STADEN JAKOBSTAD JAKOBSTAD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STADEN JAKOBSTAD JAKOBSTAD"

Transkript

1 1 STADEN JAKOBSTAD MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN PB JAKOBSTAD BESLUT i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslutet givet efter anslag ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen och miljöskyddsförordningens 1, punkt 2h gällande anläggning för ytbehandling av metaller samt tillstånd att få inleda verksamheten trots eventuellt ändringssökande. Ansökan om miljötillstånd har inlämnats och sedermera kompletterats. SÖKANDE Essmec Ab Mästasvägen Jakobstad ANLÄGGNINGENS LÄGE, TIDIGARE TILLSTÅND SAMT OMRÅDETS PLANLÄGGNINGSSITUATION Verksamheten kommer att bedrivas på industritomten i stadsdelen Pirilö i Jakobstad. Sökanden har besittningsrätt till området genom arrendeavtal med staden Jakobstad, som är markägare. Området är i gällande detaljplan reserverat som kvartersområde för industri- och lagerbyggnader (planbeteckning T-1). Närmaste bostadshus finns på ca 700 m avstånd och närmaste fritidshus på ca 600 m avstånd. Andra störningskänsliga inrättningar finns inte i närheten. ÖVRIGA TILLSTÅND OCH AVTAL - Arrendekontrakt med staden Jakobstad (överfört på Fastighets Ab Mästasvägen 2, ) - Staden Jakobstads byggnadsinspektörs bygglov

2 2 GRUNDERNA FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND Verksamheten är miljötillståndspliktig med stöd av: mom. miljöskyddslagen mom. 2h)-punkten miljöskyddsförordningen TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET Enligt 7 punkt 2 i miljöskyddsförordningen avgör den kommunala miljövårdsmyndigheten ett miljötillståndsärende som gäller anläggningar för elektrolytisk ytbehandling av metaller, där volymen hos produktionslinjernas processbad understiger 30 m 3. VERKSAMHETEN VID ANLÄGGNINGEN Essmec Ab färdigställer metallgods genom elektrolytpolering. Anläggningens kapacitet är ca 500 ton behandlat metallgods per år. Metallgodset sänks efter eventuell förtvätt i vatten ned i ett elektrolytbad och kopplas som anod till en likströmskälla. Under processen lösgörs metalljoner från godset och en blank yta bildas. Elektrolytlösningar med olika kemiska sammansättningar kan användas, vanligen en blandning av syror. Elektrolytbadets volym är ca 3 m 3 och bassängen består av kompositmaterial. Elektrolytbassängen placeras i en skyddsbassäng, som rymmer elektrolytbadets volym. Elektrolytbassängen är helt sluten och utan förbindelse till avloppsnätet. Efter elektrolytbadet tvättas komponenterna i ett vattenbad. Tvättvattnet vakuumdestillerias och kemikalier och tvättvatten återanvänds. I regel leds inget tvättvatten till avloppsnätet. Förbrukat elekrolytbad och slam transporteras bort till anläggning som har vederbörligt tillstånd för behandling av avfallet. Vid verksamheten uppkommer förutom förbrukade kemikalier från elektrolytpoleringsprocessen smärre mängder metallskrot, förpackningsavfall och kontorsavfall. ANLÄGGNINGENS INVERKAN PÅ MILJÖN Avloppsvatten från eventuell förtvätt av metallgodset samt sanitetavloppsvatten leds till stadens avloppsnät. Elektrolytpoleringsprocessen är helt sluten. Avfall från elektrolytpoleringsprocessen mellanlagras så att det inte kan komma ut i avloppet eller förorena marken. Avfallet transporteras till anläggning som har tillstånd att behandla avfallet.

3 3 Övrigt avfall förs till återvinning eller annan vederbörlig behandling. Anläggningen förorsakar inte betydande utsläpp i luften eller störande buller. HANDLÄGGNINGEN AV MILJÖTILLSTÅNDSANSÖKAN Miljötillståndsansökan har kungjorts på staden Jakobstads anslagstavla under tiden Utlåtanden har begärts av staden Jakobstad och miljöhälsovården vid Malmska hälso- och sjukvårdsområdet. Inga anmärkningar eller åsikter har ankommit. Stadsstyrelsen i Jakobstad har omfattat utlåtanden från tekniska verket och Jakobstads Vatten och översänder dem som stadens utlåtande i ärendet. I tekniska verkets utlåtande framkommer att sökanden har rätt att disponera det aktuella området med stöd av ett arrendeavtal med markägaren staden Jakobstad. Vidare framförs i utlåtandet att staden förutsätter att hanteringen av miljöfarliga ämnen i processen samt att tillvaratagande och transport av problemavfall skall ske under iakttagande av tillräckliga och föreskrivna försiktighetsåtgärder samt också i övrigt under iakttagande av stor försiktighet. I utlåtandet påpekas att staden vid behov har rätt att verkställa syn eller låta undersöka marken på tomten. I övrigt föreslås att staden förordar ansökan. Jakobstads Vatten framför i sitt utlåtande att uppgörande av en riskutredning och en åtgärdsplan för haveri- och störningssituationer vore motiverat. Vidare konstateras att fastighetens anslutnings- och bruksavtal utgår från att endast vanligt sanitetsavloppsvatten får ledas till stadens avloppsnät. Ledande av avvikande avloppsvatten förutsätter ett specialavtal och specialvillkor. Med tanke på exceptionella situationer önskar Jakobstads Vatten att bestämmelser med följande innehåll medtas i tillståndsbeslutet: företaget bör ordna processen och verksamheten vid anläggningen så att menliga och skadliga föreningar inte i samband med olyckor eller störningar via avloppssystemet kommer till stadens reningsverk företaget bör omedelbart meddela stadens reningsverk om olyckor eller störningar som kan äventyra avloppsverkets funktion och därigenom påverka miljön Miljöhälsovården vid Malmska hälso- och sjukvårdsområdet konstaterar i sitt utlåtande att inga större hälsorisker torde uppstå i närområdet, om verksamheten bedrivs i enlighet med ansökan, eftersom verksamheten inte ger upphov till utsläpp. Man bör enligt utlåtandet dock på bästa möjliga sätt förebygga uppkomst av exceptionella situationer i anläggningen, t.ex. bränder. Sökanden har beretts tillfälle att ge sitt bemötande.

4 4 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDENS AVGÖRANDE Miljö- och byggnadsnämnden i Jakobstad beviljar i 28 miljöskyddslagen avsett miljötillstånd åt Essmec Ab för en metallverkstad med elektrolytpolering på tomten i stadsdelen Pirilö i Jakobstad. Verksamheten bör bedrivas i enlighet med ansökan så framt inte annat bestämts i detta beslut. Tillståndsbestämmelser 1. Verksamheten vid anläggningen bör bedrivas och utvecklas så att anläggningen inte genom buller, lukt eller utsläpp i avloppet, i marken eller i luften förorsakar fara eller olägenhet för människans hälsa eller för miljön. Verksamheten bör även bedrivas så att den inte heller ger förorsakar nedskräpning eller påtalig försämring av den allmänna trivseln. 2. Skadliga vätskor från elektrolytbadet eller sköljbadet får inte ledas till avloppsnätet. Elektrolytbassängen skall förses med skyddsbassäng och processutrymmet skall konstrueras så att kemikalier inte ens vid olyckshändelser kan komma ut i avloppsnätet. 3. Avfall från elektrolytpoleringsprocessen skall lagras i ändamålsenliga kärl och förvaras på tätt underlag i ett med tillräckligt hög skyddströskel försett utrymme så att avfallet inte kan komma ut i avloppsnätet eller förorena marken. 4. Avfall får endast överlåtas till mottagare, som har vederbörligt tillstånd att behandla avfallet. För bortförande av problemavfall skall uppgöras transportdokument och ges den information om avfallets sammansättning som behövs för avfallsbehandlingen. 5. En användnings- och skötselbeskrivning för elektrolytpoleringsanläggningen bör uppgöras. Beskrivningen bör även innehålla en riskbedömning och åtgärdsplan för haveri- och störningssituationer. En kopia av beskrivningen bör tillställas miljövårdsmyndigheten i Jakobstad senast inom tre månader efter att anläggningen tagits i bruk. 6. Verksamheten vid anläggningen bör ordnas så att för omgivningen störande buller inte uppstår. 7. För elektrolytpoleringsprocessen skall utses en ansvarig skötare, vars namn och kontaktuppgifter bör meddelas miljövårdsmyndigheten i Jakobstad. 8. Tillståndshavaren bör kontinuerligt följa med utvecklingen av ur miljösynpunkt bästa tillgänglig teknik och bästa praxis inom sitt verksamhetsområde och ha beredskap att tillämpa denna när så är möjligt.

5 5 9. Bok bör föras över elektrolytpoleringsprocessen, tillsats av kemikalier, uppkomst av avfall, eventuella störningar och därav vidtagna åtgärder. Bokföringen bör vid uppmaning kunna uppvisas för tillsynsmyndigheter. 10. En rapport om verksamheten bör årligen inom februari månad tillställas miljövårdsmyndigheten i Jakobstad. Rapporten bör innehålla sammandrag av mängden avfall som uppkommit och borttransporterats, vart avfallet förts, anläggningens energiförbrukning och eventuella andra uppgifter av betydelse för miljövården. 11. Ifall det vid olyckshändelser finns risk att skadliga ämnen kommer ut i miljön skall Mellersta Österbottens och Jakobstadsområdets räddningsverk och miljövårdsmyndigheten i Jakobstad omedelbart underrättas och ifall skadliga ämnen kan komma in i avloppsnätet skall även Jakobstads Vatten omedelbart underrättas. 12. När verksamheten avslutas skall skadliga kemikalier och avfall tas om hand på vederbörligt sätt. En plan för åtgärderna i samband avslutandet av verksamheten bör på förhand meddelas miljövårdsmyndigheten i Jakobstad. MOTIVERINGAR Grunder för tillståndsprövningen och förutsättningar för beviljande av tillstånd Då verksamheten vid anläggningen bedrivs på det sätt som framförts i detta beslut och meddelade bestämmelser iakttas, uppfylls kraven i miljöskyddslagen och avfallslagen samt i de förordningar som utfärdats med stöd av dessa. Med beaktande av tillståndsbestämmelserna samt verksamhetens placering är bedöms verksamheten inte medföra olägenheter för hälsan, inte risk för någon betydande förorening av miljön, risk för förorening av mark och grundvatten. Verksamheten bedöms inte leda till försämring av speciella naturförhållanden eller till att vattenförsörjningen eller någon annan ur allmän synpunkt viktig användningsmöjlighet äventyras inom det område som påverkas av verksamheten eller medför sådant oskäligt besvär som avses i lagen om vissa grannelagsförhållanden. Verksamhetens placering är även i överensstämmelse med områdets detaljplan. Miljö- och byggnadsnämnden anser att anläggningens verksamhet på den aktuella förläggningsplatsen uppfyller förutsättningarna för beviljande av tillstånd. Motivering till bestämmelserna Bestämmelse 1 har getts för att i allmänhet förebygga risken för miljöförorening samt för att förhindra oskäliga olägenheter för grannar och näromgivningen samt för att trygga allmän trivsel i omgivningen.

6 6 Bestämmelse 2. Enligt 43 miljöskyddslagen skall tillstånd förenas med villkor om bl.a. begränsning och hindrande av utsläpp. Industrihallen är ansluten till kommunalt avlopp och i avloppsnätet får inte släppas ut sådana ämnen som kan vara till skada för avloppsnätet, avloppsreningsprocessen eller för miljön. Verk-samhetsidkaren har förenligt med 4 miljöskyddslagen planerat tillämpa bästa tillgänglig teknik för elektrolytpoleringsprocessen och gjort denna helt sluten utan utsläpp till avloppsnätet. Bestämmelse 3. Avfallet från elektrolytpoleringen innehåller syror, metaller och andra skadliga ämnen och är därför problemavfall. Avfallet eller avfallshanteringen får enligt 6 avfallslagen inte förorsaka hälsan eller miljön någon fara eller skada. Problemavfall får inte heller blandas med annat avfall eller hanteras okontrollerat. Bestämmelse 4. Avfall får enligt 15 avfallslagen endast överlåtas för behandligt till en inrättning som har vederbörligt tillstånd och förutsättningar att behandla i fråga varande avfall. För avfallsbehandlingen behövliga uppgifter om avfallets sammansättning bör ges i samband med överlåtelsen. Bestämmelse 5. Bestämmelsen behövs eftersom det är fråga om en ny verksamhet där alla i 9 miljöskyddsförordningen avsedda uppgifter om processen inte fanns tillgängliga men som senare behövs för tillsynen av verksamheten. Bestämmelse 6. Anläggningen befinner sig på industriområde och relativt långt från bosättning och störningskänsliga inrättningar. Uppmärksamhet bör trots detta fästas vid att onödigt buller undviks. Bestämmelse 7. Genom att utnämning av en ansvarsperson säkras att alla skeden av elektrolytpoleringsprocessen och hanteringen av dess avfall sköts systematikst och med omsorg. Bestämmelse 8. Verksamhetsidkare är enlig 4 miljöskyddslagen skyldig att beträffander verksamhet som medför risk för förorening av miljö tillämpa bästa tillgängliga teknik och i syfte att hindra förorening av miljön tillämpa ändamålsenliga och kostnadseffektiva åtgärdskombinationer bland annat när det gäller arbetsmetoderna samt valet av råvaror. Verksamhetsidkaren bör därför följa med den tekniska utvecklingen i sin bransch och ha beredskap att utveckla verksamheten. Bestämmelse 9 och 10. Enligt 46 miljöskyddslagen skall ett miljötillstånd förenas med behövliga villkor om bl.a. driftskontroll, kontroll av verksamhetens utsläpp, avfall och avfallshantering. Bokföring av åtgärder i elektrolytpoleringsprocessen är en behövlig del av kontrollen. Rapportering till tillsyndmyndigheten behövs för ordnande av vederbörlig tillsyn. Bestämmelse 11 och 12 har getts med stöd av 43 miljöskyddslagen. Elektrolytpoleringsprocessen är sluten och i möjligaste mån förebyggs risken för att vid störningar eller olyckor som kan medför utsläpp. Om trots detta vid en olycka skadliga ämnen kommer ut i miljön eller avloppssystemet bör räddnings- och miljömyndigheter

7 7 samt vid utsläpp i avloppssystemet Jakobstads Vatten omedelbart underrätta för att skador skall kunna minimeras. Före avslutandet av verksamheten bör skadliga kemikalier och avfall överlåtas på lagligt sätt för användning eller behandling och föras bort från platsen för att fara för hälsan och förorening av miljön skall undvikas. Tillsynsmyndigheten bör på förhand underrättas om vilka åtgärder som planeras i samband med avslutandet av verksamheten för att vid behov kunna ge anvisningar och förrätta inspektion på platsen. Svar på yrkanden som framställts i utlåtanden och anmärkningar De yrkanden som har framställts i utlåtandena har beaktats i tillståndsbestämmelserna samt i motiveringarna till dessa. Efterföljande av bestämmelser strängare än tillståndsvillkoren Om genom en förordning utfärdas bestämmelser som är strängare än villkoren i ett tillstånd som redan beviljats med stöd av denna lag eller avfallslagen eller sådana bestämmelser om tillståndets giltighet eller justering som avviker från tillståndet, skall förordningen iakttas utan hinder av tillståndet (Miljöskyddslagen 56 ). BESLUTETS GILTIGHET OCH JUSTERING AV TILLSTÅNDSVILLKOREN Detta beslut är i kraft tillsvidare och till dess att ett nytt beslut vunnit laga kraft. Verksamhetsidkaren skall före till miljövårdsmyndigheten i Jakobstad inlämna en ansökan om översyn av tillståndsvillkoren. Till ansökan skall bifogas uppgifter om eventuella förändringar som skett vid anläggningen. VERKSTÄLLANDE AV BESLUTET (MsL 101 ) Tillståndshavaren kan inleda verksamheten enligt tillståndsbestämmelserna trots att eventuell ändring har sökts. Fullföljdsdomstolen kan förbjuda att ett tillståndsbeslut verkställs. Ifall tillståndshavaren inleder verksamheten innan miljötillståndsbeslutet vunnit laga kraft skall en banksäkerhet på euro tillställas staden Jakobstads miljö- och byggnadsnämnd för att återställa miljön i det fall att tillståndsbeslutet upphävs eller tillståndsbestämmelserna ändras. Motiveringar En snabb inledning av verksamheten har en stor betydelse för företaget. Inledandet av verksamheten medför inte sådana förändringar i miljön, som skulle göra eventuellt

8 8 ändringssökande onödigt. Den säkerhet som ställs är tillräcklig med tanke på verksamhetens art. TILLÄMPADE LAGRUM Miljöskyddslagen (86/2000) 4 8, , 41 43, 45 47, 52 56, 81, 90, 96 97, Miljöskyddsförordningen (169/2000) 1, 7. Avfallslagen 1072/1993) 4, 6, 12, 15, 51, 52. Avfallsförordningen (1390/1993) 5 7. Lagen angående vissa grannelagsförhållanden (26/1920) 17. Statsrådets beslut om uppgifter som skall lämnas om problemavfall samt om förpackning och märkning av problemavfall (VNp 659/1996). Miljöministeriets förordning om en förteckning över de vanligaste typerna av avfall och problemavfall (YMa 1129/2001) AVGIFT OCH FASTSTÄLLANDE AV AVGIFTEN Detta miljötillståndsbeslut är belagt med avgift. Avgiften är euro och grundar sig på stadsfullmäktiges i Jakobstad beslut gällande den lokala miljöskyddsmyndighetens taxa ( , 78 ). MEDDELANDE OM BESLUTET Beslutet Till sökanden Kopia av beslutet Staden Jakobstad Västra Finlands miljöcentral Malmska hälso- och sjukvårdsområdet, miljöhälsovården Jakobstads Vatten Meddelande om beslutet Till övriga sakägare Kungörelse Miljöskyddsmyndigheten i Jakobstad kungör detta beslut på staden Jakobstads anslagstavla för offentliga kungörelser. SÖKANDE AV ÄNDRING Ändring i detta beslut kan sökas genom besvär till Vasa förvaltningsdomstol.

9 9 Besvärsskriften skall riktas till Vasa förvaltningsdomstol och sändas till miljö- och byggnadsnämnden i Jakobstad före besvärstidens utgång. Besvärsanvisning medföljer som bilaga. Curt Nyman Miljövårdschef BILAGOR Karta Besvärsanvisning

10 BESVÄRSANVISNING Den som är missnöjd med detta beslut kan söka ändring i beslutet hos Vasa förvaltningsdomstol genom skriftligt besvär. Besvärsskriften skall riktas till Vasa förvaltningsdomstol och sändas till miljö- och byggnadsnämnden i Jakobstad inom trettio (30) dagar, räknat från den dag då beslutet givits, sagda dag icke medräknad. Om den sista dagen av besvärstiden infaller på en helgdag, en lördag, självständighetsdagen, första maj, julafton eller midsommarafton, omfattar besvärstiden ännu följande vardag. Besvärsskriften kan inlämnas personligen, sändas per post eller genom ombud. Förmedlingen via post eller ombud sker på avsändarens ansvar. I besvärsskriften skall anges: - det beslut i vilket ändring sökes - till vilka delar i beslutet man vill ha ändring och vilka ändringar man påyrkar - motiveringar för ändringsyrkanden - besvärandens namn och hemort samt - postadress och telefonnummer genom vilka besväranden kan nås Om den besvärande företräds av ombud, eller om besvärsskriften uppgjorts av någon annan person bör i besvärsskriften uppges denna persons namn och hemort. Besvärsskriften bör undertecknas av besväranden eller dennes lagliga ombud. Till besvärsskriften skall fogas: - det beslut i original eller kopia i vilket ändring sökes - handlingar vilka ändringssökanden åberopar till stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har inlämnats till myndigheten Ombudet skall till besvärsskriften foga en fullmakt, om inte ändringssökanden har befullmäktigat honom muntligen hos Vasa förvaltningsdomstol. En advokat och ett allmänt rättsbiträde skall förete fullmakt endast om förvaltningsdomstolen så bestämmer. Staden Jakobstads miljö- och byggnadsnämnds kontaktuppgifter: Besöksadress: Postadress: Strengbergsgatan 1, JAKOBSTAD PB 87, JAKOBSTAD För behandlingen i förvaltningsdomstolen uppbärs av ändringssökanden en rättegångsavgift. I lagen om avgifter för domstolars och vissa justitieförvaltningsmyndigheters prestationer (701/93) stadgas skilt om vissa fall i vilka avgift inte uppbärs.

11 VALITUSOSOITUS Tähän päätökseen tyytymätön saa hakea siihen muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta valituksella, joka on tehtävä kirjallisesti. Valituskirjelmä on osoitettava Vaasan hallinto-oikeudelle ja toimitettava Pietarsaaren ympäristö- ja rakennuslautakunnalle. Valitusaika on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen antopäivästä, tätä päivää lukuun ottamatta. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, lauantai, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, jouluaatto tai juhannusaatto, valitusaika jatkuu vielä seuraavan arkipäivän. Valituskirjelmän voi toimittaa perille henkilökohtaisesti, postitse tai asiamiehen välityksellä. Toimittaminen postitse tai asiamiehen välityksellä tapahtuu lähettäjän vastuulla. Valituskirjelmässä on ilmoitettava: - päätös, johon haetaan muutosta - miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi - perusteet, joilla muutosta vaaditaan - valittajan nimi ja kotikunta - postiosoite ja puhelinnumero, josta valittajan tavoittaa Jos valittajaa edustaa asiamies, tai jos valituksen laatija on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Valitusasiakirjelmän allekirjoittaa valittaja tai tämän laillinen edustaja tai asiamies. Valituskirjaan on liitettävä : - päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaisille Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, jollei valittaja ole valtuuttanut häntä suullisesti Vaasan hallinto-oikeudessa. Asianajajan ja yleisen oikeusavustajan tulee kuitenkin esittää valtakirja ainoastaan, jos hallinto-oikeus niin määrää. Pietarsaaren ympäristö- ja rakennuslautakunnan yhteystiedot: Käyntiosoite: Postiosoite: Strengberginkatu 1, PIETARSAARI PL 87, PIETARSAARI Valittajalta peritään käsittelystä hallinto-oikeudessa oikeudenkäyntimaksua. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävästä maksuista annetussa laissa (701/93) on erikseen säädetty eräistä tapauksista, joissa maksua ei peritä.

STADEN JAKOBSTAD ANLÄGGNINGENS LÄGE OCH OMRÅDETS PLANLÄGGNINGSSITUATION

STADEN JAKOBSTAD ANLÄGGNINGENS LÄGE OCH OMRÅDETS PLANLÄGGNINGSSITUATION 1 STADEN JAKOBSTAD MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN PB 87 68601 JAKOBSTAD BESLUT i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslutet givet efter anslag 16.9.2011 ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 2 moment 1 punkt miljöskyddslagen

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag 9.12.2005 ÄRENDE Kvarhållande av redan byggda bryggor på fastigheten Uddtorp RNr 2:7

Läs mer

BESLUT ANLÄGGNINGEN OCH DESS PLACERING

BESLUT ANLÄGGNINGEN OCH DESS PLACERING BESLUT Västra och Inre Finland Nr 31/2014/1 Dnr LSSAVI/143/04.08/2013 Givet efter anslag 27.2.2014 ÄRENDE Miljötillstånd för Kvevlax avloppsreningsverk, förlängning av tiden för inledande av verksamheten,

Läs mer

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011 Beslut Västra och Inre Finland Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010 Givet efter anslag 8.2.2011 ÄRENDE Förlängning av de i Västra Finlands miljötillståndsverks beslut nr 19/2004/2 föreskrivna tiderna för

Läs mer

ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för befintlig yrkesmässig framställning av matjord av hästgödsel och jord.

ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för befintlig yrkesmässig framställning av matjord av hästgödsel och jord. STADEN JAKOBSTAD BESLUT MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 15.2.2012 ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för befintlig yrkesmässig framställning

Läs mer

givet efter anslag 9.8.2012

givet efter anslag 9.8.2012 STADEN JAKOBSTAD MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN BESLUT givet efter anslag 9.8.2012 ÄRENDE Beslut gällande ansökan om marktäkt enligt 4 marktäktslagen (555/1981)samt ansökan om att inleda verksamheten innan

Läs mer

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Södra Finland Beslut Nr 45/2011/4 Dnr ESAVI/571/04.09/2010 Givet efter anslag 9.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Morenia Oy ANSÖKAN BAKGRUND

Läs mer

2 kap. 14 a vattenlagen

2 kap. 14 a vattenlagen Södra Finland Beslut Nr 222/2010/4 Dnr ESAVI/441/04.09/2010 Givet efter anslag 24.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Rättelseyrkande beträffande Nylands närings-, trafik- och miljöcentrals beslut av 18.6.2010 Dnr

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39 Givet efter anslag 31.3.2006 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet 16.10.2007 ÄRENDE SÖKANDE Inledande av arbetena med strandkajen för båtar, innan det av Västra Finlands

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271 Givet efter anslag 11.2.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

Läs mer

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag Södra Finland BESLUT Nr 222/2012/2 Dnr ESAVI/30/04.09/2012 Givet efter anslag 22.10.2012 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå Skavarbölevikens

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295 Givet efter anslag 30.10.2008 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Bibehållande av en pontonbrygga på vattenområdet tillhörande

Läs mer

ÄRENDE Beslut i anslutning till anmälan om sanering av förorenad mark i enlighet med miljöskyddslagen

ÄRENDE Beslut i anslutning till anmälan om sanering av förorenad mark i enlighet med miljöskyddslagen Beslut Givet efter anslag Dnro EPOELY/1488/2018 27.6.2018 ÄRENDE Beslut i anslutning till anmälan om sanering av förorenad mark i enlighet med miljöskyddslagen (527/2014) 136 ANHÄNGIGGÖRANDE Ärendet har

Läs mer

Sökanden har ansökt om jaktlicens för hjortdjur enligt följande: Art och licensmängd Vitsvanshjort 108 st.

Sökanden har ansökt om jaktlicens för hjortdjur enligt följande: Art och licensmängd Vitsvanshjort 108 st. FINLANDS VILTCENTRAL Sompiovägen 1 00730 HELSINGFORS 029 431 2001 2017-1-500-03081-6 1 BESLUT Datum Nr. 11.07.2017 2017-1-500-03081-6 Rex Johan Magnus Klockarvägen 4 B 2 66600 Vörå JAKTLICENS FÖR HJORTDJUR

Läs mer

FÖRBEHÅLLSBESLUT. Beslut 1 (5) Utfärdat efter anslag Tillståndskod VA2013:0002

FÖRBEHÅLLSBESLUT. Beslut 1 (5) Utfärdat efter anslag Tillståndskod VA2013:0002 Beslut Utfärdat efter anslag 7.10.2013 1 (5) Tillståndskod VA2013:0002 Oy Fennoscandian Resources Ab Plåtslagarevägen 35 A1 20320 Åbo FÖRBEHÅLLSBESLUT Till Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har 14.1.2013

Läs mer

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen BESLUT Södra Finland Nr 291/2013/2 Dnr ESAVI/191/04.08/2013 Givet efter anslag 19.12.2013 ÄRENDE SÖKANDE Beslut om att det av Södra Finlands regionförvaltningsverk 17.3.2011 givna beslutet nr 14/2011/3

Läs mer

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) Hemsida:

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) Hemsida: ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi BESLUT Ärendenummer MPN-05-2 Beslutsdatum 20.09.2005 Sökanden Postningsdag 20.09.2005

Läs mer

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 120/2010/4 Dnr ESAVI/253/04.09/2010 Givet efter anslag 5.7.2010 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande

Läs mer

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag Översättning Transumt BESLUT Södra Finland Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag 14.3.2014 ÄRENDE SÖKANDE Ansökan om tillstånd att vidta förberedande åtgärder för genomförandet av projektet

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 Givet efter anslag 30.5.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande, och bevarande av en sjökabel i havet mellan Sirnäs och Lilla

Läs mer

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g )

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (5) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

RP 51/2002 rd. användningen av utsläppsgränsvärdet i tillståndsvillkoren.

RP 51/2002 rd. användningen av utsläppsgränsvärdet i tillståndsvillkoren. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av miljöskyddslagen I denna proposition föreslås att miljöskyddslagen ändras så, att ordalydelsen i den nu gällande lagen exaktare

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag

STADEN JAKOBSTAD MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag STADEN JAKOBSTAD BESLUT MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 15.8.2013 ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för befintlig motocrossbana för

Läs mer

under en brådskande placering (38 4 mom. i barnskyddslagen)

under en brådskande placering (38 4 mom. i barnskyddslagen) Beslut om ändring av plats för vård utom hemmet (43 3 mom. i barnskyddslagen) ärendet som gäller barnets omhändertagande/vård utom hemmet har anhängiggjorts i förvaltningsdomstolen/högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag 8.10.2004 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av det samfällda vattenområdet RNr 876:1 och dumpning

Läs mer

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN Beslut Västra och Inre Finland Nr 36/2013/2 Dnr LSSAVI/103/04.09/2012 Givet efter anslag 20.5.2013 ÄRENDE Förlängning av tidfristen att inleda och slutföra byggandet av Djupsjöbacka vattenkraftverk, Kronoby

Läs mer

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja)

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) BESLUT OM INTAGNING FÖR VÅRD Blankett M3 (fyll i på blankettens språk) 1. Den undersöktas personuppgifter Efternamn Förnamn Personbeteckning

Läs mer

RUDUS OY TURUN KALLIOMURSKES ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND. Bilaga A16: tillståndsansökan

RUDUS OY TURUN KALLIOMURSKES ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND. Bilaga A16: tillståndsansökan Miljönämnden 146 11.06.2008 RUDUS OY TURUN KALLIOMURSKES ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND 1097/37/374/2008 MIL 146 Bilaga A16 Rudus Oy Turun Kalliomurske, Ohikulkutie 577, 20660 Littoinen, ansöker om miljötillstånd

Läs mer

Kyrkslätts kommun Protokoll 6/ (11) Vägsektionen

Kyrkslätts kommun Protokoll 6/ (11) Vägsektionen Kyrkslätts kommun Protokoll 6/2018 1 (11) Mötesdatum Mötesplats 03.05.2018, klo 16:00-16:28 Kokoushuone Apila 2. kerros Behandlade ärenden 27 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 28 Justering av protokollet

Läs mer

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE 1 (1) Följebrev Tillståndsbeteckning Karleby PB 43 67101 KARLEBY KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) verkställer en kungörelse om beslutet enligt bifogade kungörelsedokument.

Läs mer

Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller enligt 118 i miljöskyddslagen (527/2014).

Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller enligt 118 i miljöskyddslagen (527/2014). Översättning EPOELY/834/2018 Givet efter anslag 23.3.2018 ÄRENDE Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller enligt 118 i miljöskyddslagen (527/2014). ANMÄLARE OCH KONTAKTUPPGIFTER Kreate

Läs mer

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE 1 (1) 13.12.2018 Tillståndsbeteckning Korsnäs Strandvägen 4323 66200 Korsnäs KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) verkställer en kungörelse om beslutet enligt bifogade kungörelsedokument.

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185 Givet efter anslag 14.12.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Söljeholmen

Läs mer

Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande av en redan byggd vägtrumma, Malax

Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande av en redan byggd vägtrumma, Malax Västra och Inre Finland Beslut Nr 110/2011/2 Dnr LSSAVI/22/04.09/2011 Givet efter anslag 18.12.2012 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande

Läs mer

Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands stad

Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands stad Beslut Södra Finland Nr 202/2010/4 Dnr ESAVI/186/04.09/2010 Givet efter anslag 4.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands

Läs mer

UPPGIFTER OM DEN SÖKANDE OCH ANLÄGGNINGEN

UPPGIFTER OM DEN SÖKANDE OCH ANLÄGGNINGEN ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND (Ifylls av myndigheten) Diarieanteckning Myndighetens kontaktuppgifter Ansökan har anhängiggjorts UPPGIFTER OM DEN SÖKANDE OCH ANLÄGGNINGEN 1. VERKSAMHET FÖR VILKEN TILLSTÅND

Läs mer

ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för uppfödning av pälsdjur.

ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för uppfödning av pälsdjur. STADEN JAKOBSTAD BESLUT MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 20.12.2012 ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för uppfödning av pälsdjur.

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Anvisning för gemensam behandling och tillsyn av ansökningar om marktäktstillstånd och miljötillståndsansökningar

Anvisning för gemensam behandling och tillsyn av ansökningar om marktäktstillstånd och miljötillståndsansökningar Anvisning för gemensam behandling och tillsyn av ansökningar om marktäktstillstånd och miljötillståndsansökningar 2 Miljöministeriet 2017 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammandrag av de viktigaste förändringarna

Läs mer

Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning

Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning Beslut EPOELY/1964/2014 27.8.2014 Översättning Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland Wolffskavägen 35 PB 200 65101 VASA Referens: Begäran om utlåtande om behovet av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning

Läs mer

Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under Malax å mynning, Malax

Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under Malax å mynning, Malax Västra och Inre Finland Beslut Nr 62/2011/2 Dnr LSSAVI/7/04.09/2011 Givet efter anslag 12.8.2011 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN PLAN Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under

Läs mer

Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståbolands stad

Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståbolands stad Södra Finland Beslut Nr 199/2010/4 Dnr ESAVI/434/04.09/2010 Givet efter anslag 1.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena

Läs mer

Ansökan gäller avloppsreningsverket i Åminne i Malax kommun.

Ansökan gäller avloppsreningsverket i Åminne i Malax kommun. Ympäristölupayksikkö/Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh/Tfn: 020 610 109, telefax 020 490 5251 MILJÖTILLSTÅNDSBESLUT i ärende enligt 115 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT. ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) Hemsida:

BESLUT. ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) Hemsida: ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi BESLUT Datum 29.06.2004 Ärendenummer MPN-02-14 Sökanden Rosebo Konserv Ab Knutsboda

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 14/15. Objekt/verksamhet Tvätteri och kemtvätt Kavelbro Prestgården by, Saltvik

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 14/15. Objekt/verksamhet Tvätteri och kemtvätt Kavelbro Prestgården by, Saltvik MYNDIGHETSBESLUT 14.1.15 Dnr: 2012-1054-3 ÅMH-Mb 14/15 Objekt/verksamhet Tvätteri och kemtvätt Kavelbro Prestgården by, Saltvik Beslut Vid fortsatt drift av tvätterianläggning inklusive kemtvätt, på fastighet

Läs mer

Beslut. Nätavdelningen / Utvecklingsenheten

Beslut. Nätavdelningen / Utvecklingsenheten Nätavdelningen / Utvecklingsenheten Risto Murto Beslut x.x.2016 1(6) LVM/292/07/2016 KONCESIONSBESLUT OM ÄNDRING AV KONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA TELEVISIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND KONCESSIONSHAVARE

Läs mer

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul.

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul. Förbud att söka ändring BESVÄRSANVISNING (Kommunalbesvär) Eftersom besluten i 23, 25-26 och 28-29 endast gäller beredning eller verkställighet, kan kom munalbesvär inte anfö ras över besluten (KomL 91).

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 53/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-305 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 53/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-305 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 53/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-305 Helsingfors Givet efter anslag 15.10.2004 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en grundvattentäkt och tagande av grundvatten

Läs mer

STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND

STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND Datum 19.5.2016 Diarienummer LVM/292/07/2016 NÄTKONCESSIONSHAVARE Ålands Radio och

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsförvaltningen Anmälan enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127 Givet efter anslag 24.4.2009 ÄRENDE Kvarhållande av två redan byggda bryggor och byggande av två pontonbryggor

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48 Givet efter anslag 7.12.2005 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av en vattenledning under mynningen på Nykarleby älv

Läs mer

Översättning Beslut Nr 100/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/51/04.09/2012

Översättning Beslut Nr 100/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/51/04.09/2012 Översättning Beslut Nr 100/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/51/04.09/2012 Givet efter anslag 27.11.2012 ÄRENDE Förlängning av tillståndets giltighetstid som är beviljad i tillståndsvillkoret 7

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Sammanträdesdatum: 22.08.2012 Nr: 7 Paragrafer: 115-123 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013

BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013 BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013 Givet efter anslag 18.6.2013 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av vattenledning under Tjöcköfjärden i Kristinestad och tillstånd att inleda arbetet

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 288/15. Verksamhet Fiskslakteri Flisö Föglö

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 288/15. Verksamhet Fiskslakteri Flisö Föglö MYNDIGHETSBESLUT 7.9.2015 Dnr: 2014-0964-2 ÅMH-Mb 288/15 Verksamhet Fiskslakteri Flisö Föglö Beslut ÅMHM har granskat er ansökan enligt 15 landskapslag (2008:124) om miljöskydd och har inget att invända.

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40 Sammanträdesdatum: 11.04.2012 Nr: 4 Paragrafer: 70-77 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

Beslut Nr 79/2012/2 Dnr LSSAVI/86/04.09/2011. Givet efter anslag

Beslut Nr 79/2012/2 Dnr LSSAVI/86/04.09/2011. Givet efter anslag Västra och Inre Finland Beslut Nr 79/2012/2 Dnr LSSAVI/86/04.09/2011 Givet efter anslag 28.9.2012 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN PLAN Byggande av vattenledning och tryggavlopp under Malax å i Övermalax, Malax

Läs mer

Tillstånd till transport av icke farligt avfall och farligt avfall

Tillstånd till transport av icke farligt avfall och farligt avfall Beslut 1(5) Datum Diarienummer Knutsson Trp AB Tingstorp 740 71894 ERVALLA Tillstånd till transport av icke farligt avfall och farligt avfall Beslut Organisationsnummer: 556653-8665 Länsstyrelsen beslutar

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen 68601 JAKOBSTAD Beslutet givet efter anslag 24.05.2013

MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen 68601 JAKOBSTAD Beslutet givet efter anslag 24.05.2013 STADEN JAKOBSTAD BESLUT MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 PB 87 miljöskyddslagen 68601 JAKOBSTAD Beslutet givet efter anslag 24.05.2013 1 ÄRENDE Ansökan om justering av bestämmelser i miljötillstånd

Läs mer

BESLUT. Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag

BESLUT. Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag BESLUT Södra Finland Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag 26.8.2013 ÄRENDE Förlängning av tiden för slutförandet av muddringsarbetena i Södra viken i Raseborgs stad i enlighet med Västra

Läs mer

Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun

Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun Beslut Nr 75/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/83/04.09/2010 Givet efter anslag 23.9.2011 ÄRENDE SÖKANDE Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun Bosund båthamnsförening

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245. Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och Ryssholmen i Pernå kommun

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245. Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och Ryssholmen i Pernå kommun VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245 Givet efter anslag 12.1.2007 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142 Givet efter anslag 27.11.2009 ÄRENDE SÖKANDE Utbyggande av en båthamn genom byggande av en brygga, vågbrytare

Läs mer

UPPGIFTER OM DEN SÖKANDE OCH ANLÄGGNINGEN

UPPGIFTER OM DEN SÖKANDE OCH ANLÄGGNINGEN ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND (Ifylls av myndighet) Diarieanteckning Myndighetens kontaktuppgifter Ansökan har anhängiggjorts UPPGIFTER OM DEN SÖKANDE OCH ANLÄGGNINGEN 1. VERKSAMHET FÖR VILKEN TILLSTÅND SÖKS

Läs mer

Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax

Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax Beslut Nr 35/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/127/04.09/2010 Givet efter anslag 21.4.2011 ÄRENDE Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax SÖKANDE Bergö Båtklubb r.f. ANSÖKAN

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Byggande av tryckavlopp mellan Köpmanholmen och Sonamo i Eugmo by, Larsmo

Byggande av tryckavlopp mellan Köpmanholmen och Sonamo i Eugmo by, Larsmo Västra och Inre Finland Beslut Nr 1/2012/2 Dnr LSSAVI/82/04.09/2011 Givet efter anslag 2.1.2012 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN PLAN Byggande av tryckavlopp mellan Köpmanholmen och Sonamo i Eugmo by, Larsmo Larsmo

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 9 Information Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen. Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnro 613/432/2010 ENERGIMARKNADSVERKET

ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnro 613/432/2010 ENERGIMARKNADSVERKET ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnro 613/432/2010 27.1.2010 ÄRENDE Fastställelse av metoderna för bestämning av de avgifter som nätinnehavaren debiterar för anslutning av elproduktion PART Jakobstads Energiverk

Läs mer

Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag

Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag 2.3.2010 ÄRENDE SÖKANDEN Grävning av Kimo ås slänter ovanför medelvattenytan i Oravais och Kimo byar i Oravais kommun

Läs mer

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag 26.1.2006 I svinhuset kommer det att finnas 2960 slaktsvin.

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag 26.1.2006 I svinhuset kommer det att finnas 2960 slaktsvin. L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06-367

Läs mer

81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den (arrendering av fast egendom, tomt i Malmgård)

81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den (arrendering av fast egendom, tomt i Malmgård) 602/2015 81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den 14.6.2018 58 (arrendering av fast egendom, tomt 91-33-249-001 i Malmgård) Beslutsförslag Beslut Gemensamma kyrkofullmäktige

Läs mer

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl 1 PARGAS STAD PROTOKOLL 6/16 Revisionsnämnden 2013-2016 Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten 25.4.2017 kl. 16.00 20.00 Närvarande: Ordinarie: Ted Bergman (ordf.) Tommy Nymalm (vice ordf.) Heli Nyberg

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4/2018 4/1 Sammanträdestid Torsdag 13.9.2018, kl.11:10 11:40 Sammanträdesplats Hotel Botnia Beslutande: Björkqvist, Fredrik Broända, Jenny Karlström, Fredrik Vidjeskog, Vilma Lindgren,

Läs mer

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Överkalix kommun Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(10) 1. Administrativa uppgifter Sökande Utdelningsadress E-postadress Kontaktperson

Läs mer

Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo

Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo 1 Beslut Nr 27/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/113/04.09/2010 Givet efter anslag 25.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Plan Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo Larsmo kommun

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 40 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 40 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 5/2008 76 Social- och hälsovårdsnämnden 27.05.2008 TID - AIKA 27.05.2008 kl. 17:30-18:40 PLATS - PAIKKA Stadshuset, Styrhytten 40 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 79 41 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter

75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter 106/2013 75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter Beslutsförslag Gemensamma kyrkofullmäktige antecknar rapporten om helsingforsförsamlingarnas

Läs mer

Styrelsen P R O T O K O L L

Styrelsen P R O T O K O L L Styrelsen 07 2016 P R O T O K O L L 15.09.2016 Styrelsen 15.09.2016 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 07/2016 Tid: 15.09.2016 kl. 14:30 Plats: Inveon, Lundagatan ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

ÖSTERBOTTENS ARBETSKRAFTS- OCH NÄRINGSCENTRAL FISKERIENHETEN

ÖSTERBOTTENS ARBETSKRAFTS- OCH NÄRINGSCENTRAL FISKERIENHETEN ÖSTERBOTTENS ARBETSKRAFTS- OCH NÄRINGSCENTRAL FISKERIENHETEN ENLIGT DISTRIBUTIOIN BESLUT (3 sidor) angående vattendrag som är lax- eller sikförande 25.4.2008 Dnr 2219/5715/2008 BEHOVET AV ETT BESLUT Enligt

Läs mer

Ärende. Part. Aktualiseringsdatum. Beskrivning av ärendet. Motiveringar. Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan JAKOBSTAD

Ärende. Part. Aktualiseringsdatum. Beskrivning av ärendet. Motiveringar. Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan JAKOBSTAD Energiamarkkinavirasto Beslut 1 (4) Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan 8 68600 JAKOBSTAD Ärende Part Aktualiseringsdatum Fastställande av metoderna för bestämning av avkastningen i nätinnehavarens verksamhet

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet 1(9) Miljöfarlig verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Anläggning, namn Organisations- eller personnummer KundId för kommunal

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012. Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo

BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012. Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012 Givet efter anslag 28.11.2012 ÄRENDE Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo SÖKANDE Kenneth Liljekvist ANHÄNGIGGÖRANDE

Läs mer

BESLUT OM TILLÄMPNING AV FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENS- BEDÖMNING I ETT PROJEKT FÖR UTVIDGNING AV EN PÄLSFARM I JOKIKYLÄ, KELVIÅ

BESLUT OM TILLÄMPNING AV FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENS- BEDÖMNING I ETT PROJEKT FÖR UTVIDGNING AV EN PÄLSFARM I JOKIKYLÄ, KELVIÅ Dnr EPOELY/82/07.04/2010 Etelä-Pohjanmaa I Södra Österbotten 14.9.2010 Översättning Aholan Turkis Oy Vuolteentie 390 68300 KELVIÅ BESLUT OM TILLÄMPNING AV FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENS- BEDÖMNING I ETT

Läs mer

Sammanträdesdatum Tisdag , kl Kommungården, nämndrummet

Sammanträdesdatum Tisdag , kl Kommungården, nämndrummet KRONOBY KOMMUN Organ UNGDOMSRÅDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 06.02.2018 Nr 1/2018 Sida 1/1 Sammanträdestid Sammanträdesplats Tisdag 6.2.2018, kl.12.30 Kommungården, nämndrummet Beslutande:

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 1/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 353

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 1/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 353 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 1/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 353 Givet efter anslag 14.1.2008 ÄRENDE Byggande av Storå bro för lätt trafik över Malax å samt inledande av

Läs mer

Utkast Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2020.

Utkast Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2020. Utkast 6.2.2018 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om samordning av vissa miljörelaterade tillståndsförfaranden, till lag om ändring av lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning

Läs mer

Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄKTIGE /12

Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄKTIGE /12 FINSTRÖMS KOMMUN PROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr KOMMUNFULLMÄKTIGE 24.1.2012 1/12 Sammanträdestid Tisdag 24.1.2012, kl. 19.00 Beslutande Övriga närvarande, sammanträdesrummet x Höglund, Roger x Lindblom,

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Styrelsen P R O T O K O L L

Styrelsen P R O T O K O L L Styrelsen 09 2015 P R O T O K O L L 23.11.2015 Styrelsen 23.11.2015 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 09/2015 Tid: 23.11.2015 kl. 15:00 Plats: Inveon, Edelfeltsstigen ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Norragatan 17 Ax Mariehamn Tel: , Fax: Hemsida:

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Norragatan 17 Ax Mariehamn Tel: , Fax: Hemsida: ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Norragatan 17 Ax-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 Hemsida: www.mpn.ax BESLUT Ärendenummer MPN-06-19 Beslutsdatum 7.3.2007 Postningsdag 8.3.2007 Sökanden

Läs mer