Konsekvensutredning av ändringar i den geografiska beteckningen för Svensk Vodka/Swedish Vodka

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensutredning av ändringar i den geografiska beteckningen för Svensk Vodka/Swedish Vodka"

Transkript

1 1 (11) PM Enligt sändlista Konsekvensutredning av ändringar i den geografiska beteckningen för Svensk Vodka/Swedish Vodka 1. Beskrivning av problemet och vad Livsmedelsverket vill uppnå En geografisk beteckning för sprit visar att en produkt kommer från ett visst land, en viss region eller plats i ett land där spritdryckens kvalitet, rykte, anseende eller andra egenskaper väsentligen beror på det geografiska ursprunget. Skyddade geografiska beteckningar kan sägas vara kollektiva immaterialrätter. Svensk Vodka/Swedish Vodka (härefter Svensk Vodka), Svensk Aquavit/Svensk Akvavit/Swedish Aquavit (härefter Svensk Akvavit) och Svensk Punsch/Swedish Punch är skyddade i EU genom Sveriges anslutningsakt från Enligt artikel 20.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 110/2008 av den 15 januari 2008 om definition, beskrivning, presentation och märkning av, samt skydd av geografiska beteckningar för, spritdrycker, samt om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 1576/89 skulle medlemsstaterna skicka in en specifikation för varje skyddad beteckning senast den 20 februari Om medlemsstaten inte inkom med en specifikation skulle skyddet tas bort. Livsmedelsverket har bl.a. ansvar för att utföra medlemsstatens uppgifter när det gäller att lämna in kravspecifikationer för de redan registrerade geografiska beteckningarna. Tillsammans med Landsbygdsdepartementet hölls redan i början av 2011 ett möte med spritdryckesproducenter för att informera om inlämnande av tekniska specifikationer. Sprit & Vinleverantörsföreningen, SVL, som är en branschorganisationen där de flesta svenska spritdryckesproducenterna är medlemmar har även hållit i egna möten för att diskutera kravspecifikationerna, vilka har varit öppna även för icke-medlemmar i föreningen. Förslagen till kravspecifikationer har tidigare remitterats i flera omgångar och Livsmedelsverket beslutade slutligt om samtliga tre specifikationer den 19 december 2014, varefter de gavs in till kommissionen. Besluten om specifikationer för Svensk Vodka och Svensk Akvavit överklagades därefter till förvaltningsrätten som ännu inte har Postadress Box Uppsala Besöksadress Hamnesplanaden 5 Leveransadress Strandbodgatan Uppsala Telefon Telefax E-post livsmedelsverket@slv.se Internet Organisationsnummer VAT-nummer SE Innehar F-skattebevis

2 LIVSMEDELSVERKET PM 2 (11) avkunnat dom. Kommissionen har därefter begärt att specifikationerna för Svensk Vodka och Svensk Akvavit ska kompletteras inom en viss tidsfrist. Livsmedelsverket beslutade efter remiss till aktörer i branschen om en ändrad kravspecifikation för svensk vodka den 13 maj 2016 och skickade denna till kommissionen den 16 maj 2016, se bilaga 1. Kommissionen har därefter gjort en förnyad granskning och har återkommit med synpunkter rörande smaksatt vodka och kravet på svenskt vatten, se bilaga 2. Livsmedelsverket har begärt in kompletteringar från SVL, se bilaga 3, som har inkommit med ett förslag till ändrad kravspecifikation för Svensk Vodka. Livsmedelsverkets arbete med att komplettera specifikationerna i enlighet med kommissionens begäran syftar till att säkerställa att de spritdrycker som skyddades vid Sveriges inträde i EU förblir skyddade geografiska beteckningar. Livsmedelsverket strävar efter att de kompletterade specifikationerna ska vara förenliga med EU-rätten, vilket bl.a. inkluderar att den fas i framställningen av den färdiga produkten som ger spritdrycken dess karaktär och väsentliga slutliga egenskaper (tillverkningsort) ska vara belägen i Sverige (se punkt 13 i bilaga I till förordning (EG) nr 110/2008). De kompletterade specifikationerna ska ge tillförlitlig information om vilka krav som ställs för att de geografiska beteckningarna ska få användas. De krav som ställs ska inte gå längre än vad som är nödvändigt och de producenter som i dagsläget tillverkar dessa produkter ska i möjligaste mån kunna fortsätta att använda de geografiska beteckningarna. Livsmedelsverket anser vidare att ett viktigt mål med kompletteringarna är att konsumenter inte blir vilseledda av de geografiska beteckningarna och att beteckningarna lever upp till konsumenternas förväntningar. 2. Tidigare ändring av kravspecifikationen I samband med den ändring av kravspecifikationen som beslutades den 13 maj 2016 gjordes framförallt följande ändringar i den tidigare inlämnade kravspecifikationen: 2.1 Beskrivning av spritdrycken Den kompletterade specifikationen fylldes ut med fler uppgifter som beskriver drycken. Exempelvis att den har en torrsubstans på maximalt 1,0 gram per hektoliter och en metanolhalt om högst 5 gram per hektoliter alkohol (100 volymprocent). Vodka ska även vara klar, det vill säga ha total frånvaro av grumlighet. Av den kompletterade specifikationen framgår att vodkan normalt ska vara osötad, men att sackaros får tillsättas för att runda av smaken. Detta skiljer sig från den ursprungliga specifikationen, enligt vilken vodkan ska vara osötad. Till skillnad från den ursprungliga specifikationen anges hur klimatet i det geografiska området påverkar råvarornas karaktär. Betydelsen av vattnets kvalitet för slutprodukten utvecklas också. Vidare utvecklas beskrivningen av hur Svensk Vodka skiljer sig från övrig vodka, t.ex. genom att den ger en len och mjuk textur, det vill säga munkänsla.

3 LIVSMEDELSVERKET PM 3 (11) I den korrigerade specifikationen är smaksatt vodka tillagd i de kategorier som den geografiska beteckningen omfattar. Anledningen till detta är att smaksatt vodka har lagts till som en egen kategori (kategori 31) jämfört med vodka (kategori 15) i förordning (EG) nr 110/2008. Den ursprungliga geografiska beteckningen var avsedd att omfatta så väl vodka som smaksatt vodka. När smaksatt vodka gjordes till en egen spritkategori i förordningen bortsågs dock från detta och den geografiska beteckningen för smaksatt Svensk Vodka har därför inte tagits med i förordningen. 2.2 Framställningsmetod för spritdrycken Liksom i den ursprungliga specifikationen ställs krav på att råvaran till etylalkohol ska ha svenskt ursprung. I den kompletterade specifikationen utvecklas uppgifter om ursprungliga och hävdvunna metoder för tillverkning av Svensk Vodka samt hur metoderna har utvecklats genom införandet av kontinuerlig destillation. Vidare beskrivs hur den Svenska Vodkan framställs, vilket är uppgifter som inte finns med i den ursprungliga specifikationen. Det framgår bl.a. att det första steget vid destillationen är att avskilja den under fermenteringen bildade etanolen från mäsken i en avdrivarkolonn. Därefter koncentreras etanolen i ett andra steg i en råspritkolonn. Den nya specifikationen lyfter alltså tydligare fram de särskilda steg som påverkar produktens särdrag. Det tidigare kravet på att smak från råvaran ska återföras efter destillering för att ge vodkan karaktär av råvaran har i den kompletterade specifikationen ändrats till att smak av råvaran kan återföras efter destillering. Detta uppställs alltså inte längre som ett krav. Liksom i den ursprungliga specifikationen framgår att rektifiering och blandning med vatten ska ske i Sverige. I den nya specifikationen utvecklas betydelsen av att dessa moment utförs i Sverige, vilket bl.a. är för att den kvalitet och renommé som förknippas med Svensk Vodka ska kunna bibehållas. 2.3 Samband med den geografiska miljön eller ursprung I den kompletterade specifikationen redogörs för hur den Svenska Vodkan lanserats internationellt och har en status som en kvalitetsprodukt. Utöver den historik som fanns med i den ursprungliga specifikationen utvecklas betydelsen av det statliga monopolet som gällt för spritdrycker. Det redogörs även för introduktionen av smaksatt vodka i Sverige. I specifikationen samt i bilagor till specifikationen redogörs för priser som svenska vodkaprodukter erhållit. Under denna rubrik redogörs även för hur råvarorna i Svensk Vodka skiljer sig från råvarorna i vodka från andra länder.

4 LIVSMEDELSVERKET PM 4 (11) 2.4 Restriktioner beträffande förpackningar I det ursprungliga tekniska underlaget för Svensk Vodka ställdes krav på att produkten måste tappas inom svenskt territorium. Livsmedelsverket bedömer att detta krav är för långtgående och har därför utelämnat det i den nya specifikationen. 2.5 Märkning I det ursprungliga tekniska underlaget angavs att den skyddade beteckningen får översättas till andra språk. Detta är inte tillåtet enligt förordning (EG) nr 110/2008, och underlaget har därmed korrigerats på denna punkt. 3. De aktuella förslagen i huvudsak De kompletteringar som nu görs i specifikationen för Svensk Vodka gäller i huvudsak följande. Smaksatt vodka tas återigen bort ur specifikationen Några mindre ändringar görs i beskrivningen av det svenska vattnet 3.1 Smaksatt Vodka I tidigare korrespondens med kommissionen har kommissionen påpekat att enligt reglerna för vodka kategori 15 i bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 110/2008 av den 15 januari 2008 om definition, beskrivning, presentation och märkning av, samt skydd av geografiska beteckningar för, spritdrycker m.m. så får endast sådana naturliga smakämnen som finns i destillat som erhållits från de jästa råvarorna tillsättas. Dessutom får drycken ges särskilda organoleptiska egenskaper, dock inte en dominerande arom. Tillsats av aromämnen från frukt, grönsaker eller kryddor innebär inte endast att slutprodukten får särskilda organoleptiska egenskaper utan att den får en distinkt annan smak än den smak som den destillerade råvaran ger. Kommissionen har nu angett att eftersom att smaksatt Svensk Vodka inte finns med i bilaga III kan den inte granskas i detta sammanhang. En ny ansökan om registrering av Svensk Vodka under kategorin smaksatt vodka måste alltså lämnas in i enlighet med artikel 17 i förordningen. Livsmedelsverket har därför tagit bort texten om smaksatt vodka i kravspecifikationen. Detta innebär att det inte kommer att vara möjligt att producera en smaksatt vodka inom ramen för den skyddade beteckningen för Svensk Vodka. Det kommer alltså inte vara möjligit att smaksätta vodkan med frukt, bär grönsaker eller kryddor genom tillsats av naturliga aromämnen såsom tidigare angavs i kravspecifikationen.

5 LIVSMEDELSVERKET PM 5 (11) Det är dock möjligt att senare ansöka om skydd för smaksatt Svensk Vodka. 3.2 Kravet på svenskt vatten Kommissionen har även begärt att, om det görs gällande att svenskt vatten har vissa kvaliteter eller särskilda egenskaper som skiljer det från annat vatten, så bör kravspecifikationen kompletteras med mer information om vad som utmärker vattnet och hur det inverkar på produktens egenskaper för att motivera en sådan begränsning. Vissa mindre ändringar i texten om vattnets betydelse för slutprodukten Svensk Vodka har därför gjorts i kravspecifikationen. SVL har i kompletteringar från den 17 augusti 2017 samt den 20 september 2017 bl.a. föreslagit att man skulle ta med en hänvisning till Svenskt vattens branschriktlinjer i kravspecifikationen. Eftersom att det inte nödvändigtvis är alla som följer dessa riktlinjer och då riktlinjerna bl.a. därför inte kan anses ha en direkt koppling till kvaliteten på vattnet har Livsmedelsverket gjort bedömningen att denna hänvisning inte bör tas med i kravspecifikationen. 4. Alternativa lösningar för det Livsmedelsverket vill uppnå Om den geografiska beteckningen för Svensk Vodka ska behållas måste Livsmedelsverket skicka in den kompletterade specifikationen som kommissionen har begärt. En alternativ lösning är att kompletteringen ställer lägre krav på koppling till det geografiska området. Kritik som tidigare har framförts mot den remitterade kravspecifikationen för Svensk Vodka har i huvudsak bestått i följande. Ändringar har gjorts i den kompletterade kravspecifikationen som kommissionen inte har efterfrågat. Det vatten som används är renat och det är därför inte motiverat att ställa krav på att vattnet är svenskt. Det går inte att på ett trovärdigt sätt motivera varför blandning och tappning ska ske i Sverige. Det är inte heller motiverat att alkoholhalten ska vara minst 40 procent. För skyddade geografiska beteckningar finns ett krav på samband mellan den skyddade produktens kvalitet, rykte eller andra egenskaper och dess geografiska ursprung (jfr artikel 6 i förordning (EG) nr 110/2008). Lägre ställda krav på geografiskt samband, där det tillåts att blandning med vatten görs utomlands kan leda till att konsumenter blir vilseledda i frågan om produktens geografiska ursprung. Beteckningarna kan dessutom urvattnas om en del av produktionen tillåts ske i andra länder. Beträffande kravet på svenskt vatten i produkten så reglerar dock förordning (EG) nr 110/2008 (bilaga I punkt 6) vilket vatten som får tillsättas till spritdrycker. Det kan därför finnas skäl för att när krav ställs på att vattnet ska komma från ett visst geografiskt område så ska det vattnet uppfylla striktare krav, än de krav som ställs upp i

6 LIVSMEDELSVERKET PM 6 (11) förordningen. Med hänsyn till att vi i Sverige har striktare regler för aktinomyceter och en begränsad användning av klorrening kan det finnas skäl att ställa krav på att vattnet kommer från Sverige. Mot denna bakgrund samt med hänsyn till att merparten av företagen i branschen önskar att det uppställs krav på svenskt vatten, särskilt med beaktande av konsumenternas förväntan, gör Livsmedelsverket bedömningen att kravet på svenskt vatten bör behållas (se vidare avsnitt 9). I samband med att kravspecifikationen lämnas in till kommissionen bör detta motiveras särskilt. Om kommissionen ändå ifrågasätter kravet bör man göra en ny bedömning av kravet på svenskt vatten, tillsammans med branschen. Ett alternativ skulle kunna vara att inte ställa upp ett krav på svenskt vatten eller att endast ställa krav på att vattnet tillsätts i Sverige. Att ställa krav på att tappning görs i Sverige utgör en kvantitativ exportrestriktion som enbart är tillåten om den är nödvändig, proportionell och lämplig för att skydda beteckningens anseende. Syftet med att begränsa tappningen till svenskt territorium var för att kontrollen skulle kunna utföras på ett effektivt och säkert sätt. Sammantaget bedömer dock Livsmedelsverket numera att kravet på tappning inom Sverige är ett för långtgående krav med hänsyn till den handelshindrande effekt kravet har. Livsmedelsverket har därför tagit bort detta krav ur den kompletterade specifikationen. Vad gäller smaksatt Svensk Vodka har Livsmedelsverket tidigare varit i kontakt med kommissionen och förklarat varför beteckningen numera tas med i specifikationen samt att syftet hela tiden varit att skydda denna beteckning. Kommissionen har tidigare uppgett att beteckningen bör tas med i samma specifikation som specifikationen för Svensk Vodka, och att en bedömning av beteckningen får göras när specifikationen lämnas in. En del företag i branschen har därefter kritiserat att smaksatt vodka har tagits med i beteckningen. Kommissionen har nu granskat kravspecifikationen och kommit fram till slutsatsen att det kräver en ny ansökan om skydd om smaksatt Svensk Vodka ska kunna skyddas som en geografisk beteckning enligt förordning (EG) nr 110/2008. Något alternativ till att ta bort smaksatt svensk vodka ur specifikationen finns därför inte i nuläget. Däremot är det möjligt att längre fram ansöka om skydd för smaksatt Svensk Vodka. 5. Effekterna av att någon reglering inte kommer till stånd Om kompletteringarna inte skickas in kan den geografiska beteckningen för Svensk Vodka komma att tas bort. Det skulle innebära att allmänna märkningsregler samt de generella reglerna för vodka tillämpas. Beteckningen svensk kan därmed fortfarande användas, men kopplingen till det geografiska området kommer i sådant fall att vara betydligt svagare än enligt de geografiska beteckningarna. Detta leder till att användandet av beteckningen svensk gällande vodka kan komma att urvattnas. Det riskerar även att

7 LIVSMEDELSVERKET PM 7 (11) leda till att produkternas anseende försämras. Om beteckningen stryks kommer produkterna inte att ingå i handelsavtal mellan EU och tredjeland, vilket kan påverka exportmarknaden. 6. Vilka berörs av regleringen Det är huvudsakligen producenter av vodka som berörs, liksom branchorganisationen. Även konsumenter berörs av regleringen. 7. De bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar sig på Av 2 a förordningen (2009:1425) om kontroll av skyddade beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel framgår att Livsmedelsverket ska utföra de uppgifter som en medlemsstat har när det gäller kravspecifikationer för spritdrycker enligt artikel 20 i förordning (EG) nr 110/ Vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser regleringen medför och en jämförelse av konsekvenserna för de övervägda regleringsalternativen Svensk Vodka är en stor exportprodukt för Sverige. För vissa producenter innebär de föreslagna kravspecifikationerna att den vodka de producerar inte skulle omfattas av kravspecifikationerna. Detta kan få negativa ekonomiska konsekvenser för de berörda företagen. Att en produkt inte längre inkluderas i den geografiska beteckningen för Svensk Vodka kan leda till att producenten flyttar den del av produktionen som nu sker i Sverige till ett annat land, då den geografiska beteckningen inte längre kan användas. Det kan även leda till att produktionssteg flyttas till Sverige för att produkterna ska omfattas av de geografiska beteckningarna. Arbetstillfällen kan därmed så väl försvinna som tillkomma. Den föreslagna specifikationen kommer att innebära att konsumenter inte blir vilseledda över produkternas innehåll och att det finns en tydlig koppling mellan det geografiska området och produkterna. Anseendet för produkterna kommer att behållas och eventuellt förstärkas, då produkterna måste hålla hög kvalitet för att kunna leva upp till den geografiska beteckningen. Om de kompletterade specifikationerna ändras på så sätt att det ställs lägre krav på de geografiska beteckningarna kommer fler tillverkare kunna använda de geografiska beteckningarna. Det leder till ett bredare utbud av produkterna. De lägre kraven kan leda till att den produktion som idag utförs i Sverige fortsätter att utföras i Sverige. Det kan även leda till att produktion som i dagsläget utförs i Sverige flyttas utomlands då lägre produktionskostnader kan uppnås i andra länder, medan de geografiska beteckningarna fortfarande kan användas. Anseendet för produkterna kan eventuellt minska om den

8 LIVSMEDELSVERKET PM 8 (11) geografiska kopplingen försvagas och konsumenter kan vilseledas i fråga om det geografiska ursprunget. Ett antal producenter i Sverige tillverkar enligt den föreslagna specifikationen. 9. Bedömning av om regleringen överensstämmer med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen Förslagen bedöms överensstämma med EU-rätten. Kravet på att tappning görs i Sverige har tagits bort. Krav på tappning utgör en åtgärd med motsvarande verkan som en kvantitativ exportrestriktion som enbart är tillåten om den är nödvändig, proportionell och lämplig för att skydda beteckningens anseende. Av artikel 10 i kommissionens förordning (EU) nr 716/2013 av den 25 juli 2013 om tillämpningsbestämmelser för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 110/2008 om definition, beskrivning, presentation och märkning av, samt skydd av geografiska beteckningar för, spritdrycker (tillämpningsförordningen) framgår också att krav på förpackning inom det geografiska området ska motiveras särskilt. EU-domstolen har i flera mål berört frågan om krav på förpackning/tappning inom det geografiska området kan anses förenligt med EU-rätten (mål C-388/95, Rioja, mål C-108/01, Parmaskinka och mål C , Grana Padano). Generellt kan sägas att det för att ett krav på förpackning eller tappning inom det geografiska området ska vara tillåtet krävs att förpackningen/tappningen är ett moment som kräver att man iakttar särskilda krav. I de fall kravet ansågs berättigat framkom bl.a. att produkten kunde skadas om inte förpackningen eller tappningen utfördes på korrekt sätt i enlighet med specifika regler om hur förpackningen/tappningen skulle gå till. I vissa fall kunde även transporten av produkten i oförpackat skick skada produktens kvalitet. Sammantaget har Livsmedelsverket bedömt att det inte har framkommit tillräckliga skäl för att ett krav på tappning ska anses vara berättigat. Kravet på tappning bedöms vara ett för långtgående krav med hänsyn till den handelshindrande effekt kravet har. Övriga krav på anknytning till det geografiska området bedöms vara nödvändiga för att produkten ska anses ha en tydlig koppling till området. Beträffande kravet på svenskt vatten regleras vilka krav som uppställs på vattnet som tillsätts i spritdrycker i bilaga I punkt 6 till förordning (EG) nr 110/2008. Det kan ifrågasättas om de striktare kraven på svenskt vatten när det gäller aktinomyceter och klorrening är tillräckligt för att uppställa krav på svenskt vatten. Övriga skäl som har framförts för ett krav på svenskt vatten, såsom Svenskt vattens branschriktlinjer, har bedömts inte vara tillräckligt konkreta för att kunna motivera kravet på svenskt vatten. Det vatten som används kan komma från olika delar i Sverige och det kan vara både dricksvatten som kommer från ytvatten och grundvatten. Att det inte är mer preciserat vilket vatten som ska användas kan tala emot att det finns skäl att uppställa ett krav på svenskt vatten. Mot bakgrund av att merparten av företagen i branschen har bedömt att

9 LIVSMEDELSVERKET PM 9 (11) kravet på svenskt vatten är viktigt bl.a. för att tillgodose konsumenternas förväntningar på en svensk produkt görs bedömningen att kravet ändå bör behållas. Kravet på svenskt vatten bör motiveras särskilt när kravspecifikationen ges in till kommissionen. 10. Bedömning av om särskilda hänsyn behöver tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och om det finns behov av speciella informationsinsatser Livsmedelsverket förfogar inte över tidpunkten för när specifikationen av den geografiska beteckningen ska antas. Livsmedelsverket informerar berörda aktörer om processen bl.a. via webben. 11. Antalet företag som berörs, vilka branscher företagen är verksamma i samt storleken på företagen Det är spritbranschen och företag som tillverkar vodka som berörs av ändringarna. Företagen som tillverkar de aktuella produkterna skiljer sig mycket i storlek. Det finns så väl aktörer som omsätter 100-tals miljoner svenska kronor årligen som aktörer som bedriver småskalig verksamhet. Det finns ca 70 registrerade spritanläggningar i Sverige. Av uppgifter från branschen från 2016 har bl.a. följande framkommit. Av de 70 registrerade anläggningarna är ca ett 40-tal spritproducenter. Av dessa är närmare 90% av småskalig karaktär med lokala råvaror och lokal prägel. Det finns tiotalet producenter av akvavit i Sverige och av dessa är 7 medlemmar i SVL. Det finns ca 6 tillverkare av punsch, varav 3 är medlemmar och en är representerad i föreningen via sin varumärkesägare/leverantör. Det dominerade punschvarumärket finns också representerat i föreningen, men produktionen görs i Finland. Det finns ca 17 vodkaproducenter, varav 11 är medlemmar i SVL. De som inte är medlemmar i föreningen är främst destillerier med mycket lokal anknytning och koppling till upplevelsenäringen. Enligt uppgifter från branschen så finns det totalt ett tiotal tillverkare som redan idag använder sig av de skyddade beteckningarna för Svensk Akvavit, Svensk Punsch och Svensk Vodka. 12. Vilken tidsåtgång regleringen kan föra med sig för företagen och vad regleringen innebär för företagens administrativa kostnader De producenter vars produkter kommer att fortsätta att omfattas av den redan befintliga geografiska beteckningen behöver inte vidta några ytterligare åtgärder. För dem uppstår inga kostnader. I den mån en producent inte längre kommer att kunna använda sig av beteckningen kommer denna endera behöva göra förändringar i sina produktionsled, för att inkluderas, eller göra förändringar i märkningen på sina produkter. Livsmedelsverket

10 LIVSMEDELSVERKET PM 10 (11) saknar uppgifter om vilken tidsåtgång och vilka kostnader som är förknippade med att ändra produkternas märkning. 13. Vilka andra kostnader den föreslagna regleringen medför för företagen och vilka förändringar i verksamheten som företagen kan behöva vidta till följd av den föreslagna regleringen Då den geografiska beteckningen medför ett gott anseende för produkten kan detta anseende sjunka för de produkter som inte längre kan använda beteckningen, vilket i sin tur kan leda till minskad försäljning. Detta kan komma att påverka exportmarknaden. 14. Vilken utsträckning regleringen kan komma att påverka konkurrensförhållandena för företagen Konkurrensförhållandena kommer att påverkas av att vissa producenter som vill använda den geografiska beteckningen inte kommer att kunna göra det, medan andra producenter kan kalla sina produkter för Svensk Vodka. Den geografiska beteckningen bedöms ge produkten ett bättre anseende. Den geografiska beteckningen ställer dock även större krav på de produkter som omfattas, vilket kan leda till en dyrare tillverkning. 15. Hur regleringen i andra avseenden kan komma att påverka företagen, och om särskilda hänsyn behöver tas till små företag vid reglernas utformning Det bör inte finnas behov av särskilda hänsyn för mindre företag. Skyddet av geografiska beteckningar brukar dock i sig främst gagna små och medelstora företag. 16. Effekter för stat, kommuner och landsting Det är Livsmedelsverket som utövar kontrollansvaret för spritdrycker och när kravspecifikationerna är fastställda är verket skyldigt att kontrollera om kraven uppfylls innan produkterna släpps ut på marknaden. När kravspecifikationerna är fastställda kan det därför medföra ett visst utökat arbete för Livsmedelsverket. Kostnaderna för kontrollerna ska bäras av producenterna enligt förordning (EG) nr 110/2008. Kommuner och landsting kan eventuellt påverkas om någon producent väljer att göra förändringar i sin produktion och på så sätt påverkar antalet arbetstillfällen i kommunen. I övrigt berörs inte kommuner och landsting direkt av regleringen.

11 LIVSMEDELSVERKET PM 11 (11) 17. Jämställdhet och miljö Livsmedelsverket kan inte se att förslaget har några effekter ur jämställdhetssynpunkt. Gällande miljön skapas ett incitament för att en större del av tillverkningen av Svensk Vodka ska utföras i Sverige. Det är därför möjligt att användandet av svenska råvaror samt utsläppen som följer av produktionen ökar. Om de tillverkare som inte kommer kunna använda sig av de geografiska beteckningarna i stället väljer att flytta hela sin verksamhet till ett annat land blir dock effekten den motsatta. De olika kraven i kravspecifikationen skulle även kunna påverka hur stora utsläpp som görs vid transport av produkterna både i negativ och i positiv riktning. Kontaktperson vid Livsmedelsverket Ann Mohlén Årling,

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Värmländskt skrädmjöl

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Värmländskt skrädmjöl 1 (7) Konsekvensutredning Område Strategisk utveckling och stöd Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Värmländskt skrädmjöl 1. Beskrivning av problemet

Läs mer

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Wrångebäcksost

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Wrångebäcksost 1 (7) gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Wrångebäcksost 1. Beskrivning av problemet och vad Livsmedelsverket vill uppnå En skyddad ursprungsbeteckning för livsmedel

Läs mer

Ändring i lagen om kontroll av skyddade beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändring i lagen om kontroll av skyddade beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändring i lagen om kontroll av skyddade beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 2 mars 2017 Sven-Erik Bucht Maria

Läs mer

Förslag till ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen

Förslag till ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1 (5) PM Enligt sändlista Förslag till ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen Livsmedelsverkets förslag Det

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag om nya föreskrifter om kaseiner och kaseinater i livsmedel och om upphävande av

Konsekvensutredning av förslag om nya föreskrifter om kaseiner och kaseinater i livsmedel och om upphävande av 1 (8) Konsekvensutredning av förslag om nya föreskrifter om kaseiner och kaseinater i livsmedel och om upphävande av Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 1993:28) och allmänna råd om kaseiner och kaseinater

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM50. Ny förordning om spritdrycker. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM50. Ny förordning om spritdrycker. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Ny förordning om spritdrycker Näringsdepartementet 2017-01-03 Dokumentbeteckning KOM(2016) 750 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om definition, presentation

Läs mer

1 (5) VODKA KORRIGERING TEKNISKT UNDERLAG. Datum för mottagande. Antal sidor: 6. Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska.

1 (5) VODKA KORRIGERING TEKNISKT UNDERLAG. Datum för mottagande. Antal sidor: 6. Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska. 1 (5) VODKA KORRIGERING TEKNISKT UNDERLAG Datum för mottagande Antal sidor: 6 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer Den beteckning som är registrerad Svensk Vodka/Swedish Vodka

Läs mer

1 (5) VODKA KORRIGERING TEKNISKT UNDERLAG. Datum för mottagande. Antal sidor: 3. Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska.

1 (5) VODKA KORRIGERING TEKNISKT UNDERLAG. Datum för mottagande. Antal sidor: 3. Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska. 1 (5) VODKA KORRIGERING TEKNISKT UNDERLAG Datum för mottagande Antal sidor: 3 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer Den beteckning som är registrerad Svensk Vodka/Swedish Vodka

Läs mer

Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen

Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1 (5) Promemoria Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1. Inledning Denna promemoria handlar

Läs mer

TEKNISKT UNDERLAG 1 (5) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer:

TEKNISKT UNDERLAG 1 (5) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: 1 (5) TEKNISKT UNDERLAG Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: Den beteckning som är registrerad Svensk Aquavit/Svensk Akvavit/Swedish

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM111. Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM111. Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska Regeringskansliet Faktapromemoria Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska ursprungsbeteckningar till andra produkter än jordbruksprodukter Justitiedepartementet 2014-09-01 Dokumentbeteckning

Läs mer

Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel

Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel 1 (7) PM Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel 1. Inledning Livsmedelsverket remitterar ett förslag om föreskrifter om D-vitaminberikning av vissa livsmedel, se bilaga 2. Vitaminberikning

Läs mer

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften.

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften. 2016-10-13 Diarienummer 3.6.16-7754/16 Rubrik Konsekvensutredning avseende Statens jordbruksverk föreskrifter (2017:XX) om ändring i föreskrifterna (SJVFS 1995:90) om certifiering m.m. av utsädespotatis

Läs mer

Förslag till föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2006:21) om avgifter för offentlig kontroll, prövning och registrering

Förslag till föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2006:21) om avgifter för offentlig kontroll, prövning och registrering 1 (10) PM Enligt sändlista Förslag till föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2006:21) om avgifter för offentlig kontroll, prövning och registrering 1. Sammanfattning I samband

Läs mer

Ändring i lagen om kontroll av skyddade beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel

Ändring i lagen om kontroll av skyddade beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel Miljö- och jordbruksutskottets betänkande 2016/17:MJU21 Ändring i lagen om kontroll av skyddade beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens

Läs mer

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter KONSEKVENS- Dnr 2.3.16-5762/13 UTREDNING 2016-09-08 EU-fondsenheten Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Statens

Läs mer

Reviderad konsekvensutredning avseende förslag till:

Reviderad konsekvensutredning avseende förslag till: konsekvensutredning 1 (6) konsekvensutredning avseende förslag till: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om produktkrav på explosiva varor för civilt bruk och plastiska sprängämnen

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändringsföreskrifter avseende nya gränsvärden för ämnena fenol, bly och bisfenol A i leksaker

Konsekvensutredning av förslag till ändringsföreskrifter avseende nya gränsvärden för ämnena fenol, bly och bisfenol A i leksaker Juridiska sekretariatet Sofie Johansson Jurist Till: Sändlistan Konsekvensutredning av förslag till ändringsföreskrifter avseende nya gränsvärden för ämnena fenol, bly och bisfenol A i leksaker A Allmänt

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49)

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49) 2016-05-04 Dnr 4.4.16-1619/16 Miljöregelenheten Magnus Sandström Tfn: 036-15 89 34 E-post: magnus.sandstrom@jordbruksverket.se Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-11350/14 UTREDNING 2014-11-10 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Yttrande över föreskrifter om genomförande av EU:s nya tobaksproduktdirektiv 2014/40/EU

Yttrande över föreskrifter om genomförande av EU:s nya tobaksproduktdirektiv 2014/40/EU Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrifter om kontroll av ekologisk produktion

Konsekvensutredning av förslag till föreskrifter om kontroll av ekologisk produktion KONSEKVENSUTREDNING 1 (11) Enligt sändlista Konsekvensutredning av förslag till föreskrifter om kontroll av ekologisk produktion 1. Beskrivning av problemet och vad Livsmedelsverket vill uppnå Livsmedelsverket

Läs mer

Skatteverket 1(6) KONSEKVENSUTREDNING Monika Andersson Datum Dnr /

Skatteverket 1(6) KONSEKVENSUTREDNING Monika Andersson Datum Dnr / Skatteverket 1(6) Dnr 131 392952-12/111 Konsekvensutredning enligt förordningen ( 2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning A Allmänt 1 BESKRIVNING AV PROBLEMET De förenklade ledsagardokumenten

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till:

Konsekvensutredning avseende förslag till: MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Konsekvensutredning avseende förslag till: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om produktkrav på explosiva

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till ändring i föreskrifter (LIVSFS 2014:4) om livsmedelsinformation

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till ändring i föreskrifter (LIVSFS 2014:4) om livsmedelsinformation Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning Jordbruksverket Diarienummer 31-6484/12 Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning 1. Beskrivning av problemet och

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6)

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6) Datum 1 Beteckning Förvaltningsavdelningen Sofia Tiberg Direktnr: 08-406 83 05 E-post: sofia.tiberg@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: Förslag till Swedacs nya föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Vägledning. Vägledning till Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:11) om cider

Vägledning. Vägledning till Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:11) om cider Vägledning Vägledning till Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:11) om cider Innehåll 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Vad händer om föreskrifterna om cider inte följs?... 5 4 Kommentarer till

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om berikning av vissa livsmedel

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om berikning av vissa livsmedel Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur

Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur 1(5) 2014-09-12 Dnr: 6.6.16-9367/14 Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur A Allmänt 1 Beskrivning av

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 530 slutlig 2011/0231 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om definition, beskrivning, presentation och märkning av, samt

Läs mer

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden.

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden. Myndighet Myndigheten för press, radio och tv Diarienummer 18/04050 Rubrik Föreskrifter om ändring i föreskrifter om presstöd (MPRTFS 2016:1) A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Regeringen

Läs mer

Ni bereds härmed tillfälle att yttra er över bifogade förslag till ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2011:12) om extraktionsmedel.

Ni bereds härmed tillfälle att yttra er över bifogade förslag till ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2011:12) om extraktionsmedel. Från: maria.romberg@slv.se Skickat: den 11 september 2018 15:42 Till: info@aivo.se; mwp@telia.com; info@axfood.se; info@bergendahls.se; kontoret@biodynamisk.se; info@coop.se; info@svenskdagligvaruhandel.se;

Läs mer

Har meddelandeflagga. Vi emotser ert yttrande senast 8 februari Var vänlig ange dnr 2019/00423 i yttrandet.

Har meddelandeflagga. Vi emotser ert yttrande senast 8 februari Var vänlig ange dnr 2019/00423 i yttrandet. Från: maria.romberg@slv.se Skickat: den 23 januari 2019 14:33 Till: pharma@abigo.se; kundservice@apoteket.se; info@as-faktor.se; info@baricol.se; dietistbyran@allergimat.com; dietisternasriksforbund@drf.nu;

Läs mer

ram för Allmänt är om Verkställighet livslångt lärande kvalifikationer för medlemsstaterna Kvalitetssäkring av styrdokument anges

ram för Allmänt är om Verkställighet livslångt lärande kvalifikationer för medlemsstaterna Kvalitetssäkring av styrdokument anges 1 (5) Datum: 2015-12-22 Konsekvensutredning över förslag till Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om referens ram för kvalifikationer för livslångt lärande Enligt 4 förordningen (2007:1244) omm

Läs mer

Livsmedelsverkets förslag om anpassning till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 609/2013

Livsmedelsverkets förslag om anpassning till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 609/2013 1 (16) REMISS Livsmedelsverkets förslag om anpassning till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 609/2013 1. Bakgrund 2. Upphävande av Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2000:14) om särskilda

Läs mer

* Skatteverket 1(7) KONSEKVENSUTREDNING

* Skatteverket 1(7) KONSEKVENSUTREDNING * Skatteverket 1(7) Konsekvensutredning för Skatteverkets föreskrift om godkännande av skatteupplag enligt lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen (1994:1776) om skatt

Läs mer

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning Rättssekretariatet Elin Brunell Dnr: 2013:1116 1 (6) Med stöd av bemyndigande i 3 kap. 2 och 4 kap. 13 förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare (behörighetsförordningen)

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd. från utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd. från utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 2005/0028(COD) 11.10.2006 YTTRANDE från utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd till utskottet för miljö, folkhälsa

Läs mer

Skyddade beteckningar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner

Skyddade beteckningar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Skyddade beteckningar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Inom EU är det möjligt att registrera beteckningar för vissa speciella livsmedel. Beteckningarna är Skyddad ursprungsbeteckning,

Läs mer

Kompletterande promemoria avseende förslagen om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten

Kompletterande promemoria avseende förslagen om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten 1 (8) Kompletterande promemoria avseende förslagen om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten I juli 2015 skickade Livsmedelsverket ut en remiss med förslag till ändring

Läs mer

8.1.2014 A7-0158/40 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr /2013

8.1.2014 A7-0158/40 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr /2013 8.1.2014 A7-0158/40 Ändringsförslag 40 Paolo Bartolozzi för PPE-gruppen Mario Pirillo för S&D-gruppen Eduard-Raul Hellvig för ALDE-gruppen Anna Rosbach för ECR-gruppen Kartika Tamara Liotard för GUE/NGL-gruppen

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481 Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning Föreskrifter som ska ersätta Vägverkets

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.9.2011 KOM(2011) 577 slutlig 2011/0248 (CNS) Förslag till RÅDETS BESLUT om ändring av beslut 2007/659/EG när det gäller dess tillämpningstid och den årliga kvot som

Läs mer

Förslag till ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:18) om juice och nektar

Förslag till ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:18) om juice och nektar 1 (7) Förslag till ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:18) om juice och nektar 1. Förslaget Livsmedelsverket föreslår att Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:18) om fruktjuice

Läs mer

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Dnr 6.4.16.5005/14 2014-05-19 Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2014:15) om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:38) om växtskadegörare som omfattas av Europeiska

Läs mer

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler

Läs mer

TEKNISKT UNDERLAG 3 1 (6) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer:

TEKNISKT UNDERLAG 3 1 (6) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: 1 (6) TEKNISKT UNDERLAG 3 Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: Den beteckning som är registrerad Svensk Aquavit/Svensk Akvavit/Swedish

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

A Allmänt. Myndighetens namn: Statens folkhälsoinstitut. 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt. Myndighetens namn: Statens folkhälsoinstitut. 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Myndighetens namn: Statens folkhälsoinstitut Diarienummer VERK 2011/472 Rubrik Ändring av Statens folkhälsoinstituts föreskrifter (FHIFS 2011:1) om teknisk sprit A Allmänt 1. Beskrivning av problemet och

Läs mer

Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX

Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX Datum 2019-09-25 2019/360 Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX Allmänt Enligt 4 i förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning, KUF,

Läs mer

Läkemedelsverkets förslag till ändring i verkets föreskrifter (LVFS 2013:10) om kosmetiska produkter

Läkemedelsverkets förslag till ändring i verkets föreskrifter (LVFS 2013:10) om kosmetiska produkter Datum: 2014-01-24 Dnr: 3.1-2014-004924 Rättsenheten Linda Nylander Enligt sändlista Läkemedelsverkets förslag till ändring i verkets föreskrifter (LVFS 2013:10) om kosmetiska produkter Ni får här tillfälle

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den.

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den. Utkast 17.6.2016 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker och lagen om accis på vissa dryckesförpackningar PROPOSITIONENS

Läs mer

BILAGA I. Namn SUB/SGB-XX-XXXX Datum för ansökan: XX-XX-XXXX

BILAGA I. Namn SUB/SGB-XX-XXXX Datum för ansökan: XX-XX-XXXX SV BILAGA I SAMMANFATTANDE DOKUMENT Namn SUB/SGB-XX-XXXX Datum för ansökan: XX-XX-XXXX 1. NAMN SOM SKA REGISTRERAS 2. TREDJELAND TILL VILKET DET AVGRÄNSADE OMRÅDET HÖR 3. TYP AV GEOGRAFISK BETECKNING 4.

Läs mer

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Datum Dnr 2014-01-21 131 257081-12/111 Konsekvensutredning av att Skatteverket meddelar nya föreskrifter om säkerhet enligt lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter

Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter Myndighetens namn Energimyndigheten 079-11-1461 Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter En konsekvensutredning ska innehålla följande 1. A Beskrivning

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller Energimyndigheten 2018-10-05 Diarienummer 2018-14133 Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller 1. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 23.1.2006 KOM(2006) 12 slutlig 2006/0007 (CNS) Förslag till RÅDETS DIREKTIV om befrielse från införselskatter på varor i småförsändelser av icke-kommersiell

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2008R0110 SV 26.02.2012 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 110/2008

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 110/2008. av den 15 januari 2008

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 110/2008. av den 15 januari 2008 L 39/16 SV Europeiska unionens officiella tidning 13.2.2008 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 110/2008 av den 15 januari 2008 om definition, beskrivning, presentation och märkning av, samt

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 1.12.2016 COM(2016) 750 final 2016/0392 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om definition, presentation och märkning av spritdrycker, användning

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM163. EU:s anslutning till Lissabonöverenskommelsen. ursprungsbeteckningar och geografiska beteckningar

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM163. EU:s anslutning till Lissabonöverenskommelsen. ursprungsbeteckningar och geografiska beteckningar Regeringskansliet Faktapromemoria EU:s anslutning till Lissabonöverenskommelsen för skydd av ursprungsbeteckningar och geografiska beteckningar Justitiedepartementet 2018-09-12 Dokumentbeteckning COM(2018)

Läs mer

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor)

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor) ...-,,,_...- A R B E T S M I L J Ö VERKET REMISS Datum Vår beteckning 2015-02-11 RT 2014/107222 Sid 1 (1) Enheten för teknik Stefan Nygård, 010-730 98 59 arbetsmiljoverket@av.se Förslag till föreskrifter

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om nya livsmedel

Yttrande över förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om nya livsmedel 1 (5) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-02-19 2014-000497- Remiss Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 26 februari 2014 Livsmedelsverket Att: Niklas Montell Box 622 751

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 1(6) Carina Larsson KONSEKVENSANALYS Generaldirektörens stab 2011-06-01 Dnr 11EV1250 0550-851 22 carina.larsson@elsakerhetsverket.se KONSEKVENSANALYS AVSEENDE ELSTÄNGSELAPPARATER OCH ELSTÄNGSEL 1. Beskrivning

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 190/8 SV KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/1061 av den 26 juli 2018 om förnyelse av t av det verksamma ämnet karfentrazonetyl i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG)

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Myndighetens namn Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Diarienummer 2009-7606 Konsekvensutredning avseende förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om krav på utbildning

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93.

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 207-05-08 206/3002 Avdelningen för juridik och inre marknad Henrik Carlborg Direktnr: 08-406 83 70 E-post: henrik.carlborg@swedac.se Remiss, införande av regler om flexibel ackreditering, ändrade regler

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om ekologisk produktion i storhushåll

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om ekologisk produktion i storhushåll Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Föreskrifter om livsmedelsinformation;

Föreskrifter om livsmedelsinformation; Föreskrifter om livsmedelsinformation; (H 125) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version innehåller ändringar och till

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2018-03-15 Diarienr 2017-8758 Enheten för säker hantering av farliga ämnen Jan Nilsson 010-240 52 11 jan.nilsson@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Rubrik Ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska sortlistan,

Rubrik Ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska sortlistan, Myndighet Statens jordbruksverk Diarienummer Dnr 3.6.16-07875/2019, Dnr 3.6.16-07876/2019. Rubrik Ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska

Läs mer

Enligt sändlista. För övrig information om innebörden av den nya föreskriften hänvisas till bifogad konsekvensutredning.

Enligt sändlista. För övrig information om innebörden av den nya föreskriften hänvisas till bifogad konsekvensutredning. Datum: 2012-04-03 Dnr: 581:2012/502594 Enheten för kosmetika och hygienprodukter Kerstin Kahlén Enligt sändlista Läkemedelsverkets förslag till ändring av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2007:4) om

Läs mer

1. Problemet och vad som ska uppnås

1. Problemet och vad som ska uppnås Dnr 581:2010/510012 Konsekvensutredning gällande förslag till föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter LVFS 2006:3 och LVFS 2006:11. 1. Problemet och vad som ska uppnås I Europeiska gemenskapen

Läs mer

Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel

Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel REMISS 1 (7) Området för strategisk utveckling och stöd Juridiska avdelningen Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel 1. Bakgrund Livsmedelsverket har tidigare remitterat ett förslag

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring med anledning av amerikansk yngelröta och varroakvalster hos bin

Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring med anledning av amerikansk yngelröta och varroakvalster hos bin 1(5) Dnr 6.2.16-11874/14 2015-01-29 Regelenheten Anders Johansson Tfn: 036-15 59 71 E-post: anders.johansson@jordbruksverket.se Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring

Läs mer

1 (5) Myndighetens namn Jordbruksverket. Diarienummer /12

1 (5) Myndighetens namn Jordbruksverket. Diarienummer /12 Myndighetens namn Jordbruksverket Diarienummer 22-8656/12 Rubrik Konsekvensutredning gällande föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:24) om certifiering m.m. av utsäde

Läs mer

Regelrådets ställningstagande. Innehållet i förslaget. Skälen för Regelrådets ställningstagande. Bakgrund och syfte med förslaget

Regelrådets ställningstagande. Innehållet i förslaget. Skälen för Regelrådets ställningstagande. Bakgrund och syfte med förslaget Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker

Lag. om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker Lag om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker (1127/2010) lagens rubrik samt

Läs mer

1. Förslaget sammanfattat. 3,8 5,0 µg/l (0,38 0,5. 2. Konsumtionsmjölk 1,5-3 % fetthalt. högst 3,0 % fetthalt 4. Motsvarande laktosfria produkter

1. Förslaget sammanfattat. 3,8 5,0 µg/l (0,38 0,5. 2. Konsumtionsmjölk 1,5-3 % fetthalt. högst 3,0 % fetthalt 4. Motsvarande laktosfria produkter 1 (7) Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel 1. Förslaget sammanfattat Kraven på obligatorisk berikning föreslås ändras enligt följande (se även bilagan med föreskriftsutkast). Livsmedel

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning. A Allmänt. Klicka eller tryck här för att ange text.

Konsekvensutredning. A Allmänt. Klicka eller tryck här för att ange text. 1(8) Klicka eller tryck här för att ange datum. Dnr Klicka eller tryck här för att ange text. Klicka eller tryck här för att ange text. Konsekvensutredning Förslag till nya föreskrifter: Statens jordbruksverks

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM104. Ändring i alkoholskattedirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM104. Ändring i alkoholskattedirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring i alkoholskattedirektivet Finansdepartementet 2018-06-13 Dokumentbeteckning COM(2018) 334 Förslag till rådets direktiv om ändring i direktiv 92/83/EEG om harmonisering

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25 Från: Skickat: den 22 oktober 2018 09:25 Till: Ämne: Remiss förslag på upphävande av SJVFS 2012:22 Bifogade filer: Särskild konsekvensanalys SJVFS 2012-22.pdf; SJVFS

Läs mer

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning.

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning. Från: Statsbidrag.likvärdigskola Skickat: den 18 april 2018 16:09 Ämne: Remiss föreskrifter statsbidrag likvärdig skola Bifogade filer: Missiv Likvärdig skola

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Hantering av brandfarliga vätskor A. Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå De idag gällande föreskrifterna är beslutade när tidigare

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 18.05.2001 KOM(2001) 266 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om komplettering av bilagan till kommissionens förordning (EG) nr 1107/96 om registrering

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av ny elsäkerhetslag

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av ny elsäkerhetslag Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Tullverkets förslag till föreskrift om anmälan till Tullverket vid utförsel m.m. av krigsmaterial

Yttrande över Tullverkets förslag till föreskrift om anmälan till Tullverket vid utförsel m.m. av krigsmaterial Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om elektromagnetiska fält

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om elektromagnetiska fält Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM13. Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM13. Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten Justitiedepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016) 595 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer