:30-16:30 Mariasalen i Missionskyrkan, Linköping

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ":30-16:30 Mariasalen i Missionskyrkan, Linköping"

Transkript

1 Mötesanteckningar 1 (8) Omsorgs- och äldreförvaltningen Verksamhetsråd Tid: Plats: :30-16:30 Mariasalen i Missionskyrkan, Linköping Hot och våld Marita Lindblad Johansson, planeringsledare Berättar om den kommunövergripande handlingsplan/styrdokument som är framtagen kring Hot och våld i nära relationer & hedersrelaterat våld och förtryck som har arbetats fram i juni. Den finns nu framtagen i tryck, finns ex att ta med hem. Planen berör hur man ska förebygga, upptäcka, synliggöra och åtgärda våld. Finns en gemensam definition, WHOs. Finns sex utvecklingsområden med inledning, åtgärder, ansvarig förvaltning och aktiviteter. Film. Länk finns i bifogad PP. Information från äldregruppen Status pågående projekt Memory media Var ett EU-projekt som nu avslutas. En handbok har tagits fram för att kunna ha med när man jobbar med studenter. Finns en hemsida här finns allt material, förutom på svenska även på engelska, spanska och kinesiska. Mina bästa stunder Att ersätta levnadsberättelsen i pappersformat för att kunna arbeta på individnivå. Företaget som tagit fram appen har backat. Nu arbetar man med att hitta andra företag. Försöker även hitta andra kommuner så att det blir volymer så att andra företag kan vara intresserade av att kunna komma vidare.

2 Linköpings kommun (8) Återkoppling tidigare verksamhetsråd Extra ersättningar Kort information om den nya rutin som kommer att börja gälla från och med Då rutinen inte är beslutad ännu kommer den skickas ut när den är klar. Vidare diskussion sker i våra dialoger eller på nästa verksamhetsråd. Förenklat beslutsfattande Äldrenämnden fattade beslut på novembernämnden att förenklat beslutsfattande ska införas i Linköpings kommun. Enligt beslutet ska den omfatta personer över 70 år med en omfattning över 60 timmar. Att det ska införas andra kvartalet Den enskilde får vid ansökan ett beslut som man sedan kan använda flexibelt vid behov. Boservice, larm och matkorg på service till personer över 75 år upphör i och med att det införs. Under början av 2019 kommer arbete fortsätta med att hitta rutiner, utbildning, säkerställa information. Återkoppling kommer ske löpande. Nyckelrevison Tydliggör vad som gäller kring nyckel revision i avtal. Vikten av att det genomförs regelbundet. Kommentar om att det är bra att det lyfts eftersom man upptäckt att det inte görs. Enhetsråd Syfte med enhetsråd: Ett lärande och en fördjupad kunskap om äldreomsorgen för kontaktpolitiker. Ska hållas två gånger per år. På utförarwebben finns instruktion om dagordning, ansvarsfördelning mm. De minnesanteckningar som görs ska skickas till äldrenämnden för kännedom. Kontaktpolitiker kommer att beslutas under första kvartalet när nämnder mm kommer på plats. Information läggs ut på utförarwebben så snart det är klart. IVO-tillstånd Från och med 1/ behöver man ha tillstånd från IVO för att bedriva hemtjänst. Ett tillstånd per företag, har man verksamhet i andra kommuner räcker det med ett tillstånd. En avgift för att ansöka, och en avgift för anmälan om ändringar. Alla som har pågående avtal måste ansöka under perioden 1/1-28/ Tilläggsavtal kommer att tecknas med samtliga utförare kring IVO tillstånd. Beslut fattas av äldrenämnden i december 2018.

3 Linköpings kommun (8) Uppföljning ersättningsmodellen och regelverk för hemtjänst Februari 2018 fattades beslut om ny ersättningsmodell för hemtjänsten, som gäller. I beslut angavs att uppföljning skulle göras i december 2018 och september Hemtjänstutförare har under året succesivt börjat med tids- och insatsregistrering. Tanken var att ersättning för registrerad tid istället för planerad, antalet ersättningsnivåer skulle minskas, underlätta administrationen för utförarna, kostnadsneutralt samt rätt tid hos brukarna så koppling till faktura kan ske. Sedan september 2018 är alla utförare igång. I den uppföljning som genomförts har man: haft workshop med hemtjänstutförarna; genomlysning tidsåtgång för administration; ekonomisk uppföljning; uppföljning registreringsgrader. Det som framkommit är att det är en samstämmig bild från utförarna kring områden som det är svårare att få ekonomisk bäring i samt att tiden för administration ökat. Registreringsgraderna är tillfredsställande för att vara efter så kort tid. Ekonomiska underlag djupare analyser behövs för att kunna dra slutsatser om ev. förändring av ersättningsnivåerna. Mer underlag behövs för att man ska hamna rätt. Kommer att vara ett informationsärende på nämnden i december Ersättningsmodellen kommer att följas även framåt, kvalitetssäkra statistik. Behöver även mer specifikt underlag från utförare. Här används Leanlink som referensgrupp. Kan bli aktuellt med andra utförare också. Översyn av modell för LOV i hemtjänst På äldrenämnden i november fattades beslut om översyn av Linköpingsmodellen för LOV i hemtjänst. Det gavs även ett uppdrag till Omsorgskontoret att göra en översyn. Utmaningar som vi har framför oss är de äldre äldre som ökar, svårt sjuka äldre, samordning av resurser. Dessutom har man i vissa fall sett kvalitetsbrister och även avtalsbrott. Svårigheten med ett helhetsperspektiv på insatserna bl a HSL, rehab mm. Teknikutveckling och kompetensförsörjningen är andra delar som man behöver tänka kring och förebygga. I utredningsarbetet kommer det att vara dialog med hemtjänstutförarna, berörda bl a MAS, jurister m fl. Även omvärldsbevakning, hur gör man i andra

4 Linköpings kommun (8) kommuner är viktigt för att få en helhetsbild. Man behöver även se över konsekvenser i förhållande till närliggande delar t ex förenklat beslutsfattande, tillståndsskyldigheten. Tidsaspekt: äldrenämnden vill ha en rapport och förslag på tillvägagångssätt och att det ska ske tredje kvartalet Information från Enheten för uppföljning och utvärdering Synpunkter och klagomål Maria Lindahl, äldreombudsman Utifrån informationsmöte framkom klagomål om att man inte kunde äta mat på servicehus utan att föranmäla sig. Dagens rätt kan vara slut, men det alltid ska finnas en alternativrätt. Kommentar: att det blir ett stort svinn när man ska kunna tillhanda. Alternativrätter, som är frysta, kan vara ett alternativ. Information om rutinen kring synpunkter och klagomål Det är alltid verksamheten som ska återkoppla till den enskilde. Ibland finns det missförstånd kring att det är äldreombudsman som ska göra detta. Ibland har den enskilde inte uppfattat att man fått klagomål, viktigt att man är tydlig i återkopplingen till den enskilde. Det skriftliga svar som inkommer till äldreombudsman blir en diarieförd/allmän handling. Svaret till den enskilde kan vara både muntligt eller skriftligt. Till äldreombudsman ska det vara skriftligt. Kommentar: Att ibland blir ärendet större än vad det är när man går via äldreombudsman eftersom det måste vara skriftligt mm. I direktkontakt kan det ofta lösas enklare och snabbare. Går det att hantera på annat sätt. Äldreombudsman tar med frågan. Information om Kontakt Linköping som startar i april 2019, kan komma att påverka hanteringen kring synpunkter och klagomål och volymen. Rapport från äldreombudsman kommer att läggas fram i december på den kvalitetsnämnd som kommer att vara tillsammans med övriga rapporter. Rapporten läggs ut på hemsidan när den är beslutad. Inbjudan om genomgång av rapporten kommer att komma i början av året. Kvalitetsberättelse Mall för kvalitetsberättelse kommer att skickas ut före jul via e-post. Mallen ska användas.

5 Linköpings kommun (8) En kvalitetsberättelse per företag, vissa rubriker gäller för hela företaget och andra rubriker behöver specificeras på enhet. Kvalitetsberättelsen ska vara inne 31 mars 2019 till aldrenamnden@linkoping.se Kvalitetsuppföljningsplan Kommer att antas av äldrenämnden februari Information från ekonomiavdelningen Gällande fakturering för hemtjänst från och med 2019: All hemtjänst kommer att vara inom äldrenämndens område så man behöver inte dela upp fakturorna på yngre och äldre efter nyår. Information har lämnats på referensgruppen. Alla fakturor gällande 2018 ska vara Omsorgs- och äldreförvaltningen tillhanda kl 12 den 4/ Information från MAS/MAR Anita Göth och Anette Granh, MAS Aktuella frågor Projektstart för Cosmic Link 2 är oklart i dagsläget. Kommer att ersätta Meddix. Det är ett länsövergripande projekt. Samlingsplats för information från och med vecka 50: n-vid-in--och-utskrivning-av-patient/ Översyn av delegering Lagstiftningen godkänner inte att undersköterska, specialist undersköterska eller vårdbiträde att dela dosett. Måste ske av sköterska. Information har skickats ut samt finns på kommunens hemsida. Ny föreskrift från 2019 Gäller leg personal i kommunal verksamhet. Gäller inte det som sker på uppdrag från Regionen. Förändringar gjorda i Treserva, alla utförares leg personal får samma möjlighet att registrera. Ger nödvändig möjlighet till utförligare kunskap hur mycket kommunal HSL som bedrivs. Innebär möjlighet till bättre prognoser och utveckling av vården. Svar från tidigare verksamhetsråd: Möjligheter för Ssk-trainee samt Ssk-studenter att få behörighet till HSL i Treserva? Omvärldsbevakning har skett. Nej, den behörigheten finns inte. Samma rutin som när man har student.

6 Linköpings kommun (8) Övrig fråga HSL: Sticksäkra nålar, hur tänker man kring detta? Kommuner gör olika, ibland förskrivs dessa. Pågår arbete med Regionen där Valdemarsvik och Linköping är remissinstanser. Frågan finns med. Skickas med att detta är en prioriterad fråga. Återkommer med svar, när svar finns. Övriga frågor/synpunkter IVO tillstånd särskilt boende: Hur ser kommunen på att man använder permanenta vårdbostadsplatser som korttidsplatser kopplat till IVO tillstånd. Frågan finns aktuell och är med i planeringen. Försöker samla korttidsplatser på tre boenden i kommunen. Treserva: Långsamt att jobba i Treserva. IT o e-hälsa återkommer med åtgärdsförslag om vad som händer med frågan. Ett känt problem som man jobbar med. Lediga platser: Lena Brüde påminner att man skickar in lediga platser, eftersom det är köer och julhelgerna närmar sig. Information från biståndsbedömare: Vid flera tillfällen har man fått samtal om att biståndsbedömare lovat att man anställer anhöriga. Handläggare behöver ha information så att de lämnar rätt information. Socialförvaltningen tar med frågan. LeanLink information om Kompetenscenters hemsida: Finns numer på kommunens hemsida. Det som tidigare hette Lärcenter. Anmäl er personal! Tider verksamhetsråd 2019: Att tiden ändras till att starta klockan Datum för verksamhetsråd 2019 är 8 april, 2 september och 25 november. Kan komma att bli ett byte av lokal, återkommer om detta. Information från IT och E-hälsa John Fristedt, Anna Ekendahl, Pernilla Rosengren, Joakim J PP-presentation bifogas med minnesanteckningarna I februari kommer kommunens alla verksamheter inom äldreomsorgen att ha Wifi inom allmänna utrymmen.

7 Linköpings kommun (8) Tillsyn på annat sätt Ett verksamhetsutvecklingsprojekt. Alternativa stödinsatser vid omedelbar fara, upptäcka stöd och hjälp i annat fall samt kunna påkalla hjälp. Anledningen är att hitta nya arbetssätt då målgruppen ökar och kompetensförsörjningen kommer att vara en utmaning ska Östergötland vara vägledande inom att erbjuda välfärdstjänster. Inte ett sätt att spara på medarbetare, utan vara ett komplement. Funktionsupphandling, fokus på behov och inte lösningen Behovsinventering och kartläggning kommer att behöva att göras. Framtagning av personas, beskrivning av en person och dennes behov och vanligt förekommande tillbud, som kommer att användas vid en workshop. Ett underlag för att få fram behov som behöver tillgodoses. Kommer finnas behov av referensgrupper för att det ska bli rätt från början. Funktion leverantörsdialog Lösning hur? Vet vi först när behov och funktion kartlagts. Effektmål: Ökad kvalitet i vård och omsorg genom att med individens behov i centrum utveckla förhållningssättet i verksamheten. Ökad kvalitet i vård och omsorg genom att med individens behov i centrum stödja individens självständighet och trygghet. Regeringens satsning på välfärdsteknik Linköpings kommun har rekvirerat medel från den statliga satsningen och erhållit 4,4 miljoner till hela sektorn. Det har varit en kort och intensiv period. Besked kom efter sommaren och behöver användas innan sista december. Medlen är till för inköp av teknik, bl a Ipads. För att möjliggöra arbete med utveckling av användning av tekniken. Ska bli en naturlig del i utvecklingen. Kan komma att behöva utses teknikombud i verksamheterna. Förslag till projektorganisation presenteras, beslut inte fattade ännu. Anmäl om ni som utförare är intresserade av att sitta i styrgruppen, Leanlink har redan anmält intresse. Information kring Ipads, kostnader, leverans mm. Kommentarer: Antalet som erbjuds till utförarna, olika hur man tänkt. John svarar: Om man ser att man har ytterligare behov kontakta Pernilla eller Joakim. Kommentar: Varför har man inte tänkt på hemtjänsten? Relevant att satsa på de personer som finns inom hemtjänsten, de är dessa som t ex kan svara på levnadsberättelser, inköp på nätet mm.

8 Linköpings kommun (8) John svarar: Tanken var att teknikutvecklingen har kommit längre inom hemtjänsten. Bra fråga. Minnesanteckningar förda av Anne-Sofie Zettby

Verksamhetsråd

Verksamhetsråd Verksamhetsråd 2019-12-11 Hot och våld i nära relationer & hedersrelaterat våld och förtryck Arbetet mot hot och våld i nära relation är en angelägenhet för alla alla kan bidra! Ett styrdokument för alla

Läs mer

:30-16:30 Mariasalen i Missionskyrkan, Linköping. Information från äldregruppen Information ges om ny organisation och nämndstruktur.

:30-16:30 Mariasalen i Missionskyrkan, Linköping. Information från äldregruppen Information ges om ny organisation och nämndstruktur. Mötesanteckningar 1 (5) Omsorgs- och äldreförvaltningen 2018-10-08 Verksamhetsråd Tid: Plats: 2018-10-08 13:30-16:30 Mariasalen i Missionskyrkan, Linköping Presentation av deltagare Presentationsrunda

Läs mer

Verksamhetsråd

Verksamhetsråd Verksamhetsråd 2018-10-08 Information om ny organisation och nämndstruktur Ny förvaltning fr o m 1/1-19 Omsorgsdirektör Linda Ljungqvist blir direktör för den nya förvaltningen Socialdirektör Anita Lhådö

Läs mer

Projekt MAIVOR - hemtjänst

Projekt MAIVOR - hemtjänst Projekt MAIVOR - hemtjänst Bakgrund Förstärkt projektorganisation STYRGRUPP PROJEKTGRUPP REFERENSGRUPP REFERENS- VERKSAMHETER Kvalitetsgranskare - PwC Säkerställa genomförandet av de åtaganden som åligger

Läs mer

TILLSYN PÅ ANNAT SÄTT - ETT VERKSAMHETSUTVECKLINGSPROJEKT

TILLSYN PÅ ANNAT SÄTT - ETT VERKSAMHETSUTVECKLINGSPROJEKT TILLSYN PÅ ANNAT SÄTT - ETT VERKSAMHETSUTVECKLINGSPROJEKT 1. Tillsyn på annat sätt 3. Metod 2. Bakgrund 4. Mål Vad Tilltänkt verksamhetsutvecklingsprojekt Alternativa stödinsatser med funktion att; 1.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Stadshuset, KF-salen kl.13.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Stadshuset, KF-salen kl.13.15 ala pensionärsråd 2018-10-04 1 (7) Plats och tid Stadshuset, KF-salen kl.13.15 Beslutande Enligt blad 2 Övriga deltagande Enligt blad 2 Utses att justera Catarina Törnell; SPF Sekreterare... Paragr. 195

Läs mer

Förenklat beslutsfattande inom hemtjänsten i Linköpings kommun

Förenklat beslutsfattande inom hemtjänsten i Linköpings kommun Tjänsteskrivelse 1 (8) Omsorgs-och äldreförvaltningen Anne-Sofie Zettby 2018-11-21 Dnr ÄN 2018-347 Äldrenämnden Förenklat beslutsfattande inom hemtjänsten i Linköpings kommun Förslag till beslut 1. Förenklat

Läs mer

Regler avseende ersättning till hemtjänstutförare

Regler avseende ersättning till hemtjänstutförare Regler avseende ersättning till Hemtjänst Dokumenttyp: Regler Antagen : 2017-04-03 Giltighetstid: tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: ÄN 2018-786 Dokumentansvarig: Planeringsledare

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Minnesanteckningar från verksamhetsråd LSS

Minnesanteckningar från verksamhetsråd LSS Minnesanteckningar från verksamhetsråd LSS Datum: 2018-12-04 Plats: Omsorgs-och äldreförvaltning Presentation av mötesdeltagare och kort genomgång från varje verksamhet vad som är aktuellt Leanlink LSS

Läs mer

Kvalitetssäkra insatsen trygghetslarm i teori och praktik

Kvalitetssäkra insatsen trygghetslarm i teori och praktik Kvalitetssäkra insatsen trygghetslarm i teori och praktik John Fristedt Linköpings kommun Kjell Thuné Myndigheten för delaktighet Ett samverkansuppdrag Linköpings kommun och Myndigheten för delaktighet

Läs mer

Kvalitetsuppföljningsplan 2015

Kvalitetsuppföljningsplan 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2014-11-04 Kvalitets- och utvärderingskontoret Dnr Än 2014-480 Mattias Bly Äldrenämnden Kvalitetsuppföljningsplan 2015 OMSORG- OCH ÄLDREFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Äldrenämnden

Läs mer

Synpunkter och klagomål

Synpunkter och klagomål Synpunkter och klagomål Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS/MAS Skribent SAS/MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 341/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med 2016-02-24

Läs mer

Kommunens politiska organisation

Kommunens politiska organisation Kommunens politiska organisation Kommunfullmäktige 11 geografiska utskott Ekonomiutskott och Valberedning Revision Valnämnd Kommunstyrelsen Planeringsutskott Personalutskott Mål- och utvärderingsutskott

Läs mer

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Utlåtande 2017:130 RVIII (Dnr 106-1449/2016) Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Motion (2016:102) av Per Ossmer och Lotta Nordfeldt (båda SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Hemtjänsten. i Linköpings kommun. Linköpings kommun linkoping.se

Hemtjänsten. i Linköpings kommun. Linköpings kommun linkoping.se Hemtjänsten i Linköpings kommun Linköpings kommun linkoping.se 1 Information om hemtjänsten Linköpings kommun erbjuder olika former av stöd och service inom hemtjänsten. Stödet syftar till att möjliggöra

Läs mer

Verksamhetsråd

Verksamhetsråd Verksamhetsråd 2019-04-08 Information från MAS/MAR MAS hemsida på Utförarwebben https://www.linkoping.se/utforarwebben/vard-stod-ochomsorg/halso--och-sjukvard/ Uppdaterade riktlinjer Ny riktlinjer / länkar

Läs mer

Minnesanteckningar från Verksamhetsråd 150413

Minnesanteckningar från Verksamhetsråd 150413 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Omsorgskontoret Gunilla Carnstam Minnesanteckningar från Verksamhetsråd 150413 Datum: 150413 Plats: Omsorgskontoret, lokal Diamanten, Drottninggatan 16 Närvarande : Ulf Tunemar,

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Individuella insatser inom äldreomsorgen med stöd av IBIC (Individens Behov I Centrum)

Individuella insatser inom äldreomsorgen med stöd av IBIC (Individens Behov I Centrum) Individuella insatser inom äldreomsorgen med stöd av IBIC (Individens Behov I Centrum) Nytt nationellt arbetssätt och modell individens behov i fokus. Utgångspunkten är värdegrunden i SoL konkretiseras

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Arbetssätt... 4 Effekter... 4 Inskrivning och vårdplanering... 4 Tillfälliga vistelser och

Läs mer

Äldrenämndens Kvalitetsuppföljningsplan 2016

Äldrenämndens Kvalitetsuppföljningsplan 2016 Kvalitetsuppföljningsplan 2016 Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: Än 2015-665 Dokumentansvarig: Mattias Bly Sökord: 2 (9) Innehåll Innehåll 1 Bakgrund 4 2 Samverkan med upphandlings och uppföljningsenhet

Läs mer

Aktiv avtalsförvaltning inom hemtjänst? Yttrande till Stadsrevisionen i Stockholm

Aktiv avtalsförvaltning inom hemtjänst? Yttrande till Stadsrevisionen i Stockholm KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-11-30 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2010-12-16 Aktiv

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2018-04-10 ON 2018/0034 53515 Omsorgsnämnden Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner Kvalitetsberättelse

Läs mer

Verksamhetsråd

Verksamhetsråd Verksamhetsråd 2018-05-14 Vad är IT-guide? Unga nyanlända som till vardags går på språkintroduktion på gymnasiet rekryteras och utbildas till IT-guider (guider inom IT såsom hur man laddar ned appar, hanterar

Läs mer

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE När något

Läs mer

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum:

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: 2018-03-15 Kallade: Marie Berg, Närhälsan Vc Torslanda Ordförande Daniel Pus, Västra Hisingen, Göteborgs Stad Gunhild Unger Snygg Västra Hisingen, Göteborgs

Läs mer

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande.

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande. Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering 2013-11-06, rev. 2015-03-30 1(6) Linda Svensson 046-35 64 55 linda.svensson@lund.se Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering Dnr VOO 2013/0191

Läs mer

Kvalitets- och utvärderingskontoret halvårsrapport Juni 2015.

Kvalitets- och utvärderingskontoret halvårsrapport Juni 2015. 1 (7) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2015-05-31 Dnr ÄN 2014-480 Mattias Bly Kvalitets- och utvärderingskontoret halvårsrapport Juni 2015. Bakgrund och upplägg Kvalitets- och utvärderingskontoret har

Läs mer

Remiss av Betänkandet " På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen SOU 2017:43

Remiss av Betänkandet  På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen SOU 2017:43 Äldreförvaltningen Utvecklingsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-24 Handläggare Annica Dominius Telefon: 0850836237 Till Äldrenämnden den 19 september Remiss av Betänkandet " På lika villkor!

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Ett normerande dokument som Omsorgsnämnden fattade beslut om 30 augusti 2018, och som Äldrenämnden fattade beslut om 27 september 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Workshop vid MVT-mässa i Kista

Workshop vid MVT-mässa i Kista Workshop vid MVT-mässa i Kista. 2018-01-24 1. Individens behov - Hur får vi fram individens faktiska behov? - Kartlägger vi individens behov även nattetid? - Vilka resurser har vi att möta individens behov?

Läs mer

inom äldreomsorgen i Västerås stad

inom äldreomsorgen i Västerås stad inom äldreomsorgen i Västerås stad Fastställd av äldrenämnden juni 2015 Värdigt liv och välbefinnande I socialtjänstlagen finns den nationella värdegrunden för äldre. Den innebär att all personal i äldreomsorgen

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Agenda. Nämndernas strategi för e-hälsa E-hälsoplaner Invridens behov i centrum - personcentrerad omsorg Testbäddar inom äldreomsorgen

Agenda. Nämndernas strategi för e-hälsa E-hälsoplaner Invridens behov i centrum - personcentrerad omsorg Testbäddar inom äldreomsorgen Agenda Nämndernas strategi för e-hälsa E-hälsoplaner Invridens behov i centrum - personcentrerad omsorg Testbäddar inom äldreomsorgen Terminologi - Vad är e-hälsa användning av informations- och kommunikationsteknologi

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-02-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 februari 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

Verksamhetsuppföljningar, avseende hemtjänst, på uppdrag av äldrenämnden

Verksamhetsuppföljningar, avseende hemtjänst, på uppdrag av äldrenämnden SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGA OCH FRITI D ANMÄLNINGSÄRENDE DNR. 1.2.1/010-2012 SID 1 (8) Handläggare: Daniel Björkegren Telefon: 08-508 24 024 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Verksamhetsuppföljningar,

Läs mer

Äldrenämndens utmaningar

Äldrenämndens utmaningar KPR 2018-05-03 Budget 2019 Äldrenämndens utmaningar 2019-2022 Tillgodose behovet av platser för personer med demenssjukdom. Detta kan ske genom en omvandling av ålderdomshems- och sjukhemsplatser till

Läs mer

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:281-012 Planering och administration 2018-09-04 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Februari - september 2016 Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Effekter... 3 Inskrivning och vårdplanering... 3 Tillfälliga vistelser och betalningsansvar...

Läs mer

Mobila trygghetslarm med GPS-funktion

Mobila trygghetslarm med GPS-funktion Mobila trygghetslarm med GPS-funktion Martina Wiklund Projektledare Enheten för IT och e-hälsa Omsorg- och äldreförvaltningen Socialförvaltningen Bakgrund Uppdrag från Äldrenämnden framtagande av förstudie

Läs mer

Information vård och omsorg

Information vård och omsorg Information vård och omsorg Uppdrag ge äldre och andra i behov av stöd, vård och omsorg, en god omvårdnad och hälso- och sjukvård. förebyggande verksamhet och stöd till anhöriga. varje människa ska få

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av fristående pedagogisk omsorgs förutsättningar för rätt till bidrag

Riktlinjer för bedömning av fristående pedagogisk omsorgs förutsättningar för rätt till bidrag Riktlinjer för bedömning av fristående pedagogisk omsorgs förutsättningar för rätt till bidrag Kommunen ska sträva efter att istället för förskola eller fritidshem erbjuda ett barn pedagogisk omsorg om

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ATTENDO 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 4 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Attendo har varit verksam

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-10 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Reviderad och godkänd av administrativ chef 2018-05-28 Marita Aronsson, verksamhetsutvecklare 2018-05-28 1 (6) Handlingsplan

Läs mer

Omsorgsnämndens Kvalitetsuppföljningsplan 2016

Omsorgsnämndens Kvalitetsuppföljningsplan 2016 Kvalitetsuppföljningsplan 2016 Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: On 2015-394, Dokumentansvarig: Mattias Bly Sökord: 2 (9) Innehåll Innehåll 1 Bakgrund 4 2 Samverkan med upphandlings och uppföljningsenhet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats Torsdag 15 juni 2017, kl. 13:00-16:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) Lillemor Larsson (V) ersätter:daniel Hjelm (S)

Läs mer

Rutin Kundval i hemtjänsten

Rutin Kundval i hemtjänsten Diarienummer: Samverkan Rutin Kundval i hemtjänsten Gäller från: 2019-04-01 Gäller för: Beställare och utförare utav hemtjänst Fastställd av: Socialförvaltningens kvalitetsgrupp Utarbetad av: Socialförvaltningens

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-11-02 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Torsdagen den 1 november 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

MÖTE SAMVERKAN NÄRSJUKVÅRD OCH KOMMUN I GÄLLIVARE

MÖTE SAMVERKAN NÄRSJUKVÅRD OCH KOMMUN I GÄLLIVARE MÖTE SAMVERKAN NÄRSJUKVÅRD OCH KOMMUN I GÄLLIVARE 2016-12- 08 Meddixgrupp Samverkan närsjukvård och kommun på enhetschefsnivå Möte Samverkan närsjukvård och kommun i Gällivare DELTAGARE Gällivare kommun

Läs mer

Utarbetad för förvaltning Utgåva Giltig fr.o.m. Ersätter Diarienummer. Vård och omsorg Ämne/område Ansvarig för framtagande Granskad av

Utarbetad för förvaltning Utgåva Giltig fr.o.m. Ersätter Diarienummer. Vård och omsorg Ämne/område Ansvarig för framtagande Granskad av Rutin Reviderad 140324, 140414 Utarbetad för förvaltning Utgåva Giltig fr.o.m. Ersätter Diarienummer Vård och omsorg 1 2014-03-17 Ämne/område Ansvarig för framtagande Granskad av Rutin för Treservabrevlådor

Läs mer

Revideras senast: Revideras av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Dokumentansvarig förvaltning: Socialförvaltningen

Revideras senast: Revideras av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Dokumentansvarig förvaltning: Socialförvaltningen Diarienummer: Samverkan Rutin Kundval i hemtjänsten Gäller från: 2012-11-01 Gäller för: Beställare och utförare utav hemtjänst Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp Utarbetad av: Socialförvaltningens

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Dnr: SN 2015-89 1(5) Handlingsplan för ehälsa i Söderköpings kommun 2016-2019 Bakgrund Kommunerna i Östergötland och Region

Läs mer

Trygghetsskapande teknik

Trygghetsskapande teknik Diarienr 2016/00430-ÄN Trygghetsskapande teknik Riktlinje för hantering av trygghetsskapande teknik inom särskilda boenden för äldre. Beslutad av äldrenämnden 21 februari 2017 program policy handlingsplan

Läs mer

Ersättning för personlig assistans enligt 9 2 LSS information och villkor

Ersättning för personlig assistans enligt 9 2 LSS information och villkor 1 (5) Omsorgs- och äldreförvaltningen Ann-Britt Olofsson Inger Winkelmann Mildaeus 2018-06-25 Dnr ON 2018-193 Samtliga utförare av personlig assistans Ersättning för personlig assistans enligt 9 2 LSS

Läs mer

Yttrande över genomförd verksamhetstillsyn avseende myndighetsutövning inom äldreomsorgen i Linköpings kommun (Ert Dnr 8.

Yttrande över genomförd verksamhetstillsyn avseende myndighetsutövning inom äldreomsorgen i Linköpings kommun (Ert Dnr 8. Yttrande 1 (6) Äldrenämnden 2019-09-26 Dnr ÄN 2019-570 Inspektionen för vård och omsorg Box 2163 550 02 Jönköping Yttrande över genomförd verksamhetstillsyn avseende myndighetsutövning inom äldreomsorgen

Läs mer

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Äldreminister Lena Hallengren 25 juni 2018 Socialdepartementet 1 Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Regeringen redogör för sin syn på äldreomsorgen

Läs mer

Nya förfrågningsunderlag

Nya förfrågningsunderlag Nya förfrågningsunderlag inom LOV för social omsorg. 2018-02-19 Vilka områden berörs? Förfrågningsunderlagen gäller tjänstekategorierna: Särskilt boende enligt 5 kap. 5 SoL Hemtjänst enligt 3 kap. 6 SoL

Läs mer

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Trafikkontoret Administration Handläggare Hélène Rundqvist 08-508 260 72 Bilaga Dnr T2017-02700 2017-10-03 Sida 1 (7) Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Bakgrund Den 10 maj 2010 beslöt

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 (7) Plats och tid Sammanträdesrum Skutan Strömsvik, tisdag kl. 08.15-11:30 Beslutande Ulla Wallering Fall (S) ordförande Bertil Eklund (NB) Inga Eriksson (S) Anna Nilsson (M) Anders Carlsson (C) Närvarande

Läs mer

Avvikelser och klagomål, hälsooch sjukvård och omsorg

Avvikelser och klagomål, hälsooch sjukvård och omsorg RUTIN FÖR Avvikelser och klagomål, hälsooch sjukvård och omsorg Antaget av Medicinskt ansvariga Antaget 2019-05-25 Gäller för Enheter där hälso- och sjukvård samt social omsorg utförs inom avdelningen

Läs mer

Branschråd. Jesper Kyrk, avdelningschef äldreförvaltningen 9 november 2018

Branschråd. Jesper Kyrk, avdelningschef äldreförvaltningen 9 november 2018 Branschråd Jesper Kyrk, avdelningschef äldreförvaltningen 9 november 2018 Dagens agenda Presentationsrunda Äldreombudsman Nationella brukarundersökningen 2018 Äldrevänlig stad Nuläge utifrån lagen om samverkan

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015 Kvalitet och utvärderingskontoret Dnr Än 2015-430 s- och verksamhetsuppföljning 2015 Verksamhet Datum för besök 2015-06-23 Deltagare/metod Humana hemtjänst, Ramstorp Metod Uppföljningen genomfördes via

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering 1(8) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2014-04-15 Gäller från och med: 2015-03-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah

Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah 2012-01-10 1 (8) Äldrenämnden Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse den 10 januari 2012 Sammanfattning

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Ekollongatans vårdboende, Berzelii Vård & Omsorg

Verksamhetsuppföljning, Ekollongatans vårdboende, Berzelii Vård & Omsorg 1 (5) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2017-06-07 Dnr ÄN 2017-401 Malin Visell Verksamhetsuppföljning, Ekollongatans vårdboende, Berzelii Vård & Omsorg Sammanfattning MAR och kvalitets- och utvärderingskontoret

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

12. Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt SoL och LSS

12. Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt SoL och LSS 12. Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt SoL och LSS 12. Stöd och service till personer med funktionsnedsättning, SoL och LSS 12.xx Ny - upprätta regler för säker användning och

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

Projekt: Fallprevention Svedala kommun

Projekt: Fallprevention Svedala kommun Projekt: Fallprevention Svedala kommun Projektperiod: 110901-121231 Projektledare: Sofia Fredriksson, Leg sjukgymnast Projektansvarig: Anita Persson, Mas Yvonne Lenander, Enhetschef Hemsjukvården Beskrivning

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

Vad skall anmälas enligt Lex Sara? Vad menas med Allvarliga missförhållanden?

Vad skall anmälas enligt Lex Sara? Vad menas med Allvarliga missförhållanden? 3 (9) Rutin för anmälan om missförhållanden enligt socialtjänstlagen Lex Sara Lokala rutiner för rapportering, handläggning och anmälan av missförhållanden i omsorger om äldre och funktionshindrade enligt

Läs mer

Utförande enhet: Brommagårdens dagverksamhet. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Bromma. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon:

Utförande enhet: Brommagårdens dagverksamhet. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Bromma. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon: Utförande enhet: Brommagårdens dagverksamhet Uppföljande stadsdelsförvaltning: Bromma Avtalspart/Nämnd: Bromma stadsdelnämnd Verksamhetschef/enhetschef: Taina Huhtala Adress: Bromma kyrkväg 449-453, 168

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Lägesavstämning Utredning och förändrade arbetssätt och styrsystem inom hemtjänsten för att utveckla Göteborgsmodellen för ökat självbestämmande Kommunstyrelsen 2013-11-06 2013-11-06 Uppdragets utgångspunkter

Läs mer

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län 1. Inledning 1.1 Sammanfattning av överenskommelsen Personer i behov av särskilt boende

Läs mer

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län 1. Inledning 1.1 Sammanfattning av överenskommelsen Personer i behov av särskilt boende

Läs mer

Rutin hantering av Lex Sarah

Rutin hantering av Lex Sarah Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (19)

Sammanträdesprotokoll 1 (19) Sammanträdesprotokoll 1 (19) Plats och tid KF-salen Stadshuset, kl. 13:30-15:10 Beslutande Se nästa sida Övriga deltagande Se nästa sida Paragrafer 130-141 Utses att justera Håkan Enquist Sekreterare Anders

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. 1 Socialnämnden

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. 1 Socialnämnden 1 Plats och tid Sammanträdesrummet, IFO kl 13.30 17.30 ande Övriga närvarande: Agnetha Landberg ande (C) ordf. Renée Solstad (S) Birgitta Pettersson (C) tjg ers 23-30 Håkan Sjöborg (C) tjg ers Inga Jonsson

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care

Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2018-04-10 ON 2018/0035 53515 Omsorgsnämnden Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner kvalitetsberättelse

Läs mer

Hantering av lex Sarah-ärenden aaa

Hantering av lex Sarah-ärenden aaa aaa Vård- och omsorgsförvaltningen aaa aaaa aaaa Dokumentnamn: Hantering av lex Sarah-ärenden Dnr: VOO 2017/0016 1(6) Skapad: 2013-11-06 Reviderad: 2017-01-10 Dokumenttyp: Rutin Skapad av: Kvalitetsstrateg

Läs mer

Riktlinje Riskhantering (Patientsäkerhet)

Riktlinje Riskhantering (Patientsäkerhet) Riktlinjer utarbetade för: Vård- och Omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Framtagen av ansvarig tjänsteman: Giltig f o m: Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2018 06 01 Lagstiftning, föreskrift:

Läs mer

Uppdrag för sjuksköterska i Leanlinks Hälso- och sjukvårdsorganisation

Uppdrag för sjuksköterska i Leanlinks Hälso- och sjukvårdsorganisation Leanlink Uppdrag för sjuksköterska i Leanlinks Hälso- och sjukvårdsorganisation Facklig information enligt MBL 19 genomförd 2017-11-30 Facklig förhandling enligt MBL 11 genomförd 2017-12-14 i Innehållsförteckning

Läs mer

Remissvar Motion (V) Inför konkurrens på lika villkor inom Hemtjänsten/hemsjukvården, dnr 17KS396

Remissvar Motion (V) Inför konkurrens på lika villkor inom Hemtjänsten/hemsjukvården, dnr 17KS396 Sid 1 (5) 2017-12-04 Dnr 17ON320 Yttrande Handläggare Lisa Hartung, Lena Isokivelä Omvårdnadsnämnden Remissvar Motion (V) Inför konkurrens på lika villkor inom Hemtjänsten/hemsjukvården, dnr 17KS396 Förslag

Läs mer

Yttrande över motion om rätt till boende

Yttrande över motion om rätt till boende Tjänsteutlåtande Handläggare 2016-11-10 Sandra Odenberg 08-590 972 77 Dnr: Sandra.Odenberg@upplandsvasby.se SÄN/2016:263 20354 Yttrande över motion om rätt till boende Förslag till beslut 1. Social- och

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

Äldrenämnden. Avtalsuppföljning vid Årstagårdens demenscentrum- stödteam demens. att med beaktandet av resultatet lägga rapporten till handlingarna.

Äldrenämnden. Avtalsuppföljning vid Årstagårdens demenscentrum- stödteam demens. att med beaktandet av resultatet lägga rapporten till handlingarna. UREN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Lena Söderman 2015-11-20 ALN-2015-0214.30 Äldrenämnden Avtalsuppföljning vid Årstagårdens demenscentrum- stödteam demens Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Möte med kommunernas kontaktpersoner för ehälsa

Möte med kommunernas kontaktpersoner för ehälsa Minnesanteckningar 1/5 Möte med kommunernas kontaktpersoner för ehälsa Tid Torsdag 24 mars 2016 kl. 9.00-11.30 Plats Region Östergötland, CMIT, Klostergatan 19C, Linköping Konferensrum Fasanen Närvarande

Läs mer

Uppföljningsplan. Plan för uppföljning av utförd verksamhet inom social- och äldreomsorgsnämndernas ansvarsområden.

Uppföljningsplan. Plan för uppföljning av utförd verksamhet inom social- och äldreomsorgsnämndernas ansvarsområden. Uppföljningsplan Plan för uppföljning av utförd verksamhet inom social- och äldreomsorgsnämndernas ansvarsområden. Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Uppdragsbeskrivning/avtal...

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-03-12, Visten, klockan 14:00-17:00 Avser paragrafer 15-28 ande Ulrika Rodin (S) Ordförande Anna Maria Nilsson (M) 2:e vice ordförande Annika Jarl Ljungsten (M) Ledamot Esbjörn

Läs mer

Minnesanteckningar branschråd daglig verksamhet 2014-11-18

Minnesanteckningar branschråd daglig verksamhet 2014-11-18 Minnesanteckningar Tyresö kommun 2014-11-18 Åsa Tenggren 1 (5) Minnesanteckningar branschråd daglig verksamhet 2014-11-18 Närvarande se bilaga Ny socialchef Den 1 september tillträdde Åsa Danielsson som

Läs mer

Strategi för upphandling av larm/trygghetsskapande teknik till vård- och omsorgsboenden

Strategi för upphandling av larm/trygghetsskapande teknik till vård- och omsorgsboenden Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr.3.3-611/2017 Sida 1 (5) 2017-10-21 Handläggare Anita Cronholm Telefon: 08-50836247 Till Äldrenämnden den 21 november 2017 Strategi för upphandling

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2016 2017-01-08 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås

Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås Närvårdsområde Borås Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås Datum/Tid Torsdagen den 26 mars kl 13.30 16.30 Plats Sammanträdesrummet Liden, Sdf Väster Omfattning 14-23 Närvarande Monica Svensson Joakim Cannerfors

Läs mer

Aktuella frågor i äldreomsorgen

Aktuella frågor i äldreomsorgen Aktuella frågor i äldreomsorgen Dagens agenda Äldreombudsmannens årsrapport Kvalitetsuppföljningsrapport 2018 Socialstyrelsens brukarundersökning Fika Organisationsförändring Övriga aktuella frågor Kompetensförsörjning

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål 20180101-20180630 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.1.1 Nationellt

Läs mer

Nyhetsbrev Trygghetsteam

Nyhetsbrev Trygghetsteam Nyhetsbrev Trygghetsteam Utfärdad av: Marie-Louise Pilemalm, Sida 1 av 5 Innehållsförteckning 1 Start av Trygghetsteam... 3 2 Vilka ingår i Trygghetsteamet... 3 3 Bakgrund varför Trygghetsteam... 3 4 Målgrupp...

Läs mer