MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 14/15. Objekt/verksamhet Tvätteri och kemtvätt Kavelbro Prestgården by, Saltvik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 14/15. Objekt/verksamhet Tvätteri och kemtvätt Kavelbro Prestgården by, Saltvik"

Transkript

1 MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 14/15 Objekt/verksamhet Tvätteri och kemtvätt Kavelbro Prestgården by, Saltvik Beslut Vid fortsatt drift av tvätterianläggning inklusive kemtvätt, på fastighet Kavelström 4:2, i Prestgården by, Saltviks kommun, ska instruktionerna och föreskrifterna i detta beslut följas. Ansökan är granskad enligt 15 landskapslag (2008:124) om miljöskydd, nedan miljöskyddslagen, och instruktioner och föreskrifter meddelas med stöd av 24 och 26 samma lag. Verksamhetsutövaren ansvarar för att verksamheten uppfyller alla lagens krav. Myndigheten kan förelägga om ytterligare krav, avbryta verksamheten eller kräva att skada avhjälps om verksamhetsutövaren försummat sina skyldigheter enligt lag eller myndighetens instruktioner. Ansökan om revidering enligt 15 miljöskyddslagen ska inkomma till myndigheten senast vid äventyr att verksamheten annars avbryts och verksamhetsutövaren anmäls för åtal. Vid väsentlig förändring i verksamheten ska ny ansökan om miljögranskning lämnas till ÅMHM senast 3 månader innan verksamhet inleds. Instruktioner och föreskrifter 1. Verksamhetsutövaren är skyldig att känna till kvaliteten på det avloppsvatten som avleds till allmänt avloppsnät samt vid behov förbehandla avloppsvattnet på ett sådant sätt att det inte riskerar att skada avloppsledningsnät, reningsverk eller personer som arbetar med dessa, reningsverkets slamhantering samt utsläpp till recipient. 2. Kemikalier ska hanteras och förvaras så att eventuellt spill eller läckage inte når avloppssystem, mark, luft eller vatten och att kemikalierna inte orsakar negativ miljöpåverkan utöver deras tänkta användningsområde. Kemikalier ska helst förvaras separat i särskilt utrymme utan golvbrunnar och utan risk för yttre åverkan. Personal som hanterar kemikalier ska ha kännedom om kemikalierna ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Adress: Norragatan 17, AX Mariehamn Tel: (0) Fax: (0) E-post: kansliet@amhm.ax

2 och deras risker samt hur man agerar i händelse av tillbud. Svenskspråkiga säkerhetsdatablad för de kemikalier som hanteras i verksamheten ska finnas lätt tillgängliga. Utrustning för uppsamling av eventuellt spill eller läckage ska finnas tillgängligt på anläggningen. 3. Gränsvärde för totala utsläpp lösningsmedel per produktenhet är 20 g/kg, dvs gram lösningsmedel per kg av den rengjorda och torkade produkten. Användning och förbrukning av lösningsmedel ska redovisas i driftjournal. Likaså ska mängden slam och avfall från kemtvättprocessen redovisas med mängd och mottagare av avfallet. 4. Avfallshanteringen ska följa landskapslagen om renhållning (1981:3) och gällande kommunala föreskrifter samt skötas så att miljöförorening och olägenhet för människors hälsa förhindras. Följande prioritetsordning ska iakttas för hantering av det avfall som uppstår i verksamheten: förebyggande så att avfall inte uppstår, förberedelse för återanvändning, materialåtervinning, annan återvinning såsom exempelvis energiåtervinning samt bortskaffande. Allt avfall och farligt avfall ska separeras och förvaras i märkta och för ändamålet avsedda kärl. Avfall och farligt avfall får endast lämnas till en av myndigheterna godkänd mottagare för i fråga varande avfall. 5. Över verksamheten ska föras driftjournal. Journalen ska sparas 5 år, finnas tillgänglig vid anläggningen och kunna uppvisas på begäran. Journalen ska innehålla: årlig mängd tvättgods för vattentvätt årlig mängd tvättgods för kemtvätt förbrukad mängd kemtvättvätska avfallsslam från kemtvätt, mängd och mottagare avfallsmängder och avfallsslag inköpta och förbrukade tvättkemikalier vattenförbrukning elförbrukning utförda inspektioner, provtagningar mm. eventuella oförutsedda händelser som har medfört utsläpp till miljö (mark, luft eller vatten). 2 (5)

3 6. Verksamhetsutövaren är skyldig att kontrollera, utreda och redovisa verksamhetens miljökonsekvenser vid avslutande av verksamhet. Meddelande om avveckling ska göras till ÅMHM, som kan besluta om sådana undersökningar, åtgärder och försiktighetsmått som krävs vid avveckling av verksamheten. Motivering Myndigheten har granskat ansökan, funnit grundad anledning att pröva verksamhetens laglighet och beslutat att meddela instruktioner för att minska verksamhetens negativa miljöpåverkan enligt 15 och 24 landskapslag (2008:214) om miljöskydd. För att trygga att ändamålet med verksamheten uppnås med minsta möjliga negativa miljöpåverkan, utan att denna miljöhänsyn blir oskälig, meddelar myndigheten instruktioner. En verksamhet som är kopplad till allmänt avloppsnät är trots det skyldig att ha kunskap om det avloppsvatten man släpper ut till nätet. Avloppsvattnet får inte innehålla sådana ämnen eller ha sådana egenskaper att det riskerar skada ledningsnät, reningsverk och reningsprocesser eller personal. Krav om detta återfinns i punkt C bilaga 1 Vattenförordning (2010:93) för landskapet Åland. Instruktion 1 ges med stöd av ovanstående förordning och med stöd av 24 miljöskyddslagen. Om förändringar i verksamheten eller i processer sker som riskerar påverka kvaliteten på utgående avloppsvatten så bör verksamhetsutövaren genom provtagning förvissa sig om att förändringarna inte påverkar utsläppen negativt. Krav på kvaliteten på avloppsvatten framgår av anslutningsavtal eller fås från kommunen. Instruktion 2 avser verksamhetens hantering och lagerföring av kemikalier. Miljöskyddslagens 5 föreskriver att ämnen och avfall inte får lämnas eller släppas ut i marken så att marken förorenas på ett sätt som kan leda till negativ miljöpåverkan. Därmed måste all personal som kommer i kontakt med kemikalier inom verksamheten känna till kemikaliernas huvudsakliga egenskaper och hur de ska hantera eventuella olyckor. Instruktion 2 ges med stöd av a och e punkterna 24 miljöskyddslagen för att kemikaliehantering inte ska riskera att orsaka negativ miljöpåverkan. Vid kemtvätt används perkloretylen som är ett flyktigt organiskt ämne och trots att tvätt sker i maskin med slutet system avgår alltid en del till luften då tvätten hanteras. Instruktion 3 ges med stöd av a punkten 24 miljöskyddslagen och anger gränsvärde för utsläpp till luft av flyktiga organiska föreningar, i enlighet med landskapsförordning (2001:38) om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar rörande åtgärder mot förorening av luften. Gränsvärdet för utsläpp till luft av flyktiga organiska ämnen vid kemtvättverksamhet finns i bilaga 1, tabell 7 i statsrådets förordning 435/2001 som antagits på Åland med stöd av ovanstående förordning. 3 (5)

4 Enligt 4 landskapslag (1981:3) om renhållning ska all verksamhet utövas så att avfallets mängd blir så liten som möjligt. Avfall som uppstår får inte vara skadligt eller farligt för människors hälsa eller miljön. Avfallet får heller inte förorsaka betydande olägenhet eller svårighet för hanteringen av avfallet. Instruktion 4 ges med stöd av b punkten 24 miljöskyddslagen. Enligt 7 miljöskyddslagen ska verksamhetsutövaren ha tillräcklig kunskap om verksamhetens miljöpåverkan och om möjligheterna att förebygga och begränsa dess negativa miljöpåverkan samt organisera sin verksamhet så att den sköts med iakttagande av den allmänna miljöhänsyn som avses i miljöskyddslagens 4. ÅMHM utfärdar därför med stöd av 26 miljöskyddslagen föreskrifter om redovisning av verksamhetens miljöpåverkan genom krav på egenkontroll och journalföring i föreskrift 5. Verksamhetsutövaren ska meddela ÅMHM då verksamheten avvecklas. På grund av svårigheter att i samband med prövningen bedöma eventuell påverkan på miljön och behov av åtgärder vid avslutande av verksamhet utfärdas inga specifika instruktioner för detta. Om miljögranskningsbeslut inte innehåller tillräckliga bestämmelser för avslutande kan ÅMHM enligt 34 miljöskyddslagen besluta om dylika åtgärder i samband med eller efter avslutande. Med föreskrift 6 avses att verksamhetsutövaren vid avslutande av verksamheten ska anmäla detta till ÅMHM för att myndigheten ska kunna göra en bedömning av huruvida det behövs undersökningar, åtgärder eller andra försiktighetsmått i samband med avslutandet. Bakgrund Ärendet inkom Verksamheten har tidigare haft miljötillstånd, MPN beslutsdatum som beviljats tillsvidare. Verksamheten har genom ändrad lagstiftning överförts till miljögranskningsplikt. Sökanden har i samband med behandling av ansökan om revidering av villkor i miljötillstånd tillfrågats om man önskar fortsatt miljötillstånd eller prövning enligt miljögranskningsförfarandet. 4 (5)

5 Avgift 800 euro Enligt 14 taxa 2015 (Ålands landskapsregerings beslut (2014:55) om taxa för Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet) uppbärs för behandling av prövningsärenden som inkommit före taxans ikraftträdande en avgift enligt tidigare gällande taxa. Avgiften baseras därmed på taxa 2012, bilaga 1, miljögranskningsärenden punkt 12.5 Tvätteri samt punkt 12.6 Kemtvätt. Avgiften faktureras separat. Besvär Besvärsanvisning bifogas Beslutet justeras omedelbart. För Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet Mia Westman Vik. myndighetschef Beslutande Mikael Stjärnfelt Miljöskyddsinspektör Föredragande 5 (5)

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 288/15. Verksamhet Fiskslakteri Flisö Föglö

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 288/15. Verksamhet Fiskslakteri Flisö Föglö MYNDIGHETSBESLUT 7.9.2015 Dnr: 2014-0964-2 ÅMH-Mb 288/15 Verksamhet Fiskslakteri Flisö Föglö Beslut ÅMHM har granskat er ansökan enligt 15 landskapslag (2008:124) om miljöskydd och har inget att invända.

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 121/14. Verksamhet Fiskslakteri Rönnskärsrevet Åva, Brändö

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 121/14. Verksamhet Fiskslakteri Rönnskärsrevet Åva, Brändö MYNDIGHETSBESLUT 14.04.2014 Dnr: 2013-1024-5 ÅMH-Mb 121/14 Verksamhet Fiskslakteri Rönnskärsrevet Åva, Brändö Beslut ÅMHM har granskat er ansökan enligt 15 landskapslag (2008:124) om miljöskydd och har

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 309/15. Verksamhet Avloppsreningsverk / Skolan Åva by Lappo

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 309/15. Verksamhet Avloppsreningsverk / Skolan Åva by Lappo MYNDIGHETSBESLUT 23.09.2015 Dnr: 2015-0414-4 ÅMH-Mb 309/15 Verksamhet Avloppsreningsverk / Skolan Åva by Lappo Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk Ni kan fortsätta med er verksamhet avseende

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 23/14. Verksamhet Reningsverket Konvaljevägen, Strömsby Vårdö

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 23/14. Verksamhet Reningsverket Konvaljevägen, Strömsby Vårdö MYNDIGHETSBESLUT 22.01.2014 Dnr: 2012-1017-3 ÅMH-Mb 23/14 Verksamhet Reningsverket Konvaljevägen, Strömsby Vårdö Beslut Vid fortsatt drift av avloppsreningsverk för 250 pe, på fastighet Strömsby, Rnr 1:90,

Läs mer

Detta beslut ersätter miljötillstånd MPN

Detta beslut ersätter miljötillstånd MPN MYNDIGHETSBESLUT 6.4.2016 Dnr: 2015-0844 Beslut: MB-2016-93 Verksamhet Avloppsreningsverk Norrgårdsvägen 220 Hjortö, Saltvik Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk Ni kan fortsätta med er drift

Läs mer

Vid väsentlig förändring i verksamheten ska ny ansökan om miljögranskning lämnas till ÅMHM senast 3 månader innan verksamhet inleds.

Vid väsentlig förändring i verksamheten ska ny ansökan om miljögranskning lämnas till ÅMHM senast 3 månader innan verksamhet inleds. MYNDIGHETSBESLUT 12.06.2013 Dnr: 2013-0449-2 ÅMH-Mb 249/13 Verksamhet Avloppsreningsverk Vårholm Prästgården by Kumlinge Beslut ÅMHM har granskat er ansökan om uppförande och drift av avloppsreningsverk

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 277/14. Verksamhet Avloppsreningsverk Lappo by Lappo

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 277/14. Verksamhet Avloppsreningsverk Lappo by Lappo MYNDIGHETSBESLUT 10.09.2014 Dnr: 2014-0637-4 ÅMH-Mb 277/14 Verksamhet Avloppsreningsverk Lappo by Lappo Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk ÅMHM har granskat er ansökan om uppförande och drift

Läs mer

Verksamhet Rödhamn Lemland. Verksamhet Avloppsanläggning för gästhamn

Verksamhet Rödhamn Lemland. Verksamhet Avloppsanläggning för gästhamn Vår referens: Mikael Stjärnfelt Tel: (0)18-528 621 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2019-300-2 Beslut: MB-2019-255 5.8.2019 Verksamhet Rödhamn Lemland Verksamhet Avloppsanläggning för gästhamn Beslut Vid drift

Läs mer

Instruktion Följande instruktioner och föreskrifter ska beaktas:

Instruktion Följande instruktioner och föreskrifter ska beaktas: Vår referens: Mikael Stjärnfelt Tel: (0)18-528 621 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2012-1046-7 Beslut: MB-2018-181 2.7.2018 Verksamhet Ålands Fiskodling (Guttorp) Fiskodlingsvägen 30 Sund Beslut Beslut om revidering

Läs mer

Verksamhet Rundbergs Bil & Service/Station 1 Strandgatan 1 B Mariehamn

Verksamhet Rundbergs Bil & Service/Station 1 Strandgatan 1 B Mariehamn Vår referens: Linda Siltala Tel: (0)18-528 629 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2013-736 Beslut: MB-2017-31 13.2.2017 Verksamhet Rundbergs Bil & Service/Station 1 Strandgatan 1 B Mariehamn Beslut om miljögranskning

Läs mer

ÅMHM har inget att invända. Ni kan fortsätta med er verksamhet, förutsatt att ni följer instruktionerna och föreskrifterna nedan.

ÅMHM har inget att invända. Ni kan fortsätta med er verksamhet, förutsatt att ni följer instruktionerna och föreskrifterna nedan. Vår referens: Mikael Stjärnfelt Tel: (0)18-528 621 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2016-821 Beslut: MB-2017-52 1.3.2017 Verksamhet Lemlands jaktvårdsförening Haddnäs Lemland Objekt / Verksamhet Skjutbana Skottgluggen

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 258/15. Verksamhet Ålands Problemavfall Ab, ÅPAB Karlby omlastningsstation Kökar

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 258/15. Verksamhet Ålands Problemavfall Ab, ÅPAB Karlby omlastningsstation Kökar MYNDIGHETSBESLUT 05.8.15 Dnr: 2013-0395-9 ÅMH-Mb 258/15 Verksamhet Ålands Problemavfall Ab, ÅPAB Karlby omlastningsstation Kökar Beslut Verksamheten bestående av en omlastningsstation för insamling av

Läs mer

Verksamhet Avloppsreningsverk Skolan Kumlinge by

Verksamhet Avloppsreningsverk Skolan Kumlinge by Vår referens: Mikael Stjärnfelt Tel: (0)18-528 621 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2015-966 Beslut: MB-2016-54 24.2.2016 Verksamhet Avloppsreningsverk Skolan Kumlinge by Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT 4.6.2014 Dnr: 2013-1157-8 ÅMH-Mb 179/14. Verksamhet Vindkraftverk Lilla Hummelholm Torsholma, Brändö

MYNDIGHETSBESLUT 4.6.2014 Dnr: 2013-1157-8 ÅMH-Mb 179/14. Verksamhet Vindkraftverk Lilla Hummelholm Torsholma, Brändö MYNDIGHETSBESLUT 4.6.2014 Dnr: 2013-1157-8 ÅMH-Mb 179/14 Verksamhet Vindkraftverk Lilla Hummelholm Torsholma, Brändö Beslut Vid uppförande och drift av vindkraftverk med en maximal effekt på 2,8 MW på

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 120/15. Objekt/Verksamhet Fifax Ab Storby Eckerö

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 120/15. Objekt/Verksamhet Fifax Ab Storby Eckerö MYNDIGHETSBESLUT 27.04.2015 Dnr: 2014-0598-10 ÅMH-Mb 120/15 Objekt/Verksamhet Fifax Ab Storby Eckerö Beslut Verksamheten bestående av fiskslakteri och recirkulationsanläggning kan påbörjas under förutsättning

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMHPn

Läs mer

Objekt Hammarlands kommun, f.d. deponi Hammarland

Objekt Hammarlands kommun, f.d. deponi Hammarland Vår referens: Linda Siltala Tel: (0)18-528 632 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2013 1110 Beslut: MB-2017-309 6.11.2017 Objekt Hammarlands kommun, f.d. deponi Hammarland Beslut om miljögranskning Ålands miljö

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 7/14. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 7/14. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn MYNDIGHETSBESLUT 08.01.2014 Dnr: 2013-1091-9 ÅMH-Mb 7/14 Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn Beslut Matkreatören i Mariehamn Ab beviljas förlängd serveringstid till kl 03:30 med öppethållningstid

Läs mer

Tillståndsplikt följer av punkt d 10 landskapslag (2008:124) om miljöskydd, nedan miljöskyddslagen.

Tillståndsplikt följer av punkt d 10 landskapslag (2008:124) om miljöskydd, nedan miljöskyddslagen. ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 400/15. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 400/15. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn MYNDIGHETSBESLUT 21.12.2015 Dnr: 2015-0917-8 ÅMH-Mb 400/15 Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn Beslut Matkreatören i Mariehamn Ab beviljas förlängd serveringstid till kl 03:30 med öppethållningstid

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Tillståndsplikt följer av punkt d 10 landskapslag (2008:124) om miljöskydd, nedan miljöskyddslagen.

Tillståndsplikt följer av punkt d 10 landskapslag (2008:124) om miljöskydd, nedan miljöskyddslagen. ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab Sundsvägen 420 Haraldsby Godby

Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab Sundsvägen 420 Haraldsby Godby ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Ärendet avser revidering av miljötillstånd MPN-03-38/ för ett

Ärendet avser revidering av miljötillstånd MPN-03-38/ för ett MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2015-1011 Beslut: ÅMH-Pn 6/18 Instans: Prövningsnämnden 18.4.2018 Quickly Tvättcentral Ab Att: Anders Boström, vd Godbyvägen 6 22100 Mariehamn Verksamhet Quickly Tvättcentral Ab

Läs mer

Verksamhet. Ärende. Beslut. Vattenverk och vattenuttag Kavelbrovägen Saltvik

Verksamhet. Ärende. Beslut. Vattenverk och vattenuttag Kavelbrovägen Saltvik MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2016-133 Beslut: ÅMH-Pn 10/17 Instans: Prövningsnämnden 6.9.2017 Verksamhet Vattenverk och vattenuttag Kavelbrovägen 17 22430 Saltvik Ärende Ansökan avser förnyat miljötillstånd

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 491/13. Verksamhet Hotell Arkipelag Strandgatan 31 Mariehamn

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 491/13. Verksamhet Hotell Arkipelag Strandgatan 31 Mariehamn MYNDIGHETSBESLUT 18.12.2013 Dnr: 2013-0997-8 ÅMH-Mb 491/13 Verksamhet Hotell Arkipelag Strandgatan 31 Mariehamn Beslut Hotell Arkipelag Ab beviljas förlängd serveringstid till kl 03:30 med öppethållningstid

Läs mer

Sökanden. Ärende. Beslut. Goodtech Environment Ab Godbyvägen 2

Sökanden. Ärende. Beslut. Goodtech Environment Ab Godbyvägen 2 MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2014-812 Beslut: ÅMH-Pn 15/16 Instans: Prövningsnämnden 22.6.2016 Goodtech Environment Ab Att: Mikael Aaltonen, vd Godbyvägen 2 22100 Mariehamn Sökanden Goodtech Environment Ab Godbyvägen

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Stallhagen Ab Att: Getavägen Godby

Stallhagen Ab Att: Getavägen Godby MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2017-697 Beslut: ÅMH-Pn 5/18 Instans: Prövningsnämnden 18.4.2018 Stallhagen Ab Att: Getavägen 196 22410 Godby Verksamhet Bryggeri Getavägen 196 22410 Godby Ärende Ansökan avser tillstånd

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Ärende: Beslut: MB Serveringsställe: Hotell Arkipelag Strandgatan 35 Mariehamn

MYNDIGHETSBESLUT Ärende: Beslut: MB Serveringsställe: Hotell Arkipelag Strandgatan 35 Mariehamn Vår referens: Camilla Nyberg-Selander Tel: (0)18-528 634 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2017-780 Beslut: MB-2017-331 20.12.2017 Serveringsställe Hotell Arkipelag Strandgatan 35 Mariehamn Beslut Hotell Arkipelag

Läs mer

MILJÖTILLSTÅND. Sökanden Brändö Lax Ab AX Åva. Ärende

MILJÖTILLSTÅND. Sökanden Brändö Lax Ab AX Åva. Ärende ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Verksamhet. Ärende. Beslut. Ålands Motorklubb r.f. (ÅMK) Pb 1962

Verksamhet. Ärende. Beslut. Ålands Motorklubb r.f. (ÅMK) Pb 1962 MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2016-894 Beslut: ÅMH-Pn 14/18 Instans: Prövningsnämnden 21.11.2018 Ålands Motorklubb r.f. Att: Pb 1962 22111 Mariehamn Verksamhet Ålands Motorklubb r.f. (ÅMK) Pb 1962 22111 Mariehamn

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft.

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft. MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2018-494 Beslut: ÅMH-Pn 9/18 Instans: Prövningsnämnden 10.10.2018 Verksamhet Muddring i samfällt vattenområde Hellestorp Lemland Ärende Ansökan avser tillstånd för muddring av maximalt

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft.

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft. MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2017-213 Beslut: ÅMH-Pn 14/2017 Instans: Prövningsnämnden 11.10.2017 Verksamhet Muddring i samfällt vattenområde Hellestorp Lemland Ärende Ansökan avser tillstånd för muddring av

Läs mer

Ansökan avser tillstånd för muddrings- och utfyllnadsarbeten i samfällt

Ansökan avser tillstånd för muddrings- och utfyllnadsarbeten i samfällt MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2016-215 Beslut: ÅMH-Pn 20/16 Instans: Prövningsnämnden 7.9.2016 Verksamhet Fastighets Ab Österängen Sintingsvägen 19 22710 Föglö Ärende Ansökan avser tillstånd för muddrings- och

Läs mer

ANSÖKAN OM MILJÖGRANSKNING FÖR AVFALLSHANTERING

ANSÖKAN OM MILJÖGRANSKNING FÖR AVFALLSHANTERING Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, +358 18 528 601 kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax arienummer (ifylles av myndighet): Dia Handlingar riktas

Läs mer

3. Sandblästring i en skild anläggning (blästringstält) inne på området.

3. Sandblästring i en skild anläggning (blästringstält) inne på området. MYNDIGHETSBESLUT 23.3.15 Dnr: 2008-1323-14 ÅMH-Mb 82/15 Objekt Möckelö hamn Jomala Beslut Beslutet omfattar följande verksamheter: 1. Varv avsett för båtar vilka är längre än 12 meter. Varvsverksamhet

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax BESLUT Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn 41/12

Läs mer

Beslutsdatum 31.03.2010

Beslutsdatum 31.03.2010 ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

BESLUT. ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) Hemsida:

BESLUT. ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) Hemsida: ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi BESLUT Datum 29.06.2004 Ärendenummer MPN-02-14 Sökanden Rosebo Konserv Ab Knutsboda

Läs mer

Samtliga anläggningar och verksamheter är lokaliserade till fastighet Rossen, kvarter 1, tomt 3, (R:nr ) Mariehamns Stad.

Samtliga anläggningar och verksamheter är lokaliserade till fastighet Rossen, kvarter 1, tomt 3, (R:nr ) Mariehamns Stad. ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Beslutsdatum Giltighet Vattenföretaget ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft.

Beslutsdatum Giltighet Vattenföretaget ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft. ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Giltighet Detta tillstånd gäller i 5 år efter att beslutet vunnit laga kraft.

Giltighet Detta tillstånd gäller i 5 år efter att beslutet vunnit laga kraft. ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Beslutsnummer Diarienummer ÅMH-Pn 17/ Beslutsdatum

Beslutsnummer Diarienummer ÅMH-Pn 17/ Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslutsnummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

BESLUT. ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tel. (018) växel, (018) direkt Fax. (018) Ärendenummer MPN-06-4

BESLUT. ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tel. (018) växel, (018) direkt Fax. (018) Ärendenummer MPN-06-4 ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tel. (018) 25000 växel, (018) 25127 direkt Fax. (018) 16595 BESLUT Ärendenummer MPN-06-4 Beslutsdatum 27.06.2006 Postningsdag 27.06.2006 Sökanden

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Ärendenummer MPN-04-38

Ärendenummer MPN-04-38 ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tel. (018) 25000 växel, (018) 25127 direkt Fax. (018) 16595 BESLUT Ärendenummer MPN-04-38 Beslutsdatum 16.06.2005 Postningsdag 16.06.2005 Sökanden

Läs mer

MILJÖTILLSTÅND. A. Uppgifter om sökanden. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet

MILJÖTILLSTÅND. A. Uppgifter om sökanden. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND A Ansökan kan lämnas in

Läs mer

Ansökan har inkommit till miljöprövningsnämnden 24.02.2003 och har kompletterats 29.01.2004, 02.03.2004, 19.05.2004, 04.04.2006 och 28.12.2006.

Ansökan har inkommit till miljöprövningsnämnden 24.02.2003 och har kompletterats 29.01.2004, 02.03.2004, 19.05.2004, 04.04.2006 och 28.12.2006. ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Norragatan 17 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 Fax. (018) 528601 BESLUT Ärendenummer MPN-03-7 Beslutsdatum 26.09.2007 Postningsdag 01.10.2007 Sökanden Ärende Beslut Kökar Kommun

Läs mer

ÅMHM reviderar med stöd av 22 1 mom. miljöskyddslagen villkor 5 och 11 enligt nedanstående. Tidigare formulering villkor 5:

ÅMHM reviderar med stöd av 22 1 mom. miljöskyddslagen villkor 5 och 11 enligt nedanstående. Tidigare formulering villkor 5: ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax BESLUT Beslut nummer Diarienummer

Läs mer

Miljötillstånd ÅMHM reviderar villkoren i miljötillståndet för skjutbana på fastighet med registernummer belägen på Åva, Brändö.

Miljötillstånd ÅMHM reviderar villkoren i miljötillståndet för skjutbana på fastighet med registernummer belägen på Åva, Brändö. MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2015-1006 Beslut: ÅMH-Pn 26/16 Instans: Prövningsnämnden 14.12.2016 Verksamhet Brändö jaktvårdsförening Åva skjutbana Ärende Ansökan avser revidering av villkor i miljötillstånd

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) Hemsida: Postningsdatum

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) Hemsida:   Postningsdatum ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi BESLUT Ärendenummer MPN-03-38 Datum 17.05.2005 Sökanden Quickly Tvättcentralen AB Godbyvägen

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

Verksamhet. Ärende. Beslut. Återvinningscentral Ödanböle Jomala

Verksamhet. Ärende. Beslut. Återvinningscentral Ödanböle Jomala MILJÖTILLSTÅND Instans: Prövningsnämnden 21.8.2019 Beslut: ÅMH-Pn 7/19 Ärende: 2019-200 Ålands Miljöservice Kf (MISE) Att: Fabriksgatan 8 22100 Mariehamn Verksamhet Återvinningscentral Ödanböle Jomala

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen).

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen). ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Alltvätten Ab ansöker om miljötillstånd för befintlig tvätteriverksamhet på fastighet Kavelström 4:2, Kvarnbo, Saltviks kommun.

Alltvätten Ab ansöker om miljötillstånd för befintlig tvätteriverksamhet på fastighet Kavelström 4:2, Kvarnbo, Saltviks kommun. ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Norragatan 17 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 Fax. (018) 528601 BESLUT Ärendenummer MPN-03-54 Beslutsdatum 21.11.2007 Postningsdag 22.11.2007 Sökanden Ärende Alltvätten Ab

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Beslutsdatum 22.10.2008

Beslutsdatum 22.10.2008 ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Verksamhet. Ärende. Beslut. Finavia Abp Mariehamns flygplats Flygfältsvägen Mariehamn

Verksamhet. Ärende. Beslut. Finavia Abp Mariehamns flygplats Flygfältsvägen Mariehamn MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2016-909 Beslut: ÅMH-Pn 10/18 Instans: Prövningsnämnden 10.10.2018 Verksamhet Finavia Abp Mariehamns flygplats Flygfältsvägen 67 22120 Mariehamn Ärende Ansökan avser revidering av

Läs mer

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen).

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen). ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Ärendenummer MPN-04-24

Ärendenummer MPN-04-24 ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tel.nr. (018) 25000 växel, (018) 25127 direkt Fax.nr. (018) 16595 BESLUT Ärendenummer MPN-04-24 Beslutsdatum 23.11.2004 Postningsdag 24.11.2004

Läs mer

Ansökan avser revidering av villkor i miljötillstånd samt utökad djurhållande verksamhet i Rangsby, Saltvik.

Ansökan avser revidering av villkor i miljötillstånd samt utökad djurhållande verksamhet i Rangsby, Saltvik. MILJÖTILLSTÅND Instans: Prövningsnämnden Beslut: ÅMH-Pn 2/19 Ärende: 2018-454 12.6.2019 Verksamhet Storgårds lantbruk Ab Ärende Ansökan avser revidering av villkor i miljötillstånd samt utökad djurhållande

Läs mer

Ålands Skogsindustrier Ab (Önningebyenheten) Kyrkvägen Godby

Ålands Skogsindustrier Ab (Önningebyenheten) Kyrkvägen Godby MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2016-905-9 Beslut: ÅMHM-Pn 2/18 Instans: Prövningsnämnden 31.01.2018 Ålands Skogsindustrier Ab Att: Joakim Blom, VD Kyrkvägen 26 22410 Godby Verksamhet Ålands Skogsindustrier Ab

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Tillsynsnämnden Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn Fastighetsbeteckning Besöksadress Utdelningsadress Postnummer

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

BESLUT. ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Norragatan 17 22 100 Mariehamn Tel.nr. (018) 528600 växel Fax.nr. (018) 528601

BESLUT. ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Norragatan 17 22 100 Mariehamn Tel.nr. (018) 528600 växel Fax.nr. (018) 528601 ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Norragatan 17 22 100 Mariehamn Tel.nr. (018) 528600 växel Fax.nr. (018) 528601 BESLUT Ärendenummer MPN-07-67 Beslutsdatum 21.11.2007 Postningsdag 22.11.2007 Sökanden Ärende Beslut

Läs mer

Verksamhet. Ärende. Beslut. Ålands Sportskytteförening r.f.

Verksamhet. Ärende. Beslut. Ålands Sportskytteförening r.f. MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2018-1011 Beslut: ÅMH-Pn10/19 Instans: Prövningsnämnden 18.9.2019 Verksamhet Ålands Sportskytteförening r.f. Ärende Ansökan avser revidering av villkor i miljötillstånd för Bredmo

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sida 1 av 5 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Anmälan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Egenkontroll på U- anläggningar

Egenkontroll på U- anläggningar Egenkontroll på U- anläggningar I miljöbalken står det: Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön skall fortlöpande

Läs mer

Förvaltningsklagomål gällande barnskyddsutredning

Förvaltningsklagomål gällande barnskyddsutredning MYNDIGHETSBESLUT 28.9.15 Dnr: 2015-0287-19 ÅMH-Mb 310/15 Offentlig version av beslut ÅMH-Mb 310/15 Beslutet i original är sekretessbelagt enligt 9 1 mom. e p. i landskapslagen (1977:72) om allmänna handlingars

Läs mer

BESLUT. ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tel.nr. (018) 25000 växel, (018) 25127 direkt Fax.nr.

BESLUT. ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tel.nr. (018) 25000 växel, (018) 25127 direkt Fax.nr. Sökanden Ärende Beslut ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tel.nr. (018) 25000 växel, (018) 25127 direkt Fax.nr. (018) 16595 Ålands hälso- och sjukvård Centralförvaltningen PB 1091

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan Sida 1 av 11 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Förvaltningsklagomål gällande hanteringen av barnskydd

Förvaltningsklagomål gällande hanteringen av barnskydd MYNDIGHETSBESLUT 8.4.15 Dnr: 2014-0261-20 ÅMH-Mb 96/15 Socialförvaltning i en åländsk kommun Offentlig version av beslut ÅMH-Mb 96/15 Beslutet i original är sekretessbelagt enligt 9 1 mom. e p. landskapslagen

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar. Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012

Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar. Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande aspekter

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

Ärendenummer MPN-06-35

Ärendenummer MPN-06-35 ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Norragatan 17 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 Fax. (018) 528601 BESLUT Ärendenummer MPN-06-35 Beslutsdatum 23.05.2007 Postningsdag 25.05.2007 Sökanden Ärende Boris Boman Tjudövägen

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort:

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer