Riktlinjer för kompensationsåtgärder och grönytefaktorer i plan- och exploateringsprojekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för kompensationsåtgärder och grönytefaktorer i plan- och exploateringsprojekt"

Transkript

1 TN 66/16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Diarienummer 0758/16 Specialist- och sakområden Malin Ekstrand, Ann-Marie Ramnerö Telefon , E-post: Riktlinjer för kompensationsåtgärder och grönytefaktorer i plan- och exploateringsprojekt Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta godkänna riktlinjer Kompensationsåtgärder i plan- och exploateringsprojekt uppäva tidigare beslutade riktlinjer för kompensationsåtgärder, trafiknämndens beslut godkänna riktlinjer Grönytefaktorer i plan- och exploateringsprojekt samt föreslå kommunfullmäktige besluta anta riktlinjer Kompensationsåtgärder i plan- och exploateringsprojekt anta riktlinjer Grönytefaktorer i plan- och exploateringsprojekt samt uppdra till miljö- och klimatnämnden i samråd med övriga berörda förvaltningar genomföra revideringar av riktlinjerna för hålla dem aktuella. Sammanfning Sedan 2009 arbetar Göteborgs Stad efter dokumentet Kompensationsåtgärder för natur och rekreation Göteborgs Stads tillämpning i samhällsplaneringen, vilket beslutades i fem tekniska nämnder (i trafiknämnden den 22 januari 2009). År 2012 bildades en arbetsgrupp på uppdrag av direktörerna för de tekniska nämnderna, för se över arbetet med kompensation samt utreda hur staden kan arbeta med grönytefaktorer. Projektresultatet är en uppdaterad och förtydligad metod för kompensationsåtgärder, som utöver natur och rekreation omfar andra ekosystemtjänster. Det har också tagits fram en metod för grönytefaktor, för garantera en viss mängd och kvalitet grönyta vid exploateringar. Metoderna redovisas som två fristående riktlinjer, men bör tillämpas 1(10)

2 tillsammans i stadens arbete med plan- och exploateringsprojekt. Riktlinjerna innebär fler av stadens förvaltningar och bolag kommer vara delaktiga i diskussioner om de gröna frågorna i plan- och exploateringsprocessen. Införande av grönytefaktor finns med som åtgärd 148 i stadens miljöprogram som kommunfullmäktige har ställt sig bakom. För jämföra skillnader i kostnad mellan konventionella lösningar och de med större inblandning av vegetation och dagven har arbetsgruppen tagit fram några typexempel. De redovisas i bilaga Grönytefaktor Vegetation och dagven Vad kostar det egentligen?. Riktlinjerna har varit ute på remiss i de delar av staden som inte ingår i arbetsgruppen och utanför staden. Remissinstanserna är generellt positiva till riktlinjerna och bedömer de kommer bidra till målet om en tät och grön stad, men bedömer också det kan bli ökade kostnader för staden och för bygg- och fastighetsbranschen. Arbetsgruppen bedömer det framförallt är driftskostnaderna som kan bli högre. Om Göteborg ska kunna växa genom komplettering av bebyggda områden krävs det högre kvalitet på de byggda miljöerna när det gäller tillgång och utformning av grönytor och ekosystemtjänster. Syftet med grönytefaktor och kompensation är underlätta arbetet med bygga en raktiv och långsiktigt hållbar stad. Trafikkontoret har deltagit i arbetsgruppen och ser det som positivt staden mer systematisk kommer arbeta med grönytefaktorer (GYF) och kompensera för de intrång som inte kan undvikas. Samtidigt kan vi se en utmaning i i den täta staden bereda plats även för detta. Men med tanke på ökande risk för kraftiga skyfall och behovet av hantera effekterna av klimatförändringen kan detta vara en viktig pusselbit. För trafikkontoret innebär förslaget nya arbetsmoment och nya kompetensbehov. Det kommer också krävas resurser för underhåll, annars kommer vi inte ha en raktiv stad. Ekonomiska konsekvenser Genom arbeta med grönytefaktor och kompensation visar staden en högre ambitionsnivå än vad lagen kräver, med syfte nå stadens mål om en tät, grön och hållbar stad. En högre ambitionsnivå kan innebära ökade kostnader för staden, men det är idag inte möjligt kvantifiera varken den ökade kostnaden eller vinsterna i kronor. Vi ser därför det blir viktigt med kommande uppföljning och utvärdering av både kostnader och effekter. Vi bedömer kostnaderna kan öka, framförallt när det gäller driftskostnader för gröna lösningar. Stadens kostnader kan också bli större med anledning av anläggnings- och skötselkostnader för kompensationsåtgärder, något ökad tidsåtgång i samband med planering samt minskade inkomster vid markförsäljning i samband med grönytefaktor. I samband med stadens planoch exploateringsprocess kommer berörda förvaltningar bedöma kompensationsbehov på samma sätt som idag, men också bestämma inriktning på grönytefaktor. Tidsåtgången för medverkande förvaltningar blir Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 2(10)

3 något större än idag. För några förvaltningar som idag inte medverkar i bedömningsarbetet för kompensationsåtgärder bedöms tidsåtgången öka, men också behovet av rätt kompetens. Berörda handläggare kommer få utbildning i arbetsmetoderna. Barnperspektivet Tillämpningen av kompensationsåtgärder och grönytefaktor i plan- och exploateringsprojekt säkerställer en grön närmiljö, vilket är positivt för barns hälsa och inlärning. Jämställdhetsperspektivet Fler människor får en grönare närmiljö, vilket är positivt för hälsa, rekreationsmöjligheter m.m. Mångfaldsperspektivet Inga särskilda aspekter på frågan har funnits utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Förutsättningarna förbättras för hantera lokala miljöutmaningar, som exempelvis luftföroreningar, höga bullernivåer, höga venflöden och dåliga förutsättningar för rekreation och biologisk mångfald. Omvärldsperspektivet Grönytefaktor och kompensationsåtgärder är arbetssätt som används av kommuner både i och utanför Sverige. Det finns inga standardiserade metoder, men många av metoderna har liknande upplägg. Göteborgs metoder för grönytefaktor respektive kompensationsåtgärder är framtagna för passa Göteborgs förutsättningar. Stefan Eglinger Trafikdirektör Suzanne Andersson Avdelningschef Bilagor Bilaga 1 Grönytefaktor, riktlinjer Bilaga 2 Kompensationsåtgärder, riktlinjer Bilaga 3 Grönytefaktor vegetation och dagven Vad kostar det egentligen? Bilaga 4 Remissredogörelse Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 3(10)

4 Ärendet Sedan 2009 arbetar Göteborgs Stad efter dokumentet Kompensationsåtgärder för natur och rekreation Göteborgs Stads tillämpning i samhällsplaneringen, vilket beslutades i fem tekniska nämnder , (i trafiknämnden den 22 januari 2009). År 2012 bildades en arbetsgrupp på uppdrag av direktörerna för de tekniska nämnderna, för se över arbetet med kompensation samt utreda hur staden kan arbeta med grönytefaktorer. Projektresultatet är en uppdaterad och förtydligad metod för kompensationsåtgärder, som utöver natur och rekreation omfar andra ekosystemtjänster. Det har också tagits fram en metod för grönytefaktor, för garantera en viss mängd och kvalitet grönyta vid exploateringar. Metoderna redovisas som två fristående riktlinjer, men bör tillämpas tillsammans i stadens arbete med plan- och exploateringsprojekt. Riklinjerna föreslås antas av kommunfullmäktige. Det finns fler förvaltningar och bolag i staden som är berörda av frågan än de som ingått i arbetsgruppen. Därför har förslaget varit ute på intern remiss inom staden. Resultatet av den remissen redovisas längre fram i tjänsteutlåtandet. Bakgrund 2001 antog kommunfullmäktige motionen Sans och Balans som berörde frågan om kompensation för det intrång i naturmiljö och rekreationsvärden som en exploatering kan innebära. En arbetsgrupp tog fram dokumentet Kompensationsåtgärder för natur och rekreation som i december 2008 till januari 2009 antogs av miljönämnden, park- och naturnämnden, trafiknämnden, fastighetsnämnden och byggnadsnämnden. Dokumentet innehöll riktlinjer för kompensation i Göteborgs Stad. Metoden bygger på frivillighet. Som framtida utveckling nämndes inkludera exempelvis kulturmiljöer, ekosystemtjänster, miljökvalitetsmål och buller. Kompensationsmetoden har använts i staden sedan 2009, framförallt i samband med framtagande av detaljplaner. Det står också i översiktsplanen borttagna värden ska kompenseras så de gröna kvaliteterna bevaras. När det gäller grönytefaktor uppmärksammades behovet av en metod för detaljplaneringen i stadens budget för Införande av grönytefaktor finns med som åtgärd 148 i stadens miljöprogram som kommunfullmäktige har ställt sig bakom. Uppdraget Direktörerna för stadsbyggnadskontoret, park- och naturförvaltningen, fastighetskontoret, trafikkontoret och miljöförvaltningen gav förvaltningarna i uppdrag under 2012 påbörja arbetet se över kompensationsmetoden och utreda användning av grönytefaktor. Redan 2009 hade byggnadsnämnden gett stadsbyggnadskontoret i uppdrag utreda en utveckling av kompensationsåtgärder med bland annat ekosystemtjänster. Till projektet knöts en styrgrupp med representanter från de berörda förvaltningarna. Projektet har under arbetets gång kompletterats med representanter för förvaltningen kretslopp och ven. Miljöförvaltningen har samordnat projektet. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 4(10)

5 Mål för uppdraget Styrgruppen beslutade i december 2012 om en projektplan med det övergripande målet: Att bidra till värna och utveckla de kvaliteter som finns i Göteborg och som skapar raktiva boendemiljöer och områden för rekreation och naturvärden. Detta sker genom vi synliggör och använder ekosystemtjänster i planeringen. Verktygen medverkar till vi på ett långsiktigt hållbart sätt kan förena dessa värden med stadens behov av utbyggnad. Projektmålet för kompensationsåtgärder var utvärdera, utreda och revidera den befintliga metoden samt föreslå en utvidgning med miljöaspekterna ekosystemtjänster och buller (de aspekter som inte behandlas av projektet Uppdatering av riktlinjer för buller). För grönytefaktor var målet ta fram ett förslag till verktyg för grönytefaktor, med utgångspunkt i andra städers modeller men vid behov utveckla en egen anpassning. Uppdraget avser åtgärder inom plan- och exploateringsprojekt. Stadens mål är bygga en tät, grön och hållbar stad. I Göteborgs Stads Grönstrategi för en tät och grön stad är det beslutat Göteborg ska vara en stad där ekosystemtjänster tas tillvara. Om Göteborg ska kunna växa genom komplettering av bebyggda områden krävs det högre kvalitet på de byggda miljöerna, till exempel när det gäller tillgång till och utformning av grönytor. Ett övergripande intresse för staden är bygga en raktiv och långsiktigt hållbar stad. Syftet med grönytefaktor och kompensation är göra Göteborgs stadsutveckling mer långsiktigt hållbar, genom värna befintliga gröna kvaliteter och skapa nya gröna stadsmiljöer. På så sätt säkras de ekosystemtjänster som naturmiljöer och grönska tillhandahåller, vilket kan ge stora samhällsekonomiska vinster. Genom arbeta med grönytefaktor och kompensation visar staden en högre ambitionsnivå än vad lagen kräver. Det är i enlighet med stadens budget för 2016, vilken uttrycker Göteborg ska vara en föregångare inom miljö och en av världens mest progressiva städer i åtgärda klimat- och miljöproblem. Resultat Resultatet är två riktlinjer: kompensationsåtgärder respektive grönytefaktorer. Riktlinjerna kommer tillämpas tillsammans i stadens arbete med plan- och exploateringsprojekt. Både kompensation och grönytefaktor kommer behandlas så tidigt som möjligt i planprocessen, förslagsvis vid förprövning, på för- och startmöte eller strax efter och vid behov flera gånger under processen. Bedömning av kompensationsbehov och inriktning på grönytefaktor görs gemensamt av representanter från berörda förvaltningar. Som handläggarstöd till vardera riktlinjen finns bland annat en rapport samt en checklista som beskriver metoderna mer detaljerat. Det är viktigt påpeka metoderna är utformade för vara enkla metoder för göra stadsutvecklingen mer hållbar. De kan inte lösa alla problem som handlar om en plats utformning, till exempel när det gäller dagvenhantering, hantering av extrema regn eller överskridande av bullernivåer. Därför måste metoderna kompletteras med andra arbetsmetoder och verktyg. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 5(10)

6 Kompensationsåtgärder Arbete med kompensationsåtgärder är inget nytt för staden, men omfningen kan bli något större med de nya riktlinjerna eftersom fler ekosystemtjänster omfas och även allmänplatsmark kommer ingå. I samband med uppdateringen av riktlinjerna från 2008/2009 gjordes en uppföljning av metodens resultat. Uppföljningen visade kompensation utfördes i samband med cirka 5-15 procent av detaljplanerna. Eftersom metoden också innebär man tidigt försöker hitta åtgärder som undviker eller minimerar skada så kompensation inte ska behövas, så är ett lågt värde ett gott resultat. Uppföljningen visade också åtgärder oftare utförs i samband med exploatering på kommunens mark än på privat mark. Riktlinjerna beskriver en uppdaterad och förtydligad metod för användning av kompensationsåtgärder, vilken ska tillämpas i princip alla detaljplaner som staden tar fram. Metoden omfar biologisk mångfald, rekreation och andra ekosystemtjänster som exempelvis lokalklimat, venutjämning och bullerdämpning. Av tidigare beskrivna utvecklingsmöjligheter har projektet inte arbetat vidare med miljökvalitetsmålen, som till stor del istället behandlas i miljöprogrammet. Det gäller också kulturmiljö som inte har prioriterats i det här arbetet. Principen är densamma som i riktlinjerna från Funktioner och värden som riskerar skadas eller förloras vid en exploatering ska i första hand skyddas genom undvika eller minimera skada. Först om detta inte är möjligt, det vill säga exploatering kommer innebära negativ påverkan, ska funktioner och värden som går förlorade kompenseras. Kompensationsåtgärder ska inte vara ett sätt rättfärdiga olämpliga exploateringar. Det ska vara en kompensation för ett skadat eller försvunnet värde där enda alternativet är exploatering, inte ett sätt underlätta en olämplig exploatering. Val av kompensationsåtgärder ska bygga på närhetsprincipen: nära i funktion, plats och tid och ha minst samma värde. Det ska också ingå en bedömning av kostnad och nytta, där den åtgärd som ger mest nytta bör väljas. Kostnaden för kompensationsåtgärderna står staden eller exploatören för, beroende på vem som äger marken. I vissa fall kan åtgärderna säkras genom planbestämmelser i en detaljplan. Om den möjligheten saknas är utgångspunkten lösa frågorna genom exploateringsavtal i de fall som staden inte äger marken. Det finns ingen laglig möjlighet tvinga en exploatör finansiera kompensationsåtgärder, vilket innebär det måste lösas på frivillig väg. Finansieringen är beroende av vem som äger marken enligt följande varianter: Åtgärderna finansieras av fastighetsnämnden om exploatering planeras på kommunägd mark (även markanvisad sådan) och åtgärderna utförs inom planområdet och är till för områdets behov. Åtgärderna finansieras centralt inom budgeten för exploateringsinvesteringar om exploatering planeras på kommunägd mark (även markanvisad sådan), men där Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 6(10)

7 kompensationsåtgärderna till skillnad från ovan inte enbart är till för områdets behov alternativt de kommer utföras utanför planområdet. Åtgärderna finansieras av en privat exploatör eller markägare om denne frivilligt åtagit sig det. Dessa frivilliga åtgärder redovisas i ett exploateringsavtal som skrivs innan detaljplanen antas. Det måste framgå i avtalet åtgärderna är frivilliga. Syftet med kompensationsåtgärder är undvika förluster av gröna värden och ekosystemtjänster. Viss kompensation kan krävas av miljöbalken, till exempel i samband med tillstånd och dispenser. Åtgärder som ska kompenseras enligt miljöbalken ska inte dubbelkompenseras genom dessa riktlinjer. Grönytefaktor Riktlinjerna beskriver en nyframtagen metod för grönytefaktor. Den är en utveckling av andra kommuners metoder, framförallt med utgångspunkt i Miljöbyggprogram SYD (Malmö och Lund). Målet är säkerställa tillgång till grönytor och dess ekosystemtjänster samtidigt som staden växer. Begreppet grönyta omfar här både grönska och ven, till exempel träd, planteringar, vegetationsklädda tak och väggar, dammar och gräsmor. Grönytefaktorn är ett mått på hur mycket ekosystemtjänster ett område ger, det vill säga hur mycket hjälp vi får av gröna och blå ytor hantera vissa miljöförutsättningar (problem och tillgångar). Det kan till exempel handla om grönskan fördröjer och renar dagven, förbättrar lokalklimat och luftkvalitet samt erbjuder rekreationsmiljöer. Göteborgsmetoden är till skillnad från utgångsmetoderna platsanpassad. Det innebär den tar hänsyn till platsens förutsättningar och vilka ekosystemtjänster som mest behövs där. Genom sätta mål för grönytefaktorn och utgå från platsens förutsättningar styr modellen mot de åtgärder som är mest effektiva och mest behövs. Principen är planområdets miljöförutsättningar identifieras och viktas sinsemellan av berörda förvaltningar. Det görs i samband med behovsbedömningen av kompensationsåtgärder. Detta ligger sedan till grund för vilka gröna och blå ytor som bör prioriteras på platsen. Exploatören väljer en valfri kombination och mängd av olika ytor, som tillsammans uppnår det målvärde (kvalitetsnivå) som staden s upp. Detsamma gör den eller de förvaltningar som kommer förvalta den allmänna platsmarken. Målet är i planområdet eller delområdet uppnå ett värde på grönytefaktorn som anpassats till platsens förutsättningar och bebyggelsens karaktär. Grönytefaktor ska tillämpas i princip alla detaljplaner i hela staden, på både kvartersmark och allmän platsmark. Till en början används preliminära målvärden för olika typer av bebyggelse, eftersom det krävs test av metoden i ett antal detaljplaner för komma fram till vilket värde som motsvarar en lagom grön kvalitetsnivå i olika delar av staden. Förvaltningarna kommer ta beslut om en slutlig faktor efter en tids användning och utvärdering, senast inom fem år efter påbörjad användning. Eventuella merkostnader för grönytor står staden eller exploatören för, beroende på vem som äger marken. När staden äger marken i ett område som Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 7(10)

8 ska detaljplaneläggas kommer ett markanvisningsavtal skrivas med byggintressenten, där denne förbinder sig arbeta i enlighet med stadens principer för grönytefaktor. När marken överlåts eller upplåts skrivs det in i genomförandeavtalet byggnationen ska ske i enlighet med fastställd grönytefaktor. Högre krav på byggintressenten kan leda till staden får sämre betalt för marken. I de fall marken inte ägs av staden finns det inget lagstöd tvinga en exploatör använda grönytefaktor, men i bästa fall kan byggherren göra ett frivilligt åtagande. En åtgärd kan ibland också falla under vedertagna planbestämmelser som till exempel plantering, men regleras då inte som just grönytefaktor. Syftet med grönytefaktor är bygga en raktiv och långsiktigt hållbar stad, vilket är ett övergripande intresse för staden. Förvaltningen av kommunal mark är dock uppdelad på olika nämnder i staden och det behövs en principiell modell för hur det praktiska ansvaret för grönytor på allmän platsmark ska fördelas. Grundprincipen är den som förvaltar marken/anläggning också är ansvarig för drift och underhåll av grönytefunktioner. Om någon annan verksamhet än förvaltaren har stor nytta av åtgärderna fördelas eventuella kostnader via överenskommelser med denne vid planskedet. Fördelningen redovisas i planbeskrivningen. För närvarande, enligt en tillfällig överenskommelse i staden, ansvarar kretsloppoch vennämnden för tillkommande kommunala avloppsanordningar för dagven inom verksamhetsområdet. Markförvaltaren ansvarar för avledning och ledning till avloppsanordning. Kostnadsbedömning av arbete med grönytefaktor För jämföra skillnader i kostnad mellan konventionella lösningar och de med större inblandning av vegetation och dagven, måste man titta på både anläggnings- och driftskostnader. Se bilaga (Grönytefaktor Vegetation och dagven Vad kostar det egentligen?). Anläggningskostnader för gröna dagvenlösningar kan, beroende på val av lösning, vara av samma storleksordning som för konventionella. Gröna lösningar kräver dock en regelbunden skötsel för fungera som avsett och driftskostnaderna kan därför bli högre. De gröna lösningarna är dock multifunktionella och eftersom en lösning kan ge flera olika funktioner och värden kan de kostnadsmässigt vara ett bättre val. Gröna lösningar bidrar också med mervärden för människor och miljön som är svåra värdera i kronor. Att sträva efter högre kvalitet på grönytor vid nybyggnation kan innebära en något minskad täthet, eftersom vissa gröna ytor och dagvenlösningar är mer ytkrävande än konventionella lösningar. Andra gröna ytor kan med fördel placeras på tak och väggar och tar inte någon extra mark i anspråk. Genom samordna planeringen av ny vegetation och grönytor med planering av öppna dagvenlösningar kan dock ytor användas för flera ändamål. Det kan alltså uppkomma behov av extra driftmedel för skötsel av gröna lösningar, men det är inte säkert gröna lösningar i längden kostar mer än konventionella lösningar. Vinsterna bedöms dock bli större, speciellt om man vid öppna lösningar kan använda öppna ytor för omhänderta dagvnet vid större skyfall och på så sätt minska skadekostnader i samband med översvämning. Många kostnader, till exempel för anpassning av stadens Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 8(10)

9 dagvensystem till ett förändrat klimat med mer intensiva regn och höjd havsnivå, kommer uppstå oavsett användningen av grönytefaktor. Men med användning av grönytefaktor och därmed gröna dagvenlösningar kan vi arbeta förebyggande i varje detaljplan och därmed ta höjd för kommande klimatförändring. Frågan om fördelning av driftmedel för dagvenanläggningar mellan stadens förvaltningar är olöst. Frågan hanteras utanför detta projekt. Tills vidare hanteras ansvarsfrågan i respektive detaljplan enligt gällande principer. Förankring av arbetet Det finns fler förvaltningar i staden som är berörda av frågan än de som ingått i arbetsgruppen, och flera bolag är också berörda. Exploatörer blir också berörda av förslaget. Därför genomfördes en remiss under hösten 2015 inom kommunen och till några berörda branschorganisationer och föreningar. Det innebar en möjlighet yttra sig över riktlinjerna samt underliggande dokument (en rapport per riktlinje samt bilaga över ekonomiska konsekvenser av grönytefaktor) Inkomna synpunkter från remissen Det har inkommit positiva synpunkter kring staden får gemensamma riktlinjer för grönytefaktor och kompensationsåtgärder. Det ses som positivt frågorna kommer uppmärksammas tidigt i planprocessen. Riktlinjerna ses som bra verktyg för säkra ekosystemtjänster samt gröna och blå värden samtidigt som staden förtätas. De flesta inkomna synpunkter rör riktlinjerna för grönytefaktor, med framförallt önskemål om förtydliganden av metoden. Det har inkommit flera synpunkter på man inte får ha en övertro på allt går lösa med bibehållen kvalitet på för små tomter. Man ser båda riktlinjerna kommer innebära fler aktörer kommer vara delaktiga i processen framöver, vilket kan ställa krav på rätt kompetens hos olika aktörer i staden. Riktlinjerna innebär rimligen ökade kostnader för staden, men eftersom riktlinjerna är allmänt hållna är det svårt bedöma ekonomiska konsekvenser. Det är viktigt med uppföljning framöver, av både kostnader och effekter. Fastighetsbranschen anser det finns ett gemensamt intresse och ansvar mellan staden och branschen skapa en raktiv stad, där kvalitativa grönytor är en viktig del. Det anses finnas en risk kommunala krav bidrar till högre byggkostnader och därmed högre boendekostnader. En sammanfning av inkomna synpunkter samt hur synpunkterna har bemötts redovisas i bilagd remissredogörelse. Trafikkontorets synpunkter Vi har deltagit i arbetsgruppen och står bakom förslaget som gruppen tagit fram. Vi ser det som positivt staden mer systematisk kommer arbeta med grönytefaktorer (GYF) och kompensera för de intrång som inte kan undvikas. Tidigare har vi i staden använt kompensationsmetoden för kvartersmark. Genom förslaget till revidering kommer även allmänplatsmark Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 9(10)

10 ingå. Detta bör öka stadens trovärdighet, de höga ambitionerna kommer i högre grad än tidigare påverka vår egen markanvändning. Och förutsättningarna för en raktiv stad blir bättre. Samtidigt kan vi se en utmaning i i den täta staden bereda plats även för detta. Men med tanke på ökande risk för kraftiga skyfall och behovet av hantera effekterna av klimatförändringen kan detta vara en viktig pusselbit. För trafikkontoret innebär förslaget nya arbetsmoment och nya kompetensbehov. Vi har tidigare inte deltagit i bedömningen om kompensationsåtgärder. Tidsåtgången för trafikkontoret planerande enhet bedöms öka med förslaget. Det kommer också behövas tid för utbildning, och det är därför bra arbetsgruppen som tagit fram förslaget redan nu börjat planera för utbildningen. Kommande trafikförslag behöver inkludera GYF och det måste finnas tillräckligt med både utrymme och tid i planeringsprocessen för detta. Det är också viktigt det finns tillräckligt med resurser för skötsel av det vi anlägger. I bilagan Grönytefaktor vegetation och dagven Vad kostar det egentligen? finns en beskrivning av olika alternativ med kostnader. Merkostnaden varierar och det moderna gröna alternativet behöver på sikt inte bli mycket dyrare. Det är också viktigt utformningen av grönskan och så vidare inte innebär sikten skyms eller trafiksäkerheten påverkas negativt på andra sätt. Och det krävs resurser för underhåll, annars kommer vi inte ha en raktiv stad. I det fall anläggningar ligger under mark är det viktigt ta hänsyn till kommande skötsel. Framkomligheten för kollektivtrafiken måste ha hög prioritet och anläggningar som i samband med drift och underhåll riskerar försämra den kan inte accepteras. Grundprincipen om den som förvaltar marken/anläggningen också ska vara ansvarig för drift och underhåll av grönytefaktorer är bra. Skrivningen om kostnaden ska kunna omfördelas om någon annan verksamhet än markförvaltaren har stor nytta av åtgärden får inte leda till komplicerade förhandlingar och gränsdragningar. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 10(10)

Samrådsredogörelse riktlinjer för grönytefaktor i plan- och exploateringsprojekt. Samråd 2016 samt sammanfattning av samråd 2015

Samrådsredogörelse riktlinjer för grönytefaktor i plan- och exploateringsprojekt. Samråd 2016 samt sammanfattning av samråd 2015 Samrådsredogörelse Datum:2017-01-18 Diarienummer: 2017-00614 Samrådsredogörelse riktlinjer för grönytefaktor i plan- och exploateringsprojekt Samråd 2016 samt sammanfattning av samråd 2015 Inledning Grönytefaktor

Läs mer

Riktlinjer för grönytefaktor och kompensationsåtgärder

Riktlinjer för grönytefaktor och kompensationsåtgärder Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-07-07 Diarienummer 0259/16 Verksamhetsområde/avdelning Ylva Offerman Telefon 031-365 58 51 E-post: ylva.offerman@ponf.goteborg.se Riktlinjer för grönytefaktor och kompensationsåtgärder

Läs mer

Grönytefaktorer i plan- och exploateringsprojekt

Grönytefaktorer i plan- och exploateringsprojekt Grönytefaktorer i plan- och exploateringsprojekt i Göteborgs Stad Räkna med ekosystemtjänster för en tät och grön stad KONCEPT 1 Detta dokument har utarbetats av Hannes Nilsson, Karolina Källstrand Miljöförvaltningen,

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 122 Förslag till riktlinjer för kompensationsåtgärder för ekosystemtjänster i plan- och exploateringsprojekt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

föreslagna riktlinjer för grönytefaktor återremiteras och omarbetas till att bli vägledande snarare än normerande

föreslagna riktlinjer för grönytefaktor återremiteras och omarbetas till att bli vägledande snarare än normerande Yrkande L, M, KD Kommunstyrelsen 2017-05-17 Förslag till riktlinjer för grönytefaktorer i plan- och exploateringsprojekt i Göteborgs Stad Syftet med grönytefaktor är att underlätta arbetet med att bygga

Läs mer

Räkna med ekosystemtjänster för en tät och grön stad. Kompensationsåtgärder i plan- och exploateringsprojekt

Räkna med ekosystemtjänster för en tät och grön stad. Kompensationsåtgärder i plan- och exploateringsprojekt Räkna med ekosystemtjänster för en tät och grön stad Kompensationsåtgärder i plan- och exploateringsprojekt En hållbar stad en stor utmaning Foto: Scandinav bildbyrå 2 Ekosystemtjänster naturens gratistjänster

Läs mer

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP)

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) 2013-03-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/506-229 Kommunstyrelsen Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Kompensationsåtgärder för ekosystemtjänster i planoch exploateringsprojekt i Göteborgs Stad

Kompensationsåtgärder för ekosystemtjänster i planoch exploateringsprojekt i Göteborgs Stad Hållbar stad öppen för världen Kompensationsåtgärder för ekosystemtjänster i planoch exploateringsprojekt i Göteborgs Stad Räkna med ekosystemtjänster för en tät och grön stad www.goteborg.se www.goteborg.se

Läs mer

Kompensationsåtgärder Grönytefaktor GYF i GBG. Gröna oaser / Gröna stråk Gröna väggar och tak. Vägledning Gröna väggar och tak (kommunens byggnader)

Kompensationsåtgärder Grönytefaktor GYF i GBG. Gröna oaser / Gröna stråk Gröna väggar och tak. Vägledning Gröna väggar och tak (kommunens byggnader) Kompensationsåtgärder Grönytefaktor GYF i GBG Gröna oaser / Gröna stråk Gröna väggar och tak Vägledning Gröna väggar och tak (kommunens byggnader) Vegetationsvägg på Kv. Traktören Träd i hård stadsmiljö

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag 2017-04-19 5(6) Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag Antagen av kommunfullmäktige 2017 Antagen av: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Tillväxtchef Ersätter

Läs mer

Kompensation av ekosystemtjänster i Lomma kommun processen. Helena Björn, miljöstrateg, Lomma kommun

Kompensation av ekosystemtjänster i Lomma kommun processen. Helena Björn, miljöstrateg, Lomma kommun Kompensation av ekosystemtjänster i Lomma kommun processen Helena Björn, miljöstrateg, Lomma kommun Kompensation - tidiga beslut 1997 Sveriges första naturresursbalanserade detaljplan i Lomma, med inspiration

Läs mer

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Dnr Sida 1 (5) 2018-05-16 Handläggare Frida Nordström 08-508 876 16 Till Exploateringsnämnden 2018-08-23 Ekologisk kompensation. Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster,

Läs mer

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markexploatering och hur byggherrar och fastighetsägare som vill delta i markexploatering ska göra i

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-12 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se exploateringsavtal KS/2015:450 Riktlinjer för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av KF 2017-09-13 67 RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 4 1.1 Syfte...4 1.2 Utgångspunkt för exploateringsavtal...4 2. RIKTLINJER

Läs mer

Från vision till verklighet - exempel från Lomma kommun

Från vision till verklighet - exempel från Lomma kommun Från vision till verklighet - exempel från Lomma kommun Helena Björn, miljöstrateg Jacob Thollonen, projektledare Miljöuppföljning Lomma Hamn, Samordnare byggenheten Varför? Landskapets/ tätortens funktioner,

Läs mer

GRÖNYTEFAKTORER I PLAN- OCH EXPLOATERINGSPROJEKT I GÖTEBORGS STAD

GRÖNYTEFAKTORER I PLAN- OCH EXPLOATERINGSPROJEKT I GÖTEBORGS STAD Hållbar stad öppen för världen GRÖNYTEFAKTORER I PLAN- OCH EXPLOATERINGSPROJEKT I GÖTEBORGS STAD Räkna med ekosystemtjänster för en tät och grön stad www.goteborg.se GRÖNYTEFAKTORER I PLAN- OCH EXPLOATERINGSPROJEKT

Läs mer

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-09-27 Utfärdat 2018-08-21 Diarienummer 1927/17 Stadens användning Hanna Kuschel Telefon 031-368 24 03 E-post: hanna.kuschel@trafikkontoret.goteborg.se Förslag till avgift

Läs mer

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag 2017-05-18 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-493 Dokumentansvarig: Adresserat till:

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Dnr TN/2015-0277 0277 Strömstads kommuns Styrdokument Riktlinjer för exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Beslutande organ Kommunfullmäktige Förvaltningsdel Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringsavdelningen

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Park- och naturnämnden justerar paragrafen omedelbart. Bilagor Bilaga 1 illustrationsritning som visar planområdet

Park- och naturnämnden justerar paragrafen omedelbart. Bilagor Bilaga 1 illustrationsritning som visar planområdet 1(4) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-06 Diarienummer 0441/16 Stadsutveckling/Förvaltning och planering Johan Rehngren Telefon 031-365 57 97 E-post: johan.rehngren@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden

Läs mer

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-18 Handläggare: Katarina Borg Tfn 08-508 275 39 Till Stadsbyggnadsnämnden Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut

Läs mer

Balanseringsprincipen i Lunds kommun ett sätt att kompensera för natur och rekreation vid exploatering

Balanseringsprincipen i Lunds kommun ett sätt att kompensera för natur och rekreation vid exploatering Kommunkontoret Strategisk utvecklingsavdelning 2015-01-15 1(5) Balanseringsprincipen i Lunds kommun ett sätt att kompensera för natur och rekreation vid exploatering Bakgrund Lunds kommun strävar mot en

Läs mer

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-01-30 9 Dokumentansvarig Verksamhetschef Samhällsbyggnad Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Kommunstyrelsen. Till: Miljö- och energidepartementet Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2017/01115/Nm

Kommunstyrelsen. Till: Miljö- och energidepartementet Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2017/01115/Nm Kommunstyrelsen Datum 2018-10-03 Diarienummer 0868/18 Till: Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2017/01115/Nm s svar på remiss

Läs mer

GRÖNA VÄRDEN OCH MILJÖMÅL KVARTERET BRYTAREN MINDRE. Bilaga x

GRÖNA VÄRDEN OCH MILJÖMÅL KVARTERET BRYTAREN MINDRE. Bilaga x GRÖNA VÄRDEN OCH MILJÖMÅL KVARTERET BRYTAREN MINDRE Bilaga x Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Uppföljning... 3 3 Gröna värden förutsättningar för markanvisning... 4 3.1 Sociala och rekreativa värden...

Läs mer

KOMPENSATIONSÅTGÄRDER för natur och rekreation

KOMPENSATIONSÅTGÄRDER för natur och rekreation KOMPENSATIONSÅTGÄRDER för natur och rekreation Göteborgs Stads tillämpning i samhällsplaneringen Detta dokument har utarbetats av Erik Hansson, Miljöförvaltningen, projektledare Peter Elofsson, Park- och

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr 2017-11-13 Sida 1 (5) Handläggare Tomas Nitzelius 08-508 260 42 Till Trafiknämnden 2017-12-14 Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Förslag till beslut

Läs mer

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Styrelsehandling nr 14 2017 02 10 Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Med utgångspunkt från Kommunfullmäktiges mål att Framtiden ska

Läs mer

S A M V E R K A N S A V T A L

S A M V E R K A N S A V T A L S A M V E R K A N S A V T A L FK Dnr 3119/14 1(5) Jubileumssatsningen Parter: Göteborgs kommun (212000-1355), genom dess fastighetsnämnd, nedan kallad kommunen. Företagsnamn (xxxxxx-xxxx), adress, nedan

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Samråd Datum: 2015-08-26 FN Diarienummer: 5615/10 Exploateringsavdelningen Viktor Dalbert Telefon: 031-368 10 98 E-post: viktor.dalbert@fastighet.goteborg.se Detaljplan för bostäder vid kvarteret

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Utställning Datum: 2018-08-28 FN Diarienummer: 5615/10 Exploateringsavdelningen Fredrik Olsson Telefon: 031-368 09 52 E-post: fredrik.olsson@fastighet.goteborg.se Detaljplan för bostäder vid

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter Fastställd av Kommunfullmäktige 96.2017 Dokumentansvarig Mark och Exploateringsansvarig Diarienummer KS

Läs mer

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för västra Sicklaön Liselott Eriksson Park- och naturenheten

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för västra Sicklaön Liselott Eriksson Park- och naturenheten PROJEKTPLAN för västra Sicklaön 2014-06-02 Liselott Eriksson Park- och naturenheten Innehållsförteckning 1 Förutsättningar/bakgrund... 3 2 Mål och delmål... 5 3 Förväntat resultat... 5 4 Avgränsningar...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105 Markanvisning innebär en rätt för byggherren att efter godkänt markanvisningsavtal

Läs mer

Balanseringsprincipen i Helsingborg - från politisk motion till praktisk metod

Balanseringsprincipen i Helsingborg - från politisk motion till praktisk metod Balanseringsprincipen i Helsingborg - från politisk motion till praktisk metod Fredrik Bengtsson Stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg Sida 1 Att fundera på Risk för friköpning med ekologisk kompensation?

Läs mer

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och 1 (3) Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster, samtidigt som behovet

Läs mer

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 4940/15 Strategisk planering Kristin Cadier telefon 031-368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder

Läs mer

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Love Örsan Telefon: 08-508 24 019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Grönare Stockholm- Förslag

Läs mer

Anser ert parti att man ska följa översiktsplanen och inte bygga i de markområden som ligger i en grön kil?

Anser ert parti att man ska följa översiktsplanen och inte bygga i de markområden som ligger i en grön kil? SAMMANSTÄLLNING ENKÄT OM GRÖNA FRÅGOR INFÖR VALET 2014 Nätverket Ny Grön Våg består av ett 30-tal natur-, miljö-, och friluftsorganisationer i sområdet. Bland dessa ingår Naturskyddsföreningen i s län,

Läs mer

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Kommunfullmäktige Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-06-09 Sid 54 Dnr KS 2015-306 Dpl 23 Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Enligt ny lagstiftning

Läs mer

HALLERNA ETAPP II GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Detaljplan för. Stenungsunds kommun, Västra Götaland

HALLERNA ETAPP II GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Detaljplan för. Stenungsunds kommun, Västra Götaland Antagandehandling Detaljplan för HALLERNA ETAPP II Stenungsunds kommun, Västra Götaland GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GF Konsult AB, Mark och exploatering Uppdragsnummer: 215 550 2 1 INLEDNING En genomförandebeskrivning

Läs mer

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-24 Diarienummer 2632/16 Handläggare Namn: Helena Pyk Telefon: 368 11 63 E-post: helena.pyk@fastighet.goteborg.se Avtal för förvärv och överlåtelse av

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-20 143 Namn:Hanna Hammarlund Datum: 2016-11-02 Kommunstyrelsens förvaltning Utgångspunkter I Mjölby kommun tecknas

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016.

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-17 BN 2016-12-20 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitets-

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Sidan 1 av 6 Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Enligt lagstiftning från 1 januari 2015 ska samtliga kommuner anta riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Dessa

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen Samrådsredogörelse Utställning Datum: 2009-04-22 Diarienummer: 0329/07 Distrikt Söder, Plangruppen Agneta Runevad Telefon: 031-368 15 80 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Föreningslokal

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag:

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag: Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-21 Granskning av detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen 284, dnr 0434/13 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelen Lundbyvassen

Läs mer

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder.

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder. Dnr Sida 1 (7) 2014-03-07 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2014-04-03 Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Samråd Datum: 2013-05-14 FN Diarienummer: 2896/09 Exploateringsavdelningen Handläggare: Lisa Mellberg Telefon: 031-368 11 67 E-post: lisa.mellberg@fastighet.goteborg.se Detaljplan för förskola

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal KLK.2018.618 Riktlinjer för exploateringsavtal antogs av kommunfullmäktige den 28 januari 2019. Riktlinjer för exploateringsavtal tydliggör hur kommunen arbetar med exploateringsavtal.

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun Revidering 2018. 17KS465. Antagandehandling Riktlinjer för exploateringsavtal Revidering 2018. Antagandehandling 17KS465 Övergripande

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem Dnr Sida 1 (6) 2016-11-16 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem Förslag

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2016-03-22 Diarienummer: 0886/03 Aktbeteckning: 2-5341 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen

Läs mer

Igångsättningstillstånd - Kunskapsparken, Brunnshög

Igångsättningstillstånd - Kunskapsparken, Brunnshög Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (5) Ledningen Eva Rydén Dalman +46463595839 eva.dalman@lund.se Kommunfullmäktige Igångsättningstillstånd - Kunskapsparken, Brunnshög Sammanfattning På tekniska nämndens

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivningar för program och detaljplaner för Årstafältet i stadsdelarna Östberga, Enskedefältet och Årsta - remissvar

Miljökonsekvensbeskrivningar för program och detaljplaner för Årstafältet i stadsdelarna Östberga, Enskedefältet och Årsta - remissvar Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-10-29 Handläggare Marie Broberg Telefon: 08-508 14 050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Miljökonsekvensbeskrivningar

Läs mer

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING NYA GATAN ETAPP 3 - SYDÖSTRA KVARTERET. Bilaga

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING NYA GATAN ETAPP 3 - SYDÖSTRA KVARTERET. Bilaga MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING NYA GATAN ETAPP 3 - SYDÖSTRA KVARTERET Bilaga 2016-10-14 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 3 Grönytefaktor... 3 4 Lokala miljömål-

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning 1(7) Genomförandebeskrivning SPN-00/0000 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Klockaretorpet 1:13 inom Klockaretorpet i Norrköping den 27 augusti 2015 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2(7) Innehållsförteckning

Läs mer

Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog

Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-12 Miljönämnden Ärende 4 Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog Dnr: 2017-1666 Sammanfattning av ärendet Enligt ett medborgarförslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-09-21 NORMALT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik Tjörns Kommun, Västra Götaland 2/5 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-01-18 diarienummer 1487/07 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson telefon 368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för 1 Riktlinjer för Utgångspunkter och mål Utgångspunkter I Söderköpings kommun tecknas och plankostnadsavtal mellan kommunen och en byggherre eller en fastighetsägare i samband med detaljplaneläggning

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem. Dnr Sida 1 (6) 2017-01-03 Handläggare Olga Holmström 08-508 265 35 Till Exploateringsnämnden 2017-02-02 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem. Förslag

Läs mer

Samråd om detaljplan för Skjutbana på del av fastigheten Kallebäck 752:23 inom stadsdelen Kallebäck

Samråd om detaljplan för Skjutbana på del av fastigheten Kallebäck 752:23 inom stadsdelen Kallebäck Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-22 Byggnadsnämnden 2018-11-27 Diarienummer 0391/13 Handläggare Eva Sigurd Telefon: 031-368 17 49 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Samråd

Läs mer

Klimatanapassning - Stockholm 2013-10-14

Klimatanapassning - Stockholm 2013-10-14 Klimatanapassning - Stockholm 2013-10-14 The Capital of Scandinavia Kunskap förstå strategi - agera 14/10/2013 The Capital of Scandinavia PAGE 2 Kunskap - Material som tagits fram tidigare Strategi - Klimatanpassning

Läs mer

G R A N S K N I N G S H A N D L I N G

G R A N S K N I N G S H A N D L I N G 2011-10-04 Granskning: Stafsinge 5:2 mfl 1(5) G R A N S K N I N G S H A N D L I N G Detaljplan för Stafsinge 5:2 mfl Falkenbergs kommun Hallands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2010-06-07 Reviderad

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun RIKTLINJER Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun Dnr 2015/925. Antagna av kommunfullmäktige 2015-01-25. INNEHÅLL 1. Inledning Lagtext sid 2 2. Riktlinjerna Vad är ett exploateringsavtal?

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal Fastställd av kommunfullmäktige , 60

Riktlinjer för exploateringsavtal Fastställd av kommunfullmäktige , 60 Riktlinjer för exploateringsavtal Fastställd av kommunfullmäktige 2017-04-06, 60 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Riktlinjer för exploateringsavtal... 4 Syfte... 4 Exploateringsavtal...

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Markanvisning för bostäder/lokaler inom fastigheterna Sabbatsberg 16 och 18 i Vasastaden till Stockholm Vatten AB

Markanvisning för bostäder/lokaler inom fastigheterna Sabbatsberg 16 och 18 i Vasastaden till Stockholm Vatten AB Dnr Sida 1 (7) 2016-12-01 Handläggare Christina Winberg 08-508 262 66 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Markanvisning för bostäder/lokaler inom fastigheterna Sabbatsberg 16 och 18 i Vasastaden till

Läs mer

Naturvårdsstrategiskt program för biologisk mångfald, Göteborgs stad Remiss från miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad

Naturvårdsstrategiskt program för biologisk mångfald, Göteborgs stad Remiss från miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad PM 2016:173 RV (Dnr 110-1156/2016) Naturvårdsstrategiskt program för biologisk mångfald, Göteborgs stad Remiss från miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB. Sida 1 (6) 2015-12-18 E2015-03810 Handläggare Kamilla Karlsson 08-508 266 34 Till Exploateringsnämnden 2016-02-04 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Läs mer

G ENOMFÖRANDEBESKRIVNING

G ENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1(6) SPN-141/2008 214 G ENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för del av fastigheten Borg 11:2 med närområde inom Klockaretorpet i Norrköping, fysisk planering den 12 januari 2009 reviderad den

Läs mer

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten PROJEKTPLAN för Nacka stad 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten Innehållsförteckning 1 Förutsättningar/bakgrund... 3 2 Mål och delmål... 5 3 Förväntat resultat... 5 4 Avgränsningar... 5

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal 1 Riktlinjer för exploateringsavtal Antagna av kommunfullmäktige 2019-05-23, 82 Ersätter tidigare antagna riktlinjer om exploateringsavtal 2015-05-18, 82 1 2 Innehållsförteckning Riktlinjer för exploateringsavtal

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal 1 Bakgrund 3 1.1 Syfte 3 1.2 Kommunens organisation 3 1.3 Kommunala avtal 3 2 Tillvägagångssätt 4 2.1 Detaljplaneläggning 4 2.2 Exploateringsavtal 4 3 Exploatering 4 3.1

Läs mer

MILJÖ- OCH KLIMATAMBITIONER I STADSUTVECKLINGEN I NACKA

MILJÖ- OCH KLIMATAMBITIONER I STADSUTVECKLINGEN I NACKA STRATEGI MILJÖ- OCH KLIMATAMBITIONER I STADSUTVECKLINGEN I NACKA Dokumentets syfte Syftet med strategin är att samla kommunens ambition när det gäller miljö- och klimatarbete i stadsutvecklingen i hela

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G

A N T A G A N D E H A N D L I N G 1(5) A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för Kv. Hjulet m.fl. Falkenbergs kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2012-12-21 Reviderad 2013-05-21 1. INLEDNING Detaljplanens syfte är att möjliggöra

Läs mer

Grönare Stockholm Riktlinjer för. planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och. naturområden

Grönare Stockholm Riktlinjer för. planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och. naturområden Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (9) 2016-10-24 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Jan Ekman 08 508 18 033 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-11-15 Grönare Stockholm Riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum Kommunledningskontoret, samhällsbyggnadsenheten POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(6) Diarienummer 251 Foto: Marcus Reidevall Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen 2007-10-22 Handläggare Kristina Bodin Tel: 031-792 12 62 UTSTÄLLNINGSHANDLING Diarienummer KS/2007:09 Detaljplan för Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen Partille kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-26 Diarienummer 4903/18 Handläggare Anton Lindström Telefon: 031-368 11 74 E-post: anton.lindstrom@fastighet.goteborg.se Markreservation samt ansökan

Läs mer

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING I ÄLTA CENTRUM

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING I ÄLTA CENTRUM MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING I ÄLTA CENTRUM Bilaga 4 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 3 Grönytefaktor... 3 4 Lokala miljömål- förutsättningar för markanvisning.

Läs mer

Bostäder i Nya Kristinedal. Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl. Stenungsunds kommun, Västra Götalands län. Genomförandebeskrivning, antagandehandling

Bostäder i Nya Kristinedal. Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl. Stenungsunds kommun, Västra Götalands län. Genomförandebeskrivning, antagandehandling Dnr 0461/05 Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl Bostäder i Nya Kristinedal Stenungsunds kommun, Västra Götalands län Genomförandebeskrivning, antagandehandling 2013-09-19 1 INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem Dnr Sida 1 (7) 2017-10-12 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2017-11-09 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem Förslag till

Läs mer

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Exploateringsavtal Riktlinjer i Leksands kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-09-21 113 0 Mål Riktlinjerna ska bidra till transparens och ökad tydlighet som medverkar till att en mångfald av aktörer/exploatörer

Läs mer

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss Lennart Klaesson Trafikplanering 08-508 260 12 lennart.klaesson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen.

Läs mer