Råd och anvisningar för insatsstödjande åtgärder i höga hus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Råd och anvisningar för insatsstödjande åtgärder i höga hus"

Transkript

1 Råd och anvisningar Sida 1 av 9 Råd och anvisningar för insatsstödjande åtgärder i höga hus

2 Sida 2 av 9 Inledning Detta dokument syftar till att tydliggöra Räddningstjänsten Skåne Nordvästs, RSNV, syn på hur insatsstödjande åtgärder i höga hus bör utformas. Dokumentet tar upp viktiga områden att beakta vid projektering för att de insatsstödjande åtgärderna ska fungera som avsett utifrån RSNV:s förutsättningar och insatsmetodiker. Anvisningarna utgår från Boverkets byggregler (BBR) samt Arbetsmiljöverkets föreskrift gällande rök- och kemdykning. Med höga hus avser RSNV i detta dokument alla byggnader med en byggnadshöjd över 24 meter. Avgränsning Detta dokument förutsätter att läsaren har goda kunskaper om BBR samt byggprocessen. De verksamhetstyper som omfattas av detta dokument är normalstora bostadslägenheter, mindre kontorslokaler och hotell. Även andra lokaler kan omfattas av detta dokument om de är försedda med heltäckande vattensprinkleranläggning. Verksamhetstyper som samlingslokaler, större restauranger, kontorslandskap och andra lokaler med stora volymer omfattas inte av detta dokument. Delar av innehållet kan dock användas för sådana verksamheter efter samråd med RSNV.

3 Sida 3 av 9 Räddningshiss Enligt BBR ska byggnader med fler än tio våningsplan förses med minst en räddningshiss och om våningsplanets area överstiger 900 m² bör minst två räddningshissar installeras. Standard SS-EN bör användas för dimensionering av räddningshissar. Delar av innehållet i standarden kommenteras i detta dokument. Eventuella avvikelser från standarden ska alltid ske i samråd med RSNV för att säkerställa att räddningshissen ändå uppnår den säkerhetsnivå som vi kräver med avseende på räddningspersonalens arbetsmiljö. Räddningshissen är till för att möjliggöra räddningstjänstens insats och därför är det olämpligt att räddningshissen är en del av byggnadens utrymningsstrategi. Räddningshissen ska betjäna samtliga våningsplan enligt SS-EN RSNV anser att enstaka källarplan inte behöver betjänas av hissen under förutsättning att det finns alternativa angreppsvägar till källaren. Placering av hiss Räddningshissen bör vara placerad i direkt anslutning till byggnadens huvudangreppsväg-/ar samt vara väl skyltad. Det är viktigt att räddningshissen placeras i direkt anslutning till ett brandtekniskt avskilt trapphus där stigarledning finns. På så sätt får vi ett optimalt arbetsflöde för att snabbt och säkert kunna påbörja en räddningsinsats. Brandsluss Enligt BBR krävs en brandsluss framför hissen. Brandslussen ska utformas som en egen brandcell. Brandslussen bör avskiljas från andra utrymmen i lägst EI 60 med dörrar i lägst klass EI 60-S mc. Brandslussen ska vara så stor att den kan passeras med en dörr i taget öppen. För att underlätta orienteringen bör in- och utträde från räddningshissen till brandslussen alltid ske på samma sida av hisskorgen. Brandslussen får inte användas för permanent eller tillfällig förvaring av något brännbart. RSNV anser att det är olämpligt att en vanlig lägenhetskorridor ska utgöra brandsluss. Lägenhetsdörrarna behöver då vara utförda i klass EI-60-S mc och kravet på dörrstängare gör att denna lösning riskerar att inte fungera över tid. Dels är det otympligt för de som bor där att använda dörren och det finns därför risk för att dörrstängaren kommer att hakas av. Dels är det svårt för fastighetsskötare eller liknande att utföra kontroll och underhåll av dörrstängaren. Om det ändå ska användas rekommenderas att dörrstängaren aktiveras av rökdetektor, så kallad fri sving. RSNV rekommenderar inte att ersätta dörrstängaren med mekanisk övertrycksättning på grund av att man måste ta hänsyn till att öppningskraften för dörren inte blir för hög men framförallt för att man riskerar att förvärra brandförloppet. Nedan redovisar RSNV ett exempel på utformning av brandsluss som är bra ur ett insats-perspektiv och som uppfyller byggreglerna. Det kan även finnas andra lösningar som är bra ur ett insatsperspektiv men som utgör analytisk dimensionering och därför kräver verifiering av att byggreglerna uppfylls i det enskilda fallet.

4 Sida 4 av 9 Nyckelsystem och nyckelbrytare Nyckelbrytare för aktivering av räddningshissen bör finnas i direkt anslutning till hissen i byggnadens entréplan. Styrningen i entréplan bör ske med hjälp av trekantsnyckel utformad enligt SS-EN 81-1 samt SS-EN RSNV rekommenderar att aktiveringen i entréplan aktiverar både fas 1 och fas 2 enligt SS-EN 81-72, 9 mm, det vill säga det behövs ingen separat styrning i hisskorgen för att aktivera fas 2. Om styrning i hisskorgen ändå ska installeras bör det utgöras av brandkårsnyckel utformad enligt SS Då måste man särskilt beakta hållbarheten i hisskorgens nyckelbrytare så att hissen inte riskerar att sättas ur spel. Aktivering/styrning i entréplan Nyckelsystem för aktivering av räddningshiss på entréplan bör utgöras av trekantsnyckel, 9 mm. Styrning i hisskorg Om styrning i hisskorg ska användas ska nyckelsystemet bestå av brandkårsnyckel utformad enligt SS (Bilder hämtade från Räddningstjänsten Syd med tillstånd.) RSNV anser att det är olämpligt att använda några andra nyckelsystem än de ovan angivna eftersom det riskerar att försena en räddningsinsats. Det är inte heller lämpligt att placera nyckel för styrning av hissen i nyckelskåp som öppnas med hjälp av nyckelsystemet för automatlarm.

5 Sida 5 av 9 Kraftförsörjning Enligt SS-EN ska räddningshissen förses med reservkraft. Driftstiden för den sekundära kraftkällan bör dimensioneras för att minst motsvara byggnadens tidskrav på bärighet. Det finns flera olika möjligheter att uppfylla kravet på sekundär kraftkälla för räddningshissen. Den sekundära kraftkällan kan exempelvis bestå av dieselgenerator eller batteripack (UPS). Det är viktigt att en uppkommen brand i byggnaden inte kan slå ut kraftmatningen till räddningshissen. Vidare bör räddningshissen alltid kunna åka till entréplan om hissen trots allt blir strömlös. För byggnader högre än 16 våningar anser RSNV att sekundär kraftkälla bör bestå av dieselgeneratorer. Uppmärkning av räddningshiss och trapphus Enligt SS-EN (Annex F) ska räddningshissen märkas ut med piktogram, se bild nedan. Räddningshissen måste vara lätt att identifiera om flera hissar finns. Finns flera utvändiga angreppsvägar bör det vara tydligt vilken som ska användas för att nå räddningshissen. Endast hissar som är utförda enligt standarden får vara försedda med piktogrammet. Detta med hänsyn till räddningspersonalens säkerhet vid insats. Dörrar till trapphus bör vara tydligt skyltade med vägledande markeringar för utrymning och skylt för stigarledning. Detta för att räddningspersonal snabbt ska kunna identifiera angreppsvägen. I trapphus bör det på varje våningsplan finnas en angivelse som anger vilket våningsplan man befinner sig på i förhållande till hur många våningsplan trapphuset betjänar. Intyg, kontroller och underhåll För vår säkerhet är det viktigt att räddningshissen lever upp till kraven och för att verifiera detta är det Bilder hämtade från Räddningstjänsten Syd med tillstånd. avgörande att det finns ett intyg som visar att hissen uppfyller säkerhetskraven. Verifieringen ska utgå från avsnitt 6 i SS-EN Räddningshissen bör följa de krav på underhåll som anges i SS-EN Utöver det ska det finnas kontroll- och underhållsrutiner som är anpassade efter räddningshissens speciella funktioner. Stöd i framtagandet för sådana rutiner kan tas från avsnitt 6, tabell 3 i SS-EN

6 Sida 6 av 9 Brandvattenförsörjning Räddningstjänstens utrustning är typgodkända/provtryckta till 15 bar, vilket är det högsta tryck utrustningen får användas vid. I de byggnader där stigarledning finns ska arbetstrycket vid uttaget från stigarledningen ligga mellan 8 bar och 12 bar. Detta framgår av BBR. Det är viktigt att trycket vid uttaget inte överstiger 12 bar eftersom det medför större påfrestning på utrustningen samt att strålföraren kan få problem att hantera utrustningen. Vidare anges att stigarledning bör dimensioneras för att minst två strålrör kopplas in med ett flöde av 300 l/min för varje strålrör. Placering av in- och uttag In- och uttag till stigarledning bör utformas enligt SS 3112 och de ska vara placerade bakom låsta luckor. Luckorna bör vara öppningsbara med brandkårsnyckel enligt SS Eventuella tryckreduceringsventiler bör också förläggas bakom låst lucka för att förhindra åverkan. Om stigarledningen kopplingar förses med täcklock bör det säkerställas att dessa är möjliga att ta bort även om systemet är trycksatt. Detta kan exempelvis lösas genom att borra ett mindre hål i täcklocket. In- och uttag bör förses med skyltning enligt AFS 2008:13 Skyltar och signaler, det vill säga skyltar med vit halvmåne på röd botten och vit text. Vattenintaget bör placeras i fasad utomhus i nära anslutning till angreppsvägen. RSNV rekommenderar att förse stigarledningen med dubbla intag för att möjliggöra anslutning av dubbla slangar. Med dubblerade slangar minskar tryckförlusten och vi har möjlighet att ansluta två oberoende pumpar vilket ger en förbättrad säkerhet vid insats/rökdykning. Vidare rekommenderar RSNV även att förse intaget med avstängningsventil för att göra det möjligt att byta en intagsslang utan att behöva tömma stigarledningen. Enligt BBR och SS 3112 bör uttag finnas på minst vartannat våningsplan inne i trapphuset. Standarden anger att uttagen ska bestå av dubbla uttag för manöverslang (42 mm smalslang) och de ska vara försedda med avstängningsventiler. I BBR anges även att avståndet från uttaget till den mest avlägsna delen av ett utrymme inte bör överstiga 50 meter, vilket är den längd på slangar som rökdykargruppen har med sig i inledningsskedet. Observera att våningsplan som saknar uttag också ska kunna nås inom 50 meter från uttaget på våningen nedanför. RSNV accepterar inte alternativa placeringar av uttaget, exempelvis inne i brandslussen eller i trapphall eller liknande. Anledningen är att vi vill ha så enhetliga lösningar. Dessutom brukar dessa utrymmen vara begränsade i storlek vilket gör det svårt att lägga ut slangarna. Om vi på grund av rökspridning inom våningsplanet behöver starta vårt angrepp från våningen under innebär en sådan lösning dessutom att vi öppnar upp mellan två våningsplan istället för ett. Torra stigarledningar För byggnader med en byggnadshöjd över 24 meter ska stigarledning finnas. Dessa kan utgöras av torra stigarledningar utan egen vattenkälla. Stigarledningarna bör utformas enligt SS Låsta luckor bör vara öppningsbara med brandkårsnyckel utformad enligt SS Om byggnaden har flera trapphus med stigarledningar bör dessa vara separata från varandra för att minska tiden att vattenfylla systemet samt för att säkerställa att vattnet i släckbilen räcker för att påbörja en räddningsinsats. Med bakgrund av de praktiska tester som Räddningstjänsten Syd genomfört (se deras PM Förutsättningar för insats i höga byggnader) kan man att konstatera att räddningstjänstens

7 Sida 7 av 9 utrustning under, optimala förhållanden, endast klarar att trycksätta stigarledningar i byggnader upp till 40 meters höjd. Därför finns inget utrymme att med verifiering påvisa att torra stigarledningar kan användas i byggnader med högre byggnadshöjd än 40 meter. RSNV anser att det är den faktiska tryckhöjden som ska beaktas när man bedömer om trycksatt stigarledning behövs eller inte. Trycksatta stigarledningar För byggnader med en byggnadshöjd över 40 meter krävs enligt BBR trycksatta stigarledningar. Eftersom det i dagsläget inte finns någon europastandard eller svensk standard över hur trycksatta stigarledning ska utformas rekommenderar RSNV att stöd istället tas i NFPA 14, SBF 120 samt SBF 501 i tillämpliga delar. Genom att utgå från dessa normer bör det gå att hitta en lämplig grundnivå på utförandet av systemet. Aktivering och övervakning RSNV anser att trycksatta stigarledningar bör vara vattenfyllda och automatiska. Det innebär att systemet alltid startar automatiskt vid tryckfall i stigarledningen på motsvarande sätt som för en sprinkleranläggning. RSNV avråder starkt från installation av system som inledningsvis är torra. Detta då det finns risk att systemet slås sönder vid trycksättning. Det bör finnas möjlighet att övervaka trycket i systemet så att en rökdykarinsats kan avbrytas vid låga tryck. Övervakning kan ske med lampor för indikering av pumpdrift när rätt tryck uppnås eller genom manometer. Övervakning av systemet bör ske i bottenplan vid den entré där stigarledningen finns placerad. Möjlighet att nödstoppa och nödstarta systemet bör finnas i anslutning till systemets pumpar. Vid behov bör det finnas en enkel instruktion i pumprummet. Vidare bör det finnas skyltning eller liknande som gör det lätt att lokalisera pumprummet. Pumpar och redundans Pumpar och tillhörande komponenter ska ha hög tillförlitlighet och krav på dessa kan hämtas från SBF 120, NFPA 14 eller motsvarande standard. Pumparna bör placeras i brandtekniskt avskilt utrymme. I byggnader upp till 16 våningar med normal våningshöjd (3,0 meter) kan redundans till den trycksatta stigarledningen bestå av pumpen i räddningstjänstens fordon. Detta medför dock att det i BBR rekommenderade trycket och flödet troligen inte kommer att levereras vid de översta uttagen på stigarledningen. Dock bedömer RSNV att tryck och flöde ändå kommer att vara tillräckligt för att genomföra en insats. För byggnader över 16 våningar har räddningstjänsten ingen möjlighet att vara redundans till byggnadens trycksatta stigarledningssystem. Dimensionering av redundans bör då utformas enligt de riktlinjer som finns för redundans i sprinkleranläggningar med lägsta nivå motsvarande normalriskklass OH2, se SBF 120. Detta medför i praktiken krav på dubbla pumpar samt sekundär kraftkälla bestående av dieselgenerator. Vattenförsörjning Trycksatta stigarledningar bör alltid förses med utvändigt vattenintag för räddningstjänsten. Vattenintag utformas enligt SS 3112 och systemet bör vara automatiserat så att vatten kan tillföras utan extra handgrepp i form av ventiler som ska öppnas etcetera. Vattenintag märks med skylt med vit halvmåne på röd botten och vit text Trycksatt stigarledning Vattenintag. RSNV rekommenderar att förse stigarledningen med dubbla intag för minskade tryckförluster och ökad säkerhet. RSNV rekommenderar även avstängningsventil för att ha möjlighet att stänga intaget och därmed kunna byta en slang utan att behöva tömma stigarledningen.

8 Sida 8 av 9 Vatten till stigarledningen kan komma från separat servis för trycksatt stigarledning, sprinklerservis eller byggnadens normala kommunala vattenservis så länge flödeskapaciteten är acceptabel och servisen tillåter uttag för brandvatten. RSNV anser att vi kan vara redundans för att tillföra vatten till stigarledningen i de fall där stigarledningens ordinarie vattenkälla inte fungerar. Till skillnad från en automatisk vattensprinkleranläggning behöver stigarledningen inte fungera när räddningstjänsten inte är på plats. RSNV accepterar således ett enkelt vattentillopp enligt SBF 120. Om stigarledningssystemet saknar utvändigt vattenintag ställs högre krav på vattentilloppet, minst förbättrat enkelt vattentillopp enligt SBF 120. För trycksatta stigarledning är det aldrig acceptabelt att helt ersätta vattentilloppet med räddningstjänstens utrustning, utan det gäller enbart för redundansen om den ordinarie vattenkällan inte fungerar. Kontakta räddningstjänsten vid detaljprojektering. Kombinerade system RSNV rekommenderar att trycksatta stigarledningar består av ett separat system som inte är sammankopplat med ett eventuellt vattensprinklersystem. Det går att kombinera systemen men då de arbetar med olika tryck krävs bland annat tryckreduceringsventiler. Att kombinera systemen innebär därför att ytterligare felkällor byggs in i form av tryckreduceringsventiler, vilket måste utredas i varje enskilt projekt. Kontroll och underhåll Det saknas ett tydligt regelverk kring vad som gäller avseende intyg, besiktningar och kontroller för vattenfyllda trycksatta stigarledningar. Ett rimligt förhållningssätt är att utgå från motsvarande krav som för automatiska vattensprinkleranläggningar (SS-EN och SBF 120). När en vattenfylld trycksatt stigarledning tas i drift anser därför RSNV att det alltid bör finnas: Intyg som motsvarar anläggarintyg i regelverket för automatisk vattensprinkleranläggning, Utsedd anläggningsskötare motsvarande regelverket för automatisk vattensprinkleranläggning, Dokumenterade uppgifter som styrker att kraven på tryck och flöde uppfylls, Skyltar och meddelanden vid pumpar som uppfyller kraven i SS-EN och SBF 120 med ändring att texten Sprinkler ersätts av Trycksatt stigarledning, Intyg från oberoende tredjepartskontroll som motsvarar leverensbesiktning av behörig besiktningsfirma i regelverket för automatisk vattensprinkleranläggning, Intyg från långtidstest av pumpar från leverantören under minst 1,5 timmars drift vid dimensionerande flöde enligt utförd projektering, Intyg från provtryckning i enlighet med SS-EN och SBF 120, Tydliga instruktioner med uppmärkning på plats för räddningstjänstens handhavande, Dokumenterade rutiner för de kontroller som ska ingå i fastighetsägarens systematiska brandskyddsarbete, Skriftliga rutiner vid tillfällig bortkoppling av pumpar. Fastighetsägaren eller utsedd anläggningsskötare ansvarar för regelbunden kontroll och provning av systemets väsentliga delar. Kontrollerna bör motsvara kraven för automatisk vattensprinkleranläggningar. Här ingår bland annat: Intyg från tredjepartskontroll, Veckoprovning, månadsprovning och årlig provning och underhåll av pumpar. Checklista för dessa kontroller kan fås av Svenska Brandskyddsföreningen alternativt används kontrolljournal framtagen av pumptillverkaren. Provningen bör även omfatta system för övervakning av tryck i stigarledningen samt driftsindikering och fellarm vid kontrollpaneler, Årlig kontroll av tryckreduceringsventilers funktion och inställning,

9 Sida 9 av 9 Fullständigt kapacitetsprov med kontrollintervall lägst enligt kraven för boendesprinkler, det vill säga minst vart tredje år, Invändig kontroll efter högst 25 år. Om kontrollen visar på behov av tätare uppföljning ska intervallet till nästa kontroll förkortas, Regelbunden kontroll av eventuella återströmningsskydd. Radiosamband I höga byggnader kan kraftiga bärverk av betong, många mellanbjälklag, bärverk av stål eller liknande störa radiovågor och i ogynnsamma fall helt omöjliggöra radiosamband. Fungerande radiosamband är en förutsättning för att räddningstjänsten ska kunna genomföra en insats. Då räddningstjänsten ofta är en viktig del av byggnadens brandskydd går det inte att bortse från att fungerande radiokommunikation måste säkerställas. Finns misstanke om att radiotäckningen kan vara dålig bör en mätning av radiotäckningen genomföras. RSNV anser att för alla byggnader över 16 våningar bör en mätning av radiotäckningen ske. Mätningen bör ske då stomme, bjälklag, fasad samt huvuddelen av innerväggarna är monterade. Är radiotäckningen inte tillfredsställande behöver det installeras någon form av stödsystem för att förstärka radiosignalerna i byggnaden. Brandskydd under byggtid Som en del av arbetsmiljöplanen bör brand- och utrymningssäkerheten under byggskedet beaktas. När det gäller höga byggnader bör särskilt fokus läggas på de försvårande förutsättningar som höga byggnader innebär vad gäller utrymning samt räddningstjänstens insatsmöjligheter. Rent generellt är det rimligt att byggnader upp till 16 våningar förses med torra stigarledningar under byggtiden. Dessa bör vara funktionsdugliga då byggnaden passerar 8 våningar. Trapphusen bör också avskiljas i takt med att byggnaden blir högre, för att underlätta utrymning samt räddningstjänstens insatsmöjligheter.

Förutsättningar för insats i höga byggnader

Förutsättningar för insats i höga byggnader Förutsättningar för insats i höga byggnader 1 Inledning Detta dokument beskriver vad Räddningstjänsten Syd anser vara viktigt att beakta vid projektering av höga byggnader så att räddningstjänsten kan

Läs mer

Råd och anvisning. Förutsättningar för insats i höga byggnader. Version 1.0. Dokumentutgåva: 1.0. Publiceringsdatum: 2013-12-03

Råd och anvisning. Förutsättningar för insats i höga byggnader. Version 1.0. Dokumentutgåva: 1.0. Publiceringsdatum: 2013-12-03 Råd och anvisning Förutsättningar för insats i höga byggnader Version 1 Inledning Denna råd och anvisning beskriver vad Räddningstjänsten Syd anser vara viktigt att beakta vid projektering av höga byggnader

Läs mer

Vägledning vid utformning av höga byggnader

Vägledning vid utformning av höga byggnader Södertörns brandförsvarsförbund PM Vägledning vid utformning av höga byggnader Nr: 620 Datum: 2016-07-18 Inledning Syftet med denna vägledning är att underlätta vid projektering av höga byggnader inom

Läs mer

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 stockholm.se Utredning om Brandskydd för projekt Kv Gångaren10, Stockholm är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna

Läs mer

Höga byggnader. Dokumentnummer: VL Vägledning vid utformning av installationer för räddningsinsatser i höga byggnader

Höga byggnader. Dokumentnummer: VL Vägledning vid utformning av installationer för räddningsinsatser i höga byggnader Dokumentnummer: VL2014-08 Höga byggnader Vägledning vid utformning av installationer för räddningsinsatser i höga byggnader Storstockholms brandförsvar är ett kommunalförbund som ansvarar för räddningstjänsten

Läs mer

Presto stigarledning. Varför har man stigarledning?

Presto stigarledning. Varför har man stigarledning? Stigarledningar 1 Presto stigarledning Presto har lång erfarenhet och stor kunskap om stigarledningskomponenter. Vi säljer brandarmatur med högsta kvalitet och funktion i åtanke. Denna folder ger en överblick

Läs mer

Vägledning vid utformning av byggnadstekniskt brandskydd i höga byggnader

Vägledning vid utformning av byggnadstekniskt brandskydd i höga byggnader Dokumentnummer VL2014-08 Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Beslutad 2014-04-15 Handläggare Fredrik Nilsson Evelina Edström Kvalitetsgranskning Robin

Läs mer

En vacker vårdag i april anordnade Boverket en workshop i ämnet "Ändring - Ombyggnad".

En vacker vårdag i april anordnade Boverket en workshop i ämnet Ändring - Ombyggnad. 2014-05-15 Nyhetsbrev maj 2014!! Ändringsregler öppnar för spridda tolkningar En vacker vårdag i april anordnade Boverket en workshop i ämnet "Ändring - Ombyggnad". Bakgrunden är att Boverket har identifierat

Läs mer

Kvalitetsgranskning LX, GN, RD, GS, KW

Kvalitetsgranskning LX, GN, RD, GS, KW 2014-04-15 Dokumentnummer VL2014-08 Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Beslutad 2014-04-15 Giltigt t.o.m. 2015-04-15 Handläggare Lars Strömdahl Fredrik

Läs mer

Marcus Johansson Internkontroll Björn Andersson

Marcus Johansson Internkontroll Björn Andersson Projekt Projektnummer Lindholmen 106352 Handläggare Datum Marcus Johansson 2013-05-06 Internkontroll Björn Andersson Datum 1 INLEDNING På uppdrag av Berg C. F. Möller Architects har brandskyddslaget tagit

Läs mer

Brandskydd i höga byggnader

Brandskydd i höga byggnader Upprättad av Martin Lindsten Martin Berndtsson Beslutad 2015-02-04, Bo Carlsson Giltig t.o.m. 2016-02-01 Revideringsdatum - Råd och anvisning nr: 120 Brandskydd i höga byggnader - Räddningstjänstens insatsmöjligheter

Läs mer

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt Bilaga 1: Analytisk dimensionering av tillfredsställande brandskydd Denna bilaga redovisar den analytiska dimensioneringen som gjorts för att verifiera tillfredsställande brandskydd i Ör förskola. Verifieringen

Läs mer

Räddningsinsats i byggnader högre än 10 våningar En räddningstjänstorganisations syn på tillfredsställande säkerhet för räddningsinsats

Räddningsinsats i byggnader högre än 10 våningar En räddningstjänstorganisations syn på tillfredsställande säkerhet för räddningsinsats Räddningsinsats i byggnader högre än 10 våningar En räddningstjänstorganisations syn på tillfredsställande säkerhet för räddningsinsats Linus Lexell Eriksson Groznyj, Tjetjenien, 4 april 2013 Dubai, 18

Läs mer

BIVs tillämpningsstöd

BIVs tillämpningsstöd BIVs tillämpningsstöd Insatsstödjande åtgärder i höga byggnader upp till 16 vån arbetet och nyttan med ett gemensamt synsätt Tillämpningsstödet Arbetsgrupp Emma Nordwall, Räddningstjänsten Skåne Nordväst

Läs mer

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar Bilaga Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Brandskydd, Tekniska anvisningar Maj 29 Detta dokument ingår som bilaga till Fastighetsförvaltningens

Läs mer

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 1/9 LEXUS Kv. Hjulet / Olaus Petri 3:84 BETTORP, ÖREBRO BRANDSKYDDSDOKUMENTATION 2009-08-06 Rev 2010-11-29 W2009-215 LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 2/9 Innehållsförteckning

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

DIMENSIONERING AV RÄDDNINGSHISSAR. Torkel Danielsson Brandskyddslaget AB

DIMENSIONERING AV RÄDDNINGSHISSAR. Torkel Danielsson Brandskyddslaget AB DIMENSIONERING AV RÄDDNINGSHISSAR Torkel Danielsson Brandskyddslaget AB 1 Kap 5:11 Olika typer av dimensionering Vanliga bostadshus under 16 våningar Begreppet alternativ utformning har utgått. Höga byggnader

Läs mer

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar Byggnader ska utformas med sådant brandskydd att brandsäkerheten blir tillfredsställande. Utformningen av brandskyddet ska

Läs mer

Brandskydd i höga byggnader

Brandskydd i höga byggnader Upprättad av Martin Lindsten Martin Berndtsson Beslutad av Bo Carlsson, 2014-10-27 Reviderad av Leif Loeskow Martin Berndtsson Beslut revidering Jörgen Lindqvist, 2018-06-19 Råd och anvisning nr: 120 Brandskydd

Läs mer

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Upprättad av Miranda Larsson Beslutad Bo Carlsson Giltig t.o.m. 2016-06-30 Revideringsdatum 2014-12-22 Råd och anvisning nr: 115 Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Räddningstjänsten Storgöteborgs

Läs mer

w w w. b e n g t d a h l g r e n. s e

w w w. b e n g t d a h l g r e n. s e Presentation Höga hus Specifika utmaningar Trapphus Hisschakt Fasader Grenfell Tower Förloppet Byggnaden Uppföljning Grundat 1952 6 bolag 450 anställda 14 kontor Malmö Östersund Verksamhetsområden Installation

Läs mer

Råd och anvisningar för solcellsanläggningar

Råd och anvisningar för solcellsanläggningar Råd och anvisningar 2018-05-16 Sida 1 av 5 Råd och anvisningar för solcellsanläggningar Sida 2 av 5 Bakgrund I den lagstiftning som finns för solcellsanläggningar beaktas inte räddningstjänstens säkerhet

Läs mer

God skyddsnivå Checklista för brandskyddskontroll

God skyddsnivå Checklista för brandskyddskontroll God skyddsnivå Checklista för brandskyddskontroll Fastighet: Byggnad: Kontrollintervall: Annat Utförd av: Skydd mot brandspridning Brandcellsgränser (Gäller för samtliga brandcellsavskiljande byggnadsdelar)

Läs mer

Bilaga 5 till Teknisk anvisning BRAND

Bilaga 5 till Teknisk anvisning BRAND Sidantal 5 Bilaga 5 till Teknisk anvisning BRAND Version 2 iderat datum 2013-01-25 Landstingsservice i Uppsala Län 751 35 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(5).dat er Enligt BBR (Boverkets byggregler)

Läs mer

Checklista för kontrollrond

Checklista för kontrollrond Checklista för kontrollrond Dessa listor är allmänt framtagna Komplettera dessa listor med flera kontrollpunkter och överlämna till handläggaren för uppdatering Notera vilka av uppgifterna som ej är relevanta

Läs mer

Assistenten 6, Sundbyberg

Assistenten 6, Sundbyberg Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 1 av 4 Assistenten 6, Sundbyberg Nybyggnad flerbostadshus - Bygglovshandling Bakgrund och syfte Denna handling

Läs mer

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: BAKKANTSUTRYMNING I KÖPCENTRA Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5:332 i

Läs mer

Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd

Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd Om övernattning sker någon enstaka gång i en ej brandskyddsmässigt anpassad lokal kallas det för tillfällig övernattning. När övernattning sker i lokaler som

Läs mer

Välkommen! www.fsd.se

Välkommen! www.fsd.se Välkommen! Fakta Hotel Post Ca 500 gästrum, 3 större sviter Konferensrum för > 1000 personer Befintlig byggnad från 1925 Invigning Hotel Post 26 jan 2012 Ca 37 000 m 2 Kostnad ca 1,4 miljarder SEK 5 bra

Läs mer

S v e n s k a b o s t ä d e r K v. F a m i l j e n 2 P M B R A N D & R I S K V I D P L A N L Ä G G N I N G

S v e n s k a b o s t ä d e r K v. F a m i l j e n 2 P M B R A N D & R I S K V I D P L A N L Ä G G N I N G Sida: 1 ( 6 ) S v e n s k a b o s t ä d e r K v. F a m i l j e n 2 P M B R A N D & R I S K V I D P L A N L Ä G G N I N G U t g å v a 2 Ö s t b e r g a, S t o c k h o l m s k o m m u n U p p d r a g s a

Läs mer

Reviderad: 2012-04-05 /AP

Reviderad: 2012-04-05 /AP Internt nr: 04 Upprättad: 2011-05-18 / AR, EN Antagen: 2012-02-01 Reviderad: 2012-04-05 /AP Version 1.0 Externt PM Skäligt brandskydd vid tillfällig övernattning Dokument giltigt t.o.m. 2013-12-31 Detta

Läs mer

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag Brandtekniska projekteringsanvisningar Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå Preliminärt beslutsunderlag Datum 2012-04-10 Rev. datum Upprättad av Granskad av Godkänd av Niclas

Läs mer

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor Handling 07.2 Sidantal 7 07.2 Brandskyddsbeskrivning Upprättad av Mikael Nimmersjö Byggnadsbyrån AB BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM INNEHÅLLFÖRTECKNING INNEHÅLLFÖRTECKNING 2 0 Inledning 3 1 Byggnadsbeskrivning

Läs mer

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Arbetsgrupp Br0 Peter Arnevall, Uppsala brandförsvar Dan Cornelius, Prevecon AB Torkel Danielsson, Brandskyddslaget AB Andreas

Läs mer

PM 1 Tillfällig övernattning

PM 1 Tillfällig övernattning 1 (7) PM 1 Tillfällig övernattning Avser Nyttjande av skolor, fritidsgårdar, föreningslokaler eller liknande för tillfällig övernattning Gäller fr.o.m. 2017-06-12 Inledning Följande dokument redovisar

Läs mer

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Följande yttrande utgör ett generellt remissvar vid ändring av vind i befintligt flerbostadshus till bostad. Yttrandet är även vägledande

Läs mer

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Stöd för bygglovhandläggare Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Brand och räddningstjänstfrågor i byggprocessen Brand- och utrymningssäkerhet är en viktig del av en byggnads egenskaper. För att kunna

Läs mer

PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE

PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE 2012-12-04 PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE TUMBA CENTRUM, TILLBYGGNAD AV KÖPCENTRUM OCH NYBYGGNAD AV BOSTÄDER - BRANDSKYDDSSTRATEGI Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63

Läs mer

Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet

Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet Bakgrund På Orust finns ett flertal hotell/pensionat/vandrarhem och privata uthyrare med mer än 5 rum eller fler än 9 bäddar för korttidsuthyrning.

Läs mer

Riktlinjer för tillfällig övernattning

Riktlinjer för tillfällig övernattning Inledning Inom s område, som består av Sundsvall, Timrå och Ånge kommun, förekommer det ofta att sker i byggnader som normalt inte är avsedda för. Exempel på sådana byggnader är skolor, idrottshallar,

Läs mer

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla.

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla. Värends Räddningstjänst Thomas Wrååk MÅLSÄTTNING FÖR DAGEN Alla deltagare ska kunna starta dokumentationen av sitt brandskydd samt kunna ansvara en verksamhets systematiska brandskyddsarbete på ett tillfredsställande

Läs mer

Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen. Tillsyn av vårdboenden i Kramfors

Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen. Tillsyn av vårdboenden i Kramfors Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen Tillsyn av vårdboenden i Kramfors Information angående tillsynsbesöken Under 2012 har 26 vårdboenden i Kramfors besökts av räddningstjänsten. Anledningen till valet

Läs mer

Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se

Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se Kontorshus med kantine för 100 personer Tre etager 75-100 kontorsplatser / etage Konferensrum för 75 personer i 1

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

Brandtekniskt utlåtande vid ombyggnation av storkök

Brandtekniskt utlåtande vid ombyggnation av storkök P&B Brandtekniskt utlåtande Brandtekniskt utlåtande vid ombyggnation av storkök Objekt: Borgvalla Vårdboende, Storkök Kv Borgvalla 1 Handlingsnr: 13.2 Brandskyddsbeskrivning Projektnr: 93559 Projektet

Läs mer

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Curt Ahnström Emeli Ljunghusen Tellusborgsvägen 73-78 Holding AB 2014-09-30 TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Detta utlåtande redovisar den övergripande

Läs mer

Brandsäkerhet i flerbostadshus

Brandsäkerhet i flerbostadshus Brandsäkerhet i flerbostadshus Lite om regler Vid ny- och ombyggnation är det plan och bygglagen och lagen om tekniska egenskaper som reglerar hur brandskyddet skall vara utformat. När byggnaden tas i

Läs mer

Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018

Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018 Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018 Case Study av Br0-byggnader Varmt välkomna till försommarens lokalgruppsträff i Göteborg. Temat för träffen kommer att vara en case study av Br0-byggnader.

Läs mer

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING Skriv ut och fyll i under vilken tidsperiod den tillfälliga övernattningen kommer ske. Datum från Datum till Var: Adress: (Exempelvis skolans namn.) Antal person som

Läs mer

Insatsstödjande åtgärder i höga byggnader upp till 16 våningar

Insatsstödjande åtgärder i höga byggnader upp till 16 våningar BIV:s tillämpningsdokument 2015-4 Remissutgåva Insatsstödjande åtgärder i höga byggnader upp till 16 våningar Utgivningsår: 2015 Publicerat: http://www.sfpe-biv.se Org-nr: 802406-2575 E-post: info@sfpe-biv.se

Läs mer

KV HÄGERN 11, LULEÅ OMBYGGNAD AV KONTORSLOKALER 2012. BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 1, förfrågningsskede. Luleå 2012-02-15. WSP Byggprojektering

KV HÄGERN 11, LULEÅ OMBYGGNAD AV KONTORSLOKALER 2012. BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 1, förfrågningsskede. Luleå 2012-02-15. WSP Byggprojektering Utgåva 1, förfrågningsskede H:\LULEÅ\CENTRUM\HÄGERN\HÄGERN 2012\BD1\Hägern 2012 bdf1doc.doc Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2012-02-15 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad

Läs mer

Förebyggandekonferens 2011

Förebyggandekonferens 2011 Förebyggandekonferens 2011 Skötsel och underhåll av en automatisk brandlarmanläggning - Vad säger SBF 110? Jens Hjort, Brandskyddsföreningen 1. 2011-04-14 Vad är SBF 110? Beskriver utförande och skötsel,

Läs mer

Hur säkerställer man funktionen hos ett brandlarm över tid?

Hur säkerställer man funktionen hos ett brandlarm över tid? Hur säkerställer man funktionen hos ett brandlarm över tid? Lars Hellman Räddningstjänsten 1990 Brandskyddskonsult 2007 Brand- och utrymningslarm SBF regelgrupp brandlarm 2012 2015 SBF 110:8 SBF 502:1

Läs mer

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING Fyll i under vilken tidsperiod den tillfälliga övernattningen kommer ske. Datum från Datum till Var: Adress: (Exempelvis skolans namn.) Antal person som övernattar: Åldersgrupp:

Läs mer

Giltig fr o m Jso, Ipn Avdelningen för myndighetsärenden Jso, Gbd, Jnm

Giltig fr o m Jso, Ipn Avdelningen för myndighetsärenden Jso, Gbd, Jnm Råd och anvisning 122 Upprättad Giltighetstid 2018-03-22 Giltig fr o m Jso, Ipn 2019-06-03 Handläggare Giltig t o m Avdelningen för myndighetsärenden Tillsvidare Reviderad Beslutad 2019-05-28 2019-06-03

Läs mer

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO), har ägare och nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar det fulla ansvaret för

Läs mer

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus UTLÅTANDE 2015-01-27 joachim.s.eriksson@icloud.com Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus Detta brandtekniska utlåtande är upprättat av brandingenjör Folke Andersson,

Läs mer

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets beteckning: 2014/116773 Vi godkänner det lämnade förslaget Ja Ja, med kommentarer Nej,

Läs mer

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG Syfte: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5.332 finns för Vk 4 (hotell).

Läs mer

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Sven-Åke Persson Diligentia Sven-ake.persson@diligentia.se 2015-01-29 JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Brandskyddstekniskt utlåtande nybyggnad bostäder Underlag detaljplan Syfte Detta utlåtande redovisar

Läs mer

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Sidantal 7 Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Beskrivning brandtekniska system och utrymningsstrategi Version 2 Datum 2015-10-01 Landstingsservice i Uppsala Län Bakgrund Detta dokument syftar till att

Läs mer

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson Hur vet man vad Boverket har svarat på för frågor? Finns webdiarium http://www.boverket.se/om-boverket/diarium/ Nackdel måste beställa ärenden på grund av PUL Finns

Läs mer

Brandskydd i höga byggnader

Brandskydd i höga byggnader Upprättad av Martin Lindsten Martin Berndtsson Beslutad av Bo Carlsson, 2014-10-27 Reviderad av Leif Loeskow Martin Berndtsson Madelene Nordkvist Beslut revidering Jörgen Lindqvist, 2019-06-14 Råd och

Läs mer

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla föreskriften BBR 5:332 trots att längre gångavstånd än det i tabell 5:332 angivna gångavståndet

Läs mer

Syftet med detta dokument är att redovisa Södertörns brandförsvarsförbunds syn på behov av brandposter i olika bebyggelsemiljöer.

Syftet med detta dokument är att redovisa Södertörns brandförsvarsförbunds syn på behov av brandposter i olika bebyggelsemiljöer. Södertörns brandförsvarsförbund PM Brandvattenförsörjning Nr: 608 Datum: 2006-11-29 Bakgrund Vatten är den helt dominerande släckmetoden vid brand i byggnad. Därför har samhället sedan mycket lång tid

Läs mer

13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01 13.07.01. Innehåll i SBA. Bohus Räddningstjänstförbund

13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01 13.07.01. Innehåll i SBA. Bohus Räddningstjänstförbund Avser Ingående delar i systematiskt brandskyddsarbete Framtaget av Mats Balder Fastställt av Anders Finn Nr F/02 A Avdelning Förebyggande Datum 13.07.01 Ersätter nr Datum 13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 Arbetet påbörjas 2010 Remiss juni-september 2011 EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare.

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare. Avser Ingående delar i systematiskt brandskyddsarbete Framtaget av Mats Balder Fastställt av Anders Finn Nr F/02 B Avdelning Förebyggande Datum 13.07.01 Ersätter nr Datum 13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01

Läs mer

Tillfällig övernattning

Tillfällig övernattning Tillfällig övernattning Vid tillfällig övernattning finns det en rad viktiga saker att tänka på innan övernattning kan ske. Då hyresgäst/övernattande personer inte kan förväntas ha god lokalkännedom eller

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1212 Bakgrund och syfte I samband med idrottsevenemang men också vid andra tillfällen förekommer det att skollokaler, idrottsanläggningar och andra typer av lokaler används för tillfällig övernattning.

Läs mer

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Vägledning för dimensionering inom Brandkåren Attundas (BA) utryckningsområde. Upprättat av: Ola Carlén Datum: 2015-10-10 Beslutat av: Ida Texell 1. Bakgrund

Läs mer

Utredning brandsäkerhet

Utredning brandsäkerhet Uppdragsgivare: Mathias Lund, Brandsäkra Objekt: Brf Sobeln 1, Källängsvägen 7,9 & 11 Uppdrag: Brandskyddsrådgivning Datum: 2016-01-08 Upprättad av: Joakim Ohldén, Presto brandsäkerhet Funktion: Brandskyddskonsult

Läs mer

Carl-Mikael Siljedahl, AlbaCon AB, på uppdrag av byggherren. Objekt: 9185

Carl-Mikael Siljedahl, AlbaCon AB, på uppdrag av byggherren. Objekt: 9185 1(7) Av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering certifierat besiktningsföretag Konsulterande ingenjörer och certifierade besiktningsmän inom förebyggande brandskydd BRANDSKYDDSDOKUMENTATION - 2006 Objekt:

Läs mer

LekebergsBostäder AB/ Lekebergs Kommunfastigheter AB

LekebergsBostäder AB/ Lekebergs Kommunfastigheter AB LekebergsBostäder AB/ Lekebergs Kommunfastigheter AB Oxelgårdens Äldreboende, Fjugesta RAMBESKRIVNING FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Örebro 2 (6) Innehållsförteckning 5... VA-, VVS-, KYL OCH PROCESSMEDIESYSTEM 3

Läs mer

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Underlag till konsekvensutredning för Vk3B gemensamhetsboende Wuz risk consultancy AB har på uppdrag av Boverket tagit fram en konsekvensutredning för

Läs mer

Brandskyddsplan för bostadsrättsföreningen Parkdammen org nr

Brandskyddsplan för bostadsrättsföreningen Parkdammen org nr Brandskyddsplan för bostadsrättsföreningen Parkdammen org nr 769618-6316 Beskrivning av Brf Parkdammens verksamhet och dess risker Föreningen har till ändamål att främja medlemmarna ekonomiska intressen

Läs mer

Årsta Torg Grundläggande förutsättningar brandskydd i detaljplaneskedet

Årsta Torg Grundläggande förutsättningar brandskydd i detaljplaneskedet Uppdragsnamn Årsta Torg, Östra Sala backe Etapp Uppdragsnummer 108645 2b, Uppsala Handläggare Lisa Smas Internkontroll Simon Israelsson Uppdragsgivare Midroc Datum 2016-01-27 Årsta Torg Grundläggande förutsättningar

Läs mer

VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas

VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas VFA 7.1: BYTE AV EI-GLAS MOT E-GLAS Syfte: Indata: Resultat: Att möjliggöra byte av EI-klassat glas mot E-glas i brandcellsgräns mot utrymningsväg. Presentera beräkningsmetodik

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter Flerbostadshus Lunden, Göteborgs Stad Bakgrund Föreläggandet avser ett flerbostadshus i de centrala delarna av Göteborg. Byggnaden är uppförd 1958 i 5 plan ovan

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 2010 2011 2012 Arbetet påbörjas Remiss juni-september EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR BUTIK OCH LAGER BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 2, projekteringsskede

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR BUTIK OCH LAGER BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 2, projekteringsskede H:\LULEÅ\NOTVIKEN\VÄNDSKIVAN\VÄNDSKIVAN 5 2014\BD2\bdf2.docx Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2014-02-14 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering Box 918 971 27 Luleå Besök:

Läs mer

VÄGLEDNING EXAMINATION Behörig ingenjör Vattensprinkler Enligt SBF 1018:4. Version: Datum:

VÄGLEDNING EXAMINATION Behörig ingenjör Vattensprinkler Enligt SBF 1018:4. Version: Datum: VÄGLEDNING EXAMINATION Behörig ingenjör Vattensprinkler Enligt SBF 1018:4 Version: 120051037 Datum: 2018-01-11 Vägledning för dig som ansökt om certifiering Denna vägledning är till för dig som ansökt

Läs mer

INVENTERING BRANDSKYDD

INVENTERING BRANDSKYDD IRM CONTRACTING I KRISTINEHAMN AB INVENTERING SOMMARVIK AB SOMMARVIK- ÅRJÄNG CAMPING & STUGOR INFORMATIONSHANDLING PATRIK ROSLUND SÄSONGSPLATSER HUSVAGN Antal sidor: 15 Kristinehamn Uppdragsnr: PR 16052

Läs mer

PM Tillfällig förläggning

PM Tillfällig förläggning Södertörns brandförsvarsförbund PM Tillfällig förläggning Nr: 606 Upprättad Datum: 2006-12-07 Bakgrund och syfte Vid större idrottsarrangemang eller liknande finns det ett behov av tillfällig förläggning

Läs mer

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede Brandbottnen Nybyggnad flerbostadshus Övergripande b randskydds beskrivning Projekterings underlag Samrådskede Magnus Lindström Handläggande b randingenjör ( N ) Mattias Skjöldebrand Internkontrollerande

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...1 2 ANSVAR...1 3 ANSLUTNING...2 4 ORGANISATION VID LARM...2 5 UTBILDNING...2

Läs mer

Tillfällig förläggning

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av 2010-10-19 Tillfällig förläggning Detta dokument är framtaget av och innehåller de riktlinjer om skäligt brandskydd som ska följas vid tillfällig förläggning inom skol-, fritids-

Läs mer

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus?

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? - Gällande regler - LSO 2 kap. 2 - Enskildes skyldigheter (fokus på fastighetsägaren) - LSO - Kommunens förebyggande arbete - Allmänna råd - SBA i

Läs mer

4.2 Brandskydd Begrepp. Verksamhetsklasser. Allmänna förutsättningar. Dimensionering ...

4.2 Brandskydd Begrepp. Verksamhetsklasser. Allmänna förutsättningar. Dimensionering ... Brandskydd....1 Begrepp Allmänna förutsättningar Följande avsnitt redovisar bl.a vanliga begrepp enligt Boverkets Byggregler, Euroklasser samt gipsskivors brandskyddande egenskaper. I övrigt se respektive

Läs mer

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21.

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21. Carl Johan Herbst Brandingenjör LTH/Civilingenjör riskhantering ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Tel: 010-505 38 89 carljohan.herbst@afconsult.com Internkontroll: Tobias Karlsson Brandingenjör LTU Brandskyddsbeskrivning

Läs mer

Säkerhetsbilaga Tillfällig övernattning i Halmstads kommuns skollokaler

Säkerhetsbilaga Tillfällig övernattning i Halmstads kommuns skollokaler Säkerhetsbilaga Tillfällig övernattning i Halmstads kommuns skollokaler TEKNIK- & FRITIDSFÖRVALTNINGEN Bakgrund och syfte Vid övernattning i lokaler som i normalfallet används för annan verksamhet kallas

Läs mer

Brandskyddspolicy för

Brandskyddspolicy för Brandskyddspolicy för Brf Vimpeln 16. Inom vår verksamhet skall vi aktivt arbeta för ett brandskydd som skyddar liv, hälsa och egendom. Detta skall vi uppnå genom att ha: Brandskyddsorganisation Utrymningsstrategi

Läs mer

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04 Information angående regler för tillfällig övernattning Räddningstjänsten får ofta frågor om det finns möjlighet att övernatta (tillfällig förläggning) i kommunens lokaler, skolor, idrottshallar, samlingslokaler,

Läs mer

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6)

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6) Brandskyddstekniskt utlåtande avseende ansökan om bygglov 2018-05-18 2 av 3 Möjlighet till utrymning (BBR 5:3) Utrymning från byggnaden sker via trapphus alternativt via utgångar direkt till det fria.

Läs mer

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 MEDDELANDE FRÅN RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE Allmänna råd och kommentarer Allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete beslutade den 20 december 2001. Enligt

Läs mer

SBF 1007:5 Norm Behörig ingenjör brandlarm

SBF 1007:5 Norm Behörig ingenjör brandlarm Norm Behörig ingenjör brandlarm Förord Ju tidigare en brand upptäcks, desto enklare är branden att begränsa och släcka. En anläggning för brandlarm är ett viktigt system som upptäcker begynnande bränder.

Läs mer

Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar

Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar En sammanställning över lagkrav på sprinkler i vårdanläggningar, vid nybyggnation samt ändring av byggnad. Capital District Fire and Rescue Service (SHS)

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer