Ersättningen för djurens välbefinnande: frågor och svar ( )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ersättningen för djurens välbefinnande: frågor och svar (12.5.2015)"

Transkript

1 Ersättningen för djurens välbefinnande: frågor och svar ( ) Allmänt, ingående av förbindelse, hur djurenheter uppkommer, utbetalning, sanktioner, identifiering av djur FRÅGA: När ska man anmäla till kommunen om det går så att man inte kan uppfylla villkoren? SVAR: Förändringar i förutsättningarna för att betala ersättning för djurens välbefinnande ska jordbrukaren anmäla genast eller senast inom 10 arbetsdagar. Anmälan om oöverstigligt hinder eller överföring av förbindelsen ska jordbrukaren göra inom 15 arbetsdagar. FRÅGA: Sättet att beräkna ersättningen för djurens välbefinnande i fråga om nötkreatur, svin, får och getter har ändrats? SVAR: Den ersättning som betalas fastställs på basis av det genomsnittliga djurantalet under räkningsperioden när det gäller nötkreatur, svin, får och getter. Det betyder att djurantalet tillfälligt kan vara lägre, förutsatt att det genomsnittliga djurantalet under förbindelseåret är allra minst det minimum som krävs för djurarten (15 de för nötkreatur och svin, 5 de för får och getter). Djur av den djurart som förbindelsen omfattar ska förekomma varje dag, med undantag för produktionsuppehåll som är normala inom produktionsinriktningarna och andra tillfälliga godtagbara anledningar. Kan producenten i vår förbinda sig vid ett villkor när det gäller djur som ännu inte finns på gården (1.5) men för vars del produktionen kommer att starta under år 2015? Investeringen är alltså i gång. Det är meningen att djuren ska anlända till gården under sommaren. SVAR: Om djur inte finns, kan en förbindelse inte ingås i det fall som nämns i frågan. En förbindelse omfattar åtgärder för två djurarter, nötkreatur och svin. Vad händer om gården gör sig av med den ena djurarten (nötkreatur) efter 2015, fortgår förbindelsen för den andra djurartens vidkommande eller återkrävs ersättningen för båda djurarterna? SVAR: Gården kan fortsätta som svingård, men ersättningen för de åtgärder som gäller nötkreatur återkrävs. Varför alls ansöka om ersättning för sådan djurhållning som med säkerhet kommer att ta slut före förbindelseperiodens utgång? Om man planerar att i december 2015 göra sig av med alla tjurkalvar, så att man år 2016 inte har en enda tjur som är över 12 månader, kan man i det fallet ändå välja 3b? Gården skulle i år komma att ha t.ex. 40 stycken över 12 månader gamla tjurar i slutuppfödningsskedet. År 2016 har den enbart mjölkkor, inga tjurar. SVAR: Om man väljer en åtgärd så ska man se till att gården under hela förbindelseperioden har djur som uppfyller villkoret (med undantag för tillåtna produktionsuppehåll). Vet man att tjurhållningen kommer att ta slut så är det bättre att inte alls välja 3b. Väljer man ändå det alternativet så har man återkrav att vänta.

2 Koppling mellan ersättningen för djurens välbefinnande och Råd 2020: Kan man i efterhand byta åtgärder via rådgivningen under en pågående förbindelseperiod/under ett innevarande år? Jfr miljöersättningen och de skiftesspecifika åtgärderna inom den. SVAR: Det går inte längre att byta åtgärd eller att lägga ner produktionen. Förbindelseperioderna är kortare än förr. Efter starten är de ettåriga. Om man drabbas av en sanktion som hänför sig till stödet för djurens välbefinnande, minskas då bara det stödet såsom var fallet under den tidigare programperioden? SVAR: Övervakningen av ersättningen för djurens välbefinnande medför att bara den ersättningen minskas, utom ifall det blir nödvändigt att utsträcka övervakningen också till tvärvillkoren, t.ex. på grund av djurantalet. Vad händer om huvudmärket har fästs i höger öra och hjälpmärket i vänster öra det har ställts flera frågor om det här, när slakteriet har önskat att djurmärket fästs i fel öra. I anvisningarna sägs det ju hur det ska vara, men hur ska man ställa sig vid kontrollerna? Det är ju inget problem med tanke på identifiering av djuret, men står i strid med de anvisningar som har getts. SVAR: Vi ska se hur texten om det här skulle kunna formuleras tydligare i övervakningsanvisningen. Om man i år blir tvungen att via övervakningen häva en sådan förbindelse om stöd för djurens välbefinnande som ingicks år 2012 (djurhållningen lades ned i fjol höstas utan att det hade anmälts på behörigt sätt), påförs då någon karens? Det är ju möjligt att djurhållningen i något skede inleds på nytt. SVAR: Den 2 år långa karens som påförs i samband med stödet för djurens välbefinnande inverkar också på möjligheten att ingå en förbindelse om ersättning för djurens välbefinnande. Vad krävs när det gäller betesgången? Ett exempel: om ett nötkreatur blir 6 månader gammalt i augusti, ska dagarna då räknas för den individen i någon proportion eller hur blir det med resten av hösten? SVAR: Gården ska på gruppnivå föra journal över betesgången/rastningen, och alla nötkreatur som har fyllt 6 månader ska släppas ut på bete även om de 90 betesdagarna inte fås ihop och åldern 6 månader uppnås vid en tidpunkt då betesperioden redan är på väg att ta slut. Nötkreatur 1.2c. Ska gödselgången räknas in i det 10 m 2 stora utrymme som en diko och dess kalv ska ha tillgång till? SVAR: Gödselgången ingår i kravet på boxutrymme. Man behöver alltså inte utesluta den. 1.3b. Ska också rastningsområdet räknas in i gruppboxens yta? Det är fråga om slutuppfödning av ekodjur. Djuren har hela tiden fri tillgång till rastningsområdet. Rastningsområdet är asfalterat. SVAR: Det är tänkt som så att rastningsområdet inte ingår. De kvadratmeter som krävs och där djuren kan röra sig fritt ska finnas inne i en byggnad, det må sedan vara fråga om en gruppbox eller en del av en hall.

3 1.3b. Ska det i den här åtgärden finnas 6,5 m 2 utrymme inomhus i ett kallt stall, eller kan man räkna in rastgårdens yta? Nötkreatur av hankön som är minst 12 månader gamla ska ha en välströad och mjuk liggplats med helt golv, eller också ska liggplatserna i boxar med spaltgolv göras bekvämare med gummimatta, gummibeklädda stavar eller andra motsvarande konstruktioner som gör golvet mjukare. De konstruktioner som används för att göra golvet mjukare ska hållas i skick och vid behov bytas ut. I gruppboxar ska varje nötkreatur i varma stallar ha ett utrymme på minst 4,5 m 2 och i kalla stallar minst 6,5 m 2. Nötkreatur av hankön får inte hållas uppbundna om inte någon tillfällig, grundad och godtagbar anledning förutsätter detta. SVAR: I ytan inräknas den täckta yta där djuren kan röra sig fritt. Ytan kan bestå av t.ex. en täckt utfodrings- och liggplats. I exemplet på bilden räknas de båda hallarnas yta ihop, och sedan dividerar man en sammanräknade ytan med 6,5 kvadratmeter, så får man det maximala djurantalet. Om gården vill ha tjurar i en fålla, kan den välja åtgärd 1.4a och få ersättning för den. Och ett kallt stall kan alltid välja åtgärd 1.3a. 1.3b. Gården har några betäckningstjurar i aktion bland korna och kvigorna i ett lösdriftsstall, och dessutom finns ungtjurar som håller på att växa till sig inför slakt. Hur beräknas utrymmeskravet för betäckningstjurarna när de är över 12 månader och håller till bland korna och kvigorna? SVAR: För att det krav som ställs i förordningen ska uppfyllas ska det i ett varmt stall finnas 4,5 m 2 för varje djur som håller till i samma box eller utrymme som en tjur. Förordningen innehåller inget undantag för betäckningstjurar som hålls tillsammans med kor. Om kravet inte går att uppfylla, kan man inte välja åtgärden. Är det möjligt att själv göra upp den utfodringsplan/sköta den produktionsuppföljning som behövs för ersättningen för djurens välbefinnande, eller måste någon utomstående som t.ex. en rådgivare eller ett slakteri anlitas? Behövs också en avelsplan? SVAR: I princip kan jordbrukaren själv göra upp en utfodringsplan som baserar sig på en foderanalys. Då ska jordbrukaren ändå känna till djurens behov av näringsämnen för tillväxt och/eller produktion samt näringsinnehållet i hela dieten. I praktiken är det här enklast när det gäller gårdar med köttboskap/dikor.

4 Produktionsuppföljningen lyckas enkelt på en mjölkgård, om uppgifter om mjölkavkastningen per djur fås t.ex. från mjölkningsstationen eller en robot. För köttboskapens del kan man ge akt på produktionen genom att mäta och uppskatta den levande vikten samt med hjälp av slaktrapporter. Avelsplan krävs inte. Åtgärderna 1.3a, 1.3b och 1.5b: godkänns båsmatta som konstruktion som gör golvet mjukare i boxar med spaltgolv? SVAR: Om en tjock boxmatta som inte är fjädrande placeras ovanpå spalterna och bekläs med strö så är liggplatsen OK. Om mattan är tunn kan man under den lägga t.ex. plywood (faner) som fast underlag. Åtgärderna 1.3b och 1.5b: det talas om konstruktioner som gör golvet mjukare, vad menas? SVAR: Det är fråga om sådant som gör spaltgolvet mjukare, spaltmattor av gummi eller gummikanter ovanpå stavarna eller vid stavarnas kanter. Åtgärd 1.1: över 8 månader gamla nötkreatur av olika kön får inte hållas i samma box: För avelstjuren stanna kvar i kornas box efter fullgjort värv? Om svaret är ja, så hur länge får man ha honom där? SVAR: Avelstjuren får stanna hos korna. Enligt villkoren har avelstjurar lov att vara i samma box som korna, betäckningssäsongen utgör inte en tidsgräns. Åtgärd 1.1, utfodringsplan: ska man låta analysera alla ensilageskördar som tas under växtperioden eller räcker det med mindre? SVAR: Utfodringsplanen ska basera sig på en foderanalys och vara giltig (datumen). Men vid övervakningen börjar man inte reda ut analyseringen av det foder som ligger på bordet, utom i det fallet att foderanalysen t.ex. är över ett år gammal. Då vill man säkerställa huruvida det ännu finns kvar av fodret. Åtgärd 1.3a: kan gårdar med mjölkkor välja åtgärden om mjölkkorna är uppbundna? SVAR: Ja. Förbudet gäller bara köttnöt. 1.4, betesgång och rastning för nötkreatur. När anses det att djuren föds upp utomhus året runt? Är det när djuren får gå ut när de vill och också i övrigt hålls i kalla byggnader? Om dikorna tas in i kalla utrymmen, föds de då upp utomhus året runt? SVAR: Uppfödning utomhus året runt gäller närmast bara djur som går i skogen eller på bete. Hålls djuren i driftscentrumet (intill byggnaderna) så är det fråga om normal kall uppfödning, och ofta finns där en rastgård + ett skydd med tak och väggar, vilket betyder att det område som är täckt är större än enbart liggplatsen. Jag vill ställa en fråga om tilläggsåtgärd 1.4a (Betesgång och rastning utanför betesperioden för nötkreatur), som vår gård genomförde under den föregående programperioden. Vi har mjölkkor och båsladugård. Det är meningen att vi för sinkorna ska bygga ett kallt lösdriftsstall med ströbädd. Därför undrar jag om tilläggsåtgärd 1.4a längre kan väljas för mjölkkorna.

5 SVAR: Om man väljer den åtgärden så ska alla nötkreatur som är över 6 månader gamla få gå på bete i minst 60 dagar under betesperioden (för tjurar godkänns också rastgård), och utanför betesperioden ska de rastas utomhus. Åtgärden kan inte genomföras när det gäller bara en del av besättningen. 1.5a, sjuk-, behandlings- och kalvningsboxar för mjölkkor och dikor: Åtgärden ska omfatta gårdens alla kor som har kalvat. Räknas då ett medelvärde t.ex. av djurenheterna det sista året, eller ska djurantalet i praktiken uppfyllas varje dag? Om gården har låt oss säga 100 kor som har kalvat, krävs det då 6 boxar för varje påbörjat 20-tal kor? SVAR: Med det första påbörjade 20-talet kor menas 1 19 kor. En andra box behövs om korna är stycken och en tredje box om de är stycken, en fjärde box om de är stycken, en femte box om de är stycken och en sjätte box om de är stycken Hur håller man djuret varmt, ska det finnas en separat uppvärmningsanordning i utrymmet? SVAR: Djuret ska hållas varmt vid behov. Sätten är många, men t.ex. ett täcke eller ett djurtäcke kan vara tillräckligt som minimiutrustning Betesgång och rastning för nötkreatur: Varför ska djuren tvingas ut ur ladugården trots att de tycker att det är skönare inomhus ute finns det t.ex. gott om insekter, solen gassar, det störtregnar osv. Nötkreaturen är gärna ute när vädret är lämpligt. Hur är det om djuren vid kontrolltillfället är inomhus av fri vilja, hur tolkar inspektörerna det? SVAR: Visst får djuren komma tillbaka in, och det gör en del av dem om de inte gillar vädret. Men eftersom ersättningen betalas för att djuren förflyttas så ska de förflyttas (utom på robotgårdar, där smarta avskiljningsgrindar styr trafiken). Om djuren är inne ser man först efter om betet ser ut som så att djuren har varit där tidigare. Om gården har både di- och mjölkkor, vilka åtgärder för kalvar kan den då välja när det gäller 1.2? SVAR: Om villkoren för åtgärden går att uppfylla i fråga om alla kalvar som är yngre än 6 månader så kan man välja 1.2a eller 1.2b. Kalven/kalvarna ska dock ha så mycket eget utrymme i gruppboxen som det krävs (1.2a). Kravet kan man uppfylla med hjälp av en kalvgömma (t.ex. stängsel/grindar/rep) dit modern/mödrarna inte kan ta sig. Förbättrande av de förhållanden under vilka dikokalvar hålls (1.2c): ska det finnas en vattenkopp i kalvgömman, och ska flera kalvar ha rum att äta eller ligga där samtidigt? SVAR: En kalvgömma är inte obligatorisk, och det ställs inga närmare krav beträffande den i ersättningen för djurens välbefinnande. Förbättrande av de förhållanden under vilka dikokalvar hålls (1.2c): Kan en (fast) kalvningsbox ingå i kravet att ytan ska vara 10 m 2? SVAR: Nej, en kalvningsbox kan inte ingå i den yta på 10 m 2 som krävs inom åtgärden. I stället ska en 11 m 2 stor kalvningsbox kunna avskiljas från den övriga boxen så att det i den övriga boxen finns åtminstone 10 m 2 /mor & kalv-par som är kvar där.

6 Är 2 kalvar en grupp, det vill säga är man tvungen att ha fler kalvar i en box? På en gård säger de att grupper om två kalvar är bäst på grund av sjukdomstrycket (ladugården är ny, och undersökningar lär ha kommit fram till att det är bättre att hålla kalvarna i par än att ha större grupper). SVAR: Två kalvar utgör redan en grupp. Hur definieras utrymmesbehovet i åtgärd 1.2c: dikorna + kalvarna är utomhus i en inhägnad, där de har en välströad liggplats under ett skyddstak? SVAR: När man talar om kraven på utrymme (i byggnader), så kan de inte uppfyllas med sådan yta som inte är täckt. Ett undantag utgör förstås den tid då djuren befinner sig på en stor åker och äter betesgräs. Om man tänker som så att i ett kallt lösdriftsstall kan djuren hela tiden gå ut och in och det i anslutning till byggnaden finns en rastgård/en inhägnad, måste 10 m 2 finnas under ett tak. Om gården har 50 dikor med kalvar, kan det finnas exempelvis 150 m 2 välströad liggplats under tak utomhus och 350m 2 inomhus. Gårdens åkrar är ekoodlade och det är tänkt att korna ska läggas om till ekoproduktion Gården vill trots allt fortsätta med ersättningen för djurens välbefinnande och välja tilläggsåtgärden betesgång (i annat fall skulle ju ersättningsnivåerna vara väldigt låga). Nu är problemet det att den förbindelseperiod som gäller ersättningen för djurens välbefinnande pågår till slutet av år Är alltså problem i sikte, om gården nu väljer betesgångsåtgärden och går in för ekologisk husdjursproduktion 2016? Blir det återkrav? SVAR: Om gården nu väljer betesgång och nästa år inleder ekologisk husdjursproduktion så återkrävs ersättningen, eftersom åtgärderna inte längre kan bytas. Gården bör antingen vänta till 2017 med att ingå avtal om ekologisk husdjursproduktion eller låta bli att välja betesgångsåtgärden. Hur är det på en dikogård där kalvningarna förskjuts till perioden , vilket betyder att också över 8 månader gamla kalvar (både ko- och tjurkalvar) skulle vara på samma bete som mödrarna? När de skiljs åt (av allt att döma i november) lämnar ungtjurarna gården helt och hållet. Blir det en sanktion om kontrollen utförs vid en lämplig tidpunkt? SVAR: Om gården tänker välja åtgärd 1.1 så är den situation som beskrivs i frågan inte tillåten. De andra åtgärderna krävs ingen könssegregering. Inom åtgärden betesgång och rastning för nötkreatur nämns det i förbindelsevillkoren att nötkreaturen ska rastas utomhus. I det fallet går det inte längre att dikorna rastas i ett lösdriftsstall, utan de ska släppas ut någonstans där de inte har ett tak ovanför sig? SVAR: I åtgärd 1.4a) ska alla nötkreatur som är över 6 månader gamla släppas på bete på sommaren och rastas utomhus på vintern, de må sedan vara dikor eller inte. Om det inte är möjligt att rasta dikorna ute under vintern så kan gården välja åtgärd 1.4b. Vad tycks om iglor? Om utrymmeskraven en gång uppfylls när det gäller både ensamboxar och gruppboxar och kalvarna vid behov kan värmas med hjälp av ett täcke eller ett djurtäcke så är det väl inget som hindrar gården från att för nötkreatur som är yngre än ett halvt år välja åtgärden förbättrande av de förhållanden under vilka nötkreatur hålls?

7 SVAR: Det är inget problem, förutsatt att gården använder gruppiglor. Enligt stödvillkoren ska kalvarna hållas i gruppboxar, därför är 1 djur/iglo inte tillräckligt. En gård föder upp djur av lantras. Där finns finsk boskap (dikor). Ett par stora avelstjurar (3 år, 6 år) står om vintern uppbundna i ladugården, men tjurkalvarna som föds upp till slakt hålls i sådana förhållanden som uppfyller kraven för åtgärden förbättrande av de förhållanden under vilka minst 12 månader gamla nötkreatur av hankön hålls. Kan den åtgärden väljas? Skulle beräkningen inte kunna notera de djur vars användningssätt är 3 och strunta i de djur vars användningssätt är 4? Eller borde gården för att kunna välja åtgärden placera de fullvuxna tjurarna i en box för sig, att tampas med unga är ju onödigt riskabelt? Får gården alls något bidrag för tjurar vars användningssätt är 4? SVAR: Användningssättet spelar ingen roll i sammanhanget när det gäller tjurar. I förbindelsevillkoren sägs det att nötkreatur av hankön inte får hållas uppbundna. Om avelstjurarna tillbringar vintern uppbundna i ladugården, kan gården inte välja den här åtgärden. Svin 2.6b. Hur ska jordbrukaren (= en slaktsvinsuppfödare) kunna förvissa sig om att bara okastrerade grisar levereras till gården? SVAR: Det är tänkt som så att ersättningen betalas för hälften av slaktsvinen i åldern 3 8 månader. Om bara smågrisar av hankön levereras till gården så är det ett problem. I det gamla stödet och den nya ersättningen för djurens välbefinnande är en av tilläggsåtgärderna för svin att suggorna får grisa fritt i en grisningsbox som är över 6 m 2. Uppfylls utrymmeskravet av en box som är över 6 m 2 när grinden till gödselgången står öppen men 5 m 2 medan gödselgången töms och ströas? SVAR: Om ytan är 6 m 2 utom när städningen pågår så är det OK. Villkor 2.6.a, smärtlindring före och efter kirurgisk kastrering. I villkoren sägs det att åtgärden kan väljas bara av svinstallar med smågrisproduktion, men nog kan väl också integrerade svinstallar välja den? SVAR: Ja, utan vidare kan de välja den. Villkoret stimulans för svin: om svinen i boxen har en halmhäck där det hela tiden finns halm/hö, vad behövs då ytterligare (behövs något alls?) för att villkoret ska uppfyllas? SVAR: Fasta stimulerande föremål av naturmaterial, exempelvis stamdelar av lövträd, rep, säckväv eller liknande behövs. Villkoret sjukboxar. I villkoret sägs det inte hur många platser för sjuka svin gården ska ha. Bestämmelser om saken finns ju bland det lagstadgade som gäller djurskyddet, men övergångstiden pågår till För gamla gårdars del krävs det alltså ännu inte i lag ett visst antal sjukboxar, och inte heller ställs sådana krav inom ersättningen för djurens välbefinnande åren Har jag förstått rätt?

8 SVAR: Den basnivå inom ersättningen för djurens välbefinnande som har definierats är 4 5 mom. i statsrådets förordning om skydd av svin (629/2012). Därför ska också gamla svinstallar ha den mängd sjukboxar, alltså 5 % av ytbehovet för det totala antalet djur i förvaringsutrymmet, som definieras i förordningen. Smärtlindring vid kastrering: smågrisar av hankön ska i samband med och efter kastrering ges smärtstillande medel, det lär finnas långtidsverkande smärtstillande medel. Om det i praktiken ges bara 1 injektion vid kastreringen så räcker det? SVAR: Vi känner inte till (2/2015) att det i Finland skulle ha registrerats något långtidsverkande smärtstillande medel för svin som skulle kunna användas på det sätt frågeställaren beskriver, så att en enda injektion skulle ha tillräckligt långvarig verkan mot smärta också efter kastreringen för att villkoret för ersättning för djurens välbefinnande ska uppfyllas. De meloxikampreparat som är i allmän användning i fråga om svin under olika handelsnamn och i olika koncentrationer har en 24 timmar lång verkningstid när det gäller svin, men det betyder inte att preparatet är långtidsverkande, och en injektion som ges före kastreringen ger inte tillräcklig smärtlindring när det har gått över ett dygn efter kastreringen. För nötkreatur finns det flera olika parallella smärtstillande medel (injektionspreparat) där det verksamma ämnet är karprofen; en enda injektion av dem ger 2 3 dygns verkningstid. Inga karprofenpreparat har emellertid registrerats för användning till svin, bara till nötkreatur samt hundar och katter. Om den som förde fram påståendet om långtidsverkande smärtstillande läkemedel kan namnge det preparat som avses så gäller det att fundera på saken på nytt; i annat fall är svaret på frågan nekande. Dessutom har interventionsersättningarna för det villkoret inom ersättningen för djurens välbefinnande beräknats på den grunden att de grisar som ska kastreras tas fast två gånger och båda gångerna injiceras med smärtstillande medel. I det fallet är arbetskostnaden för att ge två injektioner med smärtstillande medel större än läkemedelskostnaden. Villkoret stimulans för svin: duger lastlinor som fasta stimulerande föremål (se bilagan)? Svinen gillar dem skarpt, några gårdar använder dem redan. Det blir inget buller när de används, och svinen kan tugga på dem? Villkoret stimulans för svin: menas det att bara sådana trädstammar som har hängts upp eller säckbitar får användas som fasta leksaker för slaktsvin och att man ska ge grisar bara rep eller säckbitar av naturmaterial eller motsvarande? SVAR: Också andra naturmaterial får användas, och de stimulerande föremålen får också hängas upp på andra sätt eller placeras på golvet så länge som de alltjämt fungerar bra. De material och sätt för fixering av dem som nämns i villkoren är avsedda att vara exempel på god och fungerande praxis. Det som är väsentligt för att de stimulerande föremålen ska fungera är att svinen har lätt att nå dem och att de hålls rena. Väsentligt med tanke på att svinen når dem är att föremålen inte befinner sig högre än svinets tryne, eftersom det då blir svårt att sträcka sig efter dem. Hur rena de stimulerande föremålen håller sig på golvet är en fråga om var någonstans i boxen föremålen finns samt huruvida de är lösa på golvet eller har fixerats vid boxstaketet t.ex. med en kedja. Stimulerande föremål som placeras på spaltgolv smutsas lätt ner, och då tappar svinen intresset för dem. På helt golv, särskilt på liggplatsen, är det sannolikare att de stimulerande föremålen förblir rena, men då måste man å andra sidan se till att svinen har tillräckligt med sådan liggplats där de inte behöver ligga obekvämt på träbitarna. Om fasta stimulerande föremål såsom trä placeras på golvet är det bra att fixera dem t.ex. med en kedja så att de inte kan knuffas omkring i boxen, för om de knuffas runt är det lätt hänt

9 att de av nisstag landar i en hög med spillning i ett hörn. Då börjar svinen tycka att de är motbjudande, och de fungerar inte längre som stimulerande föremål. Kan man använda gummileksaker som stimulerande föremål för svin? SVAR: Gummiföremål (t.ex. gummislangar) har testats i någon mån som stimulerande föremål, men erfarenheterna av dem är inte särskilt goda, framför allt därför att svinen snabbt tappar intresset för de flesta gummiföremål. Skillnaden jämfört med bland annat rep av hampa och sisal, färskt trä, papper, kartong, jutesäckar och andra stimulerande föremål av naturfiber tycks vara den att svinen tycker att alla de sistnämnda doftar ätbart i någon mån, därför tuggar svinen på dem till och med månader i sträck. Det är orsaken till att man inte har tänkt på gummileksaker i samband med den här åtgärden. Grisningsförhållandena: finns det något krav som gäller hur stort det hela golvet i boxen för fri grisning ska vara, annat än att det golv där smågrisarna vistas ska vara helt? Kan man t.ex. göra boxar för fri grisning av sådana boxar där det finns bara spaltgolv, om man i smågrisboet byter golvet till helt golv + ströar? SVAR: Inget annat krav som gäller helt golv finns. Ett viktigt inslag i fri grisning består i att bomaterialet är rikligt, så att suggan kan bygga ett riktigt bo av det. Vid fri grisning är det bra om golvet till största delen är helt också i suggans område, förutom i smågrisboet. För att fri grisning ska lyckas är det över huvud taget viktigt att man när boxen planeras använder någon testad och välbeprövad modell där detaljerna har finslipats. Förutom mängden helt golvutrymme menas här bl.a. boxens yta, stödkonstruktionernas placering och placeringen av utfodrings- och dricksplatserna. Om man försöker spara kostnader på fel ställe när grisningsboxen planeras t.ex. genom att ha en mindre yta med helt golv än vad som visat sig fungera i undersökningar och i praktiken hämnar det sig snabbt när suggan som följd av det använder boxen på ett annat sätt än den skulle använde en optimalt planerad box (exempel: suggan grisar i en sådan del av boxen som producenten inte önskar), eller så liggs fler smågrisar ihjäl än i en optimalt planerad box. Utomhusvistelse för suggor: vad krävs det av den plats där suggorna rastas? Underlaget, hur det är täckt, dricksanordningar? Ska det finnas en dricksanordning utomhus, om suggorna hela tiden har möjlighet att gå in för att dricka? SVAR: Bara den underliggande lagstiftningen, och i den ställs det krav bara på stängslen. Dricksanordning krävs inte. Produktionsplanen för svinstallar med smågrisproduktion (åtgärd 2.1), ska den finnas på papper eller kan uppgifterna finnas på dator i ett program för produktionsstyrning? SVAR: Planen kan vara i elektronisk form så att den kan läsas på datorskärmen och skrivas ut från datorn. Det väsentliga är att man ser och planerar de framtida djurantalen. Vad är det som krävs av utfodringsplanerna för svin, och ska dagstillväxten mätas? SVAR: Det väsentliga är att man känner till svinens näringsämnesbehov (t.ex. hos slaktsvin under olika veckor och hos suggor i olika produktionsstadier). Sedan följer fodergivans fodervärden (energi, protein) och de fodermängder som ska ges, så att man ser hur behovet fylls. Mätning av

10 dagstillväxten krävs inte, men utfodringen planeras i praktiken i överensstämmelse med något mål när det gäller slaktsvinen. Kan ett slaktsvinsstall med fastgödselsystem välja åtgärd 2.5? Vad kräver ströningen av boxar allt som allt, och kan stallar med enbart slaktsvin välja åtgärden? SVAR: En gård kan förbinda sig till att genomföra åtgärd 2.5 fastän gården har bara slaktsvin. Ett slaktsvinsstall med fastgödselsystem kan i princip välja åtgärden, om djupströbädd används där eller om svinstallet har täckta 2-klimatsboxar / golvvärme + mycket strö och alla slaktsvinen kan ligga ned samtidigt på den välströade liggplatsen. I förbindelsevillkoren nämns 2-klimatsboxar i samband med åtgärd 2.5. Krävs det golvvärme eller ett fristående skyddstak så att temperaturen i avdelningen kan vara lägre, eller vad är det som krävs för att man ska kunna genomföra åtgärden? SVAR: Det minimum som krävs är en täckt (skyddstaket kan höjas efter hand som grisarna blir äldre) och välströad liggplats, så att det är varmare på liggplatsen än utanför den. Golvvärme eller värmelampor är möjliga men inte obligatoriska. Om gården väljer åtgärden utomhusvistelse så räcker det att svinen vistas ute under ett skyddstak, eller måste de vara under bar himmel? SVAR: Hela rastgården kan inte ha ett skyddstak. Fjäderfä: Räknas gallersektionerna i hönshus med flervåningssystem för frigående höns som golvyta eller kan de räknas som nivåer? SVAR: Nivåerna i hönshus med flervåningssystem för frigående höns kan räknas som nivåer bara när djurtätheten är max. 9 hönor per kvadratmeter golvyta som hönsen har till sitt förfogande (alltså utan den yta som nivåerna utgör). Om djurtätheten är större, kan kravet i samband med ersättningen för välbefinnande uppfyllas genom att man monterar in ytterligare nivåer eller ytterligare ramper. Åtgärd 4.3, förbättrande av luftkvaliteten i hönserier: Gäller kravet på utgödsling 3 gånger/vecka också golvhönserier? SVAR: Undantag finns inte, alltså kan golvhönserier i praktiken inte välja åtgärden. Hönshus med flervåningssystem för frigående höns där det under gallersektionerna finns gödselband som är i bruk och andra hönserier där man kan utgödsla 3 gånger/vecka har möjlighet att välja åtgärden. Hurdana är sittpinnarna och nivåerna? SVAR: Till höger på bilden syns ett bräde som har ställts på kant för att det ska fungera som sittpinne. Lösningen är illa för fotsulorna, eftersom fåglarnas tår tvingas in i en onaturlig ställning (de kan inte kröka sig runt sittpinnen så som de borde). Dessutom riktas trycket från brädet till en alltför smal del av fotsulan, vilket inte är hälsosamt det heller.

11 SITTPINNAR Sittpinnarna är ganska tunna stänger (t.ex. är diametern för sittpinnar för värphönor ca 4 cm, kalkoner behöver avgjort grövre sittpinnar), varvid fåglarnas tår kröker sig runt dem. I genomskärning är sittpinnarna antingen runda eller kvadrater med rundade hörn. Material som rekommenderas är trä eller ett av tyskarna utvecklat syntetiskt sittpinnematerial för fjäderfästallar. Metall och vanlig plast är inte särskilt bra, eftersom de pressas lufttätt mot fotsulan och därför ökar risken för att inflammationer och bölder utvecklas i de små skråmor som ibland förekommer i fotsulan. Fjäderfäna går på sittpinnarna på samma sätt som på tunna grenar, alltså litet försiktigare, så att tårna kröks runt sittpinnen vid varje steg. Sittpinnarna för dunungar bör vara så lågt nere att det är lätt att kliva upp på dem. Den bästa lösningen när det gäller slaktfjäderfä upp till 6 veckors ålder och för en del av slaktfjäderfäna också efter det är att man placerar en del av sittpinnarna strax ovanför dunungarnas huvuden, en del precis ovanför de 6 veckor gamla dunungarnas huvuden och en del ovanför de fullvuxna individernas huvuden. Placeringen planeras så att de lägre sittpinnarna/nivåerna bildar lättillgängliga stigar till de högre och helheten är sådan att det är så lätt som möjligt också för de fullvuxna fåglarna att röra sig i hallen. NIVÅER Som namnet säger är en nivå något brett och platt, som en bred bräda eller hylla, och fågeln står på den med tårna uträtade. På en nivå går fåglarna på samma sätt som på marken. Det väsentligaste för fjäderfäna är att de över huvud taget har något som de kan kliva upp på till natten för att sova och att detta något befinner sig högre än byggnadens golvplan samt att de här konstruktionerna är säkra för fåglarna (exempel på konstruktioner som inte är säkra: vassa hörn på metallkonstruktioner som lätt ger upphov till fotsår; såren kan inflammeras och utvecklas till bölder). Till slaktfjäderfä använder man dock i stället för sittpinnar ofta nivåer därför att slaktfjäderfäna till följd av avelsarbetet har fått en tung kroppsbyggnad så att de är klumpigare än de ursprungligen varit därför finns det en liten risk för att de trillar ner när de försöker ta sig upp på en sittpinne. RAMPER En ramp är ett sluttande plan längs vilket fjäderfäna kan ta sig från golvet upp till en sittpinne/en nivå.

12 Vad är utfodring på papper? SVAR: I praktiken breder man ut papper på golvet från en stor bred rulle. Tidningspapper är inte bra, eftersom trycksvärtan innehåller lösningsmedel och olja av olika slag. I fråga om kalkoner kan man använda t.ex. papp, kartong eller äggkartonger. Längre fram fungerar underlaget som stimulerande material. Det väsentligaste är att fodret är lättillgängligt på golvnivå, så att alla kycklingar hittar det. Utfodring av det här slaget är alltså en lösning på problemet att om fodret är svårare att hitta än så här så svälter en del av dunungarna ihjäl för att de inte hittar fodret i tid. Varför ska hela korn ges när fjäderfäna utfodras? SVAR: Ju yngre fjäderfäna är när man börjar ge dem hela korn, desto större effekt har kornen när det gäller att styra fåglarnas senare beteende i en sund riktning. Att ge hela korn ända från det att fåglarna är små är viktigt för de fåglar som man låter bli fullvuxna eller nästan fullvuxna, vilket betyder kalkoner och värphöns. Broilrarna är så unga när de slaktas att de inte hinner uppnå den ålder där de i egentlig mening skulle börja skada varandra. Också när det gäller broilrar är hela korn ändå ett välkommet tidsfördriv, därför rekommenderas kornen. När det gäller att anpassa hackbeteendet är kornen alltså desto effektivare ju tidigare man börjar ge fåglarna sådana. När mängden hela korn och annat foder beräknas ska man beakta att de hela kornen inte ersätter motsvarande mängd spannmål i fodret, eftersom kycklingarnas matsmältning inte tillgodogör sig hela korn lika effektivt. Får och getter Hur gör man upp en plan för bekämpning av parasiter hos får och getter, sker det vid ett gårdsbesök eller på kontoret, och hur lång tid tar det? SVAR: Båda sätten kan användas. Det är nästan lättare att göra upp planen på kontoret utgående från föruppgifter och prover. Tidsåtgången är omkring en timme, när man har föruppgifterna och provsvaren färdiga. Vad innehåller en plan för bekämpning av parasiter? Görs den en gång per år, uppdateras den och kan den vara i kraft längre? SVAR: Det gäller att omsorgsfullt läsa föruppgifterna, uppgifterna om tidigare behandlingar med läkemedel, inköp av djur, betesrotationen, de olika djurgrupperna på betena och hur betesgången kommer att ske under sommaren (olika kön/åldersgrupper/får för olika ändamål), tillväxten (= vägning och slaktuppgifter / andra uppgifter om tillväxten) samt sjukdomsuppgifter. Man gör en syntes av dem + rekommenderar åtgärderna och betesgången samt hur situationen ska följas upp genom provtagning. Planen ska alltså göras upp en gång per år och följas upp genom prover. Om situationen på gården är mycket god och stabil kan den årliga planen göras upp så snabbt som på 30 minuter, men det är alltjämt viktigt att man med hjälp av avföringsprov (ca 3 prover/år) följer upp ( övervakar ) också en situation som är god. Om gården har problem med parasiter kan 4 5 prover behövas, men å andra sidan underlättas arbetet de följande åren när problemen avhjälps. Gårdar med möjligheter till god betesrotation kan klara sig med så litet som 2 prover /år.

13 Ska får-/getgårdarnas plan för bekämpning av parasiter utarbetas varje år? SVAR: Planen för bekämpning av parasiter ska göras upp eller åtminstone uppdateras varje år. Kan det i rastningsskyldigheten för tackor (eller åtminstone i övervakningsanvisningen) nämnas att tackorna inte behöver rastas t.ex. de 2 första månaderna efter lamningen? Nu för tiden är det många som låter tackorna lamma redan mitt i vintern och då är lammen svaga, tackorna riskerar att förfrysa juvren och avskiljningen (de diande lammen behöver avskiljas från mödrarna för att tackorna måste vistas ute) stressar djuren, lammen löper också risk att bli nedtrampade. I grupperna kan det ändå finnas lamm av olika åldrar och deras mödrar, som gården är skyldig att rasta. Det främjar nog inte djurens välbefinnande och är inte etiskt heller, om smålammen tillsammans med sina mödrar tvingas ut i kölden/regnet om mödrarna tvingas ut så följer lammen efter. Risken för att djuren ska bli sjuka eller skada sig är stor. SVAR: I förbindelsevillkoren sägs det att modern ska släppas på bete med lammet en vecka efter lamningen. På vintern kan man ändå släppa ut modern och lammet om vädret tillåter. Vid sträng köld behöver man alltså inte rasta djuren.

Djurenhetskoefficienterna i samband med ersättningen för djurens välbefinnande 1. VILLKOREN FÖR ERSÄTTNING FÖR NÖTKREATURS VÄLBEFINNANDE

Djurenhetskoefficienterna i samband med ersättningen för djurens välbefinnande 1. VILLKOREN FÖR ERSÄTTNING FÖR NÖTKREATURS VÄLBEFINNANDE Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015 ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE Ersättning för djurens välbefinnande kan sökas senast 30.4.2015 i VIPU-tjänsten eller med Landsbygdsverkets blankett

Läs mer

STÖD FÖR HUSDJURSSKÖTSEL 2015 - Bidrag för nötkreatur

STÖD FÖR HUSDJURSSKÖTSEL 2015 - Bidrag för nötkreatur STÖD FÖR HUSDJURSSKÖTSEL 2015 - Bidrag för nötkreatur - Bidrag för får och getter - Stöd för svin- och fjäderfähushållning - Kompensationsersättningens husdjursförhöjning - Hästar - Uppfödning av lantraser

Läs mer

Djurenhetskoefficienterna i samband med ersättningen för djurens välbefinnande 1. VILLKOREN FÖR ERSÄTTNING FÖR NÖTKREATURS VÄLBEFINNANDE

Djurenhetskoefficienterna i samband med ersättningen för djurens välbefinnande 1. VILLKOREN FÖR ERSÄTTNING FÖR NÖTKREATURS VÄLBEFINNANDE ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE Tankesmedja 4: Ersättning för djurens välbefinnande Ersättning för djurens välbefinnande kan sökas i samband med den samlade stödansökan våren 2015. De gamla förbindelserna

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 16 februari 2015 117/2015 Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ersättning för djurens välbefinnande Utfärdad i Helsingfors den 12 februari

Läs mer

Ersättning för djurens välbefinnande (EHK)

Ersättning för djurens välbefinnande (EHK) Ersättning för djurens välbefinnande (EHK) Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014-2020 Informationen i presentationen bygger på beredningsläget i Minskning av ammoniakutsläpp

Läs mer

Bidrag och ersättning för djurens välbefinnande/får och getter Stödinfo gällande husdjur

Bidrag och ersättning för djurens välbefinnande/får och getter Stödinfo gällande husdjur Bidrag och ersättning för djurens välbefinnande/får och getter 2017 Stödinfo gällande husdjur 24.1.2017 Antal får och getter i registret 11.1.2017 i Finland i Egentliga Finland Antal får 148 619 17 913

Läs mer

Ersättning för djurens välbefinnande. Källa: Landsbygdsverket, JSM

Ersättning för djurens välbefinnande. Källa: Landsbygdsverket, JSM Ersättning för djurens välbefinnande Källa: Landsbygdsverket, JSM Målen för ersättningen Djuren skall ha det bättre Gynna artspecifikare skötsel av produktionsdjuren Jordbrukarna ska bli mer medvetna om

Läs mer

Bidrag och ersättning för djurens välbefinnande får och getter 2018

Bidrag och ersättning för djurens välbefinnande får och getter 2018 Bidrag och ersättning för djurens välbefinnande får och getter 2018 Stödinfo gällande husdjur 23.1.2018 Allmänt om får- och getbidrag Registerbaserat stöd Gården ska ha i genomsnitt minst 20 bidragsberättigande

Läs mer

EU:S BIDRAG FÖR NÖTKREATUR OCH ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE I FRÅGA OM NÖTKREATUR

EU:S BIDRAG FÖR NÖTKREATUR OCH ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE I FRÅGA OM NÖTKREATUR EU:S BIDRAG FÖR NÖTKREATUR OCH ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE I FRÅGA OM NÖTKREATUR Stödinfo gällande husdjur 23.1.2018 Reso NTM-centralen i Egentliga Finland. Källa: Landsbygdsverket, JSM, Evira

Läs mer

FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE

FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE Innehåller också ändringar av förbindelsevillkoren för ersättning för djurens välbefinnande (2.4.2015) FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE 2015 2016 Förutsättningarna för att ingå

Läs mer

Ersättning för djurens välbefinnande. Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland

Ersättning för djurens välbefinnande. Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland Ersättning för djurens välbefinnande Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014-2020 Mål och bakgrund Åtgärder för nötkreatur Åtgärder för svin Åtgärder för får Åtgärder för fjäderfä

Läs mer

Tvärvillkor Djurens välbefinnande

Tvärvillkor Djurens välbefinnande Tvärvillkor Djurens välbefinnande Landsbygdsverkets utbildning i ansökan om jordbrukarstöd Seinäjoki 12.3.2015 Taina Mikkonen Enheten för djurens hälsa och välfärd Tvärvillkor Tvärvillkoren är en samling

Läs mer

EU:S BIDRAG FÖR NÖTKREATUR OCH ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE I FRÅGA OM NÖTKREATUR

EU:S BIDRAG FÖR NÖTKREATUR OCH ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE I FRÅGA OM NÖTKREATUR EU:S BIDRAG FÖR NÖTKREATUR OCH ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE I FRÅGA OM NÖTKREATUR Stödinfo gällande husdjur 24.1.2017 Lundo NTM-centralen i Egentliga Finland, Henna Ekman. Källa: Landsbygdsverket,

Läs mer

Djurhållningsplats för får och get

Djurhållningsplats för får och get EKOHUSDJURSKURS ProAgria 2015 Förhållanden, skötsel och byggnader FÅR OCH GETTER Djurhållningsplats för får och get Till den ekologiska husdjursproduktionens minimikrav hör att alltid iaktta lagstiftning

Läs mer

HUSDJURSSTÖD Källa: Landsbygdsverket, JSM

HUSDJURSSTÖD Källa: Landsbygdsverket, JSM HUSDJURSSTÖD 2016 Källa: Landsbygdsverket, JSM Nationella husdjursstöd EU- bidrag Ersättningen för djurens välbefinnande 2 Nationella husdjursstöd Allmänna krav Den som söker stödet måste vara minst 18

Läs mer

/01.02/2017 1) STATSRÅDETS FÖRORDNING OM INGÅENDE AV EN FÖRBINDELSE OM ER SÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE 2018

/01.02/2017 1) STATSRÅDETS FÖRORDNING OM INGÅENDE AV EN FÖRBINDELSE OM ER SÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE 2018 s> mmm.fi BEGÄRAN OM UTLÅTANDE 242330 1(2) 24.10.2017 1725/01.02/2017 Enligt sändlista BEGÄRAN OM UTLÅTANDE OM UTKASTEN TILL 1) STATSRÅDETS FÖRORDNING OM INGÅENDE AV EN FÖRBINDELSE OM ER SÄTTNING FÖR DJURENS

Läs mer

HUSDJUR Övervakningens synvinkel och fallgropar. NTM-centralen i Nyland

HUSDJUR Övervakningens synvinkel och fallgropar. NTM-centralen i Nyland HUSDJUR 2018 Övervakningens synvinkel och fallgropar Övervakning: Görs på basen av Mavis och Eviras urvalsgrunder NTM-centralens inspektörer utvidgar till övervakningar Emellanåt har NTM-centralen med

Läs mer

HUSDJURSSTÖD Källa: Landsbygdsverket, JSM

HUSDJURSSTÖD Källa: Landsbygdsverket, JSM HUSDJURSSTÖD 2015 Källa: Landsbygdsverket, JSM Ändringar för år 2015 Det från produktionen frikopplade stödet för svinoch fjäderfähushållning fortsätter. I stödregion C betalas fortsättningsvis nordligt

Läs mer

Genomgång av djurstöd

Genomgång av djurstöd Genomgång av djurstöd Husdjursstöd Nationella husdjursstöd (svin, fjäderfä, diko, kviga,tjur, sl.kvigor, får och getter. EU- djurbidrag (Tjur, stut, dikor, dikokvigor, slaktlamm, slaktkillingar) Ersättningen

Läs mer

1) STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÄNDR1NG AV STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ER- SÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE

1) STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÄNDR1NG AV STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ER- SÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE Ammm.fi BEGÄRAN OM UTLÄTANDE 225962 1(2) 23.11.2016 1797/01.02/2016 Enligt sändlista BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKASTEN TILL 1) STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÄNDR1NG AV STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ER- SÄTTNING

Läs mer

djurhållning Med KRAV på grönbete tema:

djurhållning Med KRAV på grönbete tema: tema: djurhållning Med KRAV på grönbete Det är sommar och smågrisarna busar med varandra i gröngräset medan suggorna bökar i jorden eller tar sig ett gyttjebad. På en annan gård går korna lugnt och betar.

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Kalvgömmor. i dikostallar. www.taurus.mu

Kalvgömmor. i dikostallar. www.taurus.mu Kalvgömmor i dikostallar www.taurus.mu Kalvgömmor i dikostallar Anna Jarander- LG Husdjurstjänst Inledning I lösdriftsstallar där kalvarna går tillsammans med korna ska det finns tillgång till kalvgömma,

Läs mer

NATIONELLA HUSDJURSSTÖD

NATIONELLA HUSDJURSSTÖD NATIONELLA HUSDJURSSTÖD Förutsättningar som gäller Över 18 år. sökande Maken kan uppfylla ålderskravet. I sammanslutningar åtminstone en av de delaktiga över 18 år. Förutsättningar som gäller sökande Övre

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION 2015- Tankesmedja 10: Ekologisk produktion, kompensationsersättningar och Nationella åkerstöd

ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION 2015- Tankesmedja 10: Ekologisk produktion, kompensationsersättningar och Nationella åkerstöd UTBILDNING I ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD HÖSTEN 2014 ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION 2015- Tankesmedja 10: Ekologisk produktion, kompensationsersättningar och Nationella åkerstöd Ersättningen för ekologisk

Läs mer

Nationell tilläggsdel till kompensationsbidraget = LFA-tillägg

Nationell tilläggsdel till kompensationsbidraget = LFA-tillägg Nationell tilläggsdel till kompensationsbidraget = LFA-tillägg Stödutbildning 2009 Avd. för landsbygdsnäringar / Mavi Maija Kyrö Allmänt Man kan förbinda sig vid LFA-tillägget bara samtidigt som en ny

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION SVIN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven för skydd av svin enligt

Läs mer

1) STATSRÄDETS FÖRORDNING OM INGÄENDE AV EN FÖRBINDELSE OM ER- SÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE 2019

1) STATSRÄDETS FÖRORDNING OM INGÄENDE AV EN FÖRBINDELSE OM ER- SÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE 2019 Ammm.Fi BEGÄRAN OM UTLÄTANDE 258167 1(2) 17.9.2018 1518/01.02/2018 Enligt sändlista BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKASTEN TILL 1) STATSRÄDETS FÖRORDNING OM INGÄENDE AV EN FÖRBINDELSE OM ER- SÄTTNING FÖR DJURENS

Läs mer

EKOHUSDJURSKURS. Anskaffning av djur ProAgria 2015

EKOHUSDJURSKURS. Anskaffning av djur ProAgria 2015 EKOHUSDJURSKURS Anskaffning av djur ProAgria 2015 Ekologiska djur Skall i regel härstamma från ekologisk produktion => inga begränsningar på anskaffning (gällande antal eller ålder) när djurens omläggningsskede

Läs mer

Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV

Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV Du ska årligen lämna uppgifter om din produktion till KRAV och säkerställa att de är aktuella och korrekta. Det kan göras

Läs mer

Lägenhetssignum. suggor galtar grisar <10 v. göd-/slaktsvin andra tot.

Lägenhetssignum. suggor galtar grisar <10 v. göd-/slaktsvin andra tot. Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION SVINSTALL I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven för skydd av svin

Läs mer

Limousin á la carte Produktionssätt

Limousin á la carte Produktionssätt 1 Limousin á la carte Produktionssätt Anvisningar för produktion och Information för konsumenten 2 Limousin á la carte Krav på produktionssätt som ställs på uppfödare Produktionsgårdar följer i sin verksamhet

Läs mer

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS I den här utställningen får du lära dig om hur grisarna har det här på Källunda. Följ tavlorna runt för att få veta hur grisarnas liv ser ut. MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS

Läs mer

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel Tvärvillkor - så undviker du vanliga fel Felfri kontroll dröm eller verklighet? För din skull har vi samlat felaktigheter som vi hittar vid kontroll av tvärvillkor i den här broschyren. Läs texten och

Läs mer

ANMÄLAN OM DJURANTAL 2017 stöd för svin- och fjäderfähushållning, kompensationsersättningens. för ekologisk produktion

ANMÄLAN OM DJURANTAL 2017 stöd för svin- och fjäderfähushållning, kompensationsersättningens. för ekologisk produktion Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa inveerar i landsbygdsområden ANMÄLAN OM DJURANTAL 2017 öd för svin- och fjäderfähushållning, kompensationsersättningens husdjursförhöjning och

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION KALV OCH NÖTKREATUR ÖVER 6 MÅN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelser i andra än de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. Datum för inspektionen Dokumentets nummer DJURSKYDDSINSPEKTION SVIN En utredning enligt 48 i djurskyddslagen (247/1996)

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. dikor

Jordbruksinformation Starta eko. dikor Jordbruksinformation 1 2016 Starta eko dikor Foto: Urban Wigert Börja med ekologisk dikoproduktion Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt kött. Därför ökar efterfrågan

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 20 november 2012 629/2012 Statsrådets förordning om skydd av svin Utfärdad i Helsingfors den 15 november 2012 I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 28 januari 2015 Statsrådets förordning om djurenheter i vissa stöd till jordbruket Utfärdad i Helsingfors den 22 januari 2015 I enlighet med statsrådets

Läs mer

Husdjursbyggnader, byggnader för svinhushållning C 1.2.3

Husdjursbyggnader, byggnader för svinhushållning C 1.2.3 Jord- och skogsbruksministeriets byggnadsbestämmelser och -anvisningar Bilaga 4 till JSM:s förordning om byggnadsbestämmelser och - rekommendationer för byggande som stöds (100/01) JSM-BBA Husdjursbyggnader,

Läs mer

INSPEKTIONSDEL KALVAR (NÖTKREATUR YNGRE ÄN 6 MÅN.)

INSPEKTIONSDEL KALVAR (NÖTKREATUR YNGRE ÄN 6 MÅN.) Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION KALVAR OCH NÖTKREATUR ÖVER 6 MÅN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven

Läs mer

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel:

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: 1 februari 2016 Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: - Korrigering av tilläggskrav för animalieproduktion Svara senast 31 mars till regler@krav.se Hjälp oss att göra våra regler

Läs mer

Utbildning tvärvillkorskontrollanter 2 3 september 2008

Utbildning tvärvillkorskontrollanter 2 3 september 2008 Utbildning tvärvillkorskontrollanter 2 3 september 2008 Tvärvillkor Djurskydd Kerstin Edeen Mirjam Håkansson OBS! Bedömningsförslagen utgjorde diskussionsunderlag på kursen, ska inte betraktas som normerande.

Läs mer

Tvärvillkor Djurens välbefinnande

Tvärvillkor Djurens välbefinnande Tvärvillkor Djurens välbefinnande NEUVO -2020 kurser i december 2014 Överinspektör Helena Hepola Tvärvillkor Tvärvillkoren är en samling krav som måste följas för att de flesta jordbrukarstöden ska betalas

Läs mer

ANMÄLAN OM DJURANTAL 2016 (ersättning för djurens välbefinnande)

ANMÄLAN OM DJURANTAL 2016 (ersättning för djurens välbefinnande) ANMÄLAN OM DJURANTAL 2016 (ersättning för djurens välbefinnande) Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa inveerar i landsbygdsområden Lämna in blanketten sena 15.2.2017 till landsbygdsnäringsmyndigheten

Läs mer

KÄLLUNDAGRISENS LIV SUGGOR PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS SUGGAN & GALTEN SUGGOR & SMÅGRISAR UPPFÖDNING AV SLAKTGRISAR MOBILE ORGANIC PIGGERY

KÄLLUNDAGRISENS LIV SUGGOR PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS SUGGAN & GALTEN SUGGOR & SMÅGRISAR UPPFÖDNING AV SLAKTGRISAR MOBILE ORGANIC PIGGERY I den här utställningen får du veta hur grisuppfödningen går till på Källunda Gård och hur vi arbetar för att grisarna ska ha det bra samtidigt som de kommer till nytta i jordbruket. På den här sidan ser

Läs mer

FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR DEN NATIONELLA TILLÄGGSDELEN TILL KOMPENSATIONSBIDRAGET I FASTA FINLAND FÖR ÅR 2014

FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR DEN NATIONELLA TILLÄGGSDELEN TILL KOMPENSATIONSBIDRAGET I FASTA FINLAND FÖR ÅR 2014 1 FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR DEN NATIONELLA TILLÄGGSDELEN TILL KOMPENSATIONSBIDRAGET I FASTA FINLAND FÖR ÅR 2014 1. Förbindelse Jordbrukaren Den nationella tilläggsdelen till kompensationsbidraget (nedan LFA-tilläggsdelen)

Läs mer

Svar på remiss om ny EUförordning

Svar på remiss om ny EUförordning jordbruksverket@jordbruksverket.se Ert dnr: 4.7.21-1335/14. 2014-05-09 Svar på remiss om ny EUförordning om ekologisk produktion Övergripande kommentarer Betoning på djurskydd och beteendebehov Det är

Läs mer

Arbeta säkert med djur

Arbeta säkert med djur Arbeta säkert med djur Arbeta säkert med djur Varje år skadas hundratals personer i Sverige i arbetsolyckor där djur är inblandade. Skadorna blir ofta svåra och flera skadas så allvarligt att de dör. För

Läs mer

Omläggning till ekologisk äggproduktion Skövde 2011-01-27. Åsa Odelros

Omläggning till ekologisk äggproduktion Skövde 2011-01-27. Åsa Odelros Omläggning till ekologisk äggproduktion Skövde 2011-01-27 Åsa Odelros Omläggning till ekoäggproduktion Anmäl till KRAV Planera foder, utevistelse och bete Anpassa byggnaden efter ekologiskt regelverk NEJ

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2009 Nr 12 Nr 12 ÅLANDS LANDSKAPSREGERINGS BESLUT om kompensationsbidragets nationella tilläggsdel år 2009 Utfärdat i Mariehamn den 3 mars 2009 Med stöd av 9 och 26 landskapslagen

Läs mer

Gårdsanpassad kalvningstidpunkt

Gårdsanpassad kalvningstidpunkt Gårdsanpassad kalvningstidpunkt Anett Seeman & Helena Stenberg, Gård & Djurhälsan Aktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Länsstyrelsen i Skåne Gårdsanpassad kalvningstidpunkt Målet i dikalvsproduktionen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 2 juli 2013 532/2013 Jord- och skogsbruksministeriets förordning om byggnadstekniska och funktionella krav för byggande av får- och getstallar som

Läs mer

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat KRAV-MÄRKT ÄR djuren Receptet på godare mat ATT FÅ BÖKA OCH BETA KRAV-godkända djur får gå ute för att beta, få frisk luft och motion. Målet är att de ska få leva ett så naturligt djurliv som möjligt.

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt Jordbruksinformation 2 2016 Starta eko ungnöt Foto: Mats Pettersson Börja med ekologisk produktion av ungnöt Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt nötkött. I Sverige

Läs mer

STÖDINFO 2015. Nylands NTM-central, Paula Gustafsson 31.3.2015 1

STÖDINFO 2015. Nylands NTM-central, Paula Gustafsson 31.3.2015 1 STÖDINFO 2015 Nylands NTM-central, Paula Gustafsson 31.3.2015 1 TVÄRVILLKOR En förutsättning för att erhålla EU:s direkta stöd, dvs. gårdsstöd och de direkta EU-stöden som är bundna till produktionen,

Läs mer

Egenkontroll Nötköttsproduktion

Egenkontroll Nötköttsproduktion Egenkontroll Nötköttsproduktion Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierad nötköttsproduktion. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör produktion av nötkött.

Läs mer

Korastning javisst, men hur?

Korastning javisst, men hur? Korastning javisst, men hur? Jordbruksinformation 12 2002 Korastning javisst, men hur? Motionera mera det kommer sannolikt att bli mottot för landets uppbundna ekologiska kor. Detta gäller inte bara mjölkkor

Läs mer

Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2019

Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2019 1/5 Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2019 STÖD SOM BETALAS I HELA FINLAND EU-helfinansierade stöd (dvs. direkta stöd) Grundstöd och förgröningsstöd Stöd till unga jordbrukare Bidrag

Läs mer

Sveriges bönder om djur och etik.

Sveriges bönder om djur och etik. Våra värderingar och vårt sätt att handla ska leda till att djuren får en god djurhälsovård, sina grundläggande fysiologiska behov tillgodosedda, möjlighet att bete sig naturligt, skydd mot smärta, lidande

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 42/05. Ikraftträdande- och giltighetstid 2.11.2005 tills vidare

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 42/05. Ikraftträdande- och giltighetstid 2.11.2005 tills vidare JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 42/05 Datum Dnr 2.11.2005 2147/01/2005 Ikraftträdande- och giltighetstid 2.11.2005 tills vidare Upphäver Bilaga 4 till JSM:s förordning 100/01, JSM-BBA C1.2.3,

Läs mer

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Uppdragsrapport 2014-07-01 Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Bakgrund Det har funnits mycket oro kring vilka effekter förbudet mot uppbundna djur och kravet

Läs mer

FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR STÖD FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE 2012

FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR STÖD FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE 2012 Dnr 504/24/2012 Datum: 11.4.2012 FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR STÖD FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE 2012 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin. 2 FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR

Läs mer

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell.

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell. Checklista 1(10) Värphöns och unghöns färre än 350 Personal 3 Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. DL 3-4, L111 1kap. 8 Kontroll REK 4 Daglig

Läs mer

Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning

Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning 2015-03-30/Eva-Lena Rådberg Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning Sammanfattning Mjölkkor 74% anser att beteskravet är viktigt för mjölkens mervärde. 60 % av producenterna

Läs mer

4) daglig dödlighet det tal som fås med hjälp av formeln i punkt 1 i bilagan,

4) daglig dödlighet det tal som fås med hjälp av formeln i punkt 1 i bilagan, Landskapsförordning (2011:53) om skydd av slaktkycklingar 2011:053 Landskapsförordning (2011:53) om skydd av slaktkycklingar LF (2011:53) om skydd av slaktkycklingar 1. Tillämpningsområde Denna förordning

Läs mer

Djurhållning 5.4 Grisar

Djurhållning 5.4 Grisar Djurhållning 5.4 Grisar 5.4 Grisar I detta avsnitt finns de djurslagsspecifika reglerna för KRAV-certifierade grisar, som du ska följa och tillämpa tillsammans med avsnitt 5.1 (Gemensamma regler för alla

Läs mer

Nya betesregler för mjölkgårdar

Nya betesregler för mjölkgårdar Nya betesregler för mjölkgårdar Nu har du bättre möjligheter att anpassa betet efter djurens och din gårds förutsättningar. Den här broschyren berättar vad som gäller hos dig för dina mjölkkor och rekryteringsdjur.

Läs mer

Egenkontroll Grisproduktion

Egenkontroll Grisproduktion Egenkontroll Grisproduktion Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierad grisproduktion. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör din produktion. Du kan enkelt

Läs mer

Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2017

Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2017 1 Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen STÖD SOM BETALAS I HELA FINLAND EU-helfinansierade stöd (dvs. direkta stöd) Grundstöd och förgröningsstöd Stöd till unga jordbrukare Bidrag för

Läs mer

Jag. examensarbete Seasonally changeable timber-structured cowbarn

Jag. examensarbete Seasonally changeable timber-structured cowbarn Kostallar i Finland och vad har vi lärt oss från Nordamerika Jouni Pitkäranta, arkitekt Jag den första kostallritningen i 11 års ålder Byggt första kostall projektet i 15 års ålder år 1987 Blev arkitekt

Läs mer

Släpp tidigt Rotationsbete oftast bäst avkastning både på djur och bete Anpassa beläggningen! Tumregel: Efter halva sommaren, halva beläggningen

Släpp tidigt Rotationsbete oftast bäst avkastning både på djur och bete Anpassa beläggningen! Tumregel: Efter halva sommaren, halva beläggningen Sida 1 av 5 Bete Bete som foder är ibland en dåligt utnyttjad resurs. Förr var det ont om beten och man betade all mark som gick att beta. Idag är det tvärt om och det är brist på betesdjur för att hålla

Läs mer

Bra att veta om. fjäderfäproduktion. Svenska Foders Fodersortiment. Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg. Tänk på...

Bra att veta om. fjäderfäproduktion. Svenska Foders Fodersortiment. Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg. Tänk på... Nytt&Nyttigt Fågelfoder för en lyckad produktion Producerad av Svenska Foder AB Om Fjäderfä 2014 2015 Tänk på... Bra att veta om Svenska Foders Fodersortiment Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg fjäderfäproduktion

Läs mer

Djurhållningsplats för nötkreatur

Djurhållningsplats för nötkreatur EKOHUSDJURSKURS ProAgria 2015 Djurens förhållanden, skötsel och byggnader NÖTKREATUR Djurhållningsplats för nötkreatur Till den ekologiska husdjursproduktionens minimikrav hör att alltid iaktta lagstiftning

Läs mer

Besättningsbeskrivningar av smågrisproducerande besättningar inom Farmek som utnyttjar Rasp

Besättningsbeskrivningar av smågrisproducerande besättningar inom Farmek som utnyttjar Rasp Besättningsbeskrivningar av smågrisproducerande besättningar inom Farmek som utnyttjar Rasp Sammanfattning Materialet är en beskrivning av de smågrisproducerande besättningar inom Farmek som använder Rasp

Läs mer

Mattias Gårdlund Djurskyddsinspektör Specialist inom djurtransport & slakt

Mattias Gårdlund Djurskyddsinspektör Specialist inom djurtransport & slakt Mattias Gårdlund Djurskyddsinspektör Länsstyrelsen i Skåne Specialist inom djurtransport & slakt Mattias Gårdlund Djurskyddsinspektör Specialist inom djurtransport & slakt https://www.animalrights.nl/animal-rights-filmt-mishandeling-van-varkens-slachthuis-tielt

Läs mer

Ekologisk djurproduktion

Ekologisk djurproduktion Ekologisk djurproduktion Introduktionskurs för rådgivare Uppsala, 2016-01-20 Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216 Mjölk loket i den ekologiska

Läs mer

När nötköttsföretaget växer 5. Produktion Sida 1 av 5

När nötköttsföretaget växer 5. Produktion Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 Att snabbt få igång en fungerande produktion i de nya byggnaderna är A och O för lönsamheten. Det är därför viktigt att redan från start skapa rutiner för att följa upp produktionen och att

Läs mer

FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR STÖD FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE 2008

FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR STÖD FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE 2008 FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR STÖD FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE 2008 Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden 2 FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR STÖD FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE

Läs mer

Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015

Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015 1 Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015 14. Kompensationsersättning Nytt 2015 Ettårig ersättning (ingen förbindelse) Gårdsspecifika begränsningar för trädesareal och betalningsbelopp Kompensationsersättningen

Läs mer

Konventionell mjölkproduktion, uppbundna kor. Planer finns på att bygga nytt kostall, där mjölkningen kommer att ske i robot.

Konventionell mjölkproduktion, uppbundna kor. Planer finns på att bygga nytt kostall, där mjölkningen kommer att ske i robot. Besöksdatum SAMnr Lantbrukarens namn Adress Postnr Postort Byggplanering 30C Produktionsinriktning/bakgrund Konventionell mjölkproduktion, uppbundna kor. Planer finns på att bygga nytt kostall, där mjölkningen

Läs mer

RAPPORT Datum för utfärdandet

RAPPORT Datum för utfärdandet Utredande veterinär RAPPORT Datum för utfärdandet Utdelningsadress Ortsadress (postnummer och postort) Telefonnummer (även riktnummer) Skickas till länsveterinären. Länsstyrelsen vidarebefordrar en kopia

Läs mer

Utredning och ändringsförslag kring utrymmesmått för nötkreatur och får/get i KRAV-produktion

Utredning och ändringsförslag kring utrymmesmått för nötkreatur och får/get i KRAV-produktion Utredning och ändringsförslag kring utrymmesmått för nötkreatur och får/get i KRAV-produktion Uppdragsgivare: Kontaktperson: Utredningen sammanställd av: KRAV ekonomisk förening Paula Quintana Fernandez

Läs mer

Utrymmeskrav för djurhållning, Bilaga 1 i Miljöhusesyn

Utrymmeskrav för djurhållning, Bilaga 1 i Miljöhusesyn skrav för djurhållning, Bilaga 1 i Miljöhusesyn ALLA DJURSLAG Måttföreskrifterna är minimikrav som syftar till att tillgodose djurens behov av tillräckligt utrymme för att ligga och röra sig. De mått som

Läs mer

Miljöregler för lantbruket i Jönköpings län 2011

Miljöregler för lantbruket i Jönköpings län 2011 Miljöregler för lantbruket i Jönköpings län 2011 1 2 Miljöregler i Jönköpings län Denna skrift ger en kort sammanfattning av de miljöregler som gäller för jordbruket i Jönköpings län. Regler som har med

Läs mer

INLEDNING HELENA STENBERG LENA WIDEBECK PRODUKTIONSNYCKELTAL FÖR DIKOR INLEDNING

INLEDNING HELENA STENBERG LENA WIDEBECK PRODUKTIONSNYCKELTAL FÖR DIKOR INLEDNING 2006 dikor INLEDNING För att lyckas ekonomiskt i dikalvsproduktionen krävs att korna har god fertilitet och att kalvarna inte bara överlever utan även växer bra fram till avvänjningen. Det förutsätter

Läs mer

IP SIGILL Mjölk Flik 10 Giltig från 2011-02-01. Bakom denna flik finns information om och plats för:

IP SIGILL Mjölk Flik 10 Giltig från 2011-02-01. Bakom denna flik finns information om och plats för: Flik 10, Djuromsorg Bakom denna flik finns information om och plats för: - Skriftliga skötselrutiner för djuren (exempel) - Avtal för inhyrd djurskötare (mall) - Dokumentation av klövverkning - Informationsblad

Läs mer

Slakt. Regler för krav-certifierad produktion utgåva 2013

Slakt. Regler för krav-certifierad produktion utgåva 2013 10 Slakt Regler för krav-certifierad produktion utgåva 2013 167 Alla som hanterar KRAV-certifierade djur ansvarar för att varje djur mår bra och för att djuren ska kunna bete sig naturligt. Det är viktigt

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor 30 april 2001 PE 301.067/8-38 ÄNDRINGSFÖRSLAG 8-38 FÖRSLAG TILL YTTRANDE av Robert William Sturdy (PE 301.067) FASTSTÄLLANDE

Läs mer

Europeiska unionens djurbidrag anvisningar för ansökan år 2015. EU:s bidrag för nötkreatur, bidrag för mjölkkor och får- och getbidrag

Europeiska unionens djurbidrag anvisningar för ansökan år 2015. EU:s bidrag för nötkreatur, bidrag för mjölkkor och får- och getbidrag Europeiska unionens djurbidrag anvisningar för ansökan år 2015 EU:s bidrag för nötkreatur, bidrag för mjölkkor och får- och getbidrag Innehåll EU:S NÖTDJURSBIDRAG............................... 4 1. Nytt

Läs mer

Ekologisk mjölk- och grisproduktion

Ekologisk mjölk- och grisproduktion Ekologisk mjölk- och grisproduktion Introduktionskurs för rådgivare Linköping, 2015-10-13 Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216 Utvecklingen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 27 december 2011 1382/2011 Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om övervakningen av tvärvillkor som gäller folkhälsa, djurhälsa,

Läs mer

Hur kan vi förvänta oss att kon uppträder i samband med kalvning? Vad kan hända? Säker djurhantering vid kalvning i dikobesättningar

Hur kan vi förvänta oss att kon uppträder i samband med kalvning? Vad kan hända? Säker djurhantering vid kalvning i dikobesättningar Säker djurhantering vid kalvning i dikobesättningar Sofie Johansson 2016-11-11 Maria Torsein Hur kan vi förvänta oss att kon uppträder i samband med kalvning? Vad kan hända? Gömmer kalven om kalvning utomhus

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning

Jord- och skogsbruksministeriets förordning Jord- och skogsbruksministeriets förordning om de verkliga värden som tillämpas vid ersättning för skador på djur I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av 11 i viltskadelagen

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS

Läs mer

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell.

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell. Checklista 1(6) Fjäderfä övriga Personal 3 Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. DL 3-4, L100 1kap. 5 Kontroll 4 Daglig tillsyn sker normalt

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Besättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar tillåten beläggningsgrad.

Checklista. Ej aktuell. Besättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar tillåten beläggningsgrad. Checklista 1(8) Värphöns fler än 350 Kontroll REK 4 RAP Daglig tillsyn sker normalt av alla djur. DL 3, L100 1kap. 5 1 esättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar

Läs mer

Det är inne att vara ute Skara 20-21 nov 2012 Parasiter i grisproduktionen - rådgivarperspektiv. Maria Alarik

Det är inne att vara ute Skara 20-21 nov 2012 Parasiter i grisproduktionen - rådgivarperspektiv. Maria Alarik Det är inne att vara ute Skara 20-21 nov 2012 Parasiter i grisproduktionen - rådgivarperspektiv Maria Alarik Vad säger regelverket för ekologisk produktion? Ekologisk grisproduktion: Permanent tillgång

Läs mer