Verksamhetsberättelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Styrelsen för forskarutbildning Verksamhetsår 2015 Dnr: 1-143/2016 Fastställd genom dekanbeslut 2016:12

2 Styrelsen för forskarutbildning 2015 Dekan: Anders Gustafsson Prodekan: Marianne Schultzberg INNEHÅLL 1 INLEDNING 1 2 STYRELSENS MÅL OCH PRIORITERADE AKTIVITETER STRATEGIOMRÅDE: MEDARBETARE 1 REKRYTERING 1 LEDARSKAP 4 INCITAMENT STRATEGIOMRÅDE: INFRASTRUKTUR STRATEGIOMRÅDE: SAMVERKAN 8 NÄRINGSLIVSSAMVERKAN OCH INNOVATIONER 8 INTERNATIONELLA SAMARBETEN STRATEGIOMRÅDE: FINANSIERING UPPDRAG UTANFÖR STRATEGIOMRÅDENA 11 3 BUDGET OCH UTFALL 12 4 STYRELSENS SAMMANSÄTTNING OCH ARBETSSÄTT 12 Förkortningar FUS Styrelsen för forskarutbildning FS Styrelsen för forskning US Styrelsen för utbildning CSTP Clinical science training programme finansieringsprogram för forskarutbildning för studenter inom grundutbildning Forskar-AT Del finansiering av forskningstjänst inom läkarnas allmäntjänstgöring (AT) ISP Individuell studieplan KI Karolinska Institutet KID Fakultetsmedel för delfinansiering av doktorander SFO Strategiska forskningsområden VP Verksamhetsplan VB Verksamhetsberättelse Exit poll En enkät som skickas till alla doktorander efter disputationen (se kap 1)

3 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) 1 Inledning Styrelsen för forskarutbildning är en av KI:s verksamhetsstyrelser och har av rektor delegerats ansvar för att organisera forskarutbildningen på KI, vilket innefattar kvalitetsfrågor, verksamhetsutveckling, riktlinjer och regler samt utvärdering och uppföljning. Rektor har uppdragit åt verksamhetsstyrelserna att följa upp sin verksamhet och redovisa detta i en verksamhetsberättelse. Verksamhetsberättelsen för 2015 ska följa den upprättade verksamhetsplanen och redovisa vilka av de planerade aktiviteter som genomförts och vilka delmål som uppnåtts. Det är viktigt att utvärdera effekten av genomförda aktiviteter, men också mycket svårt. Ett verktyg för denna styrelse, som det hänvisas till på flera ställen i återrapporteringen, är den enkät som skickas till samtliga doktorander i samband med disputation, en s.k. exit poll. Exit poll har skickats ut sedan 2008 och svarsfrekvensen ligger på ca 80 %. Doktoranderna svarar utifrån hela sin forskarutbildning och därför syns sällan effekterna av en åtgärd förrän efter ett antal år. 2 Styrelsens mål och prioriterade aktiviteter 2015 Styrelsen har definierat det övergripande målet för sin verksamhet utifrån intentionerna i Strategi 2018 som: Forskarutbildningen på KI har en så hög kvalitet att en doktorsexamen från KI är en nationellt och internationellt erkänd kvalitetsstämpel. Utifrån detta övergripande mål formulerades delmål och aktiviteter för 2015, strukturerade efter de strategiområden som definierats i Strategi I verksamhetsplanen för 2015 fanns även delmål och aktiviteter med längre perspektiv än bara Dessa har i de flesta fall förts över till den treåriga verksamhetsplanen Strategiområde: Medarbetare Rekrytering Delmål 1: KI rekryterar sina doktorander i konkurrens och attraherar de bästa och mest motiverade doktoranderna Planerade aktiviteter 2015: Följa upp utlysningar av doktorandplatser sedan införandet av obligatoriet. Om färre doktorandplatser utlyses än de som omfattas av obligatoriet ska detta utredas och aktiviteter genomföras för en bättre regelefterlevnad : I samarbete med Personalavdelningen stödja forskargrupperna att bli bättre på rekrytering : Starta flera attraktiva forskarskolor (se delmål 3) : Arbeta mot en research master-utbildning eller på annat sätt underlätta övergång mellan master- och forskarutbildning : Fortsätta att arbeta med kvalitetshöjande åtgärder för att framstå som ett attraktivt alternativ (se övriga aktiviteter i VP:n).

4 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) Under hösten 2015 gjordes en undersökning bland institutionerna för att utröna hur reglerna om utlysning av doktorandplatser efterlevts och för att få en uppfattning om hur många som ingår i gruppen som är undantagna obligatoriet. En sammanställning och analys kommer att göras under våren Under året har diskussioner pågått om det går att införa ett s.k. research master-år som en övergång mellan studier på avancerad nivå och på forskarnivå. Många olika idéer har varit uppe till diskussion och det pågår också en dialog med Utbildningsdepartementet angående eventuella förändringar i Högskoleförordningen. Detta arbete kommer att fortsätta de närmaste åren. Det ligger inom Personalavdelningens löpande uppdrag att vara ett stöd i rekryteringsprocesser, men det har inte gjorts någon särskild satsning under Bättre rekryteringar innebär på sikt bättre avhandlingar och bättre forskare, något som är mycket svårt att utvärdera. Ett arbete pågår dock att se över möjliga utvärderingsmetoder, t.ex. genom alumnundersökningar. Följa upp resultatet av enkät till institutionerna om i vilken mån doktorandplatser har lysts ut. Öka flexibiliteten i övergången mellan master- och forskarstudier. Delmål 2: Diskussion pågår om begränsning av antal doktorander på KI 2015: Undersöka möjligheter/konsekvenser av att begränsa antal doktorander. Styrelsen har diskuterat om det behövs åtgärder för att begränsa antal doktorander och kommit fram till att det inte behövs i och med att antal doktorander ändå förväntas minska framöver till följd av högre doktorandlöner, färre KID-medel och högre krav på god lärandemiljö (se även delmål 9). Målet är uppnått, dvs. diskussion pågår. Statistik tas fram varje år och framtiden får utvisa om några ytterligare åtgärder behövs. Redan nu går det att se en svag trend mot allt färre doktorander började 395 nya doktorander på KI, vilket är 5 % färre än det genomsnittliga antalet nya doktorander under åren (450, 411, 439, 374, 407 st. respektive år).

5 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) Delmål 3: 2018 går väsentligt fler nyantagna doktorander i en forskarskola jämfört med nuläget Planerade aktiviteter : Starta nya forskarskolor och söka nya finansieringsmöjligheter, t.ex. SFO-medel och EU-finansiering. Under 2015 fattades inga beslut om nya forskarskolor, men diskussioner pågår med flera olika konstellationer. Finansieringsfrågor är med i diskussionerna angav 18 % att de deltagit i en forskarskola och 2015 ökade den siffran till 23 % (data från exit poll). Stimulera och bidra till att nya forskarskolor startar samt utreda alternativa modeller för forskarskolor. Söka nya finansieringsmöjligheter för forskarskolor Delmål 4: Forskningsintresserade studenter får stöd att tidigt involveras i forskning och andelen läkare inom prekliniska projekt har ökat (styrelseövergripande: FUS/US) : Arbeta för att öka intresset för sommarforskarskolan för grundutbildningsstudenter. Om söktrycket går upp kan en utökning av antal platser diskuteras. 2015: Utöka antal platser inom CSTP (Clinical Science Training Programme) : Diskutera med styrgruppen för CSTP hur man kan öka intresset för programmet generellt, samt hur man kan öka antalet prekliniska projekt. Ej genomförda aktiviteter: Diskussion har förts men inga förändringar är genomförda. FUS bidrar sedan flera år till att forskningsintresserade studenter får möjlighet att involveras i forskning och har valt att inte lägga ytterligare resurser på detta under Styrelsen för utbildning har det huvudsakliga ansvaret för utbildning på grundnivå och avancerad nivå och där pågår ett arbete med att stärka forskningsanknytningen på KI:s utbildningar. Inom FUS ansvarsområde är delmålet redan uppfyllt genom de pågående satsningarna. Dock behöver fokus på prekliniska projekt föras över till framtida verksamhetsår. Finna åtgärder hur man kan öka intresset för CSTP, samt öka antalet prekliniska projektet. Arbeta för att öka intresset för sommarforskarskolorna

6 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) Ledarskap Delmål 5: Det finns en tydlighet kring hur målen för forskarutbildning följs upp och examineras 2015: Införa ett måluppfyllnadsdokument för varje doktorand där de individuella målen på ett tydligt och pedagogiskt sätt kan följas upp fram till examen. 2015: Handledarintyget i disputationsansökan förbättras så att det utgår från doktorandens måluppfyllnadsdokument : Införa en lärandeplattform för doktorander som ett verktyg för måluppfyllnad. Under året har en av styrelsen utsedd arbetsgrupp tagit fram en progressrapport för doktorander med fokus på måluppfyllnad. Beslut har även fattats om att påbörja en förstudie för införande av ett elektroniskt system för individuella studieplaner (ISP). Syftet med en elektronisk ISP är dels att möjliggöra insyn och översikt, men framför allt för att göra ISP till ett mer levande dokument där revideringar och uppföljningar blir självklara delar av doktorandens utbildning. En ytterligare fråga har införts i exit poll under 2015 där doktorandens egen syn på sin måluppfyllnad efterfrågas. Detta kommer sedan vara en bra grund för det fortsatta arbetet. Att reflektera över sitt lärande är ett av syftena med att arbeta med lärandemål. Under året har det dels införts att doktoranden i en halvtidssammanfattning beskriver sitt lärande i relation till lärandemålen, och dels att ansökan om disputation har ändrats så att doktoranden nu vid varje delarbete beskriver sitt lärande. Detta är en av styrelsens viktigaste frågor och delmålet förväntas vara uppfyllt i slutet av strategiperioden (2018). Införa tydligare målbeskrivningar i individuella studieplanerna Införa rutin så att betygsnämnden lättare kan bedöma uppfyllelse av examensmålen Delmål 6: KI:s forskarutbildningskurser är av hög kvalitet 2015: Anordna kurs för kursansvariga i syfte att förbättra kvaliteten i forskarutbildningskurserna, både vad gäller formalia och det pedagogiska innehållet : Diskutera och fastställa krav för vad som är en kurs på forskarnivå samt hur FUS bättre kan styra vilka kurser som ges.

7 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) En kurs i kursdesign för kursgivare inom forskarutbildning gavs under året där 20 personer deltog. Kursen kommer framöver att utvecklas och målgruppen breddas att även inkludera kursledare på grund- och avancerad nivå. Diskussion pågår i Kurs- och programkommittén kring krav och styrmedel för kurser. Inför 2016 har det fastställts en kravspecifikation för forskarutbildningsprogrammen. Rutiner för programmens återrapportering har också styrts upp (se även delmål 7). De senaste åren har allt fler doktorander uppgivit i exit poll att de är nöjda med kurserna under sin forskarutbildning. 88 % svarar i exit poll 2015 att de tycker att påståendet The quality of the courses was consistently high stämmer mycket bra eller ganska bra för projektspecifika kurser, vilket är lite sämre än för 2014 men i ett längre perspektiv en positiv utveckling. För allmänvetenskapliga kurser är motsvarande siffra 81 %. Delmål 7: Forskarutbildningsprogrammen är omstöpta för att nå största möjliga kvalitet 2015: Utvärdera värdet av och definiera mål/syfte för forskarutbildningsprogram utifrån att det ska bidra till hög kvalitet : Genomföra en omstöpning av nuvarande forskarutbildningsprogram utifrån det definierade målet/syftet ovan, så att de speglar de stora vetenskapsområdena på KI. Vid framtagning av kravspecifikation för de nya programmen ska även innovation/entreprenörskap, hållbar utveckling och lika villkor beaktas. En omstöpning av forskarutbildningsprogrammen har genomförts; dels genom att några program har slagits ihop och ett nytt har inrättats och dels genom att en kravspecifikation har fastställts med syfte att tydliggöra uppdrag och ekonomiska ramar. Rutiner för programmens återrapportering har också gåtts igenom och styrts upp. Delmålet är uppnått. Delmål 8: KI:s handledare har förutsättningar för att ge sina doktorander en forskarutbildning av hög kvalitet 2015: Utbilda forskargruppsledare och handledare i ledarskap, bl.a. genom den kurs som dekanerna för forskarutbildning respektive för forskning tillsammans har initierat. (aktivitet som delas med FS) : Fortsätta att finansiera och utveckla KI:s handledarutbildning

8 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) 2015: Införa ett bäst före-datum för handledarutbildningens webb-kurs så att alla handledare har färska kunskaper om regler och riktlinjer för forskarutbildning. Den första omgången av den nya kursen för forskargruppsledare har genomförts. KI:s handledarutbildning är fortfarande ett viktigt framgångsrecept för kvaliteten i KI:s forskarutbildning. Den verksamheten fortlöper som tidigare. Beslut har fattats att då en ny doktorand ska antas får det inte ha gått mer än fem år sedan huvudhandledaren tog den obligatoriska webb-kursen om regler inom forskarutbildning. I samband med detta har kursen gåtts igenom och uppdaterats. De allra flesta handledare har goda förutsättningar men fortfarande finns det förbättringspotential och styrelsen är medveten om att inte samtliga handledare levererar på högsta nivå. Ytterligare aktiviteter kommer att genomföras framöver. I exit poll 2015 angav 82 % att de skulle rekommendera sin handledare till andra doktorander, vilket är ungefär samma resultat som året innan, men i ett längre perspektiv är detta en trend mot allt fler nöjda doktorander. Alltfler anger också att de har fått adekvat handledning (84 % jmf med 81 % 2014 och 80 % 2013). Delmål 9: Samtliga doktorander antas till en god forskarutbildningsmiljö 2015: Sprida kunskap kring de befintliga riktlinjerna för bedömning av god forskarutbildningsmiljö, vilket också inkluderar bedömning av handledare, samt skapa rutiner för godkännande av forskarutbildningsmiljö före rekrytering/antagning. 2015: Utbilda handledare (se delmål 8) : Göra studiebesök på institutionernas antagningsseminarier för att se hur forskarutbildningsmiljön bedöms.

9 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) Dekanen har haft en dialog med institutionernas studierektorer om rutiner vid antagningen och godkännande av handledare. Arbetet går vidare. En av huvuduppgifterna för styrelsen är att arbeta för en allt bättre forskarutbildningsmiljö på KI, och mycket av både det strategiska och det löpande arbetet innebär aktiviteter som strävar mot detta mål. Ej genomförda aktiviteter: De planerade studiebesöken på institutionernas antagningsseminarier har inte genomförts då det bedömdes att det fanns bättre och mer effektiva sätt att få den dialog som eftersträvades. Bland annat kommer det under 2016 att införas återkommande avstämningsmöten mellan dekan/prodekan och varje studierektor då bl.a. antagningsrutiner kommer att diskuteras. Delmålet är formulerat som en vision snarare än som ett nåbart mål. Allt fler doktorander som svarar i exit poll att de är nöjda med sin forskarutbildning är på sikt ett mått på hur styrelsen har lyckats. I exit poll 2015 angav 92 % att de var generellt nöjda med sin forskarutbildning, vilket i princip är samma resultat som året innan. Detta är resultatet av förändringar som skett under en längre tid och visar på en positiv trend som vi tolkar som att styrelsen är på rätt väg i sitt kvalitetsarbete. Införa rutin för godkännande av forskarutbildningsmiljön före antagning Incitament Delmål 10: Doktorander har möjligheter att uppnå målen för utbildningen även inom ramen för stora samarbetsprojekt : Utarbeta metoder/rutiner för att tydliggöra doktorandens insatser i avhandlingens delarbeten. Stora tidskrävande studier kan innebära färre delarbeten. Detta ställer högre krav på att doktorandens insatser i studien går att särskilja från övriga medförfattares. 2015: Förbättra monitoreringen av doktorander ytterligare för att tydliggöra för doktorand såväl som för handledare och examinatorer att doktoranden uppnår målen för utbildningen, genom att: införa en halvtidssammanfattning där doktoranden tidigare får möjlighet att sätta in sin forskning i ett större sammanhang samt att beskriva lärandeprocessen, införa ett måluppfyllnadsdokument (se delmål 5)

10 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) Disputationsblanketten har ändrats så att det tydligare framgår vad doktoranden har bidragit med i varje delarbete. Diskussion har förts i styrelsen hur kraven på antal publicerade delarbeten i avhandlingen kan sänkas utan att den övergripande kvaliteten sänks. Beslut under Från och med 1 april 2015 ska doktoranden inför halvtidskontrollen skriva en sammanfattning av sitt projekt på ca 10 sidor. I denna ingår också att reflektera över sitt lärande i relation till lärandemålen. Genom att sätta fokus på mål och lärande blir antal delarbeten av mindre betydelse (se även delmål 5). Detta delmål hänger nära samband med delmål 5 om att tydliggöra måluppfyllnad, vilket förväntas vara uppfyllt i slutet av strategiperioden. 2.2 Strategiområde: Infrastruktur Det som tas upp under Infrastruktur i Strategi 2018 berör inte FUS primära ansvarsområde och därför har inte några prioriterade mål och aktiviteter formulerats för 2015 inom detta område. 2.3 Strategiområde: Samverkan Näringslivssamverkan och innovationer Delmål 11: Det finns moment om innovation och entreprenörskap i KI:s forskarutbildning 2015: Införa ett moment om innovation/entreprenörskap på introduktionsdagarna. 2015: Införa en allmänvetenskaplig kurs för doktorander inom innovation/ entreprenörskap. 2015: Starta den första omgången av forskarskolan Drug Discovery and Development, samt utreda förutsättningar för att permanenta forskarskolan. Samtliga aktiviteter är genomförda. Det finns dock inga beslut kring forskarskolan. Delmålet är uppfyllt.

11 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) Internationella samarbeten Delmål 12: KI har flera nya internationella samarbeten som bidrar till en hög kvalitet i forskarutbildningen 2015: Fastställa kriterier för bedömning av förslag på nya samarbeten så att kvaliteten och nyttan av samarbetet kan säkerställas. 2015: Diskutera inom styrelsen vilka länder/lärosäten inom ramen för KI:s övergripande strategi för internationella samarbeten som är strategiska för forskarutbildningen : Verka för ett mer strategiskt användande av de finansieringsmöjligheter som finns bl.a. inom EU (ex. COFUND, MSC-ITN) och att i detta sammanhang inhämta erfarenheter från institutioner. Under våren 2015 tillträdde vicerektor för internationella frågor, vilket är ett nytt uppdrag. Vicerektor är ordföranden i den internationella strategigruppen och har påbörjat arbetet med en ny strategi för KI:s internationalisering. Det arbetet kommer att slutföras under KI har ett nytt formaliserat samarbete: under året tecknades ett samarbetsavtal med China Scholarship Council. Avtalet innebär bland annat att China Scholarship Council kan erbjuda stipendier för forskarutbildningsstudier vid KI. Verka för ett mer strategiskt användande av de finansieringsmöjligheter som finns bl.a. inom EU och att i detta sammanhang inhämta erfarenheter från andra lärosäten. Inom ramen för den övergripande internationella strategin utveckla kriterier för bedömning av förslag på nya samarbeten inom forskarutbildningen så att kvaliteten och nyttan av samarbetet kan säkerställas. Delmål 13: Samarbetet med nuvarande partneruniversitet är stärkt 2015: Slutföra nya avtal med befintliga samarbetspartner för att ytterligare stärka samarbetet, bl.a. med National Institutes of Health (NIH), USA, Nanyang Technological University (NTU) och National University of Singapore (NUS). 2015: Avsätta medel för delfinansiering av doktorander inom befintliga eller nya strategiska internationella samarbeten.

12 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) Under 2015 genomfördes en utlysning av medel för delfinansiering av doktorand inom några av KI:s internationella doktorandprogram. Satsningen syftade till att stärka samarbetet med befintliga samarbetspartner. Två projekt beviljades medel, ett för samarbete med Stellenbosch University i Sydafrika och ett för samarbete med Makerere University i Uganda. Under året förnyades samarbetsavtalen om gemensamma doktorandprogram med National University of Singapore, Nanyang Technological University samt Makerere University. Ej genomförda aktiviteter: Samarbetsavtalet med National Institutes of Health (NIH) förnyades inte under 2015 men diskussioner har inletts rörande nytt samarbetsavtal. Detta är inte ett mätbart mål. Omförhandla/förnya befintligt avtal med National Institutes of Health (NIH). Delmål 14: Minst hälften av KI:s doktorander gör delar av sin utbildning utomlands 2015: FUS resebidrag utökas så att fler doktorander får stöd för att delta i utbildningsmoment utomlands : Vara med och arrangera den planerade internationella sommarforskarskolan i EuroLifes regi samt marknadsföra den bland KI:s masterstudenter och doktorander. 40 doktorander på KI beviljades under året ett resebidrag av FUS på upp till kr för att inom sitt doktorandprojekt inhämta kunskaper utomlands. Detta är en utökad satsning jämfört med 2014, då 22 stycken beviljades resebidrag. Under 2015 tilldelades två doktorander från KI EuroLife-stipendier för deltagande i en sommarkurs i Innsbruck. För 2016 kommer ytterligare en utlysning att göras och för 2017 är en av EuroLifes målsättningar att arrangera en gemensam sommarkurs/sommarforskarskola. 40 % av KI:s doktorander har enligt exit poll tillbringat del av sin forskarutbildning utomlands. Det är en ökning sedan förra årets 33 %. Vara delaktiga i planeringen av den internationella sommarforskarskolan i EuroLifes regi samt marknadsföra den bland KI:s masterstudenter och doktorander.

13 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) Strategiområde: Finansiering Delmål 15: Styrelsens anslag används så att det övergripande målet för hög kvalitet i forskarutbildningen uppnås : En allt större del av budgeten fram till 2018 ska gå till finansiering av forskarskolor, inklusive doktorandförsörjning inom dessa. Detta finansieras framför allt genom en motsvarande minskning av kostnaden för KID-medel. 2015: Vid utvärdering av befintliga forskarutbildningsprogram och utformning av nya program ska hänsyn tas till kostnadseffektivitet i förhållande till kvalitet (se delmål 7). Styrelsen har fattat beslut att inte utlysa KID-medel under Ramarna för styrelsens budget i framtiden har dock förändrats jämfört med det planerade, varför det trots denna åtgärd inte har frigjorts medel för den planerade satsningen på forskarskolor. Diskussion pågår kring prioriteringar i budgeten och hur forskarskolorna ska kunna bli mer kostnadseffektiva. Genom den nya kravspecifikationen för forskarutbildningsprogrammen och nya rutiner för uppföljning finns ett tydligare uppdrag hur dessa medel får användas, vilket innebär kostnadseffektivitet. Detta delmål ligger inom styrelsens löpande ansvar. 2.5 Uppdrag utanför strategiområdena Förutom Strategi 2018 finns även andra fastställda uppdrag som styrelserna bör beakta, t.ex. handlingsplaner för lika villkor och för hållbar utveckling. Dessa aspekter är och ska vara integrerade i alla delar av verksamheten, men kan också formuleras som egna mål enligt nedan. Delmål 16: FUS arbetar aktivt för lika villkor inom KI:s forskarutbildning 2015: Inventera behov av lika villkorsåtgärder inom forskarutbildning som kan införas i KI:s handlingsplan för lika villkor : Verka för en jämnare könsfördelning bland studierektorer för forskarutbildning på institutionerna.

14 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) Åtgärder för lika villkor har formulerats i FUS verksamhetsplan för Dock har ännu inte en övergripande handlingsplan för KI fastställts. Styrelsen arbetar kontinuerligt med att dessa frågeställningar ska beaktas och uppmärksammas i alla delar av sin verksamhet. Mer konkreta åtgärder kommer dock att krävas för att uppnå detta delmål. Verka för en jämnare könsfördelning bland studierektorer för forskarutbildning. Delmål 17: Hållbarhetsarbetet är integrerat och synliggjort i KI:s forskarutbildning 2015: Genomföra aktiviteterna i den handlingsplan för hållbar utveckling inom styrelsens verksamhetsområde som rektor fastställer för Resultatet från en webbenkät om hållbar utveckling (HU), besvarad av KI:s kursansvariga för kurser på forskarnivå, har sammanställts i en rapport. Rapporten visar på goda exempel och andra ämnesområden där den hållbara utvecklingsaspekten kan förtydligas ytterligare inom forskarutbildning. HU har integrerats i den obligatoriska webbkursen för forskarhandledare och i den nya ledarskapskursen för forskargruppsledare. Samtliga forskarutbildningsprogram har inför den nya mandatperioden ( ) fått beskriva hur de kommer att arbeta med HU, vilket också är ett av de kriterier som framöver kommer att följas upp vid programmens årliga återrapporteringar. Arbetet med hållbar utveckling i forskarutbildningen har kontinuerligt synliggjorts på webben. En ny samordnare har utsetts och ett nytt utökat uppdrag har formulerats inför Delmålet är ännu inte uppfyllt. 3 Budget och utfall För verksamhetsåret 2015 budgeterade Styrelsen för forskarutbildning 195 mnkr i kostnader för kärnverksamhet drygt tre mnkr mer än de budgeterade intäkterna som uppgick till ca 191,8 mnkr. De verkliga intäkterna under året uppgick till knappt 195 mnkr medan de verkliga kostnaderna inom kärnverksamheten slutade på knappt 189 mnkr, drygt sex mnkr lägre än budget. Resultatet inom kärnverksamheten blev därmed ett överskott på ca sex mnkr (jämfört

15 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) med det budgeterade tre mnkr underskott). Inom stödverksamheten blev resultatet +1,5 mnkr vilket innebär att styrelsens ekonomiska överskott för verksamhetsåret 2015 uppgick till ca 7,5 mnkr. Verksamhet med lägre utfall än budget Kostnaderna för program på forskarutbildningsnivå blev ca 14 procent (2,7 mnkr) lägre än budget. Kostnaderna för kurser på forskarutbildningsnivå blev 34 procent, 4,8 mnkr, lägre än budget. Ett par av de andra budgetposter där utfallet blev lägre än budgeterat var Utvecklingsarbete - nya forskarskolor samt Internationell forskarutbildning. Verksamhet med högre utfall än budget Kostnader för Forskar-AT var under 2015 budgeterade till totalt 11,1 mnkr (inklusive den del som styrelsen för forskning finansierar). Utfallet uppgick till knappt 12,6 mnkr, ett överskridande på ca 1,5 mnkr. Även i år (liksom under 2014) genomfördes ett antal fördröjda utbetalningar från tidigare år vilket till stor del förklarar överskridandet. 4 Styrelsens sammansättning och arbetssätt Sammansättning Under 2015 har följande personer ingått i styrelsen: Lärarrepresentanter (med rösträtt) Anders Gustafsson, professor, dekanus/ordförande Marianne Schultzberg, professor, prodekanus/vice ordförande Maria Ankarcrona, docent Michael Fored, docent Marie Hasselberg, docent Lars Holmgren, professor Lennart Nilsson, professor Håkan Westerblad, professor Doktorandrepresentanter (med rösträtt) Eva Hesselmark Matilda Liljedahl Håkan Nero Cheng Xu Fackliga representanter (med närvaro- och yttranderätt) Nasrin Bavand-Chobot, OFR Biborka Bereczky-Veress, SACO Vakant, (SEKO) Adjungerade ledamöter (med närvaro- och yttranderätt) Gunnar Nilsson, professor, prodekanus, Styrelsen för utbildning Jens Hjerling-Leffler, Junior Faculty

16 Karolinska Institutet FUS verksamhetsberättelse (14) Övriga John Håkansson, doktorandombudsman Ingeborg van der Ploeg, central studierektor/koordinator för forskarutbildning Robert Harris, central studierektor Reet Joandi, chef för avdelningen för styrelsestöd och internationella relationer Åsa Nandorf, biträdande chef för avdelningen för utbildnings- och forskarutbildningsstöd Henrik Lundström, controller Sabina Bossi, kommunikationsavdelningen Karin Vågstrand, styrelsehandläggare Arbetssätt Sammanträden Styrelsen har under året haft nio sammanträden, fem under vårterminen och fyra under hösten. Utöver sammanträden hade styrelsen ett internat i januari, en heldag för strategidiskussioner i augusti samt en halvdag för budgetdiskussioner i oktober. Beslut i styrelsen Styrelsen har under året tagit beslut i 53 olika ärenden. Exempel på beslut i styrelsen är tilldelning av fakultetsmedel för finansiering av doktorander och antagning till forskarskolor. Specifikt för detta år är t.ex. beslut om ny mandatperiod för forskarutbildningsprogrammen inklusive en kravspecifikation för dessa, beslut om central hantering av alla kursvärderingar samt beslut om att påbörja en förstudie av ett system för elektronisk individuell studieplan för doktorander. Beslut av dekan Därutöver har dekanus på delegation från styrelsen fattat 65 beslut, t.ex. utsett nya medlemmar i arbets-/styrgrupper och gjort motsvarandebedömning av handledarutbildning vid andra universitet. Andra beslut inom styrelsens verksamhetsområde Styrelsen har delegerat till institutionerna bl.a. att fatta beslut om antagning av doktorander och att fastställa individuella studieplaner enligt regelverk och rutiner fastställda av styrelsen antogs 408 nya doktorander varav 13 till licentiatexamen. Styrelsen har inrättat en disputationskommitté till vilken delegation har getts att bl.a. utse betygsnämnd och att fastställa dag och plats för disputation. Under 2015 inkom 395 ansökningar om disputation och 4 ansökningar om licentiatseminarium. Till Kurs- och programkommittén har delegerats bl.a. att besluta om kursplaner på forskarnivå. Under 2015 fastställdes 48 nya kursplaner och 58 revideras. Totalt annonserades 204 kurstillfällen i kurskatalogen, till vilket ska läggas de kurser som ges inom de olika forskarskolorna.

Verksamhetsplan. Styrelsen för forskarutbildning. Verksamhetsår 2015. Dnr: 1-668/2014. Fastställd: 2014-11-17

Verksamhetsplan. Styrelsen för forskarutbildning. Verksamhetsår 2015. Dnr: 1-668/2014. Fastställd: 2014-11-17 Verksamhetsplan Styrelsen för forskarutbildning Verksamhetsår 2015 Dnr: 1-668/2014 Fastställd: 2014-11-17 Styrelsen för forskarutbildning (FUS) Dekanus: Anders Gustafsson Prodekanus: Marianne Schultzberg

Läs mer

4.1 Strategiområde: Medarbetare

4.1 Strategiområde: Medarbetare Version: Sid 1 Kommentarer till tabellrubriker: Ansvarig : Kolumnen fylls endast då uppdraget är delegerat till någon annan instans/person än FUS. FUS är ytterst ansvarig för samtliga aktiviteter. Risk

Läs mer

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Verksamhetsplan 2012 Styrelsen för forskarutbildning Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Styrelsen för forskarutbildning - Verksamhetsplan 2012 2 (5) Verksamhetsplan 2012 - Styrelsen för forskarutbildning

Läs mer

4.1 Strategiområde: Medarbetare

4.1 Strategiområde: Medarbetare Version: (dnr 1-763/2016) Sid 1 Kommentarer till tabellrubriker: Ansvarig : Kolumnen fylls endast då uppdraget är delegerat till någon annan instans/person än FUS. FUS är ytterst ansvarig för samtliga

Läs mer

Verksamhetsplan. Styrelsen för forskarutbildning. Verksamhetsår Dnr: 1-762/2016 (ersätter 1-684/2015) Fastställd:

Verksamhetsplan. Styrelsen för forskarutbildning. Verksamhetsår Dnr: 1-762/2016 (ersätter 1-684/2015) Fastställd: Verksamhetsplan Styrelsen för forskarutbildning Verksamhetsår 2016-2018 Dnr: 1-762/2016 (ersätter 1-684/2015) Fastställd: 2015-11-19 Reviderad: 2016-11-09 Styrelsen för forskarutbildning Dekanus: Marianne

Läs mer

Verksamhetsplan. Styrelsen för forskarutbildning. Verksamhetsår Dnr: 1-766/2017 (ersätter 1-762/2016) Fastställd:

Verksamhetsplan. Styrelsen för forskarutbildning. Verksamhetsår Dnr: 1-766/2017 (ersätter 1-762/2016) Fastställd: Verksamhetsplan Styrelsen för forskarutbildning Verksamhetsår 2016-2018 Dnr: 1-766/2017 (ersätter 1-762/2016) Fastställd: 2015-11-19 Reviderad: 2017-11-07 Styrelsen för forskarutbildning Dekan: Marianne

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Styrelsen för forskarutbildning Verksamhetsår 2014 Dnr: 1-3/2015 Fastställd genom dekanbeslut 2015:4 Styrelsen för forskarutbildning 2014 Dekan: Anders Gustafsson Prodekan: Marianne

Läs mer

4.1 Strategiområde: Medarbetare

4.1 Strategiområde: Medarbetare AKTIVITETSPLAN för STYRELSEN FÖR FORSKARUTBILDNING (FUS). Bilaga till VP 2016- Version: (dnr 1-767/2017) Sid 1 Kommentarer till tabellrubriker: Ansvarig : Kolumnen fylls endast då uppdraget är delegerat

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013 Styrelsen för forskarutbildning

Verksamhetsberättelse 2013 Styrelsen för forskarutbildning Verksamhetsberättelse 2013 Styrelsen för forskarutbildning Dnr 1-10/2014 Fastställd genom dekanusbeslut 2014:1 Innehåll 1. Forskarutbildning på KI... 1 2. Styrelsens övergripande uppdrag... 1 3. Styrelsens

Läs mer

4.1 Strategiområde: Medarbetare

4.1 Strategiområde: Medarbetare Kommentarer: Ansvarig : Kolumnen fylls endast då uppdraget är delegerat till någon annan instans/person än FUS. FUS är ytterst ansvarig för samtliga aktiviteter. Risk : Fylls i då aktiviteten även syftar

Läs mer

Arash Hellysaz. Arnika Wagner Linda Barman

Arash Hellysaz. Arnika Wagner Linda Barman Styrelsen för forskarutbildning 1 (9) Protokoll 2013:3 Sammanträde 2013-04-09 NÄRVARANDE Lärarrepresentanter (med rösträtt) Doktorandrepresentanter (med rösträtt) Fackliga representanter (med närvaro-

Läs mer

Styrelsen för forskarutbildning Sammanfattning av mandatperioden

Styrelsen för forskarutbildning Sammanfattning av mandatperioden Styrelsen för forskarutbildning Sammanfattning av mandatperioden 2012-2014 Karolinska Institutet. Dnr: 1-861/2014 Innehåll Bakgrund... 2 Styrelsen för forskarutbildning (FUS)... 2 FUS underorganisation...

Läs mer

NÄRVARANDE. Styrelsen för forskarutbildning 1 (9)

NÄRVARANDE. Styrelsen för forskarutbildning 1 (9) Styrelsen för forskarutbildning 1 (9) Protokoll 2016:1 Sammanträde 2016-02-01 NÄRVARANDE Lärarrepresentanter (med rösträtt) Anders Gustafsson, dekan, ordförande Marianne Schultzberg, prodekan, vice ordförande

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet

Systematiskt kvalitetsarbete inom utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Systematiskt kvalitetsarbete inom utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Systematiskt kvalitetsarbete inom utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet INNEHÅLL Introduktion... 1 1.

Läs mer

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-12-07 Dnr: FS 1.1-2139-16 Sid 1 (5) Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Arash Hellysaz. Arnika Wagner. Cecilia Björkdahl, SACO

Arash Hellysaz. Arnika Wagner. Cecilia Björkdahl, SACO Styrelsen för forskarutbildning 1 (8) Protokoll 2013:1 Sammanträde 2013-02-05 NÄRVARANDE Lärarrepresentanter (med rösträtt) Doktorandrepresentanter (med rösträtt) Fackliga representanter (med närvaro-

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 Styrelsen för forskarutbildning

Verksamhetsberättelse 2011 Styrelsen för forskarutbildning Verksamhetsberättelse 2011 Styrelsen för forskarutbildning Dnr 7505/2011-000 Fastställd 2012-05-02, dekanbeslut 2012:45 INNEHÅLL 1. Övergripande uppdrag... 1 2. Arbetssätt och organisation... 1 3. Styrelsens

Läs mer

Ny process för antagning till forskarutbildningen

Ny process för antagning till forskarutbildningen Ny process för antagning till forskarutbildningen Catharina Lavebratt Studierektor forskarutbildningen MMK Katarina Breitholtz Administrator 20180913 Ann-Britt Wikström Administrator Högskoleförordningen

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Verksamhetsplan. Styrelsen för utbildning. Verksamhetsår Dnr: 1-371/2014 Fastställd:

Verksamhetsplan. Styrelsen för utbildning. Verksamhetsår Dnr: 1-371/2014 Fastställd: Verksamhetsplan Styrelsen för utbildning Verksamhetsår 2015 Dnr: 1-371/2014 Fastställd: 2014-11-17 Styrelsen för utbildning Dekanus: Annika Östman Wernersson Prodekanus: Gunnar Nilsson INNEHÅLL 1. Inledning...

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi

Studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi Dnr: HS 2014/499 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi (Doctoral studies in Business Administration) Karlstads universitet 651 88 Karlstad

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 3-749/2013)

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 3-749/2013) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 3-749/2013) Gäller fr.o.m. 2013-07-01. Fastställd av Styrelsen för forskarutbildning 2013-04-09. 2 Allmän studieplan för

Läs mer

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper Arbetsordning för Fakulteten för utbildningsvetenskaper 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Fakultetsnämnd och dekan 3 3. Fakultetskollegiet för utbildningsvetenskaper 3 4. 4 5. Arbetsutskottet 5 6. Programkommittén

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS).

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Thomas Strandberg Adm PM 20150121, Dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). Beslut i olika är delegerade rektor

Läs mer

Arbets-, besluts- och delegationsordning

Arbets-, besluts- och delegationsordning Arbets-, besluts- och delegationsordning Styrelsen för forskning Fastställd av styrelsen 2015-02-04. Dnr 1-112/2015. Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Organisation... 1 3 Uppgifter... 1 4 Beslutsområden...

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS)

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) PM 20171103 Dnr LED 1.3 2017/536 Ersätter Dnr LED 1.3 2017/16 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) Beslut i olika är delegerade

Läs mer

Arbets-, besluts- och delegationsordning

Arbets-, besluts- och delegationsordning Arbets-, besluts- och delegationsordning Styrelsen för utbildning Dnr 1-34/2018 Fastställd 2018-03-21 Arbets-, besluts- och delegationsordning Styrelsen för utbildning Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Nasrin Bavand-Chobot, OFR (med närvaro- och yttranderätt) Biborka Bereczky-Veress, SACO (ej närv )

Nasrin Bavand-Chobot, OFR (med närvaro- och yttranderätt) Biborka Bereczky-Veress, SACO (ej närv ) Styrelsen för forskarutbildning 1 (8) Protokoll 2017:1 Sammanträde 2017-01-30 NÄRVARANDE Lärarrepresentanter Marianne Schultzberg, dekan, ordf. (ej närv. 11) (med rösträtt) Lennart Nilsson, prodekan, vice

Läs mer

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr SAMFAK 2017/30 Arbetsordning Samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut 2017-05-04 Arbetsordningen gäller från och med 2017-10-01 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ledningsorgan 3 2.1 Fakultetskollegium

Läs mer

Anvisningar om rutiner för bedömning av behörighet för samtliga sökande till utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Dnr 1-868/2018

Anvisningar om rutiner för bedömning av behörighet för samtliga sökande till utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Dnr 1-868/2018 Anvisningar om rutiner för bedömning av behörighet för samtliga sökande till utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Dnr 1-868/2018 2018-12-06 Diarienummer: 1-868/2018 Dnr föregående version:

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 6570/10-506)

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 6570/10-506) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 6570/10-506) Gäller fr.o.m 2009-07-01. Fastställd av Styrelsen för forskarutbildning 2009-05-12. Reviderad* av Styrelsen

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80 Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor 2018-06-25, dnr L 2018/80 Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: 035-16 71 00 registrator@hh.se Org.

Läs mer

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap STOCKHOLMS UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i barn- och ungdomsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga

Läs mer

Mål inom forskarutbildning hur gör vi?

Mål inom forskarutbildning hur gör vi? Mål inom forskarutbildning hur gör vi? Ingeborg van der Ploeg, Central studierektor / koordinator för utbildning på forskarnivå Karolinska Institutet, Stockholm Ingeborg.Van.Der.Ploeg@ki.se November 25,

Läs mer

ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET

ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

BILAGA 4 Dnr Mahr /358

BILAGA 4 Dnr Mahr /358 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Rektors kansli Peter Jönsson Forskningskoordinator 1(9) 2010-12-09 Ändrad 2012-06-07 BILAGA 4 Dnr Mahr 12-2012/358 Högskoleförordning och lokalt regelverk från och

Läs mer

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Beslutat av Rektor Gäller från 2016-04-18 Innehåll Inledning 3 1 Inrättande av ämne och inriktning 4 1.1 Ansökan 4 1.2 Bedömningsgrunder

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

Vägledning för utbildningsutvärderingar

Vägledning för utbildningsutvärderingar UPPSALA UNIVERSITET utbildningsutvärderingar på forskarnivå Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2018-11-27 Innehållsförteckning Inledning 3 Aspekter

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola Beslutsdatum: 2013-06-25 MDH 1.1.1 220/13 1 (6) Beslutande: Rektor Handläggare: Maria Spennare Dokumentansvarig: Utbildnings- och forskningssektionen Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP TFN-ordförande 2017-12-12 1 Ämnesområde Arbetsvetenskap omfattar analys och utveckling av arbetsmiljö, teknik, produktionssystem, organisation,

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi

Studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi Dnr: HS 2016/444 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi (Doctoral studies in Business Administration) Karlstads universitet 651 88 Karlstad

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing)

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) FAKULTETEN FÖR HÄLSA, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid Fakulteten för samhälls-

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 Medicinska fakulteten

Verksamhetsberättelse 2011 Medicinska fakulteten Verksamhetsberättelse Medicinska fakulteten Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten 2012-03-29 Dnr 212-788-12 Medicinska fakultetens verksamhetsberättelse 1 Inledning Syftet med medicinska

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid MDH, 07-06-14. 1. Ämnesbeskrivning Datavetenskap är ett brett ämne som omfattar de teoretiska

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Dnr 841/2012-010 Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Fastställd vid sammanträde 2012-01-30 Innehåll Inledning... 2 Övergripande ansvar

Läs mer

Delegationsordning för Fysikum

Delegationsordning för Fysikum BESLUT 20180614 Dnr SU 4021.1.2013218 Delegationsordning för Fysikum Bakgrund Fr.o.m. den 30 juni 2018 ska alla institutioner ha infört skriftliga besluts och delegationsordningar. Genom beslut av detta

Läs mer

NÄRVARANDE. Styrelsen för forskarutbildning 1 (11) Lärarrepresentanter

NÄRVARANDE. Styrelsen för forskarutbildning 1 (11) Lärarrepresentanter Styrelsen för forskarutbildning 1 (11) Protokoll 2018:1 Sammanträde 2018-01-31 NÄRVARANDE Lärarrepresentanter (med rösträtt) Marianne Schultzberg, dekan, ordförande Lennart Nilsson, prodekan, vice ordförande

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007 (uppdaterad

Läs mer

FORSKARUTBILDNING VID SAHLGRENSKA AKADEMIN; ÖVERGRIPANDE REGLER

FORSKARUTBILDNING VID SAHLGRENSKA AKADEMIN; ÖVERGRIPANDE REGLER FORSKARUTBILDNING VID SAHLGRENSKA AKADEMIN; ÖVERGRIPANDE REGLER 1 Allmänt 1.1 Forskarutbildningen vid Sahlgrenska akademin syftar till att inom det hälsovetenskapliga området utbilda forskare för samhällets

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i elektronik. 1. Ämnesbeskrivning. 2. Utbildningens mål

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i elektronik. 1. Ämnesbeskrivning. 2. Utbildningens mål Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i elektronik Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid MDH, 07-06-14. 1. Ämnesbeskrivning Elektronikämnet spänner över ett stort område, alltifrån

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 HUMANISTISKA FAKULTETEN DATUM: 2014-01- 15 AVSÄNDARE: Dekanus Margareta Hallberg KONTAKTPERSON: Kanslichef Anna Nordling FORSKNING SOM PÅVERKAR nu bättre samordning

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Reviderad 2014-01-27 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET GUDOK- Projektet 2011-04-29 Processer Forskarutbildning Utbildning Forskning Syntax Processnivåer Aktörer Enskild process Syntax enskild process Input 1 Styrande information Resultat

Läs mer

Strategi för Internationalisering av Forskarutbildningen 5049/ Styrelsen för Forskarutbildning

Strategi för Internationalisering av Forskarutbildningen 5049/ Styrelsen för Forskarutbildning Strategi för Internationalisering av Forskarutbildningen 2006-10-10 5049/2006-600 Styrelsen för Forskarutbildning Strategi för Internationalisering av Forskarutbildningen 1 Strategi för Internationalisering

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 januari 2011 (ändr. den 12 december 2011). Studieplanen

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Omvårdnad

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Omvårdnad Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i (Doctoral studies in Nursing) Karlstads universitet 651 88 Karlstad Tfn 054-700 10 00 Fax 054-700 14 60 Information@kau.se

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/782 Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap

Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap 1 (8) BESLUT 2012-06-07 Dnr SU 31-1926-12 Doknr 1 Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap Susanne Thedéen FD, områdeskanslichef Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialantropologi, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialantropologi, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialantropologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007, reviderad

Läs mer

Lathund för individuella studieplaner

Lathund för individuella studieplaner LATHUND 2018-08-13 1 Kansli EHL Charlina Lunvald Lathund för individuella studieplaner I ISP-systemet ligger ansvaret för att initiera en studieplan på huvudhandledare. Igen annan kan skapa en studieplan.

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Handledning och studieuppföljning inom utbildning på forskarnivå i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde

Handledning och studieuppföljning inom utbildning på forskarnivå i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde Rektor RIKTLINJER 2017-10-23 Dnr HS 2017/547 Handledning och studieuppföljning inom utbildning på forskarnivå i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde 1 Om handledning inom utbildning på forskarnivå

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/633 Allmän studieplan för doktorsexamen i humaniora med utbildningsvetenskaplig inriktning Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

NÄRVARANDE. Anders Gustafsson, professor, Institutionen för odontologi. Ordförande:

NÄRVARANDE. Anders Gustafsson, professor, Institutionen för odontologi. Ordförande: 1 (6) NÄRVARANDE Ordförande: Anders Gustafsson, professor, Institutionen för odontologi Ledamöter: Jan Ekstrand, professor, Institutionen för odontologi Lena von Koch, docent, studierektor tillika programkoordinator

Läs mer

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Sida 1 (5) 2017-10-31 Dnr: 2017/4546-1.2 Handläggare: Ymke Mulder Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Fakulteten för hälso- och livsvetenskap erbjuder

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i odontologisk vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i odontologisk vetenskap Sid 20/31 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i odontologisk vetenskap U 2015/139 Studieplanen är fastställd av styrelsen för Sahlgrenska akademin den 16 mars 2007 därefter reviderad av styrelsen

Läs mer

Information till. betygsnämndsledamöter, opponent och. disputationsordförande. inför disputation. Innehåll. Dnr 1-408/2013

Information till. betygsnämndsledamöter, opponent och. disputationsordförande. inför disputation. Innehåll. Dnr 1-408/2013 Dnr 1-408/2013 Information till betygsnämndsledamöter, opponent och disputationsordförande inför disputation Innehåll Inledning... 1 Betygsnämnd... 1 Förhandsgranskning... 2 Examination... 3 Opponent...

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 20-02-02 Reviderad 203-02-3 Reviderad 205-2-02 Reviderad 206-09-07 Dnr 20/76 Riktlinjer för antagning som oavlönad

Läs mer

NÄRVARANDE. Lärarrepresentanter. Paulina Jonsson Tepavac, MF. Studentrepresentanter. Palina Nyman, OF ( 5, 7-10) Jennie Sporre, MF ( 5, 8-10)

NÄRVARANDE. Lärarrepresentanter. Paulina Jonsson Tepavac, MF. Studentrepresentanter. Palina Nyman, OF ( 5, 7-10) Jennie Sporre, MF ( 5, 8-10) STYRELSEN FÖR UTBILDNING 1 (5) NÄRVARANDE Lärarrepresentanter (med rösträtt) Annika Östman Wernerson, dekanus, professor, ordf. Gunnar Nilsson, prodekanus, professor, vice ordf. Maria Bradley, docent,

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 (6) Dnr SU FV-4.1.1-3035-13 2013-10-08 MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN För varje ämne som utbildning på forskarnivå anordnas i ska det finnas

Läs mer

NÄRVARANDE. Jan Ekstrand, professor, Karolinska Institutet. Ordförande:

NÄRVARANDE. Jan Ekstrand, professor, Karolinska Institutet. Ordförande: 1 (6) NÄRVARANDE Ordförande: Jan Ekstrand, professor, Karolinska Institutet Ledamöter: Anna Ehrenberg, docent, Högskolan Dalarna Ann-Britt Ivarsson, lektor, Örebro universitet Gerd Ahlström, Högskolan

Läs mer

NÄRVARANDE. Jan Ekstrand, professor, Karolinska Institutet. Ordförande:

NÄRVARANDE. Jan Ekstrand, professor, Karolinska Institutet. Ordförande: 1 (6) NÄRVARANDE Ordförande: Jan Ekstrand, professor, Karolinska Institutet Ledamöter: Anna Ehrenberg, docent, Högskolan Dalarna Ann-Britt Ivarsson, lektor, Örebro universitet Christina Opava, professor,

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Dnr: 1-419/2018 Gäller fr.o.m. 2018-07-01 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet INNEHÅLL Inledning...

Läs mer

Kontinuerligt med årlig uppföljning

Kontinuerligt med årlig uppföljning 1. Generellt mål: att examinera doktorer som håller god internationell standard med sina avhandlingar och sin utbildning 2. En kvalitativ och effektiv antagningsprocess med aktiv internationell rekrytering

Läs mer

Handlingsplan för interprofessionellt lärande

Handlingsplan för interprofessionellt lärande Handlingsplan för interprofessionellt lärande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå år 2018-2022 Dnr: 3-4732/2017 Beslutad av Styrelsen för utbildning: 2018-06-20 1 Inledning Interprofessionell

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Datavetenskap

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Datavetenskap Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i (Doctoral studies in Computer Science) Karlstads universitet 651 88 Karlstad Tfn 054-700 10 00 Fax 054-700 14

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i ämnet BIOLOGI

Allmän studieplan för forskarutbildning i ämnet BIOLOGI Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap Dokumentnamn Allmän studieplan för forskarutbildning i ämnet Biologi Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i medicinsk vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i medicinsk vetenskap Sid 14/31 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i medicinsk vetenskap U 2015/138 Studieplanen är fastställd av styrelsen för Sahlgrenska akademin den 16 mars 2007 därefter reviderad av styrelsen

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS Avdelningen Utbildningsstöd STYRDOKUMENT Dnr 633-18 2019-04-12 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Publicerad Typ av styrdokument

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/113 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer