 2017, och förväntas innebära en officiell sänkning och eventuell uppdelning av TDI-värden för olika PFAS. Om TDIvärdet för PFOS och PFOA sänks och fler TDI-värden kommer för andra PFAS, 10 (16)

11 skulle de svenska gräns- och riktvärdena förmodligen också behöva justeras nedåt. Vattenmyndigheterna anser att det är lämpligt om värdet för utgångspunkt för att vända uppåtgående trend hamnar under de nya gränsvärdena. Enligt KEMI är det viktigt att ha en låg gräns för att påbörja undersökningar, eftersom PFASföroreningar i marken rör sig långsamt och ett analysvärde över detektionsnivå innebär att det kan finnas en källa som så småningom leder till ökande halter i grundvattnet. Vidare synpunkter Många av remissinstanserna saknar vetenskapligt kopplade miljö- och hälsoeffekter av de föreslagna riktvärdena. Vattenmyndigheterna instämmer i bristen på effektanalyser och att det saknas kunskap för att säkert veta när halten i grundvatten är farlig för hälsa och miljö, samt när ett förorenat område behöver undersökas mer för att utreda eventuella risker för spridning. I remissvaren framkommer dock en tydlig önskan om att vattenförvaltningen snarast påbörjar kartläggningsarbetet för PFAS. Enligt Försvarsmakten bör provtagning av vatten vara utformat så att det värde som rapporteras är statistiskt korrekt. I den första kartläggningsperioden, hösten 2016, kommer även mätdata med lägre tillförlitlighet att användas, främst på grund av en generell brist på kemiska analyser av PFAS. Till kartläggningen 2018 bör antalet kemiska analysresultat ha ökat, vilket ger ett större underlag för beräkningar och statistik. I nuläget är det dock viktigt att det framkommer vilka grundvattenförekomster som behöver undersökas närmare. Många remissinstanser har påtalat att det inte finns lämpliga åtgärder för det stora antalet grundvattenförekomster som riskerar att kräva åtgärder, främst eftersom verksamheten redan har upphört. Utan fungerande metoder för efterbehandling av PFAS-förorenat område är det svårt att sänka halterna eller vända uppåtgående trender. Generalläkaren anser att det behöver ske en samhällsekonomisk prioritering av resurser om mycket förhöjda halter av PFAS i grundvattenförekomster ska renas till varje pris. Vattenmyndigheterna anser att för grundvattenförekomster som är påverkande av PFAS finns främst ett behov av undersökningar av eventuella källor till spridning. När föroreningskällan lokaliserats görs en bedömning om metod för efterbehandling av det förorenade området, eller i avvaktan på kostnadseffektiva och designade efterbehandlingsmetoder, utreda förutsättningarna för att frysa läget, dvs vidta åtgärder så att fortsatt PFAS-läckage till grundvatten minskar eller helst upphör helt. Några länsstyrelser anser att det är lämpligt att komplettera EUs gränsvärde för PFOS i ytvatten med ett nationellt framtaget särskilt förorenande ämne (SFÄ) för övriga PFAS som ingår i PFAS summa 11. Ett förslag om detta är inlämnat till Havoch vattenmyndigheten, för vidare utredning inför eventuellt fastställande av SFÄ. 11 (16)

12 SLU visar i sitt remisvar på att de i sitt forskningslaboratorium kan analysera PFAS med betydligt lägre detektionsgränser än de som visades i remissen. Det tyder på att utvecklingen av analysmetoder går framåt, och att mer tillförlitliga analysresultat med lägre detektionsgränser kan bli vanliga även från kommersiella laboratorier inom en snar framtid. SLU påpekar också att de på uppdrag av NV utförde screeningen av PFAS 2014/205. Livsmedelsverket påtalar att i deras undersökningar av PFAS summa 11 ingår enbart riskbedömning av PFAS som ingår i brandskum och som hittats i råvatten. Inga tester av lakvatten har vidtagits. Svenskt vatten påtalar vikten av att arbeta förebyggande för att undvika kontaminering av dricksvattentäkter. Även om det ofta är råvattenproducenter som har problem med höga halter PFAS är dessa inte ansvariga för varken användning eller spridning. Det måste finnas ett förorenaren betalar perspektiv på eventuella krav på åtgärder. 12 (16)

13 Tabell 1 Svar från remissinstanser remissinstans förslag PFAS summa 11 förslag riktvärde PFAS (90 ng/l) förslag vända uppåtgående trend (10 ng/l) kommentarer Försvarsmakten ok 90 >10 10 ng/ innebär många åtgärdsområden, detektionsgränser höga, statistiskt säkra analysreslutat måste grunda bedömningen, det saknas lämpliga åtgärder Generalläkaren inga synpunkter inga synpunkter Havs- och vattenmyndigheten Kemikalieinspektionen >10 konsekvensanalys saknas av 10 ng/l: ger många förorenade områden. Vad är det som ska åtgärdas och hur? ok tillräckligt låga värden för att skydda ekosystem ok viktigt att följa upp låga halter i god tid. Kunskapshöjande åtgärder för vända trend värde Naturhistoriska inga synpunkter allt OK riksmuseet Naturvårdsverket ok ha koll på forskning, även låga halter som tyder på förorening behöver utredas. 13 (16)

14 Statens Geotekniska Institut Sveriges Geologiska Undersökning Sveriges Lantbruksuniveristet Ev summa 13? Utred utifrån NV screening 90 > 10 tydliggör att nivån inte skyddar grundvattenmiljön, 10 ng/l hamnar ofta under kvantifieringsgräns, jämför summa 11 med NV screening och SLV rapport. inga synpunkter vända trend riskerar hamna under detektionsgränser. Viktigt med riktvärde, otjänligt dricksvatten 900 ng/l inte bra som underlag till riktvärde FOSA borde ingå 90 inga synpunkter Visar på lägre detektionsgränser är möjliga, NV screening är utförd av SLU Livsmedelsverket ok bifogar ny formulering på text under SLV, påpekar att PFASförekomst i lakvatten inte är med i deras utredning Stockholms universitet kan behöva utredas inga synpunkter inga synpunkter förtydliga vad detektionsgränser är och vad koncentrationerna avser, beskriv osäkerheten med kända och okända PFAS tydlit vad avser föreslagna värden, rätta småfel 14 (16)

15 Svenskt vatten ingen synpunkt osäkert, ev två värden osäkert två värden, ett hälsobaserat och ett miljöbaserat? koppling mot ytvatten, vetenskapligt resonemang saknas, miljökontrol på ansvarig myndighet och ppp, inte dricksvattenproducenter ansvariga kommuner Botkyrka kommun ok rimliga värden Halmstads kommun fler inga synpunkter inga synpunkter inte rimligt att bara titta på ett färre urval av PFAS, halterna måste vara flexibla och kunna uppdateras, åtgärdarbetet är otydligt, ffa finansiering, Hudiksvalls avstår att svara avstår att avstår att avstår att svara kommun svara svara Härnösand avstår att svara avstår att avstår att avstår att svara kommun svara svara Uppsala kommun ok 90 >90 10 ng/l för lågt med avseende på detektionsgränser, dock viktigt att inte missa ev föroreningar, ser gärna platsspecifika åtgärdsgränser. Mer forskning och finansiering krävs Luleå kommun ok inga synpunkter Länsstyrelser LST Blekinge ok allt OK LST Dalarna inga synpunkter allt OK LST Gotland ok inga synpunkter LST Gävle inga synpunkter Värde från SGI samt okänd toxicitet motiverar lägre riktvärde, behov av vägledning 15 (16)

16 LST Halland ok <90 <10 högt med avseende på grundvattenberoende ekosystem LST Jämtland ok tydliggör hur summering ska gå till, påverkan på ytvatten LST Jönköping ok i enlighet med SGI, skydd av grundvatten. viktigt att revidera till 2021 LST Kronoberg ok 90 > ng/l dålig överensstämmelse med gränsvärde för ytvatten, 10 ng/l för lågt med avseende på detektionsgränser. LST Norrbotten ok inga synpunkter LST Skåne ok bra avvägda LST Stockholm alla PFAS förslaget måste justeras vid ny info, starkare koppling mot ytvatten LST inga synpunkter inga inga inga synpunkter Södermanland synpunkter synpunkter LST VGR inga synpunkter Kunskapshöjande åtgärder vid halter över vända trend, svårt att hitta källan LST Värmland avstår att svara avstår att svara avstår att svara LST Västerbotten inga synpunkter inga inga inga synpunkter synpunkter synpunkter LST ok bra med värde Västernorrland LST Västmanland ok inget ytterligare att anföra LST Örebro FOSA borde ingå viktigt ta med FOSA LST Östergötland ok risk för påverkan på ytvattensystem Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Ronneby kommun, Karlsborgs kommun samt länsstyrelserna i Kalmar och Uppsala inkom inte med svar. 16 (16)

Inriktningsbeslut för riktvärde av PFAS i grundvatten

Inriktningsbeslut för riktvärde av PFAS i grundvatten Inriktningsbeslut för riktvärde av PFAS i grundvatten Förslag till inriktningsbeslut av Vattendelegationerna Förslag PFAS (summa 11) Förslag på riktvärde PFAS (summa 11); 90 ng/l Förslag till utgångspunkt

Läs mer

Yttrande över remiss gällande förslag till riktvärde för PFAS i grundvatten

Yttrande över remiss gällande förslag till riktvärde för PFAS i grundvatten KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Vidmark Hannes Åhlman Michael Datum 2016-08-24 Diarienummer KSN-2016-1459 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss gällande förslag till riktvärde för PFAS i grundvatten

Läs mer

Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter

Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Samrådsmöte 24 januari 2018, Alvesta Martin Rappe George, Vattenmyndigheten Södra Östersjön Två separata delar inom vattenförvaltningen

Läs mer

Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter

Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter 8 februari 2018, Uddevalla Delilah Lithner, Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Två separata

Läs mer

Välkomna! Samrådsmöte om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter. 18 januari 2018, Stockholm

Välkomna! Samrådsmöte om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter. 18 januari 2018, Stockholm Samrådsmöte om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter 18 januari 2018, Stockholm Välkomna! Mats Wallin, Vattenmyndigheten Norra Östersjön Irene Bohman, Vattenmyndigheten

Läs mer

Vattenmyndigheten Västerhavets samrådsmöte om

Vattenmyndigheten Västerhavets samrådsmöte om Vattenmyndigheten Västerhavets samrådsmöte om Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Arbetsprogram och översikt över väsentliga frågor 20 mars 2018, Göteborg Välkomna!

Läs mer

Viktiga punkter i det fortsatta arbetet! Irene Bohman Samrådsmöte Oskarshamn

Viktiga punkter i det fortsatta arbetet! Irene Bohman Samrådsmöte Oskarshamn Viktiga punkter i det fortsatta arbetet! Irene Bohman 2018-02-07 Samrådsmöte Oskarshamn Samråd som pågår Prioriterade ämnen (1 nov-30 april) Arbetsprogram och tidtabell Översikt väsentliga frågor Västerhavet,

Läs mer

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter PFAS och bekämpningsmedel Karl Lilja Enheten för farliga ämnen och avfall Avdelningen för analys och forskning Naturvårdsverket PFAS - Problem och

Läs mer

Utkom från trycket den xx december beslutade den XX december 2018 (Dnr: XX)

Utkom från trycket den xx december beslutade den XX december 2018 (Dnr: XX) Xx FS 2018:xx Utkom från trycket den xx december 2018 Länsstyrelsen i Norrbottens läns (Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikts) föreskrifter om ändring i Länsstyrelsen i Norrbottens läns (Vattenmyndigheten

Läs mer

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Mats Wallin Vattenvårdsdirektör Norra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen Västmanland Vatten ska användas och värnas samtidigt!

Läs mer

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter PFAS och bekämpningsmedel Garnisonen 31 maj 2016 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-22 1 Uppdraget Naturvårdsverket

Läs mer

Utkom från trycket den xx december beslutade den XX december 2018 (Dnr: XX)

Utkom från trycket den xx december beslutade den XX december 2018 (Dnr: XX) Xx FS 2018:xx Utkom från trycket den xx december 2018 Länsstyrelsen i Västra Götalands läns (Vattenmyndigheten i Västerhavets vattendistrikts) föreskrifter om ändring i Länsstyrelsen i Västra Götalands

Läs mer

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Teresia Wällstedt Vattenmyndigheten, Norra Östersjöns vattendistrikt Vad är vattenförvaltning? EUs ramdirektiv

Läs mer

Resultatrapport - Provtagning av ytvatten och sediment i Styrstad dike

Resultatrapport - Provtagning av ytvatten och sediment i Styrstad dike Handläggare Per Axelsson Telefon +46105052920 Mobil +46705202083 E-post per.j.axelsson@afconsult.com Mottagare Norrköpings kommun Elke Myrhede Trädgårdsgatan 21 601 81 Norrköping Datum 2018-11-02 Projekt-ID

Läs mer

PFAS i sommarstugeområde i Luleå

PFAS i sommarstugeområde i Luleå LIVSMEDELSVERKET RISKVÄRDERING Dnr 2015/08062 1 (6) Anders Glynn Sanna Lignell Risk- och nyttovärderare PFAS i sommarstugeområde i Luleå Sammanfattning De redovisade totalhalterna av PFAA i de mest förorenade

Läs mer

PFAS i enskilda brunnar runt Visby flygplats

PFAS i enskilda brunnar runt Visby flygplats LIVSMEDELSVERKET RISKVÄRDERING Dnr 1 (8) Anders Glynn Irina Gyllenhammar Risk- och nyttovärderare Rickard Bjerselius, UV/RÅ PFAS i enskilda brunnar runt Visby flygplats Sammanfattning Runt Visbys flygplats

Läs mer

PFAS SYF ÅRSMÖTE, JÖNKÖPING 9-10 MARS 2017

PFAS SYF ÅRSMÖTE, JÖNKÖPING 9-10 MARS 2017 PFAS SYF ÅRSMÖTE, JÖNKÖPING 9-10 MARS 2017 Anna Paulsson Miljökonsult, uppdragsledare Jönköping Vatten och Miljö Telefon direkt 036-151809 anna.paulsson@sweco.se 1 PFAS = Poly- och perfluorerade alkylsubstanser

Läs mer

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Underlag till Åtgärdsprogram 2018-2021 för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Bilagor A-E för Sveriges fem vattendistrikt Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands

Läs mer

Utkom från trycket den xx december beslutade den XX december 2018 (Dnr: XX)

Utkom från trycket den xx december beslutade den XX december 2018 (Dnr: XX) Xx FS 2018:xx Utkom från trycket den xx december 2018 Länsstyrelsen i Västmanlands läns (Vattenmyndigheten i Norra Östersjöns vattendistrikts) föreskrifter om ändring i Länsstyrelsen i Västmanlands läns

Läs mer

PFOS ur tillsynsmyndighetsperspektiv GENERALLÄKAREN

PFOS ur tillsynsmyndighetsperspektiv GENERALLÄKAREN PFOS ur tillsynsmyndighetsperspektiv GENERALLÄKAREN 2014-11-26 Agenda Generalläkaren- Vem är det? -PFOS lagstöd och styrning -PFAS-användning i verksamheter -Erfarenheter och tillsynstips Generalläkarens

Läs mer

Åtgärder kopplade till högfluorerade ämnen nationellt, inom EU och globalt

Åtgärder kopplade till högfluorerade ämnen nationellt, inom EU och globalt Åtgärder kopplade till högfluorerade ämnen nationellt, inom EU och globalt Daniel Borg Kemikalieinspektionen 2019-03-20 1 Upplägg Problembild Åtgärder på olika nivåer EU Globalt Nationellt (Sverige) 2

Läs mer

Grundvatten. Jenny McCarthy, avd för mark och grundvatten, SGU Nationellt vattendelegationsmöte 2014

Grundvatten. Jenny McCarthy, avd för mark och grundvatten, SGU Nationellt vattendelegationsmöte 2014 Grundvatten Jenny McCarthy, avd för mark och grundvatten, SGU Nationellt vattendelegationsmöte 2014 Aktuella frågor Föreskrifter Vägledning till SGUs föreskrifter Kommissionens kritik avseende grundvatten

Läs mer

Risker vid förorening av dricksvatten med PFAS

Risker vid förorening av dricksvatten med PFAS LIVSMEDELSVERKET RISKHANTERINGSRAPPORT 1 (7) Risker vid förorening av dricksvatten med PFAS Detta dokument beskriver och motiverar riskhanteringsåtgärder beslutade av Livsmedelsverket med anledning av

Läs mer

om Länsstyrelsen i Kalmars läns (Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns

om Länsstyrelsen i Kalmars läns (Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns Xx FS 2018:xx Utkom från trycket den xx december 2018 Länsstyrelsen i Kalmars läns (Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikts) föreskrifter om ändring i Länsstyrelsen i Kalmar läns (Vattenmyndigheten

Läs mer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer Föreskrifter om miljökvalitetsnormer 22 FS 2015:xx Utkom från trycket den xx december 2015 Länsstyrelsen i X läns (Vattenmyndigheten i Y vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Kalmar läns (Vattenmyndighet i Södra Östersjöns vattendistrikt) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Södra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

På gång inom vattenförvaltningen

På gång inom vattenförvaltningen På gång inom vattenförvaltningen Med fokus på bekämpningsmedel Teresia Wällstedt Upplägg Preliminär tidsaxel till 2021 Ny vägledning från HaV Statusklassificering, några exempel Nästa 6-årscykel Reviderade

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Länsstyrelsen i Norrbottens läns (Vattenmyndigheten för Bottenvikens vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Bottenvikens vattendistrikt

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om statusklassificering och miljökvalitetsnormer för grundvatten; SGU-FS 2008:2 Utkom

Läs mer

Intagsberäkningar som underlag för framtagande av hälsobaserad åtgärdsgräns för perfluorerade alkylsyror (PFAA) i dricksvatten

Intagsberäkningar som underlag för framtagande av hälsobaserad åtgärdsgräns för perfluorerade alkylsyror (PFAA) i dricksvatten LIVSMEDELSVERKET Vetenskapligt underlag 1 (12) Intagsberäkningar som underlag för framtagande av hälsobaserad åtgärdsgräns för perfluorerade alkylsyror (PFAA) i dricksvatten Sammanfattning Mot bakgrund

Läs mer

Resultat från uppföljande undersökningar av PFAS I Kalmar län 2014

Resultat från uppföljande undersökningar av PFAS I Kalmar län 2014 Bakgrund: Resultat från uppföljande undersökningar av PFAS I Kalmar län 2014 I en nationell screening 2013 uppmättes höga halter av PFAS (per- och polyfluoralkyl substanser) i Emåns mynning. I Emsfors

Läs mer

Undersökningsmetodik av PFAS förorenade områden Betydelsen av PFAS unika kemiska egenskaper och spridningsförutsättningar

Undersökningsmetodik av PFAS förorenade områden Betydelsen av PFAS unika kemiska egenskaper och spridningsförutsättningar Undersökningsmetodik av PFAS förorenade områden Betydelsen av PFAS unika kemiska egenskaper och spridningsförutsättningar F 3C F 3C F 3C F 3C F 3C CF 2 CF 2 CF 2 CF 2 CF 2 Sara Holmström Fil. Dr Miljöanalytisk

Läs mer

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Tisdagen den 11 oktober 2016 Plats: Länsstyrelsen i Jönköping Ledamöter: Malin Almqvist (tf ordförande) Annelie Johansson Anders

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

EU-konsultation för revidering av grundvattendirektivets bilaga I och II

EU-konsultation för revidering av grundvattendirektivets bilaga I och II Miljöförvaltningen Miljöanalys Dnr 2013-11650 Sida 1 (7) 2013-08-28 Handläggare Tonie Wickman Telefon: 0850828948 Till Miljö och hälsoskyddsnämnden EU-konsultation för revidering av grundvattendirektivets

Läs mer

Enligt sändlista Handläggare

Enligt sändlista Handläggare 1/7 Datum Dnr Mottagare 2011-10-26 2270-11 Enligt sändlista Handläggare Dir tel Kajsa Berggren 010-6986018 Omfördelning av ansvar för genomförande av delar inom vattenmyndigheternas åtgärdsprogram med

Läs mer

Boverket. Yttrande över förslag till miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten.

Boverket. Yttrande över förslag till miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten. Boverket Myndigheten för sernhausplenenno, byggande och boende Yttrande Datum 2018-04-24 3.1.2 Diarienummer 5923/2017 Ert diarienummer 537-14690-2017 Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Länsstyrelsen

Läs mer

Varför renar vi vattnet?

Varför renar vi vattnet? Varför renar vi vattnet? Vattenförvaltning och hållbar utveckling smhi.se ann-karin.thoren@havochvatten.se outdoorkartan.se Varför renar vi vattnet? - disposition Krav i miljölagstiftning Syfte med ramdirektivet

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer

Kemikalieinspektionens regeringsuppdrag om PFAS - förslag till begränsningar och andra åtgärder

Kemikalieinspektionens regeringsuppdrag om PFAS - förslag till begränsningar och andra åtgärder Kemikalieinspektionens regeringsuppdrag om PFAS - förslag till begränsningar och andra åtgärder Jenny Ivarsson Renare Mark 2017-02-02 Bakgrund Regeringens kemikalieproposition 2013* Göran Enanders utredning

Läs mer

Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan. Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014

Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan. Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014 Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014 Fria vandringsvägar Hur kommer Vattendirektivet in i bilden? Vad gör vattenmyndigheterna?

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om kartläggning och analys av grundvatten; beslutade den 8 augusti 2013. SGU-FS 2013:1

Läs mer

Referensgruppsmöte Jord- skog

Referensgruppsmöte Jord- skog Referensgruppsmöte Jord- skog Vad händer inom vattenförvaltningen? Mats Wallin Tillsammans värnar vi vattnets värden! Samrådsperioder Synpunkter på samrådsmötena Vattenskyddsområden. Länsstyrelsen i vissa

Läs mer

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning?

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning? ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Josefin Levander Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Först - vattenförvaltning light Hur mår våra vatten? Vilken miljökvalitetsnorm

Läs mer

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken 1(5) Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Sammanställning av remissvar Totalt inkom 27 svar på remissen. Inga synpunkter Länsstyrelsen

Läs mer

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo Gjennomföring av tiltak i Sverige Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo 100311 SE WFD-organisation Naturgiven indelning fem havsbassänger huvudavrinningsområden Nationellt samarbete regionalt

Läs mer

Vad händer på HaV inom området vattenskydd?

Vad händer på HaV inom området vattenskydd? Vad händer på HaV inom området vattenskydd? Seminarium om vattenskydd 16 november 2016 Pia Almbring pia.almbring@havochvatten.se HaVs vägledning för långsiktigt skydd av vattentäkter Vägledning kopplad

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter och allmänna råd om redovisning av förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för grundvatten;

Läs mer

Scenarieberäkningar av PFOS-intag vid konsumtion av PFOS-förorenad fisk och relationen till EFSas tolerabla dagliga intag

Scenarieberäkningar av PFOS-intag vid konsumtion av PFOS-förorenad fisk och relationen till EFSas tolerabla dagliga intag LIVSMEDELSVERKET PM 1 (6) Emma Ankarberg, RG/RÅ Scenarieberäkningar av PFOS-intag vid konsumtion av PFOS-förorenad fisk och relationen till EFSas tolerabla dagliga intag Inledning PFAA är en grupp organiska

Läs mer

Vattendelegationen Norra Östersjön. Sammanträde 7 december 2017, Västerås

Vattendelegationen Norra Östersjön. Sammanträde 7 december 2017, Västerås Vattendelegationen Norra Östersjön Sammanträde 7 december 2017, Västerås Omvärldsbevakning Utredningar pågående och på gång Miljöövervakningsutredningen Vattenförvaltningsutredningen Övergödningsutredningen

Läs mer

Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i råvatten i Bredared Vattenverk

Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i råvatten i Bredared Vattenverk LIVSMEDELSVERKET Bilaga 1 (5) Senior risk- och nyttovärderare Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i råvatten i Bredared Vattenverk Sammanfattning De redovisade halterna av PFAA i drickvatten innebär att det

Läs mer

Risker vid förorening av dricksvatten med PFAA

Risker vid förorening av dricksvatten med PFAA LIVSMEDELSVERKET RISKHANTERINGSRAPPORT 1 (6) Risker vid förorening av dricksvatten med PFAA Detta dokument beskriver och motiverar riskhanteringsåtgärder beslutade av Livsmedelsverket med anledning av

Läs mer

Aktuellt inom kalkningen Vad är på gång

Aktuellt inom kalkningen Vad är på gång Aktuellt inom kalkningen Vad är på gång 2017-2019 Ingemar Abrahamsson Handläggarträff kalkning Umeå, 15-16/3 2017 Innehåll Nationell kalkningsplan 2020-2025 Nya åtgärdsområden för kalkning? Nytt motiv

Läs mer

Kemiska bekämpningsmedel i yt- och grundvatten

Kemiska bekämpningsmedel i yt- och grundvatten Kemiska bekämpningsmedel i yt- och grundvatten resultat och trender under tre decennier Jenny Kreuger, Mikaela Gönczi, Gustaf Boström & Martin K Larsson CKB, SLU Möte med Växtskyddsrådet Naturvårdsverket,

Läs mer

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015 Vattenförvaltningens samråd 1 nov 2014 30 april 2015 Förslag till ny förvaltningsplan (FP), nytt åtgärdsprogram (ÅP) och nya miljökvalitetsnormer (MKN) för Norra Östersjöns vattendistrikt för perioden

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Vattenförvaltning. Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor. Lennart Sorby

Vattenförvaltning. Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor. Lennart Sorby Vattenförvaltning Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor Lennart Sorby lennart.sorby@havochvatten.se EU:s Blueprint Strategi för att åtgärda vattenproblemen Analys av status och problem

Läs mer

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnads- och näringslivskontoret Datum Diarienummer 2015-03-18 KS0150/15 Handläggare Thomas Jågas Telefon 023-828 42 E-post: thomas.jagas@falun.se

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Miljögifter i odlingslandskapet

Miljögifter i odlingslandskapet Miljögifter i odlingslandskapet Miljöövervakning av växtskyddsmedel Jenny Kreuger, Bodil Lindström, Therese Nanos, Martin K. Larsson & Ove Jonsson SLU Miljöövervakningsdagarna 2013 Tällberg 2013-10-02

Läs mer

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 HaV Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 1 SwAM Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 2 HaVs vision: - Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och

Läs mer

Bilaga 2 Bristanalys grundvatten Översiktlig beskrivning av övervakning - behov och brister

Bilaga 2 Bristanalys grundvatten Översiktlig beskrivning av övervakning - behov och brister Bilaga 2 Bristanalys grundvatten Översiktlig beskrivning av övervakning - behov och brister Bristanalys grundvatten Översiktlig beskrivning av övervakning - behov och brister Utgiven av: Ansvarig avd./enhet:

Läs mer

Renare marks vårmöte 2010

Renare marks vårmöte 2010 Renare marks vårmöte 2010 Vad innebär de nya miljökvalitetsnormerna för vatten Helena Segervall Miljökvalitetsnormer Bestämmer om kvalitén på miljön i ett visst avgränsat område, t ex en vattenförekomst

Läs mer

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 2 Jovars, det flyter utgångspunkten är ramdirektivet för vatten som antogs i december 2000!

Läs mer

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes 2009 Uppsala 2016-04-07 Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Miljökvalitetsnormer Generellt Alla vattenförekomster ska uppnå

Läs mer

Bilaga 2. Utredningen om spridning av PFASföroreningar. dricksvatten (M 2015:B)

Bilaga 2. Utredningen om spridning av PFASföroreningar. dricksvatten (M 2015:B) Bilaga 2 Utredningen om spridning av PFASföroreningar i dricksvatten (M 2015:B) Förord Ett 20-tal forskare uppmanade regeringen i maj 2014 att skyndsamt tillsätta en kommission för att utreda bakgrunden

Läs mer

Kemiska bekämpningsmedel i yt- och grundvatten

Kemiska bekämpningsmedel i yt- och grundvatten Kemiska bekämpningsmedel i yt- och grundvatten resultat och trender under tre decennier Jenny Kreuger Forskningsledare, föreståndare CKB, SLU ÖSF regional växtskyddskonferens Vreta Kluster, Linköping 2014-11-27

Läs mer

PFAS (PERFLUORERADE ALKYLSUBSTANSER)

PFAS (PERFLUORERADE ALKYLSUBSTANSER) PFAS (PERFLUORERADE ALKYLSUBSTANSER) PFAS -UTREDNING, UMEÅ AIRPORT IBRAHIM AL-TURK SWEDAVIA ANDERS LÄTTSTRÖM SWECO 3 SWEDAVIA - föregångare Swedavia har under en längre tid sett PFAS-kontaminering som

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om redovisning av förvaltningsplan för grundvatten; SGU-FS 2008:3 Utkom från trycket

Läs mer

Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i Uppsalas dricksvatten

Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i Uppsalas dricksvatten LIVSMEDELSVERKET RISKVÄRDERING 1 (9) Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i Uppsalas dricksvatten Sammanfattning Med anledning av en snabbt ökande exponering av konsumenterna i Uppsala kommun för en viss typ

Läs mer

Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan

Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan Länsstyrelsen Norrbottens län 971 86 Luleå Telefon 010-225 50 00 1(9) Hemsida www.vattenmyndigheterna.se Utgiven av: Vattenmyndigheten

Läs mer

Remissyttrande gällande förslag på nationella regler för högfluorerade ämnen i brandsläckningsskum (M2016/00120/Ke)

Remissyttrande gällande förslag på nationella regler för högfluorerade ämnen i brandsläckningsskum (M2016/00120/Ke) 1/6 Remissyttrande Datum Dnr Mottagare 2016-04-04 00540-2016 Enligt sändlista Ert Dnr M2016/00120/Ke Handläggare Direkt Bengt Fjällborg 0765386060 Kf bengt.fjallborg@havochvatten.se Remissyttrande gällande

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING Förslag till åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten för Sveriges fem vattendistrikt

SAMRÅDSHANDLING Förslag till åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten för Sveriges fem vattendistrikt SAMRÅDSHANDLING Förslag till åtgärdsprogram 2018-2021 för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten för Sveriges fem vattendistrikt Åtgärder riktade till myndigheter och kommuner samt konsekvensanalys

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings

Sveriges geologiska undersöknings Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om övervakning av grundvatten; beslutade den 20 december 2013. SGU-FS 2014:1 Utkom från

Läs mer

Förslag på förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021

Förslag på förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021 SKRIVELSE 1(5) Lena Ahlgren 2015-04-28 Dnr: 2012-2170.40 Miljö- och hälsoskyddsinspektör Länsstyrelsen Västmanlands län Vattenmyndigheten 721 86 Västerås Förslag på förvaltningsplan, åtgärdsprogram och

Läs mer

Samrådssvar från Örebro kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt

Samrådssvar från Örebro kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Örebro kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät. Svaren i

Läs mer

Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor

Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor 27 mars 2018 1 Bilagor Bilaga 1 Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor Mellan den 1 november 2017 och den 30 april

Läs mer

PFAS i Brantafors dricksvatten

PFAS i Brantafors dricksvatten PFAS i Brantafors dricksvatten Information vid Renare Marks PFAS-seminarium Stockholm 2017-02-02 Magnus Olofsson Miljö- och byggnadsförvaltningen Brantafors vattenverk byggdes 2010, ersatte ett gammalt

Läs mer

Lagar och regler kring vattenanvändningen

Lagar och regler kring vattenanvändningen Inspiration Vatten 2013 Lagar och regler kring vattenanvändningen Karin Sjöstrand, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Lagar och regler kring vattenanvändning EU:s Ramdirektiv för vatten Trädde i kraft

Läs mer

RVR Restverdiredning Finans Norge, RVR og Hedemarken brannvesen. Morgan Palmquist Miljörestvärdeledare +46(0)705-564232 www.rvr.nu

RVR Restverdiredning Finans Norge, RVR og Hedemarken brannvesen. Morgan Palmquist Miljörestvärdeledare +46(0)705-564232 www.rvr.nu RVR Restverdiredning Finans Norge, RVR og Hedemarken brannvesen Morgan Palmquist Miljörestvärdeledare +46(0)705-564232 www.rvr.nu Skumproblematik under ytan Foto Polisen Bakgrund Skum är kontroversiellt

Läs mer

Miljögifter inom vattenförvaltningen och miljöövervakningen. Håkan Johansson, Länsstyrelsen i Stockholms län, enheten för miljöanalys

Miljögifter inom vattenförvaltningen och miljöövervakningen. Håkan Johansson, Länsstyrelsen i Stockholms län, enheten för miljöanalys Miljögifter inom vattenförvaltningen och miljöövervakningen Håkan Johansson, Länsstyrelsen i Stockholms län, enheten för miljöanalys Miljögifter inom vattenförvaltningen Särskilt förorenande ämnen (SFÄ)

Läs mer

Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan för Bottenhavets vattendistrikt

Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan för Bottenhavets vattendistrikt Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan för Bottenhavets vattendistrikt Länsstyrelsen Västernorrlands län 871 86 Härnösand Telefon 0611-34 90 00 Hemsida www.vattenmyndigheterna.se

Läs mer

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Program 09.30 10.00 Morgonkaffe och macka 10.00 10.15 Tid för bättre vatten 10.15 11.00 Nästan 600 sidor 11.00 11.30 Åtgärder på olika nivåer

Läs mer

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Anslag 1:11 Villkor 13 25 000 000 kr ska användas till förstärkt arbete med vägledning, tillsyn, prövning och

Läs mer

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag för åtgärdsområdet Södra Hälsinglands utsjövatten Detta är en sammanställning av de som föreslås för

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM INNEHÅLL I BESLUTET Regeringen beslutar att vattenmyndigheterna ska fastställa de åtgärdsprogram som ska gälla för 2017-2021.

Läs mer

Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive. Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt

Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive. Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Rent vatten börjar bli en bristvara 2000 kom EU:s medlemsstater överens om: Ramdirektivet

Läs mer

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG)

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Sida 1 (6) Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Miljöbalken (1998:808) 2 kap. 7 Kraven i 2-5 och 6 första stycket gäller i den utsträckning

Läs mer

Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten

Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Utgiven av: Ansvarig avd./enhet: Författare: Omslagsbild:

Läs mer

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Handläggare: Anders Lindgren Telefon: Till Östermalms stadsdelsnämnd

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Handläggare: Anders Lindgren Telefon: Till Östermalms stadsdelsnämnd ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-05-26 Handläggare: Anders Lindgren Telefon: 08 508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2009-06-11 Samråd

Läs mer

6:2 FTS och andra PFAS som inte ingår i Livsmedelsverkets åtgärdsgräns, men som uppmätts i råoch dricksvatten

6:2 FTS och andra PFAS som inte ingår i Livsmedelsverkets åtgärdsgräns, men som uppmätts i råoch dricksvatten LIVSMEDELSVERKET PM 1 (6) 6:2 FTS och andra PFAS som inte ingår i Livsmedelsverkets åtgärdsgräns, men som uppmätts i råoch dricksvatten Sammanfattning En genomgång av ett antal rapporter/artiklar gällande

Läs mer

Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering

Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering Bilaga 4 PM Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering 1 Bakgrund Naturvårdsverket arbetar med revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan.

Läs mer

M2016/01062/R

M2016/01062/R Promemoria 2016-04-13 M2016/01062/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Departementssekreterare Ulrika Gunnesby Telefon 08-405 22 46 E-post ulrika.gunnesby@regeringskansliet.se Ändring i

Läs mer

1(5) 2011-02-22 532-298/2011 2010-11-24 537-6013-10

1(5) 2011-02-22 532-298/2011 2010-11-24 537-6013-10 Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference 2011-02-22 532-298/2011 Ert datum/your date Er beteckning/your reference 2010-11-24 537-6013-10 1(5) Handläggare, direkttelefon/our reference, telephone

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer