Mötesanteckning 20 september 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckning 20 september 2018"

Transkript

1 MÖTEN 1(9) VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vårt diarienummer Handläggare, titel, telefon Emma Johansson, sakkunnig Mötesanteckning 20 september 2018 Närvarande 1 representant FUB 1 representant Autism- och aspergerförening. Socialt ansvarig samordnare Vård- och omsorgskontoret Verksamhetschef VPF Vård- och omsorgskontoret Stödpedagog Vård- och omsorgskontoret 2 sakkunniga Vård- och omsorgskontoret Verksamhetsutvecklare myndighet Vård- och omsorgskontoret 2 enhetschefer habiliteringen Vård- och omsorgskontoret 1. Habiliteringen deltar Två enhetschefer från habiliteringen deltar. Det utifrån en tidigare fråga inkommen av Autism- och Aspergerföreningen, se bilaga 1. Habiliteringen informerar generellt om habiliteringens verksamhet, se bilaga. Vidare har habiliteringen ytterst få Råd och Stöd ärenden. De som ansöker om Råd & Stöd behöver oftast insatser via habiliteringen, varav stödet efter samråd med den enskilde ges via hälso- och sjukvårdslagen. En anledning enligt habiliteringen till varför de nu har ytterst få ärenden avseende Råd och Stöd är att det sedan ett antal år tillbaka i Norrköping finns en vuxenhabilitering. Föreningarna för fram vikten av att LSS Råd och Stöd används när behovet finns framför insatser inom hälso- och sjukvårdslagen. Detta då insatser via LSS Råd och Stöd är kostnadsfria för den enskilde men även utgår från LSS-lagstiftningen. Ansökan till LSS Råd och Stöd sker via: Föreningarna efterfrågar information om LSS Råd och Stöd. Den begränsade tiden föreningarna beskrivit för samtal enligt bilaga känner habiliteringen inte igen. Detta de inte har haft några Råd & Stöd ärenden inom den tidsperiod som anges i skrivelsen från Autism- och Aspergerföreningen. Postadress Besöksadress Telefon E-post Norrköpings kommun Lindövägen 5 A vardochomsorgskontoret@norrkoping.se Vård- och omsorgskontoret Telefax Internet Norrköping

2 NORRKÖPINGS KOMMUN MÖTEN 2(9) VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vårt diarienummer G 2018/ Ett önskemål från föreningarna är att habiliteringen deltar vid någon av samverkansträffarna under Beslut Att habiliteringen deltar på LSS-samverkan den 19 september Habiliteringsersättning FUB har inkommit med en fråga (fråga 6 bilaga 2). Helen Franzén, socialt ansvarig samordnare, informerar att vård- och omsorgsnämnden den 16 maj 2018 beslutade att inte rekvirera statsbidraget för habiliteringsersättning. Frågan togs upp för diskussion vid LSS-samverkan den 12 april. Vård- och omsorgskontoret bevakar om statsbidraget kommer att gå att ansöka om igen. 3. Brukarundersökning 2018 Stödpedagog informerar om den pågående brukarundersökning som SKL genomför inom funktionshindersområdet. Se bilaga för mer information. 4. Lediga lägenheter i bostad med särskild service Verksamhetschef VPF håller i ett samtal om situationen som uppstår när det finns lediga lägenheter i bostad med särskild service och att personer med beslut om insatsen ska flytta in. Exemplet är när det finns två boende kvar på en gruppbostad och det finns några lediga lägenheter. Hur ska vi tänka om vilka som flyttar in? De som fått ett beslut om särskilt boende är unga vuxna. Detta leder till stora åldersskillnader mellan de boende. Spelar ålder någon roll eller är det inte relevant. Om ålder spelar roll innebär det att de två kvarboende kan erbjudas att flytta till andra bostäder med särskild service och på så sätt kan unga vuxna flytta in? Enligt föreningarna behöver inte alltid ålder vara det viktigaste, utan det viktigaste är att man kan känna igen sig i varandra. Att flera ska behöva flytta och byta bostad för att andra ska flytta in upplevs inte som rättvist. Det är enligt föreningarna en svår fråga och det är viktigt att se över situationen för respektive individ. En del kanske har önskemål om att flytta och andra inte.

3 NORRKÖPINGS KOMMUN MÖTEN 3(9) VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vårt diarienummer G 2018/ Övriga frågor från föreningarna Frågor från FUB, se bilaga 2: 1-2: Samordnare/Koordinator Sakkunnig informerar att i dagsläget kommer Norrköpings kommun inte att delta i NKAs projekt om koordinator. Det finns i kommunen inte en sådan funktion och det finns inte heller några beslut om att inrätta en sådan. Detta är en fråga föreningarna intressepolitiskt får driva gentemot ansvariga politiker i Norrköpings kommun. 3: Nerdragning av personal på gruppbostäder Verksamhetschef informerar att vid en större förändring ska en konsekvensanalys göras. Sedan informeras om verksamhetens budget för 2018 enligt bilaga. 4: Fritidsaktiviteter Frågan diskuteras i samverkansgruppen. Samordnarenheten inom vård- och omsorgskontoret arbetar bland annat med att sammanställa den information som finns om fritidsaktiviteter för målgruppen: 775/Program%20Hösten% pdf Föreningarna vill att nämnda information ska finnas även på andra delar av norrkoping.se då det inte alltid är logiskt att man söker på stöd vid funktionsnedsättning om man letar information om en fritidsaktivitet. Vidare vill föreningarna bjuda in samordnarenheten och kultur- och fritidskontoret till en kommande samverkansträff. Beslut Samordnarenheten och kultur- och fritidskontoret ska bjudas in till en kommande samverkansträff. 5: Mötesanteckningar Sakkunnig informerar att anledningen till varför namn inte anges i dagordning och mötesanteckningar för LSS-samverkan är att dessa nu ligger på webben och hänsyn måste tas till GDPR avseende hantering av personuppgifter. För att lägga ut personuppgifter krävs skriftligt samtycke från alla som deltar på samverkansträffarna vilket administrativt inte är genomförbart.

4 NORRKÖPINGS KOMMUN MÖTEN 4(9) VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vårt diarienummer G 2018/ : Utbildning av personal Frågan bordläggs. 8: Sjuksköterskor Tas upp på novembermötet då enhetschef Maria Östrand deltar. 9: Riktlinjer LSS Frågan bordläggs. 6. Lägesrapport från vård- och omsorgskontoret Frågan utgår. 7. Information om nästkommande möte 22 november, kl , Vård- och omsorgskontoret, Lindövägen 5a, lokal: Mullvaden 8. Datum för samverkansträffar februari kl lokal: Mullvaden 11 april kl lokal: Lokattten 19 september kl lokal: Mullvaden 21 november kl lokal: Björnen 9. Prenumeration på norrkoping.se Från och med hösten läggs dagordningar och mötesanteckningar från samverkan ut på norrkoping.se. Det går att prenumerera på uppdateringar av sidan och ett e-postmeddelande skickas ut när ny information lagts upp på sidan. 10. FUBs projekt Vi är med Information om FUBs projekt Vi är med skickas med som bilaga.

5 NORRKÖPINGS KOMMUN MÖTEN 5(9) VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vårt diarienummer G 2018/ Bilaga 1: Synpunkter från Autism- och Aspergerföreningen Insatsen Råd och Stöd Vi har tidigare pratat om att denna insats är viktig och att vi inte upplever att den används i den utsträckning den borde. Vid samtal då habiliteringen inbjöds så pratade de om att det fanns mer i HSL att bidra med än i LSS Råd och Stöd. Vilket kan stämma om det är behandlande insatser som behövs då Råd och Stöd inte är en insats som är i behandlande syfte. Så här beskriver Regionen insatsen Råd och Stöd enligt LSS på sin hemsida: Du som har en varaktig funktionsnedsättning kan få habiliteringsinsatser, rådgivning och stöd från Region Östergötland Habilitering betyder att utveckla en ny förmåga eller att stärka en förmåga man redan har. Den går ut på att förbättra den kognitiva, motoriska och sociala förmågan och hitta sätt för en person att fungera så bra som möjligt och kunna vara delaktig i samhället. Habiliteringsinsatser ges enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Personer med betydande och bestående funktionsnedsättning möjlighet att söka ytterligare stöd och service enligt Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Lagen ger rätt till olika stödinsatser och det är kommunen som ansvarar för de flesta. Region Östergötland ansvarat för insatsen rådgivning och personligt stöd. Råd och stöd innebär att du exempelvis får: o Information för att bättre förstå din funktionsnedsättning. o Råd för att underlätta vardagen. o Information om samhället och vart du kan vända dig i olika frågor. o Stöd till föräldrar, andra närstående och nätverk. Stödet till barn, ungdomar och deras närstående syftar till att främja utvecklingen under hela uppväxttiden och underlätta det dagliga livet. Det ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och delaktighet i samhällslivet. Så här beskrivs insatsen på 1177: Av landstinget kan du få stöd och rådgivning av till exempel en kurator, psykolog, dietist eller arbetsterapeut. Vård för att behandla en sjukdom ingår däremot inte i LSS. För oss blir det lite märkligt när vi får höra att våra medlemmar erbjuds högst tre samtal á 45 minuter med Råd och Stöd enligt LSS. Efter dessa tre tillfällen görs en bedömning av det som kommit fram och brukaren hänvisas vidare till insatser och stöd via HSL.

6 NORRKÖPINGS KOMMUN MÖTEN 6(9) VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vårt diarienummer G 2018/ Det är högst troligt att våra medlemmar behöver fler än tre tillfällen á 45 minuter för att få förståelse för vad autismspektrumtillstånd är och vad det också rent individuellt innebär för just den som fått diagnosen. Det tar tid att få grepp om vilket stöd som finns att tillgå när man har en autismdiagnos. Att sen förstå vilka konsekvenser olika insatser och stöd i vardagen innebär tar också tid då autism bland annat innebär att man tar in och processar information annorlunda. Att få möjlighet att ta ställning och att greppa vad just jag behöver tar också sin tid och dessutom är det ju så att det kan behövas flera professioner som har kontakt med personen som behöver insatsen. Allt detta kan inte hinnas på endast tre tillfällen á 45 minuter. Det är inte rimligt alls. Vi vill också klargöra att det alltså inte är behandlande samtal vi tänker på utan just de rådgivande samtalen som gör att dessa ska ingå i insatsen Råd och Stöd. Efter tre tillfällen á 45 minuter skickas alltså personen numera med de nya direktiven vidare in i det som omfattar HSL trots att det faktiskt egentligen rör sig om fortsatt rådgivning. Detta är insatser som kostar individen, i form av patientavgifter, det är inte så det är menat att vara då personer inom LSS inte ska ha extra kostnader pga. sin funktionsnedsättning. Stödet till barn, ungdomar och deras närstående syftar till att främja utvecklingen under hela uppväxttiden och underlätta det dagliga livet. Det ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och delaktighet i samhällslivet. Det står klart och tydligt att detta är en insats som kan behövas under livets olika faser och under uppväxten för att främja utveckling, jämlikhet i levnadsvillkor och delaktighet i samhället. Vi har medlemmar som avstått att ha mer kontakt med vården då att det inneburit att de måste betala patientavgifter för något de egentligen har rätt till då de omfattas av just LSS. Vi har i samtal med medlemmar låtit dem beskriva sina behov och varför de behöver stöd och vi har vid flera samtal kommit fram till att detta är helt klart en LSS insats de bör få via Råd och Stöd. De behöver inte behandling för en sjukdom utan en insats via LSS som de har rätt till och det blir helt galet att de ska betala för insats de har rätt till utan kostnader och de berättar att de känner sig stressade för att det dessutom blir tidsbegränsat till tre tillfällen. Det är dags att se till att denna insats verkligen används på det vis det är avsett och inte urholkas pga. att politiker tar beslut om att personer som ingår i personkretsarna bara har ett visst antal tillfällen på sig för att

7 NORRKÖPINGS KOMMUN MÖTEN 7(9) VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vårt diarienummer G 2018/ bedömas vad gäller behov av fortsatt stöd inom ramen för HSL, när verkligheten är en helt annan och lagens intentioner definitivt inte stämmer överens med detta beslut. Detta kan vara något att ta upp på senare samverkansträffar med möjlighet att få diskutera med ansvariga politiker och ansvariga för insatsen tänker vi men lyfter det redan nu om det skulle finnas svar på detta inför denna samverkan.

8 NORRKÖPINGS KOMMUN MÖTEN 8(9) VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vårt diarienummer G 2018/ Bilaga 2: Punkter från FUB Förslag på punkter till LSS-samverkan den 20 sept kl från FUB. Nu hann ni skicka ut dagordning före vi kom med förslag på punkter. Alla punkterna nedan kan ju inte vara med till ett möte. Kan man tänka att en del av punkterna kommer med på novembermötet. Vi önskar att vi använder LSS-möte till samråd, samtal och diskussion hur vi förvaltar och utvecklar LSS-insatser så att mötena inte blir information till föreningarna. Tanken är ju att det som informeras om är det som vi GEMENSAMT kommit fram till ger våra barn, ungdomar och vuxna bästa möjliga livskvalité. 1. Norrköping ansöker hos Socialstyrelsen för att vara med i projektet: koordinatorer för föräldrar som har barn med funktionsnedsättning. Se nedan Kommuner intresserade av att vara med och utveckla funktionen koordinatorer till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning. Det söker Socialstyrelsen tillsammans med Nka. Nka avser att bidra med en projektledare under tre år. Intresseanmälan ska helst lämnas senast den 30 september. Funktionen som koordinator behöver utvecklas vidare i praktisk tillämpning. Socialstyrelsen söker tillsammans med Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) kommuner som är intresserade av att vara med och utveckla och pröva koordinatorfunktionen utifrån de framgångsfaktorer som identifierats. En intresseanmälan är utgångspunkt för närmare dialog om upplägg och åtagande. Den tänkta målgruppen är i första hand kommuner som ser behovet och vill vara med och utveckla ett gott stöd till föräldrar med barn som har en funktionsnedsättning. Kanske har man redan ett liknande arbete på gång. Anmäl intresse till: marjana.tornmalm@socialstyrelsen.se Läs mer om projektet på Nka:s hemsida Läs mer om förebyggande stöd av koordinator på Socialstyrelsens hemsida Är punkten nedan samma som punkten ovan?

9 NORRKÖPINGS KOMMUN MÖTEN 9(9) VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vårt diarienummer G 2018/ Samordnare/funktionshindersombud Förslag: Vi önskar att kommunen upprättar en ny funktion, en samordnare/funktionshindersombud Motivering: Då kommunen har det yttersta ansvaret för sina medborgare så önskar vi en samordnare, informatör alternativt ombud för alla insatser, möjligheter och rättigheter som kan ges till personer med funktionsnedsättning. Önskemål är att detta samordnas med kommunens samtliga kontor, landstinget och försäkringskassan. Samordnaren/funktionshindersombudet bör ha både barn och vuxenperspektiv. 3. Neddragning av personal på vissa gruppbostäder. Konsekvensanalys? 4. Fritidsaktiviter i höst. Vad erbjuds? Hur når programmet ut till våra barn, ungdomar och vuxna? Vem har helhetsperspektiv? Kan vi bjuda in Fritidskontoret till LSS? 5. FUB önskar namn på protokollen från LSS så man ser vilka som deltagit. 6. Vad hände med habiliteringsersättningspengar från staten? Varför togs dessa inte emot? Vem utredde hur det skulle påverka den enskilde mottagaren? Habiliteringsersättningen är ju högre än i Norrköping i flera andra kommuner. 7. Utbildning av personal. T ex teckenkommunikation, tecken som stöd, motiverande samtal, vikten av motion och rätt kost. Vad görs? Vad är planerat? 8. Sjuksköterskor kopplade till gruppbostäder och serviceboende vilken utbildning har de runt våra ungdomar. Vilket ansvar har de för hälsa kopplad till kost och motion? Finns någon samordnare vi kan träffa på ett LSS-möte? 9. Uppföljning av Riktlinjer för LSS. Finns ett dokument och det är bra om vi håller det levande genom att se hur vi jobbar nu och vad som kan förbättras.

10 Habiliteringen -NSÖ Barn-ungdom och Vuxen-habiliteringen LSS-råd och stöd 2016 VT

11 Målgrupper Barn, ungdomar och vuxna med långvarig eller bestående medfödd eller tidigt förvärvad (<25 års ålder) funktionsnedsättning som har behov av planerade och från flera kompetensområden (inkl. medicinskt) sammansatta åtgärder. 2

12 Verksamhetens mål Habiliteringen ska utifrån ett livsperspektiv, bidra till ett fungerande vardagsliv, god livskvalitet och delaktighet i samhället. Insatserna ska möjliggöra att barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning: - har den kunskap om sin funktionsnedsättning som behövs för att kunna påverka sin livssituation - kan tillvarata, utveckla och bibehålla sina förmågor - får stöd i att kompensera för sina svårigheter och undanröja hinder i miljön - kan ta en ökad plats i sitt eget liv 3

13 Insatserna ska även bidra till att närstående och övriga personer i barnets/ungdomens/den vuxnes nätverk har det stöd, den kunskap och den kompetens som behövs för att bemöta och klara de svårigheter som funktionsnedsättningen kan medföra. Habiliteringen ska vara ett kvalitativt komplement till övrig hälso- och sjukvård och samhällets övriga stöd 4

14 Verksamhetschef Anneli Reinholdsson Enhetschefer Sofie Friman och Sofia Lundberg Ledningsgrupp Verksamhetschef och enhetschefer Utvecklingsråd Verksamhetschef, enhetschefer och 1 representant från vardera team Fortbildningsråd Enhetschefer och representanter från varje yrkeskategori RH (rörelsehinder) 0-15 år UA (autism och utv.störning) 0-15 år Unga&vuxna 16 år - 5

15 Teamen Administratör Arbetsterapeut Kurator Logoped Sjukgymnast/fysioterapeut Pyskolog Specialpedagog Sjuksköterska Läkare (gäller för barn och ungdomar upp till 18 år) Dietist (gäller barn och ungdomar upp till 18 år) 6

16 RH-teamet 0-15år Diagnoser ex: CP MMC Medfödd cerebral missbildning Plexusskada Dysmeli : Muskeldystrofier Hydrocephalus Reumatiska diagnoser Traumatisk hjärnskada Små och mindre kända diagnos-/funktionsgrupper ex: Retts syndrom 7

17 UA-teamet 0-15år Diagnoser ex: Utvecklingsstörning Påtaglig utvecklingsförsening Autism med utvecklingsstörning Kromosomavvikelser Små och mindre kända diagnoser ex: Prader Willis syndrom 8

18 Unga & Vuxna-teamet 16år -> Diagnoser ex: Utvecklingsstörning Autism med utvecklingsstörning Personer med medfödda/ tidigt förvärvade rörelsehinder ex: CP, MMC, Muskeldystrofier Personer med hjärnskador som förvärvats tom det år de fyller 25 år Från tillhör de med autismspektrumstörning psykiatrin 9

19 Vilka kan remitteras till Habiliteringen? Alla kan remitteras till Habiliteringen som tillhör vår målgrupp Tydlig frågeställning som anger behov av habiliteringsteamets samlade kompetens Behovet ska utgå från funktionsnedsättningen Habiliteringen är ett komplement till övrig Hälso- och sjukvård och ersätter INTE andra verksamheters insatser t ex psykiatri, primärvård o dyl. 10

20 Exempel på individuella insatser: Information om och samtal kring funktionsnedsättningen för att förstå sina svårigheter och vilka konsekvenser det kan ge. Utredningar och bedömningar Insatser kring beteendeproblematik. Insatser kring struktur, strategier och delaktighet i vardagen, träning av vardagsfärdigheter, utprovning av hjälpmedel Råd kring kost och hälsa Miljöbedömningar Behandling av tal- och språk och kommunikation Fysioterapeut tex. smärtreducerande behandling, träning mm Stöd till nätverket, förutsatt att brukaren är känd inom Habiliteringen Konsultation till nätverk tex skola, personal arbete och familj 11

21 Exempel på gruppinsatser: o Information om samhällets stöd o Förhållningssätt och bemötande o Sömn o Mat och kost o Toakurs o Teckenkurs o AKK o Diagnosinformation o Syskongrupp/föräldra kurs o Musiklek o Lilla gruppen o Bo i egen lägenhet o Enkel matlagning o Samtalsgrupp om diagnos 12

22 Habiliteringens arbetssätt Det görs alltid en kartläggning och en habiliteringsplan som sedan regelbundet följs upp När inga behov av habiliteringsinsatser kvarstår avslutas ärendet, men kan aktualiseras via egenremiss när nytt behov uppstår 13

23 LSS Råd & Stöd Ansökan-utredning-beslut (myndighetsutövning) Råd och stöd omfattar ej behandling, är begränsade insatser och ett komplement till övrig hälso- och sjukvård 14

24 Habilitering- LSS råd och stöd Habilitering betyder att utveckla en ny förmåga eller att stärka en förmåga man redan har. Den går ut på att förbättra den kognitiva, motoriska och sociala förmågan och hitta sätt för en person att fungera så bra som möjligt och kunna vara delaktig i samhället. Habiliteringsinsatser ges enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Personer med betydande och bestående funktionsnedsättning har möjlighet att söka stöd och service enligt Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Lagen ger rätt till olika stödinsatser och det är kommunen som ansvarar för de flesta. Region Östergötland ansvarat för insatsen rådgivning och personligt stöd. 15

25 Vem har rätt till LSS råd och stöd Medborgare som tillhör Personkrets 1,2 och 3 - Intellektuell funktionsnedsättning - Autism - Förvärvade hjärnskador - Stora rörelsehinder 16

26 Råd och stöd innebär att du exempelvis får: Information om din funktionsnedsättning. Råd för att underlätta vardagen. Information om samhället och vart du kan vända dig i olika frågor. Stöd till föräldrar, andra närstående och nätverk. Insatserna är begränsade och av allmänt stödjande karaktär. 17

27 18 Råd och stöd är inte: - När insatsen kan tillgodoses på annat sätt eller redan är tillgodosedd - När det är en habiliteringsinsats - Behandling och träning - Samtal som innebär bearbetning och olika situationer och känslor även om de är till följd av funktionsnedsättningen - Personalutbildning - Utredningar för att fastställa diagnos - Förskrivning av hjälpmedel - Bostadsanpassning

28 Idag september 2018 har vi inga aktiva LSS Råd och stöd ärenden Under 2018 har vi fått två ansökningar. Dessa personer har fått hjälp inom Habiliteringen ansökan ansökningar 19

29 Ny kravspecifikation 2019 Målgrupp och omfattning: Diagnoser som ingår är t.ex. CP, ryggmärgsbråck, muskeldystrofier, missbildningssyndrom, neurologiska sjukdomar, utvecklingsstörning, autism med samtidig måttlig till grav utvecklingsstörning. För patienter med autism och samtidig lindrig utvecklingsstörning ansvarar Habiliteringen för eventuella behov av insatser utifrån utvecklingsstörningen. Habiliteringen ska stödja psykiatrisk verksamhet i vården av patienter med lindrig utvecklingsstörning och samtidigt autism genom att vid behov delta vid gemensam vårdplanering. 20

30 LSS samverkan sep

31 Alla har rätt till sin lägenhet Försöker ha en homogen grupp vad gäller ålder och funktionsnedsättning. Idag har vi kö Lägenhet blir lediga De personer som står i kön är av annan ålder och eller målgrupp

32 Situation som kan uppstå Fråga; - hur tänker ni om att erbjuda personer som redan bor i gruppboendet att flytta till en annan gruppbostad?

33 Ekonomi Totalt har vi inte minskat vår budget Vi har idag använt mer än vad vi har i budgeten Små enhet, rätten till heltid, sammanhållen arbetstid.

34 Exempel Boende A - Budget på 7,25 åa = 8 personer på heltid 8 åa Boende B - Budget på 6.75 åa = 7 personer på heltid 7 åa + Timanställda vikarier = åa på heltid

35 Planering Minska antalet timanställda vikarier Jobba över enhetsgränserna så att de som är över budget kan jobba på någon annan enhet, istället för en timvikarie. Införa system som stödjer oss att lägga scheman över flera enhet.

36

37 Brukarundersökning för större delaktighet av egen livskvalité

38 Nationella brukarundersökningen inom funktionshinderområdet. Deltagare i Norrköpings kommun: 2017 Ca 700 deltagare anmälda Gruppbostäder Servicebostäder Träffpunkt Mötesplats Asken Ett boendestödsteam 2018 Ca 1700 deltagare anmälda Dagliga verksamheter Gruppbostäder Servicebostäder Träffpunkt Mötesplats Asken Hela boendestöd Boende med särskild service SoL Personlig assistans

39 Fyra viktiga kvalitetsområden Undersökningen ska ge bättre insikt i hur personerna upplever sin livskvalité. Självbestämmande Bemötande Trygghet Trivsel Resultatet används i kvalitetsutveckling. Lokalt på enhet Områdesvis (Daglig verksamhet, gruppbostäder etc) Hela verksamhetsområdet Delaktighet & respekt

40 Vi vill veta personernas upplevelse av: Får du bestämma om saker som är viktiga? Får du den hjälp du vill ha hemma? Pratar personalen med dig så att du förstår? Bryr sig personalen om dig? Känner du dig trygg med personalen? Är du rädd för något hemma? Trivs du hemma? Vet du vem du ska prata med om något är dåligt hemma?

41 Pict-O-Stat & Frågeassistent Får du hjälp när du behöver? Ja Ibland Nej

42 Pict-O-Stat & Frågeassistent

43 Erfarenhetsmöte Frågeassistenterna utvärderar tillsammans sitt arbete och planerar fortsatta arbetsinsatser. Lägger upp arbetet efter personernas behov av stöd. Utvärdering via frågeformulär. Resultatet (delaktighetsmodellen) Personerna på boendet får reda på resultatet och delta i kvalitetsutvecklingen med sina synpunkter. Resultat Personalen tar del av resultatet som använder i verksamhetens kvalitetsutveckling. November December Januari Februari Resultat Utvärderas områdesvis (DV, Bost. etc) Utvärderas hela verksamhetsområdet. Tar lärdom av goda exempel. September - oktober Genomförande av undersökning Oktober Pict-o-stat -hjul Mars Samverkan - Intranätsgrupp - På chefsmöte - På stödpedagogsmöte - Personalmöten September April April- Maj Info. till frågeassistenter - Checklista - Guide för frågeassistenter - Teknik ska finnas på enheten Augusti Juli Juni Maj Maj Affisch om brukarundersökningen trycks upp på Mediaverkstaden och lämnas ut till enheterna. Maj - Augusti Information personligt + brev till personer som eventuellt vill delta i undersökningen. Får skriftlig eller muntligt svar från de personer som vill delta. Erbjuder träning att använda de hjälpmedel som behövs. Bilder, tecken, Ipad etc.

44 Resultatet redovisas i Ko Kolada Nationell jämförelse Länsjämförelse Lokal jämförelse Inflytande Livskvalité

45 Tack för att ni lyssnat!

46 Nu startar vi projektet "Vi är med!" Den 1 september startade äntligen projektet Vi är med- utveckling av en ny modell för ökad delaktighet och självständighet för vuxna med flerfunktionsnedsättning och omfattande intellektuell funktionsnedsättning! Projektets syfte är att ta fram nya metoder för att stärka kommunikationen hos vuxna personer med flerfunktionsnedsättning så att dessa ska kunna vara med delaktiga. Vuxna personer med flerfunktionsnedsättning och svår intellektuell funktionsnedsättning kommer att vara med i projektet. Också deras anhöriga och personal som arbetar med personer med flerfunktionsnedsättning. År 1 deltar två kommuner, dessa är Norrköpings kommun och Lerums kommun. År 2 kommer ytterligare två kommuner att knytas till projektet, Kalmar och Umeå. I Norrköping deltar dagverksamheterna Berga och Thapperska, ett gruppboende ska också bjudas in att vara med i projektet. I Lerums kommun deltar ett gruppboende Björkebacken och två dagliga verksamheter, Utsikten och Resursen. Pia Käcker är projektledare för projektet Vi är med! Hon är arbetsterapeut och forskar inom handikappvetenskap. FUB samarbetar med Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Sveriges Arbetsterapeuter och DART - Kommunikations- och dataresurscenter. Pengarna för projektet kommer från Arvsfonden. Vi kommer under 3 år utveckla metoder för att öka delaktigheten för vuxna med flerfunktionsnedsättning. I projektet ska vi utveckla ett Vi är med!-metodpaket med

47 tillhörande utbildningsmodell för en ökad kommunikation och delaktighet för gruppen. Konceptet är utformat så att det ska vara enkelt att använda metoden och sprida det till professionen och anhöriga som möter personer med flerfunktionsnedsättning. Slutresultatet ska dels vara en metodhandbok dels en webbutbildning.

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet Habiliteringen Info om Habiliteringen, H&H till gruppen Mitt i livet 2017-10-31 Habiliteringens kännetecken är utredande och behandlande åtgärder som har sin utgångspunkt i funktionshinder med fokus på

Läs mer

Dagordning LSS-samverkan 22 november 2018

Dagordning LSS-samverkan 22 november 2018 MÖTEN 1(8) VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2018-11-22 Handläggare, titel, telefon Emma Johansson, sakkunnig Dagordning LSS-samverkan 22 november 2018 1. Sjuksköterskor VPF kl. 16.00-16.30 Enhetschef deltar utifrån

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning Stöd till dig som har en funktionsnedsättning norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Stöd för ett självständigt liv Att ha en funktionsnedsättning kan innebära att vissa delar av livet är svåra

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

Habiliteringen i Dalarna

Habiliteringen i Dalarna Habiliteringen i Dalarna Läs gärna mer på Habiliteringens webbsida www.ltdalarna.se/hab Där hittar du också kartor till de olika enheterna inom Habiliteringen i Dalarna. FOTO: MOSTPHOTOS. TRYCK: PRINTELIEN

Läs mer

ARVSFONDENS PROJEKT VI ÄR MED! -

ARVSFONDENS PROJEKT VI ÄR MED! - ARVSFONDENS PROJEKT VI ÄR MED! - UTVECKLING AV EN NY MODELL FÖR ÖKAD DELAKTIGHET OCH SJÄLVSTÄNDIGHET FÖR VUXNA MED FLERFUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH OMFATTANDE INTELLEKTUELL FUNKTIONSNEDSÄTTNING PROJEKTETS

Läs mer

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Vem har rätt till LSS För att ha rätt till LSS-insatser måste din funktionsnedsättning omfattas av någon av följande punkter, vilket

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN. Leva som andra

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN. Leva som andra BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Leva som andra Habilitering, råd och stöd Barn- och ungdomshabiliteringen i erbjuder habilitering samt råd och stöd till barn och ungdomar med utvecklingsstörning, autism,

Läs mer

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS handläggare Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag med tio insatser som ska garantera att

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1 Innehåll LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade... 4 Vem gäller lagen för?... 4 Rätten till

Läs mer

Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra

Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra Habilitering, råd och stöd Barn- och ungdomshabiliteringen i Västerbotten erbjuder habilitering samt råd och stöd till barn och ungdomar med utvecklingsstörning,

Läs mer

Utskottet för funktionshinder och samverkan. Funktionshinder Nationella minoriteter

Utskottet för funktionshinder och samverkan. Funktionshinder Nationella minoriteter Utskottet för funktionshinder och samverkan Funktionshinder Nationella minoriteter Funktionsnedsättning Tillgänglighet Delaktighet Funktionshinder Brukare https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=f3_v9udl1km

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting

Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting 20-05-0 (6) Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting Uppdrags- och ansvarsfördelning mellan vårdcentralerna och Länsenheten Särskilt stöd/funktionshinder Vägledningsdokument Luleå 20-04-28 Anneli

Läs mer

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för * Ledsagarservice Ledsagare är en person som är anställd av kommunen och som kan följa med ex till badhus, affär, läkare, bio och promenader. Servicen skall anpassas efter den enskildes behov. Den som

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2019-05-27 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Habiliteringen i Dalarna. Lättläst information

Habiliteringen i Dalarna. Lättläst information Habiliteringen i Dalarna Lättläst information Det här är Habiliteringen Så här kontaktar du Habiliteringen Habiliteringen i Landstinget Dalarna erbjuder stöd, utbildning, råd och behandling. Vi arbetar

Läs mer

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade Till Dig som nu läser denna broschyr! Lagen vänder sig till personer i alla åldersgrupper och med olika funktionshinder och livssituationer. Lag om stöd och service LSS till vissa funktionshindrade Lagen

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Mötesanteckning 7 februari 2019

Mötesanteckning 7 februari 2019 MÖTEN 1(5) VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2019-02-07 Vårt diarienummer G 2018/000046 Handläggare, titel, telefon Emma Johansson, sakkunnig Mötesanteckning 7 februari 2019 Närvarande 2 representanter FUB 2 representanter

Läs mer

Habiliteringen i Dalarna

Habiliteringen i Dalarna ,.. Habiliteringen i Dalarna "Övergripande mål för habiliterande insatser är att brukare med funktionsnedsättning och deras närstående ska kunna delta i samhället utifrån egna val. Varken funktionsnedsättning,

Läs mer

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade)

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Information om LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Vad är LSS? LSS är en rättighetslag som genom tio olika insatser ska garantera personer, som har omfattande och varaktig funktionsnedsättning,

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehållsförteckning LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem gäller lagen för?... 1 Tio rättigheter/insatser... 2 1. Rådgivning

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehåll Sida Vad är LSS?... 3 Insatser enligt LSS... 4 De tio insatserna... 6 Övrigt... 8 Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade,

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Information om LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun, november 2017 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen

Läs mer

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se Ett gott och självständigt liv Stöd och service enligt LSS-lagen Linköpings kommun linkoping.se Stöd och service enligt LSS-lagen Du som har stora och varaktiga funktionsnedsättningar har enligt lag rätt

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar Rev nov 2014 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Den första januari 1994

Läs mer

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Här kan du läsa om... LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade "Det rör sig inte om människor med särskilda behov, utan om människor med alldeles vanliga, normala behov som måste tillgodoses

Läs mer

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS Historiska tillbakablickar 1944 kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS LSS 5 Verksamhetens mål och allmänna inriktning Främja

Läs mer

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Leva som andra Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Stöd att leva ett självständigt liv Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp i vardagen. Med hjälp kan du leva som andra och

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa människor med funktionsnedsättning, är

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL Juridik för handläggare inom barn- och ungdomsvården Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Hälso- och sjukvårdslagen, HSL 2010-04-22 BasUt SoL Hjälpbehövande medborgare Soc tjänsten

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

Policy: Bostad och stöd i bostaden

Policy: Bostad och stöd i bostaden Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Policy: Bostad och stöd i bostaden Allmänna principer: Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska den enskilde

Läs mer

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser 2018-2024 Framtagen av: Verksamhetschef Helen Persson, funktionshinderavdelningen Datum: 2017-11-20 Sammanfattning Utifrån lagen

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.filipstad.se LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till särskilt stöd och service som människor kan behöva

Läs mer

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Informationsfolder. För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS

Informationsfolder. För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS Informationsfolder För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS LSS LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till en del personer med funktionsnedsättningar. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder.

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som

Läs mer

Stöd för personer med funktionsnedsättning

Stöd för personer med funktionsnedsättning Stöd för personer med funktionsnedsättning Stöd för personer med funktionsnedsättning Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Norrköping

Norrköping Norrköping 2019-01- 23 Autism- och Aspergerföreningen Östergötland är en länsövergripande förening som representerar 1350 personer inom autismspektrumtillstånd. Ungefär 400 av dessa är bosatta inom Norrköpings

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka

Läs mer

Vi är med! Pia Käcker information anhörigmöte i Lerum Ett FUB-projekt med medel från Arvsfonden

Vi är med! Pia Käcker information anhörigmöte i Lerum Ett FUB-projekt med medel från Arvsfonden Vi är med! Pia Käcker information anhörigmöte i Lerum 20181113 2018-12-12 1 - utveckling av en modell för ökad delaktighet och självständighet för vuxna personer med flerfunktionsnedsättning Syfte att

Läs mer

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum 050207 Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum VUXENHABILITERINGENS PROGRAM FÖR VUXNA PERSONER MED FUNKTIONSHINDER INOM AUTISMSPEKTRUM Bakgrund Vuxenhabiliteringen

Läs mer

Information om Funktionsnedsättning Stöd och Service enligt LSS

Information om Funktionsnedsättning Stöd och Service enligt LSS Information om Funktionsnedsättning Stöd och Service enligt LSS Verksamheten Funktionsnedsättning Stöd och Service (FuSS) enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) FuSS-verksamhetens

Läs mer

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Foto: Anna Hahn von Dorsche, Sollentuna kommun www.sollentuna.se Innehållsförteckning Vård- och omsorgsnämnden och kontor Stöd i vardagen Lagen

Läs mer

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Åstorps Kommun

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för fysioterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte kan

Läs mer

Resultat av brukarenkät - Funktionsnedsättning 2017

Resultat av brukarenkät - Funktionsnedsättning 2017 Resultat av brukarenkät - Funktionsnedsättning 2017 Bakgrund SKL har i samverkan med kommuner och specialister tagit fram enkätunderlaget och utgår från Lagen (1993:387) om vård stöd och service till vissa

Läs mer

Information om stöd och service

Information om stöd och service Information om stöd och service Information om stöd och service enligt LSS Socialförvaltningen informerar Vad är LSS? LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Socialnämnden ska

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa

Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa Beslutad av regionfullmäktige 2010-02-02 Redaktionella justeringar p g a namnbyte 2 Bakgrund Grunden för Västra Götalandsregionens

Läs mer

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om tio olika insatser

Läs mer

LSS Information för personer med funktionsnedsättning

LSS Information för personer med funktionsnedsättning LSS Information för personer med funktionsnedsättning Information från Socialkontoret i Danderyd om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS LSS Lagen om stöd och service

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Boendestöd VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är boendestöd? Här får du information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få boendestöd. Det är svårt att berätta exakt hur det

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade lättläst Introduktion LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2016-09-08 Innehåll Vem kan få hjälp och stöd enligt LSS Så här gör du för att ansöka Ledsagarservice

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

Överenskommelse angående ansvarsfördelning mellan primärvårdsnivå i kommun och landsting och Habiliteringsverksamheten

Överenskommelse angående ansvarsfördelning mellan primärvårdsnivå i kommun och landsting och Habiliteringsverksamheten H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva-Charlotte Bernthson, verksamhetschef Habiliteringsverksamheten i Sörmland 2011-11-17 HH-HOH10-064 PVN-HSF12-048 Överenskommelse angående ansvarsfördelning

Läs mer

Här kan du läsa om LSS

Här kan du läsa om LSS Här kan du läsa om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Det handlar om människor som behöver allt det som alla andra behöver, fast på sitt eget särskilda sätt Vad är LSS? LSS är en

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning LSS lagen om rätten att leva som andra För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning Alla personer med någon form av funktionsnedsättning som bor i Bräcke kommun skall

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Att leva som andra. Information om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Att leva som andra. Information om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Att leva som andra Information om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS LSS betyder Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade. LSS- lagen säger att en del människor

Läs mer

LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE (LSS) LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med stora

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för arbetsterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte

Läs mer

LSS. Lättläst version

LSS. Lättläst version LSS Lättläst version Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen är en rättighetslag. Lagen förkortas med LSS. LSS gäller för människor som har en stor funktionsnedsättning hela livet eller

Läs mer

Rutin. i Norrköpings kommun

Rutin. i Norrköpings kommun Rutin Samverkansrutin LSSsamverkan i Norrköpings kommun Gäller för verksamhetsområde/enhet: Samverkan med funktionshindersföreningar Framtagen av: Emma Johansson Godkänd av: Vård- och omsorgsnämnden Diarienummer:

Läs mer

Kvalitetsdeklaration. för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01

Kvalitetsdeklaration. för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01 Kvalitetsdeklaration för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01 Kvalitetsdeklaration LSS Om kvalitetsdeklarationen Kvalitetsdeklarationen

Läs mer

Överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen om rehabilitering och hjälpmedel.

Överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen om rehabilitering och hjälpmedel. Handlingstyp Överenskommelse 1 (7) Rehabilitering Överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen om rehabilitering och hjälpmedel. Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1.

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Lagen börjar med att beskriva vilka personer med funktionshinder som har rätt till insatser enligt LSS. Dessa personer

Läs mer

Råd och stöd. Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS

Råd och stöd. Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Råd och stöd Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Personkrets LSS Utvecklingsstörda personer och personer med autism eller autismliknande

Läs mer

Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är boendestöd? Här får du information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få stöd av boendestödet. Det är svårt att beskriva exakt hur

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer