BESLUT BESLUT 1 (10) Aktbil. 56. Advokatbolaget Larsson & Partners AB Per Linderborn Åsgatan FALUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BESLUT BESLUT 1 (10) 2007-02-14 551-6248-00 Aktbil. 56. Advokatbolaget Larsson & Partners AB Per Linderborn Åsgatan 41 791 71 FALUN"

Transkript

1 1 (10) Miljöprövningsdelegationen Delgivningskvitto Advokatbolaget Larsson & Partners AB Per Linderborn Åsgatan FALUN Ansökan om tillstånd till täkt av berg BESLUT Länsstyrelsen meddelar Dala Berg AB, , tillstånd att - med förbehåll för allmän och enskild rätt - bedriva bergtäkt med krossnings- och sorteringsverksamhet på fastigheterna Rör 1:2, 1:3 och 1:4 i Karlstads kommun. Det totala uttaget av berg får uppgå till högst ton. Det årliga uttaget av berg får uppgå till högst ton. Tillståndet gäller t.o.m För tillståndet skall följande särskilda villkor gälla. 1. Om inte annat framgår av nedan angivna villkor skall verksamheten bedrivas i huvudsaklig överensstämmelse med vad bolaget har angett eller åtagit sig i ärendet. 2. Uttag av material får inte ske djupare än till +60 m. ö. h. 3. Buller från verksamheten skall begränsas så att det utomhus vid fritidseller permanentbostäder som riktvärde inte ger upphov till högre ekvivalent ljudnivå än 45 db(a) vardagar kl db(a) övrig tid. 4. Under perioden 1 juni 31 augusti får borrning, sprängning, skutknackning eller krossning inte ske. Villkoret gäller inte för verksamheten under Närboende skall i god tid, dock senast två dagar före sprängningstillfälle, underrättas om tidpunkt för sprängning. All sprängning skall föregås av signal som är tydligt hörbar i närmaste omgivningen. 6. Vid sprängning får markvibrationer resp. luftstötvåg som riktvärde inte överskrida 4 mm/sek resp. 100 Pascal vid fritids- eller permanentbostäder. Dala Berg AB bergtäkt Väse.doc Postadress Besöksadress Telefon Telefax Enhetens e-post Länsstyrelsen Värmland Våxnäsgatan (växel) KARLSTAD (direkt) miljo@s.lst.se

2 2 (10) 7. Hantering och lagring av drivmedel, andra kemiska produkter samt farligt avfall ska ske så att oavsiktliga utsläpp till mark, vatten eller luft förhindras. Mobila lagringstankar för drivmedel till larvbandförsedda maskiner, mobila krossar och annan utrustning skall vara av ADR-typ. 8. Gränsen för brytningsområdet skall utmärkas på väl synligt sätt i terrängen. Markeringarna får under exploateringstiden inte rubbas eller döljas. Flaggspel eller stängsel ska under brytningstiden uppsättas utmed bergtäktens krön för att minska risken för fallolyckor. 9. Efterbehandling skall ske successivt och i samråd med den myndighet som utövar tillsyn över verksamheten enligt miljöbalken. Efterbehandlingen skall slutföras snarast möjligt efter den sista sprängningen i täkten. Med stöd av 6 kap. 9 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen att den miljökonsekvensbeskrivning som bifogats ansökan uppfyller kraven enligt 6 kap. miljöbalken. Med stöd av 22 kap. 28 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen att tillståndet till verksamheten får tas i anspråk även om beslutet inte vunnit laga kraft. SÄRSKILDA UPPLYSNINGAR Länsstyrelsen erinrar om att täktavgift enligt förordningen (SFS 1998:940, 4 kap.) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken skall betalas fr.o.m. det kalenderår som följer efter det att beslut om tillstånd till täktverksamheten har meddelats. Beslut om täktavgift kommer att meddelas i särskild ordning. SÄKERHET Bolaget har ställt säkerhet för de villkor som gäller för tillståndet i form av bankgaranti i Swedbank AB. Säkerhetsbeloppet uppgår till kr. REDOGÖRELSE FÖR ÄRENDET Ansökan Dala Berg AB, fortsättningsvis benämnt bolaget, ansöker om tillstånd enligt miljöbalken till bergtäkt med tillhörande kross- och sorteringsverksamhet på fastigheterna Rör 1:2, 1:3 och 1:4 i Karlstads kommun. Ansökan avser uttag av högst ton berg under en period av 5 år. Det årliga uttaget beräknas komma att uppgå till högst ton berg.

3 3 (10) Det planerade täktområdet är beläget norr om väg 571 mellan Väse och Skattkärr. Avståndet till Karlstads tätort är cirka 16 km. Täktverksamhet har inte tidigare bedrivits på platsen. Den närmaste bostadsbebyggelsen är belägen på ett avstånd av cirka 500 meter från brytningsområdet. Materialet i den planerade täkten har, utifrån de undersökningar som gjorts av bergets kvalitet, bedömts ha goda hållfastighets- och nötningsegenskaper. Det planeras främst att användas för byggnation och underhåll av vägar inom avsättningsområdet. Till ansökan har bifogats en miljökonsekvensbeskrivning där bolaget redovisar förväntade miljökonsekvenser vid planerad täktverksamhet. Bolaget har även redovisat förslag till åtgärder samt åtaganden för att minimera störningarna från verksamheten. Ärendets handläggning Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken har hållits med Länsstyrelsen och Karlstads kommun den 11 december Samråd med särskilt berörda har skett genom möte den 14 maj Utökat samråd med berörda myndigheter och organisationer har skett genom skrivelse den 20 september Samråd med allmänheten har skett genom annons i NWT och VF den 21 september 2001 samt genom utställning av samrådshandling i Väse hembygdsgård samt i Filialbiblioteket i Väse. Ansökan inkom till Länsstyrelsen den 17 april Reviderad ansökan inkom till Länsstyrelsen den 27 februari Länsstyrelsen avslog ansökan den 16 december Beslutet överklagades av bolaget den 13 januari Miljödomstolen avslog överklagandet i dom den 14 juni Efter överklagande av bolaget har miljööverdomstolen i dom den 30 augusti 2006 upphävt miljödomstolens dom och Länsstyrelsens beslut, samt föreskrivit att Länsstyrelsen efter återupptagande av ärendet skall medddela tillstånd till den ansökta bergtäkten. Ansökan kungjordes i NWT och VF den 8 september Yttrande i ärendet har inkommit från miljö- och hälsoskyddsnämnden i Karlstads kommun samt från föreningen Väsebergtäkt Bygdevåldtäkt. Planbestämmelser Kommunfullmäktige i Karlstads kommun antog den 18 december 1997 översiktsplan för kommunen. Täktområdet berörs endast av generella rekommendationer. Det omfattas inte av några detaljplaner eller områdesbestämmelser.

4 4 (10) Yttranden samt bemötanden Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Karlstads kommun har i beslut den 18 oktober 2006 yttrat sig över ansökan. Nämnden har synpunkter på att uppgifter om grundvattennivån i området saknas, att det är oklart om sankmarker avses dikas ut eller inte samt att en trädskärm behöver sparas till skydd för närligande lokal för asphättemossa. Vidare lämnar nämnden förslag till villkor för verksamheten. Föreningen Väsebergtäkt Bygdevåldtäkt har i skrivelse den 28 september 2006 yttrat sig över ansökan. Föreningen anser att bolaget bör åläggas följande vad gäller drift av bergtäkten. Närliggande vattenkällor skall kartläggas samt regelbundet kontrolleras avseende grundvattennivå. Vattenprov skall regelbundet tas ur det dike som avvattnar området och som sedan rinner ut i fågelsjön Panken. Vid sprängning skall inte sprängmedel av typ Prelit användas. Bolaget skall följa de anvisningar man själv angivit i miljökonsekvensbeskrivningen samt i brev till närboende avseende transporter. Bullernivån skall hållas på 45 db(a) dagtid och 40 db (A) kvällstid vid närmaste fastighet. Innan sprängning påbörjas skall byggnader inom en radie av meter inspekteras. Mätare skall placeras ut på byggnader inom en radie av meter varje gång som sprängning i täkten ska ske. Någon form av kontroll skall utföras när ytskiktet skalas av för att konstatera att ytterligare fornlämningar inte finns i det aktuella området. Arbetstider i täkten skall begränsas till och att arbete sker endast vardagar. Bolaget har i skrivelse den 21 november 2006 lämnat ett bemötande av inkomna yttranden. Av bolagets bemötande framgår i huvudsak följande. Miljööverdomstolen har i dom förklarat att bolagets lokaliseringsutredning liksom miljökonsekvensbeskrivning uppfyller kraven enligt 6 kap. 7 miljöbalken. Miljööverdomstolen har vidare konstaterat att det varken inom brytningsområdet eller dess närhet finns några områden med särskilt skydd. Bolaget har visat att de krav på bullernivåer som uppställs av Naturvårdsverket kan klart innehållas. Då Naturvårdsverkets riktlinjer får anses utgöra praxis i täktärenden så bör verkets riktlinjer tillämpas.

5 5 (10) Under ansökningsärendets handläggning har bolaget redovisat vad man avser vidta för åtgärder i syfte att förhindra negativa miljöeffekter på grund av verksamheten. Dessa åtgärder torde väl motsvara de krav som kan och bör ställas. Några med hänsyn till lokaliseringen särskilda och för täktverksamhet osedvanliga villkor är inte motiverade. Med anledning av vad föreningen anfört om skyddsåtgärder anför bolaget följande. Avståndet till närboende är gynnsamt. Avstånden ger erfarenhetsmässigt problemfria förhållanden. Någon anledning att i villkor föreskriva krav på undersökningar/åtgärder av/på bostadshus kan knappast motiveras eftersom det inte är rimligt att förvänta sig några effekter på dessa på grund av sprängning eller annan verksamhet i täkten. I ärendet har brunnar behandlats och redovisats. Det finns inget som tyder på att någon sakägare därvid förbisetts och att därför något enskilt eller allmänt intresse icke beaktats. Bolaget har redovisat att från täkten cirka 20 procent av materialet kommer att transporteras österut och förbi Väse kyrka. Vägen förbi kyrkan är gamla E 18. Som framgår av hovrättens dom bör den på grund av täkten ökade belastningen på denna väg bli måttlig. Som angivits är brytningsområdets belägenhet i förhållande till boende mycket gynnsamt. Något skäl att inskränka arbetstiden på sådant sätt som föreningen angivit finns därför inte. Verksamhetsområdet är synnerligen väl genomgånget och inventerat i fråga om förekomsten av fornlämningar. Att det skulle förekomma något ytterligare i denna bergiga miljö är i så hög grad osannorlikt att man nog kan bortse från den möjligheten. Bolaget är medvetet om bestämmelsen i kulturminneslagens 10 andra stycket. Vad föreningen i övrigt anfört är sådant som bolaget i sin egenkontroll avser att ta hänsyn till och i förekommande fall åtgärda. Vad kommunen anfört i fråga om eventuell dränering av våtmarker föranleder följande konstaterande. Ifrågavarande våtmark utgörs av ett par mycket små myrar vilka hittills, beroende på väder, årstid och inte minst befintlig utdikning, omväxlande torkat ut och återhämtat sig. De ligger utanför brytningsområdet och vattenavrinningen kan, som tidigare angivits av bolaget, komma att påverkas av verksamheten. Myrarna har inte något större värde ur natursynpunkt eftersom de är mycket små och det finns flera liknande myrar i närheten. De negativa effekter som kan uppstå är i sammanhanget så pass små att de måste accepteras.

6 6 (10) Yttranden över Länsstyrelsens förslag till beslut Föreningen Väsebergtäkt Bygdevåldtäkt har i skrivelse den 11 februari 2007 yttrat sig över Länsstyrelsens förslag till beslut. Föreningen anger att man inte har något mer att tillägga i ärendet utan vidhåller de synpunkter som meddelats i tidigare yttrande. Bolaget har i skrivelse den 13 februari 2007 yttrat sig över Länsstyrelsens förslag till beslut. Bolaget anser i huvudsak att det inte finns några skäl att frångå praxis vad gäller bullernivåer. Vidare anser bolaget att det inte är motiverat att tidsmässigt begränsa verksamheten. LÄNSSTYRELSENS BEDÖMNING Allmänt Länsstyrelsen har en regional målsättning att minska förbrukningen av naturgrus till förmån för bergkross. Länsstyrelsen konstaterar att den aktuella ansökan om tillstånd till täkt är förenlig med denna målsättning. För att säkerställa en god miljö vid närliggande bostäder bör villkor för buller, drifttider, vibrationer och luftstötvåg föreskrivas. För att säkerställa en god miljö i övrigt bör villkor som berör täktdjup, täktområdets ytavgränsning, efterbehandling samt kemikalie- och avfallshantering föreskrivas. Länsstyrelsen anser inte att de yttranden som inkommit över Länsstyrelsens förslag till beslut föranleder något ändrat ställningstagande i ärendet. Lokalisering Verksamheten planeras lokaliseras till fastigheterna Rör 1:2, 1:3 och 1:4 i Karlstads kommun. Lokaliseringen har prövats av miljööverdomstolen och befunnits vara lämplig. Olägenheter för närboende Länsstyrelsen konstaterar att bakgrundsljudnivån vid befintliga bostadsfastigheter i den planerade täktens omgivning är förhållandevis låg. Förutom det trafikbuller som alstras av väg 571 saknas i princip antropogena bullerkällor. Nya bullerkällor i området kan således ge en kraftig påverkan på bullersituationen. Länsstyrelsen anser att det är av stor vikt att bullersituationen för de boende i närområdet till täkten inte försämras i någon större utsträckning. Enligt Naturvårdsverkets riktlinjer för externt industribuller bör den ekvivalenta ljudnivån från nyetablerad industri inte överstiga 50 db(a) dagtid, 45 db(a) kvällstid och 40 db(a) nattetid. I de fall särskilda skäl finns bör avsteg

7 7 (10) från dessa värden göras. I och med att bakgrundsljudnivån bedöms vara låg anser Länsstyrelsen att en bullernivå i elighet med Naturvårdsverkets riktlinjer påtagligt kan komma att förändra ljudnivån vid närliggande bostäder. Särskilda skäl för att göra avsteg från Naturvårdsverkets riktlinjer föreligger således. Länsstyrelsen föreskriver därför att bullervillkoren avseende dag- och kvällstid för verksamheten ska vara 5 db(a) lägre än vad som anges i Naturvårdsverkets riktlinjer. Då omfattningen av arbete nattetid i ansökan uppgivits vara ringa föreskriver Länsstyrelsen inte några skärpta bullerkrav för nattperioden. Länsstyrelsen anser att störningar framför allt kan uppstå om verksamhet bedrivs under sommarperioden, eftersom människor normalt vistas ute i större utsträckning under denna period. Med anledning av semestrar befinner sig människor i större utsträckning hemma dagtid under sommarperioden. Bolaget bör utan större svårigheter kunna planera sin verksamhet så att de mest störande momenten bedrivs under andra perioder än under sommaren. Med anledning av ovanstående anser Länsstyrelsen att verksamheten ska begränsas så att borrning, sprängning, skutknackning och krossning inte sker under perioden 1 juni 31 augusti. För att bolaget ska ha en rimlig möjlighet att starta verksamheten under 2007 anser dock Länsstyrelsen att driftsinskränkningen inte skall gälla för detta år. Verksamhet bestående av sortering samt utlastning av material bör kunna ske även under hela året utan att ge upphov till störningar av betydelse. Trots föreskrivna driftsinskränkningar medger tillståndet således att bolaget kan leverera färdigprocessat material även under sommarmånaderna. Vid sprängning uppstår markvibrationer samt luftstötvåg. Länsstyrelsen bedömer att risken för skador på fastigheter vid sprängning är låg. Länsstyrelsen anser att luftstötvåg är den typ av vibration som kan vara mest märkbar för närboende. Olägenheter kan orsakas vid nivåer betydligt lägre än vad som medför skador på hus och utrustning. Genom information vid de tillfällen sprängning ska ske kan olägenheterna minskas. Utsläpp till luft utgörs till stor del av damm. Verksamheten genererar damm genom bland annat borrning, sprängning, krossning och transporter. Länsstyrelsen bedömer att olägenheter för närboende av damning främst kan orsakas av transporter. Risken för olägenheter av betydelse orsakade av damning eller transporter bedöms vara låg. Naturvårds- och miljöskyddsaspekter Täktverksamhet har inte tidigare pågått på platsen. Planerad bergtäkt kommer att medföra en lokalt förändrad landskapsbild samt påverka floran och faunan inom täktområdet. Länsstyrelsen bedömer att denna påverkan inte blir av sådan art att täkttillstånd inte ska beviljas.

8 8 (10) För att förhindra kontaminering av mark och grundvatten bör samtliga förvaringsplatser för kemiska produkter samt farligt avfall vara utformade så att spill och läckage kan samlas upp. Avfall som uppkommer inom verksamheten bör i möjligaste mån sorteras och återvinnas så att den deponerade mängden avfall kan minimeras. Tillåtlighet Länsstyrelsen bedömer att verksamheten inte strider mot miljöbalkens övergripande mål. Bolaget bedöms ha förutsättningar att bedriva verksamheten så att kraven på hänsyn enligt 2 kap. miljöbalken uppfylls i skälig utsträckning. Verksamheten bedöms vara förenlig med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurserna enligt 3 och 4 kap. miljöbalken samt med den för kommunen gällande översiktsplanen. Länsstyrelsen anser att det i bolagets miljökonsekvensbeskrivning inte framkommit uppgifter av sådan art att tillstånd inte ska lämnas. Länsstyrelsen bedömer att bergmaterialet bör kunna tas ut inom angivet område utan att orsaka särskilda skador på djur- och växtliv eller på miljön i övrigt. Planerad verksamhet bedöms inte komma att ge upphov till försämrade livsbetingelser för någon djur- eller växtart som är hotad, sällsynt eller i övrigt hänsynskrävande. De följdföretag som bolagets planerade verksamhet medför bedöms inte leda till sådana störningar i miljön att tillstånd inte ska lämnas. Länsstyrelsen anser att verksamheten är tillåtlig enligt miljöbalken under förutsättning att de villkor och begränsningar som anges i detta beslut och vad bolaget i övrigt åtagit sig iakttas. Med hänsyn tagen till att miljööverdomstolen angivit att lokaliseringen är godtagbar och då bolaget så yrkat, anser Länsstyrelsen att beslutet ska gälla omedelbart utan hinder av överklagan. BESLUT OM KUNGÖRELSEDELGIVNING och UPPLYSNINGAR HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga. Beslut i detta ärende har fattats av ordförande Lars-Ove-Olsson och miljösakkunnige Stig Edvinsson vid Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation. I den slutliga handläggningen av ärendet deltog även byrådirektör Erik Bergman, föredragande. Lars-Ove Olsson Stig Edvinsson

9 9 (10) Bilaga Beslut om kungörelsedelgivning Hur man överklagar till miljödomstol Kopia till: Natuvårdsverket, + karta Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Karlstads kommun Kommunstyrelsen i Karlstads kommun Föreningen Väsebergtäkt Bygdevåldtäkt, c/o Roger Berneling, Brosätter 319, VÄSE Skogsstyrelsen, Box 387, KARLSTAD, + karta Lantmäteriet, Box 288, KARLSTAD, + karta Lantmäteriet, Karlstads kommun, + karta Täktregistret + komplett ansökan EB

10 10 (10) BESLUT OM KUNGÖRELSEDELGIVNING Länsstyrelsen förordnar, med stöd av 16 delgivningslagen (1970:428), att delgivning av detta beslut skall ske genom kungörelse. Kungörelsen skall inom tio dagar härefter införas i tidningarna Nya Wermlands-Tidningen och Värmlands Folkblad. Beslutet hålls tillgängligt hos Länsstyrelsens miljöavdelning och hos miljöförvaltningen i Karlstads kommun. Ett exemplar av kungörelsen skall översändas till kommunstyrelsen i Karlstads kommun, till bolaget, till Naturvårdsverket samt till ovannämnda aktförvarare för att vara tillgängligt för sakägarna. Delgivning anses ha skett på tionde dagen efter dagen för detta beslut, underförutsättning att kungörelsen inom den tiden införts i ovan nämnda tidningar.

BESLUT 1 (8) BESLUT Aktbil Värmland. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsgrus AB Rattgatan KARLSTAD

BESLUT 1 (8) BESLUT Aktbil Värmland. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsgrus AB Rattgatan KARLSTAD Delgivningskvitto 40-1780-25 1 (8) Miljöenheten Erik Bergman sgrus AB Rattgatan 10 653 41 KARLSTAD Ansökan om tillstånd enligt 12 kap miljöbalken till täkt av berg meddelar med stöd av 12 kap. 1 miljöbalken

Läs mer

BESLUT 2000-03-20. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD

BESLUT 2000-03-20. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD 1 (11) Miljöenheten Erik Bergman Delgivningskvitto sschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD Ansökan om tillstånd enligt 12 kap miljöbalken till täkt av berg och grus BESLUT meddelar med stöd av 12

Läs mer

BESLUT 1(8) BESLUT Länsstyrelsen Delgivningskvitto Aktbil. 15 Värmland. Miljöenheten. Sofiedal KIL

BESLUT 1(8) BESLUT Länsstyrelsen Delgivningskvitto Aktbil. 15 Värmland. Miljöenheten. Sofiedal KIL BESLUT 1(8) Länsstyrelsen Delgivningskvitto Aktbil. 15 Miljöenheten Erik Bergman MAKAB Sofiedal 740 665 91 KIL Ansökan om tillstånd enligt miljöskyddslagen till bergtäkt på fastigheterna Gerstad 2:1 samt

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA BESLUT 1 (5) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Lantmännen Mills AB Box 446 751 06 UPPSALA Förlängning av prövotiden för redovisning av bullersituationen vid Lantmännen Mills AB:s anläggning på fastigheten

Läs mer

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken FÖRELÄGGANDE 1 (6) 2018-06-19 Dnr 551-9381-17 Miljöprövningsdelegationen Swerock AB monica.almefelt@swerock.se Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken Föreläggande

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Miljöprövningsdelegationen Kungörelsedelgivning Textilia Rimbo AB Box 53 762 22 RIMBO 1 (5) Slutliga villkor enligt miljöbalken avseende buller från Textilia Rimbo AB:s tvättanläggning på fastigheten Rimbo-

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060302 DOM 2016-05-02 Stockholm Mål nr M 2557-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2016-02-24 i mål nr M 691-16, se bilaga KLAGANDE G E MOTPARTER

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun

Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun 1 (6) Till boende / företag kring bergtäkten på Klinte Klintebys 1:4, Gotland 2016-05-26 Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun underlag

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Växjö

DOM 2011-09-20 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Växjö Mål nr M 3053-11 KLAGANDE 1. Margareta Dahlman Odens väg 2 612 34 Finspång 2. Preben Jorgensen c/o Vibeke Pilmark Tolvmanshemmet,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-03-09 1(14) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Tjänstgörande ersättare: Kl. 15.00 16.30, Nämndhuset sal Smedjan Franz Maretta (S), ordförande Kent Gustafsson (S) Alf Carlsson (S) Gisela Lindh (S)

Läs mer

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Handläggare Datum Hedvig Helldorff 2018-03-27 018-727 43 15 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 mars 2018 Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun

Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun Enviplan AB Bullerutredning Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun Bergtäkt 2015-09-27 Kenneth Karlsson, MiljöInvest AB, har på uppdrag av Enviplan AB genomfört en beräkning av

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2012-11-30 Stockholm Mål nr P 78-12 Sid 1 (6) Dok.Id 1035782 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-12-14 i mål nr P 3189-11, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060202 DOM 2018-04-27 Stockholm Mål nr M 9015-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-09-22 i mål nr M 1613-17, se

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2016-10-21 meddelad i Nacka strand Mål nr P 4477-16 KLAGANDE EJSelenkonsult AB Genetikvägen 11 B 756 51 Uppsala MOTPART Uppsala kommun 753 75 Uppsala ÖVERKLAGAT

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

DOM 2013-04-17 Stockholm

DOM 2013-04-17 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060201 DOM 2013-04-17 Stockholm Mål nr M 8734-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-10-01 i mål nr M 2067-12, se bilaga KLAGANDE S E MOTPARTER

Läs mer

Ansökan om villkorsändring i tillstånd enligt miljöbalken för djurhållning på fastigheten Hulabäck 20:1 i Halmstads kommun

Ansökan om villkorsändring i tillstånd enligt miljöbalken för djurhållning på fastigheten Hulabäck 20:1 i Halmstads kommun BESLUT 1 (5) Peter Strömblad peter.stromblad@telia.com Ansökan om villkorsändring i tillstånd enligt miljöbalken för djurhållning på fastigheten Hulabäck 20:1 i Halmstads kommun BESLUT Miljöprövningsdelegationen

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län.

Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län. 1(5) Datum: 2013-02-07 Beteckning: 2013:68 Till berörda Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län. (tidigare

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Allmänt Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Det krävs tillstånd enligt 9 kap miljöbalken (MB) för att få bedriva täkt av berg, sten, grus, sand, lera, jord, torv eller andra jordarter.

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr M

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr M 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen PROTOKOLL 2017-09-19 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 28 Mål nr M 11046-16 RÄTTEN Hovrättsråden Fredrik Ludwigs och Ingrid Åhman, tekniska rådet Yvonne Eklund

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Föreläggande 1 (3) Enheten för miljöskydd Linn Knutmejer Datum Frentab AB Beteckning Dossié: 0182-

Föreläggande 1 (3) Enheten för miljöskydd Linn Knutmejer Datum Frentab AB Beteckning Dossié: 0182- Föreläggande 1 (3) Enheten för miljöskydd Linn Knutmejer Datum 2017-11-27 Frentab AB cenny.fransson@frentab.se Beteckning 555-36428-2017 Dossié: 0182-40-007-a Föreläggande om antal lastbilstransporter

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för bergtäkt Uppsala Almby 2:1. Mål nr M , avdelning 4.

Yttrande över ansökan om tillstånd för bergtäkt Uppsala Almby 2:1. Mål nr M , avdelning 4. MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Hedvig Helldorff 2017-05-24 2015-000175- MI 018-727 43 15 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 20 juni 2017 Yttrande över ansökan om tillstånd

Läs mer

DOM 2015-06-15 Stockholm

DOM 2015-06-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060203 DOM 2015-06-15 Stockholm Mål nr M 1046-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-27 i mål nr M 4324-14, se bilaga KLAGANDE OCH MOTPARTER

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060106 DOM 2015-03-09 Stockholm Mål nr M 216-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2014-12-12 i mål nr M 4623-14, se bilaga KLAGANDE OCH

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation 1. Administrativa uppgifter: 2012-01-03 1 (6) Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

Till Länsstyrelsen Gotlands län

Till Länsstyrelsen Gotlands län 2018-01-19 Till Länsstyrelsen Gotlands län Verksamhets- SMA Mineral AB, 556206-3874 ut Ombud: Jur.kand. Sofia Hedelius Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm Tel: 08-679 73 65 E-post: sofia.hedelius@alrutz.se

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126 MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Catrine Eckers Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 28 904 catrine.eckers@stockholm.se Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden SID 1 (5) 2010-12-20 MHN 2011-01-18

Läs mer

DOM 2014-06-11 Stockholm

DOM 2014-06-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2014-06-11 Stockholm Mål nr M 5165-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2014-05-05 i mål nr M 1850-14, se bilaga KLAGANDE Kristianstads

Läs mer

Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med vinthundar i provformen Lure Coursing

Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med vinthundar i provformen Lure Coursing BESLUT 1 (5) Djurskydd & Vilt Kari Langöen 010-2247251 Svenska Kennelklubben c/o Brith Andersson Rinkebysvägen 70 163 85 Spånga Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till täkt på fastigheterna Grän 3:1, 4:1, 1:18 och Karby 2:1

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till täkt på fastigheterna Grän 3:1, 4:1, 1:18 och Karby 2:1 1 (6) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-10-14 2012-5963- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 6 november 2014 Adressat: Länsstyrelsen i Uppsala län 751 86 UPPSALA

Läs mer

DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund

DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund 1 ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund Mål nr M 225-13 KLAGANDE 1. Härnösands kommun, Samhällsnämnden 871 45 Härnösand 2. Kramfors kommun, Miljö- och byggnämnden

Läs mer

Redovisning av bullerisoleringsvillkoret för Bromma flygplats

Redovisning av bullerisoleringsvillkoret för Bromma flygplats Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-10-01 Handläggare Jörgen Bengtsson Telefon: 08-508 28 934 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-10-21 p. 15 Redovisning av bullerisoleringsvillkoret

Läs mer

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn MiljöInvest AB Bullerutredning Långtå avfallsanläggning i Söderhamn 2018-12-11 MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602 24 Norrköping Växel 011-18 02 20 Internet www.miljoinvest.se Direkt

Läs mer

DOM 2014-06-24 Stockholm

DOM 2014-06-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060104 DOM 2014-06-24 Stockholm Mål nr M 1196-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-30 i mål nr M 4218-13, se

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs BESLUT 215-1-12 521-28623-215 1(4) Naturavdelningen Sven Arvidsson Infrahandläggare 1-224 43 58 Delg.kvitto Trafikverket Ärendemottagningen Västlänken Att. Mira Andersson-Ovuka trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

DOM 2014-06-04 Stockholm

DOM 2014-06-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2014-06-04 Stockholm Mål nr M 11664-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-09 i mål nr M 2271-13, se

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2015-09-24 Stockholm Mål nr P 4488-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-05-12 i mål nr P 4985-14, se

Läs mer

DOM 2014-03-07 meddelad i Växjö

DOM 2014-03-07 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-03-07 meddelad i Växjö Mål nr M 4224-13 KLAGANDE Niklas Josefsson Göstorp 8 571 94 Nässjö MOTPART 1. Bixia ProWin AB Box 1510 581 15 Linköping Ombud:

Läs mer

DOM 2013-12-17 Stockholm

DOM 2013-12-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060109 DOM 2013-12-17 Stockholm Mål nr P 8828-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-09-10 i mål nr P 1437-13, se

Läs mer

DOM 2015-07-23 Stockholm

DOM 2015-07-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060306 DOM 2015-07-23 Stockholm Mål nr M 6645-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2015-07-03 i mål M 3500-15, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Villkorsförslag, 2017-06-15 1. Villkorsförslag 1.1 Slutliga villkor Allmänt villkor 1. Verksamheten ska bedrivas

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060307 DOM 2017-09-05 Stockholm Mål nr M 1953-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-02-09 i mål nr M 3098-16, se

Läs mer

DOM meddelad i Växjö

DOM meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-10-08 meddelad i Växjö Mål nr M 4665-14 KLAGANDE Söderköping Vind AB Trollsjövägen 167 237 33 Bjärred Ombud: Advokaterna Hans-Anders Odh och Ulrika Nordenvik

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

DOM 2013-08-29 Stockholm

DOM 2013-08-29 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060106 2013-08-29 Stockholm Mål nr P 433-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-12-18 i mål nr P 105-12, se bilaga

Läs mer

DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand

DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 5638-11 Dok.Id 289490 KLAGANDE 1. 2. 3. 4. 5. 6. Bostadsrättsföreningen Pungpinan 7. Bostadsrättsföreningen Segelskutan 8. 9. 10. 11. 12.

Läs mer

Ändring av villkor i befintligt tillstånd enligt miljöbalken för djurhållning på fastigheten Lapserum 1:2, Västerviks kommun

Ändring av villkor i befintligt tillstånd enligt miljöbalken för djurhållning på fastigheten Lapserum 1:2, Västerviks kommun Miljöprövningsdelegationen BESLUT 1 (4) Diarienummer 2019-01-30 551-6665-18 Lena och Ingemar Persson lapserum@telia.com Anl. nr. 0883-1209 Ändring av villkor i befintligt tillstånd enligt miljöbalken för

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN 1(8) DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN STRÖMSTADS KOMMUN detaljplan Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 9 september 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-09-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1 (6) Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1. Administrativa uppgifter: 2011-10-02 Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

MOTPART Miljönämnden i Örebro kommun, Box 33200, 701 35 Örebro

MOTPART Miljönämnden i Örebro kommun, Box 33200, 701 35 Örebro NACKA TINGSRÄTT DOM Mål nr M 2756-11 Mark- och milj ödomstolen 2011-10-31 meddelad i Nacka Strand KLAGANDE Närkes Kils Bil & Plåt AB, MOTPART Miljönämnden i Örebro kommun, Box 33200, 701 35 Örebro SAKEN

Läs mer

DOM 2013-10-14 Stockholm

DOM 2013-10-14 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060204 DOM 2013-10-14 Stockholm Mål nr M 11581-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-12-06 i mål nr M 4232-12, se bilaga

Läs mer

BESLUT Stockholm

BESLUT Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060108 BESLUT 2017-05-31 Stockholm Mål nr M 4876-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-05-13 i mål nr M 5863-15, se bilaga A KLAGANDE Miljö-

Läs mer

Efter ändring skall villkor 8 ha följande lydelse: REDOGÖRELSE FÖR ÄRENDET

Efter ändring skall villkor 8 ha följande lydelse: REDOGÖRELSE FÖR ÄRENDET BESLUT 1 (6) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Uppsala kommun VA- och avfallsnämnden 753 75 UPPSALA Delgivningskvitto Ändring av villkor enligt 24 kap. 8 miljöbalken (MB) BESLUT Länsstyrelsen i Uppsala

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2013-01-28 Stockholm Mål nr P 5960-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-13 i mål nr P 108-12, se bilaga KLAGANDE Svenska Estate

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2015-12-29 Stockholm Mål nr M 6320-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-06-17 i mål nr M 5901-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2014-04-24 Stockholm Mål nr M 8541-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-29 i mål nr M 1778-13, se bilaga KLAGANDE C T MOTPARTER

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060104 DOM 2017-10-27 Stockholm Mål nr P 3764-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-03-31 i mål nr P 4789-16, se bilaga

Läs mer

Dispens för att ta bort tre lindar i allé på fastigheten Inom Vallgraven 701:27 i Göteborgs kommun

Dispens för att ta bort tre lindar i allé på fastigheten Inom Vallgraven 701:27 i Göteborgs kommun 1(5) Naturavdelningen Sven Arvidsson 010-224 43 58 E-delgivning Trafikverket Ärendemottagningen Västlänken Att. Mira Andersson-Ovuka trafikverket@trafikverket.se Dispens för att ta bort tre lindar i allé

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060204 DOM 2015-02-25 Stockholm Mål nr P 11898-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-28 i mål nr P 4331-14, se bilaga

Läs mer

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut 2017-08-29 Sid 1 (5) Vattenenheten Handläggning vattenverksamhet vattenverksamhet.kalmar@lansstyrelsen.se 010-223 85 86 Mån 13-16, tisd och tors 09:30-11:30 Björkelunds Stugförening c/o Yvette Heikka Mukka

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2016-09-08 Stockholm Mål nr P 2214-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-02-23 i mål nr P 6476-15, se

Läs mer

BESLUT. Beslut om dispens från BAT-slutsats för Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB, Piteå kommun

BESLUT. Beslut om dispens från BAT-slutsats för Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB, Piteå kommun 1(4) Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB 941 86 Piteå Beslut om dispens från BAT-slutsats för Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB, Piteå kommun Kod i miljöprövningsförordningen (2013:251): 9 kap. 1-2 ; 21.10,

Läs mer

DOM 2013-10-15 Stockholm

DOM 2013-10-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2013-10-15 Stockholm Mål nr M 2748-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-28 i mål nr M 398-12, se bilaga

Läs mer

Slutliga villkor för tillstånd meddelat enligt 9 kap. miljöbalken för täktverksamhet, Nyköpings kommun

Slutliga villkor för tillstånd meddelat enligt 9 kap. miljöbalken för täktverksamhet, Nyköpings kommun LÄNSSTYRELSEN Milj öprövningsdelegationen BESLUT Alf Ericsson Helgona Ekeby 611 94 Nyköping 1 (4) Dnr: 551-4231=17 Anl.nr: 0480-20-130 Kungörelsedelgivning Slutliga villkor för tillstånd meddelat enligt

Läs mer

DOM 2013-09-06 Stockholm

DOM 2013-09-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060108 DOM 2013-09-06 Stockholm Mål nr P 979-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-01-15 i mål P 3633-12, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö 1 (6) Underlag för avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken inför ansökan om ändringstillstånd för ökad deponering samt deponering av sidoberg i ViRi-gropen i Malmberget, LKAB Ansökan om ändringstillstånd

Läs mer

Yttrande över ansökan från Oskarshamns Hamn AB om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till hamnverksamhet inom Oskarshamns hamn (Lst dnr 551-1882-12)

Yttrande över ansökan från Oskarshamns Hamn AB om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till hamnverksamhet inom Oskarshamns hamn (Lst dnr 551-1882-12) 1 (2) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 010-69881110 elin.forsberg@nattirvardsverket.se YTTRANDE 2012-12-04 DnrNV-08584-12 Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-13 Handläggare Monika Weiss Telefon: 08-508 28 707 Till Till miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27p.11 Yttrande till Mark- och miljödomstolen,

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

DOM 2014-12-09 meddelad i Nacka Strand

DOM 2014-12-09 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-12-09 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 944-14 KLAGANDE Åke Ström Enköpingsvägen 262 176 76 Järfälla MOTPART Miljö- och bygglovsnämnden i Järfälla kommun

Läs mer

DOM 2012-06-08 Stockholm

DOM 2012-06-08 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060201 DOM 2012-06-08 Stockholm Mål nr P 1606-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-01-25 i mål nr P 133-12, se bilaga A KLAGANDE S.K. MOTPARTER

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6466-10 KLAGANDE 1. L.E., 2. M.E., ombud för 1 och 2: jur. kand. Å.A. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box

Läs mer

2012-05-14. Miljö- och bygglovsnämnden. Dnr 2011-575. Bygg- och miljöförvaltningens förslag

2012-05-14. Miljö- och bygglovsnämnden. Dnr 2011-575. Bygg- och miljöförvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-05-14 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr 2011-575 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag Miljö- och bygglovsnämnden förbjuder Skanska Asfalt och Betong AB, med

Läs mer

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Skövde kommun, Miljöförvaltningen Östra Skaraborg,

Läs mer