Ansökan om tillstånd till berg- och naturgrustäkt enligt miljöbalken, Ericsbergs fideikommiss AB, Eriksberg 1:1 m.fl.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan om tillstånd till berg- och naturgrustäkt enligt miljöbalken, Ericsbergs fideikommiss AB, Eriksberg 1:1 m.fl."

Transkript

1 Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 9/ (6) MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum Vår handläggare Ert datum Er beteckning Miljöinspektör Lars Lager Miljö- och hälsoskyddsnämnden Ansökan om tillstånd till berg- och naturgrustäkt enligt miljöbalken, Ericsbergs fideikommiss AB, Eriksberg 1:1 m.fl. Miljöprövningsdelegationen inom Länsstyrelsen har för yttrande översänt ansökan om tillstånd till berg- och naturgrustäkt på fastigheterna Eriksberg 1:1 m.fl. Sökande är Ericsbergs fideikommiss AB, Eriksberg gårdskontoret, Katrineholm. Förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att antaga detta yttrande som sitt eget och överlämna det till Miljöprövningsdelegationen inom Länsstyrelsen. Bakgrund Täktverksamhet har sedan 1960-talet bedrivits på fastigheterna Eriksberg 1:1 m.fl., vid den så kallade Glysa grav, främst som naturgrustäkt utan sprängningar och begränsat med krossning. Verksamheten är hittills bara tillståndsprövad enligt naturvårdslagen. Det senaste tillståndet gällde från 1997 till Även efter 2002 har Ericsbergs fideikommiss haft för avsikt att fortsätta verksamheten, men flera orsaker har gjort att man har väntat med att skicka in en ansökan till Miljöprövningsdelegationen. Orsaker har bl.a. varit vägbyggnadsplaner i närområdet och etableringen av Katrineholms nya vattentäkt vid Forssjö. Det finns flera bostäder och verksamheter i närområdet. De närmaste bostäderna är Oxkällan, Koppartorp, Knorran, Glabol, Gropängen och Gropen. I närheten finns också Rosenholms avloppsreningsverk med biogasanläggning, en nyetablerad veterinärstation och Katrineholm AIK: s kansli och idrottsplats. Till bostadsområdet Laggarhult i östra Katrineholm är det ca 600 meter. Ansökan gäller ett uttag av högst ton berg och ton naturgrus under en period av 5 år, med möjlighet att under enskilda år ta ut högst ton berg och ton naturgrus. Ansökan får anses omfatta bolagets totala verksamhet inom fastigheten, även i anmälningspliktiga delar. Länsstyrelsen, täkt Glysa grav.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN Besöksadress: Vasavägen 16 Telefon: exp KATRINEHOLM Org.nummer miljo.halsoskyddsnamnden@katrineholm.se

2 2 (6) Verksamhetsbeskrivning Sprängning, borrning inför sprängning, skutknackning, krossning, sortering, lagring och utlastning av materialet är arbetsmoment som ingår i den ansökta verksamheten. Det utbrutna materialet ska bl.a. användas till väg- och järnvägsbyggnation, fyllnadsmaterial vid byggnation och som betongballast. Vid ett uttag av ca ton bergmaterial per år, kommer verksamheten att bedrivas som tre till fyra kampanjer per år. Varje kampanj med borrning, sprängning, krossning, sortering och skutknackning pågår ca 5 veckor. Om varje kampanj innebär en lossprängning av ca ton bergmaterial, så kommer borrning att pågå ca en vecka, därefter sker sprängning. Efter sprängningen sker krossning, skutknackning och sortering av materialet under ca fyra veckor, därefter sker enbart utlastning i perioden innan nästa kampanj. Arbetstiden anges till vardagar kl för utlastning, för krossning och sortering och för skutknackning och borrning. Transporterna beräknas till i genomsnitt 20 utlastningar per dag, maximalt kan det uppgå till ungefär det dubbla. Miljöproblem i samband med täktverksamhet är damning, buller och utsläpp av luftföroreningar från verksamheten och transporter till och från verksamheten samt vibrationer och luftstötvåg från sprängningar. Täktverksamhet påverkar också vegetation och djurliv på platsen samt landskapsbilden. Vid olyckor och andra liknande händelser kan mark och vatten förorenas av främst diesel- och hydraulolja. I ansökan redogörs för vidtagna och planerade skyddsåtgärder, bl.a. enligt följande: Täkten ligger skyddad av vegetationsridåer och höjdskillnader. Materialupplag kan läggas så att de skärmar av ljud från täktområdet. Damning kan bekämpas genom vattenbegjutning av material och planer. Sprängningar sker med tidsfördröjning mellan laddningarna, vilket minimerar vibrationer. Tankning utförs på särskilt utformad plats. Tråg för att samla upp läckande vätskor ska finnas lättillgängligt. Maskiner ska ställas upp på anvisad plats med skyddslager av stenmjöl. Samråd och yttranden Samråd har skett med Länsstyrelsen och Miljöförvaltningen. Ett samrådsmöte hölls för de närboende den 3 november Allan Karlström, Fortunagatan 44 och Ulf André, Gräv och markarbeten AB, Koppartorp har framfört skriftliga synpunkter. Allan Karlström önskar att verksamheten ska avslutas. Han menar bl.a. att den ligger för nära den nya veterinärstationen och att bullerstörningarna redan tidigare har varit för stora och att Sörmlast inte har visat tillräcklig hänsyn. Han vill inte heller acceptera att arbetstiderna ska få vara så omfattande som Ulf André menar att en stödmur mot vägen och täkten har blivit skadad av tidigare sprängningar och att den därför bör åtgärdas. Han anser också att en dagvattenledning som fångar upp vatten från täktsidan bör anläggas.

3 3 (6) Miljöförvaltningens bedömning Miljökonsekvensbeskrivningen bör inte godkännas med dess nuvarande utformning. Miljöförvaltningen bedömer att bullersituationen för de boende i täktens närområde inte är tillräckligt utredd. Den bullerutredning som finns visar enbart täktverksamhetens bidrag till bullersituationen vid närliggande bostäder. Det är den sammantagna bullersituationen vid bostäderna som är den viktiga att redovisa, speciellt med tanke på den troligen stora påverkan från vägtrafiken i området. Detta gäller de hus som ligger efter väg 52, men kanske framförallt vad den tillkommande östra förbifarten kommer att tillföra av trafikbuller för de boende vid Knorran, Glabol, Gropen och Gropängen. I ansökan saknas också en plan som redovisar hur sökanden ska efterbehandla täktområdet och vilken utformning området är tänkt att få efter tillståndsperioden. Miljökonsekvensbeskrivningen bör kunna godkännas och fortsatt täkt kunna tillåtas under förutsättning att sökanden kan visa att Naturvårdsverkets riktlinjer för externt industribuller kan innehållas vid de närliggande bostäderna. Villkorsförslag Allmänt villkor 1. Om inte annat framgår av nedanstående villkor ska verksamheten i huvudsak bedrivas i enlighet med vad bolaget har angivit i ansökan eller i övrigt åtagit sig i ärendet. Anmälan till tillsynsmyndigheten 2. När tillståndet tas i anspråk ska detta anmälas till tillsynsmyndigheten. Utmärkning av brytnings- och verksamhetsområdet 3. Gränser för brytnings- och verksamhetsområdet samt fixpunkter inom området ska märkas ut i terrängen med väl synliga och under tillståndstiden varaktiga markeringar. Allmänheten ska tydligt uppmärksammas på riskerna med att beträda området. Materialuttag 4. Av det naturgrus som bryts i verksamheten får endast material med kornstorlek upp till 2 mm föras ut från verksamhetsområdet. Naturgrus grövre än 2 mm ska användas i efterbehandlingen av täktområdet. Kommentar: Enligt riktlinjer från främst SGU, bör inte naturgrus med kornstorlek större än 2 mm betraktas som oersättligt av bergkross eller annat material. Det är av stor vikt att främja ersättningsmaterial till naturgrus, och det innebär att tillgången på marknaden av naturgrus större än 2 mm måste minimeras. Vegetationsskydd 5. Befintlig vegetation utanför brytningsområdet, men inom verksamhetsområdet ska till skydd mot insyn, damning och buller bibehållas väsentligen oförändrad under uttagstiden.

4 4 (6) Utsläpp till luft 6. Olägenheter för omgivningen till följd av damning från verksamheten ska vid behov motverkas genom vattenbegjutning. Andra dammbekämpande åtgärder får vidtas efter godkännande av tillsynsmyndigheten. 7. Damning från krossutrustning ska begränsas genom inkapsling av utrustningen och med stoftavskiljare för luft som avgår från utrustningen. 8. Borrutrustning ska vara försedd med anordning för uppsugning och uppsamling av damm. Det uppsamlade dammet ska omhändertas så att oavsiktlig spridning inte kan ske. 9. Krossnings- och sorteringsverk ska vara anslutna till det fasta elnätet. Kommentar: Bolaget uppger att mobila kross- och sorteringsverk som drivs av miljövänlig diesel ska användas. Miljöförvaltningen anser att det är viktigt att minska utsläppen från förbränning av fossila bränslen, därför bör så mycket utrustning som möjligt anslutas till det fasta elnätet. Enligt uppgift i MKB: n finns el framdragen till det tidigare använda stationära kross- och sorteringsverket. Kemikaliehantering och avfall 10. Kemiska produkter och farligt avfall ska förvaras på torr, tät och mot omgivningen invallad plats så att eventuella läckage inte kan förorena omgivningen. 11. Petroleumdrivmedel ska förvaras i tankar med sekundärt skydd, placerade på hårdgjord yta under tak. Det sekundära skyddet ska rymma minst den största behållarens volym. 12. Påfyllningsledningar för petroleumdrivmedel ska vara försedda med slangbrottsventiler. 13. Tankning av hjulgående maskiner och fordon ska ske vid fast tankställe på tätgjord yta. Tankning av bandgående maskiner och fordon får ske under manuell kontroll på arbetsstället. 14. Avfall som uppkommer i verksamheten ska omhändertas så att det inte uppstår olägenhet för miljön. Arbetstider 15. Verksamheten får bedrivas helgfri måndag-fredag kl , med följande undantag: Transporter till och från verksamhetsområdet får utföras helgfri måndagfredag kl Krossning och sortering får bedrivas helgfri måndag-fredag kl Borrning, sprängning, skutknackning och krossning får inte utföras under perioden 15 juni - 15 augusti.

5 5 (6) Tillsynsmyndigheten får medge tillfälligt ändrade arbets- och transporttider om det finns särskilda skäl. Kommentar: De arbetstider som föreslås ovan grundar sig på sökandens egna förslag. Arbetstiderna kan behöva justeras, beroende av vad en kompletterad bullerutredning visar. Miljöförvaltningen anser att det är nödvändigt att komplettera bullerutredningen (se ovan under rubriken Miljöförvaltningens bedömning, första stycket). Buller 16. Buller från verksamheten ska begränsas så att det inte ger upphov till högre ekvivalent ljudnivå som frifältsvärden utomhus vid bostäder än 50 db(a) helgfri mån-fre dagtid (kl ) 40 db(a) nattetid (kl ) 45 db(a) övrig tid Om hörbara toner eller impulser märks, ska de ovan angivna begränsningsvärdena** sänkas med 5 db(a). Momentana ljud nattetid (kl ) får inte överskrida 55 db(a) vid bostäder, mätt som högsta ljudnivå i mätläge fast. De angivna begränsningsvärdena** ska kontrolleras genom immissionsmätningar eller närfältsmätningar och beräkningar. Resultaten ska redovisas som frifältsvärden. Ekvivalentvärdena ska mätas i perioder som är representativa för verksamhetens art. Med perioder som är representativa för verksamhetens art menas att mätningarna ska utföras i perioder om minst 20 minuter, under driftförhållanden där all verksamhet pågår som Miljöprövningsdelegationen medgett under den aktuella tidsperioden. Om tillsynsmyndigheten skulle medge tillfälligt ändrade arbetstider, ska mätningarna utföras i perioder om minst 20 minuter, under driftförhållanden som är representativa för det arbete som tillsynsmyndigheten medgett under den ändrade arbetstiden. Kontroll av bullernivåer ska ske enligt bolagets åtaganden, dock minst vart tredje år. Om de uppmätta bullervärdena underskrider begränsningsvärdena** med minst 10 db(a) behöver inga regelbundna kontroller ske. Mätningar ska dock alltid göras vid förändringar i verksamheten som kan medföra ökade bullernivåer, eller om det framkommit berättigade klagomål på buller från verksamheten. Vibrationer och luftstötvåg 17. Vibrationer till följd av sprängning ska i omkringliggande byggnader begränsas till 4 mm/s som högsta svängningshastighet i vertikalled. Luftstötvåg från sprängning ska vid omkringliggande byggnader underskrida 100 Pa som frifältsvärde.

6 6 (6) Kontroll av vibrationer och luftstötvåg ska ske enligt bolagets åtaganden, dock minst vart femte år. Om de uppmätta värdena underskrider 2 mm/s för vibrationer respektive 50 Pa för luftstötvåg behöver inga regelbundna kontroller ske. Mätningar ska dock alltid göras vid förändringar i verksamheten som kan medföra ökade nivåer av vibrationer respektive luftstötvåg, eller om det framkommit berättigade klagomål avseende vibrationer respektive luftstötvåg från verksamheten. Avledning av vatten 18. Vatten som avleds från verksamhetsområdet ska passera en sedimentationsdamm med oljeavskiljare. Kvaliteten på vattnet ska kontrolleras i samråd med tillsynsmyndigheten inom ramen för kontrollprogrammet. Efterbehandling (Återställning) 19. Efterbehandling ska ske löpande under tillståndstiden och i samråd med tillsynsmyndigheten. Slutlig efterbehandling av täkten ska vara utförd inom tillståndstiden om inte Miljöprövningsdelegationen beslutar annorlunda. Anmälan för slutbesiktning ska efter avslutad efterbehandling omgående göras till tillsynsmyndigheten. 20. Om exploateringen av täkten avslutas innan tillståndets giltighetstid löpt ut, ska anmälan om detta göras till tillsynsmyndigheten och täktområdet iordningställas enligt intentionerna i efterbehandlingsplanen. Kommentar: En efterbehandlingsplan bör tas fram innan tillstånd medges, eller åtminstone bör krav ställas om att sökanden ska skicka in en efterbehandlingsplan inom viss tid efter att tillståndet har tagits i anspråk. 21. Under förutsättning att inga olägenheter av betydelse för människors hälsa eller miljön uppstår får tillsynsmyndigheten godta mindre ändring av efterbehandlingens slutliga utformning. Kontrollprogram 22. Ett aktuellt kontrollprogram ska finnas för verksamheten och följas. Programmet ska bland annat ange hur verksamhetens påverkan på omgivningen (utsläpp till luft och vattenrecipient, buller, vibrationer etc.) ska kontrolleras med avseende på mätmetod, mätfrekvens och utvärderingsmetod. Förslag till kontrollprogram ska lämnas till tillsynsmyndigheten senast tre månader efter att tillståndet tagits i anspråk. ** Med gränsvärde avses ett värde som inte får överskridas. MILJÖFÖRVALTNINGEN Håkan Lernefalk Miljöchef Lars Lager Miljöinspektör

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Förslag på yttrande med anledning av remiss om David Engrunds ansökan om tillstånd till bergtäkt (miljöprövningsdelegationens ärende )

Förslag på yttrande med anledning av remiss om David Engrunds ansökan om tillstånd till bergtäkt (miljöprövningsdelegationens ärende ) Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (10) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Helén Almberg 016-710 19 77 Miljö- och räddningstjänstnämnden Förslag på yttrande med anledning av remiss om David Engrunds

Läs mer

Tillstånd till täktverksamhet inom fastigheten AAA i BBB kommun.

Tillstånd till täktverksamhet inom fastigheten AAA i BBB kommun. Teckenförklaring: Gul text: tillägg av SBMI Överstruken text: struken av SBMI Blå text: se kommentar på sid 4-5 Sökanden Adress Postadress Tillstånd till täktverksamhet inom fastigheten AAA i BBB kommun.

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2013 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2015 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen var organiserad under

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till täkt på fastigheterna Grän 3:1, 4:1, 1:18 och Karby 2:1

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till täkt på fastigheterna Grän 3:1, 4:1, 1:18 och Karby 2:1 1 (6) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-10-14 2012-5963- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 6 november 2014 Adressat: Länsstyrelsen i Uppsala län 751 86 UPPSALA

Läs mer

Miljöpåverkan, störningar och risker samt åtgärder

Miljöpåverkan, störningar och risker samt åtgärder Miljöpåverkan, störningar och risker samt åtgärder Fredrik Cederholm Täkttillsyn 10 okt 2011 1 Miljöpåverkan Förändrad naturmiljö och landskapsbild Buller Sprängning Vibrationer Luftstötvågor Kväve från

Läs mer

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö 1 (6) Underlag för avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken inför ansökan om ändringstillstånd för ökad deponering samt deponering av sidoberg i ViRi-gropen i Malmberget, LKAB Ansökan om ändringstillstånd

Läs mer

Till Länsstyrelsen Gotlands län

Till Länsstyrelsen Gotlands län 2018-01-19 Till Länsstyrelsen Gotlands län Verksamhets- SMA Mineral AB, 556206-3874 ut Ombud: Jur.kand. Sofia Hedelius Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm Tel: 08-679 73 65 E-post: sofia.hedelius@alrutz.se

Läs mer

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 MILJÖRAPPORT 2011 Anläggningens namn: MILJÖRAPPORT Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 Besöksadress: Postadress Telefon: 0771-416417 Fax: 0653-12063 Miljöansvarig Kommun:

Läs mer

1 (5) Miljö- och räddningstjänstförvaltningen MMM-MRN MRN/2017:39 Miljökontoret

1 (5) Miljö- och räddningstjänstförvaltningen MMM-MRN MRN/2017:39 Miljökontoret Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) MRN/2017:39 FÖRSLAG TILL YTTRANDE Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Öja-Hult 2:1, Segesta 1:3,Segersta 1:5, Frasta

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Yttrande i mål M

Yttrande i mål M Yttrande i mål M1431-17 2018-09-24 Bilaga 1 Konsoliderade yrkanden och villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana från Kungsträdgården till Nacka och Söderort Konsoliderad version av yrkanden och villkorsförslag,

Läs mer

Bilaga K:1 Förslag till villkor

Bilaga K:1 Förslag till villkor Bilaga K:1 Förslag till villkor 1. Villkorsdiskussion 1.1 Inledning SKB har i avsnitt 8 i ansökan lämnat förslag till villkor och därutöver redogjort för sin uppfattning om behovet av villkor. Flera remissinstanser

Läs mer

BESLUT 1 (8) BESLUT Aktbil Värmland. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsgrus AB Rattgatan KARLSTAD

BESLUT 1 (8) BESLUT Aktbil Värmland. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsgrus AB Rattgatan KARLSTAD Delgivningskvitto 40-1780-25 1 (8) Miljöenheten Erik Bergman sgrus AB Rattgatan 10 653 41 KARLSTAD Ansökan om tillstånd enligt 12 kap miljöbalken till täkt av berg meddelar med stöd av 12 kap. 1 miljöbalken

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Villkorsförslag, 2017-06-15 1. Villkorsförslag 1.1 Slutliga villkor Allmänt villkor 1. Verksamheten ska bedrivas

Läs mer

Information om anmälan enligt miljöbalken

Information om anmälan enligt miljöbalken Information om anmälan enligt miljöbalken När ska en anmälan göras? Husbehovstäkter omfattas idag normalt inte av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt miljöbalken. Husbehovstäkter som kan komma att

Läs mer

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Handläggare Datum Hedvig Helldorff 2018-03-27 018-727 43 15 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 mars 2018 Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan

Läs mer

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken FÖRELÄGGANDE 1 (6) 2018-06-19 Dnr 551-9381-17 Miljöprövningsdelegationen Swerock AB monica.almefelt@swerock.se Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken Föreläggande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet: Lagring av avfall enligt 90.40 (och sortering enligt 90.80 och mekanisk bearbetning enligt 90.110) + Ansökan om tillfälligt upplag av avfall enligt vattenskyddsföreskrifter

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för bergtäkt Uppsala Almby 2:1. Mål nr M , avdelning 4.

Yttrande över ansökan om tillstånd för bergtäkt Uppsala Almby 2:1. Mål nr M , avdelning 4. MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Hedvig Helldorff 2017-05-24 2015-000175- MI 018-727 43 15 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 20 juni 2017 Yttrande över ansökan om tillstånd

Läs mer

BESLUT 1(8) BESLUT Länsstyrelsen Delgivningskvitto Aktbil. 15 Värmland. Miljöenheten. Sofiedal KIL

BESLUT 1(8) BESLUT Länsstyrelsen Delgivningskvitto Aktbil. 15 Värmland. Miljöenheten. Sofiedal KIL BESLUT 1(8) Länsstyrelsen Delgivningskvitto Aktbil. 15 Miljöenheten Erik Bergman MAKAB Sofiedal 740 665 91 KIL Ansökan om tillstånd enligt miljöskyddslagen till bergtäkt på fastigheterna Gerstad 2:1 samt

Läs mer

Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun

Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun 1 (6) Till boende / företag kring bergtäkten på Klinte Klintebys 1:4, Gotland 2016-05-26 Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun underlag

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1 (6) Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1. Administrativa uppgifter: 2011-10-02 Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

Länsstyrelsens yttrande över Kungälvs kommuns ansökan om lagring och bearbetning av avfall inom del av fastigheten Ängegärde 5:1 i Kungälvs kommun

Länsstyrelsens yttrande över Kungälvs kommuns ansökan om lagring och bearbetning av avfall inom del av fastigheten Ängegärde 5:1 i Kungälvs kommun 2018-03-01 551-37842-2017 Dossienummer 1482-1137 1(8) Miljöskyddsavdelningen Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsens yttrande över Kungälvs kommuns ansökan om lagring och bearbetning av avfall inom del

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA BESLUT 1 (5) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Lantmännen Mills AB Box 446 751 06 UPPSALA Förlängning av prövotiden för redovisning av bullersituationen vid Lantmännen Mills AB:s anläggning på fastigheten

Läs mer

BESLUT BESLUT 1 (10) 2007-02-14 551-6248-00 Aktbil. 56. Advokatbolaget Larsson & Partners AB Per Linderborn Åsgatan 41 791 71 FALUN

BESLUT BESLUT 1 (10) 2007-02-14 551-6248-00 Aktbil. 56. Advokatbolaget Larsson & Partners AB Per Linderborn Åsgatan 41 791 71 FALUN 1 (10) Miljöprövningsdelegationen Delgivningskvitto Advokatbolaget Larsson & Partners AB Per Linderborn Åsgatan 41 791 71 FALUN Ansökan om tillstånd till täkt av berg BESLUT Länsstyrelsen meddelar Dala

Läs mer

Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län.

Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län. 1(5) Datum: 2013-02-07 Beteckning: 2013:68 Till berörda Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län. (tidigare

Läs mer

Ansökan enligt miljöbalken 9 kap för ny berg och moräntäkt vid Kälshöjden. Fastigheten Tallnäset 1:8 Sollefteå kommun. Januari 2013.

Ansökan enligt miljöbalken 9 kap för ny berg och moräntäkt vid Kälshöjden. Fastigheten Tallnäset 1:8 Sollefteå kommun. Januari 2013. 1(48) Ansökan enligt miljöbalken 9 kap för ny berg och moräntäkt vid Kälshöjden Fastigheten Tallnäset 1:8 Sollefteå kommun Januari 2013 Innehåll 1. Ansökan enligt miljöbalken 9 kapitlet 2. Miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Yttrande över tillståndsansökan för ny återvinningscentral och kretsloppspark i Brillinge

Yttrande över tillståndsansökan för ny återvinningscentral och kretsloppspark i Brillinge MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ulrich Wimmer 2019-01-24 MHN-2016-000289 018-727 43 07 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Yttrande över tillståndsansökan

Läs mer

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist UNDERLAG FÖR SAMRÅD (6 KAP 4 MB) Ansökan om ändringstillstånd för Bergtäkt Gladö kvarn inom fastigheterna i Björksättra 1:3 och Gladö 76:5 i Huddinge kommun, Swerock AB. 2012-07-04 Upprättad av: Jenny

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2011 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2011 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2011 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2011 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

Miljökonferens Medlefors 23 oktober Täkter

Miljökonferens Medlefors 23 oktober Täkter 1 Miljökonferens Medlefors 23 oktober Täkter Prövning - Miljöprövningsförordningen - Remisser värdefullt med kommunens synpunkter (lokalkännedom) - Delegerade villkor i tillståndsbeslut möjlighet eller

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation 1. Administrativa uppgifter: 2012-01-03 1 (6) Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

Kommunkontoret 2013-11-22. kl. 09:30. Protokollet förvaras på Kommunhuset i Vårgårda. Karl-Erik Johansson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Kommunkontoret 2013-11-22. kl. 09:30. Protokollet förvaras på Kommunhuset i Vårgårda. Karl-Erik Johansson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl.14:00 16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande, deltog ej i handläggning och beslut av 62 pga jäv Bahrija Gafurovic(S), vice

Läs mer

DOM 2014-05-07 Stockholm

DOM 2014-05-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2014-05-07 Stockholm Mål nr M 405-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-19 i mål nr M 776-13, se bilaga

Läs mer

Kommentarer till kompletteringsbegäran rörande buller

Kommentarer till kompletteringsbegäran rörande buller Författare Niklas Carlsson Telefon +46 10 505 07 86 Mobiltelefon +46 70 682 89 98 E-mail niklas.j.carlsson@afconsult.com Kund SMA Mineral AB Datum 2019-03-27 Projektnummer 741983 PM 01 Klintebys stenbrott,

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER

BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER PM BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER 2016-05-16 SAMMANFATTNING Tyréns akustikavdelning har givits i uppdrag att utreda den framtida bullersituationen från det planerade verksamhetsområdet, Västra

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet 1(9) Miljöfarlig verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Anläggning, namn Organisations- eller personnummer KundId för kommunal

Läs mer

Datum Tel Fastighetskontoret Mobil Stockholm

Datum Tel Fastighetskontoret Mobil Stockholm RAPPORT C 1 (7) Handläggare Daniel Lindfors Datum 20150317 Tel +46 10 505 60 88 Fastighetskontoret Mobil +46 70 184 57 88 Box 8312 Fax +46 10 505 00 10 104 20 Stockholm Daniel.lindfors@afconsult.com Att:

Läs mer

PM Akustik svar till yttrande från Länsstyrelsen och Miljö- och hälsoskyddsnämnden

PM Akustik svar till yttrande från Länsstyrelsen och Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sida: 1 av 10 PM Akustik svar till yttrande från Länsstyrelsen och Miljö- och hälsoskyddsnämnden HK, Skärholmen Handläggande akustiker Ansvarig akustiker Patrik Andersson 073-347 63 45 patrik.andersson@acad.se

Läs mer

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Miljönämnden 2012-01-26 10 1 Miljönämndens arbetsutskott 2012-01-19 10 1 Dnr 11-2489 Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Yttrande Miljönämnden

Läs mer

Betongtakpannefabrik på fastigheten LUNDA- TYBBLE 16:3, beslut med anledning av anmälan från Monier Roofing AB enligt miljöbalken kapitel 9 6

Betongtakpannefabrik på fastigheten LUNDA- TYBBLE 16:3, beslut med anledning av anmälan från Monier Roofing AB enligt miljöbalken kapitel 9 6 Bo Gustaver Tfn 0155-248929 Tjänsteskrivelse Datum 2015-11-16 Dnr i Ecos 2015-001254 Miljönämnden Betongtakpannefabrik på fastigheten LUNDA- TYBBLE 16:3, beslut med anledning av anmälan från Monier Roofing

Läs mer

Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet. Intern remiss. Exempel buller från uteservering på innergård M

Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet. Intern remiss. Exempel buller från uteservering på innergård M Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet Intern remiss Kan gälla både miljöbalken och PBL Alltid specifika frågor Natalii Back Enheten för miljöskydd Tillgång till hela akten Svarar så fort

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060202 DOM 2018-04-27 Stockholm Mål nr M 9015-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-09-22 i mål nr M 1613-17, se

Läs mer

Impulsljud från skutknackning

Impulsljud från skutknackning Impulsljud från skutknackning Uppdragsnummer: 150495 Beställare: Sveriges Bergmaterialindustri Att: Björn Strokirk Dokument: R150495-1 Datum: 2015-08-26 Antal sidor: 5 Uppdragsledare: Rickard Hellqvist

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ BULLER FRÅN RESTAURANG GÖTA ARK UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ BULLER FRÅN RESTAURANG GÖTA ARK UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD MILJÖFÖRVALTNINGEN BOSTAD OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-08-15 Handläggare: Josefin Andersson Telefon: 08-508 28 960 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2011-08-30 p. 14 ÖVERKLAGANDE AV BESLUT

Läs mer

Ansökan om tillstånd för ändrad täktverksamhet och utökning av Asfaltbolaget Sverige AB:s asfaltverk

Ansökan om tillstånd för ändrad täktverksamhet och utökning av Asfaltbolaget Sverige AB:s asfaltverk Ansökan om tillstånd för ändrad täktverksamhet och utökning av Asfaltbolaget Sverige AB:s asfaltverk Furuby berg- och moräntäkt Sune Carlssons Åkeri AB Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 MB 2015-03-04 WSP

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN 1(8) DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN STRÖMSTADS KOMMUN detaljplan Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon:

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Yttrande 1 (6) Yttrande Dnr: Nacka Tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box Nacka

Yttrande 1 (6) Yttrande Dnr: Nacka Tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box Nacka Yttrande 1 (6) Nacka Tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 69 131 07 Nacka mmd.nacka.avdelning3@dom.se Mål nr M 7062-14 avdelning 3 NACKA TINGSRÄTT Avdelning 3 INKOM: 2019-03-14 MÅLNR: M 7062-14 AKTBIL:

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn MiljöInvest AB Bullerutredning Långtå avfallsanläggning i Söderhamn 2018-12-11 MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602 24 Norrköping Växel 011-18 02 20 Internet www.miljoinvest.se Direkt

Läs mer

Insjöavfarten, Värmdö kommun

Insjöavfarten, Värmdö kommun Uppdrag: 560988 Rapport: 560988 A Datum: 2011-01-26 Antal sidor: 3 Bilaga: 560988/A01 A03 Insjöavfarten, Värmdö kommun Buller från krossverksamhet Uppdragsgivare: JM Entreprenad AB Region Anläggning Martin

Läs mer

PM, J D Stenqvist, Nissafors

PM, J D Stenqvist, Nissafors Soundcon AB Järnvägsgatan 9, 553 15 Jönköping, Sweden Phone +46 (0)36-440 98 80 www.soundcon.se Strandudden AB Jönköping 2017-03-13 Algustorp 8 330 27 Hestra Er referens: Mikael Eliasson Vår referens:

Läs mer

BESLUT 2000-03-20. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD

BESLUT 2000-03-20. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD 1 (11) Miljöenheten Erik Bergman Delgivningskvitto sschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD Ansökan om tillstånd enligt 12 kap miljöbalken till täkt av berg och grus BESLUT meddelar med stöd av 12

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Allmänt Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Det krävs tillstånd enligt 9 kap miljöbalken (MB) för att få bedriva täkt av berg, sten, grus, sand, lera, jord, torv eller andra jordarter.

Läs mer

Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder

Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder 2013-10-23 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-638 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby Tumba, mars 2018 Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Svalan är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

Bullerutredning för kv. Svartmunken, Karl XI m.fl

Bullerutredning för kv. Svartmunken, Karl XI m.fl HALMSTAD KOMMUN 10-20 Bullerutredning för kv. Svartmunken, Karl XI m.fl UPPDRAGSNR 23377006001 1 (9) -14 Sweco Stortorget 8 SE-702 11 Örebro, Sverige Telefon Fax +46 (0)19 161045 www.sweco.se Sweco Civil

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Tumba, februari 2018 Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Aspen är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Kallelse. Jävsnämnden kallas till sammanträde Plats och tid Amsterdam, Förvaltningshuset 13:00-17:00. Ordförande Pia Jansson (M)

Kallelse. Jävsnämnden kallas till sammanträde Plats och tid Amsterdam, Förvaltningshuset 13:00-17:00. Ordförande Pia Jansson (M) Sid 1(28) Kallelse Jävsnämnden kallas till sammanträde 2016-09-07 Plats och tid Amsterdam, Förvaltningshuset 13:00-17:00 Ordförande Pia Jansson (M) Förhinder anmäls till lena.arnberg@gavle.se Sid 2(28)

Läs mer

SL Kv Solvändan 1, Södertälje

SL Kv Solvändan 1, Södertälje RAPPORT A 1 (7) Handläggare Daniel Appel Tel 010 505 60 48 Mobil 070 184 57 48 Fax +46 10 505 00 10 daniel.appel@afconsult.com Datum 2013-08-09 Uppdragsnr 581644 Kv Solvändan 1, Södertälje Externbullerutredning

Läs mer

DELDOM 2007-02-08 meddelad i Stockholm

DELDOM 2007-02-08 meddelad i Stockholm STOCKHOLMS TINGSRÄTT DELDOM 2007-02-08 meddelad i Stockholm Sid 1 (67) Mål nr SÖKANDE Vafab Miljö AB, 556191-4200 Nyängsleden 721 87 Västerås Ombud: Advokat Mikael Hägglöf Fröberg & Lundholm Advokatbyrå

Läs mer

BULLERBERÄKNING. Samhällsbyggnadsförvaltningen FÖR DEL AV TÄLLE 45:1 M.FL., POSTPLAN LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN. Inledning

BULLERBERÄKNING. Samhällsbyggnadsförvaltningen FÖR DEL AV TÄLLE 45:1 M.FL., POSTPLAN LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN. Inledning BULLERBERÄKNING FÖR DEL AV TÄLLE 45:1 M.FL., POSTPLAN LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Inledning I denna skrivelse och på bifogad karta och beräkning visas bullerberäkning gjord enligt Naturvårdsverkets

Läs mer

Utöver de krav som foljer av forordningar och foreskrifter skall for tillståndet gälla foljande villkor.

Utöver de krav som foljer av forordningar och foreskrifter skall for tillståndet gälla foljande villkor. VÄXJÖ TINGSRÄTT Miljödomstolen DELDOM 2007-01-11 Mål nr M 3340-05 4 Villkor Utöver de krav som foljer av forordningar och foreskrifter skall for tillståndet gälla foljande villkor. 1. Verksamheten - inbegripet

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060103 DOM 2015-11-11 Stockholm Mål nr M 3742-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-31 i mål M 4843-14, se bilaga

Läs mer

CHARLOTTENBERG BYGGBULLER SLUTRAPPORT

CHARLOTTENBERG BYGGBULLER SLUTRAPPORT PM CHARLOTTENBERG BYGGBULLER SLUTRAPPORT 2017-02-16 1 INLEDNING Charlottenbergs shoppingcenter AB ska anlägga en ny lokalgata för att knyta ihop handelsområdet Tallmon och Morast. Anläggandet av den nya

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060302 DOM 2016-05-02 Stockholm Mål nr M 2557-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2016-02-24 i mål nr M 691-16, se bilaga KLAGANDE G E MOTPARTER

Läs mer

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Vattenskydd Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Förvaring av diesel, eldningsolja, spillolja och andra miljö- och brandfarliga vätskor i markförlagda cisterner regleras i flera olika lagstiftningar.

Läs mer

Extern industribullerutredning Åsbymon 2:39, Eskilstuna Bullerutredning i tillståndsansökan för deponi

Extern industribullerutredning Åsbymon 2:39, Eskilstuna Bullerutredning i tillståndsansökan för deponi PM01 Handläggare Kaj Erik Piippo Telefon +46105056069 Mobil +46730277049 E-post kaj.piippo@afconsult.com Beställare Eskilstuna kommun KLK / Fastighet och exploatering 631 86 Eskilstuna Att: Joakim Persson

Läs mer

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby Tumba, mars 2018 Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Staren är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar

Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar Ditt ansvar Vid musikarrangemang har verksamhetsutövaren ansvar för att kontrollera sin verksamhet genom så kallad egenkontroll.

Läs mer

Bilaga 1a, Enhetliga rimliga villkor för täktverksamhet

Bilaga 1a, Enhetliga rimliga villkor för täktverksamhet Reviderad 2016-03-31 Bilaga 1a, Enhetliga rimliga villkor för täktverksamhet SBMIs förslag till utformning av yrkanden och villkor för täkter Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Förslag till utformning

Läs mer

Redovisning av undersökningar i samband Kalkutlastning Klintehamns lanthamn

Redovisning av undersökningar i samband Kalkutlastning Klintehamns lanthamn Bilaga A. 1 [ Miljö och Hälsoskyddsnämnden Teknikförvaltningen Redovisning av undersökningar i samband Kalkutlastning Klintehamns lanthamn Göteborg 2018-11-21 Regi.on Kalkutlastning Klintehamns lanthamn

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Yttrande till MRN, förslag till beslut Haneberg 2: 1 - Föreläggande om skyddsåtgärder med anledning av anmälan om täktverksamhet

Yttrande till MRN, förslag till beslut Haneberg 2: 1 - Föreläggande om skyddsåtgärder med anledning av anmälan om täktverksamhet Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (8) YTTRANDE Ulrika Palmblad 016-710 18 76 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till MRN, förslag till beslut Haneberg 2: 1 - Föreläggande om skyddsåtgärder

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Textdel 2014 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till hantering av avfall och farligt avfall vid Stena Miljö AB i Eskilstuna kommun

Tillstånd enligt miljöbalken till hantering av avfall och farligt avfall vid Stena Miljö AB i Eskilstuna kommun BESLUT 1(9) Miljöprövningsdelegationen 551-1112-2005 Stena Miljö AB Box 4054 400 40 GÖTEBORG Tillstånd enligt miljöbalken till hantering av avfall och farligt avfall vid Stena Miljö AB i Eskilstuna kommun

Läs mer

Ljudmätning. Sammanfattning

Ljudmätning. Sammanfattning Uppdrag Strandhotell Beställare Stadsbyggnadsförvaltningen/Planavdelningen Att Anders Nordenskiöld Handläggare Jan Pons Granskare Michel Yousif Rapportnr 1320016500 Datum 2015-10-19 Rev2 2015-12-16 Ramböll

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad

Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad Miljönämndens arbetsutskott 2010 04 15 27 1 Dnr 2009 2276 Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad Bilagor: Krav på bullerplank vid Mariebergsvägen, 09 2276 Tekniska förvaltningens

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Miljörapport Moräntäkt Kiruna

Miljörapport Moräntäkt Kiruna Vår beteckning: 19-739 Division Norra KMA 2018 Miljörapport Moräntäkt Kiruna Foto: Fredric Alm Foto: Fredric Alm Bilagor: 1 Handläggare Avd/Sektion Erika Andersdotter Persson Division Norra KMA D 0980-711

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från motorsportbanor, halkövningsbanor och banor för provning av motordrivna fordon [till 2 kap. och 26 kap.

Läs mer